E-lohkon ottelut:
13.6. klo 19: Irlanti - Ruotsi
13.6. klo 22: Belgia - Italia
17.6. klo 16: Italia - Ruotsi
18.6. klo 16: Belgia - Irlanti
22.6. klo 22: Ruotsi - Belgia
22.6. klo 22: Italia - Irlanti
Belgia - tähtiä ilman johtajaa?
Kisoissa: 5. kertaa
Paras sijoitus: hopeaa 1980
Valmentaja: Mark Wilmots
Elo-ranking: 11
Fifa-ranking: 2
Avainpelaajat: De Bruyne, Witsel, Courtois
Joukkue, josta putoaa vielä yksi pelaaja (puolustaja):
Belgian ykkösmaalivahti on Thibaut Courtois, eleetön hujoppi, turnauksen parhaita maalivahteja.
Puolustuksesta Belgialta puuttuu kapteeni Vincent Kompany. Joukkueen erikoisuus on, että sillä ei ole laadukkaita puhtaita laitapakkeja. Niinpä lopullinen puolustuslinja on tässä vaiheessa arvoitus. Yksi mahdollisuus on, että rutinoituneet Jan Vertonghen ja Toby Alderweireld pelaavat laitapakkeina, vaikka seuratasolla pelaavat toppareina. Tällöin topparipari olisi Thomas Vermaelen - Nicolas Lombaerts. Toinen vaihtoehto on, että Wilmots haluaa toppareiksi Tottenhamin parin Vertonghen - Alderweireld, jolloin oikea pakki olisi Thomas Meunier. Muitakin mahdollisuuksia on.
Belgia pelaa yleensä 4231 -taktiikalla, jossa keskikentän pohjalla luutii Axel Witsel. Hänen parinsa voi olla taitava Mousa Dembele, armoton raataja Radja Nainggolan tai taantunut Marouane Fellaini. Wilmots peluuttaa jostain syystä Fellainia paljon. Ylempänä pelaavat varmasti Kevin de Bruyne ja Eden Hazard. Hazardista on vaikea arvioida, onko hän kesällä tähti vai mököttäjä; maajoukkueessa hän on onnistunut aika harvoin, ehkä siksi että Belgialta puuttuu hyökkäävä vasen pakki. Oikealla pelannee Dries Mertens tai Yannick Ferreira Carrasco. Koska Belgialla on niin paljon hyviä keskustan pelaajia, Wilmots saattaa myös peluuttaa Fellainia tai Dembeleä kymppinä ja de Bruynea oikealla.
Ykköskärki on Romelu Lukaku, kakkoskärki Christian Benteke. Molemmat ovat erittäin hyviä perinteisiä senttereitä; Divock Origi on kevytjalkainen vaihtoehto.
Belgialla on erinomaisia pelaajia ympäri kenttää, kaikkialla paitsi laitapakkeina. Mutta niin piti olla myös MM-kisoissa, mutta siellä joukkueen pelinrakentelu näytti kovin epämääräiseltä, eikä se kyennyt haastamaan Argentiinaa kunnolla. Wilmotsin osaaminen onkin vielä arvoitus. Belgia on lohkonsa ennakkosuosikki ja voi voittaa kenet tahansa. Belgialla on taitoa ja nälkää, mutta vaikea sanoa miten sen yhteispeli toimii.
Italia - kuka tekee maalit?
Kisoissa: 9. kertaa
Paras sijoitus: kultaa 1968
Valmentaja: Antonio Conte
Elo-ranking: 15
Fifa-ranking: 15
Avainpelaajat: Buffon, Chiellini
Italian joukkuetta ja avauskokoonpanoa on hyvin vaikea ennakoida. Sillä on paljon hyviä pelaajia, mutta hyvin vähän erinomaisia: Conte onkin kokeillut vaikka mitä. Maalissa toki pelaa Gigi Buffon, 38-vuotias legenda, joka pelasi yhden uransa parhaista kausista ja rikkoi mm. Serie A:n nollaputkiennätyksen.
Conte käyttää lähinnä kolmen topparin linjaa. Luonnollinen valinta on Juven kolmikko Chiellini - Bonucci - Barzagli. He ovatkin ehkä Italian parhaat kenttäpelaajat: kova, kokenut ja pallovarma yksikkö. Reservissä ovat mm. Davide Astori ja Francesco Acerbi, joilla on hyvä kausi takana.
Keskikentältä puuttuvat Marco Verratti ja Claudio Marchisio. Conte käyttää 352- tai 343 -taktiikkaa. Varmin valinta pohjalle on PSG:n konkari Thiago Motta: muita vaihtoehtoja ovat Napolin syöttökone Jorginho ja ehkä jopa Pirlo. Muihin keskustan rooleihin on tarjolla mm. Lazion Marco Parolo, taantunut Riccardo Montolivo, juoksukone Alessandro Florenzi ja Sampin Roberto Soriano. Vasemmalla pelannee Milanin onnistuja Giacomo Bonaventura, Emanuele Giaccherini tai Mattia De Sciglio. Oikealla voi pelata Florenzi, suoraviivainen Antonio Candreva tai monipuolinen Matteo Darmian.
Hyökkäykseen on paljon keskinkertaisia vaihtoehtoja: kukaan italialainen ei ole tehnyt isoissa sarjoissa 13 maalia enempää. Conte käyttänee yhtä perinteistä sentteriä, todennäköisesti Southamptonin Graziano Pelleä. Toiseksi kärjeksi on vahvoilla Stephen El Shaarawy, joka heräsi keväällä taas henkiin. Jos Conte käyttää hyökkäyskolmikkoa, tyrkyllä ovat Federico Bernardeschi sekä syksyllä loistaneet Lorenzo Insigne ja Eder.
Kun Pirlo ja De Rossi ovat hyytyneet, Italian joukkue on selvästi heikompi kuin neljä vuotta sitten - puhumattakaan 2006 joukkueesta. Karsinnoissa se otti niukkoja voittoja aika heikoista joukkueista, ja hävisi hiljattain harjoituspelissä Saksalle 4-1. EM-kisoissa menestyminen vaatii, että puolustus pysäyttää melkein kaiken ja Buffon kaiken muun. Jos Italia jää lohkokakkoseksi, sen kaavio on melko vaikea: se luultavasti kohtaisi neljännesvälierissä Portugalin ja puolivälierissä Englannin.
Irlannin sitkeät vihreät miehet
Kisoissa: 3. kertaa
Paras sijoitus: alkulohko
Valmentaja: Martin O'Neill
Elo-ranking: 24
Fifa-ranking: 31
Avainpelaajat: McCarthy, Coleman
Irlannin ykkösmaalivahdiksi nousi karsinnoissa Darren Randolph, West Hamin kakkostorjuja. Hänelle voi odottaa vaikeaa turnausta.
Puolustuslinjan tähti on Seamus Coleman, Evertonin oikea pakki. Melko varmasti pelaa myös kapteeni John O'Shea, vaikka keskinkertainen pelaaja onkin. Hänen toppariparinsa on mahdollisesti Aston Villan Ciaran Clark, vasen pakki Stephen Ward.
Irlanti pelaa 442 - tai 4231 -muodostelmalla. Joka tapauksessa keskikentän pohjalla pelaavat James McCarthy ja Glenn Whelan: tämä on ehkä Irlannin vahvin osa-alue. Laidoilla pelannee kaksi kolmikosta Aiden McGeady - Jeff Hendrick - Robbie Brady, kaikki Championshipista tai Valioliigan hänniltä. Jos O'Neill haluaa kymppipelaajan, pätevä vaihtoehto on Norwichin Wes Hoolahan.
Irlannin parhaita hyökkääjiä ovat Shane Long (Southampton) ja Jon Walters (Stoke). Jostain syystä karsinnoissa pelasi paljon myös Daryl Murphy, 33-vuotias Championship-jyrä, joka ei ole koskaan tehnyt maaottelumaalia.
Irlannin joukkueesta puuttuu tähtiä. Sillä on Valioliigan luottopelaajia ja rotaatiopelaajia sekä Championship-miehiä. Silti se on saavuttanut todella hyviä tuloksia viimeisen vuoden aikana: lyönyt Bosnian karsinnoissa, voittanut Saksan ja pelannut tasan Puolan kanssa. O'Neill onkin kehittänyt vaikeasti voitettavan joukkueen. Irlanti voi yltää ensi kertaa EM-kisojen jatkopeleihin.
Ruotsi
Kisoissa: 6. kertaa
Paras sijoitus: välierissä 1992
Valmentaja: Erik Hamren
Elo-ranking: 29
Fifa-ranking: 36
Avainpelaajat: Zlatan, Wernbloom
Joukkue:
Ruotsin ykköstorjuja lienee edelleen Anders Isaksson, joka pelaa Kasimpasassa Turkissa. Kööpenhaminan Robin Olsen voi haastaa hänet.
Laitapakit ovat luultavasti Martin Olsson ja Mikael Lustig. Topparina pelaa ainakin Andreas Granqvist (Krasnodar) parinaan Pontus Jansson tai Erik Johansson.
Hamren on käyttänyt 442-muodostelmaa. Keskikentän keskustaan on tyrkyllä kaksi konkaria: Pontus Wernbloom ja Kim Källström. Heidät haastaa Oskar Lewicki, nuorten Euroopan mestari. Laidoilla nähdään kaksi kolmikosta Emil Forsberg - Jimmy Durmaz - Sebastian Larsson.
Hyökkäyksessä Zlatanin parina on joko Panathinaikosin Markus Berg tai entinen lupaus John Guidetti.
Ruotsi alkaa olla EM-kisojen vakiovieras. Mutta se on viimeksi päässyt arvokisojen jatkopeleihin 2006: Zlatan on usein jäänyt liian yksin. Joukkueessa on paljon samoja naamoja kuin 2012, mutta siihen tuovat uutta verta monet nuorten Euroopan mestarit. Neljä vuotta sitten Ruotsi pelasi aika naiivin hyökkäävästi; saa nähdä onko joukkue kypsynyt.