FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
29.05.2020 klo 07:50:43 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
FF2-kauppa:kauppa.ff2.fi, Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 2 [3]
 
Kirjoittaja Aihe: Jalkapallon EM-kisojen televisiointihistoria  (Luettu 37447 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #50 : 25.09.2017 klo 01:47:08

Laitan tähän nyt tulevaan viestiin kokoelmaa ja päivitystä kaikista Suomessa näillä näkymin nähdyistä tai kuulluista Jalkapallon EM-Kisojen Karsinnoista noin vuoden 1996 Jalkapallon EM-Karsintaan asti ja noin vuoteen 1972 asti tähän viestiin tulee myös ensimmäisten EM-Kisojenkin ottelulähetyksiä joihin tulee tässä viestissä jonkin verran lisätietoa tai lisäselvitystä.

 Aivan jokaisen ottelun jokaista selostajaa niin television kuin radion puolelta ei valitettavasti selvinnyt ja jotkut ottelut voivat jäädäkin ehkä avoimeksi ja vain aika näyttää, että löytyvätkö selostajat niihinkin avoimiin lähetyksiin joskus.

Aloitan joka tapauksessa siis vuodesta 1960 ja päätän sen suurin piirtein vuoden 1988 EM-Kisojen kynnykselle asti:

Vuonna 1960 kaikkien aikojen ensimmäisestä Jalkapallon EM-Kisoista tai tuolloisen nimensä mukaisesti Jalkapallon Euroopan Kansojen Mestaruus-Cupin Kisoista nähtiin lopulta kaikkien erinäisten vaiheiden jälkeen Suomessakin kuvamateriaalia vaikka tunnettavuutta turnauksella hädin tuskin oli missään puolilla Eurooppaa paljoa muutenkaan uutena turnauksena.

 Noissa kisoissa pelasivat Ranska kisaisäntänä, Tsekkoslovakia, Jugoslavia ja ennen pitkää turnauksen ja jälkikäteen myös sinänsä ihan oikean Jalkapallon Euroopan Mestaruuden voittanut Neuvostoliitto.

Laitan tähän lähetykset mitkä Suomen Televisio kisoista tietenkin televisioi:

Jalkapallon Euroopan Kansojen Mestaruus-Cup 1960/Jalkapallon EM-Kisat 1960 Välierät/Semifinaalit

6.7.1960 Ranska-Jugoslavia: Ei lähetystä

6.7.1960 Tsekkoslovakia-Neuvostoliitto: Ei lähetystä

Jalkapallon Euroopan Kansojen Mestaruus-Cup 1960/Jalkapallon EM-Kisat 1960 Pronssiottelu

9.7.1960 Tsekkoslovakia-Ranska: Ei lähetystä

Jalkapallon Euroopan Kansojen Mestaruus-Cup 1960/Jalkapallon EM-Kisat 1960 Loppuottelu

10.7.1960 Neuvostoliitto-Jugoslavia: Tämä ottelu oli ainoa lähetys joka päätettiin lähettää Suomen Televisiossa mikä teki Suomesta ainoan muun Pohjoismaan näillä näkymin Tanskan ohella jossa nähtiin edes jotakin materiaalia näistä kisoista. Ottelu alkoi Klo 21.30 Ranskan aikaa ja Suomen Televisiolla oli tästä ottelusta näytettynä ottelun toinen puoliaika vähintään ja ainoa kysymys onkin, että olisiko tästä ottelusta koskaan lisäksi näytetty myös ottelun ratkaisevaa jatkoaikaa jolla Neuvostoliitto sitten voitti kenties suurimman saavutuksensa jalkapallossa?

 Tosin Suomen Televisiolla oli tästä ottelusta löytämissäni eri lehdissä kaksi eri lähetysaikaa puoliajan mittaiselle ohjelmalähetykselle vähintään eli Klo 22.20-23.15 ja Klo 23.20-00.15 Suomen ajassa ja mikäli ottelusta koskaan näytettiin sen jatkoaikaa niin ainakin ohjelma-aikaa sille olisi ollut koska se oli joka tapauksessa päivän viimeinen ohjelma. Tämän ottelun selostajaksi olisin itse kaikkina näinä vuosina kuulemieni asioiden perusteella ennen tutkimuksia veikannut joko Usko Santavuorta tai Anssi Kukkosta, mutta tämän ottelun selostikin lopulta itse Esko Piipponen.

Sitten Jalkapallon EM-Kisat 1964 tai tuolloin toista ja viimeistä kertaa Jalkapallon Euroopan Kansojen Mestaruus-Cupin 1964 päivitykset:

Jalkapallon EM-Kisat 1964 Semifinaalit/Välierät

17.6.1964 Espanja-Unkari: Ei lähetystä (Tästä ottelusta tehtiin kunnianhimoisesti tarjous monen Eurovisio-maan televisioverkkoon ja myös Suomeen, mutta YLE kieltäytyi näyttämästä tätä ottelua yllättävän monen muunkin maan tapaan. Tarpeen mukaan Eurovision hankintatarjous koski myös halukkaita Intervisio-maitakin.)

17.6.1964 Tanska-Neuvostoliitto: Ei lähetystä (Tästä ottelusta tehtiin kunnianhimoisesti tarjous monen Eurovisio-maan televisioverkkoon ja myös Suomeen, mutta YLE kieltäytyi näyttämästä tätä ottelua yllättävän monen muunkin maan tapaan. Tarpeen mukaan Eurovision hankintatarjous koski myös halukkaita Intervisio-maitakin.)

Jalkapallon EM-Kisat 1964 Pronssiottelu

20.6.1964 Unkari-Tanska: Ei lähetystä (Pronssiottelun näyttämisestä YLE kieltäytyi monen muunkin maan tapaan koska YLE halusi tavallisten kieltäytymissyidensä ohella näyttää muutenkin vain joko Loppuottelun tai oikein pitkin hampain tarpeen mukaan Pronssiottelun mikäli Loppuottelun hintapyyntö olisi ollut liiallinen, mutta ymmärrettävästi YLE oli valinnut jo kauan sitten halunsa mukaisesti Loppuottelun toisen puoliajan mittaisen jälkilähetyksen. Jälleen tästäkin ottelusta oli tehty kunnianhimoinen tarjous monen Eurovisio-maan televisioverkkoon ja myös Suomeen. Jälleen myös halukkaat Intervisio-maat pystyivät hankkimaan tämän ottelun lähetysverkkoihinsa.)

Jalkapallon EM-Kisat 1964 Loppuottelu

21.6.1964 Espanja-Neuvostoliitto: Tämä ottelu nähtiin jälkilähetyksen muodossa niin Suomessa, Ruotsissa kuin Norjassa. Suomessa valitettavasti jälkilähetys oli lyhin mahdollinen joskin silti riittävä ja ainoa televisioitu ottelu millään tavalla koko Jalkapallon EM-Kisoista 1964.

 Ottelu tunnettiin sekoittavasti eri tutkimissani lehdissä usein eri nimin, mutta käytetyin nimi oli Maajoukkueiden Eurooppa-Cupin Finaali mikä ei tietenkään selventänyt asiaa. Klo 23.10-00.00 nähtiin Suomessa Suomen Television ottelun jälkilähetys koostemuodossa kun Ruotsissa ja Norjassa se esimerkiksi oli jälkilähetysmuodossakin pidempi.

 Mikäli ottelu olisi ollut suora niin se olisi nähty Suomessa Klo 19.30 alkaen mitä ei tietenkään tapahtunut. Selostajasta ei ole täyttä varmuutta, mutta todennäköisesti sen selosti Anssi Kukkonen. Muussa tapauksessa tämänkin ottelun saattoi selostaa jo vuoden 1960 Jalkapallon EM-Kisojen Loppuottelun todennäköisen jälkilähetyksen selostanut Esko Piipponen.

Sitten mennään vuoden 1968 Jalkapallon EM-Kisoihin joista näkyi Suomessa jo ensi kerran EM-Karsintaotteluja ja kaikesta huolimatta Suomessa aiottiin näyttää tästäkin turnauksesta vaikka Suomi ei niihin kisoihin selviytynyt. Lisäksi Jalkapallon EM-Kisojen varsinaista nimitystä alettiin käyttämään näistä kisoista eteenpäin enemmän kuin vanhempaa Jalkapallon Euroopan Kansojen Mestaruus-Cupin nimeä. Suomen osuus turnauksesta oli yhä varsin pieni tuolloin.

 Helsingin Sanomiin tai moniin kotimaisiin suuriin sanomalehtiin ei ollut melkein lainkaan merkitty ottelutietoja, mutta Vasabladetiin ja tosiaan Katso!-lehteen oli ainakin alustavasti merkitty ottelulähetys. Suomi noudatti pitkälti jälleen Ruotsin linjoja koska Ruotsissakaan Jalkapallon EM-Kisat eivät vuonna 1968 paljoakaan myöskään herättäneet tuntoja siinä missä jo Norjassa ja esimerkiksi Tanskassa tilanne oli jo toinen.

Joka tapauksessa laitan tähän vuoden 1968 Jalkapallon EM-Kisojen TV-lähetykset Suomesta puhuttaessa kaikessa epävarmuudessaan ja ehkä myös varmuudessaan mikäli vain tuon kohta kommentoitavan lähetyksen asiataustan pystyisi jostain täysin aukottoman varmasti todistamaan ja Jalkapallon EM-Kisojen 1968 päivitykset tulevat tämän myötä läpi tässä joskin vielä ensin tulevat päivitetyt Jalkapallon EM-Kisojen 1968 Karsinnat:

Suomi tosiaan pelasi Jalkapallon EM-Kisojen Karsinnoissa ensi kerran vuonna 1968 ja tältä turnaus sittemmin lähetyksellisesti Suomen osalta puhuttaessa näytti:

Jalkapallon EM-Kisat 1968 Karsinnat

2.10.1966: Suomi-Itävalta-ottelu nähtiin sensaatiomaisesti heti alkuun suorana lähetyksenä Klo 14 alkaen TV-Ohjelma 1:ssä sen päivän kolmantena tai neljäntenä ohjelmana mikäli aamun jumalanpalvelusten televisiointeja suomeksi ja ruotsiksi laskettu vaikka alustavasti vain ottelun jälkilähetysmuoto tai ei ottelua televisiossa lainkaan tuntui olevan asiasta keskustelun ydin aikanaan lähes 50 vuotta sitten!

 Radiopuolellakin suhtautuminen otteluun alustavasti oli vain lievästi myönteisempi ja ei oikein paljoa sielläkään.

 Jälkilähetys oli alustavasti merkitty Klo 17.25-18.15 tapahtuvaksi TV-Ohjelma 1:een, mutta tarvetta sille ei välttämättä ollut kun ottelu kerran tuli suorana lähetyksenä ja josta tosiaan keskustelua riitti pitkään vaikka ottelu tasapeliin 0-0 päättyikin. Harmittavasti selostajaa ottelulle ei selvinnyt ja radiossa ottelu vuorostaan kuultiin näillä näkymin tutkimusten jälkeen Rinnakkaisohjelmassa Klo 15-15.50 toisen puoliaikansa osalta ja lisäksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa radiossa ottelu kuultiin Klo 16-16.50 koosteena ja valitettavasti näille lähetyksille ei selvinnyt selostajaa

16.10.1966: Kreikka-Suomi-ottelua ei televisioitu eikä lähetetty edes radiostakaan kaikkien tutkimusten jälkeenkään

10.5.1967: Suomi-Kreikka-ottelua ei näillä näkymin televisioitu, mutta ottelu radioitiin radion Yleisohjelmassa Klo 19.40-20.40 tunnin mittaisena koosteena tai HS Aikakoneen mukaisena 40 minuutin mittaisena koosteena Klo 20-20.40 samalla radiokanavalla ja harmittavasti selostajia tähän otteluun ei selvinnyt myöskään Ruotsinkielisen ohjelman puolelta radiossa jossa tämä ottelu kuultiin myös ilmeisesti osin suoranakin lähetyksenä Klo 18-18.45 ja Klo 19.45-20.10 ottelun loppuhetkien osalta muiden ohjelmien jälkeen

30.8.1967: Neuvostoliitto-Suomi-ottelu televisioitiin TV-Ohjelma 1:ssä joko suorana lähetyksenä Klo 18-18.45 ja Klo 19-19.45 tai HS Aikakoneen väittämän mukaan vain toisen puoliaikansa osalta Klo 19-19.45 ja radion Rinnakkaisohjelmassa ottelu radioitiin jälkimmäisen puoliaikansa osalta suorana lähetyksenä eli Klo 19-20 välisen ajan jolloin puoliajan päätteeksi kuultiin ottelun muita tunnelmia ja pientä yhteenvetoa aiemmista tapahtumista ja harmittavasti kumpaakaan selostajaa ei löytynyt ja HS Aikakoneen mukaan Rinnakkaisohjelman lähetysaika oli vain Klo 19-19.50 mukaisen ajan verran ja Ruotsinkielisen radion puolella tästä ottelusta tuli täysin varmasti vain ottelun loppuhetket Klo 19.45-20 vaikka monien ruotsinkielisten alueen lehtien mukaan tämä ottelu oli alkanut Ruotsinkielisen ohjelman yllätyslähetyksenä jo aiemmin ja ehkä kenties suorana lähetyksenä Suomi-Kreikka-ottelun tapaan ainakin ensimmäisen puoliaikansa osalta ja harmittavasti selostajaa ei löytynyt radiopuolellekaan

6.9.1967: Suomi-Neuvostoliitto-ottelua ei televisioitu, mutta ottelu radioitiin radion Rinnakkaisohjelmassa Klo 18.45-19.25 40 minuutin mittaisena koosteena ja harmittavasti selostajia ei tähän otteluun ei selvinnyt ja lisäksi Ruotsinkielisen ohjelman puolella radiossa tämä ottelu kuultiin suorana lähetyksenä Klo 17.30-18.15 ja erätauolla soitettujen Selim Palmgrenin musiikkiosuuksien jälkeen ottelua jatkettiin Klo 18.30-19 välisen ajan verran ennen muita ohjelmia ja lopulta lyhyenä koosteena ottelusta kuultiin vielä ilmeisesti ottelun loppuhetket Klo 19.45-20 ja selostajia ei harmittavasti selvinnyt tämänkään radio-ohjelman osalta

24.9.1967: Itävalta-Suomi-ottelua ei televisioitu, mutta ottelu radioitiin kokonaisena jälkilähetyksenä Rinnakkaisohjelmassa Klo 17-18.50 tai mahdollisesti HS Aikakoneen väittämän mukaisesti vain Klo 17-17.55 välillä olleena koosteena tai ensimmäisen puoliajan pienen koosteen ja toisen puoliajan suuremman koosteen yhdistelmänä ja harmittavasti selostajia ei tähän otteluun selvinnyt ja lisäksi Ruotsinkielisen ohjelman puolella tästä ottelusta kuultiin 50 minuutin mittainen kooste Klo 19.45-20.35 ja tähänkään lähetykseen ei selostajia selvinnyt

Suomi ei selviytynyt Jalkapallon EM-Kisoihin 1968, mutta silti Suomessa nähtiin materiaalia kisoista ja siitä tulee asiaa tässä:

Jalkapallon EM-Kisat 1968 Semifinaalit/Välierät

5.6.1968 Italia-Neuvostoliitto: Ei lähetystä, mutta asiaa näistä tulee pian lisää

5.6.1968 Jugoslavia-Englanti: Ei lähetystä, mutta asiaa näistä tulee pian lisää

8.6.1968 on kieltämättä päivämääränä hyvin erikoinen suomalaisen jalkapallon lähetyshistoriassa mikäli myös kaikki etsimäni viitteet ja ennusmerkit pitivät paikkansa ja samoin myös päivämääränä 10.6.1968 saattoi Suomessa hyvinkin tapahtua kummia asioita. Niistä lisää aivan pian:

Jalkapallon EM-Kisat 1968 Pronssiottelu

8.6.1968 Englanti-Neuvostoliitto: Lähtökohtaisesti ottelusta ei pitänyt näkyä yhtään mitään Suomessa tuona päivänä eikä tietenkään ole välttämättä näkynyt, mutta mikäli nähtiin niin tästä ottelusta nähtiin Suomessa tunnelmavälähdys tai korkeintaan hyvin pienimuotoinen nauhoitettu koostelähetys nimenomaan seuraavaksi kerrottavassa ottelussa. Mikäli tämä ottelu olisi tullut Suomessa esimerkiksi vaikkapa suorana lähetyksenä niin silloin sen olisi pitänyt näkyä jo Klo 16 alkaen mitä ei tietenkään tapahtunut.

Jalkapallon EM-Kisat 1968 Loppuottelu

8.6.1968 Italia-Jugoslavia: Tämä ottelu saatettiin alustavasti ainakin näyttää Suomessa tuona päivänä ja sinä vuonna. Ruotsista poiketen Suomen Yleisradio oli ainakin alustavan luvan hakenut ja saanut luvan lähettää tämän ottelun televisioituna jälkilähetyksenä siinä missä Ruotsin SVT ei ollut sitä tehnyt.

 Muutamassa muussakin Euroopan maassa tämän ottelun näkymisen osalta epäselvyyttä on riittänyt. Joka tapauksessa mahdollisesti Suomeen televisioitu lähetys mikäli sitä ikinä tulikaan aivan kiistattoman varmasti niin ei ainakaan ollut suora lähetys aivan kaikessa kokonaisuudessaan.

 Loppuottelun lähetysmuoto oli kovin erikoinen oli se sitten jälkilähetyksenä pidettävä tai sitten ei: Ottelussa lähetettiin tai yritettiin lähettää Pronssiottelun lyhyt nauhoitus heti Välierien/Semifinaalien erittäin lyhyiden tunnelmaosuuksien jälkeen ennen varsinaista Loppuottelua ja ottelu alkoi Klo 22.40 mikäli alkoi niin TV-Ohjelma 1:ssä selostajana Anssi Kukkonen.

 HS Aikakoneen mukaan tämäkin ottelu kyllä nähtiin Suomessa, mutta ottelun varsinainen lähetysaika ja alkamisaika saattoi viivästyä ilmeisesti Suomeen satelliittitelevisiolähetyksenä näytetyn Robert Kennedyn hautajaisten takia aina Klo 23.10 asti jolloin mahdollinen lähetysaika TV-Ohjelma 1:ssä toki samalla selostuksella oli muuttuneen aikataulun mukaisesti Klo 23.10-00.45.

 HS Aikakone ei kuitenkaan Katso!-lehden tai minkään muun tutkimani lehden tapaan harmittavasti vahvistanut Välierien tai Semifinaalien tunnelmaosuuksia tai Pronssiottelun lyhyttä nauhoitusta ohjelman mukana ja mikäli niitä ei nähty niin siinä tapauksessa koko ottelulähetys olisi ollut vain pelkän Loppuottelun kokonainen jälkilähetys.

 Mikäli lähetys olisi ollut aivan täysin suora niin Loppuottelun lähetys olisi alkanut Klo 22.15 Suomen aikaa. Epävarmuutta lietsoo vielä etenkin Suomen osalta se, että tämä ottelu päättyi tasapeliin mikä tarkoitti silloisilla säännöillä Jalkapallon EM-Kisojen 1968 Loppuottelun Uusintaottelua mistä kerron pian lisää:

Jalkapallon EM-Kisat 1968 Loppuottelun Uusintaottelu

10.6.1968 Italia-Jugoslavia: Tämän päivän ottelun osalta useissa suomalaisissa lähteissä ei ollut viitattu Jalkapallon EM-Kisojen 1968 Loppuottelun Uusintaotteluun Jalkapallon EM-Kisojen 1968 Loppuottelusta poiketen mitenkään, mutta esimerkiksi Ruotsissa SVT näytti tämän ottelun suorana yllätyslähetyksenä tehtyään viime hetken varauksen ottelusta mikä taas oli ainoa Ruotsissa ylipäänsä esitetty ottelu koko Jalkapallon EM-Kisoista 1968.

 Suomen Yleisradion osalta tästä ottelusta ei ollut varmuutta, että ehtikö Yleisradio ikinä tehdä ainakaan toista otteluvarausta toisin kuin Loppuottelusta vaikkakin ottelusta oltiin toivottu lähetystä kun ainakin näillä näkymin välttämättä varsinaisesta Jalkapallon EM-Kisojen 1968 Loppuottelusta ei joko tullut lähetystä tai sitten sattui sitä lähetettäessä varsin erikoisia asioita.

 Mikäli tämä ottelu näillä näkymin koskaan nähtiin Suomessa niin TV-Ohjelma 1 ja Anssi Kukkonen taisivat tämänkin ottelun selostaa yllätyslähetyksenä joko suorana lähetyksenä Klo 22.15 alkaen Suomen aikaa tai sitten viimeistään Klo 23.15 jälkeen yllättäen päivän viimeisenä ohjelmana jälkilähetyksenä samalla selostuksella koska näillä näkymin TV-Ohjelma 2 ei lähettänyt tai aikonut lähettää mitään Jalkapallon EM-Kisoista 1968 ja kun kanavan arvostus Suomessa muutenkin oli pitkään melko heikonlaatuista varsinkin kanavan alkuaikoina. HS Aikakonekaan ei kertonut tästä ottelusta nähdyn mitään lähetystä eli mikäli tätä ottelua ikinä tulikaan niin se tuli Suomessa korkeintaan Ruotsin SVT:n tapaan yllätyslähetyksenä.

Ja laitan tähän vielä vanhemmista kisoista puhuttaessa myös itse kisat sisältäen katsausta vuoteen 1972 jolloin ja johon mennessä varmasti Yleisradiolla oli jo selkeää halua lähettää Jalkapallon EM-Kisoja ja joista jo viimeistään kirjoitettiin paljon lukemattomissa eri sanomalehdissä vaikkakin tietysti osissa enemmän ja osissa selvästi vähemmän.

 YLE teki kaikkiaan otteluvaraukset Pronssiotteluun ja Loppuotteluun huolimatta Suomen karsiutumisesta ja josta varsinkin Loppuottelua käsittelen kohta enemmän. Otteluvarauksista Pronssiottelu oli alkujaankin ehdollinen ja Loppuottelu oli se minkä Yleisradio varsinkin halusi jo selvästikin näyttää.

 Ikävä kyllä Yleisradiossa sattunut lakko sattui keskelle kisoja ja lisäksi tämän vuoksi Loppuottelun näkyminen on ollut tai sitä on ainakin pidetty epävarmana Suomesta puhuttaessa toisin kuin jo naapurimaista Ruotsista, Norjasta tai Tanskasta puhuttaessa.

Laitan tähän vielä Jalkapallon EM-Kisojen 1972 lähetykset näillä näkymin kuin miten ne Suomessa aiottiin ainakin ilmeisesti lähettää vaikkakin näistä ainoa ja siltikin melko epävarma ottelulähetys oli tietenkin Loppuottelu, mutta laitan nämä ottelulähetykset silti tähän alle ja niitä ennen tietenkin Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Karsinnat:

Jalkapallon EM-Kisat 1972 Karsinnat

7.10.1970: Tsekkoslovakia-Suomi-ottelua ei televisioitu eikä tiettävästi edes radioitu

11.10.1970: Romania-Suomi-ottelua ei televisioitu eikä tiettävästi edes radioitu

26.5.1971: Suomi-Wales-ottelua ei televisioitu, mutta radion Yleisohjelmassa oli lopulta toisen puoliaikansa osalta lähetys Klo 20-20.50 vaikka alustavasti tästäkään ottelusta pitänyt tulla mitään lähetystä edes radiossa ainakaan tiettävästi ja selostajat tälle ottelulle olivat Raimo Häyrinen ja Juhani Sipilä ja lisäksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa radion puolella kuultiin toisen puoliajan lähetys Klo 20-20.50 selostajana Christer Bonn

16.6.1971: Suomi-Tsekkoslovakia-ottelu televisioitiin TV1:ssä jälkilähetyksenä päivän viimeisenä ohjelmana joko ruotsinkielisten alueen lehtien mukaisen ajan mukaisesti eli Klo 23.35 alkaen tai HS Aikakoneen mukaisen ajan mukaisesti Klo 22.50 ja jälkilähetys oli lisätutkimusten jälkeen vain kooste ottelusta, se kesti aina Klo 00.20 asti ruotsinkielisten alueen lehtien mukaan ja HS Aikakoneen mukaisesti aina Klo 23.35 asti ja selostaja oli Voitto Liukkonen ja radiossakin Yleisohjelmassa kuultiin vain toinen puoliaika suorana Klo 20-20.50 ja selostajat olivat Raimo Häyrinen ja Juhani Sipilä ja Ruotsinkielisessä ohjelmassa kuultiin myös vain toinen puoliaika suorana Klo 20-20.50 ja selostajaa Ruotsinkieliseen ohjelmaan ei ollut merkitty, mutta kenties senkin ottelun selosti Christer Bonn

22.9.1971: Suomi-Romania-ottelu televisioitiin TV1:ssä jälkilähetyksenä päivän viimeisenä ohjelmana Klo 22.35 alkaen ja jälkilähetys oli uusimpien tutkimustenkin jälkeen vain kooste ottelusta ja se kesti 45 minuuttia eli se nähtiin Klo 22.35-23.20 selostajana Anssi Kukkonen ja radiossakin Rinnakkaisohjelmassa kuultiin vain toinen puoliaika suorana tai vaihtoehtoisesti ottelun kooste kun kyseinen ohjelma kuultiin Klo 19.40-20.30 ja selostajat olivat Juhani Sipilä ja Pentti Pirhonen kun Raimo Häyrinen oli selostamassa Länsi-Saksan ja Suomen välistä Yleisurheilun Maaottelua ja lisäksi kuultiin erikoisesti pelaaja-asiantuntijakommentaattorina itse Kai Pahlmania ja Ruotsinkielisessä ohjelmassa tästä kuultiin lähetys toiselta puoliajalta Klo 19.55-20.20 ja selostajaa ei ruotsinkieliselle puolelle selvinnyt, mutta Christer Bonn sitä ei selostanut koska Christer Bonn oli Häyrisen tapaan kiinni Länsi-Saksan ja Suomen välisessä Yleisurheilun Maaottelussa jonka herra Bonn selosti Ole Stoltzenbergin kanssa

13.10.1971: Wales-Suomi-ottelua ei televisioitu ja jälleen kerran sen radiointikin jätti toivomisen varaa sillä Yleisohjelmassa ottelun jälkilähetys kuultiin päivänä viimeisenä ja ennalta ilmoittamattomana ohjelmana ja harmittavasti tästä lähetyksestä ei selvinnyt sen selostajaa ja tuona päivänä lähetys alkoi siis jälkilähetyksensä osalta aikaisintaan Klo 22.30 jälkeen kun radion iltamusiikit oli soitettu ja pahimmassa tapauksessa jopa kun lähettimien sammutushetki oli tuloillaan noin Klo 23.30 aikoihin, mutta lisäksi tästä ottelusta kuultiin kuitenkin uusimpien tutkimusten jälkeen edes sentään puolen tunnin mittainen kooste Klo 22.30-23 Ruotsinkielisessä ohjelmassa selostajana Christer Bonn

Suomi ei selviytynyt Jalkapallon EM-Kisoihin 1972, mutta asiaa niistä tulee seuraavaksi lisää tässä:

Jalkapallon EM-Kisat 1972 Semifinaalit/Välierät

14.6.1972 Unkari-Neuvostoliitto: Ei lähetystä

14.6.1972 Belgia-Länsi-Saksa: Ei lähetystä

Jalkapallon EM-Kisat 1972 Pronssiottelu

17.6.1972 Unkari-Belgia: Ei lähetystä itse pelattuna ottelupäivänä, mutta Yleisradio oli kaiken varmuuden varalta sisältänyt ehdolliseen ottelusopimukseensa lisäehdon jolla Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Pronssiottelu voitiin televisioida suoran lähetyksen ollessa mahdoton niin vaihtoehtoisesti myös tunnin mittaisena koosteena.

 Yleisradion oman lakonkin kestäessä Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Pronssiottelu jäi siis näyttämättä kun edes koostelähetystä Klo 16-17 välisenä aikana ei TV1:stä voitu näyttää 18.6.1972 ja ottelun olisi selostanut kuitenkin jo paikan päällä selvästi ollut Seppo Kannas. Ottelua ei siis täten voitu televisioida ja muutoin mikäli jostakin syystä Yleisradio olisi lunastanut oman suoran otteluvarauksen Pronssiotteluun sen ehdollisuuden sijaan niin siinä tapauksessa ottelu olisi tietenkin nähty jo Klo 21 alkaen 17.6.1972. Lakon vuoksi televisiossa nähtiin 17.6.1972 vain pari kappaletta MTV:n esittämiä ohjelmia.

 Tietenkin SVT:n, Neuvosto-Eestin Tallinna TV:n tai Neuvostoliiton Viipurin TV:n, Moskovan TV:n ja sattumanvaraisesti ehkä jo tuolloin myös Leningradin TV:n näkyvyysalueella tätä ottelua pystyi seuraamaan. (Leningradin TV:n näkyminen Suomessa oli äärimmäisen harvinaista 1970-luvulla Suomessa, mutta suurin piirtein vuosina 1970-1972 kuvaa oli alettu Suomeen satunnaisesti välittämään ja Neuvostoliiton romahdukseen ja vuoteen 1991 mennessä kuvaa oli nähty jo paremminkin vaikka siltikään Suomen TV-lähettimien vastaanottokyky ei ollut edes vuoteen 1991 mennessä kovinkaan hyvä tai erinomainen Leningradin TV:n ohjelmista puhuttaessa ellei sitten tuon ajanjaksoon loppuun mennessä ollut hyvää kaapeliverkkoa tai satelliittiantennia. Tietenkin Neuvostoliiton Keskustelevision ohjelmavälityksen vaihdellessa joskus vuosien ja vuosikymmenten mittaan Leningradin TV:n ohjelmia oli ainakin silloin tällöin päässyt Suomeenkin pääosin välitettävään Moskovan TV:n tai Viipurin TV:n ohjelmistoon mukaan.)

Lopulta kaiken jälkeen tästä ottelusta näkyi kun näkyikin Suomessa materiaalia 20.6.1972 olleessa Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Yhteislähetyksessä jossa tästä ottelusta nähtiin mitä ilmeisemmin sen 45 minuuttia muutoin tunnin mittaisesta lähetyksestä minkä YLE alun perin valmistautui tästä ottelusta lähettämään Klo 22.45-00.15 välisenä aikana.

Jalkapallon EM-Kisat 1972 Loppuottelu

18.6.1972 Länsi-Saksa-Neuvostoliitto: Tämä ottelu oli todellakin kysymysmerkki. Harmittavasti ainakaan aivan täysin suorana Suomessa tätä ottelua ei voinut näkyä kun Yleisradion lakko pilasi ottelun näyttämisen. Se olisi näytetty milloin tahansa Klo 17 alkaen. Kun sitten suora lähetys ei ollut mahdollinen niin TV1:llä oli itse asiassa tällekin ottelulle parikin varmaa ohjelmapaikkaa milloin ottelun olisi voinut näyttää.

 Aiemminkin mainitsemani osuus Klo 20.05-21 TV1:ssä tai TV2:ssa samaan kellonaikaan ja lisäksi myös Klo 23.10 eteenpäin pelkästään TV1:ssä ja tämä lähetys oli eri lehtitiedoista, kuulopuheista ja joidenkin vannottujen silminnäkijämuistojen laadusta riippuen joko saman mittainen koostelähetys eli siinä tapauksessa Klo 23.10-00.05 välisen ajan kestänyt lähetys tai jopa kenties kokonainen jälkilähetys.

 Joidenkin uusimpien tutkimieni lehtien mukaan TV-lakko Suomessa päättyi sinä päivänä vasta tasan keskiyöllä ja heti kellonlyömän jälkeen ottelu olisi koostemuodossa tai kokonaisena jälkilähetyksenä pyörähtänyt käyntiin ja kestämään TV1:ssä Klo 00.00-00.55 tai Klo 00.00-1.30 välisen ajan, mutta näin ei käynyt uusien tietojeni pohjalta. Tuona päivänä muutenkin täysin varmasti nähtiin vain MTV:n esittämä yksi ainoa ohjelma.

 Tietenkin ilmeisesti myös lakon päättäneet TV-Uutiset esitettiin koska lakon ulkopuolisena ohjelmana tietenkin sai kertoa äärimmäiset hätätilauutislähetykset Ylimääräisten Uutisten muodossa tai lakon päättymisestä puhuttaessa. Radiossakin noudatettiin samaa kaavaa ja ilmeisesti myös Merisää-ohjelma sai olla poikkeuksellisesti lakon ulkopuolella joskin ennalta merkittyjen ohjelma-aikojen ulkopuolella noita ohjelmia esitettiin.

 Esityspäivänä tietenkin SVT, Neuvosto-Eestin Tallinna TV, Moskovan TV, Viipurin TV ja mahdollisesti myös Leningradin TV välittivät kuvaa Suomeen EM-Kisojen 1972 Loppuottelusta.

Näillä näkymin aiemmin kerrottujen muistojen pohjalta Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Pronssiottelun tapaan Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Loppuottelu näkyi Suomessa kuitenkin myös heti 19.6.1972 päivän ensimmäisten ohjelmien joukossa kun lakko Yleisradiolta muutenkin päättyi kun se ei sitten mitenkään mahdollisesti näkynyt 18.6.1972 omana ohjelmapäivänään kun mahdollisesti tuolloin jo saman päivän iltana Yleisradion lakko olisi juuri ja juuri päättynyt ja Loppuottelu olisi näytetty heti lakon päättymisestä ilmoitettujen TV-Uutisten jälkeen joko koosteena tai kokonaisena jälkilähetyksenä päivän viimeisenä ohjelmana.

 19.6.1972 olleen lähetyksen osalta Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Loppuottelu näiden muistojen mukaan tuli ehkä myös koko yllättävän tilanteen takia TV1:n sijaan myös TV2:stakin käsin joskin lopulta TV1:stä lähetys kyllä tuli. Aiemmin kerrottuna Loppuottelu nähtiin vuoden 1972 Jalkapallon EM-Kisojen osalta niin se nähtiin muutoin 19.6.1972 lakon päätyttyä todennäköisesti päivän ensimmäisenä ohjelmana koostemuodossa tai kokonaisena jälkilähetyksenä ennen Klo 18.40 jolloin TV1:n normaalit päivän ohjelmat alkoivat tai ennen Klo 19.15 jolloin TV2:n normaalit päivän ohjelmat alkoivat.

 Loppuottelu on siis kaiken jälkeen uusien tutkimusten valossa pääteltynä näkynyt Suomessa. Joka tapauksessa tämän ottelun olisi selostanut ja selostikin kaiken jälkeen lähetysmuodosta ja muistosta riippumatta Seppo Kannas TV1:ssä 20.6.1972 olleessa Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Yhteislähetyksessä jossa se nähtiin yhdessä Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Pronssiottelun kanssa Klo 22.45-00.15 välisenä aikana ja aikaisempaa koosteformaattia hieman mukailleena 45 minuutin koostelähetyksenä kun aiemmin koostemuistojen perusteella lähetys olisi ollut 55 minuuttia pitkä ja kokonaisena jälkilähetyksenä tällä lähetyksellä olisi ollut aikaa 90 minuuttia ja viimeistään jo vuodesta 1976 eteenpäin Suomessa ovat Jalkapallon EM-Kisat näkyneet ilman ongelmia.

Tästä eteenpäin laitan tähän vain Jalkapallon EM-Kisojen Karsintoja päivitettynä eri vuosilta koska Suomihan ei ole näin varsinaisiin EM-Kisoihin selviytynyt ja näillä näkymin aiemmin laitetut Jalkapallon EM-Kisojen ottelulistat pitävät paikkansa:

Jalkapallon EM-Kisat 1976 Karsinnat

1.9.1974: Suomi-Puola-ottelua ei televisioitu, mutta radioitiin suorana lähetyksenä Tänään Sunnuntaina-ohjelmassa Rinnakkaisohjelmassa Klo 15-17 ja harmittavasti selostajia ei löytynyt lähetykselle ja lisäksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa tämä ottelu radioitiin suorana lähetyksenä Klo 15-16.50 selostajana Göran Stubb joka selosti myös Ruotsinkieliseen ohjelmaan jääkiekko-ottelujakin

25.9.1974: Suomi-Hollanti-ottelu televisioitiin jälkilähetyksenä toisen puoliaikansa osalta Klo 20.15-21 TV1:ssä selostajana Anssi Kukkonen ja radion Rinnakkaisohjelmassa ottelu radioitiin suorana lähetyksenä Klo 18.30-19.20 ja Klo 19.50-20.20 ja tämän ottelun selosti Raimo Häyrinen ja lisäksi Ruotsinkielisen ohjelman lähetyksen Klo 19.20-20.20 selosti Stefan Söderholm

9.10.1974: Puola-Suomi-ottelu televisioitiin jälkilähetyksenä Klo 19.15-20.10 TV1:ssä selostajana Anssi Kukkonen ja radioitiin jälkilähetyksenä Rinnakkaisohjelmassa Klo 18.30-19.15 ja Klo 19.45-20.20 ja harmittavasti radion puolen selostajia niin Rinnakkaisohjelman tai myöskään Klo 19.20-20.15 Ruotsinkielisen ohjelman lähetyksen osalta ei selvinnyt

5.6.1975: Suomi-Italia-ottelu televisioitiin jälkilähetyksenä Klo 21.30-22.15 TV1:ssä selostajana Anssi Kukkonen ja radioitiin aivan ensimmäistä 5 minuuttia huomioimatta ja muiden ohjelmien aiheuttamaa viivästystä huomioimatta ilmeisesti kokonaisuudessaan suorana lähetyksenä Klo 19.05-20.50 selostajana Raimo Häyrinen Rinnakkaisohjelmassa ja Ruotsinkielisessä ohjelmassa tästä lähetyksestä kuultiin toinen puoliaika Klo 20-20.50 välillä selostajana Göran Stubb

3.9.1975: Hollanti-Suomi-ottelua ei televisioitu, mutta se kuultiin radiossa Rinnakkaisohjelmassa jälleen suurin piirtein ensimmäistä 5 minuuttia huomioimatta ja muiden ohjelmien aiheuttamaa viivästystä huomioimatta kokonaisuudessaan suorana lähetyksenä Klo 21.05-22.50 selostajana Raimo Häyrinen ja lisäksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa tämä lähetys kuultiin suorana lähetyksenä ja myös Rinnakkaisohjelman lähetyksestä poiketen kuitenkin lähetys kuultiin vain ensimmäisen puoliaikansa osalta ja lisäksi ottelun loppuhetket Klo 21-21.45 ja Klo 22.30-22.50 selostajana Göran Stubb

27.9.1975: Italia-Suomi-ottelua ei televisioitu, mutta se kuultiin radiossa tapahtumapäivänään joko Yleisohjelmassa koosteena Klo 20-20.45 tai sitten viime hetken suorana lähetyksenä muutaman eri lehden ja lisäksi HS Aikakoneen mukaan Rinnakkaisohjelmassa Klo 16.30-18.20 ja selostajana olisi ollut toteutuneesta radion lähetysmuodosta riippumatta Raimo Häyrinen ja lisäksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa ottelu kuultiin Klo 18.05-18.55 koosteena selostajana Göran Stubb

Jalkapallon EM-Kisat 1980 Karsinnat

24.5.1978: Suomi-Kreikka-ottelua ei nähty televisiossa vaan se kuultiin radiossa Rinnakkaisohjelmassa Klo 19-20.50 selostajina Raimo Häyrinen ja Juhani Sipilä. Ruotsiksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa Klo 19.30-20.50 ottelun radiossa selosti Tommy Lindholm ja ohjelmaesittelijänä toimi Caj Ståhlström ennen ottelun alkua.

20.9.1978: Suomi-Unkari-ottelua ei nähty televisiossa vaan se kuultiin radiossa Rinnakkaisohjelmassa Klo 18.30-20.15 selostajina Raimo Häyrinen ja Juhani Sipilä. Tästä ottelusta kuitenkin nähtiin välähdyksiä 21.9.1978 nähdyssä Urheiluareenassa Klo 20.50-21 mikä oli tietenkin Urheiluruudun tuolloin hieman ylimääräisenä pidetyn torstailähetyksen nimi ja tuohon aikaan oli tietenkin vielä olemassa Aikalisä-ohjelmakin joka oli myös Urheiluruudun pohjalta mukana oleva urheilumakasiini ja joskus yksinkertaisesti vaikkapa Urheiluruudun torstailähetyksen täytenimi vain.

 Ottelu lisäksi radioitiin ruotsiksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa Klo 19.30-20.20 ja jonka selostajana oli Tommy Lindholm. Eurovision ohjelmavirran mukana ottelusta nähtiin välähdys Unkarissakin kun melko sensaatiomaisesti Unkarin MTV:kään ei lopulta myöskään kuvannut ottelua mikä oli harvinaista koska Unkarissa siihen asti oli yleensä nähty televisioituna maan jalkapallojoukkueen ottelut milloin mistäkin ottelusta ja edellisestä televisioimattomasta pelistä Unkarissa oli kulunut pitkä aika.

11.10.1978: Kreikka-Suomi-ottelua ei nähty näillä näkymin myöskään televisiossa ellei se sitten olisi ehkä saattanut juuri ja juuri tulla jonkinlaisena myöhäisyön yllätyslähetyksenä, mutta ottelu ainakin kuultiin radiossa Rinnakkaisohjelmassa Juhani Sipilän selostamana Klo 15.45-16.50 ja mahdollisesti ottelua kuultiin muutaman tutkimani eri lehden mukaan ehkä pidempäänkin aina Klo 17.20 asti tai sitten se vain jätettiin loppuosaltaan selostamatta ja loppu tuli mahdollisesti illalla Urheiluradiossa Klo 21-21.10 välillä olleessa ohjelmassa. Lisäksi Tommy Lindholm selosti Ruotsinkielisessä ohjelmassa tämän ottelun Klo 16.20-17.17 välisenä aikana sen loppuosan.

4.7.1979: Suomi-Neuvostoliitto-ottelu nähtiin televisiossa TV1:ssä lopulta jälkilähetyksenä Klo 22.50-23.50 Seppo Kannaksen selostamana kun taas Neuvosto-Eestin Tallinna TV näytti ottelun jo Klo 20.35 alkaen. Radiossa ottelu kuultiin Juhani Sipilän ja Antero Viherkentän selostamana Klo 19.40-20.50 hieman vaihtelevasti eri lehdistä riippuen joko Yleisohjelman tai Rinnakkaisohjelman puolella ja ruotsinkielisen radion puolella Ruotsinkielisessä ohjelmassa ottelulähetys alkoi Klo 19.20 ja kesti Klo 20.45 asti selostajana Tommy Lindholm.

 Mahdollisesti Sipilän ja Viherkentän selostus saattoi tosin alkaa tai sen ainakin piti alkaa Klo 19 eteenpäin ja kestää Klo 19.30 asti ensin nimenomaan Yleisohjelmassakin, mutta mahdollisesti selostus on voinut mennä lopulta aiemminkin merkityllä tavalla Rinnakkaisohjelman osalta. Uusimpien tutkimusten mukaan Yleisohjelma radioi tämän ottelun Klo 19.40-20 ja Klo 20.15-20.50 välillä ja Rinnakkaisohjelma olisi näyttänyt ottelusta osuuksia jo tätä ennen tai sitten erätaukojen tunnelmahaastatteluja aina silloin kun Yleisohjelmassa olisi ollut muuta ohjelmaa eli lähetys oli hieman sekavahko näin kirjaimellisesti sanoen näillä näkymin ainakin tutkimusten perusteella.

17.10.1979: Unkari-Suomi-ottelu nähtiin televisiossa TV1:ssä lopulta jälkilähetyksenä Klo 16.25-18 selostajana Pentti Salmi. Radiossa ottelu oli kuultu jo suorana lähetyksenä Klo 15-16.50 välillä Rinnakkaisohjelmassa selostajina Juhani Sipilä ja Matti Lammi. Lisäksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa radion puolella tämä ottelu radioitiin ja selostettiin koosteena Tommy Lindholmin selostuksella Klo 16.05-16.45. Unkarissa sen sijaan MTV näytti oman ottelunsa suorana palattuaan tilapäisen näyttämättömyytensä jälkeen päiväjärjestykseen.

31.10.1979: Neuvostoliitto-Suomi-ottelu jäi näillä näkymin näyttämättä televisiosta ellei se sitten ehkä olisi tullut mahdollisena yllätyslähetyksenä, mutta välttämättä niin ei käynyt. Radiossa Rinnakkaisohjelmassa ottelu kylläkin kuultiin Klo 18-19.50 ilmeisesti suoranakin lähetyksenä selostajana Antero Viherkenttä. Ruotsinkielisessä ohjelmassa radion puolella tästä kuultiin ottelun loppuhetket suorana lähetyksenä Klo 19.20-19.50 selostajana Stefan Söderholm.

Jokaisesta vuoden 1980 Jalkapallon EM-Kisojen Karsintaottelusta meni ainakin HS Aikakoneen ja myös joidenkin rannikon ruotsinkielisten alueen lehtien mukaan aina ainakin muutaman minuutin mittainen kuvamateriaalikooste Eurovision ohjelmavirtavaihtoon joiden kautta voitiin koko Eurovisio-alueella ja mahdollisuuksien mukaan rajoitetusti myös Intervisio-alueella nähdä eri jalkapallomaajoukkueiden välisiä otteluja aina ainakin edes joitakin minuutteja silloin mikäli televisioyhtiöillä oli jotakin kansallisesti televisiointia vastaan.

 Suomessa ainakin tämä peliliike näkyi varmasti helpoiten Urheiluruudun tai välillä Urheiluareenan nimellä kulkeneen ohjelman maalikoosteissa niistä otteluista puhuttaessa joita ei Suomessa näytetty.

 Välillä yleisesti ottaen joissakin myös isommissakin tai isommiksi mielletyissäkin jalkapallomaissa ei erikoisesti tämän karsinnan osalta puhuttaessa aina nähty omia kotiotteluja jostakin kumman syystä joista varmaan ainakin Unkarissa tosiaan ei edes Unkarin MTV näyttänyt tuota Unkari-Suomi-ottelua mitenkään vaikka tavallisesti Unkarin MTV näytti kyllä niin monen Unkarin pelaaman maaottelun jalkapallosta kuin vain ikinä pystyi vaikka Suomessa näistä ei olisikaan mitään materiaalia nähtykään.

Jalkapallon EM-Kisat 1984 Karsinnat

8.9.1982: Suomi-Puola-ottelua ei televisioitu, mutta ottelu radioitiin ilmeisesti Rinnakkaisohjelman jälkilähetyksenä Klo 21.10-22.15 selostajana Jarmo Lehtinen

22.9.1982: Suomi-Portugali-ottelu nähtiin jälkilähetyksenä TV1:ssä Klo 23.05-00.00 selostajana Pentti Salmi ja radiossa Rinnakkaisohjelmassa ottelu kuultiin joko jälkilähetyksenä tai vain toisen puoliaikansa osalta suorana lähetyksenä selostajina Juhani Sipilä ja Jarmo Lehtinen Klo 19.30-20.20 ja samalla lähetysajalla tästä ottelusta kuultiin radion Ruotsinkielisen ohjelman puolella selostus Bror-Erik Bubi Walleniuksen otteilla

13.10.1982: Neuvostoliitto-Suomi-ottelu nähtiin kokonainen jälkilähetys TV1:ssä Klo 19-20.30 selostajana Pentti Salmi ja radiossa ottelu kuultiin erikoisesti suorana ennakkotunnelmiltaan alkaen ensin Rinnakkaisohjelmassa ja lopulta ottelun toisen puoliajan lopulta alkaen loppuun asti ja jälkikatsauksineen Klo 21 asti Yleisohjelmassa. Lähetysajallisesti Klo 18-18.50 oli ottelun osuus Rinnakkaisohjelmassa ja Yleisohjelmassa ottelu kuultiin Klo 20.15-21 ja selostajana radion puolella toimi tietenkin Raimo Häyrinen

17.4.1983: Puola-Suomi-ottelua ei televisioitu eikä taidettu edes radioidakaan johtuen pitkälti täpötäynnä jääkiekkoa ja myös formuloita radion puolella sisältäneen päivän takia

1.6.1983: Suomi-Neuvostoliitto-ottelu nähtiin jälkilähetyksenä TV1:ssä Klo 23.05-00.00 selostajana Pentti Salmi ja radiossa ottelu kuultiin suorana lähetyksenä Klo 18.55-20.50 selostajina Raimo Häyrinen ja Antero Viherkenttä ja lisäksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa radion puolella tämän ottelun Klo 19.30-20.50 selosti osittain suorana lähetyksenä Tommy Lindholm

21.9.1983: Portugali-Suomi-ottelua ei näytetty televisiosta eikä taidettu edes radioidakaan

Jalkapallon EM-Kisat 1988 Karsinnat

10.9.1986: Suomi-Wales TV2:ssa Klo 20.55-22 selostajana Pentti Salmi

15.10.1986: Tsekkoslovakia-Suomi TV1:ssä Klo 23.05-00.35 Hannu-Pekka Hänninen

29.10.1986: Tanska-Suomi TV2:ssa Klo 21.45-22 ja Klo 22.20-23.05 välissä MTV:n Kymmenen Uutiset selostajana Antero Karapalo

1.4.1987: Wales-Suomi TV1:ssä Klo 23.05-00.35 selostajana Hannu-Pekka Hänninen

29.4.1987: Suomi-Tanska TV2:sa Klo 20-21 selostajana Aulis Virtanen

9.9.1987: Suomi-Tsekkoslovakia TV1:ssä Klo 23.05-00.30 selostajana Hannu-Pekka Hänninen

PS. Yritin laittaa myös vuoden 1992 ja 1996 Jalkapallon EM-Kisojen Karsintojen lähetyksiä tähän, mutta ne eivät mahtuneet massiivisen kokoisen merkkimäärärajan tultua lopultakin vastaan kesken viestin. Vuoden 1996 Jalkapallon EM-Kisojen Karsintojen lähetyksissä ei ollut paljoakaan enempää päivitettävää entiseen nähden.
« Viimeksi muokattu: 25.10.2017 klo 01:50:17 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Jamal Malik

Poissa Poissa


Vastaus #51 : 25.09.2017 klo 03:13:15

??? Ylos
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #52 : 25.10.2017 klo 01:36:43

Jalkapallon EM-Kisojen ja etenkin vuoden 1972 Jalkapallon EM-Kisojen erikoislaatuisiksi osoittautuneista lähetyksistä löytyi jonkin verran eri lehtien kuten myös HS Aikakoneen avulla lisätietoa. Ilmeisesti jonkin verran on aikalaishavainnot kuten myös muutkin muistikuvat hieman pettäneet tai yksinkertaisesti vain sekoittuneet eri havaintojen ja muistikuvien pohjalta jolloin tietysti ottelulähetysten tarkkoja näkymisiä Suomessa juuri sen vuoden osalta on ollut vaikea selvittää tai vetää siihen linjaa, että milloin ne ottelut ovat sitten näkyneet televisiossa jos sitten kuitenkaan.

 Ne kyllä näkyivät lopulta ilmeisesti sittenkin vuorenvarmasti vaikka melkoisen sekava taival niiden varmistuneeseen näkymiseen näyttää olleen. Toisaalta 45 vuoden takaiset muistot voivat hyvinkin helposti pettää ja huomattavasti helpommin kuin vaikkapa 5-10 vuoden takaiset muistot vaikka tietysti jopa niinkin vanhuudessaan silti melko nuorekkaat muistot voivat olla vaikeita muistaa joillekin.

Ainoa yksimielinen asia kaikissa niissä muistoissa oli se, että Seppo Kannas tosiaan selosti nämä kisat ja jotka tietenkin erikoisella tavalla näkyivät ainakin viimeistään Suomessa jotenkin ihan suomalaisella Yleisradion selostuksella pian tässä esille tulevan päivämäärän mukaisena päivänä jos ei sitten mitenkään aiemmin kerrotuissa päivissä. Melkein yksimielinen asia oli myös TV1:n oleminen näiden ottelulähetysten lähetyskanavana vaikka Yleisradion lakon takia myös TV2:sta tarjoiltiin lähetyskanavaksi.

Lopulta Suomessa nähtiin viimeistään tiistaina 20.6.1972 Jalkapallon EM-Kisoista kertovaa materiaalia, joidenkin näkemysten mukaan osin lakon takia ja joidenkin näkemysten mukaan osin muutenkin soviteltuna kokonaisuutena koska niille ei vain nähty sopivaa muutakaan aikapaikkaa.

Toisin sanoen Suomessa nähtiin viimeistään 20.6.1972 Jalkapallon EM-Kisojen Pronssiottelu ja Jalkapallon EM-Kisojen Loppuottelu ilmeisesti viimeistään yhteisenä kokonaisuutena eli näiden ottelulähetysten 45 minuutin mittaiset koosteet joista sitten yhteensä tuli 90 minuuttia käsittänyt ohjelmakokonaisuus koska ainakin näiden uusien tutkimusten perusteella lopulta kuitenkin näiden EM-Kisojen muistelijoista puhuttaessa koostesanojat vaikuttavat olleen oikeassa aivan lopulta kun asiaa näin jälleen uudelleentutkittuna näillä näkymin ilmeistä loppuvetoa varten katsoo.

Tämä yhteislähetys Jalkapallon EM-Kisoista 1972 nähtiin siis kisojen jälkeen 20.6.1972 Yleisradion lakon jälkiseurauksena Klo 22.45-00.15 TV1:ssä selostajana Seppo Kannas.

Muutoinkin voisi sanoa tähän ennen Jalkapallon Pääsarjan vuoden 1972 päivitystä, että sinä vuonna tosiaan ei hirvittävästi muuten erilaista TV-jalkapalloilua jälleenkään ruudussa näkynyt ja Pääsarjan ottelujen peruutuksiakin oli hyvin vähän. Neljä kappaletta oli peruutuksiakin joista kärsineet seurat olivat sarjan mestaruuden voittanut seura eli TPS, Tampellan Palloilijat eli TaPa, KuPS ja Kuopion Pallotoverit eli KPT. Jokainen näistä peleistä olisi tullut TV2:sta käsin. Jalkapalloilun nk. Nappulaliigaa ei juuri nähty jos edes lainkaan muutamaan muuhun vuoteen nähden ja Juniorien Jalkapalloilua myös erittäin vähän eri ikäluokista.

 Lähinnä B-Junioreiten ja Nuorten Jalkapalloilun parista niiden Loppuottelut tai niitä vastaavat ratkaisevat sarjaottelut. Yksi peruutuksenkin peruutus oli eräässä vaiheessa kautta TV2:ssa kun TPS:n yksi peli peruttiin jolloin oltaisiin saatettu nähdä sen tilalla Jalkapallon 2. Divisioonan yksittäinen ottelu joko KTP:n tai OTP:n ollessa seurana sen jotakin näillä näkymin tuntemattomaksi jäänyttä vastustajaa vastaan, mutta sitäkään ottelua ei nähty.

 TV2 oli jälleen myös pitkällä kesälomalla pitkin vuotta 1972 lähetin kiinni ja vaikka vuodeksi 1973 luvattiin lähettimien kiinnipidon loppuvan niin näinhän ei tapahtunut ja homma jatkui silti samalla linjalla vielä monta vuotta vaikka toki sentään lähettimen aukiolon määrät lisääntyivät myös kesällä noin vuodesta 1973 eteenpäin ja tietenkin myös ne vuosittain vaihtelivat yhä sallitumpaan suuntaan menoa kuitenkin korostaen.

Aion yrittää päivittää sen tuohon EM-Kisojen lähetysviestiin tuon vuoden 1972 päivittyneen lähetystilanteen, mutta mikäli se ei mahdu siihen niin ainakin asia on kerrottu viimeistään tässä ja Jalkapallon Pääsarjan ainoan täysin varman ottelulähetyksen laitan hyvin pian sille kuuluvaan aihealueeseen.

 Seuraavaksi vuodeksi eli vuodeksi 1973 tosiaan aiemmat vuoden 1972 pudonneet seurat eivät saaneet ääniään läpi sarjan laajentumisesta takaisin 14 joukkueen SM-Sarjaksi/Mestaruussarjaksi, mutta saivat kuitenkin vaatimuksensa läpi vaihtoehtoisesta vaatimuksestaan sarjalaajentumisen sijaan eli kokonaan uudesta kotimaisen jalkapalloilun toiseksi korkeimmasta sarjatasosta eli Jalkapallon 1. Divisioonasta, 1-Divisioonasta tai Ykkösdivisioonasta eli ennen pitkää nykypäivän Ykköseksi muuttuneesta sarjasta. Erikoinen korkein sarjataso eli Jalkapallon Pääsarja, Suomen Jalkapallon Ensimmäinen Divisioona, Suomen Jalkapallon 1. Divisioona tai Suomen Jalkapallon 1-Divisioona muuttui taas jo alun alkaenkin hyvin vieraasta brittityylisestä sarjanimestään takaisin Jalkapallon SM-Sarjaksi tai aina vuoteen 1979 asti vaihtoehtoiselta nimeltään kutsuttuna myös Jalkapallon Mestaruussarjaksi.

 Jalkapallon 2. Divisioonasta tai Jalkapallon 2-Divisioonasta tuli täten uudistuksen jälkeen vain Suomen jalkapalloilun kolmanneksi korkein sarjataso ja Jalkapallon 3. Divisioonasta tai Jalkapallon 3-Divisioonasta tuli täten uudistuksen jälkeen vain Suomen jalkapalloilun neljänneksi korkein sarjataso. Siten vuosien 1970-1972 aikana ollut erikoisuus Divarin olemisesta kukkulan kuninkaana Suomen sarjatasoista puhuttaessa oli päättynyt vaikka aika harvoin tuota Divariksi kutsuttiin tai mikäli kutsuttiin niin sitä enemminkin nimiteltiin nk. Kruunudivariksi tai nk. Mestaruusdivariksi kun muut sarjatasot olivat sitten sitä Divaria.   
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #53 : 29.12.2017 klo 21:39:57

Laitan tähän nyt tulevaan viestiin kokoelmaa ja päivitystä kaikista Suomessa näillä näkymin nähdyistä tai kuulluista Jalkapallon EM-Kisojen Karsinnoista noin vuoden 1960 Jalkapallon EM-Kisoista aina vuoden 1988 EM-Kisojen kynnykselle asti. Tässä viestissä tulee jonkin verran uutta lisätietoa tai lisäselvitystä.

 Aivan jokaisen ottelun jokaista selostajaa niin television kuin radion puolelta ei valitettavasti selvinnyt ja jotkut ottelut voivat jäädäkin ehkä avoimeksi ja vain aika näyttää, että löytyvätkö selostajat niihinkin avoimiin lähetyksiin joskus.

Vuonna 1960 kaikkien aikojen ensimmäisestä Jalkapallon EM-Kisoista tai tuolloisen nimensä mukaisesti Jalkapallon Euroopan Kansojen Mestaruus-Cupin Kisoista nähtiin lopulta kaikkien erinäisten vaiheiden jälkeen Suomessakin kuvamateriaalia vaikka tunnettavuutta turnauksella hädin tuskin oli missään puolilla Eurooppaa paljoa muutenkaan uutena turnauksena.

 Noissa kisoissa pelasivat Ranska kisaisäntänä, Tsekkoslovakia, Jugoslavia ja ennen pitkää turnauksen ja jälkikäteen myös sinänsä ihan oikean Jalkapallon Euroopan Mestaruuden voittanut Neuvostoliitto.

Laitan tähän lähetykset mitkä Suomen Televisio kisoista tietenkin televisioi:

Jalkapallon Euroopan Kansojen Mestaruus-Cup 1960/Jalkapallon EM-Kisat 1960 Välierät/Semifinaalit

6.7.1960 Ranska-Jugoslavia: Ei lähetystä

6.7.1960 Tsekkoslovakia-Neuvostoliitto: Ei lähetystä

Jalkapallon Euroopan Kansojen Mestaruus-Cup 1960/Jalkapallon EM-Kisat 1960 Pronssiottelu

9.7.1960 Tsekkoslovakia-Ranska: Ei lähetystä

Jalkapallon Euroopan Kansojen Mestaruus-Cup 1960/Jalkapallon EM-Kisat 1960 Loppuottelu

10.7.1960 Neuvostoliitto-Jugoslavia: Tämä ottelu oli ainoa lähetys joka päätettiin lähettää Suomen Televisiossa mikä teki Suomesta ainoan muun Pohjoismaan näillä näkymin Tanskan ohella jossa nähtiin edes jotakin materiaalia näistä kisoista. Ottelu alkoi Klo 21.30 Ranskan aikaa ja Suomen Televisiolla oli tästä ottelusta näytettynä ottelun toinen puoliaika vähintään ja ainoa kysymys onkin, että olisiko tästä ottelusta koskaan lisäksi näytetty myös ottelun ratkaisevaa jatkoaikaa jolla Neuvostoliitto sitten voitti kenties suurimman saavutuksensa jalkapallossa?

 Tosin Suomen Televisiolla oli tästä ottelusta löytämissäni eri lehdissä kaksi eri lähetysaikaa puoliajan mittaiselle ohjelmalähetykselle vähintään eli Klo 22.20-23.15 ja Klo 23.20-00.15 Suomen ajassa ja mikäli ottelusta koskaan näytettiin sen jatkoaikaa niin ainakin ohjelma-aikaa sille olisi ollut koska se oli joka tapauksessa päivän viimeinen ohjelma. Tämän ottelun selostajaksi olisin itse kaikkina näinä vuosina kuulemieni asioiden perusteella ennen tutkimuksia veikannut joko Usko Santavuorta tai Anssi Kukkosta, mutta tämän ottelun selostikin lopulta itse Esko Piipponen.

Sitten Jalkapallon EM-Kisat 1964 tai tuolloin toista ja viimeistä kertaa Jalkapallon Euroopan Kansojen Mestaruus-Cupin 1964 päivitykset:

Jalkapallon EM-Kisat 1964 Semifinaalit/Välierät

17.6.1964 Espanja-Unkari: Ei lähetystä (Tästä ottelusta tehtiin kunnianhimoisesti tarjous monen Eurovisio-maan televisioverkkoon ja myös Suomeen, mutta YLE kieltäytyi näyttämästä tätä ottelua yllättävän monen muunkin maan tapaan. Tarpeen mukaan Eurovision hankintatarjous koski myös halukkaita Intervisio-maitakin.)

17.6.1964 Tanska-Neuvostoliitto: Ei lähetystä (Tästä ottelusta tehtiin kunnianhimoisesti tarjous monen Eurovisio-maan televisioverkkoon ja myös Suomeen, mutta YLE kieltäytyi näyttämästä tätä ottelua yllättävän monen muunkin maan tapaan. Tarpeen mukaan Eurovision hankintatarjous koski myös halukkaita Intervisio-maitakin.)

Jalkapallon EM-Kisat 1964 Pronssiottelu

20.6.1964 Unkari-Tanska: Ei lähetystä (Pronssiottelun näyttämisestä YLE kieltäytyi monen muunkin maan tapaan koska YLE halusi tavallisten kieltäytymissyidensä ohella näyttää muutenkin vain joko Loppuottelun tai oikein pitkin hampain tarpeen mukaan Pronssiottelun mikäli Loppuottelun hintapyyntö olisi ollut liiallinen, mutta ymmärrettävästi YLE oli valinnut jo kauan sitten halunsa mukaisesti Loppuottelun toisen puoliajan mittaisen jälkilähetyksen. Jälleen tästäkin ottelusta oli tehty kunnianhimoinen tarjous monen Eurovisio-maan televisioverkkoon ja myös Suomeen. Jälleen myös halukkaat Intervisio-maat pystyivät hankkimaan tämän ottelun lähetysverkkoihinsa.)

Jalkapallon EM-Kisat 1964 Loppuottelu

21.6.1964 Espanja-Neuvostoliitto: Tämä ottelu nähtiin jälkilähetyksen muodossa niin Suomessa, Ruotsissa kuin Norjassa. Suomessa valitettavasti jälkilähetys oli lyhin mahdollinen joskin silti riittävä ja ainoa televisioitu ottelu millään tavalla koko Jalkapallon EM-Kisoista 1964.

 Ottelu tunnettiin sekoittavasti eri tutkimissani lehdissä usein eri nimin, mutta käytetyin nimi oli Maajoukkueiden Eurooppa-Cupin Finaali mikä ei tietenkään selventänyt asiaa. Klo 23.10-00.00 nähtiin Suomessa Suomen Television ottelun jälkilähetys koostemuodossa kun Ruotsissa ja Norjassa se esimerkiksi oli jälkilähetysmuodossakin pidempi.

 Mikäli ottelu olisi ollut suora niin se olisi nähty Suomessa Klo 19.30 alkaen mitä ei tietenkään tapahtunut. Selostajasta ei ole täyttä varmuutta, mutta todennäköisesti sen selosti Anssi Kukkonen. Muussa tapauksessa tämänkin ottelun saattoi selostaa jo vuoden 1960 Jalkapallon EM-Kisojen Loppuottelun todennäköisen jälkilähetyksen selostanut Esko Piipponen.

Sitten mennään vuoden 1968 Jalkapallon EM-Kisoihin joista näkyi Suomessa jo ensi kerran EM-Karsintaotteluja ja kaikesta huolimatta Suomessa aiottiin näyttää tästäkin turnauksesta vaikka Suomi ei niihin kisoihin selviytynyt. Lisäksi Jalkapallon EM-Kisojen varsinaista nimitystä alettiin käyttämään näistä kisoista eteenpäin enemmän kuin vanhempaa Jalkapallon Euroopan Kansojen Mestaruus-Cupin nimeä. Suomen osuus turnauksesta oli yhä varsin pieni tuolloin.

 Helsingin Sanomiin tai moniin kotimaisiin suuriin sanomalehtiin ei ollut melkein lainkaan merkitty ottelutietoja, mutta Vasabladetiin ja tosiaan Katso!-lehteen oli ainakin alustavasti merkitty ottelulähetys. Suomi noudatti pitkälti jälleen Ruotsin linjoja koska Ruotsissakaan Jalkapallon EM-Kisat eivät vuonna 1968 paljoakaan myöskään herättäneet tuntoja siinä missä jo Norjassa ja esimerkiksi Tanskassa tilanne oli jo toinen.

Joka tapauksessa laitan tähän vuoden 1968 Jalkapallon EM-Kisojen TV-lähetykset Suomesta puhuttaessa kaikessa epävarmuudessaan ja ehkä myös varmuudessaan mikäli vain tuon kohta kommentoitavan lähetyksen asiataustan pystyisi jostain täysin aukottoman varmasti todistamaan ja Jalkapallon EM-Kisojen 1968 päivitykset tulevat tämän myötä läpi tässä joskin vielä ensin tulevat päivitetyt Jalkapallon EM-Kisojen 1968 Karsinnat:

Suomi tosiaan pelasi Jalkapallon EM-Kisojen Karsinnoissa ensi kerran vuonna 1968 ja tältä turnaus sittemmin lähetyksellisesti Suomen osalta puhuttaessa näytti:

Jalkapallon EM-Kisat 1968 Karsinnat

2.10.1966: Suomi-Itävalta-ottelu nähtiin sensaatiomaisesti heti alkuun suorana lähetyksenä Klo 14 alkaen TV-Ohjelma 1:ssä sen päivän kolmantena tai neljäntenä ohjelmana mikäli aamun jumalanpalvelusten televisiointeja suomeksi ja ruotsiksi laskettu vaikka alustavasti vain ottelun jälkilähetysmuoto tai ei ottelua televisiossa lainkaan tuntui olevan asiasta keskustelun ydin aikanaan lähes 50 vuotta sitten!

 Radiopuolellakin suhtautuminen otteluun alustavasti oli vain lievästi myönteisempi ja ei oikein paljoa sielläkään.

 Jälkilähetys oli alustavasti merkitty Klo 17.25-18.15 tapahtuvaksi TV-Ohjelma 1:een, mutta tarvetta sille ei välttämättä ollut kun ottelu kerran tuli suorana lähetyksenä ja josta tosiaan keskustelua riitti pitkään vaikka ottelu tasapeliin 0-0 päättyikin. Harmittavasti selostajaa ottelulle ei selvinnyt ja radiossa ottelu vuorostaan kuultiin näillä näkymin tutkimusten jälkeen Rinnakkaisohjelmassa Klo 15-15.50 toisen puoliaikansa osalta ja lisäksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa radiossa ottelu kuultiin Klo 16-16.50 koosteena ja valitettavasti näille lähetyksille ei selvinnyt selostajaa

16.10.1966: Kreikka-Suomi-ottelua ei televisioitu eikä lähetetty edes radiostakaan kaikkien tutkimusten jälkeenkään

10.5.1967: Suomi-Kreikka-ottelua ei näillä näkymin televisioitu, mutta ottelu radioitiin radion Yleisohjelmassa Klo 19.40-20.40 tunnin mittaisena koosteena tai HS Aikakoneen mukaisena 40 minuutin mittaisena koosteena Klo 20-20.40 samalla radiokanavalla ja harmittavasti selostajia tähän otteluun ei selvinnyt myöskään Ruotsinkielisen ohjelman puolelta radiossa jossa tämä ottelu kuultiin myös ilmeisesti osin suoranakin lähetyksenä Klo 18-18.45 ja Klo 19.45-20.10 ottelun loppuhetkien osalta muiden ohjelmien jälkeen

30.8.1967: Neuvostoliitto-Suomi-ottelu televisioitiin TV-Ohjelma 1:ssä joko suorana lähetyksenä Klo 18-18.45 ja Klo 19-19.45 tai HS Aikakoneen väittämän mukaan vain toisen puoliaikansa osalta Klo 19-19.45 ja radion Rinnakkaisohjelmassa ottelu radioitiin jälkimmäisen puoliaikansa osalta suorana lähetyksenä eli Klo 19-20 välisen ajan jolloin puoliajan päätteeksi kuultiin ottelun muita tunnelmia ja pientä yhteenvetoa aiemmista tapahtumista ja harmittavasti kumpaakaan selostajaa ei löytynyt ja HS Aikakoneen mukaan Rinnakkaisohjelman lähetysaika oli vain Klo 19-19.50 mukaisen ajan verran ja Ruotsinkielisen radion puolella tämä ottelu tuli täysin varmasti uusien ruotsinkielisen alueen lehtien tietojen mukaan kyllä kokonaisuudessaan hyvinkin suorana lähetyksenä joskin osissa tietenkin ja yleisöä närkästyttävän yllättäen jo Klo 18 lähtien. Ottelu kuultiin siis Klo 18-18.45, Klo 19.15-19.30 ja ottelun loppuhetket Klo 19.45-20 ja harmittavasti selostajaa ei löytynyt radiopuolellekaan

6.9.1967: Suomi-Neuvostoliitto-ottelua ei televisioitu, mutta ottelu radioitiin radion Rinnakkaisohjelmassa Klo 18.45-19.25 40 minuutin mittaisena koosteena ja harmittavasti selostajia ei tähän otteluun ei selvinnyt ja lisäksi Ruotsinkielisen ohjelman puolella radiossa tämä ottelu kuultiin suorana lähetyksenä Klo 17.30-18.15 ja erätauolla soitettujen Selim Palmgrenin musiikkiosuuksien jälkeen ottelua jatkettiin Klo 18.30-19 välisen ajan verran ennen muita ohjelmia ja lopulta lyhyenä koosteena ottelusta kuultiin vielä ilmeisesti ottelun loppuhetket Klo 19.45-20 ja selostajia ei harmittavasti selvinnyt tämänkään radio-ohjelman osalta

24.9.1967: Itävalta-Suomi-ottelua ei televisioitu, mutta ottelu radioitiin kokonaisena jälkilähetyksenä Rinnakkaisohjelmassa Klo 17-18.50 tai mahdollisesti HS Aikakoneen väittämän mukaisesti vain Klo 17-17.55 välillä olleena koosteena tai ensimmäisen puoliajan pienen koosteen ja toisen puoliajan suuremman koosteen yhdistelmänä ja harmittavasti selostajia ei tähän otteluun selvinnyt ja lisäksi Ruotsinkielisen ohjelman puolella tästä ottelusta kuultiin 50 minuutin mittainen kooste Klo 19.45-20.35 ja tähänkään lähetykseen ei selostajia selvinnyt

Suomi ei selviytynyt Jalkapallon EM-Kisoihin 1968, mutta silti Suomessa nähtiin materiaalia kisoista ja siitä tulee asiaa tässä:

Jalkapallon EM-Kisat 1968 Semifinaalit/Välierät

5.6.1968 Italia-Neuvostoliitto: Ei lähetystä, mutta asiaa näistä tulee pian lisää

5.6.1968 Jugoslavia-Englanti: Ei lähetystä, mutta asiaa näistä tulee pian lisää

8.6.1968 on kieltämättä päivämääränä hyvin erikoinen suomalaisen jalkapallon lähetyshistoriassa mikäli myös kaikki etsimäni viitteet ja ennusmerkit pitivät paikkansa ja samoin myös päivämääränä 10.6.1968 saattoi Suomessa hyvinkin tapahtua kummia asioita. Niistä lisää aivan pian:

Jalkapallon EM-Kisat 1968 Pronssiottelu

8.6.1968 Englanti-Neuvostoliitto: Lähtökohtaisesti ottelusta ei pitänyt näkyä yhtään mitään Suomessa tuona päivänä eikä tietenkään ole välttämättä näkynyt, mutta mikäli nähtiin niin tästä ottelusta nähtiin Suomessa tunnelmavälähdys tai korkeintaan hyvin pienimuotoinen nauhoitettu koostelähetys nimenomaan seuraavaksi kerrottavassa ottelussa. Mikäli tämä ottelu olisi tullut Suomessa esimerkiksi vaikkapa suorana lähetyksenä niin silloin sen olisi pitänyt näkyä jo Klo 16 alkaen mitä ei tietenkään tapahtunut.

Jalkapallon EM-Kisat 1968 Loppuottelu

8.6.1968 Italia-Jugoslavia: Tämä ottelu saatettiin alustavasti ainakin näyttää Suomessa tuona päivänä ja sinä vuonna. Ruotsista poiketen Suomen Yleisradio oli ainakin alustavan luvan hakenut ja saanut luvan lähettää tämän ottelun televisioituna jälkilähetyksenä siinä missä Ruotsin SVT ei ollut sitä tehnyt.

 Muutamassa muussakin Euroopan maassa tämän ottelun näkymisen osalta epäselvyyttä on riittänyt. Joka tapauksessa mahdollisesti Suomeen televisioitu lähetys mikäli sitä ikinä tulikaan aivan kiistattoman varmasti niin ei ainakaan ollut suora lähetys aivan kaikessa kokonaisuudessaan.

 Loppuottelun lähetysmuoto oli kovin erikoinen oli se sitten jälkilähetyksenä pidettävä tai sitten ei: Ottelussa lähetettiin tai yritettiin lähettää Pronssiottelun lyhyt nauhoitus heti Välierien/Semifinaalien erittäin lyhyiden tunnelmaosuuksien jälkeen ennen varsinaista Loppuottelua ja ottelu alkoi Klo 22.40 mikäli alkoi niin TV-Ohjelma 1:ssä selostajana Anssi Kukkonen.

 HS Aikakoneen mukaan tämäkin ottelu kyllä nähtiin Suomessa, mutta ottelun varsinainen lähetysaika ja alkamisaika saattoi viivästyä ilmeisesti Suomeen satelliittitelevisiolähetyksenä näytetyn Robert Kennedyn hautajaisten takia aina Klo 23.10 asti jolloin mahdollinen lähetysaika TV-Ohjelma 1:ssä toki samalla selostuksella oli muuttuneen aikataulun mukaisesti Klo 23.10-00.45.

 HS Aikakone ei kuitenkaan Katso!-lehden tai minkään muun tutkimani lehden tapaan harmittavasti vahvistanut Välierien tai Semifinaalien tunnelmaosuuksia tai Pronssiottelun lyhyttä nauhoitusta ohjelman mukana ja mikäli niitä ei nähty niin siinä tapauksessa koko ottelulähetys olisi ollut vain pelkän Loppuottelun kokonainen jälkilähetys.

 Mikäli lähetys olisi ollut aivan täysin suora niin Loppuottelun lähetys olisi alkanut Klo 22.15 Suomen aikaa. Epävarmuutta lietsoo vielä etenkin Suomen osalta se, että tämä ottelu päättyi tasapeliin mikä tarkoitti silloisilla säännöillä Jalkapallon EM-Kisojen 1968 Loppuottelun Uusintaottelua mistä kerron pian lisää:

Jalkapallon EM-Kisat 1968 Loppuottelun Uusintaottelu

10.6.1968 Italia-Jugoslavia: Tämän päivän ottelun osalta useissa suomalaisissa lähteissä ei ollut viitattu Jalkapallon EM-Kisojen 1968 Loppuottelun Uusintaotteluun Jalkapallon EM-Kisojen 1968 Loppuottelusta poiketen mitenkään, mutta esimerkiksi Ruotsissa SVT näytti tämän ottelun suorana yllätyslähetyksenä tehtyään viime hetken varauksen ottelusta mikä taas oli ainoa Ruotsissa ylipäänsä esitetty ottelu koko Jalkapallon EM-Kisoista 1968.

 Suomen Yleisradion osalta tästä ottelusta ei ollut varmuutta, että ehtikö Yleisradio ikinä tehdä ainakaan toista otteluvarausta toisin kuin Loppuottelusta vaikkakin ottelusta oltiin toivottu lähetystä kun ainakin näillä näkymin välttämättä varsinaisesta Jalkapallon EM-Kisojen 1968 Loppuottelusta ei joko tullut lähetystä tai sitten sattui sitä lähetettäessä varsin erikoisia asioita.

 Mikäli tämä ottelu näillä näkymin koskaan nähtiin Suomessa niin TV-Ohjelma 1 ja Anssi Kukkonen taisivat tämänkin ottelun selostaa yllätyslähetyksenä joko suorana lähetyksenä Klo 22.15 alkaen Suomen aikaa tai sitten viimeistään Klo 23.15 jälkeen yllättäen päivän viimeisenä ohjelmana jälkilähetyksenä samalla selostuksella koska näillä näkymin TV-Ohjelma 2 ei lähettänyt tai aikonut lähettää mitään Jalkapallon EM-Kisoista 1968 ja kun kanavan arvostus Suomessa muutenkin oli pitkään melko heikonlaatuista varsinkin kanavan alkuaikoina. HS Aikakonekaan ei kertonut tästä ottelusta nähdyn mitään lähetystä eli mikäli tätä ottelua ikinä tulikaan niin se tuli Suomessa korkeintaan Ruotsin SVT:n tapaan yllätyslähetyksenä.

Ja laitan tähän vielä vanhemmista kisoista puhuttaessa myös itse kisat sisältäen katsausta vuoteen 1972 jolloin ja johon mennessä varmasti Yleisradiolla oli jo selkeää halua lähettää Jalkapallon EM-Kisoja ja joista jo viimeistään kirjoitettiin paljon lukemattomissa eri sanomalehdissä vaikkakin tietysti osissa enemmän ja osissa selvästi vähemmän.

 YLE teki kaikkiaan otteluvaraukset Pronssiotteluun ja Loppuotteluun huolimatta Suomen karsiutumisesta ja josta varsinkin Loppuottelua käsittelen kohta enemmän. Otteluvarauksista Pronssiottelu oli alkujaankin ehdollinen ja Loppuottelu oli se minkä Yleisradio varsinkin halusi jo selvästikin näyttää.

 Ikävä kyllä Yleisradiossa sattunut lakko sattui keskelle kisoja ja lisäksi tämän vuoksi Loppuottelun näkyminen on ollut tai sitä on ainakin pidetty epävarmana Suomesta puhuttaessa toisin kuin jo naapurimaista Ruotsista, Norjasta tai Tanskasta puhuttaessa.

Laitan tähän vielä Jalkapallon EM-Kisojen 1972 lähetykset näillä näkymin kuin miten ne Suomessa aiottiin ainakin ilmeisesti lähettää vaikkakin näistä ainoa ja siltikin melko epävarma ottelulähetys oli tietenkin Loppuottelu, mutta laitan nämä ottelulähetykset silti tähän alle ja niitä ennen tietenkin Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Karsinnat:

Jalkapallon EM-Kisat 1972 Karsinnat

7.10.1970: Tsekkoslovakia-Suomi-ottelua ei televisioitu eikä tiettävästi edes radioitu

11.10.1970: Romania-Suomi-ottelua ei televisioitu eikä tiettävästi edes radioitu

26.5.1971: Suomi-Wales-ottelua ei televisioitu, mutta radion Yleisohjelmassa oli lopulta toisen puoliaikansa osalta lähetys Klo 20-20.50 vaikka alustavasti tästäkään ottelusta pitänyt tulla mitään lähetystä edes radiossa ainakaan tiettävästi ja selostajat tälle ottelulle olivat Raimo Häyrinen ja Juhani Sipilä ja lisäksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa radion puolella kuultiin toisen puoliajan lähetys Klo 20-20.50 selostajana Christer Bonn

16.6.1971: Suomi-Tsekkoslovakia-ottelu televisioitiin TV1:ssä jälkilähetyksenä päivän viimeisenä ohjelmana joko ruotsinkielisten alueen lehtien mukaisen ajan mukaisesti eli Klo 23.35 alkaen tai HS Aikakoneen mukaisen ajan mukaisesti Klo 22.50 ja jälkilähetys oli lisätutkimusten jälkeen vain kooste ottelusta, se kesti aina Klo 00.20 asti ruotsinkielisten alueen lehtien mukaan ja HS Aikakoneen mukaisesti aina Klo 23.35 asti ja selostaja oli Voitto Liukkonen ja radiossakin Yleisohjelmassa kuultiin vain toinen puoliaika suorana Klo 20-20.50 ja selostajat olivat Raimo Häyrinen ja Juhani Sipilä ja Ruotsinkielisessä ohjelmassa kuultiin myös vain toinen puoliaika suorana Klo 20-20.50 ja selostajaa Ruotsinkieliseen ohjelmaan ei ollut merkitty, mutta kenties senkin ottelun selosti Christer Bonn

22.9.1971: Suomi-Romania-ottelu televisioitiin TV1:ssä jälkilähetyksenä päivän viimeisenä ohjelmana Klo 22.35 alkaen ja jälkilähetys oli uusimpien tutkimustenkin jälkeen vain kooste ottelusta ja se kesti 45 minuuttia eli se nähtiin Klo 22.35-23.20 selostajana Anssi Kukkonen ja radiossakin Rinnakkaisohjelmassa kuultiin vain toinen puoliaika suorana tai vaihtoehtoisesti ottelun kooste kun kyseinen ohjelma kuultiin Klo 19.40-20.30 ja selostajat olivat Juhani Sipilä ja Pentti Pirhonen kun Raimo Häyrinen oli selostamassa Länsi-Saksan ja Suomen välistä Yleisurheilun Maaottelua ja lisäksi kuultiin erikoisesti pelaaja-asiantuntijakommentaattorina itse Kai Pahlmania ja Ruotsinkielisessä ohjelmassa tästä kuultiin lähetys toiselta puoliajalta Klo 19.55-20.20 ja selostaja ruotsinkielisellä puolella kaikkien uusien tietojen varmistuksen jälkeen oli Stefan Söderholm koska Christer Bonn oli Häyrisen tapaan kiinni Länsi-Saksan ja Suomen välisessä Yleisurheilun Maaottelussa jonka herra Bonn selosti Ole Stoltzenbergin kanssa

13.10.1971: Wales-Suomi-ottelua ei televisioitu ja jälleen kerran sen radiointikin jätti toivomisen varaa sillä Yleisohjelmassa ottelun jälkilähetys kuultiin päivänä viimeisenä ja ennalta ilmoittamattomana ohjelmana ja harmittavasti tästä lähetyksestä ei selvinnyt sen selostajaa ja tuona päivänä lähetys alkoi siis jälkilähetyksensä osalta aikaisintaan Klo 22.30 jälkeen kun radion iltamusiikit oli soitettu ja pahimmassa tapauksessa jopa kun lähettimien sammutushetki oli tuloillaan noin Klo 23.30 aikoihin, mutta lisäksi tästä ottelusta kuultiin kuitenkin uusimpien tutkimusten jälkeen edes sentään puolen tunnin mittainen kooste Klo 22.30-23 Ruotsinkielisessä ohjelmassa selostajana Christer Bonn

Suomi ei selviytynyt Jalkapallon EM-Kisoihin 1972, mutta asiaa niistä tulee seuraavaksi lisää tässä:

Jalkapallon EM-Kisat 1972 Semifinaalit/Välierät

14.6.1972 Unkari-Neuvostoliitto: Ei lähetystä

14.6.1972 Belgia-Länsi-Saksa: Ei lähetystä

Jalkapallon EM-Kisat 1972 Pronssiottelu

17.6.1972 Unkari-Belgia: Ei lähetystä itse pelattuna ottelupäivänä, mutta Yleisradio oli kaiken varmuuden varalta sisältänyt ehdolliseen ottelusopimukseensa lisäehdon jolla Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Pronssiottelu voitiin televisioida suoran lähetyksen ollessa mahdoton niin vaihtoehtoisesti myös tunnin mittaisena koosteena.

 Yleisradion oman lakonkin kestäessä Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Pronssiottelu jäi siis näyttämättä kun edes koostelähetystä Klo 16-17 välisenä aikana ei TV1:stä voitu näyttää 18.6.1972 ja ottelun olisi selostanut kuitenkin jo paikan päällä selvästi ollut Seppo Kannas. Ottelua ei siis täten voitu televisioida ja muutoin mikäli jostakin syystä Yleisradio olisi lunastanut oman suoran otteluvarauksen Pronssiotteluun sen ehdollisuuden sijaan niin siinä tapauksessa ottelu olisi tietenkin nähty jo Klo 21 alkaen 17.6.1972. Lakon vuoksi televisiossa nähtiin 17.6.1972 vain pari kappaletta MTV:n esittämiä ohjelmia.

 Tietenkin SVT:n, Neuvosto-Eestin Tallinna TV:n tai Neuvostoliiton Viipurin TV:n, Moskovan TV:n ja sattumanvaraisesti ehkä jo tuolloin myös Leningradin TV:n näkyvyysalueella tätä ottelua pystyi seuraamaan. (Leningradin TV:n näkyminen Suomessa oli äärimmäisen harvinaista 1970-luvulla Suomessa, mutta suurin piirtein vuosina 1970-1972 kuvaa oli alettu Suomeen satunnaisesti välittämään ja Neuvostoliiton romahdukseen ja vuoteen 1991 mennessä kuvaa oli nähty jo paremminkin vaikka siltikään Suomen TV-lähettimien vastaanottokyky ei ollut edes vuoteen 1991 mennessä kovinkaan hyvä tai erinomainen Leningradin TV:n ohjelmista puhuttaessa ellei sitten tuon ajanjaksoon loppuun mennessä ollut hyvää kaapeliverkkoa tai satelliittiantennia. Tietenkin Neuvostoliiton Keskustelevision ohjelmavälityksen vaihdellessa joskus vuosien ja vuosikymmenten mittaan Leningradin TV:n ohjelmia oli ainakin silloin tällöin päässyt Suomeenkin pääosin välitettävään Moskovan TV:n tai Viipurin TV:n ohjelmistoon mukaan.)

Lopulta kaiken jälkeen tästä ottelusta näkyi kun näkyikin Suomessa materiaalia 20.6.1972 olleessa Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Yhteislähetyksessä jossa tästä ottelusta nähtiin mitä ilmeisemmin sen 45 minuuttia muutoin tunnin mittaisesta lähetyksestä minkä YLE alun perin valmistautui tästä ottelusta lähettämään Klo 22.45-00.15 välisenä aikana.

Jalkapallon EM-Kisat 1972 Loppuottelu

18.6.1972 Länsi-Saksa-Neuvostoliitto: Tämä ottelu oli todellakin kysymysmerkki. Harmittavasti ainakaan aivan täysin suorana Suomessa tätä ottelua ei voinut näkyä kun Yleisradion lakko pilasi ottelun näyttämisen. Se olisi näytetty milloin tahansa Klo 17 alkaen. Kun sitten suora lähetys ei ollut mahdollinen niin TV1:llä oli itse asiassa tällekin ottelulle parikin varmaa ohjelmapaikkaa milloin ottelun olisi voinut näyttää.

 Aiemminkin mainitsemani osuus Klo 20.05-21 TV1:ssä tai TV2:ssa samaan kellonaikaan ja lisäksi myös Klo 23.10 eteenpäin pelkästään TV1:ssä ja tämä lähetys oli eri lehtitiedoista, kuulopuheista ja joidenkin vannottujen silminnäkijämuistojen laadusta riippuen joko saman mittainen koostelähetys eli siinä tapauksessa Klo 23.10-00.05 välisen ajan kestänyt lähetys tai jopa kenties kokonainen jälkilähetys.

 Joidenkin uusimpien tutkimieni lehtien mukaan TV-lakko Suomessa päättyi sinä päivänä vasta tasan keskiyöllä ja heti kellonlyömän jälkeen ottelu olisi koostemuodossa tai kokonaisena jälkilähetyksenä pyörähtänyt käyntiin ja kestämään TV1:ssä Klo 00.00-00.55 tai Klo 00.00-1.30 välisen ajan, mutta näin ei käynyt uusien tietojeni pohjalta. Tuona päivänä muutenkin täysin varmasti nähtiin vain MTV:n esittämä yksi ainoa ohjelma.

 Tietenkin ilmeisesti myös lakon päättäneet TV-Uutiset esitettiin koska lakon ulkopuolisena ohjelmana tietenkin sai kertoa äärimmäiset hätätilauutislähetykset Ylimääräisten Uutisten muodossa tai lakon päättymisestä puhuttaessa. Radiossakin noudatettiin samaa kaavaa ja ilmeisesti myös Merisää-ohjelma sai olla poikkeuksellisesti lakon ulkopuolella joskin ennalta merkittyjen ohjelma-aikojen ulkopuolella noita ohjelmia esitettiin.

 Esityspäivänä tietenkin SVT, Neuvosto-Eestin Tallinna TV, Moskovan TV, Viipurin TV ja mahdollisesti myös Leningradin TV välittivät kuvaa Suomeen EM-Kisojen 1972 Loppuottelusta.

Näillä näkymin aiemmin kerrottujen muistojen pohjalta Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Pronssiottelun tapaan Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Loppuottelu näkyi Suomessa kuitenkin myös heti 19.6.1972 päivän ensimmäisten ohjelmien joukossa kun lakko Yleisradiolta muutenkin päättyi kun se ei sitten mitenkään mahdollisesti näkynyt 18.6.1972 omana ohjelmapäivänään kun mahdollisesti tuolloin jo saman päivän iltana Yleisradion lakko olisi juuri ja juuri päättynyt ja Loppuottelu olisi näytetty heti lakon päättymisestä ilmoitettujen TV-Uutisten jälkeen joko koosteena tai kokonaisena jälkilähetyksenä päivän viimeisenä ohjelmana.

 19.6.1972 olleen lähetyksen osalta Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Loppuottelu näiden muistojen mukaan tuli ehkä myös koko yllättävän tilanteen takia TV1:n sijaan myös TV2:stakin käsin joskin lopulta TV1:stä lähetys kyllä tuli. Aiemmin kerrottuna Loppuottelu nähtiin vuoden 1972 Jalkapallon EM-Kisojen osalta niin se nähtiin muutoin 19.6.1972 lakon päätyttyä todennäköisesti päivän ensimmäisenä ohjelmana koostemuodossa tai kokonaisena jälkilähetyksenä ennen Klo 18.40 jolloin TV1:n normaalit päivän ohjelmat alkoivat tai ennen Klo 19.15 jolloin TV2:n normaalit päivän ohjelmat alkoivat.

 Loppuottelu on siis kaiken jälkeen uusien tutkimusten valossa pääteltynä näkynyt Suomessa. Joka tapauksessa tämän ottelun olisi selostanut ja selostikin kaiken jälkeen lähetysmuodosta ja muistosta riippumatta Seppo Kannas TV1:ssä 20.6.1972 olleessa Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Yhteislähetyksessä jossa se nähtiin yhdessä Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Pronssiottelun kanssa Klo 22.45-00.15 välisenä aikana ja aikaisempaa koosteformaattia hieman mukailleena 45 minuutin koostelähetyksenä kun aiemmin koostemuistojen perusteella lähetys olisi ollut 55 minuuttia pitkä ja kokonaisena jälkilähetyksenä tällä lähetyksellä olisi ollut aikaa 90 minuuttia ja viimeistään jo vuodesta 1976 eteenpäin Suomessa ovat Jalkapallon EM-Kisat näkyneet ilman ongelmia.

Tästä eteenpäin laitan tähän vain Jalkapallon EM-Kisojen Karsintoja päivitettynä eri vuosilta koska Suomihan ei ole näin varsinaisiin EM-Kisoihin selviytynyt ja näillä näkymin aiemmin laitetut Jalkapallon EM-Kisojen ottelulistat pitävät paikkansa:

Jalkapallon EM-Kisat 1976 Karsinnat

1.9.1974: Suomi-Puola-ottelua ei televisioitu, mutta radioitiin suorana lähetyksenä Tänään Sunnuntaina-ohjelmassa Rinnakkaisohjelmassa Klo 15-17 ja harmittavasti selostajia ei löytynyt lähetykselle ja lisäksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa tämä ottelu radioitiin suorana lähetyksenä Klo 15-16.50 selostajana Göran Stubb joka selosti myös Ruotsinkieliseen ohjelmaan jääkiekko-ottelujakin

25.9.1974: Suomi-Hollanti-ottelu televisioitiin jälkilähetyksenä toisen puoliaikansa osalta Klo 20.15-21 TV1:ssä selostajana Anssi Kukkonen ja radion Rinnakkaisohjelmassa ottelu radioitiin suorana lähetyksenä Klo 18.30-19.20 ja Klo 19.50-20.20 ja tämän ottelun selosti Raimo Häyrinen ja lisäksi Ruotsinkielisen ohjelman lähetyksen Klo 19.20-20.20 selosti Stefan Söderholm

9.10.1974: Puola-Suomi-ottelu televisioitiin jälkilähetyksenä Klo 19.15-20.10 TV1:ssä selostajana Anssi Kukkonen ja radioitiin jälkilähetyksenä Rinnakkaisohjelmassa Klo 18.30-19.15 ja Klo 19.45-20.20 ja harmittavasti radion puolen selostaja Rinnakkaisohjelman osalta ei selvinnyt, mutta uusien ruotsinkielisen alueen lehtien etsinnän jälkeen Klo 19.20-20.15 kuuluneen Ruotsinkielisen ohjelman lähetyksen selosti Caj Ståhlström

5.6.1975: Suomi-Italia-ottelu televisioitiin jälkilähetyksenä Klo 21.30-22.15 TV1:ssä selostajana Anssi Kukkonen ja radioitiin aivan ensimmäistä 5 minuuttia huomioimatta ja muiden ohjelmien aiheuttamaa viivästystä huomioimatta ilmeisesti kokonaisuudessaan suorana lähetyksenä Klo 19.05-20.50 selostajana Raimo Häyrinen Rinnakkaisohjelmassa ja Ruotsinkielisessä ohjelmassa tästä lähetyksestä kuultiin toinen puoliaika Klo 20-20.50 välillä selostajana Göran Stubb

3.9.1975: Hollanti-Suomi-ottelua ei televisioitu, mutta se kuultiin radiossa Rinnakkaisohjelmassa jälleen suurin piirtein ensimmäistä 5 minuuttia huomioimatta ja muiden ohjelmien aiheuttamaa viivästystä huomioimatta kokonaisuudessaan suorana lähetyksenä Klo 21.05-22.50 selostajana Raimo Häyrinen ja lisäksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa tämä lähetys kuultiin suorana lähetyksenä ja myös Rinnakkaisohjelman lähetyksestä poiketen kuitenkin lähetys kuultiin vain ensimmäisen puoliaikansa osalta ja lisäksi ottelun loppuhetket Klo 21-21.45 ja Klo 22.30-22.50 selostajana Göran Stubb

27.9.1975: Italia-Suomi-ottelua ei televisioitu, mutta se kuultiin radiossa tapahtumapäivänään joko Yleisohjelmassa koosteena Klo 20-20.45 tai sitten viime hetken suorana lähetyksenä muutaman eri lehden ja lisäksi HS Aikakoneen mukaan Rinnakkaisohjelmassa Klo 16.30-18.20 ja selostajana olisi ollut toteutuneesta radion lähetysmuodosta riippumatta Raimo Häyrinen ja lisäksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa ottelu kuultiin Klo 18.05-18.55 koosteena selostajana Göran Stubb

Jalkapallon EM-Kisat 1980 Karsinnat

24.5.1978: Suomi-Kreikka-ottelua ei nähty televisiossa vaan se kuultiin radiossa Rinnakkaisohjelmassa Klo 19-20.50 selostajina Raimo Häyrinen ja Juhani Sipilä. Ruotsiksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa Klo 19.30-20.50 ottelun radiossa selosti Tommy Lindholm ja ohjelmaesittelijänä toimi Caj Ståhlström ennen ottelun alkua.

20.9.1978: Suomi-Unkari-ottelua ei nähty televisiossa vaan se kuultiin radiossa Rinnakkaisohjelmassa Klo 18.30-20.15 selostajina Raimo Häyrinen ja Juhani Sipilä. Tästä ottelusta kuitenkin nähtiin välähdyksiä 21.9.1978 nähdyssä Urheiluareenassa Klo 20.50-21 mikä oli tietenkin Urheiluruudun tuolloin hieman ylimääräisenä pidetyn torstailähetyksen nimi ja tuohon aikaan oli tietenkin vielä olemassa Aikalisä-ohjelmakin joka oli myös Urheiluruudun pohjalta mukana oleva urheilumakasiini ja joskus yksinkertaisesti vaikkapa Urheiluruudun torstailähetyksen täytenimi vain.

 Ottelu lisäksi radioitiin ruotsiksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa Klo 19.30-20.20 ja jonka selostajana oli Tommy Lindholm. Eurovision ohjelmavirran mukana ottelusta nähtiin välähdys Unkarissakin kun melko sensaatiomaisesti Unkarin MTV:kään ei lopulta myöskään kuvannut ottelua mikä oli harvinaista koska Unkarissa siihen asti oli yleensä nähty televisioituna maan jalkapallojoukkueen ottelut milloin mistäkin ottelusta ja edellisestä televisioimattomasta pelistä Unkarissa oli kulunut pitkä aika.

11.10.1978: Kreikka-Suomi-ottelua ei nähty näillä näkymin myöskään televisiossa ellei se sitten olisi ehkä saattanut juuri ja juuri tulla jonkinlaisena myöhäisyön yllätyslähetyksenä, mutta ottelu ainakin kuultiin radiossa Rinnakkaisohjelmassa Juhani Sipilän selostamana Klo 15.45-16.50 ja mahdollisesti ottelua kuultiin muutaman tutkimani eri lehden mukaan ehkä pidempäänkin aina Klo 17.20 asti tai sitten se vain jätettiin loppuosaltaan selostamatta ja loppu tuli mahdollisesti illalla Urheiluradiossa Klo 21-21.10 välillä olleessa ohjelmassa. Lisäksi Tommy Lindholm selosti Ruotsinkielisessä ohjelmassa tämän ottelun Klo 16.20-17.17 välisenä aikana sen loppuosan.

4.7.1979: Suomi-Neuvostoliitto-ottelu nähtiin televisiossa TV1:ssä lopulta jälkilähetyksenä Klo 22.50-23.50 Seppo Kannaksen selostamana kun taas Neuvosto-Eestin Tallinna TV näytti ottelun jo Klo 20.35 alkaen. Radiossa ottelu kuultiin Juhani Sipilän ja Antero Viherkentän selostamana Klo 19.40-20.50 hieman vaihtelevasti eri lehdistä riippuen joko Yleisohjelman tai Rinnakkaisohjelman puolella ja ruotsinkielisen radion puolella Ruotsinkielisessä ohjelmassa ottelulähetys alkoi Klo 19.20 ja kesti Klo 20.45 asti selostajana Tommy Lindholm.

 Mahdollisesti Sipilän ja Viherkentän selostus saattoi tosin alkaa tai sen ainakin piti alkaa Klo 19 eteenpäin ja kestää Klo 19.30 asti ensin nimenomaan Yleisohjelmassakin, mutta mahdollisesti selostus on voinut mennä lopulta aiemminkin merkityllä tavalla Rinnakkaisohjelman osalta. Uusimpien tutkimusten mukaan Yleisohjelma radioi tämän ottelun Klo 19.40-20 ja Klo 20.15-20.50 välillä ja Rinnakkaisohjelma olisi näyttänyt ottelusta osuuksia jo tätä ennen tai sitten erätaukojen tunnelmahaastatteluja aina silloin kun Yleisohjelmassa olisi ollut muuta ohjelmaa eli lähetys oli hieman sekavahko näin kirjaimellisesti sanoen näillä näkymin ainakin tutkimusten perusteella.

17.10.1979: Unkari-Suomi-ottelu nähtiin televisiossa TV1:ssä lopulta jälkilähetyksenä Klo 16.25-18 selostajana Pentti Salmi. Radiossa ottelu oli kuultu jo suorana lähetyksenä Klo 15-16.50 välillä Rinnakkaisohjelmassa selostajina Juhani Sipilä ja Matti Lammi. Lisäksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa radion puolella tämä ottelu radioitiin ja selostettiin koosteena Tommy Lindholmin selostuksella Klo 16.05-16.45. Unkarissa sen sijaan MTV näytti oman ottelunsa suorana palattuaan tilapäisen näyttämättömyytensä jälkeen päiväjärjestykseen.

31.10.1979: Neuvostoliitto-Suomi-ottelu jäi näillä näkymin näyttämättä televisiosta ellei se sitten ehkä olisi tullut mahdollisena yllätyslähetyksenä, mutta välttämättä niin ei käynyt. Radiossa Rinnakkaisohjelmassa ottelu kylläkin kuultiin Klo 18-19.50 ilmeisesti suoranakin lähetyksenä selostajana Antero Viherkenttä. Ruotsinkielisessä ohjelmassa radion puolella tästä kuultiin ottelun loppuhetket suorana lähetyksenä Klo 19.20-19.50 selostajana Stefan Söderholm.

Jokaisesta vuoden 1980 Jalkapallon EM-Kisojen Karsintaottelusta meni ainakin HS Aikakoneen ja myös joidenkin rannikon ruotsinkielisten alueen lehtien mukaan aina ainakin muutaman minuutin mittainen kuvamateriaalikooste Eurovision ohjelmavirtavaihtoon joiden kautta voitiin koko Eurovisio-alueella ja mahdollisuuksien mukaan rajoitetusti myös Intervisio-alueella nähdä eri jalkapallomaajoukkueiden välisiä otteluja aina ainakin edes joitakin minuutteja silloin mikäli televisioyhtiöillä oli jotakin kansallisesti televisiointia vastaan.

 Suomessa ainakin tämä peliliike näkyi varmasti helpoiten Urheiluruudun tai välillä Urheiluareenan nimellä kulkeneen ohjelman maalikoosteissa niistä otteluista puhuttaessa joita ei Suomessa näytetty.

 Välillä yleisesti ottaen joissakin myös isommissakin tai isommiksi mielletyissäkin jalkapallomaissa ei erikoisesti tämän karsinnan osalta puhuttaessa aina nähty omia kotiotteluja jostakin kumman syystä joista varmaan ainakin Unkarissa tosiaan ei edes Unkarin MTV näyttänyt tuota Unkari-Suomi-ottelua mitenkään vaikka tavallisesti Unkarin MTV näytti kyllä niin monen Unkarin pelaaman maaottelun jalkapallosta kuin vain ikinä pystyi vaikka Suomessa näistä ei olisikaan mitään materiaalia nähtykään.

Jalkapallon EM-Kisat 1984 Karsinnat

8.9.1982: Suomi-Puola-ottelua ei televisioitu, mutta ottelu radioitiin ilmeisesti Rinnakkaisohjelman jälkilähetyksenä Klo 21.10-22.15 selostajana Jarmo Lehtinen

22.9.1982: Suomi-Portugali-ottelu nähtiin jälkilähetyksenä TV1:ssä Klo 23.05-00.00 selostajana Pentti Salmi ja radiossa Rinnakkaisohjelmassa ottelu kuultiin joko jälkilähetyksenä tai vain toisen puoliaikansa osalta suorana lähetyksenä selostajina Juhani Sipilä ja Jarmo Lehtinen Klo 19.30-20.20 ja samalla lähetysajalla tästä ottelusta kuultiin radion Ruotsinkielisen ohjelman puolella selostus Bror-Erik Bubi Walleniuksen otteilla

13.10.1982: Neuvostoliitto-Suomi-ottelu nähtiin kokonainen jälkilähetys TV1:ssä Klo 19-20.30 selostajana Pentti Salmi ja radiossa ottelu kuultiin erikoisesti suorana ennakkotunnelmiltaan alkaen ensin Rinnakkaisohjelmassa ja lopulta ottelun toisen puoliajan lopulta alkaen loppuun asti ja jälkikatsauksineen Klo 21 asti Yleisohjelmassa. Lähetysajallisesti Klo 18-18.50 oli ottelun osuus Rinnakkaisohjelmassa ja Yleisohjelmassa ottelu kuultiin Klo 20.15-21 ja selostajana radion puolella toimi tietenkin Raimo Häyrinen

17.4.1983: Puola-Suomi-ottelua ei televisioitu eikä taidettu edes radioidakaan johtuen pitkälti täpötäynnä jääkiekkoa ja myös formuloita radion puolella sisältäneen päivän takia

1.6.1983: Suomi-Neuvostoliitto-ottelu nähtiin jälkilähetyksenä TV1:ssä Klo 23.05-00.00 selostajana Pentti Salmi ja radiossa ottelu kuultiin suorana lähetyksenä Klo 18.55-20.50 selostajina Raimo Häyrinen ja Antero Viherkenttä ja lisäksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa radion puolella tämän ottelun Klo 19.30-20.50 selosti osittain suorana lähetyksenä Tommy Lindholm

21.9.1983: Portugali-Suomi-ottelua ei näytetty televisiosta eikä taidettu edes radioidakaan

Jalkapallon EM-Kisat 1988 Karsinnat

10.9.1986: Suomi-Wales TV2:ssa Klo 20.55-22 selostajana Pentti Salmi

15.10.1986: Tsekkoslovakia-Suomi TV1:ssä Klo 23.05-00.35 Hannu-Pekka Hänninen

29.10.1986: Tanska-Suomi TV2:ssa Klo 21.45-22 ja Klo 22.20-23.05 välissä MTV:n Kymmenen Uutiset selostajana Antero Karapalo

1.4.1987: Wales-Suomi TV1:ssä Klo 23.05-00.35 selostajana Hannu-Pekka Hänninen

29.4.1987: Suomi-Tanska TV2:sa Klo 20-21 selostajana Aulis Virtanen

9.9.1987: Suomi-Tsekkoslovakia TV1:ssä Klo 23.05-00.30 selostajana Hannu-Pekka Hänninen
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #54 : 22.09.2018 klo 22:22:24

Pitkästä aikaa tähän EM-kisojen televisioinnin historiaa käsittelevään aihealueeseen tulee pientä täydennystä sillä 8.9.1982 radioitiin sittenkin myös Ruotsinkielisessä ohjelmassa oma ohjelmaosuus Suomi-Puola-ottelulle EM-Karsinnoista 1984 puhuttaessa.

Se radioitiin Klo 21.15-21.50 ja sen selosti Tommy Lindholm.

Laitan sen päivityksen seuraavaan kokonaispäivitykselliseen viestiin.

PS. Pikaisen harkinnan jälkeen taidan päivittää tuota massiivista kaikkia EM-kisojen otteluja käsittävää uuden viestin muodossa vasta sitten kun mahdollisesti löytyy enemmän päivitettävää noista selostajiltaan hankalasti löydettävistä 1960-luvun otteluista.

Varmaankin kunhan nuo vuosien 1966-1970 aikaiset tehoetsinnät jossain vaiheessa tulee päätökseen lähinnä noiden SM-Sarjan/Mestaruussarjan osalta niin siinä vaiheessa tulee varmaan ehkä selville noiden puuttuvien lähetysten selostajat myös näihin puuttuviin EM-kisojen otteluihin.
« Viimeksi muokattu: 22.09.2018 klo 22:41:03 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #55 : 23.10.2018 klo 21:21:38

Ei varsinaisesti EM-kisojen televisiointihistoriaa, mutta mietin tuossa hieman seuraavia tilanteita eri vuosien EM-kisoille ja etenkin kun ottaa huomioon myös EM-kisojen aikana tehtyjä erinäisiä pelitilanteita ja jos niitä olisi pelattu laajemmalla määrällä kisajoukkueita:

Jalkapallon EM-Kisoista 1980 puhuttaessa mielenkiintoista oli muun muassa se, että ne tosiaan varsin viime hetkellä olivat laajentuneet ja historian ensimmäiset 8 maan kisat huolimatta juuri ja juuri ennen kisoja aivan viimeistään (Ja muutoin noin vuoden 1977 lopussa aikaisintaan ja muutoin keskimäärin vuosien 1978-1980 aikana.) voimaan tulleen uuden Jalkapallon EM-Kisojen säännönmukaisesta 8 maan kisoista.

Mitkä maat oikein olisivat vielä päässeet kisoihin vuonna 1980 myöhäistulijoina mikäli UEFA:ssa olisi ainutkertaisesti päästetty vielä hyvinkin viime hetkellä mukaan ylimääräisiä maita aina neuvoteltuun 12 maan kisoihin asti kun kerran sopimus oli jo astunut voimaan tai ollut hieman vanhojen HS Aikakoneenkin lehtien mukaan parhaimmillaan voimassa jo 1-2 vuotta ennen kisojakin?

12 maan kisoista oltiin neuvoteltu myös 8 maan kisojen tapaan, mutta se nähtiin jostakin syystä selvästi vihamielisempänä vaihtoehtona tuolloin UEFA:ssa tai Euroopan eri tärkeimpien televisioyhtiöiden pomojen silmissä kuin 8 maan kisat.

Ennen kaikkea mielenkiintoista olisi ollut se, että millä perustein aivan viime hetkellä kaikki kisoista ulosjääneet maat olisivat päässeet koska 4 maata korkeintaan olisi vielä hyväksytty mukaan mikäli olisi sittenkin pelattu peräti 12 maan kisat?

Varmaankin lohkokakkoset olisivat päässeet mukaan tai sitten olisi vielä tuon ajan sääntöjen mukaan viime hetkellä pelattu joissakin lohkoissa ja niiden karsinnoissa pudotuspelit kisahalukkaiden osalta?

Kun tilannehan oli siis tämä lohkoittain ja UEFA:n sallittuine sääntöineen tuolloin kun laajentumisen yhteydessä oli päätetty myös kisaisännän eli tässä tapauksessa Italian automaattisesta jatkoonpääsystä heti:

Lohko 1: Toiseksi sijoittunut maa oli Pohjois-Irlanti

Lohko 2: Toiseksi sijoittunut maa oli Itävalta

Lohko 3: Toiseksi sijoittunut maa oli Jugoslavia

Lohko 4: Toiseksi sijoittunut maa oli Puola

Lohko 5: Toiseksi sijoittunut maa oli Ranska

Lohko 6: Toiseksi sijoittunut maa oli Unkari ja kakkostilan jakoi myös Suomi

Lohko 7: Toiseksi sijoittunut maa oli Turkki

Mikäli en nyt ole aivan erehtynyt niin tuolloisten sääntöjen mukaan mahdollisen lisälaajentumisen yhteydessä olisivat EM-Kisoihin päässeet parhaiten pisteellisesti sijoittuneet maat ja täten 12 maan teoreettisissa EM-Kisoissa 1980 olisivat vielä pelanneet Puola, Itävalta, Itä-Saksa ja Pohjois-Irlanti.

Toki mahdollista on myös vain se, että ylimääräiset maat olisivat olleet Puola, Itävalta, Pohjois-Irlanti ja Ranska mikäli olisi rajattu vaihtoehdot todella ylimääräisen pääsyn takia vain pelkästään aina toiseksi sijoittuneisiin maihin pisteistä riippumatta.

On toki paha sanoa, että olisikohan järjestetty mahdollisesti myös jonkinlaisia jatkettuja pudotusotteluja nimenomaan tasapelissä olevien maiden kesken tai niiden maiden kesken jotka toiseen sijaan yleensäkin olivat oikeutettuja jolloin esimerkiksi Suomi olisi karsinut Unkaria tai jotain muuta maata vastaan ennen pitkää jos pisteet olisivat riittäneet?

Lopulta tietenkään 12 maan EM-kisoja ei tullut, mutta se jäi vaihtoehdoksi silti itämään.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #56 : 23.10.2018 klo 21:35:33

Edelleen hieman aiheen vierestä jatkaen mietin tuossa hieman seuraavia tilanteita eri vuosien EM-kisoille ja etenkin kun ottaa huomioon myös EM-kisojen aikana tehtyjä erinäisiä pelitilanteita ja jos niitä olisi pelattu laajemmalla määrällä kisajoukkueita:

Jalkapallon EM-Kisoista 1984 puhuttaessa mielenkiintoista oli muun muassa se, että ne tosiaan varsin viime hetkeen asti olivat jälleen laajentumisen eli 12 maan alaiset kisat ennen pelaamista jälleen 8 maan kisoina huolimatta juuri ja juuri ennen kisoja aivan viimeistään (Ja muutoin noin vuoden 1981 lopussa aikaisintaan ja muutoin keskimäärin vuosien 1982-1983 aikana.) loppuneista vaatimuksista 12 maan kisoista ja niistä puhuttaessa.

Mitkä maat oikein olisivat vielä päässeet kisoihin vuonna 1984 myöhäistulijoina mikäli UEFA:ssa olisi ainutkertaisesti päästetty vielä hyvinkin viime hetkellä mukaan ylimääräisiä maita aina neuvoteltuun 12 maan kisoihin asti kun kerran sopimus oli jo astunut voimaan tai ollut hieman vanhojen HS Aikakoneenkin lehtien mukaan parhaimmillaan voimassa jo 1-2 vuotta ennen kisojakin?

12 maan kisoista oltiin neuvoteltu myös 8 maan kisojen tapaan, mutta se nähtiin edelleen vihamielisempänä vaihtoehtona tuolloin UEFA:ssa tai Euroopan eri tärkeimpien televisioyhtiöiden pomojen silmissä kuin 8 maan kisat.

Ennen kaikkea mielenkiintoista olisi ollut se, että millä perustein aivan viime hetkellä kaikki kisoista ulosjääneet maat olisivat päässeet koska 4 maata korkeintaan olisi vielä hyväksytty mukaan mikäli olisi sittenkin pelattu peräti 12 maan kisat?

Varmaankin lohkokakkoset olisivat päässeet mukaan tai sitten olisi vielä tuon ajan sääntöjen mukaan viime hetkellä pelattu joissakin lohkoissa ja niiden karsinnoissa pudotuspelit kisahalukkaiden osalta?

Kun tilannehan oli siis tämä lohkoittain ja UEFA:n sallittuine sääntöineen tuolloin kun laajentumisen yhteydessä oli päätetty myös kisaisännän eli tässä tapauksessa Ranskan automaattisesta jatkoonpääsystä heti:

Lohko 1: Toiseksi sijoittunut maa oli Sveitsi

Lohko 2: Toiseksi sijoittunut maa oli Neuvostoliitto

Lohko 3: Toiseksi sijoittunut maa oli Englanti

Lohko 4: Toiseksi sijoittunut maa oli Wales

Lohko 5: Toiseksi sijoittunut maa oli Ruotsi

Lohko 6: Toiseksi sijoittunut maa oli Pohjois-Irlanti

Lohko 7: Toiseksi sijoittunut maa oli Hollanti

Mikäli en nyt ole aivan erehtynyt niin tuolloisten sääntöjen mukaan mahdollisen lisälaajentumisen yhteydessä olisivat EM-Kisoihin päässeet parhaiten pisteellisesti sijoittuneet maat ja täten 12 maan teoreettisissa EM-Kisoissa 1984 olisivat vielä pelanneet Hollanti, Englanti, Ruotsi ja Pohjois-Irlanti.

Nämä maat olivat myös parhaiten sijoittuneet toisen sijan maat lohkoittain.

On toki paha sanoa, että olisikohan järjestetty mahdollisesti myös jonkinlaisia jatkettuja pudotusotteluja nimenomaan tasapelissä olevien maiden kesken tai niiden maiden kesken jotka toiseen sijaan yleensäkin olivat oikeutettuja jos pisteet olisivat riittäneet?

Lopulta tietenkään 12 maan EM-kisoja ei edelleenkään tullut, mutta sen todellisuuden vaihtoehto oli koko ajan kasvamaan päin kun mediahuomio oli välttämätöntä EM-kisojen kehitykselle.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #57 : 23.10.2018 klo 21:48:21

Edelleen aiheen vierestä jatkaen mietin tuossa hieman seuraavia tilanteita eri vuosien EM-kisoille ja etenkin kun ottaa huomioon myös EM-kisojen aikana tehtyjä erinäisiä pelitilanteita ja jos niitä olisi pelattu laajemmalla määrällä kisajoukkueita:

Jalkapallon EM-Kisoista 1988 puhuttaessa mielenkiintoista oli muun muassa se, että ne tosiaan varsin viime hetkeen asti olivat jälleen laajentumisen eli 12 maan alaiset kisat ennen pelaamista edelleen ja yhä enemmän ärsyttävästi 8 maan kisoina huolimatta juuri ja juuri ennen kisoja aivan viimeistään (Ja muutoin noin vuoden 1985 lopussa aikaisintaan ja muutoin keskimäärin vuosien 1986-1987 aikana.) loppuneista vaatimuksista 12 maan kisoista ja niistä puhuttaessa.

Mitkä maat oikein olisivat vielä päässeet kisoihin vuonna 1988 myöhäistulijoina mikäli UEFA:ssa olisi ainutkertaisesti päästetty vielä hyvinkin viime hetkellä mukaan ylimääräisiä maita aina neuvoteltuun 12 maan kisoihin asti kun kerran sopimus oli jo astunut voimaan tai ollut hieman vanhojen HS Aikakoneenkin lehtien mukaan parhaimmillaan voimassa jo 1-2 vuotta ennen kisojakin?

12 maan kisoista oltiin neuvoteltu myös 8 maan kisojen tapaan, mutta vieläkin jostakin syystä UEFA päätti pitää kisat pienempänä vaikka Euroopan eri tärkeimpien televisioyhtiöiden pomojen silmissä vähitellen 12 maan kisat olivat alkaneet kuullostaa paremmilta kuin 8 maan kisat.

Ennen kaikkea mielenkiintoista olisi ollut se, että millä perustein aivan viime hetkellä kaikki kisoista ulosjääneet maat olisivat päässeet koska 4 maata korkeintaan olisi vielä hyväksytty mukaan mikäli olisi sittenkin pelattu peräti 12 maan kisat?

Varmaankin lohkokakkoset olisivat päässeet mukaan tai sitten olisi vielä tuon ajan sääntöjen mukaan viime hetkellä pelattu joissakin lohkoissa ja niiden karsinnoissa pudotuspelit kisahalukkaiden osalta?

Kun tilannehan oli siis tämä lohkoittain ja UEFA:n sallittuine sääntöineen tuolloin kun laajentumisen yhteydessä oli päätetty myös kisaisännän eli tässä tapauksessa Länsi-Saksan automaattisesta jatkoonpääsystä heti:

Lohko 1: Toiseksi sijoittunut maa oli Romania

Lohko 2: Toiseksi sijoittunut maa oli Ruotsi

Lohko 3: Toiseksi sijoittunut maa oli Itä-Saksa

Lohko 4: Toiseksi sijoittunut maa oli Jugoslavia

Lohko 5: Toiseksi sijoittunut maa oli Kreikka

Lohko 6: Toiseksi sijoittunut maa oli Tsekkoslovakia

Lohko 7: Toiseksi sijoittunut maa oli Bulgaria

Mikäli en nyt ole aivan erehtynyt niin tuolloisten sääntöjen mukaan mahdollisen lisälaajentumisen yhteydessä olisivat EM-Kisoihin päässeet parhaiten pisteellisesti sijoittuneet maat ja täten 12 maan teoreettisissa EM-Kisoissa 1988 olisivat vielä pelanneet Itä-Saksa, Ruotsi, Bulgaria ja vain toinen kaksikosta Romania tai Kreikka.

Nämä maat olivat myös parhaiten sijoittuneet toisen sijan maat lohkoittain.

On toki paha sanoa, että olisikohan järjestetty mahdollisesti myös jonkinlaisia jatkettuja pudotusotteluja nimenomaan tasapelissä olevien maiden kesken tai niiden maiden kesken jotka toiseen sijaan yleensäkin olivat oikeutettuja jos pisteet olisivat riittäneet?

Lopulta tietenkään 12 maan EM-kisoja ei vieläkään tullut, mutta vaatimukset laajentuvista kisoista olivat kovemmat kuin mitä aiemmin jo heti noiden kisojen jälkeen. Laajentuminen nähtiin välttämättömäksi EM-kisojen kehitykselle, mutta myös taakaksi ja tasoerojen kasvun peloistakin puhuttiin paljon mikäli EM-kisat laajenisivat.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #58 : 23.10.2018 klo 22:29:34

Viimeisen kerran aiheen vierestä ennen tulevien viestien aiheeseen paluutakin jatkan kerran vielä miettien tuota hieman seuraavia tilanteita eri vuosien EM-kisoille ja etenkin kun ottaa huomioon myös EM-kisojen aikana tehtyjä erinäisiä pelitilanteita ja jos niitä olisi pelattu laajemmalla määrällä kisajoukkueita:

Jalkapallon EM-Kisoista 1992 puhuttaessa mielenkiintoista oli muun muassa se, että ne tosiaan varsin viime hetkeen asti olivat jälleen laajentumisen eli 12 maan alaiset kisat ja ensi kertaa jopa 16 maan alaiset kisat ennen pelaamista edelleen ja yhä enemmän ärsyttävästi 8 maan kisoina huolimatta juuri ja juuri ennen kisoja aivan viimeistään (Ja muutoin noin vuoden 1988 lopussa aikaisintaan ja muutoin keskimäärin vuosien 1989-1992 aikana.) loppuneista vaatimuksista 12 maan kisoista tai 16 maan kisoista ja niistä puhuttaessa.

Vaatimukset laajentumiselle saivat ensi kerran merkittävästi tukea yli UEFA:n rajojen ja eri Euroopan maiden palloliittojen takia myös siitä syystä, että Itäblokin hajoamisprosessi Itä-Saksan, Jugoslavian ja Neuvostoliiton osalta alkoivat olla äärimmäisen selkeitä tosiasioita EM-kisojen karsintojen aikana ja laajentumista seuraaviin eli EM-Kisoihin 1996 oli pakkokin miettiä.

Mitkä maat oikein olisivat vielä päässeet kisoihin vuonna 1992 myöhäistulijoina mikäli UEFA:ssa olisi ainutkertaisesti päästetty vielä hyvinkin viime hetkellä mukaan ylimääräisiä maita aina lähtökohtaisesti neuvoteltuun 12 maan kisoihin ja jopa 16 maan kisoihin asti kun kerran sopimus oli jo astunut voimaan tai ollut hieman vanhojen HS Aikakoneenkin lehtien mukaan parhaimmillaan voimassa jo 1-2 vuotta ennen kisojakin?

12 maan kisoista ja 16 maan kisoista oltiin neuvoteltu myös 8 maan kisojen tapaan, mutta vielä viimeisen kerran vaikkakin erittäin monen kisoista ulos jääneen maan pahaksi mieleksi UEFA päätti pitää kisat pienempänä vaikka Euroopan eri tärkeimpien televisioyhtiöiden pomoilta ja myös UEFA:n jäsenmailta käytännössä oli täysi hyväksyntä poikkeuksillisille 12 maan kisoille ja jopa 16 maan kisoille asti josta kuitenkin enemmän suosittiin vuoden 1992 alkutalven päätöksen mukaisesti tuolloin vielä enemmän 12 maan kisoja kuin 16 maan kisoja.

Ennen kaikkea mielenkiintoista olisi ollut se, että millä perustein aivan viime hetkellä kaikki kisoista ulosjääneet maat olisivat päässeet koska 4 maata korkeintaan olisi vielä hyväksytty mukaan mikäli olisi sittenkin pelattu peräti 12 maan kisat?

Varmaankin lohkokakkoset olisivat päässeet mukaan tai sitten olisi vielä tuon ajan sääntöjen mukaan viime hetkellä pelattu joissakin lohkoissa ja niiden karsinnoissa pudotuspelit kisahalukkaiden osalta?

Kun tilannehan oli siis tämä lohkoittain ja UEFA:n sallittuine sääntöineen tuolloin kun laajentumisen yhteydessä oli päätetty myös kisaisännän eli tässä tapauksessa Ruotsin automaattisesta jatkoonpääsystä heti:

Lohko 1: Toiseksi sijoittunut maa oli Tsekkoslovakia

Lohko 2: Toiseksi sijoittunut maa oli Sveitsi ja jaetulla kakkostilalla oli samassa lohkossa Romania

Lohko 3: Toiseksi sijoittunut maa oli Italia

Lohko 4: Toiseksi sijoittunut maa oli Tanska joka pääsi Jugoslavian hajoamisen ja yleensäkin sitä seuranneen Tynkä-Jugoslavian ulos sulkemisen takia mukaan kisoihin jolloin uusi kakkostilan maa oli edellinen lohkokolmonen eli Pohjois-Irlanti

Lohko 5: Toiseksi sijoittunut maa oli Wales

Lohko 6: Toiseksi sijoittunut maa oli Portugali

Lohko 7: Toiseksi sijoittunut maa oli Irlanti

Mikäli en nyt ole aivan erehtynyt niin tuolloisten sääntöjen mukaan mahdollisen lisälaajentumisen yhteydessä olisivat EM-Kisoihin päässeet parhaiten pisteellisesti sijoittuneet maat ja täten 12 maan teoreettisissa EM-Kisoissa 1992 olisivat vielä pelanneet Portugali, Tsekkoslovakia, Sveitsi ja vain toinen kaksikosta Romania tai Italia.

Nämä maat olivat myös parhaiten sijoittuneet toisen sijan maat lohkoittain.

On toki paha sanoa, että olisikohan järjestetty mahdollisesti myös jonkinlaisia jatkettuja pudotusotteluja nimenomaan tasapelissä olevien maiden kesken tai niiden maiden kesken jotka toiseen sijaan yleensäkin olivat oikeutettuja jos pisteet olisivat riittäneet?

Poikkeuksellisesti Itäblokin hajoamisen ja myöhemmin Jugoslavian poissulkemisen takia pelko oli myös IVY:n tulemattomuudesta kisoihin mikäli se niihin pääsisi. Tuolloin ainakin aiemmin IVY:n voittaessa ja silti jäädessä pois lohkokakkonen olisi päässyt mukaan ja IVY:n jäädessä toiseksi mahdollisissa 12 maan tai 16 maan kisoissa lohkokolmonen olisi päässyt mukaan kisoihin Italia.

Laitan tähän yhtä poikkeuksellisesti myös teoreettisen 16 maan kisojen tilanteen mikäli sellaiset kisat olisivat pelattu ja kun tietääkseni asia olisi mennyt jatketusti näin kun samoja sääntöjä noudatettiin Englannissa pelattujen EM-Kisojen 1996 kanssa:

Lohko 1: Lohkovoittaja oli Ranska ja toiseksi sijoittunut maa oli Tsekkoslovakia

Lohko 2: Lohkovoittaja oli Skotlanti ja toiseksi sijoittunut maa oli Sveitsi ja jaetulla kakkostilalla oli samassa lohkossa kolmospaikalle jätetty Romania

Lohko 3: Lohkovoittaja oli Neuvostoliitton hajoamisesta seurannut IVY ja toiseksi sijoittunut maa oli Italia ja mikäli IVY olisi jäänyt kisoista pois niin Italia ja näillä näkymin Norja olisi päässyt lohkon kolmostilallaan jatkoon

Lohko 4: Lohkovoittaja oli Jugoslavia ja toiseksi sijoittunut maa oli Tanska joka pääsi Jugoslavian hajoamisen ja yleensäkin sitä seuranneen Tynkä-Jugoslavian boikotin ja ulos sulkemisen takia mukaan kisoihin jolloin uusi kakkostilan maa oli edellinen lohkokolmonen eli Pohjois-Irlanti jonka asema tosin olisi ollut pulmallinen kun toisaalta taas UEFA ei muutenkaan halunnut kisojen laajentuessa vielä 16 maan kisoiksikin viime hetkellä oikein ottaa Pohjois-Irlantia mukaan kuten ei välttämättä se olisi ottanut myöskään 12 maan kisoihinkaan viime hetkellä mikäli sellaiset kisat olisivat pelattu

Lohko 5: Lohkovoittaja oli Saksa ja toiseksi sijoittunut maa oli Wales

Lohko 6: Lohkovoittaja oli Hollanti ja toiseksi sijoittunut maa oli Portugali

Lohko 7: Lohkovoittaja oli Englanti ja toiseksi sijoittunut maa oli Irlanti

Mahdollisissa 16 maan kisoissa vielä mukaan pääsevät maat olisivat ainakin näillä näkymin olleet Romania, Kreikka, Pohjois-Irlanti ja Puola, mutta myös pisteellisesti puhuttaessa pudotuspelit olisivat voineet olla tosiasia ja muutoin sijoitukset kai olisivat menneet niin, että Romania, Norja, Bulgaria ja Kreikka olisivat päässeet ja erillisesti olisi ehkä vielä mietitty Pohjois-Irlannin kimuranttia asemaa tai otettu sen paikalle mahdollisesti Puola karsimaan.

Lopulta tietenkään 12 tai edes 16 maan EM-kisoja ei vieläkään tullut, mutta vaatimukset laajentuvista kisoista olivat kovemmat kuin mitä aiemmin jo heti noiden kisojen jälkeen. Laajentuminen nähtiin välttämättömäksi EM-kisojen kehitykselle, mutta myös taakaksi ja tasoerojen kasvun peloistakin puhuttiin paljon mikäli EM-kisat laajenisivat. 16 maan EM-kisat etenkin vielä vuoden 1992 alussa ja vuoden 1992 kesäkuussakin tuntuivat ainakin jyrkimpien vastustajien mielestä täysin järjenvastaisilta siihen aikaan.

Alustavasti kisojen laajentumiseen vuodeksi 1996 12 maan kisoiksi annettiin kuitenkin vihreää valoa jo heti EM-kisojen 1992 päätyttyä kesäkuussa 1992, mutta toteutus tuntui edelleen olevan hakusessa.

Joulukuussa 1992 UEFA yllätti kaikki jalkapallon ystävät ehdottamalla laajentumista kerralla 16 maan kisoiksi edellyttäen tietenkin korvauksia muuten kasvavista kuluista niin ison turnauksen pitämisestä hyväksyen samalla jo saman tien 12 maan kisat ainakin alustavan lopullisesti ja myös edellyttäen, että 16 maan kisoista ei pitkään aikaan laajennuttaisi sen suuremmiksi kisoiksi mikäli UEFA nyt sen hyväksyisi päättäjineen.

Aivan vuoden 1992 lopussa tai aivan 1993 alussa heti Tsekkoslovakian jakaantuessa Tsekiksi ja Slovakiaksi ja sitä jakoa kauhistellessa edelleen hyväksyttiin lopullisesti EM-kisojen laajentuminen 16 maan kisoiksi.

Kaikille UEFA:n jäsenille myös pitkä siirtymäaika edes teoreettisesta laajemmasta kuin 16 maan EM-kisoista sopi hyvin vaikka ehkä jälkikäteen miettien ja joskus näin mitä lähemmäksi nykyaikaa tullaan niin 24 maan EM-kisoistakin olisi kannattanut alkaa puhua jo vuoden 2000 EM-kisojen aikaan tai paljon sitä nopeammin mikä tosin oli tuossa vuoden 1992 lopulla määränneessä siirtymäajassa tosin ehdottomasti kielletty mikäli 16 maan EM-kisoja ylipäänsä haluttiinkaan ja tuo siirtymäaika kieltoineen taisi ulottua jonnekin vuosille 2004-2008 asti koska 2010-luvulle tultaessa tuo on kyllä jo purettu.

Joka tapauksessa vuoden 1992 lopussa...

Jopa 14 vuoden mittainen taistelu laajentumisesta ensin edes 12 maan kisoiksi ja noin 4-5 vuoden mittainen taistelu 16 maan kisoiksi laajentumisesta sai arvokkaan ja hienon päätöksensä kun pelihenkeä osoittaakseen UEFA tosiaan osin kylläkin myös EM-kisojen 1992 Karsinnan kaltaisten sotkujen välttämiseksikin päätti laajentua kerralla 8 maan EM-kisoista 16 maan EM-kisoiksi saakka.
« Viimeksi muokattu: 23.10.2018 klo 22:36:27 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #59 : 08.08.2019 klo 13:28:04

Seuraavassa viestissä on Jalkapallon MM Karsintojen tapaan aika päivittää vihdoin ja viimein erittäin pitkästä aikaa merkittävästikin Jalkapallon EM Karsinnat lähetyksineen.

Suomenkieliselle puolelle on kaiken jälkeen käytännössä löytyneet kaikkiin TV-otteluihin nyt selostajat ja samoin kotimaiselle radiopuolellekin selostajat melkein kaikkiin lähetyksiin.

Murheenkryyni päivityksen osalta onkin lähinnä vain radion Ruotsinkielisen ohjelman osuus kun niiden selostajista ei vain löytynyt mitään uutta tietoa mihinkään aiemmin puuttuneeseen lähetykseen ja niiden osalle.

Oletettavasti aikanaan varsin nuorekas Göran Stubb on saattanut niitä selostaa kuten on nyt näin tutkimusten jälkeen varmasti selostanut Jalkapallon MM Karsintojen ottelujakin, mutta muutkin selostajat etenkin ruotsinkieliselle puolelle voivat olla mahdollisia.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #60 : 08.08.2019 klo 14:00:08

Laitan tähän nyt tulevaan viestiin kokoelmaa ja erittäin suurta päivitystä kaikista Suomessa näillä näkymin nähdyistä tai kuulluista Jalkapallon EM-Kisojen Karsinnoista noin vuoden 1960 Jalkapallon EM-Kisoista aina vuoden 1988 EM-Kisojen kynnykselle asti. Tässä viestissä tulee paljonkin uutta lisätietoa tai lisäselvitystä.

 Aivan jokaisen ottelun jokaista selostajaa niin television kuin radion puolelta ei valitettavasti selvinnyt ja jotkut ottelut voivat jäädäkin ehkä avoimeksi ja vain aika näyttää, että löytyvätkö selostajat niihinkin avoimiin lähetyksiin edes joskus etenkin ruotsinkielisen radiopuolen suhteen.

Vuonna 1960 kaikkien aikojen ensimmäisestä Jalkapallon EM-Kisoista tai tuolloisen nimensä mukaisesti Jalkapallon Euroopan Kansojen Mestaruus-Cupin Kisoista nähtiin lopulta kaikkien erinäisten vaiheiden jälkeen Suomessakin kuvamateriaalia vaikka tunnettavuutta turnauksella hädin tuskin oli missään puolilla Eurooppaa paljoa muutenkaan uutena turnauksena.

 Noissa kisoissa pelasivat Ranska kisaisäntänä, Tsekkoslovakia, Jugoslavia ja ennen pitkää turnauksen ja jälkikäteen myös sinänsä ihan oikean Jalkapallon Euroopan Mestaruuden voittanut Neuvostoliitto.

Laitan tähän lähetykset mitkä Suomen Televisio kisoista tietenkin televisioi:

Jalkapallon Euroopan Kansojen Mestaruus-Cup 1960/Jalkapallon EM-Kisat 1960 Välierät/Semifinaalit

6.7.1960 Ranska-Jugoslavia: Ei lähetystä

6.7.1960 Tsekkoslovakia-Neuvostoliitto: Ei lähetystä

Jalkapallon Euroopan Kansojen Mestaruus-Cup 1960/Jalkapallon EM-Kisat 1960 Pronssiottelu

9.7.1960 Tsekkoslovakia-Ranska: Ei lähetystä

Jalkapallon Euroopan Kansojen Mestaruus-Cup 1960/Jalkapallon EM-Kisat 1960 Loppuottelu

10.7.1960 Neuvostoliitto-Jugoslavia: Tämä ottelu oli ainoa lähetys joka päätettiin lähettää Suomen Televisiossa mikä teki Suomesta ainoan muun Pohjoismaan näillä näkymin Tanskan ohella jossa nähtiin edes jotakin materiaalia näistä kisoista.

Ottelu alkoi Klo 21.30 Ranskan aikaa ja Suomen Televisiolla oli tästä ottelusta näytettynä ottelun toinen puoliaika vähintään ja ainoa kysymys onkin, että olisiko tästä ottelusta koskaan lisäksi näytetty myös ottelun ratkaisevaa jatkoaikaa jolla Neuvostoliitto sitten voitti kenties suurimman saavutuksensa jalkapallossa?

 Tosin Suomen Televisiolla oli tästä ottelusta löytämissäni eri lehdissä kaksi eri lähetysaikaa puoliajan mittaiselle ohjelmalähetykselle vähintään eli Klo 22.20-23.15 ja Klo 23.20-00.15 Suomen ajassa ja mikäli ottelusta koskaan näytettiin sen jatkoaikaa niin ainakin ohjelma-aikaa sille olisi ollut koska se oli joka tapauksessa päivän viimeinen ohjelma.

Tämän ottelun selostajaksi olisin itse kaikkina näinä vuosina kuulemieni asioiden perusteella ennen tutkimuksia veikannut joko Usko Santavuorta tai Anssi Kukkosta, mutta tämän ottelun selostikin lopulta itse Esko Piipponen.

Sitten Jalkapallon EM-Kisat 1964 tai tuolloin toista ja viimeistä kertaa Jalkapallon Euroopan Kansojen Mestaruus-Cupin 1964 päivitykset:

Jalkapallon EM-Kisat 1964 Semifinaalit/Välierät

17.6.1964 Espanja-Unkari: Ei lähetystä (Tästä ottelusta tehtiin kunnianhimoisesti tarjous monen Eurovisio-maan televisioverkkoon ja myös Suomeen, mutta YLE kieltäytyi näyttämästä tätä ottelua yllättävän monen muunkin maan tapaan. Tarpeen mukaan Eurovision hankintatarjous koski myös halukkaita Intervisio-maitakin.)

17.6.1964 Tanska-Neuvostoliitto: Ei lähetystä (Tästä ottelusta tehtiin kunnianhimoisesti tarjous monen Eurovisio-maan televisioverkkoon ja myös Suomeen, mutta YLE kieltäytyi näyttämästä tätä ottelua yllättävän monen muunkin maan tapaan. Tarpeen mukaan Eurovision hankintatarjous koski myös halukkaita Intervisio-maitakin.)

Jalkapallon EM-Kisat 1964 Pronssiottelu

20.6.1964 Unkari-Tanska: Ei lähetystä (Pronssiottelun näyttämisestä YLE kieltäytyi monen muunkin maan tapaan koska YLE halusi tavallisten kieltäytymissyidensä ohella näyttää muutenkin vain joko Loppuottelun tai oikein pitkin hampain tarpeen mukaan Pronssiottelun mikäli Loppuottelun hintapyyntö olisi ollut liiallinen, mutta ymmärrettävästi YLE oli valinnut jo kauan sitten halunsa mukaisesti Loppuottelun toisen puoliajan mittaisen jälkilähetyksen. Jälleen tästäkin ottelusta oli tehty kunnianhimoinen tarjous monen Eurovisio-maan televisioverkkoon ja myös Suomeen. Jälleen myös halukkaat Intervisio-maat pystyivät hankkimaan tämän ottelun lähetysverkkoihinsa.)

Jalkapallon EM-Kisat 1964 Loppuottelu

21.6.1964 Espanja-Neuvostoliitto: Tämä ottelu nähtiin jälkilähetyksen muodossa niin Suomessa, Ruotsissa kuin Norjassa. Suomessa valitettavasti jälkilähetys oli lyhin mahdollinen joskin silti riittävä ja ainoa televisioitu ottelu millään tavalla koko Jalkapallon EM-Kisoista 1964.

 Ottelu tunnettiin sekoittavasti eri tutkimissani lehdissä usein eri nimin, mutta käytetyin nimi oli Maajoukkueiden Eurooppa-Cupin Finaali mikä ei tietenkään selventänyt asiaa. Klo 23.10-00.00 nähtiin Suomessa Suomen Television ottelun jälkilähetys koostemuodossa kun Ruotsissa ja Norjassa se esimerkiksi oli jälkilähetysmuodossakin pidempi.

 Mikäli ottelu olisi ollut suora niin se olisi nähty Suomessa Klo 19.30 alkaen mitä ei tietenkään tapahtunut. Selostajasta ei ollut aiemmin täyttä varmuutta, mutta Anssi Kukkosen osuudesta jouduin valitettavasti olemaan muistikuviltani väärässä. Lopulta tässä tapauksessa tämänkin ottelun selosti jo vuoden 1960 Jalkapallon EM-Kisojen Loppuottelun todennäköisen jälkilähetyksen selostanut Esko Piipponen.

Sitten mennään vuoden 1968 Jalkapallon EM-Kisoihin joista näkyi Suomessa jo ensi kerran EM-Karsintaotteluja ja kaikesta huolimatta Suomessa aiottiin näyttää tästäkin turnauksesta vaikka Suomi ei niihin kisoihin selviytynyt. Lisäksi Jalkapallon EM-Kisojen varsinaista nimitystä alettiin käyttämään näistä kisoista eteenpäin enemmän kuin vanhempaa Jalkapallon Euroopan Kansojen Mestaruus-Cupin nimeä. Suomen osuus turnauksesta oli yhä varsin pieni tuolloin.

 Helsingin Sanomiin tai moniin kotimaisiin suuriin sanomalehtiin ei ollut melkein lainkaan merkitty ottelutietoja, mutta Vasabladetiin ja tosiaan Katso!-lehteen oli ainakin alustavasti merkitty ottelulähetys. Suomi noudatti pitkälti jälleen Ruotsin linjoja koska Ruotsissakaan Jalkapallon EM-Kisat eivät vuonna 1968 paljoakaan myöskään herättäneet tuntoja siinä missä jo Norjassa ja esimerkiksi Tanskassa tilanne oli jo toinen.

Joka tapauksessa laitan tähän vuoden 1968 Jalkapallon EM-Kisojen TV-lähetykset Suomesta puhuttaessa kaikessa epävarmuudessaan ja ehkä myös varmuudessaan mikäli vain tuon kohta kommentoitavan lähetyksen asiataustan pystyisi jostain täysin aukottoman varmasti todistamaan ja Jalkapallon EM-Kisojen 1968 päivitykset tulevat tämän myötä läpi tässä joskin vielä ensin tulevat päivitetyt Jalkapallon EM-Kisojen 1968 Karsinnat:

Suomi tosiaan pelasi Jalkapallon EM-Kisojen Karsinnoissa ensi kerran vuonna 1968 ja tältä turnaus sittemmin lähetyksellisesti Suomen osalta puhuttaessa näytti:

Jalkapallon EM-Kisat 1968 Karsinnat

2.10.1966: Suomi-Itävalta-ottelu nähtiin sensaatiomaisesti heti alkuun suorana lähetyksenä Klo 14 alkaen TV-Ohjelma 1:ssä sen päivän kolmantena tai neljäntenä ohjelmana mikäli aamun jumalanpalvelusten televisiointeja suomeksi ja ruotsiksi laskettu lähetyksen päättyessä Klo 15.30 vaikka alustavasti vain ottelun jälkilähetysmuoto tai ei ottelua televisiossa lainkaan tuntui olevan asiasta keskustelun ydin aikanaan lähes 50 vuotta sitten!

 Radiopuolellakin suhtautuminen otteluun alustavasti oli vain lievästi myönteisempi ja ei oikein paljoa sielläkään.

 Jälkilähetys oli alustavasti merkitty Klo 17.25-18.15 tapahtuvaksi TV-Ohjelma 1:een, mutta tarvetta sille ei välttämättä ollut kun ottelu kerran tuli suorana lähetyksenä ja josta tosiaan keskustelua riitti pitkään vaikka ottelu tasapeliin 0-0 päättyikin.

Selostajakin ottelulle televisioon on selvinnyt ja hän oli Anssi Kukkonen. Radiossa ottelu vuorostaan kuultiin näillä näkymin tutkimusten jälkeen Rinnakkaisohjelmassa Klo 15-15.50 toisen puoliaikansa osalta ja selostajina oli yhteisenä parivaljakkona 1960-luvulta puhuttaessa Pentti Pirhonen ja Aulis Virtanen ja lisäksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa radiossa ottelu kuultiin Klo 16-16.50 koosteena ja valitettavasti sille lähetykselle ei ole selvinnyt selostajaa

16.10.1966: Kreikka-Suomi-ottelua ei televisioitu eikä lähetetty edes radiostakaan kaikkien tutkimusten jälkeenkään

10.5.1967: Suomi-Kreikka-ottelua ei näillä näkymin televisioitu, mutta ottelu radioitiin radion Yleisohjelmassa Klo 19.40-20.40 tunnin mittaisena koosteena tai HS Aikakoneen mukaisena 40 minuutin mittaisena koosteena Klo 20-20.40 samalla radiokanavalla ja Yleisohjelman osalta tutkimusten jälkeen selostajat selvisivät jälleen olemaan Pentti Pirhonen ja Aulis Virtanen. Harmittavasti selostajaa tai selostajia tähän otteluun ei selvinnyt Ruotsinkielisen ohjelman puolelta radiossa jossa tämä ottelu kuultiin myös ilmeisesti osin suoranakin lähetyksenä Klo 18-18.45 ja Klo 19.45-20.10 ottelun loppuhetkien osalta muiden ohjelmien jälkeen

30.8.1967: Neuvostoliitto-Suomi-ottelu televisioitiin TV-Ohjelma 1:ssä joko suorana lähetyksenä Klo 18-18.45 ja Klo 19-19.45 tai HS Aikakoneen väittämän mukaan vain toisen puoliaikansa osalta Klo 19-19.45 ja radion Rinnakkaisohjelmassa ottelu radioitiin jälkimmäisen puoliaikansa osalta suorana lähetyksenä eli Klo 19-20 välisen ajan jolloin puoliajan päätteeksi kuultiin ottelun muita tunnelmia ja pientä yhteenvetoa aiemmista tapahtumista ja ilahduttavasti kumpikin selostaja on löytynyt niin televisioon kuin radioon.

TV-Ohjelma 1:ssä ottelun selosti Anssi Kukkonen ja Rinnakkaisohjelmassa ottelun selosti erikoisesti yksinään Pentti Pirhonen Aulis Virtasen ollessa kommentoimatta tässä lähetyksessä toisin kuin yleensä siihen aikaan.

HS Aikakoneen mukaan Rinnakkaisohjelman lähetysaika oli vain Klo 19-19.50 mukaisen ajan verran ja Ruotsinkielisen radion puolella tämä ottelu tuli täysin varmasti uusien ruotsinkielisen alueen lehtien tietojen mukaan kyllä kokonaisuudessaan hyvinkin suorana lähetyksenä joskin osissa tietenkin ja yleisöä närkästyttävän yllättäen jo Klo 18 lähtien.

Ottelu kuultiin siis Klo 18-18.45, Klo 19.15-19.30 ja ottelun loppuhetket Klo 19.45-20 ja harmittavasti selostajaa ei ole löytynyt radiopuolelle ruotsinkielisen alueen osalta

6.9.1967: Suomi-Neuvostoliitto-ottelua ei televisioitu, mutta ottelu radioitiin radion Rinnakkaisohjelmassa Klo 18.45-19.25 40 minuutin mittaisena koosteena ja ilahduttavasti selostajat tähän otteluun ovat selvinneet olemaan taas yhteisesti toimien Pentti 'Pena' Pirhonen ja Aulis 'Piippu' tai 'Rööki' Virtanen ja lisäksi Ruotsinkielisen ohjelman puolella radiossa tämä ottelu kuultiin suorana lähetyksenä Klo 17.30-18.15 ja erätauolla soitettujen Selim Palmgrenin musiikkiosuuksien jälkeen ottelua jatkettiin Klo 18.30-19 välisen ajan verran ennen muita ohjelmia ja lopulta lyhyenä koosteena ottelusta kuultiin vielä ilmeisesti ottelun loppuhetket Klo 19.45-20 ja selostajia ei harmittavasti selvinnyt tutkimusten jälkeenkään tämänkään radio-ohjelman osalta

24.9.1967: Itävalta-Suomi-ottelua ei televisioitu, mutta ottelu radioitiin kokonaisena jälkilähetyksenä Rinnakkaisohjelmassa Klo 17-18.50 tai mahdollisesti HS Aikakoneen väittämän mukaisesti vain Klo 17-17.55 välillä olleena koosteena tai ensimmäisen puoliajan pienen koosteen ja toisen puoliajan suuremman koosteen yhdistelmänä ja ilahduttavasti selostaja on tähän otteluun selvinnyt kun sen kieltämättä huomiota herättävästi selosti yksinään Aulis Virtanen Pentti Pirhosen ollessa kommentoimatta mitään tähän lähetykseen kun yleisesti ottaen nämä herrat normaalisti toimivat melkoisena selostajaparina ja lisäksi Ruotsinkielisen ohjelman puolella tästä ottelusta kuultiin 50 minuutin mittainen kooste Klo 19.45-20.35 ja tähän lähetykseen ei selostajia ole vieläkään harmittavasti selvinnyt

Suomi ei selviytynyt Jalkapallon EM-Kisoihin 1968, mutta silti Suomessa nähtiin materiaalia kisoista ja siitä tulee asiaa tässä:

Jalkapallon EM-Kisat 1968 Semifinaalit/Välierät

5.6.1968 Italia-Neuvostoliitto: Ei lähetystä, mutta asiaa näistä tulee pian lisää

5.6.1968 Jugoslavia-Englanti: Ei lähetystä, mutta asiaa näistä tulee pian lisää

8.6.1968 on kieltämättä päivämääränä hyvin erikoinen suomalaisen jalkapallon lähetyshistoriassa mikäli myös kaikki etsimäni viitteet ja ennusmerkit pitivät paikkansa ja samoin myös päivämääränä 10.6.1968 saattoi Suomessa hyvinkin tapahtua kummia asioita. Niistä lisää aivan pian:

Jalkapallon EM-Kisat 1968 Pronssiottelu

8.6.1968 Englanti-Neuvostoliitto: Lähtökohtaisesti ottelusta ei pitänyt näkyä yhtään mitään Suomessa tuona päivänä, mutta nyt tutkimusten jälkeen kuten Suomen Sosialidemokraatti-lehden ja Kansan Uutisten kommenttien mukaan nähtiin niin tästä ottelusta nähtiin Suomessa itse asiassa varsin selvästikin nauhoitettu koostelähetys nimenomaan seuraavaksi kerrottavassa ottelussa sitä ottelua ennakkotaustoittaen ja vuorostaan Välierät/Semifinaalit käsiteltiinkin sitten vain tunnelmavälähdyksen muodossa.

Mikäli tämä ottelu olisi tullut Suomessa esimerkiksi vaikkapa suorana lähetyksenä niin silloin sen olisi pitänyt näkyä jo Klo 16 alkaen mitä ei tietenkään tapahtunut.

Jalkapallon EM-Kisat 1968 Loppuottelu

8.6.1968 Italia-Jugoslavia: Tämä ottelu on kyllä käytännössä kaiken jälkeen näytetty Suomessa tuona päivänä ja sinä vuonna. Ruotsista poiketen Suomen Yleisradio oli ainakin alustavan luvan hakenut ja saanut luvan lähettää tämän ottelun televisioituna jälkilähetyksenä siinä missä Ruotsin SVT ei ollut sitä tehnyt.

 Muutamassa muussakin Euroopan maassa tämän ottelun näkymisen osalta epäselvyyttä on riittänyt. Joka tapauksessa Suomeen televisioitu lähetys ei ainakaan ollut suora lähetys aivan kaikessa kokonaisuudessaan.

 Loppuottelun lähetysmuoto oli kovin erikoinen oli se sitten jälkilähetyksenä pidettävä tai ei: Ottelussa lähetettiin Pronssiottelun selvä nauhoitus heti Välierien/Semifinaalien erittäin lyhyiden tunnelmaosuuksien jälkeen ennen varsinaista Loppuottelua ja ottelu alkoi Klo 22.40 mikäli alkoi niin TV-Ohjelma 1:ssä selostajana Anssi Kukkonen.

 HS Aikakoneen mukaan tämäkin ottelu kyllä nähtiin Suomessa, mutta ottelun varsinainen lähetysaika ja alkamisaika viivästyi hieman ilmeisesti Suomeen satelliittitelevisiolähetyksenä näytetyn Robert Kennedyn hautajaisten takia aina Klo 23.10 asti jolloin mahdollinen lähetysaika TV-Ohjelma 1:ssä toki samalla selostuksella oli muuttuneen aikataulun mukaisesti Klo 23.10-00.45.

 HS Aikakone ei kuitenkaan Katso!-lehden tai minkään muun tutkimani lehden tapaan harmittavasti vahvistanut Välierien tai Semifinaalien tunnelmaosuuksia tai Pronssiottelun nauhoitusta ohjelman mukana, mutta Suomen Sosialidemokraatti ja Kansan Uutiset pystyi vahvistamaan asian.

 Mikäli lähetys olisi ollut aivan täysin suora niin Loppuottelun lähetys olisi alkanut Klo 22.15 Suomen aikaa. Epävarmuutta lietsoo vielä etenkin Suomen osalta se, että tämä ottelu päättyi tasapeliin mikä tarkoitti silloisilla säännöillä Jalkapallon EM-Kisojen 1968 Loppuottelun Uusintaottelua mistä kerron pian lisää:

Jalkapallon EM-Kisat 1968 Loppuottelun Uusintaottelu

10.6.1968 Italia-Jugoslavia: Tämän päivän ottelun osalta useissa suomalaisissa lähteissä ei ollut viitattu Jalkapallon EM-Kisojen 1968 Loppuottelun Uusintaotteluun Jalkapallon EM-Kisojen 1968 Loppuottelusta poiketen mitenkään, mutta esimerkiksi Ruotsissa SVT näytti tämän ottelun suorana yllätyslähetyksenä tehtyään viime hetken varauksen ottelusta mikä taas oli ainoa Ruotsissa ylipäänsä esitetty ottelu koko Jalkapallon EM-Kisoista 1968.

 Suomen Yleisradion osalta tästä ottelusta ei ollut varmuutta, että ehtikö Yleisradio ikinä tehdä ainakaan toista otteluvarausta toisin kuin Loppuottelusta vaikkakin ottelusta oltiin toivottu lähetystä kun ainakin näillä näkymin välttämättä varsinaisesta Jalkapallon EM-Kisojen 1968 Loppuottelusta ei joko tullut lähetystä tai sitten sattui sitä lähetettäessä varsin erikoisia asioita.

 Melko vahvasti tämä ottelu näillä näkymin kuitenkin nähtiin Suomessa kaikkiaan tutkimusten jälkeen kun TV-Ohjelma 1:llä oli kalustoa paikan päällä ja Anssi Kukkonen tämänkin ottelun selosti yllätyslähetyksenä joko suorana lähetyksenä Klo 22.15 alkaen Suomen aikaa tai sitten viimeistään Klo 23.15 jälkeen yllättäen päivän viimeisenä ohjelmana jälkilähetyksenä samalla selostuksella koska TV-Ohjelma 2 ei lähettänyt tai aikonut lähettää mitään Jalkapallon EM-Kisoista 1968 ja kun kanavan arvostus Suomessa muutenkin oli pitkään melko heikonlaatuista varsinkin kanavan alkuaikoina.

HS Aikakonekaan ei kertonut tästä ottelusta nähdyn mitään lähetystä eli mikäli tätä ottelua ikinä tulikaan niin se tuli Suomessa korkeintaan Ruotsin SVT:n tapaan yllätyslähetyksenä.

Ja laitan tähän vielä vanhemmista kisoista puhuttaessa myös itse kisat sisältäen katsausta vuoteen 1972 jolloin ja johon mennessä varmasti Yleisradiolla oli jo selkeää halua lähettää Jalkapallon EM-Kisoja ja joista jo viimeistään kirjoitettiin paljon lukemattomissa eri sanomalehdissä vaikkakin tietysti osissa enemmän ja osissa selvästi vähemmän.

 YLE teki kaikkiaan otteluvaraukset Pronssiotteluun ja Loppuotteluun huolimatta Suomen karsiutumisesta ja josta varsinkin Loppuottelua käsittelen kohta enemmän. Otteluvarauksista Pronssiottelu oli alkujaankin ehdollinen ja Loppuottelu oli se minkä Yleisradio varsinkin halusi jo selvästikin näyttää.

 Ikävä kyllä Yleisradiossa sattunut lakko sattui keskelle kisoja ja lisäksi tämän vuoksi Loppuottelun näkyminen on ollut tai sitä on ainakin pidetty epävarmana Suomesta puhuttaessa toisin kuin jo naapurimaista Ruotsista, Norjasta tai Tanskasta puhuttaessa.

Laitan tähän vielä Jalkapallon EM-Kisojen 1972 lähetykset näillä näkymin kuin miten ne Suomessa aiottiin ainakin ilmeisesti lähettää vaikkakin näistä ainoa ja siltikin melko epävarma ottelulähetys oli tietenkin Loppuottelu, mutta laitan nämä ottelulähetykset silti tähän alle ja niitä ennen tietenkin Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Karsinnat:

Jalkapallon EM-Kisat 1972 Karsinnat

7.10.1970: Tsekkoslovakia-Suomi-ottelua ei televisioitu eikä tiettävästi edes radioitu

11.10.1970: Romania-Suomi-ottelua ei televisioitu eikä tiettävästi edes radioitu

26.5.1971: Suomi-Wales-ottelua ei televisioitu, mutta radion Yleisohjelmassa oli lopulta toisen puoliaikansa osalta lähetys Klo 20-20.50 vaikka alustavasti tästäkään ottelusta pitänyt tulla mitään lähetystä edes radiossa ainakaan tiettävästi ja selostajat tälle ottelulle olivat Raimo Häyrinen ja Juhani Sipilä ja lisäksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa radion puolella kuultiin toisen puoliajan lähetys Klo 20-20.50 selostajana Christer Bonn

16.6.1971: Suomi-Tsekkoslovakia-ottelu televisioitiin TV1:ssä jälkilähetyksenä päivän viimeisenä ohjelmana joko ruotsinkielisten alueen lehtien mukaisen ajan mukaisesti eli Klo 23.35 alkaen tai HS Aikakoneen mukaisen ajan mukaisesti Klo 22.50 ja jälkilähetys oli lisätutkimusten jälkeen vain kooste ottelusta, se kesti aina Klo 00.20 asti ruotsinkielisten alueen lehtien mukaan ja HS Aikakoneen mukaisesti aina Klo 23.35 asti ja selostaja oli Voitto Liukkonen ja radiossakin Yleisohjelmassa kuultiin vain toinen puoliaika suorana Klo 20-20.50 ja selostajat olivat Raimo Häyrinen ja Juhani Sipilä ja Ruotsinkielisessä ohjelmassa kuultiin myös vain toinen puoliaika suorana Klo 20-20.50 ja selostajaa Ruotsinkieliseen ohjelmaan ei ollut merkitty, mutta kenties senkin ottelun selosti Christer Bonn vaikkakin vielä lisätutkimusten jälkeen asiaan en ole löytänyt vahvistusta

22.9.1971: Suomi-Romania-ottelu televisioitiin TV1:ssä jälkilähetyksenä päivän viimeisenä ohjelmana Klo 22.35 alkaen ja jälkilähetys oli uusimpien tutkimustenkin jälkeen vain kooste ottelusta ja se kesti 45 minuuttia eli se nähtiin Klo 22.35-23.20 selostajana Anssi Kukkonen ja radiossakin Rinnakkaisohjelmassa kuultiin vain toinen puoliaika suorana tai vaihtoehtoisesti ottelun kooste kun kyseinen ohjelma kuultiin Klo 19.40-20.30 ja selostajat olivat Juhani Sipilä ja Pentti Pirhonen kun Raimo Häyrinen oli selostamassa Länsi-Saksan ja Suomen välistä Yleisurheilun Maaottelua ja lisäksi kuultiin erikoisesti pelaaja-asiantuntijakommentaattorina itse Kai Pahlmania ja Ruotsinkielisessä ohjelmassa tästä kuultiin lähetys toiselta puoliajalta Klo 19.55-20.20 ja selostaja ruotsinkielisellä puolella kaikkien uusien tietojen varmistuksen jälkeen oli Stefan Söderholm koska Christer Bonn oli Häyrisen tapaan kiinni Länsi-Saksan ja Suomen välisessä Yleisurheilun Maaottelussa jonka herra Bonn selosti Ole Stoltzenbergin kanssa

13.10.1971: Wales-Suomi-ottelua ei televisioitu ja jälleen kerran sen radiointikin jätti toivomisen varaa sillä Yleisohjelmassa ottelun jälkilähetys kuultiin päivänä viimeisenä ja ennalta ilmoittamattomana ohjelmana ja harmittavasti tästä lähetyksestä ei selvinnyt sen selostajaa ja tuona päivänä lähetys alkoi siis jälkilähetyksensä osalta aikaisintaan Klo 22.30 jälkeen kun radion iltamusiikit oli soitettu ja pahimmassa tapauksessa jopa kun lähettimien sammutushetki oli tuloillaan noin Klo 23.30 aikoihin, mutta lisäksi tästä ottelusta kuultiin kuitenkin uusimpien tutkimusten jälkeen edes sentään puolen tunnin mittainen kooste Klo 22.30-23 Ruotsinkielisessä ohjelmassa selostajana Christer Bonn ja mahdollisesti lähetys saattoi olla vielä sittenkin tutkimusten jälkeen puoli tuntia pidempi kaikkiaan tunnin mittaisena aina Klo 23.30 asti

Suomi ei selviytynyt Jalkapallon EM-Kisoihin 1972, mutta asiaa niistä tulee seuraavaksi lisää tässä:

Jalkapallon EM-Kisat 1972 Semifinaalit/Välierät

14.6.1972 Unkari-Neuvostoliitto: Ei lähetystä

14.6.1972 Belgia-Länsi-Saksa: Ei lähetystä

Jalkapallon EM-Kisat 1972 Pronssiottelu

17.6.1972 Unkari-Belgia: Ei lähetystä itse pelattuna ottelupäivänä, mutta Yleisradio oli kaiken varmuuden varalta sisältänyt ehdolliseen ottelusopimukseensa lisäehdon jolla Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Pronssiottelu voitiin televisioida suoran lähetyksen ollessa mahdoton niin vaihtoehtoisesti myös tunnin mittaisena koosteena.

 Yleisradion oman lakonkin kestäessä Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Pronssiottelu jäi siis näyttämättä kun edes koostelähetystä Klo 16-17 välisenä aikana ei TV1:stä voitu näyttää 18.6.1972 ja ottelun olisi selostanut kuitenkin jo paikan päällä selvästi ollut Seppo Kannas. Ottelua ei siis täten voitu televisioida ja muutoin mikäli jostakin syystä Yleisradio olisi lunastanut oman suoran otteluvarauksen Pronssiotteluun sen ehdollisuuden sijaan niin siinä tapauksessa ottelu olisi tietenkin nähty jo Klo 21 alkaen 17.6.1972. Lakon vuoksi televisiossa nähtiin 17.6.1972 vain pari kappaletta MTV:n esittämiä ohjelmia.

 Tietenkin SVT:n, Neuvosto-Eestin Tallinna TV:n tai Neuvostoliiton Viipurin TV:n, Moskovan TV:n ja sattumanvaraisesti ehkä jo tuolloin myös Leningradin TV:n näkyvyysalueella tätä ottelua pystyi seuraamaan. (Leningradin TV:n näkyminen Suomessa oli äärimmäisen harvinaista 1970-luvulla Suomessa, mutta suurin piirtein vuosina 1970-1972 kuvaa oli alettu Suomeen satunnaisesti välittämään ja Neuvostoliiton romahdukseen ja vuoteen 1991 mennessä kuvaa oli nähty jo paremminkin vaikka siltikään Suomen TV-lähettimien vastaanottokyky ei ollut edes vuoteen 1991 mennessä kovinkaan hyvä tai erinomainen Leningradin TV:n ohjelmista puhuttaessa ellei sitten tuon ajanjaksoon loppuun mennessä ollut hyvää kaapeliverkkoa tai satelliittiantennia. Tietenkin Neuvostoliiton Keskustelevision ohjelmavälityksen vaihdellessa joskus vuosien ja vuosikymmenten mittaan Leningradin TV:n ohjelmia oli ainakin silloin tällöin päässyt Suomeenkin pääosin välitettävään Moskovan TV:n tai Viipurin TV:n ohjelmistoon mukaan.)

Lopulta kaiken jälkeen tästä ottelusta näkyi kun näkyikin Suomessa materiaalia 20.6.1972 olleessa Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Yhteislähetyksessä jossa tästä ottelusta nähtiin mitä ilmeisemmin sen 45 minuuttia muutoin tunnin mittaisesta lähetyksestä minkä YLE alun perin valmistautui tästä ottelusta lähettämään Klo 22.45-00.15 välisenä aikana.

Jalkapallon EM-Kisat 1972 Loppuottelu

18.6.1972 Länsi-Saksa-Neuvostoliitto: Tämä ottelu oli todellakin kysymysmerkki. Harmittavasti ainakaan aivan täysin suorana Suomessa tätä ottelua ei voinut näkyä kun Yleisradion lakko pilasi ottelun näyttämisen. Se olisi näytetty milloin tahansa Klo 17 alkaen. Kun sitten suora lähetys ei ollut mahdollinen niin TV1:llä oli itse asiassa tällekin ottelulle parikin varmaa ohjelmapaikkaa milloin ottelun olisi voinut näyttää.

 Aiemminkin mainitsemani osuus Klo 20.05-21 TV1:ssä tai TV2:ssa samaan kellonaikaan ja lisäksi myös Klo 23.10 eteenpäin pelkästään TV1:ssä ja tämä lähetys oli eri lehtitiedoista, kuulopuheista ja joidenkin vannottujen silminnäkijämuistojen laadusta riippuen joko saman mittainen koostelähetys eli siinä tapauksessa Klo 23.10-00.05 välisen ajan kestänyt lähetys tai jopa kenties kokonainen jälkilähetys.

 Joidenkin uusimpien tutkimieni lehtien mukaan TV-lakko Suomessa päättyi sinä päivänä vasta tasan keskiyöllä ja heti kellonlyömän jälkeen ottelu olisi koostemuodossa tai kokonaisena jälkilähetyksenä pyörähtänyt käyntiin ja kestämään TV1:ssä Klo 00.00-00.55 tai Klo 00.00-1.30 välisen ajan, mutta näin ei käynyt uusien tietojeni pohjalta. Tuona päivänä muutenkin täysin varmasti nähtiin vain MTV:n esittämä yksi ainoa ohjelma.

 Tietenkin ilmeisesti myös lakon päättäneet TV-Uutiset esitettiin koska lakon ulkopuolisena ohjelmana tietenkin sai kertoa äärimmäiset hätätilauutislähetykset Ylimääräisten Uutisten muodossa tai lakon päättymisestä puhuttaessa. Radiossakin noudatettiin samaa kaavaa ja ilmeisesti myös Merisää-ohjelma sai olla poikkeuksellisesti lakon ulkopuolella joskin ennalta merkittyjen ohjelma-aikojen ulkopuolella noita ohjelmia esitettiin.

 Esityspäivänä tietenkin SVT, Neuvosto-Eestin Tallinna TV, Moskovan TV, Viipurin TV ja mahdollisesti myös Leningradin TV välittivät kuvaa Suomeen EM-Kisojen 1972 Loppuottelusta.

Näillä näkymin aiemmin kerrottujen muistojen pohjalta Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Pronssiottelun tapaan Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Loppuottelu näkyi Suomessa kuitenkin myös heti 19.6.1972 päivän ensimmäisten ohjelmien joukossa kun lakko Yleisradiolta muutenkin päättyi kun se ei sitten mitenkään mahdollisesti näkynyt 18.6.1972 omana ohjelmapäivänään kun mahdollisesti tuolloin jo saman päivän iltana Yleisradion lakko olisi juuri ja juuri päättynyt ja Loppuottelu olisi näytetty heti lakon päättymisestä ilmoitettujen TV-Uutisten jälkeen joko koosteena tai kokonaisena jälkilähetyksenä päivän viimeisenä ohjelmana.

 19.6.1972 olleen lähetyksen osalta Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Loppuottelu näiden muistojen mukaan tuli ehkä myös koko yllättävän tilanteen takia TV1:n sijaan myös TV2:stakin käsin joskin lopulta TV1:stä lähetys kyllä tuli. Aiemmin kerrottuna Loppuottelu nähtiin vuoden 1972 Jalkapallon EM-Kisojen osalta niin se nähtiin muutoin 19.6.1972 lakon päätyttyä todennäköisesti päivän ensimmäisenä ohjelmana koostemuodossa tai kokonaisena jälkilähetyksenä ennen Klo 18.40 jolloin TV1:n normaalit päivän ohjelmat alkoivat tai ennen Klo 19.15 jolloin TV2:n normaalit päivän ohjelmat alkoivat.

 Loppuottelu on siis kaiken jälkeen uusien tutkimusten valossa pääteltynä näkynyt Suomessa. Joka tapauksessa tämän ottelun olisi selostanut ja selostikin kaiken jälkeen lähetysmuodosta ja muistosta riippumatta Seppo Kannas TV1:ssä 20.6.1972 olleessa Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Yhteislähetyksessä jossa se nähtiin yhdessä Jalkapallon EM-Kisojen 1972 Pronssiottelun kanssa Klo 22.45-00.15 välisenä aikana ja aikaisempaa koosteformaattia hieman mukailleena 45 minuutin koostelähetyksenä kun aiemmin koostemuistojen perusteella lähetys olisi ollut 55 minuuttia pitkä ja kokonaisena jälkilähetyksenä tällä lähetyksellä olisi ollut aikaa 90 minuuttia ja viimeistään jo vuodesta 1976 eteenpäin Suomessa ovat Jalkapallon EM-Kisat näkyneet ilman ongelmia.

Tästä eteenpäin laitan tähän vain Jalkapallon EM-Kisojen Karsintoja päivitettynä eri vuosilta koska Suomihan ei ole näin varsinaisiin EM-Kisoihin selviytynyt ja näillä näkymin aiemmin laitetut Jalkapallon EM-Kisojen ottelulistat pitävät paikkansa:

Jalkapallon EM-Kisat 1976 Karsinnat

1.9.1974: Suomi-Puola-ottelua ei televisioitu, mutta radioitiin suorana lähetyksenä Tänään Sunnuntaina-ohjelmassa Rinnakkaisohjelmassa Klo 15-17 ja harmittavasti selostajia ei ole tutkimustenkaan jälkeen löytynyt lähetykselle ja lisäksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa tämä ottelu radioitiin suorana lähetyksenä Klo 15-16.50 selostajana Göran Stubb joka selosti myös Ruotsinkieliseen ohjelmaan jääkiekko-ottelujakin

25.9.1974: Suomi-Hollanti-ottelu televisioitiin jälkilähetyksenä toisen puoliaikansa osalta Klo 20.15-21 TV1:ssä selostajana Anssi Kukkonen ja radion Rinnakkaisohjelmassa ottelu radioitiin suorana lähetyksenä Klo 18.30-19.20 ja Klo 19.50-20.20 ja tämän ottelun selosti Raimo Häyrinen ja lisäksi Ruotsinkielisen ohjelman lähetyksen Klo 19.20-20.20 selosti Stefan Söderholm

9.10.1974: Puola-Suomi-ottelu televisioitiin jälkilähetyksenä Klo 19.15-20.10 TV1:ssä selostajana Anssi Kukkonen ja radioitiin jälkilähetyksenä Rinnakkaisohjelmassa Klo 18.30-19.15 ja Klo 19.45-20.20 ja harmittavasti edelleenkään radion puolen selostaja Rinnakkaisohjelman osalta ei ole selvinnyt, mutta uusien ruotsinkielisen alueen lehtien etsinnän jälkeen Klo 19.20-20.15 kuuluneen Ruotsinkielisen ohjelman lähetyksen selosti Caj Ståhlström

5.6.1975: Suomi-Italia-ottelu televisioitiin jälkilähetyksenä Klo 21.30-22.15 TV1:ssä selostajana Anssi Kukkonen ja radioitiin aivan ensimmäistä 5 minuuttia huomioimatta ja muiden ohjelmien aiheuttamaa viivästystä huomioimatta ilmeisesti kokonaisuudessaan suorana lähetyksenä Klo 19.05-20.50 selostajana Raimo Häyrinen Rinnakkaisohjelmassa ja Ruotsinkielisessä ohjelmassa tästä lähetyksestä kuultiin toinen puoliaika Klo 20-20.50 välillä selostajana Göran Stubb

3.9.1975: Hollanti-Suomi-ottelua ei televisioitu, mutta se kuultiin radiossa Rinnakkaisohjelmassa jälleen suurin piirtein ensimmäistä 5 minuuttia huomioimatta ja muiden ohjelmien aiheuttamaa viivästystä huomioimatta kokonaisuudessaan suorana lähetyksenä Klo 21.05-22.50 selostajana Raimo Häyrinen ja lisäksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa tämä lähetys kuultiin suorana lähetyksenä ja myös Rinnakkaisohjelman lähetyksestä poiketen kuitenkin lähetys kuultiin vain ensimmäisen puoliaikansa osalta ja lisäksi ottelun loppuhetket Klo 21-21.45 ja Klo 22.30-22.50 selostajana Göran Stubb

27.9.1975: Italia-Suomi-ottelua ei televisioitu, mutta se kuultiin radiossa tapahtumapäivänään joko Yleisohjelmassa koosteena Klo 20-20.45 tai sitten viime hetken suorana lähetyksenä muutaman eri lehden ja lisäksi HS Aikakoneen mukaan Rinnakkaisohjelmassa Klo 16.30-18.20 ja selostajana olisi ollut toteutuneesta radion lähetysmuodosta riippumatta Raimo Häyrinen ja lisäksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa ottelu kuultiin Klo 18.05-18.55 koosteena selostajana Göran Stubb

Jalkapallon EM-Kisat 1980 Karsinnat

24.5.1978: Suomi-Kreikka-ottelua ei nähty televisiossa vaan se kuultiin radiossa Rinnakkaisohjelmassa Klo 19-20.50 selostajina Raimo Häyrinen ja Juhani Sipilä. Ruotsiksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa Klo 19.30-20.50 ottelun radiossa selosti Tommy Lindholm ja ohjelmaesittelijänä toimi Caj Ståhlström ennen ottelun alkua.

20.9.1978: Suomi-Unkari-ottelua ei nähty televisiossa vaan se kuultiin radiossa Rinnakkaisohjelmassa Klo 18.30-20.15 selostajina Raimo Häyrinen ja Juhani Sipilä. Tästä ottelusta kuitenkin nähtiin välähdyksiä 21.9.1978 nähdyssä Urheiluareenassa Klo 20.50-21 mikä oli tietenkin Urheiluruudun tuolloin hieman ylimääräisenä pidetyn torstailähetyksen nimi ja tuohon aikaan oli tietenkin vielä olemassa Aikalisä-ohjelmakin joka oli myös Urheiluruudun pohjalta mukana oleva urheilumakasiini ja joskus yksinkertaisesti vaikkapa Urheiluruudun torstailähetyksen täytenimi vain.

 Ottelu lisäksi radioitiin ruotsiksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa Klo 19.30-20.20 ja jonka selostajana oli Tommy Lindholm. Eurovision ohjelmavirran mukana ottelusta nähtiin välähdys Unkarissakin kun melko sensaatiomaisesti Unkarin MTV:kään ei lopulta myöskään kuvannut ottelua mikä oli harvinaista koska Unkarissa siihen asti oli yleensä nähty televisioituna maan jalkapallojoukkueen ottelut milloin mistäkin ottelusta ja edellisestä televisioimattomasta pelistä Unkarissa oli kulunut pitkä aika.

11.10.1978: Kreikka-Suomi-ottelua ei nähty näillä näkymin myöskään televisiossa ellei se sitten olisi ehkä saattanut juuri ja juuri tulla jonkinlaisena myöhäisyön yllätyslähetyksenä, mutta ottelu ainakin kuultiin radiossa Rinnakkaisohjelmassa Juhani Sipilän selostamana Klo 15.45-16.50 ja mahdollisesti ottelua kuultiin muutaman tutkimani eri lehden mukaan ehkä pidempäänkin aina Klo 17.20 asti tai sitten se vain jätettiin loppuosaltaan selostamatta ja loppu tuli mahdollisesti illalla Urheiluradiossa Klo 21-21.10 välillä olleessa ohjelmassa. Lisäksi Tommy Lindholm selosti Ruotsinkielisessä ohjelmassa tämän ottelun Klo 16.20-17.17 välisenä aikana sen loppuosan.

4.7.1979: Suomi-Neuvostoliitto-ottelu nähtiin televisiossa TV1:ssä lopulta jälkilähetyksenä Klo 22.50-23.50 Seppo Kannaksen selostamana kun taas Neuvosto-Eestin Tallinna TV näytti ottelun jo Klo 20.35 alkaen. Radiossa ottelu kuultiin Juhani Sipilän ja Antero Viherkentän selostamana Klo 19.40-20.50 hieman vaihtelevasti eri lehdistä riippuen joko Yleisohjelman tai Rinnakkaisohjelman puolella ja ruotsinkielisen radion puolella Ruotsinkielisessä ohjelmassa ottelulähetys alkoi Klo 19.20 ja kesti Klo 20.45 asti selostajana Tommy Lindholm.

 Mahdollisesti Sipilän ja Viherkentän selostus saattoi tosin alkaa tai sen ainakin piti alkaa Klo 19 eteenpäin ja kestää Klo 19.30 asti ensin nimenomaan Yleisohjelmassakin, mutta mahdollisesti selostus on voinut mennä lopulta aiemminkin merkityllä tavalla Rinnakkaisohjelman osalta. Uusimpien tutkimusten mukaan Yleisohjelma radioi tämän ottelun Klo 19.40-20 ja Klo 20.15-20.50 välillä ja Rinnakkaisohjelma olisi näyttänyt ottelusta osuuksia jo tätä ennen tai sitten erätaukojen tunnelmahaastatteluja aina silloin kun Yleisohjelmassa olisi ollut muuta ohjelmaa eli lähetys oli hieman sekavahko näin kirjaimellisesti sanoen näillä näkymin ainakin tutkimusten perusteella.

17.10.1979: Unkari-Suomi-ottelu nähtiin televisiossa TV1:ssä lopulta jälkilähetyksenä Klo 16.25-18 selostajana Pentti Salmi. Radiossa ottelu oli kuultu jo suorana lähetyksenä Klo 15-16.50 välillä Rinnakkaisohjelmassa selostajina Juhani Sipilä ja Matti Lammi. Lisäksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa radion puolella tämä ottelu radioitiin ja selostettiin koosteena Tommy Lindholmin selostuksella Klo 16.05-16.45. Unkarissa sen sijaan MTV näytti oman ottelunsa suorana palattuaan tilapäisen näyttämättömyytensä jälkeen päiväjärjestykseen.

31.10.1979: Neuvostoliitto-Suomi-ottelu jäi näillä näkymin näyttämättä televisiosta ellei se sitten ehkä olisi tullut mahdollisena yllätyslähetyksenä, mutta välttämättä niin ei käynyt. Radiossa Rinnakkaisohjelmassa ottelu kylläkin kuultiin Klo 18-19.50 ilmeisesti suoranakin lähetyksenä selostajana Antero Viherkenttä. Ruotsinkielisessä ohjelmassa radion puolella tästä kuultiin ottelun loppuhetket suorana lähetyksenä Klo 19.20-19.50 selostajana Stefan Söderholm.

Jokaisesta vuoden 1980 Jalkapallon EM-Kisojen Karsintaottelusta meni ainakin HS Aikakoneen ja myös joidenkin rannikon ruotsinkielisten alueen lehtien mukaan aina ainakin muutaman minuutin mittainen kuvamateriaalikooste Eurovision ohjelmavirtavaihtoon joiden kautta voitiin koko Eurovisio-alueella ja mahdollisuuksien mukaan rajoitetusti myös Intervisio-alueella nähdä eri jalkapallomaajoukkueiden välisiä otteluja aina ainakin edes joitakin minuutteja silloin mikäli televisioyhtiöillä oli jotakin kansallisesti televisiointia vastaan.

 Suomessa ainakin tämä peliliike näkyi varmasti helpoiten Urheiluruudun tai välillä Urheiluareenan nimellä kulkeneen ohjelman maalikoosteissa niistä otteluista puhuttaessa joita ei Suomessa näytetty.

 Välillä yleisesti ottaen joissakin myös isommissakin tai isommiksi mielletyissäkin jalkapallomaissa ei erikoisesti tämän karsinnan osalta puhuttaessa aina nähty omia kotiotteluja jostakin kumman syystä joista varmaan ainakin Unkarissa tosiaan ei edes Unkarin MTV näyttänyt tuota Unkari-Suomi-ottelua mitenkään vaikka tavallisesti Unkarin MTV näytti kyllä niin monen Unkarin pelaaman maaottelun jalkapallosta kuin vain ikinä pystyi vaikka Suomessa näistä ei olisikaan mitään materiaalia nähtykään.

Jalkapallon EM-Kisat 1984 Karsinnat

8.9.1982: Suomi-Puola-ottelua ei televisioitu, mutta ottelu radioitiin ilmeisesti Rinnakkaisohjelman jälkilähetyksenä Klo 21.10-22.15 selostajana Jarmo Lehtinen ja aiemmin mainiten vaikkakin ei vielä tuolloin liittäen listaan myös radion Ruotsinkielisessä ohjelmassa tämä ottelu radioitiin myös mitä ilmeisimmin jälkilähetyksenä Klo 21.15-21.50 selostajana Tommy Lindholm

22.9.1982: Suomi-Portugali-ottelu nähtiin jälkilähetyksenä TV1:ssä Klo 23.05-00.00 selostajana Pentti Salmi ja radiossa Rinnakkaisohjelmassa ottelu kuultiin joko jälkilähetyksenä tai vain toisen puoliaikansa osalta suorana lähetyksenä selostajina Juhani Sipilä ja Jarmo Lehtinen Klo 19.30-20.20 ja samalla lähetysajalla tästä ottelusta kuultiin radion Ruotsinkielisen ohjelman puolella selostus Bror-Erik Bubi Walleniuksen otteilla

13.10.1982: Neuvostoliitto-Suomi-ottelu nähtiin kokonainen jälkilähetys TV1:ssä Klo 19-20.30 selostajana Pentti Salmi ja radiossa ottelu kuultiin erikoisesti suorana ennakkotunnelmiltaan alkaen ensin Rinnakkaisohjelmassa ja lopulta ottelun toisen puoliajan lopulta alkaen loppuun asti ja jälkikatsauksineen Klo 21 asti Yleisohjelmassa. Lähetysajallisesti Klo 18-18.50 oli ottelun osuus Rinnakkaisohjelmassa ja Yleisohjelmassa ottelu kuultiin Klo 20.15-21 ja selostajana radion puolella toimi tietenkin Raimo Häyrinen

17.4.1983: Puola-Suomi-ottelua ei televisioitu eikä taidettu edes radioidakaan johtuen pitkälti täpötäynnä jääkiekkoa ja myös formuloita radion puolella sisältäneen päivän takia

1.6.1983: Suomi-Neuvostoliitto-ottelu nähtiin jälkilähetyksenä TV1:ssä Klo 23.05-00.00 selostajana Pentti Salmi ja radiossa ottelu kuultiin suorana lähetyksenä Klo 18.55-20.50 selostajina Raimo Häyrinen ja Antero Viherkenttä ja lisäksi Ruotsinkielisessä ohjelmassa radion puolella tämän ottelun Klo 19.30-20.50 selosti osittain suorana lähetyksenä Tommy Lindholm

21.9.1983: Portugali-Suomi-ottelua ei näytetty televisiosta eikä taidettu edes radioidakaan

Jalkapallon EM-Kisat 1988 Karsinnat

10.9.1986: Suomi-Wales TV2:ssa Klo 20.55-22 selostajana Pentti Salmi

15.10.1986: Tsekkoslovakia-Suomi TV1:ssä Klo 23.05-00.35 Hannu-Pekka Hänninen

29.10.1986: Tanska-Suomi TV2:ssa Klo 21.45-22 ja Klo 22.20-23.05 välissä MTV:n Kymmenen Uutiset selostajana Antero Karapalo

1.4.1987: Wales-Suomi TV1:ssä Klo 23.05-00.35 selostajana Hannu-Pekka Hänninen

29.4.1987: Suomi-Tanska TV2:sa Klo 20-21 selostajana Aulis Virtanen

9.9.1987: Suomi-Tsekkoslovakia TV1:ssä Klo 23.05-00.30 selostajana Hannu-Pekka Hänninen
« Viimeksi muokattu: 08.08.2019 klo 14:16:26 kirjoittanut Piippu-Virtanen »

 
Sivuja: 1 2 [3]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines