FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
19.01.2025 klo 18:04:03 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 [2]
 
Kirjoittaja Aihe: Miksi jalkapallo ei ole ykköslaji Suomessa?  (Luettu 7844 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Katsomon vasen pakki

Poissa Poissa


Vastaus #25 : 25.10.2016 klo 19:36:14

Olen tätä asiaa itsekin joskus miettinyt ja seuraavilla asioilla on ainakin jonkinlainen merkitys tälle asialle:
- jääkiekko nappasi kaikki isot kaupungit Suomessa 70-luvulla. Erityisesti Helsinkiin Jokerereiden ja HIFK:n vastakkainasettelu synnytti tilanteen, jossa jokaisen pääkaupunkiseutulaisen nuoren oli "pakko" valita puolensa. Tampereella oli jo tilanne valmiina ja Turussakin pienoinen Tuto vastaan TPS asetelma.
- televisiosta tuli silloin hyvin vähän jalkapalloa, mutta jääkiekon MM-kisat tuli töllöstä joka kevät. Ja lisäksi oli joka joulun alla Izvestija-turnaus, joka olivat sellainen pikku-MM. Ja Suomi pelasi aina näissä jääkiekkokisoissa. Kannattaa myös muistaa, että televisiot tulivat koteihin ensin 60-luvulla mustavalkoisina ja sitten 70-luvulla saatiin väritkin mukaan.
- Helsingin jalkapallo koki laskukauden 60- ja 70-luvuilla, kun HPS ja HIFK lähtivät alasarjoihin kyntämään. Vain Klubi pysyi mestaruussarjassa ja sekin sai 60- ja 70- luvuilla vain 3 mestaruutta. Tämä vaikutti selkeästi median kiinnostukseen.
- Jalkapallo muutenkin menetti asemiaan ja se oli ykköslaji pienemmissä kaupungeissa (Lahti, Kuopio, Mikkeli, Valkeakoski)
- Jääkiekon puolella suomalaisia pääsi ammattilaissarjoihin Pohjois-Amerkikkaan, joka aiheutti kiinnostunutta pöhinää ihmisten keskuudessa. Jalkapallossa isojen joukkueiden ammattilaisia ei Suomesta vain ollut. Tässä tilanne poikkesi esim. Ruotsista ja Tanskasta, joista pelaajia löytyi isoihin ammattilaissarjoihin.
- Lopullisesti tilanne sitten kääntyi viimeistään 90-luvun alussa, kun jääkiekossa menestyttiin kansainvälisestikin ja jääkiekon puolella tuli Suomesta isoja maailmantähtiä useampikin. Siinä ei yksi Litmanen riittänyt vastapainoksi.
- 90-luvulla jääkiekkoa tuli myös television ilmaiskanavilta runsaasti.
- Tämän kaiken seurauksena mainosraha seurasi jääkiekon perässä lajin pariin. Jalkapallo jäi pikkuhiljaa vain kyydissä jälkeen.
Alonso Quijano

Poissa Poissa


Vastaus #26 : 25.10.2016 klo 21:25:43

Yksi väli mihin kannattaisi iskeä on SOMEN VOIMA. Kuulostaahan sen ihan karmealta omiin käppäukon korviinikin, mutta ADHD-jonnet on siellä ja kaikki nämä parin sekunnin hassuttelut, koosteet, snäpähtävät khatit ja memet on kovaa kamaa näille. Jenkkien puolella NBA on onnistunut tässä loistavasti. Tuli vaan mieleen kun taas itkettiin Klubin pystyyn kuollutta markkinointa.  
jorma13

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Team Europe, Pogba#6, Itämeren kunkku Antti Rossi


Vastaus #27 : 26.10.2016 klo 08:27:30

Mistä tulee väite ja uskomus jalkapallon suosiosta Suomessa 1950- ja 1960-luvuilla. Jos katsoo mestaruussarjan yleisökeskiarvoja niin ihan samoissa mennään kuin nykyisinkin. Vaikkapa kaudella 1951 yleisökeskiarvo oli 1809, kaudella 1963 ka. 2616 ja 1968 ka. 2946. Huuhkajat ovat yleisömääriään onnistuneet kasvattamaan nostamalla katsojakeskiarvoa 2000-luvulla, niin että Huuhkajien katsojakeskiarvot ovat useimmiten parempia kuin esim. Norjan maajoukkueen. Tämä tosin johtuu osin Oslon Ullevaalin Stadikaa pienemmästä kapasiteetista. Ja kyllä se Stadika jo 1980-luvulla täyttyi jos oli maailmantähtiä vieraana.

Ja sitäpaitsi eivät suomalaiset lätkäkatsomoissakaan käy mitenkään ahkerasti eurooppalaisella mittapuulla. Sveitsissä, Saksassa, Tsekissä ja Ruotsissa on kaikissa paljon kovemmat yleisömäärät hokissa.

Ihan heittona ja mutulta sanoisin, että Suomesta seuraidentifikaatio ja matsissa käymisen kulttuuri on paljon kapeampaa kuin muissa Pohjolan verrokkimaissa. Johtuuko myöhäisestä urbanisaatiosta vai  ihan vaan maan tavasta vetää fuusioseurat saunassa pystyyn, sitä on vaikeampi sanoa.
James Finlayson

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Tampere United


Vastaus #28 : 26.10.2016 klo 08:37:32



Ja sitäpaitsi eivät suomalaiset lätkäkatsomoissakaan käy mitenkään ahkerasti eurooppalaisella mittapuulla. Sveitsissä, Saksassa, Tsekissä ja Ruotsissa on kaikissa paljon kovemmat yleisömäärät hokissa.

Lisätietoja Tsekin kovista yleisömääristä ???   Saksassakin taitaa yleisöä kerätä enemmän ne pari isoa joukkuetta ja muuten on hiljaista.
jorma13

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Team Europe, Pogba#6, Itämeren kunkku Antti Rossi


Vastaus #29 : 26.10.2016 klo 08:41:43

Lisätietoja Tsekin kovista yleisömääristä ???   Saksassakin taitaa yleisöä kerätä enemmän ne pari isoa joukkuetta ja muuten on hiljaista.

No ainakin samoissa SM-liigan kanssa. Ja eivätkä nuo suomalaisten seurojenkaan yleisömäärät mairittele eurooppalaisessa katsannossa. Jokerit 9., HIFK 23. ja loput sitten sijoilla 32-99.

http://www.iltasanomat.fi/jaakiekko/art-2000000730562.html



 
Sivuja: 1 [2]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa