FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
24.04.2024 klo 11:37:06 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 ... 5 [6] 7 8
 
Kirjoittaja Aihe: Jalkapallon SM-Sarjan / Futisliigan / Veikkausliigan TV-lähetyshistoriaa  (Luettu 48707 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Olsen

Poissa Poissa


Vastaus #125 : 24.01.2018 klo 19:33:29

Jalkapallon SM-Sarjan viimeinen ottelukierros ja mestaruuden ratkaissut ottelukierros pelattin 4.10.1987. On epäselvää, että lähettikö Yleisradio mitään tuona päivänä vai peruiko se televisioimakseen aiotun ottelunsa. Tuo TV-ottelu on erittäin ristiriitainen.

Ottelu tuli tai olisi tullut mestaruuden ratkaisevalta kierrokselta ja siinä pelasivat seuraavanlaiset joukkueet ja joku näistä ottelijoista näkyi ruudussa jos näkyikään:

Jalkapallon SM-Sarjan Mestaruuden Ratkaiseva Ottelukierros

HJK-PPT 3-0 Markku Kanerva syöttäjänä Risto Puustinen 33 min 1-0, Mika Ikävalko 39 min 2-0 ja Pasi Rasimus 84 min 3-0

KePS-Haka 1-0 Mark Farthing syöttäjänä Seppo Hosio 11 min 1-0

TPS-MP 1-0 Kim Suominen 62 min 1-0

Ilves-Reipas 0-3 Jari Kinnunen 6 min 0-1, Mika Halmetniemi 85 min 0-2 ja Calvin Plummer 87 min 0-3

Koparit-RoPS 1-4 Vesa Tauriainen 13 min 0-1, Olavi Rissanen syöttäjänä Yrjö Happonen 45 min 1-1, Vesa Tauriainen 55 min 1-2, Pasi Tauriainen 71 min 1-3 ja Heikki Hannola 73 min 1-4

FC Kuusysi-KuPS 2-3 Jukka Turunen 30 min 0-1, Turunen 75 min 0-2, Juha Annunen rp 78 min 1-2, Jari Rinne syöttäjänä Timo Reinikainen 80 min 2-2 ja Leo Houtsonen 82 min 2-3

HJK-PPT -ottelusta tuli lähetys. Saattoi olla ylipitkä kooste urheiluruudun yhteydessä tai sitten oma lähetys. Tästä löytyy osa tallenteesta.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #126 : 27.01.2018 klo 02:12:22

Aijaa.

Tuona päivänä eli 4.10.1987 Urheiluruutu nähtiin klo 20.45-21.10 välisenä aikana. Tiedä sitten, että olisiko mahdollisesti iltapäivälähetys TV1:stä tuon jalkapallon osalta peruttu ja näytetty vain ottelun oma erillinen kooste osana Urheiluruutua vai vain myöhemmin eri aikapaikalla samana päivänä kuitenkin ennen tuota Urheiluruutua omana ohjelmanaan.

Pitää päivittää vielä tuon vuoden 1982 Jalkapallon SM-Sarjan viimeisen TV-ottelun tilanne tällä hetkellä aloitusviestiin vaikken sitä vielä näillä näkymin poista listasta ennen kuin olen vielä tarkistanut nuo 1980-luvun kaikkien vuosien viimeiset olettamani ottelukierrokset ja niiden mahdollisen televisioinnin tilanteen. Tosin 1980-luvun alusta puhuttaessa tilanne alkaa vaikuttaa sen osalta melko selvältä kun vuosien 1980 ja 1981 Mitalikierrosten/Mestaruuskierrosten ratkaisuja ei kyllä välttämättä taidettu TV:stä esittää ihan ratkaisevan ottelun osalta.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #127 : 30.01.2018 klo 22:37:40

Laitetaan tähän viestiin ilmoitusluontoisena asiana, että vuosien 1975 ja 1976 Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan TV-lähetykset ovat nyt löytyneet ja tutkittu.

Näistä ensimainittu oli tuttuun tapaan hyvin vähäisten lähetysten vuosi. Sen sijaan näistä jälkimainittu oli huomattavasti enemmän lähetyksiä sisältävä joskin sinä vuonna sattui monenlaisia hankaluuksia joista suurin oli ilman muuta tuona vuonna ollut televisioinnin boikotti.

Siitä huolimattakin vuoden 1976 Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan televisiointimäärät olivat suurimmat ainakin näillä näkymin omana aikanaan 10 vuoteen sitä ennen eli viimeksi ainakin huhuista ja muista tiedoista olettaen vuosi 1966 oli sellainen vuosi jolloin Jalkapallon SM-Sarjaa/Mestaruussarjaa/Pääsarjaa ruudussa nähtiin paljon, mutta siitä poiketen vuonna 1976 lähetyksiä kuitenkin oli enemmän ja myös kierroksillaan huolimatta toki myös boikotin aiheuttamasta ongelmasta eri seurojen osalta.

Vuoden 1975 tilanteen kerron ensin ja mikäli vuoden 1976 tilanne ei tähän viestiin kunnollisena mahdu niin kerron siitä sitten lisää seuraavassa viestissä. Muussa tapauksessa kerron sen jo tässä viestissä.

Vuoden 1975 Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan osalta ei paljoa televisioon tunnuttu haluavan lähetyksiä ottaa ja peruutuksiakaan ei paljoa ollut. Kaikenlaista muuta jalkapalloa YLE kyllä näytti vuonna 1975.

 Tutut Cup-Voittajien Cupin Finaalit ja Eurooppa Cupin Finaalit nähtiin, EM-Karsintoja, mielenkiintoisesti myös Olympiakarsintoja aina myös ratkaisevaa ottelua muustakin saman lohkon kuin Suomen ottelua myöten, Maanosien Mestaruusturnausta, Pohjoismaista Mestaruusturnausta sen loppumetreillä, Naisten jalkapalloa ja tietenkin myös Jalkapallon omaa nk. Nappulaliigaa ja samaten myös Juniorien Jalkapalloa joista merkittävimpänä nähtiin C-Juniorien SM-Sarjan loppuottelut.

 Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan osalta otteluja ei tosiaan paljon nähty koska peruutuksia oli kesän aikaan paljon ja lähimmäksi päässeet lähetykset ennen peruutusta olivat elokuussa ja syyskuussa olleita otteluja lopulta toisin kuin aiemmin otaksumani 7:nnen kierroksen tai viimeistään 9:nnen kierroksen jälkeen aloitetut. Tuolloinhan televisiointi olisi alkanut jo kesäkuussa ja näin ei tietenkään ollut.

Mielenkiintoisinta oli myös, että TV2:n lisäksi myös TV1 oli valmis palaamaan Yleisradion puolelta kotimaisen jalkapalloilun televisiointiin. TV1:n mahdollisesti lähettämät ottelut olisivat olleet todennäköisesti määriltään hyvin vähäisiä ja yhtä todennäköisesti ne myös peruttiin. Ainakin vuoden 1975 osalta toisin kuin vuoden 1976 osalta johon palaan ihan pian.

Televisioon pääsevät seurat olisivat näillä näkymin ollut mestaruuden saanut TPS, OTP ja Reipas muista otteluista puhuttaessa ja varsinaiset televisioon varmasti ainakin kertaalleen päässeet seurat olivat KuPS ja Mikkelin Pallo-Kissat eli MiPK.

Lähetysformaatit vaihtelivat 40 minuutin-65 minuutin välillä olleista vaihtelevan mittaisista koostepeleistä aina 75 minuutin pituiseen pitkään koostepeliin. Peruutusten määrät hyväksyen tai niiden joskus varmistuessa vuonna 1975 ruudussa olisi nähty 4-5 ottelua ja muutoin nähtiin tietenkin ainakin kerran ruudussa yksi ottelu.

TV2:ssa ottelut selosti Antero Karapalo niin ruutuun tulleen kuin perutuiksi tulleiden ottelujen osalta ja mikäli TV1 palasi jo vuonna 1975 lähetyksiin niin sitten ottelut olisi selostanut Juha Jokinen joskin en pidä tätä kovin todennäköisenä.

Vuoden 1976 Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan tilanne sen sijaan oli hieman toinen. Yleisradio ei itsessään muutenkaan paljoakaan näyttänyt sinä vuonna muuta jalkapalloa ruudusta. Tyypillisten Cup-voittajien Cupin ja Eurooppa Cupin Finaalien lisäksi vain satunnaisten Naisten SM-Sarjan, Nuorten Alle 23-Vuotiaiden ja satunnaisten muiden aikuisten maajoukkuepelien lisäksi lähinnä MM-Karsinnat yhdessä nk. Nappulaliigan ja Juniorien SM-Finaalien kanssa toivat jotakin vaihtelevuutta jalkapallotarjontaan.

 Toki Montrealin Kesäolympialaisten ja Jalkapallon EM-Kisojen ottelulähetykset jossain määrin helpottivat tilannetta. Sen sijaan YLE ei näillä näkymin enää näyttänyt Maanosien Mestaruusturnausta eikä ehkä jotakin yleisluontoista kisakoostetta huomioimatta edes Pohjoismaista Mestaruusturnaustakaan vuonna 1976 toisin kuin muutamana edeltävänä vuotena.

 Tosin vuoden 1975 tapaan YLE näytti kuitenkin kotimaisten seurajoukkueiden karsintoja ilmeisesti UEFA Cupin kierroksille. Mahdollisesti molempina vuosina myös Nuorten UEFA Cupinkin kierroksille.

Vuoden 1976 osalta TV1 tosiaan palasi kotimaisen jalkapalloilun lähetyksiin, mutta huonona puolena niin sillä kuin TV2:llakin peruuntui pelejä sinä vuonna tosiaan tuona vuonna olleen TV-boikotin takia.

Kun kotimaisen palloilun kausi alkoi niin alussa televisiointiin Palloliiton ja YLE:n kiistoista huolimatta suostuivat vain TPS ja KPT eli Kuopion Pallotoverit. Ennen pitkää vuoden 1976 kuluessa muutkin seurat alkoivat vähin erin suostua jälleen televisiointiin. Alkua huomioimatta myös ennen pitkää mestariksi sinä vuonna tullut KuPS ja VPS suostuivat melko nopeasti televisioinnin sallimiseen kentillään. Melko äkkiä myös GBK suostui televisiointeihin.

 Ainoat vastarannan kiisket näillä näkymin loppuun asti olivat HJK ja Haka joiden otteluja ei ruudussa ilmeisesti lainkaan nähty sinä vuonna kun ne eivät vain suostuneet hintakorvauksiin ja välillä myös seuramenetykset katsomoissa olivat heidän mukaansa varsinkin televisiokierroksilla mahdotonta hyväksyä.

 Siten tämä asia vaikutti voimakkaimmin ainakin sarjan toiseksi viimeisen kierroksen ottelun televisiointiin jolloin ilmoitettujen seurojen sijaan näytettiin sillä kierroksella pelanneita muita seuroja TV-ruudussa. Siihen mennessä kaikki paitsi Haka ja HJK olivat jo suostuneet televisioinnin sallimiseen.

TV-otteluja tuli näillä näkymin kaikkiaan 5-10 ottelua ja näihin pitää vielä isommin palata myöhemmin. Vuoden 1976 ottelulisäyksistä puhuen jätän vielä toistaiseksi tiedot avoimeksi vaikka kysymysmerkin poistankin. Vuoden 1975 osalta laitan tosin jo ainoan varmistuneen TV-ottelun tiedot aloitusviestiin päivityksenä sellaisenaan.

Formaatiltaan ne TV-ottelut vuonna 1976 vaihtelivat 35-75 minuutin koostepeleistä aina joko yhteen tai korkeintaan kahteen yllättäen suorana näkyneeseen otteluun asti.

TV2:ssa otteluja selosti tuttuun tapaan Antero Karapalo ja TV1:n ottelut selosti vuotta 1975 ja Juha Jokista selvästi selvemmin vuonna 1976 itse Seppo Kannas.

Tuona vuonna tosin Kannaksella ja Karapalolla kiirettä piti ainakin EM-Kisojen ja Kesäolympialaisten lisäksi syyskuussa 1976 ainakin Karapalon osalta myös Jääkiekon Kanada Cup.

 Mielenkiintoisena seikkana mahdollisen Kolmannen ja Ratkaisevan Kanada Cupin Finaalin aikaan syyskuussa 1976 sarjakierroksen TV-otteluja ei olisi sen ottelun tapahtuessa selostanut Karapalo vaan itse Esa Kurttila joka oli selostanut Naisten Jalkapalloa tai nk. Mimmiliigaa ja Nuorten Maajoukkueen pelejä satunnaisten muiden jalkapallo-ottelujen lisäksi. Kurttila tosin enemmän oli keilailumiehiä mitä selostamiseen tuli. Lopulta Kurttilaa selostamoon ei tarvittu kun Kanada Cup ratkesi jo kahdella ottelulla.

Kaikkiaan siis kysymyksiä jää vielä auki melko paljon televisioinnista kaikkiaan. Etenkin vuosien 1965-1970 väliselle ajalle ja jossain määrin tietenkin myös vuosille 1971-1976.

 Lisäksi vuoden 1977 osalta olen viime aikoina törmännyt väitteisiin mahdollisesta neljännestäkin TV-ottelusta jossa olisi kuvaruudussa näkynyt eri joukkueista puhuttaessa ainakin Kiffen Antero Karapalon selostamassa ottelussa joka olisi näkynyt loppupuolella vuotta 1977 ja jossa olisi ollut formaattina 45 minuutin ottelu jossa olisi nähty korkeintaan 4 minuuttia ensimmäisestä puoliajasta ja melkein kokonaisuudessaan toinen puoliaika tai siitä ainakin vähintään 41 minuuttia.

Vuosien 1965-1970 osalta ja etenkin vuosien 1967-1970 välisenä aikana kaikki mahdolliset Jalkapallon Mestaruussarjan tai Jalkapallon Pääsarjan ottelut eivät ainakaan näillä näkymin Yleisradion näyttäminä ole melkein koskaan tulleet sarjakierroksillaan vaan jopa huomattavasti näiden sarjakierrosten jälkeen kuten esimerkiksi Jääkiekon SM-Sarjassakin tuolloin oli tapana tehdä.

Laitan tähän vielä lopuksi ainoan täysin varmasti näytetyn TV-ottelun vuoden 1975 Jalkapallon SM-Sarjasta/Mestaruussarjasta:

Jalkapallon SM-Sarja/Mestaruussarja 1975

7.9.1975: KuPS-MiPK Klo 19.55-21 TV2:ssa selostajana Antero Karapalo
« Viimeksi muokattu: 30.01.2018 klo 22:45:57 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #128 : 03.02.2018 klo 22:39:46

Tulevina päivinä aion ainakin yrittää katsoa vielä kerran noita vuosien 1965-1970 ajan toistaiseksi puuttuvia TV-Otteluja. Lisäksi lähipäivinä on tulossa päivitystä jo tiedossa oleviin, mutta toistaiseksi osapuoliltaan puuttuviin otteluihin. Vuosien 1971-1976 osaltakin etsin ehkä jonain päivänä todella suuren viimeisen etsinnän, mutta eniten kiinnostaa nuo vuodet 1965-1970 tällä hetkellä juurikin mahdollisten peruutustensa tai jälkilähetysmääriensä takia.

PS. Itselläni toimii jostakin harmittavasta syystä johtuen selain todella huonosti. On toiminut jo monta päivää eikä se ole osoittanut nopeutumisen merkkejä. Se tunnetusti tarkoittaa hidasta etsintää. Jossain määrin tämä ongelma on vaivannut jo pitkän aikaa joskin ei niin häiritsevästi kuin mitä nyt viime päivinä. Siksi en suinkaan pistä pahakseni mikäli joku muukin käyttäjä mahdollisesti ja ainakin tällä hetkellä melko varmasti nopeamman selaimen toimivuuden johdosta ehtii löytää mahdollisesti vielä noita kadoksissa olevia TV-pelejä ennen minua ja haluaa ne merkitä näille sivuille.

 Laitan vielä nuo Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan kaudet sellaisinaan kun ne pelattiin vuosina 1965-1970 päivämääräajaltaan ja koska etsin itse näin esimerkiksi kadonneita tai erillisten päivien jälkilähetysotteluja niin kannattaa etsiä 1-2 viikkoa ottelupäivänkin jälkeen aivan täyden varmuuden saamiseksi. Kuitenkin noin kuukauden sisällä kaiken jälkeen olen joskus noita viitteitä eri otteluiden näkymisestä löytänyt toistaiseksi noilta vuosilta puhuttaessa, mutta en mitään varmaa.

 Aivan jokaista päivää etsin itsekin tällä hetkellä vielä kerran noilta ajankohdilta noina vuosina ja niistä puhuttaessa varsinkin vuosien 1967-1970 aiheuttaessa tai pikemminkin sanottuna ne vuodet ovat aiheuttaneet minulle varsinkin todellista päänsärkyä, mutta tässä peliajat:

Vuosi 1965: 25.4.1965-10.10.1965 (Itse aion lopettaa etsinnän 24.10.1965 kohdalla.)

Vuosi 1966: 1.5.1966-23.10.1966 (Itse aion lopettaa etsinnän 6.11.1966 kohdalla.)

Vuosi 1967: 23.4.1967-8.10.1967 (Itse aion lopettaa etsinnän 22.10.1967 kohdalla.)

Vuosi 1968: 28.4.1968-6.10.1968 (Itse aion lopettaa etsinnän 20.10.1968 kohdalla.)

Vuosi 1969: 27.4.1969-5.10.1969 (Itse aion lopettaa etsinnän 19.10.1969 kohdalla.)

Vuosi 1970: 26.4.1970-27.9.1970 (Itse aion lopettaa etsinnän 11.10.1970 kohdalla.)

Mukavaa etsintää ja onnea!
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #129 : 14.02.2018 klo 21:10:20

Olen tosiaan viime päivinä etsinyt noita Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan, Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan ja Jalkapallon SM-Sarjan lähetyksiä vuosien 1963-1966 ja vuosien 1978-1982 osalta ja 1960-luvun lähetysten osalta tilanne näyttää niiden osalta erittäin pahalta ellei melkein täysin toivottomalta niiden lähetysten selostajien suhteen.

 Nimenomaan puuttuvista lähetyksistä puhuttaessa. Sen sijaan 1970-luvun lopun ja 1980-luvun alun TV-ottelulähetykset selvisivät osapuoliltaan 1-2 ottelua huomioimatta kokonaan ja näistä pulmallisista ongelmista puhuttaessa ensimmäisessä puuttuvat vielä seurat, mutta tämä pulmallinen ottelu näytettiin ainakin näillä näkymin.

 Sen sijaan tämä toinen, selvästi edellistä pulmallisempi lähetys joko peruttiin kokonaan, näytettiin alkuperäistä esitysviikkoa seuraavalla viikolla Urheilutunnin korvaavana pääaiheena TV2:ssa tai edelleen saman päivän lähetyksenä, mutta esitysaikaansa myöhemmin kuitenkin ennen illan Urheiluruutua TV1:ssä ja itse asiassa siinä tapauksessa nähtynä yhteiskoosteena itse Urheiluruudun mukana ja kaikkein epätodennäköisimmässä tapauksessa saman päivän lähetyksenä päivän viimeisenä yllätyslähetyksenä koosteena TV2:ssa.

Yhdessä kysymysten alla olleessa lähetyksessä vaihtui myös selostaja viime hetkellä ilmoitetusta koska Antero Karapalo oli tapahtuma-aikaan muualla eikä näin ollen ymmärrettävästi voinut selostaa mitenkään kyseistä TV-ottelua TV2:ssa.

Nämä tiedot täydennän joko tänä iltana tai huomisen päivän aikana aloitusviestiin ja mahdollisesti tai lähiaikoina muutenkin saatan täydentää tai tehdä aikataulukorjauksia jo olemassa oleviin lähetyksiin koska jälleen joissakin otteluissa oli arvioitua isompi tai lyhyempi esitysaika kuin mitä olen aiemmin kirjannut viestiin.

Vuosien 1965-1970 tilanne vuorostaan näyttää hyvin lohduttomalta lisälähetysten suhteen, mutta ennen kuin lopullinen täysi etsintä aivan jokaista päivää ja viitettä myöten on suoritettu niin en vielä sanoisi niitä vuosia aivan mustimmista mustimmiksi vuosiksi. En edes tällä hetkellä vuosia 1967-1970 ja vielä niistä erikseen mainiten erityisesti vuotta 1967 tai vuotta 1970.

 Tällä hetkellä oman viimeisen täysetsinnän osalta vuoden 1965 ja 1966 etsinnät ovat melkein lopussa. Ja näistä vuosista puhuttaessa vuoden 1965 viimeinen TV-ottelu on vielä voinut tulla vaikkakin yllätyslähetyksenä kun kyseessä kuitenkin on ollut sen vuoden viimeinen puoliajan osalta televisioitu lähetys ja lähetyksiä piti tulla ja ehkä tulikin sopimuksen mukaiset neljä kappaletta joista kolme onkin jo löytynyt selvästi merkittynä.

 Sen sijaan vuoden 1966 osalta näyttää Palloliiton ja Yleisradion väliltä televisioinnit peruuntuneen suurelta mitalta loppuvuoden 1966 osalta ja vuodet 1967-1970 vaikuttavat myös lähetysten osalta todella ikäviltä vaikka niiltäkin viitteitä on olemassa.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #130 : 15.02.2018 klo 17:13:06

Laitan tähän päivitystä 1970-luvun lopun Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan ja 1980-luvun alun Jalkapallon SM-Sarjan lähetysten tilanteista.

Nyt kaikki lähetykset ovat selvinneet vuosien 1978-1982 osalta siihen mitä TV-otteluihin tulee vaikkakin yksi ottelu on edelleen pulmallinen ja sitä ei edelleenkään ehkä lopulta koskaan näytettykään. Sen sijaan tähän aiempaan ja lopulta ihan näytettyyn pulmalliseen otteluun löytyivät osapuolet koska aiemmin pidin kyseistä ottelua HJK:n tai MiPK:n eli Mikkelin Pallo-Kissojen pelinä, mutta lopulta ottelussa pelasivat selvitysten jälkeen aivan eri osapuolet.

Päivitän vuosien 1978-1982 ottelulähetysten tiedot hyvin pian tarvittavien lisätietojen kanssa aloitusviestiin ja jos ne eivät mahdu niin ne tulevat seuraavaan viestiin.

Ennen pitkää päivitän vielä lopullisesti vuoden 1976 TV-lähetysten tilanteen ja teen mahdollisia jo tiedossa olevien lähetysten aikataulujen ja mahdollisten oheishenkilöiden lisäpäivityksiä.

1960-luvun ottelujen selostajatilanne valitettavasti taitaa ilman ihmettä pysyä avoimena vuosien 1963-1966 puuttuvien lähetysten suhteen.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #131 : 15.02.2018 klo 17:35:37

Laitan vuosien 1978-1982 Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan ja Jalkapallon SM-Sarjan TV-ottelujen lähetykset aloitusviestiin.

Tämä viesti on kirjoitettu huomioviestinä yllätysten välttämiseksi.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #132 : 15.02.2018 klo 20:44:36

Kirjoitan tämän viestin seuraavaksi huomioviestinä:

Päivitän seuraavaksi aloitusviestiin vuodesta 1987 alkaen ja päättäen vuoteen 1996 tai 1997 tilanteen mukaan jo olemassa olevien Jalkapallon SM-Sarjan/Futisliigan/Veikkausliigan TV-lähetysten aikatauluja joistakin otteluista lisäten myös tarpeen mukaan lähetyksissä mahdollisesti mukana olleita kommentaattoreita tai muita tärkeitä haastateltuja oheishenkilöitä.

 Kaikkien YLE:n lähetyksiin päivitettävien oheishenkilöiden tai kommentaattorien asema ei ole täysin selvä koska joihinkin lähetyksiin on merkitty kommentaattoreiksi esimerkiksi sellaisetkin henkilöt jotka vain pääsivät yleensäkin lähetyksissä ääneen edes vähäksikin aikaa. Mikäli päivitykset eivät selvästi mahdu aloitusviestiin niin laitan muutoin kokonaan uuteen viestiin päivitykset. Toivottavasti ne mahtuvat.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #133 : 15.02.2018 klo 21:18:16

Valitettavasti nuo ottelulähetysten päivitykset eivät mahtuneet enää aloitusviestiin joten päivitän seuraavaan viestiin nuo vuodesta 1987 vuoteen 1996 tai 1997 asti tulevat Jalkapallon SM-Sarjan/Futisliigan ja Veikkausliigan ottelulähetysten pituudet ja kommentaattorit/oheishenkilöt päivitettynä.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #134 : 15.02.2018 klo 21:50:39

Tässä tulevat päivitettynä vuodesta 1987 alkaen aina vuoteen 1992 asti ulottuvat päivitykset noista lähetyksistä, kommentaattoreista ja muista oheishenkilöistä ja näin vielä ennen päivityksiä pikaisesti mainiten jotkut vuoden 1996 ja 1997 Veikkausliigankin ajan lähetykset saattavat tulevaisuudessa vielä muuttua hieman. Niistä kun löytyi uusimmalla selauksella muista lehdistä katsoen hieman erilaisia selostajia kuin mitä ilmoitettiin ja osasta otteluja muuttuivat myös lähetyspituudetkin.

Nyt kuitenkin päivitetyt lähetykset:

Jalkapallon SM-Sarja 1987 päivitettynä

1987

5.7.1987: Ilves-HJK klo 20.45-21.46 TV2:ssa selostajana Antero Karapalo

19.7.1987: FC Kuusysi-Mikkelin Palloilijat klo 16-17.22 TV1:ssä selostajana Seppo Kannas

26.9.1987: Porin Pallotoverit-Turun Palloseura klo 17.45-19.05 TV2:ssa selostajana Aulis Virtanen

4.10.1987: HJK-Porin Pallotoverit klo 16.25-17.25 TV1:ssä selostajana Pentti Salmi (Huom! Tämä TV-ottelu oli viimeiseltä ja todennäköisesti mestaruuden ratkaisevalta sarjakierrokselta. HS Aikakoneen mukaan tätä ottelua ei ole näytetty lainkaan vaikka ruotsinkielisten alueen sanomalehtien ja Suomen Kuvalehden mukaan ottelu näytettiin. Sen ja uusien muidenkin todisteiden valossa HS Aikakoneen näkemys vaikuttaa virheelliseltä. Näillä näkymin tämä ottelu kuitenkin saatettiin mahdollisesti peruuttaa omalta alkuperäiseltä aikapaikaltaan ja näyttää myöhemmällä ajalla samalla kanavalla tai viimeistään Urheiluruudun pidempänä koosteena.)

Jalkapallon SM-Sarja 1988 päivitettynä

1988

24.7.1988: TPS-HJK klo 15-17 TV1:ssä selostajana Hannu-Pekka Hänninen (Huom! Tämä ottelu venyi muistaakseni tavallista odotettua pidemmäksi tai se aloitettiin tavallista myöhemmin jostakin syystä. Samana päivänä heti ottelun jälkeen piti näyttää Saksan Grand Prix F1:stä koosteena, mutta jalkapallon venymisen johdosta tunnin mittainen F1:n kooste Saksan kisasta kutistui vain 25-30 minuutin mittaiseksi ja lisäksi lähetys saatettiin siirtää näkymään myös vain TV2:n puolella.)

14.8.1988: Lahden Reipas-Haka klo 20.05-21.45 TV3:ssa selostajana Martti Kuusela (Huom! Tämän ottelun piti olla alun perin TV2:n ottelu, mutta Yleisradio perui ottelun näyttämisen jolloin viime hetkellä ainakin tiettävästi tämä ottelu nähtiin Kolmostelevision puolella.)

21.8.1988: Kemin Palloseura-Haka klo 20.45-21.36 TV2:ssa selostajana Antero Karapalo (Huom! Aiemmasta KUPS:sta poiketen tässä ottelussa alustavasta poiketen sen tilalla todella pelasi pelasi Kemin Palloseura tässä TV-ottelussa. Lisäksi Haka kiisteli tästä TV-pelistä Palloliiton, SM-Sarjan ja Yleisradion kanssa. Haka sai lopulta pidettyä seuramuutosta huomioimatta pidettyä pintansa tästä TV-pelistä vaikkakin Yleisradio ja SM-Sarjan pomot olisivat halunneet antaa Hakan sijaan tämän TV-ottelun muille seuroille.)

11.9.1988: Lahden Reipas-TPS klo 16.50-18.26 TV1:ssä selostajana Pentti Salmi ja kommentaattorina oli Martti Kuusela (Huom! Tämän ottelun osapuolia ei mainittu HS Aikakoneen osalta, mutta muissa tutkimissani lehdissä mainitaan.)

9.10.1988: TPS-RoPS klo 18.10-19 TV2:ssa selostajana Aulis Virtanen

Jalkapallon SM-Sarja 1989 päivitettynä

1989

6.7.1989: Ilves-TPS TV2:ssa selostajana Tapio Suominen klo 22.20-23.11 ja kommentaattorina oli Jukka Vakkila

23.7.1989: Mikkelin Palloilijat-OTP TV1:ssä selostajana Tapio Suominen klo 16-17.32

17.9.1989: HJK-FC Kuusysi TV2:ssa selostajana Antero Karapalo klo 19.45-20.31 ja tämän ottelun kerrottiin olevan Ylempää Loppusarjaa

8.10.1989: FC Kuusysi-TPS TV1:ssä selostajana Pentti Salmi klo 16.25-17.26 ja kommentaattorina oli Jukka Vakkila

Jalkapallon Futisliiga 1991 päivitettynä

1991

19.6.1991: TPS-FC Kuusysi TV1:ssä klo 21.25-22.54 selostajana Hannu-Pekka Hänninen ja kommentaattorina oli Tapani Parm (HS Aikakoneen mukaan tällä ottelulla oli lähetysaikaa aina Klo 22.55 asti kuten melkein toteutuneesti olikin.)

27.7.1991: Haka-TPS TV2:ssa klo 16.45-17.59 selostajana Antero Karapalo ja kommentaattorina oli Jukka Vakkila

5.10.1991: Futisliigan kolmanneksi viimeisen sarjakierroksen ottelu HJK-Haka TV2:ssa klo 17.05-18.14 selostajana Antero Karapalo ja kommentaattorna oli Jyrki Heliskoski

13.10.1991: Futisliigan ottelu MP-Haka TV1:ssä klo 15.50-16.58 toiseksi viimeiseltä sarjakierrokselta selostajana Hannu-Pekka Hänninen ja kommentaattorina oli Martti Kuusela ja kenttähaastattelijana oli Tapio Suominen

20.10.1991: Futisliigan Loppuottelukierrokselta ottelut FC Kuusysi-HJK ja MP-OTP TV1:ssä muiden Loppuottelukierroksen ottelujen ollessa korkeintaan lyhyitä mainintoja klo 16-16.59 ja selostajista puhuttaessa Hannu-Pekka Hänninen selosti FC Kuusysi-HJK:n ja Juha-Matti Holopainen selosti MP-OTP:n ja kommentaattorina oli Martti Kuusela

Jalkapallon Veikkausliiga 1992 päivitettynä

1992

27.5.1992: MYPA-Ilves klo 22.30-00.04 TV1:ssä selostajana Bror-Erik Wallenius

4.10.1992: HJK-FC Jazz klo 15.40-17 TV1:ssä selostajana Hannu-Pekka Hänninen

11.10.1992: MYPA-FC Jazz klo 17-18.30 TV2:ssa selostajana Antero Mertaranta

17.10.1992: HJK-MYPA ja FC Jazz-FC Kuusysi klo 15.45-16.35 TV1:ssä Veikkausliigan päätöskierrokselta selostajina Tapio Suominen ja Juha Jokinen
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #135 : 26.02.2018 klo 01:35:36

Viime aikoina olen tutkinut lisää tai oikeammin tehnyt pieniä lisätarkastuksia vuosien 1984 ja 1985 SM-Sarjan Loppuotteluista. Ilmeisesti niistä otteluista jotka päättyivät televisioitaviksi niin niistä puhuttaessa ainakin jotkut nähtiin eri muodoissa kuin miten ne olen aikaisemmin merkinnyt.

Erityisen tarkastelun alla ovat mahdollisesti 7.10.1984 televisioitu FC Kuusysi-TPS joka oli koostemuodossa nähty Loppuottelu, mutta se saattoi olla vielä omaa lähetysaikaansa lyhyempikin ottelu ja tutkimusteni perusteella mikäli se olisi ollut lyhyempi kuin millaiseksi sen olisin merkinnyt niin se olisi ollut 45 minuutin pituinen kuitenkin ainakin. Se ei olekaan aivan niin ongelmallinen asia.

Sen sijaan joko 13.10.1984 nähty toinen Loppuottelu eli TPS-FC Kuusysi tai sitten 13.10.1985 nähty HJK-Ilves eli sen vuoden toinen Loppuottelu ovat nyt lähetysformaatiltaan kyseenalaisia ja mikäli ei siltä osin niin sitten selostajaltaan ne ovat.

Näistäkin otteluista ainakin toinen on ollut suora lähetys uusien tutkimusten jälkeen ja mikäli ei suora niin kuitenkin pitkä, 100 minuuttia kestänyt kokonainen jälkilähetys. Suoran lähetyksen tapauksessa nuo ottelut olisivat vielä alkaneet aikaisemmin kuin mitä lähtökohtaiseen jälkilähetykseen oli merkitty, mutta näillä näkymin vain toinen näistä Loppuotteluista nähtiin suorana. Toki edelleen ne ovat voineet olla kokonaisia jälkilähetyksiä, mutta ainakin toisen vuoden Ratkaisevan Loppuottelun lähetys muuttuu ja se on melko todennäköisesti uusimpien tutkimusteni jälkeen vuoden 1985 vastaava vaikka voin korjata sen vuoden 1984 Loppuotteluksikin mikäli vain sen joku muistaa paremmin.

 Tuossa vuoden 1985 tapauksessa mikäli se olisi ollut kokonainen jälkilähetys silti alkuperäisellä jälkilähetyksen alkamisajalla niin sitä olisi voinut siinä tapauksessa seurata alkuillasta TV1:n puolella vielä silloin kun TV2:ssa olisi luonnollisesti ollut menossa ennen pitkää ollut Urheilukakkonen missä nähtiin tuosta Ratkaisevasta Loppuottelusta noin 3 minuutin mittainen koostekin.

Lisäksi selostajaksi ainakin toiselle näistä vuosista 1984 ja 1985 puhuttaessa vaihtui Ratkaisevaan Loppuotteluun viime hetkellä näillä näkymin Hannu-Pekka Hänninen.

Aiemmin, joitakin vuosia sitten kuulin huhuja siitä, että kaikki kolme näillä näkymin televisioitua Jalkapallon SM-Sarjan Loppuottelua olisi nähty televisiosta joko kokonaisina jälkilähetyksinä tai suorina lähetyksinä.

Näin ei tietenkään kaiken jälkeen näytä olevan asia vaan ilmeisesti joko yksi tai aivan korkeintaan ehkä molemmat Ratkaisevat Loppuottelut vuosilta 1984 ja 1985 olisivat tulleet suorina lähetyksinä tai kokonaisina jälkilähetyksinä ja lisätutkimusteni jälkeen enemminkin vain vuoden 1985 Ratkaiseva Loppuottelu vaikuttaisi tulleen suorana lähetyksenä tai kokonaisena jälkilähetyksenä kaiken jälkeen. Tai sitten vuoden 1984 Ratkaiseva Loppuottelu mikäli vain riittävästi todisteita tuosta jotain kautta tulisi, mutta luulen sen kuitenkin melko vahvasti olevan vuoden 1985 Ratkaiseva Loppuottelu ellei sitten jotakin muuta tule ilmi.

Lisään korjaukset huomisen tai ylihuomisen aikana ellei muuta ilmenevää tule tai mikäli vain tuo mahdollisen suorankin lähetyksen tilanne selviää paremmin.
« Viimeksi muokattu: 26.02.2018 klo 01:56:18 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #136 : 26.02.2018 klo 17:57:55

Laitan seuraavaksi jälleen päivitystä aloitusviestiin ja tällä kertaa päivitän vuosien 1984 ja 1985 Jalkapallon SM-Sarjan Loppuottelujen lähetysaikoja ja toisessa näistä myös ottelun selostajan näillä näkymin ellei muuta ilmene näin uudelleen tutkimisen jälkeen vaikka aivan varma en vieläkään päivitettävästä asiasta näin päivityksen jälkeen ole.

Tämä viesti on huomioviesti yllätysten välttämiseksi.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #137 : 01.03.2018 klo 19:08:27

Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan 1960-luvun TV-lähetyksistä puhuttaessa olen viimeisen kerran tutkinut nyt kokonaan aivan kaiken vuodelta 1965. Mitään ei löytynyt tuon vuoden neljännestä TV-ottelusta jonka olisi pitänyt olla televisioitu puoliajaltaan kolmen muun jo löydetyn ottelun tapaan. Muistakaan lehdistä ei löytynyt viitteitä asiasta. Aiemmin olen uskonut tai luullut, että tämä neljäs ja mahdollisesti televisioitu viimeinen puoliajan ottelu olisi ollut tuon vuoden mestarin eli Hakan ottelu koska olen niistä kuullut näinä vuosina paljon kertomuksia.

 Aiemmin etsimiltäni jokaiselta ottelukierroksen jälkeisen päivän otteluanalyyseistä ei Hesarin sivuilta löytynyt mitään viitteitä myöskään televisiointiin muusta kun jo kolmesta aiemmasta TV-ottelusta. Aiemmin, huhtikuussa ja toukokuussa 1965 vielä vakuutettiin neljä ottelua nähtävän ruudussa Hesarissakin. Sen jälkeen esimerkiksi kesäurheilun tai syysurheilun ennakoissa löytyi vielä aina TV-otteluista puhuttaessa ne kolme lähetystä, mutta ei mitään muuta.

Ilmeisesti Palloliiton vuosikirjaan on merkitty tuo neljäs ottelu väärin, se on peruttu tai oikein viime kädessä näytetty televisiosta vain aivan viime hetkellä jolloin tietenkään mitään ennakkoa asiasta ei ollut etukäteen tiedossa kenelläkään paitsi korkeintaan Palloiliitolla ja Yleisradion Lähetysvalvojalla.

Toisaalta taas televisioinnin peruuttamisesta ei myöskään ollut mitään puhetta ennakkoon siihen nähden mitä tulee tuon vuoden neljänteen ja viimeiseen televisioituun otteluun.

Vuodet 1966-1970 taitavat selaimeni valitettavasti koko ajan jatkuneen hidastelun takia jäädä selvittämättä pitkäksi aikaa ainakin omalta osaltani. Tosin näistä vuosista puhuttaessa vuoden 1966 tilanne on täydellisen selvityksen osalta edistynyt, mutta ei vielä valmis.

 Toistaiseksi siltä vuodeltakin puhuttaessa tilanne on hyvin huono sillä muista lehdistä puhuttaessa sinä vuonna YLE ja Palloliitto ajautuivat ilmeisesti riitaisille seurojen kanssa televisioinneista puhuttaessa ja siitä eteenpäin noin vuoteen 1970 asti tilanne näyttää hyvin huonolta. Vuoden 1970 kesäkaudella esimerkiksi puhuttiin siitä, että kun Jalkapallon Pääsarjan otteluja nähtäisiin ruudusta niin edellisestä ottelusta olisi ollut hyvin pitkä aika koska edellisenä parina-kolmena kesänä Jalkapallon Mestaruussarjan ottelujen sijaan ruudusta oli enimmäkseen nähty nk. Nappulaliigan jalkapalloilua tai oletetutkin Jalkapallon Mestaruussarjan ottelut ruudussa oli aina peruttu.

 Vuoden 1966 ainoaksi TV-otteluksi näillä näkymin ennen peruutusaaltoa sinä vuonna on jäämässä ilman ihmeitä tuo Haka-GBK jonka olen jo aiemmin merkinnyt.

Merkitsen tämän hetken tilanteen vuoden 1965 Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan osalta aloitusviestiin ja poistan siitä jonkun verran muuta tekstiä jotta vuoden 1976 lähetysten tullessa ennen pitkää niille olisi tilaa.

Mikäli joku muu vielä löytää tuon vuoden 1965 viimeisen TV-ottelun muusta lehdestä tai jalkapallojulkaisusta niin saa kertoa asian ilman muuta!

Teen päivityksen aloitusviestiin näillä puheilla välittömästi.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #138 : 26.03.2018 klo 06:56:48

Vuosien 1966-1970 Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan/Pääsarjan ottelulähetysten seuranta tosiaan on edistynyt jälleen jonkin verran vaikka pahalta sinänsä näyttääkin niiden lähetysten näkymisen suhteen. Tällä hetkellä hieman enemmän on toivoa vuoden 1966 ja vuoden 1970 suhteen toisin kuin aiemmin olin luullut, mutta ei paljon ja niidenkin osalta tarkkojen lähetysten löytymisen suhteen alkaa päivät varsinkin vuoden 1966 osalta käydä vähiin.

1960-luvun ja vuoden 1970 suhteen kuitenkin niiden lopullinen yhteenveto jää kuitenkin pitkän ajan päähän.

Varsinaisesti lähiaikoina olen arvellut tarkistaa ja laittaa vuosien 1977-1989 Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan suhteen päivityksiä kun aion selvittää noilta vuosilta lopullisen tarkasti nuo eri ottelut ja päivämäärät nyt kun vihdoin ja viimein on tarkat kalenterit käytettävissä ottelupäivien osalta ja kun noina vuosina ei enää juurikaan etenkään aikakauden loppua kohti hirvittävästi harjoitettu yllätyslähetyksiä tai muutakaan kummallista kotimaisen jalkapallon lähetystoimintaa.

 Noina vuosina ainakin vuosina 1984-1988 näkyi kotimaista jalkapalloa yllättävänkin paljon mistä YLE:n kohdalla taitaa olla kiittäminen Urheilukakkosta ja Eturiviä jossa SM-Sarjan otteluja tosiaan näkyi. Tuolla ajanjaksolla myös Kolmostelevisio ja HTV kantoivat kortensa kekoon joskin Kolmostelevisio jopa satunnaisemmin kuin HTV joka ainakin näillä näkymin vuosina 1986-1988 ainakin näytti HJK:n pelejä melko paljonkin.

Paikalliset televisiokanavat olisivat sitten tietenkin vielä asia erikseen.

Vuosilta 1977-1989 ja niiden väliseltä ajalta on toistaiseksi löytynyt vuodesta 1977 puhuttaessa yksi ylimääräinen Kiffenin ottelu ja vuodelta 1980 mahdollisesti on löytynyt yksi Sepsi-78:n pelaama ottelu jonka aion päivittää kunhan tiedot varmistuvat. Nämä ottelut löytyivät jo silloin kun etsin 1970-luvun muita jalkapallolähetyksiä.

Näillä näkymin en kuitenkaan enää todennäköisesti palaa Veikkausliigan varhaislähetyksiin vuosilta 1990-1993 YLE:n ajalta koska lähetyksiä ei vain tosiaan tullut enempää eikä varmaankaan Yleisradion Urheiluareena vuosina 1991-1992 kaikessa harvinaisuudessaan tainnut kotimaista jalkapalloa televisioida joten senkin suhteen tilanne on melko vähäinen, että palaisin niihin.

 MTV3:n Veikkausliigan vuosiin 1994-1995 taitaa tulla päivitystä korkeintaan enää vuoteen 1994 mikäli syyskuun tai lokakuun 1994 yksi tai kaksi puuttuvaa ottelulähetystä löytyvät. Selostajiin ja kommentaattoreihin toki varmaankin vielä palaan mikäli niistä jotain tietoa löytyy.

Vuoden 1976 Jalkapallon SM-Sarjaan/Mestaruussarjaan palaan niiden ottelumääriin ennen pitkää ja aikaisimmillaan laitan nämä tiedot muutaman päivän sisään ja muutoin sitten viimeistään kunhan vuodet 1977-1989 ovat vielä kerran tarkistettu ja ennen kuin tutkin vielä ilmeisesti hämärän peittoon lähetyksiltään mahdollisesti jäävät vuodet 1966-1970.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #139 : 09.04.2018 klo 21:00:12

Tuohon vuoden 1996 ainoaan selostajaltaan puuttuvaan otteluun eli FinnPa-MYPA-otteluun on viime aikoina tullut uusia lisätietoja joskin ei kovin paljon ja edelleenkään selostajaa ei mainittu juurikin tarkan selostajan nimen osalta. Hesari kirjoitti tästä ottelusta myös ottelun jälkeisenä päivänä eli 14.10.1996 sen takia melko paljon, että ottelun televisiolähetyksen kuvakulma ja oikeastaan koko kuvauskalusto olivat ärsyttäneet katsojia niin kentällä kuin itse kotivastaanottimien ääressä.

Kentällä katsojia olivat ärsyttäneet katsomoon tuodut television kuvauskalustot sijoittelunsa osalta koska ne oli poikkeuksellisesti vastoin vuoden 1996 (Ja oikeastaan erittäin kauan jo ennen tuota vuotta.) yleistä tapaa vasten tuotu yleisötasolle kun paikka minne ne alun alkaen olisi viety niin ei ollut kuvausta varten vaadittavassa kunnossa.

Kotikatsomon jalkapallofaneja oli ärsyttänyt paljon TV-lähetyksen yllättävän yksipuolinen ja lähes koko ajan hirveän seisovan oloinen kuvaus jonka aikana ottelussa tuntui enemmän olevan erilaisten kentänlaitamainosten katselun makua kuin itse pelaajien, ottelun tai pelitilanteen katselun makua.

Tuon ottelun osalta kerrottiin paikan päällä olleen Yleisradion teknisen henkilökunnan ja Bror-Erik 'Bubi' Walleniuksen osalta heidän lisäkseen myös itse Hannu-Pekka Hännisenkin joka sai vastailla myöhemmin ottelua seuranneella viikolla monen kiihtyneen jalkapallofanin vihaisiin tai vähintään ainakin pettyneen oloisiin puhelinsoittoihin niin ottelupäivänä kuin myös itse TV1:n Urheilutoimituksessa.

Eli näillä näkymin selostaja oli 13.10.1996 TV1:ssä näkyneessä ottelussa muidenkin lehtien kuten ruotsinkielisten alueen lehtienkin mukaan joko tuossa ottelussa muutenkin kenttähaastattelijana ja Urheiluruudun jutuntekijänä ollut Wallenius tai sitten Hänninen.

Varmistusta harmittavasti ei vieläkään asiaan aivan saatu, mutta varmaankin ajan kanssa se löytyy ja laitan tuon vielä pienenä päivityksenä avausviestiin tuon Hännisen mahdollisen olon tuon ottelun selostajana.

Vanhempien kotimaisen jalkapallon 1960-luvun ottelukausien osalta etsinnät ovat jatkuneet edelleen eikä erityisen hyvältä tilanne kyllä näytä.

Valitettavasti.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #140 : 16.04.2018 klo 18:21:19

Jalkapallon SM-Sarjan TV-otteluihin vuodelle 1982 saattaa tulla merkittäväkin päivitys, mutta en ole aivan täysin varma seuraavasta asiasta ja siksi kerronkin siitä seuraavia taustoja siitä mitä olen löytänyt:

Jalkapallon MM-Kisat 1982 olivat Yleisradiolle merkittävä tapahtuma televisioitavaksi. Siten Jalkapallon SM-Sarja uhkasi jäädä vähemmälle.

Yllättävästi ja ainakin mikäli vain uusimmat tietoni asiasta pitävät paikkansa niin 21.6.1982 Yleisradiossa oli tapahtunut ja myös joka tapauksessa mitä ilmeisimmin tapahtui jotain kummia:

TV2 nimittäin päätti erikoisesti esittää urheilun erikoislähetyksen jo heti TV-päivän alkajaisiksi.

Välillä mitä ilmeisemmin se olisi saattanut olla NHL:n ratkaiseva Stanley Cupin finaalilähetys, mutta huolimatta ruotsinkielisen alueen innokkaista arvailuista näin ei ollut ja ottelu mitä ilmeisemmin siirtyi Yleisradion esittämäksi myöhemmin vuonna 1982.

Näillä näkymin TV2 esitti MM-jalkapallon sijaan Jalkapallon SM-Sarjaa 21.6.1982.

Kyseessä olisi ollut TV-ottelu Sepsi-78-KPV joka tosin otteluna olisi ollut pelattu jo 20.6.1982, mutta jota Yleisradio ei voinut esittää näillä näkymin MM-jalkapallon takia ruudussa.

Kuitenkin ja tästä seuraavasta asiasta kerron enemmän MM-Kisojen aihealueen muistojen puolella:

Yleisradio saattoi ehkä myös perua tuon SM-Sarjan ottelun ruudusta ja esittää vastoin puheitaan tuona kyseisenä päivänä sittenkin Jalkapallon MM-Kisoista puhuttaessa jonkun aiemmista pelatuista otteluista lyhyenä ja nauhoitettuina koosteina. Näistä lisää sitten siinä.

Sepsi-78-KPV mikäli ikinä tulikaan ruudusta niin olisi tullut koosteena Klo 17.45-18.10 ja se olisi toiminut TV2:n päivän ensimmäisenä ohjelmana. Ohjelmien oli määrä normaalisti TV2:ssa alkaa Klo 18.15.

Sepsi-78-KPV-ottelun selostajanakin olisi pitänyt olla normioloissa Antero Karapalo, mutta hän oli Espanjassa ja samoin kukaan varaselostajista MM-Kisoille kuten Juha Jokinen tai Hannu-Pekka Hänninen eivät ehtineet selostamaan kiireiden tai jonkun muun syyn takia koostetta tuosta ottelusta joten selostajana TV2:ssa tuona päivänä olisi toiminut ruotsinkielisellä alueella ja myös yleensä VPS:n paikallisotteluja selostanut Väinö Mujunen joka muuten selosti myös SM-Sarjan Pesäpalloilua aika usein vanhempina aikoina Yleisradiolle ja kommentaattoreina Mujusella tässä koostelähetyksessä olisivat olleet Ari Savolainen ja Asko Sallamaa jotka olisivat tietenkin olleet Sepsi-78:n ja KPV:n Päävalmentaja ja Joukkueenjohtaja.

Teen päivityksen tästä ottelusta aloitusviestiin mikäli se vain mahtuu siihen.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #141 : 02.05.2018 klo 23:32:14

Jalkapallon SM-Sarjan vuoden 1986 TV-lähetyksiin ja aiemmin merkittyihin sellaisiin on nyt tullut hieman uutta lisätietoa jonka kai aikaisemminkin olisin maininnut, mutta tuolloin kauan sitten kiireessä vielä ennen HS Aikakonetta selasin ne tiedot ohi.

Nimittäin jo saman päivän lehdessä, hieman ennen urheilusivujen loppua itse asiassa olikin maininta tuon päivän televisioitavasta TV1:n ottelusta.

Se alun alkaen olisi ollut HJK-FC Kuusysi, mutta liiallisen mainonnan ja joidenkin muiden seikkojen kuten esimerkiksi ruotsinkielistenkin alueen lehtien osoittaman HTV:n haluaman HJK:n kotiottelujen tuon vuoden loppupuolen yksinoikeustilanteen takia ainakin vielä siinä vaiheessa vuotta joutui YLE sitten luovuttamaan ja näyttämään muutenkin tuon ottelun peruuntuessa varalta olleen lähetyksen joka tietenkin oli Haka-KuPS.

Tämän ottelun selosti 21.9.1986 tietenkin Hannu-Pekka Hänninen TV1:ssä.

Tämän asian aion korjata aloitusviestiin.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #142 : 18.05.2018 klo 19:35:17

Näinä päivinä ja viime viikkoina olen etsiskellyt hieman vuosien 1984-1988 aikavälillä olleita Jalkapallon SM-Sarjan TV-ottelujen määriä Yleisradion osalta ja noina vuosina siis YLE näytti omien ottelulähetystensä lisäksi myös Urheilukakkosen ja Eturivin lähetyksiä.

Tuleva päivitys aloitusviestiin tulee koskemaan mikäli ne vain ottelumääriltään mahtuvat niin vuosina 1985-1988 olleita Jalkapallon SM-Sarjan lähetyksiä TV2:n Urheilukakkosen ja Eturivin osalta.

Urheilukakkosen osalta vaikka luulinkin sen aiemmin alkaneen aiemmin syyskuussa 1984 niin ensimmäinen lähetys ohjelmasta oli 11.11.1984 joten missään tapauksessa Jalkapallon SM-Sarjan osalta vuotta 1984 ei nyt tule lähetyksiä lisää. Lisämäärät koskevat siis vain vuosia 1985-1988.

Urheilukakkosen lähetyksiäkin näkyi melko harvakseltaan toisin kuin aiemmin luulin.

Aluksi vain kerran kuukaudessa toukokuulle 1985 asti kunnes sen ilmoitettiin eri lehdissä 15.6.1985 aluksi ohjelman olevan myös kesäkaudellakin näkyvä säännöllisesti ainakin kaksi kertaa kuukautta kohti, mutta näin ei koskaan tapahtunut vaan lähetykset jatkuivat vasta syyskuussa 1985 ja jatkuivat siitä eteenpäin aiemmin ilmoittaman tahdin mukaisesti joulukuuta 1985 ja tammikuuta 1986 huomioimatta huhtikuulle 1986 saakka vain niiden jäädessä siitä sitten taas kesätauolle ja jonka jälkeen Urheilukakkonen jatkoi vanhemmalla, harvemmalla ilmestymisvälillään syyskuusta 1986 eteenpäin kunnes se vaihtelevasti korvattiin Eturivin nimellä 9.11.1986 lähtien eri lehdissä.

 Lopullisesti viimeinen teoreettinenkin Urheilukakkosen nimellä joissakin satunnaisissa lehdissä esiintynyt lähetys nähtiin 22.3.1987 jonka jälkeen sen ohjelman ilmoitettiin jääneen tauolle. Tätä ennenkin tammikuussa 1987 ei ollut kertaakaan esitetty Urheilukakkosta/Eturiviä. Ohjelman talvikauden muitakin esityksiä oli vain kerran helmikuussa ja muutoin kaksi kertaa maaliskuussa vuonna 1987.

Tämän jälkeen Eturivin piti alkaa lopullisesti säännöllisenä heti kesäkuusta 1987 alkaen, mutta viivästykset ohjelman uudistamisessa tai yleensäkin esittämisessä jatkuivat aina 13.9.1987 saakka jolloin lopultakin Eturivinä vain pelkästään esiintynyt ohjelma palasi ruutuihin ja tämän jälkeen sitä alkoi näkyä säännöllisesti ainakin pari kertaa kuussa joskin poikkeuksena ja hieman tulevia koko ohjelman loppua enteilevästi joulukuussa 1987 tuli vain yksi Eturivi ja tammikuussa ja helmikuussa 1988 ei näytetty Eturiviä lainkaan. Tämän jälkeen maaliskuussa 1988 näytettiin ohjelman palatessa sitä vain kerran ja tämän jälkeen palattiin vielä vähintään kahden ohjelman esitykseen.

Aluksi Eturivin oli tarkoitus loppua ja tulla korvatuksi Yleisradion uudella Maailman Kisat-ohjelmalla elokuusta tai syyskuusta 1988 eteenpäin, mutta sitten Eturivi päätettiinkin lopettaa jo ennen kesän 1988 alkuakin. Lopulta kaikkien aikojen viimeinen Eturivi nähtiin 22.5.1988 TV2:ssa ja se lopetti Urheilukakkosen ja Eturivin kokonaisuudesta muodostuneen maineikkaan urheiluohjelman taipaleen jonka tarkoitus oli ensin täydentää ja myöhemmin korvata kokonaan TV2:n legendaarinen Urheilutunti-ohjelma.

Laitan aloitusviestiin nuo päivitykset Urheilukakkosen osalta vuosilta 1985-1986 ja Eturivin osalta vuosilta 1987-1988 aloitusviestiin ja jos ne eivät mahdu niin ne päivitykset tulevat sitten lisäviesteinä tämän viestin jälkeen.

Viime aikoina myös muita vuosien 1977-1989 ajan Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan ja Jalkapallon SM-Sarjan lähetyksiä on tutkittu ja tutkin edelleen minkä johdosta en olekaan hetkeen palstalla vieraillut.
« Viimeksi muokattu: 18.05.2018 klo 19:39:42 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #143 : 18.05.2018 klo 20:37:24

Valitettavasti aloitusviestiin ei mahtunut enää yrityksistä huolimatta nuo päivitetyt Jalkapallon SM-Sarjan ottelumäärät vuosilta 1985-1988 Urheilukakkosen ja Eturivin osalta joten laitan ne tähän viestiin erikseen yksitellen:

Jalkapallon SM-Sarja

1985

30.6.1985: FC Kuusysi-RoPS Klo 16.55-17.55 TV1:ssä selostajana Hannu-Pekka Hänninen

8.9.1985: KePS-TPS Klo 19.30-20.30 TV2:ssa selostajana Antero Karapalo

15.9.1985: Ilves-Koparit ja TPS-HJK SM-Sarjan runkosarjan päätöskierrokselta joko Klo 17.30-18.20 tai Klo 19.50-20.30 TV2:ssa olleessa Urheilukakkosessa koska toisella näistä aikapaikoista nähtiin Belgian Spa-Francorchampsin radalla ajettu F1-kisa

22.9.1985: Jalkapallon SM-Sarjan Uusintaottelu Välieriin Ilves-FC Kuusysi Klo 16-17.43 TV1:ssä selostajana Hannu-Pekka Hänninen (Huom! Tämä ottelu näytettiin muuttuneen SM-Sarjan aikataulun mukaisesti alkuperäisen aikataulun ilmoittaman SM-Sarjan Ensimmäisen Välieräottelun eli Ilves-TPS tai HJK-KePS sijaan ja lisäksi ottelu saattoi olla kokonaan suorakin lähetys TV1:ssä minkä johdosta lähetysaika saattaa olla erilainen kuin tässä kirjoitetussa taustatiedossa. TV1:ssä tuona päivänä ohjelmat alkoivat Klo 13.45 ja mikäli tämä ottelu olisi jostakin syystä nähty TV2:ssa niin sen päivän ohjelmat olisivat alkaneet Klo 15.45 ja tämän aikataulutuksen laitoin lähinnä mahdollisen suoran lähetyksen varalta.)

29.9.1985: Jalkapallon SM-Sarjan Ensimmäinen Välieräottelu Ilves-TPS joko Klo 17.30-18.15 tai Klo 19.45-20.30 TV2:ssa olleessa Urheilukakkosessa koska toisella noista aikapaikoista näytettiin muuta urheilua

6.10.1985: Jalkapallon SM-Sarjan Toinen ja Ratkaiseva Välieräottelu HJK-KePS Klo 19.30-20.31 Urheilutunnilla TV2:ssa selostajana Antero Karapalo ja kommentaattorina Martti Kuusela (Tämän ohjelman lopuksi tai muutoin samana päivänä ilmeisesti muuten vain jossakin vaiheessa sitä nähtiin todella lyhyesti pieni pätkä Formula 1:n Brands Hatchin kilpailusta jonka Nigel Mansell voitti.)

13.10.1985: HJK-Ilves Jalkapallon SM-Sarjan Toinen ja Ratkaiseva Loppuottelu TV1:ssä joko suorana Klo 14-15.40 TV1:ssä ja sen jälkeen päättyen viimeistään ennen Klo 16.35 tai jälkikäteen Klo 16.35-18.15 selostajana Hannu-Pekka Hänninen

Jalkapallon SM-Sarja

1986

27.4.1986: Haka-FC Kuusysi ja PPT-KePS Jalkapallon SM-Sarjan avauskierrokselta joko Klo 17.30-18 tai Klo 19.15-20.30 TV2:ssa olleessa Urheilukakkosessa koska toisella näistä aikapaikoista nähtiin San Marinon Imolassa ajettu F1-kisa

20.7.1986: PPT-HJK Klo 16.25-17.25 TV1:ssä selostajana Markku Kataja

21.9.1986: Haka-KuPS Klo 23.15-00.15 TV1:ssä selostajana Hannu-Pekka Hänninen (Huom! Pääotteluksi aiottu HJK-FC Kuusysi siirtyi HTV:lle.)

28.9.1986: RoPS-TPS Klo 18.05-19.10 TV2:ssa selostajana Antero Karapalo

5.10.1986: FC Kuusysi-PPT Klo 18-19.10 TV2:ssa selostajana Antero Karapalo vaikka ottelu saattoi mahdollisesti jäädä ilmoitettua lyhyemmäksi sen sijaan, että ottelu olisi jatkunut Urheilutunnin pääaiheena loppuun asti.

Jalkapallon SM-Sarja

1987

5.7.1987: Ilves-HJK klo 20.45-21.46 TV2:ssa selostajana Antero Karapalo

19.7.1987: FC Kuusysi-Mikkelin Palloilijat klo 16-17.22 TV1:ssä selostajana Seppo Kannas

13.9.1987: HJK-Haka klo 19.30-20.20 TV2:ssa olleessa Eturivissä

26.9.1987: Porin Pallotoverit-Turun Palloseura klo 17.45-19.05 TV2:ssa selostajana Aulis Virtanen

4.10.1987: HJK-Porin Pallotoverit klo 16.25-17.25 TV1:ssä selostajana Pentti Salmi (Huom! Tämä TV-ottelu oli viimeiseltä ja todennäköisesti mestaruuden ratkaisevalta sarjakierrokselta. HS Aikakoneen mukaan tätä ottelua ei ole näytetty lainkaan vaikka ruotsinkielisten alueen sanomalehtien ja Suomen Kuvalehden mukaan ottelu näytettiin. Sen ja uusien muidenkin todisteiden valossa HS Aikakoneen näkemys vaikuttaa virheelliseltä. Näillä näkymin tämä ottelu kuitenkin saatettiin mahdollisesti peruuttaa omalta alkuperäiseltä aikapaikaltaan ja näyttää myöhemmällä ajalla samalla kanavalla tai viimeistään Urheiluruudun pidempänä koosteena.)

Jalkapallon SM-Sarja

1988

8.5.1988: Haka-Porin Pallotoverit klo 19.30-20.20 TV2:ssa olleessa Eturivissä

24.7.1988: TPS-HJK klo 15-17 TV1:ssä selostajana Hannu-Pekka Hänninen (Huom! Tämä ottelu venyi muistaakseni tavallista odotettua pidemmäksi tai se aloitettiin tavallista myöhemmin jostakin syystä. Samana päivänä heti ottelun jälkeen piti näyttää Saksan Grand Prix F1:stä koosteena, mutta jalkapallon venymisen johdosta tunnin mittainen F1:n kooste Saksan kisasta kutistui vain 25-30 minuutin mittaiseksi ja lisäksi lähetys saatettiin siirtää näkymään myös vain TV2:n puolella.)

14.8.1988: Lahden Reipas-Haka klo 20.05-21.45 TV3:ssa selostajana Martti Kuusela (Huom! Tämän ottelun piti olla alun perin TV2:n ottelu, mutta Yleisradio perui ottelun näyttämisen jolloin viime hetkellä ainakin tiettävästi tämä ottelu nähtiin Kolmostelevision puolella.)

21.8.1988: Kemin Palloseura-Haka klo 20.45-21.36 TV2:ssa selostajana Antero Karapalo (Huom! Aiemmasta KUPS:sta poiketen tässä ottelussa alustavasta poiketen sen tilalla todella pelasi pelasi Kemin Palloseura tässä TV-ottelussa. Lisäksi Haka kiisteli tästä TV-pelistä Palloliiton, SM-Sarjan ja Yleisradion kanssa. Haka sai lopulta pidettyä seuramuutosta huomioimatta pidettyä pintansa tästä TV-pelistä vaikkakin Yleisradio ja SM-Sarjan pomot olisivat halunneet antaa Hakan sijaan tämän TV-ottelun muille seuroille.)

11.9.1988: Lahden Reipas-TPS klo 16.50-18.26 TV1:ssä selostajana Pentti Salmi ja kommentaattorina oli Martti Kuusela

9.10.1988: TPS-RoPS klo 18.10-19 TV2:ssa selostajana Aulis Virtanen
Hucle

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: South of Venus, East of Yyteri Beach


Vastaus #144 : 18.05.2018 klo 22:51:12

"4.10.1987: HJK-Porin Pallotoverit klo 16.25-17.25 TV1:ssä selostajana Pentti Salmi (Huom! Tämä TV-ottelu oli viimeiseltä ja todennäköisesti mestaruuden ratkaisevalta sarjakierrokselta. HS Aikakoneen mukaan tätä ottelua ei ole näytetty lainkaan vaikka ruotsinkielisten alueen sanomalehtien ja Suomen Kuvalehden mukaan ottelu näytettiin. Sen ja uusien muidenkin todisteiden valossa HS Aikakoneen näkemys vaikuttaa virheelliseltä. Näillä näkymin tämä ottelu kuitenkin saatettiin mahdollisesti peruuttaa omalta alkuperäiseltä aikapaikaltaan ja näyttää myöhemmällä ajalla samalla kanavalla tai viimeistään Urheiluruudun pidempänä koosteena.

Löysin 5+ minuuttia kestäneen koostepätkän Urheiluruudusta. Clippi ei ala ihan alusta, joten kooste on kestänyt pidempäänkin. Selostajana Pentti Salmi. Useammalla kameralla kuvattuna tavara juurikin kasattu koko matsin esittävästä tuotannosta.  
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #145 : 19.05.2018 klo 17:16:24

Tiedä sitten, että olisikohan tullut pidempänäkin yllätyslähetyksenä?

Joka tapauksessa olin kirjoittamassa, että olen tosiaan jälleen hieman tutkinut noita vanhempien aikojen jalkapallon televisiointeja ja erityisen vaikeaa ja pulmallista aikakautta suomalaisessa jalkapalloilussa eli vuosia 1967-1970 käsittävää ajanjaksoa.

Siltä ajanjaksolta puhuttaessa tilanne televisioinnin osalta vaikuttaa kaikkein synkimmältä vuoden 1967 osalta jolloin ei melkein todennäköisesti näytetty yhtään mitään koska ilmeisesti vuotta aiemmin eli vuonna 1966 tapahtuneet äkkinäiset riitautumiset Yleisradion ja Palloliiton kesken aiheuttivat lähetysten melkein täydellisen olemattomuuden Jalkapallon Mestaruussarjan osalle tuolloin ainakin sitä vuotta koskemaan.

Samanlainen riita Yleisradiolla oli käynnissä myös Jääkiekon SM-Sarjan pomojen kanssa joskin heidän osaltaan jo vuonna 1968 tilanne helpottui ja siitä eteenpäin noin vuosina 1969-1970 ja 1970-1971 Jääkiekon SM-Sarja ei vaan pelkästään palannut kuvaruutuihin vaan myös jopa monipuolistui ja moninkertaistui lähetysmääriltään jalkapalloon verrattuna.

Jalkapallon osalta vuonna 1968 tilanne Mestaruussarjan televisioinnin osalta näyttää yhtä synkältä kuin ennenkin uudempien tutkimusten jälkeen joskin Nappulaliigaa ja Juniorijalkapalloa Yleisradio alkoi kuitenkin esittää ja saman se teki myös jääkiekonkin osalta Jääkiekon Nappulaliigan ja Juniorijääkiekon suhteen. Mahdollisesti myös ihan ratkaiseva ottelu Mestaruussarjasta saattoi tulla jonkinlaisena jälkilähetyksenä jolloin ruudussa olisi ollut TPS.

Sen sijaan vuoteen 1969 mennessä Palloliitto ja Yleisradio pääsivät ainakin ensi kertaa melkein kolmeen vuoteen järkevään neuvotteluyhteyteen ja näillä näkymin kyllä joskin ikävästi ilman tarkkoja kerrontoja Yleisradio esitti tai ainakin aikoi vakavasti esittää tuolloisesta Mestaruussarjasta kuutisen ottelua televisiosta keskimäärin 50 minuutin lähetyksinä ja joista yksi oli mestarille eli KPV:lle suunnattu ottelulähetys. Ikävänä puolena harmittavasti ei vain kerrottu tarkempia kuvauksia ja mahdollisesti ne ovat voineet jäädä tuota KPV:n pelaamaa ottelua huomioimatta myös televisioimatta.

Vuonna 1970 taas vuorostaan Palloliitto ja Yleisradio olivat jälleen väliaikaisesti edelleen riidoissa keskenään, mutta ei lähimainkaan niin paljon kuin mitä vuosina 1966 ja 1967 olivat olleet. Lähinnä kysymykset koskivat Jalkapallon Pääsarjan ottelujen lähetyksiä joita Yleisradio aikoi esittää enemmän ihan alustavasti ensin vuonna 1970, mutta ongelmaksi koituivat Meksikon MM-Kisat jotka tietenkin leikkasivat paljon myös muita urheilumuotoja tuotantoineen päivineen ja lisäksi myös jopa Jalkapallon Nappulaliigan tai Juniorijalkapalloilun otteluja. Toisaalta Yleisradio lupasi panostaa seuraavana vuonna eli 1971 enemmän kotimaisenkin jalkapallon pariin vaikka sekin ei järin merkittävää loppupelissä tietenkään sittemmin ollut.

Kuitenkin ihan sysimustaan vuoteen 1967 verrattuna 1-2 ottelua näyttäisi tulleen Jalkapallon Pääsarjasta sinä vuonna joista toinen olisi ollut näillä näkymin mestarille suunnattu ottelu eli Reippaalle ja toinen jollekin muulle merkittävälle seuralle joista näillä näkymin todennäköisin seura ruudussa olisi ollut Ilves-Kissat. Yleisradio suhtautui suopeasti myös aiemmin kiistanalaisiin Eurooppa Cupin Cup-Voittajien Karsintaotteluihin joita tosiaan ei ainakaan mitä ilmeisemmin ilman onnea esitetty vuosina 1967-1969.

Vuoden 1966 kesken vuoden tapahtunut leikkaus näyttäisi myös tarkoittavan sitä, että ainoa televisioitu ottelu olisi ollut Palloliiton ja Yleisradion äkkinäisten välien huonontumisen seurauksena vain aiemmin mainittu Haka-GBK-ottelu.

Tilanne noiden todella vaikeiden ja pulmallisten vuosien osalta voi vielä muuttua ja pitää ehkä varmaankin hieman päivittää tuota tilannetta tuohon aloitusviestiin ja karsia siitä mahdollisesti pois ajan mittaan tekstiä ainakin viimeistään silloin kun tilanne varmistuu vuosien 1967-1970 osalta kunnolla tai kunhan lisään nuo vuoden 1976 Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan lähetykset siihen.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #146 : 19.05.2018 klo 17:38:58

Varsinainen uudempi asia mitä olen myös tutkinut viime aikoina Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan vuotta 1979 ja Jalkapallon SM-Sarjan vuotta 1980 koskien niin on ollut se, että joissakin lehdissä etenkin ruotsinkielisen alueen lehtien mukaan sanottiin Yleisradion ja Palloliiton välillä sopineen noina vuosina kuuden ottelun televisiointisopimuksen vuotta kohti tai korkeintaan 12 ottelun sopimuksen kahta vuotta kohti.

Vertailun vuoksi alustava sopimus Jääkiekon SM-Liigalle sarjakaudelle 1979-1980 oli neljä ottelua ja aivan korkeintaan kahdeksan ottelua kun mukaan olisi otettu mahdolliset erittäin tärkeät Playoff-ottelut joita olisi saanut olla kolme kappaletta enintään ja yksi ainoa ottelu nk. Ratkaisevasta Finaalista. Toki SM-Liigan osalta toteutunut televisiointi oli noinakin vuosina vallan toista luokkaa ja taas suurempaa kuin mitä jalkapallolla oli.

Joka tapauksessa marinat unohtaen:

Tuon ajan Yleisradion ja Palloliiton televisiointisopimus ainakin lähtökohtaisesti piti televisiointiottelujen näyttämisen aina tietenkin jo tutuksi tulleella TV2:lla. TV-ottelut olisi näytetty aina vuosina 1979 ja 1980 sunnuntaisin ellei muuta seurojen erillisesti määrittelemää päivää ottelulle ollut tarjolla.

TV2:n ja Palloliiton sopimuksen mukaan jokainen mahdollinen ylimääräinen televisio-ottelu olisi näytetty vuosina 1979 ja 1980 osalta keskiviikkoisin.

Tämä linja noudatteli suurin piirtein samaa kuin mitä Jääkiekon SM-Liigassa joskin erotuksena kotimaisesta jalkapallosta ja siitä puhuttaessa SM-Liigassa televisio-ottelujen päivät olivat melkein aina keskiviikkoisin ja vain silloin tällöin erittäin harvoin sunnuntaisin ja vielä sitäkin harvemmin muina viikon päivinä.

Missään vaiheessa vaikka olen toki noita vuosia uudelleen etsinyt eri lehdistä kotimaisen jalkapallon osalta niin ainakaan noihin keskiviikkolähetyksiin en harmittavasti ole törmännyt paitsi ellen niitä sitten ole jo aiemmin merkinnyt.

Tiedä sitten, että ovatko tulleet yllätyslähetyksinä keskiviikon päivän avausohjelmina tai keskiviikon päivän viimeisinä ohjelmina?

Tämän hetken tilanteen mukaan vuonna 1979 TV2 näytti kolme ottelua Jalkapallon SM-Sarjasta/Mestaruussarjasta ja vuonna 1980 on näillä näkymin näyttänyt viisi ottelua Jalkapallon SM-Sarjasta kun Sepsi-78:lle on tosiaan löytynyt tällä välin yksi yllätyslähetys TV2:lle kuten myös vuotta 1977 koskien on löytynyt Kiffenille ja jotka tulen merkitsemään kyllä ennen pitkää.

Mikäli nuo Palloliiton ja Yleisradion ottelusopimukset ovat pitäneet paikkansa ja ylimääräisiäkin ottelulähetyksiä olisi vielä tullut niin itse veikkaisin vuonna 1980 tuon sopimuksen ehkä tulleen täytetyksi kokonaan mikäli raja oli tosiaan kuusi ottelua vuoteen kuten siltä vaikuttaa.

Lähempänä se ainakin on ja todennäköisempää toisin kuin vuonna 1979 jolloin oli muun muassa avauskierroksen ottelun peruminen HJK-OPS-ottelun osalta ja josta näytettiin Urheiluruudussa vain vahvasti leikattu toimitettu juttu jossa siinäkin lehtijuttujen mukaan kuvattiin liian pitkään ottelun puoliajalla joukkueiden oheishenkilöiden toimintaa ja muita pukukoppitunnelmia ja jossa ei nähty edes sen ottelun ainoatakaan tehtyä maalia.

Vuoden 1979 osalle pitäisi muussa tapauksessa löytyä sitten vielä kolme muutakin televisioitua ottelua kuuteen otteluun päästäkseen mikäli niin on, mutta tiedä sitten siitä.
« Viimeksi muokattu: 19.05.2018 klo 17:41:01 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #147 : 22.05.2018 klo 01:42:13

Vuoden 1979 Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan lähetyksiin tulee aloitusviestissä päivitystä hyvin pian, mutta sitä ennen pientä selvitystä muutoin asiaan niin sitä kuin vuoden 1980 Jalkapallon SM-Sarjan tilannetta koskien:

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Jalkapallon SM-Sarjasta/Mestaruussarjasta nähtiin vuonna 1979 ainakin neljä ottelua ja Jalkapallon SM-Sarjasta nähtiin vuonna 1980 viisi ottelua. Molempina vuosina Yleisradio ja Palloliitto olivat lähtökohtaisesti kuuden ottelun näyttämisestä sarjavuotta kohti. On tosin erittäin paha sanoa, että mitkä olisivat olleet kaksi viimeistä vuoden 1979 ottelua ja mikä olisi ollut vuoden 1980 viimeinen ottelu?

Ennen vihdoin ja viimein paljastunutta uutta vuoden 1979 jalkapallon erikoista TV-ottelua olen kuullut myös sellaistakin juttua viime aikoina, että Yleisradion ja Palloliiton sopima televisiointisopimus olisikin ollut huomattavasti väljempi vuosien 1979 ja 1980 osalta ja lisäksi se olisi varsinkin epäileväisten ruotsinkielisten alueen lehtien mukaan koskenut vain kuutta ottelua kaikkiaan noina vuosina eikä esimerkiksi korkeintaan kuutta ottelua kautta kohti tai 12 ottelua kahta kautta kohti vuosina 1979 ja 1980.

Lisäksi ruotsinkielisen alueen lehtien mukaan kaikki Yleisradion TV-ottelut olisi nähty näillä näkymin noina vuosina aikavälillä joko 27.5.1979-31.5.1980 välisenä aikana tai sitten 1.6.1979-31.5.1980 välisenä aikana jolloin sitten toistaiseksi olevat TV-ottelut mukaan laskien Yleisradio näytti 4-5 ottelua täysin varmasti varsinkin nyt uusimman löytöni jälkeen, mutta silti 1-2 muuta ottelua on tullut yllätyslähetyksinä tai jäänyt ehkä jopa näyttämättä koska joihinkin tutkimuslehtiin tai aikakirjoihin on saattanut tulla myös merkintävirhe eikä sellainenkaan aivan ensimmäinen kerta olisi kun jokin tietty määrä lähetyksiä olisi ehkä mahdollisesti merkitty väärin.

Vuoden 1980 osalta tuorein ottelulöytöni eli jo aiemmin löytämäni ja kertomani ylimääräinen Sepsi-78:n TV-ottelu näkyi noita ylläolevia päivämääräaikoja myöhemmin kesällä 1980 joten se ei valitettavasti nosta määrää kuuteen otteluun tai sitten vähintäänkin aivan täysin varmasti viiteen.

Välillä juttua on ollut tutkimusten aikana vanhoissa lehdissä myös kuudesta keskiviikkolähetyksestä jolloin vuoden 1979 kohdalla niitä olisi nyt tullut vastaan toistaiseksi yksi ja ainoa ja vuoden 1980 osalta puhuttaessa kaksi kappaletta joten tuskin on tullut niin paljoa sunnuntailähetysten lisäksi.

Vuoden 1979 osalta joka tapauksessa puhuttaessa tämän TV-lähetyksen vierasjoukkue ei ollut niinkään ihan niin valtava yllätys ruudussa itselleni kun tälle seuralle joka tapauksessa Yleisradio kaavaili ottelua televisioon sinä vuonna kun yksi peruutus aiemmin kertomallani tavalla oli jo sattunut ruudussa, mutta tämän TV-lähetyksen isäntäjoukkue oli melkoinen yllätys ja täytyi kyllä penkoa aivan kaikki lehdet mitä vain löysin ja lopulta tämäkin ottelu oli kuin olikin merkitty myös Hesarin Aikakoneeseen.

TV-otteluna ja nimenomaan televisioituna sopimuksen mukaisena keskiviikko-otteluna nähtiin lopulta alkuperäisenä 10.6.1979 olleen sunnuntain ottelun tai 14.6.1979 olleen torstain ottelun sijaan keskiviikkona 13.6.1979 seuraava ottelu TV2:ssa:

Ottelu oli Turun Pyrkivä-Oulun Palloseura Klo 20.50-22 selostajana Antero Karapalo!

Merkitsen tämän uuden tiedon heti tämän jälkeen avausviestiin mikäli se vain siihen mahtuu ja muutenhan se tulee sitten seuraavaan viestiin heti tämän jälkeen.

Vuoden 1979 Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan ja vuoden 1980 Jalkapallon SM-Sarjan ottelutietoja etenkin mahdollisten yllättäen tulleiden keskiviikkolähetysten tai muiden päivien yllätyslähetysten suhteen otetaan ilolla vastaan mikäli löytyy vain jotakin tietoja tai muistoja enemmänkin.
« Viimeksi muokattu: 22.05.2018 klo 01:54:55 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #148 : 02.06.2018 klo 00:57:09

Helsinkitelevision tai tuttavallisemmin HTV:n lähetyksiä on tosiaan tullut etsittyä ja kuten joskus aikaisemminkin taisin kertoa niin hirveästi lähetyksiä jos lainkaan tuli vuosina 1980-1985 ennen vuotta 1986 vaikkakin parhaillaan olen vielä viimeistelemässä tuota vuotta 1985 kyseisen kanavan lähetysten suhteen siihen mitä tulee kotimaiseen jalkapalloon.

Alkuvuodetkaan HTV:n osalta ei ole lähetysten osalta olleet helppoa selvittää joskin ilmeisesti kanavalla ei juuri kotimaista jalkapalloa näkynyt ainakaan järkevästi ennen vuotta 1979 toisin kuin Jääkiekon SM-Liigaa jota kanava alkoi esittää melkein alkumetreistään lähtien aiemmin kerrotustikin. Toki aluksi tietenkään ei ihan hirveästi, mutta myöhemmin yhä enevissä määrin.

Toki HTV tästä korvauksena esitti erittäin paljon ulkomaista jalkapalloa.

Vuonna 1978 HTV vietti myös kesätaukoa osin muuten vain ja osin ennen kaikkea oman Viihdekanavansa rakentamisen takia ennen kuin se sitten tuli syksyksi 1978 saataville.

Vuonna 1979 HTV näytti tosiaan joitakin otteluja kyseisen vuoden aikana, ainakin HJK:n kotiotteluista nähtiin Hakan, KuPS:n ja Reippaan välillä käydyt paikallisottelut.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #149 : 09.06.2018 klo 08:54:04

Pitkien etsintöjen jälkeen melkein kaikki Jalkapallon SM-Sarjan TV-lähetykset ovatkin selvillä sarjan televisiointiaikakauden alusta lähtien ainakin alustavasti. Vuosi 1989 on vielä tutkimatta, mutta se tulee kyllä nopeasti vielä tutkittua. YLE:n lähetyksistä puhuttaessa vuosien 1987-1988 yksittäisistä kokonaisista tai melkein kokonaisista otteluista ei löytynyt selventävää tietoa kokonaisen jälkilähetyksen tai suoran lähetyksen erottamiseksi.

Aiemmat HTV:n ottelutiedot vuosilta 1980-1985 on tullut tutkittua ja ikävä kyllä tuolloin ei ilmeisesti tullut lainkaan otteluja vaan HTV alkoi näyttämään niitä vasta kesken vuoden 1986 uudelleen ja jatkaen sitä sitten vuosina 1986-1988. Todennäköisesti myös vuonna 1989 HTV näytti otteluja SM-Sarjan viimeiseltä vuodelta.

Sen sijaan laitan tähän viestiin pari aiemmin mainitsemaani yllätyslähetystä Yleisradion otteluista vuosilta 1977 ja 1980 ja lisäksi myös pari epävarmempaa, mahdollista uutta TV-lähetystä vuosilta 1984 ja 1985 jotka tietenkin ovat hyvin epävarmoja vielä tässä vaiheessa ja liittyvät lähinnä sen vuoden SM-Sarjan ratkaisuotteluihin.

Yritän päivittää nämä tiedot toki aloitusviestiin joskin se ei ole todennäköistä kun merkkimäärän raja voi hyvinkin tulla vastaan joskin lyhennystä tapahtuu kun päivitän nuo Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan TV-ottelut vuodelta 1976 siihen ennen pitkää, mutta tuona kyseisenä vuonna otteluja tuli kuitenkin aika paljon.

Vuoden 1977 ottelusta puhuttaessa se oli 45 minuutin pituinen lähetys josta nähtiin käytännössä vain toinen puoliaika ensimmäisen tai viimeisen neljän minuutin mennessä ohjelmatunnuksiin tai loppusummauksiin ellei sitten tietenkin hyvin nopeasti ehditty näyttää jotakin ensimmäiseltäkin puoliajalta. Vuoden 1980 ottelusta puhuttaessa se oli kokonainen ja yllättäen tullut täysin suora lähetys kesäiltapäivässä.

Tässä päivityksiä:

Jalkapallon SM-Sarja/Mestaruussarja 1977

2.10.1977 VPS-Kiffen TV2:n yllätyslähetyksenä sarjan viimeiseltä kierrokselta ja päivän viimeisenä ohjelmana Klo 22.35-23.20 selostajana Antero Karapalo

Jalkapallon SM-Sarja 1980

6.7.1980: Sepsi-78-OPS TV2:n suorana yllätyslähetyksenä päivän ensimmäisenä ohjelmana ja 95 minuutin pituisena kuitenkin ennen Klo 18.30 alkanutta normaalia sen päivän ohjelmistoa selostajana Aulis Virtanen

Jalkapallon SM-Sarja 1984

23.9.1984: Jalkapallon SM-Sarjan Ensimmäinen Välieräottelu Ilves-TPS tai FC Kuusysi-Haka todennäköisimmin ennen Klo 16.30 alkaneita TV2:n ohjelmia selostajana Antero Karapalo? Mahdollisesti lähetys tuli myös TV1:ssäkin Toisen ja Ratkaisevan Välieräottelun tapaan jolloin selostajana olisi ollut todennäköisimmin Pentti Salmi, mutta silloin olisi tullut muiden ohjelmien peruutuksia sen tieltä ja tämä yllättäen olisi ollut suora peli. Muussa tapauksessa tämä ottelu on näytetty vain paikalliskanavilla tai radioitu.

Jalkapallon SM-Sarja 1985

9.10.1985: Jalkapallon SM-Sarjan Ensimmäinen Loppuottelu Ilves-HJK joko TV1:ssä tai TV2:ssa ennen Klo 17.30 alkaneita päivän normaaleja ohjelmia yllättäen alkaneena suorana lähetyksenä tai viimeistään Klo 19 eteenpäin mikäli Tampereella oli eri peliaika ottelulle myöskin joko TV1:ssä tai TV2:ssa jolloin sen edeltä olisi peruttu muita ohjelmia ja tämän olisi tietenkin selostanut joko Hannu-Pekka Hänninen tai Antero Karapalo?

Epävarmemmista otteluista puhuttaessa tuo vuoden 1985 Ensimmäinen Loppuottelu on mielestäni varmempi kuin tuo vuoden 1984 Ensimmäinen Välierä televisiosta tulleena tai aikanaan ainakin vanhalla Futisforumilla joku käyttäjä ainakin muisteli nähneensä molemmat vuoden 1985 Loppuottelut suorana, mutta ei niinkään vuoden 1984 ratkaisevia ottelulähetyksiä ja sama käyttäjä muisti nähneensä suorana myös vuoden 1983 päätösottelun tai ainakin edes kokonaisena jälkilähetyksenä ennemmin kuin koosteena.

Lisään aloitusviestiin nuo vuoden 1977 ja 1980 yllättäen tulleet ottelulähetykset koska ne toivon mukaan ainakin näyttäisivät mahtuvan.

 
Sivuja: 1 ... 5 [6] 7 8
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa