FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
29.03.2024 klo 10:38:39 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 ... 6 [7] 8
 
Kirjoittaja Aihe: Jalkapallon SM-Sarjan / Futisliigan / Veikkausliigan TV-lähetyshistoriaa  (Luettu 48666 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #150 : 09.06.2018 klo 08:15:05

Juuri ja juuri näyttävät mahtuneen nuo vuoden 1977 ja 1980 päivitykset aloitusviestiin joten täytyy jatkossa varmaankin pistää toistaiseksi uusiin erillisiin viesteihin nuo päivitykset kunnes tulee muokattua todella suuresti tuota aloitusviestiä ja karsittua noita silloisia oheisjuttuja 1960-luvun lopun ja vuoden 1970 erittäin epäselvistä ottelulähetyksistä puhuttaessa noita vuoden 1976 Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan otteluja varten.

Vuoden 1988 TV-otteluista en myöskään hirveästi löytänyt uutta eri lehdistä puhuttaessa joskin TPS-HJK-ottelun suoran lähetyksen erittäin pitkä kesto ja F1-kisan kutistuminen lähetysmitaltaan YLE:n kanavilla otettiin huomioon ja mahdollisesti välillä jälkipuheissa oli juttua tämän ottelun siirtyminen valtavan pituuden takia lopulta TV1:stä ottelun loppupuolella myös TV2:lle, mutta tiedä sitten tuosta kun kyllä tuo lähetys ennemminkin tuli TV1:ssä ja lähinnä F1-kisa siirtyi sitten vielä normaalia pienemmäksi koosteeksi TV2:lle.

Mielenkiintoista oli myös se, että YLE painosti Palloliittoa ottelun aloitusajan suhteen alkamaan juurikin Klo 15 eteenpäin televisioinnin takia kun Palloliitto ja TPS:n pomot itse olisivat halunneet pitää ottelun Klo 18.30 normaalin sarjakierroksen takia ja sille ajalle myös korvaava suora televisiointi olisi varmuuden varalta järjestetty.

Peruutusotteluna TPS-HJK-ottelulle TV1:ssä olisi ollut nimenomaan tuon ottelun jäädessä televisioimatta FC Kuusysi-Reipas jota sitten jälkikäteen kovasti harmiteltiin kun TPS-HJK päättyi 0-1 ja FC Kuusysi-Reipas päättyi maalein 5-3 nk. Kyykälle.
« Viimeksi muokattu: 09.06.2018 klo 08:26:45 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #151 : 14.06.2018 klo 10:50:48

Jalkapallon SM-Sarjan viimeisenä vuotena eli vuonna 1989 ei juurikaan mitään yllättävää tullut löydettyä siihen mitä tuli TV-lähetyksiin.

HTV ei ilmeisesti vuosista 1986-1988 poiketen sittenkään näyttänyt lainkaan SM-Sarjaa Jalkapallon osalta.

Yleisradion TV-otteluista puhuttaessa loppukierrosten mahdollisten suorien lähetysten televisioinnin miettimisen lisäksi 6.7.1989 oli myös mielenkiintoinen päivämäärä.

Tuolloin pelattiin SM-Sarjan peruutusotteluja ja siirrettyjä otteluja ja Yleisradio halusi tuolloin näyttää televisioidun ottelun. Otteluksi tuli tietenkin lopulta alun perin 9.7.1989 pelattavaksi aiottu TPS-Ilves joka nähtiin TV2:ssa koosteena.

Mikäli kuitenkin TPS-Ilves-ottelua ei olisi jostakin syystä haluttu televisioida edes koosteena niin varalähetyksenä TV2:ssa olisi nähty televisio-otteluna edelleen koostelähetyksenä 29.6.1989 erikoisen lentolippusotkun takia peruttu OTP-HJK.

OTP olisi mielellään halunnut päästä ruutuun ja lopulta 23.7.1989 se sitten esiintyikin Mikkelin Palloilijoita vastaan kuvaruudussa joskin tämän ottelun osalta vieläkin epäselvää sikäli on, että olisikohan tämä ottelu ollut jopa peräti suorakin lähetys? Varmasti ottelu on ainakin tutkimusten jälkeen ollut ainakin kokonainen jälkilähetys vaikka välillä se oli koosteeksikin merkitty.

Jalkapallon SM-Sarjan historian viimeinen ottelu eli FC Kuusysi-TPS tosiaan 8.10.1989 oli kooste ja erikoista siinä oli se, että ottelu taidettiin pelata mahdollista suoraakin televisiointia silmällä pitäen ja varmuuden varalta Klo 15 sijaan alkaen jopa jo Klo 14.

Vuoden 1988 Jalkapallon SM-Sarjassa tosiaan Loppusarjan otteluista puhuttaessa suoraksi lähetykseksi saattoi ehkä siirtyä myös kokonaisena jälkilähetyksenä ainakin varmasti ollut Reipas-TPS.

Muutoin vuosien 1987-1989 Jalkapallon SM-Sarjan kausista puhuttaessa visaisin pähkinä purtavaksi on ollut tuo vuoden 1987 viimeinen lähetys eli 4.10.1987 pelattu HJK-Porin Pallotoverit.

Tästä ottelusta puhuttaessa tuntui niin Yleisradiolla, Palloliitolla kuin välillä itse seurojen pomoillakin olevan päättämättömyyttä ottelun televisioinnin ja lähetyksen suhteen.

Jalkapallon SM-Sarjan 1987 päätösottelusta puhuttaessa ottelun kaiketi piti alkaa Klo 15 mikäli ottelu olisi haluttu televisioida tai näyttää suorana TV1:ssä, mutta välillä näin ei tehty minkä takia ottelusta piti olla vain koostelähetys Klo 16.25-17.25. Ikävä kyllä välillä YLE halusi asiasta puhuttaessa muuttaa mieltään ja se taas ei välillä käynyt Palloliitolle milloin kiistan kestäessä välillä Yleisradio painosti Palloliittoa ja välillä sitten Palloliitto painosti Yleisradiota.

Tuolloin 4.10.1987 alkuperäisen suunnitelman mukaan televisiokierroksen ottelu eli se mikä haluttiin televisioida, olisi pelattu aikaisemmin eli Klo 15 alkaen ja kaikki muut ottelut olisi pelattu normaalin tavan mukaan vaihtelevasti hieman paikkakunnasta riippuen kuitenkin televisio-ottelua myöhemmin ja alkaen viimeistään Klo 18.30.

Välillä kuitenkin kuitenkin myös televisio-ottelu eli HJK-Porin Pallotoverit siirtyi myös eri lähetysajalle kiistan kestäessä jolloin ottelu olisikin lopulta ehkä kenties pelattu samalla tavalla kuin muutkin päätöskierroksen ottelut tai se olisi näistä poiketen alkanut vasta aikaisintaan Klo 18.30 ja kestänyt noin hieman yli Klo 20 asti tai siitä eteenpäin tietenkin riippuen mahdollisesta jatkoajasta tai rangaistuspotkukilpailusta.

Näillä näkymin TV1 lähetti kyllä ottelun kaikissa tapauksissa eri lehtien kommenttienkin mukaan, mutta missä muodossa niin se onkin sitten omanlaisensa asia. Joka tapauksessa ainakin näillä näkymin ottelu nähtiin yllättäen sinä päivänä ruudussa ja aiheutti melkoisia ohjelmamuutoksia ja peruutuksia etenkin mikäli ottelu oli jopa suora lähetys. Välillä kiistan kestäessä TV-lähetys oli myös poissa eri lehdistäkin.

Muussa tapauksessa ehkä luultavimmin ottelun tullessa televisioiduksi mahdollisesti koosteena sillä olisi ollut kolme eri vaihtoehtoa aiemman Klo 16.25-17.25 sijaan:

Ensimmäinen aikapaikka olisi ollut vasta Klo 18.30 eteenpäin mikäli ottelu olisi pelattu alkuperäisen aikataulun mukaan ja kooste yllättäen olisi näytetty vain siirrettynä, toinen aikapaikka ja näistä ehkä luultavin olisi ollut heti ottelun päätyttyä muuttuneella aikataululla eli Klo 20 eteenpäin kuitenkin ennen TV-Uutisia ja Urheiluruutua edellyttäen tietenkin aikataulun muuttumista ja viimeinen mahdollisuus koosteelle olisi ollut tavallista pidempi ja osana Urheiluruutua tullut ylimääräinen, reilusti normaalia koostelähetystä pidempi koostelähetys.

Tietenkin ottelu koosteenakin aiheutti muutoksia tuon päivän ohjelmistoon.

Vuoden 1987 Jalkapallon SM-Sarjan muista lähetyksistä puhuttaessa 19.7.1987 näkynyt ottelu FC Kuusysi-Mikkelin Palloilijat näillä näkymin näkyi kyllä televisiossa siten kuin näkyi, mutta joko aivan alkuminuutit tai loppuminuutit jäivät jonkun syyn takia TV1:ssä suoran lähetyksen tai melkein kokonaisen jälkilähetyksen osalta näkymättä eli noin 8 minuuttia jäi pois lähetyksestä.

Joidenkin lehtien mukaan ottelu yksinkertaisesti vain alkoi TV1:ssä sinä päivänä ilman sen kummempia ilmoituksia asian osalta joka tietenkin sitten olisi tarkoittanut ottelun aloituspotkun alkamista jo noin klo 15.52 mikäli lähetyksestä jäivät alkuminuutit näkymättä ja muutoinhan pois jäivät ilmeisesti loppuminuutit. Homma oli asiassa hieman sama kuin mitä yhden Jalkapallon EM-Kisojen 1988 ottelulähetyksen suhteen oli ollut vuonna 1988.

Kolmostelevision osalta vuosina 1987-1989 ei näillä näkymin ilmeisesti tullut enempää Jalkapallon SM-Sarjaa kuin vain yksi ainoa ja jo aiemmin merkitty vuoden 1988 TV-ottelu jonka senkin piti alun perin näkyä TV2:n otteluna. Aiemmin vielä vuonna 1988 Kolmostelevision oli tarkoituksena ollut lähettää aina Jalkapallon SM-Sarjaa sinä vuonna silloin kun TV1 tai TV2 ei olisi pelejä näyttänyt tai ei myöskään HTV. Kolmostelevisio näytti kuitenkin paljon muuta jalkapalloa korvauksena tästä.

Esimerkiksi UEFA-Cupin pelejä, Naisten SM-Sarjaa tai nk. Mimmiliigaa ja Juniorien SM-Sarjaa näkyi Kolmosella sinä vuonna ja nämä saattoivat olla juurikin Jalkapallon SM-Sarjan ottelulähetysten tilalle hankittuja lähetyksiä kun televisioinnista ei nähtävästi päästy sopuun jo aiemmin kerrottua yhtä ottelua enempää.

Muutoin epäselvää kaiken jälkeen vuosien 1961-1989 TV-lähetyksistä puhuttaessa on enää vain vuosien 1967-1970 TV-lähetykset ja vuosien 1979 ja 1980 TV-lähetykset kahden ja yhden puuttuvan lähetyksen osalta niiltä jälkimmäisiltä vuosilta. Sen sijaan vuosien 1967-1970 lähetykset ovat voineet kaikkein pahimmassa tapauksessa jäädä näyttämättä. Vuoden 1976 Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan TV-ottelut tulen kyllä vielä myös merkitsemään ennen pitkä aloitusviestiin tai muuhun viestiin.

Täytyy merkitä tuo 4.10.1987 tulleen ottelun taustoitus uudelleen ja hieman lyhyemmäksi aloitusviestiin nyt uusien tietojen jälkeen.
« Viimeksi muokattu: 14.06.2018 klo 11:17:02 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #152 : 22.06.2018 klo 14:32:50

Jonkin aikaa olen miettinyt myös noiden Jalkapallon perinteisen Suomen Cupin Finaalien ja satunnaisten muiden Suomen Cupin tärkeiden ottelujen tekemistä omaan erilliseen topikkiinsa, mutta toisaalta olen tähän topikkiin merkinnyt muutaman Suomen Cupin lähetyksen tai niistä on aiemmin muut nimimerkit kertoneet joten pitkän harkinnan jälkeen taidan laittaa ne varmaankin yhteen ja samaan seuraavaan viestiin koska tuohon aloitusviestiin ne eivät taida mahtua sitten millään ja mukaan tulisivat tietenkin ne mitä ei ole jo aiemmin kerrottu tai merkitty.

Aloitan varmaankin vuoden 1958 Suomen Cupista ja päätän sen vuoden 1997 Suomen Cupiin mitä tulee siis televisiointeihin ja useimmiten aikavälillä 1958-1997 televisioitiin tietenkin vain Loppuottelu vaikka myös muitakin arvo-otteluja ja mahdollisesti jopa ihan runkosarjan ottelujakin Yleisradio taisi näyttää.

Ne tulevat seuraavaan viestiin. Muutoin esimerkiksi kotimaisen jalkapalloilun nk. Mustien Vuosien eli vuosien 1967-1970 aikaan Suomen Cupin Loppuottelu saattoi melkein olla Eurooppa Cupin ja Cup-Voittajien Cupin seurajoukkueottelujen ohella melkein ainoa tapa seurata televisiosta jotakin tiettyä seuraa joskin olihan tietenkin vuosina 1968-1970 sentään jo nk. Nappulaliigaa ja Juniorien SM-Sarjaa tai tuolloisen nimityksen mukaan Juniorien Mestaruussarjaa mahdollista seurata.

Seuraavasta viestistä puhuttaessa ennen tutkimuksia vanhin löytämäni näin ensihätään ja siitä puhuttaessa Suomen Cupin TV-lähetys oli vuodelta 1969 ja televisiointi säännöllisesti taisi alkaa vuoden 1972 Suomen Cupin suorasta lähetyksestä.

Erikoisuuksia oli parina vuotena Suomen Cupin pelaamattomuus vastaavana vuonna siten, että kulloisenkin vuoden Suomen Cup peruttiin kyseiseltä vuodelta ja pelattiin sitten seuraavana vuonna keväisin ennen selkeää SM-Sarjan/Mestaruussarjan sarjakauden alkua ja yhtenä vuotena vuorostaan Suomen Cupissa pelattiin vähintään kaksiosainen ja korkeintaan sääntöjen määrittämänä kolmiosainena Loppuottelusarjana josta tosin tietenkin vain kaksi pelattiin kun kolmatta ei tarvittu.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #153 : 22.06.2018 klo 15:51:08

Suomen Cupin televisiointeja tulee seuraavaksi edellisen viestin toteamuksen mukaisesti tähän viestiin vuosien 1958-1997 väliseltä ajalta. Mikäli en nyt yhdellä kertaa ehdi laittaa tietoja viestiin niin jatkan heti kun voin päivityksen muodossa kun osin jalkapallon MM-seuranta ja juhannuksen vietto valitettavasti painaa päälle.

Joka tapauksessa:

Enimmäkseen tuona aikakautena televisioitiin vain Suomen Cupin Loppuottelua vaikkakin vähitellen vuosien ja vuosikymmenten kuluessa myös muitakin otteluja Suomen Cupista näytettiin ennen Loppuottelua ja aikakauden loppua kohti saattoi olla jopa ihan Suomen Cupin runkosarjan ottelujakin kuvaruudussa, mutta keskimäärin vain Loppuottelu tai niitä edeltävät mahdolliset muut pudotuspelit televisioitiin.

Vuosina 1975-1978 Suomen Cupin Loppuotteluihin ja niiden mahdollisiin huomioihin laitan erillisiä vuosimerkintöjä ja huomioita sekaannusten välttämiseksi kun tuolloin Suomen Cupin järjestäjät yhdessä Palloliiton ja SM-Sarjan/Mestaruussarjan merkkihenkilöiden kanssa menettelivät Suomen Cupin osalta hyvin erikoisillakin tavoilla.

Laitan niitä seuraavaksi tähän alle ja jos jonakin vuonna ei televisioitu niin sille vuodelle laitan vain merkinnän 'Ei televisiointia Suomen Cupista'. Merkitsen televisioinnit otsikoinnilla Suomen Cupin Loppuottelut 1958-1997 vaikka tarpeen mukaan tulee ennen pitkää tietenkin myös muiden ottelujen televisiointia tai niitä saa täydentää mikäli niin oli, että niitä muitakin otteluja tuli:

Tässä niitä tulee:

Jalkapallon Suomen Cupin Loppuottelut 1958-1997

1958: Ei televisiointia Suomen Cupista

1959: Ei televisiointia Suomen Cupista

1960: Ei televisiointia Suomen Cupista

1961: Ei televisiointia Suomen Cupista

1962: Ei televisiointia Suomen Cupista

1963: Ei televisiointia Suomen Cupista

1964: Ei televisiointia Suomen Cupista

1965: Ei televisiointia Suomen Cupista, mutta Loppuottelu radioitiin Yleisohjelmassa Klo 21.10-21.35 välisenä aikana koosteen muodossa ja selostaja tälle ottelulle oli Pentti Pirhonen

1966: Ei televisiointia Suomen Cupista

1967: Ei televisiointia Suomen Cupista

1968: Ei televisiointia Suomen Cupista

1969: Suomen Cupin Loppuottelu Haka-Honka TV-Ohjelma 1:ssä kaksi päivää varsinaisen ottelun jälkeen myöhäisillan ja päivän viimeisenä yllättäen lisättynä ohjelmana koosteena Klo 23.45-00.35 selostajana Esko Piipponen

1970: Ei televisiointia Suomen Cupista, mutta Loppuottelu radioitiin erikoisella tavalla: Kotimaisessa Rinnakkaisohjelmassa kuultiin ensin suoria katkelmia ottelusta Lepopäivän ratoksi-ohjelmassa heti ottelun alusta eli Klo 14 alkaen kun tuo ohjelma jonka lomassa ottelua kuultiin niin oli alkanut jo Klo 13 ja Loppuottelusta kuultiin suoria katkelmia aina Klo 14.30 asti jolloin tuo ohjelma muutoin päättyi ja lisäksi Loppuottelu kuultiin muutoin 15 minuutin mittaisena pienkoosteena Rinnakkaisohjelmassa heti ottelun jälkeen Klo 15.45-16, mutta toisella kotimaisella radiokanavalla eli Ruotsinkielisessä Ohjelmassa Loppuottelu kuultiin melkein alusta alkaen suorana loppuun asti kun ottelulähetys alkoi Klo 14.10 ja kesti Klo 16 saakka ja harmittavasti molempien radiokanavien selostajia ei selvinnyt

1971: Ei televisiointia Suomen Cupista, mutta samana päivänä nähtiin 45 minuutin mittaisena lähetyksenä TV2:ssa Klo 20.15-21 EM-Karsintaottelu Puola-Länsi-Saksa

1972: Suomen Cupin Loppuottelu Reipas-VPS TV1:ssä Klo 13-14.50 selostajana Anssi Kukkonen

1973: Ei televisiointia Suomen Cupista

1974: Ei televisiointia Suomen Cupista

1975: Ei televisiointia Suomen Cupista (Jalkapallon Suomen Cupin Loppuottelu 1975 pelattiin erikoisjärjestelyn mukaisesti ennen vuoden 1976 Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan alkua 25.4.1976. Siten vuonna 1975 ei ollut Suomen Cupin Loppuottelua alkuperäisenä pelaamisvuotena. Suomen Cupin Loppuottelun 1975 erikoisjärjestelyn pelaamisen aikaan Palloliiton ja Yleisradion keskinäinen TV-boikotti myös sen vuoden Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjaa koskien oli kuumimmillaan joten televisioinnin toivominen muutenkin oli olematonta käytännössä. Lopullisesti asian sinetöi tietenkin tapahtumahetkellä televisioinnille erittäin kielteisten HJK:n ja Reippaan pelaaminen Suomen Cupin Loppuottelussa. Ainoa teoreettinen mahdollisuus televisioinnille olisi ollut mikäli TPS ja KPT olisivat pelanneet Suomen Cupin Loppuottelussa tuolloin ja koska kyseisten seurojen sopimus hyväksyi keskinäisen Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan ottelutelevisiointien lisäksi myös Suomen Cupin ottelujen televisioinnin eli tässä tapauksessa Suomen Cupin Loppuottelu olisi hyvinkin voitu nähdä.)

1976: Ei televisiointia Suomen Cupista (Jalkapallon Suomen Cupin Loppuottelu 1976 pelattiin erikoisjärjestelyn mukaisesti ennen vuoden 1977 Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan alkua 17.4.1977. Siten vuonna 1976 ei ollut Suomen Cupin Loppuottelua alkuperäisenä pelaamisvuotena.)

1977: Ei televisiointia Suomen Cupista (Jalkapallon Suomen Cupin Loppuottelu 1977 pelattiin lopulta kahden edellisen Suomen Cupin Loppuotteluista ilmenneiden selvien ongelmien takia alkuperäisellä pelaamispaikallaan 23.10.1977 sen sijaan, että se olisi pelattu vuoden 1978 puolella ja sen vastineeksi muutenkin suunniteltu useampiosainen Loppuottelusarja siirrettiin vuodesta 1977 vuoteen 1978 joten näiltä osin vuonna 1977 nähtiin kaksi erillistä Suomen Cupin Loppuottelua. Välillä yritettiin ehdottaa useampiosaista Loppuottelusarjaa pelattavaksi tavalla millä itse toteutunut yksittäinen Loppuottelu pelattiin eli ensin olisi pelattu 23.10.1977, mutta tämän jälkeen vielä ainakin 30.10.1977 olisi pelattu toinen Loppuottelu ja tämän jälkeen vielä korkeintaan jollakin tietyllä päivämäärällä mahdollinen ja sääntöjen mukainen kolmas Loppuottelu, mutta se ei kelvannut järjestäjille eikä oikein itse. Samalla lopetettiin epäonnistunut kevätpelaamisen kokeilu ja aina kunkin vuoden Suomen Cupin Loppuottelun pelaaminen seuraavan vuoden puolella.)

1978: Suomen Cupin Ensimmäinen Loppuottelu Kuopion Pallotoverit/Kuopion Pallo-Toverit-Lahden Reipas TV2 Klo 15.10-16.45 tai jonkin verran sitä pidempään päivän ensimmäisenä ohjelmana selostajana Aulis Virtanen (Lähetysaika saattoi ihan vähän olla pidempi kuin mitä piti olla tai päättyä myös ihan vähän aiemmin. Ottelu alkoi suorana yllätyslähetyksenä välittömästi ilmoitetulla kellonajalla TV2:ssa kun itse ottelu oli alkanut Klo 15. Jalkapallon Suomen Cupin Loppuottelu pelattiin poikkeuksellisesti vuonna 1978 alun perin vuodeksi 1977 tarkoitetulla, kokeiluluontoisella Loppuottelusarjalla joissa pelattiin vähintään kaksi ja korkeintaan sääntöjen mukaiset kolme ottelua oltiin valmiita pelaamaan. Suomen Cupin Loppuottelut pelattiin 8.10.1978 ja 15.10.1978.)

1979 Ei televisiointia Suomen Cupista sen Loppuottelusta, mutta televisioinnista puhuttaessa nähtiin Suomen Cupin Ensimmäisen Kierroksen Ottelu Ilves-Haka TV2 Klo 19.25-20.30 selostajana Aulis Virtanen ja Suomen Cupin Välierä TPS-KuPS TV2 Klo 19.35-20.30 selostajana Antero Karapalo ja lähetysaika saattoi ihan vähän olla pidempi kuin mitä piti olla ja Jatkoaika olisi ollut syynä ottelun koosteenkin ihan vähän pidemmälle kestolle

1980: Ei televisiointia Suomen Cupista, mutta samana päivänä nähtiin 55 minuutin mittaisena lähetyksenä TV2:ssa Klo 19.35-20.30 Jalkapallon EM-Kisojen kisakooste

1981: Ei televisiointia Suomen Cupista, mutta Loppuottelu radioitiin suorana lähetyksenä Rinnakkaisohjelmassa Klo 14-15.50 selostajana Matti Lammi ja Ruotsinkielisessä Ohjelmassa Loppuottelu radioitiin osittain suorana lähetyksenä kahdessa osassa Klo 14.30-15 ja Klo 15.05-15.45 selostajana Bror-Erik 'Bubi' Wallenius

1982: Ei televisiointia Suomen Cupista, mutta Loppuottelu radioitiin ja erikoisella tavalla vain ja ainoastaan ilman muuta asiaan löytyvää selvitystä Ruotsinkielisessä Ohjelmassa koosteena Klo 18.05-18.45 selostajana Bror-Erik 'Bubi' Wallenius

1983: Ei televisiointia Suomen Cupista, mutta Loppuottelu radioitiin ja erikoisella tavalla jälleen vain ja ainoastaan ilman muuta asiaan löytyvää selvitystä Ruotsinkielisessä Ohjelmassa toisen puoliaikansa osalta suorana lähetyksenä Klo 15.05-16 selostajana Bror-Erik 'Bubi' Wallenius

1984: Ei televisiointia Suomen Cupista, mutta Loppuottelu radioitiin Rinnakkaisohjelmassa vain toiselta puoliajalta suorana lähetyksenä Klo 16-16.50 selostajana Juhani Sipilä ja ottelu kuultiin kokonaisena suorana lähetyksenä Ruotsinkielisessä Ohjelmassa Klo 15.05-16 ja Klo 16.05-16.50 selostajana Bror-Erik 'Bubi' Wallenius

1985: Ei televisiointia Suomen Cupista, mutta Loppuottelu radioitiin Kakkosverkossa vain toiselta puoliajalta suorana lähetyksenä Klo 16-16.50 selostajana Jarmo Lehtinen ja ottelu kuultiin kokonaisena suorana lähetyksenä Ruotsinkielisessä Ohjelmassa Klo 15.05-16 ja Klo 16.05-17.05 selostajana Christer Bonn ja kommentaattorina Tommy Lindholm

1986: Ei televisiointia Suomen Cupista, mutta Loppuottelu radioitiin Ykkösverkossa suorana lähetyksenä Klo 15-16.50 selostajana Raimo 'Höyry' Häyrinen

1987: Suomen Cupin Loppuottelu FC Kuusysi-OTP TV2:ssa Klo 17.55-19.15 selostajana Antero Karapalo ja kommentaattorina Martti Kuusela

1988: Suomen Cupin Loppuottelu Haka-OTP TV1:ssä Klo 13.55-16 selostajana Hannu-Pekka Hänninen

1989: Suomen Cupin Loppuottelu KuPS-Haka TV2:ssa Klo 18.15-19.15 selostajana Tapio Suominen ja kommentaattorina mahdollisesti oli Jukka Vakkila

1990: Suomen Cupin Loppuottelu HJK-Ilves TV1:ssä Klo 13.55-15.50 selostajana Hannu-Pekka Hänninen ja ruotsiksi ottelun selosti Frank Sjöman ja lisäksi ottelulle oli varattu jatkoaika Klo 15.50-16.30, mutta sille ei ollut tarvetta

1991: Suomen Cupin Loppuottelu FC Kuusysi-TPS TV2:ssa Klo 17-18.15 selostajana Antero Karapalo ja kommentaattorina mahdollisesti oli Jyrki Heliskoski ja ruotsiksi ottelun selosti Frank Sjöman

1992: Suomen Cupin Loppuottelu MYPA-FF Jaro TV1:ssä hieman alkuperäistä lähetysaikaansa pidempänä illan viimeisen ohjelman aseman takia Klo 21.30-23.20 selostajana Tapio Suominen ja kommentaattorina oli näillä näkymin Pasi Rautiainen ja ruotsiksi ottelun selosti Kaj Kunnas

1993: Suomen Cupin Välierä Haka-RoPS TV2:ssa Klo 19.25-21 selostajana Antero Mertaranta ja Suomen Cupin Loppuottelu HJK-RoPS TV2:ssa Klo 16.30-18.10 selostajana Antero Mertaranta

1994: Suomen Cupin Loppuottelu HJK-TPS selostajana näillä näkymin JP Jalo MTV3:ssa Klo 17.35-18.30

1995: Suomen Cupin Välierä HJK-FC Jazz TV1:ssä Klo 15.25-17 selostajana Tapio Suominen ja mahdollisesti kommentaattorina oli Markku Kanerva ja Suomen Cupin Loppuottelu MyPa-FC Jazz TV1:ssä Klo 13.55-16.30 selostajana Tapio Suominen ja kommentaattorina oli Jyrki Heliskoski ja kenttähaastattelijana oli Bror-Erik 'Bubi' Wallenius

1996: Suomen Cupin Välierä TPS-Jaro TV1:ssä Klo 21.35-23.05 selostajana Bror-Erik 'Bubi' Wallenius ja Suomen Cupin Välierä HJK-MYPA Klo 15.05-16.30 selostajana Hannu-Pekka Hänninen ja Suomen Cupin Loppuottelu HJK-TPS TV1:ssä Klo 13.50-16 selostajana Hannu-Pekka Hänninen ja lähetysaika tietenkin venyi Jatkoajan ja Rangaistuspotkukilpailun vuoksi

1997: Suomen Cupin Välierä FC Haka-HJK TV1:ssä Klo 21.45-23.15 selostajana Hannu-Pekka Hänninen ja Suomen Cupin Loppuottelu FC Haka-TPS TV1:ssä selostajana Hannu-Pekka Hänninen Klo 15-16.30 ja ottelun lähetysaika venyi Jatkoajalle
« Viimeksi muokattu: 02.05.2020 klo 16:15:03 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #154 : 22.06.2018 klo 18:17:24

Tämä viesti on tarkoitettu huomioviestiksi sillä aion jatkaa Jalkapallon Suomen Cupin vuosien 1958-1997 televisiolähetysten päivittämistä.

Muutoin asian vierestä puhuttuna en ainakaan toistaiseksi löytänyt mitään aihealuetta suomalaisten jalkapalloseurojen Eurooppa Cupin tai Cup-Voittajien Cupin televisioinneista joten niille saattaa ehkä tulla oma aihealue tai topikki tai ehkä mahdollisesti käyn niiden televisiointia läpi tuossa Eri maiden Jalkapalloliigojen televisioinnin topikissa.

En vielä ole aivan varma siitä asiasta, mutta hyvinkin vanhaan aikaan on tosiaan ollut jo noita Euroopassa pelattujen arvo-ottelujen televisiointia myös silloin kun suomalaiset seurat ovat olleet niissä mukana.

Jatkan kuitenkin nyt näillä puheilla tuota Suomen Cupin televisioinnin päivittämistä.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #155 : 23.06.2018 klo 02:41:54

Näillä näkymin kaiken jälkeen Jalkapallon Suomen Cupin lähetyksistä epäselviltä vaikuttavat enää oikeastaan vuosien 1974-1980 aikaiset radioinnit koska kotimaiset radioinnit olivat sisällytetty harmittavasti Tänään Sunnuntaina-ohjelmiin.

Vuosien 1974-1977 aikaisista selostajista niistä on paha sanoa mitään ja niiden osuutta voi ehkä olla melkein mahdotontakin selvittää, mutta vuosien 1978-1980 aikaisia Tänään Sunnuntaina-ohjelmia juurikin Suomen Cupin Loppuotteluista puhuttaessa saattoi selostaa tuohon aikaan muutenkin Jalkapallon SM-Sarjaa/Mestaruussarjaa ja sitä seurannutta pelkkää SM-Sarjaa ja sen otteluja selostanut Matti Lammi.

Mahdolliset Olympialaisten Jalkapallon lähetykset tai Suomen Karsintapelit Olympialaisiin pitänee laittaa omalle kokonaan uudelle aihealueelle kun en löytänyt niille mitään sopivaa topikkia.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #156 : 09.07.2018 klo 10:38:26

Tämä viesti on lähinnä tarkoitettu huomioviestiksi, mutta uusina asioina ja lähetyksinä löytyivät kuitenkin Suomen Cupin 1992 Loppuottelun ja Suomen Cupin 1997 Välierän osalta asiaa joista tietenkin Suomen Cupin 1997 Välierä on kokonaan uutta ja Suomen Cupin 1992 Loppuottelun osalta tulee hieman enemmän asiaa lähetyksestä.

Suomen Cupin 1992 Loppuottelussa oli hieman enemmän lähetysaikaa päivän viimeisenä ohjelmana ja lisäksi Tapio Suomisella taisi olla kommentaattorikin mukana lähetyksessä ja mikäli oli niin hän olisi ollut Pasi Rautiainen ja Suomen Cupin 1997 Välierässä mittaa toisistaan ottivat FC Haka-HJK ja selostajana lähetyksessä TV1:ssä toimi Hannu-Pekka Hänninen.

Päivitän nuo uudet tiedot tuohon Suomen Cupin lähetyksiä käsittelevään suureen viestiin.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #157 : 24.10.2018 klo 16:31:27

Pitkien mietintöjen jälkeen ja jostakin syystä edelleen erittäin takkuavan 1960-luvun kotimaisen jalkapallon kausien etsinnän ja niiden mahdollisten lähetysten sijaan olen päättänyt etsiä ainakin toistaiseksi niiden sijaan vielä kerran vuosien 1990-1997 Futisliigan ja Veikkausliigan ottelulähetyksiä.

Tällä kertaa ei niinkään YLE:n puolelta vaan PTV:n ja vuodesta 1996 eteenpäin aina kanavan historian loppuun asti eli PTV4:n ajoilta.

PTV ja PTV4 ainakin tietääkseni näyttivät melko paljonkin Veikkausliigaa ja jopa enemmän kuin PTV:n henkinen ja tavallaan ihan varsinainenkin edeltäjä eli HTV joka ei tosiaan historiansa aikana paljoakaan SM-Sarjaa näyttänyt. Näillä näkymin vain vuonna 1979 silloista SM-Sarja/Mestaruussarjaa ja vuosina 1986-1988 SM-Sarjaa.

PTV ja myöhempi PTV4 näyttivät sen sijaan kylläkin Futisliigaa ja myöhempää Veikkausliigaa.

Näitä otteluja voi tulla sen verran suuri määrä, että teen niille oman listan omaan erilliseen viestiin eli seuraavasta viestistä eteenpäin tämän jälkeen joko yhteen suureen viestiin tai muutamaan erilliseen kausiviestiin.

Päätökseen viimeisen kerran vuosien 1990-1997 ajan ottelujen etsinnöistä päädyin osin niiden helppouden takia ja osin sen vuoksi, että jostakin käsittämättömästä syystä nuo 1960-luvun lehtien selainsivut eivät vain aukea kunnolla verrattuna noihin muiden vuosikymmenten lehtien selainsivuihin nähden HS Aikakoneessa.

Seuraavasta viestistä eteenpäin noita lähetyksiä sitten vuosilta 1990-1997 alkaa tulla joskin vuoden 1997 kohdalla lopetan etsinnät PTV4:n päätöspäivään aiemmasta poiketen eli en etsi koko kautta kun aiemmin vuoden 1997 kohdalla Nelosen osalta kyseisellä kanavalla oli vain kuukauden pelejä eikä aina silloinkaan Veikkausliigasta puhuttaessa.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #158 : 24.10.2018 klo 20:31:24

Tähän viestiin alan laittamaan lähetystietoja PTV:n ja PTV4:n lähettämistä otteluista Futisliigan ja Veikkausliigan osalta 1990-luvun Suomessa.

Vuoden 1990 ottelulähetykset ovat kaikessa lyhykäisyydessään sanottu.

Niitä ei tullut ainuttakaan.

Kiitos Futisliigan ja Palloliiton pomojen riitelyn oikeastaan aivan joka suuntaan televisioinnissa niin Yleisradion, MTV:n, Kolmostelevision kuin PTV:nkin kanssa.

Yleisradion ja PTV:n kanssa käydyistä riidoista poiketen MTV:n ja Kolmostelevision kanssa Futisliigan ja Palloliiton pomoilla ei niinkään ollut enää hinnoista ongelmia vaan suuremmiksi ongelmiksi ja lopulta ylitsepääsemättömiksi sellaisiksi tulivat rajoitukset niin MTV:n kuin Kolmostelevision toimiluvankin kanssa.

Keskellä vuotta 1990 PTV kuitenkin alkoi näyttämään Suomessa muuta jalkapalloa ainakin tietääkseni ja Futisliigan ystävien toiveet olivat korkealla kun tosiaan huhtikuussa 1991 PTV allekirjoitti yleisen kotimaisen jalkapalloilun televisioinnista joka sisälsi myös maaottelujen lisäksi kotimaista jalkapalloa.

Tämä sopimus oli siis vahvennettu sopimus vuoden 1990 puolella kirjoitetusta vastaavasta sopimuksesta joka tietenkin myös sisälsi maaottelujen lisäksi kotimaista jalkapalloa jota kotimaisesta jalkapallosta puhuttaessa PTV ei näillä näkymin niitä otteluja näyttänyt kun sopimuksen sen hetken tilanne painotti enemmän maaottelujen televisiointia tai edes televisiointivarausten tekemistä ja joka vei kauemmaksi jalkapalloilua YLE:n puolelta, mutta toi sitä lähemmäksi PTV:lle.

Toki silti pitkin kevättä ja kesää 1991 PTV:n lähetysten ystävät saivat pettyä ja lähetyksiä ei lopulta tullut ennen kesän loppua ja kun tulivat niin ne olivat ensimmäiset oman kanavan lähetyshistoriassa ja myös ensimmäiset tavallaan HTV:n vuoden 1988 viimeisen ottelulähetyksen jälkeen silloisella Helsinki-Kanavalla tai Pääkanavalla.

Toki vuoden 1990 Futisliigan ja vuoden 1991 Futisliigan aikaan erinäiset muut paikalliset TV-kanavat Suomessa lähettivät otteluja tai ainakin saattoivat jo lähettää ensimmäisenäkin Futisliigan vuonna ja jälkimmäisenä jo näyttivätkin.

Yleisradiokin lämpeni jo enemmän vuonna 1991 Futisliigan lähetyksille joskin paljon oli myös peruutuksia.

PTV:n lähetyksistä puhuttaessa niitä ainakin tiettävästi vuosina 1991-1992 selostivat tuttuun tapaan Peter Rosenbröijer ja Pasi Rautiainen.

Toisin sanoen hieman edellisestä viestistä poiketen pitänee varmaan tästä eteenpäin puhua PTV:n ja PTV4:n lähetyksistä Suomessa vuosina 1991-1997 nyt ainakin.

Joka tapauksessa ryhdyn laittamaan seuraavasta viestistä eteenpäin noita lähetyksiä jotka sitten tietenkin tulevat yhteen koottuun viestiin eli seuraavaan muidenkin vuosien lähetysten osalta joskin silloin pitää ne tietenkin erottaa toisistaan vähän samaan tapaan kuin miten aloitusviestissäni tässä topikissa olen menetellyt.

Tämä viesti olkoon siis huomioviesti seuraavaa viestiä varten.
« Viimeksi muokattu: 24.10.2018 klo 20:49:11 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #159 : 24.10.2018 klo 20:38:32

Tähän viestiin laitan PTV:n ja PTV4:n lähetyksiä Futisliigasta ja Veikkausliigasta Suomessa vuosilta 1991 ja 1995-1997 kun vuonna 1992, vuonna 1993 ja vuonna 1994 Veikkausliigaa ei vuoden 1990 Futisliigan tapaan nähty kertaakaan PTV:llä tapahtuma-aikaan.

Lähetyksiä tulee edelleen sitä mukaa kuin niitä vain ehtii laittaa.

Tästä lähtee:

Jalkapallon Futisliiga PTV:ssä 1991

25.8.1991: Yleisradion esittäessä tuolloin TV2:ssa uutta Urheiluareena-ohjelmaansa siinä ei tainnut tulla lainkaan Futisliigaa. Ja jos tuli niin ei ainakaan pitkänä osuutena. Siten sinä päivänä PTV näytti vihdoin ja viimein kauan odotettuja Futisliigan lähetyksiään. Ensimmäinen ottelu oli FC Kuusysi-Ilves Klo 22-23 tai Klo 22-23.30 koosteena tai kokonaisena jälkilähetyksenä hieman lehdistä riippuen selostajina ainakin vahvasti tuon ajan hyvin monen PTV:n muun jalkapallolähetyksen tapaan Peter Rosenbröijer ja Pasi Rautiainen jotka tietenkin toimivat selostajana ja kommentaattorina

22.9.1991: FC Kuusysi-TPS Klo 19-21 selostajana todennäköisesti Peter Rosenbröijer ja kommentaattorina Pasi Rautiainen

20.10.1991: FC Kuusysi-HJK Klo 17-19 Futisliigan päätöskierrokselta selostajana todennäköisesti Peter Rosenbröijer ja kommentaattorina Pasi Rautiainen ja tämä lähetys oli rajattu kahdesta aiemmasta PTV:n lähetyksestä poiketen näkymään vain ja ainoastaan Etelä-Suomen näkyvyysalueelle ja muilla alueilla nähtiin vain paikallista ohjelmaa, PTV:n mahdollista omaa testikuvaa tai sitten lähetin oli pimeänä muilla kuin tietenkin Etelä-Suomen näkyvyysalueella

Jalkapallon Veikkausliiga PTV:ssä 1995

14.5.1995: Ponnistus-RoPS Klo 19-21 PTV:n Urheilusunnuntai-ohjelmassa koosteraporttina

21.5.1995: FinnPa-HJK Klo 19-21 PTV:n Urheilusunnuntai-ohjelmassa koosteraporttina

3.8.1995: HJK-VPS Klo 20-21 PTV:n Urheilu-Uutiset-ohjelmassa koosteraporttina

10.8.1995: HJK-Jaro Klo 20-21 PTV:n Urheilu-Uutiset-ohjelmassa koosteraporttina

14.9.1995: HJK-Ilves Klo 20-21 PTV:n Urheilu-Uutiset-ohjelmassa koosteraporttina

24.9.1995: Ponnistus-TPS Klo 19-19.30 PTV:n Urheilusunnuntai-ohjelmassa tavallisesta koosteraportista poiketen selvempänä koosteena kun muu osa ohjelmasta annettiin SM-Liigan ja tuolloisen Fazer-Liigan eli Jääkiekon 1. Divisioonan tai 1-divisioonan tuloskerronnalle

Veikkausliiga PTV4:ssä 1996

9.5.1996: HJK-FC Haka Klo 20-21 PTV4:n Urheilu-Uutiset-ohjelmassa koosteraporttina

26.5.1996: MYPA-HJK Klo 19-21 PTV4:n Urheilusunnuntai-ohjelman pääaiheena tavallisesta koosteraportista poiketen mikä tarkoitti tuohon aikaan ruutuaikaa ohjelman menettelytavan mukaisesti useimmiten tunnin-puolentoista tunnin verran ja mikäli se olisi ollut omanlaisensa kooste ilman edellisen vuoden ja PTV:n ajan koosteraporttiominaisuutta niin silloin koostemittaa olisi ollut puoli tuntia

6.6.1996: HJK-Jaro Klo 20-21 PTV4:n Urheilu-Uutiset-ohjelmassa pääkoosteena tavallisesta koosteraportista poiketen mikä tarkoitti tuohon aikaan ruutuaikaa ohjelman menettelytavan mukaisesti useimmiten 15 minuutin-puolen tunnin verran ja mikäli se olisi ollut edellisen vuoden ja PTV:n ajan koosteraportin tai jopa PTV4:n alkukauden HJK-FC Haka-ottelun mukainen koosteraportti niin silloin se olisi ollut huonoimmillaan todella lyhyt tunnelmakooste ottelusta tai ehkä ihan enimmillään sen 15 minuuttia pitkä kooste riippuen myös muista käsiteltävistä ohjelman aiheista

4.7.1996: FinnPa-Jaro Klo 20-21 PTV4:n Urheilu-Uutiset-ohjelmassa koosteraporttina

1.8.1996: FinnPa-FC Haka Klo 20-21 PTV4:n Urheilu-Uutiset-ohjelmassa koosteraporttina

11.8.1996: HJK-MYPA Klo 19-21 PTV4:n Urheilusunnuntai-ohjelmassa koosteraporttina

18.8.1996: MYPA-FinnPa Klo 19-21 PTV4:n Urheilusunnuntai-ohjelman suurena pääaiheena tavallisesta koosteraportista poiketen mikä tarkoitti tuohon aikaan ruutuaikaa ohjelman menettelytavan mukaisesti useimmiten vähintäänkin puolentoista tunnin tai melkein koko ohjelman verran ja mikäli se olisi ollut omanlaisensa kooste ilman edellisen vuoden ja PTV:n ajan koosteraporttiominaisuutta niin silloin koostemittaa olisi ollut puoli tuntia

Veikkausliiga PTV4:ssä 1997

22.5.1997: HJK-FinnPa Klo 20-21 PTV4:n Urheilu-Uutiset-ohjelmassa koosteraporttina

25.5.1997: Veikkausliiga Special kaikkien aikojen viimeisessä PTV4:n Urheilusunnuntai-ohjelmassa jossa pääotteluna nähtiin ottelut FinnPa-FC Jazz ja TPS-HJK ja loput Veikkausliigan kierroksen ottelut maalikoosteina pääottelujen ollessa selkeitä koosteita.

Lisäksi historian viimeisen ohjelman takia sillä oli muutenkin tavallista pidempi lähetysaika PTV4-kanavalla, siinä nähtiin myös parhaita tunnelmia vuosien varrella muista ohjelmista ja urheilusuorituksista ja Veikkausliigan osalta PTV4 olisi alkanut kesäkuusta 1997 lähtien näyttää nk. Kuukauden Otteluja aina suorana lähetyksenä, mutta PTV4:n tulisi tietenkin korvaamaan uusi Nelonen-televisiokanava ja samalla näytettiin tietenkin ohjelman päätteeksi ennen muita lopputunnelmia myös ennakko PTV4:n alkuperäisestä ja samalla muutosten myötä tietenkin Nelosen haltuunsa ottamasta TV-ottelusta, nk. Kuukauden Ottelusta eli MyPa-RoPS-ottelusta ennakkopaketti. Urheilusunnuntai-ohjelman piti kestää vain tunnin verran Klo 20-21, mutta lähetysaika oli tietenkin lopulta selvästi pidempi kuin mitä ennakoissa oli kerrottu
« Viimeksi muokattu: 27.10.2018 klo 01:56:51 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #160 : 24.10.2018 klo 23:23:29

Ilmeisesti sittenkin vuosien 1991-1997 aikanakin PTV:llä ja tulevalla PTV4:llä oli myös välivuosia kotimaisen jalkapallon näyttämisessäkin Suomessa tai se ei käyttänyt oikeuttaan niitä näyttää.

Siinä mielessä se siis jatkoi HTV:n linjaa kotimaisen jalkapallon osalta eli melkoista satunnaisuutta tuntui olevan ilmassa ainakin ajoittain.

Näin ollen kotimaisen jalkapallon näyttämättömyys sai ainakin PTV:n valtakunnallisella ohjelmaosuudella jatkoa kun vuonna 1992 se ei Veikkausliigan ensimmäisellä pelikaudella Futisliigan vuoden 1990 pelikauden tapaan näyttänyt ainuttakaan ottelua pois lukien mahdollisia erillisiä paikallistelevision näyttämiä otteluja.

Se oli melkoinen asia havaita.

Etenkin kun PTV kyllä vuonna 1992 muutoin näytti maajoukkueotteluja näin esimerkiksi silloin kun YLE edelleen vihoitteli maajoukkuepeleistä ja näytti myös Veikkausliigankin pelejä jälleen osana jalkapallon televisioinnin boikottia ja muita ongelmiaan selvästi ennakoitua vähemmän.

Täten päätin kirjoittaa tämän huomioviestin ja tulen korjaamaan noita PTV:n ja PTV4:n Suomessa näyttämiä Veikkausliigan sarjakausia koskemaan vain vuosia 1993-1997 ainakin tässä vaiheessa ja tarpeen mukaan korjaan enemmän mikäli noita löytymättömiä kausia tulee sitten enemmän.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #161 : 25.10.2018 klo 17:31:22

Valitettavasti myös vuoden 1993 Veikkausliigan osalta PTV ja myöhemmin tuleva PTV4 eivät sitä Suomessa ainakaan näillä näkymin näyttäneet.

Näillä näkymin ainakin siis toistaiseksi PTV ja myöhempi PTV4 näyttivät Veikkausliigaa Suomessa vuonna 1991 ja vuosina 1994-1997 ellei sitten tietenkin vielä lisää ilmene noita poisjääneitä vuosia.

Ajattelin kirjoittaa tämän huomioviestin ennen korjausta tuohon yhteen isompaan viestiin.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #162 : 25.10.2018 klo 21:12:46

Edelleen vuoden 1994 Veikkausliigan osalta näyttää siltä, että PTV ja myöhempi PTV4 eivät sitä Suomessa näyttäneet.

Tämä viesti on tarkoitettu huomioviestiksi ja näillä näkymin katson vielä kaudet 1995-1997 ennen viimeistä mahdollista huomioviestiäkin jossa nämä viimeiset kaudet sitten käsitellään kukin erikseen ja lisäksi korjaan nuo PTV:n ja PTV4:n Veikkausliigan ottelujen näyttämisten vuosiluvut vuosiksi 1991 ja 1995-1997 tuohon aiempaan isoon viestiin.
« Viimeksi muokattu: 25.10.2018 klo 21:14:49 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #163 : 26.10.2018 klo 18:07:13

Vaikka en aikonutkaan enää laittaa huomioviestejä muuta kuin siinä tapauksessa, että PTV ja myöhempi PTV4 eivät olisi sittenkään näyttäneet lainkaan Veikkausliigaa Suomessa enää vuosina 1995-1997 niin ensimmäinen täysin varma otteluhavainto PTV:lle ja myöhemmälle PTV4:lle sitten vuoden 1991 on löytynyt kanavalle.

Tätä aiemmin vuosina 1993-1994 olleet äärimmäisen epävarmat otteluhavainnot ovat mielestäni niin epävarmoja, että pidän kyseisiä lähetyksiä näkymättöminä kanavilla ilman todella kouriintuntuvia todisteita asiasta muuta kautta.

Ja vuonna 1992 PTV ei tosiaan näyttänyt Veikkausliigaa sitten varmasti mitenkään.

Täten laitan tuohon yhteen isompaan, otteluja sisältävään viestiin päivitystä ja tämä olkoon nyt huomioviestinä vielä kerran kun nyt tuli laitettua ja muut päivitykset lisään vuoden 1995 mahdollisten muiden ottelujen ja vuosien 1996-1997 kohdalla siihen isoon viestiin.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #164 : 27.10.2018 klo 02:31:10

Näin jälkikäteisenä ajatteluna vielä PTV:n/PTV4:n ajan Veikkausliigan otteluista ja niistä puhuttaessa eräässä vaiheessa Youtubessa oli ainakin kertaalleen vuoden 1995 Veikkausliigan Urheilusunnuntain pääaihemainoksiakin ja yhden videon näin joskus itse pääaiheena olleesta ottelustakin harmittavasti vain ihan vähän aikaa vain aikanaan näkyneenä ja sittemmin kyseinen video on harmittavasti jo taidettu poistaa.

Muutamia muita kertoja Youtubesta bongatuista videoista puhuttaessa PTV:n tai PTV4:n ajan Urheilusunnuntai-ohjelmista on kyllä näkynyt mainoskuvia joissa ainakin Veikkausliiga ja satunnaisesti jopa Ykkönen oli esillä ennakkomainoksista puhuttaessa.

Vuosien 1995-1997 ajan yleisestä PTV:n/PTV4:n ajan selostajasta puhuttaessa vahvin veikkaus selostajaksi oli ainakin Mikko Innanen joka ainakin oli äänessä ainakin kertaalleen vuoden 1996 PTV4:n ajan Urheilusunnuntai-ohjelman pääaiheen ottelussa ja kommentaattorina oli tuolloin ainakin kertaalleen myös Jyrki Heliskoski jotka olivat mukana myös kaikkien aikojen viimeisessä Urheilusunnuntai-ohjelmassa ainakin muistoääninä jos ei jopa vielä noissa pääkoosteotteluissa tai maalikierroksen selostuksissa mukana.

Sittemmin Innanen tosiaan oli Nelosen jalkapallon lähetysten selostaja vuonna 1997 ilmeisesti juurikin osana tuota Veikkausliigan PTV4/Nelonen-sopimusta vaikka tosiaan PTV4 ei loppumetreillään enää suoria lähetyksiä näyttänyt toisin kuin vuosina 1995-1996 ainakin näillä näkymin.

Ja vuosina 1993-1997 ja ehkä kenties jo vuoden 1992 loppupuolella (Jolloin Veikkausliiga-kausi oli jo ohi.) niin tuli tuota Urheilusunnuntai-ohjelmaa jossa tosin huomattavasti enemmän nähtiin ohjelman historian saatossa enemmän pääaiheena koripalloa, lentopalloa ja jopa amerikkalaista jalkapalloa toisin kuin joko jalkapalloa tai jääkiekkoa joskin jääkiekon esittämistä PTV:llä tai jopa PTV4:llä rajoitti etenkin SM-Liigasta puhuttaessa MTV3:n ajan yksinoikeusvaatimukset siihen ainakin myöhemmällä 1990-luvulla jollei jo 1990-luvun puolivälissä.

Vielä niissä PTV:n vuoden 1995 muistelemissani Youtuben videopätkissä selostajan ääni tai taustoittajan ääni taisi olla Innasen joten on voinut hyvinkin olla, että myös jo 1995 etenkin loppukaudesta Mikko Innanen selosti Veikkausliigaa myös PTV:lle eikä vain MTV3:lle.

PTV:n/PTV4:n vuosien 1995-1997 kommentaattoripuolesta on jopa vielä vaikeampi sanoa Veikkausliigan puolelta mitään juurikin suuremman vaihtelun osalta, mutta ainakin eri muiden jalkapallotapahtumien osalta äänessä oli jo mainitun Jyrki Heliskosken lisäksi Jari-Pekka Keurulainen, Antti Sumiala ja mahdollisesti myös Keith Keke Armstrong.

Tosin Heliskosken on ainakin sanottu kommentoineen eniten noina vuosina 1995-1997 juurikin PTV:n/PTV4:n lähetyksissä, mutta ei ihan niin usein sitten enää sen jälkeen joten on voinut ollakin se pääkommentaattori lähetyksissä.

Olen kyllä kuullut tosin myös, että Heliskoski ei olisi ihan niinkään paljoa kommentoinnut eikä edes useammin kommentoineenakaan kommentoinut lähimainkaan niin paljon eri jalkapallotapahtumia PTV:lle tai PTV4:lle vuosina 1995-1997 kuin mitä esimerkiksi Pasi Rautiainen ehti kommentoimaan vuosina 1991-1992 PTV:lle.
« Viimeksi muokattu: 27.10.2018 klo 02:47:43 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #165 : 01.11.2018 klo 10:42:37

Vuonna 1985 Uusintaottelu Välieriin eli Ilves-FC Kuusysi oli mielenkiintoisia Jalkapallon SM-Sarjan tv-lähetyksiä.

Se tosiaan on nyt lisätutkimusten jälkeen tullut ihan täysin suorana lähetyksenä.

Harmittavasti tarkkaa TV1:n ohjelma-aikaa ei selvinnyt.

Vaikkakin ainakin ilmeisesti Klo 17.30 mennessä Uusintaottelu Välieriin ilmeisesti oli jo päättynyt ainakin muistelujen mukaan eli se on tullut näillä näkymin jo sitä aikaisemmin iltapäivällä kun tuohon aikaan siis oli vielä tullut jonkinlainen lisähuomiomuistutus televisiossa ottelun päättymisestä ja pahoittelusta aiemman oletetun koosteen tai kokonaisen jälkilähetyksen peruuntumisesta ruudussa vihdoin ja viimein kun sitä ennen oli nähty aivan muita ohjelmia kuin jalkapalloa selvästi epätavallista ja odotettua pidempään.

Lähetyksen kuohuttavin ja ennen kaikkea jalkapallon televisioinnin ystäviä mietityttänyt asia oli Ari Hjelmin epäselvän maalitilanteen mietintä ja sen pohjalta tehty protesti.

Protesti tehtiin heti ottelun jälkeen ja se loi mielenkiintoisen televisiointikysymyksen:

Tuleeko myös Välierien Pääsemisen Uusintaottelukin suorana lähetyksenä?

Yleisradion lähtökohtainen vastaus tilanteeseen oli yllättävänkin selvä:

Uusintaottelun Uusintaottelu Välieriin olisi tosiaan tullut YLE:n kanavilla, mutta suora lähetys uudelleen varsinkin niin lyhyen ajan sisällä oli ehdollinen protestista johtuen.

Mikäli protesti olisi hyväksytty niin ottelu olisi ollut aikaisintaan pakko pelata heti protestin käsittelypäivän jälkeisenä päivänä heti kun protestipäätös olisi ylipäätään käsitelty.

Protesti Uusintaottelusta Välieriin käsiteltiin 25.9.1985, peruttiin alustavasti 26.9.1985 ja lopullisesti protesti peruttiin 27.9.1985 mikä loi toisen asian jonka kohta kerron myös.

Uusintaottelun Uusintaottelu Välieriin olisi todella pelattu heti kun vain asia olisi käsitelty eli 26.9.1985 aivan aikaisintaan ja viimeistään koko Uusintaottelun Uusintaottelu Välieriin olisi ollut pakko pelata ennen 29.9.1985 millä tahansa aikataululla kunhan ennen Välieriä ne olisi ehditty pelata.

Lisäksi suoralle lähetykselle ennakkoehtona oli vain se, että suora lähetys täytyi aloittaa viimeistäänkin Klo 17.30 ja siihen mennessä.

Uusintaottelun Uusintaottelu Välieriin eli FC Kuusysi-Ilves olisi näillä näkymin nähty TV2:ssa suorana lähetyksenä tullessaan pelatuksi koska TV1 oli jo näyttänyt aiemman pelin joskin TV1 oli edelleen valmiina kanavaksi koska TV2:n ohjelma-aikataulu oli jossain määrin tietysti joustava ennen Klo 18, mutta mikäli suoran lähetyksen ehdoissa ei olisi pysytty ja edelleen Uusintaottelun Uusintaottelu Välieriin olisi nähty kokonaisena jälkilähetyksenä Klo 17.30 alkaen tai tätä ennen, noin Klo 16.30 alkaen jostakin syystä tullessaan sittenkin mahdottomaksi näyttää niin Klo 18 eteenpäin TV2:ssa oli arkisin tosiaan tuohon aikaan Pikku Kakkosta ja muutakin ohjelmaa mikä olisi vienyt ottelun melko todennäköisesti TV1:n puolelle.

Lisäksi tullessaan ehdolle televisioverkkoon mahdollinen suora lähetys Uusintaottelun Uusintaottelusta Välieriin olisi maksanut tilanteen mukaan joko Ensimmäisen tai Toisen ja Ratkaisevan Välieräottelun suoran televisioinnin Yleisradion mukaan.

27.9.1985 tietenkin protestia Ari Hjelmin tilanteista ei hyväksytty ja näin Uusintaottelun Uusintaottelu Välieriin jäi näkymättä tietenkin, mutta uutena pulmana olivat kuitenkin Yleisradion äkillinen haluttomuus olla alustavasti televisioimatta Ensimmäistä Välierää suorana lähetyksenä ja välillä ylipäänsä mitenkään.

Syy siihen oli ollut juurikin jo yhden ylimääräisenkin ottelun eli Uusintaottelu Välieriin TV1:ssä aiemmin suorana lähetyksenä ja myöhemmin hintakiista ottelun suoran tai kokonaisen jälkilähetyksen erillisohjelman takia.

Lopultahan tuo Ensimmäinen Välierä näyttää tulleen sittenkin juurikin ulkoistettuna lähetyksenä Urheilukakkosella.

Muokkaan tämän johdosta myös hieman noita vuoden 1985 tv-lähetysten taustatietoja tuosta Uusintaottelusta Välieriin ja Ensimmäisestä Välierästä mitkä ovat tämän aihealueen aloitusviestissä.
« Viimeksi muokattu: 01.11.2018 klo 10:50:46 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #166 : 01.11.2018 klo 11:23:38

Vuoden 1985 SM-Sarjan Välieristä puhuttaessa Ensimmäisen Välierän televisiointiriita oli tosiaan Yleisradion osalta hyvin lyhytaikainen.

Ikävää oli vain se, että sovun tullessa aivan joko ottelupäivänä eli 29.9.1985 tai muussa tapauksessa vuorokautta ennen eli 28.9.1985 nähtiin aivan liian myöhäiseksi enää näyttää SM-Sarjan Välierää suorana lähetyksenä nimenomaan siis Ilves-TPS-ottelusta.

Välillä pikaisen riidan kestäessä muun muassa YLE ei halunnut näyttää mitään sellaista SM-Sarjan Välierää tai edes Loppuottelujakaan missä olisi pelannut TPS kun TPS oli seurana yksityisesti neuvotellut muun muassa radiointioikeuksia otteluistaan omin päin eikä konsultoinut Palloliittoa tai Yleisradiota tuon ajan sopimusten mukaan jotka TPS:n ja muutaman muunkin seuran johtohenkilöt ja erityisesti sen ajan mediavastaavat olivat nähneet vanhanaikaisiksi.

Kun sopu Välierien ja Loppuottelujen televisioinnista ainakin periaatteessa syntyi niin sitten ongelmaksi tulivat nousemaan Loppuottelujen televisioinnit sinänsä aivan suorina lähetyksinä ja lisäksi YLE sai kiristettyä sopuunsa kaksi ehtoa:

Ensimmäiseksi se sai peruuttamattoman oikeuden muuttaa lähetysten formaattia Välieristä ja Loppuotteluista ja lisäksi se perui peruttujen SM-Välierien ja Loppuottelujen kompensaatioksi jalkapallon ystäville sovitellun suoran TPS-Moskva Spartak-ottelun lähetyksen kuvaruudusta joka olisi tullut SM-Välierien ja Loppuottelujen tullessa aina perutuksi silloin kun ruudussa kiistan mukaisesti olisi ollut TPS.

Ennen sopua YLE:ä uhkasi Palloliiton osalta tuon ajan mukainen sopimus-sakko koska YLE:n olisi ollut pakko näyttää tuohon aikaan Välieristä ja Loppuotteluista niiden tullen peruutetuksi edes jotakin ja pelkkä Urheiluruudun maalikooste ei olisi riittänyt Palloliitolle.

Siten erikoisesti pitkästä aikaa YLE oli valmis näyttämään suoraa kuvaa hieman 1960-lukulaiseen malliin tuon ajan televisioinnin mukaan.

Korvaavana otteluna TPS-Ilves-ottelun tilalla Ensimmäisenä Välieränä olisi esitetty TV2:ssa Klo 15.10-15.55 KePS-HJK:n jälkimmäinen puoliaika suorana lähetyksenä kun koko ottelun televisiointiin ei enää täpötäyden TV1:n ohjelmakartan takia ollut aikaa ja myös osin Yleisradion edelleen pienestä haluttomuudesta näyttää kokonaista ottelua kun sopimuksen mukaisesti myös osaottelun televisiointikin ongelmatilanteissa olisi riittänyt sopimus-sakon välttämiseksi mikä sitä tuolloin uhkasi.

Lopulta KePS-HJK-ottelusta kuultiin lähetys kokonaisen ottelun osalta tietääkseni vain radiossa ja Ilves-TPS tuli kiirehdittynä lähetyksenä Urheilukakkoselta kun muussa tapauksessa koko Urheilukakkonen ilman sopua olisi annettu kokonaan Jääkiekon SM-Liigalle.
« Viimeksi muokattu: 01.11.2018 klo 11:29:59 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #167 : 01.11.2018 klo 12:16:06

Tuo vuoden 1985 SM-Sarjan tv-sopimus äsken mainitun asian tiimoilta tarkoitti ainakin tosiaan sitä, että näillä näkymin myös tuo Toinen ja Ratkaiseva Välieräkin taisi tulla lopulta vain ulkoistettuna koosteena Urheilutunnilla TV2:lla kun muutoin ilmeisesti suora lähetys olisi nähty HJK-KePS-ottelun osalta TV2:ssa muutoin jo Klo 14-15.30 välisenä aikana päivän ensimmäisenä ohjelmana kun TV1:n ohjelmakartta oli jälleen täysi suoran lähetyksen osalta olleeseen aikaan.

Muutoin epävarmaa enää on vain vuoden 1985 SM-Sarjasta puhuttaessa tuo Ensimmäinen Loppuottelu ja sen televisiointi mahdollisesti jopa ihan sellaisenaan suorana lähetyksenä.
« Viimeksi muokattu: 01.11.2018 klo 12:25:38 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #168 : 06.11.2018 klo 06:43:12

Vuoden 1984 SM-Sarjan TV-lähetyksistä ei paljoakaan ole tullut uutta tietoa vastaan kyseenalaisen ottelun eli Jalkapallon SM-Sarjan Ensimmäisen Välieräottelun Ilves-TPS tai FC Kuusysi-Haka ja sen osalta.

Mikäli lähetys ylipäänsä on koskaan tullut televisiosta ainakin näillä näkymin niin ainakin se tuli hyvin yllättäen ja ilmeisesti ihan suorana lähetyksenä TV1:ssä peruen muita ohjelmia tieltään ja selostaja olisi ollut näillä näkymin Pentti Salmi.

Mahdollisesti tuo olisi tietenkin voinut tulla Antero Karapalonkin selostamana TV2:ssa, mutta viime aikojen havainnot ja lähetyksen yllätysluonteisuus ei tue asiaa samalla tavalla kuin mitä aiemmin.

27.9.1984 ja 28.9.1984 Yleisradio ja Palloliitto yhdessä SM-Sarjan päättäjien kanssa keskustelivat ainakin mitä ilmeisemmin muiden Playoff-ottelujen televisioinnista ja silloin ainakin Toinen ja Ratkaiseva Välierä ja molemmat Loppuottelut voitiin näyttää televisiosta.

Näidenkin osalta varsinkin se Toinen ja Ratkaiseva Loppuottelu on myös saattanut tulla ihan suoranakin lähetyksenä.

Lisäksi vuoden 1984 SM-Sarjan loppumetreillä oli yksi muu ongelmallinen asia Toisen ja Ratkaisevan Välierän televisiolähetyksen lähetysajan lisäksi.

Tuon ajan säännöissä tosiaan oli vielä mahdollisuus kolmanteen ja Lopullisen Ratkaisevaan Loppuotteluun mikäli vierasmaalisääntö tai yleinen muu yhteismaalien tilanne ei riittäisi normaalissa kahden Loppuottelun tapauksessa ratkaisuun.

Kolmas Loppuottelu oltaisiin pelattu joko heti sunnuntaina 14.10.1984 jona päivän alun perin piti päättää koko SM-Sarja sinä vuonna muutenkin tai äärimmäisessä tapauksessa vuorokausi tai kaksi vuorokautta tuolloisen Suomi-Englanti-maaottelun jälkeen mikäli kerta kaikkiaan muutoin ennen sitä ei olisi löytynyt järkevää pelipäivää sitä pelata.

Yleisradio kuitenkin vuoden 1985 erikoisista tilanteista selvästi poiketen kuitenkin ilmoitti, että mikäli se menisi vielä suoraan lähetykseen jossakin noista jäljellä olevista peleistä eli Toisessa ja Ratkaisevassa Välierässä tai toisesta kahdesta lähtökohtaisesti mahdollisesta Loppuottelusta niin se ei aikoisi näyttää Lopullisen Ratkaisevaa Loppuottelua suorana lähetyksenä. Mikäli kuitenkin suoraa lähetystä sitä ennen ei olisi ollut niin sitten YLE oli sen valmis lähettämään.

Lopullisen Ratkaiseva Loppuottelu kaikessa teoreettisuudessaan olisi tullut TV1:ssä suorana lähetyksenä tai tunnin mittaisena jälkilähetyksenä Klo 18.35-19.35 sille soviteltuna päivämääränä 14.10.1984 tai siitä eteenpäin noin vuorokausi tai kaksi vuorokautta Suomi-Englanti-maaottelun jälkeen selostajana Pentti Salmi.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #169 : 06.11.2018 klo 08:09:08

Vuoden 1984 SM-Sarjan Loppuotteluista puhuttaessa on epävarmaa myös mahdollinen suora lähetys aivan sen loppuvaiheista.

Jalkapallon SM-Sarjan Toinen ja Mestaruuden Ratkaiseva Loppuottelu TPS-FC Kuusysi nimittäin saattoi sittenkin kaiken jälkeen tulla suorana lähetyksenä, mutta sen olisi pitänyt näillä näkymin alkaa TV2:ssa joko Klo 14 tai sitä ennen ja viimeistään Klo 15 tai Klo 15.05 eteenpäin ja sen olisi kuulunut päättyä viimeistään ennen Klo 17.

Jalkapallon SM-Sarjan Ensimmäinen Loppuottelu on vuorostaan vieläkin epätodennäköisempi olemaan suora lähetys kuin tuo Toinen ja Mestaruuden Ratkaiseva Loppuottelu. Mikäli se olisi lähetetty suorana mitä en ainakaan nyt näillä näkymin tutkimusten jälkeen usko eikä aivan samalla nuo omatkaan muistikuvat tuota Ensimmäistä Loppuottelua ainakaan suorana lähetyksenä niitä vastaa niin Ensimmäisen Loppuottelun olisi pitänyt alkaa Klo 16 aikaan TV1:ssä tai sitä aiemmin, aikaisintaan Klo 14 tai sitäkin ennen ja viimeistään sen olisi tullut päättyä ennen Klo 16.55 alkanutta oletettua ja tietääkseni myös ihan näkynyttä ja lyhennettyä koostelähetystä.

Omasta mielestäni Ensimmäinen Loppuottelu vuoden 1984 SM-Sarjan osalta tuli koosteena TV1:ssä ja vielä vähän tavallista lyhyempänäkin jonka olen aiemmin merkinnyt.

Kaiken kaikkiaan on harmittavaa kun noita tuon vuoden Loppuottelun tarkkoja aloitusaikoja ei ole löytynyt mistään toisin kuin vuoden 1983 ja 1985 vastaavista joiden Loppuottelut tosiaan ainakin näillä näkymin ilman suuria ihmeitä ovat varmasti tulleet suorina lähetyksinä aikanaan.

Kun ne löytyisi niin mahdollisen suoran lähetyksenkin osuus ainakin mahdollisesti saattaisi selvitä jo siitäkin.

Kuitenkin kaikesta huolimatta, olen päättänyt merkitä tuon vuoden 1984 Jalkapallon SM-Sarjan Ensimmäisen Loppuottelun ja Toisen ja Ratkaisevan Loppuottelun mahdollisen suoran lähetyksen kellonajat mikäli ne vain mahtuvat niin tuohon aloitusviestiin.
« Viimeksi muokattu: 06.11.2018 klo 08:17:46 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #170 : 01.02.2019 klo 15:41:47

Vuosien 1993-1994 Veikkausliigan mahdollisista lähetyksistä PTV:llä ei ole tullut melkein lainkaan mitään uutta tietoa.

Sen sijaan vuoden 1994 ehkäpä jalkapalloystävien kovin tietynlainen ja valitettavasti kausiohjelmaksi jäänyt sellainen ohjelma tuli PTV:ltä.

Kesäkaudella 1994 PTV tosiaan näytti jalkapallon tuolloista uunituoretta Ykköstä ja vahvistui ainakin se, että PTV sitä varmasti jossakin välissä historiaansa näytti vaikkakin edelleen mahdolliset vuosien 1995-1997 aikaiset Ykkösen satunnaiset näkymiset Urheilusunnuntai-ohjelmassa tai Urheilu-Uutiset-ohjelmassa PTV:ssä ovat edelleen epävarmoja.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #171 : 01.02.2019 klo 20:37:34

Poikkeuksellisesti laitan tähän tosiaan tuon PTV:n vuonna 1994 olleen Jalkapallon Ykkösen erikoisohjelman mistä tosiaan pystyi kesäkaudella 1994 Suomen toiseksi korkeimman sarjatason jalkapalloa ja sen lähetyksiä seuraamaan.

Tämä ohjelma oli tosiaan puolen tunnin mittainen lähetysohjelma jossa ensimmäisestä puoliajasta nähtiin aina vain tunnelmakuvia (Poislukien tilannetta missä ensimmäisellä puoliajalla nähtiin maaleja tai muita erittäin merkittäviä tilanteita ja tietenkin mikäli toisella puoliajalla ottelussa ei nähty maaleja niin silloin keskityttiin näyttämään vain ensimmäisen puoliajan osuutta lähetyksessä enimmäkseen.) ja muutoin nähtiin yleisesti ottaen suurin osa ottelun toisesta puoliajasta noin viimeisen 10-15 minuutin osalta sellaisenaan ja tarpeen mukaan enemmänkin aina suurin piirtein 25 minuuttiin asti kestoltaan ottelun loppumetreistä puhuttaessa.

Ja tietenkin mikäli toisella puoliajalla ei ollut maaleja tai muuta merkittävää niin siinä tapauksessa nähtiin 10-15 minuutin ja enintään 25 minuutin osuudella ottelun ensimmäisen puoliajan tapahtumat ohjelmassa.

Tämän Ykkösen erikoisohjelman nimi oli Ykkösurheilu ja vaikka harmittavasti selostajaa ei löytynyt niin tämän ohjelman kenttähaastattelija/kenttätoimittaja ainakin oli Ari Wiskari. Wiskari saattoi ehkä kenties olla myös selostajakin jossakin satunnaisemmassa TV-ottelussa, mutta toistaiseksi tälle en varmistusta ole löytänyt.

Tässä niitä TV-otteluja Ykkösestä tulee ja ne tulivat kesällä 1994 aina keskiviikkoisin kun se päivä yksinkertaisesti sopi parhaiten Ykkösen omille pomoille ja PTV:lle:

Jalkapallon Ykkönen PTV:ssä 1994

1.6.1994: FC Kontu-PV Kokkola Klo 20-20.30 (Tämä ottelu nähtiin tavallisen formaatin mukaan koska ottelun ainoa maali Stephen Clarken tekemänä Jyrki Kleimolan syötöstä nähtiin toisella puoliajalla.)

8.6.1994: FC Inter-VPS Klo 20-20.30 (Tässä ottelussa nähtiin hieman enemmän ensimmäistä puoliaikaa Reijo Palovuoren maalin takia Tomasz Arceuszin syöttämänä. Toni Korkeakunnas teki ottelun jälkimmäisen maalin tietenkin normaalimmin seuratulla toisella puoliajalla.)

15.6.1994: Ponnistus-KePS Klo 20-20.30 (Tässä ottelussa nähtiin hieman enemmän ensimmäistä puoliaikaa Juha Koskisen maalin takia Pasi Pihamaan syöttämänä. Koskinen teki myös ottelun viimeisen maalin Miikka Nurmen syöttämänä kun taas 2-1 ja 3-1 maalit Ponnistukselle teki Bola joista yhden Tommi Virkaman syöttämänä ja toisen ilman syöttöä. KePS:n ainoan maalin ja sen hetken tasoitusmaalin ennen Ponnistuksen jyräämistä teki Kimmo Savolainen.)

13.7.1994: Ykkönen Special-ohjelmassa näytettiin maalikooste 10.7.1994 pelatuista Ykkösen ottelukierroksen otteluista BK-IFK-KePS, FC 1991-KTP, FC Kontu-KajHa, Kultsu-VPS, PIF-PV Kokkola, Lahden Reipas-Ponnistus ja RP-Iirot ja FC Inter Klo 20-20.30.

20.7.1994: FC Inter-RP-Iirot Klo 20-20.30 (Tämä ottelu nähtiin tavallisen formaatin mukaan kun Tero Forss teki ottelun ainoan maalin toisella puoliajalla ilman syöttöä.)

27.7.1994: Ponnistus-KTP Klo 20-20.30 (Tämä ottelu nähtiin tavallisen formaatin mukaan kun Ponnistuksen pelaajista Reijo Paukku ja Miikka Nurmi tekivät ottelun maalit toisella puoliajalla molempien osalta ilman syöttöä.)

3.8.1994: FC Inter-BK-IFK Klo 20-20.30 (Tässä ottelussa nähtiin hieman enemmän ensimmäistä puoliaikaa Thomas Nygårdin, Marcelon ja Samuli Lindelöfin maalien takia joihin syöttäjät olivat tietenkin BK-IFK:n ainoan maalin osalta Mikael Puisto ja kahteen ensimmäiseen FC Interin maaliin Tero Forss ja Toni Alimattila. Toisella puoliajalla FC Inter meni menojaan ja lopputulos olisi voinut olla jopa suurempikin kuin vain 4-1, mutta FC Inter ei vain saanut enempää maaleja kovista yrityksistä huolimatta. Nicca teki maalin ilman syöttäjää ja Alimattila teki ottelun päätösmaalin syöttäjänä Forss.)

10.8.1994: Lahden Reipas-Kultsu Klo 20-20.30 (Tämä ottelu päättyi maalittomaan tasapeliin jolloin ottelussa nähtiin lähinnä sen muut erikoisimmat tilanteet.)

22.6.1994, 29.6.1994 ja 6.7.1994 olleet Ykkösen TV-ottelut jäivät näyttämättä koska tuolloin ei pelattu Ykköstä sen ollessa kesätauolla kahteenkin otteeseen. Niiden tilalla näytettiin niin MM-Jalkapallon kisa-uutisia kuin myös eri golfin suurtapahtumien kisa-uutisia, täyteohjelmaa muilta PTV:n yhteistyökanavilta ja mahdollisesti peruutettujen ohjelmien uusintoja.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #172 : 03.04.2019 klo 16:40:12

Vuoden 1986 Jalkapallon SM-Sarjan lähetyksiin voi lisätä yhden ottelun.

Kyseinen ottelu tosin oli kokeiluluontoinen lähetys HTV:llä joka aloitti vuosien 1986-1988 ajan kestäneet lähetykset ja jota ei ollut merkitty useiden eri lehtien varsinaisille TV-puolen lähetysilmoituksiin.

Toisaalta tämä ottelu oli merkitty tulevan jälkilähetyksenä klo 22.25 eteenpäin myös HS Aikakoneessa olleessa päivän lehdessä harmittavasti ilman täsmennystä kestosta tai selostuksesta.

Alun perin tuona kyseisenä vuotena eli 1986 HTV:n piti kokeilun ollessa onnistunut lähettää vielä syksyllä viisi ottelua, mutta suosittujen katsojalukujen valossa yhden ainoankin kerran jälkeen HTV alkoi näyttää 27.7.1986 eteenpäin tuon vuoden SM-Sarjan loppuun asti jokaisen jäljellä olleen HJK:n kotiottelun.

Itse HTV:n lähetykset aloittanut ottelu oli 17.5.1986 päivän viimeisenä ohjelmana klo 22.25 eteenpäin mitä ilmeisemmin joko klo 23.25 asti kestänyt tunnin mittaisena koosteena tullut jälkilähetys tai klo 23.55 asti kestänyt kokonainen jälkilähetys ottelusta HJK-Koparit.

Kyseisen lähetyksen ilmoitus näkyy tuon HS Aikakoneen 17.5.1986 lehdessä sivulla 44.
« Viimeksi muokattu: 03.04.2019 klo 16:44:44 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #173 : 14.04.2019 klo 18:13:10

Jalkapallon Suomen Cupeihin vuosilta 1958-1997 tulee pian päivitystä tämän aihealueen isoon kokoelmaviestiin joten tämä viesti on osittain huomioviesti.

Vuoden 1979 Suomen Cupia näillä näkymin televisioitiin vaikkakin ei erikoisesti itse Loppuottelua vaan Suomen Cupin Ensimmäisen Kierroksen otteluja.

Ainakin yksi ottelu televisioitiin ja se oli tämä Urheilutunnilla koosteena:

22.4.1979: Suomen Cupin Ensimmäisen Kierroksen Ottelu Ilves-Haka TV2 Klo 19.25-20.30 selostajana Aulis Virtanen
« Viimeksi muokattu: 14.04.2019 klo 18:22:43 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #174 : 06.05.2019 klo 13:46:03

Vuosina 1972-1976 pelattiin Jalkapallon Viking Cupia jonka nimitys on mahdollisesti ollut myös Jalkapallon Maali Cup/Jalkapallon Maalicup?

Ainakin nuo nk. Maali Cupin/Maalicupin loppuottelujen paikkakunnat ja kentät aina Maarianhaminassa ja kertaalleen vuonna 1974 Turussa alkamisaikojen ja TV-lähetysten osalta täsmäävät myös annettuihin päivämääriin silloin kun Yleisradion TV2 niitä esitti.

Ellei mitään virhettä muutoin tule tai ellei tuo mahdollinen Maali Cup/Maalicup ole joku aivan muu ammattimaiseen jalkapalloon ja sen Viking Cupiin liittymätön tapahtuma niin tässä tulee ainakin alustavat Jalkapallon Viking Cupin lähetykset vuosilta 1972-1976 televisiossa ja Viking Cup oli periaatteessa myös myöhemmän Jalkapallon Liiga Cupin/Liigacupin edeltäjä:

Jalkapallon Viking Cup 1972-1976 Yleisradiossa

1972: Viking Cupin Loppuottelua 1972 ei televisioitu ja siinä olisi kuvaruudussa nähty 5.11.1972 TPS-GBK

1973: Viking Cupin Loppuottelu 1973 näytettiin TV2:ssa 4.11.1973 Klo 20.05-21 ja siinä kohtasivat Lahden Reipas-GBK ja kyseisen myös jatkoajalle venyneen ja ottelun koosteessakin sitä näytettynä selosti joko Antero Karapalo kaikkien muiden vuosien tapaan tai sitten ainoana vuosittaisena poikkeuksena mahdollisesti Aulis Virtanen (Harmittavasti tuo tarkka selostaja ei selvinnyt.)

1974: Viking Cupin Loppuottelu 1974 näytettiin TV2:ssa 2.11.1974 Klo 17.15-18.15 ja siinä kohtasivat HJK-SePS ja sen selosti Antero Karapalo

1975: Viking Cupin Loppuottelu 1975 näytettiin TV2:ssa 26.10.1975 Klo 19.55-21 ja siinä kohtasivat Mikkelin Palloilijat-Mikkelin Pallo-Kissat ja sen selosti Antero Karapalo

1976: Viking Cupin Loppuottelu 1976 näytettiin TV2:ssa 30.10.1976 Klo 18.25-19.15 ja siinä kohtasivat KPV-Lahden Reipas ja kyseisen myös jatkoajalle venyneen ja ottelun koosteessakin sitä näytettynä kaiken sen selosti Antero Karapalo

 
Sivuja: 1 ... 6 [7] 8
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa