FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
20.06.2018 klo 16:45:07 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
FF2-futisturnaus 2018, Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org
Sivuja: 1 ... 6 [7]
 
Kirjoittaja Aihe: Jalkapallon SM-Sarjan / Futisliigan / Veikkausliigan TV-lähetyshistoriaa  (Luettu 26959 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #150 : 09.06.2018 klo 09:15:05

Juuri ja juuri näyttävät mahtuneen nuo vuoden 1977 ja 1980 päivitykset aloitusviestiin joten täytyy jatkossa varmaankin pistää toistaiseksi uusiin erillisiin viesteihin nuo päivitykset kunnes tulee muokattua todella suuresti tuota aloitusviestiä ja karsittua noita silloisia oheisjuttuja 1960-luvun lopun ja vuoden 1970 erittäin epäselvistä ottelulähetyksistä puhuttaessa noita vuoden 1976 Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan otteluja varten.

Vuoden 1988 TV-otteluista en myöskään hirveästi löytänyt uutta eri lehdistä puhuttaessa joskin TPS-HJK-ottelun suoran lähetyksen erittäin pitkä kesto ja F1-kisan kutistuminen lähetysmitaltaan YLE:n kanavilla otettiin huomioon ja mahdollisesti välillä jälkipuheissa oli juttua tämän ottelun siirtyminen valtavan pituuden takia lopulta TV1:stä ottelun loppupuolella myös TV2:lle, mutta tiedä sitten tuosta kun kyllä tuo lähetys ennemminkin tuli TV1:ssä ja lähinnä F1-kisa siirtyi sitten vielä normaalia pienemmäksi koosteeksi TV2:lle.

Mielenkiintoista oli myös se, että YLE painosti Palloliittoa ottelun aloitusajan suhteen alkamaan juurikin Klo 15 eteenpäin televisioinnin takia kun Palloliitto ja TPS:n pomot itse olisivat halunneet pitää ottelun Klo 18.30 normaalin sarjakierroksen takia ja sille ajalle myös korvaava suora televisiointi olisi varmuuden varalta järjestetty.

Peruutusotteluna TPS-HJK-ottelulle TV1:ssä olisi ollut nimenomaan tuon ottelun jäädessä televisioimatta FC Kuusysi-Reipas jota sitten jälkikäteen kovasti harmiteltiin kun TPS-HJK päättyi 0-1 ja FC Kuusysi-Reipas päättyi maalein 5-3 nk. Kyykälle.
« Viimeksi muokattu: 09.06.2018 klo 09:26:45 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #151 : 14.06.2018 klo 11:50:48

Jalkapallon SM-Sarjan viimeisenä vuotena eli vuonna 1989 ei juurikaan mitään yllättävää tullut löydettyä siihen mitä tuli TV-lähetyksiin.

HTV ei ilmeisesti vuosista 1986-1988 poiketen sittenkään näyttänyt lainkaan SM-Sarjaa Jalkapallon osalta.

Yleisradion TV-otteluista puhuttaessa loppukierrosten mahdollisten suorien lähetysten televisioinnin miettimisen lisäksi 6.7.1989 oli myös mielenkiintoinen päivämäärä.

Tuolloin pelattiin SM-Sarjan peruutusotteluja ja siirrettyjä otteluja ja Yleisradio halusi tuolloin näyttää televisioidun ottelun. Otteluksi tuli tietenkin lopulta alun perin 9.7.1989 pelattavaksi aiottu TPS-Ilves joka nähtiin TV2:ssa koosteena.

Mikäli kuitenkin TPS-Ilves-ottelua ei olisi jostakin syystä haluttu televisioida edes koosteena niin varalähetyksenä TV2:ssa olisi nähty televisio-otteluna edelleen koostelähetyksenä 29.6.1989 erikoisen lentolippusotkun takia peruttu OTP-HJK.

OTP olisi mielellään halunnut päästä ruutuun ja lopulta 23.7.1989 se sitten esiintyikin Mikkelin Palloilijoita vastaan kuvaruudussa joskin tämän ottelun osalta vieläkin epäselvää sikäli on, että olisikohan tämä ottelu ollut jopa peräti suorakin lähetys? Varmasti ottelu on ainakin tutkimusten jälkeen ollut ainakin kokonainen jälkilähetys vaikka välillä se oli koosteeksikin merkitty.

Jalkapallon SM-Sarjan historian viimeinen ottelu eli FC Kuusysi-TPS tosiaan 8.10.1989 oli kooste ja erikoista siinä oli se, että ottelu taidettiin pelata mahdollista suoraakin televisiointia silmällä pitäen ja varmuuden varalta Klo 15 sijaan alkaen jopa jo Klo 14.

Vuoden 1988 Jalkapallon SM-Sarjassa tosiaan Loppusarjan otteluista puhuttaessa suoraksi lähetykseksi saattoi ehkä siirtyä myös kokonaisena jälkilähetyksenä ainakin varmasti ollut Reipas-TPS.

Muutoin vuosien 1987-1989 Jalkapallon SM-Sarjan kausista puhuttaessa visaisin pähkinä purtavaksi on ollut tuo vuoden 1987 viimeinen lähetys eli 4.10.1987 pelattu HJK-Porin Pallotoverit.

Tästä ottelusta puhuttaessa tuntui niin Yleisradiolla, Palloliitolla kuin välillä itse seurojen pomoillakin olevan päättämättömyyttä ottelun televisioinnin ja lähetyksen suhteen.

Jalkapallon SM-Sarjan 1987 päätösottelusta puhuttaessa ottelun kaiketi piti alkaa Klo 15 mikäli ottelu olisi haluttu televisioida tai näyttää suorana TV1:ssä, mutta välillä näin ei tehty minkä takia ottelusta piti olla vain koostelähetys Klo 16.25-17.25. Ikävä kyllä välillä YLE halusi asiasta puhuttaessa muuttaa mieltään ja se taas ei välillä käynyt Palloliitolle milloin kiistan kestäessä välillä Yleisradio painosti Palloliittoa ja välillä sitten Palloliitto painosti Yleisradiota.

Tuolloin 4.10.1987 alkuperäisen suunnitelman mukaan televisiokierroksen ottelu eli se mikä haluttiin televisioida, olisi pelattu aikaisemmin eli Klo 15 alkaen ja kaikki muut ottelut olisi pelattu normaalin tavan mukaan vaihtelevasti hieman paikkakunnasta riippuen kuitenkin televisio-ottelua myöhemmin ja alkaen viimeistään Klo 18.30.

Välillä kuitenkin kuitenkin myös televisio-ottelu eli HJK-Porin Pallotoverit siirtyi myös eri lähetysajalle kiistan kestäessä jolloin ottelu olisikin lopulta ehkä kenties pelattu samalla tavalla kuin muutkin päätöskierroksen ottelut tai se olisi näistä poiketen alkanut vasta aikaisintaan Klo 18.30 ja kestänyt noin hieman yli Klo 20 asti tai siitä eteenpäin tietenkin riippuen mahdollisesta jatkoajasta tai rangaistuspotkukilpailusta.

Näillä näkymin TV1 lähetti kyllä ottelun kaikissa tapauksissa eri lehtien kommenttienkin mukaan, mutta missä muodossa niin se onkin sitten omanlaisensa asia. Joka tapauksessa ainakin näillä näkymin ottelu nähtiin yllättäen sinä päivänä ruudussa ja aiheutti melkoisia ohjelmamuutoksia ja peruutuksia etenkin mikäli ottelu oli jopa suora lähetys. Välillä kiistan kestäessä TV-lähetys oli myös poissa eri lehdistäkin.

Muussa tapauksessa ehkä luultavimmin ottelun tullessa televisioiduksi mahdollisesti koosteena sillä olisi ollut kolme eri vaihtoehtoa aiemman Klo 16.25-17.25 sijaan:

Ensimmäinen aikapaikka olisi ollut vasta Klo 18.30 eteenpäin mikäli ottelu olisi pelattu alkuperäisen aikataulun mukaan ja kooste yllättäen olisi näytetty vain siirrettynä, toinen aikapaikka ja näistä ehkä luultavin olisi ollut heti ottelun päätyttyä muuttuneella aikataululla eli Klo 20 eteenpäin kuitenkin ennen TV-Uutisia ja Urheiluruutua edellyttäen tietenkin aikataulun muuttumista ja viimeinen mahdollisuus koosteelle olisi ollut tavallista pidempi ja osana Urheiluruutua tullut ylimääräinen, reilusti normaalia koostelähetystä pidempi koostelähetys.

Tietenkin ottelu koosteenakin aiheutti muutoksia tuon päivän ohjelmistoon.

Vuoden 1987 Jalkapallon SM-Sarjan muista lähetyksistä puhuttaessa 19.7.1987 näkynyt ottelu FC Kuusysi-Mikkelin Palloilijat näillä näkymin näkyi kyllä televisiossa siten kuin näkyi, mutta joko aivan alkuminuutit tai loppuminuutit jäivät jonkun syyn takia TV1:ssä suoran lähetyksen tai melkein kokonaisen jälkilähetyksen osalta näkymättä eli noin 8 minuuttia jäi pois lähetyksestä.

Joidenkin lehtien mukaan ottelu yksinkertaisesti vain alkoi TV1:ssä sinä päivänä ilman sen kummempia ilmoituksia asian osalta joka tietenkin sitten olisi tarkoittanut ottelun aloituspotkun alkamista jo noin klo 15.52 mikäli lähetyksestä jäivät alkuminuutit näkymättä ja muutoinhan pois jäivät ilmeisesti loppuminuutit. Homma oli asiassa hieman sama kuin mitä yhden Jalkapallon EM-Kisojen 1988 ottelulähetyksen suhteen oli ollut vuonna 1988.

Kolmostelevision osalta vuosina 1987-1989 ei näillä näkymin ilmeisesti tullut enempää Jalkapallon SM-Sarjaa kuin vain yksi ainoa ja jo aiemmin merkitty vuoden 1988 TV-ottelu jonka senkin piti alun perin näkyä TV2:n otteluna. Aiemmin vielä vuonna 1988 Kolmostelevision oli tarkoituksena ollut lähettää aina Jalkapallon SM-Sarjaa sinä vuonna silloin kun TV1 tai TV2 ei olisi pelejä näyttänyt tai ei myöskään HTV. Kolmostelevisio näytti kuitenkin paljon muuta jalkapalloa korvauksena tästä.

Esimerkiksi UEFA-Cupin pelejä, Naisten SM-Sarjaa tai nk. Mimmiliigaa ja Juniorien SM-Sarjaa näkyi Kolmosella sinä vuonna ja nämä saattoivat olla juurikin Jalkapallon SM-Sarjan ottelulähetysten tilalle hankittuja lähetyksiä kun televisioinnista ei nähtävästi päästy sopuun jo aiemmin kerrottua yhtä ottelua enempää.

Muutoin epäselvää kaiken jälkeen vuosien 1961-1989 TV-lähetyksistä puhuttaessa on enää vain vuosien 1967-1970 TV-lähetykset ja vuosien 1979 ja 1980 TV-lähetykset kahden ja yhden puuttuvan lähetyksen osalta niiltä jälkimmäisiltä vuosilta. Sen sijaan vuosien 1967-1970 lähetykset ovat voineet kaikkein pahimmassa tapauksessa jäädä näyttämättä. Vuoden 1976 Jalkapallon SM-Sarjan/Mestaruussarjan TV-ottelut tulen kyllä vielä myös merkitsemään ennen pitkä aloitusviestiin tai muuhun viestiin.

Täytyy merkitä tuo 4.10.1987 tulleen ottelun taustoitus uudelleen ja hieman lyhyemmäksi aloitusviestiin nyt uusien tietojen jälkeen.
« Viimeksi muokattu: 14.06.2018 klo 12:17:02 kirjoittanut Piippu-Virtanen »

 
Sivuja: 1 ... 6 [7]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines