FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
18.08.2019 klo 00:08:25 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
FF2-kauppa:kauppa.ff2.fi, Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 ... 7 [8]
 
Kirjoittaja Aihe: Jalkapallon SM-Sarjan / Futisliigan / Veikkausliigan TV-lähetyshistoriaa  (Luettu 42054 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #175 : 06.05.2019 klo 18:41:20

Jalkapallon Liigacupin lähetyksiä tulee seuraavaksi tähän alle vuosilta 1994-1997 ja näistä puhuttaessa ainakin näillä näkymin nähtiin vain pelkät Loppuottelut:

Jalkapallon Liigacup televisiossa 1994-1997

1994: Liigacupin Loppuottelu HJK-FC Jazz 30.10.1994 Klo 15-16.30 PTV:ssä (Harmittavasti selostajaa ei löytynyt ja erikoisesti muun muassa Vaasan PTV näytti tämän ottelun ainakin tietääkseni vain kokonaisena jälkilähetyksenä Klo 23.15-00.45. Joillakin muillakin rannikon ruotsinkielisillä alueilla tämä ottelu nähtiin myös vain kokonaisempana jälkilähetyksenä kyseisten alueiden paikallisilla PTV-kanavilla Klo 22.15-23.45, mutta muun muassa Pietarsaaren alueella esimerkiksi tätä ottelua ei siellä päin tapahtuma-aikaan olleiden teknisten vikojen takia kaiketi nähty lainkaan tai ainakin nähtiin vain osittaisena ja edelleen tarkoitetun kokonaisena jälkilähetyksenä.)

1995: Liigacupin Loppuottelu HJK-FC Haka 12.7.1995 Klo 21.25-23 TV1:ssä selostajana Bror-Erik Wallenius mahdollisesti kommentaattorin kanssa tai sitä ilman ja samassa yhteydessä nähtiin myös ilmeisesti jonkinlaisena koosteena tai muuna lyhyempänä lähetyksenä Naisten Suomen Cupin Loppuottelu FC Kontu-TiPS

1996: Liigacupin Loppuottelu HJK-RoPS 16.5.1996 Klo 14.55-16.53 TV1:ssä selostajana Tapio Suominen ja kommentaattorina Jyrki Heliskoski

1997: Liigacupin Loppuottelu VPS-HJK 26.6.1997 Klo 23.30-00.59 TV1:ssä selostajana Bror-Erik Wallenius ja kommentaattorina Martti Kuusela
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #176 : 06.05.2019 klo 19:03:27

Vuoden 1996 Jalkapallon Suomen Cupista on näillä näkymin näytetty sittenkin aiemmin luulemani, mutta toistaiseksi vielä laittamattoman yhden Välierän TV-lähetyksen sijaan peräti molemmat Välierät.

Aion päivittää kyseisenä seikan tuohon tämän aihealueen edellisen alueosioon eli seiskaosioon heti tämän viestin jälkeen.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #177 : 06.06.2019 klo 14:23:09

Vuoden 1990 Futisliigan kautta koskien aiemman Jalkapalloliigojen televisioinnin aihealueen viestin mukaisesti olen näillä näkymin päättänyt mahdollisen aloitusviestin mahtumisen mahdollisuuden mukaan laittaa noihin ottelujen televisiointeihin suuren poikkeuksen.

Normaalisti erinäiset harjoitusottelut eivät kuulu tietenkään listalle kun ne koskevat tietenkin varsinaisia pelikaudella tulleita otteluja, mutta Futisliigan Harjoituskauden Päätösottelu 1990 on kuitenkin lähtökohtaisesti poikkeus ainoana muuna televisioituna Futisliigan lähetyksenä sinä vuonna Toista ja Ratkaisevaa Loppuottelua huomioimatta milloin oli mahdollista nähdä kotimaiselta selvemmin näkyvältä ja suuremmalta televisiokanavalta kotimaisen jalkapalloilun korkeimman sarjatason otteluja.

Syy sille tietenkin oli se, että yksikään kanava ei paikalliskanavia lopulta televisioinnut Futisliigaa sinä vuonna ellei tätä ottelua Kolmostelevision osalta lasketa tai aivan viime hetkellä Toisen ja Ratkaisevan Loppuottelun näyttänyttä Yleisradiota ja sen TV2-kanavaa.

Futisliigan osuus oli pitkään vuoden 1990 aikana selvä, että YLE:llä otteluja ei tultaisi näkemään.

Kolmostelevision osuus vaikutti lupaavalta, mutta neuvottelut kaatuivat loppumetreillä tietenkin yleiseen Palloliiton ja Yleisradion maaottelusotkun lisäksi myös Kolmostelevision omiin toimilupasääntöihin mitkä kiusasivat myös MTV:täkin mahdollisen televisioinnin osalta.

Toki vuoden 1990 toimilupasäännöt suoran tai yleisen tapahtumaurheilun osalta Kolmostelevision ja MTV:n suhteen olivat sinä vuonna jo helpottuneet vuoden 1988 vastaaviin nähden, mutta eivät kuitenkaan riittävän paljon eivätkä järkevästi enää Futisliigan alkukaudelle tullessa.

Tämä kyseinen ottelu oli Futisliigan Harjoituskauden Päätösottelu 1990, mutta myös ammatillinen hyväntekeväisyysottelu eli nk. Charity Shield-luokan ottelu jossa tietenkin ottelijoilla täytyi olla jotain merkittävää taustaa.

FC Kuusysi oli tietenkin tilanteesta ja näkökannasta riippuen viimeinen Jalkapallon SM-Sarjan voittaja tai myös ensimmäinen Jalkapalloliigan/Kansallisliigan/Palloliigan/Futisliigan/Veikkausliigan voittaja vuonna 1989 kun vihdoin ja viimein kotimaisen korkeimman jalkapallosarjamme päättäjät päättivät ryhtyä ammattimaisuuteen.

Harmittavasti kuitenkin SM-Sarjan muuttuessa ammattimaiseksi ei oikein järkevää nimeä tunnuttu keksivän ja esimerkiksi Veikkausliigan nimeä ei vain lopulta otettu kun tietenkin Veikkausta ei ihan vielä saatu pääsponsoriksi (Lopulta saatiin tietenkin vuodeksi 1992.) ja sitten saatiin Futura/Neste-Futura sponsoroimaan jolloin tietenkin Jalkapallon Nesteliigan sijaan oli järkevämpää nimetä sarja Jalkapallon Futisliigaksi.

KuPS vuorostaan oli tietenkin viimeisen Jalkapallon SM-Sarjan aikaisen Jalkapallon Suomen Cupin Mestari tai Suomen Cupin Voittaja ja tietenkin tuon ajan sponsorinimen ja osin myös vuoden 1989 ja 1990 talvikauden ajan olleen Jalkapallon Kansallisliigaa ja sen nimeä mukailevan Jalkapallon Kansallis-Cupin 1989 Mestari tai Voittaja.

Enimmäkseen osapuolista puhuttaessa ennen ottelua niistä oltiin yhtä mieltä vaikkakin myös viimeisen SM-Sarjan tai myös ensimmäisen Jalkapalloliigan/Kansallisliigan/Palloliigan/Futisliigan/Veikkausliigan sarjan toiseksi sijoittunut eli TPS olisi kovasti halunnut päästä Kolmostelevision TV-ottelun kuvaruutuun.

Ei kuitenkaan päässyt.

Kuten ei myöskään tämän TV-lähetyksen kenttäoloja hallinnut HJK:kaan haluistaan huolimatta vaikka ottelu tuli tietenkin Helsingin Olympiastadionilla ja HJK TV-ruudussa olisi tietysti ollut houkuttelevin ratkaisu jopa Harjoituskauden Päätösottelussakin.

Lopulta siis kaikkiaan vuonna 1990 nähtiin vain pääkaudella HJK ja FC Kuusysi isommin kansallisemmassa kuvaruudussa ja tietenkin tämän erikoisen ottelun ja Harjoituskauden Päätösottelun mukaan laskien myös KuPS eli kolme joukkuetta nähtiin isommin kansallisemmassa kuvaruudussa.

Kolmostelevision päätös olla näyttämättä Futisliigaa tietenkin harmitti myös alustavaa Kolmostelevision Futisliigan TV-ottelujen selostajaa ja kommentaattoria eli Jukka Pakkasta ja Jyrki Heliskoskea jotka olivat jo lupautuneet lähetyksiin.

Tietenkään hirveän montaa lähetystä ei olisi tullut vuoden 1990 aikana kaikkiaan, mutta olisi kuitenkin tullut muun muassa Futisliigan avauspäivältä 29.4.1990 kuten myös toukokuussa 1990 mikäli YLE ei siihen mennessä niitä olisi halunnut näyttää.

Tässä itse Kolmostelevision erikoinen Futisliigan 1990 kautta koskenut lähetys:

22.4.1990: Futisliigan Harjoituskauden Päätösottelu KuPS-FC Kuusysi Klo 15-16.55 TV3:lla suorana lähetyksenä ja mahdollinen Jatkoaika ja Rangaistuspotkukilpailu siihen päälle tarpeen mukaan mahdollistaen selostajina Jukka Pakkanen ja Jyrki Heliskoski

Päivitys: Valitettavasti näyttää siltä, että ei mahdu tuo uusin jalkapallolisäys aloitusviestiin. Pitänee palata myöhemmin asiaan kun ehtii etsiä nuo kaikki vanhemman ajan puuttuvat jalkapallo-ottelut ja päivittää sitten siinä yhteydessä.
« Viimeksi muokattu: 06.06.2019 klo 14:31:53 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #178 : 07.08.2019 klo 22:30:38

Vanhempien aikojen kotimaisen jalkapallon selostajia on viime aikoina selvinnyt varsin paljonkin mitä erinäisimpien tutkimusvaiheiden jälkeen.

Vuoden 1965 yhden puuttuvan ottelun selostaja olisi myös selvinnyt ilman kokonaan väärin alun perinkin ladattua ja koottua mikrofilmirullaa joka tietysti näytti eri kommervenkeistä katsottuna aivan mitä sattuu jonka myötä yhden ottelun selostaja jäi vieläkin pimentoon, mutta kolmikko Anssi Kukkonen, Esko Piipponen tai Juha Jokinen on sen mitä todennäköisimmin selostanut.

Esko Piipposen selostusten määrät ovat nousussa piakkoin varsin paljonkin kuten myös Anssi Kukkosen ja Seppo Kannaksenkin osuudet televisioidussa maajoukkuetason jalkapalloiluista historiallisesti puhuttaessa.

Ainakin yksi maaottelukin löytyi mitä pidin alkujaan näkymättömänä ja mikäli se vielä jostakin syystä olisi jäänytkin vielä yhtä huonolla onnella edelleen näyttämättä kuin milloin se aiottiin näyttää niin sen Yleisradio ainakin ihan oikeasti aikoi näyttää ja hieman Jääkiekon SM-Sarjan vuosien 1968-1975 aikakauden mukaisesti nk. Kuvasi Purkkiin ja aikoi selvästi sen sitten myös jälkikäteen näyttää reilusti myöhemminkin tuon ajan jääkiekkoa mukaillen joskin tämä alkujaan mielestäni näkymätön tapaus on sattunut yhtä sensaatiomaisesti ihan 1980-luvulla!

Lähipäivinä tulen tuota listaa päivittämään aika monellekin eri alueelle kuin niin tälle alueelle, MM ja EM-puolelle on löytynyt paljon uutta tietoa ja ennen kaikkea päivitysten myötä melkein kaikki kotimaiset radioselostajat merkittävälle jalkapalloilulle ovat löytyneet nimenomaan maajoukkuetasolta puhuttaessa ja siinä työssä kunnostautuivat kotimaisesti puhuttaessa kaksikko Pentti Pirhonen ja Aulis Virtanen jotka tosiaan toimivat 1960-luvulla lähetyksissään myös kommentaattoreina aina toisen tästä kaksikosta selostaessa vaikkakin välillä Pirhonen ja Virtanen selostivat myös yksinäänkin.

1960-luvulla tai erittäin vanhan ajan kotimaisen jalkapallon merkittävä selostaja ruotsinkielisellä puolella oli vuorostaan itse Göran Stubb ainakin kaikkien tutkimusten jälkeen!
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #179 : 08.08.2019 klo 11:38:23

Tähän väliin ajattelin laittaa huomioviestinä vuosien 1963-1966 kotimaisten jalkapallo-ottelujen selostajat päivityksenä sisältäen siinä samalla päivityksen myös Suomen Cupin 1965 radioselostajasta.

Liitän nuo kotimaisten jalkapallo-ottelujen selostajat sarjapeleistä aloitusviestiin karsien myös niissä olevaa oheiskirjoitusta varsinkin vuoden 1966 ainoaksi ottelulähetykseksi näillä näkymin hyvin todennäköisesti jääneen ottelun osalta.

Vieläkin puuttuu paljon vuosien 1966-1970 eli kotimaisen jalkapalloilun televisioinnilta nk. Mustilta Vuosilta varmuutta edes alustavienkaan lähetysten selostajista kun nyt uusimpana mukaan on liittynyt yksi epävarma lähetys Ilves-Kissojen ja HJK:n välisestä ottelusta noilta vuosilta.

Suomen Cupin 1965 radioselostajan lisään omaan viestiinsä tämän aihealueen seiskaosioon myös heti aloitusviestin päivityksen jälkeen.
« Viimeksi muokattu: 08.08.2019 klo 11:54:41 kirjoittanut Piippu-Virtanen »

 
Sivuja: 1 ... 7 [8]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines