FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
19.09.2018 klo 04:35:14 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org
Sivuja: 1 2 [3] 4 ... 6
 
Kirjoittaja Aihe: Nopeuden tärkeys?  (Luettu 34248 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
joosar

Poissa Poissa


Vastaus #50 : 26.01.2017 klo 20:24:14

Suomessa huolestuttavan paljon junioreita ei osaa edes juosta oikein. Juoksuvalmennuksen taso seuroissa on huonoa, tai sitä ei ole ollenkaan. Monelta vaivalta säästyttäisiin jos juniorit opetettaisiin juoksemaan (sekä hyppäämään!), mutta sen sijaan että korjattaisiin näitä juoksemiseen liittyviä ongelmia, tehdään paikallaan vain niitä fysiojumppia kun vaivoja tulee. Oikeat suoritustekniikat ovat parasta vammojen ennaltaehkäisyä. Jalkapallo on kuitenkin juosten suoritettava laji, joten on ihme miksei tätä keskeistä fyysisen harjoittelun suoritusosaa ymmärretä opettaa, tai siihen osaamisapua hakea.
Papaa pelkäämättä mutta kiekkopuolellahan nämäkin asiat ilmeisesti opetetaan jo nuoresta pitäen? Kuinka käytetään luistimen terää yms?
Tarviiko jalkapalloilijaksi haluavan juoksu tekniikkaan jo nuorena panostaa? Luulisin että ei pahaakaan tekis.
tuuma

Poissa Poissa


Vastaus #51 : 26.01.2017 klo 21:10:06

Papaa pelkäämättä mutta kiekkopuolellahan nämäkin asiat ilmeisesti opetetaan jo nuoresta pitäen? Kuinka käytetään luistimen terää yms?
Tarviiko jalkapalloilijaksi haluavan juoksu tekniikkaan jo nuorena panostaa? Luulisin että ei pahaakaan tekis.

Nostit esiin hyvän pointin, juniorijääkiekossa tosiaan on pitkään käytetty hyväksi taitoluistelupuolen osaamista luistelutekniikan ja juuri tuon teränkäytön osalta. Yksi esimerkki Espoosta; siellä jääkiekon juniorijoukkueet ovat jo pitkään käyttäneet apunaan paikallisia taitoluisteluvalmentajia, mutta jalkapallopuoli ei ole hyödyntänyt millään tavalla paikallisia yleisurheiluvalmentajia. Jalkapallopuolen valmennusajattelussa olisi paljon parantamisen varaa. Ajattelu pyörii liikaa vain sen pienen pallon ympärillä.
SoS

Poissa Poissa


Vastaus #52 : 26.01.2017 klo 21:18:24

Missä maailmassa te elätte?

Itse en juuri nyt valmenna mitään, mutta aikaisemmassa elämässäni 1996 alkaen olen käyttänyt apunani:

  • telinevoimisteluvalmentajia (kehonhallinta, liikenopeus, keskivartalon lihakset, venyttely)
  • painivalmentajia, sama kuin yllä, liikenopeus korostettuna
  • pikajuoksuvalmentajia (juoksutekniikka)
  • amerikkalainen futis (suunnanmuutokset, rytminvaihto)
  • kuntonyrkkeily (vartaloharhautukset, liikenopeus)

Nuo esimerkkeinä. Aina mietin, kun näin puutteen, että mikä laji elää tuosta, ne varmaan tietää miten sitä kannattaa treenata. Sitten silmät auki ja mielikuvitus ja futis mukaan.

Tärkeää on myös se, että esimerkiksi pikajuoksuvalkun pitää ymmärtää pallopeleistä olennainen, ja se ei ole peukalon asento, vaan se, että futarin pitää juosta pelin aikana 5 -6 eri tavalla.

« Viimeksi muokattu: 26.01.2017 klo 21:32:27 kirjoittanut SoS »
tuuma

Poissa Poissa


Vastaus #53 : 26.01.2017 klo 21:26:40

Missä maailmassa te elätte?

Itse en juuri nyt valmenna mitään, mutta aikaisemmassa elämässäni 1996 alkaen olen käyttänyt apunani:

Hienoa että _sinä_ olet, mutta nykyään sinunlaisesti ajatteleviin juniorivalmentajiin ei yleisesti törmää. Kokonaisvaltaisesta valmennuksesta puhutaan paljon, mutta ymmärrys mitä se on käytännössä puuttuu hyvin yleisesti.
SoS

Poissa Poissa


Vastaus #54 : 27.01.2017 klo 10:11:20

Hienoa että _sinä_ olet, mutta nykyään sinunlaisesti ajatteleviin juniorivalmentajiin ei yleisesti törmää. Kokonaisvaltaisesta valmennuksesta puhutaan paljon, mutta ymmärrys mitä se on käytännössä puuttuu hyvin yleisesti.

Itse asiassa unohtui muutama tärkeäkin:

  • fysiologian ja anatomian asiantuntijat (kestävyys-, voima- ja nopeus/kimmoisuus-harjoittelu)
  • yleisurheilu- ja voimisteluvalmentajat (mm kuulantyöntäjä - maksimivoima ja sen jalostaminen nopeusvoimaksi ja räjähtäväksi voimaksi

Tavoitteena oli myös löytää mahdollisimman tehokkaat harjoitusmuodot fyysiselle puolelle herkkyyskaudet huomioiden, jotta tämä puoli hoidetaan hyvin, mutta siihen ei käytetä turhaan liikaa aikaa eli fyysiseen harjoitteluun käytetyn ajan minimointi ja tehon maksimointi.

Testipatteristona oli osin Palloliiton testit (osin siksi, että pelaajat tietäisivät mitä odottaa ja tehdä, jos kutsu esimerkiksi maajoukkueleirille tulee ja tietenkin vertailukohtana niiden tulokset toimivat myös) ja sitten omat vakiotestit niille osa-alueille, joissa koin Palloliiton testien olevan "huonoja", apuna käytin myös noita asiantuntijoita ja heidän fasiliteettejaan ja laitteitaan.
Sportacus

Poissa Poissa


Vastaus #55 : 27.01.2017 klo 16:05:17

Oletko SoS valmentanut ihan ammatiksesi, vai muuten vaan tosissaan? Millä tavalla tuo muiden lajien ja valmentajien osaamisen hyödyntäminen käytännössä tapahtui? Kävikö vierailevat valmentajat pitämässä treenit tai useammatkin, vai kävitkö vain itse tutustumassa muiden lajien harjoituksiin? Oliko teillä jotain säännöllisempiä yhteistyökuvioita eri lajien välillä?
SoS

Poissa Poissa


Vastaus #56 : 27.01.2017 klo 18:48:20

Muuten vaan tosissani. Ei futiksessa makseta sellaisia rahoja kuin ihan muutamalle, että olisin voinut hyväpalkkaiset päivätyöt jättää.

Osan kanssa oli hyvinkin säännöllistä yhteistyötä, osa kävi muutaman kerran näyttämässä oikeat suoritustavat (esimerkiksi asymmenttriset juoksut ovat aika vaikeita opettaa, jos ei itse ole asiantuntija).

Esimerkiksi joka talvi meillä oli ohjelmassa 10 kerran kehonhallintajakso telinevoimisteluvalmentajan kanssa niin, että annoin tiedoksi tavoitteeni harjoitteille ja kävin katsomassa jokaisen session ja mietin mitä voidaan tehdä esimerkiksi toisin noiden avulla vaikkapa RE-NO-KE-osioissa ja miten niihin saa pallonkin mukaan ainakin loppuvaiheessa jne.

Noissa harkoissa myös pää lepäsi, piti voittaa pelkoja ja oppia luottamaan siihen, että joukkuetoveri pitää huolta, että mitään ei satu - eli luottamaan siihen pelikaveriin, ja samalla opittiin, että ei pallokentällä tule vastaan yhtään noin vaativaa kehonhallintaa vaativaa suoritusta, joten sitten uskallettiin yrittää hyvinkin luovia ratkaisuja pelitilanteissa.

Paljon keskusteltiin myös harjoitteiden soveltamisesta jalkapallon lajianalyysin mukaan. Saatoin esimerkiksi soittaa rytminvaihdostreeneistä jefuvalmentajan kanssa ja sitten pohdittiin sen siirtämistä järkevästi futisharjoitteisiin, lähinnä nopeusosioihin jakäytiin joskus kahestaan niitä läpi ja joskus taas joukkue oli mukana opettelemassa niin, että vieraileva valmentaja kiinnitti huomionsa harjoitteen avainkohtiin fyysisellä puolella.

Kontaktit tulivat omalta puoleltani, ja kun lopetin, vain yksi taisi säilyä. Kirjasin monta vuotta myös kaikki harjoitteet, niin futis kuin muutkin, säilytin ne kolmisen vuotta, mutta kukaan ei kysynyt mitään, niin yhdessä muutossa sitten päätin laittaa mapit kaatopaikkakuormaan.
« Viimeksi muokattu: 27.01.2017 klo 18:52:34 kirjoittanut SoS »
Opas

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Jazz, Huuhkajat, HJK, DIF


Vastaus #57 : 27.01.2017 klo 19:47:16

Miten valmentamasi joukkue(et) menestyi?
pallojalassa

Paikalla Paikalla


Vastaus #58 : 27.01.2017 klo 19:54:47

Miten valmentamasi joukkue(et) menestyi?
Monestako pelaajasta tuli ammattilaispelaaja?
SoS

Poissa Poissa


Vastaus #59 : 27.01.2017 klo 21:37:12

Yhdesta poikapelaajasta tuli ammattilainen, muilla lupaavilla tuli muu elämä väliin.

Poikapuolella 7 nuorisomajua, tyttöpuolella 9. Historiaa tehtiin molemmissa sukupuolissa menestyksen suhteen molemmissa.

Valmentaja tarjoaa ympäristön, jossa pelaaja voi kehittyä. Työ pitää tehdä pelaajan.

Mutta jos mnnään aiheseen, niin joukkueeni olivat molemmissa sukupuolissa nopeampia ja kimmoisampia kuin saman ikäluokan nuorisomajut. Testien mukaan. Ja mukana oli ihan sellaisia kesknkertaisia pelaajia, jotka eivät missään vaiheessa ollet majuehdokkaita (lue: eriyttäminen).
« Viimeksi muokattu: 27.01.2017 klo 21:42:11 kirjoittanut SoS »
pallojalassa

Paikalla Paikalla


Vastaus #60 : 27.01.2017 klo 22:04:03

Nuorisomaju ehdokkaita?
Montako poika ja tyttöä edustanut A majua?
SoS

Poissa Poissa


Vastaus #61 : 27.01.2017 klo 22:05:25

Yksi poika.

Jos olisin jatkanut, voisi olla ollut enemmän. Ei tuokaan paha rekordi ole.
JayAi

Poissa Poissa


Vastaus #62 : 27.01.2017 klo 22:37:56

Aika hyvin jos yhdestä ikäluokasta 7 poikiin ja 9 tyttöihin!
pallojalassa

Paikalla Paikalla


Vastaus #63 : 27.01.2017 klo 22:42:16

Yksi poika.

Jos olisin jatkanut, voisi olla ollut enemmän. Ei tuokaan paha rekordi ole.
Huipulle on monta reittiä. Itse olen 21 kauden aikana käyttänyt em. lajeista kaikkia paitsi am.futista. itseasiassa en ole puolesta enkä vastaan niiden käyttöä. Talvella on hyvä jo pään takia tehdä muutakin kuin futista.
Erityisen kriittinen olen juoksuvalmentajan käyttämiseen sokeasti.  Pitkään käyttämäni juoksuvalmentaja korjasi lähinnä pahimmat tekniikkavirheet.
Yhteenvetona erilajien hyödyntämisestä: hyvät kokemukset erityisesti henkisellä puolella, vaihtelun vuoksi.
Hyvä lisä fyysiseen harjoitteluun.
Vaikutukset lopputulokseen vaihtelevat.
Oikein hyödynnettynä toimii, mutta tarkkana pitää olla, ettei tapahtumien määrä nouse kohtuuttomasti.

Suurin osa aloittavista valkuista kokee keksineensä jotain uutta ja ihmeellistä kun ottavat juoksu-, paini-, ym-valkun mukaan treeneihin. Näitä on kuitenkin käytetty 30-40 vuotta.

Se, että onko kiistatonta näyttöä (tieteellistä) eri lajien hyödyistä en ole löytänyt. Esim. Espanjassa  päätettiin luopua kaikesta ylimääräisesti mikä ei palvele futista.
Nopeustreenejä ym tehdään mutta oikeassa kontekstissa.

SoS

Poissa Poissa


Vastaus #64 : 27.01.2017 klo 22:52:51

Oikea konteksi on se avainsana.

Saatoin keksiäkin jotain, koska Palloliiton kouluttaja kerran pyysi kertomaan tästä ryhmälleen eikä ollut kuullut moisesta.
Callit

Poissa Poissa


Vastaus #65 : 28.01.2017 klo 14:55:20

Onko nopeus jalkapalloilijan tärkein ominaisuus?
Se on äärimmäisen tärkeä ominaisuus, mutta pidättäytyisin sen nimeämisestä tärkeimmäksi.

Siikäli hauskaa, että asia tuli nyt esille, että juuri pohdiskelin sitä kuinka luontaisest nopea kaveri kyllä valmennuksella ja terveillä elämäntavoilla kehittyy riittävän kestäväksi pystyäksern juoksemaan esim. 12km 90 minuutissa. Vastaavasti hidas on hida, kuten Mixu asian ilmaisisi.

Toki olen tietoinen sìtä, että maailman huipuissakin on hitaita (Hummels esim.) ja, että nopeutta voi kehittää. Koiranallen ajatusten suunta on kuktenkin mielestäni aivan oinea.
SoS

Poissa Poissa


Vastaus #66 : 28.01.2017 klo 15:13:45

Se on äärimmäisen tärkeä ominaisuus, mutta pidättäytyisin sen nimeämisestä tärkeimmäksi.

Siikäli hauskaa, että asia tuli nyt esille, että juuri pohdiskelin sitä kuinka luontaisest nopea kaveri kyllä valmennuksella ja terveillä elämäntavoilla kehittyy riittävän kestäväksi pystyäksern juoksemaan esim. 12km 90 minuutissa. Vastaavasti hidas on hida, kuten Mixu asian ilmaisisi.

Toki olen tietoinen sìtä, että maailman huipuissakin on hitaita (Hummels esim.) ja, että nopeutta voi kehittää. Koiranallen ajatusten suunta on kuktenkin mielestäni aivan oinea.

Nopeus - vaikkapa Hummels. Voi olla hidas, mutta riittävän nopea omalle pelipaikalleen joukkueessa, joka pelaa hänelle sopivalla pelitavalla. Mutta hidas on aina hidas.
tuuma

Poissa Poissa


Vastaus #67 : 28.01.2017 klo 16:43:08

Voi olla hidas, mutta riittävän nopea omalle pelipaikalleen joukkueessa, joka pelaa hänelle sopivalla pelitavalla. Mutta hidas on aina hidas.

Itse nopeus ei vielä tee ammattilaisjalkapalloilijaa, mutta antaa hyvän lisäelementin sen toteutumiseen. Kun taas hitaus on jo suoraan este tulla ammattilaisjalkapalloilijaksi.
SoS

Poissa Poissa


Vastaus #68 : 28.01.2017 klo 16:50:45

Itse nopeus ei vielä tee ammattilaisjalkapalloilijaa, mutta antaa hyvän lisäelementin sen toteutumiseen. Kun taas hitaus on jo suoraan este tulla ammattilaisjalkapalloilijaksi.

Nimenomaan. Mutta niin Hummels kuin Litmanen, vaikka eivät pikakiitureita olleetkaan, olivat/ovat riittävän nopeita omalle pelipaikalleen.
OneFour

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: JJS


Vastaus #69 : 28.01.2017 klo 21:12:03

Hienoa että _sinä_ olet, mutta nykyään sinunlaisesti ajatteleviin juniorivalmentajiin ei yleisesti törmää. Kokonaisvaltaisesta valmennuksesta puhutaan paljon, mutta ymmärrys mitä se on käytännössä puuttuu hyvin yleisesti.

Kokonaisvaltainen valmennushan ei tarkoita sitä, että meidän pitää harjoitella eri lajeja tai eri lajivalmentajien kanssa, vaan sitä, että valmennuksessa huomioidaan eri osa-alueet. Kärjistäen voisi kysyä, että harjoitellaanko vaikka telinevoimistelussa

painivalmentajien
pikajuoksuvalmentajien
amerikkalaisen futiksen valmentajien
kuntonyrkkeilyvalmentajien
jalkapallovalmentajien

ohjeiden mukaan. Hölmöähän tuo olisi. Sen sijaan kannattaa harjoitella monipuolisesti eli huomioida harjoittelussa eri asiat.
SoS

Poissa Poissa


Vastaus #70 : 28.01.2017 klo 21:40:49

Kokonaisvaltainen valmennushan ei tarkoita sitä, että meidän pitää harjoitella eri lajeja tai eri lajivalmentajien kanssa, vaan sitä, että valmennuksessa huomioidaan eri osa-alueet. Kärjistäen voisi kysyä, että harjoitellaanko vaikka telinevoimistelussa

painivalmentajien
pikajuoksuvalmentajien
amerikkalaisen futiksen valmentajien
kuntonyrkkeilyvalmentajien
jalkapallovalmentajien

ohjeiden mukaan. Hölmöähän tuo olisi. Sen sijaan kannattaa harjoitella monipuolisesti eli huomioida harjoittelussa eri asiat.

Nimenomaan, en tiedä oletko yksinkertainen vai provonikki?

Haetaan eri lajeista niitä elementtejä, jotka ovat niille elintärkeitä ja katsotaan miten niitä treenataan ja sovelletaan niitä elementtejä futikseen integroiden. Osa niistä saa vähemmän painopistettä ehkä futiksessa, mutta kaikista voi olla hyötyä. Ammennetaan oppia sieltä missä sitä on sen sijaan, että mietitään spämmäyskammiossa mitä voisi tehdä tai uskaltaudutaan kysymään futisforumissa.
OneFour

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: JJS


Vastaus #71 : 29.01.2017 klo 00:46:12

Nimenomaan, en tiedä oletko yksinkertainen vai provonikki?

Haetaan eri lajeista niitä elementtejä, jotka ovat niille elintärkeitä ja katsotaan miten niitä treenataan ja sovelletaan niitä elementtejä futikseen integroiden. Osa niistä saa vähemmän painopistettä ehkä futiksessa, mutta kaikista voi olla hyötyä. Ammennetaan oppia sieltä missä sitä on sen sijaan, että mietitään spämmäyskammiossa mitä voisi tehdä tai uskaltaudutaan kysymään futisforumissa.

Ihmisen fyysinen olemus ei taida olla lajisidonnaista. Eiköhän ne samat lihakset, jänteet sun muut löydy kropasta ilman, että meidän pitää miettiä asiaa minkään lajin näkökulmasta. Jos taas lajin sisällä ei ymmärretä, että asioita voi harjoitella lajin sisällä ilman, että meidän pitää kurkata mitä naapurit tekee, silloin silloin ollaan niin metässä, että kannattaako tuota hommaa enää jatkaa.
SoS

Poissa Poissa


Vastaus #72 : 29.01.2017 klo 00:51:25

Ei olekaan, mutta joku ominaisuus, joka on pienessä, mutta ehkä tärkeässä jyvän akanasta erotavassa roolissa futiksessa, voi olla elintärkeä tai tärkein ominaisuus jossain muussa lajissa, ja miksi ryhtyisin silloin itse keksimään sille harjoitteen tyhjästä, kun joku on varmasti siihen hyvän jo keksinyt ja kehittänyt. Ja oman lajin sisällehän ne treenit integroidaan.

No, jälleen kerran näemme, etä ei tänne kannata mitään ns vakavissaan kirjoittaa. Jos joku haluaa lisätietoa, niin sitten yv:nä, privahomostelut jne ohitan tylysti.
Koiranalle

Poissa Poissa


Vastaus #73 : 29.01.2017 klo 00:53:28

Kiitos vinkeistä!

Joukkueessamme kävi pari kertaa jouksu valmentaja joka kävi läpi kaikki pelaajat erikseen. Kyseinen pelaajan kohdalla hän huomasi, että pelaaja juoksee lantio liian takana.

Hän korjasi tuon virheen ja pelaaja sanoi itsekkin, että nyt on paljon kevyempi juosta. Testasimme pelaajat ja 30m ajaksi hänelle tuli 4.93s ei vieläkään hyvä, mutta parempaan suuntaan ollaan menossa! beeb testi hänelle parani 9.30nstä 11.10min.Sportacus

Poissa Poissa


Vastaus #74 : 29.01.2017 klo 01:04:18

Toki jos futisvalkulta löytyy huipputason osaamista kaikilta mahdollisilta osa-alueilta, niin silloin on turha kysellä vinkkejä muiden lajien puolelta. Todellisuudessa hyvin harva futisvalmentaja osaa kunnolla opettaa esimerkiksi juoksutekniikkaa.

Muutenkin hyvä saada aina välillä vaihtelua ja monipuolisuutta treeneihin, ihan jo pelaajien motivaation kannaltakin.

 
Sivuja: 1 2 [3] 4 ... 6
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines