Paris Saint-Germain Football ClubVerkkosivut:
psg.frPerustettu: 1970
Omistaja:
Qatar Sports Investments, QSiPuheenjohtaja:
Nasser al-KhelaifiValmentaja:
Unai EmeryKotikenttä: Parc des Princes, Pariisi
Kapasiteetti: 47 929
Saavutukset:6 Ranskan mestaruutta: 1986, 1994, 2013, 2014, 2015, 2016
11 cup-mestaruutta: 1982, 1983, 1993, 1995, 1998, 2004, 2006, 2010, 2015, 2016, 2017
7 liigacupin mestaruutta: 1995, 1998, 2008, 2014, 2015, 2016, 2017
1 UEFA:n cup-voittajien cupin mestaruus: 1996
Kausi 2016-2017:Päättynyt kausi oli kokonaisuudessaan pariisilaisille pettymys. Ennen kaikkea siksi, että neljän perättäisen liigamestaruuden putki katkesi ja mestaruus karkasi katkerasti Monacoon. Mutta päällimmäisenä mieleen jäi myös se häpeällinen tapa, jolla PSG:n taival Mestarien liigassa päättyi ensimmäisellä pudotuspelikierroksella Barcelonaa vastaan. Näiden lisäksi myös kesän 2016 hankintoja voi helposti pitää epäonnistuneina: joukkueesta lähteneiden David Luizin (Chelsea), Zlatan Ibrahimovicin (ManU), Gregory Van Der Wielin (Fenerbahce) ja Salvatore Sirigun (Osasuna, laina) tilalle saatiin Hatem Ben Arfa, Jesé, Gregorz Krychowiak sekä Thomas Meunier. Tulijoista ainoastaan Brüggesta saapunut Meunier oli kelpo ostos, kolmea muuta voi pitää enemmän tai vähemmän floppeina. (Toki vaikka Jesé osoittautuikin pettymykseksi, hyökkäyksessä Edinson Cavani paikkasi enemmän kuin hyvin Zlatanin jättämän aukon.)
Kausi 2016-17 alkoi lupaavasti kahdella voitolla, mutta heti kolmas kierros antoi ennusmerkkejä tulevasta: Monaco löi heikon PSG:n ansaitusti kotonaan 3-1 (David Luiz lahjoitti vikassa PSG-pelissään rankkarin ja Aurier teki epäonnisen oman maalin). Loppua syyskautta leimasi etenkin joulukuulle osunut kolmen ottelun tolkuttuman huono jakso, jossa hävittiin Montpellierille ja Guingampille vieraissa sekä pelattiin kotona tasan Nizzaa vastaan. Ranskan liigan klassikossa jäätiin lokakuussa Marseillea vastaan kotona maalittomaan tasuriin. Champpareissa sentään mentiin lohkosta ongelmitta jatkoon. Vuodenvaihteessa PSG oli sarjataulukossa vasta kolmannella sijalla, 3 pistettä Monacon perässä ja 5 pistettä sarjakärki Nizzasta.
Kuluvan vuoden PSG aloitti jälleen hyvin kahdella vierasvoitolla ja jatkoon mentiin myös cupissa ja liigacupissa. Vielä tammikuun lopulla kärkikolmikko oli toisistaan vain kolmen pisteen sisällä. Mutta sitten tuli kulminaatiopiste, kun Monaco saapui vieraaksi Pariisiin. Voitto tästä ja PSG nousisi tasapisteisiin ruhtinaskunnan joukkueen kanssa. Pelissä Edinson Cavani vei kotijoukkueen pilkulta 1-0-johtoon aivan ottelun lopulla ja arvokas voitto näytti jo olevan plakkarissa, mutta 92. minuutilla kotijoukkue hölmöili ja päästi Bernardo Silvan laukomaan rangaistusalueen ulkopuolelta 1-1-tasoituksen. Katkera tulos: ero Monacoon säilyi taulukossa ennallaan.
Pettymyksen jälkeen palattiin voittojen tielle ja hyvä jakso huipentui talvella UCL:n ensimmäisellä pudotuspelikierroksella sensaatiomaiseen 4-0-kotivoittoon Barcelonasta. Angel Di María loisti iskemällä kaksi maalia, Draxler ja Cavani molemmat yhden. Tie oli auki Mestarien liigan loppuotteluun asti. 8. maaliskuuta pelattiin sitten ratkaiseva toinen osaottelu Camp Noulla, eikä siitä jäänyt mitään muisteltavaa jälkipolville: käsittämätön sulaminen loppuminuuteilla ja 1-6-tappio (yhteismaalit 5-6) merkitsi pariisilaisten UCL-taipaleen päättymistä tylysti huolimatta niin loistavasti menneestä kotipelistä. Pariisille tuntuivat nauravan nyt pikkulinnutkin.
Mönkään menneen eurokampanjan jälkeen Unai Emery käänsi joukkueen keskittymisen kotimaisen triplan voittamiseen. Mahdollisuudet tähän olivat yhä olemassa, sillä Monaco oli vain 3 pisteen päässä ja kierroksia oli pelaamatta vielä kymmenen. Kaksi kolmasosaa tästä tavoitteesta lopulta täytyikin, sillä PSG voitti sekä liigacupin (finaalissa kaatui Monaco) että Ranskan cupin (välierässä kellistyi taas Monaco, finaalissa Angers). Sen sijaan Ligue 1:n kärjessä PSG ei enää onnistunut kuromaan umpeen eroa hurmoksessa pelanneeseen Monacoon. Kolme kierrosta ennen loppua PSG otti vielä vieraissa takkiin Nizzalta 1-3, mikä venytti Monacon kaulan 6 pisteeseen. Monaco hoiti omat jäljellä olevat pelinsä ja lopulta ero oli kauden päättyessä 8 pinnaa. Kolmanneksi tullut Nizza oli 9 pistettä PSG:n perässä. Cup-menestyksen ohella kevätkauden highlightina oli Marseillen höyhentäminen vieraissa 5-1.
PSG:llä oli kauden päättyessä liigan toiseksi paras hyökkäys (83 tehtyä maalia) ja pitävin puolustus (27 päästettyä). Maalitykkinä hääri Edinson Cavani, joka voitti liigan maalikuninkuuden 35 osumalla (yht. 49 kaikissa kilpailuissa). Konkreettisesti kaudesta jäi siis käteen kaksi cup-kannua, kirvelevä toinen sija sarjassa ja mestaruusputken katkeaminen, sekä nöyryyttävä ilta Barcelonassa. Kataloniassa PSG:n pahimpana vihulaisena hääri muuan Neymar.
PELAAJAT:Maalivahdit:Kevin Trapp, (GER), 27 vuotta
Alphonse Areola, (FRA), 24
Remy Descamps, (FRA), 21
Puolustus:Thiago Silva, (BRA), 32 vuotta
Marquinhos, (BRA), 23
Presnel Kimpembe, (FRA), 21
Dani Alves, (BRA), 34
Thomas Meunier, (BEL), 25
Layvin Kurzawa, (FRA), 24
Yuri Berchiche, (SPA), 27
Keskikenttä:Marco Verratti, (ITA), 24 vuotta
Adrien Rabiot, (FRA), 22
Thiago Motta, (ITA), 35
Javier Pastore, (ARG), 28
Julian Draxler, (GER), 23
Angel Di Maria, (ARG), 29
Lucas Moura, (BRA), 24
Giovani Lo Celso, (ARG), 21
Christopher Nkunku, (FRA), 19
Hatem Ben Arfa, (FRA), 30
Hyökkäys:Edinson Cavani, (URU), 30 vuotta
Neymar Jr., (BRA), 25
Kylian Mbappé, (FRA), 18
Goncalo Guedes, (POR), 20
Pelaajasiirrot 2017:PSG oli kesän siirtoikkunan toinen suuri toimija Cityn ohella, kun qatarilaisomistaja pani rahaa palamaan Neymarin hankkimiseksi. Jälkikäteen jää nähtäväksi, onnistuuko seura välttymään taloudellisen reilun pelin (FFP) sanktioilta. Pelaajamyynneistä ei tässä ikkunassa tullut tiettävästi kassaan kuin vajaat 60 miljoonaa euroa, joten tuntuu toistaiseksi vaikealta nähdä, miten se olisi mahdollista ilman kirjanpitokikkailua tms., joka vähintäänkin on FFP:n hengen vastaista. Mbappén kohdalla taas päädyttiin lainaan osto-optiolla nimenomaan siksi, että kaikki isot hankinnat eivät tulisi saman vuoden kirjanpitoon - jälleen yritys kiertää FFP:tä. Vaikka monet Ranskassa ovat tohkeissaan Pariisin isoista nimistä ja Ligue 1:n saamasta lisähuomiosta, niin on täysin ymmärrettävää, että varsinkaan muiden sarjojen huippujoukkueissa tämä ei herätä ihastusta.
SISÄÄN:
Neymar (222 Me)Kesän siirtomarkkinoiden suurin nimi oli tietenkin Barcelonasta massiivisen kohun saattelemana siirtynyt Neymar. Taiturimaisen hyökkääjän sopimuksen ulos ostaminen maksoi PSG:n qatarilaisomistajille 222 miljoonaa euroa. Moni tulkitsee Neymarin motiiveja sillä, että 1) MSN:n osasena hän ei olisi päässyt haluamallaan tavalla valokeilaan, vaan olisi jäänyt Messin varjoon, kun taas Pariisissa Neymar on joukkueen kirkkain tähti, ja 2) PSG:n projektin kunnianhimoisuuden myötä Neymar voisi johtaa joukkueen UCL-menestykseen ja sitä kautta tavoitella vuoden parhaan pelaajan Ballon d’Or- ja FIFA-palkintoja. Neymarin ensimmäisiä otteluja PSG:n paidassa on seurattu kiihkeällä tarkkaavaisuudella, ja pääosin brassi onkin antanut itsestään loistavan kuvan. PSG:n peli pyörii nyt itseoikeutetusti Neymarin kautta ja hän on paitsi ollut iskemässä itse osumia myös rakentamassa paikkoja joukkuekavereille. Häikäiseviä taidonnäytteitä on toisaalta seurannut välillä liiallinen yksin yrittäminen ja pallonmenetykset, kuten ei-niin-onnistuneessa ASSE-pelissä.
Kylian Mbappé (laina, osto-optio, 180 Me)Neymar-siirron paketoimisen jälkeen ranskalaislehdistö seurasi viikkokaupalla maan kuumimman talentin, Monacon vasta 18-vuotiaan hyökkääjätähden, Kylian Mbappén seuraavaa osoitetta. Huhuissa häntä vietiin mm. Realiin, mutta lähipiirinsä ilmeisesti neuvomana Mbappé päätyi lopulta siihen, että PSG olisi hänelle toistaiseksi oikea osoite. Tästä alkoi vääntö, kun Mbappé ilmoitti halustaan vaihtaa seuraa. Pitkien neuvottelujen päätteeksi seurat pääsivät lopulta sopuun kuviosta, jossa Mbappé siirtyy ensin lainalle ja PSG:lle jää osto-optio pelaajan hankkimiseksi. Kaupan arvoksi on kerrottu jopa 180 miljoonaa euroa, mikä tuntuu käsittämättön suurelta ottaen huomioon pelaajan vielä kuitenkin aika vähäisen kokemuksen. Ilmeisesti potentiaali nähdään niin valtavaksi.
Dani Alves (ilmainen)Oikean laitapakin paikalle PSG solmi sopimuksen Juventuksessa viime kaudella mainiosti pelanneen brasilialaisen Dani Alvesin kanssa. Alvesia tavoitteli tiettävästi myös Man City, mutta aiemmin pitkään Barcelonaa edustanut pelaaja päätyi lopulta Pariisiin. Dani Alves lienee ykkösvaihtoehto Unai Emeryn papereissa oikeaksi laitapuolustajaksi, mutta saattaa vuorotella paikalla Thomas Meunierin kanssa. Alvesin ja Neymarin siirrot liittyvät mitä ilmeisimmin jollain tapaa yhteen: joidenkin tietojen mukaan Alvesin jo toteutunut siirto vaikutti Neymarin siirtohaluihin, miehet kun ovat tunnetusti hyvää pataa keskenään; toisaalta on myös esitetty, että nimenomaan Neymar sai Dani Alvesin alun alkujaan valitsemaan PSG:n, koska oli itse jo päättänyt lähteä Barcelonasta.
Yuri Berchiche (13 Me)Kesän ensimmäinen siirto Pariisiin oli espanjalaisen vasemman laitapakin Yuri Berchichen hankkiminen Real Sociedadista. Berchiche pääsi ensimmäisen kerran vaihdosta kentälle 4. kierroksen pelissä Saint-Étienneä vastaan. Toistaiseksi miehen tasosta on vaikea sanoa mitään, mutta hänet hankittiin ennen kaikkea kilpailemaan peliajasta Layvin Kurzawan kanssa Maxwellin lopetettua uransa.
ULOS:
—> Blaise Matuidi, Juventus, siirto, 20 Me
—> Jean-Kévin Augustin, RB Leipzig, siirto, 13 Me
—> Serge Aurier, Tottenham, siirto, 25 Me
—> Grzegorz Krychowiak, West Bromwich Albion, laina
—> Jean-Christophe Bahebeck, FC Utrecht, laina
—> Jesé, Stoke, laina
—> Jonathan Ikoné, Montpellier, laina
—> Salvatore Sirigu, Torino, sopimus päättyi
—> Maxwell, lopetti peliuransa
Kausi 2017-2018:Maalivahtiosastolle PSG:n huhuttiin hakevan kesällä vielä kokenutta vahvistusta, mutta lopulta kauteen lähdetään samalla kahden tasavahvan veskarin kombolla kuin viime vuonnakin. Alphonse Areola sai nyt aloittaa kauden tolppien välissä, mutta Unai Emery pitänee huolen siitä, että myös Kevin Trapp pääsee tositoimeen viimeistään UCL-lohkovaiheen aikana.
Puolustus on kahden uuden hankinnan myötä hyvällä tolalla ja roolitus selkeä. Unai Emery peluuttanee toppareina Thiago Silvan ja Marquinhosin lisäksi säännöllisesti myös nuorta, viime kaudella kovissakin peleissä mainiosti esiintynyttä Presnel Kimpembeä. Oikealla laidalla ykkösavauksessa viilettää Dani Alves, jota tuuraa belgi Thomas Meunier. Vasemmalla uurastaa maajoukkueeseenkin noussut Layvin Kurzawa, jota uusi hankinta Yuri Berchiche voi paikata. PSG:n laitapakit tuovat joukkueen hyökkäyspeliin oivan lisän; Kurzawa on heti alkukaudesta näyttänyt, että voi pelata hyvin yhteen Neymarin kanssa, ja Alves ja Meunier nousevat myös kärkkäästi.
Keskikentällä onkin sitten enemmän valinnanvaraa. Kokenut Thiago Motta on aloittanut totutusti kauden keskikentän pohjalla, mutta lienee realistista odottaa, että hän ei tule pelaamaan aivan kaikissa otteluissa. Nuori Adrien Rabiot on myös jo PSG:n avainpelaajia keskikentällä. Hän on esiintynyt myös Mottan paikalla, mutta on näistä kahdesta hyökkäyssuuntaan vaarallisempi ja on itse myös kommentoinut, että pelaisi mieluiten hieman ylempänä. Kauden ekoissa peleissä nimenomaan Rabiot-Neymar-akseli on toiminut tehokkaasti. Italialainen väkkärä Marco Verratti on puolestaan itseoikeutettu PSG:n keskikentän moottori, jos vain pysyy kunnossa eikä ole hankkinut itseään pelikieltoon (mikä ei ole aivan tavatonta). Toisin kuin viime vuonna, argentiinalainen Javier Pastore on saanut alkukaudesta kohtuullisesti peliaikaa keskikentällä, ja mies nähtäneen tälläkin kaudella toistuvasti PSG:n kokoonpanossa - ehkä kuitenkin hieman useammin toisella jaksolla vaihdosta kentälle tulevana kuin avauksessa. PSG:n laajasta pelaajamateriaalista kertoo, että viime kauden jälkimmäisen puoliskon mainiosti pelannut Julian Draxler ei liene tällä hetkellä Emeryn ihanneavauksessa. Samoin brassi Lucas saa tällä kaudella kuluttaa enemmänkin vaihtopenkkiä.
Hyökkäyksessa Neymar on itseoikeutettu kapellimestari vasemmalla laidalla, mutta saa ottaa kentällä vapauksia sijoittumisessaan. Se, mikä on erittäin mielenkiintoista nähdä, on miten Unai Emery asemoi nyt Edinson Cavanin ja Kylian Mbappén. Joutuuko Cavani, joka on eittämättä parhaimmillaan piikissä, palaamaan laidalle Emeryn suosimassa 4-3-3-muodostelmassa, kuten vielä Zlatanin aikana? Selvää on, että myöskään Mbappéa ei hankittu PSG:hen penkille istumaan, joten suurin kärsijä tästä lienee Angel Di María, jonka avauspaikka on nyt kaikella todennäköisyydellä mennyttä.
Kaiken kaikkiaan PSG on selkeä ennakkosuosikki palauttamaan mestaruuspytyn kauden päätteeksi jälleen Pariisiin viime kauden lapsuksen jälkeen. Sen materiaali vaikuttaa ylivertaiselta kilpailijoihin nähden, mutta kaiken Neymar- ja Mbappé-huuman keskellä on vielä pienoinen kysymysmerkki, miten Unai Emery käytännössä onnistuu hitsaamaan joukkueen yhteispelin toimivaksi uusien hankintojen myötä ja kuinka hän motivoi 1) Neymaria vähäisimpiinkin liigaotteluihin tai 2) avauksen ulkopuolelle jääviä laatupelaajia, kuten Di Maria, Draxler ja Pastore, istumaan penkillä. Pelottavan hyvä arsenaali hyökkäyspäässä lupaa kansalle varmasti sirkushuveja liigassa niin kotona kuin vieraissa, mutta soisin mieluusti, että se ei tapahdu joukkuepelaamisen kustannuksella - se vaara spektaakkelin korostamisessa aina on - sillä menestys Mestarien liigassa edellyttää saumatonta yhteen hiileen puhaltamista.
edit 8.8.2019: muokattu topicin otsikkoa