FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
25.11.2017 klo 05:56:13 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook, Google+ & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org
Äänestys
Kysymys: Riittääkö pätevyys?
Kyllä
Ei

Sivuja: [1]
 
Kirjoittaja Aihe: Suomen maajoukkueiden päävalmentajat ja vastuuhenkilöt  (Luettu 2701 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
firs

Poissa Poissa


: 06.09.2017 klo 15:44:32

En löytänyt asiasta yhteistä keskustelua, olkoonkin, että jokaisen ikäluokan kohdalla asiasta väännetään omissa otsikoissaan. Tällä hetkellä Suomen miesten ja poikien maajoukkueiden vastuuhenkilöt ovat seuraavat:

Markku Kanerva, miesten A-maajoukkue. Pitkä ura eri maajoukkueissa, sitä ennen Klubissa apukoutsina ja tovin Viikkareissa. Nykyistä meininkin voidaan toki kyseenalaistaa, mutta fakta oli se, että vielä hetki sitten Kanervaa suorastaan vaadittiin vakituiseksi valmentajaksi. Ei ehkä topicin suurin kysymysmerkki.

Tommi Kautonen, U21-maajoukkue. Läpipaskat tilastot valmennusuralta ennen maajoukkuepestiä. Nosti FC Lahden liigaan, se on todettava, mutta pääsarjatasolla tilastot 28-10-55. Tiputtanut melkein jokaisen jengin jota on urallaan valmentanut, tai saanut potkut ennen sitä, ja joko siksi tai sen kunniaksi, että omaa uskomattoman kyvyn erottaa pelaajan pelipaikastaan, on saanut armolahjana tämän tulevien maajoukkuepelaajien kehitykseen olennaisesti liittyvän pestin.

Stephen Ward, U20-maajoukkue (1.1.1998). Nykyinen ikäluokka pelaa EM-jatkokarsinnassa. Stephen Wardin valmennusuran selvittäminen käy mysteeristä. VPS:n päävalmentajana 2000-luvun alkupuoliskolla. Sen jälkeen seitsemän vuotta IFK Mariehamnin kakkosvalmentajana sekä junioripäällikönä. Kuulunut useamman maajoukkueen valmennusryhmään, saunaporukkaan tai piirivastaavuuteen viimeisen kymmenen vuoden aikana. Ei meriittejä.

Kimmo Lipponen, U19-maajoukkue (1.1.1999)
1992    Ponteva
1994    Oxelösunds IK
1995–1997    Allianssi
1999    VPS (apuv.)
1999    VPS
2000–2001    SalPa
2004–    Suomi U15–U19
2004–2006    Suomi U21 (apuv.)

Eli Kakkosesta maajoukkuetehtäviin. U19-maajoukkue hävisi juuri Hollannin vastaavalle ikäluokalle 0-9.

Palloliiton sivuilla Lipponen on merkattu myös 2000-syntyneiden päävalmentajaksi, mutta ilmeisesti viime maaotteluissa vetovastuussa on ollut kaksikko Kai Nyyssönen ja Stephen Ward. Kai Nyyssönen valmennusuran ainoa meriitti lienee yhä potkut siitä ainoasta pääsarjan pestistään, KuPSista.

Erkka V. Lehtola, U17 (1.1.2001). En edes tiedä mistä aloittaa, mutta tästä voit nähdä tämän vuoden tuloksia. Esimerkiksi helmikuussa UEFA Development -turnauksessa joukkue päästi kolmessa ottelussa 14 maalia, olkoonkin, että vastustajat olivat Euroopan huippumaat. Viimeisestä kolmesta ottelusta tuloksena on tasapeli Tsekkiä vastaan sekä 0-6 ja 4-0 tappiot Sveitsiä ja Itävaltaa vastaan.

Lehtolan Cv:seen mahtuu talon tavan mukaan piiri- ja aluevalmennuksia, joita ennen mukiinmenevää menoa Kakkosen Gnistanissa. Gnistanin sivuilta löytyy muuten ilmeisen kokonainen työhistoria:
Lainaus
Valmentajana: HJK-junnut, TuPS, FC Espoo Kakkosessa 2004-05, HJK NappulaKlubi 2006-2009, HJK Valmennusjohtaja 2009-2012. Helsingin ja Uudenmaan piirijoukkueet.

Futis-sanomat –lehden toimittaja 1995-2004.

Ilta-sanomien jalkapallokolumnisti 1999-2000.

Helsingin Sanomien jalkapallokolumnisti 2005-2011.

Ylen jalkapallokommentaattori 2009-

Kysymys siis kuuluu, että onko yksikään oikeasti tarpeeksi pätevä tehtäväänsä ja osoittanut siinä tai jossain entisessä pestissään pätevyytensä? Riittääkö valmentajien taso? Entä pätevyys? Pitäisikö maajoukkuevalmentajan olla osoittanut tasonsa valmentajana vai onko hyvä ura jalkapalloilijana (esim. Mika Nurmelan tapauksessa) tarpeeksi? Varsinkin vanhemmissa ikäluokissa, joissa pelaajat pelaavat jo pitkälti miesten sarjoissa, pääsarjatasolla tai sitten ulkomaisessa akatamiassa, herää kysymys, että onko kyseistä ikäluokkaa valmentamassa oleva raakile vain tiellä kun pelaajat kuitenkin pääsääntöisesti työskentelevät arkisin oletettavasti meriiteillä valitun valmentajan kanssa. Pitäisikö Suomen maajoukkueiden päävalmentajien ja vastuuhenkilöiden valintaperuisteita muuttaa?

Mitään henkeäsalpaavaa tulosta kun ei ole taas toviin nähty. Avaan keskustelun.

Jalkapallo

Poissa Poissa


Vastaus #1 : 06.09.2017 klo 16:52:23

Erkka V. Lehtosen erikoistaidoksi voidaan lisätä vielä, se että hän tekee muista parempia asiantuntijoita YLEn studiossa tyhmillä puheillaan.

Mursu takas.
Buffy la Cazavampiros

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: MiPK


Vastaus #2 : 06.09.2017 klo 17:07:59

Hyvä avaus. Siirsin tämän tänne mj-alueen pääosioon, jossa saanee enemmän ansaitsemaansa huomiota, ja liittyy kuitenkin vähintään välillisesti myös A-maajoukkueeseen.
Lalli

Poissa Poissa


Vastaus #3 : 07.09.2017 klo 14:18:48

Kuinkahan tätä maajoukkuekokonaisuutta tällä hetkellä johdetaan?

Ilman omaa pelillista identiteettiä olevassa seurassahan johtamista ei käytännössä ole juuri lainkaan. Kunkin ikäluokan valmentajat tekevät asioita oman näkemyksensä mukaan.  Yhteydet ikäluokkien välillä on yhtä kuin satunnaiset läpanheitot, milloin satutaan jossain tapaamaan. Ainoa mistä oikeasti keskustellaan on yksittäiset pelaajat ja heidän tilanteensa. Tärkeä asia, mutta mitä siitä tulee, jos seura (esim. Ajax) unohtaa itsensä vain pelaajan edun takia. Maajoukkueessa pelataan maalogolle, eikä sitäkään voi jättää heitteille.

Toinen kysymys sitten on mitä maajoukkuevalmentajalta vaaditaan. Ei maajoukkueessa opeteta sen kummempia pelillisiä asioita kuin seuroissa. Koska maajoukkue on pätkötoimintaa, on kaikki vaan pakko tehdä paljon tehokkaammin. Seuran leiripäivä voi mennä vähän sinne päin. Koska yhteistä aikaa on enemmän, se ei ole kriittistä. Maajoukkueessa se on! Kaiken tekemisen pitää olla viimeisen päälle.

Maajoukkueessa tärkeää pelaajille on oppia pelaamaan maajoukkueympäristössä ja -paineissa. Esimerkiksi yhtenäinen pelitapa tuo turvaa pelaajalle, joka onkin yhtäkkiä kotimaan median ja somen polttopisteessä ja jonka jokaista virhettäkin revitään sivukaupalla viikkojen ajan. Maajoukkuejulkkikseksi joutuminen on monelle nuorelle kova henkinen paikka. Tällöin on äärimmäisen helppo livetä joko suosiota janoavaksi yksilöksi, joka unohtaa joukkueen tai sitten alkaa pelätä ja tehdä kaikkea varman päälle toisin kuin esimerkiksi seurapelissään.

Palloliitto on nyt muutostilassa. Toivottavasti ne, joillle maajoukkuetoiminta on sydäntä lähellä uskaltavat nyt käyttää tilaisuuden hyväksi ja  ajaa muutoksia sisään toimintaan. On aivan turha jäädä ensin odottamaan. Palloliiton isoa piirikeskeistä muutosta. Siellä on ihan eri intressit kyseessä. Kun päätöksentekoa ja toimintaa on nyt enemmän avattu, tämä on käynyt yhä selvemmäksi. Maajoukkueiden pitää pitää puolensa!

Minkälainen olisi uusi dream team vetämään maajoukkuetoimintaa nykyisestä suostaan?  
« Viimeksi muokattu: 07.09.2017 klo 14:31:27 kirjoittanut Lalli »
firs

Poissa Poissa


Vastaus #4 : 07.09.2017 klo 15:10:01

Minkälainen olisi uusi dream team vetämään maajoukkuetoimintaa nykyisestä suostaan?

Hyvä kysymys. En oleta, että kukaan suomalainen tai ulkomaalainen valmentaja pelkästään ylpeydestään tai kansallisidentiteetistään lähtee Suomen maajoukkuetehtäviin, mutta en myöskään suostu uskomaan, että meriittejä vertailemalla esimerkiksi "Auge" Kautonen olisi mitenkään ollut merkittävin hakija U21-maajoukkueen päävalmentajaksi.

Itse lähestyisin asiaa jo sillä, että supistaisin Palloliittoa tai ainakin karsisin sieltä työtehtäviä. Jokaista entistä maajoukkuejalkapalloilijaa ei välttämättä tarvita erilaisiin valmennuskeskusjohtajan pesteihin ja näin ollen jonain päivänä saattaa olla mahdollista, että Palloliitto olisi kykeneväinen haastamaan valmentajarekryissään seurajoukkueita ja saisi näin ollen listoilleen valmentajan, jolla on kokemusta muustakin kuin potkuista ja putoamisesta.

Seuraava lainaus liittyy:
Lainaus
Suomen Palloliitto ja Suomen Olympiakomitea sopivat syksyllä 2009 lajiprosessista. Sen tavoitteena oli Palloliiton uuden strategian keskeisen osa-alueen, ”pelaajakehityksen”, lähtökohtien määrittely ja kehitystyön priorisointi. Työskentely käynnistettiin 10.1.2010. Prosessin kestoksi sovittiin 1 vuosi.

Palloliiton nimeämän lajiprosessiryhmän vastuuhenkilöinä ovat olleet nuorten maajoukkuevalmentajat Mika Laurikainen ja Kimmo Lipponen. He ovat toimineet tiiviissä yhteistyössä Olympiakomitean puolelta prosessia ohjanneen Jorma Vertaisen kanssa. Ryhmään ovat kuuluneet vastuuhenkilöiden ohella maajoukkuevalmentajat Stuart Baxter (miehet) ja Markku Kanerva (U21), valmentajat Job Dragtsma (FC Inter), Mika Lehkosuo (FC Honka) ja Erkka V. Lehtola (HJK), koulutuspäällikkö Kari Ukkonen, nuorisopäällikkö Marko Viitanen, entiset ja nykyiset huippupelaajat Aki Riihilahti, Juha Reini ja Antti Niemi, Palloliiton toimitusjohtaja Kimmo J Lipponen ja huippujalkapallojohtaja Petri Jakonen.

Työskentelyyn ovat osallistuneet lisäksi Olympiakomiteasta valmennuksen johtaja Kari Niemi-Nikkola ja kehityspäällikko Asko Härkönen, Suomen Urheiluopistolta valmennuskeskuksen johtaja Kyösti Lampinen ja KIHUsta johtaja Jukka Viitasalo ja tutkijat Henri Lehto ja Ville Kujanpää.

Kyseinen prosessi on käynnistetty seitsemän vuotta sitten ja sen kestoksi on sovittu vuosi. Silti samat kaverit ovat yhä seitsemän vuoden jälkeenkin tulosvastuussa mm. 0-9 tappiosta Hollannille tai muuten vaan oman vastuualueensa "suorituksista".
kokistuoppi

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Korpinkynsi


Vastaus #5 : 07.09.2017 klo 16:31:57

En väitä tietäväni ketkä Suomen pitäisi pestata kunkin maajoukkueen vastuuvalmentajaksi, mutta liitossa pitäisi avartaa ajatusuniversumia:

1. Suomalaisella valmennusosaamisella ei ole kysyntää maailmalla, joten ei ole järkeä yliarvostaa itsekään sitä sillä verukkeella, että "hän tuntee suomalaiset pelaajat". Totta kai täälläkin joitakin hyviä valmentajia on, mutta kotimaisuus ei voi mikään itseisarvo enää olla, kun sillä ei ole saavutettu yhtään mitään. Näin siis etenkin A-maajoukkueiden kohdalla.
2. ULKOMAILTA valmentajan etsimisen ei myöskään tarvitse tarkoittaa sitä, että heti pitää kurotella Mourinhoa tai edes Hodaria. On valtavasti maita, joissa on paljon osaavia valmentajia, joiden meriitit ja palkkapyynnöt eivät silti ole liian huimaavia Pöllöliitolle. Verkot kunnolla vesille.
(Ei myöskään kannata palkata ensimmäistä vastaantulevaa kokenutta ruotsalaista vain siksi että se on kokenut ja ruotsalainen. Kannattaa tsekata esim. onko se ollut viimeiset 5 vuotta ollenkaan valmennustöissä.)

Ja jotenkin pahoin pelkään ettei tuosta U19-joukkueen 0-14-suorituksesta ole edes tuulet käyneet liiton toimistolla, vaan siellö on tuudittauduttu happyplaceen.
Lalli

Poissa Poissa


Vastaus #6 : 07.09.2017 klo 21:08:14

En väitä tietäväni ketkä Suomen pitäisi pestata kunkin maajoukkueen vastuuvalmentajaksi, mutta liitossa pitäisi avartaa ajatusuniversumia:

1. Suomalaisella valmennusosaamisella ei ole kysyntää maailmalla, joten ei ole järkeä yliarvostaa itsekään sitä sillä verukkeella, että "hän tuntee suomalaiset pelaajat". Totta kai täälläkin joitakin hyviä valmentajia on, mutta kotimaisuus ei voi mikään itseisarvo enää olla, kun sillä ei ole saavutettu yhtään mitään. Näin siis etenkin A-maajoukkueiden kohdalla.
2. ULKOMAILTA valmentajan etsimisen ei myöskään tarvitse tarkoittaa sitä, että heti pitää kurotella Mourinhoa tai edes Hodaria. On valtavasti maita, joissa on paljon osaavia valmentajia, joiden meriitit ja palkkapyynnöt eivät silti ole liian huimaavia Pöllöliitolle. Verkot kunnolla vesille.
(Ei myöskään kannata palkata ensimmäistä vastaantulevaa kokenutta ruotsalaista vain siksi että se on kokenut ja ruotsalainen. Kannattaa tsekata esim. onko se ollut viimeiset 5 vuotta ollenkaan valmennustöissä.)

Ja jotenkin pahoin pelkään ettei tuosta U19-joukkueen 0-14-suorituksesta ole edes tuulet käyneet liiton toimistolla, vaan siellö on tuudittauduttu happyplaceen.

Toivottavasti liitossa osataan myös palokuntatyö. U19 on Suomen pelaajakehityksen uskottavuuden kannalta tärkeä projekti.  Joskus asiat vaan menevät vinoon vaikka valmentaja parhaansa yrittäisi. Eremenkon haastatteluilmeestä päätellen jotain tarttis tehdä!
Spure

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Tottenham Hotspur


Vastaus #7 : 16.10.2017 klo 14:55:07

Juha Malinen U21-maajoukkueen päävalmentajaksi
https://yle.fi/urheilu/3-9885332

EOM Ylos
firs

Poissa Poissa


Vastaus #8 : 16.10.2017 klo 15:40:09

Juha Malinen U21-maajoukkueen päävalmentajaksi
https://yle.fi/urheilu/3-9885332

EOM Ylos

Hyvä valinta. Malisen olisi toivottu jäävän Rovaniemelle ja sitä ennen Lahteen mikä on jo poikkeuksellista kun puhutaan Suomen eri maajoukkueiden valmentajista.

Viimeksi Augen jälkien siivoaminen sujui erinomaisesti, odotukset vähintään samat.

 
Sivuja: [1]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines