Raapustin tämmöistä hömppää. Toivottavasti ei näin väsyneenä tullut hirveitä asiavirheitä kirjoiteltua.
AC Oulun kausi 2018Rauno "Rane" Ojasen aikakausi tuli viime vuonna päätökseen. Hänen alaisuudessaan joukkue ei noussut liigaan, mutta kaudet 2014 ja -16 jäivät varmasti kaikilla mieleen: liigapaikan menettäminen heikomman maalieron perusteella ja sarjan johtoaseman menetys syksyllä. Joka tapauksessa aina saatiin juhlia "Rane Trophyä" eli top-5-sijoitusta ja ylimääräistä kotiottelua seuraavalle kaudelle.
4.10.2017 joukkueen uudeksi päävalmentajaksi paljastettiin Mika "Diego" Lähderinne 1+2-tyylisellä sopimuksella. Oulu oli ennestään miehelle jo tuttu kaupunki, pelasihan hän seurassa kausilla 2010-11. Valmennuskokemusta oli ehtinyt karttua PK-37:n, Jipon ja KuPS:n A- ja B-junnujen peräsimessä. Joitain kommentteja vuoden takaa:
Itse suhtaudun varovaisen positiivisesti tähän valintaan, taustaa seurassa pelaamisesta ja nuorehko valmentaja kyseessä. Makon kanssa voi olla myös hyvä pari rakentamaan ensi kauden joukkuetta.
Toiveissa on, että uskaltaa tuoda oman pelityylin eikä koe paineita että pitäisi nyt säilyttää jotain Ranen "perintöä".
Tsemppiä vaan, odotellaan mielenkiinnolla.
Lähderinteen näytöt valmentajana tähän mennessä aika ohuet, mutta onneksi pahimmat katastrofivaihtoehdot vältettiin. Taustaryhmän jatkaminen myös erittäin tärkeä asia, toivottavasti saadaan loput sopimuksetkin tehtyä nopeasti
(
Täältä lisää.
)
Sopimuspelaajista - muistaakseni - vain Markus Heikkisellä ja Jairilla oli tilanne selvä, mutta loppuvuoden 2017 aikana vahvistettiin Alberto Alvarado Morinin, Josue Soton, Samuli Leppälän ja Aleksi Lappalaisen jatkosopimukset. Myös nuoret Juuso Särkelä, Santeri Laatikainen, Niko Ronkainen ja Samuli Kurttila ansaitsivat jatkopahvin. Paluun seuraan tekivät Tommi Lindholm ja Toni Tahvanainen ja uusina vahvistuksina saapuivat Topi Järvi sekä Aleksi Gullsten. Sen sijaan David Ramadingayen, Johannes Wentinin ja Tuomas Mustosen kerrottiin jatkavan uraansa muualla.
Vuosi vaihtui ja samalla varmistui Lassi Nurmoksen paluu Laivastonsinisiin. Myös Niilo Hautala ja Hannes Seikkala saivat kunnian edustaa seuraa tulevalla kaudella. Uusia vahvistuksia olivat Felix Orishani (joka ei lopulta pelannut peliäkään, kiitos sekavan pelilupa-asian), Ilari Koljonen sekä Driton Shala. Ensimmäinen harjoituspeli pelattiin 20.1. OLS:aa vastaan, joka päättyi 1-1.
Helmikuussa vahvistui kausarikampanjan toteutuminen, eli aurinkokatsomoon sai 50 eurolla kausikortin. Lisäksi kuultiin mullistava uutinen, sillä David Ramadingaye palasi eläkepäiviltä ja rustasi peräti kahden vuoden sopimuksen seuran kanssa! Maalis-huhtikuussa tehtiin sopimukset vielä Juhani Pennasen, Jere Aallikon, Walter Mooren, Juuso Kemppaisen sekä Konstantin Belovin kanssa.
Suomen Cupin lohkossa AC Oulun seuraksi löytyi KuPS, RoPS, PS Kemi, AC Kajaani sekä MuSa. Oulu pelasikin uuden valmentajansa alaisuudessa suoraviivaisempaa peliä kuin aiemmin sekä käytti esimerkiksi laitoja enemmän ja cupissa päädyttiinkin lopulta komeaan kakkossijaan kymmenellä pisteellä maalieron ollessa 13-12. Voittoja tuli kolme (@Kajaani 3-4, vs MuSa 4-1, @Kemi 1-2), 1-1-tasuri RoPS:aa vastaan sekä 2-6-persraiskaus liigan kärkijoukkueelta KuPS:lta.
Arvonnassa kävi hyvä tuuri, sillä vastaan tuli paperilla helpoin vastustaja EIF. Peli pelattiin vieraissa ja isännät voittivat ottelun 1-0. Näin ollen tosipelit päättyivätkin jo tähän ja pettymys oli suuri, mutta onneksi Ykkösen alkuun oli enää reilu kuukausi aikaa. Seura pelasikin vielä harjoitusottelut PS Kemiä, AC Kajaania ja TP-47:ää vastaan, mitkä sujuivatkin tappioitta.
Ikävä kyllä alkukausi ei mennytkään yhtä hyvin kuin talven matsit. Vastustajat antoivat AC Oulun pitää palloa ja vaikeuttivat talven harjoiteltuja kuvioita, vaikka välillä myös näytti siltä, etteivät pelaajatkaan aina antaneet kaikkeaan. Kausi siis alkoi 1-2-tappiolla Kajaanissa, joka korvattiin upealla kotivoitolla HIFK:sta. Valitettavasti Valkeakoskella otettiin taas turpaan, mutta Raatissa napattiin pisteet KTP:ltä. Tämän jälkeen alkoi voitoton putki, jolloin tuli tappiot Klubi 04:lle ja KPV:lle sekä Jaron kanssa pelattiin maaliton tasapeli. Helpotusta antoivat voitot EIF:stä ja JJK:sta. Harmillisesti hyvä fiilis ei kestänyt kauaa, sillä joukkue munasi 2-0-johtoaseman kotonaan AC Kajaania vastaan ja pelasi todella huonosti ottelun päättyessä 2-2. HIFK puolestaan murskasi oululaisvieraat 3-0 ja Haka kävi ryöstämässä pisteet Oulusta. Tähän päälle vielä tappio KTP:lle ja joukkue taisteli tosissaan sarjapaikasta eikä -noususta.
24.7. kerrottiin Aapo Heikkilän palaavan kotiin loppukauden mittaisella sopimuksella ja mies olikin melkoinen siunaus, sillä tämän jälkeen joukkue pelasi 10 tappiotonta ottelua ja kotiottelussa KPV:tä vastaan olikin huikeat panokset: tuolloin KPV johti sarjaa 43 pisteellä AC Oululla niitä ollessa 38. Voitolla joukkue olisi siis tosissaan taistellut liigapaikasta. Valitettavasti Markus Heikkinen ei pystynyt ottelussa pelaamaan ja konkarin puute näkyi, sillä ottelu päättyi 2-3 ja samalla myös nousuhaaveet sai käytännössä kuopata. Sentään vanha kunnon Rane Trophy saatiin kotiin neljännen sijan myötä.
HIFK siis nousee liigaan, KPV karsii TPS:ää vastaan ja JJK-Klubi 04-kaksikko tippuu sarjaporrasta alemmas. Kakkosen nousukarsinnat voittivat TPV ja MuSa. PS Kemi oli liigajumbo, mutta heidän tilanne on sekava ja jos eivät pysty Ykkösessä jatkamaan, tarjotaan MyPalle heidän sarjapaikkaa.
Taktisesti joukkue pelasi talvella ja alkukaudesta 4-2-3-1-ryhmitelmässä, mutta tätä muutettiin muotoon 4-1-4-1, jossa Jair pelasi pohjapelaajana ja ylempänä, yleensä Ramadingaye ja Aallikko/Soto, vähän vapaammassa roolissa. Ranen tyyliin verrattuna laitoja käytettiin paljon ja keskityksiä nähtiin enemmän. Tosin alkukaudesta oli nähtävissä "ranepalloa", sillä kuten jo aiemmin todettiin, ei joukkue pystynytkään pelaamaan talvella harjoitellulla tyylillä – ainakaan samalla tehokkuudella. Diegon onneksi peliesitykset paranivat ja täten hänen sopimuksensa optiovuodet käytettiin. Toivottavasti ensi vuonna jo heti harjoituskaudella löydetään oikea pelitapa ja tuloksia saadaan.
Kuten taulukosta nähdään, olivat KPV, Haka ja Kajaani kaikista haastavimmat vastustajat. Puolestaan Jarolta ja JJK:lta saatiin eniten pisteitä. Vieraissa pelattiin selvästi huonommin kuin kotona, joten hienoa, että ensi kaudeksi saatiin jälleen yksi ylimääräinen kotiottelu.
Seuraavassa vähän pelaajien tilastoja sekä omia mietteitä. Kannattaa tsekata käsittääkseni ACO-kannattajien vääntämä
tilastosivu, loistavaa settiä!
Maalivahdit1. Tommi Lindholm (1 ottelu, 90 minuuttia, 1 nollapeli, 0 päästettyä)
Pelasi puheiden mukaan hyvän kauden Kakkosessa 2017 ja Diego halusi hänestä ykkösvahdin tulevalle kaudelle. Talven peleissä ei kuitenkaan näyttänyt EOM:n merkkejä ja täten oli pakko tehdä hankinta maalivahtiosastolle. Pelasi OLS:n paidassa Kakkosta 11 peliä ja menisi kyllä tässä roolissa ensi vuonnakin.
30. Juhani Pennanen (26 ottelua, 2340 minuuttia, 6 nollapeliä, 30 päästettyä)
Joitain sekoiluja mahtui kauteen, mutta mielestäni parempi maalivahti kuin esimerkiksi Wentin ja toivottavasti jatkaa myös ensi vuonna.
Puolustus4. Samuli Leppälä (10 ottelua, 734 minuuttia, 0 maalia + 0 syöttöä)
Odotin itse, että olisi vähän isompaa roolia ottanut, mutta ei. Fysiikkaa tarvitsee lisää ja kokemusta tietysti. Ensi vuonna läpimurto?
5. Lassi Nurmos (22 ottelua, 1980 minuuttia, 0+0)
Kapteeni ja hoitaa hommansa rutiinilla. Toivottavasti jatkaa toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella.
6. Markus Heikkinen (21 ottelua, 1881 minuuttia, 0+0)
Legendan ura päättyi tähän kauteen. Vaikka ikä näkyi liikkeessä, oli edelleen tärkeä osa puolustuspeliä ja toi ääntä ja johtajuutta kentälle. Ei pelillisesti ehkä tärkein palanen, mutta tulosten valossa joukkue pelasi paremmin hänen ollessa kentällä. Jatkaa uraansa OLS:n B-juniorivalmentajana sekä AC Oulun urheilutoimenjohtajana.
13. Niilo Hautala (4 ottelua, 210 minuuttia, 0+0)
Loukkaantumisia eikä taso muutenkaan oikein riitä. Menee täytepelaajana treeneissä ja ringinleventäjänä.
16. Aleksi Lappalainen (18 ottelua, 1376 minuuttia, 0+0)
Tottunut pelaamaan vasemmalla, mutta rooli löytyi oikeana pakkina loukkaantumisten pakottamana. Pelaa asenteella ja ilo katsoa hänen vääntöä kentällä. Tietää, mitä saa, kun Jallun kentälle laittaa ja toivottavasti jatkaa!
24. Alexander Jibrin (5 ottelua, 285 minuuttia, 0+0)
Ei virallisesti AC Oulun sopimuspelaaja, vaan yhteistyöseura OLS:n. Pelasi kesällä pari peliä poissaolojen myötä ja oli yllättävän hyvä. Mielelläni näkisin lisää hänen otteita talven peleissä.
25. Konstantin Belov (19 ottelua, 1380 minuuttia, 0+0)
Pelasi hyökkääjänä OPS:ssa, mutta istutettiin oikean pakin paikalle ACO:ssa. Pelasi alkukaudesta paljon, mutta loukkaantui kesällä ja sitten vastuuta tuli vaihtelevasti. Sopimus jatkuu ja hyvä niin, menee vähintään rotaatiopelaajana.
35. Walter Moore (26 ottelua, 1997 minuuttia, 2+5)
Sai välillä turhankin paljon kritiikkiä, vaikka olihan se fakta, että hänen laitansa oli useimmiten heikompi puolustussuuntaan – toisaalta myös parempi hyökkäyspäähän. Kauden edetessä homma alkoi kuitenkin kulkea paremmin ja ihan mukavat tehopinnat tuli kasaan.
YLE:n haastattelun mukaan perhe asuu Pietarsaaressa ja suunnittelee jatkavansa uraa vielä ainakin vuoden, kenties Oulussa? (Toivottavasti en tajunnut ihan väärin, höhöö!)
Keskikenttä8. Josue Soto (19 ottelua, 780 minuuttia, 1+0)
Muistan, kuinka vaikutti hyvältä pelaajalta viime vuonna debyytissään Honkaa vastaan, mutta siihen se sitten jäi. Ei ollutkaan semmoinen kymppipaikan taituri ja pelintekijä. Ei mielestäni sellainen vahvistus mitä ulkomaalaispelaajan pitäisi olla.
15. Jere Aallikko (25 ottelua, 1766 minuuttia, 4+1)
Pelasi paljon paremman kauden kuin edellisvuonna, kiitos sopivamman roolin. Vuosi sitten ei jäänyt ikävä häntä, mutta nyt toiveissa olisi jatko, koska menee vähintään rotaatiopelaajana.
20. Samuli Kurttila (2 ottelua, 84 minuuttia, 0+0)
Pelasi jämäminuutit jossain matsissa ja oli avauksessa päätosottelussa JJK:ta vastaan. Pärjäsi junnupitoista jengiä vastaan ihan hyvin ja talvella sitten taas näytön paikka.
22. Ilari Koljonen (8 ottelua, 157 minuuttia, 0+0)
Tuli Turusta ja sai kai ulkopaikkakuntalaisena "vahvistuksena" minuutteja alkukaudesta. Ei jäänyt muuta mieleen kuin että oli aika pitkä jannu. Sopimus purettiinkin loppukesästä.
29. Jair (27 ottelua, 2430 minuuttia, 4+0)
Pelasi täydet minuutit ja aivan loistava pelaaja. Ilmeisesti muuttamassa Tampereelle ja olisi luonnollista jatkaa uraa esimerkiksi liigassa Ilveksen paidassa. Ikävä jää!
32. David Ramadingaye (24 ottelua, 2028 minuuttia, 1+7)
Pelasi mielestäni hyvän kauden. Liikkuu laajalla säteellä, on fanien suosikki ja näin. Välillä ehkä vähän turhia ylilyöntejä. Antoi myös useimmat erikoistilanteet ja syöttöpinnoja tulikin mukavasti. Sopimus jatkuu ja hyvä niin.
Hyökkäys9. Alberto Alvarado Morin (24 ottelua, 2091 minuuttia, 17+4)
Ykkösen maalikuningas ja loistava pelaaja kaiken kaikkiaan. On viihtynyt Oulussa, mutta ikää on 30 ja jos tulee kiva tarjous jostain, niin varmasti houkuttelee kokeilla suuremmissa ympyröissä. Jatkosopimus helpottaisi tulevan kauden suunnittelua huomattavasti.
10. Driton Shala (9 ottelua, 217 minuuttia, 0+0)
Loukkaantui keväällä eikä hänestä saanut oikein kunnon kuvaa. Ikää kuitenkin 21v ja ehkä käyttäisin ne pienetkin pelinappulat johonkin toiseen jannuun.
17. Aleksi Gullsten (24 ottelua, 1798 minuuttia, 5+0)
Oli talvella loistava, mutta Ykkösessä kesti kauan ennen kuin alkoi kulkea. Ei yhtään merkittyä syöttöpinnaa, mutta oli kuitenkin joukkueen toiseksi paras maalintekijä ja aiheutti hämmennystä laidallaan. Soppari jatkuu.
18. Topi Järvi (7 ottelua, 316 minuuttia, 2+1)
Sympaattinen työukko, joka loukkaantui kesällä ja sitten siirtyikin Kakkoseen TPV:n, joka nousikin Ykköseen, riveihin. Jätti itsestään positiivisen kuvan.
21. Juuso Kemppainen (20 ottelua, 793 minuuttia, 0+0)
Ei se vaan seiso. Ei saa oikein mitään aikaiseksi, mutta jotenkin sitä haluaa edelleen uskoa, että läpimurto vielä tulee. Haluaisin pitää ringissä ainakin vuoden.
26. Toni Tahvanainen (22 ottelua, 982 minuuttia, 3+5)
Tuli hieman yllättäen 2v sopparilla, mutta on ilmeisesti lähdössä kuitenkin nyt pois. Sai haukkuja, ehkä turhaan, sillä oli minuutteihin nähden varsin tehokas ja muutenkin mukava kaveri. Onnea tuleviin haasteisiin!
47. Aapo Heikkilä (12 ottelua, 995 minuuttia, 1+3)
Palasi kesällä kotiin parin vuoden RoPS-reissun jälkeen. Pelasi aggressiivisemmin kuin kaudella 2015 ja jätti positiivisen kuvan itsestään. Näkisin mielelläni myös ensi kaudella.
Kausi 2019Ensi vuonna jatketaan siis Lähderinteen alaisuudessa ja paperilla jatkavat Samuli Leppälä, Konstantin Belov, David Ramadingaye, Aleksi Gullsten ja Toni Tahvanainen. "Tahvis" tosin vahvojen huhujen mukaan vaihtaa maisemaa lähiaikoina. Joka tapauksessa sopimuspelaajia ainakin on enemmän kuin vuosi sitten, mutta toisaalta Makon lopettaminen ja esimerkiksi Jairin todennäköinen muutto Tampereelle sekoittavat pakkaa paljon. Jos vielä Morin löytää paikan esimerkiksi Veikkasliigasta, on jälleen melkoinen jälleenrakennus edessä. Heitän tähän kuitenkin huvikseni vähän kokoonpanopohjaa ensi kaudelle:
Morin
Gullsten/X – Ramadingaye/Kurttila – Aallikko/X – Heikkilä/Belov
Orishani/X
Moore/X – Leppälä/Jibrin – Nurmos/X – Lappalainen/Kemppainen
Pennanen/Lindholm
- Maalivahtiosasto on kunnossa, jos Pennanen jatkaa. Lindholmiin ei ole luottoa (ykkösveskaksi).
- Jos Lamo jatkaa, niin Leppälä tai kesällä potentiaaliaan näyttänyt Jibrin voisi nousta kaveriksi avaukseen. Jos eivät talvella vakuuta, niin toivottavasti löytyy kova vahvistus.
- Belov ja Kemppainen voisivat laidalla vaihtaa paikkoja, sillä Konsta kuitenkin jysäytteli OPS:ssa maaleja ja Juuso ei puolestaan saa mitään aikaiseksi. Jallu ja Moore puolestaan hoitivat hyvin hommansa pakkipuolella ja joku Hautala menee ringinleventäjänä.
- Orishanin tilanne on hämmentävä, mutta jos se selviää, niin omaa potentiaalin korvata ainakin osan Jairin jättämästä aukosta. Vuoden pelaamattomuus varmasti näkyy otteissa, mutta talvi on pitkä.
- Aallikko oli parempi kuin Soto, jonka tilalle voisi jonkun arv... vahvistuksen kenties löytää.
- Laituripuoli olisi oikeastaan sama kuin nyt, Tahviksen rooliin pitäisi vaan löytää samankaltainen pelaaja (kakkoskärki/työukkolaituri).
- Jos Morin lähtee niin olisiko mahdollista houkutella esimerkiksi Juho Mäkelä takaisin kotin? Teki kuitenkin 7+1-kendotehot surkeassa Kemin joukkueessa ja olisi "iso nimi".
- Muistaakseni marraskuussa tulee tietoa mahdollisista muutoksista Suomen sarjasysteemiin. Jos liigaa laajennetaan, löytyykö ensi vuodelle – vai milloin se olisikaan ajankohtaista – miljoonabudjetti?!
Tämä nyt oli vähän tämmöistä haaveilua ja ajatusten heittoa ja näin päin pois. En oikeasti tiedä mistään mitään – tai no vain sen, että Oulu on Laivastonsininen myös ensi vuonna! 30.10. klo 18.00 järjestetäänkin infotilaisuus Allin Matalassa akatemiajoukkueeseen liittyen. Eiköhän tässä lähiviikkoina ala myös soppariuutisia tulemaan. Oi Oulu on!