Kiitos Tuulenmiehelle aktiivisesta raportoinnista ketjuun. Näin pilkunviilaajana, joukkue on muuten Arbroath eikä Abroath.
Kiitos korjaamisesta. Jäänyt ajatus jumiin kelttiläisissä paikannimissä yleisen aber-etuliitteen urille.
Tsekkasin uteliaisuuttani ja niinhän se Arbroathkin on alkuperäisessä kelttimuodossa alkanut aber-.
Muuten: Inver- tarkoittaa samaa asiaa eli joen suuta.
Jalkapalloihminen en sinällään ole, ja brittijalkapallo kiinnostaa enemmän kulttuuri-ilmiönä kuin urheiluna. Se tarjoaa myös erinomaisia tarinoita, ihmiskohtaloita ja historiaa.
Mikon ja Williamin uraa voi seurata myös tuosta näkökulmasta. He ovat paikalliseen systeemiin kasvaneet nuorina sisään ja rakentavat jalkapalloilijan uraa paikallisella tavalla.
Yleensä suomalaiset ulkomailla akatemioissa olleet kokeilevat aikansa päästä kasvattajaseurassa pinnalle ja jos se ei tunnu onnistuvat, lähtevät etsimään uutta uran nousua esim. pohjoismaista pienemmistä pääsarjoista tai kakkostasolta. Mutta voi sen tehdä noinkin, pudotetaan jo nuorena sarjatasoa paikallisesti niin paljon, että "tosipeleihin" pääsee mukaan. Lainat ovat kunnolla kauden mittaisina, eikä lyhyinä visiitteinä (vrt. Joronen aikoinaan).
Arbroathissa pärjääminen ei kerro kovin paljoa Mikon tulevasta menestyksestä, mutta kokemusta se tuo ja näyttää olevan hänelle juuri nyt oikein sopiva paikka. Seura on resusseiltaan ehkä Veikkausliigan keskitasoa, urheilullisen tason vertailun miinaan en astu. Erittäin positiivista on, että pelaaminen viikosta toiseen näyttää onnistuvan. Mikolla oli paljon loukkaantumisia juuri sinä ikäkautena, kun esim. nopeutta olisi pitänyt - ja olisi ollut suhteellisen helppo - ryhtyä kehittämään, joten ei olisi ihme, jos hänellä oikean aikuistasonsa saavuttaminen vie hieman pidempään kuin monilla muilla.
Jos kausi sujuu kuten on alkanut, ensi kaudella Miko saattaisi jo silloin tällöin päästä pelaamaan Aberdeenissa. Se kausi ja pelien sujuminen kertoisi jo paljon, mitkä ovat mahdollisuudet siinä seurassa.
Katselin viikonloppuna Skotti-valioliigan viime kauden palkkoja ja hieman järkyttikin, miten pienten seurojen palkat ovat tulleet alaspäin. Aberdeenissä keskipalkka on edelleen noin 140 000 puntaa vuodessa. Celtic olisi Englannin Championshipissäkin iso seura - esim. viime kautena pelaajien palkat olivat pienempiä kuin Aston Villassa mutta isompia kuin Norwichissa. Rangers on samoin resursseiltaan kelpo Champioship-tasoa, Aberdeen, Hibernian ja Hearts olisivat tyypillisesti palkoiltaan League Onen seuroja, muut selvästi enemmän League Twota - pienimmät seurat olisivat pienimpien joukossa myös League Twossa. Toki kaikkein pienimmät olivat aikaisemminkin pieniä jopa League 2:een, mutta nyt tuohon kategoriaan on vajonnut useampi seura.
A. Eremenkolla tarjottiin viimeisen kauden jälkeen Kilmarnockissa 800 puntaa viikko. Se ei miehelle kelvannut. Nyky-Kilmarnockissa tuo olisi aikalailla keskitason palkka.
Mitähän Mikolle maksetaan? En tiedä, täysi ammattilainen hän tietysti on puoliammattilaiseurassa, kun Aberdeen maksaa palkan. Maksimissaan puolet emäseuran keskipalkasta (joka on noin 12 - 13 000 euroa/kk), todennäköisemmin hieman alle. Jos palkkahaitariksi väittäisi 3000 - 6000 euroa kuukaudessa, tuskin menee pieleen - ja luultavasti ei aivan haitarin alarajalle tarvitse mennä. Pitkäaikainen sopimus kuitenkin, joten miehen kehityskykyyn on luotettu ja maksetaan ehkä hieman myös sopimuksen loppupuolelle oletetun suorituskyvyn mukaan.
Ammattimiehen palkka, jolla ei rikastu, mutta nuori mies elää aivan hyvin.