Nythän meillä puhutaan kultaisesta sukupolvesta vaikka tuo kyseinen porukka ei ikinä kisoihin edes yltänyt. Ei mitään heiltä pois ja Litin sekä Hyypiän kaltaiset pelaajat tulevat ikuisesti edustamaan parasta mitä suomifutis on tuottanut. Silti olisi hienoa saada kultainen sukupolvimikälie joka myös ottaisi sen arvokisapaikan. Ehkä seuraavissa em-kisoissa sitten.
Suomen kultaisesta sukupolvesta puhuminen on vähän outoa, kun ei tuo kultainen sukupolvi näkynyt mitenkään Suomen menestyksessä arvokisojen karsinnoissa. Enemmänkin oli kyse muutamasta suomalaisittain poikkeuksellisen hyvästä pelaajasta (Litmanen, Hyypiä, Forssell). Ehkä ns. kultaisen sukupolven sijaan me olisimme tarvinneet pari kovaa peräkkäistä ikäluokka, jotka olisivat päässeet pelaamaan maajoukkuessa parhaassa peli-iässä 25-30-vuotiaana.
Jos tarkastellaan ns. kultaisen sukupolven syntymävuosia, Litmanen ja Hyypiä ovat syntyneet 70-luvun alussa, kun taas Forssell on syntynyt jo 80-luvun puolella ja on kymmenen vuotta nuorempi. Litmanen ja Hyypiä pelasivat maajoukkueessa poikkeuksellisen vanhalle iälle saakka. Litmanen pelasi viimeisen maaottelun 39-vuotiaana ja Sami Hyypiä 37-vuotiaana. Tällöin he ehtivät pelata kymmenen vuotta nuorempien 80-luvun alussa syntyneiden pelaajien kanssa useat karsinnat. Tämä kultainen sukupolvi olikin ehkä parhaimmillaan siinä Hodgsonin aikana, kun 80-luvun alussa syntyneet pelaajat olivat parhaassa peli-iässä ja Litmanen sekä Hyypiä olivat vielä mukana.
1971: Jari Litmanen, Mika Nurmela
1972: Antti Niemi
1973: Sami Hyypiä
1974:
1975: Jussi Jääskeläinen, Jonatan Johansson
1976: Hannu Tihinen, Aki Riihilahti, Shefki Kuqi
1977:
1978:
1979: Teemu Tainio
1980: Petri Pasanen,
1981: Mikael Forssell, Mika Väyrynen
Tilanne on ollut erilainen kultaisen sukupolven jälkeen, kun 80-luvun puolivälissä syntyneet Moisander ja Hetemaj eivät kovin montaa maaottelua ehtineet pelanneet 10 vuotta nuoremman Glen Kamaran kanssa, kun lopettivat maajoukkueessa niin aikaisin. Heistä siis tuskin puhutaan tulevaisuudessa siten, että olisivat olleet maajoukkueessa samaa sukupolvea.
Nyt käynnissä olevissa MM-kisoissa maajoukkuiden keski-ikä on siinä 27-28 ikävuoden tienoilla. Suurimmaksi osin kisojen maajoukkueet koostuvat 80-luvun lopussa syntyneistä ja 90-luvun alussa syntyneistä pelaajista. Noissa ikäluokissa Suomen pelaajamateriaali on vähän kapeaa ja heikompaa, mutta esimerkiksi 94 syntyneet ovat jo suomalaisittain melko hyvä ikäluokka. Seuraavissa EM- ja MM-karsinnoissa 94-ikäluokka alkaa olemaan parhaimmillaan 25-30-vuotiaana ja tällöin se toivottavasti näkyy Suomen maajoukkueen tasossa. Tällöin maajoukkueen rungon muodostavat 93-95 syntyneet Lod, Pohjanpalo, Väisänen, Uronen, Kamara. Tuohon sitten lisätään vielä muutama kokeneempi pelaaja (Hradecky, Sparv, Arajuuri, Pukki) ja muutama läpimurron tehnyt nuori 1997-1999-syntyneistä. Tällöin maajoukkue on ainakin muutaman pykälän nykyistä parempi ja EM-kisapaikka on mahdollinen.