Perustettu: 1934
Kotistadion: Tehtaan kenttä (kapasiteetti: 3516)
Kausia pääsarjassa: 61
Suomen mestaruuksia: 9 (1960, 1962, 1965, 1977, 1995, 1998, 1999, 2000, 2004)
Suomen Cupin mestaruuksia: 12 (1955, 1959, 1960, 1963, 1969, 1977, 1982, 1985, 1988, 1997, 2002, 2005)
Kotisivut:
www.fchaka.fiFacebook:
www.facebook.com/fchakavalkeakoskiTwitter:
www.twitter.com/FCHakaOfficialInstagram:
https://www.instagram.com/fchakaofficial/Youtube:
https://www.youtube.com/channel/UCTOA5LvH5Rx5TpLgOIKGLKAKannattajat: Hakapeliitat (
www.facebook.com/hakapeliitat,
www.twitter.com/hakapeliitat)
Lähtökohdat kauteen 2018Tilanne on toisaalta lähes stabiili, toisaalta taas hyvinkin epävarma. Päävalmentaja Keith Armstrong jatkaa Hakan puikoissa ja se tuo mukavasti pysyvyyttä. Apuvalmennus vaihtui, kun Jari Pyykölä jatkoi matkaansa muualle ja Armstrongin apuna hääräävät Teemu Tainio ja Asko Jussila. Maalivahtivalmennuksesta vastaa Pauli Jussila.
Pelaajapakka meni uusiksi talven aikana ja joukkue nuoreni vielä nuoreen viime kauden joukkueeseenkin verrattuna. Ainoa 1980-luvulla syntynyt pelaaja on tänä vuonna kolmekymppisiään viettävä Jean Fridolin Nganbe Nganbe. Syksyllä 26 vuotta täyttävä kapteeni Jaakko Rantanen on joukkueen kolmanneksi vanhin pelaaja. Se alleviivaa nuorta rakennetta.
Talouspuolella Haka ei ole enää kriisiseura, vaikka taloudellisesti tiukkaa on edelleen. Seuran työntekijöiden tuskin tarvitsee palkkojensa saapumisen puolesta pelätä ja jo se tuo omanlaistaan turvaa tekemiseen.
Lähtökohdat kauteen ovat kokonaisuutena varsin kelvolliset, vaikka uhkakuviakin löytyy.
SeurajohtoHakan seurajohto on tismalleen sama kuin menneellä kaudella. Seuralegenda Olli Huttunen toimitusjohtaa FC Haka Oy:tä ja Marko Laaksonen hoitaa puheenjohtamisen hallituksen puolella. Hallitus on jäsenmäärällisesti pieni ja sitä ilmeisesti yritetään laajentaa, mutta tekijämiehiä joukossa on jo nyt.
Huttusen ja Laaksosen johdolla Hakan talous on oiennut rivakammin kuin aikoihin, joten hyvällä tiellä ollaan. Toisaalta pelaajapolitiikka talven aikana oli osaltaan melko eriskummallista. Sitä ei tietenkään voi täysin seurajohdon piikkiinkään laittaa, vaan siinä sopassa näppinsä on varmasti pelissä myös valmennuksella.
Toimiston puolella Hakan tilanne on kaikkiaan hyvä.
KannattajatVuonna 2006 perustettu kannattajaryhmä Hakapeliitat jatkavat Hakan tukena. Jäsenmäärää koitetaan kasvattaa ja tarpeen se onkin, sillä kannattajaryhmän aktiiveja on muuttanut opiskelujen ja töiden myötä pois Valkeakoskelta ulkomaita myöden, joten uudet naamat N-katsomoon ovat enemmän kuin tervetulleita.
Viisasten kivi jäsenmäärän nostamiseksi useampiin kymmeniin on edelleen löytämättä, mutta etsintä jatkuu.
ValmennusKoko valmennusnelikko tuntee seuran sekä lyhyellä että pidemmällä tähtäimellä. Keith Armstrong vuoli kultaa Hakassa 1990-luvun lopulla ja palasi takaisin viime kaudeksi. Teemu Tainio oli nuorena pelaajana mukana kaudet 1996-1997 ja Asko Jussila on touhunnut Hakan mukana jo pyöreät kolmekymmentä vuotta lojaalisti aina siinä roolissa, missä miestä on tarvittu. Pauli Jussila sen sijaan on seuran oman juniorimyllyn kasvatti ja vastaa nyt aktiiviuransa jälkeen Hakan maalivahtivalmennuksesta.
Armstrongin valmennustyyli on varmasti kuluttava, mutta vaatimustaso pysyy myös korkealla. Kokemuksen tuomaa realismia on myös mukana pelitavan rakentamisessa ja kaikkein idealistisin pallonkiillotus on jätetty nuorempien valmentajasukupolvien kehitettäväksi.
Teemu Tainio tuo mukaan kansainvälistä kokemusta sekä oman veijarimaisen luonteensa, jonka avulla ratkennee kopissa tiukemmatkin tilanteet kauden aikana – jos sellaisia vastaan tulee.
Rauhallinen Asko Jussila ja poikansa Pauli Jussila taitavat olla Hakan historian ensimmäinen valmennuksessa mukana oleva isä-poika –pari. Rauhallinen kaksikko täydentää ainakin ennakkoon ajateltuna hienosti valmennuskvartetin, josta löytyy sopivasti jokaiselle jotakin, mutta kuitenkin niin, että Armstrong pitää auktoriteetin ja viimeisen sanan varmasti itsellään.
Valmennukselliset tavoitteet ovat selvästi asettumassa uomiinsa seuran sisällä ja Hakan valmentajaratkaisussa on nähtävissä orastavaa linjakkuutta aiemman poukkoilun sijaan. Mielenkiintoista on nähdä, ollaanko Teemu Tainiosta koulimassa Keith Armstrongille manttelinperijää.
Materiaali ja pelitapaTalvikaudella on pystynyt tekemään ainakin sen havainnon, että pelitapaan ei ole tulossa merkittäviä muutoksia. Formaation osalta 4-4-2 ja 4-2-3-1 taitavat olla ne todennäköisimmät vaihtoehdot, mutta viime kaudella pakon edessä käyttöön otettua ja hyvin toiminutta kolmen topparin vaihtoehtoakaan ei ole unohdettu. Formaatiota ja pelitapaa voidaan siis muokata kulloinkin käytettävissä olevan pelaajamateriaalin ja toisaalta myös vastustajan mukaan.
Haka pelaa suhteellisen vauhdikasta jalkapalloa, jossa riistoihin pyritään mahdollisimman ylhäällä ja riiston jälkeen peli kääntyy mahdollisimman nopeasti. Rauhallisempikin pelinrakentaminen on sallittua, mutta lähtökohtaisesti Haka liikkuu ylöspäin ja mahdollisuuksien mukaan maata pitkin – etenkin kotoisella Tehtiksen tekonurmella. Parhaiten Hakalle sopii varmasti pelit, joissa peli virtaa päästä päähän ja Haka pääsee hyökkäämään myös vastaan. Joukkueesta löytyy juonikkuutta, mutta riittääkö kärsivällisyys tilanteissa, joissa pelin hallinta on täysin Hakalla ja vastustaja purkaa palloa Tehtaan pihalle? Tehtiksellä noita otteluita on varmasti edessä, sillä ajoittain tuntuu, että varsinkin kokemattomammat vastustajat kunnioittavat historiallista Tehtistä ja lähtevät pelaamaan aikaa jo tasatilanteessakin.
Kolikon kääntöpuolelta löytyy Hakan puolustusvalmius omien pallonmenetysten jälkeen. Jaakko Rantanen on tasapainottavana keskikenttäpelaajana fiksu ja oikea-aikainen, mutta jos Rantanen joudutaan uhraamaan puolustuslinjaan, löytyykö keskikentälle sopiva pihkatappi? Oman pään erikoistilanteet ovat myös asia, joka on viime vuosina tuottanut Hakalle liikaa takaiskuja siitä huolimatta, että viime kaudella niissä otettiin iso askel eteenpäin Martosen aikoihin verrattuna.
Mitään tylsää prosenttipalloa ei Hakan osalta kuitenkaan tulla näkemään, vaan joukkue pyrkii pelaamaan viihdyttävää jalkapalloa. Toivottavasti myös tuloksellista, sillä sen viihdyttävämpää peliä ei ainakaan kannattajan silmin ole olemassakaan.
Materiaali on, kuten todettua, nuorempi kuin kenties koskaan. Syystä tai toisesta Haka luopui talven aikana kahdesta viime kauden TOP-3 –pelaajastaan. Jaakko Rantasen jatkosopimus julkaistiin jo hyvissä ajoin, mutta Ykkösen tasolla vertaansa vailla oleva maalitykki Kalle Multanen päästettiin optiostaan huolimatta Kokkolaan ja viime kesäkuussa vakuuttavasti paikkansa Hakan keskuspuolustuksessa ottanut Diogo Tomas lähti niin ikään optiostaan huolimatta pelaamaan Veikkausliigaa kasvattajaseuraansa Ilvekseen.
Multasen maalimäärää yritetään jakaa useammille hartioille, joista leveimmät on ainakin talven perusteella kannattelemassa Gerald Benin päätä. Diogo Tomasin paikkaaminen näyttää sen sijaan jäävän piippuun ainakin talven perusteella, sillä Hakan keskuspuolustus on joukkueen heikon kohta tällä hetkellä. Tuore hankinta David Abidor ei ole vielä päässyt sisälle Hakan pelaamiseen, eikä Ville-Valtteri Starck ole vielä johtava toppari ainakaan kahden topparin linjassa. Maalivahtiosastolle hankittiin Joonas Immosen seuraksi Interistä nuori Aati Marttinen, joka vaikuttaa talvikauden perusteella potentiaaliselta läpimurtopelaajalta ensi kauden Ykkösessä.
Kokonaisuutena Hakan pelaajamateriaalissa on riittävästi leveyttä ja se on tasapainoisempi kuin menneellä kaudella, mutta riittääkö joukkuepelaaminen paikkaamaan menetetyn yksilötaidon ja miten on kokemuksen laita? Riittäkö nuoren joukkueen pallit ja ilkeys, jos ja kun kauden aikana tulee vastaan vaikeampia jaksoja? Armstrongin takamus kestää takuulla merivettä, mutta päävalmentaja ei voi mennä joukkueen puolesta lätäkköön istumaan syyskuisena torstai-iltana jossain he***tin Kokkolan perunapellolla, kun pitäisi kairata tyylistä välittämättä pakkovoitto.
Muutokset materiaalissaHakasta poisVille Kauppinen (PS-44)
Tuomas Karjanlahti (TPV)
Mikko-Petteri Latosaari (PS-44)
Diogo Tomas (Ilves)
Juho Saarinen (TPV)
Paavo Ahola (HJS)
Omar Khary (?)
Niilo Mäenpää (FC Inter)
Patrik Ahonen (FC Viikingit)
Topi Järvi (AC Oulu)
Emenike Mbachu (Pallo-Iirot)
Kalle Multanen (KPV)
HakaanAati Marttinen (FC Inter, laina kauden loppuun)
Reetu Räsänen (KuPS)
David Abidor (New York Red Bulls II)
Valtteri Hiilloskorpi (Ilves)
Joona Tapani (FC Lahti)
Santeri Korpela (Härmä)
Gerald Ben (MiPK)
John Fagerström (BK-46)
Jonni Thusberg (Härmä)
Salomo Ojala (TPV)
Samuel Chidi (Legirus Inter)
Maalivahdit1 Aati Marttinen (Syntymäaika 10.4.1997, sopimuksen pituus 2018 laina, 1. kausi Hakan edustusjoukkueessa)- Marttinen tuo Hakan maalinsuulle pitkään kaivattua dominanssia keskityspalloihin ja ylipäätään oman boksin hallintaa. Hyvin jalalla pelaava ja ulottuva Marttinen haastaa Joonas Immosen tosissaan Hakan ykkösvahdin tontista.
30 Joonas Immonen (5.9.1997, 2018, neljäs kausi Hakassa)- Immonen on kehittynyt tasaisen varmasti kohti Hakan ykkösvahdin tonttia. Armeija ja loukkaantumiset ovat jarruttaneet kehitystä, mutta talven perusteella taas on menty pykälä eteenpäin. Täysin mahdotonta sanoa kumpi maalivahdeista on kauden alkaessa ykkönen.
35 Samu Lindgren (8.2.2001, 2018, ensimmäinen kausi Hakassa)- Nuori ja lupaava juniorivahti joutunee odottamaan tulikastettaan edustuksessa tuonnemmaksi. Pelihommat hoitunevat alkavalla kaudella vielä junioripuolella.
Keskuspuolustus4 Ville-Valtteri Starck (3.2.1995, 2018, toinen kausi Hakassa)- Laitapelaajana aiemmin tunnettu Starck on kotiutunut Hakassa topparin tontille. Viime kaudella löysi punaisen langan pelaamiseensa kolmen topparin linjan vasemmassa reunassa. Tuo vasemmalla jalallaan hyvän avausvaihtoehdon puolustukseen. Riittääkö rutiini johtamaan puolustusta kahden topparin linjassa? Valittiin Hakan varakapteeniksi joukkueen äänestyksessä.
5 Reetu Räsänen (18.9.1996, 2018+1, ensimmäinen kausi Hakassa)- Jo takavuosina Hakassa testissä käynyt savolaistoppari sai tuoreimman testireissunsa jälkeen sopimuksen. Loukkaantuminen häiritsi mennyttä kautta, mutta on päässyt Hakan mukana jälleen kiinni pelituntumaan. Taistelee paikastaan avaavassa toppariparissa. Kolmen topparin linjalla mentäessä paikan avauksessa pitäisi olla selviö.
6 David Abidor (5.10.1992, 2018+1, ensimmäinen kausi Hakassa)- Kauden kynnyksellä testiin tullut ja lopulta sopimuksen saanut Abidor on paperilla vahvistus, mutta ainakin toistaiseksi pelaaminen on ollut aikamoista taistelua. Johtuuko se sitten uusista joukkuekavereista, pelitavasta vai mistä, mene ja tiedä, mutta paljon Abidorin pitää parantaa ollakseen se Hakan johtava toppari. Vahvuudet katkoissa ja puolustuspelaamisessa omassa boksissa, suurimmat puutteet tällä hetkellä pallollisessa pelissä. Helpotkin syötöt karkaavat liian usein vastustajalle.
Laitapuolustus2 Jami Kyöstilä (2.3.1996, 2018, neljäs kausi Hakassa)- Kyöstilä kehittyi viime kauden joukkueesta ehkä eniten kauden kuluessa. Otti paikkansa loppukesällä oikeana pakkina ja hoiti tonttinsa mallikkaasti. Puolustushommat sujuivat tyylikkäästi ja hyökkäyspäässä peippaili pariin kertaan itsensä jopa yrittämään ensimmäistä maaliaan Ykkösessä, mutta se jäi lopulta odottamaan syntymistään. Talven perusteella tekeminen ei ainakaan ole taantunut.
20 Henri Malundama (8.6.1995, 2018, kolmas kausi Hakassa)- Atleettinen ”Mamba” on ottanut tonttinsa Hakan alakerran vasemmalta laidalta. Parantanut tekemistään jokaisella Haka-kaudella ja samaa sopii odottaa myös tulevalta kaudelta. Lisää pelirohkeutta hyökkäyspäähän, niin tehojakin sopii odottaa. Goal of the Year oli muutaman sentin päässä viime kaudella Oulunkylässä.
21 Valtteri Hiilloskorpi (3.6.1999, 2018+1, ensimmäinen kausi Hakassa)- Sähäkkä ja nopea oikea pakki tuli Tampereelta Hakaan haastamaan Kyöstilän ja Malundaman peliminuuteista. Ennakkoluulottomia otteita talven aikana, mutta oppirahat Ykkösen tasolle on vielä maksamatta. Kehityskelpoinen hankinta.
Keskikenttäpelaajat3 Jaakko Rantanen (10.9.1992, 2018+1, kolmas kausi Hakassa)- Ykkösen peleillä mitattuna Hakan kokenein pelaaja valittiin odotetusti ja itseoikeutetusti Hakan kapteeniksi kaudelle 2018. Rantasesta tekisi mieli käyttää kulunutta fraasia siitä, että miestä ei kentällä huomaa, mutta miehen poissaolon huomaa heti. Loppuosa pitää toki paikkansa, mutta miehen huomaa myös kentällä. Viisi maalia viime kaudella ja jatkuvasti oikea-aikaista tekemistä oikeassa paikassa. Monikäyttöinen, tasaisen varma ja loputtoman luotettava Rantanen on Hakan kauden 2018 tärkein yksittäinen palanen. Toivottavasti Rantanen saa pelata koko kauden keskikentällä tasapainottavassa roolissa. Saattaa kuitenkin joutua tuurauskeikoille puolustuslinjaan, missä on myös joukkueen eliittiä.
8 Jean Fridolin Nganbe Nganbe (11.5.1988, 2019, toinen kausi Hakassa)- Kesken viime kauden mukaan tullut ”Frido” on kenties Hakan hyökkäyspelin tärkein lenkki. Kärjen takana operoiva kamerunilainen on tekninen ja kykenee yllättäviinkin ratkaisuihin. Joukkueen ikänestori lienee mukana suurimmassa osassa Hakan tulevan kauden maalitilanteita tavalla tai toisella.
10 Tuomas Lähdesmäki (26.11.1996, 2018, neljäs kausi Hakassa)- Lähdesmäki on pelaaja, jonka jalat ja suu eivät pysähdy ikinä. Joukkueen ilopilleri, joka spurttaa irtopallon perään tarvittaessa vaikka rekan alle saadakseen sen omalle joukkueelleen. Toistaiseksi antanut armoa kentällä ainoastaan vastustajan maaliverkolle. Kaksinkamppailuissa vastustajan iholla koko ajan, mutta tehoja kaivataan lisää lopullista läpimurtoa varten. Pystyy pelaamaan keskellä ja laidassa. Kauden kuluessa paikka löytynee useimmiten laidalta.
11 Erkka Helminen (29.8.1996, 2018, neljäs kausi Hakassa)- Helminen vaikuttaisi vihdoin raivaavan paikkansa Hakan avauskokoonpanoon milloin kenenkin varjosta tai koirankopista. Oiva manttelinperijä Veikkausliigaan siirtyneelle Niilo Mäenpäälle. Helminen tuo Hakan hyökkäyspeliin futsalmaista juonikkuutta ja todennäköisesti myös mukavasti tehoja. Taitava ja viihdyttävä pelaaja.
14 Anton Popovitch (11.7.1996, 2018, neljäs kausi Hakassa)- Seuran oma kasvatti kävi talvella Rovaniemen Palloseuran testissä, mutta Veikkausliigasopimus jäi haaveeksi. Pallollisen keskikenttäpelaajan pitää ottaa vielä nähtyäkin isompaa roolia myös riistopelaamisessa. Viime kaudella yksi joukkueen parhaista ja tuoreelta varakapteenilta odotetaan samaa myös tällä kaudella.
16 Joona Kari (7.2.1998, 2018, toinen kausi Hakassa)- Nuorukainen lähtee haastajana taistelemaan minuuteista Hakan keskikentällä. Potentiaalia löytyy, mutta loikka junioripeleistä Ykköseen on suuri. Armeija hoidettu alta pois häiritsemästä.
18 Joona Tapani (14.1.1998, 2018+1, ensimmäinen kausi Hakassa)- Lahtelaisen jalkapallokoulun kasvatti tuli Valkeakoskelle hakemaan läpimurtoaan miesten peleihin. Pari Veikkausliigaotteluakin pelannut Tapani viihtyy parhaiten pelin ytimessä, mutta pakin tonttikin luonnistuu tarvittaessa. Haastajan roolissa, mutta saanee näyttöpaikkansa kauden aikana.
22 Santeri Korpela (20.1.2000, 2018, ensimmäinen kausi Hakassa)- Hämeenlinnalaiskasvatti joutunee odottamaan mainetekojaan Hakan edustuksessa vielä tulevaisuuteen. Potentiaalia kuitenkin löytyy.
Laiturit15 Leevi Lundell (17.9.1999, 2019+1, ensimmäinen kausi Hakassa)- Ensimmäistä kauttaan Hakan edustusjoukkueessa aloittava Lundell on todella lupaava pelaaja, joka päässee maistelemaan vastuuta Ykkösessä jo alkavalla kaudella. Potentiaalinen yllättäjä Hakan joukkueessa.
17 John Fagerström (27.7.1998, 2018+1, ensimmäinen kausi Hakassa)- Yksi talven mielenkiintoisimmista hankinnoista. Sopiva sekoitus Mikoista Innaen ja Manninen, jotka dominoivat Hakan laitoja takavuosina. Pystyy pelaamaan myös keskustassa, mutta parhaimmillaan haastamassa laidan puolelta keskustan suuntaan. Potentiaalinen läpimurtopelaaja.
19 Jonni Thusberg (28.2.1997, 2018+1, toinen kausi Hakassa)- Oli mukana hetken jo viime kaudella, mutta minuutit tulivat Pallo-Seppojen puolella. Nyt edustusjoukkueen mukana alusta saakka osana laiturirotaatiota. Röyhkeä ja eteenpäin pyrkivä pelaaja haastaa vastustajan puolustusta ennakkoluulottomasti. Kolmosen Härmässä tehokas, pystyykö samaan Ykkösessä?
24 Samuel Chidi (26.6.1990, 2018, ensimmäinen kausi Hakassa)- Jo pidempään Suomessa viihtynyt Chidi oli Hakan mukana talvikauden aikana hyvän tovin ennen kuin sai lopulta sopimuksen. Sekä laidalla että piikissä pelaamaan pystyvä Chidi on juonikas hyökkääjä, mutta viimeistely kaipaa kliinisyyttä. Yksi niistä pelaajista, joiden pitää pystyä vastaamaan Kalle Multasen jättämään haasteeseen.
Hyökkääjät7 Antto Hilska (22.9.1993, 2018, toinen kausi Hakassa)- Hilska tuli Hakan mukaan Ilveksestä viime kauden lopulla. Hyökkäyspään työmyyrä tuo fyysisemmän vaihtoehdon Hakan hyökkäykseen joko suoraan piikissä tai kärjen takana. Riittävän nopea, riittävän fyysinen ja riittävän röyhkeä, mutta mikään yksittäinen ominaisuus ei nouse selkeäksi vahvuudeksi. Tehoja odotetaan.
9 Gerald Ben (31.12.1992, 2018+1, ensimmäinen kausi Hakassa)- Viime kaudella Kakkosessa pelannut Ben on ollut talvikaudella Hakan hyökkäyksen parasta antia. Pystyy pelaamaan target-roolissa, mutta viihtyy kentällä huomattavasti laajemmalla alueella kuin perinteiset target-tornit. Pystyy pitämään palloa useammankin vastustajan puristuksessa ja antaa näin aikaa myös keskikentälle nousta tukemaan hyökkäyksiä. Hakan hyökkäyksen paras viimeistelijä ainakin talven perusteella. Suuret saappaat täytettävänä.
23 Salomo Ojala (17.4.1997, 2018+1, ensimmäinen kausi Hakassa)- Hyvä haastaja Hakan sentteriosastolle. Vähintään kelvollista jälkeä TPV:ssä Kakkosen puolella. Röyhkeä ja oikea-aikainen, mutta riittäkö tehokkuus Ykkösessä?
KokonaisarvioTodella nuori Haka-nippu lähtee haastamaan kärkeä. Hakan tavoitteena on nousta Veikkausliigaan kauden 2019 jälkeen, joten alkava kausi on enemmänkin pohjan rakentamista seuraavaa kautta varten. Hyvän pohjan loisi osaltaan Ykkösen kotiedun saavuttaminen, joka jäi viime kaudellakin Hakalta haaveeksi.
Pelitavan toteuttaminen tuskin nousee ongelmaksi. Nuori joukkue on innokas, taitavakin ja virtaa täynnä, mutta löytyykö Rantasen seuraksi johtajia, jotka kantavat joukkuetta vaikeina hetkinä. Myös ilkeyttä pitää löytyä riittävästi, Haka ei saa olla liian kiltti, vaan vastustajaa pitää pystyä horjuttamaan myös sääntörikkeiden ja varoitustenkin uhalla.
Sen enempää joukkueen tavoitteista tietämättä olisin henkilökohtaisesti tyytyväinen sijoitukseen sarjan ylemmällä puolikkaalla.
EDIT: Pikkuisen täydennystä ja kieliopillista hiomapaperia.