Vähän on olut ja elämä hidastanut matsirapojen julkaisutahtia, mutta eihän tämä ketju ollut tippunut vielä edes toiselle sivulle! Ennemmin tai myöhemmin kyllä raapustelen jotakin jokaisesta 14 täällä nähdystä matsista. Varmaan myös Pietarin MM-matkasta jotakin laitan sitten syssymmällä.
Kotona vieraissaHuhtikuun puoliväli olisi jalkapalloilullisesti rauhallisin viikonloppuni, sillä tiedossa olisi ainoastaan lauantai-iltapäiväinen 3. liigan kamppailu Fortuna Kölnin ja SC Preußen Münsterin välillä. Südstadionin nimellä tunnettava Fortunan kotikenttä on vain reilun viiden minuutin kävelymatkan päässä omasta yksiöstäni, joten tällä kertaa en päässyt seurailemaan matsijunan etkoja. Lähdin kuitenkin kello kahdelta alkavaan peliin hyvissä ajoin lounaan syötyäni, jotta tunnelmaan ehtisi virittäytyä stadionilla kaikessa rauhassa. Tällä kertaa ei ollut tarvetta ostaa lippua ennakkoon, sillä pääasiassa seisomapaikoista koostuvan stadionin kapasiteetti on pitkältä toistakymmentätuhatta Fortunan yleisökeskiarvon ollessa kahden ja puolentuhannen hujakoilla.
Ohikulkumatkalla kaupasta tarttui mukaan kylmä Beck’sin radler, jota en ollut tällä reissulla vielä kokeillut lainkaan. Kyllähän pienen pullon puolipilvisessä poutasäässä huomaamatta lipitti, mutta maun puolesta vanha kunnon ykkösolut tai alkoholittomat versiot ovat enemmän mieleeni. Stadionin kulmalle saavuin reilua puolta tuntia ennen ottelun alkua. Pääsylippu vapaavalintaiselle seisomapaikalle kustansi 14 euroa, mikä on mielestäni varsin korkea hinta dritten ottelusta. Vertailun vuoksi esimerkiksi Leverkusenin ottelusta kaksi viikkoa aiemmin maksoin kuluineen parikymppiä.
Käteisen vaihdettua omistajaa jäin porttien ulkopuolelle hörppimään juomani loppuun, kuten monet muutkin näyttivät tekevän. Myöhemmin reissussa huomasin, että parhaat otteluetkot olisivat olleet stadionia lähimpänä olevalla kioskilla Höniger Wegillä. Muodollisehkon turvatarkastuksen jälkeen porttien sisäpuolella käteeni törkättiin yllättävän laadukas ottelupäivän julkaisu ja punavalkoinen Fortunan liehutuslippu kostenlos. Melko vähärivisessä seisomakatsomosssa alkoi olla jo suomalaiselle tiivistä, joten päätin astella suoraan lehtereille varmistamaan hyvän paikan keskeltä kenttää.
1970-luvun lopulla avattu Südstadion vaikutti omassa rujoudessaan erittäin jalkapalloromanttiselta näyttämöltä. Rakenteet olivat tuon ajan rakennusfilosofian mukaisesti betonia ja harmaata metallia. Vaikkei miljöö ehkä enää kukoista loistossaan, katsojakuntaa se ei vaikuttanut häiritsevän. Stadionin tunnelmassa oli aistittavissa keväiseen lauantaipäivään kuuluvaa leppoisuutta. Ajanvietteisyyden mielentilaa lisäsi luultavasti se, ettei kummallakaan joukkueella enää ollut suurta vaaraa nousta tai pudota sarjatasoltaan. “Ultratkin” näytti koostuvan Fortunalla peruskouluikäisistä junnuista, joten minkäänlaista kutkuttavaa vaaran tunnetta ei tässä pelissä pääsisi kokemaan. Ennemmin vaikutti siltä, että eteläkaupungin ihmiset olivat tulleet tapaamaan toisiaan ja vaihtamaan kuulumisia. Jotenkin tunsin olevani enemmän Saviniemessä kuin Südstadissa, vaikka suomen sijaan kuulin katsomossa vain saksaa ja englantia.
Münsterissä oli edellislauantaina sattunut välikohtaus, jossa mielenterveysongelmainen henkilö oli ajanut pakettiautolla ravintolan terassille aiheuttaen kahden ihmisen kuoleman, ja tappanut itsensä sen jälkeen. Otteluseremonioissa, fanien käytöksessä tai joukkueiden peliasuissa en kuitenkaan havainnut mitään merkkejä uhrien muistamisesta, mikä yllätti hieman. Yllätyksekseni matsi myös aloitettiin useita minuutteja myöhässä ilman mitään selkeää syytä, mutta ilmeisesti kolmostasolla ei ainakaan Kölnissä tarvitse mennä enää sveitsiläisen vekkarin tarkkuudella.
Tarkkuus oli kaukana myös päivän kotijoukkueen puolustuksesta, sillä tauon viettoon siirryttiin 0–2 vierasjohdossa. Ensin keskuspuolustaja Schweers teki kauden ensimmäisen maalinsa kulmapotkusta erittäin alasarjan näköisellä takapuoliviimeistelyllä. Noin kymmenen minuuttia ennen taukoa fyysinen kärki Grimaldi karkasi läpisyötöllä puolustajastaan ja painoi pomppivan pallon voimalla etuyläkulmaan – ihan komea maali.
Pitihän sitä tämänkin stadionin olut koemaistaa, joten puoliajalla puolen litran Gaffel Kölsch muovituopista kevensi lompakkoani neljällä eurolla. Maistuihan se, muttei jäänyt muistoihin myöskään erityisen sykähdyttävänä olutelämyksenä.
Toisen jakson alkuun kotijoukkue pääsi mukaan münsteriläisten omalla maalilla, jonka toinen toppari syötti ja toinen viimeisteli – hyvää tekemistä, mutta väärään maaliin. Yksi erikoisimmista näkemistäni omista maaleista herätti myös hieman horrokseen vaipuvaa kotiyleisöä, mutta vierailijoiden pikainen 1–3-kuittaus laimensi orastavan hurmoksen lähes kölschin makuiseksi. Reilun tunnin kohdalla Grimaldi viimeisteli päivän toisensa, mikä viimeistään muutti toisen puoliajan pelailuksi ja seurailuksi. Viime minuuteilla se vähemmän kuuluisa Lars Bender kavensi vielä eron kahteen maaliin, muttei kotiyleisö jaksanut enää maalista sen suuremmin intoutua juhlimaan.
Runsasmaalisessa ottelussa parempi joukkue voitti niin kentällä kuin yleisössä. Noin parin tunnin matkan Münsteristä taivaltaneet vierasfanit nimittäin hallitsivat stadionin äänimaisemaa vähintään yhtä paljon, kuin kannattamansa joukkue tapahtumia kentällä. Kenties myös SC:n pelaajat tunsivat minun tavoin olevansa vieraskentällä kuin kotonaan.
Ottelun aikana jututin paikallista Fordin työntekijää, jonka kuulin puhuvan englantia espanjalaisten työkavereidensa kanssa. Hän kertoi kannattavansa sekä FC Kölniä, että Fortunaa, eikä kokenut joukkueiden välillä olevan enää suurta kilpailuasetelmaa. Ajat ovat varmasti olleet toiset 70- ja 80-luvuilla, kun Fortuna käväisi jopa pääsarjatasolla. Keväällä 1983 Saksan cupin finaalissa 1. FC Köln voitti Fortuna Kölnin 1–0. Silloin maalinteossa onnistui ainoastaan Litti – nimittäin Pierre Littbarski. Kun jalkapalloaikamatkailu keksitään, on tuon pelin näkeminen varmasti yksi matkakohteistani.