- Pudotuspelikaavio on rakennettu varsin mielenkiintoisesti. Neljän lohkon (C, F, H, J) voittajat saavat vastaansa lohkokakkoset, jotka tulevat näistä samoista lohkoista (eli C1 kohtaa F2:n ja päinvastoin, H1 J2:n ja päinvastoin). Näistä lohkoista on siis luvassa huomattavasti kovempi pudotuspelivastus heti alkuun, mutta toisaalta tätä kompensoi se, että näistä kovista ottelupareista jatkoon selvinneet saavat neljännesvälierissä vastaansa lohkokakkosten välisten ottelujen voittajat kun taas lohkokolmosia vastaansa saaneet lohkovoittajat pelaavat neljännesvälierissä vastakkain (jos ovat niistä lohkokolmosista selvinneet). Täysin oikeudenmukaista kaaviota ei näissä 12, 24 tai 48 joukkueen turnauksissa saada oikein mitenkään, mutta varsin tasapuolisen systeemin FIFAn viskaalit näyttävät saunoneen.
Toivoa vain sopii, etteivät mitkään mestarikandidaatit joudu vielä neljännesvälierissä toisiaan vastaan (suurin riski tähän on, jos sekä E- että I-lohkoihin arvotaan absoluuttinen huippujoukkue).
Tämän viestin innoittamana päätin "simuloida" aiemman lohkojakohassutteluni lisäksi myös pudotuspelikaavion. Tässäkin aiemman lohkojako"arvonnan" tavoin perusteena FIFA:n huhtikuinen maailmanranking. Kesä- ja heinäkuussa ovat tulleet uudet rankingit, mutta koska aiemman esimerkkilohkohahmotelman pohjana käytin huhtikuun rankingia, käytän tässäkin. Yhtään "yllätystä" ei siis tässä simulaatiossa nähdä, vaan rankingissa korkeimmalla oleva maa voittaa lohkonsa, toiseksi korkeimmalla oleva tulee toiseksi, kolmanneksi korkeimmalla menee lohkokolmosten vertailuun ja nelonen putoaa. Lohkokolmosten vertailussa pudotin maat, jotka pelaavat "tasaisimmassa lohkossa", eli rankingissa alhaalla olevat lohkokolmoset, joiden lohkoon osui rankingissa korkealla oleva lohkonelonen. Ulos jäivät näin ollen Ecuador, Chile, Norsunluurannikko ja Qatar. Kaikki 16 Euroopan maata jatkoivat siis 32 parhaan joukkoon.
Ecuadorin ja Chilen putoamiset A- ja B-lohkon kolmosina sopivat siten hyvin kuvaan, että tämä mielestäni hyvin typerä lohkokolmosten vertailu tuppaa suosimaan aina myöhemmin pelattavien lohkojen kolmosia. Kolmessa EM-painoksessa juuri A- ja B-lohkojen kolmoset ovat pudonneet vähän muita useammin, kun myöhemmin pelaavat pääsevät taktikoimaan itselleen sopivia tuloksia. Haluaisin joskus nähdä jossain turnauksessa superpäivän, jossa kaikki päätöskierroksen ottelut pelattaisiin samaan aikaan
Se olisi urheilullisesti reiluinta.
Mutta tällaiseen pudotuspelikaavioon tässä hassuttelussa päädyttiin (lohkojakosimulaatio löytyy edelliseltä sivulta), sopii pohtia, miten kovia pareja voi tulla jo ekaan vaiheeseen tai toisaalta miten hassuttelumaita voi edetä pitkällekin. Lohkokolmosten sovittelulle kaavioon en mallia löytänyt, joten otin käsittelytavaksi suunnilleen yhtä pitkän palautumisajan vastustajan kanssa lohkovaiheen viimeisestä pelistä.
Kahdeksannesvälieräparit kaaviojärjestyksessä:
Belgia-Ruotsi
Hollanti-Australia
Meksiko-Itävalta
Brasilia-Japani
Ukraina-Uruguay
Espanja-Tanska
USA-Unkari
Englanti-Peru
Argentiina-Marokko
Etelä-Korea-Sveitsi
Kroatia-Puola
Ranska-Nigeria
Italia-Senegal
Kolumbia-Saksa
Iran-Egypti
Portugali-Tunisia
Neljännesvälierät kaaviojärjestyksessä (huhtikuun rankingissa korkeammalla ollut jatkaa, kuten myöhemmilläkin kierroksilla):
Belgia-Hollanti
Meksiko-Brasilia
Uruguay-Espanja
USA-Englanti
Argentiina-Sveitsi
Kroatia-Ranska
Italia-Kolumbia
Iran-Portugali
Puolivälierät:
Belgia-Brasilia
Espanja-Englanti
Argentiina-Ranska
Italia-Portugali
Välierät:
Belgia-Englanti
Argentiina-Portugali
Finaali:
Belgia-Argentiina
En kaikesta huolimatta kehota lyömään vetoa Belgian finaalipaikan puolesta, vaikka sille saisi juuri nyt ties minkälaisen kertoimen. Hassuttelusimulaation perusteena käytetty FIFA-rankingkin kun on muuttunut sen verran, ettei Belgia enää noin pitkälle pudotuspeleissä etenisi. Ja toivotaan toki, että yllätyksiäkin MM-turnaukseen mahtuu. Päättyneissä EM-kisoissa ne olivat valitettavan vähissä.