FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
03.12.2023 klo 06:31:20 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1]
 
Kirjoittaja Aihe: VAR-infopaketti (lue läpi ennen liveseuranta-topicceihin osallistumista)  (Luettu 13784 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Buffy la Cazavampiros

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: MiPK


: 18.06.2018 klo 18:55:52

Tälle oli kuulemma tilausta, eli alla nimim. Arkkitehdin ansiokas tiivistelmä VAR:sta, jonka toivon mukaan jokainen esim. noihin otteluseurantoihin osallistuva lukee läpi turhien jankkausten ja muun diibadaaban välttämiseksi jatkossa. Keskustelua aiheesta löytyy myös täällä MM-kisa-alueella sekä yleisemmin taktiikka, säännöt, seuratoiminta ym -alueella.

Video assistant referee eli VAR on puhuttanut jo aika lailla MM-jalkapallossa. VARin käytöllä pyritään siis poistamaan selkeät virheelliset vihellykset tai selkeät viheltämättä jääneet tilanteet.  Otteluketjuissa on väännetty sivukaupalla siitä, miksi VARia ei käytetä joissakin tilanteissa ja joissakin tilanteissa käytetään. VAR on siis tiimi, joka katsoo ottelua 33 kameran avulla Moskovasta. Mitä VARilla siis voidaan tarkistaa?
Lainaus
Maali tai maaliin johtanut tilanne
Rangaistuspotku
Suora punainen kortti
Pelaajan tunnistus

Eli seuraavat tilanteet ovat sellaisia, jolloin VARin avulla alkuperäinen tuomio voidaan muuttaa/ratkaisu tehdä. Pointtina on se, että tilanteet ovat sellaisia, joilla voi olla merkittävä vaikutus ottelun kulkuun (maali, rangaistuspotku/ei rangaistuspotkua, ulosajo). VAR ei siis vaikuta tilanteissa, joissa esimerkiksi tuomari on viheltänyt kulmapotkun, rajaheiton tai paitsion väärin ja sillä ei loppujen lopuksi ole ollut mitään merkitystä mihinkään.

Miten VAR toimii? Lähtökohtaisesti vaaditaan siis jokin edellämainituista tilanteista, johon erotuomari on tehnyt oman ratkaisunsa. Otetaan esimerkiksi rangaistuspotku. Pelaajaa rikotaan rangaistusalueen sisällä, mutta päätuomari ei vihellä rangaistuspotkua. Tilanne voi edetä esimerkiksi seuraavalla tavalla: VAR-tiimi ilmoittaa mahdollisesta väärästä tuomiosta erotuomarilla olevaan korvanappiin, jolloin tuomari tilanteen mentyä ohi keskeyttää pelin joko keskustellakseen tilanteesta VAR-tiimin kanssa, tai päätuomari menee ja tarkistaa itse tilanteen kentän ulkopuolella olevasta monitorista. Vaihtoehtoisesti tilanne voi myös edetä siten, että päätuomari antaa tilanteen mennä ohi, jonka jälkeen hän hyödyntää VARia (ei huutelua korvanappiin). Erityisen tärkeää on ymmärtää se, että ottelua viheltävä päätuomari on se, joka päätöksen tarkistuksesta tekee: VAR-tiimi voi suositella tilanteen tarkistusta, mutta päätuomari voi halutessaan vaikka haistattaa vitut VAR-tiimille, jos hän kokee tehneensä oikean päätöksen. Toinen tärkeä seikka on se, että alkuperäistä tuomiota ei muuteta, ellei tarkastus osoita sen selkeästi olleen väärä.

Mistä tietää, hyödynsikö tuomari VARia tietyssä tilanteessa? Päätuomarin eleistä jotakin voi päätellä. Käsi korvanapille tarkoittaa sitä, että päätuomari on yhteydessä VARiin. Toki aina näin ei varmastikaan käy, vaan VAR voi olla yhteydessä tuomariin myös ilman, että tuomarilla käsi on korvanapilla. Siinä vaiheessa, kun päätuomari on katsomassa monitoria kentän ulkopuolella, kenellekään ei pitäisi olla epäselvää, hyödynnetäänkö VARia vai ei. Tähän liittyen on tärkeää ymmärtää se, että päätuomarin ei ole pakko tarkastaa tilannetta itse monitorilta, vaan päätös voi myös syntyä pelkästään VAR-tiimin suosituksesta. Tämänkaltainen tilanne on todennäköisesti sellainen, että päätuomarilla on vahva käsitys siitä, mikä oikea ratkaisu on, mutta hän haluaa vielä vahvistuksen myös VAR-tiimiltä. Otteluketjuissa suurin osa väännöistä koskee sitä, miksi tuomari ei tarkastanut tilannetta videolta. Tilanteisiin voi olla monta eri vastausta, mutta yksi mahdollinen (ehkä jopa todennäköinen) on se, että VAR-tiimi on nähnyt tilanteen eikä ole suositellut tilannetta tarkastettavaksi. Toki voi olla, että omaan päänsä luottava erotuomari on voinut sivuuttaa VAR-tiimin suositukset, mutta luulisin kisoissa viheltävien tuomarien olevan sen verran ammattimaisia, että heille tärkeintä on oikean tuomion viheltäminen, vaikka itse on saattanut ensin mokata.

Tämän tekstin tarkoituksena ei ole puolustella tai haukkua VARia, vaan selventää sen käyttöä ja vähentää otteluketjuissa esiintyvää jankkausta, jotta keskustelu (lue: Messi vs. Ronaldo) itse pelistä ei hukkuisi vääntöjen alle. VARista siis saa olla montaa eri mieltä. Modet voivat poistaa tai muokata tätä tekstiä mikäli näkevät tarpeelliseksi. Tässä tekstissä on hyödynnetty FIFA:n kirjoittamaa ohjetta videotarkistusten käyttöön.

FIFA:n linkki: https://www.knvb.nl/downloads/bestand/9844/var-handbook-summary
YLE:n hyödyllinen kuvaus suomeksi: https://yle.fi/urheilu/3-10259203

E. Lisättäköön vielä se, että en missään nimessä ole aiheen asiantuntija, eli tekstissä esiintyvät asiavirheet tulee korjata.

Lisäksi FIFA:n oma video aiheesta: VAR - The System Explained
« Viimeksi muokattu: 18.06.2018 klo 23:08:11 kirjoittanut Buffy la Cazavampiros »

 
Sivuja: [1]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa