FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
17.06.2019 klo 08:35:48 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
FF2-futisfurnaus 2019, FF2-kauppa:kauppa.ff2.fi, Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1]
 
Kirjoittaja Aihe: Tekonurmikentän jäädyttäminen talvella  (Luettu 5995 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
eighteen

Poissa Poissa


: 13.08.2018 klo 09:45:40

Olen mukana työryhmässä, joka yhteistyössä paikallisen jalkapalloseuran kanssa miettii tekevänsä ehdotusta kunnalle erään koulun hiekkakentän päällystämisestä tekonurmella. Tavoitteena olisi tehdä ihan täysimittainen FIFA-luokiteltu jalkapallokenttä, jonka suunniteltu käyttöikä olisi se 10 vuotta, ja hintaahan tälläisellä hankkeella on yli 100.000 euroa.

Koska kenttä sijaitsee koulun yhteydessä, kunta todennäköisesti haluaa jäädyttää kentästä talvella ainakin puolet luistelukäyttöön. Lajiharrastuksen kannalta kentän jäädytyksessä on toki se huono puoli, että sen sulaminen keväällä kestää oman aikansa. Kun kentän pinnoitteeseen laitetaan iso summa rahaa kiinni (osa toki olosuhdetuilla ym.) ja kentän ylläpito tulee olemaan seuran vastuulla, niin millaisia kokemuksia tästä on? Jäädytys kuulemma lyhentää kentän käyttöikää jopa puolella, mutta kiinnostaisi tietää onko jollain kertoa konkreettista esimerkkiä jäädytyksen vaikutuksista? Googlettelin asiaa ja löysin erinäisiä mielipidekirjoituksia, mutta kaipaisin toki ennemmin jotain kirjallista asiatekstiä tai tutkimusta tms.

Lenko

Poissa Poissa


Vastaus #1 : 13.08.2018 klo 10:32:37

-
« Viimeksi muokattu: 03.04.2019 klo 17:08:41 kirjoittanut Lenko »
PaoloRos

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Oulun Pallo-Veikot


Vastaus #2 : 13.08.2018 klo 12:59:01

Minulla ei ole kokemusta kentän kesäkäytön kannalta, mutta talvikäytön kylläkin. Luistelun ja erityisesti pikaluistelun kannalta kivituhka/sora/hiekka pohja  (perusta) voittaa tekonurmen 100 - 0. Eli jos pitäisi valita luistelukäyttöön jäädytettävä luonnonjää, niin en tekisi sitä missään nimessä tekonurmen päälle. Mutta meillä Suomessa kun säästetään kaikesta, niin tuo on valitettava nykysuuntaus että tekonurmen päälle yritetään jäädyttää.

Nurmen (kivituhkankin) päällehän pitäisi polkea/tiivistää muutaman sentin lumikerros, jonka päälle sitten jäädytys pitää tehdä. Maalaisjärkikin sanoo kumpaan saa tiivistettyä tiukemman ja tasaisemman lumikerroksen, kivituhkalle. Tekonurmeen jää aina epätasaisuutta ja tyhjiä "taskuja" niin lumesta kuin sitten vedestä kun jäädytystä tehdään. Nukka/nurmihan ei ole tiivis ja tasainen, sitä en osaa tarkalleen sanoa kuinka paksu jääkerros pitäisi olla jotta ei vaurioittaisi tai tekisi mahdollisesti haittaa nurmelle.

Talvella lämpötilojen vaihtelusta johtuen jää ns. pettää vähän samalla lailla kun järvellä kun on ns. välikerroksia. Ei jää hajoa mutta luistellessa tuntee kun  ne tyhjät kohdat paukkuvat ja rusahtelevat. Sitten keväällä ilmojen lämmetessä vesi tulee "suihkuna" läpi jossain vaiheessa kun jää ei olekaan enää tarpeeksi kovaa. Meillä ainakin luistelukauden pituus lyheni kun kenttä oli tekonurmen päällä verrattuna kivituhkaan.

En ole tuolta mainitsemasta Jyväskylästä, eikä minullakaan tutkimustietoa ole vaan ihan talvilajin käyttäjäkokemuksia. Ja meillä tuo tekonurmi on kesäisin pesäpallokäytössä ei jalka. Tuohon en osaa ottaa kantaa lyhentääkö jäädytys kentän käyttöikää, riippuu varmaan miten ja millaisilla laitteilla jäädytys tehdään. Uskoisin että kun se tehdään oikeaoppisesti ja kunnollisilla laitteilla niin sekä kesä talvi käyttö onnistuu. Kaikkein riskialtteimmat ajat varmaan silloin kun kenttää jäädytettään ja kausi alkaa olla lopuillaan ettei kenttä ole käytössä liian aikaisin tai liian myöhään kun jäät eivät ole enää luistelukunnossa. Toki riippuu myös missäpäin maata olette, että onko paikkakunnalla kunnon talvi vai sellainen että on suojakelejä jatkuvasti.
hansel

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: LFC


Vastaus #3 : 05.09.2018 klo 21:32:17

Kohta ei jäädytetä enään kuin tekojäitä... Sellaisia valintoja jotkut etelän kaupungit suunnittelevat
PaoloRos

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Oulun Pallo-Veikot


Vastaus #4 : 11.09.2018 klo 09:56:17

Kohta ei jäädytetä enään kuin tekojäitä... Sellaisia valintoja jotkut etelän kaupungit suunnittelevat
Meinaatko että luonnonjäillä on jotain tulevaisuutta maassamme enää. Oulun korkeudellakaan enää pahimmillaan (monta vuotta peräkkäin), luonnonjääkausi oli 1½ - 2 kk, silkkaa rahantuhlausta. Isoja kunnon tekojäitä ja 1-2 jääpallo/pikaluisteluhallia äkkiä maahamme.

 
Sivuja: [1]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines