FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
25.06.2019 klo 09:11:46 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
FF2-futisfurnaus 2019, FF2-kauppa:kauppa.ff2.fi, Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1]
 
Kirjoittaja Aihe: Näin kendo kukisti futiksen  (Luettu 1307 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Tresor

Poissa Poissa


: 22.08.2018 klo 14:04:27

Urheilumuseon historioitsijat ovat nyt laatineet ensimmäisen kriittisen kokonaisesityksen jääkiekon historiasta. Kirjasta käy ilmi, miten kendosta tuli koko kansan laji, eli miten janaristit ja kummolat onnistuivat siinä missä palloliiton ja futisyhtisön puuhastelijat eivät (edes yrittäneet).

Martti Kuusela: "Joskus 1975 kun meni futissarjan tai jääkiekkkoliigan otteluun, niin touhu näytti ihan samanlaiselta. Vuonna 1995 lätkässä oli menty valovuosia eteenpäin olosuhteissa ja katsomiskokemuksessa. Futisliigassa touhu näytti edelleen siltä samalta."


Uutinen
Koko kansan leijonat - Suomi-kiekon historia (Markku Jokisipilä, Jouko Kokkonen, Kalle Rantala, Ossi Viita)
Suomen suosituimman lajin vaiheet luonnonjäiltä maailman huipulle


Jääkiekolla on Suomessa lähes sadan vuoden historia. Varhaisvuosina Suomen Palloliitto ja Luistelu-liitto kamppailivat lajin hallinnasta ennen kuin Jääkiekkoliitto perustettiin 1929. Laji kuitenkin kehittyi hitaasti, ja useimmat pelaajat olivat jääpalloilijoita.

MM-kisoissa Suomi on pelannut Baselin vuoden 1939 kisoista ja olympialaisissa Oslon kisoista 1952 lähtien. Sotien jälkeen jääkiekkoa kehitettiin innolla. Ruotsista saatiin varusteita ja vaikutteita.

Kaupungistuminen hyödytti suomalaista jääkiekkoa. Agraari-Suomi hiihti ja yleisurheili, vaurastunut ja länsimaistunut Suomi pelasi jääkiekkoa. Merkittävää oli jäähallin valmistuminen Tampereelle 1965 ensimmäisiä omia MM-kisoja varten.

Suomalaiset saivat odottaa pitkään jääkiekkomenestystä. Ennen Calgaryn olympiahopeaa 1988 koettiin monia kirveleviä tappioita. Jääkiekko selvisi voittajana 1990-luvun lamasta. Hekumallinen ensimmäinen MM-kulta saavutettiin 1995. Yhteensä miehet ovat ottaneet 19 arvokisamitalia.

1990-luvulta alkaen on panostettu myös naisten jääkiekkoon. Naiset ovat saavuttaneet kaksitoista pronssia MM-kisoista ja kolme olympiakisoista.

Koko kansan leijonat kuvaa Suomi-kiekon kehittymistä koko kansan leijoniksi ja naarasleijoniksi.


https://www.docendo.fi/koko-kansan-leijonat-suomi-kiekon-historia-markku-jokisipila-jouko-kokkonen-kalle-rantala-ossi-viita.html

 
Sivuja: [1]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines