Taktiikasta puhuttaessa kannattaa muistaa, että peliryhmitys on ainostaan osa taktiikkaa. Voit pelata samalla muodostelmalla, mutta täysin erilaista futista.
Itse esimerkiksi tiedostan, että joukkueemme on täynnä sarjatasoon nähden erinomaisia keskimmäisiä keskikenttäpelaajia. Tämän vuoksi haluan, että pelaamme kolmella keskimmäisellä kk-pelaajalla. Olemme pelanneet sen johdosta 4-3-3, 4-5-1 ja 3-5-2 muodostelmissa sekä pyrkineet pallonhallintafutikseen. Vaikka suuri osa pelintekemisestä tapahtuu keskisektorilla, vaatii tämä mielellään myös laitapuolustajilta aktiivista osallistumista hyökkäyspelaamiseen. (tee itsesi pelattavaksi, pelaa riittävän leveällä, äänenkäyttö, jne) .Olisi myös toivottavaa, että hyökkääjätkin pystyisivät tulemaan vastaan pelattavaksi. Näin saamme liikutettua pallon lisäksi myös vastustajan puolustajia, jonka johdosta heidän puolustuslinjoihinsa syntyy aukkoja, joiden kautta murtautua.
Pyrimme prässäämään ylhäältä, mutta kuntopohjan vuoksi se ei aina ole mahdollista. Omalla kenttäpuoliskollamme puolustamme
hanselin mainitsemalla 4-4-2:lla. Mallia voi katsoa vaikkapa kirjoittamalla youtuben hakukenttään ”Arrigo Sacchi 4-4-2”. Video on vanha kuin mikä, mutta ajatus kahden neljän pelaajan linjan puolustamisesta omalla alueella mielestäni edelleen täysin validi.
Pallollinen pelitapa kehittää pelaajien teknisiä taitoja ja pelirohkeutta enemmän, mutta mielestäni kannattaa muistaa että futis on myös tulosurheilua. Jos joukkueesi ei ole hirveän tekninen, niin tulosten hakemisen valossa vastahyökkäyksiin panostava taktiikka ei ole yhtään huono vaihtoehto. Eli tässä tapauksessa hierokaa esim tuo 4-4-2 puolustaminen jokaisen pelaajan selkärankaan ja aloittakaa prässääminen vasta omalta puoliskolta. Tämä pakottaa vastustajajoukkueen nostamaan pakettinsa ylös, jolloin puolustuslinjan selustaan jää tilaa. Tällöin joukkueesi voi pallon saadessaan pelata suoraviivaisestikin nopealle kärjelle tai laitapelaajille juoksuun vastustajan linjan taakse. Alla yksi hyvä harjoite puolustavan linjan toiminnasta ja viereisten pelaajien tukemisesta:
https://www.youtube.com/watch?v=pNNTqISURbwHyökkäysharjoitteissa lähtisin liikkeelle ehkä ylivoimatilanteiden luomisesta (2vs1, 3vs2) ja niistä toivottavasti seuraavasta maalinteosta. Hyökätessä kannattaakin pyrkiä löytämään omasta joukkueesta hyökkäyspareja, joita hyödyntää ylivoimatilanteiden luomisessa. Näitä ovat esimerkiksi saman laidan laitapuolustaja ja –linkki tai –hyökkääjä, vierekkäin pelaavat kaksi hyökkääjää tai peräkkäin pelaava hyökkääjä ja kymppipaikan pelaaja, jne.
Kun tätä on käyty läpi ja saatu pelaajille käsitys siitä, miten kukin omalla pelipaikallaan luo 2vs1 tai 3vs2 –tilanteen, voidaan laajemmin miettiä myös sitä miten joukkueena saadaan pallo pelattua niille alueille, joista voi yrittää murtautumista mainituilla yv-tilanteilla.
Ja kuten
Pussikalja mainitsi, pelatkaa ylivoimapelejä. Niissä syöttösuuntia on paljon ja pelaajien on helpompi löytää oman värinen pelaaja. Samalla oppivat etsimään omia pelaajia jo ennen syötön saadessaan. Ylivoimapeleissä on myös helpompi luoda murtautumisen kannalta tärkeitä 2vs1 ja 3vs2-tilanteita.
Henkilökohtaista taidon opettamista ei tietenkään kannata väheksyä, mutta ylempänä enemmän omaa näkemystä tuosta joukkueen pelitavasta ja sitä tukevasta harjoittelusta.