FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
24.11.2024 klo 11:44:00 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1]
 
Kirjoittaja Aihe: Taktiikka 11v11  (Luettu 12263 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
olavi13

Poissa Poissa


: 13.10.2018 klo 20:36:29

Moi!
Millä taktiikalla olisi hyvä aloittaa harjoittelu kun on pelannut 8v8 ja siirtyy 11v11 eli isolle kentälle. Millaisia pienpeli harjoituksia/harjoituksia tulisi tehdä?
« Viimeksi muokattu: 13.10.2018 klo 20:50:29 kirjoittanut olavi13 »
nozick

Poissa Poissa


Vastaus #1 : 15.10.2018 klo 08:32:39

Kun ne jotka oikeasti tietää ei nähtävästi vastaa, niin minä vastaan.

Taktiikasta: formaatio sen mukaan millaisia pelaajia löytyy. 4-4-2, 4-3-3-, 4-1-4-1, 4-2-3-1 olen ainakin nähnyt toimivan. Nopea peli opettaa enemmän kuin hidas, joten panostaisin tilanteenvaihtoihin ja nopeaan avauspelaamiseen. Hitaat kierrätykset maalivahdin ja topparien kautta jättäisin tuleviin vuosiin.

Harjoitteista: avainharjoite on peli. Täysleveä, mutta lyhyt kenttä (korkeintaan päädystä keskiviivalle). Tälle kentälle vaikka 8v8 peliä pystyyn neljän linjalla. Tempo, leveyden käyttö ja pelin avaaminen löytyy tällä.

Nyt varmaan joku minua viisaampi osaa väittää vastaan!
Pussikalja

Poissa Poissa


Vastaus #2 : 19.10.2018 klo 18:49:13

10 vs 6 tai 7 ylivoimapelejä. Kunhan päätät pelitavan. Perus peliasennot, ensimmäinen kosketus ja pakolliset pallottoman liikkeet pallollisen ympärille. Siinäpä sitä sarkaa onkin ekaksi kahdeksi vuotta. Ikää on sen verran et kasvu on alkanut, tärkeä ois pitää treenien sisältö teknisenä ja vaatimustaso korkealla. Isompi kenttä, pidemmät syötöt, laatu ja voima tuo temmon. Jos neljät treenit, yks  neljännes pelitapaan loput perustreeniä, taitoa, fysiikkaa koordinaatiota. Mitään pienpelejä ihan 2 vs 2 ei kannata kokonaan unohtaa. Pojat kasvaa ja kaikki on uudelleenopittava

 Pelitavasta, järkevä olisi peluuttaa vähintään 2 kärkeä. Laitapakeille opettaa hyökkäyksen tehtäviä.

Kaudella siten, kun pelitapa on opetettu, pitää siitä kiinni ja hiukan vaihtaa pelaajia pelipaikoille. Jotta jokaiselle tulis selväksi pelipaikkojen perus tehtävät. Toki siten, et ominaisuuksien lähelle. Topparit keskikentälle, laitapakit laitahyökkääjiksi, keskikenttämiehet kärkeen, laitaan, toppariksi. Opettaa syöttämään, kun pelaa välillä vastaanottajan paikalla.

Puolustaminen röyhkeesti prässäämällä ja eteenpäin. Peruuttelun ja varmistamisen ehtii sitten myöhemminkin.

4-3-3 mahdollistaa aika hyvin kaikki perusasiat alueista, pelipaikkojen rooleista ja tehtävistä. Liikahtaa helposti pelin mukaan, kun vain kaikki oppii tehtävänsä.

Onnea matkaan, 11 vs 11 näyttää heti sen, mikä jäi aiemmin opettamatta. Epäilisin et se on potkutekniikka, mikä ero on potkutekniikassa laittaa maalilaukaus tai 30 metrin syöttö omille. Sitä syöttämistä ei pikkujunnuissa opeteta.
fingerström

Poissa Poissa


Vastaus #3 : 20.10.2018 klo 18:10:03

Epäilisin et se on potkutekniikka, mikä ero on potkutekniikassa laittaa maalilaukaus tai 30 metrin syöttö omille. Sitä syöttämistä ei pikkujunnuissa opeteta.

Samaa mieltä. Potku, motoríikka ja juoksu.
hansel

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: LFC


Vastaus #4 : 24.10.2018 klo 12:51:42

Pyri siihen että pelissä päästään maalintekotilanteisiin. Röykeyttä hyökkäämiseen ja palloa liikkeelle.
Kuljettaa voi vain laidoissa ja hyökkäyskolmanneksella. Opeta 1-2 kahden kosketuksen peli.
4-4-2 on hyvä muoto puolustaa. 4-3-3 eri variaatioin kannattaa hyökätä.

Tärkeää huolehtia että pienimmät pärjää. Muuten käy niin että isokokoiset jyräävät.
Huolehdit pelaajien välisistä etäisyyksistä että pallollisella on aina tuki lähellä. Näin pienemmät pystyvät pelaamaan vahvuuksillaan.
Lisäksi puolustettaessa pelaajien yhtenäinen liike ettei pienempiä ohiteta isommilla koivilla nopeasti vaan tuki on lähellä heti.

Junttaa joku formaatio nyt läpi ja vie sillä ryhmääsi eteenpäin meni syteen tai saveen.
MamboBob

Poissa Poissa


Vastaus #5 : 26.10.2018 klo 08:31:28

Taktiikasta puhuttaessa kannattaa muistaa, että peliryhmitys on ainostaan osa taktiikkaa. Voit pelata samalla muodostelmalla, mutta täysin erilaista futista.

Itse esimerkiksi tiedostan, että joukkueemme on täynnä sarjatasoon nähden erinomaisia keskimmäisiä keskikenttäpelaajia. Tämän vuoksi haluan, että pelaamme kolmella keskimmäisellä kk-pelaajalla. Olemme pelanneet sen johdosta 4-3-3, 4-5-1 ja 3-5-2 muodostelmissa sekä pyrkineet pallonhallintafutikseen. Vaikka suuri osa pelintekemisestä tapahtuu keskisektorilla, vaatii tämä mielellään myös laitapuolustajilta aktiivista osallistumista hyökkäyspelaamiseen. (tee itsesi pelattavaksi, pelaa riittävän leveällä, äänenkäyttö, jne) .Olisi myös toivottavaa, että hyökkääjätkin pystyisivät tulemaan vastaan pelattavaksi. Näin saamme liikutettua pallon lisäksi myös vastustajan puolustajia, jonka johdosta heidän puolustuslinjoihinsa syntyy aukkoja, joiden kautta murtautua.

Pyrimme prässäämään ylhäältä, mutta kuntopohjan vuoksi se ei aina ole mahdollista. Omalla kenttäpuoliskollamme puolustamme hanselin mainitsemalla 4-4-2:lla. Mallia voi katsoa vaikkapa kirjoittamalla youtuben hakukenttään ”Arrigo Sacchi 4-4-2”. Video on vanha kuin mikä, mutta ajatus kahden neljän pelaajan linjan puolustamisesta omalla alueella mielestäni edelleen täysin validi.

Pallollinen pelitapa kehittää pelaajien teknisiä taitoja ja pelirohkeutta enemmän, mutta mielestäni kannattaa muistaa että futis on myös tulosurheilua. Jos joukkueesi ei ole hirveän tekninen, niin tulosten hakemisen valossa vastahyökkäyksiin panostava taktiikka ei ole yhtään huono vaihtoehto. Eli tässä tapauksessa hierokaa esim tuo 4-4-2 puolustaminen jokaisen pelaajan selkärankaan ja aloittakaa prässääminen vasta omalta puoliskolta. Tämä pakottaa vastustajajoukkueen nostamaan pakettinsa ylös, jolloin puolustuslinjan selustaan jää tilaa. Tällöin joukkueesi voi pallon saadessaan pelata suoraviivaisestikin nopealle kärjelle tai laitapelaajille juoksuun vastustajan linjan taakse. Alla yksi hyvä harjoite puolustavan linjan toiminnasta ja viereisten pelaajien tukemisesta:
https://www.youtube.com/watch?v=pNNTqISURbw

Hyökkäysharjoitteissa lähtisin liikkeelle ehkä ylivoimatilanteiden luomisesta (2vs1, 3vs2) ja niistä toivottavasti seuraavasta maalinteosta. Hyökätessä kannattaakin pyrkiä löytämään omasta joukkueesta hyökkäyspareja, joita hyödyntää ylivoimatilanteiden luomisessa. Näitä ovat esimerkiksi saman laidan laitapuolustaja ja –linkki tai –hyökkääjä, vierekkäin pelaavat kaksi hyökkääjää tai peräkkäin pelaava hyökkääjä ja kymppipaikan pelaaja, jne.

Kun tätä on käyty läpi ja saatu pelaajille käsitys siitä, miten kukin omalla pelipaikallaan luo 2vs1 tai 3vs2 –tilanteen, voidaan laajemmin miettiä myös sitä miten joukkueena saadaan pallo pelattua niille alueille, joista voi yrittää murtautumista mainituilla yv-tilanteilla.

Ja kuten Pussikalja mainitsi, pelatkaa ylivoimapelejä. Niissä syöttösuuntia on paljon ja pelaajien on helpompi löytää oman värinen pelaaja. Samalla oppivat etsimään omia pelaajia jo ennen syötön saadessaan. Ylivoimapeleissä on myös helpompi luoda murtautumisen kannalta tärkeitä 2vs1 ja 3vs2-tilanteita.

Henkilökohtaista taidon opettamista ei tietenkään kannata väheksyä, mutta ylempänä enemmän omaa näkemystä tuosta joukkueen pelitavasta ja sitä tukevasta harjoittelusta.
« Viimeksi muokattu: 26.10.2018 klo 08:47:59 kirjoittanut MamboBob »
PaRi

Poissa Poissa


Vastaus #6 : 26.10.2018 klo 14:01:56

Laitan muutaman harjoitteen mitä tykkään itse käyttää.




En viitsinyt kaikkea kirjoittaa sääntöihin/kuvaukseen. Laatutekijöihin otin vain esimerkkejä. Toivottavasti on jollekin apua ja sori jos tuli liian isolla.
Linkki

Poissa Poissa


Vastaus #7 : 01.11.2018 klo 15:59:43

Hyvän näköisiä harjoitteita. Kiitos näistä.

Minkälaisia treenejä käytätte muodon opettamiseen 11 v 11? Seuran pelitapa 4-2-1-3 ja on itselle hankala asia treenauttaa etenkin suunnan muuttuessa. Treeneissä yleensä 14-17 poikaa (04-syntyneitä) ja useimmiten ainoana valmentajana paikalla.

Pussikalja

Poissa Poissa


Vastaus #8 : 04.11.2018 klo 11:55:04

Hyvän näköisiä harjoitteita. Kiitos näistä.

Minkälaisia treenejä käytätte muodon opettamiseen 11 v 11? Seuran pelitapa 4-2-1-3 ja on itselle hankala asia treenauttaa etenkin suunnan muuttuessa. Treeneissä yleensä 14-17 poikaa (04-syntyneitä) ja useimmiten ainoana valmentajana paikalla.



Pienellä pelaajamäärällä helppo peluuttaa ylivoimapelejä. 10 vs 6 on aluksi helppo muodostaa, puolenkentän alueella saa homman sujumaan tosi hyvin. 3-2-1 on riittävä haaste hallitseville puolustaan, pääsee treeneissä kiinni kaikkeen oleelliseen ylivoimajoukkueen kanssa. Avain on tehdä päätöksiä, esim haluutko laitahyökkääjän tekevän tilaa laitapakin nousuihin ja muodostaa ylivoimia kk ja keskushyökkääjän kautta, vai staattisemmin pelipaikkakohtaisesti. Onks kierrätyksessä saman puolen kk hakemassa, vai vastakkainen ja oman puolen kaveri nousee. Valmentaja päättää jokaisen pelipaikan tehtävät kentän alueilla ja samalla trimmaa välimatkoja, syötön laatuja, pallottoman liikkeitä siten, et se päätety idea ratkaista toistuvia pelitilanteita alkaa toteutumaan. Milloin ja missä haastat, se pitää sopia. Valkku päättää mihin suuntaan on tarkoitus pelata ja sit sitä trimmataan treeneissä.Idea pitää olla, treenit muodostuu sitä kautta vähän itsestään. Mistä kiikastaa, sitä korjataan.  En tiedä onko tavalla toteuttaa lopujen lopuksi edes hirveästi merkitystä, avain on opettaa yhteistyötä ja rooleja, kun yhden tavan oppii, on helppo sit muunnella, pelaajat sisäistää et mitä sovittiin, se tehdään. Vähän kerrallaan ja vauhti ja tempo vaatimalla mukana, siitä se peiltapa alkaa kehittymään. Pienpelit ja harjoitukset sitten ideaa kopioiden, minkätyyppiset ratkaisut iso kuva yleensä vaatii, pienpelissä niitä pelaajille isoilla toistomäärillä iskoistetaan.

 
Sivuja: [1]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa