FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
28.03.2024 klo 13:35:46 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 [2] 3 ... 10
 
Kirjoittaja Aihe: ULTRAT - Yhteiskunnallisesti valveutuneita äänitorvia (ja osa pelkästään torvia)  (Luettu 99859 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Stevie Bravo

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Harakat, Kanarialinnut, Hanhinaamat yms


Vastaus #25 : 31.12.2018 klo 18:14:24

ei ultreja turkuun
ei ultreja minnekkään

En ole samaa mieltä. Kyllä vastuuta on tarjolla. Ollut läpi tämän vuosikymmenen. Äärimmäisen intohimoista vuotta 2019!



By the way, kuva on lainattu ULKOMAISELTA futisforumilta.
Jimmy Cooper

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Toksinen maskuliinisuus jalkapallokatsomoissa


Vastaus #26 : 31.12.2018 klo 18:55:32

Vähän kiinnostelisi kuulla joltain oikealta asiantuntijalta ultrailun kansainvälisestä leviämisestä. Esim. Ranskaanhan meno taisi tulla melkein ensimmäisenä Italian jälkeen ja monet Ranskan tunnetuimmista ryhmistä on perustettu jo kasarin puolivälissä. Saksassa tuo meininki on kai kasvanut vasta ysärin loppupuolelta lähtien. Muutamia viikkoja sitten Stadio Olympicoa totaalidominoi Frankfurtin kannattajien vierassektori, muttta Ultras Frankfurt kai on melkein Saksan varhaisimpia ultraryhmiä ja tuokin perustettu vasta 97. Mutta jos asiaa ei katso sokean italialaisesta näkökulmasta, niin ultrailun tai senkaltaisen organisoidun kannattamisen valtikka taitaa olla siirtynyt alppien pohjoispuolelle.
Giorgetto

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Associazione Sportiva Roma


Vastaus #27 : 31.12.2018 klo 19:04:59

Lainaus käyttäjältä: Stevie Bravo link=topic=[b
224570[/b].msg12088250#msg12088250 date=1546121833]
~ Ultrien 50-vuotisjuhla ~

On varmaankin mahdotonta selvittää, että missä maassa tai minkä seuran toimesta kannattajat ovat ensimmäisen kerran aloittaneet organisoitumisen ääriliikkeeksi. On kuitenkin yleisesti todettu, että nimenomaan ensimmäiset ultrat muodostuivat Italiassa 1960-luvun loppupuolella seurojen alennettua tiettyjen katsomonosien pääsylippuhintoja. Vanhin kaikista on AC Milanin kannattajien perustama Fossa dei Leoni (leijonanluola), jonka liekinkantaja Curva Sud vastikään vietti 50-vuotisjuhliaan.




Ja valitettavasti...
Kuten viime päivinä olemme kotimaisenkin uutiskynnyksen ylittävistä otsikoista saaneet/joutuneet lukea, on Milanossa ja Italiassa ylipäätään edelleen varsin sakea meno valloilla. Toki nämä otteluiden ulkopuoliset puukotukset ja kuolemaankin johtaneet nujakoinnit kallistuvat räikeän huligaaniongelman puolelle ja siksi tahraavat varsinaista ultrakulttuuria.

Italiassahan ensimmäinen organisoitu kannattajaryhmä fedelissimi granata syntyi jo vuonna 1951. Se ei ollut kuitenkaan vielä ultras-ryhmä, mutta jollain tavalla organisoitu kannattajaryhmä, joka antoi myös ryhmälleen nimen.
« Viimeksi muokattu: 04.01.2019 klo 20:40:57 kirjoittanut Giorgetto »
Ameobi

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Futis


Vastaus #28 : 31.12.2018 klo 19:10:20

Torcida Split perustettiin 1950, mikä tekee siitä Euroopan vanhimman kannattajaryhmän, vaikka ultratouhut sielläkin tuli myöhemmin mukaan.
Catweazle

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Stabil bleiben, Oppa! Mach's gut, Erich!


Vastaus #29 : 31.12.2018 klo 20:07:09


Ultras Frankfurt ryhmänä on saatettu aluilleen vuonna 1997, mutta siellä on saattanut olla aikaisemminkin ultriksi itsensä kokeneiden porukoiden toimintaa. Esimerkiksi Gelsenkirchenissä kaarteen näkyvin ryhmä, Ultras Gelsenkirchen, laskee syntymäajankohdakseen vuoden 2002. Sillä oli kuitenkin jo vuosituhannen vaihteessa pari edeltäjäryhmää.

... saksalaisen skenen ensimmäinen ultraryhmä näki päivänvalon kasarin puolivälissä Kölnissä. Ei tosin paikallisen ykkösseuran, 1. FC Kölnin puolella, vaan kakkosliigan kulttiseuran Fortuna Kölnin kaarteessa. Fortuna Eaglesin gryndasivat, Saksan sotien jälkeistä historiaa tuntevalle vähemmän yllättäen, italialaissiirtolaisten jälkikasvu. Tarkoituksena oli, luonnollisesti, imitoida esi-isiensä maan katsomokulttuuria ja erottautua silloin kaarteita dominoineista farkkuliivihessuista ("Die Kutten") ja kultakauttansa synkässä teutoonimaassa eläneistä huligaaneista.
Giorgetto

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Associazione Sportiva Roma


Vastaus #30 : 31.12.2018 klo 20:23:25

Ultras World muuten listasi vuoden 2018 top 10 parhaimmat ultrat:

https://youtu.be/wlMmxiDIOd4
iivu

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: ♥


Vastaus #31 : 31.12.2018 klo 20:37:47

Italiassahan ensimmäinen organisoitu kannattajaryhmä fedelissimi granata syntyi jo vuonna 1951. Se ei ollut kuitenkaan vielä ultras-ryhmä, mutta jollain tavalla organisoitu kannattajaryhmä, joka antoi myös ryhmälleen nimen.

.. Genoan ja Bolognan kannattajat ammuskelivat toisiaan calcion nimissä jo 1920-luvulla, mutta ei sekään heistä ultria tehnyt.

Ultras-käsite syntyi vasta 1960-luvun lopussa, Fossa dei Leonin osoittaessa suuntaviivat 1968, Sampdorian kannattajat lanseerasivat seuraavana vuonna stadioneille ensimmäisen kerran nimen ULTRAS, akronyyminä sanoista Uniti Legneremo Tutti i Rossoblù A Sangue - yhdistyneinä pieksemme kaikki punasiniset verille. Torinon granaatinpunaiset perustivat vielä samana vuonna oman 'Ultras Granata' -ryhmänsä ja tästä on ollut lievää kiistaakin kumpi oli ensin, mutta itse pidän tuota akronyymitarinaa uskottavampana. Ultras-termihän oli kuitenkin jo alkujaankin poliittinen, koska perustuu Bourbon-restauraation aikaiseen 1800-luvun alun ultraroyaliste-käsitteeseen.



Jokseenkin yhtenevät toimintatavat ja kunniakäsitykset, niin sanottu kannattajan mentaliteetti, rymien nimet, rituaalit, tyyliseikat (esim. bannerit) sekä - sosiaalinen että laajalti poliittinen ulottuvuus; vaikka on silti paljon myös kategorisesti apoliittisia kaarteita, kuten hieman ironisestikin esim. juuri Sampdorialla - leimallinen "vastakulttuurin" määritelmä, controcultura, valtasivat ultrien mukana eurooppalaiset stadionit.

Muutamia viikkoja sitten Stadio Olimpicoa totaalidominoi Frankfurtin kannattajien vierassektori

.. ei tuosta kannattaisi tehdä liikaa johtopäätöksiä, vaikka ymmärrän että houkuttaa ja kiistattomasti kyseessä oli kannattajanäkökulmasta häpeällinen hetki. Jos olisin laziale, hävettäisi. Toisesta näkökulmasta realiteetti on kuitenkin on se, että Eurooppa-liiga eikä edes kannattajakulttuurin kannalta Saksan kenties maineikkain vierailija herätä juurikaan tunteita Italiassa. Kukaan ulkopuolinen skenevierailija ei herätä. Frankfurtilaisille kyseessä sen sijaan oli epäilemättä vuoden odotetuimpia vierasreissuja (tämän saattoi päätellä jo pelkästään fanzinen perusteella).

Samalla tavoin kuin italialaisia skenelehtiä Supertifoa & Fan's Magazinea on vuosikaudet selailtu Saksassa, samalla tavoin kuin italialaisia skenekirjoja julkaistaan edelleen saksan kielellä, samalla tavoin kuin kuukausi toisensa perään saksalaiskatsomoissa nähdään italialaisultrille osoitettuja ja Italian kannattajakulttuuria kommentoivia viestejä. .. mutta harvemmin toisinpäin.

Saattaa käydä niin, että pojat ohittavat arvossa pidetyn isänsä - koreografisesti kuten Puolassa, määrällisesti kuten Saksassa tai tyylillisesti kuten Ruotsissa - mutta isän arvo ja merkitys esikuvana sekä innoittajana säilyy ja tunnustetaan. Skenen sisällä siitä ei ole mitään epäselvyyttä, vaan Ultras-kulttuurin viitekehyksessä tämä on itsestään selvä asia ja näkyy konkreettisesti esimerkiksi lukemattomina kaarteiden ja ryhmien välisinä ystävyyksinä, jollaisen jokainen itseään kunnioittava eurooppalaiskaarre on pyhiinvaellushengessä saapasmaahan pyrkinyt solmimaan.  

Tämän vuoksi Frankfurt on veljeytynyt Atalantan kanssa, Bayern München Sambenedettesen kanssa, Dortmund Napolin kanssa, Legia ja Ado Den Haag olleet veljeytyneinä Juventuksen kanssa, Partizan ja Sevilla Milanin kanssa, Nizza ja Valencia interin kanssa, Panathinaikos as roman kanssa, Real Madrid interin kanssa, Sporting fiorentinan kanssa, St. Etienne Brescian kanssa, Marseille Sampdorian kanssa, ja mitä näitä nyt oli.

« Viimeksi muokattu: 31.12.2018 klo 20:52:30 kirjoittanut Kulttuuriaristokraatti »
Catweazle

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Stabil bleiben, Oppa! Mach's gut, Erich!


Vastaus #32 : 31.12.2018 klo 20:57:26

Keltamustien ystävyysseurahuorien - "Wer hat noch nicht, wer will nochmal..." - alkuperäinen italialaispartneri on Catania, Napolin suunnassa on käyty sitten lutkuttamassa kullia siinä sivussa.

... Schalken kaarteessa taas näkyy nykyään Salernon poikia ja kledjuja, osaksi varmaan alueellisena vastineena keltamustien touhulle. Pohjoisemmassa Brescia on Nürnbergin ystäviä ja on näitä muitakin.
iivu

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: ♥


Vastaus #33 : 31.12.2018 klo 21:05:11

Keltamustien ystävyysseurahuorien - "Wer hat noch nicht, wer will nochmal..." - alkuperäinen italialaispartneri on Catania, Napolin suunnassa on käyty sitten lutkuttamassa kullia siinä sivussa.

... Schalken kaarteessa taas näkyy nykyään Salernon poikia ja kledjuja, osaksi varmaan alueellisena vastineena keltamustien touhulle. Pohjoisemmassa Brescia on Nürnbergin ystäviä ja on näitä muitakin.

.. pitää paikkansa, klaanien pyörittämät Catania ja Napoli, tulivuoriveljekset, ovat toki myös keskenään hyviä ystäviä. Italian ikävimmät kaupungit vierailla jalkapallokannatuksen merkeissä (ja muutenkin iltaisin voi silloin tällöin tulla pohjoiseurooppalaisella äitiä ikävä).

ps. olen nähnyt dokumentin jossa joku Dortmundin natsi vieraili Cataniassa luturoimassa. Hyvä dokkari!
kortsida

Poissa Poissa


Vastaus #34 : 31.12.2018 klo 21:05:29

Hammarby Ultras (1993) veljeilee mm. Roma Ultrasin kanssa.

E. Muidenkin kanssa mutta italiasta oli puhe.

Aiemmin joku ranskasta kyseli niin esim. PSG:n tietyt ryhmät ollu hyviä ja vaikuttaneet tuoreempiin ryhmittymiin.
« Viimeksi muokattu: 31.12.2018 klo 21:12:54 kirjoittanut kortsida »
Giorgetto

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Associazione Sportiva Roma


Vastaus #35 : 31.12.2018 klo 21:34:28

.. Genoan ja Bolognan kannattajat ammuskelivat toisiaan calcion nimissä jo 1920-luvulla, mutta ei sekään heistä ultria tehnyt.

Ultras-käsite syntyi vasta 1960-luvun lopussa, Fossa dei Leonin osoittaessa suuntaviivat 1968, Sampdorian kannattajat lanseerasivat seuraavana vuonna stadioneille ensimmäisen kerran nimen ULTRAS, akronyyminä sanoista Uniti Legneremo Tutti i Rossoblù A Sangue - yhdistyneinä pieksemme kaikki punasiniset verille. Torinon granaatinpunaiset perustivat vielä samana vuonna oman 'Ultras Granata' -ryhmänsä ja tästä on ollut lievää kiistaakin kumpi oli ensin, mutta itse pidän tuota akronyymitarinaa uskottavampana. Ultras-termihän oli kuitenkin jo alkujaankin poliittinen, koska perustuu Bourbon-restauraation aikaiseen 1800-luvun alun ultraroyaliste-käsitteeseen.

[Img width=600]http://www.sampdoria.it/wp-content/uploads/2017/11/ultras.jpg[/im

Juurikin näin. Fedelissimi granata tietääkseni kuitenkin oli Italian ensimmäinen jollakin tavalla organisoitunut kannattajaryhmä. Se ei kuitenkaan ollut ultras-ryhmä, kuten viestissäni mainitsinkin.

Eikös Sampdorian ja Toron ultrilla ole keskenään kohtuullisen kuumaverinen vihasuhde juuri tämän kiistan takia? Vai onko syyt jotkin muut?
iivu

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: ♥


Vastaus #36 : 31.12.2018 klo 22:14:24

Juurikin näin. Fedelissimi granata tietääkseni kuitenkin oli Italian ensimmäinen jollakin tavalla organisoitunut kannattajaryhmä. Se ei kuitenkaan ollut ultras-ryhmä, kuten viestissäni mainitsinkin.

Eikös Sampdorian ja Toron ultrilla ole keskenään kohtuullisen kuumaverinen vihasuhde juuri tämän kiistan takia? Vai onko syyt jotkin muut?

.. varmaan osin tuonkin takia, mutta pääsyy on toron ja paikallisvastustaja Genoan kannattajien gemellaggio eli veljeyssopimus, joka oli (virallisesti vuoteen 2009 asti kestäneenä) historian pisimpiä ja sai alkunsa jo vuonna 1973 Genoan kannattajien vaikuttavasti muistaessa edesmennyttä "granaatinpunaista perhosta" Gigi Meronia.



"Eri värit, eri kaupungit sidottu yhteen ainiaaksi kunnioituksesta ja mentaliteetista" - 2015

Meronin tarinahan oli elokuvallinen, paitsi eläessään myös kuollessaan. Tämä saapasmaan "George Best" menehtyi tapaturmaisesti auto-onnettomuudessa Meronin kuvaa kotinsa seinällä vaalineen oman joukkueen kannattajan yliajamana epäonnisen ottelun ja ulosajon jälkeen stadionilta palatessaan. Samaisesta kannattajasta nimeltä Attilio Romero puolestaan tuli myöhemmin seuran presidentti.

Zx-34

Poissa Poissa


Vastaus #37 : 31.12.2018 klo 23:42:44

Ultras World muuten listasi vuoden 2018 top 10 parhaimmat ultrat:

https://youtu.be/wlMmxiDIOd4
Missä Hjk Honka Ifk Ja Lahe junnut??
iivu

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: ♥


Vastaus #38 : 01.01.2019 klo 05:17:55

Kiitos infosta! Tiesin Genoalla ja Torolla olevan pitkäaikainen gemellaggio, ja tunsin Meronin tarinan, mutta en tiennyt näiden yhteyttä. Onko tämä kyseinen  gemellaggio siis kokonaan katkennut nykyisin, jos on niin miksi?



.. usein kuulee väitettävän, ettei Ultria jalkapallo kiinnosta, mutta sehän on täysin tuulesta temmattu väite. Se, että yksittäinen peli on arvoasteikolla ryhmän ja kaarteen edun jälkeen vasta toissijainen (koska pelejä nähdään kymmeniä kaudessa, mutta kaarre on enemmän läsnä arjessa ja elämäntapa) ei suinkaan tarkoita sitä, etteikö peliä ymmärrettäisi tai se ei merkitsisi mitään. En väitä, etteikö piinkovaa jalkapalloasiantuntemusta ja palavaa intohimoa voisi löytyä muualtakin kuin kaarteista – stadionien edullisimmilta paikoilta – mutta sen tiedän, että sieltä sitä ainakin löytyy.



Kuten yllättävän usein käy, tässäkin tapauksessa veljesseurojen kannattajien vuosikymmeniä kestänyt gemellaggio rikkoutui, kun tunteet kuumenivat pelitapahtumien seurauksena. Genoan tuomitessa kotonaan pelanneen toron serie B:hen, päättyi peli joukkueiden välisiin myllyihin kentällä ja kannattajien väliseen huuteluun.



.. myöhemmin vieraillessaan Genovassa vastaavanlaisessa tilanteessa, jolloin torolla oli mahdollisuus karman lakien mukaan edesauttaa entisen veljesseuran putoamista sarjaporrasta alemmas, stadionin vierassektorissa nähtiin viesti "Ne joilla on painoarvoa ovat genoanojen kanssa", viittauksena siihen, että vaikka historiallinen veljeys olikin päättynyt, kunnioitus sitä kohtaan mitä joskus on ollut säilyy, eivätkä kaikki vaatineet nyt kostoa. Vuosien jälkeen 2015 Torinossa sitten nähtiin vielä tuo aiemmin liittämäni viesti "kunnioituksen ja mentaliteetin siteestä" seurojen kannattajien välillä sekä viimeksi 2016 kädenojennus "Genoa & toro, ystävyyttä pelillisten episodien tuolla puolen", mutta se mitä on rikottu oli veljeys.
Olsen

Poissa Poissa


Vastaus #39 : 01.01.2019 klo 05:27:26

Samanlaisia löyhien miesporukoiden piknik -juttuja olen lukenut Timo Hännikäisen Kunniasta. Kun vaihtoehdoton liberaali kulutuskulttuuri ei tuo onnea, niin kadonnutta yhteisöllisyyttä tavoitellaan muualta.
iivu

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: ♥


Vastaus #40 : 01.01.2019 klo 05:59:53

Samanlaisia löyhien miesporukoiden piknik -juttuja olen lukenut Timo Hännikäisen Kunniasta. Kun vaihtoehdoton liberaali kulutuskulttuuri ei tuo onnea, niin kadonnutta yhteisöllisyyttä tavoitellaan muualta.



"Aina kuolemaan asti!"



.. tällä on taatusti merkitystä, mutta ajallisesti pitää ottaa huomioon Ultras-liikkeen syntymäajankohta 1960- ja 1970-lukujen laajamittaisen radikaalin opiskelijaliikehdinnän yhteydessä sekä myöhemmin Lyijyvuosien merkitys kaarteiden järjestäytymiselle, väkivaltaistumiselle sekä tietysti politisoitumiselle.

Kannattaa muistaa, että maailman ensimmäinen ja epäilemättä kuuluisin Ultras-ryhmä Fossa dei Leoni - jonka dramaattisia kuolemaan johtaneita tapahtumia seurasin vuonna 2005 henkilökohtaisestikin ns. "lähietäisyydeltä" - koostui myös vasemmistoradikaaleista, joiden epäiltiin aikanaan olleen yhteydessä Punaisiin prikaateihin ja osallisina jopa pääministeri Aldo Moron sieppausmurhaan.

Ringo Star

Poissa Poissa


Vastaus #41 : 01.01.2019 klo 07:58:50

Hammarby Ultras (1993) veljeilee mm. Roma Ultrasin kanssa.

E. Muidenkin kanssa mutta italiasta oli puhe.

Aiemmin joku ranskasta kyseli niin esim. PSG:n tietyt ryhmät ollu hyviä ja vaikuttaneet tuoreempiin ryhmittymiin.

Hammarbyyn voisi pienenä knoppina lisätä monen maan kattavan "Green Brothers" -ystävyyden, johon kuuluvat Hammarbyn lisäksi enemmän ja vähemmän Rapid Wien, Celtic, Panathinaikos, Shamrock Rovers ja joitain muitakin. Eipä tuohon muuta vaadita kuin samat seuravärit.
iivu

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: ♥


Vastaus #42 : 01.01.2019 klo 10:47:16

Hammarbyyn voisi pienenä knoppina lisätä monen maan kattavan "Green Brothers" -ystävyyden, johon kuuluvat Hammarbyn lisäksi enemmän ja vähemmän Rapid Wien, Celtic, Panathinaikos, Shamrock Rovers ja joitain muitakin. Eipä tuohon muuta vaadita kuin samat seuravärit.

.. eipä siihen välttämättä paljon vaadita, sillä yleisin veljeytymisen motiivi on sama poliittinen äärilaitasuuntaus, toinen minun viholliseni on myös sinun vihollisesi; olkaamme siis ystäviä -ajattelu ja kolmas kesäiset kannattajien futisturnaukset, joihin kaverit kutsuvat kavereidensa kavereita.



Ymmärtääkseni tästä huoraamisestaan Hammarby on kuitenkin ansaitusti saanut aika paljon kuittiakin, kuvapuolella oli joku fotokin tästä.

Monien löyhien veljessiteiden solmiminen nähdään joka tapauksessa yleisesti ottaen huvittavana ja kritiikin aiheena ("Il granata un vero saggio ogni trasferta un gemellaggio!"). Italiassa esim. Juvehan ratsasti pitkään motolla Amici di Nessuno, ei kenenkään ystäviä, ja fasistien molti nemici molto onore -ajattelumalli on edelleen laajalti arvossaan.





« Viimeksi muokattu: 01.01.2019 klo 10:49:20 kirjoittanut Kulttuuriaristokraatti »
Giorgetto

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Associazione Sportiva Roma


Vastaus #43 : 01.01.2019 klo 11:39:37

.. eipä siihen välttämättä paljon vaadita, sillä yleisin veljeytymisen motiivi on sama poliittinen äärilaitasuuntaus, toinen minun viholliseni on myös sinun vihollisesi; olkaamme siis ystäviä -ajattelu ja kolmas kesäiset kannattajien futisturnaukset, joihin kaverit kutsuvat kavereidensa kavereita.


Ymmärtääkseni tästä huoraamisestaan Hammarby on kuitenkin ansaitusti saanut aika paljon kuittiakin, kuvapuolella oli joku fotokin tästä.

Monien löyhien veljessiteiden solmiminen nähdään joka tapauksessa yleisesti ottaen huvittavana ja kritiikin aiheena ("Il granata un vero saggio ogni trasferta un gemellaggio!"). Italiassa esim. Juvehan ratsasti pitkään motolla Amici di Nessuno, ei kenenkään ystäviä, ja fasistien molti nemici molto onore -ajattelumalli on edelleen laajalti arvossaan.


Muun muassa Romalla ei myöskään ole hirveästi ystäviä tällä hetkellä. Jonkinlaista ystävyyttä on Palermoon, Sambenedetteseen, Panathinaikosiin ja Atlético de Madridiin. Ennen Romalla kuitenkin oli aika paljonkin jonkinasteisia ystävyyssuhteita, muun muassa Napoliin, Veronaan, Fiorentinaan, Atalantaan, Bolognaan ja juventukseen. Nykyisin nämä seurat ovat lähes Roman pahimpia vihollisia (toki muitakin on).
« Viimeksi muokattu: 04.01.2019 klo 20:42:17 kirjoittanut Giorgetto »
Osterdeich

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Werder


Vastaus #44 : 01.01.2019 klo 17:09:48

Hienoa keskustelua yllä. Minä vanhemman polven varmaan henkisesti Dieterin mainitsemaan  „ Kutten-„ sukupolveen kuuluvana voin lyhyesti todeta, että viime vuoden vierasmatsit olen lähes aina viettänyt Werderin „Infamous youth“-ultravasemmistojenginmkanssa. Tämä nuorten rastatukkaisten idealistien maailma on tullut tutuksi ja arvostan heidän idealismiaan ja häpeän heidän tietämättömyyttäänsä talouden lainalaisuuksista. Vaikka ajamani  „pro market“- liberalismi ei aina ole näille tyypeille pudonnutkaan, muutama lienee kuitenkin pysähtynyt miettimään. Avoimen liberaaleja ja miellyttäviä he kuitenkin ovat ja yhteinen aate „Lebenslang grün-weiss“- toimii, väkivalta nousee esiin vasta äärimmäisessä hädässä ja yleensä vain jossain „Kielletyssä kaupungissa“. Saksan tylyyn äärioikeistolaiseen Hool- maailmaan taas on loistava johdatus Winklerin „Hool“- opus Hanoin hooligaaneista. Eivät nuo Hoolit enää onneksi pyöri Weser- stadionilla, siitäkin kiitos ultrille.
« Viimeksi muokattu: 01.01.2019 klo 17:43:53 kirjoittanut Osterdeich »
neljä toista

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: ymmärräthän ettei ketään kiinnosta turpa kiinni


Vastaus #45 : 01.01.2019 klo 21:12:06


Kannattaa muistaa, että maailman ensimmäinen ja epäilemättä kuuluisin Ultras-ryhmä Fossa dei Leoni - jonka dramaattisia kuolemaan johtaneita tapahtumia seurasin vuonna 2005 henkilökohtaisestikin ns. "lähietäisyydeltä" - koostui myös vasemmistoradikaaleista, joiden epäiltiin aikanaan olleen yhteydessä Punaisiin prikaateihin ja osallisina jopa pääministeri Aldo Moron sieppausmurhaan.

Onko näitä Fossa dei Leonin loppuun jotaneita tapahtumia avattu jossain tarkemmin?
iivu

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: ♥


Vastaus #46 : 02.01.2019 klo 22:29:37

Onko näitä Fossa dei Leonin loppuun jotaneita tapahtumia avattu jossain tarkemmin?

.. tämä oli tosiaan dramaattinen ja hieman farssimainenkin tapahtumaketju, joka tapauksessa traaginen päätös yli 6000 jäsenen Fossa dei Leonille. Tapahtumissa on monta tasoa ja kaikki ei ollut aina sitä miltä aluksi näytti.

Ensin pitää kuitenkin tietää, että Viking Juve on eräs milanolainen ryhmä, joka pitää viikottaiset ryhmätapaamiset pelien ulkopuolella baarissa näkyvästi, jopa röyhkeästi Milanon keskustassa. Ultrien maailma on täynnä paradokseja ja näennäisiä epäjohdonmukaisuuksia, joita on vaikea asioita tietämättä käsittää, ja Fossan kuolema oli jonkinlainen malliesimerkki tästä.

Vaikka joukkueet kannattajineen ovat pahimpia vihollisia, johtotasolla suhteet ovat pitkään olleet erinomaiset. Vaikka ottelupäivinä kannattajat ottavat yhteen, sattuu ja tapahtuu, muulloin Viking saa olla Milanossa hyvin rauhassa. Puhutaan saman aaltopituuden väestä, samoista poliittisista väreistä, keskinäisistä sympatioista ja jopa yhteisistä bisneksistä kaupungin yöelämässä. Milano da bere.

Vain Fossa oli eri porukkaa. Milanin pitkään vasemmistolainen kaarre (vastavuoroisesti inter on kaarteensa leimaamana äärioikeistolainen seura jo pitkälti 1970-luvulta lähtien, ja on sitä tässä mielessä yhä edelleen) hylkäsi virallisesti politiikan Berlusconin valtakauden myötä ja vaihtoi mottoon "ne' rossi ne' neri solo rossoneri" (ei punaisia eikä mustia vain punamustia). Mutta leimallisesti Fossa oli punainen, kun pitkäaikainen kaarteen kumppani ja tavallaan myös vastavoima BRN, Brigate Rossonere, taas oli oikeistosymboleineen eri maata. Curva Sudissa vallitsi tietynlainen vallan tasapaino ja kaarteen etu meni kaiken muun edelle. Tämä oli aikaa, kun Milanin Curva Sud mullisti maailman stadionien ilmeen ikonisilla koreografioillaan, jotka ovat jääneet katsomokulttuurin kronikkaan. Mikään ei ole vaikuttanut koreografioiden ja "tifoilun" kehitykseen yhtä paljon kuin tuo FdL:n ja BRN:n hallitsema A.C. Milanin katsomonosa.



Kunnes eräänä päivänä vuonna 2005 Viking Juve oli normaaliin tapaan lähdössä vierasreissulle (muistaakseni Roomaan) ja kokoontui eräällä milanolaisella piazzalla kerätäkseen jengin kasaan ja noustakseen bussiin. Tällä kertaa, syystä jos toisesta, isot heilutusliput jäivät asfaltille makaamaan bussin lähtiessä matkaan. Lippuja ei enää löytynyt.

Ennen kuin oli Milan - Juventus -pelin aika. Kuten tuossa aiemmassa pelissä (muistaakseni) Roomassa, olin paikalla myös tässä pelissä Milanossa. Matkustin vieraspeleihin usein yhdessä nimenomaan Vikingin kanssa samassa bussissa, joskaan en kuulunut heihin.

Tuo peli oli sitä aikaa, kun Juventuksen Curva Scireassa oli vastikään tapahtunut vallanvaihdos, aseellisesta ryöstöstä ja poliisitaposta kiikarivuodet istuneen Drughin historiallisen capon vapauduttua kalterien takaa ja tehtyään paluun Curvaan. D. ajoi silloisen pitkäaikaisen hegemoniaryhmän Fightersin pois kaarteesta ja yritti painostaa myös muut väkisin ulos. Tuohon vierasotteluun San Sirolle mennessämme emme valmistautuneet kamppailuun milanisteja, vaan "omia" vastaan. Oli taisteltava reviiristä ja olemassaolosta. Siksi monikaan ei kiinnittänyt ottelun aikana erityistä huomiota toisella puolella stadionia Curva Sudin keskellä kahteen liehuvaan lippuun, mutta Viking Juven symbolit niissä näkyivät olevan. ..



Netti oli vain murusia nykypäivään verrattuna, mutta kuvat lähtivät ottelun jälkeen silti leviämään nettisivuilla ja mms-viesteinä. Fossa otti kaiken kunnian irti tapahtuneesta.

Vikingiä moinen ei tietenkään miellyttänyt, etenkään koska tapa, jolla omat symbolit olivat ikiaikaiselle vastustalle päätyneet, oli "häpeällinen" ja vastoin kannattajien nk. koodistoa. Löytötavaraa. Fossalle kuitenkin ilmoitettiin tässä vaiheessa vielä jokseenkin ystävällisesti päivämäärä, johon mennessä liehutusliput tulisi palauttaa.

Lippuja ei kuitenkaan palautettu -- vielä. Saalis oli Fossallekin liian houkutteleva, liian suuri. Viking 1986, Juven reaktiivisin ja viime vuosikymmenten kunnioitetuin ryhmä, jota kohtasi nyt suunnaton häpeä ja -- vaikka kyseessä ei ollutkaan ryhmäbanneri vaan lopulta pelkkiä liehutuslippuja -- jopa toiminnan jatkamisen kyseenalaistaminen, koska tuollainen häväistys Fossan taholta, joka vieläpä otti täyden kunnian asiasta, merkitsi ylpeyden menetystä. Jotain oli siis tehtävä, ja pian. Ja jotain tehtiin.

Fossalaisten palatessa väsyneinä aamun sarastaessa vierasreissultaan Keski-Euroopasta ja toimittaessaan banneria turvaan varastoonsa, heitä vastassa oli Viking, joka "taivutteli" fossalaiset luovuttamaan historiallisen vierasbannerinsa parempaan talteen. Fossalle tapahtunut oli kaikesta huolimatta täysi yllätys ja katastrofi. Viking julkaisi vielä samana aamuna alla olevan kuvan nettisivuillaan.



Fossa on Fossa, ja uutinen oli iso. Oli selvää, että jotain peruuttamatonta oli tapahtunut. Fossassa puolestaan ymmärrettiin viimeistään nyt, että oli tapahtunut iso erehdys ja aiempaan Milanossa vallinneseen status quoon ja kolmijakoon, joka perustui keskinäiseen kunnioitukseen Juven, Milanin ja interin kovaotteisimpien ryhmien välillä, Fossa ei enää mahtunut. He olivat niin sanotusti "pisciato fuori dal vaso", eli pissineet vaasin ulkopuolelle.

Tietoisena tilanteen ennennäkemättömästä räjähdysherkkyydestä Milanossa, mukaan soppaan lusikkansa iski Italian salainen poliisi DIGOS, joka epäilemättä pyrki nyt kaikin keinoin tyynnyttämään tilannetta. En viitsi uskoa, että Fossa sentään olisi ottanut viranomaisiin yhteyttä saadakseen myyttisen tunnuksensa takaisin, mutta tällainen huhu kuitenkin ehti levitä hyvin laajalti. Erityisen voimakkaasti sitä kuitenkin tuntui levittävän Milanin Curva Sud.

Seuraavalla ottelukierroksella Fossan banneri oli tutulla paikallaan Curva Sudin keskellä, ja niin myös Vikingin liput Torinossa. Vaihtokauppa oli tapahtunut, tavalla tai toisella. Vikingin osalta tilanne normalisoitui ja melko pian koko jupakkakin unohtui.





Fossa dei Leonille seuraukset sen sijaan olivat dramaattiset: välittömän vallankaappauksen myötä kaarteen ensimmäinen ja koko Ultras-liikkeen kuuluisin ryhmä heitettiin pihalle ja vielä perään bannattiin koko stadionilta. Ymmärtääkseni vielä tänäkään päivänä monet fossalaiset eivät ole tervetulleita San Sirolle huolimatta siitä, että viime vuosina kaarteen myyttistä historiaa on alettu jälleen vaalia (joidenkin kyynikkojen mukaan tosin lähinnä kaupallisista syistä) ja Fossan bannerit on taas nostettu nuorisoa varten näytille. Äskettäin juhlistettiin suurieleisesti ryhmän, kaarteen ja Ultras-kulttuurin 50-vuotisjuhlaa -- Fossa dei Leonia, leijonien hautaa.

Isoissa kaarteissa, kuten Milanin Curva Sudissa liikkuu vuosittain miljoonia euroja valuuttaa (lippukauppaa, matkanjärjestelyä, oheistuotemyyntiä, nautintoainebisnestä ja erinäisiä etuja seuralta), joten tällaisen kaarteen hegemonista hallintaa voi verrata lottovoittoon. Kun kuningasleijona näytti hetken heikolta ja epäkelvolta, se teurastettiin ja heitettiin hyeenoille. Epäilemättä Fossa dei Leonin historiallinen punaisuus oli samalla myös punainen vaate, koska vallankaappaus tuli äärioikealta.
« Viimeksi muokattu: 14.05.2019 klo 14:44:10 kirjoittanut iivu »
neljä toista

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: ymmärräthän ettei ketään kiinnosta turpa kiinni


Vastaus #47 : 02.01.2019 klo 23:06:25


Kiitos. Rakastan sua. Ylos Tuoppi
pallourpoilija

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: FC Inter Turku, FC Boda, Fortuna Düsseldorf


Vastaus #48 : 02.01.2019 klo 23:07:24

Todella mielenkiintoista luettavaa Ylos
Fabrizio

Poissa Poissa


Vastaus #49 : 02.01.2019 klo 23:23:18

Laatua, kuten aina Ylos

 
Sivuja: 1 [2] 3 ... 10
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa