FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
25.11.2024 klo 17:16:23 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 [2] 3
 
Kirjoittaja Aihe: EM-karsinnat 2020 lohko J: Analyysissä ITA, BIH, FIN, GRE, ARM & LIE  (Luettu 46267 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #25 : 25.03.2019 klo 16:05:30

Liechtenstein 4-1-4-1 vs. Kreikka

17 Gubser
11 Salanovic - 13 Mart. Büchel - 23 Polverino - 18 Hasler
10 Wieser
3 Göppel - 22 Rechsteiner - 4 Kaufmann - 20 Wolfinger
1 Benj. Büchel

Liechtensteinin halusin scoutata nyt vielä tänään, koska se tulee olemaan yksi Suomen vastustajista seuraavissa EM-karsintaikkunassa kesäkuussa. 4-1-4-1 paperimuodostelmassa ei ollut mitään ihmeellistä, mutta mielenkiintoista oli se, että oikea laitapuolustaja oli laiturina paremmin tunnettu Wolfinger ja ykköstoppari Wieser pelasi keskikentän pohjalla ankkurina, vaikka yleensä Polverino on hoitanut sen roolin. Lisäksi ottelu Kreikkaa vastaan oli Liechtensteinin viimeinen kotiottelu ennen Suomen kohtaamista neljännellä ottelukierroksella, sillä seuraavaksi Liechtenstein kohtaa Italian vieraissa ja kolmannella kierroksella Armenian Jerevanissa, joten halusin saada osviittaa siitä, millainen lähestymistapa liechtensteinilaisilla on kotiluolassaan huippumaita vastaan. Scouttaaminen tänään oli tärkeää myös siksi, että ottelu poistuu illalla Viaplayn ohjelmakirjastosta ja ainakaan muualta internetistä en ole löytänyt tätä ottelua kokonaisena toisin kuin esimerkiksi Italian ja Suomen välisen ottelun. Nojoo, sitten itse asiaan eli päivitettyyn raporttiin lohkon sympaattisesta lilliputista.


Puolustus:


Tässä näkyy Liechtensteinin puolustusmuoto, joka vastasi paperille piirrettyä 4-1-4-1 muotoa. Wieser liikkuu kahden alimman linjan välissä ja Gubser on yksinäinen kärki. Keskikentän linja on Salanovic - Büchel - Polverino - Hasler ja alin linja Göppel - Rechsteiner - Kaufmann - Wolfinger.


Prässitasossa kiintoisaa oli se, että kun vielä Kansojen liigassa Liechtenstein muiden maailman maajoukkueiden tavoin ei halunnut antaa ilmaisia maalipotkuja, niin nyt se teki niin. Uusi valmentaja Helgi Kolvidsson oli ilmeisesti ohjeistanut, että joukkueen tulee suosiolla laskeutua puolen kentän blokkiin, koska Kreikka kuitenkin ohittaisi Liechtensteinin korkean prässin, jos se sellaista yrittäisi, joten nyt Kreikka sai rauhassa pelata maalipotkun lyhyenä. Ehkä myös Suomi saa kesäkuussa.


Seuraavaksi esimerkkejä laitapuolustamisesta. Kansojen liigassa Liechtenstein luotti hyvin vahvasti 2v2-puolustamiseen mies miestä vastaan eikä ylimiehittänyt laitoja, vaan mieluummin keskustan. Sama päti yhä. Tässä kuvassa keskikentän linjan oikea laituri Hasler on pudonnut alas asti seuraamaan miestään ja häntä tukee keskikentän linjan keskustan pelaajista Polverino, koska tämä oli pallollisen puolen keskustan pelaaja tässä tilanteessa. Oikea laitapuolustaja Wolfinger kurkkii hieman ujosti taaempana, mutta periaatteessa tämä on puhdas 2v2-tilanne.


Hetken päästä vastaava tilanne. Wolfinger ei tule palloa vastaan laitapuolustajana, vaan laidan puolustusvastuu on laituri Haslerilla ja häntä tukevalla keskustan Polverinolla.


22. minuutilla sama homma. Wolfinger katsoo taustalla, kun Hasler ja Polverino puolustavat kahta kreikkalaista vastaan. Tietysti kun Liechtenstein pelaa näin, laiturit joutuvat puolustamaan paljon ja se syö voimia vastahyökkäämisestäkin, koska näin syvältä riiston tapahtuessa on vaikea hyökätä vaarallisesti. Toki Hasler ei edes hirveästi itse yritä riistää, vaan ohjaa peliä keskemmälle.


Vasen laitapuolustaja Leonardo Koutris pelaa seinän puolustuslinjasta vastaantulleen Fortounisin kanssa. Hasler ei pysy kyydissä mukana. Wolfinger puolestaan oli lähtenyt taustalta peittämään tuota Fortounisin syöttöä epäonnistuen siinä, joten siksi Haslerin takana selustassa on tilaa yhtäkkiä. Nerokkaasti pelattu seinäpeli keskustan kautta kreikkalaisilta.


Leonardo pääsee keskittämään vapaasti, mutta pallo leijaili osoitteetta taka-alueelle tällä kertaa, mutta tässä on Huuhkajillekin yksi mahdollinen kuvio hyödynnettäväksi, jos laidalta halutaan päästä keskityspaikkoihin.


Seuraavaksi neljä kuvaa ankkurina operoineen Wieserin pelaamisesta. Hänen tehtävänsä oli tietysti liikkua kahden alimman linjan välissä ja estää syöttöjä esimerkiksi Mitrogloulle olemalla iholla kiinni.


Sama aihe kuin yllä, Mitrolla ei ole tilaa saada palloa.


Vastustajan keskittäessä laidalta Wieser puolestaan laskeutui ikään kuin kolmanneksi toppariksi oman boksin sisään kuten tässä.


Lisäksi hän seurasi boksiin suuntautuneita vastustajan juoksuja loppuun asti kuten tässä ja piti huolen, että kreikkalainen ei päässyt käsiksi palloon, vaan se meni yli päätyrajan maalipotkuksi. Wieser on toppari koulutukseltaan ja pelasi siinä roolissa Kansojen liigassa, joten sikäli ei ollut mikään suuri ihme, että hän laskeutui aina tuomaan lisävoimaa oman boksin puolustamiseen keskisektorille.


Sitten voisi ottaa käsittelyyn Kreikan hyökkäyspelisuunnitelman. Se yritti pelata hyvin paljon palloja Liechtensteinin puolustuslinjan taakse, koska keskustan sumpusta oli hyvin hankala päästä kombinaatioilla eteenpäin. Tässäkin kuvassa toppareista Siovas lähettää linjan taakse leikkaaville kahdelle kreikkalaiselle pystysyötön, joka kuitenkin karkasi maalivahdille asti, mutta vastaavia kokeiluja nähtiin monia.


Korkeiden pystysyöttöjen viskelyyn Kreikka yhdisti usein nopeat puolenvaihdot ja kierrättämisen, jolla saatiin Liechtenstein liikkumaan paljon sivuttaissuunnassa ja siten väsymään pelin edetessä. Tässä kuvassa Fortounis lähettää ristipallon oikealla puolustajalle Bakakisille.


Sen jälkeen pallo pudotettiin usein heti alas tukemaan tulleelle keskikenttäpelaajalle. Tässä tapauksessa se oli 4-3-3 muodostelmassa oikeana keskikenttänä pelannut Zeca, joka liikkui Bakakisin alle ja tarjosi syöttösuunnan. Sen jälkeen Zeca jatkoi pallon heti poikittain takaisin vasemmalle puolelle, josta Fortounis oli sekunteja aiemmin lähettänyt puolenvaihdon. Toppari Siovasille on tilaa nousta, kun Liechtensteinin pakka on vielä toisella puolella suurimmalti osin.


Siovas lähetti taas pystypallon linjan taakse, mutta nyt Bakasetas oli yksin kahta vastaan eikä päässyt palloon.


Kreikan voittomaali syntyi avausjakson lisäajalla samalla kaavalla. Ensin Liechtensteinin muoto on houkuteltu kreikkalaisista katsottuna vasempaan laitaan.


Sitten pallo kierrätetään maata pitkin toiselle puolelle. Toppareista Kourbelis ottaa niin sanotusti "tyhjät pois".


Fortounis liikkuu samalla pystyyn eikä ole paitsiossa. Kaufmann ja Rechsteiner eivät ole hereillä toppariparina, vaan kommunikaatio pettää.


Kourbelisin korkea pallo linjan taakse putoaa ihanasti Fortounisin jalkaan ja tämä pamauttaa volleyn maalin kattoon. Upea pelikirjaosuma!


Toinen maali ei juuri poikennut ensimmäisestä. Pallo on Kreikan vasemmalle laidalla aluksi.


Sitten se kierrätetään toiselle puolelle Masourasille. Samalla Mitrogloun korvannut Donis liikkuu pystyyn linjan taakse.


Masourasin chippi napsahtaa suoraan rintakehään Göppelin pään yli. Rechsteiner ja Göppel olivat hetkeksi vaihtaneet rooleja topparina ja laitapuolustajana ja se kostautui välittömästi.


Taitava haltuunotto Donisilta ja laukaus maalin kattoon maalivahdin käsien kautta. Samalla ottelu pakettiin.

Hyökkäys:


Liechtensteinin hyökkäyspelisuunnitelma oli melko yksinkertainen. Kreikka prässäsi menetyksien jälkeen korkealta eikä antanut isännille rauhaa, joten Liechtensteinin hyökkäykset koostuivat vain pitkistä palloista joko Kreikan puolustuslinjan etupuolelle tai linjan taakse. Tässä Liechtenstein on juuri voittanut pallon laidassa ja Göppel roiskaisee pallon pystyyn ennen kuin kreikkalaiset ehtivät iholle.


Tällä kertaa Salanovic ei päässyt palloon käsiksi.


Toinen esimerkki. Jälleen Liechtenstein on voittanut pallon nimenomaan syvällä omalla alueella. Göppel yrittää pelata pallon kärkipelaaja Gubserille, joka toimi targettina.


Gubser pystyy pitämään topparin selässään ja hänellä on kaksi pudotusvaihtoehtoa, mutta tiputus epäonnistui vain tällä kertaa ja hyökkäysaihio kuivui kokoon.


Kansojen liigassa Liechtenstein käytti 3-3-4 pelinavaamismallia, jolloin oikea laitapuolustaja jäi toppareiden seuraksi ja vasemmalla puolella Göppel nousi kahden keskikentän keskustan pelaajan rinnalle. Yksi kolmesta keskustan pelaajasta puolestaan nousi aina tukemaan kärkipelaajaa ja laitureita. Tässä suttuisassa kuvassa on sama asetelma eli Wolfinger oikeana pakkina pelaa palloa eteenpäin. Göppel on noussut keskiviivan yli samaan linjaan ankkuri Wieserin ja Polverinon kanssa. Keskustan kolmikosta Martin Büchel on noussut ylänelikkoon.


Tässä on vielä laajempi kuva. Kreikan puolustuslinjassa on siis ikään kuin 4v4 asetelma.


Siirrytään yhdeksännelle minuutille. Taaskaan isäntien taitotaso ei riitä tulemaan syöttelemällä pois prässin alta, joten Büchel roiskaisee pitkän pallon.


Gubser on taas targetmies ylänelikosta puolustuslinjan etupuolella ja toisessa ympyrässä keskustan kolmikosta taas Büchel nousee tukemaan laitureita ja Gubseria. Suomen tulee siis varautua siihen, että puolustuslinjan pitää jaksaa pumpata läpi ottelun aktiivisesti ylöspäin tukemaan oletettavaa korkeaa prässiä, jotta tilaa ei jää puolustuslinjan etupuolelle. Liechtensteinilaisten iholle pitää tulla heidän pelatessaan pitkiä palloja kohti ylänelikkoa.


Parin minuutin päästä taas Büchel avaa pitkällä.


Ja kasassa on 3-3-4 muoto. Keskimmäinen linja pyrkii tarjoamaan tukea ylänelikon pudotuksille ja siitä sitten edetään mahdollisesti kohti maalia.


Liechtensteinin hyökkäysosion päivittäminen on hyvä päättää esimerkkiin siitä, kuinka vaarallinen joukkue Liechtenstein on parhaimmillaan vastaiskuissa kuten jo Kansojen liigan esimerkkien kohdalla nähtiin. Tässä näin Fortounis syöttää kohti Mitroglouta, joka on selin maaliin. Huomattavaa on se, että Liechtensteinin puolustuslinjasta tullaan innokkaasti vastaan, jos vastustaja on selkä maaliin päin ja niin tapahtuu myös nyt.


Topparina pelannut Rechsteiner ei päästä Isä-Mitroa kääntymään. Polverino tulee sulkemaan yhden syöttösuunnan ja Büchel aavistaa, että Mitroglou yrittää pudottaa pallon takaisin Fortounisille.


Tapahtuu riisto ja Büchel pelaa pallon laitaan jatkaen itse liikettä pystyyn. Salanovic on isäntien tärkeimpiä pelaajia ja laitureista se, joka on varsinainen harhautuskone parhaimmillaan. Nyt hän pääsee täydessä vauhdissa etenemään laidalta epäorganisoitunutta Kreikan alakertaa vastaan.


Salanovic leikkaa kolmen kreikkalaisen välistä keskelle. Pallo pysyy jotenkin mukana.


Taustalta tullut Gubser spurttaa linjan taakse ja Salanovic antaa soolonsa jälkeen syötön pystyyn...


... mutta se karkaa liian pitkäksi! Hasler saa toki pallon haltuunsa taustalla, mutta loistavan maalipaikan synty parhaalle sektorille jäi kiinni vain viimeisestä syötöstä. Salanovicin kanssa tulee olla kesäkuussa varpaillaan.

Erikoistilanteet:


Liechenstein puolusti kulmapotkut edelleen aluepuolustuksella. Kuten näkyy, viidestä kreikkalaisesta kaksi saa juosta täysin vapaana boksissa liechtensteinilaisten keskittyessä puolustamaan sovittua aluetta. Tällä osa-alueella siis mikään ei ollut muuttunut Kansojen liigasta.


Sivuvapaapotkuja antoi edelleen kapteeni Polverino. Salanovic ja Wieser ovat kaksi muuta erikoistilanteiden antajaa, mutta nyt oli Polverinon vuoro. Boksissa on neljä pelaajaa eli toppareista Kaufmann, ankkurina luutinut Wieser, kärkipelaaja Gubser ja laituri Hasler.


Keskitys leijaili taka-alueelle, johon luotiin 3v3-tilanne, mutta pääpallon voittivat kreikkalaiset.


Liechtenstein sai ottelussa kolme kulmapotkua ja kaikki toisella jaksolla. Kaivoin niistä kaksi esimerkkiä. Tämän antaa Salanovic. Boksissa ovat Wieser, Kaufmann, Gubser, Göppel ja sitten taka-alueelle juokseva Hasler, jota myös tavoiteltiin, mutta Kreikan toppari puski pallon toiselta puolelta yli päädystä...


... joten Liechtenstein sai uuden kulmapotkun heti perään siis toiselta puolelta. Sen antaa Polverino puolestaan ja tilastojen mukaan Wieser antoi sitten sen kolmannen kulman, josta en nyt kaivanut esimerkkiä. Mutta palataan tähän variaatioon. Boksissa ovat samat pelaajat, mutta nyt Hasler jää boksin rajalle viidentenä pelaajana. Huomattavaa on se, että molemmissa variaatioissa vastustajan maalivahtia pyrki häiritsemään yksi pelaaja eli Gubser.


Polverinon keskitys tulee etutolppaa kohti, mutta se katkottiin.
tursas

Poissa Poissa


Vastaus #26 : 27.03.2019 klo 04:24:19

Lohkon kakkossija varma kun Kreikka ja Bosniakit meni pelaamaan tasurin ja pilaamaan mahkunsa. 2020 on Suomen Ylos
Munasuojat

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: FC TPS, Spurs, Football is coming home


Vastaus #27 : 27.03.2019 klo 09:58:17

Lohkon kakkossija varma kun Kreikka ja Bosniakit meni pelaamaan tasurin ja pilaamaan mahkunsa. 2020 on Suomen Ylos
Pjanic meni myös nappaamaan punaisen tuossa matsissa, joten huilaa kesäkuisen Suomi-pelin. Erittäin positiivinen uutinen Suomen mahdollisuuksien kannalta tuossa pelissä.
Beth

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat


Vastaus #28 : 27.03.2019 klo 14:30:49

Tulee olemaan kiimainen tuo kesäkuu. Bosnia pitää kotona hoitaa ja nyt se on pykälän helpompaa, kun Pjanic on pois. Toinen peli sitten Liechtensteinin vieraana ja sieltä nyt tietysti sopii odottaa vain kolmea pojoa. Jos kaikki menee putkeen, niin sarjataulukkoa kelpaa kesäkuun majutauon jälkeen katsella. :)
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #29 : 28.03.2019 klo 20:05:25

Bosnia ja Hertsegovina 4-3-3 vs. Kreikka

9 Duljevic - 11 Dzeko - 8 Visca
13 Cimirot - 7 Besic - 10 Pjanic
5 Kolasinac - 17 Zukanovic - 15 Sunjic - 3 Bicakcic
12 Sehic

Puolustus:


Syvällä puolustaessa Bosnia vetäytyi 4-5-1:een. Visca ja Duljevic siis laskeutuivat keskikentän kolmikon rinnalle.


Tila jäi näin ollen lähinnä laidoille, jossa vieraiden vasen laitapuolustajakin on.


Puolessa kentässä Bosnian muoto vaihteli. Välillä keskikentän linjasta irrottiin Dzekon rinnalle ja välillä ei. Tässä kuvassa Visca on nyt Dzekon rinnalla prässäämässä ja muoto on 4-4-2 kuten usein Kansojen liigassa, mutta silloin Dzekon rinnalla nähtiin keskikentän kolmikossa pelannut Saric ja laiturit putosivat Pjanicin ja Besicin rinnalle. Nyt Cimirot kuitenkin jäi keskikentän linjaan ja Visca nousi tosiaan Dzekon rinnalle.


Mutta muutaman sekunnin päästä on jo palattu 4-5-1:een. 4-4-2:n ja 4-5-1:n välillä Bosnia joka tapauksessa vähän tapauskohtaisesti vaihtelee puolustamistaan.


Kun pallo on jälleen kreikkalaisella puolessa kentässä, Visca tunnistaa tilanteen ja säntää irti keskikentän linjasta prässäämään. Myös Duljevic on irti linjasta aiemman liikkeensä myötä.


Tässä kreikkalainen on pinkonut Duljevicin laidalta keskemmäs, Duljevic seuraa, Dzeko yrittää takaprässätä ja samalla Kolasinac on noussut paikkaamaan Duljevicin jättämää aukkoa vasemmalle. Visca on hieman laiska pudottamaan itsensä keskikentän linjaan.


31. minuutilta esimerkki laidoissa olleen tilan hyödyntämisestä. Bosnian muoto on houkuteltu Kreikan vasemmalle laidalle. Vasen laitapuolustaja halaa sivurajaa ja hänellekin voisi pelata, mutta Siovas lähettää ristipallon oikeaan laitaan.


Bakakis leikkaa selustaan toiselta sivurajalta ja ohittaa yhdellä siirrolla Kolasinacin.


Matala keskitys boksiin ja laukaus yli, kun Sunjic nukkui boksipuolustamisessa, josta esimerkkejä myöhemmin lisää.


33. minuutilla identtinen tilanne edelliseen nähden. Bosnia on houkuteltu toiselle laidalle, kunnes lähtee puolenvaihto oikealle.


Bakakis on taas noussut sivurajalle kuten Koutris vasemmalla.


Tällä kertaa Kolasinac kuitenkin voittaa 1v1-tilanteen.


40. minuutilta kuva siitä, kuinka Kreikka nosti yhtä aikaa molemmatkin laitapuolustajat ylös venyttämään bosnialaisten 4-5-1 muotoa. Näin ollen esimerkiksi laitapuolustajan ja topparin välinen etäisyys kasvaa, jolloin nopealla kombinaatiolla voisi esimerkiksi tästä asemasta keskustan kautta pelaamalla vapauttaa Pukin linjan taakse kuten Armeniaa vastaan avausmaalissa.


Laitapuolustaminen oli puhtaasti mies miestä vastaan pelaamista. Pallollisen puolen toppari toki hieman kaventaa kohti laitaa ja niin tekee myös keskikentän linjan keskellä operoinut Pjanic, mutta hän vain kurkkii ujosti eikä ryntää laitaan luomaan alueellista ylivoimaa. Kansojen liigassahan Bosnia puolestaan ylimiehitti laitoja hyvinkin voimakkaasti, joten tämä oli jotain uutta siihen nähden.


Tässä nähdään bosnialaisten ryhmittymistä vastustajan maalipotkuissa. Miehet ovat vartioinnissa ja avaus leijailee sivurajan yli, joten Bosnia sai pallon itselleen.


Nyt maalivahdin avaus tavoittaa kreikkalaisen ja tämä jatkaa kohti laitaa, mutta Kolasinac puolustaa eteenpäin voimakkaasti.


Kolasinac kampeaa väkisin pallon itselleen ja lähtee kuljettamaan.


Kuljetys tyssää heti vastaantulevaan kreikkalaiseen, mutta pallo joka tapauksessa Bosnialle.


Nyt prässätään korkealta lyhyttä maalipotkua.


Siovas palauttaa maalivahdille ja Dzeko pakottaa roiskaisuun.


Kolasinac on taas tullut reilusti ja rohkeasti vastaan eteenpäin puolustamalla. Nyt hän on jopa Kreikan kenttäpuoliskon puolessa välissä ja ottaa riiston.


Seinäpeli Duljevicille ja itse linjan taakse.


Duljevic yritti chipin sijaan pelata maitse ja se oli virhe, sillä Kreikka pääsi katkoon, mutta nämä esimerkit kertovat siitä, että Bosnia ja Hertsegovinan pelinkääntökykyä ei sovi aliarvioida ja jos Suomi menettää palloja Armenia-pelin tavoin, voi käydä kylmät. Huolellisuus on avainasemassa Hradeckyllakin jatkuvasti, sillä yksikin huono pallo liian ahtaaseen tilaan sivurajoille voi johtaa menetykseen, kun Bosnian puolustuslinjasta rynnätään kovaa ykköspalloon riskilläkin. Mutta jos Suomi pystyy ohittamaan bosnialaisten aggressiivisen prässin näissä tilanteissa, aukeaa tilaa edetä.


Tässä kuvassa Kreikka on riistänyt juuri pallon ja lähtee vastaiskuun.

[
Alimmasta linjasta Zukanovic tulee vastaan kuten Kolasinac aiemmissa kuvissa ja pysäyttää tylysti hyökkäyksen. Hieno suoritus, mutta jälleen kerran, jos Suomi pääsisi hänen ohitseen, vastaiskulle aukeaa rutkasti tilaa.


Tässä Zeca on ohittanut Bosnian kaksi ylintä prässilinjaa lävistävällä syötöllä kahden alimman linjan väliin, mutta Sunjic astuu esiin linjasta ja pysäyttää hyökkäyksen väkevällä taklauksella. Jos tästä pystyttäisiin pelaamaan pallo yhdellä kosketuksella viereen, Suomi pääsisi etenemään kasvot kohti maalia esimerkiksi kolmella kolmea vastaan. Bosnian puolustuslinjassa riittää fysiikkaa pelata ja puolustaa kovaa eteenpäin, mutta siinä on omat riskinsä.


Muutama esimerkki vaihteeksi välittömästä vastaprässistä. Kreikka yrittää purkaa riiston jälkeen. Cimirot antaa kuitenkin ensimmäisen prässi-iskun.


Toinen isku tulee Pjanicilta ja Cimirot puolestaan jatkaa liikettään.


Kreikka pelaa omalle kulmalipulle ja Kolasinac iskee kolmantena.


Duljevic katkoo neljäntenä ja eikun uutta vyöryä maalille.


Kolasinac keskittää ja Kreikka katkoo taas. Isännät eivät luovuta, vaan Besic antaa välittömän prässin.


Sokratis tavoittelee Fortounisia, mutta Bicakcic voittaa pallon Bosnialle ja jälleen uusi vyöry Kreikan ottaessa vastaan omalla puoliskollaan. Tällaiseen mankeliin Suomi ei saa joutua Ratinassa, sillä muutoin tulee pitkä ilta, vaan Bosnian menetyksen jälkeisen prässin ohi pitää kyetä jollain ilveellä pelaamaan.


Taas prässätään kovaa menetyksen jälkeen. Seitsemän bosnialaista on Kreikan puoliskolla.


Puolustuslinja tukee prässiä, Zukanovic irtoaa vastaan ja voittaa pallon puolessa kentässä viereen Pjanicille, joka rauhoitti alas eikä Kreikka päässyt taaskaan yli puolen kentän saatika saanut hetken rauhaa.


Linjan taakse on melko turha pelata korkeita palloja bosnialaisia vastaan, sillä...


... topparipari Zukanovic-Sunjic on niin hyvä ilmassa. Sunjic on tornimaisempi vielä kuin Zukanovic, mutta ympyrässä oleva Zukanovic puolestaan liikkuu kokoisekseen erinomaisesti ja hakee pääpalloja joka suunnasta hyvällä ponnistuksella.


Sen sijaan laidalta keskityksiä kannattaa jopa kokeilla, sillä hivenen yllättäen esimerkiksi Kreikkaa vastaan bosnialaisten oman boksin puolustaminen ei ollut kovin terävää. Tässäkin laidalta tulee keskitys ja Zukanovic on unohtanut Donisin täysin vapaaksi, mutta tämän pusku jäi pehmoiseksi eikä Sehicilla ollut ongelmia torjua alakulmasta.


Nyt ollaan toisella jaksolla. Kuten sanoin, ilmassa ei kannata yrittää pelata linjan taakse, vaan edetä maata pitkin. Tässä pallo pelataan laitimmaiseen ympyrään, jossa Donis on päässyt Bicakcicin sisäpuolella.


Donis pudottaa kaksinkamppailun jälkeen pallon taakse ja toppareista se kankeampi eli tornimainen Sunjic ojentaa kömpelösti jalkansa ja kamppaa kreikkalaisen. Fortounis kavensi seuranneesta rangaistuspotkusta varmasti.


2-2 tasoitus syntyi niin ikään heikosta boksipuolustamisesta. Keskitys tulee nyt oikealta laidalta. Boksissa on kolme vastaan kolme -asetelma, kun Bicakcic on kaventanut laidalta toppareiden avuksi.


Alun perin Bicakcicin vartioitavana ollut Kolovos liikkuu kohti palloa, leikkaa ennakkoluulottomasti torni-Sunjicin eteen ja nikkaa pallon etukulmaan. Jos Kansojen liigassa Bosnia ja Hertsegovina piti nollat kotonaan sekä Itävaltaa että Pohjois-Irlantia vastaan sekä vielä vieraissa Itävaltaa vastaan, nyt Armenia ja Kreikka latoivat kolme maalia kahteen otteluun bosnialaisten verkkoon, mikä yllätti ainakin minut.

Hyökkäys:


Avausjaksolta bongailin pari erilaista rakentelumallia. Ensimmäinen on 14 sekunnin kohdalta, jolloin muoto on 2-4-4. Topparit Zukanovic ja Sunjic ovat alhaalla ja heidän yläpuolellaan laitapuolustajat Kolasinac ja Bicakcic sekä keskikentän kolmikosta Pjanic ja Cimirot. Huomattavaa on se, että keskustassa liikkuvat Pjanic ja Cimirot hakivat tilaa Kreikan kahden ylimmän prässilinjan välistä.


Toisella minuutilla nähtiin jo Kansojen liigassakin paljon suosiossa ollut 2-3-2-3 malli, jossa toppareiden yläpuolella ovat vain Pjanic ja laitapuolustajat. Besic ja Cimirot puolestaan liikkuvat Pjanicin linjan ja sitten yläkolmikon Duljevic-Dzeko-Visca välissä.


Tuostakin siirryttiin hyvin sujuvasti takaisin 2-4-4:een, jossa Pjanic ja Cimirot hakevat tilaa taas kahden ylimmän prässilinjan välistä laitapuolustajien pitäessä leveyden. On siis hyvin mahdollista, että Suomeakin vastaan muutama bosnialainen liikkuu Suomen kärkiparin ja keskikentän linjan välissä, joten Kanervan pitää tarkkaan miettiä sitä, että miten joukkue onnistuu pitämään välit tiiviinä ylhäältä alas eikä kollektiivi repeä. Tässäkin kuvassa Kreikan puolustuslinja on jo melko kaukana kärkiparista ja periaatteessa kahden ylimmänkin linjan väli on sellainen, että Kolasinac pystyisi syöttämään keskelle Cimirotille tarvittaessa.


Seitsemänneltä minuutilta hyvä esimerkki Pjanicin merkityksestä prässin purussa. Zukanovic syöttää kulmalipulta prässin alta vapaaksi liikkuneelle Pjanicille, joka jo Kansojen liigassa laskeutui hakemaan palloa paljon alhaalta ja teki sitä myös nyt tarvittaessa.


Ja ennen kuin Pjanicin kimppuun ehtii kreikkalainen, hän on vaihtanut puolta.


Oikealla laitapuolustajalla Bicakcilla on seurauksena vapaa väylä nousta.


Pari minuuttia edellisestä ja Kreikka ahdistaa Pjanicia kolmesta suunnasta menetyksen jälkeisellä välittömällä vastaprässillä.


Pjanic imee viimeiseen asti miehet itseensä ja antaa sitten vapauttavan syötön Sehicille, joka vaihtaa puolen taas oikealle ja Bosnia pääsee vaivatta prässin alta pois. On mielenkiintoista nähdä se, miten bosnialaiset pärjäävät Ratinassa ilman Pjanicin rauhoittavaa vaikutusta, jos Suomi prässää ylhäältä. Toisaalta taitoa piisaa kuitenkin niin paljon, että en välttämättä lähtisi yrittämään tällaista kreikkalaisten kokeilemaa aggressiivista prässäämistä, koska sitten voi kolista omissa.


Laitapuolustajista varsinkin Kolasinac tukee paljon hyökkäyksiä kuten tässä sännätessään linjan taakse.


Duljevic jakaa namia pystyyn, mutta kreikkalainen ehtii palloon ennen Kolasinacia.


Toki myös oikea laitapuolustaja kykenee keskittämään palloja kohti Dzekoa kuten tässä Bicakcic tekee.


Sokratis kuitenkin voittaa ykköspallon.


Sitten pari kuvasarjaa Dzekosta. Kuten Kansojen liigassa häntä käytetään targettina ja hän pelaa erityisen hyvin yhteen vasemman laiturin Duljevicin kanssa. Kyseessä on Bosnian oma Pukki-Lod parivaljakko. Sehic avaa pitkän pallon Kreikan puolustuslinjan etupuolelle.


Dzeko pitää miehen selässään ja Duljevic liikkuu tyhjään tilaan.


Dzeko pudottaa juoksulinjalle ja Duljevic pakottaa tempokuljetuksellaan vastustajan keltaiseen korttiin.


Hitaissa hyökkäyksissä Dzeko ei juuri keskeltä liiku, vaan pysyy toppareiden etupuolelle alttiina kombinaatioille.


Tässä otoksessa Zukanovic voittaa Kreikan maalipotkun jälkeisen ykköspallon ja puskee kohti Dzekoa.


Pallo suojaukseen ja sitten odotetaan muiden mukaan tuloa.


Duljevic löytyy taas läheltä ja tämä puolestaan näkee keskellä Besicin.


Syöttö menee hieman liian eteen ja Kreikka selviää pälkähästä, mutta kymmenessä sekunnissa Kreikan maalipotku vaihtui vaaralliseksi hyökkäykseksi omiin, joten Suomikaan ei saa nukahtaa tällaisissa tilanteissa.

Erikoistilanteet:


Ensimmäinen kulma tuotti tulosta Kreikkaa vastaan. Pjanic oli tutusti keskittäjänä. Duljevic juoksee etualueelle, keskellä ovat Dzeko ja Zukanovic sekä takatolpalla Bicakcic ja Sunjic. Kreikka käytti miesvartiointia kuten Huuhkajat.


Bosnialaisten kuviossa Visca juoksee boksin ulkopuolelta pilkun tuntumaan ja pamauttaa ensimmäisen yrityksen päin kreikkalaisia.


Mutta toinen kokeilu uppoaa maaliin. Fantastinen pussukka.


Toinen erikoistilanne tuli viisi minuuttia myöhemmin. Pjanic laukoo itse suoran vapaapotkun.


Ja se painuu oikeaan alakulmaan hivenen helposti. Tämä oli bosnialaisten karsintojen kolmas erikoistilannemaali ensimmäiseen 105 minuuttiin...


Toinen kulmapotkuesimerkki vielä. Pjanic keskittää ja boksissa ovat samat viisi kohdetta kuin aiemmin. Bicakcic menee etutolpalle ja Duljevic on taustalla, mutta keskellä ovat ne vaarallisimmat uhat Dzeko ja topparit.


Pallo putoaa vitosen viivalle Dzekon jalkoihin, mutta kreikkalaiset eivät päästä Dzekoa laukomaan, vaan lopulta purkavat. Vaarallinen aihio kuitenkin.


Oman alueen kulmapotkuissa Bosnia ja Hertsegovina käytti edelleen aluepuolustusta.


Toinen kulmapotku heti perään ja edelleen aluepuolustus käytössä. Vahvoista torneista Sunjic pukkasi pallon etutolpalta lopulta kauemmas.


Sivuvapaapotkuissa käytössä on tässä esimerkissä seitsemän pelaajan linja kuutta kreikkalaista vastaan. Pjanic on etualueella, Cimirot boksin rajalla ja yksi pelaaja muurissa.


Pallo jäi etualueelle Bicakcicin päähän. Cimirotin johdolla lähtee nopea vastaisku.

Visca keskittää lopulta oikealta kohti Kolasinacia, joka on tietysti spurtannut tukemaan hyökkäystä. Boksin rajalla on kolme muuta vaihtoehtoa eli hetkessä Bosnia loi 5v6 hyökkäyksen. Keskitys tuli takatolpalle, mutta kreikkalainen ehti siihen niukasti ennen Kolasinacia puskien pallon väljemmille vesille.
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #30 : 09.06.2019 klo 13:08:20

Liechtenstein 4-4-2 vs. Armenia

7 Marc. Büchel - 16 Frick
11 Salanovic - 23 Polverino - 8 Sele - 18 Hasler
3 Göppel - 5 Hofer - 6 Malin - 20 Wolfinger
1 Hobi

Puolustus ja prässipelin ongelmat:


Liechtensteinin puolustusmuoto oli paperille piirretty 4-4-2. Tosin vasen laituri nousi kärkiparin tueksi toisinaan prässäämään, jos Armenia pallotteli toppareiden kesken kuten tässäkin Salanovic on lähes samassa tasossa Frickin ja Büchelin kanssa.


Tässä Salanovic on kuitenkin palannut takaisin keskikentän linjaan ja Haroyan pääsee kuljettamaan vapaasti ohi ensimmäisen prässilinjan. Katsokaa tarkkaan kuvan oikeaan reunaan, jossa Ghazaryan vasemmalta laidalta tekee pystyjuoksun linjan taakse. Büchelin pitäisi ilman muuta prässätä lähempää Haroyania eikä antaa tämän kävellä puoleen kenttään jalka auki, koska hän on kuitenkin Armenian ykköstoppari, jonka pelinavaaminen pitäisi pelata pois. Niin ei kuitenkaan nyt tapahdu.


Seurauksena toppareista Hofer arvioi väärin pallon lentoradan, Ghazaryan ottaa millimetrin tarkan syötön haltuun linjan takana ja...


... viimeistelee avausminuutilla avausmaalin alakulmaan. Hobin vastaantulo maajoukkuedebyytissään ei myöskään hirveästi vakuuttanut, koska sijoittuminen jätti tilaa takakulmaan jäätävän paljon. Kreikka teki molemmat maalinsa Liechtensteinia vastaan käytännössä samalla tavalla, joten ainakin Armenia oli tehnyt kotiläksynsä hyvin.


Esimerkki kahdeksannelta minuutilta. Liechtenstein koitti hetkellisesti prässätä aina ylempää, mutta ne kerrat päättyivät heikosti melkeinpä aina. Tässä Sele irtoaa keskikentän linjasta prässäämään pallollista pelaajaa.


Armenialainen ohittaa Selen naurettavan helposti ja sitten on latu auki.


Pystyjuoksu laidalta linjan taakse tyhjään tilaan.


Ja lopulta Armenia on hetkessä saanut kuusi miestä boksiin tai sen välittömään läheisyyteen päättämään hyökkäystä.


Minuutin päästä Polverino puolestaan puolustaa eteenpäin epäonnistuneesti. Mkhitaryan pyörähtää hänestä ohi vaivatta.


Mkhitaryan pääsee tempokuljettamaan pitkän matkan eikä Liechtensteinin puolustuslinjalla ole minkäänlaista suojaa, kun keskikentän linja on hölmöillyt itsensä pihalle. Kaksi armenialaista tekee juoksun taas linjan taakse. Mkhitaryan syötti kuitenkin vasempaan laitaan ja tilanne kuihtui kokoon, mutta aihiot olivat olemassa parempaan tässäkin.


Taas mennään vain minuutti eteenpäin. Keskialueen irtopallotilanne, johon Sele vuorostaan rynnii, mutta ei voita kamppailua.


Taas on tilaa tempokuljettaa. Nyt toki Polverino on edes hieman hidastamassa hyökkäystä ja tarjoamassa suojaa puolustuslinjalle.


Göppelin oltua ylhäällä toppareista Hofer joutuu irtoamaan laitaan, mutta häviää siellä 1v1-tilanteen Karapetianille. Samalla Ghazaryan tekee juoksun pystyyn taas kerran.


Chippi laidasta Karapetianilta linjan taakse, mutta pusku suuntautui Hobin käsiin tai yli maalin, en enää muista. Joka tapauksessa taas vastustaja sai jalan auki Liechtensteinin puolustuslinjaa vasten ja se oli sitten menoa.


21. minuutti ja nyt Salanovia vasemmalla paikkaava Hasler rynnii keskikentän linjasta kärkiparin tueksi, mutta Haroyan harhauttaa hänet helposti.


Mitä sitten tapahtuu? Kärkipari Frick-Buchel ei tue Haslerin prässiä ollenkaan, vaan heistä Frick lähtee peittämään syöttöä toiselle topparille, jolloin Haroyanille avautuu täysin vapaa väylä kuskata palloa eteenpäin kärkiparin välistä, uskomatonta! Vielä edellisen kuvan asetelmasta tämä kuskaus ei olisi ollut mahdollinen.


Salanovic antaa vain näennäisin sivuprässin laidalta eikä Polverinokaan oikein kunnolla mene peittämään syöttölinjaa. Mutta silti miksi ihmeessä toppareista Malin lähtee rynnimään vastaan pois omalta tontiltaan? Se avaa taas armenialaisille tilaa juosta tyhjyyteen linjan taakse.


Harmillisesti vain Haroyanin syöttö karkasi liiaksi tällä kertaa, joten Liechtenstein säästyi takaiskulta.


Tässä näkyy nyt vielä yksi ongelma Liechtensteinin puolustaessa sitten enemmän muodossa. Eli usein kahden ylimmän linjan välinen etäisyys kasvoi niin suureksi, että syntyi valtavia tiloja, joihin pelata palloa.


Ja sen Armenia hyödynsi useasti, kun kärkiparin antama paine Armenian toppariparille oli niin löysää, että topparit saivat jalat auki koko ajan ilman uhkaa ja pää pystyssä on sitten helppo pelata syöttö maitse ohi ylimmän linjan.


Avausjakson puolivälissä Kolvidsson teki ongelmakohdat huomattuaan sen muutoksen, että Büchel putosi kärjestä keskikentän linjaan Polverinon paikalle ja Polverino puolestaan siirtyi ankkuriksi eli muoto muuttui 4-4-2:sta 4-1-4-1:een. Tällä muodolla Liechtenstein sitten pelasikin loppumatsin ajan, mutta tuo 4-4-2 kokeilu ei kyllä oikein toiminut. Italia-pelissä toki ryhmitys oli jo 4-4-2, mutta se nyt ei ollut sopiva mittari Liechtensteinille, mutta kun Armeniaakaan vastaan 4-4-2:sta oltiin valmiita luopumaan 25 minuutissa, eiköhän Suomea vastaan ryhmitys ole 4-1-4-1 alusta alkaen, jota olen ounastellut jo puolen vuoden ajan.


Yksi yksityiskohta vielä tuosta 4-1-4-1:stä. Eli kun Polverino lähtee seuraamaan jotain pelaajaa, niin....


Sele pudottaa tällöin hetkellisesti ankkuriksi. Mutta tuossa piilee kuitenkin Suomella jonkinlainen mahdollisuus keskeltä murtautumiseen eli jos Polverino saadaan houkuteltua jonkun toimesta hetkellisesti ylemmäs pois suojaamasta puolustuslinjaa eikä esimerkiksi Sele reagoi ajoissa ja pudota täyttämään tyhjää tilaa, pallo voidaan saadaan pelattua keskeltä maitse Liechtensteinin puolustuslinjan etupuolelle!


Laitapuolustaminen:


Ajoittaisista miesylivoimista huolimatta Liechtensteinin laitapelaaminen ei ollut kovin terävää. Tässä 2-0 maaliin johtavassa tilanteessa Hofer on taas irronnut keskeltä laitaan topparin tontilta ja Göppel paikkaa tätä. Laituri Hasler löntystää alaspäin kävellen, joten Hofer jää 1v1-tilanteeseen näennäisestä ylivoimasta huolimatta.


Näin ollen Armenia saa pelattua seinän, kun Hofer jää jälkeen Mkhitaryanista ja Hasler ei sulje Mkhitaryanin juoksuväylää, koska ei ole ottanut tarvittavia askeleita alaspäin. Puhtaalla intensiteetillä Armenia selvitti tiensä laidasta keskemmälle.


Seinän jälkeen syöttö keskustaan boksin rajalle, josta lähtee terävä laukaus. Polverino kapteeninnauhassaan on tehnyt tavaramerkkivirheensä eli valunut kiinni puolustuslinjaan eikä ehdi blokkaamaan.


Hobi sulkee karusti pallon eteensä ja Karapetian niittaa pelin 2-0:aan. Maalissa oli monta eri tekijää, mutta Haslerin laiskuus laidassa, Polverinon sijoittuminen ja debytantti-Hobin sylky olivat merkittävimmät.


Noh, nyt Hasler on seurannut miehensä syvään asti. Mkhitaryania vastaan on kaksi pelaajaa, Göppel ja Sele.


Mkhitaryan kuitenkin peippailee itsensä heidän ohitseen 2v1 alivoimasta huolimatta ja hankkii lopulta vapaapotkun hieman keskemmältä boksin rajalta. Jälleen Liechtensteinin laitapuolustaminen vuoti pahoin.


Paneudutaan vielä parilla kuvalla tarkemmin laitapuolustajiin. Göppel on 1v1-tilanteessa Barseghynia vastaan.


Yksinkertainen harhautus, pallo vasemmalta jalalta oikealle ja Göppel jää jälkeen, jonka jälkeen lähtee matala keskitys maalille, jonka Liechtenstein selvitti, mutta Liechtensteinin kummankaan laitapuolustajan vahvuudet eivät tosiaan ole puolustamisessa. Toivon näkeväni Lodilta samanlaisia räjähtäviä haastoja Göppeliä vastaan.


Kreikka käytti muun muassa näitä tässä nähtäviä puolenvaihtoja yhtenä aseena vieraspelissään Vaduzissa. Hovhannisyan lähettää ristipallon Liechtensteinin muodon yli.


Puolenvaihdoilla saadaan luotua puhtaita 1v1-tilanteita laitapuolustajia vastaan, kun laituri ja keskikenttäpelaaja eivät ehdi hätiin.


Vielä yksi kuvapari Wolfingerin heikkouksista. Hovhannisyan on pallossa vasemmalla. Wolfinger lähtee puolustamaan eteenpäin.


Mutta myös Wolfingerin ohittamaan riittää yksinkertainen siirto eteenpäin ja sitten kaista maalille on auki.


Hyökkäys ja korkean prässin aiheuttamat ongelmat pelinrakentelulle:


Liechtenstein yritti jopa pelata palloa maitse pois omalta alueelta eikä lähtenyt roiskimaan, josta on annettava kehut. Kolvidssonin tulo vuodenvaihteessa pääkäskijäksi on suurin syypää siihen, että Liechtenstein yrittää pysyä pallossa paremmin kuin Kansojen liigassa, mutta työstettävää riittää vielä todella paljon. Tässä näin Frick yrittää suojata palloa tultuaan sitä vastaan.


Frick kuitenkin menettää pallon. Mkrtchyan pelaa sen heti eteenpäin Mkhitaryanille, joka on täysin vapaana kahden alimman linjan välissä, kun Polverino on lähtenyt haistelemaan mahdollista hyökkäystä toiseen päätyyn. Sele viittoo kädellään kapteenia spurttaamaan nopeasti alas.


Mkhitaryan pääsee kuitenkin kääntymään ja heti armenialainen tekee taas juoksun linjan taakse. Tällä kertaa kuitenkin toppareista Hofer onnistuu katkomaan syötön ja Liechtenstein pelastuu.


Liechtenstein yrittää tässä esimerkissä taas syötellä alhaalta asti ohi Armenian prässin.


Sele kuitenkin menetti laidassa lopulta ja taas Armenia kääntää pelin painopisteen välittömästi. Polverino on taas myöhässä ja oikea laituri Barseghyan löytyy vuorostaan vapaana vieraiden puolustuslinjan etupuolelta. Samalla toinen armenialainen kirmaa linjan taakse sovitusti.


Nyt toppareista Malin ei saa kuitenkaan pelastettua tilannetta, vaan pallo menee hänen ohitseen, mutta Liechtensteinin onneksi Hobi torjui laukauksen käsiensä kautta ylärimaan.


Toiselta jaksolta esimerkki. Selelle on pelattu pallo selin keskikentälle. Avausmuotti on perinteinen 2-4-4.


Sele kuitenkin murtuu Hovhannisyanin yhden miehen prässin alla ja menettää pallon aivan liian helposti. Armenia pääsee hyökkäämään viidellä kolmea vastaan.


Hovhannisyanin kosketus on kuitenkin louhikkoinen, joten Hofer pelastaa tilanteen oikea-aikaisella katkolla.


Tässä prässi nyt ei enää pelin loppuvaiheissa ole kovin korkea Armenialta, mutta silti yhden miehen prässi pakottaa liechtensteinilaisen harhasyöttöön, kun armenialainen aavistelee syötön.


Yksi armenialainen olisi taas vapaana linjojen välissä, kun keskikenttä ei kykene palautumaan menetyksestä ajoissa. Pallollinen Babayan kuitenkin päättää chipata pallon sokkona pystyyn jostain syystä.


Babayan paikkaa erheensä kuitenkin heti ja yhden miehen välitön vastaprässi tuottaa riiston.


Heti pystyyn linjan taakse....


... ja Barseghyan niittaa pallon alakulmaan. 3-0, kaunista.


Otetaan vielä yksi hieman erilainen esimerkki tämän osion loppuun. Armenia otti Liechtensteinin lyhyet maalipotkut pois ja oikeastaan kertaakaan Liechtenstein ei pystynyt pelaamaan lyhyttä maalipotkua, vaan Hobi joutui aina avaamaan pitkällä. Liechtenstein ryhmittyi silloin 2-4-4 muotoon vastaanottamaan palloa.


Muutaman kerran sitten Liechtenstein oli heikossa tasapainossa keskialueen irtopallokamppailussa ja pelaajat arvioivat väärin tilanteita aiempien esimerkkien tapaan rynniessään vastaan. Polverino-Sele kaksikko ohitetaan yhdellä siirrolla.


Ja yhtäkkiä kymmenen sekuntia maalipotkun jälkeen Liechtenstein onkin suurissa ongelmissa. Väärä syöttövalinta oikeaan laitaan vasemman sijasta pelasti vieraat takaiskulta. Hofer teki oivan katkon, kun syötöllä tavoiteltiin Karapetiania oikealta. Suomenkin pitää vain juosta saman tien ylöspäin riistojen jälkeen ja paikkoja avautuu varmasti, koska Liechtensteinin keskikenttä on heikohko tukemaan puolustuslinjaa ja pelaa itsensä usein ulos tilanteista.


Yksi esimerkki vielä rakenteluvaiheesta eli Polverino on melko hanakas hakemaan palloa jopa toppareilta asti ja silloin muoto muuttuu 2-4-4:stä 3-4-3:een, kun Büchel tiputtaa itsensä ylänelikosta hieman alemmas.


Vastahyökkäykset & Hasler:


Armenian kulmapotkun jälkeen Liechtenstein lähtee välittömästi pystyyn. Buchel jakaa pallon Haslerille.


Hasler tempokuljettaa ja Salanovic liittyy mukaan, joten yhtäkkiä Liechtenstein luo 2v3 hyökkäyksen.


Hovhannisyan hidastaa kuitenkin upeasti Hasleria ja nappaa karkin pois. Suomen on oltava tiistaina tarkkana näissä vastahyökkäyksissä, jotka kulkevat lähes aina Haslerin kautta.


Nyt Hasler itse tekee riistoon 50-50 keskialueen kamppailutilanteessa.


Taas lyhyt kuljetus ja sillä aikaa Salanovic on juossut boksiin.


Polverino tulee mukaan kolmantena pelaajana ja paukuttaa vain hieman ohi vasemmalta Salanovicin jätöstä.


Erikoistilanteet:


Polverino antoi kulmia tai ainakin tämän yhden. Boksissa on viisi miestä, joista kaksi maalin edessä ja kolme taaempana. Keskitys ei kuitenkaan löytänyt omia. Suomihan tulee käyttämään varmasti miesvartiointia kuten Armeniakin.


Vastustajan kulmapotkut Liechtenstein puolustaa edelleen aluepuolustuksella. Se mahdollistaa sen, että tämän kuvan kaltaisesti pelaajia voi jäädä vapaaksi vaarallisillekin alueille.


Kumpikaan armenialainen ei kuitenkaan päässyt kunnolla pallon päälle puskemaan.


Wieserin poissaollessa Büchel ampui suoria vapaapotkuja. Boksissa on viisi liechtensteinilaista, joista kaksi sivuilla ja kolme keskellä. Laukaus kilpistyi muuriin.


Sivuvapaapotkuissa viisi miestä oli niin ikään boksissa. Salanovic on nyt pallon takana antamassa sisäkierteistä palloa.


Se tuli hyvin takatolpalle, mutta Hayrapetian nyrkkeili sen kauemmas lopulta.


Siinä olisi Liechtensteinin päivitetty scouttausraportti. Katsoin eilen Kreikka - Italia pelin suorana ja tein siitäkin rutkasti havaintoja, koska he ovat Suomen vastustajat seuraavassa maaotteluikkunassa syyskuussa Tampereella, mutta koska pelit pelataan tosiaan vasta monen kuukauden päästä, palaan siihen otteluun joskus myöhemmin tässä kuussa, sillä löysin nyt ainakin yhden sivuston, johon tuo ottelu on ladattu kokonaisena, joten minun ei tarvitse kiirehtiä kuvakaappaamaan sitä Viaplaylta 48 tunnin sisällä. Suomi - Bosnia peliä seurasin puoliksi kännykältä palatessani muista menoista, joten en ole vielä aivan varma, että riittääkö motivaatio sen tarkempaan uudelleensyyniin. Katsotaan nyt, mutta seuraavaksi kuitenkin teen yhteenvedon Liechtensteinista ja viimeistelen tiistain otteluketjun.
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #31 : 10.06.2019 klo 21:58:33

Suomi - Bosnia ja Hertsegovina 2-0

Innostuin kuitenkin läpikäymään tuota historiallista 2-0 voittoa 148 kuvan verran. Sen verran laiska kuitenkin nyt olen ja myös väsähtänyt kirjoitettuani jälleen melkoisen sumuisessa flow-tilassa, että en jaksanut enää alkaa lajittelemaan kuvia puolustus-, hyökkäys- ja erikoistilannekategorioihin joukkueittain, vaan kaikki kuvat tulevat nyt kronologisessa järjestyksessä peräkkäin. Ehkä tämä voi olla jopa mielenkiintoisempi teksti lukea ikään kuin yhtenä pitkänä tarinana, jossa ei hypitä luvusta toiseen kesken kaiken, vaan tapahtumat kerrataan aikajärjestyksessä :) Avauspuoliajalta kuvia kertyi 85 ja toiselta jaksolta 63. Nautinnollista lukuelämystä joko iltasaduksi tai aamupalapöytään.

1. puoliaika


Tarina alkaa viidentoista sekunnin kohdalta. Skrabbin keskitys laidalta leijaili Zukanovicin päähän ja vieraat lähtevät vastaiskuun, mutta Kamara pystyy välittömällä vastaprässillä hidastamaan vastaiskun ennen kuin se edes alkoi.


Lod tulee auttamaan myös välittömässä vastaprässissä ja Suomi saa riiston Cimirotilta.


Granlundin harhasyötön jälkeen Suomi menetti pallon heti, mutta sai sen vielä uudelleen takaisin, kun puolustuslinja oli oikeaoppisesti tarpeeksi korkealla puolessa kentässä tukemassa korkeaa prässiä ja Toivio sai katkottua syötön kohti Dzekoa.


Tässä on sitten 49 sekunnin kohdalta ensimmäinen maistiainen yhdestä illan taisteluparista. Sparvin saatua pallon Bosnian keskikentältä Besic nousi heti prässäämään häntä eikä päästänyt Suomen kapteenia kääntymään, vaan pakotti palauttamaan Hradeckylle.


Bosnia ja Hertsegovina toteutti samaa aggressiivista puolustussuunnitelmaa eteenpäin kuin muun muassa Kreikkaa vastaan kotona. Tässä kuvassa vasen laitapuolustaja Civic ja toppari Zukanovic ovat reilusti Suomen puoliskolla tukemassa korkeaa prässiä ja saavat Suomen hyökkäyksen pysähtymään, kun Zukanovic kaatoi Pukin nurmeen.


Tässä näkyy Suomen yksi tutuista pelinavausmalleista 2-4-4. Bosnia puolusti tätä vastaan siten, että keskikentän kolmikosta Saric merkkasi Kamaran ja Besic tosiaan Sparvin. Dzeko hoiti topparit ja laiturit Duljevic sekä Visca vastasivat Granlundin ja Urosen prässäämisestä. Bosnian puolustuslinjassa oli puolestaan vierailla 5v4 ylivoima, kun Cimirot oli muuta keskikentän linjaa alempana auttamassa puolustuslinjaa Suomen ylänelikkoa vastaan.


Tässä kuvassa näkyy hyvin se, miten Dzekon prässi kohdistui erityisesti Suomen rakenteluvaiheessa Toivioon, joka on pallovarmempi kuin Arajuuri. Arajuuri sai usein rauhassa kuljettaa jopa puoleen kenttään Dzekon kävellessä vieressä, mutta Toiviota Dzeko prässäsi ahkerasti ja esti tämän peliä edistävät syötöt. Erinomaista scouttausta Prosineckilta. Lisäksi tässä kuvassa näkyy nyt Bosnian muoto pallottomana, joka oli siis 4-1-4-1. Cimirot pelasi muuta keskikentän linjaa alempana, vaikka ennen peliä ounastelin, että ehkä Besic saattaisi hoitaa tämän roolin.


Myös Suomi puolusti aktiivisesti eteenpäin. Tässä näkyy, kuinka Granlund on seurannut oman miehensä Duljevicin vastustajan puoliskolle asti ja samalla Lod lähtee varmistamaan Granlundin selustaansa jättämää tilaa, jottei Civic tee juoksua sinne. Keskemmällä Kamara vartioi Saricia ja Forsell Cimirotia.


Civic on tässä kuvassa pelannut pallon laidasta keskelle kohti Sunjicia ja silloin Pukki lähtee heti prässäämään kankeaa topparia. Seurauksena Sunjic antaa hätäisen syötön ja Suomi saa pallon.


Muutaman sekunnin päästä Skrabb tekee sellaisen ratkaisun, joita käskin välttämään ennen peliä eli hän yrittää chipata pallon Zukanovicin yli linjan taakse Pukille. Näissä kohti suoraan tulevissa korkeissa palloissa Bosnian topparipari on liian hyvä ohitettavaksi ja seurauksena on myös nyt menetys.


Tässä nyt vielä varmistus sille, että Dzeko tosiaan ahdisti Toiviota enemmän kuin Arajuurta. Siksi Suomikin hyökkäsi enemmän vasemman kautta avausjaksolla, kun yksinkertaisesti oikea puoli oli tukossa, kun Bosnia puolusti sitä tarkemmin ja ohjasi pelin Suomen vasempaan laitaan!


Saric seurasi Kamaraa jopa Suomen kenttäpuoliskon puoliväliin ja tarvittaessa boksin reunallekin, jos Kamara laskeutui sinne asti hakemaan palloa tuloksetta.


Lod teki sitä, mitä toivoin ennen ottelua eli hänet oli ohjeistettu taas auttamaan Granlundia mahdollisimman paljon laitapuolustamisessa Armenia-pelin tavoin.


Laitapuolustamisesta laajempi näyte eli tässä kuvassa asetelma on puhdas 4v4, kun Forsellkin on pudonnut alas, mutta se johtuu siitä, että hänen tehtävänsä oli seurata Cimirotia lähes kaikkialle, josta myöhemmin lisää. Granlund ahdistaa pallollista Duljevicia ja Lod huolehtii taas Civicista. Tämä oli myös roolijako koko ajan eli Duljevic oli Albinin mies ja Civic "Röbän".


Tässä näkyy Suomen muoto pallottomana eli se oli käytännössä 4-4-1-1 Forsellin pelatessa hieman Pukin alapuolella lähellä Cimirotia estäen tämän peliä edistävät syötöt.


Jälleen esimerkki siitä, kuinka Bosnian puolustuslinjasta tultiin rohkeasti prässäämään iholle asti Suomen puoliskolle. Hradecky on avannut laitaan, mutta Civic voittaa ykköspallon Lodia vastaan ja Bosnia saa sivurajan. Puoli minuuttia aiemmin toisella puolella Uronen hävisi vastaavan pääpallon Bicakcille ja Bosnia pääsi jopa keskittämään laidalta kuljetuksen jälkeen, mutta jätin sen tilanteen kuvakaappaamatta.


Toinen esimerkki Suomen vastaprässistä. Keskityksen jälkeen Bosnia on lähdössä vastaiskuun. Kamara ei tällä kertaa onnistu hidastamaan hyökkäystä...


... mutta Sparv paikkaa ja hänen olemuksensa saa bosnialaiset palauttamaan pallon alas ja lähtemään hitaaseen hyökkäykseen nopean sijaan. Kamara toki kipittää hyvin takaprässäämään ja myös Suomen puolustuslinja on taas korkealla puolessa kentässä eikä peruuta liian aikaisin alas, vaan koko kollektiivi pysyy näin tiiviinä ja ainoa keino on tosiaan pelata alas, kun Sparv peittää kukkupallon korkean linjan taakse. Hienoa!


Granlund puolustaa taas eteenpäin vuorostaan ja saa riiston ennen puolta kenttää. Ilahduttavaa, että kotiottelussa Suomi oikeasti halusi tehdä riistoja mahdollisimman ylhäällä kenttää eikä päästänyt Bosniaa ilmaiseksi pyörittämään peliä.


Tämä on hauska kuva siitä, kuinka rauhassa tosiaan Arajuuri sai olla pallon kanssa eikä kukaan häntä toisinaan prässännyt, mutta auta armias, jos pallo pelattiin Toiviolle, sillä silloin oli sitten piru irti. Muut pelaajat ovat tosiaan vartioinnissa paitsi Arajuuri.


Arajuurella oli tässä kuljetuksensa jälkeen vapaa väylä syöttää Sparville, mutta hän onnistui kääntämään pallon yli sivurajan. Näitä lapsuksia sattui liikaa näin paineettomissa asemissa Arajuurelle.


Bosnia on nyt syvällä 4-1-4-1 muodossa. Mitä tekee Suomi? Uronen pelaa scoutatun puolenvaihdon, joilla Kreikkakin yritti horjuttaa bosnialaisia. Kuten näkyy, Bosnia on ylimiehittänyt ennemmin keskustan ja tila on molemmilla sivurajoilla.


Lod pääseekin puolenvaihdon myötä 1v1-asetelmaan Civicia vastaan, mutta hän päätti haastamisen sijaan yrittää yhden kosketuksen jatkoa heti keskustaan, joten tilanne kuihtui, mutta suunnitelma oli hyvä.


Suomen prässäämisessä kärkipari vastasi aloitteellisuudesta. Nyt Forsell tekee aloitteen kohti Zukanovicia ja muu joukkue seuraa perässä, hyvä!


Lod ehtii kiinni Civiciin ennen kuin tämä saa pallon kunnolla haltuun ja murtuu paineen alla harhasyöttöön.


Pukki poimii pallon keskeltä ja lataa vasurillaan Sehicin hyppysiin.


Granlund ei suinkaan aina edes tarvinnut Lodin apua, vaan kykeni kampeamaan jässikkä Duljevicin irti pallosta yksinäänkin.


Mutta sitten tapahtui huonompi suoritus eli avaus suoraan Zukanovicin päähän ja edelleen, näitä kohti suoraan tulevia syöttöjä olisi pitänyt vältellä paremmin, koska Pukilla ei ollut noissa palaakaan eikä olisi ollut kellään muullakaan suomalaisella.


Forsellilta taas hyvä aloite yhtäaikaiseen prässiin ja muu joukkue seuraa taas eli Skrabb, Kamara ja Pukki.


Seurauksena Pukin ahdistaman Besicin pudotus karkasi päädystä yli ja Suomi sai ilmaisen kulmapotkun.


Ensimmäisessä kulmapotkussa boksissa oli tuttu määrä pelaajia eli viisi. Kulma pelattiin lyhyenä variaationa.


Arajuuri ei aivan yltänyt Lodin keskitykseen takatolpalla.


Suomen 4-4-1-1 muoto ja Forsell jälleen vartioimassa Cimirotia estäen Bosnian pelinrakentelun keskustan kautta.


Suomi käytti myös välillä tuttua 2-3-5 pelinavausmallia, jolloin Kamara liikkui sivurajalle ja Uronen nousi ylänelikon tueksi. Skrabb puolestaan tuli hetkellisesti ylänelikosta palloa vastaan, tuttu juttu.


Taas Forsell kiinni Cimirotissa ja Pukki peittää syöttöä Sunjicille, joten Zukanovic joutuu pelaamaan pallon ilmassa Sunjicille, mikä tietysti hidasti hyökkäämistä ja Pukki ehti liikkumaan prässäämään vuorostaan Sunjicia.


Ja jos Forsell lähti enemmän kohti laitaa prässäämään, Pukki liikkui silloin lähemmäs Cimirotia.


Esimerkki siitä, kuinka tiiviinä Suomi oli ja kahden alimman linjan väli oli sellainen, että väliin oli hyvin vaikea pelata, jonka takia Bosnia joutuikin etenemään laidoilta ja siksi se keskittikin paljon, kun keskeltä ei päässyt läpi. Toiviokin sanoi haastattelussa samaa, että Bosnia joutui kierrättämään palloa paljon muodon ulkopuolella ja sitten noissa keskityksissä ei ollut suurta hätää.


Bicakcic pääsi tosiaan keskittämään paljon, mutta Dzeko oli useimmiten hyvin topparien kontrollissa ja Duljevic Granlundin. Lisäksi yksi merkittävä asia näissä keskityksissä oli se, että ne lähtivät järjestäen kaukaa sivurajoilta eivätkä edes hieman keskemmältä puolitiloista, jolloin maalin todennäköisyys olisi suurempi kuin sivurajoilta lähtevissä keskityksissä.


Ja jos joskus Bosnia sai pelattua pallon muodon sisään esimerkiksi Dzekolle, silloin esimerkiksi Toivio oli heti iholla eikä päästänyt Dzekoa kääntymään, vaan tämän oli pakko palauttaa pallo takaisin alas, jollei hän sitten menettänyt palloa.


Hradeckylta jälleen heikko valinta pitkälle avaukselle eli suora roikku kohti Sunjicia ja Bicakcia, joiden väliin Skrabb jäi ikävästi kuumaksi koiraksi (eng. hot dog).


Sitten käsittelyyn yksi Suomen parhaista paikoista avausjaksolla. Urosen sivurajan jälkeen Saric irtautuu Kamarasta ja lähtee liikkumaan kohti Sparvia. Viscan pitäisi liikkua lähemmäs Kamaraa, mutta niin ei tapahdu.


Arajuuri löytää Kamaran ja samalla Uronen lähtee tekemään taustakierron Skrabbin laidalla. Erinomainen kahden ensimmäisen prässilinjan ohitus.


Uronen pääsee keskittämään Bicakcicin peitosta huolimatta. Ennakossa totesin, että Bosnialla on ollut yllättäviä ongelmia oman boksin puolustamisessa. Tässäkin Lod saa juosta täysin vapaana kohti palloa.


Keskitys meni kuitenkin enemmän kohti etutolppaa ja päätyrajalta Lod kairasi pallon taaksepäin Skrabbille, joka latasi volleyn Sehicin käsistä kulmapotkuksi.


Toinen kulmapotku. Nyt boksissa on jopa kuusi pelaajaa, joista Kamara ja Skrabb taaempana sekä neljä muuta maalilla. Bosnia puolusti ikään kuin alue- ja miesvartioinnin hybridilla. Sunjic voitti maalilla ykköspallon.


Mutta Skrabb pääsi lataamaan volleyn kakkospallosta boksin rajalta, kun Besic oli hukannut hänet tai jättänyt etäisyyttä eikä ehtinyt ajoissa blokkaamaan. Laukaus karkasi yli maalin kuitenkin.


Ote Suomen puolustuspelisuunnitelmasta vaihteeksi. Granlund prässää Duljevicia ja Lod varmistaa laidalla Civicin nousun. Sparv auttaa Granlundia ja Forsell puolestaan liikkuu Cimirotin iholla, joten Bosnia joutuu palauttamaan pallon alas.


Forsell pelaa tässä taas Cimirotin pois ja Zukanovic pääsee kuljettamaan vapaasti jalka auki palloa.


Tämä oli harvoja kertoja, kun Dzeko löytyi vapaana linjojen välistä. Arajuuri lähti peruuttamaan ja Toivion oli seurattava Saricin juoksu keskikentältä boksiin.


Lopulta Toivio liikkuu kohti Dzekoa, kun Granlund ehti seuraamaan Saricia eikä Dzeko ehtinyt saada laukausta aikaan, vaan siirsi pallon vaarattomammalle alueelle laitaan.


Suomi avaa jälleen 2-3-5 muodossa. Nyt Kamaran sijasta Sparv on lähinnä vasenta sivurajaa, mutta antaa harhasyötön tavoitellessaan Urosta.


Arajuuri kuitenkin hidastaa Viscan etenemistä hienosti ja Sparv ehtii alas paikkaamaan virhettään.


Visca toki pääsee keskittämään ohi Arajuuren, mutta Dzeko on kontrollissa ja takaviistoon tuleva keskitys painuu Sparvinkin kautta Kamaralle, joka käynnisti heti hyökkäyksen toiseen suuntaan.


Uronen sai pallon Kamaralta ja kuljetuksen jälkeen syötti maitse kohti Forsellia, joka jatkoi pallon ulkosyrjällä kohti Pukkia yhdellä kosketuksella. Tässä Suomi hyödynsi hyvin tuota Bosnian alakerran hanakkuutta tulla aggressiivisesti iholle ja kun Zukanovic oli myöhässä, Pukille avautui edullinen 1v1-asetelma kankeaa Sunjicia vastaan. Sunjic pystyi kuitenkin tässä tilanteessa estämään Pukin harhauttelut ja hidasti pelin laitaan, mutta aihio oli hyvä. Skrabb kuitenkin pääsi keskittämään laidalta, mutta ketään ei ollut boksissa.


Bosnia purki pallon kohti Dzekoa, mutta sitten esiin astui Toivio, joka siirsi Dzekon sivuun ja voitti pallon Suomelle. Jälleen pitää kehua Suomen puolustuslinjaa siitä, että se ei ollut jäänyt alas, vaan oli puolessa kentässä, jotta etäisyydet linjojen välillä eivät revenneet.


Toivio pelasi pallon Kamaralle, joka jatkoi Pukille, mutta tämän syöttö karkasi pitkäksi. Suomi kuitenkin yritti heti välitöntä vastaprässiä, koska sillä oli 2v1 ylivoima Bicakcia vastaan.


Bicakcic sortuikin todella surkeaan purkuun, joka pysähtyi Pukin jalkaan laidassa. Sen jälkeen Teemu kuljetti pienen matkaa, kunnes syötti prässäämästä keskelle liikkuneelle Uroselle, joka latasi tästä yli maalin. Vielä pitää toki ihmetellä sitä, kuinka huonon purkupallon Bundesliiga-ammattilainen antoi.


Jos ennen peliä mietin sitä, millainen on Duljecivin rooli puolustussuuntaan, Kansojen liigassa nähty kuri oli palannut eli hän putosi usein melko alas asti laidallaan eikä Kreikka-pelin tavoin jättänyt puolustusvelvoitteita vain laitapuolustajalle. Osasyynä oli nyt tietysti se, että kuten näkyy, Civic on paljon keskemmällä, koska hän seurasi Lodin liikkeitä laidasta keskelle, joita nähtiin monia.


Tässä jälleen Civic on poissa paikaltaan keskellä kenttää, koska Lod on myös siellä, joten laitakaista on auki Granlundille, kun Duljevic ei ole ajoissa laskeutunut alas. Forsell jakoikin pallon laitaan.


Granlund löysi syötöllään Lodin boksista, mutta tämä ei päässyt laukomaan Zukanovicin pihdeistä. Mahdollisuus kuitenkin syntyi kommunikaatiovirheestä Civicin ja Duljevicin kesken.


Esimerkki Bosnian laitapuolustamisesta oikealla, jossa on puhdas 2v2 asetelma. Keskellä Civic on taas seurannut Lodin liikkeen, jolloin Duljevic tarkkailee Granlundia katseellaan.


Pallottelun jälkeen Kamara yritti maitse läpisyöttöä linjan taakse nimenomaan Sunjicin puolelta Forsellin tehtyä aloitteen. Tämä oli toinen Kamaralta nähty vastaava yritys avausjaksolla pelata pallo Sunjicin lävitse eli tuon Suomi oli scoutannut hyvin eikä yrittänyt Zukanovicin puolelta näitä läpisyöttöjä. Syöttö toki nyt karkasi liian pitkäksi.


Bosnian rakentelua 2-3-5 mallilla. Besic, Cimirot ja Bicakcic muodostavat keskimmäisen linjan. Nyt Forsell on jättänyt hieman liikaa Cimirotille...


... ja tämä pääsee puikahtamaan Suomen ylimmän prässilinjan ohi, jolloin Lod joutuu irtoamaan laidalta vastaan ja Civic jää vapaaksi. Hänelle Cimirot pelaakin pallon.


Civic lähettää todella epätoivoisen keskityksen, kun boksissa ei ole yhtään pelaajaa. Juuri tästä puhuin aiemmin, että nämä kaukaa sivurajoilta lähtevät keskitykset ovat maaliodotusarvoiltaan melko matalia.


Tässä Suomi puolustaa parin minuutin päästä taas huonosti ylhäällä eli sekä Kamara että Forsell jättävät liikaa etäisyyttä Cimirotiin ja Sariciin. Saric saa pelattua pallon maitse muodon sisään...


... Visca jatkaa pallon laitaan taas nousseelle Bicakcille ennen kuin Sparv ehtii iholle.


Keskitys tulee pelaajamassan läpi taka-alueelle, jossa Granlund on hetkeksi hukannut Duljevicin ja tämä pääsee laukomaan vapaasti, joskin huonosta asennosta, jolloin pallo karkaa taivaan tuuliin.


Toivio sai kerrankin jalkansa auki 29. minuutilla, kun Dzeko ja Saric olivat vaihtaneet hetkeksi miehiä ja Saric myöhästyy prässistä.


Ratkaisu oli kuitenkin epätoivottu eli kohtisuora pallo Sunjicin päähän, joka on irronnut puolustuslinjasta voittamaan ykköspallon ilman ongelmia. Liechtensteinia vastaan näitä voi viljellä, muttei Bosniaa. Myöhemmin 37. minuutilla nähtiin samanlainen tilanne, mutta siitä ei ole kuvia tarjolla.


Tässä Lod on taas lähempänä Granlundia ja Duljevic pakotetaan keskittämään ahdistettuna pallo suoraan yli päädystä. Erinomaisesti hoidettu tilanne taas Huuhkajilta.


Arajuuri saa taas vaihteeksi kuskata pallon puoleen kenttään, mutta syöttää jo toistamiseen avausjaksolla älyttömän helpon syötön yli sivurajan. Huolellisuutta, Paulus!


Tämä on yksi suosikkikuvistani, sillä tässä näkyvät hyvin koko illan taisteluparit Sparv-Besic, Forsell-Cimirot ja Kamara-Saric. Suomalaiset olivat valmiita seuraamaan vastakappaleitaan yllättävän kauaksi omasta muodosta kuten Sparv tässä tekee noustessaan puoleen kenttään asti.


Vaikka Suomen keskikenttä yritti seurata miehiään mahdollisimman tarkkaan, silti Bosnia pystyi luomaan niitä tilanteita laidoilta pallonliikuttelullaan. Tässä Forsell prässää Cimirotia, joka lähtee kierrättämään sivuttaissuunnassa.


Kamaran vuoro prässätä Saricia ja Sparvin Besicia.


Besicin jalkanopeus riittää kuitenkin Sparvin ohittamiseen ja hän jakaa pallon laitaan Bicakcille jälleen kerran. Tuo Sparvin haastaminen jalalla oli varmasti scoutattu asia ja nyt sillä luotiin keskityspaikka pallon kierrättämisen jälkeen eli vaikka peli näytti "pimputtelulta", tässäkin oli selvä suunnitelma, miten murtautua pallonliikuttelulla. Uronen joutui liikkumaan laidalta keskemmäs auttamaan Sparvia ja sekin avasi enemmän tilaa muuten Bicakcille usein.


Dzeko voitti 1v1-tilanteen Toiviota vastaan, mutta nikkaus meni vasemmalta melko selkeästi ohi.


Sivurajaheitoissa Suomella oli uutena aseena Forsellin pitkät lingot, jotka olivat aivan eri maata kuin Pirisen yritykset Italiaa vastaan. Boksissa oli jopa seitsemän pelaajaa, joista Arajuuri tutusti hakeutui etutolpalle ja Sparv spurttasi taaempaa kohti maalia.


Forsellin heitto putosi Arajuuren, Toivion ja Sparvin ulottuville, mutta Sehic sai pidettyä pallon hyppysissään lopulta.


Tässä kuvassa näkyy se kulmapotkuvariaatio, jossa Uronen olisi päässyt ampumaan vapaasti, mutta hän suti ohi pallosta. Kamara tekee liikkeen kohti etualuetta ja vetää mukanaan yhden pelaajan. Skrabb ja Arajuuri ovat taaempana miesvartioinnissa, mutta Urosella on kuitenkin valtavasti tilaa, koska...


... Skrabbin ja Arajuuren tekemät blokit 2v2-asetelmassa pilkun tuntumassa ja Kamaran juoksu etualueelle avasivat tuon valtavan tilan Uroselle pommittaa sydämensä kyllyydestä. Hieno kuvio, vaikka viimeistely jäi uupumaan.


Bosnian ensimmäinen kulmapotku 44. minuutilta. Visca oli pallon takana Pjanicin poissaollessa. Boksissa olivat tutut viisi miestä eli Sunjic, Zukanovic, Dzeko, Bicakcic ja Duljevic. Suomi käytti tietysti miesvartiointia. Kiinnittäkää huomiota kuitenkin siihen, että alun perin tässä Sparv on ilman miestä ja Forsell vartioi Sunjicia...


... mutta pallon pudotessa kohti Sunjicia ja Zukanovicia, Sparv ja Lod ovat hoitamassa tilannetta ja Forsell seisoo paikoillaan. Eiköhän tuo toki ollut sovittu asia, että Forsell ei vartioi ketään, vaan oikea vastuu Sunjicista on Sparvilla.


Toinen kulmapotku tuli heti perään. Visca antoi kulmia myös toiselta puolelta. Junassa on samat viisi bosnialaista. Forsell viittelöi jotain ohjeita.


Hradecky tulee esiin ja nyrkkeilee pallon veks. Kolmas kulmapotku tuli vielä tämän perään melko pian avausjakson lopuksi, mutta sen lopputulema oli se, että Suomi purki pallon etualueelta Bosnian ryhmityttyä uudestaan tuohon junamuodostelmaan. Sitten hypätään toiselle jaksolle.


2. puoliaika


Toisen jakson alusta esimerkki siitä, että Suomi jatkoi siitä, mihin prässissään jäi. Pukki tekee aloitteen kohti Zukanovicia...


... keskikenttä tukee ja Sparv tekee riiston. Seurauksena Pukki sai pallon, Saric löi naamaan ja sai varoituksen.


Suomi puolusti harvoin heikosti laidassa, mutta tämä tilanne oli sellainen. Laidassa on miesylivoima, mutta silti Saric saa pelattua pallon Cimirotille. Samalla Visca tekee juoksun Urosen selustaan, kun Sparv ei havainnoi tätä.


Visca keskittää takaviistoon, jossa on iso tila, kun Dzeko vetää topparin mukanaan maalille.


Lod ehtii kuitenkin häiritsemään Duljevicia sen verran, että tämä laukoo avopaikasta karkeasti ohi oikealta.


Suomi avaa tässä taas 2-4-4 muotissa. Arajuurella annetaan tutusti tilaa kuljettaa palloa, kun Dzeko keskittää Toivioon.


Syöttövalinta on kuitenkin taas heikko, sillä korkea syöttö kaartaa yli Pukin suoraan Zukanovicille.


Tässä puolestaan Suomi murtautuu laidalta maalipaikkaan. Asetelma on aluksi 3v3, mutta Cimirot jää Lodista jälkeen, kun tämä tekee nopean rytminvaihdoksen ja pelaa seinän Forsellin kanssa.


Lod saa pallon takaisin ja pääsee tempokuljettamaan, mutta Besic pelastaa tilanteen liu'ullaan.


Tässä kuvassa Forsell on hetkellisesti paikkaamassa Lodia laidassa. Hän uinuu hieman sijoittumisensa kanssa ja jättää liikaa tilaa vapaalle keskitykselle, kun Raitala huolehtii Duljevicista.


Lopulta Raitala joutuu liikkumaan peittämään keskitystä, mutta ei millään ehdi ajoissa estämään sitä.


Taka-alueella on Suomella 3v2 ylivoima, mutta silti Dzeko sai aikaan puskun kohti Hradeckya, mutta ei päässyt kunnolla pallon päälle.


54. minuutilla Visca prässää vähän myöhässä Urosta, joka on saanut pallon Arajuurelta.


Uronen lävistää Bosnian prässilinjat ja löytää Pukin toppariparin etupuolelta. Skrabb, Forsell ja Lod liittyvät hyökkäykseen mukaan taustalta.


Lopulta hyökkäys kuitenkin hiipui laidalle, kunnes lopulta Skrabb sai laukauksen aikaan boksin rajalta, mutta se viuhui reippaasti ohi takakulman.


Tämä on sadas kuva ja sen kunniaksi on hyvä analysoida Suomen voittomaali. Tilanne käynnistyy Hradeckyn avauksesta prässin alla muistaakseni Urosen syötettyä pallon alaspäin. Arajuuri olisi ainoa vapaa pelaaja, mutta hänelle Hradecky ei halua pelata.


Syöttö löytää Kamaran, mutta häneen iskee kiinni heti Cimirot.


Silti Kamara onnistuu kääntymään siten, että Cimirot ei pysy perässä. Tässä on kyse puhtaasta henkilökohtaisesta taidosta eikä oikein voi puhua edes mistään laadullisesta ylivoimasta, koska Kamaran ja Cimirotin tasoero ei ole niin suuri, vaan kyse on vain yksittäisestä tilanteesta, joka kääntyi Suomen eduksi Kamaran ansiosta. Samalla Pukki on tullut palloa vastaan linjojen väliin Cimirotin noustua kiinni Kamaraan eli hyvin Pukki haistoi tuon syntyneen tyhjän tilan.


Sunjic rynnii puolustuslinjasta vastaan pelitavalle uskollisesti, mutta Pukki ohittaa hänet naurettavan helposti. Mutta kankeaa Sunjicia vastaan tuollaista harhautusta kannatti yrittää, sillä hän ei tosiaan ole kovin nopea suunnanmuutoksissa kuten aiemmin scoutatut pelit ovat osoittaneet ja varmasti myös Kanervan tiimillä oli tiedossa se, että Sunjicia vastaan voi yrittää olla luovempi. Zukanovicia vastaan tuo harhautus ei olisi ikipäivänä toiminut, siitä olen täysin varma, mutta nyt Pukki tunnisti sen, että vastassa on heikompi ja virhealttiimpi Sunjic. Huomionarvoista on myös se, että Forsell on sen verran leveällä, että Zukanovic ei voi kaventaa liian keskelle, vaan Pukilla on vapaa väylä edetä.


Myöskään Bicakcic ehti kaventaa ajoissa, vaan Pukki sijoittaa pallon tolpan kautta alakulmaan kliinisesti. 1-0!


Kamaran ilta ei ollut virheetön. Sekunti ennen tätä kuvaa hän menetti pallon laidassa Saricille eikä Skrabb ehdi rikkomaan vastaprässissä, vaan Saric pääsee luikahtamaan vapaaksi laidalta.


Suomen kenttätasapaino on heikko ja Dzeko löytyy puolustuslinjan etupuolelta vapaana hänen tultuaan reilusti palloa vastaan.


Tämä oli harvoja kertoja, kun Dzeko pääsi etenemään hetken kasvot kohti maalia, mutta ulkosyrjäsyöttö kohti Viscaa karkasi päädystä yli, kun Uronen seurasi hyvin miehensä loppuun asti pitäen tämän irti pallosta.


60. minuutilla Toivion prässinpurkuyritys on luokaton.


Sunjic voittaa keskiympyrässä pääpallon vaivatta.


Cimirot saa kakkospallon Sparvin kautta.


Cimirot ohittaa jalalla Kamaran ja tämä jättää sitten Cimirotin Raitalan huoleksi. Ilmeisesti tuo oli kuitenkin ihan sovittu pelaajan vaihto.


Raitala ei kuitenkaan saa peitettyä keskitystä, mutta Arajuuri pelastaa tilanteen liukumalla Dzekon yhden kosketuksen jatkon eteen. Jos Raitalan esityksestä haluaa etsiä jotain moitittavaa, keskitysten peittämisessä hän olisi voinut olla etevämpi.


62. minuutilta esimerkki sivuvapaapotkusta. Taka-alueella on 2v1 ylivoima, kun Kamara ja Uronen ovat kiinni Sunjicissa.


Kumpikaan ei kuitenkaan seuraa tornia loppuun asti, mutta onneksi syöttö kohti takatolppaa meni hieman liian eteen.


Lappalaisen tultua sisään Forsellin tilalle hän siirtyi vasemmalle, Skrabb oikealle ja Lod puolestaan Pukin seuraksi kärkeen. Suomi prässää taas Pukin aloitteesta korkealta ja Sparv on tullut keskikentältä muun muassa vastaan peittämään syöttösuuntia ja myös Uronen on seurannut miestään yli puolen kentän.


Sunjicin syöttö paineen alla karkaakin Arajuurelle ja Suomi saa pallon itselleen.


Bosnia oli 64. minuutilla edelleen pallottomana 4-1-4-1 muodossa. Erona avausjaksoon oli tosin se, että Besic ja Cimirot olivat vaihtaneet paikkoja toisen jakson aluksi eli nyt Besic oli se puolustuslinjaa suojaava yksilö kuten jo ennen peliä enteilin. Aiemmin kertaamani Lodin murtautuminen laidaltakin päättyi nimenomaan Besicin liukuun, kun Cimirot oli ensin hukannut miehensä ylempänä laidassa, joka antaa vahvistuksen havainnoilleni peliroolien muuttumisesta tauolla.


Suomi siirteli palloa edellisen kuvan asetelmasta vasempaan laitaan, jonne Lod oli houkutellut Bicakcin. Samalla Lappalainen teki juoksun Bicakcin jättämään tyhjään tilaan ja siitä päästään tämän kuvan asetelmaan eli Sunjic topparina sitten liikkui keskeltä kohti laitaa ja samalla Lod sekä Bicakcic hölkkäävät tuolta laidasta taas kohti keskustaa Urosen pelattua pallon tyhjään tilaan, jonne Lappalainen teki juoksun ja pääsee nyt haastamaan ihanteellisessa tilanteessa kankeaa Sunjicia.


Sunjic jäikin jälkeen, mutta Bicakcic ehti avuksi ja katkoi Lassin syötön kohti Lodia. Lähellä oli kuitenkin maalipaikan luonti 2v2-asetelman voittamalla.


Tässä kuvassa Duljevic melkein pääsee kunnolla tempokuljettamaan vastaiskussa, mutta Raitala hidastaa häntä.


Kamara, Skrabb ja kolmaskin Huuhkajat-pelaaja liittyvät avuksi ja tästä 1v4 asetelmasta Duljevicin syöttöyritys karkaa Uroselle. Tämän vastahyökkäyksen puolustaminen näin huolellisesti kertoo kuitenkin suuresta moraalista joukkueen sisällä.


Hetken päästä Suomi yrittää purkaa prässiä ja Zukanovic tulee Lodin iholle reippaasti Suomen puoliskolle tutusti.


Tutun aggressiivinen irtautuminen linjasta kostautuu tällä kertaa, kun Skrabb saa vapautettua Lodin tempokuljetukseen seinäsyötöllä.


Lod leikkaa keskelle ja laukoo yli, mutta hyvin Suomi hyödynsi taas vaihteeksi tuon Bosnian alimman linjan yliaggressiivisuuden, jossa on omat riskinsä hyötyjen lisäksi.


Sitten 2-0 maalin pariin. Kamara ohjasi Besicin liikkumaan laidalta keskemmäs ja silloin koko illan Besicin kanssa paininut Sparv vetää pidemmän korren, saa viimeisen naurun ja ikään kuin kruunataan taisteluparin voittajaksi, sillä hän riistää lonkerojaloillaan pallon Besicilta.


Lod nappaa irtopallon ja lähtee nostamaan vastahyökkäystä Pukin ja Lappalaisen kanssa.


Pukki malttaa pysyä pois paitsiosta, Lod antaa rutiinisyötön Sunjicin oltua päästään pyörällä ja Pukki chippaa pallon Sehicin jalan yli tyhjään maaliin. Pukilla oli vielä syöttöväyläkin auki Lappalaiselle, mutta Teemu oli ahne tällä kertaa. Se suotakoon.


Duljevicin jouduttua vaihtoon Riad Bajicin tieltä, Bosnia siirtyi kahden kärjen taktiikkaan ja kuten näkyy, nyt Arajuuri ja Toivio joutuivat huolehtimaan kumpikin yhdestä pelaajasta.


Lod on taas houkutellut Bicakcin laidalla siirryttyään hyökkääjäksi ja puikottaa tämän. Samalla Uronen on tehnyt taustakierron, jonka seuraa Besic. Kauempana Pukki pysyttelee Zukanovicin varjossa. Sunjic on palaamassa linjaan käytyään aavistamassa mahdollisuutta voittaa pallo linjasta irtautumalla.


Lod chippaa pallon linjan taakse harhautettuaan Bicakcin, mutta Pukin laukaus vasemmalla jalalla kilpistyi Sehicin jalkoihin. Tämä oli kaiketi ainoa kerta, kun korkea pallo linjan taakse toimi, mutta se johtui siitä, että Zukanovic ei huomannut Pukin juoksua.


Bajicin tultua Dzekon rinnalla Bosnian muoto muuttui 4-1-4-1:stä 4-4-2:een. Saric siirtyi laitimmaiseksi pelaajaksi vasemmalle Viscan jatkaessa oikealla.


75. minuutilla Cimirot yrittää syöttää kohti vastaantulevaa Bajicia, mutta Uronen puolustaa tämän irti pallosta tulemalla vastaan alimmasta linjasta. Pallo ajautuu Arajuurelle.


Arajuuri löytää nostollaan Pukin sivurajalta ja tämä pudottaa pallon Uroselle sännäten sitten itse heti pystyyn Sunjicin selustaan.


Uronen vapauttaa Pukin ja Kamaran 2v1-hyökkäykseen, mutta Pukin syöttö Kamaralle jäi sen verran taakse, että keskellä ollut 3v1 bosnialaisylivoima hyydytti Kamaran mahdollisuudet päättää hyökkäys laukaukseen.


Sitten on vuorossa Dzekon avopaikan käsittely. Aluksi Suomella on taas tilanne hallussa laidassa 4v3 ylivoiman myötä kuten jakson alussa Duljevicin paikassa. Bajic lähtee kuitenkin liikkumaan Toivion vierestä kohti palloa.


Boksissa Toivion pihdeissä ollut Bajic laskeutuu lopulta kauaskin boksin ulkopuolelle ja hän saa jatkettua pallon laitaan yhdellä kosketuksella. Samalla Bajic sai vedettyä Toivion mukanaan pois boksista hetkellisesti. Maalilla on näin 3v3 asetelma, kun Lappalainen auttaa Urosta ja Arajuurta. Raitala ei taaskaan onnistu peittämään keskitystä.


Civicin pallo laskeutuu takatolpalle, mutta Dzeko nikkaa yli avopaikasta Arajuuren hukattua hänet lähes kohtalokkaasti.


Vaihteeksi esimerkki Hradeckyn heikosta valinnasta prässin alla.


Suora kukkupallo, jonka Sunjic taas voitti vaivatta, kun pallo tuli suoraan häntä kohti.


Sitten pari perättäistä esimerkkiä lähes identtisestä vastahyökkäyspelaamisesta. Suomi oli scoutannut bosnialaisten tavan pelata useimmat kulmat etualueelle. Raitala katkookin matalan keskityksen.


Pukki saa pidettyä pallon hetken aikaa bosnialaisten yrittäessä hidastaa vastaiskua.


Pukki syötti Lodille, joka puolestaan suoritti puolenvaihdon Kamaralle.


Kamara jatkoi eteenpäin Uroselle. Lappalaisen oli pitänyt tehdä tässä tilanteessa räjähtävämpi pystyjuoksu, sillä nyt Urosen syöttö karkasi Sehicille asti, kun kommunikaatio ei pelannut ja siksi Uronen levitteli syötön jälkeen hieman käsiään.


Kolme minuuttia edellisestä ja taas Raitala on etutolpalla katkomassa.


Hänen purustaan syntyy jopa 2v2-vastaisku.


Lod vaihtoi puolen Kamaralle, jolla olisi ollut sauma syöttää vielä Pukille, mutta hän päätti pudottaa boksin rajalle Uroselle, joka pelasi seinän, mutta chippi linjan taakse kesti liikaa ja Kamara ehti syöttönsä jälkeen paitsioon ennen seinäsyötön saamista takaisin. Kaksi perättäistä vastaiskua etukäteen tiedetyistä etualueen kulmapotkuista kielivät kuitenkin siitä, että Suomi oli varautunut noihin ja tehnyt suunnitelman pelin painopisteen nopeaan kääntämiseen. Toki vastaiskuja helpotti se, että Bosnia nosti lopussa kulmissa boksiin kuusikin pelaajaa viiden sijaan takaa-ajoasemassa.


Schüllerin tultua sisään Suomi muutti vielä ryhmitystään 4-5-1 muotoon, kesti loppuun asti ja voitti ottelun maalein 2-0.
Rytsölä bros

Poissa Poissa


Vastaus #32 : 11.06.2019 klo 12:38:51

Kiitos tästä! Tuo kronologinen formaatti toimi mielestäni hyvin, lisää näitä!
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #33 : 13.06.2019 klo 15:38:52

Liechtenstein - Suomi 0-2 11.6.2019

Liechtenstein 4-1-4-1

Salanovic
Kühne - Marc. Büchel - Hasler - Sele
Wieser
Rechsteiner - Hofer - Kaufmann - Wolfinger
Hobi

Suomi 4-4-2

Källman - Pukki
Lappalainen - Sparv - Kamara - Lod
Uronen - Arajuuri - Toivio - Raitala
Hradecky

Huhheijaa, ensimmäiseltä puoliajalta materiaalia kertyi 107 kuvaa ja toiselta puoliajalta 52 kuvaa, joten yhteensä käytin kuvakaappaustoimintoa 159 kertaa. Seuraavaksi suunnistan kohti Veritasta katsomaan ensimmäistä kertaa Helmareiden ottelua, mutta sitä ennen tosiaan laitan alle jakoon havaintoni siitä, miten Huuhkajat voitti Liechtensteinin maalein 0-2.

1. puoliaika


Suomen pääasiallinen rakentelumalli oli 2-3-5. Kamara haki palloa toppareiden yläpuolelta samasta tasosta Urosen ja Raitalan kanssa. Tällöin Sparv puolestaan liikkui ylänelikon tueksi kymppialueelle Liechtensteinin puolustuslinjan ja keskikentän linjan väliin. Tällainen lähestymistapa oli harkittu riski, sillä näin ollen Suomi oli tavallista haavoittuvampi vastahyökkäyksille, kun toisinaan vielä Uronen ja Raitalakin nousivat tahoillaan melko ylös laidoillaan ja vain Kamara oli suojaamassa toppareita, mutta siksi Suomen pitikin olla hereillä menetysten jälkeisissä tilanteissa ja vastaprässätä pallo pois vastustajalta ennen vastahyökkäysten syntyä.


Liechtenstein pelasi 4-1-4-1 puolustusmuodolla, joka oli hyvin odotettavaa, koska sillä se pelasi myös Kreikkaa vastaan kotipelissään ja vaihtoi samaan muotoon 25 minuutin pelin jälkeen Armeniaa vastaan. Yllätyin kuitenkin siitä, että Polverino oli penkillä, vaikka Wieser aloittikin ankkurina ja oli tervehtynyt pelikuntoon. Lisäksi yllätyin siitä, että Salanovic pelasi kärjessä eikä vasemmassa laidassa, koska vasen laituri oli sitten hyökkääjäksi listoilla merkitty Kühne. Haslerin pelaaminen keskustassa oikean laidan sijaan yllätti sekin, kun oikeassa laidassa pelasi Sele ja hänen pelipaikkansa pitäisi olla ennemmin keskustassa mielestäni. Mutta ilmeisesti Kolvidsson halusi joukkueen keskiakselin olevan timanttia, kun kärjessä oli Salanovic, Haslerin rinnalla keskustassa Marcel Büchel ja puolustavana keskikenttäpelaajana vielä Wieser, jolloin joukkueen kaikki tähdet olivat keskiakselilla. Göppelin en tiennyt loukkaantuneen Armenia-pelissä, joten Rechsteiner oli alkuun yllätys avauskokoonpanossa vasempana puolustajana, mutta tosiaan ainoa järkevä vaihtoehto, kun Göppel ei ollut käytettävissä. Kuvassa näkyy myös Suomen toinen pelinavausmalli 2-4-4 eli silloin Sparv laskeutui Kamaran rinnalle pyörittämään peliä, mutta tuota variaatiota nähtiin vähemmän kuin sitä 2-3-5:tä.


Minuutin kohdalla Huuhkajat pelasi ensimmäistä kertaa korkean syötön linjan taakse, joita Kreikka ja Armeniakin olivat hyödyntäneet. Lod teki aloitteen Kaufmannin selän taakse ja Uronen tavoitteli häntä syötöllään.


Kaufmann kuitenkin ylsi palloon, mutta Källman lähti heti vastaprässäämään juuri siksi, että Suomi halusi saada aikaan riistoja mahdollisimman ylhäällä kenttää, koska suurin osa pelaajista oli Liechtensteinin puolustuskolmanneksella tai sen lähettyvillä suurimman osan ottelusta.


Källmannin vastaprässi aiheutti sen, että Kaufmann kiskoi pallon yli sivurajan ja näin ollen Suomi sai pallon takaisin heti itselleen.


Tässä kuvassa näkyy hyvin se, kuinka rauhassa Kamara sai useimmiten pyörittää peliä. Salanovic keskittyi vain Arajuureen ja Toivioon eikä antanut minkäänlaista prässiä takaa päin Kamaraan. Myöskään keskikentän linjasta ei kovin kovaa prässiä Kamaraan kohdistunut, vaan Liechtenstein yritti pitää muodon koossa mahdollisimman hyvin, mutta olihan tuo etäisyys Salanovicista keskikentän linjaan järkyttävän suuri. Toki Kolvidsson kai halusi, että Salanovic säilyy mahdollisimman tuoreena vastaiskuihin ja siksi hän tosiaan lähinnä vain seisoskeli Suomen toppareiden lähellä.


Tässä näkyy se, miten Sparv nousi usein 10-alueelle. Ja kuten näkyy, se mahdollisti 2v1 tilanteiden luonnin linjojen väliin Liechtensteinin ankkuripelaajaa Wieseria vastaan, jolla on tässäkin kuvassa kaksi pelaajaa vartioitavana linjojen välissä, kun Suomen ylänelikosta tultiin vuorollaan palloa vastaan. Tässä esimerkissä Källman on tullut Sparvin rinnalle tuolta puolustuslinjan tasolta ja Kamara saa pelattua hänelle helpon syötön, kun Wieser on hieman enemmän kallellaan Sparviin päin.


Källman jatkoi pallon Lodille, joka puolestaan syötti Pukille linjan taakse. Ympyröity Wieser oli myöhässä.


Pukki keskitti matalan keskityksen, mutta Sparv ei saanut kunnollista kääntölaukausta aikaan. Tämä oli kuitenkin sellainen hyökkäys, joita Suomi oli varmastikin harjoitellut "bussin" murtamiseen. Ilman Sparvin nousuja 10-alueelle, Suomen ylänelikolla Lappalainen, Lod, Pukki ja Källman olisi ollut 4v5 alivoima Wieseria ja puolustuslinjaa vastaan, mutta nyt asetelma oli 5v5 läpi illan.


Odotetusti Suomi ei antanut Liechtensteinin pelata kertaakaan maalipotkua lyhyenä, vaan pakotti Hobin avaamaan pitkällä.


Nuo pitkät avaukset Arajuuri ja Toivio hoitivat varmasti kuten tässäkin Salanovicia vastaan.


Tässä tullaan taas vasemman kautta, kun Kamara on kierrättänyt pallon Uroselle, joka jatkaa eteenpäin maitse Sparville.


Sparv jatkoi laitaan Lappalaiselle. Tässä näkyy hyvin se, kuinka oikea toppari Kaufmann liikkui toisinaan melko lähelle Wolfingeria, koska häntä ei haluttu jättää 1v1-tilanteisiin Lappalaista vastaan. Taustalla Källman tekee juoksun tyhjään tilaan, jonka Kaufmann on nousullaan jättänyt, mutta tällöin ankkurina Wieser seurasi näitä juoksuja omaan boksiin kuten hän teki Kreikkaakin vastaan.


Lappalainen ei päässyt etenemään, joten Suomi kierrätti pallon alas ja sitten kokeili edetä uudestaan Kamaran löydettyä Sparvin. Hasler on myöhässä prässäämässä Kamaraa eikä prässi ollut taaskaan kovin yhtenäinen, vaan tuollainen yhden miehen pienimuotoinen ryntäys keskikentän linjasta vastaan ja Kamaralla riitti taitotaso tuollaisissa tilanteissa siirtämään pallo vastustajan ulottumattomiin ennen syöttämistä eteenpäin, mutta ei Hasler nyt tässä itseään myynyt kuitenkaan niin pahasti kuin Liechtensteinin muut pelaajat välillä Armeniaa vastaan.


Sparv pelasi pallon sovitusti heti linjan taakse Lappalaiselle, mutta Wolfinger ehti liukua juuri ja juuri pallon kulmapotkuksi.


Liechtenstein käytti edelleen aluepuolustusta kulmapotkuissa ja Suomi nosti jopa kuusi pelaajaa boksiin vieraspelissäkin. Ratinassa se teki näin Bosniaa vastaan, mutta vieraspeleissä Kansojen liigassa ja maaliskuussa harvemmin Suomi nosti kuutta pelaajaa jatkuvasti boksiin niin kuin tässä ottelussa, vaan ainoastaan joissakin yksittäisissä variaatioissa, mutta tässä pelissä Kamara kyllä oli boksissa aina kulmissa Sparvin, Arajuuren, Toivion, Pukin ja Källmanin lisäksi. Uronen ja Raitala varmistivat alempana, kun puolestaan Lod ja Lappalainen antoivat vuorotellen kulmia. Yllätyin toki siitä, että Lappalainen antoi kulmia sisäänpäin kiertävinä oikealla jalallaan, sillä luulin hänen olleen umpivasuri. Lod antoi myös kulmansa sisäänpäin kiertävinä, mutta vasurillaan toiselta puolen. Sisäänpäin kiertäviin kulmiin oli syynsä, sillä Suomi yritti pelata palloja jatkuvasti vitosen viivalle, koska kuten tässäkin kuvassa näkyy, mm. Sparv ja Kamara saivat juosta täysin vapaasti kohti maalia, koska kotijoukkue ei käyttänyt miesvartiointia. Lisäksi Kanerva ryhmineen oli tehnyt saman havainnon kuin minä siitä, että varsinkin Kansojen liigassa Liechtenstein vuoti kulmapotkuissa, kun ne pelattiin tuohon vitosen viivalle ja kovalla vauhdilla maalille juossut vastustaja sai puskea pallon sisään. Tämä kulmapotku kuitenkin tuli Pukille lähemmäs etutolppaa, mutta hän jatkoi pallon kohti Arajuurta vitosen viivalle, mutta pallo kimposi tämän rinnasta suoraan Hobin syliin.


Liechtenstein yritti rakentaa Wieserin kautta silloin, kun se sai edes muutamaksi sekunniksi pelin rauhoittumaan omalla alueellaan.


Suomen puolustuslinja kuitenkin tuki korkeaa prässiä lauantain tapaan ja tässäkin Raitala on yli puolessa kentässä vastassa Kühnea, jolle pallo pelattiin eikä Raitala päästänyt miestään kääntymään.


Kühne joutui palauttamaan pallon alas, Suomi ahdisti vastustajan umpikujaan usean miehen voimin ja lopulta Lod nappasi pallon Marc. Büchelilta sivurajalla. Tällaiset tilanteet toistuivat usein eli Suomi ohjasi vastustajansa kohti sivurajaa, jolloin varsinkin toisella laidalla Selen ainoa mahdollisuus oli usein vain roiskaista pitkä pallo laitaa pitkin Lappalaisen ja Urosen ohi kohti Salanovicia, mutta Toivion ja Arajuuren jalkanopeus riitti ehtimään palloon ennen Salanovicia ja rauhoittamaan pelin Hradeckylle.


Sitten malliesimerkki Suomen hyökkäyspelisuunnitelman yhdestä toteutusvariaatiosta. Sparv jakaa ristipallon laitaan, jotta Liechtensteinin muoto saatiin liikkeelle sivuttaissuunnassa ja väsymään pelin edetessä pallon perässä ravaamiseen.


Puolen- tai painopisteen vaihtoa seurasi se, että laidalta pallo pudotettiin puolitilaan (tässä kuvassa Lod on pudottanut pallon Raitalalle).


Raitala jatkoi pallon takaisin keskelle Kamaralle, joka puolestaan antoi läpi illan lävistäviä ja teräviä syöttöjä maitse ylänelikolle Liechtensteinin puolustuslinjaan. Nyt kohteena on Källman, joka ei vain kyennyt suojaamaan palloa Kaufmannin roikuttua selässä.


Suomi vastaprässäsi heti menetyksen jälkeen sovitusti ja tässä Wolfingeria ahdistavat Lappalainen, Sparv ja Uronen. Seurauksena on pitkä pallo taas pystyyn kohti Salanovicia.


Mutta Arajuuri astuu esiin ja nappaa pallon ennen Salanovicia ja eikun uusi pallonhallintajakso käyntiin!


Suomi eteni alussa paljon Urosen kautta kuten nytkin. Liechtensteinin oikea laituri Sele ei vakuuttanut ollenkaan tällä pelipaikalla ja oli koko ajan myöhässä peittämässä Urosen syöttöjä eteenpäin. Källman tulee vastaan palloa Kaufmannin kanssa, jolloin Wieser taas varmistaa topparin selustaa.


Kaufmann kuitenkin voittaa maakaksinkamppailussa Källmannin.


Suomi kuitenkin riistää pallon takaisin itselleen välittömällä vastaprässillä, kun Uronen hankkii sivurajaheiton Kaufmannin jalkojen kautta.


Sivurajaheiton jälkeen Källman houkuttaa taas liikkeellään Kaufmannin seuraamaan häntä pois puolustuslinjasta. Pukin pitäisi nyt tehdä liike tyhjään tilaan, kun Wieser ei varmista, vaan prässää Sparvia, joka pelaa yhdellä kosketuksella chipin tuohon tyhjään tilaan.


Pukki oli kuitenkin valitettavasti täysin unessa tässä kohdin ja Sparvin syöttö meni Hobille asti, koska Teemu reagoi myöhässä. Pukkikaan ei ole siis vielä täydellinen hyökkääjä suinkaan, heh.


Kuudennella minuutilla Suomi pelasi toistamiseen korkean pallon linjan taakse, joita odotinkin näkeväni tässä pelissä, koska tosiaan Kreikka ja Armenia haavoittivat niillä Liechtensteinia. Salanovic ei prässännyt juuri ollenkaan, joten siksi Arajuurikin sai kuljettaa pallon puoleen kenttään ja jotta häntäkin pidettäisiin uhkana eikä pelkästään Toiviota, Arajuuri lähettää pystysyötön linjan taakse.


Kaufmann kuitenkin voitti pääpallon Källmannia vastaan, mutta idea oli hyvä.


Tässä kuvassa Källman jää Pukin kanssa keskelle ja silloin myöskään Kaufmann ei liikkunut auttamaan laitapuolustaja Wolfingeria, vaan Hasler ja Sele vastasivat Wolfingerin auttamisesta Lappalaista ja Urosta vastaan.


Lappalainen ei saanut chipattua palloa eteenpäin taustakierron tehneelle Uroselle, joten hän palautti pallon Sparville, joka pelaa taas vaihteeksi puolenvaihdon, jotta muoto saatiin liikkeelle sivuttaissuunnassa ja mahdollisesti repeämään.


Kamara oli Sparvin sijasta 10-alueella hetkellisesti, mutta tulee syvyydestä palloa vastaan ja saa pudotuksen tietysti puolitilaan sovitusti.


Hän ei kuitenkaan pelannut palloa takaisin keskelle, vaan taitotaso riitti antamaan piiskaavan syötön suoraan puolitilasta kohti ylänelikkoa, kun Lod löytyy linjojen välistä. Samalla Pukki liikkuu linjan taakse.


Pukki sai pallon Lodilta ja yrittää antaa seinäsyötön takaisin, mutta Wieser liukui katkoon. Aihio oli kuitenkin taas erinomainen.


Purkupallon Suomi voittaa haltuunsa, kun Salanovicilla ei ole ketään tukemassa häntä Suomen toppariparia vastaan, joten Suomi pääsi jatkamaan vyöryä heti uudelleen.


Sparv pelaa ristipallon laitaan ja muoto liikkuu. Suomi halusi pitää intensiteetin kovana ja liikuttaa palloa nopealla temmolla, jotta Liechtenstein ei saisi yhtään ylimääräistä hengähdystaukoa. Kuten Elmon Leppälahti kirjoitti omassa tekstissään, Suomi ymmärsi, että suosikkiasemassa pelin tempo, eli peliteot per aika on pidettävä korkeana. Lukas Hradecky laittoi palloa nopeasti kiiruhtaen peliin, sivurajaheitoissa ei kupattu ja syöttörytmi oli riittävän tiheää läpi ottelun.


Laidasta Lod pudotti taas puolitilaan, johon oli liikkunut Kamara.


Tällä kertaa ylänelikosta Lappalainen oli vapaana ja Kamara pelasikin hänelle pallon, mutta Lassin kosketus oli niin louhikkoinen, että pallo karkasi Hobille asti, mutta tässäkin nähtiin se, että puolenkin minuutin sisään Suomi yritti murtautumista kahdesti samalla tavalla pelaten puolenvaihdon ja antamalla sitten pudotuksen jälkeen puolitilasta tai keskeltä lävistävän syötön puolustuslinjan etupuolelle, josta sitten erilaisilla kombinaatioilla ja juoksuilla linjan taakse yritettiin luoda maalipaikkoja.


Sparvilta taas puolenvaihto.


Raitalalla on vastassa kaksi pelaajaa, joten hän pudottaa tällä kertaa vuorostaan Lodille, joka on kaventanut sisemmäs ja tehnyt tilaa Raitalan nousulle.


Pukki tulee vastaan ja Lod pelaa tämän kanssa seinän, vaikka kyseessä on 2v5 asetelma isäntien eduksi.


Taitotasoero kuitenkin mahdollisti sen, että Lod sai aikaan laukauksen boksin rajalta noinkin ahtaasta välistä.


Tässä esimerkissä Kamaran kautta pallo liikuteltaan Toiviolta Glenin kautta Uroselle ja muoto saadaan liikkeelle taas kerran sivuttaissuunnassa, johon Kreikkakin pyrki paljon omassa vieraspelissään siis.


Uronen pelaa seinän Lappalaisen kanssa sännäten itse tyhjään tilaan, jonka Wolfinger on jättänyt tultuaan Lappalaista vastaan. Sele puolustaa taas kovin lepsusti Urosta vastaan jääden jälkeen spurtissa. Kapteeni Hasler toki voisi ehtiä paikkaamaan...


... mutta hänkään ei ehdi estämään Urosen yhden kosketuksen keskitystä, joka suuntautuu taka-alueelle korkeana. Miksi? Koska Kansojen liigassa Armenia muun muassa haavoitti Liechtensteinia pelaamalla keskityksiä takatolpalle, koska Liechtensteinin laitapuolustajien sijoittuminen ja pääpeliosaaminen ei ole kovin vahvaa. Göppeliä tuurannut Rechsteiner on jättänyt Pukin täysin vapaaksi havainnoituaan heikosti, mutta Pukin volley pamahti Hobin syliin pienestä kulmasta, joten Liechtenstein pelastui. Urosen keskityksen kohdealue oli kuitenkin täysin harkittu asia.


Tässä kuvassa Lod menettää pallon ja aiheuttaa vapaapotkun repimällä pian Büchelin maihin. Kerrankin Liechtenstein vastaprässäsi ylhäällä menetyksen jälkeen jopa kahden pelaajan voimin yhtä aikaa eikä vain yksittäisinä pistoina, joten tuloksena olikin tosiaan riisto ja vapaapotku.


Hradecky poimi kuitenkin Salanovicin laukauksen etuyläkulmasta.


Arajuuri pumppaa itsensä tässä puolustuslinjasta kauaksi vastaan estäen taas kukkupalloa laskeutumasta Salanovicille. Tätä toivoin näkeväni ennen peliä ja Suomen puolustuslinja toteuttikin hyvin läpi illan aggressiivista eteenpäin puolustamista puolessa kentässä pitäen etäisyyden keskikenttään ja hyökkääjiin tiiviinä.


Suomen toinen kulmapotku. Kauhukolmikko eli kolme parasta pääpelaajaa Sparv-Arajuuri-Toivio saa häärätä melko vapaina ja juosta esteittä kohti maalia, kun kotijoukkue puolustaa aluetta.


Lodin sisäkierteinen pallo tippuu sovitusti vitosen viivalle ja Arajuuri puskee täydessä vauhdissa pallon maalin katolle ollen lähellä maalintekoa. Suomi oli minusta jopa hieman epäonnekas, että se ei lukuisista kulmapotkuista saanut maalia aikaan, koska niin lähellä se kuitenkin oli muutaman kerran. Asioita kuitenkin tehtiin oikein ja Liechtensteinin heikko kohta oli scoutattu, joten kyse oli sitten enää vain toteutuksesta ja viimeistelystä, joka jäi uupumaan.


Urosen kautta ties kuinka monennen kerran avausvartilla vaikea syöttö, rakentava syöttö tai miksi niitä ikinä haluaakaan kutsua. Wieser kuitenkin katkoo syötön kohti Lappalaista.


Wieserin pelattua Wolfingerille, Suomi tietysti yritti riistää palloa välittömällä vastaprässillä taas. Uronen pääsikin Wolfingerin syöttöön väliin ja pelasi heti eteenpäin Lappalaiselle laitaa pitkin.


Lappalainen tärisi pallon kuitenkin yli päädystä. Tuollaisia lapsuksia sattui hänelle liikaa avausjaksolla, mutta idea oli kuitenkin taas hyvä haavoittaa Liechtensteinia heti riiston jälkeen pelaamalla pallon pystyyn linjan taakse kuten Armeniakin teki lauantaina.


Tässä esimerkissä Pukki on tullut vastaan ylänelikosta ja käynyt pelaamassa seinän Kamaran kanssa, joka puolestaan on syöttänyt Lappalaiselle. Samalla Pukki on tekemässä spurttia tyhjään tilaan samalla, kun Kaufmann liikkuu kohti Lappalaista peittämään tämän syöttöä, koska Sele on taas heikosti sijoittunut ja väärällä puolella miestä. Samalla tämä kuva on malliesimerkki "seinä kolmannelle" pelaamisesta, kun Pukki saa pallon itselleen takaisin juoksuun Kamaran ja Lappalaisen kautta.


Pukki olisi heti voinut pelata keskelle Källmanille, joka oli Rechsteinerin sisäpuolella, mutta Pukki aikaili ja lopulta syöttö viipyi ja katkottiin.


Tässä kuvassa Kamara on kierrättänyt pallon laitaan ja Uronen on pelannut taas pallon eteenpäin laitaa pitkin Lappalaiselle, joka on oikea-aikaisesti sännännyt #20 Wolfingerin selustaan. Nyt Wolfinger on hölkkäämässä keskellä samalla, kun Kaufmann topparina on kaventanut keskeltä laitaan tukkimaan tuota laitapuolustajan selustaansa jättämää tilaa. Keskellä olisi ollut hetkellinen 2v1 ylivoima Pukilla ja Källmanilla Hoferia vastaan, jos Lappalainen olisi päässyt käsiksi Urosen syöttöön ennen Kaufmannin liukua, kun Wieseria ei kiinnostanut pudottaa ajoissa omaan boksiin varmistamaan.


Välittömällä vastaprässillä Suomi hankki sitten pallon heti takaisin omille, kun Uronen ja Lappalainen sulkevat Selen syöttömahdollisuudet ja ainoa keino on pelata pallo laitaa pitkin eteenpäin epätoivoisesti kohti Salanovicia, mutta nämä syötöt Toivio ja Arajuuri ottivat haltuunsa järjestäen kuten jo aiempana kirjoitin eli taas Sele pakotettiin kohti laitaa, josta lähti toivoton pallo pystyyn.


Sparv on tällä kertaa pelannut puolenvaihdon Urosen laitaan ja tämä on pudottanut puolitilaan Kamaralle.


Kamara kierrätti takaisin keskelle Sparville, joka vuorostaan kokeilee pelata maitse terävän syötön keskisektorille Liechtensteinin toppareiden eteen, jossa on 2v2 asetelma. Ympyröity Wieser seilaa omissa maailmoissaan eikä ole suojaamassa linjaa ollenkaan. Samalla Kamara on syöttönsä jälkeen jatkanut liikettään Haslerin ohitse kohti Pukkia ja Källmania.


Kamara sai pudotuksen kärkiparin toiselta osapuolelta, mutta seinäsyöttö oli liian kova ja kombinaatio ei mennyt maaliin asti, mutta palkinnon tuleminen oli vain ajan kysymys, koska hyökkäyspelisuunnitelmaa toteutettiin taas sovitusti, mutta vain toteutus jäi hieman vajaaksi.


Tässä kuvassa näkyy ensi kerran se, kuinka Lod jakson puolivälissä alkoi liikkua entistä enemmän keskellä kymppialueella ja Raitala nousi hieman enemmän pitämään leveyttä oikealla laidalla. Uronen tekee taustakierron ja Lod houkuttaa Kaufmannin mukanaan, jolloin Pukki pystyy tekemään juoksun tyhjään tilaan saaden syötön Lappalaiselta, jonka perässä Sele ei pysy taaskaan. Kuvassa on huomioitava myös melko karmea etäisyys Liechtensteinin topparien välillä, jonka Lod aiheutti houkutusliikkeellään tehden samalla tilan Pukin juoksulle.


Pukin syöttö tästä asetelmasta takaviistoon kohti Lodia kuitenkin katkottiin, joten taas vain ratkaiseva syöttö epäonnistui toteutuksen oltua muutoin hyvä.


Ympyröity Lod tosiaan jakson edetessä liikkui entistä useammin sisemmälle laitakaistalle tai keskisektorille, jolloin Raitala piti leveyden oikealla. Leveyden pitäminen oli tärkeää siksi, että Suomi pystyi siten liikuttamaan muotoa haluamallaan tavalla sivuttaisuunnassa mahdollisimman paljon, kun Uronen ja Lappalainen olivat vasemmalla sekä Raitala ja Lod oikealla, jolloin Liechtensteinin pelaajien väliset etäisyydet kasvoivat sivuttaissuunnassa ja se aukaisi paikkoja muun muassa Kamaralle syöttää niitä teräviä syöttöjä maitse keskikentän linjan pelaajien eli Selen, Haslerin, Büchelin ja Kühnen välistä Liechtensteinin puolustuslinjan etupuolelle. Tässäkin kuvassa Kamara pelaa taas syötön ohi Haslerin sekä Wieserin, jotka tuijottavat vain palloa. Kohteena oli Lodin sijasta kuitenkin Källman.


Källman jatkoi Hofer selässään pallon Pukille linjan taakse ohi Kaufmannin, mutta kombinaatio ei aivan onnistunut syötön karattua hieman pitkäksi.


Liechtensteinin roiskaisun jälkeen nopea kierrätys alhaalla Arajuurelta ja Toiviolta Raitalalle, joka pelaa pallon pystyyn Lappalaiselle, kun Rechsteiner ei ole tottunut pelaamaan vasemmalla puolella, joten hänen sijoittuminen on heikkoa.


Hetkellisesti oikealla pelanneen Lappalaisen syöttö kuitenkin jäi Wieserin jalkoihin.


Liechtenstein pystyi ohittamaan vastaprässin ja lähti vastaiskuun tietysti Haslerin kautta kuten oli ennakoitavissa jo ennen peliä. Kamarakaan ei pysynyt isäntien tähtipelaajan kyydissä.


Käyttö Kühnella ja samalla Hasler jatkoi liikettä pystyyn Salanovicin kanssa.


Hasler pudotti pallon lopulta ohi Urosen Salanovicille, mutta tämän laukaus meni ohi Sparvin häirittyä sen verran takaa päin.


Liechtenstein on yrittänyt olla hieman pelaavampi joukkue tosiaan viime aikoina eikä vain roiskia. Wieserin kuljetus kuitenkin pysähtyy Lodiin ja Suomen vastaprässiin.


Lod pelasi heti eteenpäin Kamaralle, joka puolestaan löytää Källmanin linjojen välistä. Edelleen Armenia teki paljon samaa eli pelasi riiston jälkeen heti pystyyn ja usein oma pelaaja löytyi vapaana Liechtensteinin puolustuslinjan etupuolelta kuten tässäkin.


Källman jatkoi Pukille linjan taakse, mutta laukaus pienestä kulmasta meni hieman ohi takakulman.


Tässä pallo on kierrätetty vaihteeksi Urosen laitaan ja hän pudottaa Kamaralle keskemmäs. Samalla Sparv on 10-alueella ja vetää liikkeellään Wieserin sivuun syöttölinjalta, jolloin Kamara pystyy antamaan lävistävän syötön Källmanille.


Källman kääntyy sähäkästi ja laukoo Kaufmannin edestä pallon hieman yli maalin boksin rajalta.


Liechtenstein makaa tässä kuvassa tiiviinä ja Lod on taas tullut keskemmäs laidalta. Murtautumiskeinona on tällä kertaa chippi linjan taakse Sparvin tehdessä juoksun, kun Lod saa pitää rauhassa jalan auki ilman prässiä keskikentän linjasta.


Lodin nosto kuitenkin karkasi Hobin käsiin asti. Koska Liechtenstein makasi sen verran alhaalla, ihan liikaa noita palloja ilmassa linjan taakse ei nähty, vaan oli tosiaan pelattava ennemmin niitä syöttöjä maitse Kamaran kautta ylänelikolle suoraan jalkaan.


Tässä nähdään ensimmäisiä viitteitä jo väsymisestä, kun Toivio saa kävellä pallon kanssa tähän asti ilman ongelmia. Salanovickin taas vain kävelee ja kyttää vastaiskua. Toivio syötti pallon tästä asetelmasta viereen Sparville keskelle.


Uronen tekee juoksun linjan taakse ja Sparv pelaa sinne chipin. Tilanne kuitenkin tuomittiin paitsioksi, mutta tästä kuvasta voi päätellä, että menikö vihellys oikein vai ei?


Uronen olisi päässyt Hobin kanssa nokikkain Wolfingerin jäätyä väärälle puolelle Urosta.


Tässä kuvassa Wolfinger on antanut harhasyötön Lappalaiselle, joka lähtee nostamaan vastaiskua Sparvin kautta. Liechtenstein kuitenkin reagoi hyvin välittömällä vastaprässillä ja jopa usean pelaajan voimin.


Wolfinger nappaa pallon takaisin Lappalaiselta Büchelin tukemana.


Suomen vastaprässin vastaprässi toimii kuitenkin myös ja Uronen voittaa maakaksinkamppailun heti perään pelaten pallon Pukille.


Büchel joutuu rappaamaan Pukin nurmeen keltaisen kortin arvoisesti.


Tässä näemme taas hienoa "seinä kolmannelle" pelaamista. Sparv pudottaa puolitilasta laitaan Raitalalle, joka pelaa keskelle Kamaralle ja samalla Sparv lähtee pystyyn.


Wieser rynnii vastaan, mutta Kamara ohittaa hänet syötöllään Sparville. Oikeassa laidassa Suomella on yhtäkkinen 2v1 tilanne Rechsteineria vastaan Lodin ja Sparvin toimesta.


Sparv jatkoi Lodille laitaan ja tämä keskitti Pukille, joka pudotti pallon kuvan asetelmaan Sparville, mutta Hobi torjui laukauksen etualakulmasta.


Sitten käsittelyyn vihdoin 1-0 maali noin 85. kuvan jälkeen. Lod yrittää pelata Raitalalle linjan taakse, mutta syöttö katkotaan.


Sparv hidastaa Büchelia välittömällä vastaprässillä. Samalla Lod lähtee tukemaan toisesta suunnasta.


Büchel tulee yllätetyksi ja Lod ryövää pallon.


Rutiinisyöttö takatolpalle, josta Pukki puttaa pelin 1-0:aan. Kuten todettua, Armenia hyödynsi paljon korkealla tehtyjen riistojen jälkeistä nopeaa suunnanmuutospelaamista ja sellaisesta Suomenkin avausmaali syntyi tiistaina. Liechtenstein oli jo lauantaina heikohko purkamaan prässiä syöttelemällä tai itse kuljettamalla eikä tämäkään peli tehnyt siitä poikkeusta kuin muutaman yksittäisen kerran. Pitää toki nostaa hattua yrityksestä, sillä Büchel olisi voinut roiskaista taas vain pallon kohti Salanovicia, mutta hän yritti pitää sen joukkueellaan, mutta seuraukset olivat tuhoisat.


Liechtensteinilta taas hyvää vastaprässiä ylhäällä tässä kuvassa usean pelaajan voimin yhtä aikaa. Tällä osa-alueella sen peli on hieman mennyt eteenpäin.


Lappalaisen eteneminen tyssää Wolfingeriin, mutta Liechtensteinin hyökkäys kuihtui laidalle lopulta, joten menetys ei kostautunut.


Kolmas kulmapotku. Lodin keskitys tulee taas vitosen viivalle, josta Wieser ohjaa sen yli maalin Toivion juostua hänen taakseen valmiina viimeistelemään.


Viides kulmapotku. Pallo kiertää taas vitosen viivalle, josta Hobi nyrkkeilee sen päädystä yli. Maalivahdin edessä oli kuitenkin jälleen ruuhkaa.


Seuraava kulmapotku ja kauhukolmikko liikkuu taas vapaina juoksemassa kohti maalia.


100. kuvakaappauksen kunniaksi Wieser on kuitenkin taas valppaana ja nikkaa pallon muualle vitosen viivalta.


Melkein identtinen tilanne minuutin päästä, mutta nyt Lodin keskitys tulee Toivion päähän. Sele pelastaa maaliviivalta.


Sparv pääsee kakkospalloon, mutta myös sen Sele onnistuu torjumaan ojennetulla jalallaan.


Kamaran puolenvaihto Lodille ja muoto liikkeelle taas sivuttain.


Lod pudottaa Raitalalle puolitilaan ja lähtee sitten itse juoksuun. Raitala siirtää Kamaralle ja tämä pelaa takaisin Lodille eli taas osoitus "seinä kolmannelle" -pelaamisesta.


Lodin ensimmäinen syöttöyritys Pukille blokattiin, mutta toinen menee perille.


Pukin laukaus menee kuitenkin taas ohi takakulman.


Avauspuoliajan viimeinen esimerkki lähtee tästä. Lod riistää pallon omalla alueella lähellä sivurajaa. Liechtenstein on epätasapainossa.


Liechtensteinin keskikenttä ei ehdi suojaamaan puolustuslinjaa, vaan Källman pääsee tempokuljettamaan hyvän matkaa eikä Wieserkaan ehdi häneen kiinni. Pukki leikkaa selustaan.


Keskitys kuitenkin menee suoraan Hobin käsiin ja tuomari viheltää puoliajan päättyneeksi. Liechtenstein nolla, Suomi yksi.
« Viimeksi muokattu: 13.06.2019 klo 15:47:02 kirjoittanut Salming »
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #34 : 13.06.2019 klo 15:40:11

2. puoliaika


Polverino korvasi toisen jakson alussa Wieserin yksinäisenä pohjapelaajana. Muoto säilyi 4-1-4-1:nä.


Raitala tarjosi edelleen leveyttä ja Lod oli keskemmällä. Kamara tarjosi seinän, jonka jälkeen Lod on pelaamassa linjan taakse Uroselle.


Wolfinger kuitenkin ylsi pääpalloon eikä tehnyt arviointivirhettä. Liechtensteinin alimmalla linjalle pitää antaa kehut siitä, että nyt pääpalloissa kukaan ei oikeastaan tehnyt yhtä karmeita arviointivirheitä toisin kuin aiemmissa EM-karsintaotteluissa.


Lappalainen prässäsi pallon kuitenkin heti takaisin Suomelle, josta alkoi uusi hallintajakso ja murtautumispaikan etsintä.


Edelleen myös puolustuslinja jaksoi pumpata vastaan ja oli puolessa kentässä pitämässä Salanovicia pilkkanaan eikä tämän targetpelaamisesta tullut yhtään mitään.


Sitten käsittelyyn kotijoukkueen ottelun paras maalipaikka. Tilanne käynnistyy siitä, kun Sparv pelaa hyvän syötön maitse ylänelikosta vastaan tulleelle Källmanille, mutta tämä ei saa jatkettua palloa omille, vaan Liechtenstein riistää ja välitön vastaprässi boksin reunalla epäonnistuu.


Sparv yrittää vielä hidastaa Hasleria, mutta ei voi rikkoa tätä, koska hänellä on alla keltainen kortti aiemmista peleistä ja hänellä ei ole varaa olla sivussa Kreikkaa vastaan, joten Hasler pääsee jalkanopeudellaan ohi Sparvin.


Salanovic liikkuu pystyyn kankeamman Arajuuren puolelta ja Hasler jakaa syötön laitaan ennen kuin Lappalainen ehtii häneen kiinni.


Arajuuri arvioi väärin pallon liikeradan ja Salanovic pääsee livahtamaan selustaan läpiajoon.


Pallo takertuu kuitenkin sen verran jalkoihin, että Dennis sijoittaa pallon hieman oikealta ohi.


Urosen keskityksistä toinen esimerkki, eipä näitä hirveästi ollut. Tämä keskitys lähtee sivurajan sijasta puolitilasta, jolloin maalin todennäköisyys on tutkitusti suurempi.


Kohdealue on taas 16. peliminuutin tavoin takatolppa, jonne Pukki on hiipinyt Rechsteinerin selustaan, mutta Hobi ehti nyrkkeilemään niukasti pallon pois.


Suomen 2-0 maalia edelsi Liechtensteinin sivuvapaapotku. Mikään yllätys ei ollut se, että Salanovic oli pallon takana ja laittamassa sisäkierteistä palloa maalille. Avausjaksolla toiselta puolelta Büchel antoi sivuvaparin myös sisäänpäin kiertävänä. Boksissa on kolme pelaajaa ensisijaisella kohdealueella.


Suomi kuitenkin selvitti ykköspallon ja Kamara kampeaa kakkospallon Lappalaiselle poimittavaksi. Sele yrittää pysäyttää Lappalaisen, mutta tämä pyyhkäisee vaivatta ohi heikon pelin pelanneesta Selestä, joka ei taaskaan pärjännyt 1v1-tilanteessa.


Lappalaisen spurtti johti 3v4-hyökkäykseen huonosti organisoitunutta puolustusta vastaan. Liechtenstein oli siis haavoittuvassa tilassa.


Lappalainen ohittaa sekä Wolfingerin että Martin Büchelin boksin rajalla ja jakaa pallon tyhjiin Källmanille. Liechtenstein nolla, Suomi kaksi (tune: Mikko Innanen). Tässä viimeisessä kuvassa puolestaan kävi hyvin selväksi Wolfingerin heikkous alaspäin, joka oli tiedossa, kun hän päästi Lappalaisen ohitseen kohtalokkaasti Marcel Büchelin korvanneen Mart. Büchelin kanssa.


Edelleen tunninkin kohdalla alin linja jaksoi pumpata vastaan ja Raitala voittaa kamppailun Kühnea vastaan kentälle tulleen Schüllerin avulla.


Seinä Kamaran kanssa ja itse pystyyn.


Raitala jatkoi sitten pallon laitaan Lodille, mutta etualueelle kukaan ei tehnyt juoksua keskitykseen. Kuitenkin jälleen heti riiston jälkeen Suomi lähti pystyyn vauhdilla, kun Liechtensteinin muoto ei ollut kasassa.


Schüllerin tultua sisään Sparvin tilalle avausmalli muuttui 2-3-5:stä 2-4-4:ään oikeastaan loppupeliksi, koska näin ollen Suomella oli parempi kenttätasapaino puolustussuuntaan kahden maalin johdossa eivätkä laitapuolustajatkaan enää puskeneet niin ylös laitoja pitkin, jolloin Lod siirtyi myös keskeltä takaisin enemmän laitaan.


Arajuuri taas kauaksi palloa vastaan, ei armoa Salanovicille! Hienoa, että pojat jaksoivat uurastaa näin kovin rankan maaotteluviikon päätteeksi.


Toiviolta harvinainen pallo linjan taakse ilmassa. Näihin ei tosiaan pahemmin ollut tilaisuuksia isäntien alimman linjan oltua niin alhaalla.


Kaufmann ylsi kuitenkin palloon ennen Pukkia eikä tehnyt tosiaan arviointivirhettä kuten eivät muutkaan puolustajat näissä kohti suoraan tulevissa palloissa.


Viimeinen tai toiseksi viimeinen isäntien puolittainen maalipaikka käynnistyy tästä. Menetyksen jälkeinen vastaprässi epäonnistuu tällä kertaa eikä Kamarakaan onnistu hidastamaan Polverinoa, joka pelataan seinällä vapaaksi.


Polverino jatkaa pallon Kühnelle keskiakselille.


Kühne jatkoi pallon laitaan Salanovicille, jolla olisi ollut loistosauma pudottaa pallo Haslerille vetopaikkaan, mutta...


... turhautunut Salanovic yrittää väkisin itse eikä saa järkevää laukausta aikaan Arajuuren jaloista pienestä kulmasta.


72. minuutilla Lappalaisen harhasyötön jälkeen Schüller ja Kamara paikkaavat junioria riistämällä pallon takaisin Suomelle.


Seurauksena on nopea painopisteen vaihto. Raitala pelaa seinän Lodin kanssa.


Hofer liukuu etutolpalle suuntautuneen Raitalan keskityksen kulmaksi, mutta jälleen riiston jälkeen luotiin alle kymmenessä sekunnissa maalipaikka.


Schüllerin vuoro jakaa ristipallo laitaan Toivion katkottua Salanovicille tulleen syötön ensin taas puolessa kentässä.


Lod tiputtaa laidasta Kamaralle keskelle.


Kamaralla olisi ollut tilaa tintata, mutta hän hakee vielä syöttöä Lappalaiselle, joka katkotaan.


Hetken päästä Schüllerille luotiin vetopaikka boksin rajalle. Tilanne käynnistyy siitä, kun ylänelikosta Pukki tulee palloa vastaan ja Toivio antaa syötön. Pukki jatkaa Lodille yhdellä kosketuksella.


Lod syöttää taas keskustaan, jossa Polverino on heikosti sijoittunut ja Schüllerilla on tilaa valtavasti.


Näin ollen Polverino ei ehdi blokkaamaan ja Schüller laukoo hieman yli vasemman etukulman.


Esimerkki siitä, että Suomenkaan prässipelaaminen ei ihan joka kerta toiminut. Schüller hidastaa hieman huolimattomasti vastahyökkäystä.


Toiviokin tulee myöhässä vastaan ja Salanovic tarjoaa seinän Polverinolle.


Polverino suorittaa puolenvaihdon. Oikealla on rutkasti tilaa edetä.


Wolfinger kuitenkin aikailee sen verran, että tilanne hiipuu ja lopulta pallo kierrätetään toiselle puolelle, jossa Kühne pysyy Raitalan taskussa ja Hradecky koppaa pallon haltuunsa. Boksipuolustaminen toimi tässä hyvin, koska mitään mahdollisuutta maalintekoon ei olisi ollut, vaikka keskitys olisi mennyt läpi, koska suomalaiset ovat hyvin sijoittuneina keskellä.


Liechtenstein pelasi loppuun asti 4-1-4-1:llä.


Arajuuri syöttää viereen Toiviolla ja Hasler irtoaa keskikentän linjasta kamikazeprässiin.


Toivio ohittaa Haslerin yhdellä siirrolla ja sitten on latu auki. Armeniaa vastaan tällaista rynnimistä nähtiin vielä enemmän kuin Suomea vastaan, jolloin Armenian ykköstoppari Haroyan välillä hyödynsi rynnimisiä samoin kuin Toivio nyt kuljetuksellaan. Källman tulee vastaan ylänelikosta juuri siihen aukkoon, jonka Hasler rynnimisellään jätti.


Syöttöpaikkaa eteenpäin ei kuitenkaan löytynyt, joten Källman pudotti pallon Raitalalle ja Suomi jatkoi kellon kuluttamista palloa pitämällä.


Suomi jaksoi loppuun asti pysyä suunnitelmassa ja liikuttaa Liechtensteinin muotoa. Tässä pallo on oikealla laidalla, josta se pelataan...


... keskelle Kamaralle ja sitten Glenin jalasta lähtee jälleen lävistävä syöttö kohti Källmania.


Källman pääsi kääntymään Hasler selässään ja samalla Pukki liikkuu taas pystyyn.


Syöttö ei kuitenkaan osunut aivan täydellisesti ja Teemu joutui keskittämään takaviistoon, mutta Hofer katkoi.


Päätetään kuvakaappaukset tältä erää korkean prässin purkuun ottelun lopussa, jotta myös Leo Väisänen saa kuvakaappausaikaa. Hradecky chippaa Toiviolle rauhallisesti.


Toivio pelaa Väisäselle, joka puolestaan tässä kuvassa syöttää Schüllerille ja lähtee sitten itse pystyyn. Schüller ei kuitenkaan antanut seinäsyöttöä takaisin, vaan pudotti Hradeckylle.


Keskikaista on täysin auki ja Hradecky pystyy pelaamaan jopa maitse Kamaralle kovan syötön.


Kamara pääsee tempokuljetukseen ja Väisänen on vapaana laidalla juoksemassa linjan taakse. Leo joutui kuitenkin pysähtymään Kamaran aikaillessaan ja juuri silloin Kamara antoi syötön, joka valui päädystä yli, kun Väisänen ei enää uudestaan kiihdytettyään ehtinyt palloon käsiksi. Syötön jälkeen Kamara nostikin kätensä ylös virheen merkiksi, mutta se ei enää vaikuttanut lopputulokseen, joka oli ilahduttavasti Liechtenstein nolla, Suomi kaksi.
Tiksa

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: KuPS, Huuhkajat


Vastaus #35 : 14.06.2019 klo 04:21:04

Rakentelin tuossa simulaatiomallia tästä lohkosta.

Ensin todennäköisyys selviytyä EM-kisoihin tästä karsinnasta:

Italy100%
Finland63%
Armenia14%
Greece10%
Bosnia-Herzegovina13%
Liechtenstein0%

Sitten tilasto siitä missä matsissa Suomen EM-kisapaikka ratkesi:

Bosnia (v)0%
Armenia (k)5%
Liechtenstein (k)28%
Kreikka (v)30%
« Viimeksi muokattu: 14.06.2019 klo 04:31:50 kirjoittanut Tiksa »
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #36 : 14.06.2019 klo 19:06:41

Kreikka - Italia 8.6.2019, 0-3

Kreikka 4-5-1

#10 Fortounis
#17 Kolovos - #21 Kourbelis - #5 Siovas - #22 Samaris - #16 Masouras
#3 Stafylidis - #19 Sokratis - #4 Manolas - #8 Zeca
#13 Barkas

Aijai, sitten alkaakin hauskin osuus eli lohkon muiden pelien tarkempi tutkailu ennen syyskuun seuraavia maaotteluita! Kuten jo ylempänä totesin, tämä Kreikan ja Italian välinen ottelu oli erityiskatselussa, koska kumpikin saapuu Ratinaan syyskuussa enkä malta odottaa sitä millään. Kotijoukkue Kreikka kärsi joistakin poissaoloista, kun muun muassa kärjestä olivat poissa Mitroglou ja Donis, joten se joutui tässä ottelussa muokkaamaan ryhmitystään siten, että Fortounis oli yksinäinen kärki 10-paikan sijaan. Oikea laitapuolustaja Bakakis ei myöskään ollut käytettävissä, joten Zeca joutui aloittamaan hänelle vieraalla pelipaikalla. Italialle tämä oli karsintojen ensimmäinen vierasottelu ja siksi oli mielenkiintoista nähdä sen lähestymistapa tähän otteluun, koska se lienee melko samanlainen kuin aikanaan sitten Tampereella. Jos Kreikka puolestaan käyttää Tampereella 4-5-1 muotoa, tästä pelistä saa siihen käyttökelpoista informaatiota, mutta liekö he palannevat 4-2-3-1:een, jolloin muoto olisi pallottomana tutumpi 4-4-2, mutta katsotaan sitä sitten lähempänä syyskuuta, että mikä heidän terveystilanteensa silloin on, mutta oli kuitenkin hauska nähdä kreikkalaisilta jotain uutta Kansojen liigaan verrattuna. Katsoin ensisijaisesti tilanteita kreikkalaisten näkökulmasta, joten siksi sille kuuluvien väliotsikoiden alla on enemmän materiaalia kuin Italian vastaavissa kohdissa, mutta tietysti kentällä on kaksi joukkuetta ja yhtä lailla Kreikan alla olevista kuvista voi tehdä päätelmiä Italiastakin.

Puolustus:


Kreikka aloitti ottelun tosiaan 4-5-1 muodostelmalla. Fortounis oli yksinäinen kärki. Mielenkiintoista oli se, että alun perin toppariksi merkitty Siovas ei pelannut kolmantena topparina, vaan pelasi keskikentän linjan keskellä ikään kuin puolustavana keskikenttänä. Oletin, että hän ja Zeca olisivat olleet kentällä toisin päin, mutta niin ei ollut, vaan Zeca oli laitapuolustaja ja Siovas keskikentällä.


Siovasin rooli oli olla tosiaan tuossa keskikentän keskellä ja iskeä kiinni, jos hän tunnisti mahdollisuuden riistoon.


Siovas on jo iholla ja mahdollisuutta etenemiseen ei ole.


Italia joutuu palauttamaan pallon Sirigulle asti...


Fortounis johtaa prässin loppuun asti ja Sirigu joutuu pelaamaan ilmassa eteenpäin.


Kreikan puolustuslinja oli tutusti korkealla tukemassa prässiä ja saa riiston puolessa kentässä. Tässä vaiheessa ottelu näytti olevan vielä kontrollissa.


Kunnes sitten alkoivat vaikeudet hiljalleen avausjakson edetessä. Italia on kierrättänyt pallon laitaan ohi kahden ylimmän prässilinjan. Chiesa leikkaa sisälle ohi Stafylidisin ja samalla Barella tekee juoksun syvyyteen tyhjään tilaan. Sokratis onneksi havaitsee kuitenkin sen, kun Siovas ei saanut katkottua Chiesan passia linjan taakse.


Sokratis liukuu pallon yli päädystä ja pelastaa vielä kreikkalaiset.


Italian korkea prässi on pakottanut tässä Kreikan roiskaisemaan pallon vain ylös ja nyt seuraa myös opetus Suomelle! Chiellini tulee pääpalloon kuin Arajuuri konsanaan ja voittaa sen.


Yhtäkkiä syntyykin 3v3-hyökkäys, kun Chiellinin voimakas pusku on mennyt Insignelle asti.


Insigne syöttää viereen ja Belotti lataa hieman yli maalin. Muutamassa sekunnissa pääpallon voitosta Italia oli luonut maalipaikan, kun Kreikan tasapaino oli mitä oli. Suomi voi hyödyntää tätä samaa Ratinassa Kreikkaa vastaan, mutta samalla sitten Italia-pelissä pitää huolehtia siitä, että Suomi ei lahjoita vastaavia paikkoja Italialle!


Sitten 0-1 maalin pariin. Nopean sivurajaheiton jälkeen Insigne jää taas linkiksi keskikentän ja hyökkäyksen välillä ja on vastassa palloa linjojen välissä. Zeca on vasta hölkkäämässä omalle pelipaikalleen laitapuolustajaksi...


... siksi Manolas joutuu liikkumaan kohti laitaa ja 1v1-tilanteeseen Belottia vastaan. Siltikään hän ei saisi hävitä näin selkeästi tuota 1v1-tilannetta ja päästää Belottia kääntämään takaviistoon.


Barella tulee taustalta ja niittaa pallon tyhjiin.


Menetysten jälkeisten negatiivisten tilanteenvaihtojen eli vastustajan vastaiskujen puolustaminen eli Kreikan yksi heikko osa-alue Italiaa vastaan, josta syntyi 0-2 osumakin. Stafylidis menettää tässä pallon ja samalla kuusi kreikkalaista pallon yläpuolella on poissa pelistä.


Tässä kohden vastaisku on kohtalaisen hyvin hidastettu, mutta...


... tapahtuu puolenvaihto ja Samaris arvioi väärin pallon liikeradan rynnäten myöhässä ohi tilanteesta.


Manolas joutuu taas 1v1-tilanteeseen, mutta tällä kertaa vastassa on Insigne. Manolas ehkä odotti samanlaista haastoa kuin Belottilta, mutta Insigne laukoo rauhallisesti sijoittaen pallon takakulmaan, kun Manolas jättää hänelle liikaa tilaa tähdätä. Barkas on maalissa voimaton tarkalle sijoitukselle, mutta kyllä tämänkin voi osin laittaa Manolaksen piikkiin, vaikka virheitä tapahtui jo häntä ennen, mutta maailmanluokan topparinkaan iltapuhde ei ollut onnistunut viimeisenä turvana ja lukkona.


0-3 tilanteessa Kreikka muutti ryhmitystään 4-5-1:stä 5-4-1:een. Siovas putosi keskikentältä kolmanneksi toppariksi.


Tässä näkyy myös tuo 5-4-1 muoto. Italia leikitteli sen kanssa ja löysi koko ajan tiloja linjojen välistä. Tässä on käynnissä houkutteluvaihe, jolla Kreikan pakka pyrittiin saamaan kohti puolta kenttää.


Kun pakka oli saatu hilattua hieman ylemmäs, pallo pelattiin terävällä syötöllä kahden ylimmän prässilinjan ohitse joko laitaan tai suoraan puolustuslinjan taakse tyhjään tilaan. Tässä kuvassa valinta on pelata laitaan Chiesalle, joka pääsee 1v1-haastoon.


Tällä kertaa matala keskitys blokattiin, mutta maalilla olisi ollut yksi kohdepelaaja oikealla puolella kreikkalaiseen nähden, mutta tällä kertaa aihio ei tuottanut tulosta.


Samanlaista houkuttelua tässäkin avausjakson lopussa. Linjojen välissä on taas useita vapaita italialaisia.


Emerson löytyikin vapaana, mutta hän päätti etenemisen sijaan vielä palauttaa pallon alas.


Hetki lisää pallottelua ja houkuttelua puolessa kentässä, kunnes Emerson tekee liikkeen pystyyn ja Bonucci lähettää ristipallon Kreikan puolustuslinjan selustaan, jossa on tyhjää tilaa, kun alinta linjaa on houkuteltu tosiaan nousemaan ylemmäs muun joukkueen mukana. Tilanne oli kuitenkin niukka paitsio tällä kertaa. Suomikin voi yrittää jotain tällaista Kreikkaa vastaan, jos taitotaso ja itseluottamus vain riittää. En ole aivan varma, riittääkö, mutta toivotaan niin. Toiviolla pitäisi kyllä osaaminen riittää pitkään syöttöön, jos Uronen leikkaa linjan taakse tyhjään tilaan. Samalla tavoin Suomen pitää varoa tällaista Italian tekemää ansaa heidän kohtaamisessa Kreikka-ottelun jälkeen.


Tässäkin kuvassa Jorginholla on jalka auki, kun keskikentän linjasta ei tule minkäänlaista prässiä eikä Fortouniskaan yksin oikein pysty juoksemaan koko iltaa takaprässäämässä.


Barella säntää pystyyn linjan taakse...


...Jorginho ei näissä syötöissä erehdy, vaan chippaa pallon Barellan jalkaan ja vain Barkasin vastaantulo estää maalin. Suomen keskikentän linjan pitää pystyä Tampereella jotenkin ratkaisemaan tällainen vastaava ongelma eli Italian keskikentän taitureille ei saisi antaa liikaa tilaa, mutta toisaalta jos jokin pelaaja lähtee yksinään prässäämään keskikentän linjasta, Italia on niin taitava joukkue, että yläkolmikosta joku pystyy tulemaan vastaan tyhjään tilaan, jonka vaikkapa Sparv tai Kamara on jättänyt irrotessaan peittämään avointa jalkaa ja sitten Verratti tai Jorginho voi pelata maitse Sparvin tai Kamaran ohi, italialainen pääsee kääntymään ja se on menoa sitten. Jos Suomi puolestaan yrittää vain Kreikan tavoin pysyä yhtenäisenä ja tiiviinä, pakostikin joku Italian chipeistä linjan taakse löytänee kohteensa...


Tässä näkyy juuri se, mitä tapahtuu, jos keskikentän linjasta rynnitään yksitellen KURITTOMASTI vastaan! Masouras irtoaa tässä oikean laiturin tontiltaan auttamaan Fortounisia...


... mutta oikeasti hän tekee karhunpalveluksen joukkueelleen, kun Italia ohittaa hänet seinäsyötöillä ja hyödyntää edellisen kuvan tyhjän tilan, jonka Masouras rynnimisellään jätti!


Puoliajalla Kreikka teki muutoksia ja muoto muutettiin 5-3-2:een. Mavrias tuli oikeaksi laitapuolustajaksi ja Zeca nostettiin keskikentän kolmikkoon. Masouras nousi kärkeen Fortounisin seuraksi.


Ideana oli peilata Italian keskikenttä 3v3 asetelmaan ja estää paremmin sen pelinrakentelua. Siopis numerolla #7 tuli yhdeksi palaseksi tuohon keskikentälle Kourbelisin tilalle. Jos nyt pitäisi veikata, Suomi aloittaa Ratinassa Italiaa vastaan 4-4-1-1 muodolla ja Pukin alapuolella aloittava yksilö tulee miesvartioimaan Jorginhoa, kun puolestaan Sparv ja Kamara ottavat pihteihin Verrattin ja Barellan. Suomihan peilasi hieman vastaavasti jo Bosnian kolmen miehen liikkuvan keskikentän onnistuneesti viikko sitten, joten miksei sama toimisi Italiaa vastaan? Bosniaa vastaanhaan Forsell huolehti Cimirotista, Kamara Saricista ja Sparv Besicista!


Hetkittäin Kreikka saikin pakotettua pelin sellaisiin tilanteisiin, että kannatti prässätä ylempää useammalla yksilöllä, kun Italia ei löytänyt tilaa avata.


Verratti vain pystyi siltikin tästä asemasta tekemään terävän spurtin ja hankkimaan vapaapotkun kuljetuksellaan sekä rauhoittamaan siten tilanteen.


Tässä kuvassa Kreikka on vasta palautumassa takaisin muotoon menetyksen jälkeen vastustajan puoliskolle. Italia kierrättää alakerrassa pallon nopeasti Bonuccille.


Kreikan keskikentän kolmikko tai Fortounis kärjessä ei ehdi antamaan prässiä Bonuccille, joka saa kuljettaa jalka auki puoleen kenttään ja samalla Kreikan linjan takana on taas tilaa juosta.


Syöttö karkasi vain hivenen pitkäksi ja Barkas poimi sen käsiinsä. Sokratis oli toki ihan hyvin mukana.


Vaihteeksi esimerkki kehnosta vastaiskupuolustamisesta. Mavrias pelaa seinän, mutta vastapartneri ei ole ollenkaan hereillä, vaan antaa pallon lipua ohitseen Chiellinille asti.


Belotti tulee vastaan Kreikan topparikolmikon etupuolelle ja pudottaa pallon taustalta tuleville juoksijoille.


Sokratisin tasoinenkaan yksilö ei saa tästä asetelmasta katkottua tai hidastettua hyökkäystä, vaan...


... häviää maakaksinkamppailun kylki kylkeä vasten. Insigne ryntää tyhjään tilaan.


Syöttö napsuu jalkaan ja taas vain Barkasin oikea-aikainen vastaantulo estää maalin, kun hän torjuu torsollaan Insignen kudin.


Jäätävät harhasyötöt jatkuivat 80. minuutilla. Yksinkertainen kolmen metrin syöttö menee kaksi metriä ohi, vaikka Kai Suikkanen ei sulata moista.


Riiston jälkeen välitön 2v2-asetelma. Insigne jakaa pystyyn Belottille.


Belotti kääntää takaviistoon ja Kreikan boksipuolustaminen on melkoista huumoria, kun neljän yksilön keskeltä muistaakseni Barella pääsee avopaikkaan, mutta pamauttaa pallon jotenkin vielä yli maalin tästä kohdin.


Ja vielä esimerkki siitä, mitä Italian tavanomainen kuuden miehen korkea prässi aiheutti toisinaan Kreikalle. Sokratis syöttää kohti Zecaa.


Häneen isketään kiinni ja seuraa menetys. Hauskaa, että kuvassa näkyy Italian yläkuusikon lisäksi vain viisi kreikkalaista eli melko riskillä se yritti avata peliä ottelun loppuvaiheissa.


Insigne pääsi riiston jälkeen kokeilemaan boksin rajalta, mutta Barkas heittäytyi upeasti alakulmaan ja oli ehdottomasti ottelun paras kreikkalainen kolmesta päästetystä maalista huolimatta.

Hyökkäys:


Ensiksi kolme vastahyökkäysesimerkkiä. Niitä yhdistää se, että kaikki kulkee tähtiyksilö Fortounisin kautta. Olisin valmis luopumaan vaikka munuaisesta, jos hän edustaisi Suomen maajoukkuetta, sillä niin ihana pelaaja on kyseessä. Tämä ensimmäinen tilanne käynnistyy siitä, kun Bonucci kuskaa palloa syvälle, kun tilaa on, mutta menettää sen huonon kosketuksen jälkeen.


Pallo eteenpäin Fortounisille, jota Italia yrittää horjuttaa ja hidastaa...


... mutta Fortounis leikkaa väkisin keskelle, siirtää yhden pelaajan sivuun kylki kylkeä vastaan ja sitten on tilaa jakaa palloa eteenpäin painottomalle puolelle.


Peli kuitenkin puuroutui laidalle, mutta kymmenen sekunnin päästä hyökkäys päätetään kuitenkin Siovasin volleylaukaukseen boksin ulkopuolelta Sirigun syliin.


Toiselta jaksolta vielä pari identtistä esimerkkiä siitä, kuinka Fortounis pystyy myös itse riistoihin. Tässä Italia on ahdistettu laidalle ja sen keskikentän kolmikko on tosiaan peilattuna. Fortounis aavistaa palautussyötön toppareille.


2v3 hyökkäys.


Syöttö laidalle oli hieman epätarkka ja Italia selviää pälkähästä.


Zeca prässää tässä kuvassa Jorginhoa, joka sortuu virheeseen ja Fortounis aavistaa taas sen. Siopas puolestaan on peilannut Verrattin.


Nyt syntyy jopa 2v2-hyökkäys ja Fortounisilla on vielä selvempi väli, johon syöttää.


Masouras kuitenkin aikailee laukauksensa kanssa ja Bonucci ehtii peittämään.


Sitten vielä tapetille joitakin hyökkäysmalleja. Ensimmäinen oli 2-4-4.


Taas 2-4-4 malli pelin alusta. Fortounisin seuraksi ylös nousivat laiturit Masouras ja Kolovos sekä keskustan pelaajista Kourbelis. Siovas ja Samaris jäivät keskustan pelaajista Zecan ja Stafylidisin, laitapuolustajien, kanssa samaan tasoon.


Tämä 3-1-3-3 malli oli mielenkiintoinen. Siovas putosi silloin kolmanneksi toppariksi ja Fortounisin seuraksi ylös menivät vain laiturit. Samaris tai Kourbelis oli yksinään hakemassa palloa topparikolmikolta ja Zeca ja Stafylidis nostivat toiseksi ylimpään tasoon.


22. minuutilta 2-3-5 malli, mutta tätä käytettiin ennemmin, jos pallo saatiin lähemmäs puolta kenttää. Siovas oli nyt selvemmin Sokratisin ja Manolasin yläpuolella vierellään Zeca oikeassa puolitilassa ja Stafylidis sivurajalla. Kourbelis, Samaris, laiturit ja Fortounis olivat yläviisikkona etsimässä vapaita tiloja.


Tässä vielä kuva, jossa näkyvät myös topparit. Tällaisesta asetelmasta puolesta kentästä kun Suomi saisi riiston Ratinassa, Sokratisilla ja Manolasilla ei pahemmin olisi suojaa...


Vielä yksi erilainen malli löytyi eli 3-4-3. Samaris noutaa nyt palloa toppareilta. Siovas ja Kourbelis ovat seuraavassa linjassa keskellä Zecan ja Stafylidisin kera. Laiturit Kolovos ja Masouras ovat ylhäällä Fortounisin kanssa Italian puolustuslinjassa.

Erikoistilanteet:


Kreikka oli avausjaksolla niin huono, että se sai yhden erikoistilanteen vain. Fortounis antoi sivuvapaapotkun ja boksin reunalle nousi kuusi pelaajaa. Kaksi jäi alemmas varmistamaan ja yksi oli laidalla.


Italia kuitenkin voitti ykköspallon.


Toisen jakson alusta sivuvapaapotku melkein samasta paikasta. Nyt boksiin on menossa kuitenkin vain neljä pelaajaa ja Fortounisin pallo karkasi Sirigun käsiin. Variaatioita on siis paljon.


Päätetään Kreikka-osio sen ensimmäiseen kulmapotkuun. Italia käytti aluepuolustusta edelleen kulmien puolustamiseen. Yllättäen Fortounis ei antanut tätä erikoistilannetta, vaan Stafylidis oli pallon takana. Boksissa on viisi kreikkalaista (Zeca, Samaris ja topparikolmikko Siovas-Sokratis-Manolas) ja Fortounis käsi pystyssä puolestaan boksin ulkopuolella.


Keskitys leijailee Manolasille, joka nikkaa pallon tarkoituksella tai vahingossa suoraan Fortounisille, joka ottaa sen rinnalla haltuun...


... ja tinttaa upean volleyn kohti takakulmaa, mutta Sirigu ottaa vielä mahtavamman torjunnan. Suomen tulee joka tapauksessa huolehtia siitä, että Kreikan kulmapotkuissa Fortounisia ei jätetä vartioimatta boksin ulkopuolelle, jos hän ei ole itse pallon takana.


Italia 4-3-3

#10 Insigne - #9 Belotti - #14 Chiesa
#6 Verratti - #8 Jorginho - #18 Barella
#4 Emerson - #3 Chiellini - #19 Bonucci - #16 Florenzi
#1 Sirigu

Hyvin paljon Italiastakin tuli jo kirjoitettua ylempänä Kreikka-osiossa, mutta otetaan nyt muodon vuoksi muutama sillekin omistettu kuva omiin kategorioihin...

Puolustus:


Italia prässäsi vieraissakin tosiaan tutusti korkealta yläkuusikollaan.


Vaikka Sokratis kierrättää miten nopeasti, heti on taas kaksi italialaista lähellä kreikkalaisia laidassa. Emerson laitapuolustajana on seitsemäntenä pelaajana tukemassa prässiä keskiviivan tuntumassa.


Pakkopalautus alas Barkasille, joka joutuu avaamaan pitkällä.


Kreikkalainen on miesvartiointipihdeissä Barellan toimesta, mutta voittaa onnekkaasti pääpallon Fortounisille, joka odottaa Italian puolustuslinjan etupuolella, joka siis tuki erinomaisesti korkeaa prässiä ollen puolessa kentässä.


Fortounis saa pari sekuntia aikaa pallon kanssa, mutta sitten kaiketi Chiesa spurttaa väkisin yläkolmikosta omalle puoliskolle ja riistää pallon fantastisella liu'ulla. Tuo osoittaa sen, että Italia on hyvin sitoutunut poppoo.


Taas korkea prässi ylhäällä ja Barkas joutuu avaamaan pitkällä.


Pallo pysähtyy keskikentän miesvartiointiin ja Insigne pääsee aloittamaan uuden vyöryn kohti Kreikan maalia. Minulla olisi ollut vielä yksi esimerkki siitä, kuinka 70. minuutillakin Italia jaksoi prässätä samalla tavalla, mutta en jaksanut kuvakaapata sitä enää erikseen, mutta se kuitenkin osoittaa sen, että joukkueen kuntopohja on hyvä. Toki voi olla, kun Italia-peli Tampereella on maaotteluikkunan toinen, että italialaiset väsyvät toisen jakson edetessä korkealta prässäämiseen, mutta tokkopa sentään.


Jorginhosta yksi esimerkki vielä. Hän antoi syötön kohti laitaa, mutta Stafylidis lukee sen ja lähtee nostamaan vastaiskua.


Jorginho paikkaa itse erheensä, hidastaa mainiosti hyökkäystä ja iskee lopulta kiinni oikea-aikaisesti saaden blokattua pallon yli sivurajasta.

Hyökkäys:


Heti alussa tuli selväksi, että Florenzi jäi edelleen Chiellinin ja Bonuccin seuraksi alas avaamaan peliä ja toisella laidalla Emerson nousi tukemaan Insignea, Belottia ja Chiesaa kuten Biraghi konsanaan.


Esimerkki 3-2-5 mallista eli Emerson nousi tosiaan vasemmalla Kreikan puolustuslinjan tasolle jopa ja lisäksi keskikentän kolmikosta tutusti Barella oli se pelaaja, joka haki tilaa Kreikan alimpien linjojen välistä. Verratti ja Jorginho olivat sitten Fortounisin ja Kreikan keskikentän linjan välissä tarjoamassa syöttöpaikkaa toppareille.


Insigne puolestaan toimi Kansojen liigan tavoin linkkinä puolustukselle ja keskikentälle, jolle pystyi pelaamaan palloa jalkaan hänen tullessa vastaan. Bonucci kuljettaa palloa ja katsokaa, kuinka syvältä Insigne hiipii yhtäkkiä pelattavaksi.


Pallo haltuun, salamannopea käännös ja eikun tempokuljettamaan kasvot kohti maalia. Kreikka sai kuitenkin pysäytettyä tällä kertaa hänet.


Parin minuutin päästä vastaava tilanne. Samaris on noussut keskikentän linjasta Fortounisin rinnalle prässäämään. Insigne liikkuu siihen tyhjään aukkoon, jonka Samarisin nousu aiheutti.


Chiellini syöttää Insignelle, tämä kääntyy ja taas on väylä kuljettaa vauhdilla.


Syöttö tällä kertaa laitaan Emersonille, joka voisi vaikkapa keskittää tästä asemasta, kun maalille on juoksemassa vauhdilla neljä pelaajaa. Näiden kanssa Suomen tulee olla tarkkana, koska maaliskuussa Insigne oli loukkaantunut eikä Suomi saanut kokemusta noista Insignen kuljetuksista.


Tässä kuvassa kaikki italialaiset ovat vastustajan puoliskolle eli sillä ei tosiaan ole ongelmaa Mancinin alaisuudessa ottaa pelin hallintaa vieraissakaan. Muoto on 2-3-5, mutta omat riskinsä tässä tietysti on, jos pallo menetetään vaarallisesti, jolloin melko moni pelaaja on pallon yläpuolella ja omiin päin tulee kiire.

Erikoistilanteet:


Italian ensimmäinen kulma kahdeksannelta minuutilta. Hieman yllättäen Emerson oli erikoistilannevastuussa. Toisella jaksolla toki Verratti antoi ainakin yhden kulmapotkun, mutta se oli oikealta puolelta eli tässä pelissä Italia suosi ulospäin kiertäviä keskityksiä. Tässä kuvassa kuitenkin boksiin nousi viisi pelaajaa ja heidät Kreikka otti miesvartiointiin. Lisäksi isännillä oli kaksi ylimääräistä pelaajaa rangaistusalueen sisällä.


Chiellini ei oikein päässyt kunnolla pallon päälle, joten Barkas poimi kesyn puskun helposti haltuunsa.


Toinen kulma pelattiin lyhyenä. Chiellini kävi hakemassa vauhtia boksin rajalta ja spurttaa kohti Barkasta. Keskitys laidalta meni kuitenkin hieman liian pitkäksi ja Chiellini ei vain ehtinyt palloon ennen Barkasta.


Otetaan agendalle sitten vielä Italian 0-3 osuma kulmapotkusta, joka pelattiin taas lyhyenä, mutta Emerson sai tällä kertaa pallon takaisin laidalleen. Maalintekijä Bonucci on vielä tässä kuvassa Samarisin hallussa.


Samaris lähtee kuitenkin kohti laitaa ja jättää Bonuccin Sokratisin huoleksi.


Emersonin keskittäessä vitosen viivalla on 2v2-asetelma, johon pallo pyritään pelaamaan.


Bonucci voittaa Sokratisin ja nikkaa pallon takakulmaan. Kreikka nolla, Italia kolme!
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #37 : 20.06.2019 klo 15:26:52

Kreikka 4-2-3-1 vs. Armenia 11.6.2019, 2-3

#9 Koulouris
#11 Pelkas - #10 Fortounis - #16 Masouras
#22 Samaris - #8 Zeca
#23 Koutris - #5 Siovas - #19 Sokratis - #18 Mavrias
#1 Vlachodimos

- Muutoksia Italia-pelistä: Maalivahti Barkas putosi jostain syystä penkille, vaikka pelasi huippupelin kolmesta päästetystä huolimatta. Manolas putosi toppareista penkille ehkä jopa ansaitusti hävittyään kaksi maaliin johtanutta 1v1-tilannetta Italiaa vastaan. Vasemmalla Koutris korvasi Stafylidiksen puolustuslinjassa ja Mavrias oli nyt alusta asti oikealla eikä vasta puoliajan jälkeen. Zeca jatkoi keskikentällä kuten Italiaa vastaan toisella jaksolla ja Siovas aloitti nyt heti topparina eikä vasta kesken pelin kuten Italiaa vastaan. Koulouris ja Pelkas nousivat kokoonpanoon ylänelikkoon ja Kolovos sekä Kourbelis putosivat penkille. Näin ollen ainoastaan Fortounis, Masouras, Samaris, Zeca, Siovas ja Sokratis säilyttivät avauskokoonpanon paikkansa.

Tämä olkoot hieman kevyempi katsaus, jossa käyn läpi asioita taas kronologisesti, koska se nopeuttaa kuvakaappaamisurakkaa, koska silloin minun ei tarvitse kelata nauhaa edestakaisin, vaan voin vain pysäyttää kuvan hetkeksi ja jatkaa sitten siitä, mihin jäin. Tarkoituksena on kuitenkin lähinnä nostaa esiin sellaisia tilanteita ja havaintoja, jotka ovat kenties uusia tai sitten nostaa esiin vain yksittäisiä esimerkkejä jo ennestään tutuista asioista liittyen Kreikan pelaamiseen. Seassa on toki myös muutama huomio Armeniasta lokakuuta silmällä pitäen teille rakkaille jalkapallon ystäville juhannuslukemiseksi.

1. puoliaika


Ensimmäisessä kuvassa näkyy yksi Kreikan rakentelumalleista eli 2-4-4. Laitapuolustajat nousivat Zecan ja Samarisin rinnalle. Laiturit ja Fortounis olivat ylhäällä hyökkääjä Koulourisin kanssa. Tässä ei ollut siis mitään ihmeellistä. Suomi pystyy tätä vastaan käyttämään ihan normaalia 4-4-2 ryhmitystään ja peilaamaan kreikkalaiset siten, että Pukki ja toinen hyökkääjä prässäävät toppareita, Sparv ja Kamara huolehtivat Zecasta ja Samariksesta sekä Lod ja vasen laituri laitapuolustajista.


Toisessa kuvassakaan ei ollut mitään outoa eli 4-2-3-1 paperiryhmityksen myötä Kreikka oli palannut pallottomana 4-4-2 muotoon, jota se käytti muun muassa Kansojen liigassa Suomeakin vastaan. Fortounis nousi kymppipaikalta jälleen ylimpään prässilinjaan kärkipelaajan tueksi ja laiturit Pelkas sekä Masouras pudottivat itsensä keskikentän linjaan Zecan ja Samarisin vierelle.


Ottelun alussa Armenian aggressiivinen iholle menevä prässi tuotti tulosta useiden riistojen myötä eikä Kreikan oma pelinrakentelu ottanut toimiakseen ensiminuuteilla. Tässä esimerkissä Zecaa prässätään, kun Koutris on antanut hänelle syötön laidasta, mutta ensinnäkään Zecaa ei päästetty kääntymään ja sitten hän vielä menettää pallon yrittäessään palauttaa sitä alas.


Syntyy 5v6 hyökkäys. Ravihevonen ja keskikentän työmyyrä Mkrtchyan tempokuljettaa.


Hän jakaa pallon oikeaan laitaan kärkipelaaja Karapetianille, joka löytää boksista 1v1-tilanteesta Mkhitaryanin Mavriasta vastaan, mutta pusku meni hieman ohi vasemmalta. Kreikan pallollinen pelaaminen on viime aikaisten tulosten perusteellakin ollut sen verran haparoivaa, että yhtä hyvin Suomikin voi Ratinassa hyödyntää kreikkalaisten hieman huolimattomia syöttöjä tai liian kauan kestäviä ratkaisuja, jotka eivät kieli itseluottamuksesta.


Tässäkin on käytössä 2-4-4 pelinavausmalli. Ja kuten olettaa sopii, vuorotellen ylänelikosta tultiin palloa vastaan. Tämä esimerkki on toki todella karrikoitu, sillä Masouras pudotti itsensä lähes jopa topparien tasolle hetkellisesti, kunnes hän lähti takaisin hölkkäämään kohti yläkertaa...


... ja nyt hän on sitten jo selvästi siellä missä pitääkin eli keskikentän linjan yläpuolella, mutta ikään kuin linkkinä yläkerran kolmelle muulle pelaajalle.


Tällä kertaa ratkaisuna oli kuitenkin se, että vasen laitapuolustaja Koutris pelasi ilmassa kohti Koulourisia, mutta tämän jatko kohti Fortounisia meni yli sivurajan, koska armenialaistoppari oli iholla kiinni estämässä vapaamman pudotuksen. Samalla tavoin Toivio-Arajuuri kaksikon tulee jaksaa pumpata eteenpäin kiinni Mitroglouhun, Donnisiin tai kuka ikinä Kreikan kärkenä Ratinassa pelaakaan.


Fortounis jakeli kulmia ulospäin kiertävinä. Boksissa oli vain neljä pelaajaa eli topparit, Samaris ja Koulouris. Armenia käytti miesvartiointia kuten Suomikin tulee tekemään. Keskitys pysähtyi kuitenkin jo reilusti ennen etutolppaa armenialaisiin pallon oltua aivan liian matala.


Armenian ensimmäisessä maalissa ohjaaja nukkui sen verran, että sen kertaaminen on lähes mahdotonta. Ilmeisesti tilanne käynnistyi kuitenkin taas siitä, että ympyröity laitapuolustaja Koutris on melko ylhäällä, kun Kreikka menettää pallon puolessa kentässä vaihteeksi. Karapetian rynnii toppariparin välistä pystyjuoksuun.


Siovas ei ehdi juoksemaan kiinni, Barkas tulee empien vastaan, Karapetian veivaa maalivahdin nurmeen ja viimeistelee etukulmasta pallon tyhjiin. Negatiivisten tilanteenvaihtojen eli vastustajan vastaiskujen puolustaminen siis vuoti Kreikalla tässäkin pelissä Italia-ottelun tavoin ja se ei ole hyvä asia, kun pallollinen pelaaminenkaan ei tosiaan ole vakuuttanut varmuudellaan kuin Liechtensteinia vastaan.


Kreikan hyökkäyspelistä on hyvä muistaa se, että Fortounis pyrkii melko usein leikkaamaan sisään ja laukomaan väkisin oikealla jalallaan sisäänpäin kiertäviä laukauksia. Vasemmalla kaistalla puolestaan Koutris tukee nousuillaan hyökkäyspelaamista, joka ei ole mikään uusi asia, vaan tätä samaa hän teki jo Kansojen liigassa eli hänen ollessaan kentällä on oletettavaa, että Kreikka vyöryy melko paljon hänen laidaltaan, jollei sitten Torosidis/Bakakis kaksikko ole myös käytettävissä oikealla laidalla.


Koutris puolestaan pystyy harhauttamaan miehensä 1v1-tilanteissa eikä aina pelkästään keskitä, vaan osaa juosta myös sisemmälle laitakaistalle, joten Raitalan ja Lodin tulee olla hereillä näissä eikä olettaa vain keskitystä. Tässä kuvassa Koutris harhautuksensa jälkeen pelasi matalan keskityksen kohti takatolppaa, mutta Masouras karistettuaan topparin ei aivan ylettänyt palloon reagoituaan silti hieman myöhässä.


Toisinaan 2-4-4 malli muuttui 2-3-5:een jo alhaalta rakentaessa eikä vasta puolessa kentässä, jos Koutris päätti nostaa itsensä ajoissa auttamaan ylänelikkoa, jolloin Siovasille avautui enemmän tilaa kuljettaa kuten tässä. Armenian muoto myös hieman rakoilee ja Siovasilla on tilaa syöttää nimenomaan Koutrisille sivurajalle. Lodin pitää olla näissä hereillä eli hän ei saa olla se pelaaja, joka lähtee prässäämään Siovasta, vaan nimenomaan toisen kärkipelaajan on tehtävä se ja Lodin on pysyttävä Koutrista lähellä, jos tämä pelaa Ratinassa.


Koutris jatkoi pallon keskelle, johon syntyi ihan potentiaalinen hyökkäys, mutta tilanne päättyi tällä erää Haroyanin katkoon.


Ja riiston jälkeen Kreikalta nähtiin taas todella löperöä negatiivisen tilanteenvaihdon puolustamista, kun Haroyan sai topparina kuljettaa pallon rauhassa yli puolen kentän. Kreikan alin linja on tutusti melko ylhäällä, joten Karapetianilla oli tilaa tehdä juoksu sinne, mutta syöttö viipyi liikaa ja hän ehti paitsioon. Zeca paikkasi laitapuolustajana hetkellisesti ylhäällä ollutta Koutrista.


Yksi kuva tähän väliin muistiin tulevaisuutta ajatellen Armenian pelinavaamisesta, koska kesäkuun maaotteluissa käytetty paperiryhmitys 4-3-3 oli uudehko juttu 4-2-3-1:n asemesta. Rakenteluvaiheessa topparipari Haroyan-Ishkhanyan levitti alhaalla ja seuraavassa tasossa olivat keskikenttäpelaajista Grigoryan, Mkrtchyan ja oikea laitapuolustaja Hambarzumyan. Näin ollen ympyröidyt sekä Mkhitaryan että tällä kertaa vasempana laitapuolustajana pelannut Hovhannisyan nousivat kärkipelaaja Karapetianin ja laitureiden Ghazaryanin ja Barseghyanin tueksi ylös. On kuitenkin helppo arvata se, että jos Hovhannisyan olisi oikea laitapuolustaja, silloin vasen laitapuolustaja olisi se, joka jäisi Grigoryanin ja Mkrtchyanin kanssa keskimmäiseen tasoon.


Kreikan hyökkäyspelaamisesta pitää mainita sellainen yksityiskohta, että jos Fortounis ei näillä sisäänleikkaamisillaan löytänyt tilaa ampua, hän jakoi usein myös ristipallon nousevalle oikealle laitapuolustajalle. Tässäkin loukkaantuneen Mavriasin tilalle tullut Kotsiras tekee pystyjuoksun, kun Armenian muoto on niin paljon painottunut kohti toista laitaa ja kapealla, jolloin oikealla sivurajalla on tilaa.


Puolenvaihdon jälkeen kolme kreikkalaista on välittömästi kohdealueella, mutta keskitys blokattiin kulmapotkuksi eli kyllä sieltä oikealtakin kaistalta Kreikalta voidaan nähdä nousuja ja silloin oman boksin puolustamisen tulee toimia keskityksissä yhtä hyvin kuin tähänkin asti.


Tässäkin kulmapotkussa Sokratis oli kohdepelaaja neljästä boksissa olleesta kreikkalaisesta, mutta taaskaan hän ei kunnolla päässyt pallon päälle.


Ja vähemmän yllättäen kulman jälkitilanteen jälkeen Kreikan negatiivisten tilanteenvaihtojen puolustaminen oli taas kesyä, kun Koutris rynnii tässä ohi miehestään ilman, että joko pallo tai mies olisi pysähtynyt.


Syntyy 2v1-tilanne, kun Samaris ei ehdi saamaan kiinni Hovhannisyania. Pallollinen Karapetian ei kuitenkaan saanut syöttöä Kotsirasin lävitse kuin toisella yrittämällä, jolloin Hovhannisyanin ehti jo kipittää paitsioon.


Kreikan suoria vapareita antoi myös tietysti Fortounis. Nyt hän ei kuitenkaan laukonut, vaan chippasi ovelasti Koutrisille vasemmalle.


Tämä jatkoi maalille, mutta armenialaiset saivat jalkoja väliin selvittäen tilanteen. Hauska kikka kuitenkin isänniltä, joka....


... oli lähellä toimia.


Sitten Armenian 0-2 osuman kimppuun. Tilanne käynnistyy siitä, kun Kreikka on riistänyt alhaalla ja yrittää itse lähteä nopeaan vastaiskuun. Fortounisin syöttö poikittain jää kuitenkin vajaaksi, kun Hovhannisyan lukee sen hyvin.


Kreikka ei ehdi välittömästi vastaprässätä, kun Hovhannisyan löytää pystyyn säntäävän Ghazaryanin.


Ghazaryan veivaa 1v1-tilanteessa kapteeni-SOKRATEKSEN tylysti nurmen pintaan ja sijoittaa pallon takakulmaan. Jos Italiaa vastaan Manolas vuoti 1v1-tilanteissa, sama kävi nyt Sokratisille. Toki virheitä tapahtui jo heitä ennen noissa ja näissä maaleissa, mutta silti puolustuksen viimeisinä lukkoina maailmanluokan toppareiden pitäisi kyetä paljon parempaan kuin nyt nähtiin näissä kesäkuun peleissä. Tampereellakin kuitenkin Kanervan pitää painottaa Pukille ja kumppaneille sitä, että 1v1-tilanteissa jopa Sokratis ja Manolas ovat täysin harhautettavissa.


Armenian puolustusmuoto oli muuten 4-4-2 eli melko odotetusti Mkhitaryan oli ylimmässä prässilinjassa Karapetianin kanssa ja laiturit putosivat Mkrtchyanin ja Grigoryanin rinnalle.


Italia-pelin tavoin Kreikan vasen laitapuolustaja antoi kulmia vasemmalta ulospäin kiertävinä. Koutris otti siis Stafylidiksen roolin tässä suhteessakin.


Kohteena jälleen Sokratis, mutta Hayrapetian sai tipattua pallon yli päätyrajan melko vaivatta.


Laitapuolustamisessa Suomen tulee olla tarkkana kreikkalaisten nopeissa seinäkombinaatioissa. Tässäkin Kotsiras lähtee pystyyn syöttönsä jälkeen ja Fortounis antaa pallon takaisin kääntymisen sijaan. Toki tämänkin voi helposti aavistaa, koska Fortounis saadessaan jalan auki tällä tavoin harvemmin tosiaan kääntyy itse, vaan syöttää palloa mieluusti sisäsyrjällä.


Taas kolme pelaajaa on boksissa ja armenialainen liukuu pallon yli päädystä. Kreikalle ties kuinka mones kulmapotku jo avausjaksolla. Sen hyökkäyspelaaminen koostui näistä laidan kautta murtautumisista hyvin pitkälti, mutta avausjaksolla Armenian boksipuolustaminen toimi riittävän mallikkaasti ja lukuisat keskitykset se selvitti ilman takaiskua. Armenian linjojen väliset etäisyydet olivat kuitenkin samalla sen verran tiiviit, että Kreikka ei pystynyt etenemään keskeltä tai pelaamaan liian montaa kertaa muodon sisään, vaan Armenia sai melko hyvin ohjattua pelin sinne, minne se halusikin eli laidoille ja puolusti sitten keskitykset riittävällä tarkkuudella tosiaan. Ratinassa pelin henki tullee olemaan melko samanlainen eli Suomi ohjannee kreikkalaiset laitoihin aivan kuten bosnialaisetkin, jolloin sitten Arajuuri-Toivio kaksikon tehtäväksi jää keskitysten puolustaminen, mutta avukseen he toki tarvitsevat vähintään painottoman puolen laitapuolustajan ja Hradeckyn, jos Kreikka hyökkää syyskuussakin aina keskitystilanteissa boksiin kolmella pelaajalla.

2. puoliaika


Toiselta jaksolta käyn läpi vain maalit, koska mikään ei muuttunut oleellisesta avausjaksosta. Armenia puolusti ja Kreikka yritti murtaa vieraiden puolustuksen enimmäkseen laidoilta. Kavennus syntyi 54. minuutilla. Fortounis nostaa käden pystyyn oikeassa reunassa ja saa jalkaansa puolenvaihdon, kun Armenian keskikenttä ei prässää tarpeeksi läheltä, vaan Pelkas saa antaa vapaasti puolenvaihdon.


Fortounisin ensimmäinen jatkoyritys keskelle ei onnistu.


Hän saa pallon uudestaan ja veivaa itsensä Ghazaryanin ja Hovhannisyanin välistä boksiin. Yksilötaitoa parhaimmillaan.


Syöttö takaviistoon Zecalle, joka paukutti boksin rajalta pallon oikeaan alakulmaan Hayrapetianin hieman helposti hörpätessä vedon sisään käsiensä kautta. Kreikka yksi, Armenia kaksi.


Armenian voittomaali syntyi 20 minuuttia myöhemmin. Kreikka menettää pallon keskialueella, kun Barseghyan liukuu katkoon.


Barseghyan antoi pallon Mkhitaryanille, joka pääsi tempokuljettamaan. Zecalla on keltainen alla, joten hän ei pysty rikkomaan kunnolla, vaan tyytyy häviämään maakaksinkamppailun. Siovas joutuu siksi irtautumaan linjasta vastaan ja samalla Barseghyan tekee itse liikkeen Siovasin selustaan tyhjään tilaan.


Oikea-aikainen syöttö ohittaa Siovasin. Barseghyanin ensimmäinen laukaus osuu tolppaan.


Rebound kimpoaa onnekkaasti takaisin jalkaan ja toinen yritys menee maaliin. Barseghyan siis itse käynnisti ja päätti tämän positiivisen tilanteenvaihdon eli vastahyökkäyksen. Kreikka puolestaan otti jo kolmannen maalin omiin samassa pelissä negatiivisesta tilanteenvaihdosta eli vastustajan nopeasta vastaiskusta!


Ottelun viimeisessä maalissa on kyse puhtaasta yksilötaidosta. Kreikka hakee kavennusta riskillä, joten vain Siovas on puolessa kentässä varmistamassa Zecan kanssa. Fortounis tulee hakemaan palloa jalkaansa Armenian muodon ulkopuolelle.


Fortounis aikoo edetä vasenta puolitilaa pitkin kohti maalia. Kyseisellä kaistaleella kreikkalaisilla on 2v7 alivoima.


Niin vain Fortounis puskee itsensä väkisin kaikkien keskelle...


... ja tulee vielä pallon kanssa ulos harhautettuaan kaikkiaan neljä pelaajaa. Viimeisenä hän vielä siirtää pallon oikealta jalalta vasemmalle ja ohittaa siten maalivahdin etukulmasta. Kierroksen maali yhdessä Insignen volley-osuman kanssa. Valitettavasti tämä osuma ei riittänyt tuomaan pisteitä kreikkalaisille, vaan Armenia kesti loppuun asti. Voitto oli Armenian ensimmäinen kuuteen vuoteen vieraskentällä EM- tai MM-karsinnoissa. Edellinen voitto tuli vuoden 2013 syyskuussa Tsekistä maalein 1-2. Saman vuoden kesäkuussa Tanska kaatui myös vieraissa peräti 0-4! Kreikan päävalmentajalla Anastasiadisilla on puolestaan paljon mietittävää varsinkin siinä, miten saada joukkueensa puolustamaan paremmin negatiivisissa tilanteenvaihdoissa tai ylipäätään olla menettämättä palloja turhan vaarallisissa paikoissa, jolloin kenttätasapaino ei ole kunnossa.
Julkea bulbul

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: TamU (JJK)


Vastaus #38 : 25.07.2019 klo 13:12:21

Edellinen viesti on turhan kuvalainauksen mallisuoritus. Ylos Tämä puolestaan turhan kommentin mallisuoritus, mutta käsittääkseni modeilla ei ole kesälomia, joten saavatpahan vähän puuhaa.
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #39 : 06.09.2019 klo 12:34:04

Italia 4-3-3 - päivitys vieraspelaamiseen

Bernardeschi 10 - Belotti 9 - Chiesa 14
Verratti 6 - Jorginho 8 - Barella 18
Emerson 4 - Romagnoli 13 - Bonucci 19 - Florenzi 16
Donnarumma 21


Italia käytti tuttua 3-2-5 rakentelumallia. Florenzi jäi odotetusti toppareiden seuraksi, kun Emerson ja Barella nostivat itsensä yläkolmikon tueksi ylös. Huomioikaa tästä kuvasta myös se, kuinka puolitiloissa operoivat Bernardeschi ja Barella etsivät jatkuvasti tiloja linjojen välistä.


Bonucci tavoittaakin syötöllään Barellan, joka kääntyy terävästi ja yrittää sitten pelata pallon heti linjan taakse. Jo toisella minuutilla näkyi siis melko oppikirjamainen esimerkki Italian hyökkäyspelaamisesta ja juuri siitä, kuinka ilman Insigneakin yksilöillä riittää taitoa hakeutua vapaisiin tiloihin kahden alimman linjan väliin, kääntyä ja edetä kohti maalia. Suomea vastaan tätä samaa tullaan varmasti näkemään, jolloin Kamaralla ja Schüllerilla on iso vastuu juuri Bernardeschin ja Barellan pysäyttämisessä ennen kuin he ehtivät kääntymään haltuunoton jälkeen.


17. minuutilta seuraava esimerkki. Bonucci löytää vuorostaan linjojen välistä Bernardeschin, joka on taas kaventanut keskelle ja siten avannut väylän Emersonille nousta. Oikealla puolella muuten tosiaan Chiesa vastasi leveydestä ja vasemmalla siis Emerson.


Bernardeschi ottaa pallon haltuun, kääntyy, jakaa viereen ja "seinä kolmannelle" -pelillä Emerson pelataan laidalta keskityspaikkaan, mutta Armenia selvisi pälkähästä.


Ja vielä yksi GIF Bernardeschin hakeutumisesta pelattavaksi puolitilaan linkiksi keskikentän ja hyökkäyksen välille. Tällä kertaa hän ei yritä kääntyä, vaan jatkaa heti Emersonille, mutta kiinnittäkää ihmeessä huomiota tuohon räjähtävään spurttiin syötön jälkeen. Pallon kanssa hän ei tietenkään yhtä nopeasti etene, muttei paljoa hitaamminkaan, joten siksi häntä ei saa päästää kääntymään ja juoksemaan kohti suojaamatonta Suomen puolustuslinjaa!


Italian avausmaalikin tuli juuri vasemman kautta. Romagnoli kuskasi vapaata kaistaa ja Bernardeschi tuli taas vastaan. Pudotus Verrattille, joka kuljetuksen jälkeen löysi Emersonin, tämä hassutti itsensä keskityspaikkaan ja samalla taka-alueella kaiketi Calisir hukkasi kohtalokkaasti kahta kokoa kookkaamman Belottin.


Armenia-pelistä yksi esimerkki siitä, kuinka taitavia italialaiset ovat poimimaan linjan taakse suuntautuvia oikea-aikaisia juoksuja. Tässäkin GIFissä Verratti löytää aloitteen tekevän Belottin, jonka viimeistely oli vain epäonnistunut, mutta häneltä nähtiin tässä pelissä pari kertaa vastaavia juoksuja aivan kuten muiltakin Italian yläkolmikon pelaajilta on nähty aiemmissa karsintapeleissä, mutta tämäkin tapa murtautua on siis edelleen Mancinin työkalupakissa.


Kolmannessa maalissa puolestaan Italia käytti 2-4-4 rakentelumallia siirryttään juuri johtoon ottelun loppupuolella. Emerson ei enää noussut niin reippaasti, vaan ainoastaan Barellan korvannut Sensi oli yläkolmikon tukena.


Sensi löytyikin linjojen välistä päästen kääntymään puolitilassa. Tämä jatkoi pallon eteenpäin kuljetuksen jälkeen boksiin Belottille, joka sitten hoiti 1v1-tilanteen mallikkaasti upottaen pallon etukulmasta sisään. Oppikirjamaali tämäkin eli kun pelaaja löytyi linjojen välistä, tämä lähti etenemään suoraviivaisesti kohti maalia ja tilanne päätettiin laukaukseen kohti maalia, joka upposi sisään.


Sitten pääsemme kuvaan, joka oli ainoa muutos oikeastaan Italian pelaamisessa aiempaan verrattuna eli se ei prässännytkään korkealta 4-3-3 muodolla, vaan käytti 4-4-2 prässiä. Kuvassa Armenia siis avaa 2-4-4 mallilla, jota Suomikin suosii, joten voi olla, että Mancini halusi harjoitella sunnuntaita varten jo tällaista vähän maltillisempaa lähestymistapaa, koska hän myös kunnioittanee Suomen saamia tuloksia toistaiseksi eikä siten välttämättä halua lähteä 4-3-3 miesvartioinnilla liikkeelle. Toki tässäkin kuvassa näkyy se, kuinka kuusi ylintä pelaajaa miesvartioivat pelaajiaan. Paljon riippuu siitä toki, että yrittääkö Suomi samaa kuin maaliskuussa, jolloin rakentelumalli ei ollutkaan 2-4-4, vaan usein jopa 3-1-3-3, jolloin italialaisten oli luonnollisempaa käyttää sitä 4-3-3 miesvartiointia kuudella ylimmällä pelaajalla, mutta jos Suomi suosii Kreikkaa vastaankin nähtyä 2-4-4 mallia, silloin Italia saattaa hyvinkin ryhmittyä tällaiseen asetelmaan hieman puolen kentn yläpuolelle, jolloin ottelusta saattaa tulla yhtä kyttäilevä kuin Kreikkaa vastaan, joka siis teki näin samoin.


Tässä on vielä varmistus ylemmälle havainnolle jo viidenneltä minuutilta. Kaksi ylintä pelaajaa eli kärki ja sitten toinen laituri prässäävät kyllä aggressiivisesti iholle asti, mutta painottoman puolen laituri pudottaa itsensä aina keskikentän linjaan.


Italialaisten ensimmäinen kulma 14. minuutilta. Tappioasemassakin se nosti vain neljä pelaajaa rangaistusalueelle, joten voi hyvin olla, että Suomeakin vastaan Italia lähestyy kulmapotkuja yhtä varovaisesti. Toisaalta sitten kulmalipulla on aina joku tarjoamassa lyhyttä variaatiota ja boksin reunalla on useita pelaajia kärkkymässä, joten ihan vain neljän pelaajan miesvartiointi ei tule riittämään, vaan myös boksin ulkopuolella on oltava hereillä. Verratti oli pallon takana ja laittoi sen ulospäin kierrtävänä, mutta saapa nähdä, että ottavatko sitten Bernardeschi ja Emerson entistä isompaa roolia sunnuntaina kulmapotkuissa.


Kuten Kreikkaakin vastaan, Italia käytti kulmapotkujen puolustamisessa aluepuolustusta siten, että yhdeksän pelaajaa oli pilkun alapuolella ja yksi sen yläpuolella. Suomen on siis turha yrittää pelata palloja vitosen viivalle, koska sinne asti Lodin pallot eivät mene tuon muurin läpi, vaan on yritettävä esimerkiksi erilaisia lyhyitä variaatioita tai sitten volleypalloja boksin reunalle.


Loppuun vielä Armenian tekemä maali. Kreikkakin pääsi vastaaviin potentiaalisiin vastaiskuihin, muttei hyödyntänyt niitä huonosti organisoitunutta puolustusta vastaan toisin kuin Armenia Karepetianin jykevällä laukauksella. Italia on haavoitettavissa riistojen jälkeen.
jartsa_76

Poissa Poissa


Vastaus #40 : 06.09.2019 klo 12:59:05

Sen vaan haluan sanoa että helvetin hienot kuvakaappaukset ja esitykset,ehkä parhaat ikinä !!

Onko nuo liikuvat kuvat giffejä? Pitääkö sun itse pohtia kuvien koot täsmällisinä pikseleinä kokosuhteineen vai skaalaako tämä foorumi automaattisesti kuvat noin täsmälliseen särmään ja hyvään kokoon? Eikös sun kuvat ole ihan kuvakaappauskuvia suoratoistopalvelusta ?

Ja kyllä kaveri taitaa olla aikamoinen asiantuntija kun noin perusteellisesti esittää analyysinsä.

Upeaa että pystytään näin terävään havainnointiin ilmaisella foorumilla nykytekniikalla. Sun luomat giffit ja kuvat ovat vertaansa vailla minkä tahansa muunkin foorumin tarpeisiin.

Sori kun häirtsin, on tässä ketjussa niin pitkiä kirjotuksia että kai tää mun kehuminen mahtuu ;)
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #41 : 06.09.2019 klo 14:57:59

Sen vaan haluan sanoa että helvetin hienot kuvakaappaukset ja esitykset,ehkä parhaat ikinä !!

Onko nuo liikuvat kuvat giffejä? Pitääkö sun itse pohtia kuvien koot täsmällisinä pikseleinä kokosuhteineen vai skaalaako tämä foorumi automaattisesti kuvat noin täsmälliseen särmään ja hyvään kokoon? Eikös sun kuvat ole ihan kuvakaappauskuvia suoratoistopalvelusta ?

Ja kyllä kaveri taitaa olla aikamoinen asiantuntija kun noin perusteellisesti esittää analyysinsä.

Upeaa että pystytään näin terävään havainnointiin ilmaisella foorumilla nykytekniikalla. Sun luomat giffit ja kuvat ovat vertaansa vailla minkä tahansa muunkin foorumin tarpeisiin.

Sori kun häirtsin, on tässä ketjussa niin pitkiä kirjotuksia että kai tää mun kehuminen mahtuu ;)
Kyllä väliin saa aina kommentoida halutessaan. Liikkuvat kuvat ovat tosiaan GIF-näytteitä, jotka olen ottanut repertuaariin vasta viimeisen kuukauden sisään säästääkseni aikaa ja vaivaa, koska noiden yli 150 kuvaa sisältävien analyysien teko kesti usein lähemmäs kymmenenkin tuntia. Täällä foorumilla pystyn muokkaamaan sitä, kuinka leveänä eli toisin sanoen suurena kukin GIF näkyy muokkaamalla "width"-arvoa. Löysin kuitenkin heti ensi kertaa kokeillessa sopivan kokoisen leveyden, joka on siis lähellä noita kuvakaappauksia, mutta kuitenkin hieman suurempi, jotta liikkuva kuva näkyy kunnolla. GIFit teen siten puolestaan, että nauhoitusohjelmalla tallennan tietyn pelitilanteen videona koneelle, jonka jälkeen lataan videon palveluun, joka muuntaa videon GIF-muotoon. Samalla voin muokata vielä aloitus- ja päättymiskohdan 15 sekunnin aikajanalla.
Taktiikkapalaveri

Poissa Poissa


Vastaus #42 : 06.09.2019 klo 16:00:22

Erinomainen analyysi Salmingilta. Jos muutaman käsitteen saisi korjata, niin se olisi vielä parempi. Halfspace englanniksi tai Halbraum saksaksi ovat tosiaankin suoraan käännettynä "puolitiloja", mutta kätevämmät käännökset kentän vertikaalisille lohkoille ovat (vasemmalta oikealle):

1. Vasen laitakaista (boksin reunasta vasemmalle)
2. Vasen välikaista (boksin reunasta maalialueen reunaan)
3. Keskikaista (maalialueen leveys)
4. Oikea välikaista
5. Oikea laitakaista

Ei liity itse analyysiin, mutta olisi myös mukavaa jos 'counterpress' tai 'Gegenpress' suomennettaisiin vastaprässiksi eikä puhuttaisi mistään "tilanneprässistä" tai "välittömästä prässistä", koska käsitteinä ne eivät kerro lukijalle mitään.
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #43 : 01.10.2019 klo 11:58:59

Armenia - Bosnia ja Hertsegovina 4-2 8.9.2019

Lokakuun maaottelut lähestyvät, joten vihdoin sain aikaiseksi paneutua syyskuussa pelattuun otteluun Armenian ja Bosnia-Hertsegovinan välillä. Koska Suomi kohtaa sekä Bosnia ja Hertsegovinan että Armenian lokakuun maaotteluissa, niiden välinen keskinäinen ottelu oli mitä mainioin tapa saada täydentävää informaatiota aiempiin havaintoihin. Käyn ottelua läpi jälleen vaihteeksi kronologisessa järjestyksessä tehden yhtä aikaa lyhyitä havaintoja kummastakin joukkueesta.

Armenia 4-3-3

Adamyan 22 - Ghazaryan 10 - Barseghyan 11
Mkrtchyan 6 - Mkhitaryan 18 - Hovsepyan 21
Hovhannisyan 13 - Ishkhanyan 15 - Haroyan 3 - Hambardzumyan 19
Hayrapetian 16

Bosnia ja Hertsegovina 4-3-3

Gojak 14 - Dzeko 11 - Visca 8
Besic 7 - Pjanic 10 - Cimirot 13
Kolasinac 5 - Zukanovic 17 - Bicakcic 3 - Todorovic 4
Sehic 12

1. puoliaika


Tässä kuvassa ottelun alusta näkyy bosnialaisten jo Kansojen liigasta tutuksi tullut 2-3-2-3 rakentelumalli, jota se suosii varsinkin silloin, kun Pjanic on käytettävissä. Kuvassa näkyy myös se, kuinka Armenia prässää ylempää 4-2-3-1 muodolla eli ylänelikko on hyvin kapealla, muttei lähde nyt vielä yltiopäiseen prässiin, kun Bosnialla on rauhassa pallo hallussa.


Armenia puolusti puolessa kentässä 4-4-2 muodossa, joka ei yllättänyt, koska niin se oli tehnyt mm. kesäkuussa Kreikkaakin vastaan. Mkhitaryan nousi siis ylimpään prässilinjaan kärkipelaaja Ghazaryanin kanssa. Normaalistihan Ghazaryan toki olisi vasen laituri, mutta koska Karapetian otti punaisen kortin Italiaa vastaan, hän ei ollut käytettävissä hyökkääjänä, mutta toki siitä huolimatta Armeniahan mätti neljä maalia bosnialaisten verkkoon. Kupittaalla 15. päivä lokakuuta tulemme kuitenkin todennäköisesti siis näkemään kaksi 4-4-2 systeemillä puolustavaa joukkuetta, vaikka Armenia olisikin paperilla 4-2-3-1/4-3-3 muodossa. Tässä kuvassa näkyy toki myös se, kuinka Bosnian kolme ylintä pelaajaa liikkuivat kapeammalle kohti toisiaan, kun pallo saatiin lähemmäs puolta kenttää rakenteluvaiheessa, jolloin laitapuolustajilla Kolasinacilla ja Todorovocilla oli väylä nousta ylöspäin.


Tässä GIFissä on nopea osoitus siitä, kuinka 2-3-2-3 rakentelumalli on muuttunut käytännössä 2-3-5:een laitapuolustajien noustua yhtä aikaa ja sitten sisemmäs kaventanut laituri Visca löydetään linjojen välistä ja samalla tosiaan Todorovic on laidalla vapaana, mutta Visca ei vain jatkanut palloa yhdellä kosketuksella oikeaan laitaan, vaan päätti palauttaa vain takaisin alas, koska hänen selässään oli toki pelaaja. Suomenkin tulee olla siis tarkkana sen suhteen, että keskikentän linjasta Sparv ja Kamara estävät tuollaisia yhden kosketuksen siirtoja nouseville laitapuolustajille ja sitten puolestaan laitureille ja laitapuolustajille tulee olla selvää se, miten nuo bosnialaisten laitapuolustajien välillä yhtäaikaisetkin nousut puolustetaan pois.


Kahden minuutin kohdalta esimerkki siitä, kuinka Dzeko pelattiin läpiajoon, mutta hän laukoi tolppaan. Ensin Dzekoa tavoiteltiin korkealla pallolla, jonka hän voitti, mutta pudotus epäonnistui. Armenian keskikenttä pääsi hetkeksi väliin, mutta purku meni suoraan Zukanovicille. Pjanic liikkui saman tien pelattavaksi toppareiden yläpuolelle ja ennen kuin armenialaiset ehtivät peittämään avointa jalkaa, hän poimi linjan taakse kirmanneen Dzekon, joka kilautti tolppaan. Aiemmissakin peleissä bosnialaiset ovat kunnostautuneet melko hyvin toimivalla välittömällä vastaprässillä. Tässä tilanteessa Armenia toki suorastaan lahjoitti pallon menetyksen jälkeen, mutta yhtä kaikki bosnialaiset käänsivät taas kerran pelin suunnan nopeasti toiseen päätyyn ja loivat maalipaikan alle kymmenessä sekunnissa riiston jälkeen. Maaliskuun kotiottelussakin Kreikkaa vastaan riistot vierasjoukkueen kenttäpuoliskolla ja niiden jälkeinen suoraviivaisuus kohti maalia aiheutti vaikeuksia kreikkalaisilla Bosniassa, joten Suomen tulee olla tarkkana pallollisessa pelaamisessaan, mikä kuulostaa selviöltä, mutta sitä ei voi liiaksi painottaa.


Armenian 1-0 maalia edelsi sovittu puolenvaihto, jolla luotiin hetkellinen 1v1-asetelma Kolasinacia vastaan, kun Bosnian muoto joutui liikkumaan sivuttain pitkän matkan ehtiäkseen puolelta toiselle. Kreikka käytti maaliskuussa vastaavia puolenvaihtoja vierasottelussaan bosnialaisia vastaan ja jo silloin Kolasinacilla oli ajoittain vaikeuksia noissa 1v1-tilanteiden puolustamisessa ennen kuin hän ehti saamaan tuen lähelle. Tässäkin hän menettää pallon hätäisellä purulla ennen kuin tuki ehtii tulla lähelle. Armenia riistää ja saa 2v2-asetelmasta keskityksen maalille, jossa Mkhitaryan on terävänä viimeistellen 1-0 osuman. Bosniallahan on ollut läpi karsintojen ongelmia laidasta tulevien keskitysten puolustamisessa kuten havainnoin ensi kerran jo maaliskuussa tähänkin ketjuun tuosta Kreikkaa vastaan pelatusta ottelusta, joten se oli varmasti Armenialla tiedossa etukäteen ja siksi tosiaan tuosta 2v2-asetelmastakin laidassa kannatti roiskaista pallo rangaistusalueen sisälle varsinkin, kun normaalisti Zukanovicin parina pelaava Sunjic oli ilmeisesti jonkin pienen kolhun takia vaihtopenkillä, mutta toki tälläkin on tornimaisuudestaan huolimatta ollut ongelmia noissa keskityspalloissa sijoittumisessa näissä EM-karsinnoissa. Tiivistettynä 1-0 maalista voisi todeta, että Armenia siis hyödynsi hienosti sekä Kolasinacin epävarmuuden 1v1-tilanteissa että bosnialaisten ongelmat keskityspalloissa.


12. minuutilla Bosnia tasoitti 1-1:een. Se ohitti helposti Armenian ylimmät prässilinjat, jotka nukkuivat, kun Bosnia laittoi vapaapotkun nopeasti peliin. Näin ollen seurauksena oli 3v4-hyökkäys organisoimatonta puolustusta vastaan ja Gojakille kyettiin luomaan laitaan 1v1-tilanne Hambardzumyania vastaan, joka ei ole kaikkein vakuuttavin 1v1-puolustaja, joten voidaan puhua jopa lievästä laadullisesta ylivoimasta laidassa. Näinpä ollen Gojak saa lopulta taitotasonsa ansiosta veivattua jalan vapaaksi ja samalla Dzeko tekee maailmanluokan liikkeen oikea-aikaisesti linjan taakse eikä kumpikaan toppari saa häntä kuriin, vaan pallo löytyy Armenian maalista.


Tässä on vielä kuva tuosta 3v4-asetelmasta. Dzeko on periaatteessa keskellä kahden topparin pihdeissä, mutta kumpikaan Haroyan tai Ishkhanyan ei lopulta seuraa häntä iholla loppuun asti.


Bosnian puolustusmuoto oli ehkä lähinnä Ratinassakin nähtyä 4-1-4-1:tä. Cimirot oli hieman muuta keskikentän linjaa alempana tukkimassa syöttöjä Mkhitaryanille linjojen väliin. Kotona Bosnian muoto saattaa olla hieman aggressiivisempi 4-4-2, jolloin aina toinen laituri kerrallaan prässää Dzekon rinnalla, mutta ainakin nyt vieraissa Bosnia on käyttänyt tätä 4-1-4-1:tä sekä Suomea että Armeniaa vastaan. Italia-pelistä minulla ei ollutkaan kuvia ollenkaan.


Ylempänä bosnialaiset prässivät ikään kuin 4-2-3-1 muodostelmalla, jolloin Pjanic nousi keskikentän kolmikosta laitureiden rinnalle Dzekon alapuolelle. Besic ja Cimirot jäivät suojelemaan puolustuslinjaa. Tämä kuva osoittaa kuitenkin sen, että Armeniallakin on kuitenkin tiloja pelata esimerkiksi vasemman laiturin Gojakin taakse Cimirot-Besic kaksikon etupuolelle sivurajalle ja lähteä sitten etenemään kohti bosnialaisten maalia.


Kesäkuusta alkaen armenialaiset ovat pelanneet 4-3-3 paperiryhmityksellä 4-2-3-1:n sijaan. Jo Kreikkaa vastaan näkyi se, kuinka Armenia on muuttanut myös karsintojen edetessä rakentelumallinsa alhaalta käytännössä 2-3-5:ksi eli vuorollaan toinen laitapuolustaja ja sitten Mkhitaryan nousevat ylös laitureiden ja kärkipelaajan seuraksi. Topparit levittävät alhaalla ja sitten keskimmäisessä tasossa ovat toinen laitapuolustaja ja kaksi keskikenttäpelaajaa, joista toinen liikkuu sivurajalle täyttämään aukon, jonka nouseva laitapuolustaja on jättänyt. Tässä tilanteessa oikea laitapuolustaja Hambardzumyan on ylhäällä ja Mkrtchyan on liikkunut oikealla sivurajalle keskimmäisessä linjassa. Hovsepyan on keskellä toppareiden yläpuolella ja Hovhannisyan pitää leveyttä vasemmalla.


Armenian puolustusmuoto muuttui ajoittain 5-3-2:een, jotta se pystyi vastaamaan siihen, kun Bosnialla oli välillä yhtä aikaa jopa viitisen pelaajaa Armenian puolustuslinjassa tai sen etupuolella. Usein Kolasinacin noustessa vasemmalta Gojak kavensi vasemmalle välikaistalle, Dzeko oli keskellä ja Visca pitämässä leveyttä oikealla laitakaistalla, joten oikealle välikaistalle puolestaan nousi sitten keskikentän kolmikosta Cimirot. Jos ja kun Suomikin hyökkää välillä 2-3-5 muodolla, jolloin Uronen nousee ylös viidenneksi pelaajaksi, Suomi ei todennäköisesti tule saamaan hetkellisiä 5v4-ylivoimia Armenian alinta linjaa vastaan, vaan eiköhän Armenian oikea laituri sitten seuraa Urosen nousun.


Ajasta 38:30 osoitus bosnialaisten vaarallisuudesta tilanteenvaihdoissa, mutta havainto myös siitä, kuinka Suomikin voi Kupittaalla horjuttaa armenialaisia riistojen jälkeen. Barseghyanin epätoivoinen ajo laidasta keskelle päättyy menetykseen usean bosnialaisen keskellä ja seurauksena on hetkessä luotu 4v2-hyökkäys, joka päättyi kuitenkin Hayrapetianin mahtavaan jalkatorjuntaan.


Ajasta 42:50 esimerkki siitä, kuinka Bosnia tutusti puolusti aktiivisesti eteenpäin ja keskikentältä sekä tarvittaessa puolustuslinjasta irrottiin jopa vastustajan puoliskolle estämään kääntyminen tempokuljetukseen. Tällä kertaa Cimirot on keskikentältä se, joka on heti selässä kiinni estämässä armenialaista kääntymästä. On varmaa, että Suomen keskustan kaksikko (Sparv-Kamara?) tulee kokemaan samanlaista hiillostusta, mutta onneksi Glen on ainakin taitava tanssimaan prässin alla notkealla lantiollaan ja luomaan itse itselleen hengähdysaikaa ennen pallon liikkeelle laittoa. Myös laitapuolustajat tulevat varmasti saamaan prässin selkäänsä, jos ja kun Suomi käyttää tuttua 2-4-4 avausmallia alhaalta.


Loppuun pari erikoistilannetta vielä. Armenian ensimmäinen kulma tuli ajassa 16:30. Bosnia puolusti tutusti vastustajan kulmapotkut alueelta. Armenia puolestaan nosti rangaistusalueelle viisi yksilöä.


Armenian ratkaisu oli tehdä hämäysjuoksu etualueella, jolla avattiin väylä pelata takaviistoon boksin reunalla, mutta sitten toteutus vain jäi uupumaan pallon karattua taivaisiin, mutta idea oli hyvä, kun Bosnia kerran miehittää oman boksinsa pilkun tuntumasta maaliviivalle melko tiheään, joten tila löytyy sitten boksin rajalta, jos ei halua kokeilla onneaan keskityspallolla bosnialaisten keskelle. Nurmela-Martonen kaksikko erikoistilanteista vastaavana kaksikkona on varmasti tietoinen bosnialaisten tavasta puolustaa kulmapotkuissa, joten jäämme odottamaan, kokeileeko Suomi tällaisia variaatioita kuin Armenia.


41. minuutilta kulmapotkuesimerkki vierailta. Karsintojen alussahan Bosnia rokotti Armeniaa vastaavanlaisella etualueelle sisäänpäin kiertäneellä pallolla, joten niiden kanssa Suomenkin tulee olla tarkkana, sillä Pjanic osaa kyllä laittaa tarkkoja palloja tuohon vitosen viivalle etutolpan tuntumaan. Boksissa oli tässä variaatiossa vain neljä bosnialaista, kun viisi on tavanomainen lukumäärä heille, mutta noita viiden boksipelaajan variaatioitakin nähtiin kyllä tässä pelissä. Armenia puolusti normaalisti miesvartioinnilla.

2. puoliaika


Armenian johtomaalia edelsi hidas hyökkäys. Lopulta palloa on liikuteltu siten, että Kolasinacia vastaan on luotu 2v1 ylivoima. Samalla Zukanovic jää turhan kauaksi Kolasinacista, jolloin Mkhitaryanille jää tila laitapuolustajan ja topparin väliin, kun Kolasinac hetken päästä irtoaa kohti pallon saavaa pelaajaa.


Kolasinac ei saa katki yhden kosketuksen jatkoa keskelle Mkhitarynille, joka pääsee kävelemään vetopaikkaan ennen kuin Zukanovic ehtii iholle ja pallo löytyykin etuyläkulmasta. Armenia osin hyödynsi siis Kolasinacin heikkoutta alaspäin kahdessa ensimmäisessä maalissaan ja kun Suomella on tarjota oikealle laidalle Lodin tasoinen yksilö, Suomenkin pitää yrittää edetä sitä kautta mahdollisimman usein.


Kolasinacia on tullut parjattua alaspäin pelaamisesta, mutta ylöspäin hän on hyvä ase. Armenian 4-4-2 muoto murtuu, kun vapaa bosnialainen löytyy kahden alimman linjan välistä. Tämä ei jatka heti vasempaan laitaan, vaan käyttää keskellä Dzekolla, joka imee mukanaan ykköstoppari Haroyanin. Dzeko puolestaan pelaa laitaan, jossa on nousun tehnyt Kolasinac. Tämä pelaa matalan pallon ja kun Haroyan ei ole omalla paikallaan katkomassa keskitystä, toinenkaan toppari saati laidalta keskelle kaventanut Hovhannisyan eivät saa keskitystä katki, vaan Gojak saa putata pallon sisään.


Tässä on vielä pysäytyskuvana se, kuinka Haroyan on poissa alimmasta linjasta Dzekon houkuteltua hänet pois sieltä liikkeellään.


Ja heti oman syöttönsä jälkeen Dzeko teki niin raivokkaan juoksun, että hän on Kolasinacin keskityksen lähtiessä ehtinyt sinne, missä Haroyanin olisi pitänyt olla katkomassa keskitystä, mutta tämä jäi hieman lönkyttelemään kaiken lisäksi eikä siksikään ehtinyt enää katkoa matalaa palloa. Taka-alueella puolestaan Hovhannisyan jäi tosiaan väärälle puolelle Gojakia. Hovhannisyania ei muuten edes nähdä valitettavasti Turussa, koska hän on loukkaantumisen takia sivussa lokakuun peleistä. Olisin todella halunnut nähdä tuon pikakiiturin, joka kuuluu ilman muuta toistaiseksi lohko J:n tähdistöön pelipaikallaan puolustuspuutteista huolimatta.


Havainnot on hyvä päättää voittomaaliin. Työhevonen Mkrtchyanin ryövää pallon Gojakilta. Armenia käynnistää vastahyökkäyksen ja Mkhitaryan saa pallon vasempaan laitaan, jolloin bosnialaisten lähes koko pakka on pelattu taas tilanteesta hetkellisesti ulos puolenvaihdolla. Oikea toppari Bicakcic ei ehti peittämään keskitystä ja taas kerran bosnialaisten rangaistusalueen puolustaminen vuotaa keskitystilanteessa. Painottomalta puolelta nousun tehnyt Hambardzumyan niittaa pallon reppuun, kun vielä puolessa kentässä hänen sisäpuolellaan ollut Duljevic ei ole viitsinyt seurata nousua loppuun asti eikä toinen toppari Zukanovickaan ehdi blokata syöttöä takatolpalle. Keskemmälle kaventanut Kolasinackaan ei puolestaan huomaa ajoissa sitä, että laituri Duljevic ei seurannutkaan loppuun asti Hambarzdzumyania.
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #44 : 12.10.2019 klo 22:49:27

Armenia 4-3-3 vs. Liechtenstein

Adamyan 22 - Karapetian 20 - Barseghyan 11
Ghazaryan 10 - Pizzelli 8 - Hovsepyan 21
A. Hovhannisyan 14 - Ishkhanyan 15 - Haroyan 3 - Hambardzumyan 19
Hayrapetian 16

Pari pikaista havaintoa talteen tähän ketjuun tiistaita silmällä pitäen. Toki liikaa en halunnut antaa painoarvoa tälle pelille, koska Suomi on aivan eri tason vastustaja kuin Liechtenstein, mutta kunhan nyt halusin vain tarkistaa tiettyjen aiempien havainnoitujen asioiden toistuvuutta.

Puolustus:


Armenian ykköstoppari Haroyan ei edelleenkään pelkää jättää tonttiansa puolustuslinjassa, vaan irtoaa tarvittaessa kauaskin vastaan jättäen aukon linjaan, jos hän ei onnistukaan katkossa. Tämä on hyödynnettävissä tiistainakin. Tässä GIFissä hän toki tekee katkon ja voittaa pallon Armenialle.


Puolessa kentässä Armenian puolustusmuoto vaikutti olevan yhä 4-4-2, vaikkeivat armenialaiset sitä kovin montaa kertaa joutuneet käyttämään avausjaksolla, koska he pitivät palloa 60-prosenttisesti. Ghazaryan nousi keskikentältä mkhitaryanmaisesti kärkipelaajan rinnalle ylimpään prässilinjaan, kun laiturit Adamyan ja Barseghyan putosivat Pizzellin ja Hovsepyanin rinnalle.


Ylempänä prässimuoto oli lähinnä 4-2-3-1. Ghazaryan oli Karapetianin alapuolella kera laitureiden, kun Pizzelli ja Hovsepyan jäivät puoleen kenttään suojaamaan puolustuslinjaa. Armenialaiset ovat melko kapealla, joten tilaa on löydettävissä sivurajoilta.


Toisen jakson alusta vielä esimerkki Armenian hieman puolittaisesta ja laiskasta tilanteenvaihtopelaamisesta menetyksen jälkeen. Hovsepyan on tehnyt itsensä pelattavaksi taas toppareiden yläpuolelle, mutta hänen syöttönsä eteenpäin pysähtyy isäntien ex-kapteeni Polverinoon, joka pelaa viereen Haslerille. Tämä löytää syötöllä vapaan pelaajan kolmen armenialaisen välistä ja saa seinäsyötön vielä takaisin itselleen. Sitten yksi isäntien harvoista futareista eli Hasler pelaa nopean tempokuljetuksen päätteeksi syötön boksiin toiselle taiturille Salanovicille, mutta hän tuhlaa valitettavasti avopaikan.


71. minuutilla samanlainen vastahyökkäys Haslerin kautta kuitenkin tuotti tasoitusmaalin! Liechtenstein katkoo tällä kertaa omassa boksissa ja tulee sieltä pelaamalla jopa pois, johon Kolvidssonin alaisuudessa on pyrittykin viimeisen vuoden ajan roiskimisen sijaan. Hasler saa pallon alhaalta jalkaansa, suojaa, kuljettaa ja jakaa taas eteenpäin Salanovicille kuljetuksen jälkeen. Tämä leikkaa keskelle tuplattunakin, laukoo, itseään hetkeä aiemmin hieman loukannut Hayrapetian tiputtaa eteen ja Frick on haaskalla tasoittamassa, kun K. Hovhannisyania laitapuolustajana paikannut A. Hovhannisyan on sijoittunut heikosti liian keskelle. Jos Armenia on yhtä haluton juoksemaan omiin päin tiistainakin, eiköhän Lod-Pukki akseli värkkää ainakin yhden osuman.

Hyökkäys:


Hovsepyan ja Ghazaryan olivat keskikentältä ne, jotka tarjosivat itseään pelattavaksi toppareiden yläpuolelle puolessa kentässä, Pizzelli nosti siis itsensä keskikentältä neljänneksi mieheksi ylös (usein oikealle välikaistalle) melko odotetusti, joten muoto muuntui 2-2-6:een/2-4-4:een hyökätessä riippuen laitapuolustajien korkeudesta sivurajoilla, mutta tutusti siis molemmat laitapuolustajat olivat yhtä aikaakin ylhäällä.


Armenian yksi tapa hyökätä oli pelata korkea pallo Karapetianille, joka sitten pudotti laitaan taitaville 1v1-haastajille. Kreikkahan pelasi hieman samoin maaliskuussa, mutta se pelasi palloja ennemmin linjan taakse juoksuun, kun puolestaan Armenian alakerrasta pallo pelattiin isäntien alimman linjan etupuolelle kohdehyökkääjänä toimineelle Karapetianille. Suomen toppariparillakaan ei tule olemaan helppo iltapuhde tiistaina Karapetiania vastaan painiessa ja Raitalan/Urosen pitää myös olla hereillä, jos ja kun Karapetian pystyy pudottamaan palloja viereen Barseghyanille tai Adamyanille kuten tässä GIFissä.


Ajasta 9:40 hyvä esimerkki armenialaisten tuulennopeista yksilöistä tilanteenvaihdoissa. Hayrapetian laittaa pallon nopeasti peliin kulmapotkun jälkeen ja Barseghyan on karata laidalta karkuun, kunnes Salanovic kaataa hänet varoituksen arvoisesti estääkseen potentiaalisen 3v3-hyökkäyksen syntymisen. Tässäkin näytteessä on hyvä osoitus siitä, kuinka Armenialla on useita pelaajia, jotka pystyvät juoksemaan pallon kanssa todella lujaa tilanteenvaihdoissa. Suomen vastaprässäämisen tulee toimia Veritakselle siten, että nämä tilanteet estetään jo ylempänä kenttää ennen niiden syntymistä.


Toinen näyte vielä Karapetianista, joka on taas pudottamassa pallon omille ja juoksee heti perään boksiin, mutta Adamyan passi ei vain tullut perille linjan taa tuolla kertaa.


Jatkotilanteessa kuitenkin Liechtensteinin puolustajista Kaufmann hölmöilee pallon yhden miehen vastaprässin toteuttaneelle Ghazaryanille, joka jakaa viereen Barseghyanille ja tämän vasuri puhuu tarkasti takakulmaan 0-1 maalin arvoisesti.

Erikoistilanteet:


Armenian kulmapotkuja antoi taitava vasuri Pizzelli Mkhitaryanin ollessa poissa. Boksissa oli vain neljä kohdetta, joista ykköstoppari hieman muita taaempana. Keskitys kuitenkin kaarsi suoraan Büchelin hyppysiin.


Vastustajan kulmapotkuissa Armenia käytti yhä miesvartiointia.
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #45 : 13.10.2019 klo 19:59:29

Bosnia ja Hertsegovina - Suomi 12.10.2019, 4-1

Bosnia ja Hertsegovina 4-3-3

Gojak 14 - Hodzic 11 - Visca 8
Saric 21 - Pjanic 10 - Cimirot 13
Kolasinac 5 - Bicakcic 3 - Kovacevic 18 - Kvrzic 4
Sehic 12

Suomi 4-4-2

Tuominen 7 - Pukki 10
Soiri 13 - Sparv 14 - Kamara 6 - Lod 8
Uronen 18 - Arajuuri 2 - Toivio 4 - Raitala 22
Hradecky 1

Sain kuin sainkin aikaiseksi vielä läpikäydä eiliset havainnot tämän vuorokauden puolella enkä vasta huomenna. Olin yllättynyt siitä, että Prosinecki ei valinnut avaukseen Zukanovicia, Sunjicia ja Bajicia, vaan korvasi heidät Kovacevicilla, Kvrzicilla ja Hodzicilla, joista Kovacevic teki maaotteludebyyttinsä ja Kvrzicillakin oli kokemusta vain muutamasta ottelusta, mutta nekin oikeana laiturina eikä laitapuolustajana. Kumpikin toki sittemmin suoriutui urakastaan jopa kiitettävästi. Besicin putoaminen keskikentältä penkille oli myös lievä yllätys, koska oletin ennemmin Saricin tai Cimirotin aloittavan penkillä. Kuva (15)- ja GIF (30)-havaintojen nopeuttamiseksi listaan havainnot jälleen vain kronologisessä järjestyksessä alle, mutta sitä ennen vielä pari muistuttavaa kuvaa aiemmista havainnoista:


Tässä kuvassa näkyy hyvin se, miten Dzekon prässi kohdistui erityisesti Suomen rakenteluvaiheessa Toivioon, joka on pallovarmempi kuin Arajuuri. Arajuuri sai usein rauhassa kuljettaa jopa puoleen kenttään Dzekon kävellessä vieressä, mutta Toiviota Dzeko prässäsi ahkerasti ja esti tämän peliä edistävät syötöt. Erinomaista scouttausta Prosineckilta. Lisäksi tässä kuvassa näkyy nyt Bosnian muoto pallottomana, joka oli siis 4-1-4-1. Cimirot pelasi muuta keskikentän linjaa alempana, vaikka ennen peliä ounastelin, että ehkä Besic saattaisi hoitaa tämän roolin.

Aggressiivinen eteenpäin puolustaminen on yksi bosnialaisten tavaramerkeistä. Puolustuslinjastakaan ei pelätä tulla vastaan vastustajan kenttäpuoliskolle estämään kääntymisiä tempokuljetukseen. Riskinä toki on, että jos Suomi kykenee pelaamaan prässin ohi, sitten linjan takana on kyllä tilaa juosta. Sparvin ja Kamaran tulee kuitenkin vähintään olla valmistautuneita siihen, että heitä tullaan prässäämään voimakkaasti selän puolelta, mutta onneksi Kamaralla on ainakin taitoa tanssia pallollisena siten, että hän kykenee luomaan itselleen tilaa hengähtää ennen pallon pelaamista eteenpäin.


Nyt maalivahdin avaus tavoittaa kreikkalaisen ja tämä jatkaa kohti laitaa, mutta Kolasinac puolustaa eteenpäin voimakkaasti.


Kolasinac kampeaa väkisin pallon itselleen ja lähtee kuljettamaan.


Kuljetys tyssää heti vastaantulevaan kreikkalaiseen, mutta pallo joka tapauksessa Bosnialle.


Tässä kuvassa Kreikka on riistänyt juuri pallon ja lähtee vastaiskuun.


Alimmasta linjasta Zukanovic tulee vastaan kuten Kolasinac aiemmissa kuvissa ja pysäyttää tylysti hyökkäyksen. Hieno suoritus, mutta jälleen kerran, jos Suomi pääsisi hänen ohitseen, vastaiskulle aukeaa rutkasti tilaa.


Seitsemänneltä minuutilta hyvä esimerkki Pjanicin merkityksestä prässin purussa. Zukanovic syöttää kulmalipulta prässin alta vapaaksi liikkuneelle Pjanicille, joka jo Kansojen liigassa laskeutui hakemaan palloa paljon alhaalta ja teki sitä myös nyt tarvittaessa.


Ja ennen kuin Pjanicin kimppuun ehtii kreikkalainen, hän on vaihtanut puolta.


Oikealla laitapuolustajalla Bicakcilla on seurauksena vapaa väylä nousta.


Pari minuuttia edellisestä ja Kreikka ahdistaa Pjanicia kolmesta suunnasta menetyksen jälkeisellä välittömällä vastaprässillä.


Pjanic imee viimeiseen asti miehet itseensä ja antaa sitten vapauttavan syötön Sehicille, joka vaihtaa puolen taas oikealle ja Bosnia pääsee vaivatta prässin alta pois. On mielenkiintoista nähdä se, miten bosnialaiset pärjäävät Ratinassa ilman Pjanicin rauhoittavaa vaikutusta, jos Suomi prässää ylhäältä. Toisaalta taitoa piisaa kuitenkin niin paljon, että en välttämättä lähtisi yrittämään tällaista kreikkalaisten kokeilemaa aggressiivista prässäämistä, koska sitten voi kolista omissa.

1. puoliaika


Suomen puolustusmuoto oli tutusti 4-4-2 ja kuten ennakoin, toinen kärkipelaajista liikkui sen verran lähellä aina Pjanicia, ettei tälle voinut pelata Suomen ylimmän prässilinjan taakse, vaan Pjanicin piti pudota toppareiden viereen, jos hän halusi pallon jalkaansa. Tässä kuvassa Tuominen on Pjanicin iholla ja hänelle sitä varjostajan viittaa sovittelinkin enemmän ennakossani. Kuvassa näkyy myös se, kuinka keskikenttäpelaajista Saric putosi hakemaan palloa myös usein puoleen kenttään, koska Pjanic oli tosiaan vartioituna. Kamara puolestaan on irtoamassa Suomen keskikentän linjasta prässäämään Saricia, joka oli hänen taisteluparinsa läpi illan aivan kuten Ratinassakin!


Bosnian ensimmäinen kulmapotku tuli jo minuutin kohdalla. Pjanic antoi tutusti sisäkierteisiä palloja etualueelle/vitosen viivalle, mutta Arajuuri voitti tämän ykköspallon.


Bosnian rakentelumuoto oli puolessa kentässä 2-3-5 silloin, kun Saric ei pudonnut Pjanicin vierelle. Suomen matalasta prässistä johtuen kotijoukkueen ei tarvinnut ollenkaan avata ottelun alussa alhaalta etukäteen esiin nostamallani 2-3-2-3 variaatiolla, koska Suomi antoi bosnialaisten kuljettaa pallon rauhassa pallon puoleen kenttään. Tuominen oli jälleen lähellä Pjanicia.


Heti perään toinen esimerkki bosnialaisten aggressiivisesta eteenpäin puolustamisesta, joka on ollut sen tavaramerkki Kansojen liigasta alkaen Prosineckin alaisuudessa, mutta tällä kertaa Suomi pääsee kerrankin pois prässin alta, kun Lod jatkaa pallon Kolasinacin ohitse nätisti Tuomiselle yhdellä kosketuksella ja prässin ohi päästyään Suomi pääseekin 4v5-hyökkäykseen. Pjanic kuitenkin ehtii kampeamaan Tuomisen pallosta pois juuri ennen kuin tämä oli syöttämässä takaisin Lodille laitaan. Tällaisia prässinpurkuja olisi ollut ilo nähdä useamminkin avausjaksolla. Toivio malttoi pitää pään ylhäällä löytääkseen Lodin ja Jasse puolestaan tuli lähelle tueksi yhden kosketuksen siirtoa varten.


Vielä kolmas esimerkki isäntien eteenpäin puolustamisesta. Raitala katkoo ristipallon ja yrittää pudottaa Lodille, mutta Kolasinac irtoaa taas alimmasta linjasta vastaan Suomen puoliskolle saaden tällä kertaa Lodilta riiston aikaiseksi eikä tule ohitetuksi.


Vaihteeksi Suomeltakin hyvä vastaprässi menetyksen jälkeen ylhäällä. Sparv saa pakotettua lopulta isännät purkamaan pallon Suomelle. Puolustuslinja tuki hyvin vastaprässiä puolessa kentässä eikä pudottanut liian aikaisin alas.


Vasta kahdeksan minuutin kohdalta löytyy ensimmäinen esimerkki Suomen jostakin rakentelumallista, joka oli tässä tapauksessa 2-3-5, jota Suomi suosi Ratinassakin melko paljon bosnialaisia vastaan ja taas kerran Toivion puoli on blokattu, jolloin Arajuuri ja tässä kuvassa Sparv saa kuskata palloa ilman prässiä, kun huomio on siinä, että Toiviolle ei saada pelattua. Uronen on puolestaan nostanut sivurajalla itsensä viidenneksi pelaajaksi ylös. Huomioitavaa on myös se, että Saric puolestaan vartioi taistelutoveriaan Kamaraa kuten Tuominen Pjanicia.


Sparv onnistui löytämään Soirin, joka oli tietysti kaventanut välikaistalle, kun Uronen piti leveyden sivurajalla. Jälleen kuitenkin pallovarmuus petti, kun Soirin yhden kosketuksen jatko meni liian eteen ja Kvrzic ehti liukua pallon sivurajasta yli.


Ratinassa keskikentän taisteluparit olivat Sparv-Besic, Kamara-Saric ja Forsell-Cimirot. Tässä ottelussa Tuominen merkkasi tosiaan useimmiten Pjanicin, Sparv oli lähellä Cimirotia ja Kamara puolestaan kamppaili taas Saricia vastaan kuten onkin jo tullut todettua monesti.


Ihana taistelupari taas ytimessä. Kamara seurasi rajaheiton jälkeen Saricia päätyyn asti ja peitti keskityksen kulmapotkuksi.


Itse sisäkierteinen kulma kaarsi jälleen kohti etutolppaa, jonne Hodzic juoksi, mutta pallo oli sen verran korkea, että se leijaili Hradeckyn käsiin asti.


Bosnialaiset antoivat paljon keskityksiä ottelun alussa. Ennen peliä kysymysmerkkinä oli se, että pystyisikö Suomi ohjaamaan nuo keskitykset tulemaan yhtä hyvin kuin Ratinassa sivurajoilta eikä välikaistoilta? Valitettavasti aivan yhtä hyvin Suomi ei onnistunut, sillä tämänkin esimerkin keskitys tulee rajaheiton jälkeen puolitilasta/välikaistalta turhan läheltä omaa maalia eikä kauempaa sivurajalta. Toivio kuitenkin teki tärkeän katkon.


Pjanic antoi kulmat toiseltakin puolelta ja ironisesti kaiken sisäkierteisten pallojen hehkutuksen jälkeen tästä ulospäin kiertäneestä keskityksestä syntyi isäntien vaarallisin tilanne kulmapotkuista tässä ottelussa. Toivio kadotti miesvartioidessaan Bicakcicin, joka kuitenkin nikkasi niukasti yli maalin.


Bosnia oli lähellä siirtyä johtoon jo 13. minuutilla, mutta Gojak oli niukasti paitsiossa. Ohjaaja pyöritteli vielä uusintoja tilanteen käynnistyessä, mutta Pjanic kykeni pelaamaan linjojen väliin Viscalle, kun Suomen kaksi alinta linjaa eivät olleet tutun tiiviinä, vaan Sparvin ja Soirin välissä oli aukko, jonka tosin Uronen olisi voinut paikata tulemalla aggressiivisemmin vastaan Viscaan kiinni linjojen väliin.


Visca pääsee kuitenkin kääntymään, kun Uronen ei tullut heti vastaan, vaan vasta haltuunoton jälkeen. Arajuuri keskittyy Cimirotiin ja Toivio puolestaan Hodziciin. Paitsiomaalin tekijä Gojak on vasta juoksemassa boksiin tässä vaiheessa Kamaran pihdeistä. Suomen muoto on niin kapealla tosiaan, että isäntien oikealla laitapuolustajalla Kvrzicilla on täysin vapaa väylä edetä keskityspaikkaan.


Visca ehtii jakaa pallon laitaan ennen Urosen tulemista iholle. Soiri oli niin kapealla, ettei hän ehtinyt katkomaan keskitystä kuten ei lopulta Uronenkaan. Kamara puolestaan jätti Gojakin puolustuslinjan huoleksi, mutta kukaan ei lopulta merkannut tätä, kun linjaa nostettiin samaan aikaan. Raitala oli hieman muita alempana, mutta löi jarrut kiinni onneksi ajoissa kuten Viasatin lähetyksessäkin todettiin.


Ajassa 16:20 Raitala menettää pallon ylhäällä, mutta vastaprässillä sentään estettiin vastustajan suoraviivainen eteneminen kuten parhaimmillaan Tampereen ottelussa. Sparv oli reagoinnillaan avainasemassa hyökkäyksen hidastajana yhdessä Jugin ja Lodin kanssa.


16. minuutilla Suomi sai pelattua Sparvin kautta ensimmäisen toivomani puolenvaihdon luoden Lodille 1v1-tilanteen Kolasinacia vastaan. Lod saikin veivattua jalkansa vapaaksi, mutta keskitys Tuomiselle jäi hieman taakse. Katsokaa myös, kuinka hitaaasti Gojak lönkyttelee alas auttamaan Kolasinacia.


19. minuutilta seuraavaksi pari näytettä. Uronen-Soiri kaksikko vuotaa taas laidalla 2v2-tilanteessa ja bosnialaiset pääsevät keskittämään taas boksiin läheltä rangaistusaluetta sivurajan asemasta. Arajuuri kuitenkin kampeaa boksissa pomppupallon Suomelle.


Pallo ajautuu Kamaralle, jolta nähdään nyt hyvää malttia ja pallovarmuutta bosnialaisten vastaprässin alla. Hän löytää Soirin, joka vuorostaan pelaa eteenpäin Pukille. Tämä ohittaa 3v3-tilanteessa debytantti Kovacevicin, joka kuitenkin ehtii vielä paikata rynnimisensä ryöväämällä pallon Pukilta boksissa, kun tämä aikaili ratkaisunsa kanssa liiaksi.


21. minuutilta esimerkki siitä, miksi Sparv on niin arvokas yksilö ja ehkä joukkueen paras oman rangaistusalueen suojelija keskityksissä toppareiden ohella. Raitala ja Lod puolustavat laidassa 2v2-tilanteessa Kolasinacia ja Gojakia vastaan, mutta silti Kolasinacin keskitys tulee Raitalan läpi. Sparv kuitenkin liukuu keskityksen kulmapotkuksi. Vastaavia katkoja on nähty lukuisia näissäkin karsinnoissa ja varsinkin Ratinassa Kreikkaa vastaan Tim loisti tällaisissa katkoissa. Pieni ja voittava teko, vaikka tässä pelissä tulosta ei tullutkaan.


Bosnia puolusti puolessa kentässä 4-5-1 muodossa eikä siis enää 4-1-4-1 muodossa kuten esimerkiksi Ratinassa tai viimeksi Armeniassa. Hodzic prässää tietysti ahnaasti Toiviota, kun tällä on pallo.


Esimerkki vaihteeksi heikosta pallovarmuudesta omalla puoliskolla yhdistettynä bosnialaisten tavaramerkkimäiseen eteenpäin puolustamiseen vastustajan puoliskolla. Pjanicin syöttö katkeaa Raitalaan, joka pelaa eteenpäin heti, mutta Lod ei tällä kertaa kykene ohittamaan yhdellä kosketuksella prässiä, vaan Pjanic ryntää hänen selästään katkomaan Kamaralle tarkoitetun syötön, jonka jälkeen Raitalan on pakko purkaa pallo kauaksi takaisin isännille.


Kuten todettua, avausjaksolla Saric pudotti ajoittain auttamaan Pjanicia rakentelussa, kun tämä pelattiin pois Tuomisen ja Pukin voimin, mutta kun Saric putosi alemmas, Bosnialla oli tosiaan 4v2 ylivoima rakenteluvaiheessa puolessa kentässä. Jos vielä ihan ensimmäisessä esimerkissä Kamara jaksoi irrota prässäämään Saricia, tässä kuvassa hän tyytyy olemaan keskikentän linjassa ja antaa isäntien pyörittää peliä keskiympyrässä rauhassa, mutta 4v2 ylivoiman turvin bosnialaiset kuitenkin pääsivät etenemään Suomen kenttäpuoliskolle väkisinkin kerta toisensa jälkeen.


26. minuutilta vaihteeksi positiivinen esimerkki tilanteenvaihtopelaamisesta prässin alla, kun Kamara-Sparv akseli pelaa maitse pallon juoksuun Tuomiselle, joka keskittää takatolpalle, mutta Pukki ei aivan yllä palloon karistettuaan sekuntia ennen Kovacevicin iholtaan hämäysliikkeellä. Jos Suomi olisi tästä maalannut, pelin kuva olisi voinut olla erilainen. Ja vaikka avausjaksolla Suomi menetti palloja liikaa omalla puoliskolla, sillä oli myös omat hyvät hetkensä kuten tämä ja muutama ylempikin esimerkki on näyttänyt, joten ei pidä vaipua liikaan synkkyyteen. Vastahyökkäystilaisuutta muuten edelsi se, että tuon ylemmän esimerkin 4v2 ylivoimin turvin juuri Saric pääsi kuljettamaan vapaasti prässin ohitse Suomen puoliskolle, mutta Toivio katkoi syötön, jonka jälkeen sitten käynnistyi Kamaran ja Sparvin kautta vastaisku.


Suomi yritti prässätä ylhäältä ensimmäisen kerran vasta 26. minuutilla. Ensimmäinen yritys päättyi siihen, että Bosnia tuli heittämällä ohi Suomen ylimpien pelaajien, jonka jälkeen Tuominen rikkoi viisaasti Saricia. Pjanic pudotti toppareiden väliin ja Kamara ikään kuin merkkasi hänet, vaikkei mennytkään iholle. Pukki ja Tuominen hoitivat topparit, mutta prässi epäonnistui siksi, että seuraavassa aallossa Saric oli tosiaan täysin vapaana, koska Sparv ei voinut irrota Cimirotin luota, Lod huolehti Kolasinacista ja Uronen puolestaan Kvrzicista. Tavallaan siis Kamaran ja Tuomisen olisi pitänyt yhdessä saada peitettyä vain syöttösuunnat Saricille, mutta siinä he eivät onnistuneet. Onneksi kuitenkin Jasse pelasi tilanteen loppuun asti ja pysäytti hyökkäyksen.


Bosnia siirtyi johtoon 28. minuutilla, kun vaihtomies Hajrovic maalasi Kvrzicin passista. Tilanne syntyi siten, että Suomi oli hetkellisesti 4-5-1 muodossa Bosnian kierrätettyä pallon syvältä takaisin puoleen kenttään, jossa Bicakcic syötti viereen Pjanicille. Pukki oli yksin prässäämässä kahta pelaajaa, joten Pjanic pääsi kuljettamaan vapaasti Suomen puoliskolle. Hodzic teki itsensä pelattavaksi linjojen väliin ja sai syötön, mutta nyt Uronen oli hyvin selkäpuolella estämässä kääntymistä toisin kuin siinä paitsiomaalissa. Siitä huolimatta Hodzic pyörähti Jeren ohi ja Arajuuri joutui puuttumaan peliin katkomalla lopulta tilanteen. Vastaprässi toimi kuitenkin hyvin ja irtopallo lävähti isäntien jalkaan. Cimirot jakoi laitaan Kvrzicille ja samalla Arajuuri oli vasta palaamassa puolustuslinjaan. Lopulta Kvrzic löysi anteeksiantamattomasti Soirin ja Tuomisen välistä väylän syöttää boksiin Hajrovicille, jota Arajuuri ei ehtinyt havannoida tarpeeksi nopeasti palatessaan linjaan aiemman katkonsa jälkeen. Kaiken kruunasi sitten Hradeckyn antautunut torjuntayritys, vaikken maalivahtipelaamisen asiantuntija olekaan, joten häntä ei voi syyttää, vaan virheitä tapahtui jo ylempänä. Bosnia houkutteli viisaasti ensin Tuomisenkin alemmas auttamaan puolustusta, jonka jälkeen se kierrätti toiselle puolelle Pjanicin kautta ja kun Uronen ei saanut katki Hodzicin kääntymistä, ongelmat alkoivat kertaantua Arajuuren jouduttua irtoamaan alimmasta linjasta polvivaivaisena.


Suomen ensimmäinen kulmapotku tuli ajassa 31:50. Lod oli tutusti pallon takana, mutta boksissa oli peräti kuusi suomalaista. Huomionarvoista tässä kuvassa on kuitenkin se, että tähän asti Bosnia oli puolustanut kulmapotkut alueelta, mutta nyt se oli ottanut ensi kerran käyttöön miesvartioinnin!


Lod yritti pelata pallon kohti Sparvia, mutta Sehic haki kaukaa pallon lopulta syliinsä.


Välillä ylhäältä prässätessä Saric oli toisena pelaajana ylhäällä ylimmässä prässilinjassa kuten maaliskuussa Kreikkaakin vastaan ja Kansojen liigassakin, joten muoto oli siis käytännössä 4-4-2. Tässä ei ollut mitään yllättävää varmastikaan Kanervalle. Näissä tilanteissa Pjanic liikkui lähempänä Kamaraa estäen tämän osallistumisen pelinrakenteluun.


Bosnian pilkkuun johtanut tilanne syntyi siitä, kun kotijoukkue väläytteli taas erinomaista eteenpäin puolustamistaan. Pelinavausvaiheessa Bosnia peittää taas syötöt Toiviolle ja Kamaralle, joten Väisänen on pallossa. Soiri tulee vastaan, mutta niin tulee Hajrovickin, joka ryövää pallon Suomen puoliskolla, kuljettaa sitten neljän pelaajan välistä ennen kuin syöttää Kolasinacille, joka pelaa boksiin Gojakille ja lopulta Kolasinac itse pommittaa pallon Soirin käteen tuomarin mielestä pilkun arvoisesti. Tässä GIFissä ei toki näy 15 sekunnin rajoituksen vuoksi tuota Kolasinacin viimeisintä laukausta Soirin käteen, mutta eivätköhän kaikki ole sen nähneet, joten en jaksa tehdä erillistä GIFiä siitä, kun tässä kuitenkin näkyy se, miten Bosnia eteni boksiin ennen käsivirheen syntyä. Pallovarmuuden puute kostautui taas kerran, vaikka sen piti olla yksi Suomen avainteemoista.


Suomen 2-4-4 avausmalli oli ensi kertaa kuosissa vasta 37. minuutilla ja se kertoo siitä, ettei vierasjoukkueella ollut pahemmin hengähdyshetkiä avausjaksolla. Bosnialla puolestaan Saric on taas noussut ylimpään prässilinjaan Hodzicin rinnalle.


Viimeinen näyte avausjaksolta. Suomi tulee vaihteeksi hyvin pois prässin alta ja lopulta Sparv on itse päättämässä hyökkäystä boksin reunalla, mutta se ei näy tässä GIFissä valitettavasti. Huomionarvoista on kuitenkin Urosen moderni laitapuolustajan juoksu sisempää laitakaistaa pitkin, kun Soiri on pitämässä leveyttä sivurajalla ja tilan luonti siis takaviistoon Sparvin laukaukselle, kun Urosen mukaan tarttui Pjanic. GIF päättyy siis siihen, kun Uronen saa pallon Soirilta juoksunsa päätteeksi. Tuon jälkeen hän sitten vain syötti taaksepäin boksin reunalle ehtineelle Sparville, joka tulitti kohti etuyläkulmaa, mutta Sehic liimasi pallon näppeihinsä.

2. puoliaika


45:40 Toisen jakson aluksi Tuominen siirtyi vasemmalle, Pohjanpalo tuli kärkeen ja Soiri otettiin pois.


46:25 Ongelmat laitapuolustamisessa jatkuivat toisenkin jakson alussa. Suomi ohjasi kyllä bosnialaiset kohti laitaa, mutta silti taas kerran 3v3-asetelmasta huolimatta isännät pelasivat syötön boksiin ja veto Cimirotilta meni sivuverkkoa nuollen ohi. Tässä on kuitenkin vielä menossa tuo ohjausvaihe, jossa on mukana Tuominenkin eli Suomella on näennäisesti tilanne kontrollissa jopa 4v3 ylivoiman myötä, vaikka oranssin suorakulmion sisällä onkin vain kolme pelaajaa molemmista joukkueista.


Tuominen jättää Cimirotin Väisäsen huoleksi, joka jättää hieman liikaa etäisyyttä bosnialaiskeskikenttäpelaajaan, joka pääsee tosiaan laukomaan sivuverkkoon, kun Uronen ei saanut katki Kvrzicin passia laidasta keskelle 1v1-tilanteessa. Suomella oli kyllä jopa lukumääräinen ylivoima, jos Tuominen lasketaan mukaan, mutta siltikin laadukas kotijoukkue vain kykeni murtautumaan boksiin tälläkin kertaa.


Hradecky antaa harhasyötön 52. minuutilla ja tilanteenvaihdon jälkeen Raitala on pakotettu rikkomaan boksin reunalla. Pallovarmuuden puute vaivasi taas kerran tässäkin tilanteessa omalla puoliskolla jostain kumman syystä.


55. minuutilta näyte prässinpurusta Pjanicin kautta. Tavanomaisesti hän liikkui jorginhomaisesti tekemässä itseään pelattavaksi syvälläkin omalla alueella ja lopulta Kvrzic saakin pelattua pallon Miralemille, jonka jälkeen seuraa painopisteen vaihto, kunnes Pjanic saa pallon takaisin ja löytää seuraavassa tasossa vastassa olleen Cimirotin, joka puolestaan siirtää painopisteen Suomen puoliskolle. Kaunista, tehokasta ja sovitun järjestelmällistä. Ihan puhtaasta 2-3-2-3 mallista ei ollut kyse, mutta Pjanicin ja Cimirotin roolit olivat kuitenkin samat eli Pjanic haki pallon alhaalta ja Cimirot oli seuraavassa tasossa toimimassa linkkinä kolmelle ylimmälle pelaajalle.


Bosnia siirtyi 3-0 johtoon 57. minuutilla. Ensin Väisänen riistää pallon Saricilta mainiosti, mutta kikkailee sitten turhaan oman boksin reunalla kolmea bosnialaista vastaan. Vastaprässi tuottaa tulosta isäntien kannalta ja paine jää Suomen rangaistusalueen lähistölle. Lopulta sitten flipperin jälkeen Pjanic niittaa pallon volleylla maaliin. Jo maaliskuussa Kreikkaa vastaan Bosnia osoitti vaarallisuutensa ja hyvyytensä pallojen riistäjänä menetysten jälkeen, joten Suomen olisi pitänyt kyetä olla fiksumpi riistojen jälkeen ja vaikkapa sitten vain purkaa pallo suosiolla yli puolen kentän esimerkiksi tässä tilanteessa. Toki ensimmäinen harhautus oli hyvä Väisäseltä, mutta heti sen jälkeen pallo olisi pitänyt kyetä pelaamaan jollekin muulle.


Ajassa 61:20 Lod, Sparv ja Raitala puolustavat hyvin osin eteenpäin syöttösuuntia peittäen ja pakottavat bosnialaisen harhasyöttöön. Pohjanpalo pudottaa heti Pukille ja tämä kääntää laidasta takaisin keskelle, mutta Jollen laukaus meni niukasti ohi takakulman valitettavasti. Tämä oli kuitenkin harvoja kertoja, kun Suomi onnistui houkuttelemaan kalan katiskaansa omalla puoliskolla eikä bosnialaisella ollut ulospääsyä 1v3-tilanteesta.


69. minuutilta esimerkki bosnialaisesta 2-3-2-3 höynästä vihdoinkin.


Kamara ja Tuominen jallitetaan laidassa 3v2-ylivoiman turvin pihalle ja kotijoukkue pääsee helposti Suomen puoliskolle. Toki 3v2-asetelma muuttui 2v2-tilanteeksi seinäsyötön lähtiessä, kun Pjanic jäi alemmas, mutta Kamara ei tätä havainnoinut ajoissa.


Bosnian illan neljättä maalia, joka syntyi Hodzicin lapikkaasta, edelsi jälleen menetys omalla puoliskolla bosnialaisten eteenpäin puolustamisen seurauksena. Toivio voittaa ykköspallon Pjanicin pelatessa pystyyn, mutta sen jälkeen Raitala ei saa pelattua omille kakkospalloa, jonka seurauksena kotijoukkue pääsee jauhamaan hidasta hyökkäystä boksin nurkilla ja vajaan 20 sekunnin päästä GIFin päättymisestä pallo oli Suomen maalissa, mutta sitä ei tarvinne erikseen näyttää enää, joten jatketaan eteenpäin Lodin sivuvapaapotkuihin.


Ajassa 74:50 Lodin ensimmäinen sivuvapaapotku. Se kaarsi taas kohti taka-aluetta kuten aiemminkin karsinnoissa. Pohjanpalo oli aivan takimmaisena kaiketi yhtenä kohteena Arajuuren poissaollessa. Toivio ja Väisänen olivat sitten lähempänä keskisektoria, jonne keskitys laskeutui oltuaan hieman liian matala.


Hetken päästä taas vapaapotku Lodilta kohti takatolppaa. Bosnialaiset voittavat ykköspallon, mutta Pukin ja Väisäsen vastaprässin ansiosta Suomi saa pallon takaisin itselleen. Väisänen tekee ratkaisuna 2v2-tilanteen purkamiseen hyvän liikkeen linjan taa, Pukki poimii sen ja Saulin käännön jälkeen Pohjanpalo niittaa irtopallon nimenomaan toisella kosketuksella verkkoon, minkä hän totesi oppineensa uransa aikana. Se 61. peliminuutin laukaus takakulman ohi lähti muuten myös toisella kosketuksella Pukin takaviistosyötön jälkeen.


Suomen toinen kulmapotku tuli vasta 85. minuutilla. Isännät käyttivät nyt tutusti aluepuolustusta ja Pukki häiritsi puolestaan Sehicia. Suomella oli boksissa jopa seitsemän pelaajaa, joten luultavasti siksi bosnialaiset palasivat aluepuolustukseen, koska seitsemän pelaajan vartiointi yhtä aikaa olisi voinut olla liian haasteellista. Hieman yllättäen Lodin sisäkierteinen pallo tuli vitosen viivalle läpi isäntien maalinedussumpun Kaukolle, mutta tämä ei päässyt kunnolla kiinni palloon.


Viimeinen näyte on 86. minuutilta. Avausjaksolla Suomi onnistui kerran korkealla pallolla muodon yli luomaan 1v1-tilanteen Lodille Kolasinacia vastaan ja tässä oli sitten se toinen kerta. Raitala tulee hyvin mukaan tukemaan ja yhdessä Lodin kanssa he pelaavat seinäpelillä Lodin Kolasinacin ohitse ajamaan rangaistusalueelle. Pudotus Pukille on kuitenkin turhan hankala ahtaaseen tilaan eikä Norwich-tähdellä ole mahdollisuutta edetä tai saada jalkaa auki laukausta varten. Molemmilla kerroilla kuitenkin, kun Suomi pelasi Lodin 1v1-tilanteeseen Kolasinacia vastaan, pallo saatiin pelattua boksiin ja siten aiheutettua edes pientä uhkaa isännille, joten harmillista, että näitä ei nähty enemmän. Väisäselle kehut onnistuneesta puolenvaihdosta, vaikka se tuntuikin leijailevan ilmassa ikuisuuden.

Yhteenvetona voisi todeta, että vaikka omiin meni neljä, pelaamisessa oli joitakin positiivisiakin asioita eikä Huuhkajat suinkaan aina puppeloinut pallon kanssa omalla puoliskolla, mutta kuitenkin liian usein, josta vastustaja rankoi kuten kansainvälisissä huippuotteluissa kuuluukin.
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #46 : 24.10.2019 klo 18:21:58

Liechtenstein 4-1-4-1 vs. Italia

Gubser 17
Salanovic 11 - Hasler 18 - Polverino 23 - Yildiz 15
Mart. Büchel 13
Göppel 3 - Hofer 5 - Kaufmann 4 - Rechsteiner 22

Kaikki hyvä päättyy aikanaan. Tämäkin ketju alkaa lähestyä elinkaarensa päätöstä, koska karsinnat ovat jo niin pitkällä, että viimeisiä viedään hiljalleen muiden joukkueiden päivitysten osalta. Katsoin vihdoin Liechtensteinin viimeisimmän pelin avausjakson kokonaan ja satunnaisesti toista jaksoa tehden muutamia havaintoja. Mennäänpä suoraan asiaan.

Puolustus:


Puolustusmuoto puolessa kentässä oli paperiryhmityksen tavoin 4-1-4-1. Kokenut Martin Büchel liikkui tukkimassa tiloja linjojen välissä, koska kuten tiedämme, Italialla on tapana hyökätä siten, että vasen laituri ja yksi keskikentän kolmikosta nostavat itsensä linjojen väliin etsimään tiloja välikaistoilta.


Puolustusmuoto muuttui todella syvällä puolustaessa puolestaaan 5-4-1:een, jolloin oikea laituri Yildiz pudotti itsensä viidenneksi pelaajaksi alimpaan linjaan, koska Italia suosii hyökätessään 3-2-5 muotoa, jolloin vasen laitapuolustaja on se, joka nousee ahkerasti ja tuohon Liechtenstein pyrki vastaamaan tasavoimalla. Jos ja kun Uronen nousee aktiivisesti tukemaan hyökkäyksiä Italian Biraghin tavoin, Liechtensteinin muoto tullee muuttumaan tähän tapaan 4-1-4-1:stä 5-4-1:een. Keskikentän linja oli Italiaa vastaan Yildizin putoamisen myötä vasemmalta oikealle lueteltuna Salanovic-Hasler-Mart.Büchel-Polverino.


Välillä jopa kaikki kymmenen pelaajaa olivat pallon alla. Samanlainen haaste odottaa Suomeakin marraskuussa.


Italian käyttämää 2-2-6 muotoa tultaneen ihan rohkeasti näkemään ajoittain Suomeltakin, jos Liechensteinilla ovat tosiaan kaikki pelaajat ajoittain pallon alla. Molemmilla sivurajoilla on tuolloin leveyttä pitämässä yksi pelaaja, jotta vastustajan muoto venyisi sivuttaissuunnassa ja välikaistoilla sekä keskellä on yhteensä neljä pelaajaa etsimässä tiloja venytetyn muodon keskeltä.


Silloin kun Liechtenstein valui syvälle tuohon 5-4-1 muotoon, se toteutti laitapuolustamisen ajoittain neljälläkin pelaajalla eli viiden linjan kaksi laitimmaista yksilöä, keskikentän linjan laitimmaisin pelaaja ja ankkurina toiminut Büchel muodostivat lukumääräisen ylivoiman kerta toisensa jälkeen. Tällainen puolustustapa toistui monesti avausjaksolla ja sitä nähtäneen marraskuussakin. Usein tilanne oli juuri tämän kuvan kaltainen 4v3 isäntien eduksi.


GIF-näyte samasta asiasta kuin yllä. Pallonliikuttelun on oltava priimaa, jotta laidasta on mahdollista edetä tai päästä ulos alivoimaisena, mutta toisaalta jos välitön vastaprässi toimii yhtä mallikkaasti kuin Italialla, Suomikin saanee monia palloja heti takaisin ja siten useita yrityksiä illan aikana murtautua laidoilta maalipaikkoihin.


Seuraavassa GIF-näyte yhdeksänneltä minuutilta siitä, miten Liechtensteinin puolustusmuoto voidaan myös murtaa eli nopealla pallonliikuttelulla, jonka jälkeen keskeltä pelataan laitaan ja sieltä takaisin keskelle boksiin ennen kuin sinipaidat ehtivät lukumääräisen ylivoiman turvin blokkaamaan keskityksen. Rangaistusalueella tulisi olla kohdepelaajia 3-4 kappaletta mieluusti hitaiden hyökkäysten päätteeksi. Kesäkuussa Suomi toki ratkoi paljolti tällaisia tilanteita siten, että se pelasi vain sivuttaisliikuttelun jälkeen keskeltä pistosyötön alimman linjan eteen ja yritti siitä heti jatkaa pystyyn linjan taakse, mutta välillä voi kokeilla tällaista Italian ratkaisutapaa eli piston jälkeen ei edetä linjan taakse, vaan pelataan laitaan ja sieltä vasta boksiin.


0-4 maalissa Italia kuitenkin hyödynsi Suomenkin käyttämiä teräviä pistoja muodon sisään sivuttaissuunnassa tehdyn muodon liikuttamisen ja väsyttämisen päätteeksi. Cristante kääntyy linjojen välissä ja jatkaa pallon heti linjan taakse El Shaarawylle, joka puttaa sen ulkosyrjällä ohi Büchelin.


Yksi tapa murtaa Liechtensteinin puolustusmuoto on pelata korkeita palloja linjan taakse, koska topparit eivät aina ole kaikkein etevämpiä kohti suoraan tulevissa pääpalloissa mitä tulee sijoittumiseen ja fyysisiin apuihin voittaa noita palloja. Tässä näytteessä Verratti löytää linjan taakse kirmaavan italialaisen, jonka viimeistely vain ontuu, mutta idea oli hyvä. Tällainen murtautumismalli ei ole mikään uusi asia, koska jo maaliskuussa Kreikka teki molemmat osumansa Vaduzissa vieraillessaan siten, että pallo pelattiin ilmassa Liechtensteinin puolustuslinjan selustaan.


Toinen esimerkki linjan taakse chippaamisesta. Tällaisia pelitilanteita Suomikin tullee Kanervan johdolla harjoittelemaan marraskuun treeneissä ennen huipputärkeää Liechtenstein-ottelua.


Liechtenstein ei pahemmin prässää korkealta, vaan vetäytyy suosiolla puoleen kenttään, mutta jos joskus se yrittää riistää pallon ylhäällä, rajaheittojen jälkeen niin voi tapahtua, joten Suomen on oltava tarkkana pudotuksissa Hradeckylle alaspäin, jottei synny näytteen kaltaisia tarpeettomia vaaratilanteita.


Italian viidennessä maalissa Liechtensteinin laitapuolustaminen murtuu, kun se ei ehdikään muodostaa lukumääräistä ylivoimaa, vaan 3v3-asetelmasta Italia loi pallonliikuttelulla Di Lorenzolle 1v1-asetelman päätyrajalle Göppeliä vastaan, joka ei ole kaikkein etevin puolustussuuntaan. Hän antaakin Di Lorenzolle tilaa veivata jalan auki ja seurauksena Belotti pääsee puskemaan illan toisen maalinsa boksin sisästä. Toiveissa on, että Lodille saadaan luotuja samanlaisia haastotilanteita, jolloin voidaan puhua laadullisesta ylivoimasta, jos Göppel ei ehdi saamaan tukea muilta.

Hyökkäys:


Liechtensteinin käytettyä paperimuodostelmaa 4-1-4-1, rakentelumalli 2-3-2-3 oli luonteva valinta ja se nähtiin ensi kerran ottelun alussa tällaisesta kuvakulmasta. Suomeakin vastaan tämä on melko todennäköinen valinta, koska Kolvidsson Liechtensteinin peräsimessä suosii paljon tuota 4-1-4-1 paperiryhmitystä, joka muuntuu kätevästi hyökätessä 2-3-2-3:ksi, kun ankkuri jää laitapuolustajien tasolle, kaksi muuta keskikenttäpelaajaa nostavat kolmanteen tasoon ja ylhäällä ovat laiturit sekä yksinäinen kärkipelaaja.


Tässä on myöhemmin ottelusta vielä parempi kuva 2-3-2-3 mallista, jonka Italia pyrki eliminoimaan tietysti tutusti kuuden pelaajan korkealla prässillä.


Maalivahti Buchelillä on tapana avata alhaalta usein oikealle sivurajalle, jossa on yleensä hetkellisesti laitapuolustaja vapaana, mutta nyt kun se on tiedossa, seurauksena voi olla korkean prässin ja ansaan houkuttelun myötä näytteen kaltaisia maalipaikkoja ylhäällä tehdyn riiston jälkeen.


Jos Liechtenstein käyttää marraskuussakin tuota 2-3-2-3 mallia alhaalta, Suomi prässännee aika lailla kuvan mukaisesti. Liechtenstein sinisissä pitää palloa alhaalla toisella topparillaan, jolloin toinen kärjistä prässää tätä peittäen samalla syöttösuunnan Liechtensteinin yksinäiselle pohjapelaajalle. Toinen kärki liikkuu toki myös lähemmäs tuota yksinäistä ankkuria (luultavasti Mart. Büchel tai lokakuun peleistä loukkaantumisen takia sivussa ollut Wieser) ja on valmiina prässäämään vapaaksi jäävää topparia, jos Liechtenstein pelaa toppari-topparisyötön. Suomen kärkiparin takana sitten muut pelaajat ovatkin 1v1-tilanteiden myötä kontrollissa ja Liechtensteinin yksinäistä kärkeä vastaan Toivio-X toppariparilla on jopa 2v1 ylivoima.


Liechtensteinin suurin vahvuus piilee Armenian tavoin nopeissa ja suoraviivaisissa vastahyökkäyksissä tilanteenvaihtojen jälkeen. Tämä esimerkki ei tosin ole varsinainen riistosta käynnistyvä vastaisku, vaan rajaheiton jälkeinen sovittu kuvio, jonka päätteeksi Polverino vapauttaa Salanovicin kirmaamaan painottomalta puolelta maalipaikkaan. Sirigu torjui ensimmäisen yrityksen ja reboundin Göppel laukoi puolustajan blokkiin, mutta Suomen tulee olla hereillä tällaisissakin melko vaarattomilta vaikuttavissa tilanteissa, joissa vastustajalla on rajaheitto omalta puoliskolta, koska varsinkin Salanovic on tuulennopea yksilö juoksemaan linjan taakse.


Tässä esimerkissä puolestaan tapahtuu riiston jälkeinen vastahyökkäys, jonka päätteeksi Salanovicin yksilötaito riittää siihen, että useamman italialaisenkin keskellä hän saa luotua itselleen laukaisupaikan. Pallovarmuutta omalla kenttäpuoliskolla ei voi liiaksi korostaa tällaisten tilanteiden välttämiseksi.


Vastustajan puoliskollakin toki yksikin huolimattomuus pallollisena voi aiheuttaa GIFin kaltaisen 2v3-hyökkäyksen kohti omaa maalia kuten tässä 21. minuutilla käy, mutta sitten pitää vain juosta esimerkin kaltaisesti nöyrästi alaspäin useamman miehen voimin peittämään syöttösuunnat ja etenemismahdollisuudet.


GIF-näyte eteenpäin puolustamisesta puolessa kentässä, jotta Liechtenstein ei pääse hyödyntämään sen positiivisia tilanteenvaihtoja eli menetysten jälkeen alin linja ei saa perääntyä liian aikaisin, vaan sen on tuettava vastaprässiä tarpeeksi korkealla kuten Italian linja tekee tässä esimerkissä, kun Büchelin kopin jälkeen kotijoukkue pyrkii lähtemään nopeasti pystyyn, mutta tosiaan Italian alimmasta linjasta tullaan voimalla palloon ja orastava tilanteenvaihto pysähtyy sen sileän tien, jonka jälkeen pallo palautuu taas valkoiselle joukkueelle. Tässä GIFissä toki tulee myös esiin maalivahti Büchelin halukkuus avata alhaalta varsinkin kohti oikeaa sivurajaa useimmiten.

Erikoistilanteet:


Liectenstein nosti Italiaa vastaan kulmapotkuissa jopa kuusi pelaajaa yhtä aikaa rangaistusalueelle. Kaksi heistä oli Italian aluepuolustusmuodon sisässä, mutta Suomihan käyttää miesvartiointia, joten voi olla, että tällaista variaatiota ei ole luvassa marraskuussa. Kuuden yhtäaikaisen pelaajan nostaminen ylös mahdollistaa kuitenkin sen, että Liechtensteinia on mahdollista haavoittaa kulmapotkujen jälkeen. Pelkästään avausjaksolla Italiakin esimerkiksi pääsi kolmesti vastahyökkäykseen, joista se toki hyödynsi lopulta vain yhden, mutta joka kerta jokin pelaaja kuitenkin pääsi tempokuljettamaan ainakin puoleen kenttään asti.


Tässä lyhyessä variaatiossa keskitys jää ensimmäisiin miehiin ja sitten on todella kiire alaspäin.


Liechtensteinin puolustus ei ehdi organisoitumaan saatika katkaisemaan vastahyökkäystä. Verrattin taitotaso riittää eteenpäin pelaamiseen ja lopulta Biraghi keskittää takaviistoon suoraan Bernardeschin jalkaan, joka ei erehdy, vaan niittaa heti alussa pelin 0-1:een. Kuten todettua, Suomi voi saada tällaisia vastahyökkäystilaisuuksia yhtä lailla marraskuussa, jos Liechtenstein nostaa rangaistusalueelle kulmapotkuissa kuusi pelaajaa tai edes viisikin. Toki voi olla, että Kolvidsson reagoi Italia-pelin vuotamiseen ja Suomea vastaan boksissa nähdään esimerkiksi vain neljä pelaajaa, mutta toisaalta altavastaajan mahdollisuudet ovat erikoistilanteissa eikä Liechtensteinilla ole mitään hävittävää, joten veikkaan, että ainakin viisi pelaajaa Liechtenstein nostaa Suomen rangaistusalueelle kulmapotkuissa.


Vastustajan kulmapotkuissa Liechtensteinilla oli yhä käytössä miesvartiointi. Jos ja kun Suomella riittää jälleen luottoa 1v1-tilanteiden voittamiseen, Lod ja Lappalainen voivat laittaa haastavia sisäkierteisiä palloja vitosen viivalle kuten kesäkuun kohtaamisessa ja lokakuussa Armeniaakin vastaan, jolloin yksi palloista tuotti jopa tulosta.


0-2 maalissa kotijoukkueen miesvartiointi petti ja Belotti sai nikata vapaasti pallon takakulmaan. Tällaisia uinahduksia voi sattua Suomeakin vastaan.


Kolmannessa maalissa Liechtenstein voitti kyllä ykköspallon, mutta jatkotilanteessa yhdistyivät sekä korkean pallon pelaaminen linjan taakse että taas miesvartioinnin pettäminen, kun Romagnoli sai täysin vapaasti puskea pallon läheltä rysään.
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #47 : 17.11.2019 klo 21:55:54

Kreikka 4-2-3-1 vs. Armenia

16 Pavlidis
20 Mantalos - 14 Bakasetas - 18 Limnios
21 Kourbelis - 15 Galanopoulos
22 Giannoulis - 3 Stafylidis - 17 Chatzidiakos - 2 Bakakis
1 Vlachodimos

Nojoo, en voinut vastustaa kiusausta, vaan kurkkasin pikaisesti äsken nauhalta, että miten Kreikka nyt sitten pelasikaan Armeniaa vastaan. En tosiaan katsonut koko peliä, vaan ensimmäisen vartin ja sitten tein pari satunnaista "pistokoetta" itselleni myöhemmistä vaiheista katsoakseni sen, että pelasiko Kreikka yhä samoin.


Ottelun alussa huomenna Suomikin tulee varmasti kohtaamaan tällaista korkeaa prässiä 4-2-3-1 muodossa kreikkalaisilta. Varsinkin neljä ylintä pelaajaa prässännevät ahnaasti ja sitten kaksi puolustuslinjaa suojelevaa pohjapelaajaa tukevat keskiviivan tuntumassa puolustuslinjan yläpuolella.


Ottelun vanhetessa Kreikkakin tulee kuitenkin menetyksien jälkeen varmasti vetäytymään ajoittain suosiolla puoleen kenttään 4-4-2 muotoon, jota se käytti Ratinassakin, joten tässä ei ollut mitään yllättävää. Laiturit Limnios ja Mantalos putosivat nöyrästi keskikentän linjaan pohjapelaajien rinnalle, kun puolestaan kymppipaikan Bakasetas muodosti ylimmän prässilinjan kärkipelaaja Pavlidisin kanssa. Suomikin tulee siis saamaan kyllä rauhallisempia hallintajaksoja, mutta tuskin ottelun alussa, mutta eiköhän viimeistään avausjakson puolivälissä.


Hyökkäyspelaamisessa sen sijaan oli nähtävissä uusi asia minulle Kreikan pelaamisessa eli Armeniaa vastaan se pelasi italiamaisesti 3-2-5 rakentelumallilla alhaalta. Oikea laitapuolustaja Bakakis jäi toppareiden seuraksi alas avaamaan peliä aivan kuten Florenzi tekee Italian maajoukkueessa. Vasen laitapuolustaja (tässä tapauksessa Giannoulis) puolestaan puskee itsensä viidenneksi pelaajaksi Armenian puolustuslinjan tasolle aivan kuten Emerson tekee Italian maajoukkueessa. Alhaalle jäävän kolmikon yläpuolella on kaksi pelaajaa pyörittämässä peliä. Italialla nämä pelaajat ovat Jorginho ja Verratti, mutta Kreikalla ne olivat luonnollisesti kaksi pohjapelaajaa eli Kourbelis ja Galanopoulos. Yläviisikon muodostivat siis vasen laitapuolustaja, laiturit, kymppipaikan yksilö ja kärkipelaaja. Vasen laituri Mantalos oli luonnollisesti kaventanut lähes aina vasemmalle välikaistalle, kun tosiaan laitapuolustaja piti leveyden vasemmalla. Kärkipelaaja Pavlidis oli keskiakselilla. Oikealla laidalla leveydestä vastasi oikea laituri Limnios ja puolestaan sitten kymppipaikan Bakasetas liikkui paljon oikealla välikaistalla/puolitilassa lähtökohtaisesti. Välillä tosin Kreikan muoto muuttui hyökätessä jopa 3-1-6:een (tai 2-2-6:een) eli silloin oikeakin laitapuolustaja Bakakis saattoi nousta yhtäaikaa vasemman laitapuolustajan kanssa, jolloin molemmat Kreikan laiturit olivat välikaistoilla omilla puolillaan ja puolestaan keskisektorilla olivat sekä kärkipelaaja Pavlidis että kymppipaikan Bakasetas etsimässä tiloja linjojen väleistä. Useimmiten kuitenkin Kreikka avasi alhaalta tosiaan 3-2-5 muodossa ja sai siten Armenian puolustuslinjaan aikaan 5v5-tilanteen, kun isännät pelasivat viiden alakerralla. En tiedä miksi, kenties johtuen ykköstoppari Haroyanin poissaolosta. Mitä tulee vielä Kreikkaan, kuten kuva osoittaa, sillä oli kaikki viisi hyökkäyskaistaa useimmiten täytettynä ja Italian tavoin kaksi pelaajaa oli hakemassa palloja yhtä aikaa välikaistoilla, joten VOI OLLA, että Kanerva tekee huomenna samanlaisen puolustuspelisuunnitelman kuin Italiaa vastaan molemmissa peleissä eli lähtee otteluun 5-4-1 muodostelmalla johtuen siitä, että Kreikka pelasi Armeniaa vastaan hyvin pitkälti samoin kuin Italia on pelannut läpi karsintojen.


Tässä esimerkissä 11. minuutilla on nyt juuri sellainen tilanne, jossa myös Bakakis on nostanut itsensä ylös Armenian puolustuslinjan tasolle yhtäaikaa vasemman laitapuolustajan kanssa eli Kreikan hyökkäysmuoto on 2-2-6/3-1-6 omasta mausta riippuen. Pallo kierrätetään laitaan ohi ensimmäisen prässilinjan, Giannoulis pelaa seinän välikaistalla olevan vasemman laiturin Mantaloksen kanssa ja pääsee sitten keskittämään, joten Suomen rangaistusalueen puolustustaidot joutuvat vastaavasti suureen testiin huomenna, koska tällaisia kombinaatioita tullaan melko varmasti huomennakin näkemään, koska Kreikka rakastaa nousevia laitapuolustajia, jotka keskittävät. Se on nyt tullut nähdyksi jo viimeisen vuoden aikana Kansojen liigasta lähtien. Suomen puolustus ei tosin ole näin heikosti organisoitunut kuin Armenian, vaan miehet pysyvät paremmin kurissa ja uskoisin, että tällaisia kääntymisiä pystytään ehkäisemään paljon paremmin, kun materiaalikin on parempi kuin Armenialla.


Myös voittomaalissa Kreikan hyökkäysmuoto oli muuttunut hetkellisesti ylempänä mainittuun 3-1-6:een (tai 2-2-6:een), kun Bakakis oli laidallaan vasemman laitapuolustajan tavoin myös toppariparia selvästi ylempänä, joilta toinen pohjapelaajista kävi noutamassa pallon. Seurauksena Kreikka pelasi sille niin tyypillisen korkean puolenvaihdon luodakseen hetkellisen 1v1-asetelman laitapuolustajaa vastaan. Ilman tukea jäänyt laitapuolustaja Hambardzumyan rynni itsensä ulos (muistamme, että hän tarvitsi Veritaksellakin aina Hovsepyanin avukseen Lappalaista vastaan), kun Giannoulis teki juoksun sivurajan sijasta keskelle rohkeasti muodon sisään. Hän pelasi sen jälkeen seinäsyötön kymppipaikan Bakasetasin kanssa boksin reunalla ennen vapauttavaa siirtoa Limniosille, joka oli oikeana laiturina kaventanut boksiin painottomalta puolelta ja viimeisteli tarkasti vasempaan alakulmaan Hovhannisyanin jaloista, jonka vahvuuksiin laitapuolustajana ei kuulu puolustuspelaaminen ja maakaksinkamppailut, vaan ainoastaan raaka juoksunopeus.


Erikoistilanteista sen verran, että Bakasetas antoi ainakin joitakin kulmia kymppipaikan pelaajana Fortounisin yhä poissaollessa. Kreikka nosti jopa kuusi yksilöä rangaistusalueelle tässä variaatiossa ja kapteeni Stafylidis nikkasi niukasti yli maalin läheltä vitosen viivaa.

Huomisen mielenkiintoisin kysymys on se, että palaako Kreikka Ratinassakin nähtyyn hyökkäysmalliin 2-4-4 vai pelaako se vastaavasti uudella 3-2-5 hyökkäysmuodolla. Paperiryhmitys 4-2-3-1 taipuu kyllä molempiin variaatioihin. Jos Kreikka käyttää 2-4-4 hyökkäysmallia, Suomi voi lähteä otteluun tutulla 4-4-2 muodolla, koska silloin joukkueet ovat käytännössä toistensa peilikuvat jälleen sekä hyökätessä että puolustaessa. Jos sen sijaan van't Schip haluaa tarjoilla kotiyleisölle hyökkäävämpää jalkapalloa, Suomen tulisi jotenkin reagoida, jottei puolustuslinjassa olisi 4v5 alivoimaa. Tämä reagointi voi tapahtua siten, että esimerkiksi keskikentän keskustasta vaikkapa Kauko (sillä oletuksella, että Sparv huilaa) pudottaisi itsensä selvästi lähemmäs puolustuslinjaa ikään kuin viidenneksi pelaajaksi, jolloin Suomen puolustusmuoto olisi 4-1-3-2 tai 5-3-2, jos Kauko valuisi aivan puolustuslinjaan asti.

Minun ehkä hieman pöljä veikkaukseni on kuitenkin se, että Suomi lähtee otteluun Italia-pelien tavoin 5-4-1 ryhmityksellä olettaen Kreikan lähestyvän ottelua hieman hyökkäävämmin, jolloin välikaistoilla operoivat kreikkalaiset saadaan kuriin siten, että laitimmaiset topparit S. Väisänen ja Toivio pumppaavat aggressiivisesti vastaan estämään kääntymisiä linjojen väleissä. Lisäksi viiden alakerran ja yhden hyökkääjän puolesta puhuisi se, että Pukin rinnalle ei ole oikein tarjolla ketään järkevää vaihtoehtoa nyt, kun Pohjanpalo on rikki, Tuominen on rikki, Jensen on kysymysmerkki polvineen ja Karjalaisella ei vain taso riitä, jos ja kun Suomi haluaa taistella vielä siitä kolmoskorin arvontapaikasta pienen pelaajakierrätyksen kera. Forsellin avauspaikkaan on myös hyvin vaikea uskoa, kun hänet lisättiin vasta lauantaina ryhmään. Skrabb toki olisi yksi ehdokas, mutta omassa skenaariossani hän saa näyttöpaikan vasemmalla laidalla. Toki jos Jensen on pelikunnossa (ilmeisesti harjoitteli normaalisti tänään) ja valmiina aloittamaan Pukin rinnalla, sitten rutiininomainen 4-4-2 ryhmitys tulee mahdollisesti kyseeseen, jolloin olisi mahdollista tarvittaessa käyttää Kreikan 3-2-5 hyökkäysmuotoa vastaan 4-1-4-1 puolustusmuotoa siten, että Kauko olisi puolustuslinjan yläpuolella ja Jensenin ollessa toinen kärki hän paikkaisi Kaukoa keskikentän linjassa, jolloin se olisi muodossa Skrabb-Jensen-Kamara-Lod.

5-4-1 veikkaukseni olisi kuitenkin tällainen:

Pukki
Skrabb - Kauko - Kamara - Lod
Pirinen - S. Väisänen - Arajuuri - Toivio - Raitala
Joronen
« Viimeksi muokattu: 17.11.2019 klo 21:58:55 kirjoittanut Salming »
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #48 : 19.11.2019 klo 21:52:04

Kreikka - Suomi 2-1 18.11.2019, EM-karsinnat 2020, Ateena

Kreikka 4-2-3-1

Pavlidis 16
Mantalos 20 - Bakasetas 14 - Limnios 18
Kourbelis 21 - Galanopoulos 15
Giannoulis 22 - Stafylidis 3 - Chatzidiakos 17 - Bakakis 2
Vlachodimos 1

Suomi 4-4-1-1

Pukki 10
Kauko 19
Skrabb 17 - Schüller 11 - Kamara 6 - Lod 8
Raitala 22 - S. Väisänen 15 - L. Väisänen 5 - Toivio 4
Joronen 12

Todennäköisesti viimeisen tähän ketjuun raapustamani viestin kunniaksi onnistuin mielestäni tavallista paremmin vangitsemaan Kreikka-Suomi ottelun havainnot luettavaan muotoon, joten mennään suoraan asiaan päättämään nämä EM-karsinnat vuosimallia 2020. Havainnot ovat pääosin kronologisessa järjestyksessä. Yhteensä historialliset karsinnat päättäneestä ottelusta kuvia kertyi 25 ja GIFfejä 43 kappaletta.

1. puoliaika (16 kuvaa + 28 GIF-näytettä)


0:55 Suomen yksi rakentelumalleista oli tutusti 2-4-4 alhaalta. Väisäset olivat leveällä alhaalla, seuraavassa tasossa olivat laitapuolustajat Raitala ja Toivio sekä Kamara ja Schüller. Ylänelikosta ovat tässä kuvassa tulleet palloa vastaan Skrabb ja Kauko.


1:05 Tässä kuvassa näkyy Suomen puolustusmuoto 4-4-1-1. Kauko operoi Pukin alapuolella ja keskikentän linjassa olivat Skrabb, Schüller, Kamara ja Lod.


1:15 Kreikka avasi alhaalta 3-2-5 mallilla Armenia-pelin tapaan eikä käyttänyt Ratinassa nähtyä 2-4-4 mallia, joten joukkueet eivät tällä kertaa olleet toistensa kopioita. Bakakis jäi jälleen toppariparin seuraksi alas, kun vasen laitapuolustaja Giannoulis nosti itsensä viidenneksi pelaajaksi ylös Suomen puolustuslinjan tasolle. Kourbelis ja Galanopoulos etsivät tiloja keskellä Pukin ja Kaukon takana, mutta Suomen keskikentän linjan etupuolella.


Kaksi kuvaa ottelun alusta siitä, miten Suomi puolusti laitoja ja välikaistoja viittä ylintä kreikkalaista vastaan. Kreikka ei saanut pelkäämiäni 4v5 ylivoimia Suomen puolustuslinjaan, vaan Suomi loi käytännössä aina 4v2 ylivoimat aina kummallekin laidalle. Tässä kuvassa Lodin laidalla Giannoulis ja välikaistalle kaventanut laituri Mantalos yritettiin eliminoida siten, että Toivio esti Giannoulista etenemistä sivurajaa pitkin ja Lod tuki häntä yläpuolelta. Leo Väisänen puolestaan irtosi puolustuslinjasta aina kiinni Mantalokseen ja Kamara tuki puolestaan häntä.


Toisella puolella puolestaan Kauko tuki yläpuolelta Skrabbia, Schülleriä ja Raitalaa kamppailussa Limniosta ja Armenia-pelin tavoin paljolti oikealla välikaistalla viihtynytta Bakasetasia vastaan. Näin ollen Kreikka joutui pyörimään varsinkin avausjaksolla melko paljon muodon ulkopuolella sivurajoilla, koska ylivoimien ansiosta muodon sisään pelaaminen ei ollut helppoa, kun Suomi vielä jaksoi pysyä tiiviinä kollektiivina.


Kreikan yläkuusikon prässi oli odotetusti aggressiivista alussa. Tässä GIFissä kuitenkin Toivio löytää hienosti Kaukon Kreikan alimman linjan etupuolelta ja korkealla syötöllä onkin hetkessä ohitettu tuo yläkuusikon prässi. Sen jälkeen Kauko pitää taitavasti pallon hallussaan fysiikkansa ansiosta ja palauttaa sen takaisin Toiviolle, joka siirtää viereen toppareille ja näin ollen Kreikka on pakotettu vetäytymään puolustusmuotoonsa puoleen kenttään.


Suomen toinen avausmalli alhaalta oli sekin jo ennalta tuttu 2-3-5, mutta poikkeuksellisesti Schüller nousi viidenneksi pelaajaksi ylös linjojen väliin eikä toinen laitapuolustajista. Tämä ei kuitenkaan jäänyt harvinaisemmaksi näyksi, vaan totutusta poiketen hän nousi useammin kuin joko Raitala tai Toivio laidallaan tukemaan neljää ylintä pelaajaa, kun normaalisti toppareiden yläpuolelle olisivat jääneet sekä Kamara että Schüller toisen laitapuolustajan kanssa, mutta tällainenkin kummallisuus nyt tuli kuitenkin bongattua. Ja kummallisuus nimenomaan siksi, että lähinnä kääpiö-Liechtensteinia vastaan Suomi on sallinut toisen pohjapelaajista nousta kymppialueelle linjojen väliin ja kovempia maita vastaan yleensä vain toinen laitapuolustajista on vuorotellen noussut tukemaan neljää ylintä pelaajaa.


Suomen prässäämisestä ylempää näyte pelin alusta. Korkealta prässääminen tehtiin 4-2-3-1 muodossa ennen vetäytymistä puoleen kenttään, mutta mitään valtavaa halukkuutta pallon riistoihin ylhäällä ei ollut Pukin yksittäisiä spurtteja lukuun ottamatta, vaan melko herkästi Suomi tässäkin vetäytyi puolustusmuotoon 4-4-1-1 puoleen kenttään. Nuo Pukin yksittäiset spurtit olivat lisäksi useimmiten melko turhia, koska muut pelaajat eivät seuranneet häntä yhtä intensiivisesti, jolloin yksinäisen prässääjän ohittaminen ei ollut ongelma isännille.


Jatkoa edelliseen tilanteeseen. Tässä näytteessä näkyy se, kuinka Pukki ohjaa Stafylidiksen kuljettamaan kohti laitaa, jonne Suomi on taas luonut lukumääräisen ylivoiman (4v3, kun yksi kreikkalaisista tekee juoksun Toivion ja L. Väisäsen väliin). Siksi tällä kertaa välikaistalla Kamara on kiinni Mantalosissa ja L. Väisänen pysyy paikallaan puolustuslinjassa lähempänä Toiviota seuraamassa pystyjuoksua. Giannoulis hakee epätoivoista syöttöä keskelle muodon sisään, jonka Glen katkoo ja lopulta Schüller rauhoittaa taitavalla pyörähdyksella pallon Suomen haltuun antaen hengähdysaikaa vieraille. Mallikelpoista puolustamista, jossa kommunikoitiin hyvin pelaajien merkkaus!


Neljänneltä minuutilta näyte L. Väisäsen hyvästä pelinluvusta. Suomen kuusi ylintä pelaajaa prässää yhtenäisesti rajaheiton jälkeen eikä puolustuslinja peräänny, vaan L. Väisänen astuu sieltä esiin ja voittaa ykköspallon. Seurauksena Kreikka joutuu palauttamaan pallon maalivahdille asti ja pelaamaan syvältä omalta alueelta pitkän avauksen.


Suomen olisi pitänyt voittaa pallo haltuunsa omalla puoliskolla, mutta L. Väisäsen pudotus oli epätarkka ja Kreikka sai ilmaiseksi pallon, mutta muutoin Suomi puolusti tässäkin erinomaisesti viimeistä silausta lukuun ottamatta. Lopulta peli saatiin kuitenkin hidastettua laitaan L. Väisäsen epätarkan pudotuksen jälkeen, joten vaaraa ei sikäli siitä aiheutunut, mutta ylimääräinen pallonhallinta olisi tietysti kelvannut ottelun alkuvaiheissa vyöryn hillitsemiseksi.


Ensimmäinen näyte Kreikan korkeasta puolenvaihdosta, joita oli odotettavissa Huuhkajien muodon liikuttamiseksi. Näytteen alussa Lodin laidalla on 4v3 ylivoima, kun Bakasetas on liikkunut sinne auttamaan Giannoulisia ja Mantalosta tuloksetta. Stafylidis vaihtaa seuraavaksi puolen tosiaan, mutta Suomi sai kuitenkin hyvin tuen heti Raitalalle lähelle Skrabbin muodossa. Limniosin ja Bakakisin seinäpeli luo kuitenkin keskityspaikan, kun Skrabb jäi hieman jälkeen Bakakisista, mutta tämä joutuu lopulta keskittämään epätoivoisen kaukaa huonosta asennosta, jolloin keskityksen laatu jää heikoksi ja Suomi saa purettua pallon väljemmille vesille, kun boksissa oli kaiken lisäksi 5v2 ylivoima, mutta toki tuollaisetkin keskitykset olisi hyvä saada peitetyksi ja sillä osa-alueella Skrabb ei tosiaan tässä ottelussa loistanut.


Hetken päästä pohjapelaajista Kourbelis löytää Bakasetasin vapaana linjojen välistä juuri oikealta välikaistalta, kun Kaukon prässi yläpuolelta oli myöhässä eivätkä Kamara ja Schüllerkaan saaneet katkotuksi syöttöä. Bakasetas pelasi Limniosin ja Pavlidisin kanssa kombinaation, mutta L. Väisänen paikkasi hienosti ylempänä tapahtunuita erheitä liukutaklaamalla pallon päädystä yli ja sai hankittua maalipotkun. Onneksi avausjaksolla ei kuitenkaan ihan liikaa nähty vastaavia muodon sisään pelaamisia ja siellä kääntymään pääsemisiä.


Kuudennelta minuutilta näyte seuraavasta puolenvaihdosta. Pukki prässää myöhässä Stafylidisia, joka pääsee kuljettamaan pitkälle Suomen puoliskolle. Laidassa on kuitenkin 4v3 ylivoima, mutta Toivio on sijoittunut liian keskelle tai sitten hän olettaa Lodin seuraavan laitapuolustajan nousun. Huonon kommunikaation vuoksi kuitenkin Giannoulis pääsee tekemään juoksun linjan taakse, kun Stafylisidin syöttö lävistää Lodin ja Toivion. S. Väisänen kuitenkin siivosi keskityksen kulmapotkuksi vaivatta. Ehkä tässä tilanteessa kuitenkin näkyi se, mistä Joronen puhui haastattelussa, että keskittymisestä puuttui 1-2%, jotta kollektiivin yhteistyö olisi ollut entistä parempaa puolustaessa.


Kreikan ensimmäinen kulmapotku ja Armenia-pelin tavoin Bakasetas antoi sen ulospäin kiertävänä. Boksissa oli tässäkin variaatiossa kuusi pelaajaa kuten monesti Armeniaa vastaan. Suomi käytti tutusti miesvartiointia kuten läpi karsintojen. Kamara seurasi hyvin etualueelle juosseen Mantalosin ja Suomi sai maalipotkun. Myös myöhemmissä Bakasetasin antamissa kulmapotkuissa rangaistusalueelle nousi kuusi pelaajaa Suomen kiusaksi, mutta en kokenut järkeväksi käydä niitä kaikkia läpi yksitellen.


Esimerkki vaihteeksi Kaukon roolista liikkua tukemaan Skrabbia ja Schülleriä laitaan taas tässäkin. Hän jaksoi hyvin kyllä liikkua laajallakin säteellä. Kun Kreikka ei pääse etenemään oikealta, se yrittää taas korkeaa puolenvaihtoa, mutta nyt Toivio irtoaa hyvin vastaan estämään Giannoulista tempokuljettamasta eteenpäin. Lod tulee lähelle seuraamaan tilannetta ja Kreikka joutuu palauttamaan taas pallon vain alakertaan muodon ulkopuolelle pyöritettäväksi. Toki tämäkin oli jo ainakin kolmas puolenvaihto kahdeksaan minuuttiin ja kun pallonhallinta oli 60-40 avausjaksolla isännille, väkisinkin Suomi väsyi toisella jaksolla eikä ollut enää niin tiivis oltuaan hyvin pitkälti juoksutettavana suurimman osan ottelusta.


Kreikan puolustusmuoto oli 4-4-2 puolessa kentässä odotetusti. Limnios ja Mantalos laidoilla pudottivat itsensä keskikentän linjaan Kourbelisin ja Galanopoulosin rinnalle, kun Bakasetas muodosti ylimmän prässilinjan Pavlidin kanssa aivan kuten Armeniaa vastaan ja vastaavalla tavalla Kreikka on organisoinut puolustustuksensa jo ennen van't Schipin aikakautta. Kuvassa näkyy myös taas Suomen käyttämä 2-3-5 malli, jossa Schüller hiippailee ylös viidenneksi pelaajaksi ja molemmat laitapuolustajat ovat Kamaran kanssa samassa tasossa.


Suomi piti palloa noin minuutin ja malttoi jauhaa rauhassa, kunnes Kamara ohitti häntä kohti sännänneen Limniosin. Tämän vuoksi Kourbelis joutui astumaan vastaan, jottei Kamara olisi saanut jalkaa auki, mutta hän oli myöhässä ja Glen löysi linjojen välistä Skrabbin, mutta tämän louhikkokosketus esti hyökkäyksen jatkumisen.


Seuraavaksi yksi tärkeä esimerkki Raitalan tavasta puolustaa keskityksiä! Olen jo monesti kiinnittänyt livenäkin kiinnittänyt huomiota siihen, kuinka taitavasti hän pitää miehensä selkäpuolellaan kuten tässäkin GIFissä. Ottakaa oppia tuosta vapaan käden käytöstä etäisyyden säilyttämiseksi ja jatkuvasta havainnoinnista vastustajan sijoittumisen suhteen. Mitä tulee muutoin tähän tilanteeseen, Giannoulis pääsi keskittämään turhan vapaasti siksi, että välikaistalla ollut Limnios sitoi Toivion huomion, jolloin Lodin olisi pitänyt havainnoida paremmin vapaaksi jäänyt Giannoulis. Toivio ei enää millään voinut ehtiä peittämään keskitystä sen jälkeen, kun pallo pelattiin laitaan. Schüller kuitenkin jo prässäsi syötön antanutta Galanopoulosta, joten Lodille ei ollut tarvetta noin keskellä kenttää.


Välissä yksi kuva siitä, kuinka Kreikan avatessa alhaalta "topparikolmikko" sai pitää rauhassa palloa ja Pukki-Kauko kaksikko otti kiinni sitten pohjakaksikon Kourbelis-Galanopoulos kuten tässäkin kuvassa. Jos Bakakis tai Stafylidis lähti kuljettamaan palloa, sitten Kauko ja Pukki irtosivat keskeltä terävästi ohjaamaan kreikkalaiset kohti laitaa kuten ylempänäkin on jo esimerkeissä nähty.


Näyte vaihteeksi Suomen heikommasta pelinavaamisesta. Kreikan korkea 4-2-3-1 prässi ohjaa Suomen ansaan ja kun vielä pohjakaksikosta Kourbeliskin tulee tukemaan prässiä selvästi ylemmäs Kamaraan kiinni, Raitalalle jää ainoaksi vaihtoehdoksi pelata sivurajaa pitkin eteenpäin eikä lopulta Skrabb pysty suojaamaan palloa onnistuneesti, kun puolustuslinjasta vielä Bakakis puolustaa eteenpäin estämään kääntymisen, joten Skrabbin suojaamiskykyjen puutteen vuoksi Kreikka saa rajaheiton sen hyökkäyskolmannekselta. En voi olla muistelematta sitä, kuinka usein esimerkiksi kokenut futari ja ammattilainen P. Hetemaj pystyi kalastamaan vastaavissa paikoissa vapaapotkun Suomelle menetyksen sijaan.


Kreikan toinen kulmapotku, jonka Limnios antoi vuorostaan eli tämäkin tuli ulospäin kiertävänä. Boksissa oli neljä pelaajaa, joita Suomi puolusti yhä miesvartioinnilla. Ratinassakin Kreikka nosti boksiin vain neljä pelaajaa, joten tällainen variaatio ei ollut mikään yllätys, koska noita neljän pelaajan variaatioita Kreikka on käyttänyt jo kesäkuussakin esimerkiksi Armeniaa vastaan. Myöhemmissä Limniosin kulmissa puolestaan välillä boksiin nousi viisi pelaajaa, joten hänen antamissaan kulmissa pelaajiston lukumäärä vaihteli siis neljän ja viiden välillä, mutta Bakasetasin kulmissa rangaistusalueelle nousi lähes järjestäen kuusi pelaajaa.


Tämä kulma päättyi kuitenkin siihen, että L. Väisänen voitti Kourbelisin ykköspallossa ja nikkasi sen ulos boksista. Lod oli hyvin väijymässä kakkospalloa Bakasetasin sisäpuolella, jos Leon pusku olisi jäänyt vajaaksi.


Jos aiemmin Schüller nousi 2-3-5 avausvariaatiossa viidenneksi pelaajaksi ylös, nyt vuorostaan Raitala oli noussut laidallaan ylös ja Kamara täytti sivurajan. Tämä oli jo tutumpaa aiemmistakin peleistä Kansojen liigasta alkaen.


Hetkellisen kierrättämisen jälkeen Kamara löysi väylän edetä ja pelata eteenpäin välikaistalle vastaantulleelle Pukille, jonka henkilökohtainen taito riitti Raitalan kanssa pelatun seinäpelin avulla pyörähtämään puolittaiseen keskityspaikkaan, mutta kreikkalaiset blokkasivat keskityksen rajaheitoksi. Näissä karsinnoissa on kuitenkin tullut hyvin selväksi se, että Pukki on yksi vaarallisimmista suomalaisista myös silloin, kun hän ajautuu tämän esimerkin tavoin leveälle ja pystyy sieltä luomaan lähes aina itselleen jotakin kautta keskityspaikan rangaistusalueelle.


Tässä esimerkissä kiinnittäkää huomiota vasempaan reunaan, jossa näkyy puolustuslinjan liikettä Kreikan pitäessä alhaalla palloa. Raitala ja Väisäset rohkeasti pumppaavat eteenpäin, jottei tilaa jää linjojen väliin, kun Skrabb ja Kamara ovat ottamassa askeleita eteenpäin kohti pallollista pelaajaa, hyvä!


Ja kun Chatzidiakos on saamassa jalan auki ja Pavlidis säntää pystyyn, molemmat Väisäset peruuttavat yhtä aikaa synkronoidusti, jolloin oikeassa puolitilassa taas vaihteeksi oleva Bakasetas jää Kamaran huoleksi. Syöttöä ei kuitenkaan ikinä lähtenyt Chatzidikiakos jalasta, kun Pukki pakotti hänet kääntymään alaspäin.


20. minuutilla L. Väisäseltä nähtiin oiva pari prässilinjaa puhkova korkea syöttö boksiin Kaukolle. Tällaisia on totuttu näkemään vain Toiviolta lähinnä aiemmissa peleissä. Avausmallina alhaalta oli taas 2-3-5 siten, että Schüller teki itsensä pelattavaksi selkeästi Kamaraa ylempänä. Kauko jäi kuitenkin sen verran yksin toppareiden puristuksiin, ettei Suomi saanut luotua mitään sen kummempaa tästä tilanteesta.


Hetkeä myöhemmin loistava näyte siitä, kuinka Suomen vastaprässi tuotti tulosta kahdesti lyhyen ajan sisään. Ensin Kaukon keskityksen jälkeen kreikkalaisten saatua hetkellisesti pallon Kamara pysäytti hyökkäyksen, mutta pian seurasi uusi menetys Lodilta, mutta monen pelaajan yhtäaikainen syöttösuuntien sulkeminen pakotti isännät pelaamaan pitkän pallon eteenpäin, jonka L. Väisänen hoiti Suomelle. Kauniin tehokasta vastaprässäämistä valkoisilta.


23. minuutilta kuva Suomen puolustamisesta taas. Tässä mielenkiintoisinta on keskittyä Kaukon sijoittumiseen. Hän ei hulluna prässää Stafylidista, vaan sulkee tältä vain mahdollisuuden syöttää keskelle Kourbelisille. Lod puolestaan piti laidassa huolen Giannoulisista ja kun muillakin suomalaisilla oli omat vartioitavansa, Kreikka ei voinut kuin vain liikuttaa palloa alakerrassaan muodon ulkopuolella jälleen...


... kunnes pallo kierrätetään Bakakisille. Skrabb on turhan keskellä, jonka pystyi havainnoimaan jo ylemmästä kuvasta, jolloin Raitala joutuu irtoamaan pallollista vastaan. Tämä avaa mahdollisuuden pelata Raitalan selustaan tyhjään tilaan Limniosille, joka pääsee S. Väisäsen laitaan kaventamisesta huolimatta keskittämään takaviistoon Bakasetasille, joka on taas vapaassa roolissaan liikkunut enemmän oikealla puolella, mutta lopulta jälleen L. Väisänen tekee upean liukukatkon rangaistusalueen sisässä.


Sitten käsittelyyn Suomen avausmaali. Noin minuutti ennen maalin syntyä Suomi yritti avata alhaalta 2-4-4 mallilla, mutta Raitalan syötön jälkeen Pukin jatko linjan taakse kohti Skrabbia oli osoitteeton. Yhden miehen vastaprässi ylhäällä ei toiminut, vaan Galanopoulos pääsi tempokuljettamaan keskeltä. S. Väisänen kuitenkin puolusti loistavasti eteenpäin ja pysäytti orastavan vastahyökkäyksen rikkeellä.


Kreikka sai vapaapotkun ja pallotteli sitten aikansa, kunnes seurauksena oli harhasyöttö isäntien yritettyä pelata maitse muodon sisään, mutta sekä Schüller että L. Väisänen liikkuivat hyvin lähellä syötön kohteena ollutta Mantalosta. Toivio pudotti Joroselle, joka avasi puoleen kenttään kohti Pukkia. Tämä hävisi ykköspallon Chatzidiakosille, mutta kakkospallon Stafylidis lahjoitti Pukille, joka karkasi läpi ja viimeisteli varmasti lempikoloonsa patenttisisäsyrjällä. Jos jokin on Teemu Pukin tavaramerkkilaukaus tai "signature shot" kuten lontooksi sanottaisiin, se on tämä viimeistely.


Kreikka sai puolen tunnin jälkeen pari perättäistä sivuvapaapotkua. Tämä on niistä jälkimmäinen. Pukkia ja Lodia lukuun ottamatta muut olivat  omalla rangaistusalueella. Kamara oli hieman irti seitsemän miehen linjasta valmiina säntäämään kakkospalloihin. Joronen nouti nyrkkeillen takatolpalta Mantalosin sisäkierteisen pallon ja Kamara teki siitä, mihin hänet gasellimaisena juoksukoneena oli valjastettu täsmävalmennuksella eli nouti kakkospallon Suomelle ja yritti vielä käynnistää vastahyökkäyksen, mutta Limnios teki tärkeän katkon sivurajalla.


32. minuutilta näyte Schüllerin sparvmaisesta katkosta omassa boksissa matalaan keskitykseen. Tämäkin tilanne lähti taas puolenvaihdosta, jonka jälkeen Toivio kyllä peitti Giannoulisin, mutta L. Väisänen hieman nukahti Mantalosin pystyliikkeen seuraamisessa päästäen tämän keskittämään liian vapaasti.


Ajassa 35:10 vastaava suoritus Schülleriltä Giannoulisin keskitykseen, joten Sparvin poissaolosta huolimatta noiden takaviistokeskitysten puolustaminen on hyvin iskostunut keskikenttäpelaajien tajuntaan Kanervan aikakaudella. Kottilakin taisi Viasatin lähetyksessä kehua Schülleriä näistä suorituksista. Itse tilannehan puolestaan syntyi harhasyötöstä omalla puoliskolla, jonka jälkeen välitön vastaprässi ei tuottanut riistoa, koska osa peruutti ja osa yritti prässätä pallon puolittain takaisin, mutta sitten olikin puolustus osin levällään.


33. minuutilta näyte siitä, kuinka Bakasetas liikkui tosiaan Armenia-pelin tavoin paljon hakemaan palloa oikealla välikaistalle ja hänen kauttaan Kreikka pääsikin tällä kertaa etenemään muodon sisään, kun S. Väisänen empi sen suhteen, että prässätäkö iholle asti vai ei, jonka jälkeen Bakasetas sai jatkettua pallon eteenpäin Pavlidisille, jota L. Väisänen hiosti, muttei saanut katki kääntöä keskelle. Lopulta tilanteen pelasti Kamara, joka seurasi Limniosin oikealta sivurajalta lähteneen juoksun boksiin ja puolusti tämän irti pallosta loistavasti. Maailmanluokan havainnointia köyhän miehen Kantelta ja sen jälkeen tyly riisto.


36. minuutilta pieni yksityiskohta siitä, että S. Väisänen on kehittynyt ainakin Tampereen Italia-peliin nähden vasemman jalan syötöissään ja löytää tässä GIFissä hienosti vastaantulevan Pukin, joka pudottaa ja näin ollen Suomi pääsi pahimman prässin alta pois pakottaen isännät vetäytymään puoleen kenttään. Huuhkajat puolestaan sai lisää hengähdysaikaa johtoasemassa.


Tässä esimerkissä vastaprässi epäonnistuu ylhäällä Toivion heikon keskityksen jälkeen, kun vain Kauko reagoi välittömästi menetykseen, mutta koska hän ei saa tukea muilta, Stafylidis harhauttaa hänet Bundesliiga-pelaajan itseluottamuksella ja chippaa sitten pallon yli suomalaisten kohti Mantalosta, joka vuorostaan pudottaa alas ja seinä kolmannelle pelaamisen jälkeen Giannoulis jatkaa pallon laitaa pitkin ylöspäin Suomen puoliskolle kohti Pavlidisia, jonka S. Väisänen on ohjannut sentään laitaan.


Suomi saa hyökkäyksen hetkeksi hidastumaan, mutta Kreikka pelaa puolenvaihdon vähemmän yllättäen. Skrabb päästää Bakakisin keskittämään puolitilasta sivurajalle ohjaamisen sijaan ja heti boksista löytyykin Bakasetasin pää vapaana L. Väisäsen ja ylhäältä alas kirmanneen Toivion välistä, mutta Joronen pelasti vieraat takaiskulta isolla torjunnalla. Tämä oli kuitenkin hyvä muistutus siitä, kuinka puolustaminen alkaa jo ylhäältä Suomenkin tapauksessa ja jos siellä vuodetaan, tällaisia tilanteita avautuu vastustajalle. Jos vastaprässääminen ei toimi yhteistyössä, kannattaa vain peruuttaa suosiolla raivoisasti.


Siirrytään 39. minuutille. Tällainen oli asetelma Jorosen avatessa pitkällä. Kreikan puolustuslinjassa Suomella oli 4v5 alivoima, keskikentällä oli 2v2-tilanne ja Suomen alakerrassa puolestaan 4v3 ylivoima Huuhkajille.


Lod arvioi väärin ykköspallon lentoradan, mutta Pukki piti hyvin Stafylidisin selässään, joka mahdollisti sen, että Kauko poimi irtopallon voitettuaan ensin Kourbelisin kylki-kylkeä vasten tapahtuneessa painissa ja ohitti lisäksi heikosti tilannetta lukeneen ja ohi rynnänneen Giannoulisin, jonka ansiosta laita oli auki ja sen Kauko hyödynsi tempokuljetuksella, mutta laukaus jäi vaisuksi. Kourbelis oli juuri pohjapelaajista se, joka oli laskeutunut auttamaan puolustuslinjaa luomaan ylivoiman Suomen neljää ylintä pelaajaa vastaan, joten hänen kaksinkamppailutappionsa oli siksi erityisen paha juttu isäntien kannalta.


40. minuutilla nähtiin ensimmäinen kerta melkeinpä, kun Kreikan muoto hitaasti hyökätessä oli hieman rohkeampi 2-2-6 eli Bakakis nousi yhtä aikaa Giannoulisin kanssa muutoinkin kuin vain nopeammissa hyökkäyksissä.


Raitala viittelöi GIFin alussa Skrabbia huomioimaan Bakakisin, koska hänen pitäisi puolustaa Limniosta, joka oli kaventanut luonnollisesti välikaistalle pois Bakakisin tieltä. Skrabb on kuitenkin myöhässä sen jälkeen, kun Kreikka kierrättää keskustan kautta pallon laitaan. Lopulta Raitala tekee päätöksen lähteä vastaan, kun Schüller havainnoi hyvin alaspäin ja juoksi turvaamaan Raitalan selustaan liikkuneen Limniosin juoksun. Lopulta sitten Raitala ja Skrabb yhteistuumin saivat Bakakisia estettyä keskittämästä, mutta tässäkään tilanteessa kommunikaatio ei toiminut parhaalla mahdollisella tavalla kuten optimiavauksella olisi luultavammin toiminut.


Avausjakson toiseksi viimeisessä näytteessä Lod menettää pallon boksin reunalla Chatzidiakosille ja taas vastaprässi epäonnistuu! Schüller yrittää ensimmäisenä pysäyttää Limniosin tuloksetta. Sitten esiin astuu Kamara, mutta hänkään ei saa katki seinäsyöttöä Bakakisin kanssa tai pysäytettyä miestä. Lopulta L. Väisänen pelastaa liukukatkolla Limniosin keskitysyrityksen. Huippumaita vastaan vastaprässin työstämisessä yläalueilla on siis yhä hiottavaa, vaikka esimerkiksi kotipeleissä Armeniaa ja Liechtensteinia vastaan se oli yksi Suomen ehdottomista vahvuuksista.


Avausjakson viimeinen esimerkki. Kreikan kulmapotku tulee Bakasetasilta taas ulospäin kiertävänä. Rangaistusalueella on tietysti kuusi kreikkalaista Bakasetasin kulmapotkuissa. L. Väisänen voittaa oman miehensä ykköspallossa. Kamara ja Pukki karkaavat vastaiskuun kahdella kolmea vastaan, mutta lopulta isännät onnistuvat hyvin hidastamaan Pukin etenemisen, kun Kamaran syöttö meni hieman liian laitaan. Jos vielä kesäkuun peleissä Kreikka oli heikko negatiivisissa tilanteenvaihdoissa, van't Schipin alaisuudessa tämäkin on muuttunut. Kamarasta pitää puolestaan vielä sanoa tässä tilanteessa se, että hän seurasi jälleen loppuun asti oman miehensä etualueella kuten ihan ensimmäisistä havainnoista ylempänä muistamme ja sitten välittömästi keskityksen lennettyä hänen ylitseen, hän ymmärsi kaarrejuoksun voimin liikkua suunnilleen sinne, minne kakkospallo voisi tulla, poimi sen, ohitti vastustajan ja vapautti Pukin.


2. puoliaika (Kahdeksan kuvaa + 15 GIF-näytettä)


Mikään ei muuttunut toisen jakson alussa, vaan Suomi puolusti yhä samoin ja Kreikka rakensi alhaalta 3-2-5 variaatiollaan.


Kreikka tasoitti toisen jakson alussa. Ensin Suomi purki pallon omasta boksista, mutta kuten GIFin alussa näkyy, Lod menetti pallon heti omalla puoliskolla ja lopulta Mantalos saa putata pallon sisään Bakasetasin syötöstä, kun Raitala epäonnistui pallon suojaamisessa luettuaan väärin sen liikeradan. Vastaavia menetyksiä oman boksin läheisyydessä sattui kuitenkin liikaa jo avausjaksolla ja oli periaatteessa ajan kysymys, jolloin omissa kolisisi ja niin kävi toisen jakson alussa. Vaikka Lod onkin ehkä suosikkini Huuhkajista, tämä ottelu ei ollut häneltä kovin kummoinen. Limniosin keskityksen puolustaminen puolestaan epäonnistui siksi, että Skrabb joutui juoksemaan pitkän matkan laitaan Raitalan peruutettua kohti omaa boksia, joten kommunikaatio ei taaskaan ollut optimaalista. Rangaistusalueella puolestaan S. Väisänen jäi väärälle puolelle miestään ennen Raitalan kohtalokasta erhettä eikä saanut siksi kunnollista purkua aikaan.


Suomen ainoa kulmapotku lähti Lodilta ulospäin kiertävänä. Liechtenstein-pelin tavoin boksissa oli kuusi pelaajaa. Järjestyskin oli sama eli Pukki oli maalilla, Kamara juoksi etualueelle ja loput neljä lähtivät liikkeelle pilkun tuntumasta. Lod tavoitteli Pukkia etutolpalta ja tämä saikin jatkettua pallon vitosen viivalle, mutta siellä ei ollut omia pelaajia.


Ajassa 53:35 pieni yksityiskohta siitä, kuinka Kreikan pohjakaksikko yritti etsiä tilaa Pukki-Kauko parin takaa, mutta Kamara oli metrin-pari muuta keskikentän linjaa ylempänä tukkimassa tiloja entisestään. Hyvää pelinlukua. Sparvilta olemme usein nähneet sitä, kuinka hän on toisinaan metrin-pari muuta keskikentän linjaa alempana tukkimassa tiloja keskikentän linjan ja puolustuslinjan välissä, mutta Kamaran ominaisuudet palvelevat puolestaan tällaista tilojen tukkimista keskikentän linjan ja ylimmän prässilinjan välillä.


55. minuutilta yksi harvoista Suomen maalipaikoista toisella jaksolla. Rajaheiton jälkeen Suomi purki pallon pitkänä, mutta vastaprässäsi sen itselleen takaisin, kun Schüller tuli voittamaan pääpallon keskiviivalle. Sen jälkeen Kauko jatkoi laitaan Lodille. Pukki sitoi kohdealueella itseensä Chatzidiakosin. Laitapuolustaja Bakakis puolestaan ei huomannut sitä, kuinka Skrabb näytti kädellään Lodille minne pelata pallo. Lod teki työtä käskettyä, mutta valitettavasti Skrabbin haltuunotto ei ollut täydellinen ja tilanne kuivui kasaan. Tässäkin kotijoukkueen negatiivisessa tilanteenvaihdossa Kreikka kuitenkin sai ohjattua Suomen vaarattomasti lähelle sivurajaa ja kyseessä oli vain yksittäisen pelaajan nukahdus, minkä vuoksi Skrabb oli päästä maalaamaan.


Esimerkki taas yhdestä menetyksestä ylhäällä kombinaation jälkeen, jota seurasi kehno vastaprässi ja Schüllerkin tyytyi vain ohjaamaan pelin kohti laitaa tempokuljettaneen kreikkalaisen rinnalla (vertailkaa juoksunopeutta takaa tulevaan Kamaraan). Raitala onneksi lopulta kavensi keskelle sen verran, että Pavlidis ajautui umpikujaan eikä saanut laukausta aikaan.


Minuutin päästä seurasi toinen vastahyökkäys vastaavan menetyksen jälkeen. Nyt vuorostaan Pukki oli ylhäällä huolimaton pallollisena menettäen nahkakuulan Kourbelisille ja sen jälkeen kyllä turhan taidokkaasti isännät pääsivät suomalaisten keskeltä murtautumaan 4v4-hyökkäykseen. GIFin lopuksi Bakakis keskittää takaviistoon ja se, mitä kuvassa ei näy 15 sekunnin rajoituksen vuoksi on se, että S. Väisänen blokkasi boksin reunalta lähteneen laukauksen ja Suomi selvisi pälkähästä.


Toivion vaihdon myötä Suomi muutti muodon 5-3-2:een/5-3-1-1:een eli Skrabb putosi wingbackiksi, Raitala vaihtoi oikealle ja Lam tuli kolmanneksi toppariksi Raitalan vierelle.


Skrabbin alku wingbackina ei ollut ruusuinen, sillä Limnios ajoi taitavasti hänen ja Kamaran välistä vetopaikkaan laidassa olleesta lukumääräisestä ylivoimasta huolimatta! Joronen onneksi pelasti vieraat takaiskulta.


Laidassa oli tosiaan 3v2 ylivoima. Vaikka ylös noussut pohjapelaaja Kourbelis vei liikkeellään S. Väisäsen mukanaan, Kamaran ja Skrabbin olisi pitänyt kyetä kahdestaan sulkemaan tyhjä väylä heidän välissään.


Ensimmäinen vapaapotku sivusta Lodilta 62. minuutilla. Boksissa oli viisi kohdetta (Pukki, Kauko ja topparit), mutta keskitys leijaili käsiin. Silti aiempienkin pelien tapaan pallo oli leijailemassa kohti taka-aluetta, jossa poissaolevaa Arajuurta paikkasi kohdepelaajana S. Väisänen, mutta pallo ei tosiaan ikinä hänelle asti tullut.


Seuraava esimerkki taas siitä, kuinka Limnios tuli heittämällä ohi Skrabbin, mutta L. Väisänen katkoi matalan keskityksen. Toki tässä tilanteessa osansa oli Kamaralla, joka yritti viittelöidä Skrabbille, että tämän tulee seurata Limniosin taustakierto ja Kamara itse sitten hoitaisi pallollisen Bakakisin, jos tämä päättäisi keskittää. Nyt Skrabb huomasi liian myöhään sen, että Limnios juoksi selustaan. Tässäkään tilanteessa kommunikaatio ei toiminut riittävän hyvin.


Viiden alakertaan siirtymisen jälkeen Suomen pelinavaaminen muuttui joko 3-4-3 tai 3-2-5 muotoon riippuen wingbackien sijainnista. Tässä Raitala ja kuvan ulkopuolella oleva Skrabb ovat Kamaran ja Schüllerin tasolla, joten muoto on konservatiivisempi 3-4-3.


Lopulta S. Väisäsen puolenvaihdon jälkeen avautuu loistava maalipaikka Pukille Raitalan syötöstä. Suomenkin pelaamiseen toivoisi lisää tällaisia puolenvaihtoja, koska Bosniassakin niistä Lod sai kaksi palloa boksiin kahdella yrittämällä ja tästäkin oli seurauksena hyvä maalipaikka Kaukon etevän jatkon ansiosta. Väisäsen puolenvaihto sitä paitsi ohitti hetkessä viisi ylintä kreikkalaista ja sen jälkeen kun Kauko jatkoi pallon laitaan, Pukki teki juoksunsa isäntien toppariparin väliin erinomaisesti.


Sitten käsittelyyn Kreikan 2-1 maali. Ensimmäinen virhe on se, että Kreikan alhaalle jäänyt topparipari on pystynyt pelaamaan pallon Galanopoulosille Pukin ja Kaukon väliin! Näin ollen Galanopoulos pääsee kuljettamaan muodon sisässä keskiakselilla kohti maalia. Sen jälkeen hän syöttää Bakasetasille, jota Lam prässää myöhässä iholle. Bakasetas ehtii siirtämään pallon viereen Koulourisille, joka saa jalan auki linjojen välissä, mutta ei ammu, vaan jakaa vielä laitaan Mantalosin kautta. Giannoulisin taka-alueelle tullut keskitys pudotettiin keskelle, Joronen torjui ensimmäinen yrityksen, muttei enää toista. Tilanteeseen kuului lopussa olennaisena osana myös Skrabbin ja S. Väisäsen välinen kommunikaatio-ongelma miesten merkkaamisen suhteen. Lopulta Skrabb jätti Limniosin Saulin huoleksi eikä tämä ehtinyt voittamaan enää ykköspalloa, jonka jälkeen L. Väisänen oli myöhässä kakkospallossa Koulourista vastaan. Maalin viimeisteli loppuviimein vapaasti Galanopoulos, joka oli käynnistämässäkin tilanteen syntymistä. Schüllerin piikkiin voi ehkä hieman laittaa puolestaan sen suhteen, että hän oli vielä sekunteja ennen maalin syntyä Galanopoulosin vieressä boksissa, mutta jätti sitten tämän vapaaksi.


71. minuutilta GIF-näyte taas siitä, kuinka Kreikka loi puolittaisen maalipaikan hetkessä tilanteenvaihdosta. Vlachodimosin pitkän avauksen jälkeen keskiviivalla isännät voittavat pallon haltuunsa. Bakakis vaihtaa GIFin alussa puolta Mantalosille. Lam tekee oikein ja irtoaa prässäämään alimmasta linjasta, jottei Mantalos pääse etenemään. Sen jälkeen hän kuitenkin peruuttaa empien ja kun pallo pelataan selustaan Giannoulisille, Lam on jo myöhässä, koska myös Raitala oli pois paikaltaan tuettuaan keskiviivalla vastaprässiä ja sen jälkeen kommunikaatio Lamin kanssa ei toiminut sen suhteen, kumpi seuraa Giannoulisin nousun. Lopulta S. Väisänen selvitti tilanteen liu'ullaan.


74. minuutilta sitten se toinen avausvariaatio eli 3-2-5. Lod-Pukki-Kauko kolmikko on ennennäkemättömän kapealla ylhäällä, haha.


77. minuutilla Suomi teki tuplavaihdon ja sen jälkeen Kauko putosi Kamaran rinnalle, kun Schüller poistui vaihtoon. Jensen otti Kaukon paikan yläkolmikossa. Soiri puolestaan korvasi Skrabbin yksi-yhteen vasemmalla laidalla.


80. minuutilta kuva Kreikan prässäämisestä ylempää viidellä pelaajalla sen jälkeen, kun Suomi vaihtoi tosiaan kolmeen toppariin. Koulouris merkkasi S. Väisäsen, Bakasetas L. Väisäsen, Limnios Soirin, Bouchalakis Kaukon ja Mantalos puolestaan ravasi Kamaran ja Lamin välillä. Kuvan ulkopuolella ollut toinen pohjapelaaja Kourbelis sitten prässäsi tarvittaessa Raitalaa, mutta Suomella oli kuitenkin siis 7v6 ylivoima rakenteluvaiheessa, kun wingbackit eivät nousseet yläkolmikon Pukki-Lod-Jensen tasolle. Kreikan puolustuslinjaan isännille jäi kuitenkin silti 4v3 ylivoima vastaavasti.


85. minuutilta Lamilta pitkä syöttö linjan taa, mutta Lod oli niukasti paitsiossa. Hyvä ajatus kuitenkin ohittaa Kreikan kuuden ylimmän pelaajan prässi yhdellä syötöllä.


Lopussa Huuhkajat haki tasoitusta nostamalla ylös muut paitsi topparikolmikon ja Kamaran, joka noukki palloja toppareilta ja pääsi tässä kohtaa kuljettamaan Kreikan puoliskolle. Suomi on luonut 3v2 ylivoiman oikealle laidalla.


Kamara löytää Lodin taskusta vapaana. Tämä pelaa seinän Raitalan kanssa ja samalal Bouchalakis hukkaa Lodin. Matala keskitys kuitenkin jäi Vlachodimoksen käsiin.


Jatkotilanteessa vastaprässi toimii taas vaihteeksi ja Giannoulis ahdistetaan harhasyöttöön, kun Lam puolustaa hienosti eteenpäin. Sen jälkeen hän keskittää taka-alueelle, jossa Pukilla ja Soirilla on 2v2-asetelma Chatzidiakosia ja Bakakisia vastaan, mutta Soiri ei saanut tarpeeksi voimaa puskuun.


Viimeinen näyte olkoot uskollisesti erikoistilanneanalyysia! Kreikan kulmapotku pelattiin lyhyenä Limniosilta Mantalosille, joka pyörähti liian helposti ohi Jensenistä. Tällä kertaa osin tuurikin piti pallon ulkona Suomen maalista, kun ensin Joronen pelasti pallon maaliviivalta ja sitten vielä Lam nurmella istuessaan.

Unohtumaton matka on tullut päätökseensä. Kiitos siitä vielä Suomen jalkapallomaajoukkueelle. On aika kääntää katseet tulevaan. Odotan jo innolla sitä, että millaiseksi Suomen tuleva EM-kilpailujen lohko muodostuu lopulta. Jos ja kun lohkoon lopulta tulevat esimerkiksi Belgia, Venäjä ja Tanska, palan halusta päästä tutkimaan erityisesti Belgian pelaamisen saloja, koska se on tällä hetkellä maailman viihdyttävin maajoukkue, jota tulen myös tulevissa EM-kilpailuissa ilman muuta sympatisoimaan Huuhkajien jälkeen toisena joukkueena, joten sikäli tunteeni ovat myös ristiriitaiset, koska periaatteessa en haluaisi Suomen olevan samassa lohkossa juuri Belgian kanssa, mutta samalla kuitenkin haluaisin nähdä sen, että miten Markku Kanervan Huuhkajat selviäisi Belgian asettamasta standardista. Ei kuitenkaan sovi mennä asioiden edelle, vaan odotellaan rauhassa lohkojaon varmistumista. Kiitokset vielä näin lopuksi näistä karsinnoista kaikille maajoukkueosioon kirjoittaneille nimimerkeille oli anti ja panos sitten millainen tahansa, koska mitä enemmän on kirjoittajia, sitä paremmin keskustelufoorumi voi eikä ole vaarassa näivettyä ja kuihtua.
Parab

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: AC Oulu


Vastaus #49 : 30.11.2019 klo 21:00:08

Ei vittu tuo Salming vetää hyvin

 
Sivuja: 1 [2] 3
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa