FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
28.03.2024 klo 15:07:43 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 ... 50 [51] 52
 
Kirjoittaja Aihe: Italia - Suomi 23.3.2019 klo 21.45, Stadio Friuli, Udine (Viafree & Viasat)  (Luettu 74548 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Isopää

Poissa Poissa


Vastaus #1250 : 24.03.2019 klo 11:25:54

Eilen Udinessa oli kentällä kaksi hyvää joukkuetta, joista parempi voitti. Edelleen harmittaa se, että aina tulee vielä Suomella noita huolimattomasti pelattuja yksittäisiä tilanteita, joista vastustaja rokottaa. Mutta olihan toisaalta ihan jalkapallon näköistä peliä myös Suomelta.

Granlundille ja Piriselle isot häränkullipeukut. Kapasiteettinsa puitteissa upeasti pelasivat, ja Raanluntikin välillä ihan ukotti italiaanoja hyökkäyssuuntaan.
qCc

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Kallion soijapojat


Vastaus #1251 : 24.03.2019 klo 11:26:20

Romaa kaivataan kyllä seuraavissa reissuissa ehdottomasti mukaan. Olisi ihan eri kaliiberin tekijä tuohon Pukin alapuolelle, kuin ketään nyt tarjolla olevista. Eiköhän se koipikin ala liikkua, kun on kisapaikka ihan oikeasti houkuttimena.

Niin kaivataan. Toki tämmöiset kommentit motivaation puutteesta mikäli kisapaikka ei ole oikeasti houkuttimena ovat aivan vitun järjettömiä.
hotsonni

Poissa Poissa


Vastaus #1252 : 24.03.2019 klo 11:26:43

Armeniaa vastaan 4-4-2 (4-4-1-1)?

Hradecky; Pirinen - Arajuuri - Toivio - Granlund; Hämäläinen - Sparv (C) - Kamara - Lod; Forsell; Pukki
Wanha futaaja

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Jag ser rött...


Vastaus #1253 : 24.03.2019 klo 11:27:36

Samaa mieltä 13ergkampin, Maakuntasatraapin ja muiden sivun kirjoittajien kanssa. Omasta mielestä 5-3-2 oli ihan näppärä kokeilu, hyvä että valmennus on hereillä ja uskaltaa kokeilla eri juttuja.

Kuin myös. Hyviä pointteja kaikkiaan.

Suomi pelasi rohkeasti ja järkevästi, mutta lopputulos oli se mikä se lähes aina näissä suurmaiden kohtaamisissa on. Se niinsanottu ”tuuri” tuppaa kuitenkin aina suosimaan ennakolta kovempaa jengiä. Italian ensimmäisestä maalista sanottiin, että se oli onnenkantamoinen. No, onnea oli ehkä se pallon suuntaa muuttanut kimmoke, mutta ei siinä muuta onnenkantamoista ollut. Tiukka matala ja riittävän kova kuti juuri sinne mihin ampua pitääkin. Itsevarmuutta ja taitoa.

Hyvä matsi kuitenkin Suomelta, vaikka pisteet jäivätkin Italiaan. Italia ei häikäissyt, mutta oli parempi.
Kigara

Poissa Poissa


Vastaus #1254 : 24.03.2019 klo 11:32:22

Voin myöntää, että olin hieman skeptinen 5-4-1 suhteen, mutta pakko myöntää, että kokeilu oli suhteellisen onnistunut ja Kanerva onnistui taktisesti. Toki aikainen avausmaali muutti hieman pelinkulkua.

Silti Kanervan analyyttisella lähestymistavalla ja muuntautumiskyvylle Ylos

Armeniaa vastaan 4-4-2 (4-4-1-1)?

Hradecky; Pirinen - Arajuuri - Toivio - Granlund; Hämäläinen - Sparv (C) - Kamara - Lod; Forsell; Pukki


Ei vaan,

Hradecky; Pirinen - Arajuuri - Toivio - Granlund; Soiri - Sparv (C) - Kamara - Lod; Jensen; Pukki.



Qingjing Wuwei

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Ilmankin selviää


Vastaus #1255 : 24.03.2019 klo 11:35:32

Katsoin tuossa jälkilähetyksenä.

Suomelta hyvä peli, mukava katsoa, kun joukkue
uskaltaa pelata, on itsevarma, ei anna periksi, ja
ennen kaikkea, on vaikea vastustaja, vaikka vastassa
on kovan luokan joukkue.

Toki, jos Suomi oli rautaa, oli Italia kyllä
terästä.

Ainoa asia mikä hieman kaiversi, oli Grandlundin
muutamat ylipositiiviset syöttöyritykset. Hieman enemmän
ajatusta peliin.

Ja positiivista, että Rive antoi nuorille peliaikaa.

edit. niin ja joo, toinen asia kaiversi, että olisipa joku, joka
osaisi laukoa kaukaa päin maalia vaarallisia palloja 8) Niitä
paria Italian maanuoliaista hieman kateellisesti katseli.
« Viimeksi muokattu: 24.03.2019 klo 11:43:31 kirjoittanut Kui Kui »
Peledinho

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat & modetiimi


Vastaus #1256 : 24.03.2019 klo 11:37:57

Pukin vaihto ei kyllä itseäni hämmentänyt, vaikka muutama foorumisti siitä valitti pari sivua sitten kovaan ääneen. Peli oli kuitenkin 2-0 ja minuutteja taulussa 83, kun Pukkikin otettiin pois. Voisin veikata, että jäljellä olevana aikana todennäköisempää olisi Pukin loukki (saati sitten ylimääräisen kuormituksen näkyminen tiistaina) kuin pisteiden saaminen tuosta lähtökohdasta Italiaa vastaan. Järkevää tuossa on siirtää katsetta jo osittain tiistaihin ja ottaa kuormitusta pois Suomen suurimmalta uhalta, jolla ns. vitusti minuutteja alla jo seurajoukkueestakin. Ja on ihan positiivista, ettei Riveä kiinnosta, mikäli joku Internetissä kokee tämän luovuttamisena.

Itse olisin ehkä toisen maalin jälkeen miettinyt myös Lodin vaihtoa, sillä miehestä näkyi väsymys paljon Pukkia selkeämmin. Toki ehkä tässä ajateltiin, että Lodilla ei ole minuutteja alla keväältä paljoa, joten saattaa palautua paremmin kuin moni muu. Myös Soirin jättäminen vasta loppuun hieman kummastutti kevään vähäisestä peliajasta huolimatta, mutta kuten on sanottu jo aiemmin, Rive on nähnyt pelaajat treeneissä ja minä en.

E. Tulos harmittaa edelleen, koska esitys oli todella hyvä. Hetkeen ei ole tarvinnut kuvitella, että Italia tms. voitaisiin oikeasti haastaa ja ihan pelillisestikin.
« Viimeksi muokattu: 24.03.2019 klo 11:40:06 kirjoittanut Peledinho »
Litin copat

Poissa Poissa


Vastaus #1257 : 24.03.2019 klo 11:39:21

Olipas turhauttava matsi. Suomen peliä oli miellyttävä katsoa kun pelaaminen ei ollut pelokasta, eikä italian kukavittuja turhaan kunnioitettu. Pukilla yksi tontti josta chämppärissä naulaa kerran kerrasta, lodilla pari hyvää vetopaikkaa, eikä italialla tontteja ihan hirveästi ollut... Silti parin maalin tappio. Mutta peli-esitys lupailee hyvää jatkoa ajatellen... loput matsit on oikeasti ihan voitettavissa.
petteri72

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Liverpool


Vastaus #1258 : 24.03.2019 klo 11:41:09

Se niinsanottu ”tuuri” tuppaa kuitenkin aina suosimaan ennakolta kovempaa jengiä. Italian ensimmäisestä maalista sanottiin, että se oli onnenkantamoinen. No, onnea oli ehkä se pallon suuntaa muuttanut kimmoke, mutta ei siinä muuta onnenkantamoista ollut. Tiukka matala ja riittävän kova kuti juuri sinne mihin ampua pitääkin. Itsevarmuutta ja taitoa.


Tuollainen Italian ekan maalin hyvä matala veto menee sisään ehkä kerran seitsemästä tai jotain niilä nurkilla. Toki hyvä joukkue saa ottelussa aika paljon vastaavia paikkoja ja jostain niistä sitten pallo menee yleensä maaliin.

Toki jos Italia ei olisi juuri tuosta paikasta saanut ekaa pelin kulku olisi varmaan erilainen. Nythän ekan maalin jälkeen Italia löysäsi vauhtia, alkoi pelata kovin perinteistä italialaista puolustusfutista ja päästi Suomen mukaan peliin. Ilman maalia Italia olisi varmaan pysynyt aktiivisempana pidempään.

Sinänsä aika outoa tai ainakin vanhanaikaista, että Italia siirtyi heti ekan maalin jälkeen varmistelevampaan pelityyliin. Nykyajan seurajoukkuepallossa on enemmän tottunut siihen, että haetaan heti ekan maalin perään täydellä höyryllä toista tai kolmatta maalia ja pelin lopullista ratkaisua.
« Viimeksi muokattu: 24.03.2019 klo 11:49:59 kirjoittanut petteri72 »
hotsonni

Poissa Poissa


Vastaus #1259 : 24.03.2019 klo 11:51:13

Voin myöntää, että olin hieman skeptinen 5-4-1 suhteen, mutta pakko myöntää, että kokeilu oli suhteellisen onnistunut ja Kanerva onnistui taktisesti. Toki aikainen avausmaali muutti hieman pelinkulkua.

Silti Kanervan analyyttisella lähestymistavalla ja muuntautumiskyvylle Ylos

Ei vaan,

Hradecky; Pirinen - Arajuuri - Toivio - Granlund; Soiri - Sparv (C) - Kamara - Lod; Jensen; Pukki.

Hyvä vaihtoehto tuokin, mutta Forsellin laukauksia kaipaisi. Soiri myös ehdottomasti avauksen laituri, mutta tämän vuoden puolella hänellä vähän pelejä alla. Hämäläinen onnistui Italiaa vastaan yllättävän hyvin. Mutta lähtökohtaisesti Soiri, Jensen ja ehkä myös Lappalainen mahdollisia avauksen pelaajia.


Wanha futaaja

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Jag ser rött...


Vastaus #1260 : 24.03.2019 klo 11:51:39

Tuollainen Italian ekan maalin hyvä matala veto menee sisään ehkä kerran seitsemästä tai jotain niilä nurkilla. Toki hyvä joukkue saa ottelussa aika paljon vastaavia paikkoja ja jostain niistä sitten pallo menee maaliin

Tätä juuri tarkoitin. Jostain se maali tulee ja oli tuossa suorituksessa sinällään ne elementit, joita tarvitaan. Suora veto, ei epäröintiä, teknisesti hyvä laukaus, matala jne.

Jos Italia ei olisi tuota maalia saanut, no joo, sitä voimme spekuloida loputtomasti miten peli olisi siinä tapauksessa mennyt, mutta vastausta emme saa.
BandW

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Lena Oberdorf, Pedri


Vastaus #1261 : 24.03.2019 klo 11:56:57

Tuomari ei ainakaan ollut Suomea vastaan tällä kertaa. Kerrankin näin päin.

Joku muu olisi voinut antaa pilkun Bernan kaatumisesta, pari vaparia lähellä 16-rajaa, Sparville tuplakeltaiset ja Lodille keltaisen. Ei tainnut Robin vahingossa tallominen olla kuitenkaan punaisen paikka, vaikka todella ruman näköinen ja vaarallinen tilanne. Onneksi Chiellini ei loukkaantunut siinä.
muumi

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: minä en nettikiusaa


Vastaus #1262 : 24.03.2019 klo 12:22:25

Veikkaan että Jensenin ja etenkin Forsellin sijaan nähdään Lappalainen avauksessa. Aika pitkälti marssijärjestystä voi päätellä aiempien pelien vaihdosta, vaikka "vain" Armenia vastassa (ei se vieraissa ole helppo paikka ja kurinalaisuutta tarvitaan). Eilisen perusteella Lappalainen on se, johon toivoa nyt kasataan. Eli ylin nelikkö Pukki, Hämäläinen, Lod, Lappalainen.
Tägitaiteilija

Poissa Poissa


Vastaus #1263 : 24.03.2019 klo 12:38:28

ymmärtäisivät jatkossa, miten alhaisella tasolla heidän jalkapalloymmärryksensä on.
Täytyy olla kyllä todella yksinkertainen ihminen
täällä onnistutaan sokeutumaan
Tätä on forumistin jalkapalloymmärrys
Ihan käsittämätöntä, miten onnettoman vähän jalkapallosta monet tänne kirjoittavat ymmärtävät.
jos joskus olisit pelannut jalkapalloa ja ymmärtäisit

Ootsä joku tän ketjun auktoriteetti vai?
Knossos
Vastaus #1264 : 24.03.2019 klo 12:45:27

Ootsä joku tän ketjun auktoriteetti vai?

Näinkin voisi sanoa, pepsi-antti.

Tarkoitus lähinnä herätellä tätä forumin massaa, joka vuodesta toiseen pilaa maajoukkueosion messias-paskallaan. Yksittäisten tilanteiden perusteella määritellään pelaajan koko peli ja jopa koko anti maajoukkueelle. Ja vuoron perään ollaan nostamassa tilalle ties mitä messiaita. Ihmetyttää kovasti, miten paljonkin jalkapalloa seuraavilla voi olla vaikeuksia hahmottaa peliä millään syvällisemmällä tasolla.
Triangelikostaja

Paikalla Paikalla


Vastaus #1265 : 24.03.2019 klo 12:53:02

Veikkaan että Jensenin ja etenkin Forsellin sijaan nähdään Lappalainen avauksessa. Aika pitkälti marssijärjestystä voi päätellä aiempien pelien vaihdosta, vaikka "vain" Armenia vastassa (ei se vieraissa ole helppo paikka ja kurinalaisuutta tarvitaan). Eilisen perusteella Lappalainen on se, johon toivoa nyt kasataan. Eli ylin nelikkö Pukki, Hämäläinen, Lod, Lappalainen.

Sama. Ihmetyttää joidenkin foorumistien pakonomainen tarve peluuttaa esimerkiksi Jenseniä vaan sen takia, että miehellä on bundesliigastatus. Mielestäni Rive on osoittanut juuri oman osaamisensa olla tuijottamatta vain siihen seurastatukseen. Lappalainen on ehdottomasti näyttänyt pärjäävänsä tällä tasolla ja ansaitsee kyllä peliaikansa jatkossa.

Jos Jensen nyt saisi sitä vastuuta ja nimen omaan hyökkäävässä roolissa omassa seurajoukkueessaan, niin ehkäpä kesäkuun peleissä Pukki - Jensen -kärkipari voisi tulla kysymykseen.
« Viimeksi muokattu: 24.03.2019 klo 12:55:17 kirjoittanut Triangelikostaja »
Pohjoisen Hagi

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: PS Kemi (R.I.P.), Birmingham City FC, Kemi City FC


Vastaus #1266 : 24.03.2019 klo 14:02:44

Olisi kiva tietää, mistä tyypit katsoo matsien tilastoja? Nyt tämän matsin perustilastot löytyivät ensimmäisenä BBC:n sivuilta, kaikilta suomalaisilta sivuilta löytyy vaan typerää lätinää.

Suomella siis kokonaista yksi laukaus kohti maalia, ja täällä tyypit ylistävät Suomea. Hassua.
Knossos
Vastaus #1267 : 24.03.2019 klo 14:10:52

Suomella siis kokonaista yksi laukaus kohti maalia, ja täällä tyypit ylistävät Suomea. Hassua.

Laukaukset maalia kohti on melko huono tilasto kuvaamaan peliä, joten se ei ole mittari, joka kannattaa nostaa argumentoinnin kärjeksi. Esim. Pukin ohi suuntautunut ohjaus oli huomattavasti parempi maalipaikka kuin Sparvin maalia kohti suuntautunut veto.

Eipä kai kukaan täällä väitä, että Suomen maaliodotusarvo olisi ollut tuolla pelillä lähelläkään Italiaa, mutta ottelun lähtökohdissa ero oli paljon suurempi.

e. Jos sinua nyt välttämättä kiinnostavat maalia kohti suuntautuneet laukaukset, niin vuoden 2016 Italia-Suomi -pelissä ne menivät 7-0 (kaikki laukaukset 15-1) Italialle ja eilen 3-1 (9-6).
« Viimeksi muokattu: 24.03.2019 klo 14:22:46 kirjoittanut Knossos »
Johtaja Calu

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Mustat Kuhnurit, Eemeli Virta


Vastaus #1268 : 24.03.2019 klo 14:45:15

Ei pahalla kotimaista liigaa kohtaan, mutta jos kentälle mahtuu joku vitun lappalainen ja karjalainen niin tappio on ainoa oikea tulos.
oezil

Poissa Poissa


Vastaus #1269 : 24.03.2019 klo 15:11:08

Sama. Ihmetyttää joidenkin foorumistien pakonomainen tarve peluuttaa esimerkiksi Jenseniä vaan sen takia, että miehellä on bundesliigastatus. Mielestäni Rive on osoittanut juuri oman osaamisensa olla tuijottamatta vain siihen seurastatukseen. Lappalainen on ehdottomasti näyttänyt pärjäävänsä tällä tasolla ja ansaitsee kyllä peliaikansa jatkossa.

Jos Jensen nyt saisi sitä vastuuta ja nimen omaan hyökkäävässä roolissa omassa seurajoukkueessaan, niin ehkäpä kesäkuun peleissä Pukki - Jensen -kärkipari voisi tulla kysymykseen.

Eipä tuo tarve taida bundesliigastatukseen perustua, vaan ennemminkin siihen, että toinen on pelannut hyvin Veikkausliigaa ja toinen on pelannut hyvin Hollannin liigaa. Ts. nimenomaan niiden näyttöjen voisi väittää olevan sen toisen puolella tässä kohdassa. Ihan hyvin Lappis toki pärjäsi, mutta en itsekään allekirjoita sitä, että olisi mitenkään erottunut edukseen. Ei käyttänyt aikaa ja tilaa pallon kanssa hyödykseen kuin oikeastaan yhden kerran.
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #1270 : 24.03.2019 klo 16:55:25

Italia - Suomi 2-0

Yön kolmen tunnin ja aamupäivän kuuden tunnin kuvakaappaussessiot ovat takana. Onnistuin kuin onnistuinkin saamaan analyysini julkaisukuntoon alle vuorokausi ottelun päättymisestä, vaikka en ole ennen näin montaa havaintoa tehnyt yhdestä ottelusta. Kaiken kaikkiaan kuvia Italiasta on 65 ja Suomesta 91! Seuraavaksi sitten ruokatauko ja nauhalta kelaamaan Armenian ottelua. Yritän saada Armeniasta kevyen päivityspaketin aikaiseksi illan aikana katsomalla ainakin ensimmäisen puoliajan sen ottelusta Bosnia-Hertsegovinaa vastaan. Jos kukaan muu ei ole halua avata uutta otteluketjua, voin tehdä sen illalla yhdistämällä tuoreet Armenia-havainnot vanhoihin.

Italia 4-3-3

Kean - Immobile - Bernardeschi
Verratti - Jorginho - Barella
Biraghi - Chiellini - Bonucci - Piccini
Donnarumma

Puolustus:


Tässä vielä laajempi kuva samasta asiasta. Koko yläkuusikko (keskikenttä + yläkolmikko) osallistuu miesvartiointiin ja seurauksena Portugali roiskaisee pallon yli sivurajan ja Italia pääsee taas jauhamaan syöttöralliaan. Mutta jos jollakin ilveellä tämä prässi kyettäisiin ohittamaan, silloin vastassa olisi enää vain Italian neljän pelaajan puolustuslinja. Eli Jorginhon ja Verrattin takana sekä puolustuslinjan edessä on se tila, johon Suomen pitäisi pystyä pelaamaan maita pitkin tai ilmassa, jotta Italiaa olisi sauma haavoittaa. Huuhkajillahan on tapana pitää ylänelikkoa vastustajan puolustuslinjassa eli Pukin, Pohjanpalon, Soirin ja Lodin tulee tulla vastaan palloa Jorginhon ja Verrattin selän taakse keskiviivalle ja sitten Urosen, Toivion, Sparvin ja Kamaran pitää pystyä syöttämään pallo heille joko maitse tai ilmassa. Ongelmana on toki lisäksi se, että Italian puolustuslinja ei pelkää nousta keskiviivalle tukemaan prässiä ja sulkemaan tilan sen ja keskikentän linjan välissä, jolloin todennäköisesti Suomen ylänelikon niskaan hengittää aina joku pelaaja puolustuslinjasta aktiivisesti eteenpäin puolustaen.


Italia toteutti oletutusti kuuden miehen korkeaa miesvartiointiprässiä Suomen rakentaessa alhaalta.


Toinen kuva samasta aiheesta.


Tässä on kolmas kuva, jossa näkyy laajemmin se, miten Arajuuri pakotetaan palauttamaan pallon Hradeckylle, kun syöttöpaikkoja ei ole.


Nyt puhuttiin jopa seitsemän pelaajan prässistä, kun oikea puolustaja Piccini tuki yläkuusikkoa.


Arajuuren ja Väisäsen kautta palloa yritettiin pelata sivurajaa pitkin ylöspäin, mutta Piccini esti Piristä kääntymästä ja Suomen hyökkäys pysähtyi sivurajaheittoon.


Siirrytään toiselle jaksolle. Edelleen Italia jaksoi prässätä ylhäältä kuudella pelaajalla. Lisäksi nyt vasen puolustaja Biraghi kuvan alalaidassa tukee prässiä seitsemäntenä pelaajana, kun Toivio syöttää Granlundille.


Biraghi ei päästä Ilmaveiviä etenemään, vaan pakottaa kääntymään alas. Samalla Bernardeschi liikkuu ennakoimaan syöttöä Toiviolle. Verratti merkkaa keskellä Kamaran ja Jorginho Pukin.


Granlund pudotti Toiviolle, mutta koska Bernardeschi oli ennakoinut hyvin ja jo lähes iholla, Toivio joutui roiskaisemaan pallon yhdellä kosketuksella pystyyn. Jorginho on sijoittuneena hyvin ja riistää pallon Italialle.


73. minuutilta mahtava näyte siitä, miksi Italia pystyy harjoittamaan korkeaa prässiä. Väisänen avaa Piriselle laitaan.


Pirinen leikkaa laidalta keskelle ohi Barellan ja pelaa pallon Pukille Italian puolustuslinjan etupuolelle. Mutta mitä tekee Chiellini? Hän paikkaa yläkuusikon vuotamisen ja irtoaa linjasta kiinni Pukkiin.


Pukki joutuu perääntymään keskiviivalle asti ja palauttamaan pallon takaisin alas samalla kun Italia ehtii ryhmittymään uudelleen ehjäksi kollektiiviksi. Kun puolustuslinjassa on Chiellinin tasoisia yksilöitä, ajoittainen vuotaminen korkeassa prässissäkään ei haittaa, kun alhaalla on paikkaajia.


Yhdeksän sekuntia edellisestä kuvasta Italia on ehtinyt tosiaan ryhmittyä syvällä käyttämäänsä 4-4-2 muotoon. Tästä asetelmastahan lähti sitten syntymään Italian toinen osuma, kun Verratti riisti pallon Pukilta, mutta siitä lisää alempana hyökkäysosiossa.


Tuon 4-4-2 muodon lisäksi Italia käytti omalla puoliskollaan 4-5-1 ryhmitelmää.


Kean oli vähän tuollainen välimallin pelaaja eli aina ei oikein tiennyt sitä, kuuluuko hän varsinaisesti keskikentän linjaan vai Immobilen rinnalle ylimpään prässilinjaan.



Nyt Kean on puolestaan selvästi Immobilen rinnalla oltuaan aiemmissa kuvissa lähempänä keskikentän linjaa. Nojoo, 4-5-1 tai 4-4-2 oman maun mukaan tuo Italian puolustusmuoto oli omalla puoliskollaan. Ylhäältä se tietysti prässäsi kuudella tai jopa seitsemällä pelaajalla.


Puolustaessaan Italia pyrkii ohjaamaan pelin tietysti laitoihin, joissa se sulkee etenemissuunnat tällä tavoin. Keskikentän linjan laitimmaisin pelaaja yhdessä ylimmän prässilinjan pelaajan kanssa muodostaa tässä 2v2-tilanteen ja heitä tukee pallollisen puolen keskustan pelaaja (Jorginho tässä tapauksessa). Italia luottaa Bosniaa hieman enemmän yksilöihin eli he eivät ihan niin aggressiivisesti pyri luomaan lukumääräistä ylivoimaa eli tässäkin kuvassa Jorginho antaa vähän siimaa eikä ole ihan kiinni sivurajalla kolmantena pelaajana. Ylimmän prässilinjan kauempana oleva yksilö eli Immobile on myös kaventanut laitaan päin ja puolestaan pallollisen puolen laitapuolustaja Biraghi puolustaa aktiivisesti eteenpäin miesvartioiden omaa pelaajaansa, jotta tämä ei pääse kääntymään pallon kanssa, jos Insigne ja Verratti eivät saa tilannetta pysähtymään laidassa.


Sitten pari esimerkkiä Italian laitapuolustamisesta. Italia pyrki luomaan alueellisia ylivoimia ja tässäkin Suomella on 4v3 alivoima, kun Biraghi, Barella, Kean ja Jorginho liikkuvat kohti laitaa. Silti tästä asetelmasta Suomi kykeni luomaan Sparville vetopaikan boksin rajalle.


Toinen esimerkki. Taas 4v3 ylivoima, mutta nyt toisella puolen Piccinin, Bernardeschin, Verrattin ja Jorginhon ansiosta eikä Suomi pääse etenemään.


Taas Italialla on laidassa yhden miehen ylivoima, kun Lod jakaa kuljetuksesta pallon Piriselle seisoville jaloille. Piccini menee vastaan Piristä ja Bernardeschi seuraa Lodin liikkeen. Verratti sulkee Piriseltä syöttösuunnan alas. Erinomaista työtä kotijoukkueelta.

Hyökkäys:


Italian hyökkäyspelaamisen läpikäynnin voisi aloittaa sen viimeisestä Kansojen liigan ottelusta. Tässä nähdään 3-1-3-3 rakentelumalli. Chiellini-Bonucci-Florenzi muodostaa alimman linjan eli tämä kolmen alakertahan on tuttu näky avaamisvaiheessa silloinkin, kun käytössä on paperillakin kolmen alakerta, mutta sen voi toteuttaa myös neljän alakerralla tällä tavoin, että toinen laitapuolustaja jää toppareiden seuraksi. Jorginho maestrona hakeutuu tietysti ylimmän prässilinjan taakse tarjoamaan syöttöpaikkaa. Seuraavassa linjassa ovat vasen laitapuolustaja Biraghi sivurajalla ja keskemmällä kaksi muuta keskikenttäpelaajaa eli Verratti ja Barella. Yläkolmikko Insigne-Immobile-Chiesa puolestaan liikkuu vastustajan puolustuslinjassa tai sen etupuolella.


Puola-ottelusta vielä esimerkki 3-2-5:stä hitaissa hyökkäyksissä. Biraghi ja Barella tukevat taas eniten yläkolmikkoa. Insigne, Bernardeschi ja Barella hakevat keskellä tilaa linjojen välistä samalla kun Biraghi ja Chiesa venyttävät Puolan muotoa sivuttaissuunnassa ollessaan sivurajoilla. Tästä sitten lähdetään pelaamaan yhden ja kahden kosketuksen syötöillä yrittäen murtaa vastustajan puolustus.


Ajasta 0:40 Italian pääasiallinen rakentelumalli 3-2-5. Jos Kansojen liigassa oikea puolustaja jäi toppareiden seuraksi, nyt siihen rooliin oli asetettu Florenzin poissaollessa vasen laitapuolustaja Biraghi ja oikealla puolella Piccini nousi voimakkaasti tukemaan yläkolmikkoa ja Barellaa. Tämä oli siis kuin peilikuva Kansojen liigassa nähdystä.


Tässä kuvassa näkyy vielä paremmin Piccinin rooli oikealla sivurajalla venyttämässä Suomen viiden linjaa. Keskikentän kolmikosta Barella on tutusti Jorginhon ja Verrattin yläpuolella.


22. minuutilta 3-3-4 variaatio. Nyt Piccini on laskeutunut samaan tasoon Verrattin ja Jorginhon kanssa.


Jos ennen ottelua pohdin sitä, että kuka toimii Insignen poissaollessa linkkinä keskikentän ja yläkolmikon välillä, rooli lankesi usein Barellalle. Tässäkin hän liikkuu linjojen välissä, mutta ei saa palloa tällä kertaa. Usein myös Bernardeschi pudottautui palloa vastaan ja hän oli toinen pelaaja, joka yritti kopioida Insignen liikkumista palloa vastaan, mutta avausjaksolla varsinkin Väisänen puolusti häntä vastaan monesti iholla ja esti kääntymisen. Esimerkki siitä on seuraavassa kuvassa.


Bernardeschi tulee vastaan, mutta kääntyminen on tosiaan mahdotonta.


Vielä yksi hyökkäysvariaatio 3-1-6. Biraghi on noussut vasemmalle sivurajalle ja Jorginho ottanut hänen paikkansa toppareiden vierestä. Verratti on maestrona keskellä. Nyt Italialla oli hetkellinen 6v5 ylivoima Suomen puolustuslinjassa. Suomi on tässä kovin kapealla ja tila on juuri laidoilla, joissa ovat Italian laitapuolustajat.


Tilanne jatkui niin, että Verratti syötti Biraghille, joka jatkoi keskelle Keanille.


Italia pallotteli hetken boksin ulkopuolelle ja sitten yksi murtava syöttö takaisin vasemmalle puolelle avasi tällaisen tilan. Biraghi liikkuu taustalle ja laukoi yli maalin boksin sisältä, kun Suomen keskikentän linja ei tarjonnut tukea puolustuslinjalle. Italialta hyvin hyödynnetty tila laidoille, jonka ansiosta edettiin hyökkäyskolmannekselle ja luotiin lopulta maalipaikka.


Esimerkki neljänneltä minuutilta. Verratti on laskeutunut alas toppareiden väliin mahdollistaen Biraghin nousemisen taas ylemmäs.

[
Chiellini löysi linjojen välistä tietysti Barellan, joka jatkoi pallon laitaan Biraghille. Viisi pelaajaa on etenemässä kohti maalia neljältä kaistalta. Vain vasen puolitila on täyttämättä, kun Kean on samassa laidassa Biraghin kanssa.


Biraghi pelaa seinän Keanin kanssa ja pääsee keskittämään, mutta Hradecky poimi pallon varmasti. Hyvä aihio kuitenkin kotijoukkueelta. Barellaa hyödynnettiin linkkinä alakerran ja yläkerran välillä ja Biraghi väläytteli Kansojen liigassa nähtyä aktiivisuuttaan ylöspäin.


26. minuutilta yksi harvoista tilanteista avausjaksolta, kun Italia pystyi murtamaan yhdellä syötöllä Suomen kaksi ylintä linjaa. Verrattin taito riitti löytämään Bernardeschin ja myös se toinen palloa usein vastaan tullut yksilö eli Barella olisi ollut vapaana linjojen välissä. Arajuuri jäi tässä tilanteessa turhan kauaksi Bernardeschista, joten tämä pääsi kääntymään kasvot kohti maalia.


Immobile liikkuu pystyyn ja saa syötön. Väisänen pysyy maalin ja pallon välissä kuitenkin ohjaten pelin laitaan.


Pirinen liikkuu auttamaan ja yhdessä Väisäsen kanssa he saavat Piccinin ja Immobilen palauttamaan pallon alaspäin, jolloin Suomi ehtii taas ryhmittyä, mutta aineksia oli vaarallisempaan hyökkäykseen Bernardeschin päästyä tempokuljettamaan.


Seuraavaksi esimerkkejä siitä, miten Italia yritti pitkillä palloilla linjan taakse murtaa Suomen puolustusmuurin. Eritoten näitä palloja viljeli niistä tunnettu Bonucci. 10. minuutilla Bonucci on ahdistettu laitaan ja Immobile tekee liikkeen pystyyn Arajuuren selustaan, mutta on paitsiossa. Toinen vaihtoehto olisi ollut syöttää Donnarummalle alas, sillä muutoin Suomella ovat Italian yksilöt kontrollissa kuten viivoista näkyy.


39. minuutilla Bonuccilta nähtiin jäätävä avaus lähes omalta rangaistusalueelta ristiin oikeaan laitaan. Suomen 5-2-3 prässi on todella pahoin repeytynyt sivurajaheiton jälkimainingeissa ja varsinkin wingbackit ovat etäällä toppareista.


Bonuccin pallo tavoittaa Bernardeschin. Tämä haastaa Väisäsen ja kaatuu boksin sisällä, mutta onneksi rangaistuspotkua ei vihelletty. Pirinen oli toki ehtinyt varmistamaan Väisäsen jättämän tilan, mutta tämä oli hieno oivallus Bonuccilta.


Tämä kuva on toisen jakson alusta. Bonuccin ristipallo ylittää Suomen viiden ylimmän pelaajan prässin kerralla. Immobile säntää pystyyn, mutta Granlund ehti palloon ensin ja tökkäsi sen vain yli sivurajan. Joka tapauksessa Italia sai pelin painopisteen siirrettyä syvälle Suomen alueelle kerralla yhdellä syötöllä.


52. minuutilla on Verrattin vuoro chipata pallo linjan taakse Sparvin naamarin edestä. Suomen viiden linjassa Granlund ja Toivio kommunikoivat huonosti, koska Immobile leikkaa heidän välistään pystyyn. Avausjaksollahan Italia yritti enemmän pelata näissä tilanteissa maata pitkin linjojen väliin, mutta suomalaiset eivät päästäneet italialaisia kääntymään kasvot kohti maalia, joten toisella jaksolla sitten Italia pyrki vielä enemmän pelaamaan puolustuslinjan taakse etupuolen sijaan.


Hradeckyn vastaantulo pelastaa tilanteen kulmapotkuksi.


66. minuutilla on Chiellinin vuoro pelata pitkä pallo Immobilelle. Näin Italia ohitti taas yhdellä syötöllä Suomen yläviisikon prässin.


Arajuuri jäi jälkeen miehestään, mutta sai sen verran häirittyä takaa päin, että Immobile ei päässyt kiinni palloon ennen Hradeckya eikä rankkariakaan vihelletty.


Sitten vielä pari Italian vastaiskua käsittelyyn. Ensimmäinen on 59. minuutilta. Tilanne alkaa Väisäsen menetyksestä epäonnistuneen haaston jälkeen ylhäällä.


Barella lähtee kuljettamaan ja luo 3v4 hyökkäyksen. Sparv yrittää hidastaa italialaista.


Hidastaminen epäonnistuu siten, että Barella pääsee antamaan syötön linjan taakse. Kean vs. Arajuuri asetelma ei ole Suomelle todellakaan otollinen juoksunopeutta ja räjähtävyyttä vertailtaessa. Keskemmällä on puolestaan 2v2 asetelma.


Arajuuri pysyy yllättävän hyvin Keanin kyydissä ja saa katkottua tämän syötön kohti keskustaa. Älyttömän tärkeä katko, kun Granlund oli päättänyt jättää Bernardeschin vapaaksi ja liikkua mieluummin takatolpalle Toivion mentyä vastaan pallollista pelaajaa.


Italian 2-0 maali syntyi nopean tilanteenvaihdon seurauksena niin ikään. Pukki menettää pallon Verrattille ylhäällä.


Jorginho jatkoi pallon eteenpäin tähän asetelmaan Immobilelle. Kamaran olisi pitänyt rikkoa ja pysäyttää hyökkäys, koska maakaksinkamppailussa hän ei nyt pärjännyt.


Immobile kuljettaa pallon laitaan. Suomella on 5v2 ylivoima eli mitään hätää ei pitäisi olla. Arajuuri lähtee pakittamaan ja Väisänen kohti pallollista. Kamaran takaprässi on onneton. Toivion tulisi toki kaventaa keskemmällä, koska Granlund huolehtii Bernardeschista keskellä.


Kean leikkaa Arajuuren ja Toivion välistä maalintekoon ennen kuin Väisänen ehtii Immobilen syöttölinjalle. Karmean heikkoa puolustamista Suomelta, mutta Italialta tehokkaasti hyödynnetty vastaisku.


Viimeinen vastahyökkäysesimerkki on 80. minuutilta. Toivio ottaa kuljetuksen lopuksi louhikkokosketuksen, joten Jorginho pääsee väliin.


Verratti jatkaa pallon laitaan Bernardeschille yhdellä kosketuksella.


Kahdella syötöllä Italia on luonut 4v3 hyökkäyksen.


Kamaran mahtava juoksu pelastaa kuitenkin tilanteen jotenkin ja Bernardeschi joutuu menemään kohti laitaa.


Sieltä hän saa keskityksen maalille. Juuri vaihdosta tullut Quagliarella liikkuu irti topparista ja puskee kohti alakulmaa, mutta Hradecky pelastaa.


Italian hyökkäysklipit on hyvä päättää Quagliarellan puolen minuutin show'hun. Ensin hän tulee vastaan Bonuccin syöttöä ja saa tiputettua pallon viereen omalle pelaajalle huolimatta Väisäsestä selässään.


Uusi kierrätys alas ja nyt Jorginho löytää Quagliarellan, vaikka Arajuuri on selässä.


Lyhyen irtopallokahinan päätteeksi Quagliarella leikkaa pystyyn linjan taakse, saa syötön ja laukoo tolppaan. Lyhyessä ajassa Quagliarella osoitti siis monipuolisuuttaan sekä targettina että klassisena pystyynjuoksijana. Tämä on jotain, mitä Italia voi jatkossakin hyödyntää.

Erikoistilanteet:

Lainaus

Seuraavassa sivuvapaapotkussa Florenzi on keskittäjänä. Taas viisi pelaajaa on kohteena. Heistä Bonucci juoksee takatolpalle, keskellä ovat Chiellini ja Immobile ja etualueelle kirmaavat Insigne ja Biraghi, joista jälkimmäinen jättäytyi lopulta rangaistuspisteen tienoille. Tuloksena oli luokaton keskitys etualueelle, joka olisi mennyt päädystä yli ilman portugalilaisen puskua.


Italian ensimmäinen kulmapotku, jossa boksissa on vain neljä pelaajaa. Toppariparin Chiellini-Bonucci lisäksi Biraghi on pilkun tienoilla ja taka-alueella majailee Immobile. Portugali käytti miesvartiointia kuten Huuhkajat. Erikoistilanteen antajana toimii Florenzi. Rangaistusalueen rajalla odottavat laiturit Insigne ja Chiesa.


Italian ensimmäinen erikoistilanne oli avausmaaliin johtanut sivuvapaapotku. Verratti oli pallon takana. Suomi asetti muuriin kaksi pelaajaa (Lod tosin Pukkia hieman alempana) ja boksin rajalle tavanomaisen kahdeksan pelaajan linjan. Italia nosti boksiin viisi kohdepelaajaa eli topparit, Biraghin, Keanin ja Immobilen.


Sparv voittaa ykköspallon, mutta puskee sen suoraan keskelle.


Barella ehtii kakkospalloon ennen muurissa ollutta Lodia ja pamauttaa pallon epäonnekkaasti Väisäsen kautta Suomen maaliin.


Italian ensimmäinen kulmapotku tuli vasta 51. minuutilla. Verratti oli kulmalipulla ja boksissa oli neljän kohdepelaajan sijasta viisi. Suomi puolusti tutusti miesvartioinnilla. Taisteluparit ovat Sparv-Chiellini, Kamara+Arajuuri-Kean, Toivio-Bonucci, Väisänen-Biraghi ja Pirinen-Immobile.


Etualueelta Hämäläinen nikkaa pallon kauemmas.


Minuutin päästä toinen kulmapotku. Bernardeschi on tällä kertaa pallon takana ja Verratti tarjoaa lyhyen vaihtoehdon. Boksissa ovat samat viisi kohdetta ja taisteluparia.


Pallo kierrätetään toiselle puolelle. Boksista pois liikkunut Chiellini keskittää takatolpalle, jossa Granlund on yksin kahta vastaan Keanin spurtatessa ja Bernardeschin liikuttua Chiellinin poistuttua viidenneksi pelaajaksi boksiin.


Mutta Granlund selvitti tilanteen miehekkäästi.


80. minuutilta vielä yksi variaatioesimerkki. Bernardeschi on taas pallon takana ja keskittää ulospäin kiertävän pallon. Boksissa on edelleen se viisi kohdetta, mutta uusia pelaajia ovat Quagliarella ja Piccini, koska Immobile on otettu vaihtoon ja sitten Chiellini on jäänyt alemmas varmistamaan.


Pirinen voittaa ykköspallon ja voimalla tilanteeseen tuleva Piccini kolaa hänet nurmen pintaan keltaisen kortin arvoisesti.
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #1271 : 24.03.2019 klo 16:57:42

...

Suomi 5-2-3

Hämäläinen - Pukki - Lod
Sparv - Kamara
Pirinen - Väisänen - Arajuuri - Toivio - Granlund
Hradecky

Puolustus:


Tämä on tärkeä kuva! Muistatteko, kuinka Unkari-pelissä Suomen kärkiparia juoksutettiin, kun Unkari pelasi kolmella topparilla? Tässä pelissä Ruotsin toinen pelinavausmalli oli vastaavanlainen eli toisinaan oikea laitapuolustaja Andersson jäi alhaalle toppareiden seuraksi, jolloin Ruotsin muoto oli käytännössä 3-3-4. Silloin Suomen keskikentän linjan vasemman laiturin tehtävä oli irrota reilusti vastaan jopa kärkiparin rinnalle, jotta Markkanen ja Karjalainen eivät joutuneet juoksutettavaksi kuten Pukki ja Tuominen Budapestissa. Tässä kuvassa siis Lappalainen on reilusti ylempänä kuin Sparv, Schüller ja Skrabb, jolloin estetään se, että Ruotsi olisi päässyt helposti etenemään laidoista tällä vaihtoehtoisella pelinavaamismallillaan. Mahtavaa ja ensiarvoisen tärkeää, että Suomi pääsi harjoittelemaan tätä puolustustapaa ennen EM-karsintojen alkua laadukasta harjoitusvastustajaa vastaan! Samalla annan sulan Kanervan hattuun ongelman tunnistamisesta ja sen korjaamisesta. Italia käyttää myös tätä samaa tapaa eli Florenzi jää Chiellinin ja Bonuccin seuraksi rakenteluvaiheessa, joten nyt siihen on ainakin olemassa jonkinlainen lääke maaliskuuta varten!


Suomi käytti Italiaa vastaan paperilla 5-4-1 ryhmitystä. Se muuntui 5-2-3:een silloin, kun pallo oli Italian kolmen alakerralla sen kenttäpuoliskolla, jolloin Hämäläinen-Pukki-Lod kolmikko muodosti ylimmän prässilinjan ja heidän alapuolellaan olivat Sparv ja Kamara. Qatarin leirillä nähtyä 4-3-3 variaatiota ei nähty, vaan Kanerva oli kehittänyt toisenlaisen tavan estää kärkiparin juoksuttamisen.


Jos Italia pääsi etenemään Suomen kenttäpuoliskolle ohi ylimmän kolmikon prässin, muoto muuttui syvällä puolustaessa 5-4-1:een, jolloin Lod ja Hämäläinen laskeutuivat Sparvin ja Kamaran rinnalle.


Suomen kahden alimman linjan väli oli melko tiivis, joten Italia ei päässyt pelaamaan palloja Suomen puolustuslinjan etupuolelle kovin helposti ja jos saikin pelattua...


... puolustuslinjasta irrottiin vastaan kuten Väisänen tässä, mikä tarkoitti sitä, että italialaiset eivät päässeet kääntymään kasvot kohti maalia. Väisänenkin uskalsi jättää paikkansa, koska Arajuurella ja Toiviolla oli edelleen 2v2-tilanne kontrollissa.


15. minuutilta vähän vastaava esimerkki Väisäsen ja muidenkin toppareiden aktiivisuudesta eteenpäin. Tässä Italia pääsee ohi Suomen 5-2-3 prässimuodon yläkolmikosta ja Verratti syöttää eteenpäin pallon Hämäläisen jatkaessa takaprässiä.


Väisänen irtoaa puolustuslinjasta palloa vastaan tulleen Bernardeschin selkään eikä päästä tätä kääntymään. Samalla Hämäläinen sulkee syöttösuuntaa toisesta suunnasta ja Sparv liikkuu täyttämään Väisäsen jättämää tilaa. Kamarakin on lähellä auttamassa tarvittaessa ja blokkaamassa yhtä syöttösuuntaa keskelle, jolloin Italia joutui kierrättämään pallon takaisin alas.


Yksi mielenkiintoinen asia Suomen prässitasossa oli se, että Suomi vetäytyi melko suosiolla keskiympyrän yläkaarelle, jollei kyseessä ollut Italian sivurajaheitto tai maalipotku, jolloin prässättiin ylhäältä tietysti, mutta tässäkin kuvassa Italia pelasi lyhyen vapaapotkun omalta puoliskoltaan ja Suomi liikkui yhtenä yksikkönä suosiolla alaspäin valmiusasemiin 5-2-3 muotoon.


Seuraava jännä yksityiskohta oli se, että ajoittain Suomen muoto muuttui jopa 5-1-4:ään. Eli joko Sparv tai Kamara nousi neljänneksi mieheksi ylimpään prässilinjaan. Tässä kuvassa Sparv seurasi Verrattia melko pitkälle ja pakotti hänet reippaasti omalle puoliskolleen vastaanottamaan syötön eli koska Lodilla, Pukilla ja Hämäläisellä oli kullakin yksi kolmen alakerran pelaaja huolehdittavana, Sparvin nousu tarkoitti sitä, että Italia ei saanut luotua 4v3 ylivoimaa kuin vasta omalla kenttäpuoliskollaan ja sen Suomi salli eli Sparv ei enää seurannut miestään juuri keskiviivan toiselle puolelle. Italian oli tällaisesta asetelmasta hyvin vaikea luoda mitään keskeltä, koska Kamarallakin on pihdeissään Barella.


Kun Italia kierrätti pallon sitten oikeaan laitaan Bonuccille, Sparv oli jo ehtinyt palata Kamaran rinnalle. Hämäläinen antaa prässin, koska kyseessä on hänen miehensä.


Bonucci pelaa pallon Bernardeschille, joka on selin maaliin eikä taaskaan pääse kääntymään Väisäsen irrottua vastaan alimmasta linjasta. Sparv auttaa vieressä ja Italia pakotetaan takaisin alas.


Pukki on päästä jopa väliin Bernardeschin tiputukseen eli Suomella oli mahdollisuuksia riistojen jälkeisiin vastaiskuihin tuosta 5-2-3 puolustusasetelmasta.


Nyt vuorostaan pari minuuttia myöhemmin Kamara liikkuu Verrattiin kiinni. Sparv vartioi keskellä omaa pelaajaansa ja yläkolmikolla on omat pelaajansa eli Lodilla Biraghi, Pukilla Chiellini ja Hämäläisellä Bonucci. Ainoa vapaa pelaaja on Jorginho, mutta hän on Italian kenttäpuoliskolla, joten sen Suomi taas salli.


Chiellini yrittää avata keskustaan, mutta Sparv on oikein sijoittunut ja katkoo. Jatkotilanteessa Kamara kalasti vapaapotkun ja hengähdystauon kuljetuksellaan. Huomattavaa on myös se, että laidoilla on 2v2-tilanteet ja tarvittaessa Arajuuri pystyy liikkumaan keskeltä kummallekin puolelle auttamaan.


44. minuutilta esimerkki Kamaran vuorosta liikkua tukemaan yläkolmikkoa, kun Jorginho yrittää kuskata pallon Suomen puoliskolle, mutta pysähtyi Gleniin kuin seinään palauttaen pallon takaisin alas.


Kymmenen sekunnin päästä pallo on kuitenkin kierrätetty vasemmalle sivurajalle, mutta Suomella on laidassa 5v4 ylivoima, kun Kamarakin on ehtinyt hölkätä jo erotuomarin tasalle. Taka-alueella puolestaan on 2v1 ylivoima, jos Italia olisi päättänyt keskittää kohti Bernardeschia.


Vielä yksi esimerkki samasta aiheesta. Sparv merkkaa Verrattin ja Kamara puolestaan tulkitsee tilannetta liikkuen Jorginhon ja Barellan välissä. Tarvittaessa alimmasta linjasta Toivio voi irrota kiinni Barellaan linjojen väliin. Yläkolmikolla on omat tutut vartioitavansa. Periaatteessa Suomen puolustuslinjassa on 5v5 tilanne, mutta Kamara pystyy liikkumaan kuudenneksi pelaajaksi jättämällä Jorginhon seuraamatta eli tässä vaadittiin ajoittain pelaajalta omaa kykyä tunnistaa tilanne.


28. minuutilta esimerkki harvoista tilanteista, kun Suomen kahden alimman linjan välistä löytyi tilaa. Jorginho näkee Immobilen.


Arajuuri kuitenkin irtoaa linjasta, estää kääntymään ja ohjaa miehen laitaan, erinomaista.


Seuraavaksi muutama tarkempi esimerkki laitapuolustamisesta. Tässä Toivio liikkuu laitaan kohti Keania ja Granlund avustaa. Kamara huolehtii Barellan nousun. Tilanne on 3v2 ylivoiman ansiosta Suomen kontrollissa.


Tässä on 4v4 tilanne, mutta boksissa puolestaan 4v2 ylivoima eli tilanne kontrollissa. Granlund peittää keskitystä, Sparv seuraa Barellan, Kamara Keanin ja Lod huolehtii Verrattista.


Toisella puoliajalla Suomi ei muuttanut mitään puolustamisessaan. Tässä taas Sparv on seurannut Verrattia niukasti Italian puoliskolle. Keskusta on tukossa, joten Bonucci yrittää pitkää palloa linjan taakse. Granlund kuitenkin ehti palloon ensin ja siirsi sen sivurajan yli.


Lappalainen tuli 70. minuutilla kentälle Hämäläisen tilalle. Rooli oli yksi-yhteen vasempana laiturina 5-4-1 paperimuodostelmassa kuten kuvasta näkyy.


83. minuutilla Karjalaisen tultua sisään Pukin paikalle hän niin ikään peri roolin 5-2-3 prässin kärkenä.


Kahden maalin takaa-ajoasemassa Suomi pyrki hieman korkeammalta prässäämiseen kuten tässä, mutta Bonucci ohitti Karjalaisen fysiikallaan.


Kuten jo tämän Suomen puolustusosion alussa kirjoitin, Suomi prässäsi korkealta lähinnä vain maalipotkuissa ja sivurajaheitoissa. Tässä Italia on heittänyt pallon peliin syvällä omalla puoliskollaan. Ainoa vapaa pelaaja on Chiellini, muutoin italialaiset ovat miesvartioinnissa.


Henkilökohtaisella taidolla ja Mancinin rakastamilla kolmioilla italialaiset pääsevät pois prässin alta. Kamara pelastaa kuitenkin vaarallisen vastaiskun epäorganisoitunutta Suomea vastaan katkomalla Jorginhon siirron Verrattille.


Pukin keskitys on kuitenkin epätoivoinen, sillä Jorginho ehtii paikkaamaan erheensä ja spurttaa alas luomaan 3v2 ylivoiman kohdealueelle eikä Suomi voittanut pääpalloa.


Kakkospallo päätyi Kamaralle, joka tiputti Sparville ja tämä siirsi Piriselle laitaan. Italialaiset ovat ehtineet tuplaamaan kuitenkin Pirisen, joten vaikka kohdealueella on koko yläkolmikko 3v3-tilanteessa, pallon sinne saaminen on mahdotonta.


Sivurajaheittojen lisäksi tosiaan maalipotkuissa Suomi tutusti prässäsi ylhäältä. Italiaa ei silti kuumottanut pelata lyhyellä pitkän avauksen sijaan. Tämä esimerkki on heti edellisen tilanteen perään. Lod merkkaa Chiellinin, Hämäläinen Bonuccin, Pukki Jorginhon, Kamara on noussut kiinni Verrattiin ja Pirinen kiihdyttää kohti Piccinia.


Piccini saa Bonuccilta kaverisyötön ja Hämäläisen sulkiessa syöttösuunnan takaisin Bonuccille, Pirinen riistää laidassa, koska muut pelaajat Italian puoliskolla on merkattu.


Pirinen syöttää Teemulle, joka on liikkunut irti Jorginhosta.


Pukki hakee itselleen vetopaikan, mutta edessä on kaksi pelaajaa blokkaamassa. Siltikin hyvin luotu maalipaikan poikanen suunnitelmallisella maalipotkuprässillä.


Pari minuuttia eteenpäin 61. minuutille. Kamara on tehnyt pitkän spurtin omalta puoliskolta irtopallon perään, jonka Bonucci on pudottanut Donnarummalle. Kamara jatkaa prässin loppuun asti.


Pallo pelataan laitaan. Hämäläinen on ensin myöhässä päästäen Barellan syöttämään Keanille. Pirinen seuraa selässä, mikä on hieno asia eli Suomen puolustuslinja ymmärsi tukea Kamaran aloittamaa hetkellistä korkeaa prässiä eikä jäänyt makaamaan alas, jolloin tila olisi jäänyt puolustuslinjan etupuolelle. Nyt edes yritetään tehdä asioita kollektiivina.


Italian taitotaso on vain taas liikaa ja se pääsee prässin alta pois luomaan vaarallisen hyökkäyksen sekaisin olevaa Suomen alakertaa vastaan. Biraghi pääsee kuskaamaan palloa vapaasti vasemmalla laidalla kohti vierasjoukkueen maalia.


Ratkaiseva syöttö karkaa onneksi pitkäksi. Biraghi tekee tilanteessa hienon blokin juoksunsa päätteeksi jaettuaan pallon ensin keskelle.


Lopuksi kaksi sekalaista yksityiskohtaa. Ensimmäinen on tunnin kohdalta. Kiinnittäkää huomio Sparviin, jonka etäisyys Barellaan on vielä kohtalaisen iso tässä kuvassa. Jorginho on siirtämässä palloa Chiellinille.


Ja kun Chiellini olisi voinut löytää Barellan linjojen välistä mielipaikaltaan, Sparv onkin jo iholla pakottaen Chiellinin chippaamaan pallon kohti Keania ja sen ilmataistelun Väisänen voitti. Kapteeniltamme tavaramerkkimäinen tilastoissa näkymätön arvokas suoritus.


Toinen sekalainen huomio on 72. minuutilta. Huomio keskittyy Lodiin laidassa. Biraghi lähtee sivurajalla pystyyn pelattuaan pallon keskelle.


Verratti lähtee kuljettamaan ja Lod pysyy iholla takiaisena.


Lod osoittaa nöyryyttä, sitoutumista ja kuria seuraamalla miehensä loppuun asti, jottei Granlund jää yksin kahta pelaajaa vastaan. Esimerkillistä ja tilanne päättyi Granlundin katkoon.

Hyökkäys:

Lainaus

Tässä kuvassa näkyy nyt se asia, josta puhuin jo puolustus-osion alussa. Eli maalivahdin pitkä avaus tavoittaa Portugalin yläkolmikosta Bruman. Huomatkaa hänen sijoittuminen juuri siellä missä pitääkin eli Jorginhon ja Verrattin linjan takana sekä puolustuslinjan edessä. Ja kuten totesin, puolustuslinjasta silti varmasti joku hengittää niskaan (Florenzi), mutta tässä on kuitenkin se hetkellinen aika ja tila edistää hyökkäystä eli tiputtaa pallo keskelle, jossa on kaksi muuta pelaajaa vapaana niin ikään kahden alimman linjan välissä kuten pitää, jos Italiaa haluaa haavoittaa. Tällä kertaa Bruma kuitenkin aikaili ja Italia sai puolustettua tilanteen sivurajaheitoksi.


Suomen hyökkäyspelin läpikäynnin voisi aloittaa kolmannelta minuutilta. Topparit levittivät leveälle siten, että Arajuuri oli keskellä, Toivio oikealla ja Väisänen vasemmalla. Sparv ja Kamara laskeutuivat vuorollaan hakemaan palloa toppareiden etupuolelta ja nyt on kapteenin vuoro. Hradecky avaa kuitenkin laitaan.


Sparvin yläpuolella olivat wingbackit ja Kamara. Heidän yläpuolellaan ylimmässä linjassa puolestaan Hämäläinen, Pukki ja Lod. Suomen yksi rakenteluvariaatio oli siis ennennäkemätön 3-1-3-3!


Toinen variaatio oli 3-2-5/3-4-3 riippuen siitä, kuinka korkealla wingbackit olivat. Tässä variaatiossa Sparv ja Kamara molemmat hakivat palloa yhtä aikaa ja wingbackit olivat heidän kanssaan samassa linjassa tai sitten ehtineet jo nousta yläkolmikon kanssa samalle tasolle.


Nyt wingbackit Pirinen ja Granlund ovat Sparvin ja Kamaran kanssa samassa tasossa eli muoto on 3-4-3, mikä tarkoittaa sitä, että Italialla oli omassa puolustuslinjassaan periaatteessa jatkuvasti 4v3 ylivoima Pukkia, Lodia ja Kappea vastaan.


Nyt puhutaan sitten täysverisestä 3-2-5 muodosta, kun ympyröity Granlund on tosiaan ylhäällä sivurajan tuntumassa levittämässä Italian puolustuslinjaa sivuttaissuunnassa ja Suomella olisi siellä 5v4 ylivoima paperilla, jos pallo saataisiin pelattua Italian yläkuusikon prässin ohi.


Suomi joutui kuitenkin palauttamaan pallon Hradeckylle. Tämän avaus löytää kuitenkin Italian puolustuslinjan etupuolelta Lodin. Tämän huomion tein ennakossani myös eli Italian puolustuslinjan etupuolella on tilaa Hradeckyn avauksille. Lod onnistuu pudottamaan pallon Kamaralle. Muoto on 3-4-3.


Kamara pelaa pallon pian takaisin laitaan ja Pukin avulla Lod etenee laitaa ylös tällaiseen asetelmaan. Boksissa olisi 2v2 tilanne ja sinne Lod keskittää, mutta Chiellini pääsi väliin.


Suomi voittaa irtopallon ja tilanne jatkuu. Italia ahdistaa Suomen laitaan, mutta lopulta Pukki saadaan kombinaatiolla pelattua vapaaksi boksiin.


Pukki pudottaa Sparville, joka laukoo vasurillaan yhdellä kosketuksella ohi takakulman. Erinomaisen pitkä pallonhallintajakso, joka saatiin päätettyä loppujen lopuksi laukaukseen boksin rajalta.


14. minuutilta esimerkki siitä, kuinka taas korkealla avauksella ohitetaan Italian yläkuusikon prässi. Toivio chippaa pallon Sparville, joka on osannut hakeutua vapaaksi linjojen väliin.


Sparv pudotti pallon viereen Kamaralle, joka yritti syöttää takaisin, mutta sitten Verratti pääsi väliin. Hyvä aihio kuitenkin Huuhkajilta ja selvästi siellä oli scoutattu sama asia minkä jopa minäkin huomasin, että rakenteluvaiheessa yläkuusikon takana on tilaa puolustuslinjan etupuolella.


Seuraavaksi lisää esimerkkejä korkeista syötöistä ilmassa, jotka lähtivät tällä kertaa Hradeckyn jalasta. Ensimmäinen kuva on 18. minuutilta. Tästä asetelmasta käynnistyy Huuhkajien hemmetin kaunis hallintajakso.


Pukki löytyy Italian kahden alimman linjan välistä. Syöttösuuntia on monia, mutta lopulta Teemu tiputtaa pallon Sparville.


Sparv jatkaa pallon vasempaan laitaan.


Hetken hallinnan jälkeen pallo kierrätetään Toiviolle. Tämä löytää Italian 4-5-1 muodon linjojen välistä vapaana Lodin, jolla olisi ollut mahdollisuus lähteä tempokuljettamaan kohti maalia, mutta Lod päätti pudottaa pallon yhdellä kosketuksella Kamaralle. Tällaiset ratkaisut ehkä erottavat Lodin maailman huipusta eli havainnointikyky ja tekninen taito ottaa pallo mukaan kuljetukseen tästä asetelmasta. Nyt ratkaisu oli tosiaan syöttö Glenille.


Suomi pitää pallon edelleen itsellään ja hetken päästä Lod on liikkunut oikeaan puolitilaan. Italia on edelleen 4-5-1:ssä, mutta nyt vielä pykälän syvemmällä kuin äsken.


Pukki tekee aloitteen pystyyn Chiellinin edestä ja Lod poimii hänet boksista. Pukki syöttää laitaan Granlundille ahdistettuna.


Granlund siirtää viereen Lodille, joka on ehtinyt boksin rajalle ja lähtee haastamaan, mutta laukaus nousi taivaan tuuliin. Siltikin mahtavasti rakennettu maalipaikka Suomelta. Lodin laukaukseen lähtenyt pallonhallinta lähti Hradeckyn avauksesta Pukille sovittuun paikkaan 45 sekuntia aiemmin. Rohkeaa ja ennakkoluulotonta tekemistä.


29. minuutilla Hradeckylla on kaksi vaihtoehtoa. Pirinen on vasemmalla täysin vapaana ja Granlundkin oikealla pelattavissa.

[
Hradecky valitsee Granlundin. Peliä katsoessani pidin sitä vääränä valintana, koska Pirinen oli täysin vapaana. Nyt Granlundiin kohdistuu prässi Barellalta.


Lod tekee kuitenkin sovitun liikkeen vastaan ja Granlund jättää pallon hänelle lähtien itse pystyyn. Tässä kohden Lodin olisi ehdottomasti pitänyt tunnistaa tilanne ja syöttää Teemun kautta pallo takaisin laitaa kipittävälle Granlundille.


Lod kuitenkin jää hautomaan palloa, saa kimppuunsa kaksi pelaajaa perääntyessään, mutta sai silti hankittua sivurajan Suomelle. Enemmän oli kuitenkin tarjolla eli potentiaalinen hyökkäysaihio laidalta.


Ajassa 33:05 Hradecky tekee "oikean" valinnan eli avaa nyt oikeaan laitaan toisin kuin edellisessä esimerkissä Italian yläkuusikon prässätessä.


Pallo lentää kohti Hämäläistä Italian puolustuslinjan etupuolelle, mutta nyt vain Bonucci on osannut ennakoida ja irrota ajoissa linjasta, jotta hän voittaisi pääpallon ja Kappe ei saisi pudotettua palloa viereen, jolloin Suomi olisi päässyt etenemään kohti maalia vauhdikkaasti. Hyvä toteutus taas, mutta ainoa ongelma oli hävitty pääpallo. Marginaalit ovat pieniä.


Reilu minuutti eteenpäin kellossa. Hradeckyn avaus lentää kohti Hämäläistä taas kerran puolustuslinjan etupuolelle ja yläkuusikon prässin taakse. Kappe saa selkäänsä Bonuccin, joka on irronnut Italian neljän puolustuslinjasta, mutta Hämäläinen päästää pallon ovelasti lävitseen Lodille.


Yhdellä avauksella Lod pääsi tällaiseen asemaan. Harmillisesti viimeinen ratkaisu Granlundille oli heikko.


36. minuutilla Hradecky lähetti ottelun surkeimman avauksen. Idea on kuitenkin taas maalipotkussakin sama eli pelata pallo sivurajoille, jossa on tilaa Italian korkean prässin takana.


Verratti aavistaa syötön ja pääsee palloon ennen Väisästä. Hän syöttää heti Bernardeschille eteenpäin.


Bernardeschi kääntää boksissa vasurilleen, mutta syöttö kohti Keania karkaa päädystä onneksi pitkäksi. Luokaton hyökkäyksen päätös Suomen onneksi.


21. minuutilta esimerkki 3-2-5 mallista. Kiinnittäkää huomio siihen, kuinka Suomi on täyttänyt hienosti kaikki viisi hyökkäyskaistaa. Granlund ja Pirinen ovat laitakaistoilla, Hämäläinen ja Lod puolitiloissa sekä Pukki keskikaistalla.


Muutamaa sekuntia myöhemmin vielä parempi kuva samasta asiasta. Kaikki viisi hyökkäyskaistaa täytettynä ja vieläpä Italian kahden alimman linjan välissä, jolloin tästäkin asetelmasta Väisästä osaavampi pelaaja olisi voinut yrittää pelata maitse pystyyn.


31. minuutilta Kamaran haettua pallon muoto muuttui hetkeksi jopa 3-1-6:een. Hauska yksityiskohta. Onneksi Kamaran syöttö tavoitti Lodin, jottei Italia päässyt vastaiskuun.


Sen sijaan Suomi pelasi taas pitkän pallonhallintajakson, kun Kappe pääsi Lodin siirrosta kuskaamaan palloa eteenpäin.


Pirisellä oli pari keskityspaikkaa, jotka hän jätti käyttämättä.


Lopulta Sparv poimi Lodin linjojen välistä ja tämä yritti chippiä yhdellä kosketuksella linjan taakse Pukille, mutta Bonucci ylsi nostoon ja katkoi päällään, jonka jälkeen Italia riisti kakkospallon, mutta näppärästi rakennettu paikanpoikanen taas vierasjoukkueelta.


Sitten pari vastaiskuesimerkkiä. Ensimmäinen on 14. minuutilta. Kappe katkoo syvällä omissa Jorginholle laidasta tulevan syötön.


Hämäläinen taistelee pallon eteenpäin kohti Lodia, joka leikkaa pallon ihanasti Verrattin edestä.


Pukki olisi ollut vapaana oikealla 2v2-hyökkäyksessä, mutta Lod päätti ampua itse maanuoliaisen ohi oikealta.


66. minuutilla Luken avaus prässin alla päätyy Piccinille, johon Pukki ja Kappe kohdistavat prässin.


Pukki pääsee Piccinin pudotukseen väliin ja vapauttaa Hämäläisen pinkomaan. Lod spurttaa taaempaa kolmanneksi mieheksi ylös.


Italia ehtii saamaan kuusi pelaajaa pallon alle, kun Kappe keskittää takaviistoon. Pallo putoaa Lodin jalkaan, mutta puolivolley painuu reippaasti yli maalin. Positiivista oli kuitenkin se, että hyökkäys päätettiin laukaukseen.


Sitten tähän hyökkäysosion lopuksi voisi käydä läpi ikään kuin yhteenvetona Suomen ottelun parhaan maalipaikan. Kaikki alkaa alhaalta 3-2-5 muodosta. Toivio nostaa pään ja lähettää korkean pallon Italian yläkuusikon prässin yli.


Pukki liikkuu vastaan ja voittaa pääpallon puolustuslinjasta irronnutta Bonuccia vastaan.


Lod pääsee kuljettamaan ja Pukki spurttaa maalille ohi Bonuccin.


Keskitys napsahtaa jalkaan, mutta Pukki ohjaa pallon niukasti ohi etukulman. Äsh! Mahtava toteutus ja Italian heikkouden hyödyntäminen eli taas Huuhkajat löysi tilan korkealla syötöllä puolustuslinjan etupuolelta ja eteni siitä maalipaikkaan.


Yksi hieno prässinpurku vielä kuvin. Hradecky heitti käsistään pallon Toiviolle, joka jatkaa pallon ylhäältä vastaantulleelle Lodille.


Lod pelaa seinän Pukin kanssa, joka on taas isäntien alimman linjan etupuolella pelattavana.


Lod vaihtaa puolen Väisäselle, jonka kova ja matala avaus tavoittaa Lappalaisen.


Tämä pääsee heti kentälle tultuaan haastamaan ja yrittää matalaa keskitystä kolmen pelaajan läpi tuloksetta.

Erikoistilanteet:


Suomella ei ollut ottelussa yhtään kulma- eikä sivuvapaapotkua, joten ainoat erikoistilanteet olivat Pirisen pitkät sivurajaheitot.


Molemmilla kerroilla boksiin nostettiin viisi pelaajaa. Arajuuri oli ykköskohde etualueella. Muut pelaajat olivat Sparv, Lod, Kappe ja Pukki.
naumanen

Poissa Poissa


Vastaus #1272 : 24.03.2019 klo 17:27:04

Jälleen kerran Ylos
The Real Wolf

Poissa Poissa


Vastaus #1273 : 24.03.2019 klo 17:29:56

Eipä tuo tarve taida bundesliigastatukseen perustua, vaan ennemminkin siihen, että toinen on pelannut hyvin Veikkausliigaa ja toinen on pelannut hyvin Hollannin liigaa. Ts. nimenomaan niiden näyttöjen voisi väittää olevan sen toisen puolella tässä kohdassa...

- Eipä nyt kuitenkaan unohdeta yhtä perusasiaa. Nämä eivät ole mitään näytösotteluita, joissa peluutetaan sillä perusteella, että on pelannut joskus vuosi sitten Hollannissa hyvin, tai melkein ketä tahansa ulkomaiseen seuraan päässyttä automaattisesti ohi Veikkausliigapelaajan. Tulosvastuu on päävalmentajalla, joka tuntee pelaajat ja näkee näiden nykyvireen treeneissä. Tapauksessa Lappalainen/Jensen ei ole mitään syytä epäillä, etteikö Kanerva valinnut oikein. Toki näistä on mielenkiintoista lukea ja vääntää, ja voi olla perusteltuakin silloin, kun vaikka kritisoidaan roolituksia ja pelitapaa.
Carlos83

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Giallorossi, Ilves


Vastaus #1274 : 24.03.2019 klo 17:34:19

Kiitos kattavasta analyysista jäsen Salmingille. Ei voi muuta sanoo ku hattuu nostaa. Tuoppi

 
Sivuja: 1 ... 50 [51] 52
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa