FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
26.04.2024 klo 10:39:55 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 ... 48 [49] 50
 
Kirjoittaja Aihe: Armenia - Suomi 26.3.2019 klo 19.00, Vazgen Sargsyan Republican Stadium, Jerevan  (Luettu 63813 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Stürmer

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: YJPKKÄ & Suomen naiset.


Vastaus #1200 : 27.03.2019 klo 12:35:56


Ihan hyvä matsi vaikealla vieraskentällä.


Mun silmään näytti, että pelialusta oli sen verran epätasainen (ja luultavasti kuiva), että pallo lähti herkästi pomppimaan nopeissa syötöissä.

Triangelikostaja

Poissa Poissa


Vastaus #1201 : 27.03.2019 klo 12:45:19

Vaikka Sparv onkin tärkeä mies paikallaan, niin ehkä tuo eilinen peli sen myöskin osoitti, että varsinkin tuplapeleihin ei hänenkään liike oikein riitä pitämään keskikenttää noinkin laajalla säteellä pelaavan pelaajan kuin Kamaran kanssa. Jensen on myös hyvin selvästi hyökkääjä, eikä keskikentällä hänestä ole juuri apua. Eremenkon saaminen Bosniaa vastaan olisi kyllä ihan ensiarvoisen tärkeää, koska olisi selkeästi Jenseniin verrattuna keskikenttä joka myös osallistuu hyökkäysten rakenteluun, niin syöttäen kuin myös laukaisupelotteensa vuoksi. Sparv voisi keskittyä tuossa selkeästi siihen puolustavan keskikentän rooliin.
« Viimeksi muokattu: 27.03.2019 klo 12:48:57 kirjoittanut Triangelikostaja »
supstanssi

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Mites MyPa? Ai voitti?


Vastaus #1202 : 27.03.2019 klo 12:55:14

Vaikka Sparv onkin tärkeä mies paikallaan, niin ehkä tuo eilinen peli sen myöskin osoitti, että varsinkin tuplapeleihin ei hänenkään liike oikein riitä pitämään keskikenttää noinkin laajalla säteellä pelaavan pelaajan kuin Kamaran kanssa. Jensen on myös hyvin selvästi hyökkääjä, eikä keskikentällä hänestä ole juuri apua. Eremenkon saaminen Bosniaa vastaan olisi kyllä ihan ensiarvoisen tärkeää, koska olisi selkeästi Jenseniin verrattuna keskikenttä joka myös osallistuu hyökkäysten rakenteluun, niin syöttäen kuin myös laukaisupelotteensa vuoksi. Sparv voisi keskittyä tuossa selkeästi siihen puolustavan keskikentän rooliin.

Juuri näin ja ryhmitys pitäisi laatia tämän mukaan kuten toisessa ketjussa viittasin.
                    Pukki
    Soiri     Eremenko    Lod
             Sparv   Kamara

Tällöin myöskin olisi rakenteluun taitoa ylempänä keskialueella eikä Kamarankaan olisi pakko häärätä ihan boksista boksiin. Sparv saisi tosiaan puhtaasti varmistavan roolin. Yhdessä Kamaran ja Eren taidot riittäisivät aika pitkälle pallokontrollissa, nythän Kamara pyörittää kivasti mutta ympärillä olevat sitten hassailevat selvästi enemmän. Uronen myös Pirisen paikalle niin pallollinen tekeminen menee eteenpäin.
« Viimeksi muokattu: 27.03.2019 klo 12:57:50 kirjoittanut supstanssi »
Gambinamiäs

Poissa Poissa


Vastaus #1203 : 27.03.2019 klo 13:10:50

Sparvia dissattu yhden ison harhan takia? Muuten toimiva pari keskellä Kamaran kanssa. Pelaa fiksusti ja rytmittää. Eilen juoksi alas kerran niin että pelasti vaarallisen hyökkäyksen. Oli muutenkin toppareiden tukena hienosti. Kova ukko Ylos

Kamara toki eilen pallon kanssa vielä parempi ja muutenkin erinomainen.
No ei todellakaan vaan sen ensimmäisen puoliajan epävarmuuden ja ajoittaisen hitauden takia. Oli jotenkin epätasapainoista peliä Sparv-Kamara-kaksikolta ensimmäinen puoliaika, Spav vähän kohmeessa ja Kamara kimpoili siellä sun täällä. Varmasti kärkikaksikon roolitus vaikutti osin siihen, että Kamara kimpoiliympäri kenttää ja Sparv joutui välillä turhan yksin (selkävaivaisena).

Itsehän olen ollut Sparvin fani jo since U21 ja vituttanut kaikki alibisyöttölässytys ihan alusta saakka. Callit olisi ansainnut jonkun antikulttuuripalkinnon siitä, varsinkin kun se upposi joihinkin jonneihin kuin kuuma veitsi vanhaan mummoon.
Ensimmäinen kosketus

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Oi kallis Suomenmaa


Vastaus #1204 : 27.03.2019 klo 13:36:04

Sparv on (edelleen) omassa roolissaan Suomen parhaita, ellei paras pelaaja. Sattui yksi keskinkertainen matsi nyt kohdalleen vaivojen takia, jollaista en itse muista ainakaan vuosiin mieheltä nähneeni.

Mut en nyt sanois että ei ole enää tupla-matsien mies. Kunnossa ollessaan ehdottomasti on!
 Lisäkommentti vielä tähän, että oletuksena tietty että on kunnossa, voihan noi ongelmat olla tulleet jäädäkseen, mutta tätä tuskin kukaan voi ennustaa. Itse uskon että nää karsinnat pysyy vielä avainpelaajana.
« Viimeksi muokattu: 27.03.2019 klo 13:43:25 kirjoittanut Ensimmäinen kosketus »
The Real Wolf

Poissa Poissa


Vastaus #1205 : 27.03.2019 klo 14:07:25

Ylos Granlund, Kamara, Arajuuri, Jensen
:) Toivio, Hradecky, Pukki, Hämäläinen, (Schuller), Lod
Alas Pirinen, Sparv

Ajatuksena aika monen tapauksessa suhde omaan tasoonsa ja odotuksiin. Lod saanut paljon kehuja, ja tekikin tärkeitä yksittäisiä asioita. Etenkin ekalla jaksolla jätti silti toivomisen varaa.
BoyWonder

Poissa Poissa


Vastaus #1206 : 27.03.2019 klo 14:09:22

Täytyy vielä kehua Schülleriä. Klubi aikoina miehen taidot näkivät kaikki, mutta majussa poikkeuksetta jännitti ja huonoja ratkaisja kun kentällä ihan niissä omissa vahvoissakin osa-alueissa. Tempo jotenkin tuntui aina yllättävän.

Kehittynyt nyt valtavasti rapakon takana ja vähintään vaihtomiehenä todella hyvä vaihtoehto. Eilen hyvää tekemistä taas.
muumi

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: minä en nettikiusaa


Vastaus #1207 : 27.03.2019 klo 15:58:07

Sparvin pärjäämistä neljän keskikentässä tai tuplamaaotteluissa kannattaa ihan rauhassa odotella. Selkävamma näkyi nyt peleissä todella paljon, toivottavasti pääsee niistä kunnolla kuntoon. On kyllä hieno mies ja toivottavasti pelaa vielä ikuisuuden. Alkaa olla Litin ja Hyypiän kaltainen iso hahmo, joksi on vaikea kasvaa.
Filosofi

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Urjalan Palloseura


Vastaus #1208 : 27.03.2019 klo 23:15:13

Minä pidin siitä miten Jensen ja Pukki vuorotellen pudottivat alemmas palloa vastaan ja sitä kautta saatiin puolustus rikki. Hienon näköistä touhua.
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #1209 : 28.03.2019 klo 00:43:07

Armenia - Suomi 0-2

On jo tavaksi muodostuneen kuva-analyysin aika. Kävin jälleen läpi molempien joukkueiden puolustamista, hyökkäämistä ja erikoistilannepelaamista. Useimpien osioiden alussa on muistutuksena lainattu ne asiat, joita sopi odottaa tässäkin ottelussa nähtäväksi tai hyödynnettäväksi. Vaikka olen jäävi, pidän tätä toistaiseksi onnistuneimpana jälkianalyysinäni jo pelkästään väliotsikoiden takia, jotka auttavat hahmottamaan paremmin eri pelitilanteista kertovia esimerkkejä. Armeniasta kuvia kertyi 85 ja Suomesta peräti 140! Osittain eri osiot limittyvät päällekkäin eli esimerkiksi Armenian vastaiskut olisivat voineet olla myös Suomen puolustusosiossa esimerkkeinä hyökkäysten hidastamisesta. Ehkä jatkossa peilaan kaiken vain Suomen kautta, jolloin ei tule päällekkäisyyksiä. Huomenna yritän ehtiä vielä päivittämään Bosnia ja Hertsegovinan scouttausraportin, koska katsoin sen ottelusta muistiinpanojen kanssa ensimmäisen puoliajan, kunnes aloin kuvakaappaamaan tätä ottelua. Ottelu poistuu vuorokauden päästä Viaplaylta, joten toivottavasti ehdin ottaa talteen asioita, koska en ole sitäkään ottelua löytänyt kokonaisena muualta internetistä.

Armenia 4-2-3-1

14 Briasco-Balekian
9 Babayan - 10 Ghazaryan - 23 Özbiliz
5 Grigoryan - 18 Mkhitaryan
15 Daghbashyan - 8 Calisir - 3 Haroyan - 13 Hovhannisyan
Hayrapetian

Puolustus:


Puolustusmuoto ei ollut muuttunut Kansojen liigasta, vaan oli edelleen 4-4-2. Laiturit Adamyan ja Ghazaryan putosivat pohjapelaajien Grigoryanin ja Mkrtchyanin rinnalle, kun puolestaan kymppipaikan Mkhitaryan prässäsi ylimmässä linjassa Karapetianin kanssa.


Armenia antoi vastustajan tulla lähelle puolta kenttää, mutta sitten yritti pitää keskikentän linjan puolessa kentässä eristämässä bosnialaisia omalle puoliskolleen mahdollisimman paljon.


Peli ajautui laitaan. Vasen laitapuolustaja Daghbashyan lähtee kohti pallollista ja samalla kumpikin pohjapelaaja kaventaa laitaan luomaan 3v2 ylivoiman. Mkrtchyan katkoo keskelle tulevan syötön seuratessaan bosnialaisen nousua samalla. Vasen toppari Calisir liikkuu myös samalla hieman kohti laitaa eli aivan kuten Kansojen liigassakin Armenian topparit tekivät laitapuolustajan liikkuessa prässäämään sivurajalle.


Heti perään toiselta laidalta vastaava esimerkki laitapuolustamisesta. Oikea laitapuolustaja Hovhannisyan ja oikea laituri Adamyan prässäävät laidassa. Silloin oikea toppari Haroyan kaventaa keskeltä kohti laitaa ja keskikentän linjassa toinen keskustan pelaajista eli nyt Grigoryan seuraa laitapuolustajan jättämään tyhjään tilaan suuntautuvan bosnialaisen juoksun.


Toinen esimerkki prässin ongelmista. Uudenkin valmentajan alaisuudessa Armenialla on ongelmia olla tiivis. Kaksi pelaajaa on rynnännyt prässäämään Makedonian palautettua pallon alas.


Maalivahti kuitenkin löytää pitkällä avauksella omat pelaajat Armenian kahden alimman linjan välistä. Kuten violetti viiva kuvan alalaidassa kertoo, etäisyys ei ole lähelläkään ideaalia max. 20 metriä, vaan puolustuslinja ja myös keskikenttä on jäänyt aivan liian alas. Hradecky pystyy yhtä lailla tämän kuvan tavoin löytämään Suomen ylänelikon Armenian puolustuslinjan etupuolelta ja silloin on aihiot hyvään maalipaikkaan.

1. Muoto


Armenia pelasi odotetusti 4-4-2 muodostelmalla, jolloin kymppipaikan Ghazaryan nousi ylimpään prässilinjaan hyökkääjä Briasco-Balekianin viereen. Keskikentän linja oli puolestaan Babayan-Mkhitaryan-Grigoryan-Özbiliz.


Suomen tapaan prässitaso vetäytyessä oli keskiympyrän yläkaarella.


Tämä kuva on kymmenisen sekuntia aiemmin kuin edellinen. Kun Armenia huomasi, että pallonriistäminen lyhyen maalipotkun jälkeen ei onnistu, se lähti vetäytymään suosiolla tuohon 4-4-2 muottiin.

2. Korkea prässi, välitön vastaprässi ja vetäytyminen


Armenian puolustuspelaamisen parasta antia avausjaksolla oli menetyksen jälkeinen vastaprässi. Tässä kuvassa Hämäläinen pyrki riiston jälkeen pelaamaan syvältä pallon laitaa pitkin eteenpäin kohti vastaantullutta Pukkia. Hänen ihollaan on kuitenkin Haroyan, joka katkoo Suomen vastaiskun ennen kuin se ehti alkaakaan. Lisäksi toisinaan Armenia pystyi heti luomaan vastaiskun vastaiskun, mitkä ovat tietysti sitä pahinta myrkkyä, mutta niistä lisää Armenian hyökkäysosiossa.


Tässä Armenia tunnistaa hyvin tilanteen korkealle prässille, kun Suomi palautti pallon maalivahdille ja Hradecky levittää huonossa peliasennossa olevalle Toiviolle.


Toivio kuitenkin selvittää tilanteen sivurajaheitoksi Briasco-Balekianin jalan kautta, mutta tämä oli hyvin yhtenäisesti pelattu tilanne isänniltä.


Siksi Kanerva nousikin katoksen alta sivurajalle neuvomaan joukkuettaan.


Sivurajaheiton Suomi sai pelattua omille ja sen jälkeen Armenia taas tunnisti tilanteen riistolle toivottomaksi lähtien vetäytymään keskiympyrään 4-4-2:een.


16. minuutilla ylin prässilinja iskee kiinni Toivioon Sparvin annettua vähän löysän ja ennalta-arvattavan syötön. Mutta ongelmana on se sama kuin jo Kansojen liigassa eli ajoittain keskikentän linja ei seurannut prässiä kuten tässä kävi. Sparvilla oli ihan valtava tila saada pallo takaisin Toiviolta. Toinen mahdollisuus on pelata Armenian kahden alimman linjan väliin suunniteltu korkea pallo, joista lisää Suomen hyökkäysosiossa.


Toivio valitsi korkean pallon, johon Pukki ei ihan ehtinyt tällä kertaa, mutta kovin helposti Toivio pystyi pelaamaan pallon ohi kahden pelaajan, kun muut eivät tukeneet, vaan jäivät makaamaan paikoilleen.


47. peliminuutti ja Lod on saanut pallon Toivion voitettua pääpallon. Armenia pyrkii nopeasti riistämään pallon takaisin sulkemalla Lodilta syöttösuuntia.


Kamara jää kuitenkin pelattavaksi, mutta Grigoryan iskee kiinni häneen ja riistää pallon erinomaisesti. Hyvin tunnistettu tilanne ja näissä Armenia oli hyvä avausjaksollakin eikä Suomella ollut riittävää huolellisuutta, kun tässäkin Lod suorastaan näytti syöttävänsä Kamaralle.


Sparvin jykevä olemus pakottaa Armenian pelaavan pallon laitaan ja sillä aikaa Suomi ehti taas ryhmittyä rauhassa pallon alle omaan muotoon.


Jos johonkin tila jäi Armenian prässätessä korkealta Suomen rakentaessa alhaalta, ne olivat sivurajat, joissa Pirinen ja Granlund olivat Italia-pelin tavoin. Tätä tilaa Hradecky hyödynsi muun muassa avauksissaan, mutta ei ihan niin usein kuin Italiaa vastaan. Esimerkkejä siitä on kuitenkin tarjolla myöhemmin Suomen hyökkäysosiossa.


53. minuutilta esimerkki. Arajuuri palauttaa alaspäin ja Armenia ei tyydy istumaan 4-4-2:ssa, vaan avausjakson tavoin osaa tunnistaa riistomahdollisuuden.

Hradecky pelaa Toiviolle, jolle tulee kiire, kun Armenian keskikenttäkin tukee prässiä tarpeeksi läheltä.


Calisir nappaakin varmasti katkon Toivion yritykseen pelata Jensen vapaaksi.


Ottelun lopussa Armenian prässi rakoili taas väsymisen myötä. Sparv houkuttelee kimppuunsa kaksikon ja syöttää sitten varmasti Kamaralle, joka on ihan vapaana, kun Armenian keskikentän linja ei jaksa pumpata ylöspäin. Grigoryan toki lähtee yrittämään yhden miehen rynnäkköä, mutta silloin Kamara on jo pelannut pallon eteenpäin ja Suomi pystyi hyvin kuluttamaan aikaa pois kellosta syöttelemällä viimeisillä minuuteilla kahden maalin johdossa.

3. Laitapuolustaminen


Yksi esimerkki laitapuolustamisesta. Kyseessä on puhdas 5v5 asetelma eli ylimiehittämistä ei tapahtunut, vaan Suomen tavoin Armenia puolusti mies miestä vastaan. Suomen hyökkäysosiossa on rutkasti esimerkkejä siitä, miten tuo laitapuolustaminen rakoili ajoittain, mutta tähän alle voisi poimia yhden noston sieltäkin jo.


Eli Granlund pelaa pallon Lodille sivurajaa pitkin, jolloin Armenian vasen laitapuolustaja Daghbashyan liikkuu kohti Lodia. Samalla pallollisen puolen toppari kaventaa kohti laitaa ja keskustan kaksikosta Grigoryan seuraa Pukin tekemän juoksun laitapuolustajan jättämään tilaan. Tuttu puolustuskonsepti Kansojen liigastakin. Tässäkin on tasavoimainen tilanne eli 3v3 Granlundilla, Lodilla ja Pukilla.

4. Sekalaisia huomioita


Ajoittain Suomen käyttäessä pääasiallista 2-3-5 rakentelumalliaan, Mkhitaryan merkkasi keskimmäisen linjan keskimmäisen pelaajan ja sitenkin pakotti Huuhkajat etenemään laidoilta.


Jos Kansojen liigassa vasemmalla pelannut Ghazaryan ei vakuuttanut alaspäin, sitä ei tässä tehnyt myöskään Babayan, vaan oli yhtä rotsi niin sanotusti rynnätessään laitaan, mutta Granlund pelaa pallon eteenpäin ja liikkuu sitten keskelle seinäpeliä varten.


Babayan jää jälkeen ja niittaa Granlundin nurmeen kortin arvoisesti. Karmean huolimaton rynniminen laitaan ja itsensä ulos pelaaminen Babayanilta.

Hyökkäys:

Lainaus

Puolustus-osiossa oli esimerkki alun laitapuolustamisesta. Hovhannisyan katkoi laidassa syötön kohti keskustaa. Hän avaa heti pystyyn Karapetianille. Kuten näkyy, ylänelikon muut jäsenet suuntaavat heti pystyyn ja lisäksi pohjapelaajista Mkrtchyan juoksee myös tukemaan vastahyökkäystä. Harmi vain, että Karapetianin kosketus oli louhikkoinen ja hän ei saanut tiputettua palloa omille pelaajille, joten vastaisku kuihtui ennen kuin ehti alkaakaan, mutta Armenia on todella vaarallinen iskemään vastaan tuosta puolen kentän 4-4-2 muodostelmastaan, jos Suomi ei saa pelattua palloa kahden ylimmän prässilinjan ohi, vaan antaa harhasyöttöjä. Huolellisuus on avainasemassa tiistain kamppailussa.



Yksi Armenian pelinavaamismalleista oli edelleen hyvin tyypillinen 2-4-4, jota Suomikin on viljellyt käyttäessän 4-4-2 muodostelmaa. Topparipari Calisir-Haroyan muodostaa alimman linjan, seuraavissa ovat pohjapelaajat ja laitapuolustajat ja sitten ylimmässä linjassa....


... laiturit Adamyan ja Ghazaryan sekä Mkhitaryan ja Karapetian. Ei mitään ihmeellistä siis tässä, ylänelikosta yksi pelaaja tulee yleensä vuorotellen palloa vastaan vähän alemmas ja nyt se on Mkhitaryan. Käytännössä Suomeakin vastaan siis todennäköisesti Suomen puolustuslinjassa ja sen etupuolella tulee olemaan 4v4 asetelma, jos ja kun Kanerva palaa takaisin neljän alakertaan.


Toinen tapa avata peliä on se, että toinen pohjapelaaja putoaa toppareiden yläpuolelle hakemaan palloa, jolloin muoto muuttuu 2-1-3-4:ään. Kuten näkyy, Malakyan on tullut noutamaan pallon Haroyanilta ja Calisirilta. Laitapuolustajat ovat Mkrtchyanin rinnalla ja puolestaan ylänelikko Pizzelli-Mkhitaryan-Yagan-Özbiliz (kuvan ulkopuolella) on vastustajan puolustuslinjassa kiinni hakien tilaa sen etupuolelta kombinaatioille.


Armenia ei epäröi nostaa laitapuolustajia yhtäaikaisesti tuomaan leveyttä ja venyttämään vastustajan muotoa sivuttaisuunnassa. Tässäkin pallo on saatu tuotua puoleen kenttään ja Haroyan lähtee haastamaan kuljetuksella Liechtensteinin ylintä prässilinjaa. Samalla laitapuolustajat halaavat sivurajoja ja muotoa voisi luonnehtia 2-2-6:ksi, kun toppareiden yläpuolella keskellä ovat pohjapelaajat Malakyan ja Mkrtchyan laitapuolustajien tukiessa ylänelikkoa lähes heidän korkeudellaan. Liechtensteinin tuttu 4-4-2 muoto pyrkii pysymään tiiviinä.


Hieman vastaava maali kuin edellinen eli taas vapaa pelaaja löytyi kahden alimman linjan välistä, mutta nyt ratkaiseva syöttö lähtee linjan taakse juoksevalle oikealle laitapuolustajalle Hovhannisyanille. Kuten ylempänä jo näytin, laitapuolustajat eivät pelkää nousta.


Hovhannisyan syöttää takaviistoon nousunsa päätteeksi.


Movsisyan on oikeassa paikassa viimeistellen hattutempun. Hän teki pelissä vielä neljännen maalin kulmapotkun jälkitilanteesta.

1. Hyökkäysmallit


Ennen varsinaisiin malleihin menemistä huomio siitä, että Kanervankin lehdistötilaisuudessa esiin nostama Grigoryanin laskeutuminen hakemaan palloa toteutui kuten tässä kuvassa näemme.


Kuudennella minuutilla näkyy se tavallisin rakentelumalli 2-4-4, jota Armenia suosi paljon Kansojen liigassakin ja myös Bosniaa vastaan.


Tästä oli kätevä siirtyä 3-3-4:ään, jolloin Grigoryan putosi toppareiden väliin ja Mkhitaryan oli samassa linjassa laitapuolustajien kanssa.


Korkea pallo tavoittaa Suomen puolustuslinjan etupuolelta Armenian ylänelikosta Özbilizin, joka kampeaa Pirisen maihin kaksinkamppailussa, joten kotijoukkue pääsee hyökkäämään kolmella neljää vastaan.


Suomi puolustaa keskustaa ja pakottaa Özbilizin syöttämään laidalle, josta Briasco-Balekian pommittaa oikealta ohi maalin reilusti.


41. minuutilta 2-1-3-4 malli, jossa Grigoryan tietysti hakee palloa toppareilta.


63. minuutti ja Grigoryan tippuu taas todella alas. Haroyan tekee kuitenkin oman ratkaisun ja pelaa pallon kohti yläviisikkoa, kun muoto on hetkellisesti 3-1-1-5 Hovhannisyanin noustua ylänelikon tueksi ja Mkhitaryanin oltua yksin keskiympyrässä sekä Daghbashyanin toppareiden kanssa samassa linjassa ennen Grigoryanin putoamista.


Toisen jakson puolivälissä tappioasemassa tosiaan Armenia näytti muuttavan avauspelaamisensa käytännössä kolmen alakertaan, kun taas Grigoryan on pudonnut toppareiden väliin ja laitapuolustajat on puskettu ylös 3-4-3:een.

2. Vastaiskut


Armenia sai riistoista paljon vastaiskuja avausjaksolla, mutta niiden päättäminen oli huolimatonta ja osansa oli toki Suomen hyvällä negatiivisten tilanteenvaihtojen puolustamisella. Seuraavat esimerkit voisivat siis hyvin olla myös Suomen puolustusosiossa, mutta menkööt nyt näin. Tässä Haroyan katkoo Kamaran syötön Jensenille.


Ghazaryan saa pallon Haroyanilta, mutta Sparv ja Pirinen hidastavat hänet laitaan upeasti, hyvä!


Pari minuuttia myöhemmin Mkhitaryan katkoo Suomen pelinrakentelun puolessa kentässä päästen tempokuljettamaan.


Jälleen Sparv saa kuitenkin hidastettua hyökkäyksen laitaan.


Armenian hyökkäys taantuu laidalla hitaaksi hyökkäykseksi ja Suomi ehtii ryhmittyä alas. Jälleen yksi hukattu mahdollisuus Suomen oltua huolimaton.


Liikutaan 12. minuutilla Armenian ottelun parhaaseen maalipaikkaan. Pirinen syöttää kohti Hämäläistä, joka menettää pallon ensimmäisen kosketuksen jälkeen takaa kovaa tulleelle Hovhannisyanille. Erinomainen riisto isänniltä.


Suomi yrittää taas ohjata pelin laitaan jopa kolmen pelaajan voimin, mutta Hovhannisyan saa syötön läpi keskustaan Pirisen ja Kamaran välistä.


Pallo valuu aina Briasco-Barekianille asti, mutta tämä ei saa tehtyä uransa ensimmäistä maaottelumaalia. Hradecky ottaa jopa rutiinitorjunnan, kun Granlund osin peittää laukauksen vasempaan alakulmaan spurtattuaan alas kovaa kuten edellisen kuvan etäisyydestä vielä näkyy.


19. minuutti ja Sparvin syöttö katkotaan.


Pallo keskisektorille ja eikun etenemään kohti maalia tempokuljetuksella. Kamara on vielä suhteellisen kaukana Mkhitaryanista.


Kamara kuitenkin spurttaa kiinni maailmanluokan tempokuljettajan Mkhitaryanin ja pakottaa hänet laitaan. Kansainvälisen tason suoritus Kamaralta.


Lod on kirmannut laitaan Albinin avuksi ja näin Suomi saa tilanteen kontrolliin, kun boksissa on ylivoima. Huolimatonta tekemistä Suomelta, mutta samalla Armenialta heikko hyökkäyksen päätös jälleen kerran sekä ajautuminen keskeltä laitaan.


24. minuutilla Calisir katkoo Jensenin epätarkan syötön ja jatkaa pallon Mkhitaryanille.


Mkhitaryan pelaa yhden kosketuksen seinän kärjestä vastaantulleen Briascon kanssa. Suomen välitön vastaprässi epäonnistuu.


Mkhitaryan jakaa pallon laitaan Babayanille. Daghbashyan tekee taustakierron. Jensen säntää Granlundin avuksi.


Jensen paikkaa erheensä ja saa yhdessä Granlundin kanssa pakotettua Babayanin laidalta epätoivoiseen keskitykseen, jonka Suomen topparipari kyllä hoiti.


36. minuutilla Sparv näyttää syöttönsä liian selvästi ja Armenian keskiblokki mahdollistaa riiston, kun Babayan ennakoi syötön.


Toivio joutuu 1v1-tilanteeseen, kun Granlund oli Sparvin syötön kohde eikä tämä ehdi alas. Mutta Toivio pitää hyvin keskustan kiinni ja pakottaa Babayanin matalaan keskitykseen, jonka sitten Toivio blokkaa. Babayan sai toisella yrittämällä pallon maalille, mutta sen Arajuuri purki kulmaksi vaivatta. Jälleen jäätävää huolimattomuutta, mutta samalla tilannetta ei jääty voivottelemaan, vaan paikattiin, kun Armenian viimeiset ratkaisut ontuivat.


Loppuun vielä kaksi erityisempää vastaiskua, sillä molemmat lähtevät Suomen perättäisistä kulmista. Ensimmäinen tilanne on 55. minuutilta. Lodin pallo jää etualueelle armenialaisiin. Suomen molemmat topparit ovat boksissa, kun Armenia kirmaa vauhdilla ylös.


Babayan ohjataan laitaan Granlundin ja Pukin toimesta. Keskellä Pirinen vartioi omaa miestään. Ongelma on painoton puoli, jossa Hovhannisyan kiitää jumalatonta vauhtia, mutta Kamara tekee parhaansa.


Babayan leikkaa keskelle ja syöttö viipyy juuri tarpeeksi kauan, jotta Kamara ehtii Hovhannisyanin sisäpuolelle estämään tasoitusmaalin synnyn. Syöttövalinta oli nyt sentään oikea Babayanilta, mutta toteutus jäi vajaaksi.


Nyt ollaan puolestaan kulmapotkun jälkitilanteessa kuusi minuuttia myöhemmin. Suomen topparipari jäi hetkeksi roikkumaan maalille ja lähtivät alas päin vasta, kun Armenia sai katkon aikaan omassa boksissa. Siitä edettiin tähän tilanteeseen, jossa Suomen topparipari on prässäämässä vastustajan kenttäpuoliskolla juostessaan samalla alas.


Pallo pelataan topparien ohi eteenpäin, mutta jo nyt Ghazaryan on saatu melko tehokkaasti hidastettua laidalle. Tämä vaihtaa kuitenkin vielä puolta.


Se on väärä valinta siinä mielessä, että hyökkäys pysähtyy taas laidalle, kun Lod ja Kamara ehtivät Granlundin avuksi ja kyseessä on 3v3 tilanne.

3. Keskitykset ja laitapuolustajien nousut


Ensimmäinen viite Armenian bravuurikeskityksistä takaviistoon ja laitapuolustajien nousuista saatiin kolmannella minuutilla, kun Hovhannisyan murtautui laitaa pitkin päätyrajalle ja keskittää kohti Briasco-Balekiania, mutta tämän kosketus oli louhikkoinen.


33. minuutti ja kuten näkyy, molemmat laitapuolustajat ovat yhtä aikaa ylhäällä jopa odotetusti. Painottomalla puolella Hovhannisyan tekee juoksua boksiin parhaillaan, kun Mkhitaryan pelaa pallon Suomen muodon sisään.


Ghazaryan jatkaa yhdellä kosketuksella Briascolle, jonka selkään Pirinen on laidalta kaventanut keskelle. Siksi suomalaisen takana on niin paljon tilaa.


Onneksi Pirinen saa katkottua Briascon syötön kohti Hovhannisyania, joka olisi muutoin päässyt täysin vapaasti uhkaamaan Hradeckya. Viisaasti kotijoukkue houkutteli Suomen muodon ensin toiselle laidalle, pelasi muodon sisään ja sitten yritti päättää hyökkäyksen painottoman puolen nousuun.


42. minuutti ja Hovhannisyan nousee taas taustalta boksiin. Özbiliz ei kuitenkaan syöttänyt, vaan laukoi itse päin blokkia boksin rajalta. Alareunassa näkyy yhtä aikaa ylhäällä ollut Daghbashyan.


Hetkeä myöhemmin Pirinen jää täysin telineisiin Hovhannisyanin rytminvaihdosta vastaan.


Matala keskitys lähtee kohti Ghazarynia ja Briascoa, mutta Arajuuri jyrää ykkösenä palloon ja purkaa.


Toisen puoliajan alussa mikään ei muuttunut. Hovhannisyan lähtee pystyyn...


... ja keskittää, mutta Toivio purkaa keskeltä.


65. minuutilla Armenian menetyksen jälkeinen vastaprässi tehoaa ja Hovhannisyan nappaa pallon Soirilta.


Özbiliz kikkailee laidalta itsensä keskityspaikkaan ja saa pallon ohi Pirisen ja Soirin alivoimasta huolimatta.


Granlund uinuu taustalla ja Babayan pamauttaa volleyn yli maalin.


Viimeinen esimerkki tästä aiheesta. Vielä ottelun lopussakin Hovhannisyan jaksoi ravata pystyyn linjan taakse ja hankki kulmapotkun blokatulla keskityksellään.

4. Puolenvaihdot ja muodon liikutus


Tällaisia korkeita puolenvaihtoja Armenia viljeli yllättävän vähän liikuttaakseen Suomen muotoa puolelta toiselle.


Eivätkä ne vähäisetkään korkeat puolenvaihdot tehonneet kovin hyvin, kun tässäkin Lod ehti hyvin liikkua Granlundin avuksi.


Toinen esimerkkini on toisen jakson alusta. Özbiliz vaihtaa korkealla pallolla pelin painopisteen oikealta vasemmalle, jossa on vain muutama suomalainen.


Mutta Huuhkajat ehti liikkua puolelta toiselle ajoissa.


Toki silti Ghazaryan loi itselleen väkisin keskityspaikan kolmen miehen läpi Hradeckyn hyppysiin.

5. Kaukolaukaukset


Armenian oli lauottava ajoittain boksin ulkopuolelta, koska Suomen linjojen välit olivat boksin lähellä niin tiiviit, että tilaa ei ollut kombinaatioille ja laidoilta sen keskitykset eivät tuottaneet toivottua tulosta. Tässäkin kuvassa on melkoinen lihamuuri edessä keskustassa, joten Ghazaryan kokeilee kaukaa ja Hradecky torjui vaivoin etukulmasta.


Karapetian irtaantui Toiviolta reboundiin, mutta Hradecky otti komean tuplatorjunnan. Tämä oli vaarallisin kaukolaukauskokeiluista muiden mentyä pääosin yli maalin.

Erikoistilanteet:

Lainaus

Bosniaa vastaan Armenia sai vain kaksi kulmapotkua. Ensimmäinen oli neljännellä minuutilla ja pallon takana odotetusti Ghazaryan. Boksissa on viisi kohdetta eli topparipari, Mkhitaryan, Adamyan ja Karapetian eli kumpikaan pohjapelaajista ei tässä variaatiossa noussut boksiin. Tarkoitus oli aiheuttaa hämmennystä tekemällä ruuhkaa etualueelle, mutta keskitys leijaili maalivahdille asti. Bosnia-Hertsegovina käytti Kansojen liigassa aluepuolustusta kulmapotkuissa ja niin se näytti tekevän myös nyt, vaikka ihmismerestä päätellen voisi kyseessä olla myös miesvartiointi.


Toinen kulmapotku tuli 58. minuutilla. Tämä oli erilainen variaatio, sillä kolme pelaajaa oli nyt pilkun tuntumassa ja vain kaksi etualueella. Nyt bosnialaisetkin näyttivät käyttävän miesvartiointia noihin kolmeen kauimmaisiin yksilöön, vaikka TV-kuvasta sitä oli vaikea havaita.


Keskitys leijaili taas maalivahdille asti. Tarkoitus lienee yrittää pelata kierteinen pallo vitosen viivalle ja juosta vauhdilla puskemaan se sisään, mutta Bosniaa vastaan Armenia ei siinä onnistunut. Toisaalta Kansojen liigassa Armenia yritti Ghazaryanin antamissa kulmapotkuissa pelata paljon etutolpalle, joten ehkä he yrittivät sitä myös nyt.


Tämä käyköön esimerkkinä sivuvapaapotkusta, koska en jaksa etsiä enää muita variaatioita. Ghazaryan oli pallon takana kuten kulmapotkuissa. Boksissa on neljä kohdetta seitsemää bosnialaista vastaan. Neljä pelaajaa olivat Karapetian, Mkhitaryan, Adamyan ja Mkrtchyan. Keskitys jäi ensimmäiseen mieheen.


Armenian ensimmäinen kulma tuli 15. minuutilla. Pallon takana oli odotetusti Ghazaryan. Suomi käytti puolestaan tuttua miesvartiointia boksissa olleisiin viiteen kohdepelaajaan, jotka olivat Haroyan, Briasco-Balekian, Mkhitaryan, Calisir ja Özbiliz.


Bosniaa vastaan Armenia ylitti pelata vitosen viivalle keskisektoriin ja sinne pallo laskeutui myös nyt, mutta Hradecky koppasi nahkakuulan vaivatta.


Toinen kulmapotku tuli viisi minuuttia myöhemmin. Boksissa ovat samat viisi pelaajaa.


Sisäänpäin kiertävä pallo laskeutuu taas vitosen viivalle ja Arajuuri purkaa. Tämän Suomi tiesi ja puolusti hyvin.


66. minuutti ja taas boksissa on viisi kohdetta. Pallon takana ei ole Ghazaryan, vaan tällä kertaa Babayan. Boksissa taisteluparit ovat etutolpalla Kamara-Mkhitaryan, keskellä Toivio-Haroyan ja Sparv-Karapetian sekä taustalla Pirinen-Calisir ja Jensen-Ghazaryan.


Keskitys tulee tietysti keskelle ja Hradecky poimii sen.


88. minuutilla Ghazaryan on kulmalipulla ja boksissa viisi miestä eli Armenia ei hakenut kuudella miehellä esimerkiksi kavennusta.


Keskityksen tulossa on sama kuin aiemmin eli Arajuuri jyrää vitosen viivalla ykköspalloon ja purkaa. Lisäajalla Armenia sai vielä yhden kulmapotkun, mutta sen lopputulos oli samanlainen. Todella ennalta-arvattavia variaatioita kotijoukkueelta, vaikka luulisi, että erikoistilanteiden yllätyksellisyyteen sen olisi kannattanut panostaa.


Armenia-osio on hyvä päättää ottelun ainoaan sivuvapaapotkuun. Ghazaryan on pallon takana ja Suomella on seitsemän pelaajan linja viittä armenialaista vastaan. Kamara ja Lod ovat nyt selvästi boksin rajalla valmiina kakkospalloihin ja Pukki muurissa ainoana.


Suomi voittaa ykköspallon juuri boksin rajalle, josta Lod lähti Pukin kanssa iskemään vastaan, mutta vastaisku tyssäsi puoleen kenttään.
« Viimeksi muokattu: 28.03.2019 klo 00:48:40 kirjoittanut Salming »
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #1210 : 28.03.2019 klo 00:44:17

Suomi 4-4-2

9 Jensen - 10 Pukki
21 Hämäläinen - 14 Sparv - 6 Kamara -8  Lod
16 Pirinen - 2 Arajuuri - 4 Toivio - 3 Granlund
1 Hradecky

Puolustus:

1. Muoto


Suomen puolustusmuoto oli tuttu 4-4-2 tässä ottelussa. Pukki-Jensen muodosti ylimmän prässilinjan ja keskikentän linjassa olivat Hämäläinen, Sparv, Kamara ja Lod.


Prässitaso oli keskiympyrän yläkaari kuten niin monesti aiemmin.


Schüllerin korvattua Jensenin, ryhmitys muuttui 4-5-1:een. Keskikentän linja oli silloin Soiri-Schüller-Sparv-Kamara-Lod.


Taylor korvasi Lodin viime minuuteilla. Hänen roolinsa ei ollut ihan yksi yhteen Lodin kanssa, sillä Taylor jäi korostuneesti muuta keskikentän linjaa alemmas jatkuvasti ja varmisti sen, että painottomalta puolelta ei juostu selustaan linjan taakse.

2. Laitapuolustaminen


Seuraavaksi esimerkkejä laitapuolustamisesta. Oikealla puolella Lod tuki avausjaksolla Granlundia erinomaisesti. Tässä kuvassa Lod on laskeutunut niin alas, että Babayan on käytännössä tuplattu.


Minuutin päästä edellisestä Granlund on 1v1-tilanteessa. Katsokaa, kuinka kaukaa Lod on aloittanut uskomattoman spurtin, joka päättyy siihen...


... että hän ehtii Granlundin avuksi ja blokkaa laukauksen kulmapotkuksi.


Toisinaan laitaan muodostui 3v3 asetelma, kun Kamarakin tuli auttamaan Lodia ja Granlundia. Babayan melkein ohittaa Granlundin, joka kuitenkin liukui pallon yli sivurajan.


Esimerkki vasemman laidan puolelta. Piristä tukee Kamara Hämäläisen ollessa ylempänä. Pitää sanoa se, että minä olisin ehkä hieman enemmän kaivannut Hämäläiseltä apuja Piriselle samalla tavoin kuin Lod auttoi Granlundia oikealla laidalla. Pirinen joutui vähän enemmän puhtaisiin 1v1-tilanteisiin ja näytti ehkä siksi niin huonolta, koska ei saanut tarvitsemaansa tukea, vaikka Kamara on toki tässä kuvassa nyt vieressä ja Pirinen uskalsikin liukua Özbililta pallon yli sivurajan Granlundin tavoin, kun vieressä oli joku paikkaamassa.


32. minuutilla Suomi menetti pallon ylhäällä. Granlund on poissa paikaltaan.


Jensen ei onnistu pysäyttämään Babayania, vaan tämä siirtää fysiikallaan suomalaisen tylysti sivuun. Laitapuolustaminen oli Jensenin ongelma myös Kreikkaa vastaan vieraissa ja nytkään se ei vakuuttanut tässä yhdessä otoksessa hänen pelattua muutoin toki kärjessä Pukin rinnalla. Kanervan papereissa Jensen on tuskin siis enää kovin houkutteleva vaihtoehto laidalle, koska hän vuotaa alaspäin liikaa. Sen sijaan ylimpään prässilinjaan hänet voidaan sijoittaa Pukin rinnalle, koska siellä riittää melkeinpä pelkkä juoksuvoima, koska ei ole edes tarkoitus ottaa "stoppeja" toisin kuin tässä maakaksinkamppailussa olisi pitänyt tehdä.


Kamara paikkasi lopulta sitten edeltävät erheet epäonnistuneessa menetyksen jälkeisessä vastaprässissä siirtämällä puolestaan Babayanin tylysti sivuun fysiikalla. Kamara > Babayan > Jensen oli tämän tilanteen yhtälö. Koska Kamara on noin atleettinen ja vahva maakaksinkamppailija, en pitäisi pöllömpänä ajatusta peluuttaa häntä laitapuolustajana, jos loukkaantumistilanne sitä edellyttäisi, koska ei hänestä helpolla ohi tultaisi. Älkääkä ottako ehdotusta liian tosissaan, mutta pieni totuuden siemen siinä silti piilee. Kamaran takana oli tilanteessa hyvä tuki eli Suomi lopulta puolusti tämän vastaiskun poikasen onnistuneesti, vaikka seassa oli yksi Jensenin huono suoritus.


Heti perään sopivasti Kamarasta toinen esimerkki. Nyt ollaan lisäajalla jo. Kun Mkhitaryan syöttää Barseghyanille eteenpäin, Kamara ei ole vielä läheskään iholla.


Mutta jo kolmen sekunnin päästä Kamara on spurtannut armenialaisen kiinni ja hidastanut hyökkäyksen onnistuneesti. Samalla Pirinen ei joudu puolustamaan yksin kahta pelaajaa, vaan saa keskittyä rauhassa Hovhannisyanin tavaramerkkinousuun. Tämän kuvan tärkein anti oli kuitenkin korostaa sitä, kuinka hyvin Kamara jaksoi puurtaa loppuun asti, mikä vakuutti minut. Uskomaton kestävyyskone.


Tämä kuva on toisen jakson alusta. Liekö Hämäläinen saanut ohjeistusta tukea enemmän Piristä, sillä nyt hän on tarpeeksi alhaalla. Pirinen tarkkailee Hovhannisyania ja Hämäläinen puolustaa Ghazarynia. Kamaralla on keskellä oma miehensä ja taas laidassa on tasavoimainen tilanne.


Ghazaryan pelaa seinän Hovhannisyanin kanssa. Hämäläinen muina miehinä astuu Ghazaryanin juoksulinjalle ja pysähtyy paikoilleen.


Pirinen on irronnut laitaan pakottamaan Hovhannisyanin syöttämään takaisin keskelle, mutta Hämäläisen blokkaus on tyrmännyt Ghazaryanin nurmen pintaan, joten Arajuuri saa rauhassa poimia pallon Suomelle. Tämä oli positiivinen suorite vasemman laidan puolustamisesta.


74. minuutilla nähtiin sitten heikko esimerkki. Soiri on ollut estämässä Hovhannisyanin syöttöä laitaan siinä onnistumatta ja palaa alas tukemaan Piristä, jolla on 1v1-tilanne Barseghyania vastaan.


Juuri ennen kuin Soiri on ehtinyt tuplaamaan kunnolla, Barseghyan leikkaa keskelle eikä Pirinen pysy perässä. Arajuuri puolestaan oli vielä edellisessä kuvassa kiinni pelaajassaan, mutta tässä kuvassa etäisyyttä on muutama metri, mikä on liikaa. Sparv puolestaan ei tee oikein mitään, vaan jäätyy paikoilleen eikä tunnista tilannetta, jossa hänen pitäisi peruuttaa tai sitten saada syöttö katki vastaantulolla. Nyt Sparvin oli ratkaisu oli hieman välimallin oloinen eli hän jämähti paikoilleen.


Barseghyan pelaa seinän boksin rajalla Arajuuren annettua siihen tilaisuuden olematta miehensä iholla, mutta onneksi laukaus painui yli maalin kuten niin monet muutkin Armenian yritykset. Sparv jäätyi puolestaan paikoilleen ja hänet kierrettiin kuin pujottelukeppi. Rasitus varmasti oli syynä tähän epätavallisen huonoon puolustuspelivalintaan tai nimenomaan valitsematta jättämiseen.


Ehkä tuon edellisen tilanteen jälkeen sitten Suomen laitapuolustaminen kunnolla parani ja Schüllerin vaikutus näkyi siinä, että esimerkiksi nyt laitaan pystyttiin luomaan jopa 5v3 ylivoima ja hieman hillitsemään isäntien keskitysrallia.

3. Korkea prässi ja välitön vastaprässi


Tässä ottelussa Suomen ajoittainen ylhäältä prässääminen toimi ihan mallikkaasti, mikä oli yksi ottelun positiivisista asioita voiton lisäksi vierasjoukkueelta.
Viitteitä näkyi jo avausminuutilla, kun Jensen ja Lod jatkoivat sivurajaheiton jälkeen prässiä perääntymisen sijaan. Keskellä Pukki ja Kappe estävät syötöt keskustaan, joten Armenia joutuu avaamaan ilmassa.


Puolustuslinjasta Granlund ja Pirinen ovat puolessa kentässä tukemassa prässiä estäen aukot keskikentän ja puolustuksen välillä. Kamara ja Sparv ovat toki myös keskustan pelaajina mukana tukemassa ja Kamara voittaakin pääpallon Suomelle, joten työ toi tulosta heti.


Toivio kuitenkin puski pallon takaisin heti Armenian puolelle ja flipperin jälkeen päästiin tähän tilanteeseen. Jensen ei anna Calisirille yhtään aikaa pitää palloa, vaan pakottaa tämän hätäiseen syöttöön. Jo Kansojen liigassa Calisir oli helisemässä paineen alla ja usein vain potkaisi pallon yli sivurajan.


Niin tapahtuu myös nyt, kun Hovhannisyan ei saanut syöttöä haltuun laidalla. Kanervan poppoo oli taas tehnyt kotiläksynsä prässäämällä pallollisesti heikompaa topparia.


25. minuutti. Pukki on ahdistanut Haroyanin kulmalipulle. Taustalla Jensen, Lod, Kappe ja Pirinen tekevät oman osansa Pukin tukemisessa estäen helpot syötöt hänen ohitseen.


Jotenkin Haroyan saa pelattua pallon eteenpäin roiskimatta, kun Pirinen on hieman myöhässä eikä saa aikaan stoppia sivurajalla. Mutta onneksi Sparv on hereillä ja lähtee spurttaamaan kaukaa Mkhitaryanin takaa tätä kohti.


Sparv alistaa Mkhitaryanin kaksinkamppailussa pelaten pallon Jensenille.


Jensen jakaa laitaan Pukille, joka latasi vasurillaan kuitenkin ohi maalin pienestä kulmasta. Hienosti toteutettu korkea prässi ja riistosta syntyi vielä maalipaikka.


29. minuutilla Kamara syöttää kohti Pukkia.


Teemu menettää, mutta Kamara reagoi siihen iskemällä heti kiinni Grigoryaniin.


Grigoryan pelaa eteenpäin Ghazaryanille, mutta Kamara jatkaa edelleen kyltymätöntä tikkaustaan ja pakottaa yhden miehen vastaprässillään armenialaisen surkeaan pystysyöttöön ja Suomi sai pallon. Huima yksilösuoritus.


Siirrytään toiselle jaksolle. Heti alussa Armenia pelaa pallon alas maalivahdille. Pukki tunnistaa tilanteen ja lähtee johtamaan aggressiivista prässiä. Jensen, Sparv ja Hämäläinen tukevat.


Hämäläinen katkoo Hayrapetyanin hätäisen avauksen ja pelaa Pukille.


Hetkessä Suomi luo 3v5 hyökkäyksen epäorganisoitunutta alakertaa vastaan. Pohjapelaaja Grigoryan kuitenkin pelastaa tilanteen katkomalla Pukin syötön keskelle.


53. minuutti ja Jensen keskitti laidalta boksiin osoitteetta. Lod ei luovuta, vaan aloittaa välittömän vastaprässin Daghbashyaniin.


Prässi tehoaa ja armenialainen roiskaisee pallon yli sivurajan, joten Suomi sai paineen pysymään syvällä kotijoukkueen puoliskolla.


67. minuutilla Jensen ei saanut haltuun alhaalta tullut avausta, mutta ei luovuta, vaan prässää Hovhannisyanin pakottaen tämän pudottamaan maalivahdille. Pukki ja Lod liikkuvat ennakoimaan.


Hayrapetian saa pallon pelattua juuri takaisin laitaan ennen kuin Pukki olisi riistänyt sen. Jensen prässää uudestaan Hovhannisyania.


Armenialaisen hätäinen avaus kilpistyy Sparviin. Huomatkaa taas se, kuinka Suomen alin linja oli puolessa kentässä tukemassa korkeaa prässiä kuten kuuluukin. Vain Arajuuri oli kuvan ulkopuolella hieman muita alempana.


Sparv pelaa pallon eteenpäin Lodille vasempaan puolitilaan. Soiri leikkaa samalla linjan taakse viisaasti.


Haroyan yltää niukasti katkomaan ennen kuin Soiri olisi päässyt maalipaikkaan korkeasta prässistä syntyneen riiston jälkeen.


Vielä neljä kuvaa tästä aiheesta. Sparv pelaa pallon pystyyn, mutta se leijailee Pukin yli. Tämä ei luovuta, vaan jaksaa painaa, vaikka kellossa on jo yli 70 minuuttia ja alla Italia-ottelu.


Jalalla epävarma Hayrapetian purkaa suosiolla pallon yli sivurajan, mikä satoi Suomen laariin johtoasemassa.


76. minuutilla Barseghyan kampeaa Soirin maihin kamppailussa.


Sen sijaan, että Pirinen lähtisi peruuttamaan menetyksen jälkeen, hän liikkuu vastaan ja saa aikaan arvokkaan katkon neppaamalla pallon yli sivurajan, jolloin Huuhkajat ehtii ryhmittyä pallon alle.

4. Esimerkkejä eteenpäin puolustamisesta ja ennakoinnista


Nämä jotkin esimerkit voisivat myös olla laitapuolustamisosiossa, mutta otin nyt muutaman maukkaan esimerkin oman otsakkeen alle. Mallioppilaana tässä ottelussa toimi Granlund, joka lukee tässä kuvassa hyvin toppari Calisirin pystysyötön kohti Ghazaryania.


Kaksi sekuntia myöhemmin pallo on Sparville Granlundin hyvän pelinluvun ansiosta.


Nyt Granlund ahdistaa Babayania laidassa. Lod puolestaan huolehtii Ghazaryanista, joka on juoksemassa Granlundin jättämään tilaan selustaan. Jotta Granlund pystyi puolustamaan tehokkaasti eteenpäin, Lodin tarjoama luottamus oli avainasemassa eli Granlundin tuli voida luottaa Lodiin, että hän täyttää selustaan jäävän tilan.


Granlund ahdistaa Babayania jopa puoleen kenttään asti ja pakottaa tämän palauttamaan pallon alas. Samassa Jensen lähtee prässäämään ja Pukki sulkemaan syöttöä poikittain. Sparvin puolestaan tulee nyt liikkua kiinni Grigoryaniin, jonka Pukki jättää vapaaksi liikkuessaan kohti Haroyania. Toki tässä tilanteessa nyt Armenia pystyi pallon pitämään hallussaan, mutta todella kaukana Suomen maalista, mikä oli tärkeintä. Hieno esimerkki koko joukkueen kuuluisasta näkymättömästä työstä.


Nyt ollaan toisella jaksolla. Lod on mennyt laitaan puolustamaan ja Granlund tulee auttamaan sekä ennakoi taas upeasti keskelle tulevan syötön.


Riiston jälkeen hän vielä löytää Pukin keskeltä vapaana ja Suomi kipitti tekemään 0-2 maalin, joka syntyi siis Granlundin riiston ansiosta alun perin kuten Kottilakin Viasatin studiossa nosti esiin, josta olin tyytyväinen, että tuo katko noteerattiin.


57. minuutilla Sparv lukee Grigoryanin syötön ja katkoo. Hyvin liikuttu eteenpäin kapteenilta.


Samalla minuutilla Soiri on juuri tullut vaihdosta sisään ja ensitöikseen ottaa stopin laidassa. Vakuuttava sisääntulo, koska...


... riistosta aukesi Suomelle puolittainen vastaiskumahdollisuus, jota ei kuitenkaan hyödynnetty tällä kertaa kunnolla. Kun aiemmin kirjoitin Jensenin heikosta laitapuolustamisesta, Soiri näytti heti kentälle tultuaan Bundesliiga-jantterille mallia.


Vielä yksi esimerkki ennen hyökkäysosiota. Soiri on menettänyt puolessa kentässä, Suomi on huonosti organisoitunut ja Haroyan syöttää pystyyn. Sparv tunnistaa tilanteen ja lähtee peruuttamaan, koska hänen selässään on mies vapaana.


Barseghyan yrittikin pelata pystyyn, mutta Sparvin katko pelasti Suomen. Joskus siis vetäytyminen ja peruuttaminen on oikea ratkaisu eteenpäin rynnimisen sijaan kuten nyt kapteeni osoitti.


Hyökkäys:



Heti alussa kuitenkin toppari Bicakcicin avaus lävistää Armenian kaksi ylintä prässilinjaa eli sama ongelma näytti vaivaavan kuin Kansojen liigassa, jolloin Liechtensteinin ja Makedoniankin toppareiden maata pitkin annetut syötöt löysivät omia pelaajia Armenian puolustuslinjan etupuolelta. Toiviolta nähdään samanlaisia syöttöjä kohti Suomen ylänelikkoa tiistain ottelussa.


Ehkä tärkein uusi anti tästä pelistä oli se, että Bosnia ja Hertsegovina pyrki melko usein pelaamaan suoraviivaisesti maata pitkin linjan taakse sen jälkeen, kun kaksi ylintä prässilinjaa oli ohitettu. Tässä jälleen Bosnian toppari lävistää syötöllään Armenian kuusi ylintä pelaajaa ja löytää Armenian puolustuslinjan etupuolelta Dzekon.


Dzeko pudotti Pjanicille. Samalla Visca lähtee pystyyn.


Visca tekee liikkeensä toppareiden välistä ja Pjanic poimii hänet.


Ajoissa vastaantuleva Hayrapetyan pelastaa armenialaiset takaiskulta avopaikassa. Pukilta nähtäneen siis tällaisia samanlaisia juoksuja pystyyn Calisirin ja Haroyanin välistä. Hämäläinen puolestaan voisi ottaa tuon Dzekon roolin ja olla se pelaaja, jota Toivio tavoittelee lävistävillä syötöillään, koska Kappe osaa pudottaa palloja viereen laitureille tai keskustan kaksikolle, jotka osaavat myös antaa läpisyöttöjä. Ehkä Schüller voisi olla siis käyttökelpoinen pelaaja avaukseen, kun muistelee Kansojen liigan ihkaensimmäistä osumaa Unkaria vastaan, jolloin Schüller vapautti Pukin maalintekoon.


Tässä toinen esimerkki siitä, kuinka Haroyanin halua irrota linjasta vastaan voidaan hyödyntää. Armenian 4-4-2 on valunut melko alas ja Makedonia hakee seinäsyöttökombinaatiota.


Yhdellä syötöllä on avattu väylä edetä maalille. Haltuunotto oli vain huono ja syöttökin jätti toivomisen varaa, mutta ei tuossa oikea laitapakki Hovhannisyan millään ehdi kaventaa ajoissa, kun Haroyan kokeilee onneaan katkaista hyökkäys. Toisella topparilla Khachaturovilla puolestaan on oma pelaajansa vartioitavana.


Mitä tulee Armenian laitureiden puolustusmoraaliin, oikealla laidalla Adamyan kyllä hoitaa velvoitteensa, mutta vasemmalla laidalla Ghazaryan on melko rynnivä tapaus.


Yksinkertainen harhautus ja makedonialaisella on vapaa väylä edetä. Raitalankin pitää siis vain uskaltaa haastaa Ghazaryania, Lod nyt varmasti pystyy kyykyttämään häntä 1v1-tilanteissa. Kuten näkyy, Armenian 4-4-2 muodon keskimmäinen linja on melko epäsymmetrinen Ghazaryanin pelattua itsensä pihalle.

1. Hyökkäysmallit


Suomi käytti ottelussa pääosin 2-3-5 rakentelumallia, jossa Sparv tai Kamara liikkui vasemmalle sivurajalle ja Pirinen puolestaan nousi tukemaan ylänelikkoa. Tätä samaa nähtiin Kansojen liigassa, mutta vain ajoittain, sillä niissä otteluisas 2-4-4 oli useimmin käytetty avaamissapluuna, mutta tähän otteluun Kanerva ryhmineen oli painottanut tämän 2-3-5 muodon käyttöä ensisijaisena vaihtoehtona.


Kuten näkyy, Pirinen halaa sivurajaa samassa tasossa kärkiparin ja laitureiden kanssa. Hämäläinen on kaventanut keskustaan ja kärkipari Jensen-Pukki liikkuu kahden alimman linjan välissä etsimässä tilaa kuten kuuluukin.


Nyt ollaan viidennellä minuutilla. Taas muoto on 2-3-5, mutta nyt vain peilikuva edellisestä eli Granlund tukee ylänelikkoa ja Kamara täyttää hänen jättämän tilan sivurajalla. Pirinen on jäänyt Sparvin ja Kamaran kanssa siksi samaan linjaan, koska Granlund on ylhäällä.


Pallo kierrätetään toiselle puolelle. Silloin Pirinen lähtee pystyyn ja muoto muuttuu hetkeksi 2-2-6:een jopa.


Granlund palaa takaisin keskimmäiseen linjaan ja Sparv on täyttänyt Pirisen jättämän aukon sekä Kamara siirtynyt sivurajalta keskelle. Taas on 2-3-5 muotti valmiina käyttöön.


Koska Granlund palasi yläviisikosta keskimmäiseen linjaan, Lod oli siirtynyt takaisin sivurajalle oikeasta puolitilasta tai sisemmästä laitakaistasta, miten sitä haluaakaan kutsua. Näin ollen kun Granlund saa pallon Toiviolta laidalla, hän voi pelata seinän Lodin kanssa. Pukki, Jensen ja Hämäläinen olisivat vapaina seinäpelin jälkeen Armenian linjan etupuolella.


Granlund ei tunnista tilannetta, vaan pelaa Kamaralle viereen. Tilanne säilyy vielä silti elossa, kun Jensen tekee aloitteen Haroyan selässään.


Kamaran syöttö on hieman epätarkka eikä Jensen saa sitä haltuun, vaan Haroyan katkoo. Tässä oli kuitenkin kattava puolen minuutin esimerkki siitä, miten Suomen pelaajat vaihtelivat paikkoja rakenteluvaiheessa riippuen pallon sijainnista. Jokainen tiesi täsmälleen mitä piti tehdä milloinkin eli esimerkiksi nuo täyttöliikkeet tulevat jo melko hyvin selkäytimestä.


Vielä yksi esimerkki tästä 2-3-5:stä. Granlundin riiston jälkeen Suomi rauhoitti peliä hetken ja asettui sitten taas 2-3-5 muotoon, jossa Kamara täyttää Pirisen jättämän tilan sivurajalla.


Seuraavaksi nähtiin mielenkiintoinen yksityiskohta eli Sparv lähti kuudenneksi mieheksi ylös linjojen väliin, jolloin toppareiden yläpuolelle jäivät vain Granlund ja Kamara.


Granlund löysi syötöllään Armenian alimman linjan etupuolelta Pukin, joka antoi vastaavanlaisen kantapääjätön Lodille kuin Suomen voittomaalissa.


Tällä kertaa Lod ei jakanut palloa takaisin Pukille, vaan palautti alas ja pallo kierrätettiin toiseen laitaan Piriselle, joka lähtee leikkaamaan sisään.


Jensen liikkuu tieltä pois pystyyn ja saa pallon jalkaansa. Hyvä syöttö ahtaaseen tilaan Piriseltä. Boksissa Pukki on Daghbashyanin varjossa ja viittelöi Jensenille.


Jensen antaa matalan keskityksen, mutta Pukki on puoli sekuntia myöhässä ja Daghbashyan saa kinttunsa väliin purkaen pallon. Hienosti jauhettu hyökkäys vierasjoukkueelta, joka alkoi minuutti aiemmin Granlundin oman alueen voitetusta maakaksinkamppailusta.


Ei hätää, käytössä oli myös ajoittain tuttu ja turvallinen 2-4-4 sekoittavana elementtinä. Ylänelikosta on Jensenin vuoro olla hieman muita alempana palloa vastassa.


Hyökkäys jatkuu ja Jensen jatkaa liikkumista lähellä Sparvia ja Piristä.


Sparv palauttaa alas kuitenkin. Muoto muuttuu 2-3-5:een, kun Granlund nousee sivurajaa pitkin ylemmäs, Kamara täyttää tilan ja Toivio yrittää avata prässin alla puolustuslinjan etupuolelle sovitusti.


Calisir voittaa ykköspallon, mutta suomalaiset ovat hyvin ryhmittyneitä kakkospalloon!


Sen nappaa Lod ja levittää Piriselle.


Pirinen löytää vastaantulevan Pukin, joka lähtee pelaamaan seinää Hämäläisen kanssa.


Kappe pelaa linjan taakse takaisin Teemulle ja tämä pyssyttää vasurillaan sivuverkkoon. Erinomainen pitkä hyökkäys Huuhkajilta.


Päätetään hyökkäysmallit uuteen tulokkaaseen 2-1-3-4:ään. Schüller oli juuri tullut kehiin, joten Sparv haki ainoana alhaalta palloa toppareilta jorginhomaisesti. Laitapuolustajat, Sparv ja Schüller ovat seuraavassa linjassa, joten yläkolmikkoon jäivät Pukki, Soiri ja Lod.


Sparv ei saanut autettua tarpeeksi Arajuurta, joka joutui roiskaisemaan pitkän pallon kohti yläkolmikkoa. Soiri hävisi ykköspallon Hovhannisyanille eikä Schüllerkaan kerinnyt kakkospalloon, joten Armenia riisti pallon itselleen ja pääsi hakemaan tasoitusta pallonhallinnan kautta jälleen.

2. Scoutattu tapa pelata Armenian linjan etupuolelle prässin ohi


Mjoo, sitten kuvia Armenian suurimman heikkouden hyödyntämisestä eli köykäisestä puolustamisesta muodossa. Sparvin lävistävä syöttö ohittaa Armenian ylimmät linjat ja löytää Pukin.


Monesti ottelussa toistunut pudotus Lodille, joka jatkaa takaisin pystyyn kohti Pukkia ja Jenseniä.


Haroyan saa pallon, mutta Pukki ahdistaa hänet virheeseen ja Suomi saa sivurajan sekä siirtää pelin painopisteen onnistuneesti omalta puoliskolta isäntien alueelle.


Pari minuuttia eteenpäin ja Arajuuren syöttö Piriselle ohittaa käytännössä Armenian kaksi ylintä linjaa, joten Hovhannisyan joutuu irtoamaan laitaan. Samalla Lod ryntää laitapuolustajan jättämään tilaan.


Lod saa kimppuunsa toppari Haroyanin, mutta saa pelattua keskelle Hämäläiselle, joka puolestaan on hyödyntänyt Haroyanin jättämän aukon. Haltuunoton jälkeen matala keskitys boksiin ei kuitenkaan löytänyt omia, mutta muutamalla siirrolla luotiin hetkessä kohtalainen hyökkäys.


Sitten otetaan käsittelyyn Suomen voittomaali. Se alkaa alakerran pallon hieromisesta, kunnes Toivio nostaa hieman jalalla ja Pukki liikkuu vastaan ylänelikosta. Näitä toivoin ja oletin näkeväni ennen ottelua. Toivio ei lähde kuitenkaan yrittämään lävistävää syöttöä riskillä, vaan jakaa laitaan Granlundille.


Granlund löytää sitten Pukin ja Lod liikkuu keskelle kantapäätiputusta varten. Katsokaa taustalla, kuinka kaukana Hovhannisyan on muusta puolustuslinjasta. Hänen pitäisi ilman muuta kaventaa keskelle, mutta hän on juuri tullut alas ylhäältä jälleen yhden nousunsa jälkeen eikä pää raksuta kunnolla rasittuneena.


Pukki jatkaa liikettä ja vieläpä ilkeästi laitapuolustajan ja topparin välistä. Lodilla on iso osuma-alue syötölleen ja hän ajoittaa sen täydellisesti ilman, että Pukki ajautuu paitsioon. Hovhannisyan on ehtinyt hieman lähemmäs Jenseniä, mutta on auttamatta liian kaukana edelleen.


Hayrapetian tulee vastaan, mutta Pukki saa chipattua pallon hänen käsien kautta takatolpalle, josta Jensen puttaa voittomaalin Hovhannisyanin ihmetellessä perässä. Fantastinen pelikirjaosuma, jossa Toivio antoi tilaisuuden Granlundille loistaa lävistävällä syötöllä Pukille sen sijaan, että olisi itse pelannut liian riskillä ja Armenia olisi kääntänyt pelin toiseen päähän. Marginaalit ovat pieniä ja nyt Toivio teki oikean siirron laitaan, koska seurauksena oli maali Granlundinkin kautta.


18. minuutilla Jensen on vuorostaan ylänelikosta pelattavana linjojen välissä ja Kamara poimii hänet.


Jensen jakaa laitaan heti Lodille. Granlund lähtee tekemään taustakiertoa.


Lod syöttää Jensenille ja he vaihtavat paikkoja. Jensen yrittää vapauttaa Granlundin selustaan, mutta tämän nopeus ei aivan riitä ja puolustaja suojaa pallon yli päätyrajan, mutta jälleen kerran kaksi ylintä linjaa ohitettiin lävistävällä syötöllä, Jensen pääsi kääntymään ja Suomi loi jonkinlaisen hyökkäyksen poikasen.


21. minuutti. Toivio pallossa ja tällä kertaa hän löytää syötöllään Hämäläisen, joka ei varsinaisesti ole linjojen välissä, mutta sellaisessa asemassa, että pystyy vastaanottamaan pallon.


Pallo haltuun ja eikun tempokuljettamaan. Näin helposti ohitettiin ylimmät prässilinjat taas.


Hämäläinen pääsee juoksemaan kasvot kohti maalia ja punnertaa väkisin kolmen miehen keskeltä syötön linjan taakse Pukille, joka ehti niukasti paitsioon, joten 0-2 maali jäi niukasti syntymättä.


Kansojen liigastakin taisin poimia yhden esimerkin tästä hölmöilystä eli Armenian ylin linja antaa Hradeckylle painetta, mutta keskikentän linja ei seuraa ollenkaan, joten Lukelle jäi valtava tila, johon pelata helppo syöttö Kamaralle! Jääkiekon puolelta lainattuna voidaan puhua jopa koulupoikaprässistä sihvoslaisittain, sillä niin hölmöläisten hommaa tämä kuvan tilanne oli.


Kamara jatkaa Lodille, joka puolestaan löytää tässä lävistävällä syötöllä Jensenin alimpien linjojen välistä.


Jensen pommittaa tulisesti ja Hayrapetian tippaa vain pallon yli yläriman Suomen kulmapotkuksi.


Siirrytään toiselle jaksolle. Granlund syöttää prässin alla kesken hitaan hyökkäyksen pallon pystyyn vastaantulevalle Soirille, joka pitää vasemman laitapuolustajan selässään. Samalla Kamara liikkuu keskelle seinäpeliä varten.


Kamara pääsee tempokuljettamaan esteittä ja Soiri lähtee heti pystyyn seinän jälkeen voittaen Daghbashyanin vielä juoksukilpailussa. Pukki pitää maalilla Hovhannisyanin selän puolellaan. Calisirin olisi pitänyt pystyä katkomaan syöttö linjan taakse rohkeammalla vastaantulolla, koska keskellä Haroyan pärjää kyllä yksin Jenseniä vastaan.


Soiri saa Kamaralta pallon ja jostain syystä laukoo itse pienestä kulmasta sen sijaan, että olisi tarjonnut Pukille tyhjän maalin. Jos rangaistusalueen jakaa karkeasti kolmeen osaan, keskisektori on maalintekoaluetta ja boksin laitimmaiset osat syöttöaluetta. Soiri on syöttöalueella ja Pukki maalintekoalueella, mutta silti Soiri laukoo itse. Hyvä hyökkäys joka tapauksessa.


Ja vielä yksi esimerkki linjan etupuolelle pelaamisesta. Granlund on epämääräisen prässin alaisena ja lähettää pallon pystyyn.


Pukki löytyy puolustuslinjan etupuolelta ja tämä pääsee kääntymään.


Jalka painaa kuitenkin sen verran, että Pukki ei pääse ohi Calisirista ja vasemman jalan laukaus jää ampumatta tai syöttö Soirille antamatta.

3. Pystypallot linjan taakse


Suomi pelasi toisinaan pitkiä palloja linjan taakse selustaan. Usein niistä vastasi vieläpä Sparv. Tässä hän tavoitteli Kappea, mutta syöttö karkasi liian pitkäksi.


Vastaava kuvio 41. minuutilta. Sparv avaa omalta puoliskolta laitaa pitkin pystyyn Hämäläiselle, joka spurttaa ohi Hovhannisyanin.


Hämäläinen sai pallon haltuun, mutta sähläsi sen lopulta yli päätyrajan louhikkokosketuksella.


49. minuutilla Pirinen vuorostaan yrittää pelata linjan taakse, johon kipittävät Jensen, Kappe ja Lod. Pukki tarjoaa seinävaihtoehdon.


Harouyan ehtii kuitenkin palloon ennen Lodia.


Seuraava kokeilu muutaman minuutin päästä. Armenia on tutussa 4-4-2 prässissä ja Toivio lähettää avauksen linjan taakse.


Pukki on livahtanut Haroyanin selustaan, mutta haltuunotto epäonnistuu hieman eikä Pukki pääse maalipaikkaan, vaan maalivahti tulee vastaan poimien pallon haltuunsa. Aihio oli kuitenki hyvä eikä Suomi aina yrittänyt siis pelata ennalta-arvattavasti linjan etupuolelle, vaan muutamaan otteeseen myös sen taakse. Tämä oli niistä paras yritys.

4. Hradeckyn rooli


Hradeckyn rooli pelinavaamisessa ei ollut niin merkittävä kuin Italiaa vastaan, jolloin hän löysi avauksillaan suomalaisia Italian puolustuslinjan etupuolelta ohittaen yläkuusikon prässin. Tässä pelissä tila oli jälleen sivurajoilla ja sitä Hradecky hyödynsi muutaman kerran, muttei niin useasti kuin viime pelissä. Tässä kuvassa Pirinen on vapaana ja hänet Lukas näkeekin, kun lyhyttä maalipotkua ei voi pelata.


Piriseen kohdistuu kuitenkin räväkkä prässi, mutta hän selvittää tilanteesta sivurajaheiton Suomelle. Yläkerran nelikolta ei hirveästi tullut apuja tässä tilanteessa, mutta...


... avausjaksolta vastaava tilanne. Hradecky avaa Piriselle. Nyt ylänelikosta Kappe ja Jensen tarjoavat mahdollisuuden tiputukselle.


Pirinen voittaa pääpallon, mutta valitettavasti ohjasi sen yli sivurajan. Jos tiputus olisi onnistunut, Suomi olisi päässyt hyökkäämään kenties neljällä viittä vastaan hetkellisesti.

5. Vastaiskut


Avauspuoliajalta Suomen vastahyökkäyspelaaminen eli positiiviset tilanteenvaihdot olivat kehnoja ja oikeastaan päättyivät ennen kuin ehtivät edes alkaa. Siitä on annettava krediitit vastustajalle. Tämä tilanne käynnistyy siitä, kun Kamara katkoo syvällä omalla alueella Ghazaryan syötön kohti Mkhitaryania.


Tässä sitten se syy, miksi Suomen vastaiskut pysähtyivät kuin seinään. Armenian puolustuslinja ymmärsi olematta peruuttamatta menetyksien jälkeen, vaan puolusti aktiivisesti eteenpäin. Ja kukapa muu kuin Haroyan olisi noussut topparin tontiltaan yli puolen kentän Pukin iholle.


Pukki pudotti Hämäläiselle ja tämän nosto takaisin karkasi sivurajan yli, joten Armenia sai pallon menetyksen jälkeen heti takaisin itselleen.


70. minuutilla Granlund katkoo Armenian yrityksen pelata linjan taakse.


Lod jakaa laidasta keskelle Sparville.


Sparv löytää Kamaran Mkhitaryanin oltua myöhässä. Tässä kuvassa näkyy nyt se, kuinka Armenian puolustuslinja jäi makaamaan omalle kenttäpuoliskolle pitkän pallon jälkeen, mikä mahdollisti sen, että Suomi tuli vaivatta pois muutaman yksilön prässin alta. Kamaran saadessa pallon Pukki säntää pystyyn.


Haroyan ehtii kuitenkin sen verran lähelle Pukkia, että tämä joutuu ampumaan melko pienestä kulmasta ja Hayrapetian torjuu laukauksen.


Vielä kolmas esimerkki. Arajuuri katkoo omassa boksissa keskityksen. Armenialla on rutkasti pelaajia ylhäällä kahden maalin tappioasemassa. Laitapuolustajista Hovhannisyan on boksin rajalla ja vasemmalla Daghbashyan jopa boksissa keskitettyään.


Sparv jatkaa pallon Kamaralle. Armenialaiset lähtevät perääntymään, mikä on kyllä viisasta tässä kohdin, kun niin paljon pelaajia on pallon yläpuolella.


Kamara jatkaa Lodille ja Suomi pääsee 2v2-hyökkäykseen.


Pitkä spurtti painoi kaiketi Lodin jaloissa eikä pää raksuttanut, vaan hän jäi hautomaan palloa, kun syöttöpaikkaa Pukille ei auennut ja vastaisku kuihtui kokoon. Jos Kansojen liigassa suoraviivainen vastaiskupelaaminen oli Suomen yksi vahvuuksista, näissä tuplamaaotteluissa sillä saralla jäi paljon parannettavaa varsinkin viimeisissä ratkaisuissa ja liikkeissä.


Sitten 0-2 osuman kimppuun vastaiskuosion lopuksi. Se lähtee syntymään tästä Granlundin maakaksinkamppailuvoitosta kuten jo puolustusosiossa totesin.


Pukki löytyy keskeltä vapaana, kun Armenian menetyksen jälkeinen prässi ei ole enää yhtenäinen toisin kuin vielä avausjaksolla, jolloin puolustuslinja jaksoi pumpata vastaan.


Pukki tiputti Schüllerille, jonka Ghazaryan kopautti nurmen pintaan, mutta peli jatkuu, kun pallo jää Lodille.


Hän pelaa seinän Granlundin kanssa ja ajautuu yksin kolmea vastaan laitaan.


Lod ohittaa päättäväisellä kuljetuksella Daghbashyanin, Grigoryanin ja Ghazaryanin, joten Calisir joutuu liikkumaan keskeltä Lodia vastaan. Samalla näkyy jälleen se, kuinka heikosti Hovhannisyan seurasi omaa miestään eli Soiria. Katse on vain pallossa, vaikka selustassa on pelaaja vapaana.


Lod kääntää keskelle kevyellä kosketuksella ja jakaa sitten takatolpalle Soirille, joka ei erehdy. Hovhannisyan on taas jossain muualla kuin merkkaamassa miestään. Tämä oli kaikkiaan vähän hidastempoisempi vastahyökkäys, mikä oli ehkä ihan hyvä, kun nuo nopeammat viritelmät eivät tuottaneet tulosta.
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #1211 : 28.03.2019 klo 00:44:52

Erikoistilanteet:

Lainaus

Oman alueen kulmapotkuissa Kansojen liigassa Armenia käytti miesvartiointia. Niin se teki myös nyt EM-karsintojen alussa bosnialaisia vastaan. Vartioinnista vastasivat Karapetian, Haroyan, Mkrtchyan, Daghbashyan ja sitten viides pelaaja, jota en saanut tunnistetuksi, mutta eipä sillä niin väliä. Oletan sen olleen toinen toppari Calisir.


Pjanic antaa nyt toiselta puolelta keskityksen etutolpalle. Krunic voittaa Armenian Karapetianin 1v1-tilanteessa ja nikkaa pallon takakulmaan.


Suomen ensimmäinen kulmapotku tuli yhdeksännellä minuutilla. Lod oli pallon takana. Boksissa oli vain neljä kohdepelaajaa, kun Kansojen liigassa Suomella oli yleensä vähintään viisi kohdetta. Nyt boksissa ovat Sparv, Hämäläinen ja topparit.


Sparv ja Kappe jäävät taaemmas, kun Toivio juoksee vitosen viivalle ja Arajuuri etutolpalle. Keskitys laskeutuu kohti Toiviota, mutta Calisir paini hänet irti pallosta. Muut taisteluparit olivat Arajuuri-Grigoryan, Sparv-Haroyan ja Hämäläinen-Briasco. Armenia käytti siis miesvartiointia edelleen kuten Kansojen liigassa ja Bosniaa vastaan.


Toinen kulmapotku. Lod antaa taas ja boksissa ovat samat taisteluparit.


Briasco voittaa ykköspallon ja purkaa. Hyvin puolustettu Armenialta eikä sumppuruuhkan annettua liikkua kohti maalia.


Tämä on Suomen neljäs kulmapotku. Soiri on korvannut boksissa Hämäläisen. Katsokaa, millaisen kaarijuoksun Sparv lähtee tekemään etualueelta kohti takatolppaa Lodin nostettua kätensä pystyyn. Haroyan jää jälkeen ja kaiken lisäksi Toivio liikkuu blokkaamaan hänen juoksunsa. Tärkeä yksityiskohta, jota en huomannut livenä.


Lodin keskitys leijailee sovitusti takatolpalle, mutta pusku ei vain mene sisään. Muutoin täydellisesti pelattu erikoistilanne!


Pirisen sivurajaheitoista tehtiin erikoistilanteita tässäkin pelissä kuten Italiaa vastaan. Arajuuri on noussut boksiin taas etualueelle laitureiden ja kärkiparin seuraksi.


Mutta taas heitot ovat liian vajaita eikä Armenialla ole ongelmia purkaa.


Tunnin kohdalla nähtiin onnistuneempi sivurajaheittokuvio. Granlund heittää kohti Lodia.


Tämä päästää pallon lävitseen Pukille.


Pukki luo itselleen 1v1-tilanteesta Hovhannisyania vastaan laukaisupaikan ja maalivahti Hayrapetian melkein imaisi vedon sisään kadotettuaan hetkeksi pallon näköpiiristään. Seurauksena tästä kuviosta oli muuten ylempänä läpikäyty kulmapotku, jossa Sparv pääsi puskemaan takatolpalta vapaasti eli periaatteessa Huuhkajat hassutti kahdesti putkeen erikoistilanteissa tunnin tienoilla armenialaisia.
tursas

Poissa Poissa


Vastaus #1212 : 28.03.2019 klo 03:15:54

Tän After Action Reportin (AAR) jaxoin lueskella melkein kokonaan, kun taas alustukset oon pitkälti jättänyt lukematta Salmingilta. Sanoisin et kaksi esimerkkiä per huomio ois riittävästi, eli vaikka jos itsellesi teet enemmän niin toimittajan/muokkaajaan roolissa voisit valita vaan osan kirjoitetusta matskusta forumille lähetettäväksi.
GimMole

Poissa Poissa


Vastaus #1213 : 28.03.2019 klo 08:30:50

Mielestäni taas loistava juttu, että asioiden taakse nähdään systemaattisena,  toistuvana ja suunniteltuna toimintana, eikä kyse ole vain satunnaisesti tapahtuneesta tilanteesta. Toki tekijä varmasti poimii vain pelisysteemiin pohjautuvia esimerkkejä, mutta variaatiot mielestäni kertoo joko jäykkyyden tai joustavuuden ko. tilanteessa.

Lisäksi likijavinkki Salmingin analyyseihin:
Joku TEKSTISTÄ PUHEEKSI - lisäosa chromeen tai muuhun selaimeen on aivan loistava näissa pitkissä kuvakaappaussessioissa. Kuvista tapahtumien seuraaminen helpottuu huomattavasti! Toki Googlen mekaaninen naisääni ei välttämättä kuulosta oletettavalta Salmingilta, mutta eihän sitä tiedä vaikka joku naisrobot AI näitä ällistyttävän upeita analyysejä tekeekin. ;)
Knossos
Vastaus #1214 : 28.03.2019 klo 08:58:51

Tän After Action Reportin (AAR) jaxoin lueskella melkein kokonaan, kun taas alustukset oon pitkälti jättänyt lukematta Salmingilta. Sanoisin et kaksi esimerkkiä per huomio ois riittävästi, eli vaikka jos itsellesi teet enemmän niin toimittajan/muokkaajaan roolissa voisit valita vaan osan kirjoitetusta matskusta forumille lähetettäväksi.

Älkää nyt, jumalauta, ohjatko tähän suuntaan. Jos haluat kaksi esimerkkiä, niin lue kaksi esimerkkiä. Ei se ole sen vaikeampaa. Esimerkiksi minä taas haluan nähdä kaikki tilanteet, jotka Salming on purkanut forumille. Siksi luen kaiken.

Kiitos Salming taas kerran, ja jatka samaan malliin!
frostymacfrost

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Arsenal, VfB, Altavastaajat


Vastaus #1215 : 28.03.2019 klo 09:12:29

Älkää nyt, jumalauta, ohjatko tähän suuntaan. Jos haluat kaksi esimerkkiä, niin lue kaksi esimerkkiä. Ei se ole sen vaikeampaa. Esimerkiksi minä taas haluan nähdä kaikki tilanteet, jotka Salming on purkanut forumille. Siksi luen kaiken.

Kiitos Salming taas kerran, ja jatka samaan malliin!

Sama. Tottunut täältä lukemaan oikeasti perusteellisia, ja hyvin havainnollistavia kertomuksia, joita on tarjolla aivan liian vähän.
Oiva Mäskimäki

Poissa Poissa


Vastaus #1216 : 28.03.2019 klo 09:38:52

Hyvää analyysia. Osoittaa myös sen että Kanerva on aika hyvin hereillä mitä kentällä tapahtuu, virheisiin puututaan ja koitetaan korjata.
Bubobubo

Poissa Poissa


Vastaus #1217 : 28.03.2019 klo 09:40:56

Mitä tai ketä se haittaa jos Salming vaivautuu laittamaan noita. Ei oo pakko lukea kenenkään. Monia kiinnostaa.
Mielummin lue noita kun joidenkin älyttömiä kaljapöhnä ruikutuksia.
Julkea bulbul

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: TamU (JJK)


Vastaus #1218 : 28.03.2019 klo 09:42:49

Hienoa työtä taas! Ylos

Saatan olla mutuiluni kanssa ihan hakoteillä, mutta sekä Lod että Kappehan ovat pelanneet myös päinvastaisilla laidoilla majussa ja Kappe muistaakseni nimenomaan lähes aina oikealla. Oliko nyt ajatuksena varmistaa Granlundin laita vahvasti auttavan Lodin avulla ja vasemmalla luotettiin Pirisen hoitavan Kappenkin kanssa? Lopputuloksena oikea laita toimikin erittäin hyvin, vasen ei niinkään.
Tsei Tsei

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Tampere United


Vastaus #1219 : 28.03.2019 klo 10:46:26

Mitä tai ketä se haittaa jos Salming vaivautuu laittamaan noita. Ei oo pakko lukea kenenkään. Monia kiinnostaa.
Mielummin lue noita kun joidenkin älyttömiä kaljapöhnä ruikutuksia.

Aika kauan kestää skrollata ohi. Ranne väsyy.
The Real Wolf

Poissa Poissa


Vastaus #1220 : 28.03.2019 klo 10:54:16

Aika kauan kestää skrollata ohi. Ranne väsyy.

- Tää on vain meidän setämiesten ongelma. Eiköhän me kestetä se? 8)
gv39

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Tuomarit ja kyläjoukkueet ml. Kups


Vastaus #1221 : 28.03.2019 klo 12:29:34


Suomi voittaa ykköspallon juuri boksin rajalle, josta Lod lähti Pukin kanssa iskemään vastaan, mutta vastaisku tyssäsi puoleen kenttään.

Sanon tämän puolitosissaan. Tee Salming lyhyempiä analyysejä forkalle, kun "tavallinen" fani ei jaksa noin syvällistä ja laajaa analyysiä. E: for dummies versiokin riittäisi monelle :D

Toiseksi vinkkinä viasatin väelle, että noilla S:n tiedoilla ja materiaalipohjilla saisi pienillä muunnoilla aivan järisyttäviä analyysejä ennen ja jälkeen Suomen pelien ihan tv:kin puolelle.

Lehtiinhän Salmingia on jo forkalla ehdotettu.
fingerström

Poissa Poissa


Vastaus #1222 : 28.03.2019 klo 14:01:06

Mitä tai ketä se haittaa jos Salming vaivautuu laittamaan noita. Ei oo pakko lukea kenenkään. Monia kiinnostaa.
Mielummin lue noita kun joidenkin älyttömiä kaljapöhnä ruikutuksia.

Jo mainittiinkin keskustelun seurannan vaikeutuminen ihan fyysisesti. Voitaisko sopia, että nämä Salmingin kuviinpiirtelyt siirrettäisiin  kokonaan omaan topiikkiinsa pilaamasta keskusteluketjuja? Voisi olla ihan matsikohtainenkin, jos siitä tulee parempi mieli. Jos halutaan, voidaan keksiä sille mahdollisimman hieno nimikin.
Peledinho

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat & modetiimi


Vastaus #1223 : 28.03.2019 klo 18:15:11

Miten sä Salming KEHTAAT!!!?
Ben

Poissa Poissa


Vastaus #1224 : 28.03.2019 klo 18:29:26

On kyllä upeita analyyseja, mutta tosiaan ehkä paikallaan olisi otteluketjun sijaan aina uusi ketju ja otsikoksi vaikka ytimekkäästi: "Armenia-Suomi: Salmingit"

Tänne maajoukkueosioon kuitenkin eikä piilotettuna mihinkään kuvaosioihin.

 
Sivuja: 1 ... 48 [49] 50
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa