FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
23.06.2024 klo 21:35:50 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 ... 4 [5] 6
 
Kirjoittaja Aihe: Jalkapallon MM, EM ja niiden katsojaluvut  (Luettu 68463 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #100 : 18.11.2019 klo 21:34:24

Suomen historiallinen (Ei tosin kaikissa ikäluokissa kuten Nuorten Maajoukkueissa tai Naisissa eikä tietenkään Miesten osalta muun muassa Olympialaisten Jalkapallossa pelaamiseen nähden.) pelaaminen Jalkapallon EM:ssä ensi vuonna sai sinettinsä tietysti juurikin selvän Liechtenstein-voiton myötä.

Toivon mukaan ei vain jouduta sitten Suomessa Norjan tapaan odottamaan seuraavia EM-karkeloja kovinkaan kauan sillä norjalaiset tosiaan ensi kerran pääsivät EM-puolelle mukaan vasta vuonna 2000 ja sen jälkeen eivät ole sinne päässeet.

Norja ei myöskään aikanaan MM-puolelle päässyt vuoden 1938 ensikertalaisuutensa ja ajoittain erittäin suuresta jalkapallobuumista huolimatta maassa lainkaan sinne uudelleen ennen kuin vasta vuonna 1994 ja sitten vielä kerran vuonna 1998 minkä jälkeen se ei ole sinne päässyt.

Suomalaisista jalkapallon ystävistä tuntui varmasti Suomi-Liechtenstein-ottelun jälkeen yhtä juhlakkailta kuin norjalaisista päästyään Jalkapallon EM 2000:n pariin tai silloin kun vuodeksi 1994 Yhdysvaltojen MM-matka varmistui lievästi sanoen päättäen ikiaikaisen odottamisen ja ajoittain jalkapallon välillä maassa näivettäneen taantuman ajan pitkän kuivan kauden jälkeen sinänsä vaikka tietysti jalkapallo maassa oli noussut pikavauhtia erään herra Olsenin myötä aika vauhdikkaasti ylöspäin muutamana edeltäneenä vuonna!

Norjan NRK:n nykyisten mittausten katsojaennätyksetkin ovat juurikin vuoden 1994 MM-puolen jalkapalloilua, mutta se niistä vertailuista.

Suomen voitto Liechtensteinista oli ja on nyt juurikin erittäin lähellä myös kaikkien aikojen katsotuimpia Jalkapallon EM:n tai MM:n Karsinnan puolen otteluja ja erittäin lähellä myös joitakin kotimaisen jalkapallon Veikkausliigan katsotuimpien lähetysten katsojalukuja.

Toki mikäli riittävän vanhalle ajalle menisi niin katsotumpia ottelujakin nyt on tietenkin ollut kuin nyt, mutta ne sitten menevätkin jo erittäin vanhan ajan puolelle.

Mikäli katsojahuipulta asiaa miettisi niin nyt alkaisi olla Nelosen kaikkein katsotuimman urheiluohjelmankin paikka lähellä mennä tälle ottelulle ja jo oikeastaan mennään myös PTV:n ajan huomioon ottaen Jääkiekon MM 1994 Finaalinkin edelle.

Keskimääräinen luku ei ihan ollut vielä niin korkea, mutta kyllä sillä Nelosen kaikkien aikojen katsotuimman jalkapallon ottelun paikka on lunastettu ellei sitten tietysti Mestarien Liigan lähetysten puolelta löytyisi joku erittäin korkeasti katsottu lähetys sillä Nelosen Mestarien Liigan lähetykset olivat ajoittain erittäin vahvastikin katsottuja.

Tässä kuitenkin itse historiallisen ottelun katsojaluku:

Jalkapallon EM 2020 Karsinta

15.11.2019: Suomi-Liechtenstein 1,023 miljoonaa katsojaa (Keskikatsojamäärälläkin mennään ihan vähän jo edelle muun muassa Jääkiekon MM 1992 Finaalia silloisella PTV:llä. Keskikatsojamäärällä ei ylletä tietenkään lähimainkaan Jääkiekon MM 1994 Finaaliin, mutta huippuluvulla mentäisiin melkein edelle tai hyvin, hyvin tasoihin tai sitten jo ihan vähän edelle.

Joskin ei tietenkään paljon sillä Jääkiekon MM 1994 Finaalillakin oli äärimmäisen paljon katsojia kun nuo molemmat jääkiekon erittäin tärkeät tapahtumat yksinkertaisesti muutenkin lähentelivät silloista PTV:n äärimmäistä katsojien maksimiosuuttakin.

Keskimääräisestikin nyt ollaan katsotuimman lähetyksen piirissä jos ei YLE:n historiallisia MM:n tai EM:n Karsintoja tai itse ihan jo niiden kisatapahtumien otteluja lasketa mukaan tai tietenkin parhaimpia kotimaisen Veikkausliigan tai SM-Sarjan ajan lähetyksiä.

Katsojahuippu oli uskomaton: Se oli 1,879 miljoonaa katsojaa ja sillä se on tosiaan jopa jo äärimmillään vuoden 1994 PTV:n Jääkiekon MM Finaalin edellä ja muutoin hyvin, hyvin tasapelissä tai ihan vähän jäljessä kun huonoimmillaan se keräsi PTV:llä vuonna 1994 1,5 miljoonaa katsojaa ja muutoin ihan huiput pyörivät tosiaan noissa samoissa lukemissa tai 1,9 miljoonassa tai erittäin lähellä 2 miljoonaa katsojaa.

Mikäli tosiaan mitattaisiin katsojahuipulla niin ei edes Nelosen äärimmäisen katsotut Haluatko Miljonääriksi-ohjelmatkaan kerää niin paljon katsojalukuja kuin mitä nämä kaksi ohjelmaa ovat keränneet.)

Samalla noilla katsojaluvuillaan keskimääräisestä tai katsojahuipun sellaisesta huolimatta tämä ottelu oli Nelosen oman esitysviikkonsa katsotuin ohjelma.

Mukava laittaa näillä miettein jo 100:s viesti tähänkin aihealueeseen.

PS. Korjattu hieman katsojalukuja uudeksi kun Nelosen vime vuoden katsotuimpien ohjelmien katsojaluvut olivat tarkentuneet ja ihan vähän enemmän katsojia lisää ottelu keräsi kuin mitä aiemmin oli ilmoitettu.
« Viimeksi muokattu: 10.01.2020 klo 23:13:03 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #101 : 01.12.2019 klo 12:20:47

Suomen pääseminen Jalkapallon EM 2020:een oli hieno juttu minkä johdosta Nelosella voitiin pikaisella muutoksella seurata myös alun alkaen maksullisella puolella seurattavaksi tarkoitettu ottelu.

Se ehkä olisi näytetty muutenkin erittäin ratkaisevana otteluna Nelosella mikäli jostakin syystä ottelua Suomi-Liechtenstein ei olisi näytetty tai ratkaisu ei olisi vielä tullut siinä ottelussa, mutta muutos joka tapauksessa oli erittäin tervetullut etenkin jalkapallon ystävien keskuudessa.

Kreikka-Suomi-ottelun katsojaluvut eivät tosiaan olleet hienoista ennakkokehuista huolimatta ja ehkä tosin jo kun Suomi pääsi mukaan kisoihin niin erityisen suuria.

Tosin melko suuria silti keskimääräisessä jalkapallon seurannassa etenkin kun huomaa, että myös ottelun lähetysajallakin oli pieni vaikutuksensa asiaan.

Huippuluku katsojissa oli ainakin erittäin isoa luokkaa edelleen.

Katsojaluvut menivät siis näin kaikkiaan:

Jalkapallon EM 2020 Karsinta

18.11.2019: Kreikka-Suomi 447 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,051 miljoonaa katsojaa.)

Ottelun katsojaluvut eivät olleet erityisen suuria, mutta silti hyvää luokkaa ja tuollaisia lukemia kai odotettiin alun perin myös Suomi-Liechtenstein-ottelunkin osalta kun kyse oli kuitenkin EM:stä eikä MM:stä jolloin sitten olisi odotettu ja jonain päivänä varmasti odotetaan äärimmäisenkin kovia katsojalukuja kun niidenkin paikka tulee.

Suomelle tarina tänä vuonna nousussa kisoihin on uskomaton joskin EM:n joukkuemäärän tilanne ja myös tietenkin osin Bosnian ja Hertsegovinan ja varsinkin perinteisen jalkapallon suhteellisen kovankin huippumaan ja myös ainakin kerran arvokisat voittaneen Kreikan oma möhlintä edesauttoivat Suomen nousua kisoihin väistämättä.

Kisoissa itsessään nyt niitä edeltävänä aikana on varmasti suurin kuhina suomalaisessa jalkapalloilussa sitten Moskovan Olympialaisten ja kesän 1980 jolloin Suomi pääsi niihin pelaamaan ja jota ennen tätä voisi pitää suurimpana saavutuksena ellei tietenkin muutamaa muuta Olympialaisissa pelaamista lasketa ja tietenkin nuorten ja naisten puolen menestystä historian saatossa.

Kuten vuonna 1980 ja ensi vuonna 40 vuotta sitten niin seuraavana vuonna tarvitaan sen tapaan varmasti aivan jokainen kynnelle kykenevä pelaaja ja moni lopettanut pelaaja tai oletettavasti lopettamassa ollut pelaaja kääntää varmasti tai melkein varmasti mielipiteensä siitä päätöksestä vielä kerran.

Tosin mahdollisesti nyt lopettaneet tai lopettavat pelaajat eivät välttämättä käännä päätänsä enää lopettamisestaan mikäli Suomi vielä tätäkin sensaatiota paremmin nousee MM:n puolelle 2022.

Tosin Jalkapallon MM 2022 Karsinnat eivät ole vielä alkaneet UEFA:n puolelta puhuttaessa vaikka muutoin ne ovatkin jo AFC:n ja CAF:n puolella jo täydessä vauhdissa tai alkaneet vuoden mittaan.

Jalkapallon MM 2022 Karsinnat eivät tosiaan UEFA:n puolelta ala ennen kuin vasta 25.3.2021 joten kyllä näillä näkymin Jalkapallon EM 2020 jää iästä riippuen hyvinkin monelle lopettaneelle, lopettaneena pysyneelle tai juuri lopettamassa oleville pelaajille varmasti uriensa viimeiseksi todelliseksi unelmaksi sinänsä.

Tosin jos lopettavat pelaajat ovat iältään jonkin verran sanomaansa tai oletettavaa sanomaansa nuorempia niin siinä tapauksessa voivat vielä hyvinkin pelata myös Jalkapallon MM 2022 Karsinnassa.

Kreikka-Suomi-ottelu näin viestin päätöksenä oli myös jälleen esitysviikkonsa katsotuin ohjelma katsojalukujen laskusta huolimatta.
« Viimeksi muokattu: 01.12.2019 klo 12:30:39 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #102 : 09.12.2019 klo 18:31:06

Jalkapallon EM 2020 Karsinnan kaksi näytettyä ottelua eli Suomi-Liechtenstein ja Kreikka-Suomi olivat katsojaluvuiltaan Nelosen kuukauden katsotuin ja kuudenneksi katsotuin ohjelma yleensäkin ja lisäksi ne olivat kuukauden katsotuimmissa urheiluohjelmissa marraskuussa katsotuin ja 10:ksi katsotuin urheiluohjelma.

Toisin sanoen aika hyvin kun yleensä jalkapalloa miettii.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #103 : 10.01.2020 klo 23:09:42

Jalkapallon EM 2020 Karsinnan kaksi Nelosella näytettyä ottelua olivat 15.11.2019 ja 18.11.2019 näytettyjen ottelujen eli Suomi-Liechtenstein ja Kreikka-Suomi osalta äärimmäisen hyvin katsottuja kuten todettua aiemminkin.

Nelosen osalta korjaan myös tuota ensimmäistä ottelua pian omaan viestiinsä siten, että viime vuoden päätteeksi lukujen tarkennuttua Suomi-Liechtenstein-ottelua seurasi keskimäärin aiemman 1,021 miljoonan katsojan sijaan nyt 1,023 miljoonaa katsojaa keskimäärin ja aiemman katsojahuippunsa eli 1,871 miljoonan katsojan sijaan katsojahuippu vuoden päätteeksi lopulta oli peräti 1,879 miljoonaa katsojaa.

Suomi-Liechtenstein oli Nelosen viime vuoden katsotuin ohjelma ja Kreikka-Suomi aiemmin esitetyllä katsojaluvullaan eli 447 000 katsojan keskimääräisellä katsojamäärällään ja 1,051 miljoonan katsojan katsojahuipullaan oli Nelosen viime vuoden 15:sta katsotuin ohjelma.

Viimeksi Kutosen/Kuutosen ja TV5:n aikana on ollut jalkapallo oman kanavansa katsotuinta kotimaisittain joskin välillä myös YLE Femin tai YLE Teema-Femin tai YLE Fem-Teeman osalta.

Hieman kohonneilla huippuluvun osuuksillaan oltiin edelleen erittäin lähellä rikkoa PTV:n ajan katsotuin ohjelma eli Jääkiekon MM 1994 Finaali Suomi-Kanada, mutta varsinaisilla katsojaluvuilla ei edes ihan vähän kohonneina mitään asiaa niihin ole Suomi-Liechtenstein-ottelulla nykypäivänä.

Päivitän tuon Suomi-Liechtenstein-ottelun katsojaluvun omaan viestiinsä kolme viestiä ylempänä heti tämän viestin jälkeen.
« Viimeksi muokattu: 10.01.2020 klo 23:13:37 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #104 : 21.01.2020 klo 16:35:53

Jalkapallon EM 2012 pelattiin Puolassa ja Ukrainassa jälleen yhteisesti jaetuissa kisoissa.

Sen osalta erittäin pitkien ja vaikeiden vaiheiden etsintöjen ja melkein kokonaan tapahtuneen luovutuksen jälkeen onnistuin kuin onnistuinkin löytämään niiden otteluista melkoisen runsaasti katsojalukuja.

Harmittavasti aivan kaikista mahdollisista otteluista ihan turnauksen aloituspäivältä ja vähän senkin jälkeen ei löytynyt katsojalukuja ja osittain pienkanavien osalta katsojaluvuissa ilmoitettiin vain 5 parasta ohjelmaa jolloin muun muassa neljän lähetetyn juuri nimensä tuolloin YLE FST5:stä YLE Fem/FEM kanavaksi muuttanut suomenruotsalaisen kanavan otteluilla oli vaikeuksia mahtua joukkoon, mutta kaikki ottelut siltä kanavalta ilahduttavasti mahtuivat kuin mahtuivatkin ottelujen joukkoon.

Vihdoin ja viimein kun kyseiset katsojaluvut tosiaan löytyivät Puolassa ja Ukrainassa yhteisesti pelatuista kisoista niin laitan niitä ihan alkupäiviä lukuun ottamatta nyt melkein suurelta osin kokonaisuudessaan kun aiemmin oli vain yksi Puolivälierä, yksi Välierä ja Loppuottelu eli kolme vaivaista ottelua mainittu ja niitä huomioimatta valitettavasti en löytänyt katsojahuippuja ohjelmille enempää kuin vain ratkaisuvaiheen otteluille Puolivälieristä eteenpäin ja kun muut ottelut tulivat TV1:n ja TV2:n näyttäminä turnauksen aikana:

Jalkapallon EM 2012 Yleisradiossa

Alkuerä 9.6.2012: Hollanti-Tanska 416 000 katsojaa

Alkuerä 9.6.2012: Saksa-Portugali 456 000 katsojaa

Alkuerä 10.6.2012: Espanja-Italia 578 000 katsojaa

Alkuerä 11.6.2012: Ranska-Englanti 523 000 katsojaa

Alkuerä 11.6.2012: Ukraina-Ruotsi 544 000 katsojaa

Alkuerä 12.6.2012: Puola-Venäjä 552 000 katsojaa

Alkuerä 13.6.2012: Tanska-Portugali 427 000 katsojaa

Alkuerä 13.6.2012: Hollanti-Saksa 564 000 katsojaa

Alkuerä 14.6.2012: Espanja-Irlanti 487 000 katsojaa

Alkuerä 15.6.2012: Ukraina-Ranska 501 000 katsojaa

Alkuerä 15.6.2012: Ruotsi-Englanti 531 000 katsojaa

Alkuerä 16.6.2012: Kreikka-Venäjä 98 000 katsojaa (Tämä ottelu tuli YLE Femillä. Tämä ottelu oli esitysviikkonsa toiseksi katsotuin ohjelma YLE Femillä.)

Alkuerä 17.6.2012: Portugali-Hollanti 482 000 katsojaa

Alkuerä 17.6.2012: Tanska-Saksa 120 000 katsojaa (Tämä ottelu tuli YLE Femillä jolloin katsojaluku on nyt olevien ja löytyneiden ottelujen paras ja samalla tämä oli aikanaan esitysviikkonsa katsotuin ohjelma YLE Femillä.)

Alkuerä 18.6.2012: Kroatia-Espanja 528 000 katsojaa

Alkuerä 18.6.2012: Italia-Irlanti 70 000 katsojaa (Tämä ottelu tuli YLE Femillä jolloin katsojaluku on ja kenties myös ihan oikeastikin kaikkiaan oli löytyneiden tai vielä löytymättömien ottelujen huonoin katsojaluku koko Jalkapallon EM 2012 osalta. Tämä oli aikanaan vasta viidenneksi katsotuin ohjelma YLE Femillä esitysviikollaan ja hädin tuskin mahtui katsotuimpien ohjelmien listalle kun vain 5 ohjelmaa siihen pääsi löytämästäni lehdestä kerrallaan niin pienelle kanavalle kuin tälle katsojalukujen osalta.)

Alkuerä 19.6.2012: Englanti-Ukraina 598 000 katsojaa

Alkuerä 19.6.2012: Ruotsi-Ranska 107 000 katsojaa (Tämä ottelu tuli YLE Femillä jolloin katsojaluku oli oman esitysviikkonsa paras aikanaan ja kaikkiaan Jalkapallon EM 2012 osalta toiseksi katsotuin YLE Femin ottelu.)

Puolivälierä 21.6.2012: Tsekki-Portugali 643 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,010 miljoonaa katsojaa.)

Puolivälierä 22.6.2012: Saksa-Kreikka 684 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,051 miljoonaa katsojaa.)

Puolivälierä 23.6.2012: Espanja-Ranska 705 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,072 miljoonaa katsojaa.)

Puolivälierä 24.6.2012: Englanti-Italia 717 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,084 miljoonaa katsojaa.)

Välierä 27.6.2012: Portugali-Espanja 712 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,079 miljoonaa katsojaa.)

Välierä 28.6.2012: Saksa-Italia 707 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,171 miljoonaa katsojaa.)

Loppuottelu 1.7.2012: Espanja-Italia 811 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,632 miljoonaa katsojaa.)

PS. Lisätty 3 Alkuerien ottelua jonka myötä kaikkiaankin puuttuu enää 6 ottelua joista kaikki ovat katsojaluvuiltaan Alkuerien otteluja.
« Viimeksi muokattu: 08.02.2020 klo 15:52:02 kirjoittanut Piippu-Virtanen »
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #105 : 21.01.2020 klo 18:24:52

Jalkapallon MM 2010 osalta löysin Etelä-Afrikassa pelatuista kisoista pari FST5:n näyttämää ottelua katsojaluvuiltaan Alkuerien päätösotteluista ja ne olivat erittäinkin pieniä.

Harmittavasti puhuttuna löytämästäni lehdestä jälleen vain 5 parasta ohjelmaa pääsi aina katsotuimpien ohjelmien joukkoon omilla katsojalukujensa listoilla pienkanavien osalta jolloin niihin kuuluvaksi silloin luettiin toisen kotimaisen kielemme kanava.

Siten toisin sanoen näitä kahta ottelua huomioimatta mitkä löysin niin loput FST5:n näyttämät ottelut ovat voineet olla kenties 10:n parhaimman joukossa kanavallaan, mutta ne eivät kuitenkaan löytäneet tietään 5:n parhaan joukkoon ja jäävät siten Alkuerien loppumetrien osalta tuntemattomiksi otteluiksi.

Liitän ne nyt löytyneet ottelut tietenkin tämän aihealueen toisella osiolla sijaitsevaan erikoisviestiinsä tämän viestin jälkeen joissa on paljon muitakin otteluja ja ottelut olivat seuraavat:

Alkuerä 22.6.2010: Meksiko-Uruguay 52 000 katsojaa (Tämä ottelu oli esitysviikkonsa neljänneksi katsotuin ohjelma aikanaan FST5-kanavalla. Samalla tällä ottelulla saattoi hyvinkin olla ilman ihmeitä koko Jalkapallon MM 2010 vähiten katsojia koko kisojen osalta. Tosin muutamat tuntemattomiksi katsojiltaan jääneet ottelut FST5:llä ovat voineet kerätä tätäkin ottelua vähemmän katsojia.)

Alkuerä 23.6.2010: Yhdysvallat-Algeria 54 000 katsojaa (Tämä ottelu oli esitysviikkonsa kolmanneksi katsotuin ohjelma aikanaan FST5-kanavalla. Samalla tällä ottelulla saattoi hyvinkin olla ilman ihmeitä koko Jalkapallon MM 2010 toiseksi vähiten katsojia koko kisojen osalta. Tosin muutamat tuntemattomiksi katsojiltaan jääneet ottelut FST5:llä ovat voineet kerätät tätäkin ottelua vähemmän katsojia.)
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #106 : 08.02.2020 klo 15:47:46

Jalkapallon EM 2012 osalta on löytynyt Puolassa ja Ukrainassa pelatuista kisoista vielä kolme ottelua lisää katsojaluvuiltaan.

Murheellisena puolena ei aivan avauspäivän otteluja löytynyt katsojaluvuilta, mutta toisen kisapäivän molemmat ottelut ja kolmannen kisapäivän toisen ottelun katsojaluku löytyivät.

Sitäkin voi pitää hyvänä juttuna, mutta tässä itse katsojaluvut:

Alkuerä 9.6.2012: Hollanti-Tanska 416 000 katsojaa

Alkuerä 9.6.2012: Saksa-Portugali 456 000 katsojaa

Alkuerä 10.6.2012: Espanja-Italia 578 000 katsojaa

Nämä ottelut lisätään pari viestiä ylempänä olevaan erikoisviestiinsä näitä kisoja koskien.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #107 : 12.02.2020 klo 06:47:10

Jalkapallon EM 2012 Karsinnasta täytyy hieman päivittää viime kertaan nähden kolmen aiemman ottelun katsojalukuja kun jostain syystä aiemmin luulemiini katsojalukuihin nähden ne olivat väärin ilmoitettuja tai vain alustavia, pienimpiä mahdollisia katsojalukuja kuin miten niitä sitten todellisuudessa seurattiin.

Päivityksistä huolimatta edelleen ovat löytyneet kaikki Suomen ottelut katsojalukuineen ja tämä tapahtuma olisi varmaan ollut ilman Suomi-Moldova-ottelua varmaankin katsotuin jalkapalloilun suurtapahtuman karsinta Suomessa aikoihin ja vähän paremmaksi katsojaluvut itse asiassa nytkin tulevat muuttumaan.

Sen verran hyvää katsojalukua tuntui olevan ainakin potentiaalisesti ilmassa.

Lopulta katsojaluvut tosiaan hieman nyt nousevat edellisestä kerrasta jolloin ainoa 'surkea' ottelu katsojaluvultaan oli Suomi-Moldova-ottelu.

Suomi-Moldova-ottelu tosiaan rumensi suurimpana pettymyksenä katsojatilastoja.

Edelleen ei Ruotsi-Suomi-ottelun muka 477 000 katsojan katsojaluku pitänytkään paikkaansa, mutta päivitettyjen katsojalukujen myötä itse asiassa kyllä katsojaluku silti peräti TV1:llä näytetyssä ottelussa nousi yli 400 000 katsojan kun oikea tarkka luku oli 423 000 katsojaa.

Joka tapauksessa tässä katsojaluvut kaikkien ottelujen osalta nyt päivitettynä lopulliseen muotoonsa jolloin eniten katsotuin ja vähiten katsotuin ottelu pitivät edelleen paikkansa joskin vähän korkeammaksi tulevat nousemaan niin kokonaiskatsojaluvut kuin myös katsojakeskiarvo yksittäistä ottelua kohti kun edelliset kokonaiskatsojaluvut olivat 3,5 miljoonaa katsojaa ja katsojakeskiarvo yksittäistä ottelua kohti oli 350 000 katsojaa:

3.9.2010: Moldova-Suomi 359 000 katsojaa

7.9.2010: Hollanti-Suomi 349 000 katsojaa

12.10.2010: Suomi-Unkari 448 000 katsojaa

17.11.2010: Suomi-San Marino 409 000 katsojaa (Tämän ottelun aiempi katsojaluku oli 350 000 katsojaa, mutta se oli vain alustava katsojaluku pienimpänä mahdollisena sellaisena ottelun jälkeen. Tästä ottelusta oli vaikeaa saada kunnolista katsojatietoa San Marino-Suomi-ottelun tapaan kun tätä ottelua haluttiin mitätöidä koko ajan katsojaluvultaan jopa pienemmäksikin kuin miten sitä todellisuudessa seurattiin. Paljon tuntui vaikuttavan myös pettyneiden vihaisten fanien omat tunteenpurkaukset siihen, että miten tätä ottelua ja sen katsojalukua käsiteltiin julkisuudessa.)

3.6.2011: San Marino-Suomi 366 000 katsojaa (Tämän ottelun aiempi katsojaluku oli vain 200 000 katsojaa, mutta se oli vain alustava katsojaluku pienimpänä mahdollisena sellaisena ottelun jälkeen ja tuntui ehkä osin perustuvan Suomi-San Marino-ottelun tapaan vain myös julkisuudessa pettyneiden vihaisten fanienkin tunteenpurkauksiin kun tästä ottelusta oli vaikeaa saada kunnollista katsojatietoa.)

7.6.2011: Ruotsi-Suomi 423 000 katsojaa (Tämän ottelun aiempi katsojaluku oli 393 000 katsojaa, mutta lopulta oli ihan vähän enemmän katsojia kun ottelu tuli TV1:ssä missä tosiaan vähän korkeammalle nousivat nuo ilmoitetut katsojaluvut lopulta sittenkin toisin kuin miten ne olivat alustavasti merkitty. Tosin eivät ne silti eläneet korkeimmille hehkutuksilleen kuten 477 000 katsojalle eivät sitten mitenkään.)

2.9.2011: Suomi-Moldova 140 000 katsojaa

6.9.2011: Suomi-Hollanti 478 000 katsojaa

7.10.2011: Suomi-Ruotsi 445 000 katsojaa

11.10.2011: Unkari-Suomi 338 000 katsojaa

Eniten katsotuin ottelu Jalkapallon EM 2012 Karsinnasta: 6.9.2011 pelattu Suomi-Hollanti 478 000 katsojaa

Vähiten katsotuin ottelu Jalkapallon EM 2012 Karsinnasta: 2.9.2011 pelattu Suomi-Moldova 140 000 katsojaa

Jalkapallon EM 2012 Karsinnan kokonaiskatsojaluvut: 3,755 miljoonaa katsojaa

Keskimäärin katsojia Jalkapallon EM 2012 Karsinnan yksittäistä ottelua kohti: 375 500 katsojaa
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #108 : 12.02.2020 klo 08:35:27

Vuoden 2014 Jalkapallon MM Karsinnasta täytyy jälleen päivittää katsojaluvut viime kertaan nähden useammastakin ottelusta puhuttaessa tosiaan niiden normaaleista katsojaluvuista.

Vuoden 2014 Jalkapallon MM Karsinta tulee jonkin verran menettämään normaaleja, keskimääräisiä katsojalukujaan tämän myötä kun osasta otteluja ne olivat liioiteltu aivan liian suuriksi tai niissä oli käytetty vääriä katsojalukujen huippuja.

Lisäksi yksi otteluista tuli kokonaan eri kanavaltakin kuin miltä luulin sen tulleen jolloin jälleen kerran mitä ilmeisimmin fanikriitikin ja mitätöinnin myötä sitä muka haukuttiin niin vähän katsotuksi otteluksi kuin mitä se itse asiassa todella olikaan!

Toki jäämisestään katsojaluvuissa ainakin normaaleissa, keskimääräisissä katsojaluvuissaan muun muassa Jalkapallon EM 2012 Karsinnan varjoon ne ovatkin myös silti olleet näillä näkymin yksi korkeimmista katsojaluvuiltaan hetkeen Suomessa kaikkiaan.

Paljon asiaa auttoivatkin Espanja-Suomi ja Suomi-Espanja-ottelut tapahtuma-aikaan ja vähäisempi määrä karsintaotteluja siihen, että niitä katsottiin niinkin paljon kuin katsottiin. Tosin näissäkin nk. Gijonin Ihme oli keskikatsojamäärältään itse asiassa vähän pienempi kuin mitä hehkutettiin ja sanottiin.

Lähtökohtaisen tärkeimpään vertailtavaansa eli Jalkapallon EM 2012 Karsintaan nähden mikään ottelu ei tosin onneksi ajoittain virheellisiä ja jopa nolojakin katsojalukujakin vasten ei kerännyt korjattunakaan siltikään niin vähän katsojia kuin siinä ollut Suomi-Moldova-ottelu.

Lisäksi parhaiten muu katsottu ottelu kuin Suomi-Espanja tai Espanja-Suomi ei kerännyt nyt päivitettynä harmittavasti edes 400 000 katsojaa keskimäärin Jalkapallon MM 2014 Karsinnassa siinä missä Jalkapallon EM 2012 Karsinnassa oli ollut paremminkin katsottuja otteluja ja melko vakaat keskimääräiset katsojaluvut siinä missä Jalkapallon MM 2014 Karsinnalla hajontaa katsojissa oli nyt selvästi enemmän.

Liioittelun vaara mitä ilmeisimmin juurikin Espanja-Suomi-ottelun menestyksen jälkeen nousi aivan liiankin suureksi ajatellen normaalia katsojalukujen tutkimusta.

Tällä kertaa Jalkapallon MM 2014 Karsinnan kohdalta puhuttaessa saatavissa on myös katsojahuippujakin joita tosin kolmen ottelun osalta korjataan.

Niistä pari katsojahuippua tulevat tietenkin pienenemään selvästi kun taas yksi katsojahuippu itse asiassa jopa nousee katsojaluvultaan aika paljonkin.

Jalkapallon MM 2014 Karsinnan katsojalukuja laitan tähän alle päivitettynä kun edellisen kerran kokonaiskatsojaluvut olivat 3,2 miljoonaa katsojaa ja katsojakeskiarvo yksittäistä ottelua kohti oli 400 000 katsojaa ja kun katsojahuipuin mitaten kokonaiskatsojaluvut olivat 6,246 miljoonaa katsojaa ja katsojakeskiarvo yksittäistä ottelua kohti oli 780 750 katsojaa:

7.9.2012: Suomi-Ranska 365 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 500 000 katsojaa. Katsojahuippu todellisuudessa oli 500 000 katsojaa eli aiempi muka 'oikea' katsojaluku keskimäärin liikahehkutusten mennessä siirappiseksi osoittautui palturiksi jo heti saman tien osittain ainakin sanottuna kun varsinkin aiempi katsojahuippu eli 786 000 katsojaa oli selvääkin selvempää palturia.)

12.10.2012: Suomi-Georgia 352 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 703 000 katsojaa. Tässä ottelussa katsojaluku todellisuudessa oli jonkin verran mainettaan parempi kun jostain käsittämättömästä syystä tätäkin ottelua haukuttiin aika paljon mediassa katsojalukujensa osalta joskin ei samalla tapaa lähimainkaan niin suuresti kuin mitä Georgia-Suomi-ottelua.)

22.3.2013: Espanja-Suomi 470 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 884 000 katsojaa. Tämä itse oli aiempaa katsojalukuaan eli 513 000 katsojaan nähden keskimääräisesti todellisuudessa hieman pienempi eli oikea katsojaluku keskimäärin oli 470 000 katsojaa. Valitettavasti tämä ottelu eli nk. Gijonin Ihme sai kotimaiset TV-kanavat hehkuttamaan mahdollisia katsojalukujaan vähän liikaa ja muutenkin kotimainenkin kannustus ainakin silloin lähti ajankuvaan nähden aivan liian suurelle laukalle.)

7.6.2013: Suomi-Valko-Venäjä 288 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 480 000 katsojaa. Katsojahuippu todellisuudessa oli 480 000 katsojaa eli aiempi muka 'oikea' katsojaluku liikahehkutusten mentyä nk. Gijonin Ihmeen jälkeen aivan lopullisesti paskapuheeksi.

Se ei tosiaan pitänyt paikkaansa lähellekään kun suomalaiseen kesäiltaan tuolloin edes jo tuon muka 'oikean' katsojaluvun puhumattakaan sitten edes myös liikaa kehutun katsojahuipunkin saaminen edes hetkeksi kanavalle olisi ollut jotain erittäinkin uskomatonta.

Etenkin tuo aiempi katsojahuippu eli 867 000 katsojaa osoittautui mitä käsittämättömimmäksi roskapuheeksi uusien tutkimusten jälkeen. Noloa tällä kaikella olikin, että tämä ottelu tuli TV2:lta siinä missä seuraava ottelu vain päiviä myöhemmin eli Valko-Venäjä-Suomi tuli YLE Fem-kanavalta.)

11.6.2013: Valko-Venäjä-Suomi 345 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 732 000 katsojaa. Tämä tosiaan tuli myös aiemmin osin mainitsematta jätetysti YLE Fem-kanavalta missä se oli esitysviikkonsa katsotuin ottelu selkeästi!)

6.9.2013: Suomi-Espanja 514 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 800 000 katsojaa.)

10.9.2013: Georgia-Suomi 322 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 709 000 katsojaa. Tämän ottelun katsojalukua jostain käsittämättömästä syystä haukuttiin ja mitätöitiin kääpiömäiseksi pitkin poikin kotimaisessa mediassa.

Todellisuudessa tämän ottelun katsojaluku oli itse asiassa aika paljonkin mainettaan eli muka 200 000 katsojan tai sen allekin toisinaan haukuttua katsojalukua parempi kun ottelu tuli tosiaan YLE Femillä ja siellä se oli oman esitysviikkonsa katsotuin ohjelma.

Lopulta Georgia-Suomi-ottelu vastoin kritiikkiään ei tosiaan edes ollut vähiten katsotuin ottelu turnauksessa vaan aivan liian suuren katsojahehkutuksen valtaan joutunut tai vaihtoehtoisesti ainakin osin myös otteluun Valko-Venäjä-Suomi katsojaluvuiltaan sotkettu ottelu Suomi-Valko-Venäjä.

Niin pahaa jälkeä tuntui tosiaan tekevän nk. Gijonin Ihme ainakin suomalaisessa jalkapallomediassa siihen mitä katsojatotuuteen tuli.

Katsojahuippukin oli lopulta tässä ottelussa aiemmin mainittua korkeampi ja ainakin kerrankin parempaan suuntaan päin mikä sekin oli parempi kuin esimerkiksi ottelulla Suomi-Valko-Venäjä ja se ei jäänyt paljoakaan myös YLE Femillä tullutta Valko-Venäjä-Suomi-ottelua huonommaksikaan!)

15.10.2013: Ranska-Suomi 331 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 887 000 katsojaa. Marginaalisesti katsojaluku keskimäärin oli aiemmin ilmoitettua pienempi.)

Katsotuin Suomen ottelu MM Karsinnassa 2014 keskimääräisen katsojaluvun perusteella: 6.9.2013 pelattu Suomi-Espanja 514 000 katsojaa

Vähiten katsotuin Suomen ottelu MM Karsinnassa 2014 keskimääräisen katsojaluvun perusteella: 7.6.2013 pelattu Suomi-Valko-Venäjä 288 000 katsojaa

Katsotuin Suomen ottelu MM Karsinnassa 2014 katsojaluvun huipun perusteella: 15.10.2013 pelattu Ranska-Suomi 887 000 katsojaa

Vähiten katsotuin Suomen ottelu MM Karsinnassa 2014 katsojaluvun huipun perusteella: 7.6.2013 pelattu Suomi-Valko-Venäjä 480 000 katsojaa

Suomen MM Karsinnan 2014 kokonaiskatsojaluvut keskimääräisen katsojaluvun perusteella: 2,987 miljoonaa katsojaa

Suomen MM Karsinnan 2014 kokonaiskatsojaluvut katsojahuipun perusteella: 5,695 miljoonaa katsojaa

Keskimäärin katsojia Suomen otteluilla MM Karsinnan 2014 osalta: 373 375 katsojaa

Keskimäärin katsojia Suomen otteluilla MM Karsinnan 2014 katsojahuipun perusteella: 711 875 katsojaa
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #109 : 20.02.2020 klo 11:03:53

Jalkapallon MM 1978 pelattiin aikanaan tietenkin Argentiinassa.

Kun etsin lähinnä lähtökohtaisesti Jalkapallon B-maajoukkueen tilanteista ja erinäisistä kotimaisten sarjojen katsojaluvuista tai seuroista kertovia tietoja niin niiden aineistojen pohjalta oli pientä viitettä olemassa myös Jalkapallon MM 1978:stakin.

Hirveästi ei ollut ottelutietoja tai katsojalukuja paitsi yksi alustava sellainen Loppuottelusta joka kohta tulee tähän alle.

Se perustui YLE:n sen hetken tutkimukseen jossa tosiaan turnauksen kerrottiin tavoittaneen erittäinkin reilusti katsojia sen kestäessä ja jonkin verran yllätyslähetyksetkin olivat keränneet katsojia.

Ellei peräti odotettuakin enemmän niiden mukaan.

Yleisradion tutkimuksessa viitattiin siihen, että varsinkin 80 % sen hetken katsojakunnasta Suomessa ainakin parhaimmillaan oli nähnyt edes jotakin tai katsellut edes hetkenkin aikaa MM-kisoja kun niiden kerrottiin keränneen useampaakin kymmentä miljoonaa katsojaa kaikkiaan.

Itse Loppuottelun alustava katsojaluku olisi ollut tämä mikä Yleisradion tutkimuksessa todettiin hienoksi katsojaluvuksi kun monien muiden katsojalukujen kerrottiin jääneen jopa muutoksista kesken turnauksen silti joissakin tapauksissa aika vaatimattomiksikin:

Jalkapallon MM 1978 Loppuottelu

25.6.1978: Argentiina-Hollanti 3,03808 miljoonaa katsojaa (Tämä ottelu taitaa ainakin tämän lukeman varmistuessa olla kaikkien aikojen katsotuin Jalkapallon MM-lähetys Suomessa ja se olisi sinänsä paras lähetys urheilusta muutenkin.

Tosin tuohon aikaan oli vielä kuitenkin vain osittainen sähköinen seurantamenettely kausittain jolloin se pakostakin pudottaa katsojalukuja kun niitä tuli tosiaan aikanaan aina vuoteen 1986 asti vähintään kuukauden, mutta pisimmillään puolen vuoden tai ylikin menevällä ajalla odotteluvälin ollessa useampi kuukausi normaalisti.

Samasta kärsi myös moni muukin ohjelma Suomessa aikanaan aina sinne vuoteen 1986 asti ennen kuin vuodesta 1987 eteenpäin aloitettiin Finnpanelin toimesta tarkempi seuranta TV-katsojaluvuissa.

Tuo katsojaluku olisi tarkoittanut enemmän kuin 64 % Suomen sen hetken väkiluvusta TV:n ääressä tai sitten tuo tietysti voi olla myös vain huippuluku. Aikakauden erilaisuuden takia sitä ei ainakaan ennen todellista katsojalukutiedon varmistumista voi oikein suoraan verrata nykypäivään tai myöhempiinkään nykymittapuusta ajatellen vanhempien aikojen MM-tapahtumiin.

Toisaalta jossakin määrin lähtökohtainen minimikatsojaluku tälle ottelulle tiettävästi eli 1,70892 miljoonaa katsojaa olisi myös erittäin huikea luku jalkapallolle, mutta voisi kyllä pitää paikkansa kun aivan kaikkea miettii. Pitänee sekin tarkastaa jonakin päivänä jos vain lisätietoa asiaan löytyy tai löytyisi. Monesta muusta ottelusta todettiin vain, että yllättävänkin moni turnauksen ottelu jäi hehkutuksista huolimatta verraten vaatimattomasti näillä näkymin Länsi-Saksan kisoihin verrattuna kun Argentiinassa pelattiin.)
Lihis

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Honakki, Suomen jalkapallon A-maajoukkue


Vastaus #110 : 14.06.2021 klo 15:48:29

Paljonko Suomen avausottelu keräsi tv-katsojia maailmanlaajuisesti?
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #111 : 21.08.2021 klo 21:02:12

Jalkapallon EM vuosimallia 2021 eli alkujaan tietenkin Jalkapallon EM 2020 oli monessa mielessä historiallinen.

Se piti sisällään Suomen ensimmäisen merkittävän voiton pitkään aikaan ja kerrankin itse päätapahtumassakin kun aiempi oli tietysti Jalkapallon EM 2020 Karsinnan aikaan, mutta myös katsotuimman tai tiettävästi katsotuimman kotimaisen jalkapallo-ottelun Suomessa 31 vuoteen kiitos Suomi-Belgia-ottelun jolla päästiin vihdoin ja viimein vuoden 1990 Jalkapallon MM Loppuottelun edelle katsojaluvuissa.

Aivan kaikkien aikojen katsotuin ottelu Suomessa tuo tämän vuoden katsotuin ottelu eli Suomi-Belgia ei ole todennäköisesti, mutta on tosiaan 31 vuoteen ellei sitten vielä vuoden 1990 Jalkapallon MM:stä löydy jotakin muuta katsotumpaa ottelua aiemmalta osalta turnausta jota ei vain vielä ole löytynyt.

Vanhempina aikoina tosin TV-katsojaluvut seurantoineen olivat tietenkin toiset varsinkin vuoteen 1986 asti kun sitten tietenkin vuonna 1987 alkoi lopullisen tarkka TV-katsojalukujen seurantakin Suomessa.

Suomen oma taival oli hieno, mutta yllätyksellisen Tanska-voiton myötä etenkin jälkikäteen ja ihan osin tapahtumahetkelläkin homma lähti välillä aivan liiankin kokonaan yhtä liian kovalle laukalle ja Belgia-otteluun mennessä YLE:lläkin oli omaa vastenmielisyyttä ollut enemmänkin kuin tarpeeksi huipentuen varsin turhan Belgian voittokuvien hehkutukseen hyvin mauttomalla tavalla.

Lisäksi ainakin osin jälleen kerran joitakin otteluja näytettiin kai vain pelkästään YLE Areenan puolella eikä tällä kertaa edes millään vaihtoehtoisella YLE:n kanavalla.

Tämäkin hieman turhan paljon saattoi korottaa katsojalukujen keskiarvoa suhteessa aiempiin EM tai MM:n tapahtumiin nähden.

Osin laskentakaavasta riippuen ne joko olivat hieman parempia kuin viime vuosien merkkitapahtumat tai vähän huonompia.

Heti Suomen pudottua tosin ottelujen katsojalukutunnelmat tippuivat pohjalukemiin tai olivat enintään melko normaalia aiempien kisojen tasoa kunnes viimein ihan turnauksen lopussa oli jälleen innostusta ottelujen katsomiseen.

Suomen omaa jalkapallon asemaa pitänee pohtia jossain muussa aihealueessa myöhemminkin.

Seuraavaan viestiin tulevat viimein itse katsojaluvut kisoista.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #112 : 22.08.2021 klo 01:14:38

Jalkapallon EM vuosimallia 2021 eli alkujaan tietenkin Jalkapallon EM 2020 olivat koko Euroopan yhteiset kilpailut.

Ikävä kyllä turnaus ei saanut puhjeta täyteen kukoistukseensa sinänsä kun sitä vaikeutti ja rajasi koronaepidemia, mutta onneksi turnaus voitiin pitää eikä sitä ihme kyllä enää lykätty vuoteen 2022 asti.

Ajankohdallakin olisi jo voinut tulla paljon vaikeuksia vuoden 2022 Jalkapallon MM:n tietäen osin nyt ainakin, mutta onneksi sitä tilannetta ei tarvinnut koskaan testata.

Tässä viimeinkin itse katsojaluvut kisoista kun ihan kaikkia otteluja sellaisenaan ei tosiaan välttämättä näytetty ja itse otsikon erikoisuuden lisäksi käsittelen Pohjois-Makedoniaa lähinnä tekstisyistä ja osin muutenkin tottumuksen syistä johtuen vain pelkkänä Makedoniana:

Jalkapallon EM 2021 (2020) Yleisradiossa

Alkuerä 11.6.2021: Turkki-Italia 426 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 901 000 katsojaa.)

Alkuerä 12.6.2021: Wales-Sveitsi 291 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 628 000 katsojaa.)

Alkuerä 12.6.2021: Tanska-Suomi 1,203 miljoonaa katsojaa (Katsojahuippu oli 2,348 miljoonaa katsojaa ja varsinkin niillä mitaten se alkaisi olla kaikkien aikojen tasossa katsotuimpien ottelujen kanssa periaatteessa vanhemmat ajat huomioiden niitä kuitenkin jonkin verran huonompana keskimäärin ajatellen. Tämä ottelu myös oli Suomen ikimuistoisen päätapahtuman ensivoiton myötä katsojahuipuin mitaten katsotuin ottelu näissä kisoissa.)

Alkuerä 12.6.2021: Belgia-Venäjä 430 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 771 000 katsojaa.)

Alkuerä 13.6.2021: Englanti-Kroatia 405 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 787 000 katsojaa.)

Alkuerä 13.6.2021: Itävalta-Makedonia 315 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 802 000 katsojaa.)

Alkuerä 13.6.2021: Hollanti-Ukraina 287 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 670 000 katsojaa.)

Alkuerä 14.6.2021: Skotlanti-Tsekki 226 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 538 000 katsojaa.)

Alkuerä 14.6.2021: Puola-Slovakia 463 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 915 000 katsojaa.)

Alkuerä 14.6.2021: Espanja-Ruotsi 494 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,043 miljoonaa katsojaa.)

Alkuerä 15.6.2021: Unkari-Portugali 497 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 984 000 katsojaa.)

Alkuerä 15.6.2021: Ranska-Saksa 572 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,183 miljoonaa katsojaa.)

Alkuerä 16.6.2021: Suomi-Venäjä 1,170 miljoonaa katsojaa (Katsojahuippu oli 1,751 miljoonaa katsojaa. Tämä oli Suomen otteluista vähiten katsotuin koko turnauksessa, mutta siltikin edelleen se oli hyvinkin korkea moneen muuhun Suomen pelaamiin aiempien kisojen otteluihin nähden tai jossain määrin myös ihan kansainvälisiinkin otteluihin nähden. Ikävä kyllä Suomi hävisi Venäjälle ja tästä eteenpäin alkoikin mennä nousuhaaveet laskusuuntaan vaikkakin välillä vielä siltikin hehkutettiin jälkikäteen ainakin melko järjettömästi haaveita jatkoon pääsemisestä Belgiaa vasten tai vastavuoroisesti alettiin lietsoa isommin tappiomielialaa näkyviin. Sekin saattoi vaikuttaa Belgia-ottelun hiipumiseen osin karmean näköiseksi lekkerishakiksi nurmikentällä.)

Alkuerä 16.6.2021: Turkki-Wales 366 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 841 000 katsojaa.)

Alkuerä 16.6.2021: Italia-Sveitsi 356 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 829 000 katsojaa.)

Alkuerä 17.6.2021: Ukraina-Makedonia 196 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 509 000 katsojaa.)

Alkuerä 17.6.2021: Tanska-Belgia 491 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 963 000 katsojaa.)

Alkuerä 17.6.2021: Hollanti-Itävalta 366 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 896 000 katsojaa.)

Alkuerä 18.6.2021: Ruotsi-Slovakia 218 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 494 000 katsojaa.)

Alkuerä 18.6.2021: Kroatia-Tsekki 350 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 787 000 katsojaa.)

Alkuerä 18.6.2021: Englanti-Skotlanti 416 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 917 000 katsojaa.)

Alkuerä 19.6.2021: Unkari-Ranska 282 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 590 000 katsojaa.)

Alkuerä 19.6.2021: Portugali-Saksa 538 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 938 000 katsojaa.)

Alkuerä 19.6.2021: Espanja-Puola 382 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 878 000 katsojaa.)

Alkuerä 20.6.2021: Sveitsi-Turkki (Tämä ottelu saattoi tulla Alkuerien päällekkäisten ottelujen takia vain YLE Areenasta käsin. Mikäli näin kävi niin poistan tämän ottelun tästä listasta välittömästi tai kunhan muuta lisätietoa tulee julki.)

Alkuerä 20.6.2021: Italia-Wales 506 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,076 miljoonaa katsojaa.)

Alkuerä 21.6.2021: Makedonia-Hollanti (Tämä ottelu saattoi tulla Alkuerien päällekkäisten ottelujen takia vain YLE Areenasta käsin. Mikäli näin kävi niin poistan tämän ottelun tästä listasta välittömästi tai kunhan muuta lisätietoa tulee julki.)

Alkuerä 21.6.2021: Ukraina-Itävalta 385 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 840 000 katsojaa.)

Alkuerä 21.6.2021: Venäjä-Tanska (Tämä ottelu varmaankin tuli ainoana koko Jalkapallon EM:n Alkuerien päällekkäisten ottelujen takia vain pelkästään ennalta määrättynäkin ainakin ilman ihmeitä YLE Areenasta käsin. Mikäli näin kävi niin poistan tämän ottelun tästä listasta välittömästi tai kunhan muuta lisätietoa tulee julki. Yksi syy tämän ottelun näillä näkymin ehdottomalle näyttämättömyydelle oli juurikin Suomen kisojen päätösottelun pelaaminen täysin samaan aikaan ja kun muulle sopivalle ajankohdalle ei ottelulle voinut löytyä paikkaa. Kaikki muut Alkuerien päällekkäiset ottelut riippuivat sarjatilanteista tai oletettavasti YLE:n omasta mielenkiinnosta näyttää otteluja TV2:n puolella joten niihin tulee sitten mahdollisesti tarpeen tullen isompiakin muutoksia.)

Alkuerä 21.6.2021: Suomi-Belgia 1,406 miljoonaa katsojaa (Katsojahuippu oli 2,033 miljoonaa katsojaa. Tämä oli katsotuin jalkapallon TV-lähetys Suomessa melkein noin 31 vuoteen sitten Jalkapallon MM 1990 Loppuottelun ja 8.7.1990 pelatun Länsi-Saksa/Saksan Liittotasavalta-Argentiina-ottelun 1,3386 miljoonan katsojan. Tuon ottelun katsojahuippu tosin oli tiettävästi samaa luokkaa tämän ottelun kanssa tai ihan vähän vielä parempi kuin esimerkiksi edes Tanska-Suomi-ottelun vastaava tai tämän ottelun vastaava näissä kisoissa. Ennätyskin rikkoutui 17 päivää ennen tavallaan täyttä 31 vuotta tuosta ennätyskatsojalukujen TV-ottelusta. Tämä oli katsotuin ottelu keskimääräisesti, mutta katsojahuipulla se jäi toiseksi katsotuimmaksi otteluksi. Tämä uusi ennätys olikin käytännössä ainoa ilonaihe kun tällä kertaa Suomi oli lopullisesti ylivoimaisen vastuksen edessä ja mikäli ei ollut niin aiempien asenneongelmien tai itse pelin muiden sähläilyjen seurauksena kaiken sinetöi tappion ja kisojen päättymisen osalta Lukas Hradeckyn oma maali Belgian lopulta voittaessa kuitenkin ihme kyllä 'vain' 0-2. Lisäksi YLE vielä herätti pahennusta näyttämällä turhankin kauan ja mauttomasti Belgian voitonjuhlia.)

Alkuerä 22.6.2021: Kroatia-Skotlanti 415 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 866 000 katsojaa.)

Alkuerä 22.6.2021: Tsekki-Englanti (Tämä ottelu saattoi tulla Alkuerien päällekkäisten ottelujen takia vain YLE Areenasta käsin. Mikäli näin kävi niin poistan tämän ottelun tästä listasta välittömästi tai kunhan muuta lisätietoa tulee julki. Joissakin alustavissa listoissa tämän ottelun piti tulla TV2:ssa joten tämä varmaankin vaihdettiin pois Kroatia-Skotlanti-ottelun tieltä.)

Alkuerä 23.6.2021: Slovakia-Espanja 329 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 756 000 katsojaa.)

Alkuerä 23.6.2021: Ruotsi-Puola (Tämä ottelu saattoi tulla Alkuerien päällekkäisten ottelujen takia vain YLE Areenasta käsin. Mikäli näin kävi niin poistan tämän ottelun tästä listasta välittömästi tai kunhan muuta lisätietoa tulee julki. Joissakin alustavissa listoissa tämän ottelun piti tulla TV2:ssa joten tämä varmaankin vaihdettiin pois Slovakia-Espanja-ottelun tieltä.)

Alkuerä 23.6.2021: Portugali-Ranska 551 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,079 miljoonaa katsojaa.)

Alkuerä 23.6.2021: Saksa-Unkari (Tämä ottelu saattoi tulla Alkuerien päällekkäisten ottelujen takia vain YLE Areenasta käsin. Mikäli näin kävi niin poistan tämän ottelun tästä listasta välittömästi tai kunhan muuta lisätietoa tulee julki.)

Neljännesvälierä 26.6.2021: Wales-Tanska 457 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 839 000 katsojaa.)

Neljännesvälierä 26.6.2021: Italia-Itävalta 406 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 859 000 katsojaa.)

Neljännesvälierä 27.6.2021: Hollanti-Tsekki 440 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 932 000 katsojaa.)

Neljännesvälierä 27.6.2021: Belgia-Portugali 601 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,116 miljoonaa katsojaa.)

Neljännesvälierä 28.6.2021: Kroatia-Espanja 566 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,194 miljoonaa katsojaa.)

Neljännesvälierä 28.6.2021: Ranska-Sveitsi 554 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,101 miljoonaa katsojaa.)

Neljännesvälierä 29.6.2021: Englanti-Saksa 659 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,153 miljoonaa katsojaa.)

Neljännesvälierä 29.6.2021: Ruotsi-Ukraina 532 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,094 miljoonaa katsojaa.)

Puolivälierä 2.7.2021: Sveitsi-Espanja 626 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,234 miljoonaa katsojaa.)

Puolivälierä 2.7.2021: Belgia-Italia 697 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,257 miljoonaa katsojaa.)

Puolivälierä 3.7.2021: Tsekki-Tanska 566 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 998 000 katsojaa.)

Puolivälierä 3.7.2021: Ukraina-Englanti 503 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,006 miljoonaa katsojaa.)

Välierä 6.7.2021: Italia-Espanja 784 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,383 miljoonaa katsojaa.)

Välierä 6.7.2021: Englanti-Tanska 836 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,508 miljoonaa katsojaa.)

Loppuottelu 11.7.2021: Italia-Englanti 1,206 miljoonaa katsojaa (Katsojahuippu oli 1,789 miljoonaa katsojaa. Tämä ottelu lopulta oli Jalkapallon EM:n katsotuin muu ottelu kuin Suomen ottelu yleisesti ottaen toiseksi katsotuimpana sellaisena ja ihan vähän Tanska-Suomi-ottelun kanssa keskimäärin, mutta katsojahuipuin mitaten häviää sille joten tämä oli siten kisojen toiseksi tai kolmanneksi katsotuin ottelu sellaisenaan riippuen tietenkin miten keskimäärin tai katsojahuipuin mitaten sen haluaa laskea kun taakse jäi vielä myös Suomi-Venäjä-ottelukin. Ilman Suomen otteluja tämä olisi ollut myös jälleen ainut nk. Miljoonaottelu katsojaluvuissa sellaisenaan. Tosin Suomenkin ottelut olivat jossain odotettuakin kovemmat katsojaluvuiltaan kuin ennen kisoja sellaisia lukuja odotti lähinnä vain mahdollisen jatkon kannalta merkityksellisessä ottelussa niin käyvän ja muutoin katsojaluvut olisivat odotettu olleen sen väliä 500 000-700 000 katsojaa keskimäärin vajaalla miljoonalla katsojalla tai vähän sen yli tai sen alle katsojahuipuin mitaten.)

Vaikka muutama ottelu odottaa vielä vahvistusta ja mahdollista poistoa listalta niin näillä näkymin ensi kerran kaikki ottelut voidaan laskea Jalkapallon EM:n tai MM:n osalta katsojalukuineen kun aiemmin aina Jalkapallon EM 2016:sta ja Jalkapallon MM 2018:sta asti joitakin otteluja jäi aina vähän puuttumaan katsojaluvuista. Vanhemmilta ajoilta mitä vanhempaan aikaan mentiin niin sitten puuttui sitäkin enemmän ja joko yllättävän tuoreenkin ajan katsojamielenkiinnottomuuden tai sitten toistaiseksi vielä esimerkiksi tutkimattomuuteen tai tarkkojen lähteiden puutteen takia.

Ja riittävän vanhoja aikoja en ole tietenkään vielä edes ehtinyt tutkia noiden kaikkien aikojen katsotuimpien TV-katsojalukujen osaltakaan tässä vaiheessa!
Lihis

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Honakki, Suomen jalkapallon A-maajoukkue


Vastaus #113 : 26.12.2021 klo 17:04:52

Kysytään nyt vaikka täältä, että näytettiinkö vuoden 1998 MM-kisoissa alkulohkojen päätöskierroksella lohkon molemmat ottelut Suomen televisiossa, vai ainoastaan toinen?
Hossam Ramsu

Poissa Poissa


Vastaus #114 : 26.12.2021 klo 17:09:14

Muistaakseni vain toinen. Tuolloin lähetyksissä ei salattu samaan aikaan menossa olleen ottelun tulosta, vaan lukemien muutos lävähti ruudulle, kun toisaalla oli tehty maali.
Haksis

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: #yönetimistifa, Beşiktaş,Huuhkajat, MilliTakim


Vastaus #115 : 29.12.2021 klo 09:48:10

Vähemmän yllättäen Englannin korkeat katsojaluvut pudotuspeleissä :D Unkari-Ranska 282 000, yllättävän alhainen kun taisi olla iltapäivän peli lauantaipäivänä.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #116 : 31.01.2023 klo 01:58:29

Uusin Jalkapallon MM ja hetkeen myös kuohuttavin, nyt erikoisesti talviseen aikaan pelattava sellainen pidettiin viime vuonna eli 2022 Qatarissa.

Qatarissa ei voitu pelata yksinkertaisesti liiankin armottoman kuuman kesän vuoksi juurikin kesällä normaaliaikaan.

Mikäli Qatar ei olisikaan tuurilla eli melkoisen harvoin kesäisin hornankattila helteiltään niin siinäkin tapauksessa kesäisin siellä melkoisen harvoin niin käydessään on yksinkertaisesti myös liikaa kosteutta järkevään jalkapallon pelaamiseen.

Täten pelattiin sitten talvella marraskuulta joulukuulle jakautuen vaikka välillä isännät olisivat halunneet pitää kisat pelkästään marraskuussa tai joulukuussa.

Arabimaissa pelaaminen ja etenkin sitten juuri Qatarissa nähtiin lajin arvon lokaamisena ja boikottiuhkaakin riitti.

Boikotti TV-maailman suhteen uhkana oli kova, mutta tiettävästi paljonkaan materiaalia ei karsittu.

Kovimmissakin ennakkoon boikotoivissa maissa pelejä kyllä näytettiin mitä nyt oheisohjelmat saatettiin tai myös jätettiin hyvin vähimmäiseen määrään lähetyksissä ja tietysti jonkin verran pienenä vastavetona otteluja näytettiin kokonaisina jälkilähetyksinä tai pitkinä koosteina vastineeksi tietysti isäntien menettelystä olla niin uppiniskainen kuin oli esimerkiksi ihmisoikeuskysymyksissä tai monissa muissa kohuissa.

Siltikin esimerkiksi yksikään kisoihin päässyt maa ei jäänyt pois kisoista niihin päästyään eikä todellista, selvää kisojen näyttämistä muka vain koosteina tai selkeää laajaa TV:n boikotointia maailmanlaajuisesti ei tapahtunut.

Jonkin verran kuitenkin, etenkin länsimaissa eräänlaisen henkisen ilmentymän myötä kisoja katsottiin tietyissä piireissä hyvinkin paljon ja muutoin oltiin katsomatta kokonaan mitään tai sitten katsottiin vähemmän kuin miten olisi pitänyt katsoa.

Selvempää oli myös se, että heti kun mikäli kisat päättyivät tietyn, etenkin läntisen joukkueen osalta niin silloin katsojakato ruutujen äärestä oli selvempi kuin miten 'normaalimman' kisaisännän kisoissa olisi ollut.

Suomen osuus oli ristiriitaisempi kun jossain määrin näitä kisoja katsottiin selvästikin enemmän kuin miten ehkä odotettiinkin.

Yllättävänkin hyvin myös nimenomaan talveksi.

Toivottavasti mikäli joskus uudelleen talvisin pelattaisiin tätä tapahtumaa ja isäntämaa olisi 'hyväksyttävämpi' niin tuolloin saisi ilman boikotteja paremman katsantokannan.

Pikemmin ajatellen nyt osin ongelmat muistaen Suomessa tunnuttiin kisoja seuraavan vähän jopa paremmin kuin miten kesäisin seurataan/seurattaisiin poikkeuksena tietenkin Suomen pelaaminen kuten nyt toissa vuoden siirretyissä Jalkapallon EM:n tilanteissa.

Alkujaan nämä kisat piti olla viimeiset YLE:n näyttämät yksin, mutta ajan kanssa YLE viimein vähän ennakkoon suostui vuodelle 2026 sovittuun jakoon jo etuajassa eli MTV pääsi mukaan televisiointiin.

Ensi kerran siis muita Pohjoismaita mukaillen Suomikin liittyi siis viimein myös jakamaan yleisen televisioyhtiön ja kaupallisen televisioyhtiön myötä kisoja kun nämä tietysti Pohjoismaissa ovat olleet pitkään arkipäivää tai ainakin harvemmillaan yleisempiä.

Tosin hintaluokkakin on ollut hirvittävästi erilainen, Suomea usein merkittävästi korkeampi ja Suomi on voinut kiittää onneansa siitä, että ihmeen kaupalla vuodesta 1958 lähtien aivan näihin päiviin kuten viime vuoteen asti on YLE voinut lähettää kisoja kuten on voinut eli yksin.

Välillä toki halvemmin, lähetyksistä tinkien, mutta kuitenkin.

Toki vähäisesti aiemminkin on kaupalliset yhtiöt näyttäneet Suomessa historiallisesti ohjelmia, mutta tuolloin tosin ne ovat olleet makasiiniohjelmia siinä missä YLE:llä oli itse lähetykset.

YLE näytti 42 ottelua ja näyttää tämän hetken mukaan sitten 40 ottelua vuodeksi 2026, mutta sen näkee sitten.

MTV näytti lopulta kiitos laajennuksin ja muutoksin jaetuissa kisoissa hieman yllättäen 22 ottelua jakaen ne MTV3:n ja Subin kesken josta tuli kesken kisojen MTV Sub/Sub MTV kanavamuutoksen myötä.

MTV3 näytti 20 ottelua tai ehkä kenties vähän vähemmän mikäli osa näytettiin sittenkin maksukanavilla tai nettipuolella ellei niitäkin siirretty osin Subille ja Sub näytti tietenkin vähintään pari ottelua ellei ehkä enemmänkin.

MTV3:lle kieltämättä oli erikoisuus saada otteluja niin paljon kuin sai ja myös ratkaisuottelujakin kanavilleen.

Tiedä sitten, että petraako MTV3 tai MTV yhtiönä sitten ensikisojensa virheitä vai ei.

Vuodeksi 2026 MTV:n kanavilla onkin sitten 40 ottelua eli puolet ja voi olla enemmän tai vähemmän sitten ennen pitkää.

Seuraavaan viestiin tuleekin katsojaluvut nyt koko turnauksen osalta kun tarkemman erottelun vain YLE:n tai MTV:n lähetyksiin teen myöhemmin.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #117 : 31.01.2023 klo 19:38:42

MM 2022 tulee katsojaluvuiltaan osalta seuraavaksi tässä viestissä ja on huomattava, että Sub-kanava muuttui kesken kisojen uudeksi MTV Sub/Sub MTV-kanavaksi kiitos MTV:n lopullisen suuren vaikutuksen myötä mitä nyt tietenkin se oli jo valmiiksi ollut riittävän suuri ennenkin.

Selkeyden nimissä käsittelen kyseistä uutta kanavaa kuitenkin edelleen entisen oman, itsenäisen nimensä perusteella Subina kun sekin tietysti oli aiemmin Sub TV/SubTV ja tätä aiemmin TVTV!-kanava.

Yleisradion lähetyksistä puhuen kaikki nähtiin TV2:ssa ja MTV:n eri kanavien ottelujen suhteen puhuen YLE näytti ne jälkilähetyksinä tai YLE Areenassa jolloin siten nimellisesti puhuen YLE näytti edelleen kuten aina ennenkin 'kaikki' ottelut.

Mikäli mahdollisesti jotkut MTV:n kanavien ottelut nähtiin vain sen eri maksukanavilla eli C Moren eri yhteyksissä tai siirrettiin sittenkin vastoin puheita sittemmin kesken kisojen muuttuneelle entiselle Sub-kanavalle niin ne saa korjata toki tähän viestiin tai kertoa niin korjaan sitten ne virheet.

Muuna pienenä juttuna Jalkapallon MM 2018 Loppuottelu uusintana keräsi 157 000 katsojaa ja katsojahuippu oli 238 000 katsojaa TV2:ssa.

Pidemmittä puheitta siis luvut tulevat esiin ja erottelut teen jo kertomani mukaan tarkemmin myöhemmin viimeisen 32 maan turnauksen osalta:

Jalkapallon MM 2022 Yleisradiossa, MTV3:ssa ja Subissa

Alkuerä 20.11.2022: Qatar-Ecuador 415 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 917 000 katsojaa.)

Alkuerä 21.11.2022: Englanti-Iran 314 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 631 000 katsojaa.)

Alkuerä 21.11.2022: Senegal-Hollanti 417 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 863 000 katsojaa.)

Alkuerä 21.11.2022: Yhdysvallat-Wales 338 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 997 000 katsojaa. Tämä oli MTV3:n ottelu ja samalla ensimmäinen Suomessa nähty kaupallisen televisiokanavan näyttämä, kokonaan suora Jalkapallon MM-ottelun lähetys.)

Alkuerä 22.11.2022: Argentiina-Saudi-Arabia 254 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 440 000 katsojaa.)

Alkuerä 22.11.2022: Tanska-Tunisia (Tämä oli MTV3:n ottelu ja samalla toinen Suomessa nähty kaupallisen televisiokanavan näyttämä, kokonaan suora Jalkapallon MM-ottelun lähetys.)

Alkuerä 22.11.2022: Meksiko-Puola 370 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 962 000 katsojaa. Tämä oli MTV3:n ottelu.)

Alkuerä 22.11.2022: Ranska-Australia 423 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 891 000 katsojaa.)

Alkuerä 23.11.2022: Marokko-Kroatia

Alkuerä 23.11.2022: Saksa-Japani (Tämä oli MTV3:n ottelu.)

Alkuerä 23.11.2022: Espanja-Costa Rica 354 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 776 000 katsojaa.)

Alkuerä 23.11.2022: Belgia-Kanada 366 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,002 miljoonaa katsojaa. Tämä oli MTV3:n ottelu.)

Alkuerä 24.11.2022: Sveitsi-Kamerun

Alkuerä 24.11.2022: Uruguay-Etelä-Korea (Tämä oli MTV3:n ottelu.)

Alkuerä 24.11.2022: Portugali-Ghana 440 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,008 miljoonaa katsojaa. Tämä oli MTV3:n ottelu.)

Alkuerä 24.11.2022: Brasilia-Serbia 484 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 947 000 katsojaa.)

Alkuerä 25.11.2022: Wales-Iran

Alkuerä 25.11.2022: Qatar-Senegal 239 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 530 000 katsojaa.)

Alkuerä 25.11.2022: Hollanti-Ecuador (Tämä oli MTV3:n ottelu.)

Alkuerä 25.11.2022: Englanti-Yhdysvallat 434 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 878 000 katsojaa.)

Alkuerä 26.11.2022: Tunisia-Australia

Alkuerä 26.11.2022: Puola-Saudi-Arabia 289 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 627 000 katsojaa.)

Alkuerä 26.11.2022: Ranska-Tanska 421 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 935 000 katsojaa. Tämä oli MTV3:n ottelu.)

Alkuerä 26.11.2022: Argentiina-Meksiko 469 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 881 000 katsojaa.)

Alkuerä 27.11.2022: Japani-Costa Rica (Tämä oli MTV3:n ottelu.)

Alkuerä 27.11.2022: Belgia-Marokko (Tämä oli MTV3:n ottelu.)

Alkuerä 27.11.2022: Kroatia-Kanada 444 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,026 miljoonaa katsojaa. Tämä oli MTV3:n ottelu.)

Alkuerä 27.11.2022: Espanja-Saksa 619 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,075 miljoonaa katsojaa.)

Alkuerä 28.11.2022: Kamerun-Serbia

Alkuerä 28.11.2022: Etelä-Korea-Ghana 269 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 556 000 katsojaa.)

Alkuerä 28.11.2022: Brasilia-Sveitsi 475 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 950 000 katsojaa.)

Alkuerä 28.11.2022: Portugali-Uruguay 453 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,087 miljoonaa katsojaa. Tämä oli MTV3:n ottelu.)

Alkuerä 29.11.2022: Ecuador-Senegal 359 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 717 000 katsojaa.)

Alkuerä 29.11.2022: Hollanti-Qatar (Tämä ottelu saattoi tulla Alkuerien päällekkäisten ottelujen takia vain YLE Areenasta käsin. Mikäli näin kävi niin poistan tämän ottelun tästä listasta välittömästi tai kunhan muuta lisätietoa tulee julki. Vaihtoehtoisesti tämä oli MTV3:n ottelu tai MTV:n muiden maksukanavien eli käytännössä C Moren ottelu. Tietenkin myös Sub olisi ollut vaihtoehto, mutta ei todennäköinen kun samana päivänä Sub näytti muutenkin oman ensimmäisen lähetyksensä ja se ei ollut tämä ottelu.)

Alkuerä 29.11.2022: Wales-Englanti 378 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,046 miljoonaa katsojaa. Tämä oli MTV3:n ottelu.)

Alkuerä 29.11.2022: Iran-Yhdysvallat 103 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 341 000 katsojaa. Tämä oli Subin ottelu ja samalla ensimmäinen varmuudella jo ennakkoon ilmoitetusti kanavalla näytettäväksi aiottu ottelu. On paha sanoa, että nähtiinkö tämän jälkeen enemmänkin otteluja kuin mitä aiottiin toki yhden muun jo ennakkoon ilmoitetun ottelun lisäksi. Hollanti-Qatar-ottelu kun mielestäni oli enemmän C Moren tai vain pelkän YLE Areenan ottelu.)

Alkuerä 30.11.2022: Australia-Tanska 347 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 710 000 katsojaa.)

Alkuerä 30.11.2022: Tunisia-Ranska (Tämä ottelu saattoi tulla Alkuerien päällekkäisten ottelujen takia vain YLE Areenasta käsin. Mikäli näin kävi niin poistan tämän ottelun tästä listasta välittömästi tai kunhan muuta lisätietoa tulee julki. Vaihtoehtoisesti tämä oli MTV3:n ottelu tai MTV:n muiden maksukanavien eli käytännössä C Moren ottelu. Tietenkin myös Sub olisi ollut vaihtoehto, mutta tiedä siitä sitten oliko näin näkemisen suhteen siellä.)

Alkuerä 30.11.2022: Puola-Argentiina 523 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,084 miljoonaa katsojaa.)

Alkuerä 30.11.2022: Saudi-Arabia-Meksiko (Tämä ottelu saattoi tulla Alkuerien päällekkäisten ottelujen takia vain YLE Areenasta käsin. Mikäli näin kävi niin poistan tämän ottelun tästä listasta välittömästi tai kunhan muuta lisätietoa tulee julki. Vaihtoehtoisesti tämä oli MTV3:n ottelu tai MTV:n muiden maksukanavien eli käytännössä C Moren ottelu. Tietenkin myös Sub olisi ollut vaihtoehto, mutta tiedä siitä sitten oliko näin näkemisen suhteen siellä.)

Alkuerä 1.12.2022: Kroatia-Belgia 388 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 764 000 katsojaa.)

Alkuerä 1.12.2022: Kanada-Marokko (Tämä ottelu saattoi tulla Alkuerien päällekkäisten ottelujen takia vain YLE Areenasta käsin. Mikäli näin kävi niin poistan tämän ottelun tästä listasta välittömästi tai kunhan muuta lisätietoa tulee julki. Vaihtoehtoisesti tämä oli MTV3:n ottelu tai MTV:n muiden maksukanavien eli käytännössä C Moren ottelu. Tietenkin myös Sub olisi ollut vaihtoehto, mutta tiedä siitä sitten oliko näin näkemisen suhteen siellä.)

Alkuerä 1.12.2022: Japani-Espanja 429 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 975 000 katsojaa.)

Alkuerä 1.12.2022: Costa Rica-Saksa (Tämä ottelu saattoi tulla Alkuerien päällekkäisten ottelujen takia vain YLE Areenasta käsin. Mikäli näin kävi niin poistan tämän ottelun tästä listasta välittömästi tai kunhan muuta lisätietoa tulee julki. Vaihtoehtoisesti tämä oli MTV3:n ottelu tai MTV:n muiden maksukanavien eli käytännössä C Moren ottelu. Tietenkin myös Sub olisi ollut vaihtoehto, mutta tiedä siitä sitten oliko näin näkemisen suhteen siellä.)

Alkuerä 2.12.2022: Ghana-Uruguay 333 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 729 000 katsojaa. Tämä ottelu piti alkujaan näyttää vain YLE Areenasta käsin tai luovuttaa MTV3:lle, C Morelle tai Subille näytettäväksi Alkuerien päällekkäisten ottelujen takia. Viime hetken vaihdon nimissä sitten TV2 näytti tämän ottelun.)

Alkuerä 2.12.2022: Etelä-Korea-Portugali (Tämä piti alkujaan näyttää TV2:ssa. Ikävä kyllä tämä ottelu sitten viime hetken vaihdon nimissä muuttui kaiketi vain YLE Areenan otteluksi tai se luovutettiin MTV3:lle, C Morelle tai Subille näytettäväksi Alkuerien päällekkäisten ottelujen takia. On paha sanoa täysin, että miten tässä kävi. Toisin kuin moniin muihin kenties puuttuviin otteluihin niin tähän otteluun ei välttämättä viime hetken perseilyjen myötä voi löytää katsojalukuja. Kun tilanne selviää niin tarpeen tullen lisätiedoin poistan tämän ottelun listasta välittömästi.)

Alkuerä 2.12.2022: Serbia-Sveitsi (Tämä oli Subin ottelu ja samalla toinen ja viimeinen varmuudella jo ennakkoon ilmoitetusti kanavalla näytettäväksi aiottu ottelu. On paha sanoa, että nähtiinkö tätä ennenkin enemmän otteluja kuin mitä aiottiin toki yhden muun jo ennakkoon ilmoitetun ottelun lisäksi näyttää. 29.11.2022-2.12.2022 nämä kaikki ylimääräottelutkin näytettiin mikäli näytettiin tietenkin Alkuerien päällekkäisyyksien takia niiden lopuksi muutenkin.)

Alkuerä 2.12.2022: Kamerun-Brasilia 374 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 981 000 katsojaa. Tämä oli MTV3:n ottelu tietenkin viimeisenä sellaisena Alkueristä puhuen.)

Neljännesvälierä 3.12.2022: Hollanti-Yhdysvallat 360 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 739 000 katsojaa. Tämä oli MTV3:n ottelu tietenkin ensimmäisenä sellaisena Neljännesvälieristä puhuen.)

Neljännesvälierä 3.12.2022: Argentiina-Australia 535 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,035 miljoonaa katsojaa.)

Neljännesvälierä 4.12.2022: Ranska-Puola 555 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,051 miljoonaa katsojaa.)

Neljännesvälierä 4.12.2022: Englanti-Senegal 541 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,076 miljoonaa katsojaa.)

Neljännesvälierä 5.12.2022: Japani-Kroatia 529 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,074 miljoonaa katsojaa.)

Neljännesvälierä 5.12.2022: Brasilia-Etelä-Korea 466 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,172 miljoonaa katsojaa. Tämä oli MTV3:n ottelu tietenkin toisena ja viimeisenä sellaisena Neljännesvälieristä puhuen.)

Neljännesvälierä 6.12.2022: Marokko-Espanja 435 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,060 miljoonaa katsojaa.)

Neljännesvälierä 6.12.2022: Portugali-Sveitsi 391 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 945 000 katsojaa.)

Puolivälierä 9.12.2022: Kroatia-Brasilia 616 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,208 miljoonaa katsojaa.)

Puolivälierä 9.12.2022: Hollanti-Argentiina 652 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,303 miljoonaa katsojaa. Tämä oli MTV3:n ottelu tietenkin ainoana sellaisena Puolivälieristä puhuen.)

Puolivälierä 10.12.2022: Marokko-Portugali 721 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,212 miljoonaa katsojaa.)

Puolivälierä 10.12.2022: Englanti-Ranska 797 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,391 miljoonaa katsojaa.)

Välierä 13.12.2022: Argentiina-Kroatia 857 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,491 miljoonaa katsojaa.)

Välierä 14.12.2022: Ranska-Marokko 786 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,5 miljoonaa katsojaa. Tämä oli MTV3:n ottelu tietenkin ainoana sellaisena Välieristä puhuen. Tämä myös oli toiseksi viimeinen MTV3:n lähetys MM:n suhteen kaupallisen televisiokanavan lähettämän esikoisturnauksen suhteen jaetusti. Samalla tämä ottelu oli myös paras sen lähettämistä otteluista puhuen katsojaluvuissa.)

Pronssiottelu 17.12.2022: Kroatia-Marokko 628 000 katsojaa (Katsojahuippu oli 1,169 miljoonaa katsojaa. Tämä oli MTV3:n ottelu kun se aiemmin ihme kyllä sai luvan näyttää peräti tämänkin ottelun jo YLE:n sijaan. Tämä myös oli viimeinen MTV3:n lähetys MM:n suhteen kaupallisen televisiokanavan lähettämän esikoisturnauksen suhteen jaetusti. Samalla tämä ottelu oli myös toiseksi paras sen lähettämistä otteluista puhuen katsojaluvuissa.)

Loppuottelu 18.12.2022: Argentiina-Ranska 1,509 miljoonaa katsojaa (Katsojahuippu oli 2,256 miljoonaa katsojaa. Tämä oli lopulta kuohuttavan turnauksen ainoa keskimäärin miljoona katsojaa tai sen yli kerännyt ottelu MM:stä puhuen Suomessa. Lionel Messi todellakin sai viimein MM-pokaalinsa, mutta välillä ihan vain hillitäkseen yhtä välillä täysin yli laidan mennyttä Messin hehkutusta tai YLE:n lähetysten lähinnä nimellisiä 'asiantuntijoita' nolaten olisi voinut kyllä Argentiina hävitä tämän pelin. Niin tai näin, tämän ottelun katsojahuippu oli varsinkin erittäin kovaa luokkaa Suomessa hetkeen kun tietenkin unohtaa toissa vuonna pelatun siirretyn Jalkapallon EM:n Suomen ottelut ja vuoden 1990 Jalkapallon MM:n kovimmat katsojaluvut. Loppuottelun jälkitunnelmissakin sattui monta eri pienempää lisäkohua mitkä sitten eivät tuoneet kohennusta tämän turnauksen jälkimaineeseen. Hämmentävästi vain tätäkin turnausta katsottiin sittenkin yllättävänkin 'normaalisti' lopulta kaikkiaan.)

Muihin otteluihin ja kenties puuttuviin otteluihin laitan erinäiset lisäerottelut omikseen myöhemmin ja tietenkin noihin Alkuerien puutteisiin saa kertoa lisätietoa siitä miten ne menivät niin korjaan virheet tai lisään uudet luvut entisten sijaan.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #118 : 02.02.2023 klo 04:43:02

Vanhempiin tapahtumiin koskien Jalkapallon MM:n otteluja luulin aiemmin löytäneeni enemmän otteluja kuin luulinkaan kotimaisesti erään lehden välityksellä.

Katsojalukujen osalta siis puhun kun vuoteen 1998 asti se julkaisi 10 parasta TV-ohjelmaa lähetyksineen päivineen, mutta laajensi vuodesta 1999 lähtien julkaisun koskemaan 20 parasta TV-ohjelmaa lähetyksineen päivineen.

Se voi toki vielä osoittautua paremmaksi johonkin muuhun yhteyteen kun vain ehdin tutkia kuten esimerkiksi Veikkausliigan lähetysten katsojalukujen jäljittämiseen tai ehkä myös Suomen MM:n Karsinnan kuten myös Suomen EM:n Karsinnan suhteen, mutta ikävä kyllä Jalkapallon EM 2000 ja Jalkapallon MM 2002 tuottivat ikävän, murheellisen pysyväisen pettymyksen asiaan.

Jalkapallon EM 2000:n katsotuimpien ottelujen ulkopuolella Suomessa tuolloin niitä ei tunnuttu seurattavan juuri ollenkaan eikä siitä se ihmeemmäksi muuttunut vuoden 2002 Jalkapallon MM:n suhteen.

Vuoden 1998 Jalkapallon MM:n suhteeseen nähden näillä kahdella juuri mainitulla olisi olleet paremmat sijaluvut ehkä löytää vähemmän huomion lähetyksiä, mutta katsojaluvuiltaan TV1:ssä ja TV2:ssa ne eivät mahtuneet edes 20:kään katsotuimman joukkoon eikä olleet erityisen katsottuja muutenkaan esimerkiksi kesän 2000 tai 2002 urheiluohjelminakaan.

Ainoa uusi lähetyskin mikä löytyi Jalkapallon MM 2002 suhteen oli tämä kun sekin on epävarma, että mikä ottelu oli sitten kyseessä TV1:ssä:

Alkuerä 10.6.2002: Etelä-Korea-Yhdysvallat tai Tunisia-Belgia 301 000 katsojaa (Ikävä kyllä tätä ottelua ei yksilöity osapuoliltaan. Sen vain kerrottiin TV1:ssä keränneen tuon verran katsojia muiden ottelujen tai edeltäneiden ottelujen katsojalukujen ollessa sitten hyvin ala-arvoisia. Portugali-Puola se ei voinut olla kuin se tuli TV2:ssa sinä päivänä ja se ei mahtunut edes hyvinkin alhaisen päivärajan sisältäneiden TV2:n ohjelmien joukkoon. Tietenkin myös puhuen vain toinen näistä keräsi tuon kerrotun luvun ja hävinnyt osapuoli oli sitten vaatimattomampi.)

Liitän tämän kieltämättä kovin murheellisen löytyneen esimerkin tuonne kolmannen osion viestiin missä vuoden 2002 Jalkapallon MM sijaitsee harvoilta löydetyiltä otteluiltaan.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #119 : 02.02.2023 klo 08:46:57

Jalkapallon MM 1998 suhteen löytyi sittenkin pienen lisäetsinnän jälkeen sentään yksi uusi ottelu Alkueriin.

Lisäksi löytyi erinäistä tietoa ainakin 25.6.1998 asti olleista otteluista ja vähän myös katsojaluvuistakin.

Näillä näkymin 25.6.1998 mennessä katsotuin ottelu oli ollut TV1:n ottelu kun yleensäkin sen otteluja iltamiin mennessä jostain syystä katsottiin enemmän kuin TV2:n otteluja siihen mennessä kaikessa vähyydessäänkin.

TV2:n ottelujen katsojalukuja moitittiin ajoittain pelottavankin huonoksi, mutta oikein erityisen tarkkaa syytä sille ei osattu oikein mainita.

Tosin ehkä yksi syy oli painottuminen kovin alkuiltaan ja kun lisäksi näytettiin vielä sellaisia ottelupareja mitkä eivät vähyydessään tuolloin kiinnostaneet suomalaisia.

TV1:kin otteluissa tiukkaa teki saada sen puoli miljoonaa katsojaa ruutujen äärelle.

Alkuerien lopulla tosin eli 20.6.1998-25.6.1998 väliselle ajalle povattiin nousua osin murheellisesti vääräksi osoittautuen ja erityisen noloa silloinkin jo suoraan ja lopullisesti etenkin jälkikäteen oli luulla Loppuotteluun mennessä katsojalukujen ihan suurenevan selkeästikin miljoonaotteluksi tai suursuosituksi 1,5-2 miljoonan katsojan lukemiin asti.

Katsojaluvuista puhuen kun niin vaikeaa tuolloin oli saada suuresti katsottuja otteluja niin oletettu 500 000 katsojan keskiarvo lienee ollut YLE:n pomojen päiväunta silloin.

Jopa kenties vähän vähemmälläkin määrällä otteluja turnaukseen kuin miten YLE lähetti.

Enemmän lukujen ja toteutuneiden sellaisten valossa Jalkapallon MM 1998 lienee kerännyt jotain 300 000-500 000 katsojaa keskimäärin turnaukseen kaiken muistaen ollen kuitenkin kai tietyin ehdoin niukasti parempi kuin miten Jalkapallon MM 2002 oli.

Vuodelle 2002 kun pidettiin jo ennakkoon pienenä ihmeenä sitä, että aamuisin tai turhan varhain aamupäivästä kesäksi tulleina olisivat edes keskimäärin sen 300 000 katsojaa.

Toteutuneessa valossa lienee olleen Jalkapallon MM 1994 luokkaa silloin vuodeksi 2002 ja vuoden 1998 Ranskan kotivoiton MM oli sitten näitä molempia etenkin huonoimmillaan töin tuskin parempi.

Toki ihan myönteisimmillään oli parempi tai pystyi edes luomaan paremman mielikuvan katsottavuudesta kuin Yhdysvaltain myöhäisillan/kesäyön ottelut tai Japanin ja Etelä-Korean yhteiskisojen aamun/aamupäivän ottelut.

Itse ikävä kyllä listan ainut uusi ottelu oli vuodelle 1998 siis tämä sen vuoden MM:n suhteen:

Alkuerä 20.6.1998: Belgia-Meksiko 499 000 katsojaa (Tämä oli tiettävästi TV2:n otteluista seuratuin siihen asti ja käynnisti toiveet etenkin 25.6.1998 asti olleista otteluista puhuen paremmasta. Tätä ennen parempia otteluja oli nähty TV1:ssä eikä aina sielläkään ottelut olleet mitenkään erityisen katsottuja kuin jostain syystä sitten turnausalun ottelut eivät yksinkertaisesti silloin kiinnostaneet.)

Mikäli kuitenkin Jalkapallon MM 1998 olisi kiinnostanutkin suomalaisia ainakin silloin tällöin niin se esimerkiksi jäi hyvinkin selvästi muiden YLE:n kesäohjelmien ja muutoin urheilussa siitä puhuen F1:n jalkoihin kiitos sen hetken kotimaisen menestyksen.

Edes katsotuimpien ohjelmien joukkoon pääsykin tiukkaa teki silloin.

Lisään tuon uuden ottelun tuonne kolmannelle osiolle siellä olevaan viestiin päivityksenä.
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #120 : 02.02.2023 klo 19:51:58

Jalkapallon EM 2000 Karsintaan on löytynyt yksi uusi ottelu katsojaluvuiltaan ja se on tämä kun uusien katsojalukujen etsintäyrityksen perusteella niiden katsojaluvut eivät riittäneet esimerkiksi 20:n katsotuimmankaan ottelun joukkoon tai jäivät silloin muiden urheiluohjelmien jalkoihin:

Jalkapallon EM 2000 Karsinta

5.6.1999: Suomi-Turkki 452 000 katsojaa (Tämä ottelu tuli MTV3:lla.)
Piippu-Virtanen

Poissa Poissa


Vastaus #121 : 02.02.2023 klo 21:06:03

Jalkapallon MM 2002 Karsintaan on löytynyt yksi uusi ottelu katsojaluvuiltaan ja se on tämä kun uusien katsojalukujen etsintäyrityksen perusteella:

Jalkapallon MM 2002 Karsinta

5.9.2001: Suomi-Kreikka 585 000 katsojaa (Tämä ottelu näytettiin MTV3:lla FutisForum Special-ohjelmassa.)

Ilkeä Eläinlääkäri

Paikalla Paikalla


Vastaus #122 : 07.02.2023 klo 03:29:10

Muistanko väärin vai tuliko EM 2000 karsinnoissa monet ottelut vasta jälkilähetyksinä? Ja 2002 karsinnoissa Albania-vieraspeli ei tainnut näkyä ollenkaan.
toksikko

Poissa Poissa


Vastaus #123 : 08.02.2023 klo 00:27:00

Muistanko väärin vai tuliko EM 2000 karsinnoissa monet ottelut vasta jälkilähetyksinä? Ja 2002 karsinnoissa Albania-vieraspeli ei tainnut näkyä ollenkaan.

Joo, ainakin Turkki, Saksa ja Moldova vieraissa muistaakseni. Taisi vielä Moldova-kotipelikin, jos tuli televisiosta lainkaan. Kuuntelin tosin kyseistä peliä autoradiosta. Pohjois-Irlanti vieraissa taisi osua perinteiseen Englannin liigan lähetysaikaan eli lauantaihin kello viideltä iltapäivällä, minkä vuoksi se mielestäni oli suora lähetys. Turkki kotona legendaarisine Porttiloineen ja kenttäinvaasioineen näytettiin suorana vasta jostain 30 minuutin kohdalta alkaen. Albania-peliä ei näytetty töllössä ja muistan sitäkin kuunnelleeni radiosta.
« Viimeksi muokattu: 08.02.2023 klo 00:29:36 kirjoittanut toksikko »
Ilkeä Eläinlääkäri

Paikalla Paikalla


Vastaus #124 : 08.02.2023 klo 00:53:28

Joo, ainakin Turkki, Saksa ja Moldova vieraissa muistaakseni. Taisi vielä Moldova-kotipelikin, jos tuli televisiosta lainkaan. Kuuntelin tosin kyseistä peliä autoradiosta. Pohjois-Irlanti vieraissa taisi osua perinteiseen Englannin liigan lähetysaikaan eli lauantaihin kello viideltä iltapäivällä, minkä vuoksi se mielestäni oli suora lähetys. Turkki kotona legendaarisine Porttiloineen ja kenttäinvaasioineen näytettiin suorana vasta jostain 30 minuutin kohdalta alkaen. Albania-peliä ei näytetty töllössä ja muistan sitäkin kuunnelleeni radiosta.

Moldova-kotipeli tuli telkkarista, koska se löytyi itseltäni joskus nauhalta. Muistan yhä vielä muutaman selostuskohdankin. Olin toki pelissä paikanpäällä. Niissä karsinnoissa lähetykset jakautuivat maikkarin ja ylen välillä. Maikkarilta tuli ainain Pohjois-Irlanti -, Turkki-, Saksa- ja Moldova-kotipelit. Niitä selosti Antti Haajanen. Yleltä tuli Saksa-vieraspeli (Wallenius) ja Turkki-vieraspeli (Hänninen). Molemmat Saksa-pelithän löytyvät youtubesta kokonaisuudessaan suomalaisella selostuksella.

 
Sivuja: 1 ... 4 [5] 6
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa