FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
19.04.2024 klo 21:44:28 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1]
 
Kirjoittaja Aihe: Urheilujohtaminen - Veikkausliigan Akilleen kantapää?  (Luettu 2731 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Taktiikkapalaveri

Poissa Poissa


: 26.08.2019 klo 15:12:23

Aiheesta on keskusteltu sekä yleisesti että seurakohtaisesti eri joukkueiden topicissa, joten ajattelin että tämä keskustelu ansaitsee ihan oman avauksensa.

Kun seuratoiminnasta puhutaan, ymmärretään hyvin seuran kaksi kivijalkaa: talous ja valmennus. Edellisellä hankitaan seuraan rahat, joilla jälkimmäinen saadaan hoidettua. Näiden väliin asettuva urheilujohtamisen kenttä jää usein huomiotta ja/tai on myös pitkän linjan jalkapalloihmisille harvinaisen epäselvä. Syyt tähän ovat historiallisia. Suomessa seurojen päävalmentajat ovat valmentamisen ohella hoitaneet myös managerin tehtäviä eli he ovat vastanneet pelaajahankinnoista ja sopimusneuvotteluista. Mukana on saattanut olla seuran hallituksen puheenjohtaja kirstunvartijana, mutta valmentajat ovat päättäneet ketä seuraan tulee tai ei tule. Tämä sama linja on koskenut myös juniorijoukkueita, joskin niiden puitteissa ei raha ole liikkunut muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. Samoin kukin (edustusjoukkueen) päävalmentaja on lyönyt omat teesinsä pöytään, kuinka ja millaista peliä koko seura pelaa.

Tässä mallissa on kuitenkin ongelmia. Yksi niistä on valmentajapestien lyhenevä elinkaari: tulospaineiden nousun myötä harva valmentaja valmentaa koko sopimuskauttaan loppuun. Jos uusi valmentaja ajattelee futiksesta eri tavalla edeltäjänsä kanssa, hän usein myös vaatii (ja monesti myös saa) muutoksia pelaajistoon. Kaikki tämä tekee toiminnasta varsin tempoilevaa ja lyhytjänteistä. Pahinta tämä on tietenkin juniorien ja nuorten pelaajien osalta, jotka saattavat joutua toimimaan 10-18 ikävuoden välillä useamman pelaamisen paradigman puitteissa. Suomessa on historiallisesti tehty vain yhden tai korkeintaan kahden vuoden sopimuksia, mutta nyt perussopimuspohja lähtee kahdesta vuodesta ylöspäin varsinkin nuorempien pelaajien suhteen. Pitkät sopimukset ja rivakkaan vaihtuvat valmentajat tekevät tuhoista jälkeä seurojen taloudelle.

Kaikesta tästä johtuen monet seurat varsinkin isommissa liigoissa ovat siirtyneet malliin, jossa seuran talouden ja valmennuksen välillä toimii urheilu(toimen)johtaja (engl. 'Sports Director', 'Technical Director' tai 'Director Of Football'), UTJ. Seurat on jaettu kahteen lohkoon: liiketoimintajohtoon ja urheilujohtoon. Edellinen järjestää edelleen rahaa seuran kassaan, mutta valmennuksen sijasta urheilutoimintaa johtaakin nyt UTJ. Koska urheilutoiminnan kenttä on laaja, UTJ:lla on tyypillisesti joukko alaisia tai tiimejä. Näitä ovat ainakin:

1. Seuran valmentajat, ml. edustusjoukkueen päävalmentaja.
2. Pelaajatarkkailu ('scouting') ja -rekrytointi, ml. sopimusasiat.
3. Analytiikka, ml. sisäinen (omat ja tulevien vastustajien pelit) ja ulkoinen (potentiaalisten pelaajien analysointi).
4. Lääkintä- ja kuntoutus, ml. vakuutukset.

Urheilujohdon tehtävä on johtaa seuran urheilutoimintaa sekä strategisella että operatiivisella tasolla. Käytännössä se tarkoittaa seuran urheilustrategian luomista, josta syntyy sitten tavoitteet ja mallit sekä pelityylille, -tavalle, valmennukselle että pelaajahankinnoille. Merkittävää tässä mallissa on, että joukkueen tapa pelata, kehittää ja hankkia pelaajiaan irroitetaan kunkin päävalmentajan mieltymyksistä. Pikemminkin valmennus alistetaan seuran tavoitteille ja näkemyksille, ja etsitään valmentajia ja pelaajia, jotka sopivat seuran sapluunaan. Näin päästään pitkäjänteisyyteen pelaajien ja pelitavan kehittämisessä. Merkittävää on valmentajien roolin muuttuminen strategisista määrittelijöistä ("Minun joukkueeni pelaa näin...") operatiivisiksi toteuttajiksi ("Meidän seuramme pelaa näin..."). Pelitavan yhtenäistäminen pitkällä aikavälillä mahdollistaa valmiiden pelaajien nostamisen seuran junioreista aina edustusjoukkueeseen ja tietyille pelipaikoille ilman pitkää sopeutumisperiodia. Pelaajahankinnoissa pelitavan määrittely vähentää pieleen menneitä rekrytointeja, mikä taas parantaa seuran urheilullista menestystä.

Veikkausliigassa valtaosalla seuroista on urheilujohtajan tai vastaavan tittelillä toimiva henkilö, mutta heidän toimenkuvansa vaihtelee seuroittain. Tässä listaus henkilöistä seurojen aakkosjärjestyksessä:

FC Honka: Hexi Arteva, General Manager
FC Inter: Vesa Mäki, tekninen johtaja
FC Lahti: Jussi Lumio
HIFK: Mika Lönnström, UTJ
IFK Marienhamn: Peter Mattson, toimitusjohtaja (oto)
HJK: komitea, jota johtaa Miika Takkula, urheilu- ja kehitysjohtaja, HJK-j
Ilves: Tomi Erola, toimitusjohtaja (oto)
KPV: Tuomas Moilanen, manageri (oto)
KuPS: Konstantin Shipulin, UTJ, lähtee KuPS:ista Pietarin Zenitiin elokuun lopussa
RoPS: Jari Ilola, UTJ
SJK: Richie Dorman, UTJ
VPS: -

Urheilutoimenjohtajien työnkuva vaihtelee paljonkin. Esim. RoPS:in Risto Niva on kertonut, että tämän kauden pelaajarekrytoinnit hoiti päävalmentaja Toni Koskela annetun budjetin puitteissa eikä maininnut UTJ Ilolan roolista mitään. Tietääkseni vain HIFK:ssa ja SJK:ssa päävalmentajat ovat UTJ:n alaisia, muuten päävalmentajien suora esimies on seuran toimitusjohtaja tai hallituksen puheenjohtaja. SJK:n tapauksessa Aleksei Eremenko Seniorin tultua valmentajaksi iso osa uusista pelaajista tuli seuraan nimenomaan päävalmentajan, ei urheilutoimenjohtajan kautta. Samoin Erfan Zeneli on seurannut Toni Koskelaa jo kahden kauden ajan ensin RoPS:issa ja nyttemmin HJK:ssa (olkoonkin että hänellä on historiaa molemmissa seuroissa). Zenelin tapauksessa huomionarvoista on, että aiempina kolmena kautena hän ei kelvannut HJK:hon, kun päävalmentajana oli Mika Lehkosuo.

Historiallisesti Suomessa UTJ:n tehtävä on ollut ainoastaan kasata edustusjoukkue, ja tähän tarkoitukseen riittänyt yhden ihmisen panos. Tämä saattaa olla yksi syistä, miksi esim. HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti totesi taannoin yleisökysymykseen "miksei HJK:ssa ole UTJ:ta", että "yksi ihminen pysty näin isoa seuraa yksin hoitamaan." (lähde: https://www.hjk.fi/artikkelit/miehet/kysy-klubilta-aki-vastaa-osa2/) Tämä on varsin outo näkemys, sillä paljon HJK:ta suuremmissa seuroissa maailmalla on urheilutoimenjohtajat, ihan vaikka FC Barcelonasta tai Manchester Citystä alkaen. Kuten edellä tuli kirjoitettua, kyse on johtamisesta. Rakentamisanalogialla avattuna: tarvitaan rakennusmestaria, ei yhdistettyä putki-sähkö-kirvesmies-maalaria. Johtajalla on alaisia eikä hän tee kaikkea itse (mutta osan varmaankin).

Allaolevassa MTV:n jutussa FC Hongan Hexi Arteva ennustaa, että UTJ:n toimenkuva tulee lähivuosina kaikkiin suomalaisseuroihin. Mitä mieltä olet itse? Latu on nyt avattu ja sana on vapaa.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mita-tekevat-mystiset-urheilutoimenjohtajat-tulevaisuudessa-tallainen-rooli-tulee-loytymaan-jokaiselta-seuralta/7521014

P.S. Toivottavasti Jyväskylän yliopistoon valittava uusi jalkapalloprofessori tekisi tutkimusta myös urheilujohtamisesta.

EDIT: UTJ:n tehtäviä hoitavien nimilistaa on täydennetty.
« Viimeksi muokattu: 27.08.2019 klo 20:27:58 kirjoittanut Taktiikkapalaveri »
hoc

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Dogmaattinen Struktuuri


Vastaus #1 : 26.08.2019 klo 15:21:54

General Manager termiä käytetään tavallisesti toimitusjohtajasta. Näin ollen ainakin tittelin perusteella Artevan rooli olisi siis tuolla liiketoimintajohdon puolella...
Vastapallo

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Isabelle Forrerin massiivinen juomapullo


Vastaus #2 : 26.08.2019 klo 15:24:50

Eikös Shipulin juuri lähtenyt KuPSista?
Taktiikkapalaveri

Poissa Poissa


Vastaus #3 : 26.08.2019 klo 15:52:00

Eikös Shipulin juuri lähtenyt KuPSista?

Aivan totta, tuohan oli mennyt ohitse. Onko uusi mies jo valittu?

Näyttäisi kuitenkin, että mies on ansainnut palkkansa takaisin moninkertaisesti:

Uutinen
”Konstantinin aikakaudella olemme tehneet koko KuPS:n historiassa eniten pelaajakauppoja ulkomaisiin seuroihin. Konstantinin junailemista pelaajasiirroista voidaan nostaa esille mm. Nikko Boxallin, Urho Nissilän, Rasmus Karjalaisen ja viimeisimpänä Tony Miettisen myynnit isompiin ympyröihin. Lisäksi Konstantinin kontaktit ja osaaminen ovat olleet avainroolissa siinä, että olemme saaneet nauttia Kuopiossa sellaisten loistavien pelaajien esityksistä kuin Abdalla El Said, Luis Carlos Murillo, Vinko Soldo, Lucas Rangel jne. Näistä pelaajista osa on ollut meille jopa ilmaisia tai tuonut ison kasan rahaa kuten Abdalla MM-kisojen esiintymisillään”, Heiskanen iloitsee.

”Kaiken kaikkiaan Konstantin opetti varmasti paljon koko meidän organisaatiolle ja samalla asetti riman erittäin korkealle, kun mietimme miten paikkaamme hänen jättämänsä aukon”, toimitusjohtaja toteaa.


http://www.kups.fi/fi/uutiset/urheilutoimenjohtaja-konstantin-shipulin-siirtyy-pietarin-zenitin-palvelukseen
Toivo K.

Poissa Poissa


Vastaus #4 : 26.08.2019 klo 21:14:48

Millä meriiteillä tämä Hexi Arteva on futisjoukkueen GM? Eikö hän ole jostain sählypuolelta siirtynyt vai olenko ihan väärässä? Onko hän todellakin paras mahdollinen urheilupuolen pomo Hongalle?
Rick Dalton

Poissa Poissa


Vastaus #5 : 26.08.2019 klo 21:23:21

Aivan totta, tuohan oli mennyt ohitse. Onko uusi mies jo valittu?

Näyttäisi kuitenkin, että mies on ansainnut palkkansa takaisin moninkertaisesti:

Kupsilta tyylikäs jäähyväisteksti, mutta Janne Oivion twiitti vahvistaa mitä itse olen kuullut Shipulinista:

Janne Oivio
@JanneOivio
·
25. elok.
KuPSilta ihan tyylikäs jäähyväistiedote Shipullinille kuten pitääkin. En ole ihan varma kuvailisinko yhteistyötä noin ruusuisesti sen perusteella mitä olen itse aiheesta ymmärtänyt, mutta kaunis tapa päättää yhteinen taival. Lähtö tuskin tuli kellekään yllätyksenä.
BiriBiri

Poissa Poissa


Vastaus #6 : 26.08.2019 klo 22:10:37

Hyvä, tärkeä avaus. Varsinainen urheilujohtaminen on vielä pahasti toimitusjohtajien ja hallitusten alla, myös päivittäisessä urheilurutiineihin liittyvässä toiminnassa. Muutama lisäys listaan : MIFK, Peter Mattsson hoitaa vanhaa tehtäväänsä, vaikka nykyään myös tj. Ilves, Tomi Erola hoitaa toimitusjohtajuutensa ohella. KPV, Tuomas Moilanen hoitaa oto. Lahdessa Jussi Lumio hoitaa, ei taida tarvita titteleitä. Kuopiosta Oivio hyvin hajulla...
Rick Dalton

Poissa Poissa


Vastaus #7 : 27.08.2019 klo 09:49:48

HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti totesi taannoin yleisökysymykseen "miksei HJK:ssa ole UTJ:ta", että "yksi ihminen pysty näin isoa seuraa yksin hoitamaan." (lähde: https://www.hjk.fi/artikkelit/miehet/kysy-klubilta-aki-vastaa-osa2/) Tämä on varsin outo näkemys, sillä paljon HJK:ta suuremmissa seuroissa maailmalla on urheilutoimenjohtajat, ihan vaikka FC Barcelonasta tai Manchester Citystä alkaen.

Yllä oleva aivan naurettava kommentti Riihilahdelta vai ollaanko HJK:ssa oikeasti noin ylimielisiä ja harhakuvitelmissa seuran koon suhteen? Harvassa on tänä päivänä suurseurat, joissa ei olisi UTJ:ta, mutta jos maailman isoimmissa seuroissa yksi ihminen pystyy hoitamaan asiat niin miksi ei Stadissa?
Erkki Rapala

Poissa Poissa


Vastaus #8 : 27.08.2019 klo 10:41:02

Tämä on hyvä avaus ja mielenkiintoinen keskustelu!

HJK:n ja muidenkin kohdalla olennaista varmaan on, että mitä se UTJ tai mikä lie käytännössä tekee. Rovaniemellä esim. vuoden 2018 joukkuetta koko ennen Koskelan nimitystä/aloittamista uhreilujohtaja Ilola. Tälle vuodelle sitä kokosi ja käytännön asiat neuvotteluineen hoiteli Toni Koskela.

Tarkkaa tietoahan ei tietenkään ole, mutta kun RoPS jätti joukkueenjohtajan nimeämättä, on Ilolalla varmasti ollut kontollaan pelaajiin liittyvät paperitehtävät eli rekisteröinnit, pelikieltojen seuraamiset, vierasmatkojen suunnittelu/aikataulutus/majoitukset/ruokailut jne. Tosin tekikö Kolli näitä asioita Jojona ollessaan?

Rovaniemellä myös RoPS/2 ja BSM-joukkue ovat tiiviissä tekemisissä edustusjoukkueen kanssa ja pelaajien siirtymisissä näiden joukkueiden välillä on Ilolalla varmasti rooli. Toki täytyy muistaa, että Ilola on RoPS ry:ssä töissä ja siihen liittyy myös naisjoukkue ja muut juniorit.

Siinä on niiden mainosaitojen ja joulukuusien lisäksi ihan kivasti hommaa. Uusien pelaajien tullessa Rovaniemelle, kerrottiin Lignellin vastaavan pelaajatarkkailusta ja kumpikin tälle kaudelle tullut espanjalainen on tullut seurassa ja pelaavan pelaajan suositusten tai kontaktin kautta.

HJK:n osalta Riihilahden kommentti on omituinen. Miten niin yksi ihminen ei pystyisi johtamaan palkalla urheilutiimiä, koska siellä kuitenkin maksetaan ulkopuolisille pelaajatarkkailusta jne.
hikikuutio

Poissa Poissa


Vastaus #9 : 27.08.2019 klo 15:50:11

Ehkä Riihilahden UTJ kommentin taustalla vaikuttaa se, että selkeä UTJ vähentäisi Riihilahden omaa valtaa. On ihan inhimillistä tykätä vallasta. Ilman tuota ominaisuutta ihminen ei olisi Riihilahden kaltainen ohjus ja edunvalvoja.

Tuo nykyinen HJK:n järjestely vaikuttaa enemmän siltä, että onnistumiset kuuluu toimitusjohtajalle ja epäonnistumiset voi sitten olla kollektiivisia.
hoc

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Dogmaattinen Struktuuri


Vastaus #10 : 27.08.2019 klo 16:48:33

VMP.

Organisaatiossa UTJ toki raportoisi toimitusjohtajalle, joten sen nimeäminen ei mitenkään vähentäisi TJ:n 'valtaa'

Tästä "onnistumiset kuuluu toimitusjohtajalle ja epäonnistumiset voi sitten olla kollektiivisia" on jo näemmä muodostunut foorum-totuus...
Tiksa

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: KuPS, Huuhkajat


Vastaus #11 : 27.08.2019 klo 19:23:44

Riihilahtihan puhuu täyttä asiaa.

HJK on sen kokoinen, että yksi henkilö ei enää tee kaikkea mitä tuohon rooliin kuuluu.
Mutta HJK ei myöskään ole myöskään niin iso, että se tarvitsisi jonkun johtamaan kaikkea tuota tekemistä.

Kukaan ei nykypäivänä rakentaisi niin hierarkista organisaatiota, että toimarin alla on yksi henkilö, jonka titteli on urheilutoimenjohtaja ja jonka alla on sitten kaksi henkilöä, joista toinen vastaa pelaajatarkkailusta ja toinen urheilutoimen laadun kehittämisestä.
Juzki

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: FC Lahti


Vastaus #12 : 27.08.2019 klo 19:42:45

Parempi on rakentaa himmeli jossa kukaan ei ota vastuuta.
Taktiikkapalaveri

Poissa Poissa


Vastaus #13 : 27.08.2019 klo 20:18:36

Hyvä, tärkeä avaus. Varsinainen urheilujohtaminen on vielä pahasti toimitusjohtajien ja hallitusten alla, myös päivittäisessä urheilurutiineihin liittyvässä toiminnassa. Muutama lisäys listaan : MIFK, Peter Mattsson hoitaa vanhaa tehtäväänsä, vaikka nykyään myös tj. Ilves, Tomi Erola hoitaa toimitusjohtajuutensa ohella. KPV, Tuomas Moilanen hoitaa oto. Lahdessa Jussi Lumio hoitaa, ei taida tarvita titteleitä. Kuopiosta Oivio hyvin hajulla...

Kiitos, täydensin listaa.
Taktiikkapalaveri

Poissa Poissa


Vastaus #14 : 27.08.2019 klo 20:51:37

Riihilahtihan puhuu täyttä asiaa.

HJK on sen kokoinen, että yksi henkilö ei enää tee kaikkea mitä tuohon rooliin kuuluu.
Mutta HJK ei myöskään ole myöskään niin iso, että se tarvitsisi jonkun johtamaan kaikkea tuota tekemistä.

Kukaan ei nykypäivänä rakentaisi niin hierarkista organisaatiota, että toimarin alla on yksi henkilö, jonka titteli on urheilutoimenjohtaja ja jonka alla on sitten kaksi henkilöä, joista toinen vastaa pelaajatarkkailusta ja toinen urheilutoimen laadun kehittämisestä.

HJK:lla on kaupallinen tiimi, jossa on kaupallisen johtajan alaisuudessa 6-7 henkilöä (en tiedä varmuudella). Jos raportointisuhteet olisivat niin kuin muualla maailmassa (eli valmennus UTJ:n alaisuudessa), HJK:n edustusjoukkueessa on pelkästään 10 hengen taustatiimi. Kun tähän lisätään naisten edustusjoukkue ja Klubi-04, ollaan jo lähellä 20 henkeä. Junioripuolella on vähintään toinen mokoma lisää. Eikä vielä edes päästy sinne pelaajatarkkailuun ja -rekrytointiin, analytiikasta puhumattakaan. Puhutaan siis lähes 50 hengen porukasta.

Ägä on ihan oikeassa siinä, että tätä työsarkaa ei voi hoitaa yksi ihminen. Mutta sitä suuremmalla syyllä sitä pitäisi johtaa jonkun. Nyt sitä johtaa joku kasvoton komitea joillain epämääräisellä vastuulla ja mandaatilla. Jos Ägä haluaa johtaa HJK:ta kuin liikeyritystä, hän voisi mennä kysymään kokemuksia vaikka Olli-Pekka Kallasvuolta, millaiseen menestykseen komiteatyöskentely johti Kallasvuon aikaisessa Nokiassa...:)

 
Sivuja: [1]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa