Seinäjoen Jalkapallokerho Perustettu: 2007
Kotistadion: OmaSp Stadion (kapasiteetti: 5 817)
Kaudet Veikkausliigassa: 6 (2014-)
Kotisivut:
www.sjk.fiFacebook:
www.facebook.com/SJK07Instagram:
www.instagram.com/sjk_seinajokiTwitter:
www.twitter.com/sjk_seinajokiYoutube:
www.youtube.com/user/TheSJKTVJuniorit:
www.sjk-juniorit.fiKannattajat:
www.facebook.com/SJKKannattajat Saavutukset: Suomen mestari: 1 (2015)
SM-hopea: 1 (2014)
SM-pronssi: 1 (2016)
Suomen Cupin voittaja: 1 (2016)
Suomen Cupin hopea: 1 (2017)
Liigacupin voittaja: 1 (2014)
Seurajohto: Puheenjohtaja: Raimo Sarajärvi
Toimitusjohtaja: Sami-Petteri Kivimäki
Tekninen johtaja: Richard Dorman
Sopimustilanne kaudelle 2020 (tilanne 16.9.2020) 26 sopimusta:Maalivahdit:1. Jesse Öst (2020+1)
Linkki24. Walter Viitala (2021)
Linkki32. Mehdi El Moutacim (2020+?)
LinkkiPuolustus:2. Nikko Boxall (2020)
Linkki3. Samba Benga (2020)
Linkki5. Tero Mäntylä (2021)
Linkki15. Dárvin Chávez (2020)
Linkki16. Joonas Sundman (2021)
Linkki17. Ville Tikkanen (2020+?)
Linkki18. Niko Markkula (2021)
Linkki22. Murilo (2020)
LinkkiKeskikenttä:6. Jude Arthur (2022)
Linkki 7. Matej Hradecky (2020)
Linkki19. Robin Sid (2021)
Linkki 21. Anel Rashkaj (2020)
Linkki25. Daniel Håkans
Linkki 27. Aatu Kujanpää (2020+?)
Linkki31. Keaton Isaksson (2020)
Linkki45. Serge Atakayi (2021)
Linkki58. Mehmet Hetemaj
LinkkiHyökkäys:8. Jake Jervis (2020)
Linkki9. Emmanuel Ledesma (2020)
Linkki11. Denys Oliinyk (2021)
Linkki20. Joonas Lepistö (2020+?)
Linkki29. Jeremiah Streng
Linkki 88. Ariel "Tuco" Ngueukam (2021)
Linkki Joukkueenjohto:Päävalmentaja: Jani Honkavaara (2021+1)
LinkkiApuvalmentaja: Joaquin Gomez
Fyysinen valmennus: Mikko Kujala
Maalivahtivalmentaja: Luis Fernando
Videoanalyytikko: Rain Nappir
Joukkueenjohtaja ja huoltaja: Pekka Lehtinen
Fysioterapeutti: Tiitus Lehtinen
Siirrot sisään:Jude Arthur (Liberty Professionals FC, Ghana)
Tuco (KuPS)
Aatu Kujanpää (VPS)
Robin Sid (IFK Mariehamn)
Keaton Isaksson (IFK Mariehamn)
Tero Mäntylä (HIFK)
Mehdi El Moutacim (EIF)
Niko Markkula (FC Inter)
Serge Atakayi (Rangers FC, Skotlanti)
Dárvin Chávez (FF Jaro)
Arjanit Krasniqi (Billericay Town, Englanti)
Anel Rashkaj (AFC Eskilstuna, Ruotsi)
Walter Viitala (Sandefjord, Norja)
Matej Hradecky (TPS)
Nikko Boxall (Viborg FF, Tanska)
Emmanuel Ledesma (FC Cincinnati, Yhdysvallat)
Jake Jervis (Luton Town, Englanti)
Murilo (Ourense CF, Espanja)
Siirrot ulos:Mihkel Aksalu
Jarkko Hurme (KPV)
Joel Mero (HIFK)
Dani Hatakka (FC Honka)
Obed Malolo (RoPS)
Matheus Batista (Tubarao, Brasilia)
Dion Acoff
Trevor Elhi (FCI Levadia, Viro)
Zakaria Beglarishvili (FC KTP)
Maximo Tolonen (IFK Mariehamn)
Didier Boris Kadio (Al-Hilal, Sudan)
Jesse Sarajärvi
Jose Nadson
Arjanit Krasniqi
Billy Ions
Lähtökohdat kauteen 2019SJK:n varmistettua sarjapaikkansa vasta kauden viimeisessä pelissä urheilupuolen johtoon tehtiin odotetusti muutoksia. Seuran uutta nousua rakentamaan tuli tuttu kasvo, kun SJK-ikoniksi pelaajaurallaan noussut Richie Dorman vaihtoi nappikset puvunkenkiin siirtyessään toimiston puolelle seuran tekniseksi johtajaksi. Dormanin seuraksi urheilupuolen johtoon palkattiin fysiikkavalmentajana pitkään mm. Iranin maajoukkueessa toiminut Mikko Kujala, joka ryhtyi korjaamaan seuran fyysistä valmennusta yhdessä Valioliigaseuroissa työskennelleen Josh Bowenin kanssa. Kaudella 2018 SJK kärsi valtavasta määrästä loukkaantumisia, joten muutokset fysiikkavalmennukseen olivat enemmän kuin tervetulleita. Edellisen kauden kehnoista tuloksista huolimatta Alexei Eremenko Sr. sai jatkaa päävalmentajana. Eremenkon tulokset eivät olleet merkittävästi edeltäjäänsä, Tommi Kautosta parempia, mutta kauden 2020 loppuun asti kestävä sopimus takasi Eremenkolle työrauhan uuteen kauteen lähdettäessä.
Mikko Kujala ja Richard Dorman valmiina haasteeseenEdellisen kauden pettymyksen jälkeen vaihtuvuus pelaajistossa oli odotetusti runsasta, ja seurasta lähtikin toimiston puolelle siirtyneen Dormanin lisäksi kymmenen pelaajaa muihin maisemiin. Pääsääntöisesti menetykset eivät juuri kirpaisseet, joskin edellisen kauden tehokkaimmille pelaajille, eli Johnny Laaksoselle ja Emile Paul Tendengille olisi mm. Matti Klingan ohella voinut olla vielä käyttöä. Tuore urheilupuolen pomo Dorman aloitti joukkueen rakentamisen maltillisesti, sillä ensimmäistä hankintaa saatiin odotella tammikuun puolivälin paikkeille saakka. Peli siirtomarkkinoilla avattiin mielenkiintoisella haulla, kun 19-vuotias ghanalainen Jude Arthur siirtyi Seinäjoelle vuoden lainasopimuksella. Talven suurimman siirtopommin SJK jysäytti tammikuun lopussa hankkimalla ongelmapelaajan maineessa olevan, mutta äärimmäisen taitavan Moshtagh Yaghoubin. Kokonaisuudessaan SJK vahvisti rivejään kymmenellä pelaajalla ennen siirtoikkunan sulkeutumista, merkittävimpien hankintojen ollessa edellä mainittujen lisäksi kymppipaikalla viihtynyt Sergei Eremenko, äärimmäisen nopea jenkkilaituri Dion Acoff, sarjan topparieliittiin lukeutunut Nadson ja brassihyökkääjä Matheus Batista. Loukkaantumisestaan toipunut Rangersin Serge Atakayi kävi hakemassa pelituntumaa Seinäjoelta parin kuukauden mittaisella lainasopimuksella.
Kohuhankinta poseeraa uuden seuransa väreissäKausi 2019: Uusi kausi, vanhat kujeetSJK:n valmistautuminen kauteen ei ollut helpoimmasta päästä varsinkaan tulosten valossa. Suomen Cupin lohkovaiheessa SJK esitti ensimmäisissä otteluissaan yllättävän hyvää jalkapalloa, mutta hyviä otteita ei pystytty viemään tulostaululle saakka: Kerho ei voittanut Cupissa yhtään ottelua ja jäi ulos jatkopeleistä kahden tasapelin sekä kolmen tappion myötä. Ensimmäisten otteluiden lupaavien esitysten jälkeen alkoi myös pelillinen alamäki ja harjoituskausi jatkui myös Cupin jälkeen mollivoittoisena, sillä talven ainoat voitot tulivat Ykkösen seuroista. Luultavasti osittain edellisen kauden totaalisen pohjakosketuksen ja erittäin heikosti sujuneen talvikauden jäljiltä SJK:ta povattiin kauden alla pitkälti keskikastin vaiheille ja Veikkausliigan alempaan loppusarjaan, vaikka pelaajabudjetilla mitattuna Kerho oli edelleen sarjan kakkonen HJK:n jälkeen. Edelliskauden piinaavaa putoamiskamppailua seurannut surkea talvi ei kuitenkaan näkynyt seuran suosiossa: maaliskuussa SJK tiedotti tehneensä uuden ennätyksen kausikorttimyynnissä. Vaikeista ajoista huolimatta seinäjokelaiset ja eteläpohjalaiset olivat edelleen valmiita tukemaan seuraansa.
Jos valmistautuminen kauteen oli sujunut odotuksia huonommin, niin itse sarjakausi alkoi huomattavasti odotuksia paremmin. Avausottelussa kaatui odotetusti sarjajumboksi povattu HIFK, mutta toisella kierroksella SJK yllätti hakemalla vierasvoiton FC Interistä Veritas Stadionilta. Pitkään Kerhoa piinannut HJK-peikkokin vaikutti olevan ainakin osittain historiaa, kun pitkä tappioputki Klubia vastaan katkaistiin OmaSp Stadionilla maalittomalla tasapelillä lupaavan esityksen jälkeen. Huhtikuun lopussa SJK nousi KPV-voiton myötä ensimmäistä kertaa Veikkausliigan piikkipaikalle sitten lokakuun 2015, joskin SJK:lla oli enemmän otteluita pelattuna kuin monilla muilla joukkueilla. Kausi oli kuitenkin alkanut paremmin kuin ehkä kukaan uskalsi odottaa, ja SJK tuntui palanneen ainakin hetkellisesti resurssiensa edellyttämälle tasolle Veikkausliigan kärkisijoille. Tämän jälkeen Kerholla kuitenkin alkoi tuloksellisesti heikompi jakso, jonka aikana johtoasema tyrittiin neljässä peräkkäisessä ottelussa tasapeliksi tai tappioksi, karvaimpina vastustajan lisäajan tasoitusmaalit vieraissa FC Lahtea ja HJK:ta vastaan. Kumpaakaan seuraa SJK ei ole koskaan onnistunut voittamaan vieraskentällä, ja lisäajan päähän vierasvoitto jäi näilläkin yrittämillä. Kesällä päästiin myös todistamaan kevyttä 1,5 kuukauden taukoa kotipeleistä, kun kotiottelu Cupin finaaliin selvinnyttä IFK Mariehamnia vastaan siirrettiin myöhempään ajankohtaan. Tapa se on tämäkin nauttia futiskesästä, kiitokset Veikkausliigan toimistolle.
Kesäkuun alussa tulleen KuPS-vierasvoiton myötä SJK:n tulokset alkoivat hieman parantumaan, mutta peli oli edelleen monesti heikkoa, ja varsinkin laadukkaiden maalipaikkojen luominen oli tuskallista. Vaikka otteluita oli kevään otteluruuhkan jälkeen harvakseltaan uuden sarjajärjestelmän takia, ei pelaaminen tuntunut kehittyvän mihinkään. Murtautumismalleja ei ollut, ja avauspelaaminen oli heikkoa ja yksipuolista. Kerhon hyökkäyspeli lepäsi monesti yhden miehen hartioilla, sillä edelliskesänä Seinäjoelle siirtynyt Denys Oliinyk vastasi usein lähes yksinään Kerhon tehoista. Ukrainalaiselta nähtiin useita upeita osumia, joilla hyökkäyksen tehottomuudesta kärsinyt SJK pysyi sarjataulukon paremmalla puoliskolla kiinni yläloppusarjan paikassa. Joukkueen pelaamisen takutessa muiden hyökkäyspään pelaajien tehot loistivat poissaolollaan, ja varsinkin ykköshyökkääjäksi hankittu Matheus Batista sai kritiikkiä otteistaan. Totuuden nimissä SJK:n pelitapa, tai sen puute ei juuri auttanut hyökkääjien onnistumisia.
Alexei Eremenko Seniorin aika Seinäjoella tiivistettynä yhteen kuvaanKäännekohtana huonompaan voidaan pitää heinäkuun lopussa pelattua kotiottelua FC Lahtea vastaan. Vielä tässä vaiheessa Kerho oli iskuetäisyydellä sarjan kärkeen, ja voitolla Lahdesta SJK olisi noussut tasapisteisiin sarjaa johtaneen Ilveksen kanssa. Sarjakärjen tuntumaan nousun sijaan helteisessä perjantai-illassa nähtiin yksi kauden säälittävimmistä esityksistä (ehdokkaita tähän titteliin olisi vaikka kuinka paljon) kun Lahti haki pisteet 2-0 vierasvoitolla. Lahti-ottelusta alkoi voitottomien otteluiden putki, joka sinetöi ensin Alexei Eremenkon potkut IFK Mariehamnille kotona kärsityn tappion jälkeen, ja lopulta pudotti SJK:n ulos ylemmästä loppusarjasta. Eremenkon korvannut Brian Page ei onnistunut kääntämään runkosarjan lopussa SJK:n kurssia, vaan seinäjokelaiset putosivat lohduttomalla saldolla alempaan loppusarjaan: runkosarjan kuudesta viimeisestä ottelusta tuloksena oli neljä tappiota, kaksi tasapeliä ja yksi tehty maali. Voitaneen sanoa, että tämän jälkeen paikka Veikkausliigan haastajasarjassa oli täysin ansaittu.
Haastajasarjassa SJK lähti hännänhuippujen keskinäisiin koitoksiin Euroturnaukseen oikeuttavalta 7. sijalta, mutta melko nopeasti kävi selväksi, ettei SJK pystyisi pitämään iskuetäisyydellä vaanineita FC Lahtea ja HIFK:ta takanaan. Haastajasarjan ensimmäisessä ottelussa SJK onnistui vielä nousemaan kotonaan tappioasemasta tasoihin sarjajumbo Vepsua vastaan, mutta tämän jälkeen Kerho otti vuoron perään selkään HIFK:lta, KPV:lta ja RoPS:lta tekemättä maaliakaan. Useammassa ottelussa SJK tuntui lamaantuvan täysin tappioasemaan jouduttuaan, eikä juuri minkäänlaista kirivaihdetta saatu päälle. Tässä vaiheessa se vähäkin järki mitä pelissä oli joskus ollut, oli jo kadonnut, eikä varsinkaan hyökkäyspäässä ollut havaittavissa enää mitään organisoituun pelaamiseen viittaavaa. Turhautuneet yksilösuoritukset ja luovuttamismentaliteetti jäivät päällimmäisenä mieleen SJK:n haastajasarjan esityksistä.
Brian Page ei onnistunut kääntämään Kerhon kurssiaJo itsessään haastajasarjassa pelaaminen oli SJK:n resursseilla operoivalle seuralle surkea suoritus, mutta liigan hännänhuippujen pisteautomaattina toimiminen oli jo Kerhonkin viime vuosien standardeilla nöyryyttävää. Vaikka sarjapaikan puolesta ei tarvinnut tänä vuonna jännittää, oli kausi monilla muilla tavoin täysi pohjanoteeraus. SJK päätyi edelliskauden tapaan sarjassa sijalle 9., mutta erityisesti 11 ottelun mittainen voitoton putki (kaksi tehtyä maalia näissä otteluissa) ja tämän vuosikymmenen huonoin tehtyjen maalien keskiarvo Veikkausliigassa ovat järkyttävä suoritus seuralta, joka lähti jälleen kauteen toiseksi suurimmalla pelaajabudjetilla. Kauden ei olisi pitänyt jatkua kovin montaa kierrosta pidempään, jotta SJK:ssa olisi jouduttu tosissaan pelkäämään karsintoihin joutumista KPV:n sijaan. Hyökkäämisestä ja maalinteosta on muodostunut SJK:lle valtava peikko, sillä kahden edellisen kauden aikana Kerho on tehnyt 60 ottelussa vain 46 maalia.
Kausi 2020 ja tulevaisuusHeikosti menneen kauden jälkeen sekä pelaajistossa että valmennuksessa nähtiin jälleen muutoksia. Päävalmentajana Alexei Eremenkon jälkeen toimineen Brian Pagen ei voida sanoa onnistuneen pestissään, joten uutta verta haettiin ymmärrettävästi seuran ulkopuolelta. Lukuisten yritysten jälkeen valmentajamarkkinoilta tarttui haaviin oikeasti iso kala, sillä ensi kaudella SJK:ta valmentaa tämän hetken kuumin suomalaisvalmentaja, seinäjokelaissyntyinen Jani Honkavaara. Menneellä kaudella Suomen mestaruuden Kuopion Palloseurassa voittanut ja kahdella edellisellä kaudella KuPS:n mitaleille johdattanut Honkavaara on todellinen unelmahankinta SJK:lta. Ensimmäistä kertaa sitten Simo Valakarin Kerholla on vahvat näytöt antanut ja urallaan nousussa oleva päävalmentaja. Honkavaaran pelifilosofia on hyökkäysvoittoinen: joukkue hyökkää suoraviivaisesti ja prässää voimakkaasti korkealta. Honsun johdolla SJK:lta on realistista, jopa todennäköistä odottaa nousua takaisin kärkikamppailuun ennemmin tai myöhemmin.
Mestarivalmentaja palaa tulevaksi kaudeksi kotiinTeknisenä johtajana viime kauden jälkeen aloittanut Richie Dorman pääsee nyt rakentamaan joukkuetta päävalmentaja Jani Honkavaaran kanssa lähes tyhjältä pöydältä. Käytännössä kaikkien pelaajien sopimukset ovat katkolla kuluneen kauden päätteeksi, joten Dorman pääsee jättämään nyt kunnolla kädenjälkensä joukkueeseen. Useamman kauden kestänyt tarpominen on takuulla vaikuttanut seuran vetovoimaan pelaajamarkkinoilla, mutta ainakin Honkavaara on houkuttelevampi päävalmentaja kuin kukaan hänen edeltäjistään sitten Valakarin. Heti kauden jälkeen tiedotettiin ainakin yhdeksän pelaajan vaihtavan maisemaa, näiden joukossa mm. pitkäaikaiset luottopelaajat, eli Mihkel Aksalu ja Jarkko Hurme. Varsinkin ensin mainitun siirtyessä muualle päättyy yksi pitkä ja ikoninen aikakausi seuran historiassa. Kiitokset Mikulle, Jakelle ja muille SJK:n jättäville pelaajille.
Myös seuratasolla ilonaiheita löytyy. Kakkosessa pelannut SJK Akatemia pelasi todellisen nappikauden C-lohkossa nousten nuorella ryhmällä ensi kaudeksi Ykköseen. Akatemia aloitti kautensa uskomattomalla 11 ottelun voittoputkella, ja pysyi koko kauden omilla pistelukemillaan muiden tavoittamattomissa. Pitkälti toista kymmentä nuorta pelaajaa sai ensiminuuttinsa miesten sarjassa Akatemian riveissä kauden aikana. Seuran A- ja B-juniorit pelaavat tulevana talvena jälleen SM-karsintoja edellisten vuosien tapaan. A-juniorit pelasivat nuorella joukkueella tasaisen kauden SM-sarjassa päätyen lopulta 6. sijalle. B-juniorien kausi ei ollut yhtä hyvä kuin vanhemmilla Akatemian joukkueilla, mutta C15-ikäluokan historiallinen 4. sija Kai Pahlman -lopputurnauksessa oikeuttaa B-juniorit osallistumaan SM-karsintaan tulevana talvena. Seuran nuoremmista ikäluokista vastaava SJK-juniorit jatkaa vahvaa kasvuaan pelaajamäärissä ja seura nauttii arvostusta Palloliitossa saaden heiltä tukea useamman täysipäiväisen valmentajan palkkaukseen.
SJK Akatemia juhlii nousua YkköseenKokonaisuudessaan seuran toiminnassa on kuitenkin viime kausien pettymysten jälkeen havaittavissa valoa tunnelin päässä. Edustusjoukkueen tehtävänä on ensi kaudella katkaista negatiivinen kierre, ja Akatemian joukkue tulee tarjoamaan tulevaisuuden vastuunkantajille kovatasoisia pelejä Ykkösessä. Vaikeista vuosista huolimatta yleisö on löytänyt edelleen hyvin stadionille. Viime kaudella SJK:n yleisökeskiarvo oli hieman yli 2800, neljänneksi suurin Veikkausliigassa. Tukea on siis löytynyt vaikeinakin aikoina, ja nyt seuran pitäisi näyttää kannattajille olevansa tämän tuen arvoinen. Edellytyksien pitäisi ainakin olla paremmat kuin pitkään aikaan.
Suomen Cupin lohko B:La 25.01. klo 14.00 RoPS - SJK
1-1 (Heinäpään jalkapallohalli, Oulu)
La 01.02. klo 14.00 SJK - FC Haka
1-3 (Wallsport Areena)
La 08.02. klo 14.00 SJK - FC Lahti
2-3 (Wallsport Areena)
Pe 14.02. klo 18.30 KuPS - SJK
1-0 (Kuopiohalli)
La 22.02. klo 14.30 Ilves - SJK
3-0 (Pirkkahalli)
Harjoitusottelut:Pe 20.12. klo 18.30 SJK - FF Jaro
1-0 (Wallsport Areena)
La 11.01. klo 14.00 SJK - VPS
4-1 (Wallsport Areena)
La 18.01. klo 15.15 FF Jaro - SJK
5-2 (Tellushalli)
Pe 06.03. klo 14.00 SJK - KPV
2-0 (Wallsport Areena)
Veikkausliiga:Ke 01.07. klo 18:30 SJK – TPS
Ke 08.07. klo 18:30 FC Lahti – SJK
Pe 17.07. klo 18:30 SJK – IFK Mariehamn
Ke 22.07. klo 18:30 HIFK – SJK
Su 26.07. klo 18:30 KuPS – SJK
La 01.08. klo 17:00 SJK – FC Haka
Ke 05.08. klo 18:30 SJK – KuPS
Ma 10.08. klo 18:30 FC Honka – SJK
La 15.08. klo 17:00 Ilves – SJK
Su 23.08. klo 18:30 SJK – FC Honka
Ke 26.08. klo 18:30 HJK – SJK
La 29.08. klo 17:00 SJK – RoPS
Ke 09.09. klo 18:30 SJK – FC Inter
La 12.09. klo 17:00 FC Haka – SJK
La 19.09. klo 17:00 FC Inter – SJK
Ke 23.09. klo 18:30 SJK – FC Lahti
Ma 28.09. klo 18:30 SJK – HIFK
Pe 02.10. klo 18:30 TPS – SJK
Ke 07.10. klo 18:30 SJK – HJK
La 17.10. klo 16:00 IFK Mariehamn – SJK
Ke 21.10. klo 18.30 SJK – Ilves
La 24.10. klo 15:00 RoPS – SJK