FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
10.08.2020 klo 02:13:00 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
FF2-kauppa:kauppa.ff2.fi, Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1]
 
Kirjoittaja Aihe: Tutkimus: "Jalkapallokannattajien toisistaan käyttämät nimitykset ja niiden...."  (Luettu 1343 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Raaka

Poissa Poissa


: 25.11.2019 klo 16:48:48

Olen ollut aktiivinen kävijä tällä foorumilla aika vähän aikaa, ja silloin tällöin tulee vieläkin eteen sanoja, joiden merkitys ei heti avaudu. Nyt, ilmaisua lädituomari ihmetellessäni, löysin yliopistollisen opinnäytteen, josta löytyvät (muun muassa) gloryhuntterit, tuularit, mieshuorat ja kendojanarit:

Lainaus
Jalkapallokannattajien toisistaan käyttämät nimitykset ja niiden semanttinen prosodia FutisForum2-keskustelupalstalla


Maisterintutkielma
Eino Lindberg
Suomen kieli
Kieli- ja viestintätieteiden laitos
Jyväskylän yliopisto
2017

Kiinnostaako? Tässä linkki: https://jyx.jyu.fi/bitstream/handle/123456789/53512/1/URN%3ANBN%3Afi%3Ajyu-201704061923.pdf
tylerdurden

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Omonian Veteraanit


Vastaus #1 : 25.11.2019 klo 20:08:31

Kannattajuuden määritelmät jalkapallokannattajuuteen liittyvissä tutkimuksissa pohjautuvat hyvin pitkälti italialaisen sosiologi Richard Giulianottin (2002) määritelmään kannattajista, seuraajista, faneista ja kulkureista.

Giulianottin määritelmän mukaisiin termeihin törmää foorumillakin paljon ja niihin linkittyvää asennoitumista on myös havaittavissa keskusteluissa. Esimerkiksi foorumilla yleisesti käyetty määritelmä tuularista on miltei sama kuin Giulianottin seuraaja. Giulianottin halveksuvalta kalskahtava termi kulkurista on taas rinnastettavissa gloryhuntaukseen, jollaiseksi katsotaan nyky-yhteiskunnan markkinakeskeinen lajin kuluttaja. Jaottelun mukaan myös fanit ovat kuluttajia, joille jalkapalloseurat, niiden perinteet, historia tai seurojen edustama ideologia eivät ole kovinkaan merkityksellisiä, vaan mielenkiinnon kohteena oleva seura saattaa vaihtua menestyksen mukaan.

Gloryhunterin termi lienee sen sijaan perintöä englantilaisen Dougie Brimsonin (1998) teksteistä. Tosin Brimsonin määritelmät erilaisista kannattajaidentiteeteistä ovat hieman radikaalimpia kuin muiden, sillä hän on muun muassa sitä mieltä, että jalkapallo on vain ja ainoastaan miesten juttu ja että naiset eivät voi olla vakavasti otettavia jalkapallokannattajia. Brimson puhuu nojatuolifaneista teoksessaan The Geezers' Guide to Football, joita foorumilla kutsutaan usein ivalliseen sävyyn telkkarille laulajiksi. Foorumilla telkkarille laulamiseen liitetään kuitenkin miltei aina myös termi mieshuoraus, jonka alkuperästä haluaisin tietää lisää.

Sosiologi Harri Heinosen (2005) väitöskirja suomalaisesta Everton-faniudesta lienee yksi merkittävimmistä tutkimuksista suomalaisen jalkapallokannattajuustutkimuksen kentällä. Tekstiä lukiessani mietin kuitenkin jatkuvasti, että tutkimuksessa haastatellut henkilöt ja heidän ajatusmaailmansa osuvat aikalailla yksi yhteen foorumilaisten määritelmään mieshuorauksesta, mutta missään vaiheessa tutkimusta kannattajien aatteita tai heidän toimintaansa ei juurikaan kyseenalaisteta. Jos sama tutkimus tehtäisiin nyt, niin todennäköisesti ulkomaisen joukkueen kannattamisen moraalisuutta ainakin sivuttaisiin.

e. Aivan niin. Linbergin (2017) tutkimuksessahan mieshuoran termiä hieman avataan. Futisforumilla hyvin vahvasti vakiintunut nimitys tietyntyyppiselle kannattajalle, mutta mistä termi on peräisin?
« Viimeksi muokattu: 25.11.2019 klo 20:23:46 kirjoittanut tylerdurden »

 
Sivuja: [1]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines