FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
05.12.2019 klo 19:04:08 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Joulupata 2019, FF2-kauppa:kauppa.ff2.fi, Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1]
 
Kirjoittaja Aihe: EM-kilpailut 2020 lohko B: Analyysissä Belgia, Venäjä, Tanska ja Suomi  (Luettu 762 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Salming

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


: 01.12.2019 klo 22:23:21

Jalkapallon EM-kilpailujen 2020 lohkoarvonta suoritettiin 30. marraskuuta 2019. Suomi arvottiin arvokisadebyytissään B-lohkoon Belgian, Venäjän ja Tanskan seuraksi. Tässä ketjussa on tarkoituksena käydä läpi ennen kaikkea Suomen vastustajien pelaamista ja yksilöitä samaan tapaan kuin jo varsinaisten EM-karsintojen aikana: http://futisforum2.org/index.php?topic=224635.0

Aloitin lohkovastustajien läpikäynnin ykköskorin maasta Belgiasta, jonka jälkeen vuoron saavat Venäjä ja Tanska alemmista arvontakoreista. Päätin kuitenkin jo nyt julkaista Belgia-osion, koska siitä tuli minusta erittäin onnistunut ja maailman viihdyttävimmän maajoukkueen arvolle sopiva. En halua myöskään säilöä materiaalia turhaan vain tietokoneeni syövereissä, vaan näin ollen te muutkin saatte rauhassa tutustua perinpohjaisesti yhteen maahan kerrallaan sitä mukaa, kun alustavat analyysit valmistuvat. Seuraavaksi siirryn Venäjän pariin ja viimeiseksi paneudun Tanskaan, mutta noissa tosiaan kestänee ainakin viikko per maa. Eikä analyysien ja huomioiden tekeminen ole tietystikään kiellettyä muiltakaan, mutta omat huomioni Venäjästä ja Tanskasta ilmestyvät aikanaan joulukuun edetessä, kunhan saan ne valmiiksi.

Tähänastinen materiaali pohjautuu lähinnä EM-karsintoihin, mutta kevään aikana pelattavien harjoitusotteluiden pohjalta päivitän varmasti tätä ketjua, jos ja kun havaitsen uusia pelillisiä yksityiskohtia kunkin maan kohdalla (Suomi mukaan lukien) matkalla EM-lopputurnaukseen. Kisojen aikaisista päivityksistä en osaa sanoa vielä sen tarkemmin, koska jos arpaonni on suotuisa, reissun päältä kuvakaappausmaratonien tekeminen ei houkuttele, mutta antoisinta ainakin minulle on nimenomaan matka kohti EM-lopputurnausta ja jokaisen maan mahdollisimman tarkka "scouttaaminen" etukäteen. Sen pidemmittä puheitta siirrytään suoraan asiaan.

Belgia

Roberto Martinez palkattiin Belgian päävalmentajaksi elokuussa 2016. Ensimmäinen harjoitusottelu Espanjaa vastaan syyskuun alussa päättyi 0-2 tappioon, mutta sen jälkeen Belgia on hävinnyt vain kahdesti. Ensimmäinen tappio tuli Ranskalle MM-välierässä 2018 maalein 1-0, mutta pronssiottelussa Englanti kaatui muutamaa päivää myöhemmin 2-0. Toinen tappio tuli Kansojen liigan päätöskierroksella Sveitsille. Se oli ottelu, jossa Belgia romahti 0-2 johdosta 5-2 tappioon. Häviö tarkoitti sitä, että paikka Kansojen liigan lopputurnauksessa karkasi.

Yhteensä Martinezin saldo Belgian peräsimessä on 34-6-3. Pistekeskiarvo ottelua kohden on hulppea 2,51. Ehkä vielä vakuuttavampi tilasto on maaliero, sillä se on käsittämätön 134-33 eli +101. Juuri päättyneissä EM-karsinnoissa Belgia voitti kaikki kymmenen otteluaan maalierolla 40-3. Sitä edeltäneissä MM-karsinnoissa puolestaan se voitti yhdeksän ottelua ja pelasi yhden tasapelin Kreikkaa vastaan, joten varsinkin kaksissa viime karsinnoissa Martinezin alaisuudessa Belgia on ollut todella varma joukkue, joka on jyrännyt käytännössä voitosta voittoon. Jalkapallon maailmanrankingissa (FIFA-ranking) Belgia on Martinezin alaisuudessa pitänyt piikkipaikkaa hallussaan syyskuusta 2018 lähtien ja tulee toisena vuotena peräkkäin päättämään jalkapallovuoden rankingin kärkipaikalla.

Olen seurannut Belgian pelaamista tarkemmin joulukuusta 2017 lähtien, jolloin MM-kisojen lohkoarvonnassa varmistui se, että näen heidän pelaavan livenä Moskovassa Tunisiaa vastaan kesällä 2018. Tuo ottelu, jonka lopulta näin, oli MM-kisojen runsasmaalisin ottelu Belgian kaadettua Tunisian maalein 5-2. Silloin viimeistään ihastuin tai jopa rakastuin Belgian hyökkäysvoittoiseen jalkapalloon. Päättyneissä EM-karsinnoissakin katsoin tietoisesti Belgiaa aina silloin, kun Huuhkajat ei vienyt huomiotani.

Unohtumaton matka on tullut päätökseensä. Kiitos siitä vielä Suomen jalkapallomaajoukkueelle. On aika kääntää katseet tulevaan. Odotan jo innolla sitä, että millaiseksi Suomen tuleva EM-kilpailujen lohko muodostuu lopulta. Jos ja kun lohkoon lopulta tulevat esimerkiksi Belgia, Venäjä ja Tanska, palan halusta päästä tutkimaan erityisesti Belgian pelaamisen saloja, koska se on tällä hetkellä maailman viihdyttävin maajoukkue, jota tulen myös tulevissa EM-kilpailuissa ilman muuta sympatisoimaan Huuhkajien jälkeen toisena joukkueena, joten sikäli tunteeni ovat myös ristiriitaiset, koska periaatteessa en haluaisi Suomen olevan samassa lohkossa juuri Belgian kanssa, mutta samalla kuitenkin haluaisin nähdä sen, että miten Markku Kanervan Huuhkajat selviäisi Belgian asettamasta standardista. Ei kuitenkaan sovi mennä asioiden edelle, vaan odotellaan rauhassa lohkojaon varmistumista.
Kuten ylemmästä lainauksesta voi päätellä, en sitten lopulta malttanut odottaa edes lohkoarvontaan asti sitä, että pääsisin mahdollisesti käymään läpi Belgian pelaamista, vaan puhtaasta mielenkiinnosta aloitin jo vajaata viikkoa ennen lohkoarvontaa Belgian pelaamisen tutkimisen kaiken varalta ja siksi pystynkin jo näin päivä lohkoarvonnan jälkeen avaamaan ylipäätään tämän ketjun. Ja vaikka lohkoarvonta ei olisi ollut suotuisa, Belgiasta tehdyt huomiot olisin julkaissut sitten Belgian omassa ketjussa kansainvälisessä maajoukkueosiossa, mutta nyt ne voi onneksi liittää suoraan tähän ketjuun.

Mutta miksi Belgia on juuri nyt maailman paras ja samalla ennen kaikkea viihdyttävin maajoukkue? Tutkitaan asiaa pelin neljän vaiheen ja erikoistilanteiden kautta. GIFfejä on tarjolla 53 ja kuvia 27 kappaletta.

Avaus-, rakentelu- ja murtautumisvaihe hitaasti hyökäten:


Belgian paperiryhmitys on vakiintunut viime vuosina 3-4-2-1:ksi. Alhaalta se avaa peliä 3-4-3 mallilla, jossa topparikolmikko jää tietysti alas. Seuraavassa tasossa ovat wingbackit sekä kaksi keskustan keskikenttäpelaajaa. Ihannekokoonpanossa alhaalla ovat Vertonghen, Boyata/Vermaelen/Kompany ja Alderweireld. Witsel ja De Bruyne ovat puolestaan itseoikeutetut keskikenttäpelaajat keskustassa. Wingbackeina pelaavat useimmiten oikealla Meunier ja vasemmalla T. Hazard. Tässä Venäjää vastaan pelatussa ottelussa kuitenkin toppareina olivat Vermaelen, Alderweireld ja Boyata sekä oikeana wingbackina Castagne.


Ylhäälle jäävä kolmikko pelaa melko kapealla siten, kärkipelaaja on tietysti pääosin keskiakselilla ja hänen vierellään puolitiloissa ovat kaksi sisälle kaventanutta laituria, jos niin voi sanoa. Lukaku on tietysti ykköskärki ja puolestaan E. Hazard sekä Mertens operoivat omilla puolillaan noilla välikaistoilla lähes jatkuvasti oli pelitilanne mikä tahansa, joten suosittelen jo nyt näin tekstin alussa painamaan mieleen tässäkin kuvassa näkyvät Mertensin ja E. Hazardin sijoittumiset puolitiloissa/välikaistoilla.


Belgian pelaamisessa pallollisena merkittävää on se, että se kykenee muodostamaan kolmioita siten, että pelaajien väliset etäisyydet eivät kasva liiaksi. Lisäksi kolmioita voidaan muodostaa useilla eri tavoilla. Tässä kuvassa on esiteltynä avausvaiheen kolmiot eli laitimmaiset topparit, wingbackit ja sitten keskustan kaksikko muodostavat pari kolmiota, joiden avulla tulla pois vastustajan prässin alta. Vasemmalla laidalla Vermaelen on pallossa ja häntä auttavat Witsel sekä T. Hazard. Toisella puolella puolestaan Castagne-KDB-Alderweireld on yksi kolmikko.


Vermaelen ei voinut pelata Witselille tai T. Hazardille, joten hän kierrätti nopeasti toiselle puolelle, jossa Alderweireldilla on heti kaksi yhtälaista syöttövaihtoehtoa De Bruynen ja Castagnen muodossa.


Kun pallo saadaan keskiviivalle asti, mukaan kuvioon astuvat välikaistoilla operoivat Mertens ja E. Hazard, jotka eivät missään nimessä karkaa pystyjuoksuihin linjan taakse, vaan tulevat vastaan auttamaan wingbackia ja keskikenttäpelaajaa. Vasemmalla laidalla Hazardit ja Witsel muodostavat yhden kolmion ja oikealla laidalla puolestaan Mertens, KDB ja tässä tapauksessa Castagne, kun Meunier ei ollut käytettävissä. Tässä kuvassa Venäjä peittää niin hyvin, että T. Hazard joutuu vain palauttamaan alas, mutta vastustajan prässi saadaan kyllä hajalle, kun palloa liikutetaan tarpeeksi usein sivurajoille. Lukaku puolestaan on keskellä sitomassa vastustajan topparit itseensä puolustuslinjassa.


Tämä GIF yhdistää pari ylempää kuvaa liikkuvaksi kuvaksi. Alderweireld käyttää pallon KDB:lla, mutta koska tämä ei pysty jatkamaan laitaan Castagnelle, hän palauttaa alas ja seuraa taas uusi kierrätys. Venäjä juoksee pallon perässä puolelta toiselle. T. Hazard yrittää jatkaa nopeasti veljelleen, joka on ylemmän kuvan tavoin tullut palloa vastaan, mutta Venäjä peittää hyvin syöttösuunnat vielä tuoreilla jaloilla ottelun alussa. Etäisyydet olivat kuitenkin melko ihanteelliset ja siten maitse pelaaminen hallitusti mahdollista, vaikka tällä kertaa T. Hazardin syöttö ei mennytkään perille.


Yksi huomioitava asia avaamisvaiheessa on myös se, että Witsel-KDB kaksikko juoksee pyyteettä suuria kilometrimääriä tehdessään itsensä pelattavaksi vastustajan ylimmän prässilinjan taakse. Kuten kuvasta näkyy, Venäjä prässää ylhäältä 4-2-3-1 muodossa ja Witsel-KDB kaksikko on sijoittanut itsensä Venäjän kahden pohjapelaajan etupuolelle, mutta neljän ylimmän pelaajan taakse.


Tässä on vielä kuva siitä, kuinka Belgia käyttää puoleen kenttään päästyään 3-2-5 muotoa. Witsel ja KDB asemoivat yhä itsensä vastustajan ylimmän prässilinjan taakse myös silloin, kun ollaan jo vastustajan kenttäpuoliskolla. Wingbackit puolestaan halaavat sivurajoja venyttäessään vastustajan muotoa sivuttaissuunnassa. Välikaistoilla Mertens ja E. Hazard ovat valmiita linjojen välissä kääntymään ja iskemään esimerkiksi toppareiden ja laitapuolustajien välisiin tiloihin, joita wingbackien leveällä pelaaminen on mahdollisesti aiheuttanut. Hazardit toki ajoittain vaihtelevatkin paikkoja eli Eden saattaa pelata leveydessä, jolloin hänelle jää vielä enemmän aikaa kiihdyttää ja leikata muodon sisään luomaan uhkaa, mutta useimmiten hän on kuitenkin vasemmalla välikaistalla lähempänä Lukakua.


Vielä parempi kuva siitä, kuinka Witsel ja KDB liikkuvat vastustajankin kenttäpuoliskolla kahden ylimmän prässilinjan välissä. Venäjä puolusti syvällä 4-4-2 muodossa, joten sikäli tästä saa hyvää osviittaa siitä, mitä on luvassa mahdollisesti Suomeakin vastaan.


Yksi kolmiopelaamisen variaatio on tällainen. Oikealla puolella Alderweireld, De Bruyne ja Castagne muodostavat tutun symbioosin. Alderweireld ei kuitenkaan tahdo löytää sopivaa syöttöpaikkaa, joten Mertens putoaa kaistallaan lähemmäs palloa ja samalla Castagne tekee vastaliikkeen pystyyn. Alderweireld olisi voinut yrittää pelata linjojen väliin ahtaaseen väliin Mertensille, mutta hän päätti poimia Castagnen. Syöttö karkasi vain tällä kertaa hieman liiaksi. Ideana tässä oli kuitenkin se, että Castagne sai luvan lähteä pystyjuoksuun, kun Mertens tuli hänen tilalleen täydentämään kolmion.


Tässä on nyt puolestaan esimerkki siitä, kuinka Venäjän muoto venyy sivuttaissuunnassa, kun Vermaelen pelaa painavan syötön sivurajalle ja vasemmalla välikaistalla oleva E. Hazard tunnistaa välin, johon tehdä juoksun. Velipoika ei kuitenkaan pelaa hänelle palloa, vaan leikkaa itse keskelle ja tavoittelee Lukakua, joka ei kuitenkaan saa pidettyä palloa belgialaisten hallussa. Hazardit kuitenkin vastaprässäävät pallon takaisin keltapaidoille.


Vielä pysäytyskuvana sama asia. Fernandes laitapuolustajana liikkuu prässäämään Thorgania ja Eden tekee linjojen välistä juoksun hänen jättämäänsä tilaan. Syöttöä ei kuitenkaan veljeltä toiselle ikinä tullut ja siten entistä vaarallisempi tilanne jäi syntymättä. Lukaku puolestaan on niin vaarallinen pelaaja boksissa, ettei häntä oikein voi jättää yksin painimaan yhtä topparia vastaan, vaan hänen lähellään olisi hyvä olla kaksi topparia ja niin ajatteli Venäjäkin, kun Semenov ei kovin herkästi lähtenyt kaventamaan kohti E. Hazardia.


Kun Belgia pääsee lähemmäs hyökkäyskolmannesta, etäisyydet pysyvät yhä ihanteellisina ja pallollisella pelaajalla on aina tarjontaa vieressä. Jos pallo on vasemmalla, Hazardit ja Witsel muodostavat siis yhden kolmion ja toisella puolella Mertens-KDB-Castagne(Meunier) on se toinen vaihtoehto. Tietysti KDB ja Witsel saattavat aina toisinaan vaihtaa paikkoja tilanteiden eläessä. Tässä kuvassa Lukaku on boksissa valmiina keskitystä varten. Oikealla laidalla juuri Mertens-KDB-Castagne kolmikko on liikuttanut palloa siten, että Mertensille on saatu jalka auki keskitystä varten. E. Hazard on vapaammassa roolissa, josta alempana lisää, liikkunut painottomalta puolelta keskemmäs kenttää hetkellisesti, mutta häntä ei tällä kertaa tarvittu.


Mitä tulee tarkemmin E. Hazardiin, kun hän pääsee kääntymään, hän joko tosiaan leikkaa itse keskelle tai jakaa laitaan veljelleen. De Bruyne ja Witsel ovat eliittiä syöttäjinä, joten Hazardin tai Mertensinkään ei pahemmin tarvitse tulla hakemaan palloa alempaa, vaan he voivat luottaa siihen, että heille kyllä toimitetaan "namia" linjojen väleihin välikaistoille kuten kävi Belgian avausmaalissa Venäjää vastaan. De Bruyne oli hukata pallon keskiympyrässä saatuaan sen toppareilta hieman ahtaaseen paikkaan venäläisten keskelle, mutta sai pelattua sen vasemmalle välikaistalle Edenille, joka kääntyy, kuskaa ja päättää oman haaston sijasta tällä kertaa valita syötön veljelleen. Eden kuitenkin jatkaa liikettään ja vetää Semenovin mukanaan. Näin ollen T. Hazard jää 1v1-tilanteeseen Fernandesia vastaan. Nuorempi velipoikakin osaa keskelle ajamisen jalon taidon ja laukoo sitten tarkasti etuyläkulmaan. Tämäkin maali olisi kuitenkin jäänyt syntymättä, jos E. Hazard olisi laskeutunut liian alas turhautuneena hakemaan palloa kuten joskus Chelseassakin hän teki. Belgian maajoukkueessa hän voi luottaa siihen, että palloja kyllä tulee tasaiseen tahtiin jalkaan laadukkaalta keskikentän kaksikolta.


Toki myös topparikolmikko osaa poimia välikaistoilta vapaita pelaajia. Alderweireld väläyttää syöttötaitoaan löytämällä Mertensin, joka ei tule liian alas vastaan, vaan ainoastaan puoleenväliin vastustajan puoliskoa. Samalla wingback Castagne tekee vastaliikkeen pystyyn sivurajalla. Mertens ei kuitenkaan pelaa sinne, vaan E. Hazardille vasemmalle välikaistalle. Tämä ei tälläkään kertaa haasta, vaan jakaa viereen veljelleen, joka erona edeltävään tilanteeseen tuplataan, kun Ionov on ehtinyt Fernandesin tueksi. Näinpä ollen T. Hazard pudottaa keskelle ja Witsel laukoo päin Guilhermea. Jos Belgian laitarumbasta haluaa siis selvitä elossa, laitapuolustajalla on aina oltava tuki eli laidassa olisi mieluusti oltava 3v2 ylivoima. Muutoin Hazardit kyllä tulevat miehistään ohi 1v1-tilanteissa.


Seuraava esimerkki uunista ulos. Belgia avaa alhaalta. Vermaelen antaa painavan syötön T. Hazardille, joka on omalla paikallaan sivurajalla. Venäjän laitapuolustaja Fernandes joutuu liikkumaan häneen kiinni, muoto venyy sivuttaissuunnassa ja samalla E. Hazard tekee oppikirjajuoksun Fernandesin jättämään tilaan. Pohjapelaajista Ozdoev kuitenkin seuraa Hazardin liikkeen, mutta hän on ilman tukea ja jää statistiksi 1v1-tilanteessa, kun Belgialla on laadullinen ylivoima, koska Eden Hazard > Ozdoev. Eden pudottaa takaviistoon ja vain Zobninin erinomainen blokki estää T. Hazardin laukausta painumasta vähintään kohti maalia. Tilanteen synnyssä on myös huomioitavaa jälleen belgialaisten kolmiot Vermaelen-KDB-T.Hazard ja T.Hazard-KDB-E.Hazard, joiden ansiosta T. Hazardilla oli kolmekin syöttövaihtoehtoa.


Yksi osa Belgian hyökkäyspelikirjaa ovat puolenvaihdot, joilla saadaan luotua hetkellisiä 1v1- tai 2v2-asetelmia laidoille ennen kuin vastustajan muoto ehtii kokonaisuudessaan seurata perässä. Tässä näytteessä pallotaitava toppari Alderweireld vaihtaa painopisteen vasemmalle, jossa Hazardin veljekset olisivat päässeet 2v2-asetelmaan, jollei peliä olisi laitettu heti perään poikki Mertensin oltua nurmikolla loukkaantuneena.


Nyt puolestaan Vermaelen laittaa vasurilla pallon Mertensille, joka on vaihtanut Castagnen kanssa hetkellisesti paikkoja. Heikko haltuunotto pilaa laitapuolustaja Petrovin todellisen haastamisen.


Hetkeä myöhemmin De Bruyne laittaa puolenvaihdon, mutta suoraan linjan taakse Mertensille, kun Petrov ei havainnoi ollenkaan tämän juoksua. Mertens pääsee keskittämään ja Lukaku on jo kammennut Semenovin sivuun, muttei saa kunnon osumaa palloon. Oikea wingback Castagne oli myös boksissa, koska hän oli vaihtanut paikkoja hetkellisesti Mertensin kanssa, joten Hazardien lisäksi myös siis oikealla puolella nähdään paikkojen vaihtelua wingbackin ja välikaistalla operoivan pelaajan kesken. Dzhikiya sai viime hetkellä purettua pallon maalin edestä väljemmille vesille.


Seuraava GIF, jossa De Bruyne suorittaa taas puolenvaihdon, mutta nyt vasemmalle leveyteen Edenille. Velipoika Thorgan tekee pystyjuoksun ja vie mukanaan laitapuolustaja Fernandesin. Laituri Ionovin työmäärä alaspäin on kuitenkin taas kerran kunnioitusta herättävä ja hän saa E. Hazardin leikkaamisyrityksen keskeytymään, mutta taas hetkellisesti Belgialle oli avautunut potentiaalinen paikka luoda uhkaa ennen Ionovin tuen saapumista. Ja koko tilannehan syntyi siitä, että De Bruyne teki itsensä pelattavaksi taas kerran Venäjän ylimmän prässilinjan taakse.


41. peliminuutti ja Alderweireld lähettää tarkan ristipallon vuorostaan Edenille leveyteen, kun hän on tilapäisesti vaihtanut paikkoja velipojan kanssa. Thorgan on vetänyt Fernandesin mukanaan, joten E. Hazard saa rauhassa haastaa alas pudonnutta laituria Ionovia. Ionov ei saa estettyä syöttöä boksiin Lukakulle, joka ei kuitenkaan ihan saa palloa haltuun, joten hyökkäys tyrehtyy, mutta nopeasti Belgia pääsi etenemään boksiin puolenvaihdon jälkeen.


Mitä tulee vielä puolenvaihtoihin ja wingbackien painottomien puolien juoksuihin rangaistusalueelle, ei sovi unohtaa yhtä Belgian upeinta osumaa EM-karsinnoissa. E. Hazard on vaihteeksi hetkellisesti leveydessä sivurajalla eikä puolitilassa. Hän vastaanottaa syötön, leikkaa keskelle, löytää syötöllään linjan taakse pinkovan Meunierin ja tänä viimeistelee varmasti pallon rysään. Suomen laitapuolustajien tulee olla erittäin tarkkana tällaisten juoksujen seuraamisessa kesäkuussa.


Vaikka Belgialla olisivat etäisyydet ja kolmiot kunnossa alempana avausvaiheessa, todella tärkeässä osassa on myös toisinaan kohdepelaajana Lukaku, jolle voidaan pelata esimerkiksi vastustajan yläkuusikon prässin ohitse puolustuslinjan etupuolelle, jonka jälkeen Lukaku joko pudottaa alas välikaistan pojille (Mertens/Hazard) tai sitten tekee kuten tässä näytteessä eli jatkaa toisella kosketuksella T. Hazardille tyhjään tilaan. Tässä näytteessä siis yhdistyvät sekä Lukakun hyödyllisyys targettina että aiemmin mainitut puolenvaihdot hetkellisten 1v1- tai 2v2-asetelmien luomiseksi. Tässäkin GIFissä lopuksi Hazardit pääsevät etenemään kasvot kohti maalia ja haastamaan Fernandesia sekä Semenovia Venäjän puolustuslinjassa. Toki sitten Ionov tekee urhoollisen spurtin alaspäin ja tulee kolmanneksi pelaajaksi mukaan, jonka johdosta E. Hazard saadaan ohjattua laitaan.


Toinen hyvä esimerkki Lukakun toiminnasta tulee Belgian kolmannesta maalista. Castagne-Witsel-Alderweireld kolmio yrittää tulla pois prässin alta laidassa, mutta lopulta Alderweireldille ei oikein jää muuta vaihtoehtoa kuin pelata kohti Lukakua kuuden ylimmän venäläisen ylitse. Lukaku pudottaa kolmen pelaajan (!) keskeltä välikaistalle Mertensille, joka jatkaa taitavasti Venäjän toisen topparin jättämään tyhjään tilaan juoksun tehneelle De Bruynelle. Fernandes yrittää hidastaa, mutta E. Hazard pääsee puttaamaan pallon tyhjiin, kun De Bruyne antaa järkyttävän kauniin syötön viereen. T. Hazard oli myös noussut tietysti wingbackina painottomalta puolelta apajille.


Ja vielä pysäytyskuvana Alderweireldin syöttöhetki. Kuten todettua, kuusi ylintä venäläistä 4-2-3-1 prässissä on pelattu ulos tilanteesta hetkessä. Belgian ei pakosti tarvitse edetä maitse, kun ylhäällä on Lukakun kaltainen hirviö.


Belgian neljäs maali Venäjää vastaan muistutti hieman edellistä. Alhaalla on taas laidalla kolmio, mutta nyt sen muodostavat Alderweireld-Castagne-Tielemans, kun De Bruyne on ottanut kentältä pois vaihdetun Mertensin paikan ylempää. Alderweireld puolikorkea syöttö ylittää taas kuusi venäläistä ja kun KDB saa pallon haltuun oikealla välikaistalla (jossa Mertenskin aina majaili), vastassa on enää puolustuslinja. E. Hazard tekee repivän juoksun ja vie yhden topparin eli Semenovin mennessään. Samalla Lukaku on hiipinyt oikealle, jossa hänet nähtiin monesti myös MM-kisoissa 2018, kun Belgia sai vastahyökkäyksiä. Ja toki tulihan hänen pudotuksensa kolmanteen maaliin myös läheltä oikeaa sivurajaa. Yhtä kaikki, tällä kertaa hän saa pallon juoksuun eikä selkä kohti maalia. Hän leikkaa keskelle, ohittaa Dzhikiyan ja laukoo kovaa etualakulmaan maalintekijän tavoin.


Kun Belgia saa painopisteen vastustajan kenttäpuoliskolle, yhtenä erityispiirteenä ovat laitimmaisten topparien nousut syvällekin vastustajan puoliskolle pallollisina, jos vain tilaa on edetä. Riskinä on tietysti heikompi kenttätasapaino menetyksen sattuessa, mutta samalla se pakottaa vastustajan keskikentän linjan reagoimaan, tulemaan vastaan ja silloin saattaa aueta tilaa pelata juuri auenneeseen tyhjään tilaan. Tässä GIFissä kuitenkin juuri kun Zhirkov on keskikentän linjasta irtoamassa vastaan, Alderweireld jo päättääkin syöttää ilmassa Hazardeille. Venäjä onnistuu kuitenkin estämään keskityksen ja pysäyttämään tilanteen staattiseksi.


Mitä tulee vielä E. Hazardiin, hän tykkää liikkua myös painottomalta puolelta todella lähelle Lukakua, jos pallo on oikealla laidalla. Siten hän on entistä valmiimpana ja paremmin sijoittuneena Lukakun mahdollisille pudotuksille hyökkäyskolmanneksella. Sama pätee tietysti Mertensiin, jos pallo on vasemmalla laidalla, mutta Eden liikkuu noista kahdesti kuitenkin vielä hanakammin vapaammassa roolissa lähelle Lukakua.


Hyvä esimerkki kahteen ylempään havaintoon liittyen on Venäjää vastaan tehty Belgian toinen osuma, jossa Eden liikkuu Lukakun alapuolella ja pyssyttää sitten tämän pudotuksen jälkeen keskeltä pallon alakulmaan. Topparikolmikosta puolestaan Alderweireld oli hyvin syvällä isäntien alueella ja osoitti jälleen syöttötaitojaan löytämällä Lukakun boksista pienellä chipillä. Ja kun Alderweireld oli syvällä, Witsel liikkui paikkaamaan tätä topparikolmikkoon, jotta kenttätasapaino oli harmonisempi.


Tämä kuva on puolestaan päätöskierroksen ottelusta Kyprosta vastaan. Kuten näkyy, Alderweireld on laitimmaisena topparina pallollisena syvällä vastustajan puoliskolla. Hyökkäysmuoto on tuttu 3-2-5, kun Tielemans-Vanaken kaksikko huolehtii tasapainosta. Yläviisikon muodostivat tässä pelissä Carrasco-E.Hazard-Benteke-KDB-T.Hazard. Viimeksi mainittu pystyy siis pelaamaan myös oikealla, mutta tulevassa EM-lopputurnauksessa häntä tuskin siellä nähdään, vaan Meunier ja Castagne ovat ykkösvaihtoehdot sille laidalle. Kuten tästäkin kuvasta kuitenkin näkyy, T. Hazard ja Carrasco wingbackeina pitävät leveyden ja venyttivät vastustajan muotoa sivuttaissuunnassa. E. Hazard puolestaan on vapaammassa roolissa taas kaventanut painottamalta puolelta keskemmäs linjojen väliin kärkipelaaja Benteken lähelle. Jos Suomi jossain ottelussa päätyy karsinnoista tuttuun 5-4-1 muodostelmaan, Belgiaa vastaan se on todennäköisintä, koska se hyökkää Italian tavoin viideltä kaistalta pääsääntöisesti ja kolmen topparin käyttö mahdollistaisi sen, että esimerkiksi Italia-pelien tavoin laitimmaiset topparit pystyisivät irtoamaan alimmasta linjasta estämään esimerkiksi E. Hazardin ja Mertensin pääsemistä palloihin käsiksi välikaistoilla.


Alderweireld-Tielemans-KDB kolmiopeli päättyy siihen, että De Bruyne pääsee hänelle optimaalisesta ja seurajoukkueestakin tutusta paikasta oikealta välikaistalta keskittämään. Benteke on lähes Lukakun veroinen kohdepelaaja boksissa, muttei osu palloon kunnolla. Painottomalta puolelta wingback on kuitenkin Belgialle tyypillisesti tehnyt taustanousun. Carrasco syöttää Bentekelle uuden mahdollisuuden ja tämä tasoittaa ottelun nurmen pinnasta. Pallollisella pelaajalla oli lukuisia syöttövaihtoehtoja hyökkäyskolmanneksella lyhyillä etäisyyksillä tässäkin GIFissä ja kun De Bruyne pääsee operoimaan oikealta puolelta (pelasipa hän alempana tai "Mertensin roolissa"), vaaran merkit ovat aina ilmassa.


Seuraava maalinäyte Kypros-ottelusta. Belgian muoto on puolessa kentässä tuttu 3-2-5. Topparikolmikosta Cobbaut löytää syötöllään linjojen välistä vasemmasta puolitilasta Carrascon, joka on siis vaihtanut E. Hazardin kanssa paikkoja hetkellisesti, mutta on malttanut pysyä ylempänä eikä putoa palloa vastaan liian alas. Samalla kun E. Hazard imee Kyproksen oikean wingbackin itseensä, Carrasco kääntyy, kuljettaa boksiin, päättää 1v1-tilanteessa laitimmaista topparia vastaan syöttää takaviistoon ja De Bruyne laukoo pallon maaliin. Kaunista ja tehokasta pelinavaamista sekä suoraviivaista etenemistä boksiin, kun tilaa avautui edetä kasvot kohti maalia. Aivan varmasti Suomeakin vastaan belgialaiset tulevat väkisin löytämään tilaa linjojen välistä jossain kohdin ottelua, mutta silloin on sitten saatava vain mahdollisimman pian tuki, jottei synny tällaisia 1v1-tilanteita. Kypros pelasi siis viiden linjalla, joten keskimmäinen toppari olisi hyvinkin voinut tukea lähempänä laitimmaista topparia. Sparv ja miksei Kamarakin ovat toki erinomaisia puolustamaan omassa boksissa takaviistokeskityksiä, joten Suomea vastaan tämä maali olisi mahdollisesti jäänyt syntymättä.


Belgian viideskin osuma syntyi hitaan jauhamisen seurauksena Kyprosta vastaan. Vanaken löytää De Bruynen vaihteeksi vapaana linjojen välistä. Tämä jakaa laitaan wingback T. Hazardille. Lukumääräisestä 2v4 alivoimasta huolimatta he pelaavat keskenään seinän ja T. Hazard keskittää kohti Bentekea, mutta tämän ei tarvitse edes viimeistellä, kun Christoforou laittaa pallon omaan maaliin. Tässäkin GIFissä yhdistyivät wingackien hanakkuus tehdä juoksuja linjan taa hitaasti jauhaessa sekä De Bruynen vaarallisuus oikealta puolelta. Tällä kertaa hän antoi ratkaisevan murtavan syötön.

Organisoitu puolustaminen:


Belgian puolustusmuoto on lähinnä 4-3-3 numerotermein ilmaistuna. Oikea wingback putoaa aina puolustuslinjaan asti, mutta vasen ei, vaan hän seilaa keskikentän linjan ja puolustuslinjan välissä tilanteesta riippuen. Meunier on tottunut pelaamaan seurajoukkueessaan laitapuolustajaa, joten siksi varsinkin hänen ollessaan avauksessa on erittäin luontevaa, että hän putoaa puolustuslinjaan asti, mutta myös Castagne kykenee samaan. Vasemmalla puolella puolestaan T. Hazard ei ole niin puolustusorientoitunut pelaaja, että hän putoaisi kuin todella syvällä puolustettaessa alimpaan linjaan. Tässäkin kuvassa kun Belgia prässää maltillisesti korkealta, hän on asemoinut itsensä Witselin ja De Bruynen rinnalle. Kuvassa suosittelen myös kiinnittämään jälleen huomiota varsinkin Mertensiin ja E. Hazardiin. He ikään kuin ohjaavat vastustajan automaattisesti kohti sivurajoja, sillä he eivät ikinä itse mene kolmea metriä lähemmäs sivurajoja, vaan pysyttelevät välikaistoilla. Sivurajoja puolustavat kahteen suuntaan pumppaavat wingbackit ja jos heidän selustaansa jää tilaa, sitten laitimmaiset topparit yhteistyössä Witselin ja KDB:n kanssa liikkuvat peittämään noita tiloja kuten alemmasta näytteestä näkyy.


Omalla kenttäpuoliskollakaan Mertens ja E. Hazard eivät liiku sivurajoille, vaan pysyvät aina välikaistoilla ja automaattisesti ohjaavat vastustajan laitaan, jossa sitten wingbackit pumppaavat ylös ja Witsel sekä De Bruyne tukevat vieressä.


Hyvin harvinainen hetki siitä, kun T. Hazard on pudonnut alimpaan linjaan asti ja muoto on 5-4-1, mutta tätäkin piti odottaa tässä pelissä yli puoli tuntia ja kuvaa edelsi Venäjän pitkähkö pallonhallintajakso Belgian puoliskolla.


Palataan osion ylimpään kuvaan. Venäjä pitää siis rauhassa palloa alhaalla aluksi. Mertens ei liiku mihinkään välikaistalta, vaan tukkii keskelle pelaamiseen ja ohjaa Venäjän kohti sivurajaa. Oikea wingback Castagne tulee sivurajaa pitkin vastaan, koska De Bruyne viittelöi häntä tekemään niin. Samalla KDB itse ottaa terävän spurtin alaspäin peittääkseen syötön keskelle. Toinen laitimmaisista toppareista eli Alderweireld on puolestaan liikkunut tukkimaan Castagnen selustaan jääneen tilan. Venäjä pääsee kuitenkin Belgian ylimpien prässilinjojen ohitse pienellä chipillä, koska Alderweireld ei puolusta täydellisesti Castagnen takana olevaa tilaa, vaan jättää hieman etäisyyttä mieheensä, joka saa jatkettua pallon keskelle, jossa puolestaan Witsel ja Boyata arpovat hieman, että kumpi menee irtopalloon vai meneekö kumpikaan. Näin ollen Venäjä pääsee hyökkäyskolmannekselle asti, josta päästäänkin seuraavaan kohtaan eli siihen, mikä on paras tapa murtaa Belgian puolustus.


Paras tapa murtautua Belgiaa vastaan on pelata pallo linjan taakse vasemman wingbackin ja vasemmanpuolimmaisen topparin välistä. Muistan jo MM-kisoistakin livenä sen, kuinka Tunisiakin monesti yritti pelata pallon Carrascon ja Vertonghenin välistä linjan taakse keskityspaikkaan, vaikka tuolloin en syvemmin vielä taktiikoista ymmärtänytkään, mutta tuo jos jokin jäi toisteisena asiana mieleen. Tässäkin ottelussa Venäjä hyödynsi jo neljännellä minuutilla samaa suunnitelmaa eli yritti pelata pallon maitse linjan taakse Ionoville T. Hazardin ja Vermaelenin välistä. Tämä Fernandesin syöttöyritys kuitenkin päättyi siihen, että Vermaelen ehti viime hetkellä liukutaklata pallon yli rajoista. Witsel oli toki vieressä seurannut hyvin yhden venäläisen juoksun rangaistusalueelle ja siten hyvin sijoittuneena katkomaan mahdollisen Ionovin keskityksen, jos sellainen olisi tullut. Kuten todettua, koska oikealla puolella wingbackina on useimmiten paljon puolustusorientoituneempi pelaaja Meunier, on tehokkaampaa yrittää murtautua nimenomaan Belgian vasemman laidan puolelta, jossa wingback on usein paljon hyökkäysorientoituneempi eikä osaa niin hyvin sijoittua puolustussuuntaan. Ja toki kun vasen wingback ei aina laskeudu ihan puolustuslinjaan asti kuin todella syvällä puolustaessa, hänen ja vasemmanpuolimmaisen topparin väliin jää usein kohtalainen tila pelata pallo pystyyn.


Toinen esimerkki 4-3-3:lla puolustamisesta. Venäjä kierrättää pallon Hazardien laidalta pois. Witsel puolustaa hyvin eteenpäin ja estää pelaamasta keskustan kautta. Sen sijaan Petrov pääsee vasempana laitapuolustajana kuskaamaan palloa täysin vapaasti, kun oikea wingback Castagne on jäänyt jonnekin alas epäröimään ja hän tietää, ettei Mertens seuraa häntä kuin aivan ääritapauksessa sivurajalle asti. KDB viittelöi turhautuneena Castagnelle, että missä hän on. Venäjä pääsee näin ollen lähes ilmaiseksi viimeiselle kolmannekselle ja mitä sitten tapahtuu...


... kun Belgialla ei ollut käytettävissään Meunierin kaltaista ravihevosta ja väsymätöntä puurtajaa, Castagnen ja Alderweireldin välistä kannatti toki myös yrittää murtautua. Alderweireld peittää hyvin Miranchukin syöttöä keskelle, mutta Castagne on hieman heikosti sijoittunut, jää jälkeen miehestään Zhirkovista eikä ehdi peittämään keskitystä. Ja kun boksissa on Dzyuban kaltainen kohdepelaaja, Venäjän kannattikin keskittää.


Vielä kolmas esimerkki samasta asiasta ottelun ensimmäisen kahdeksan minuutin aikana. Venäjä houkuttelee taas ensin Witselin prässäämään Lukakun ja E. Hazardin väliin, kunnes seuraa nopea puolenvaihto. Castagne on taas laskeutunut turhan aikaisin alimpaan linjaan. Näin ollen Mertens ravaa poikkeuksellisesti sivurajalle asti, mutta samalla se avaa venäläisille tilan pelata keskelle sinne, missä Mertensin pitäisi ihannetilanteessa olla. Belgia joutuu vetäytymään omalle puoliskolle kokonaisuudessaan.


Venäjä kierrättää keskeltä pallon takaisin Hazardien laidalle, Fernandes syöttää linjan taakse tällä kertaa ilmassa T. Hazardin ja Vermaelenin väliin Ionoville ja taas vasta viime hetkellä Vermaelen ehtii katkoon liukumalla. Uusinnasta katsottuna tilanne oli paitsio, mutta todellisuudessa seurauksena oli kulmapotku.


23. minuutilla Castagne on oppinut läksynsä. Kun Venäjä kierrättää vasemmalle laidalleen, Castagne irtoaa terävään spurttiin ja estää Petrovia etenemästä. Venäjä joutuu vaihtamaan puolta, Castagne ehtii helposti palata alimpaan linjaan ja lopulta Dzyuba on paitsiossa, kun Semenov yrittää epätoivoista syöttöä linjan taakse vieläpä ilmassa.


Tässä kuvassa näkyy hyvin Belgian hieman vasemmalle kallellaan oleva puolustusmuoto. Castagne on laskeutunut neljänneksi pelaajaksi alimpaan linjaan, mutta T. Hazard ei. Mertens ja E. Hazard asemoivat omallakin kenttäpuoliskolla itsensä välikaistoille eivätkä missään nimessä irtoa sivurajoille, vaan niiden puolustaminen on wingbackien tehtävä.


Tärkeää on myös huomata Witselin ja KDB:n sijoittuminen. He suojaavat kahdestaan sekä puolustuslinjaa että myös Mertensin ja E. Hazardin takana olevia tiloja eli taskuja. Molemmilla on periaatteessa omat alueet, neliöt, joita puolustaa. Toki tarvittaessa he seuraavat juoksuja myös omaan boksiin ja liikkuvat lähemmäksi tukemaan wingbackeja, mutta tällaisessa staattisessa tilanteessa tärkeintä on tukkia Mertensin ja E. Hazardin takana olevat tilat.


Toppareista Semenov yrittää pelata Lukakun ja E. Hazardin taakse, mutta Witsel puolustaa hyvin eteenpäin ja suojelee "neliötään". Venäjä joutuu lopulta palauttamaan pallon aina maalivahti Guilhermelle asti, kun Mertens ja KDB hyvin viittelöivät muuta joukkuetta nostamaan pakkaa ylemmäs Venäjän perääntyessä.


On olemassa kuitenkin toinenkin tapa murtaa Belgian puolustus kuin vain pelata linjan taakse wingbackin ja laitimmaisen topparin välistä. Se vaatii kuitenkin itseluottamusta pallollisena, jotta Witsel tai De Bruyne saadaan houkuteltua lähemmäs keskiviivaa ja Belgian yläkolmikkoa, jonka jälkeen saattaa avautua tilaa pelata heidän jättämäänsä tyhjään tilaan puolustuslinjan etupuolelle. Tässä kuvassa toppareista Semenov on pallossa ja toinen pohjapelaajista Ozdoev on liikkeellään tehnyt itsensä muka pelattavaksi, mutta tarkoituksena on vain imeä KDB pois omasta "neliöstään". Taustalla Witsel jääkin 1v2-alivoimatilanteeseen kymppialueelle puolustuslinjan etupuolelle.


Ozdoev liikkuu syöttölinjalta sivuun vetäen KDB:n mukanaan. Semenov löytää nyt tyhjästä tilasta Miranchukin, joka jakaa viereen toiselle pohjapelaajalle Zobninille, mutta tämä yrittää epätoivoista chippiä Dzyuballe tai sitten takaisin Miranchukille. Yhtä kaikki, tilanne kuihtuu kokoon laidalle lopulta, mutta tuossa oli esimerkki siitä, miten Belgiaa vastaan voi luoda maalipaikan keskeltä edeten.


Toinen GIF samasta asiasta. Venäjä kieputtaa puolessa kentässä yllättävän helposti Lukakun ja Mertensin pihalle 2v2-asetelmasta. Witsel irtoaa seuraavaksi prässäämään. Hänen taakseen jää ammottava tila, jonka kymppipaikan Miranchuk hyödyntää. Mutta koska Belgian keskikenttä ja yläoksat ovat nöyriä tekemään tarvittavat metrit alaspäin, De Bruyne paikkaa Witseliä ja estää viime hetkellä suoran laukauksen. Dzuyba onnistuu kuitenkin pudottamaan Miranchukin syötön Ozdoeville, jonka vedon Courtois torjui ja Vermaelen siivosi irtopallon rajaheitoksi. Tavallaan siis silloinkin, kun Belgian linjojen väleihin onnistutaan pelaamaan, aikaa kääntymiseen ja ratkaisun tekemiseen ei ole paljoa, koska ylhäältä juostaan kyllä lujaa alas auttamaan puolustuslinjaa.


Vielä osion loppuun yksi kuva Belgian tiiviydestä parhaimmillaan. Etäisyys Lukakusta puolustuslinjaan lienee vain reilut kymmenen metriä, joten muodon sisään on lähes mahdotonta pelata ja jos vastustaja yrittää chipata linjan taakse ilmassa, topparikolmikko on niin hyvä ilmassa, että ne yritykset ovat tuhoontuomittuja kuten yhdestä seuraavan osion esimerkistä huomataan myöhemmin.


Jos Belgia on tiiviinä oman kuudentoista etupuolella ja haluaa silti väkisin pelata muodon sisään, sitten jokin tämän GIFin kaltainen kombinaatio olisi ehkä yksi mahdollisuus. Kuvitellaan vaikkapa, että Suomella olisi käytössään Pohjanpalo-Pukki kärkipari. Liikkuvampi osapuoli eli Pukki putoaisi tarkasti Witselin ja KDB:n väliseen parin metrin aukkoon ja jatkaisi siitä yhdellä kosketuksella targetmaisemmalle Pohjanpalolle, joka pitää ensinnäkin yhden topparin selässään ja sitten yrittää antaa murtavan syötön linjan taakse seinäpelillä takaisin. Venäjä yritti toteuttaa samaa Miranchuk-Dzyuba kaksikolla, mutta yritys tyssäsi siihen, että keskimmäisenä topparina useimmiten viihtyvä Boyata on atleettinen ja hyvin liikkuva yksilö, jonka raajat ovat pitkät ja hän pystyy siten kaapimaan katkoja myös viheriön pinnassa kuten tässäkin nyt kävi.
« Viimeksi muokattu: 01.12.2019 klo 22:26:17 kirjoittanut Salming »
Salming

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #1 : 01.12.2019 klo 22:24:31

Positiiviset tilanteenvaihdot:


Monia ehkä yllättää se, että Belgia ei ole vain joukkue, joka jauhaa maalipaikkansa pallonhallinnan kautta hitaasti hyökäten, vaan se on myös erittäin laadukas vastaiskujoukkue. Sen perusteella, mitä olen Belgiaa nähnyt, ehkä merkittävin asia Belgian positiivisten tilanteenvaihtojen vaarallisuudessa on se, että hieman puolen kentän alapuolella on AINA kolme kohdetta pystysyötölle. Nuo kohteet ovat tietysti E. Hazard, Lukaku ja Mertens. Heidän sijoittumisessaan merkittävää on se, että Mertens ja E. Hazard ovat välikaistoilla (eivät taaskaan sivurajoilla) lähellä Lukakua ja siten 1-2 kosketuksen nopeat jatkot ovat mahdollisia. Tässä kuvassa tosin E. Hazard on tullut hieman alemmas auttamaan rajaheittotilanteessa, mutta kuvasta saa kuitenkin hyvän käsityksen siitä, että miten kapealla E. Hazard, Lukaku ja Mertens ovat sivuttaissuunnassa mietittynä.

Vielä tärkeämpää on myös se, että jokainen noista kolmesta on immuuni välittömälle vastaprässille eli he eivät kertakaikkiaan hukkaa palloja, vaan pystyvät suojaamaan, pudottamaan ja tarvittaessa kääntymään itse, vaikka selässä olisi yksi pelaaja hidastamassa välittömästi. Toki Lukaku ei ole niin ketterä kääntymään kuin E. Hazard ja Mertens ovat ja hän perustaakin pelinsä enemmän noihin pudotuksiin ja suojauksiin, mutta Mertens ja E. Hazard pystyvät tarpeen tullen itse kääntymäänkin ohi ensimmäisestä pelaajasta. Kyky kestää prässiä pätee myös Witsel-De Bruyne pariin keskikentän keskustassa, koska he ovat usein vastahyökkäysten käynnistäjiä. Yksi huomionarvoinen asia vastaiskupelaamisessa on myös se, että wingbackit lähtevät aina mukaan tukemaan vastahyökkäyksiä spurteilla sivurajoja pitkin.


Tässä näytteessä syvällä olleen rajaheiton jälkeen E. Hazard on pudottanut pallon, De Bruyne ottaa pari räjähtävää askelta ja löytää sitten yläkolmikosta Mertensin, joka on "omalla paikallaan", joten De Bruyne varmasti sokkonakin osaisi syöttää hänelle. Mertensin kyky kestää prässiä tulee ilmi tällä kertaa siten, että hän ottaa myöhässä tulleen taklauksen viileästi vastaan, vaikka sattuu, mutta jatkaa samalla pallon tyhjään tilaan Castagnelle, joka lähtee nostamaan hyökkäystä wingbackina. Castagne ei kuitenkaan päässyt etenemään loppuun asti, koska Venäjä onnistui lopulta hänen hidastamisessaan, mutta tässä näytteessä pääpointtina olikin näyttää esimerkki Mertensin kyvystä pärjätä välitöntä vastaprässiä vastaan.


Tässä klipissä Castagne katkoo syvällä ja löytää Mertensin omalta paikaltaan. Tämä pudottaa KDB:lle juoksuun ja hän vaihtaa puolta T. Hazardille, joka toisena wingbackina on tehnyt juuri ylempänä mainitun raastavan spurtin omaa laitaansa pitkin. Venäjä kuitenkin onnistuu hidastamaan hänen etenemisen, mutta ainakin hetkessä keltapaidat saivat siirrettyä painopisteen puoleen kenttään.


Nyt vuorostaan Castagne ja De Bruyne löytävät Alderweireldin riiston jälkeen E. Hazardin. Tämä on pyörähtämässä ohi pelaajastaan tempokuljetukseen, mutta Fernandes rikkoo. Jostain syystä hän selvisi ilman varoitusta taktisesta rikkeestään.


Nyt Belgia riistää ylempänä sivurajalla. E. Hazard on tietysti omalla paikallaan vasemmalla välikaistalla ja Mertens löytääkin hänet sieltä. Eden pääsee vapaasti kuskaamaan Fernandesia vastaan, veivaa vasurin vapaaksi ja laukoo tulisesti päin veskaria.


Sitten yksi GIF Witselin kyvykkyydestä sietää prässiä. T. Hazard on lähdössä tempokuljetukseen, mutta hänet hidastetaan laidalle. Witsel juoksee itsensä keskelle pelattavaksi, pitää miehen selässään, hankkii rikkeen ja jatkaa sitten pallon KDB:lle viereen tyhjään tilaan.


Koska Belgia puolustaa syvällä niin tiiviisti ja etäisyys Lukakusta puolustuslinjaan on alle parikymmentä metriä jopa, toppareiden voittamat ykköspallot päätyvät hyvin herkästi suoraan jollekin yläkolmikon pelaajalle, jonka jälkeen pelin painopiste muuttuu taas salamana toiseen päätyyn. Tämä on myös sellainen yksityiskohta, joka jää helposti liian vähälle huomiolle. Vaikka Belgia siis puolustaisikin syvällä siten, että Mertens ja E. Hazardkin laskeutuvat lähelle omaa kuudentoista rajaa, jolloin etäisyys vastustajan maaliin tietysti kasvaa, on asiassa myös positiiviset puolensa, koska he ovat niin taitavia tempokuljettamaan ja ohittamaan vastustajia, että tärkeintä on vain saada pallo mahdollisimman nopeasti jalkaan. Tavallaan siis Belgian tapauksessa se, että ylimmätkin pelaajat valuvat melko alas tarpeen tullen, ei verota liikaa tehoja vastahyökkäyksistä, koska käytössä on niin laadukkaita yksilöitä, että he pystyvät hieman syvemmältäkin luomaan vaarallisia vastaiskuja. Toki tässä näytteessä Venäjä hidastaa hyvin E. Hazardin etenemisen lopulta ja ehtii organisoitua pallon alle, mutta läheskään aina näin ei tapahdu. Tässä GIFissä nyt oli myös esimerkki tosiaan siitä, kuinka Belgian muodon sisään on parhaimmillaan tai pahimmillaan hyvin vaikea pelata, jonka vuoksi ei saisi turhautua ja yrittää epätoivoista chippiä linjan taakse, koska keltapaitojen topparikolmikko on ilmassa rautaa oli kentällä sitten ketä tahansa.


Yläkolmikon laitureiden lisäksi tietysti De Bruyne on loistava tempokuljettaja, josta hyvänä esimerkkinä toimii tietysti MM-puolivälierän voittomaali Japania vastaan.


Kypros-pelistä näyte siitä, kuinka Belgia riistää ylhäällä välittömästi menetyksen jälkeen ja rankaisee. Huomioitavaa on taas se, kuinka De Bruynen katkoessa syötön, kolme ylintä pelaajaa Carrasco, Benteke ja E. Hazard ovat täyttäneet sovitut ruudut eli välikaistat ja keskikaistan. Hazard liikkuu linjan taa, saa syötön, keskittää tyhjään tilaan ja Carrasco puttaa varmasti pallon pömpeliin.


De Bruynen ei tarvinnut sekuntiakaan arpoa riiston jälkeen sitä, mihin toimittaa pallo, koska hän tiesi, että jokin kolmesta ylimmästä pelaajasta on täyttämässä oikeatakin välikaistaa (tällä kertaa E. Hazard) vasemman välikaistan ja keskikaistan lisäksi.

Negatiiviset tilanteenvaihdot:


Menetyksen jälkeinen puolustaminen alkaa tietysti välittömästi ylhäältä asti Belgiankin tapauksessa. Tämä lyhyt kahdeksan sekunnin näyte sisältää kaksi olennaista asiaa Belgian välittömään vastaprässiin liittyen. Ensimmäinen asia on se, että aina kun E. Hazard lähtee leikkaamaan keskelle muodon sisään useamman pelaajan keskelle ja on olemassa vaara siitä, että hänen harhautuksensa tai murtava syöttö eteenpäin epäonnistuu, Witsel on lähellä auttamassa alapuolella ja valmiina sammuttamaan tulipaloja eli tekemään sen ensimmäinen hidastustoimenpiteen kuten tässäkin näytteessä tapahtuu eli hän ei peruuta, vaan Edenin menetyksen jälkeen ottaa pari terävää askelta eteenpäin peittämään syöttösuuntia. Toinen asia on se, että alin linja ei myöskään peräänny, vaan tukee hyvin vastaprässiä pitäen kollektiivin tiiviinä, jottei vastustajalle jää tilaa pelata Witselin taakse Belgian puolustuslinjan etupuolelle. Vermaelen tulee topparikolmikosta vahvasti esiin ja voittaa pallon belgialaisille.


Tässä GIFissä Lukaku on hävinnyt ykköspallon ja Venäjä purkaa pallon pois boksista. Alimmasta linjasta Vermaelen tulee kuitenkin taas erinomaisesti vastaan ja pitää paineen hyökkäyskolmanneksella, kunnes tulee uusi purku puoleen kenttään Alderweireldille.


Ja sitten toinen esimerkki siitä, kuinka Witsel on heti valppaana E. Hazardin lähellä, kun tämä menettää haastaessaan pallon umpikujassa, mutta kikkarapää Witsel tulee, poimii irtopalan, palauttaa alas ja Belgia pääsee jatkamaan jauhamista. Hienoa tulipalojen sammuttamista ennen liekkien roihahtamista.


Jos E. Hazardin haastaessa Witsel on aina lähellä valmiina katkomaan menetyksen jälkeisiä vastaiskuja, myös De Bruyne kykenee sijoittumaan siten, että hänelle riittää monesti vain irtopallon poimiminen ja sen jälkeinen rauhoittaminen ennen uutta pallonhallintarallia.


Mitä tulee yläkolmikkoon, se ei epäröi iskeä heti kiinni ja hidastaa menetyksen jälkeistä vastahyökkäystä. He saavat hyvin tukea Witsel-KDB parilta sekä winbgbackeilta. Tämän näytteen vastaprässäämisessäkin on kuitenkin huomioitavaa se, kuinka yläkolmikon sijoittuminen on lähes joka kerta vain samanlaista. Mertensin pallottomia spurtteja ei voi myöskään liiaksi hehkuttaa. Saman GIFin aikana Venäjä joutuu kahdesti palauttamaan alas, kun pitäisi edetä ylöspäin ja se on vain ja ainoastaan Belgian seitsemän ylimmän pelaajan ansiota. Kollektiivi toimii.


Jos vastustaja saa ohitetuksi Witselin tai De Bruynen, sitten avautuu kyllä tilaa juosta ja yllättävän usein nuo juoksut jatkuvat usein rangaistusalueen rajalle saakka kohti puolustuslinjaa, mutta mikä tärkeintä, Belgia on erinomainen joukkue tekemään lopulta tarvittavat metrit alaspäin ja viime hetkellä hidastamaan hyökkäyksiä tai estämään laukauksia. Esimerkiksi tässä klipissä keskialueen irtopallokamppailu päättyy siihen, että KDB ja osin Witsel tulevat ohitetuksi, mutta yläkolmikosta Mertens tekee useamman kymmenen metrin spurtin alaspäin, Witsel juoksee myös hyvin pallollisen pelaajan rinnalla ja lopulta Venäjä saa aikaan vain rajaheiton.


Yksi Belgian karsintojen kolmesta päästetystä maalista syntyi kuitenkin negatiivisesta tilanteenvaihdosta sen päätöspelissä Kyprosta vastaan, jossa jalkeilla oli tosin melko kokeilupitoinen miehistö. E. Hazard ei ole malttanut odottaa ylempänä palloa, vaan on tullut poikkeuksellisesti hakemaan sitä puolesta kentästä. Hän kuskaa sivuttaissuunnassa palloa ja tavoittelee sitten De Bruynea, joka pelasi tässä pelissä ikään kuin Mertensin paikalla oikealla välikaistalla. Syöttö ei kuitenkaan ikinä mene perille. Kypros pääsee vastaiskuun. Tällä kertaa Belgian keskikenttä ei millään ehdi yksinkertaisesti tehdä tarvittavia metrejä alaspäin, kun Alderweireldin ja Denayerin välille jää kunniakuja, jota pitkin juosta. Heidän välinen kommunikaatio ei pelannut ja kumpikaan ei hidastanut tarpeeksi Ioannoun etenemistä, joka lopulta niittasi pallon tarkasti alakulmaan. Optimiavauksella pelatessa tuollaista kommunikaatio-ongelmaa tuskin olisi nähty, vaan Ioannou olisi saatu pysäytetyksi viimeistään rangaistusalueen rajalle siten, ettei tämä olisi päässyt laukomaan kuten nyt kävi.


Koska Belgia yrittää edetä alhaalta asti maitse kolmioiden turvin, on olemassa jatkuva vaara menetyksestä omalla kenttäpuoliskolla. Tässä näytteessä Boyata-KDB-Castagne kolmikko yrittää tulla pois kulmalipulta. Castagnen syöttö KDB:lle ei aivan tartu taikurin lapikkaaseen, vaan hän menettää pallon. Mutta mitä sitten tapahtuu? Koko joukkue on alle kymmenessä sekunnissa pallon alla eikä Venäjä pääse etenemään laidalta, vaan joutuu kierrättämään alas asti. Nöyrää, sitoutunutta ja yhteistyön voimaan uskovaa puolustuspelaamista, jossa yksittäinen virhe saadaan kuitatuksi kollektiivin avulla.


Toki jos Courtois menettää pallon, sitten ei ole mitään tehtävissä. Tämä on yksi kolmesta Belgian päästämästä maalista karsinnoissa ja tuli ihan puhtaasti henkilökohtaisen virheen vuoksi. Courtoisia kannattaa siis esimerkiksi Pukinkin toisinaan prässätä lujaa, koska hän ei ole jalalla kaikkein varmin maalivahti. Dzuyban prässi jopa selkäpuolelta aiheutti menetyksen, jonka Cheryshev hyödynsi varmalla sijoituksella.

Erikoistilanteet:


Kulmapotkujen puolustamisessa Belgia käyttää miesvartiointia. Tässä kuvassa topparikolmikko, Witsel ja Castagne vastaavat miesvartioinnista, kun KDB ja T. Hazard puolustavat etutolppaa. Boksissa on siis vain seitsemän belgialaista.


Sen sijaan E.Hazard-Lukaku-Mertens kolmikko saa vapauksia jälleen. Lukaku kyttää ylhäällä ja puolestaan Mertens ja E. Hazard ovat boksin reunalla valmiina kakkospalloja varten. Tässäkin tapauksessa Vermaelenin voittama ykköspallo putosi suoraan Edenille, joka ei kuitenkaan päässyt kääntymään, kun selässä ollut venäläinen istutti hänet nurmelle väkisin rikkeen arvoisesti, mutta jälleen kerran vastahyökkäysaihiot olivat olemassa.


Tämä GIF olisi voinut olla myös positiivisista tilanteenvaihdoista kertovassa osiossa, mutta menkööt nyt tähän, koska belgialaisten karsintojen viimeinen osuma liittyy niin vahvasti juuri ylempään kuvaan. Kyprostakin vastaan Carrasco, Mertensin roolissa ollut De Bruyne ja E. Hazardin tilalle kentälle tullut Verschaeren eivät puolustaneet omalla rangaistusalueella, vaan olivat sen ulkopuolella eli Belgia jätti kolme pelaajaa kyttäämään vastaiskuja. Belgia voittaakin ykköspallon boksissa, jonka jälkeen Verschaeren nikkaa kakkospallon keskemmälle. Carrasco vaihtaa puolen De Bruynelle, joka tempokuljettaa erinomaisesti, Benteke tulee taustalta mukaan ja viimeistelee lopulta pallon reppuun. Juuri tällaisia maaleja voi syntyä, kun luottaa siihen, että seitsemän pelaajaa riittää oman boksin suojeluun kulmapotkuissa, joten Suomenkin tulee olla huolellinen omissa kulmapotkuissa. Normaalistihan laitapuolustajat jäävät varmistamaan puoleen kenttään ja hieman heitä ylempänä on Kamara (joskaan ei marraskuun peleissä, joissa hän oli kuudentena pelaajana boksissa hakeutumassa etualueelle Lodin kulmissa). Belgiaa vastaan lienee kuitenkin järkevää, että Kamara jää alemmas Raitalan ja Urosen seuraksi, jotta Suomella olisi nyt vähintään 3v3-asetelma, jos Belgia onnistuu käynnistämään nopean vastahyökkäyksen.


Kuten kuva vahvistaa, kolme pelaajaa kyttää kakkospalloa ja seitsemän muuta puolustavat omaa boksia viittä kyproslaista vastaan miesvartioinnilla kuten Venäjääkin vastaan.


MM-kisojen välierätappiossa Ranska teki 1-0 voittomaalinsa etualueelle tulleesta kulmapotkusta, jonka nikkasi Fellainin edestä sisään Umtiti. Boksissa oli kahdeksan pelaajaa eli liekö sitten kovempia maita vastaan vain kaksi pelaajaa valmiudessa vastaiskuihin rangaistusalueen ulkopuolella.


Myös Venäjän ainoa maali belgialaisia vastaan Pietarissa syntyi kulmapotkusta, joka putosi etualueelle, mutta vasta sen jatkotilanteesta. Tällä kertaa Belgialla tosin oli seitsemän miehen sijasta yhdeksän pelaajaa omalla rangaistusalueella, kun Mertens ja Lukaku olivat jo vaihdossa, mutta siitä huolimatta kakkos- ja kolmospallot pomppivat venäläisille. Jos johonkin, niin erikoistilanteiden puolustamiseen Belgia voi kaatua tulevana kesänä.


De Bruyne on omissa erikoistilanteissa pääarkkitehti luonnollisesti. Lukakun lisäksi rangaistusalueelle nousevat kolme topparia ja Mertens. Lukaku painii etutolpalla ja muut neljä ovat pilkun molemmin puolin. Eden tarjoaa lyhyen vaihtoehdon. T. Hazard ja Witsel puolestaan kyttäävät kakkospalloja boksin rajalla. Castagne varmistaa ainoana kuvan ulkopuolella. Tämä kulmapotku päättyi venäläisten voittamaan ykköspalloon ja purkuun.


Kypros-pelistä yksi näyte. KDB oli tietysti tässäkin kulmalipulla ja E. Hazard tarjosi vastaavasti lyhyen vaihtoehdon. Variaation lopuksi ympyröidyt viisi belgialaista ovat boksissa, mutta E. Hazardin syöttö tai keskitysyritys blokattiin. Lienee kuitenkin turvallista sanoa, että viisi pelaajaa on todennäköisin määrä, jonka Belgia tulee rangaistusalueelle sijoittamaan kulmapotkuvariaatioissaan. Boksin ulkopuolella on puolestaan Venäjä-pelin tavoin kaksi pelaajaa valmiina kakkospalloja varten, joten taas vain yksi pelaaja on kuvan ulkopuolella varmistamassa alempana. Muutoin lienee järkevämpää käydä läpi Belgian erikoistilannevariaatioita vasta keväämmällä harjoituspelien pohjalta, mutta ainakin perusasetelma on selvillä eli De Bruyne antaa kulmat, E. Hazard tarjoaa lyhyen vaihtoehdon, kaksi pelaajaa on boksin rajalla, viisi rangaistusalueella ja vain yksi varmistaa alempana, joten se avaa Suomellekin mahdollisuuden haavoittaa, jos Hradecky saa kopattua palloja käsiinsä ja käynnistettyä vastaiskuja pitkillä lingoilla.


Erikoistilanneosio on hyvä päättää kuitenkin Belgian maaliin kulmapotkusta. Tämä syntyi Skotlantia vastaan vieraissa syksyllä. De Bruyne oli kulmalipulla ja boksissa oli viisi kohdetta, joista Lukaku oli vitosen viivan sisässä ja loput sitten pilkun molemmin puolin kuten Venäjääkin vastaan. Pallo leijailee Alderweireldin päähän, joka nikkaa sen yläriman kautta sisään, joten hyökkäyspään erikoistilanteissa topparikolmikosta löytyy tosiaan rutkasti pääpelivoimaa.

Tekstin loppuun on hyvä vielä mainita tämänhetkinen Belgian maajoukkueen syvyyskartta (3-4-2-1):

Lukaku (Batshuayi, Benteke)
E. Hazard (Origi, Verschaeren) - Mertens (Januzaj)
T. Hazard (Carrasco, Chadli, J. Lukaku) - Witsel (Dendoncker, Praet) - De Bruyne (Tielemans, Vanaken) - Meunier (Castagne)
Vertonghen (Vermaelen) - Boyata (Kompany) - Alderweireld (Denayer)
Courtois (Mignolet, Sels)

Belgia-osion loppukevennykseksi on syytä muistuttaa siitä, että belgialaisten maalilaulu on kerrassaan mahtava. Jos johonkin tulevan kesän otteluun saisin toivoa joulupukilta lipun, olisi se Suomi-Belgia, jotta saisin jälleen aistia ja kokea paikan päällä oheisen linkin tunnelmia, koska ikävä kyllä en millään usko, että Huuhkajat tulee pitämään nollapeliä Belgiaa vastaan, vaikka se pelaisi mahdollisesti kakkosmiehistöllään avainpelaajiaan lepuuttaen: https://www.youtube.com/watch?v=V5n53kIGYmc

MM-kisareissuni parhaat muistot liittyvät juuri tuon kappaleen viisinkertaiseen kuulemiseen Tunisia-löylytyksessä, joten Huuhkajat-sydämestä huolimatta siis belgialaisetkin saavat sympatiani tulevan kesän mahtavassa EM-lopputurnauksessa. :) Ihannetulos Pietarissa kesäkuun 22. päivänä olisi siis esimerkiksi Suomi 2 - Belgia 1, jotta myös kelta-/punapaitojen maalilaulu raikaisi ainakin kertaalleen.

 
Sivuja: [1]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines