Belgia - Venäjä 3-0 12.6.2021, EM2020-lopputurnausBelgia 5-2-3Carrasco 11 - Lukaku 9 - Mertens 14
Tielemans 8 - Dendoncker 19
T. Hazard 16 - Vertonghen 5 - Boyata 4 - Alderweireld 2 - Castagne 21
Courtois 1
Venäjä 4-2-3-1Dzuyba 22
Kuzyaev 23 - Golovin 17 - Zobnin 11
Odzoev 7 - Barinov 8
Zhirkov 18 - Semenov 5 - Dzhikiya 14 - Fernandes 2
Shunin 1
Belgialla oli kaksi yllätystä avauksessaan eli Castagne kiilasi Meunierin edelle ja Boyata pelasi Denayerin sijasta keskitopparina. Lisäksi kun Vertonghen loukkaantui lievästi toisella jaksolla Dzuyban taklauksen seurauksena, sisään ei tullut siltikään Denayer, joka on tottunut tuuraamaan Vertonghenia tarvittaessa vasempana topparina, vaan Vermaelen, joten Denayer lienee pakosti loukkaantunut tai sitten Martinez ei luota Denayeriin sittenkään? Kokoonpanossa Denayer silti oli, joten tuskin kyse lienee vakavasta vammasta, jos kyseessä nyt ylipäätään loukkaantuminen on. Boyatan valinnan Denayerin sijaan ymmärrän hänen tarjoaman pääpelivoiman vuoksi Dzuybaa vastaan, mutta vasemmaksi toppariksi Denayer kaiketi on ollut se ykkösvalinta Vertonghenin jälkeen, mutta ehkä Vermaelenille haluttiin vain saada pelituntumaa jo ratkenneessa ottelussa vartin verran. Castagne vuorostaan loukkaantui jo avausjaksolla murtaen yhteentörmäyksessä Kuzyaevin kanssa silmäkuoppansa, joten hänen turnauksensa on ohi. Tuo on kyllä paha takaisku Belgialle. Meunieria lienee pakko lepuuttaa Suomea vastaan, jotta hän on iskussa pudotuspeleissä, jolloin kenties Chadli olisi avauksessa Huuhkajia vastaan oikeana wingbackina, mene ja tiedä. Harjoituspeleissä puolestaan kävi ilmi jo se, että Carrasco on laituri ja T. Hazard wingback, kun De Bruyne ja E. Hazard eivät ole täydessä terässä. Tässäkin pelissä vasemmalla laidalla roolit olivat ennallaan.
Venäjä puolestaan yllätti kyllä 4-4-2/4-2-3-1 lähestymistavallaan. Zhirkov oli laitapuolustaja, joten Kuzyaev pelasi keskikentän linjassa vasemmalla puoli tuntia, kunnes Cheryshev tuli sisään Kuzyaevin lyötyä päät yhteen Castagnen kanssa, joka vaihtui Meunieriin. Oletin, että Barinov olisi ollut kolmas toppari kuten Bulgariaa vastaan ja muoto siten 5-2-3, mutta hän olikin nyt omalla paikallaan keskikentän pohjalla Ozdoevin vierellä ja Zobnin pelasi oikeassa laidassa. Kummallinen peluutusvalinta, kun Ionov jäi penkille puhtaampana laiturityyppinä, mutta luotto Ozdoeviin ja Zobniniin on Venäjän valmennuksella horjumatonta.
Venäjä pallollisena vs. Belgia pallottomanaVenäjä rakensi alhaalta 2-4-4:llä, koska muoto oli 4-4-2/4-2-3-1. Topparipari levitti alhaalla, laitapuolustajat Zhirkov ja Fernandes nousivat keskimmäiseen tasoon Barinovin ja Ozdoevin rinnalle sekä ylänelikon muodostivat Dzuyba, Golovin ja laiturikaksikko Kuzyaev-Zobnin. Pelityyli oli tuttu eli Venäjä avasi alhaalta suoraviivaisesti kohti ympyröityä Dzuybaa, joka pyrki pudottamaan palloja Golovinille ja laitureille. Liekö Venäjä palannut neljän alakertaan siksi, että nyt Dzuyballa oli kahden sijasta alapuolellaan lähellä kolme pelaajaa, joilla pudotella palloja. 5-2-3 muodossa hänellä oli siis alapuolellaan vain kaksi pelaajaa useimmiten, mutta nyt kolme. Toki etäisyyttä on hitusen tässäkin esimerkiksi Kuzyaeviin.
Belgia prässäsi ylhäältä yhä kallellaan olevalla 4-3-3:lla. Vasen wingback T. Hazard oli osana keskikentän linjaa tällä kertaa, kun pallo oli hänen laidallaan hetki ennen kuvaa. Castagne sen sijaan on painottomalla puolella topparien vieressä luomassa ylivoimaa Venäjän ylänelikkoa vastaan.
Toisella jaksolla Venäjä vaihtoi viiden alakertaan tuomalla Diveevin sisään Barinovin tilalle. Karavaev oli puolestaan jo korvannut Zhirkovin ja Cheryshev Kuzyaevin aiemmin. Topparikolmikko oli Dzhikiya-Semenov-Diveev, Zobnin putosi Ozdoevin rinnalle keskikentän keskustaan, Karavaev ja Fernandes pitivät wingbackeina leveyden ja yläkolmikossa olivat Cheryshev-Dzuyba-Golovin. Kiintoisaa tuossa oli se, että Dzhikiya on yleensä ollut keskimmäinen toppari, mutta nyt hän oli vasemmalla esimerkiksi tässäkin kuvassa, vaikka aiemmin Cherchesov on itsepintaisesti peluuttanut häntä keskitopparina huolimatta arvokkaasta vasenjalkaisuudesta. Avausmalli periaatteessa muuttui 3-4-3:een, mutta kuten kuvasta näkyy, tämän voisi ilmoittaa myös 2-4-4:nä eli Karavaev on vasempana wingbackina noussut neljänneksi pelaajaksi Belgian viimeiseen linjaan ja Dzhikiya on ikään kuin "laitapuolustaja" keskimmäisessä tasossa vasemmalla sivurajalla. Nojoo, nyansseja nämä vain ovat.
Belgia jatkoi prässäämistä kallellaan olevalla 4-3-3:lla. Hazard on wingbackeista liittynyt keskikentän linjaan Tielemansin ja Dendonckerin rinnalle, kun pallo on hänen laidallaan. Venäjä avaa alhaalta 3-4-3:lla, joten vapaa pelaaja on painottoman puolen wingback Karavaev, kun Meunier on valunut topparien tasoon luomaan 4v3 ylivoiman Venäjän yläkolmikkoa vastaan.
Hazard ei ole wingbackina omimmillaan puolustussuuntaan ja tässäkin hän vuotaa Fernandesia vastaan sivurajalla jättäen selustansa auki. Tielemans puolestaan ei saa estettyä Zobninin syöttöä.
Fernandesin syöttö kohti Cheryshevia oli ponneton ja Meunier pääsi väliin. Belgia selvitti tilanteen 4v3 ylivoiman turvin.
Belgian ei todellakaan prässännyt jatkuvasti korkealta, vaan sille tyypillisesti tyytyi paljon myös vain peittämään syöttölinjoja puoleen kentän tiukassa 5-2-3 paketissa. Vastuut olivat kutakuinkin tällaiset, kun Venäjä hyökkäsi 2-3-5:llä. Castagne ja Hazard merkkasivat leveydestä Kuzyaevin ja Fernandesin. Vertonghen kontrolloi Zobninia. Boyata ja Alderweireld painivat Dzuyban kanssa. Dendoncker merkkasi linjojen välistä Golovinin. Tielemans prässäsi Barinovia. Lukaku yritti jättää Ozdoevin syöttövarjoon. Jos hän ei onnistunut, sitten Dendoncker paikkasi alapuolelta irroten Golovinin luota pois. Castagne hoiteli Semenovin ja Mertens tarkkaili Zhirkovia sekä peitti syöttöjä Golovinille.
Toisella jaksolla Venäjä hyökkäsi ajoittain 3-2-5:n sijasta 3-1-4-2:lla eli Zobnin nousi toiseen taskuun Golovinin rinnalle. Cheryshev ja Dzuyba roikkuvat viimeisessä linjassa wingbackien tuodessa leveyden. Ozdoev on yksin topparien yläpuolella. Tämän muodon käyttö tarjoaisi Suomelle oivan vastaiskumahdollisuuden keskiviikkona.
Dzuyban käyttö kohdepelaajanaDzuyballe pallon pelaaminen oli se pääasiallinen hyökkäysmalli ja kyllä Venäjä tilanteita loikin hänen kauttaan. Tässä Zhirkov on nostanut alhaalta pallon kohti Dzuybaa, mutta Alderweireld vie ykköspallon.
Kakkospallon Tielemans epähuomiossa palautti takaisin Dzuyballe Golovinin prässin alla.
Boyata kuitenkin kavensi täyttämään tilan ja blokkasi Dzuyban syötön Golovinille kulmapotkuksi.
Seuraava nosto lähti Dzhikiyalta yli Belgian kahden ylimmän prässilinjan. Boyata painii Dzuybaa vastaan vuorostaan ja Alderweireld varmistaa.
Pudotus Golovinille onnistui, mutta ympärillä oli liikaa belgialaisia, joten tästäkin oli tuloksena lopulta vain kulmapotku, mutta tässä oli kuitenkin samalla osoitus klassisesta targetkärjen ja kymppipaikan pelaajan yhteistyöstä, johon Venäjä ajoittain nojaa.
16. minuutilla näkyy hyvin Venäjän 2-3-5 hyökkäysmuoto puolesta kentästä eteenpäin eli Fernandes nousi yläviisikon tueksi. Samalla näkyy Belgian 5-2-3 muoto, jossa Mertens ottaa kiinni yhä Zhirkovin ja keskustan kaksikko peilaa Venäjän keskustan kaksikon, mutta samalla puolustuslinjassa on hetkellinen 5v5-tasavoima ja sen Venäjä käyttää hyväksi, kun Shunin avaa pitkällä kohti Dzuybaa.
Dzuyba vei lähikuvissa Castagnelta pääpallon ja Golovin pääsi jälleen etenemään kasvot kohti maalia.
Tilanne päättyi Golovinin keskitykseen kohti Dzuybaa ja Fernandesia, mutta Belgia siivosi pallon pois ylivoiman turvin.
36. minuutilla seuraava nosto alhaalta kohti Dzuybaa. Hän imee Boyatan selkäänsä ja alempaa spurttaa vauhdilla Golovin Boyatan jättämään tilaan!
Pusku suuntautui vinoon, mutta silti Golovin sai kalastettua vapaapotkun Dendonckerin rikottua.
Näitä puolittaisia tilanteita voisi käydä läpi useita, mutta tämä olkoot viimeinen toiselta jaksolta. Dzuyba on käsi pystyssä ja saa Diveevilta avauksen. Karavaev ja Cheryshev ovat lähellä pudotusta varten ja tilanteessa on 3v3-tasavoima.
Dzuyba voitti ykkösen.
Meunier puolusti selustaansa kuitenkin onnistuneesti Cheryshevia vastaan. Tarpeeksi monta kertaa kun näitä nostoja viljelee, jotain hyvää Venäjä voi saada aikaan Suomea vastaan. Golovin on taitava hakeutumaan oikeisiin paikkoihin pudotuksia varten ja hänen kuljetuksensa pudotusten jälkeen pitää katkoa mahdollisimman nopeasti. Dzuybaa tärkeämpää on siis jopa kakkospalloissa pitää Golovin pihdeissä. Belgian puolustuslinja onnistui minusta kiitettävästi Dzuyban ja hänen adjutanttiensa pimentämisessä.
Belgian selustassa olleen tilan hyödyntäminen & Belgian vasemman laidan kautta eteneminenBelgian korkealla pelaavan puolustuslinjan takana on tiloja ja niitä Venäjäkin pyrki käyttämään ajoittain. Seitsemännellä minuutilla hyödynnetään Dzhikiyan erinomaista vasenta jalkaa ja Fernandes hyökkää heikomman wingbackin Hazardin selustaan. Tässä yhdistyvät siis sekä selustassa olleen tilan hyödyntäminen että Belgian vuotavammalta laidalta eteneminen.
Fernandes ei kuitenkaan sivurajalla ihan saanut haltuun korkeaa syöttöä.
Seuraava ristipallo lähti Semenovilta linjan taa kohti Dzuybaa ja Kuzyaevia.
Mutta Castagne ehti syöttöön, kun Kuzyaev lähti liikkeelle liian myöhään.
Minuutin päästä Venäjä vyöryi toiselta puolelta vaarallisesti osoittaen ensi kerran Belgian heikon kohdan olemassaolon. Pallo on kierrätetty Zobninille. Tämä houkuttelee Hazardia lähemmäs sivurajalle. Fernandes tekee aloitteen Hazardin taakse.
Zobnin tarjoili syötön Hazardin ja Vertognhenin välisestä aukosta. Lisäksi Hazard liukastui, joten Fernandes pääsi vapaasti keskittämään.
Keskitys tavoitti Dzuyban kolmen belgialaisen keskeltä.
Ozdoev laukoi pudotuksen jälkeen kuitenkin niukasti vasemmalta ohi. Klassinen Venäjän hyökkäys.
Hetken päästä Mertensin prässi on hitusen myöhässä Ozdoeviin, joka lähettää selustapallon kohti Fernandesia eristettyyn 1v1-tilanteeseen Hazardia vastaan.
Hazard kuitenkin puolusti hyvin tällä kertaa voittaen ykköspallon.
Tässä puolestaan Barinov puhkoo maitse Belgian puolustuslinjan antaen murtavan syötön wingbackin ja sivutopparin välisestä tutusta aukosta, mutta syöttö karkasi Courtoisille saakka. Fernandes teki hyvän aloitteen taas, joiden kanssa Uronen ja O'Shaugnessy joutuvat olemaan tarkkoina keskiviikkona. Heidän pitää myös huolehtia, että heidän välinen etäisyys ei kasva liiaksi.
Yksi näyte vielä toiselta jaksolta. Mertens sulkee myöhässä Dzhikiyan vasurin. Samalla Golovin houkuttelee Alderweireldia irti linjasta ja Karavaev hyökkää Meunierin ja Alderweireldin taakse tyhjään tilaan.
Syöttö karkasi kuitenkin Courtoisille saakka.
Yksi GIF pitää osion loppuun myös saada. Vertonghen on irronnut puolustamaan leveyteen saakka. Muodon sisästä välikaistalta löytyy Miranchuk, joka kuljettamalla hyökkää Vertonghenin ja Hazardin väliseen aukkoon, mutta Boyata pysäytti lopulta etenemisen boksissa. Dendoncker oli pudonnut tukkimaan tuota aukkoa, mutta ei hänkään saanut Miranchukia pysäytettyä.
Venäjän negatiiviset tilanteenvaihdot17. minuutilta ensimmäinen näyte. Venäjä on viime peleissään menettänyt palloja melko hölmösti omalla kenttäpuoliskollaan ja siten tarjonnut maalipaikkoja vastustajilleen. Tässä esimerkissä Semenov lahjoittaa puolessa kentässä pallon Lukakulle, joka haistoi löysän syötön kohti Dzhikiyaa. Belgian yläkolmikko on omilla paikoillaan valmiina haavoittamaan.
3v3-hyökkäys organisoimatonta puolustusta vastaan päättyi Dzhikiyan mestarilliseen liukutaklaukseen.
Hetken päästä Dzhikiya teki hyvää työtä pysäyttämällä vastaiskun jo alkuunsa. Hän esti Lukakua kääntymästä ja jakamasta palloa viereen Mertensille tai Carrascolle. Belgia puolusti siis tutusti 5-2-3:lla jättäen kolme pelaajaa pallon yläpuolelle.
Toisella jaksolla Zobnin antoi vuorostaan harhasyötön, jonka katkoi Mertens ja Belgia sai jo pelin toisen 3v3-hyökkäyksen.
Mertens teki vähän huonon valinnan jaettuaan pallon Carrascolle, joka hidastettiin laitaan.
74. minuutilla E. Hazard katkoi syötön kohti selustaa.
Mutta Golovin hidasti hänet hyvin ja riisti vielä pallon liukumalla. Terävyys uupuu yhä Belgian kapteenin otteista. Venäjä hidasti hyvin melkeinpä kaikki Belgian vastaiskuaihiot syvältä ja vieraiden kaksi parasta mahdollisuutta tulivatkin Venäjän omista hölmöistä harhasyötöistä. Sikäli siis isäntien vastaprässi toimi ja se ei ole hyvä merkki Suomelle, jos Venäjä pääsisi vain eroon harhasyötöistään. Tietynlainen holtittomuuskin uupui tässä pelissä välittömässä vastaprässissä, jota oli nähtävissä aiemmin keväällä.
Venäjä pallottomana vs. Belgia pallollisenaBelgia rakensi alhaalta tutusti 3-4-2-1:lla. Venäjän muoto pallottomana oli 4-4-2. Kymppipaikan Golovin nousi ylimpään prässilinjaan Dzuyban tueksi ja laiturit putosivat hiljalleen pohjakaksikon viereen.
Venäjän prässi oli maltillinen eikä se kovin montaa kertaa avausjaksolla ottanut ylhäältä kiinni, vaan Dzuyba ja Golovin keskittyivät peittämään syöttöjä Dendonckerille ja Tielemansille estäen pelaamisen näiden kautta, kun Belgia hyökkäsi 3-2-5:llä puolesta kentästä eteenpäin.
Venäjän puolustuspelisuunnitelma näkyy tässä. Se jätti topparit käytännössä täysin vapaiksi. Kärkipari merkkasi siis Belgian keskustan kaksikon ja laitoihin Venäjä loi 3v2 ylivoimat laitapuolustajan, laiturin ja toisen pohjapelaajan kanssa Belgian wingbackia ja laituria vastaan. Zobnin oli kenties oikea laituri siksi, että hänen tiedettiin kahden suunnan työmyyränä pystyvän kenties Ionovia parempaan puolustuspelaamiseen Hazardia ja Carrascoa vastaan. Lukaku oli puolestaan keskellä topparien puristuksissa.
Tässä näkyy laitakaistan 3v2-tilanteen sijaan 4v3-tilanne, kun Dendoncker on keskeltä liikkunut Castagnen ja Mertensin avuksi, mutta samalla Golovin on pudonnut laitaan, jotta Venäjä säilyttäisi yhden miehen ylivoiman ja niinpä Meunierin on pudotettava pallo takaisin alemmas Alderweireldille.
Venäjä koitti kertaalleen ottaa ylhäältä kiinni, mutta kollektiivi ei toiminut yhtenäisesti, koska keskikentän linja jäi alas ja niinpä Belgian keskustan kaksikolle avautui valtava tila syötön vastaanottamiseen. Samalla tavoin Belgia tuli keväälläkin ohi Walesin ja Tsekin prässin, jos nämä yrittivät ottaa ylhäältä kiinni, joten eiköhän tästä viisastuneena Suomikin tuttuun tapaan vetäydy vain muotoon.
Samoin tässä Tielemansilla on rutkasti tilaa Dzuyban takana, kun keskikentän linja makaa turhan alhaalla. Eipä ihme, että tauolla Venäjä vaihtoi viiden alakertaan, jota se oli hionut treenipeleissä ja kollektiivin toimintatavat paremmin muistissa.
Toisella jaksolla tappiolla Venäjä prässäsi sen sijaan ylhäältä jatkuvasti muutettuaan muotonsa 5-2-3:een. Fernandes ja Karavaev nousivat kiinni Belgian wingbackeihin jättäen topparikolmikon alas Carrascoa ja Lukakua vastaan. Mertens putosi Belgian yläkolmikosta keskikentälle palloa vastaan, mutta Zobnin ja Ozdoev merkkasivat hänet ja Dendonckerin. Venäjän yläkolmikko hoiti Tielemansin ja topparikolmikon jääden 3v4-alivoimaiseksi.
Dzuyba sai pakotettua Vertonghenin avaamaan ahtaasta tilasta ja Diveev tuli vastaan voittaen Carrascoa vastaan kamppailun, joten korkea prässi tuotti riiston. Mielenkiintoista nähdä, onko lähestyminen tällainen Suomeakin vastaan.
67. minuutilta näyte löyhästi 5-1-4 muodosta, jota Venäjä käytti Puolaakin vastaan, kun Mukhin tuli sisään. Hän suojasi nuoruudestaan huolimatta yksin viiden linjaa luoden alas 6v5 ylivoiman Belgian yläkolmikkoa ja wingbackeja vastaan. Vastaavasti Venäjän yläkolmikko ja toinen pohjapelaaja jäivät 4v5 alivoimaiseksi Belgian alaviisikkoa vastaan. Tällainenkin lähestymistapa on mahdollinen Suomen 3-2-5 hyökkäysmuotoa vastaan.
Venäjän muodon sisään pelaaminenBelgialla on kaksi tapaa pelata muodon sisään. Joko murtavat syötöt pyritään pelaamaan suoraan Lukakulle suojaukseen tai sitten Belgia murtaa vain yhden linjan kerrallaan pyrkien löytämään välikaistoilta väkkärämäiset laiturit. Viidennellä minuutilla Venäjällä on laidassa jo ylempänä näytetty 3v2 ylivoima, mutta silti Carrasco saa jalan auki Zobninia vastaan ja tavoittelee boksista Lukakua, mutta Semenov tuuppasi selästä sopivasti eikä Lukaku saanut palloa haltuun.
41. minuutilla yhdistyy moni edellä mainittu asia. Tielemans löytyy vapaana Venäjän ylimpien prässilinjojen välistä. Etäisyydet ovat taas todella suuret, joten Tielemans pääsee kääntymään vapaasti ja edistämään peliä välikaistaväkkärä Carrascolle!
Carrasco levitti Hazardille, joka löysi keskeltä Lukakun ammottavan suuresta tilasta. Ei tästä sen vaarallisempaa syntynyt tällä kertaa, kun Lukaku pelasi alaspäin, mutta näyte oli osoitus Venäjän epätiiviydestä. Lukakua Belgia ei ihan hirveästi käyttänyt keskellä ylipäätään, koska välikaistoilta se löysi väkkärämäiset laiturinsa niin helposti ajoittain.
Ja toki Lukakukin liikkui keskeltä ajoittain välikaistoilla noutamaan palloa samoista positioista kuin Carrasco ja Mertens!
11. minuutilla esimerkiksi Castagne pelaa Lukakulle välikaistalle.
Lukaku pyörähtää ympäri ja Carrasco tekee haavoittavan juoksun, mutta syöttö karkasi pitkäksi. Dzhikiya seurasi toppareista Lukakua reippaasti irti linjasta ja hänen jättämään tilaan Carrasco pyrki juoksemaan.
Tässä puolestaan Castagne löytää Mertensin, joka kiepsahtaa muodon sisään kuljettamaan.
Mertens jatkoi pallon Lukakulle, joka löysi takaviistosta Hazardin. Tämä olisi voinut ampua itse, mutta haki vielä syöttöä boksiin liikettään jatkaneelle Mertensille ja Barinov liukui väliin.
77. minuutilta vielä osoitus Hazardin väkkärämäisyydestä Carrascon korvaajana. Vertonghen korvaaja Vermaelen antoi pallon hänelle ja Eden aikansa taiteiltuaan yksilötaidolla hankki vapaapotkun. Toisella välikaistalla mielenkiintoinen seikka oli se, että Mertensin tilalle otettiin normaalisti keskustan kaksikossa operoiva Praet eikä Dokua tai Trossardia.
Venäjän selustassa olleen tilan hyödyntäminenVenäjän aiemmat vastustajat viimeisen vuoden aikana eivät ole ihan hirveästi hyödyntäneet selustassa olleita tiloja (pl. Unkari), mutta Belgia teki sitä kahdessakin eri maalissa. Yhdeksännellä minuutilla syntyi 1-0 voittomaali. Mertens on normaalisti ruksin paikalla taskussa, mutta nyt hän on pudonnut muodon ulkopuolelle pois puristuksista ja Belgia saa täten 1v2 ylivoiman Ozdoevia vastaan, kun Castagne on viimeisessä linjassa ja vetänyt Kuzyaevin sinne mukanaan. Mertens saa syötön Dendonckerilta eikä Ozdoev ehdi sulkea avointa jalkaa. Lukaku tekee tutun aloitteen.
Lukaku oli paitsiossa, mutta se kumoutui, kun Semenov koski välissä palloon ohjaten sen suoraan Romelulle.
Maailman toiseksi paras hyökkääjä viimeisteli varmasti taka-alakulmaan. Belgia yksi, Venäjä nolla. Tilanteessa näkyi hitusen Venäjän jo aiemmin tutut ongelmat eli oman rangaistusalueen puolustaminen keskityksissä (tämä tuli toki suoraan kohti eikä laidalta) ja Semenovin holtittomuus topparina. Tässäkin hän sähläsi lahjakkaasti paikan Lukakulle.
39. minuutilla nähtiin tuttu kuvio. Heti kun alakerran kärsivällisen kierrätyksen jälkeen Alderweireldille saatiin oikea jalka auki, Lukaku lähti pystyyn.
Semenov kuitenkin seurasi Fernandesin kanssa hyvin juoksun.
Kakkospallon Ozdoev pudotti suoraan Meunierille ja lähellä oli, ettei Meunierin kaatamisesta tullut rankkaria. Venäjän huolimattomuus pallollisena omalla alueella kävi ilmi tässäkin lyhyessä hetkessä.
56. minuutilla Tielemans kokeili vapauttaa Lukakun läpi, mutta Semenov oli taas välissä.
87. minuutilla Belgia meni 3-0 johtoon, kun se sahasi ensin Venäjän löyhän 5-1-4 prässin. Kaikki alkaa siitä, kun Toby pelaa Meunierille leveyteen, jolloin Karavaev puolustaa eteenpäin. Laatikossa näkyy Belgian alaviisikon 5v4 ylivoima.
Meunier lähti ajamaan keskelle ja samalla Dendoncker blokkasi Zobninin ja Karavaevin liikkeet.
Meunier pääsi lopulta kuljettamalla Venäjän ylänelikon ohitse ja kun Mukhin on jäänyt linjan lähelle, hänkään ei ehdi sulkemaan avointa jalkaa. Lukaku spurttaa pystyyn.
Diveev ei pysynyt yhtä hyvin perässä kuin Semenov pari kertaa aiemmin, joten Romelu niittasi pallon etualakulmaan ohi Shuninin. Upea maali. Belgia kolme, Venäjä nolla.
Ristipallot ja leveyden käyttöRistipallot olivat yhä Belgian pelikirjassa ja varmasti Venäjä osin siksikin loi niitä 3v2 ylivoimia laitakaistoille omassa puolustussuunnitelmassaan. Kolmannella minuutilla Tielemans lähetti ensimmäisen ristipallon Castagnen laidalle, mutta syöttö karkasi päädystä yli, joten Castagne ei päässyt leveydestä haastamaan ja keskittämään. Toki hän olisi ollut alivoimaisena muutoinkin yhdessä Mertensin kanssa Kuzyaevia, Ozdoevia ja Zhirkovia vastaan.
Tässä näkyy taas Venäjän 3v2 ylivoimalla laidalla, joten...
... Castagne pyrkii selustaan ja puhtaampaan 1v1-juoksukilpaan Kuzyaevia vastaan, mutta Tielemans ei poiminut syöttöä.
45. minuutilla Tielemans on taas vapaana keskellä Venäjän ylimmän prässilinjan takana ja pääsee kiepsahtamaan kasvot kohti maalia. Meunier tekee samalla aloitteen Kuzyaevin selustaan saadakseen jälleen puhtaamman 1v1-juoksukilvan staattisen 2v3-laita-alivoiman sijaan, mutta ristipallo karkasi päädystä yli.
Otetaanpa sitten näytteitä ristipalloista eritoten vasempaan laitaan Carrascolle ja T. Hazardille. Nyt hetkellisiä eristettyjä 1v1-tilanteita ei oikein päässyt syntymään jo moneen kertaan toistetun Venäjän puolustussuunnitelman takia. Kahdeksannella minuutilla Tobylla on taas tassu auki ja leveydessä Hazardilla on tilaa.
Hazard imi Zobninin sivurajalle. Carrasco välikaistalla oli Fernandesin ja Barinovin pihdeissä, joten tilaisuutta etenemiseen ei ollut.
21. minuutilla Carrasco on leveydessä ja imee sekä Zobninin että Fernandesin itseensä. Barinov on jo pudonnut boksiin, joten Dendoncker on täysin auki.
Dendoncker sai rauhassa jalan auki ja Belgialla oli mukavasti kohteita boksissa.
Keskitys putosi Dzhikiyan jalkoihin. Venäjän boksipuolustamisen ongelmat näkyivät siinä, että hän ei saanut kunnon purkua aikaan, vaan pallo jäi pomppimaan boksiin.
Shunin joutui venymään paraatipelastukseen Hazardia vastaan, joka oli vaihtanut siis rooleja Carrascon kanssa.
Hetken päästä Toby lähetti seuraavan ristipallon.
Tilaa ei ollut edetä taaskaan 2v3-alivoiman takia, joten Hazard pudotti Tielemansille.
Pallo kierrätettiin takaisin Alderweireldille, joka kokeili tuloksetta kaukolaukausta yhtenä murtautumiskeinona.
Huolimatta 2v3 alivoimista laitakaistoilla, Belgia onnistui kertaalleen murtautumaan sieltä maalintekoon. Alderweireld lähetti tutun ristipallon, jonka Hazard kuoletti ja lainasi välissä Carrascolle, mutta Barinov, Zobnin ja Fernandes olivat tiellä, joten pallo käytettiin Tielemansilla, joka antoi sen takaisin leveyteen Hazardille ja tämä sai kuin saikin jalkansa auki Zobninin edestä. Dzhikiya ja Zhirkov molemmat (!) seurasivat Lukakun etutolppajuoksun ja kun Shunin sylki pallon eteensä, painottomalta puolelta tutusti boksiin kaventanut Meunier pussitti helposti reboundin verkkoon Cheryshevin uinuessa. Belgia kaksi, Venäjä nolla. Venäjän boksipuolustamisen ongelmat ja Belgian painottoman puolen wingbackin nousut boksiin näkyivät myös tässä osumassa hienosti.
Avausjakson lopusta toinen klippi, miten huikeasti Carrasco veivasi itsensä ulos 2v3-alivoimatilanteesta boksiin saakka ja ampui niukasti yli maalin. Yksilötaitoa Belgialla siis riittää selvittää lukumääräisiä alivoimatilanteitakin.
Lopuksi yksi klassinen kuvio. Eden imee Fernandesin ja Mukhinin itseensä. Thorgan hyökkää wingbackin jättämään tilaan.
Diveev kuitenkin kavensi Thorganilta tilan pois, mutta tätä telepaattisveljesyhteyttä lienee luvassa enemmänkin kisojen aikana.
Venäjän positiiviset tilanteenvaihdotVenäjän transitioissa Dzuyba oli ykköskohde tietysti, mutta Belgian 4-5 pelaajan puolustusvalmius riitti mainiosti Dzuybaa ja Golovinia vastaan. Tämäkin korkea purkupallo jäi punapaidoille.
20. minuutilla Mertensin epäonnistuneen keskityksen jälkeen transitionestolinjasto toimii ja Dendoncker katkoo jo ennen kuin pallo saadaan pelattua pystyyn Dzuyballe.
Hetken päästä Venäjän ansa toimii ja Alderweireldin syöttö muodon sisään välikaistalle pysähtyy Ozdoeviin. Mertens ja Lukaku olivat vaihtaneet paikkoja hetkeksi.
Nopeasti kuitenkin Toby puolusti eteenpäin ja pysäytti vastaiskun heti alkuunsa. Belgialla oli 5-6 pelaajaa jo pallon alla muutoinkin nopeasti, joten tasapaino oli kunnossa koko illan ajan. Venäjä on toki muutoinkin ylipäätään aika ponneton nippu syvältä tapahtuvissa riistoissa, koska nopeutta ei liiaksi ole, jos Ionov ja Cheryshev ovat penkillä.
Lopuksi muutama näyte siitä, miten harhasyötöistä omalla kenttäpuoliskolla syntyivät ainoat merkittävät tilanteenvaihtopaikat. Mertens menettää pallon tässä kohdin Ozdoeville.
Mutta Meunier prässää sen heti takaisin aavistaen Barinovin syötön. Transitionestolinja toimii.
Carrasco ei ihan päässyt ampumaan boksin reunalta.
Toisella jaksolla Tielemans menetti harvinaisesti pallon keskiviivalla Cheryshevin prässin alla.
Mutta Boyata upeasti hidasti Dzuybaa ja viiden pelaajan puolustusvalmius oli taas kuosissa kahta venäläistä vastaan.
ErikoistilanteetBelgia puolusti kulmapotkut yhä 3+5+2 mallilla. Mertens ja Carrasco olivat reunalla, Tielemans-Lukaku-Vertonghen kolmikko vitosen alueella ja loput viisi pelaajaa miesvartioivat viittä Venäjän kohdepelaajaa (Alderweireld, Boyata, Castagne, Hazard ja Dendoncker vs. Dzuyba, Semenov, Fernandes, Ozdoev ja Dzhikiya). Zobninin lisäksi boksin reunalla olivat Zhirkov ja Barinov, joten alhaalla varmisti vain Kuzyaev, kun Golovin oli pallolla.
Poikkeuksellisesti Fernandes liikkui taka-alueelle eikä Dzhikiya, mutta keskitys kaarsi koko pakan yli ja Carrasco kirmasi hakemaan irtopallon.
Toisessa kulmassa Fernandes tuli vauhdilla keskityspalloon voittaen miehensä ja jyräten samalla aluepuolustajista Vertonghenin nurmeen, mutta pusku suuntautui suoraan Courtoisia päin. Castagne liukastui tilanteessa ja siksi Mario oli niin vapaana. Joka tapauksessa hän oli alkuun Dzuybaa ja toppareita suositumpi kohde vähän yllättäen.
Kolmannen kulman siivosi etualueelta tottuneesti Tielemans. Tällä kertaa Dzhikiya oli liikkunut taka-alueelle kuten tavallista ja Semenov-Dzuyba kaksikko oli keskellä, mutta Golovinin pallo oli laaduton. Fernandes ja Ozdoev juoksivat etutolpalle tuloksetta, joten liekö tavoitteena ollut, että Fernandes olisi jatkanut pallon keskelle vantterille jässiköille.
Venäjä sai pari sivuvapaapotkuakin ja yhden suoran vapaapotkun, jonka Miranchuk ampui lisäajalla yli maalin vasurillaan, mutta käydään läpi nuo sivuvapaapotkut. Golovin oli pallolla. Vapari oli niin läheltä, että Belgia käytti kahdeksan miehen linjaa seitsemän sijaan. Mertens ja Carrasco olivat muurissa tietysti. Wingbackit Meunier ja Hazard olivat linjan reunoissa odotetusti. Lukaku, topparit ja keskustan kaksikko olivat keskellä. Venäjällä olivat samat viisi kohdetta kuin kulmapotkuissa boksissa.
Keskitys oli hyvä. Dzuyba pääsi nikkaamaan Vertonghenin ja Boyatan välistä hitusen ohi takakulman. En toki tiedä, oliko keskityksen tarkoitus leijailla vielä pidemmälle Hazardin eteen, koska hän on se heikko lenkki tuossa linjassa toisessa reunassa.
Toisen vapaapotkun siivosi etualueelta Meunier.
Belgia sai vain kaksi kulmaa eikä sivuvapaapotkuja. Venäjä puolusti ne samoin kuin Belgia. Reunalla olivat Golovin ja Kuzuayev, vitosen alueella Dzuyba, Zhirkov ja Barinov sekä vartioijat olivat topparit, Fernandes, Zobnin ja Ozdoev. Belgian viisi kohdetta olivat Mertens, Lukaku ja topparit. Reunalla olivat keskustan kaksikko ja Hazard. Castagne jäi odotetusti alas varmistamaan. Carrasco keskitti.
Belgialle tyypillisesti keskitys putosi vitosen viivalle, josta Dzuyba sen purki.
Kuzyaev lähti boksin reunalta sähäkästi pystyyn, mutta Castagne varmistajana hidasti hänet. Yhteentörmäyksen vuoksi molemmat kuitenkin jättivät kentän ja Castagne koko turnauksen, pirskatti sentään.
Mertens antoi kulmat omalta puoleltaan ja Carrasco tarjosi tuolloin lyhyen vaihtoehdon. Johtoasemassa boksissa oli vain neljä kohdetta, kun laituria ei boksissa enää ollut, vaan Carrasco oli valmiudessa boksin ulkopuolella hidastamaan vastaiskun.
Lukaku ja Alderweireld tekivät tilaa Boyatalle keskelle vitosen viivaa, mutta Shunin nyrkkeili keskityksen muualle.