Perustettu: 1970
Kotikenttä: Espoonlahden tekonurmi
Twitter:
https://twitter.com/EPSFootball?ref_src=twsrc%5Egoogle%7Ctwcamp%5Eserp%7Ctwgr%5EauthorFacebook:
https://fi-fi.facebook.com/EspoonPalloseuraInstagram:
https://www.instagram.com/espoonpalloseura/?hl=fiKausi 2019Kausi 2019 muistetaan Espoon Palloseurassa ennen kaikkea ensimmäisenä Kakkosen kautena. Kolmosen joukkue voitti organisoidulla pallonhallintapelillään, jonka varaan sen oli hyvä rakentaa tiivis puolustuspeli. Kaudella 2018 se päästikin 22 sarjaottelussa vaivaiset yhdeksän maalia. Nämä olivat eväät repussa, kun Suur-Espoonlahden ylpeys lähti mittauttamaan tasoaan liiton sarjoissa.
Valmistautumiskausi sujui totutellessa kovempiin vastustajiin. Esitykset kentällä vaihtelivat GrIFK- ja KäPa-voitoista todelliseen kyykkäykseen paikallisvastustaja FC Espoota vastaan, kun 20 minuutin jälkeen taululla komeilivat 0-4 -lukemat. Esitysten lisäksi vaihtelua oli myös kokoonpanossa ja ryhmityksessä. Uskoa tekemiseen antoi pelissä näkyvien pilkahdusten lisäksi se, että joukkue pysyi nousukaudesta hyvin kasassa. Lisäksi Espoonlahteen saatiin houkuteltua muutamia ylemmillä sarjatasoilla meritoituneita pelaajia, kuten Toni Sjöstedt ja Valmir Seferi. Näin kauden avausotteluun päästiin kohtalaisella itseluottamuksella, vaikka viimeiset harjoitusottelut tuottivat tappiot niin HJS:lle, JäPS:ille kuin Gnistanillekin.
Historiallinen ensimmäinen Kakkosen ottelu olikin kaiken odotuksen arvoinen. 400 ihmistä näki räntäsateessa kotijoukkueen kirivän toisella puoliajalla TamU:n rinnalle ja ohi 0-1 -tappioasemasta. EPS:n ensimmäisen maalin Kakkosessa iski Astrit Kabashi ja voittomaalin Eetu Klingberg.
Seuraavissa otteluissa FC Espoota ja SalPa:a vastaan EPS oli selvästi kentän toiseksi paras joukkue, ja hälyttävästi molemmissa tappiopeleissä omiin meni kolme maalia. Vieraissa Ilves/2 vastaan tuli kauden toinen voitto, mutta siinäkin pelissä EPS oli helisemässä. Kolmosessa rullannutta pallonhallintaa ei sarjatasoa ylempänä saatu käyntiin, ja helpoista pallonmenetyksistä jouduttiin juoksemaan kovaa omaan päähän sekä puolustamaan pitkiä aikoja. Näiden seurauksena kasvanut tempo vaikutti ajoittain olevan joukkueelle liikaa, ja joissain puheissa epäiltiin EPS:ää jopa liian huonokuntoiseksi joukkueeksi Kakkoseen. Tilannetta ei helpottanut se, että vahvistukseksi hankitut Sjöstedt ja Seferi loukkaantuivat heti alkukaudesta vakavasti. Sjöstedt ei debyyttikaudellaan ehtinyt virallisissa sarjapeleissä pelata, ja Sefetin saldoksi jäi reilut 130 minuuttia.
Seuraavista otteluista Jazzia ja KäPa:a vastaan ei lisäpisteitä herunut, ja alkukauden asetelmien hakemisen jälkeen alkoi näyttää siltä, että putoamisviivan tuntuma olisi se, missä EPS sijoituksia ratkoisi. Aimo annos uskoa saatiin seuraavassa ottelussa GrIFK:a vastaan, kun Espoonlahden kesäkuisessa illassa, upeassa ottelutapahtumassa kotijoukkue veti työhaalarit päälle ja taisteli 2-1 -kotivoiton Kakkosen kestomenestyjästä. Uudella uskolla ja ilmeellä laitettiin seuraavissa otteluissa kampoihin sarjan kärkipään joukkueille, pistetili karttui kuitenkin vain kahdella tasapelipisteellä.
Syyskierroksen käynnistyessä EPS:n riveistä oli pudonnut mm. Kakkosessakin parhaimmillaan täysin pysäyttämätön Faton Seferi, kulttipelaajan asemaan noussut espanjalaistoppari Chuchi, sekä useissa otteluissa molempiin suunttiin Punaisten paras pelaaja Astrit Kabashi. Lisävahvistuksia ei muutamista virityksistä huolimatta tullut, joten vastuunkantajia piti löytää omista junioreista ja keväällä vähemmän pelanneista pelaajista. Pelityyliä oli tosiasioiden edessä viilattu vastahyökkäyspainotteisempaan, ja alkukaudesta vuotanut puolustus saatiin samalla tiiviimmäksi. Jutut fyysisestä kunnosta loppuivat myös, kun heinäkuun helteillä EPS oli lähempänä voittoa sekä FC Espoota että SalPa:a vastaan – molempien otteluiden päättyessä tasan.
Kun Ilves/2 nöyryytti kauden aallonpohjassa EPS:ää Espoossa lukemin 1-5, oli edellisestä voitosta kulunut melkein kaksi kuukautta. Syyskierroksen aluksi EPS oli kohdannut sarjataulukon yläpään joukkueitta, ja napsinut muutamia odottamattomia pisteitä. Silti se oli valahtanut pelottavan lähelle putoamisviivaa, ja viimeisestä kahdeksasta ottelusta, jossa vastassa oli sen kanssa sarjasijoituksista taistelevia ryhmiä, olisi otettava eri tahtiin pisteitä.
Loppukiri lähti heikosti käyntiin. Porin reissulla hukattiin 1-0 -johto, saatiin tappioasemassa rangaistuspotku ja viimeiset puoli tuntia yhden miehen miesylivoimaa, mutta ei palloa maaliin ja kotiin viemisiksi vain kirvelevä 1-2 -tappio. Seuraavassa pelissä tuli pakkovoitto KäPa:sta, sitten valitettavan heikko avauspuoliaika vei mahdollisuudet pelata pisteistä GrIFK:n vieraana. Näissä otteluissa merkittävintä olivat EPS:n maalintekijät. Puolustuspäähän oli noussut uusia vastuunkantajia Veka Gustafssonin ja Daniel Kepotin muodossa, nyt hyökkäyspäässä Ville Pirhonen alkoi johtaa hyökkäystä ja iski KäPa-pelin voittomaalin, ja omista B-junioreista nostettu Zakaria Osman toi uudenlaista uhkaa laitapelaamiseen. Osman iski ensimmäisen maalinsa edustusjoukkueelle juuri GrIFK-pelissä. Myös seuraavassa ottelussa maalintekijä oli debytoiva oma kasvatti, kun toppari Juho Vauhkala iski maalin, jolla ryöstettiin piste Kaarinasta. Sitä seuraavan pisteen taas toi vaikeasta Honka/akatemia -ottelusta Osmanin maaginen alustus Klingbergin viime hetken tasoitusmaaliin.
Tässä vaiheessa kautta oli jäljellä kolme ottelua. TamU lähtisi hakemaan vauhtia sarjatasoa alempaa, toisen putoajan paikalla majaili KäPa, ja viivan turvallisella puolella EPS – maalieron turvin. Myös Kakkosen lohkojen heikoin 10. sijoittunut lähtisi piirisarjoihin, mutta näytti epätodennäköiseltä että se tulisi B-lohkosta. Kolmanneksi viimeisellä kierroksella EPS voitti vieraissa TamU:n, ja KäPa iski lisäajalla voittomaalin Pallo-Iiroja vastaan. Toiseksi viimeisellä kierroksella Pallo-Iirot saapui Espoonlahteen. Päätöskierroksella vastassa olisi sarjan ylivoimaisesti paras joukkue Gnistan vieraissa, joten raumalaisten vierailuun oli ladattu isot odotukset. Nekin kalpenivat sen rinnalla mitä nähtiin. EPS siirtyi 1-0 -johtoon heti ottelun alussa, ja näytti ensimmäisen 10 minuutin aikana haluavan varmistaa sarjapaikan tässä ja nyt. 11. peliminuutilla Pallo-Iirot sai halvalla tasoituksen, ja peli kääntyi täysin. Puoliajalle mentiin 1-3 -vierasjohdossa, joka ehti kasvaa 1-4 ennen kuin kotijoukkue osoitti elonmerkkejä. 80. peliminuutilla Ville Pirhonen kavensi pilkulta, ja viisi minuuttia myöhemmin sama mies täydensi hattutemppunsa ja toi kotijoukkueen jo maalin päähän. Minuuttia ennen 90 minuutin täyttymistä pallo vietiin raumalaispelaajan käsivirheen jälkeen pilkulle, mutta Pirhonen ampui yli. Lisäajalla kapteeni Arttu Aho kuitenkin puski Punaiset vielä tasoihin, ja toi EPS:lle yhden pisteen turvamarginaalin ennen päätöskierrosta.
Päätöskierroksella nähtiin lisää käsittämättömiä käänteitä. Gnistan sai ensimmäiseen 10 minuuttiin kaksi rangaistuspotkua, jotka EPS:n ykkösmaalivahdiksi kauden aikana noussut oma kasvatti Otto Brusiin torjui molemmat. Toisen rankkarin paluupallosta oli syntynyt kotijoukkueen johtomaali. EPS sai pelin tasoitettua, ja roikkui jollain tavalla mukana ottelussa Jere Ahopellon hattutempulla, mutta hävisi 4-3. Ottelun päätyttyä Oulunkylässä FC Espoo – KäPa -ottelu oli kesken lukemissa 1-2. Näillä tuloksilla KäPa nousisi kahdella pisteellä ohi ja päättäisi EPS:n seikkailun Kakkosessa yhteen kauteen. Ajassa 90+3 FC Espoo nousi tasoihin, ja viime ottelun satu-nousulla lopussa ansaittu yhden pisteen marginaali riitti. EPS säilyi Kakkosessa maalierolla.
Sopimuspelaajat 2020 (2.2.2020):Elbasan Kabashi
Astrit Kabashi
Aleksi Hollmen
Toni Sjöstedt
Ville Pirhonen
Mikko Inki
Zakaria Osman
Otto Brusiin
Arttu Aho
Veka Gustafsson
Juho Vauhkala
Felix Antikainen
Blend Doroci
Taustahenkilöt:Päävalmentaja: Kalle Tallqvist
Valmentaja: Eero Laurila
Valmentaja/pelaajatarkkailija: Valdrin Seferi
Maalivahtivalmentaja: Mika Johansson
Fysiikkavalmentaja: Tatu Tiihonen
Huoltaja: Juha Lindberg
Joukkueenjohtaja: Jive Väänänen
Manageri: Jari Antikainen
Kapteeni Arttu Aho jatkaa EPS:ssä myös kaudella 2020.
Kausi 2020 - 50-vuotias Espoon PalloseuraEPS:lle tuleva vuosi on historiansa toinen Kakkosessa ja samalla seura juhlistaa 50-vuotista taivaltaan. Tähän mennessä sopimuksia on tehty vain viime kaudella espoonlahtelaisia edustaneiden pelaajien kanssa, mutta eiköhän kevään edetessä saada myös uusia mielenkiintoisia nimiä joukkueeseen. Mielenkiinnolla seuraamme liikahtaako naapuriseura FC Espoon riveistä pelaajia punapaitojen riveihin. Erityisen hienoa on ollut nähdä, että EPS on solminut jatkosopimuksia seuran omien junioreiden kanssa. Vaihtuvuutta tulevaan kauteen tulee ainakin lohkon puolesta, sillä EPS pelaa kaudella 2020 Kakkosen A-lohkossa. Tämä tuo kauteen mukavaa vaihtelua, vaikka derbyissä joudutaan tyytymään FC Espoon sijaan Honka Akatemiaan. Mielenkiintoista kuitenkin lähteä tutustumaan uusiin vastustajiin sekä paikkakuntiin. Tässä vaiheessa vuotta on hyvin vaikea ottaa kantaa lohkon voimasuhteisiin, mutta näkisin EPS:n voivan yltää jopa ylemmän keskikastin sijoituksiin nappisuorituksella.
OttelutapahtumatJo ensimmäisellä kaudella Kakkosessa EPS:n ottelutapahtumat saivat runsaasti kiitosta ja kylillä pyörivien huhujen mukaan niihin tullaan satsaamaan tänä vuonna entistä enemmän. Kauden 2019 yleisökeskiarvoksi muodostui komea 471, jolla seura ylsi viidenneksi koko sarjan vertailussa. Tapahtumiin panostuksen jatkuessa on syytä odottaa entistäkin kovempia yleisömääriä kaudella 2020.
KausikortitKauden 2020 kausikortit ovat ostettavissa linkistä kevyellä 30 euron hinnalla!
https://www.espoonpalloseura.fi/2019/12/04/kausikortit-ovat-tulleet-myyntiin/