Vähän analyysia Hollanti – Portugali -ottelusta.
Hollanti puolustaa 1-2-1 muodolla, ja tekevät senkin vähän sinne päin. Joukkueella ei ole selkeää prässitasoa. Tämä muodostaa kolmen pelaajan linjan pallon ollessa laidassa. Tätä vastaan on paras hyökätä neljän pelaajan kierrolla, jossa on stoppeja tai vaihtoehtoisesti liikkuva ”targetpelaaja”, joka tulee reilusti vastaan. Portugali hyökkäsi ensimmäisen viisi minuuttisen ilman targettia, minkä jälkeen muuttivat pelaamistaan hieman. Tämä ei tarkoittanut suurta muutosta, vaan ainoastaan syvältä keskeltä vastaan tulevaa pelaajaa kolmen pelaajan omalla kenttäpuolella tapahtuvan kierron jälkeen.
Portugali hyödynsi stoppeja ”väärinpäin” pelaavia pelaajia hyödyntäen. Tämä tarkoittaa selkää vastustajan maalia kohti. Omalla kenttäpuolellaan tuo on nk. prässin triggerpiste (kirjoitin tästä Suomi–Italia-analyysissa). Tilanne muuttuu täysin toisessa päässä. Tällöin se selin oleva pelaaja pyrkii joko pitämään pallon itsellään odottaen tukea tai pelaa seinän kolmannelle tyhjään tilaan. Mikäli puolustava joukkue jostain syystä iskee selkään kiinni (alokasmainen virhe) keskustan pelaaja saa kolmannen vaihtoehdon. Tämä vaihtoehto on kääntyminen ja laukaus. Ennen Portugalin avausmaalia he pääsivät kahdesti iskemään keskustan kautta. Ensimmäisessä tilanteessa pelattiin seinä kolmannelle oikeaan laitaan -> hyvä laukaisupaikka. Toisessa Zicky siirsi selkään iskeneen Hollantilaisen syrjään, kääntyi ja laukoi.
Kun hyökkäyspelaamisessa korostuu syvälle menevän syötön olevan ”väärinpäin” pelaavalle pelaajalle, sitä ei ole edes tarkoitettu murtavaksi syötöksi. Sen tavoite on rikkoa puolustusmuotoa riittävästi, jotta seuraava syöttö saadaan tyhjään tilaan vaaralliselle sektorille. Portugali mylläsi näin sekä laidalla että keskellä. Pelaaja teki syvän kierron, tuli vastaan ja pallo suojaukseen. Tätä seurasi vähintään kahden pelaajan uusi liike joko taustaan tai pallon perään. Jos hakisi jonkin vertauskuvan, niin kulta-aikojen GFT pelasi hyvin samantyyppisesti. Ehkä vähän köyhän miehen versio tästä. Silloin tosin GFT:n taitoylivoima oli Suomessa huikea. Henrik Henriksson, Risto Salmi ja Jani Modig rikkoivat kaiken mahdollisen saaden tulitukea nuoreta Panu Autiolta.
Ensimmäisellä jaksolla Hollannin puolustuksen perisynti oli kolme metriä. Tämä tarkoittaa liian pitkää etäisyyttä omaan mieheen. Tuon kolmen metrin tilan kiinni juokseminen on pallon nopeutta vastaan mahdotonta. Hollanti aloitti prässinsä vasta syötön saavuttaessa vastustajan. Tämä johti välien kasvamiseen ja perässä juoksemiseen.
Hollannin hyökkääminen oli paljon epäorgaanisempaa. Portugalin puolustaminen keskittyi antamaan prässin vasempaan kaistaan. Hollanti pakotettiin avaamaan omaan vasempaansa. Koska maailmassa on tilastollisesti huomattavasti vähemmän vasempijalkaisia pelaajia kuin oikeajalkaisia, ei prässin muoto ollut yllätys. Kun annetaan syöttölinjat ainoastaan paikkoihin, mistä palloa pelataan eteenpäin pääsääntöisesti vasemmalla jalalla, pakotetaan hyökkäävä joukkue epämukavuusalueelleen. Kontrolloitu pelin avaaminen on vaikeampaa. Hyvin yleinen tapa ennakkosuosikeilta. Yleensä heikompana olevaa joukkuetta halutaan painostaa ”vääräjalkaisuuteen”. Suomea vastaan ei ole läheskään yhtä toimiva, kun meidän ykkösnyrkissä on kaksi vasuria ja kaksi oikeajalkaista.
Toisella jaksolla Portugali pelasi sitten huomattavasti maltillisemmin ja Hollanti saikin huonojen prässien päätteeksi pitkiä avauksiaan omilleen. Sousa otti tarvittavat kiinni ja Portugali ei sortunut driblailemaan irtopalloilla. Ne kengittiin suosiolla kaukaisuuteen. Sen jälkeen organisoitu prässi Hollannin seuraavaan avaukseen. Hollanti ei saanutkaan koko ottelussa kahta peräkkäistä murtoa. Se kertoo paljon Portugalin rutiinista.
Maalit
0–1 Zicky. Tilanteessa Hollannin target ei tiputa riittävästi suojaamaan keskustaa. Se vaikeuttaa laitapelaajan puolustustyöskentelyä, kun pitäisi voittaa oma pelaaja ja samaan aikaan saada keskusta tukkoon. Koska tämä pelaaja on selin pallottomiin pelaajiin, hän ei voi tietää yhden laistavan puolustamisesta. Alokasmainen virhe, joka myös osoittaa, ettei koko ketju pelaa kollektiivina.
Aina pitää:
1. Peittää keskusta.
2. Tietää missä oma mies on.
3. Tietää missä pallo on.Mikäli target olisi pelannut siellä missä pitää, Zicky olisi joutunut tekemään uuden liikkeen, joko pallolliseen laitaan tai tyhjentämällä alue kokonaan.0–2 Varela. Jälleen hyvin alokasmainen virhe. Pitkä syöttö Varelalle vasempaan laitaan. Hollannin muoto liikkuu laiskasti. Varela puhkoo syötöllään pakan ja Zicky tulee oikea-aikaisesti vastaan. Laitapelaaja seuraa katsellaan palloa, jolloin Varela on jo irronnut laidallaan. Zicky malttaa pelata takaisin Varelalle, ja peli 0–2. Uusinnasta näkee, miten Varelan vartija tekee epätoivoisen liu’un vedon jo painuessa rysään. Alibipuolustus ja yritti korjata virheensä näyttävyydellä: ”Kyllä minä olin mukana”.
Hollannin muoto on sekaisin. Kumpikaan laitapelaaja ei tiedä oman pelaajansa pelisuuntaa ja kolmas pelaaja seisoo kantapäillään. Zicky näyttää minne hän haluaa pallon.
Häh?? Ai mää vai??0–3 Hollanti puolustaa ala-arvoisesti rajapotkun. Pallo pelataan keskisektoriin. He, keiden pitäisi tuo ottaa kääntyvät vielä väärään asentoon ja tilaa tulee lisää, vaikka sen pitäisi vähetä. Tämä syöttö ei edes ollut mitenkään erityisen kova.
1–3 Sousan tilanteen arvio. Tämän käyttää Hollanti nerokkaasti hyväksi. Korkea veto kaukaa osuu ylärimaan, ja Portugalin pelaajat sortuvat perisyntiin, eli eivät seuraa vetoa. Hollanti palkitaan älykkyydestä. Oudointa ehkä tilanteessa on Sousan toiminta. Vastustaja pyörittää peliä, joten veskan ei tarvitse pelata noin ylhäällä.
Yllättävää oli, ettei Hollanti päässyt edes yrittämään viidellä pyörittämistä. Portugali tyytyi hallitsemaan palloa, jolloin vastustaja ei pääse käyttämään omaa hyökkäyspeliään. Lopulta lähtevät kokeilemaan suuren riskin tilanteessa, pohjapelaaja menettää ja peli 1–4. Jälleen tässäkin tilanteessa Portugali prässäsi vasemman kautta ja tukiprässi lyötiin oikeaan laitaan. Syöttövaihtoehdot puuttuivat. Hollannin vasemman laidan olisi pitänyt tikata täysillä alas antamaan mahdollisuuden syöttää turvallisesti takaviistoon.
Muistakaa muutkin kommentoida! Nämä ovat omia näkemyksiäni lajin parissa vietetyn 25 vuoden ajalta. En väitä olevani fiksuin ja tietävin. Haluan luoda keskustelua ja tilanteiden sekä taktisten nyanssien purku on siihen mielestäni hyvä keino.