FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
23.11.2024 klo 21:51:53 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 [2] 3
 
Kirjoittaja Aihe: Tintti ULOS!!!!  (Luettu 25452 kertaa)
0 jäsentä ja 3 vierasta katselee tätä aihetta.
Lempilampi

Paikalla Paikalla


Vastaus #25 : 30.07.2020 klo 12:30:53

Nämä asiat on jopa Guardiolalta ja Kloppilta vaikea toteuttaa jos ei pelaajien taitotaso ja osaaminen riitä noita toteuttamaan. Alkukaudesta on vähän ollut viitteitä siitä että siellä on joukkueessa ihan avarissa asti sellaista väkeä jolla ei vaan taida tällä tasolla (ainakaan tällä kaudella kohdatuja vastustajia vastaan) riitä. Saa nähdä ylihuomenna että onko Tintti itse tehnyt samat havainnot muutamien treenien perusteella?

En ole vielä ihan varma, mihin materiaali riittää tai ei riitä. Tai siis, mikä on pohja johon toivottavasti tulee vahvistusta. En minä kuitenkaan näe, että esim. RoPSilla mitenkään älyttömästi parempi materiaali olisi. Lauantaina toki hyvä vertailla ;)
Seatbelt

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: 1922, Hedelmäkorit


Vastaus #26 : 01.08.2020 klo 18:00:41

Päivämäärä: 1.8.2020 -> TBA
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #27 : 02.08.2020 klo 12:58:03

Katsoin Mortonin Youtube-tililtä Johanssonin kolmen viimeiseksi jääneen ottelun koosteet huhtikuulta 2019 (kun en kokonaisia pelejä enää löytänyt ja Johansson on sen verran mielenkiintoinen nimi, että halusin edes hieman scoutata hänen viimeisintä kädenjälkeään).
Katsoin Rovaniemen Palloseuran ja Turun Palloseuran välistä Veikkausliiga-ottelua eilen ja kun mustavalkoisten (keltaisten) pelaamisessa oli hämmentävän paljon yhtäläisyyksiä Greenock Mortonin koosteissa näkyneisiin asioihin, otin jälleen kuvakaappaushaalarit esiin tehdäkseni pientä vertailua koostehavaintojen ja eilisen Tepsin kesken. TPS pelasi vastaavalla 5-2-1-2 paperiryhmityksellä kuin Morton Johanssonin viimeisissä otteluissa. Kuvia eiliseltä kertyi hulppeat 75, joten teksti piti jakaa ikävä kyllä kahteen osaan 40 000 merkin rajoituksen vuoksi. :)

TPS 5-2-1-2

18 Tehe - 16 Muzaci
34 Pyyhtiä
8 Strasser - 5 Lähde
19 Alhassan - 14 Pikkarainen - 25 Hernander - 4 Holma - 33 Varmanen

Hyökkäys:

Lainaus

Hyökkäyspelaaminen hyökkäyskolmanneksella vaikutti perustuvan pitkälti kolmen ylimmän pelaajan varaan. Tässä maalivahti on avannut pitkän pallon. Kärkipari roikkuu puolustuslinjassa ja heidän alapuolellaan on hyökkäävä keskikenttäpelaaja tukemassa lähellä.


Vastustajan sekoiltua kakkospallossa Mortonin toinen kärki Kiltie sai pallon itselleen, käänsi sen poikittain eikä kärkiparin alapuolella pelannut Telfer erehtynyt.


Viiden sekunnin jälkeen alhaalta lähti jo ensimmäinen pystypallo kohti kapealla ollutta yläkolmikkoa Tehe-Muzaci-Pyyhtiä.


Tehe voitti ykköspallon, mutta Pyyhtiä ja Muzaci eivät päässeet lopulta kakkospalloon, kun ympärillä oli liikaa kotijoukkueen pelaajia.


Minuutin päästä TPS on antanyt lyhyen maalipotkun. RoPS prässää ylhäältä käytännössä miesvartioinnilla, joten Pikkarainen ei ota riskejä, vaan lähettää seuraavan syötön kohti yläkolmikkoa.


Pyyhtiä ei kuitenkaan saa jatkettua palloa eteenpäin kohti kärkiparia, kun RoPSin Malolo voittaa ykköspallon vahvalla vastaantulolla.


Tepsin rakentelumalli alhaalta oli siis odotetusti 3-4-3 eli wingbackit olivat Lähteen ja Strasserin tasolla topparien levittäessä alhaalla. Oikea wingback Varmanen on tässä kuvan ulkopuolella.


Seitsemänneltä minuutilta kuva siitä, kuinka TPS yritti vastata tuohon isäntien korkeaan prässiin, jossa jokaisella oli käytännössä oma vastinparinsa RoPSin aloitettua myös kolmen alakerralla, muokkaamalla ajoittain avausmalliaan 2-5-3:een eli Hernandez nosti itsensä Strasserin tai Lähteen viereen luomaan 2v1 ylivoiman (tässä Maloloa vastaan), mutta tässäkään tilanteessa Pikkarainen ei onnistu löytämään vapaata pelaajaa keskeltä, kun Kaukua peittää sen verran hyvin syöttöväylän keskelle juostessaan samalla kohti Pikkaraista, joten tämä joutuu taas antamaan pidemmän murtavan syötön kohti yläkolmikkoa.


Tehe tulee kuitenkin hyvin vastaan Katz selässään ja pudottaa Alhassanille, joka on pyörähtänyt ohi RoPSin tuon laidan wingbackista Hyvärisestä.


Samalla Muzaci ja Pyyhtiä spurttaavat pystyyn korkealla pelanneen linjan taakse (linja oli tietysti noin korkealla tukeakseen korkeaa prässiä, jottei keskikentän ja puolustuslinjan väliin jäänyt tiloja, joihin pelata ja kääntyä). Kotijoukkue selvittää kuitenkin 2v2-tilanteen puolustuslinjassaan, kun Olabisi voittaa juoksukilvan. Tepsin yläkolmikon yhteispeli kuitenkin vakuutti alusta asti ainakin siinä mielessä, että he näkivät toistensa juoksuja ja liikkeitä, joten Johansson oli hyvin saanut lyhyessä ajassa iskottua haluamiaan teesejä käytäntöön.


RoPSkin oli toki varmasti sen verran scoutannut Johanssonin viimeisiä pelejä, että he osasivat odottaa noita syöttöjä kohti yläkolmikkoa. Tässä tilanteessa Koponen on pakotettu pitkään avaukseen ja Vahtera on laskeutunut ajoissa puolustuslinjan tueksi luomaan 6v3-ylivoiman sen sijaan, että hän olisi aavistellut Koposen avaavan esimerkiksi kohti sivurajoja, vaan vaikutti kyllä siltä, että RoPS melkeinpä tiesi ja arvasi, että kaikki pitkät syötöt tullaan suuntaamaan kohti kolmea ylintä pelaajaa eikä esimerkiksi wingbackeille Alhassanille tai Varmaselle.


Toisen jakson alusta mallinäyte vielä siitä, kuinka Koponen avaa alhaalta suoraan kylmästi kohti kapealla olevaa yläkolmikkoa. Muzaci tulee vastaan voittaen ykköspallon juniori-Niskaa vastaan ja nikkaa sen eteenpäin juosseille Tehelle ja Pyyhtiälle, joista Tehe pääsee palloon käsiksi, rynnii ohi Katzin ja pääsee puolittaiseen maalipaikkaan. Tätä on varmasti paljon luvassa loppukaudellakin Tepsin peleissä.

Lainaus

Melko pitkälti laitojen kautta Morton loi maalipaikkansa noissa koosteissa. Yksi tapa oli se, että wingback imi itseensä vastustajan laitapuolustajan ja sitten kärkiparin alapuolella pelannut hyökkäävä keskikenttäpelaaja Telfie leikkasi laitapuolustajan selustaansa jättämään tyhjään tilaan.


Kärkipari pysytteli keskellä lähellä toisiaan. Muita kohdepelaajia boksissa ei sitten juuri koskaan ollutkaan.


Telfie voitti oman 1v1-tilanteensa boksin reunalla ja pääsi kuljettamaan kohti maalia. Hän antoi matalan keskityksen, jonka vaihtokärki Dallas pudotti Kiltielle ja tämä pyssytti oikeaan alakulmaan voittomaalin.


Tässä kuvassa Telfie leikkaa taas tyhjään tilaan laitapuolustajan takana ja kärkipari liikkuu samalla boksiin keskitystä varten.


Toiselta jaksolta kuva, kuinka kärkipari on taas boksissa ja hyökkäävä keskikenttäpelaaja on liikkunut oikeaan laitaan.


2-2 tasapelistä kuva siitä, kuinka vasemman wingbackin keskittäessä taas kerran vain kärkipari on kohdealueella eli keskikentältä ei välttämättä ihan hirveästi tulla näkemään juoksuja boksiin asti TPS:ssäkään. Painottomalla puolella on toki sitten vielä kolmas pelaaja ja tämä keskitys leijailikin aina hänelle saakka oikealle sivurajalle.


Myös TPS hyökkäsi vahvasti laitojen kautta ja juuri siten, että wingback imi vastustajan wingbackin/myöhemmin laitapuolustajan itseensä ja joku yläkolmikosta leikkasi vastustajan selustaansa jättämään tilaan. Esimerkiksi tässä Pyyhtiä on liikkunut laitaan lähelle Alhassania ja pudottaa tälle pallon. Heti sen jälkeen hän spurttaa wingback-Hyvärisen (joka on tullut Alhassania vastaan) selustassa olevaan tilaan, mutta Vahtera oli myös liikkunut laitaan ja sai katkottua tilanteen rajaheitoksi.


Alhassan heitti rajaheiton laitaa pitkin ylös eikä ympyröity Hyvärinen ihan yltänyt katkoon. Näin ollen Katz jää yksin Teheä ja Pyyhtiää vastaan. Tehe houkuttelee Katzin iholle ja syöttää sitten Pyyhtiän juoksulinjalle. Pyyhtiän blokattu takaviistokääntö johti lopulta kulmapotkuun, josta TPS teki avausmaalinsa.


28. minuutilla Pikkarainen antaa murtavan syötön puolustuslinjan etupuolelle.


Muzaci tulee vastaan Katz selässään. Hän pudottaa pallon Alhassanille, jota Hyvärinen lähtee prässäämään ja samalla Muzaci spurttaa Hyvärisen selustaan jäävään tilaan.


Katz kuitenkin seuraa miehensä erinomaisesti loppuun saakka ja voittaa tilanteen. Keskellä Pyyhtiäkin oli hyvin Olabisin kontrollissa. Vastaavia liikkeitä nähtäneen ensi torstaina Veritaksellakin, kun kolmen alakerralla niin ikään pelaava Honka saapuu kylään.


Erona Mornockin koosteisiin oli kuitenkin siinä, että silloin boksissa oli vain kaksi kohdepelaajaa, mutta tässä pelissä Tepsin keskustan kaksikosta toinen teki usein myös juoksun rangaistusalueelle asti, jolloin siellä oli kolme tai jopa neljä kohdetta. Tässä kuvassa Lähde on tehnyt juoksun Tehen ja Pyyhtiän seuraksi. Muzaci jää boksin reunalle sen jälkeen, kun hän oli jakanut pallon laitaan Alhassanille. Painottomalta puolelta Varmanen kirmaa taka-alueelle. Johansson muistaakseni puhuikin ennen peliä haastattelussa, että vastustajan rangaistusalueella pelaamiseen on kiinnitetty huomiota ja tässä se nyt tarkoitti sitä, että sinne todella tehtiin juoksuja.


Tepsin kahdessa viimeisessä maalissa toteutuivat melko hyvin viimeisimpien näytteiden periaatteet. 2-1 maaliin johtanut hyökkäys käynnistyy siitä, kun Alhassan katkoo puolustuslinjassa Hyvärisen noston.


Kakkospallo jatketaan kohti Teheä, joka tulee yläkolmikosta vastaan ja vaihtaa puolta haltuunoton jälkeen.


Varmanen nousee painottomalta puolelta ja saa haltuun Tehen puolenvaihdon. Hän houkuttelee RoPsin vasemman laitapuolustajan Niskan (isännät vaihtoivat siis neljän alakertaan kesken pelin) iholleen. Samalla rutkasti juosseen Pyyhtiän tilalle vaihdosta tullut Ääritalo spurttaa Niskan selustaan jääneeseen tilaan.


Varmanen jatkaa pallon eteenpäin Ääritalolle ohi Niskan. Olabisi ei ehdi peittämään kunnolla, koska hän juoksi aluksi vain kohti omaa maalia eikä lähtenyt seuraamaan Ääritalon juoksua kuin vasta sitten, kun Katz ohjasi häntä kädellä, mutta sitten oli jo liian myöhäistä, kun Ääritalo ehti ottaa pallon käytännössä haltuun ja katsoa, missä omat ovat.


Taka-alueella olikin 2v1-ylivoima Hyväristä vastaan eikä Tehellä ollut ongelmia putata palloa reppuun. Lähde teki taas keskikentältä juoksun kolmanneksi kohdepelaajaksi boksin sisälle. Myöhempänä on vielä lisää esimerkkejä transitioista, mutta tässäkin toteutui Johanssonin halu nopeisiin tilanteenvaihtoihin riistojen jälkeen. 15 sekunnissa pallo oli vastustajan maalissa Alhassanin katkon jälkeen.


Voittomaali ei paljoa eronnut edellisestä osumasta. Holma vuorostaan kampeaa vastustajan irti pallosta puolustuslinjassa.


Muzacin korvannut Latonen tulee vastaan yläkolmikosta ja samalla Varmanen spurttaa laitapuolustajan selustaan.


Latonen pudotti pallon Moundille, joka antoi oivan murtavan syötön Varmasen juoksulinjalle. Sen jälkeen Latonen jatkoi liikettään pystyyn viedäkseen Olabisin huomion ja Ääritalo puolestaan vei Katzin takatolpalle, jotta Lähteen korvanneelle Peräaholle jäisi tilaa takaviistoon.


Kuten näkyy, kahden yläkolmikon pelaajan lisäksi kolmas mies boksissa on Lähteen roolin omaksunut Peräaho, jonka Malolo jätti täysin kontrolloimatta rangaistusalueella. Varmanen näki tämän, syötti takaviistoon ja Peräaho viimeisteli takakulmaan kliinisesti.

Puolustusmuoto, rangaistusalueen puolustaminen ja etäisyydet wingbackeista toppareihin:

Lainaus

Paperiryhmitys oli 5-3-2, mutta pallottomana muoto oli jopa 5-4-1, kun toinen kärjistä laskeutui vasemmaksi laituriksi.


Linjojen väliin on kuitenkin jäänyt valtava tila, josta vastustaja voi noukkia palloja jalkaan. Tämä oli ensimmäinen huolestuttava huomio Johanssonin kyvystä organisoida puolustuspelaaminen, mutta pitää toki muistaa, että tämä oli vain yksittäinen tilanne koosteissa ja pelaajathan siellä kentällä loppuviimein ovat huolehtimassa linjojen välisestä tiiviydestä.


Viimeiseksi jääneessäkin pelissä toinen kärjistä liikkui puolustamaan vasenta laitaa, mutta tässä muoto oli ehkä lähempänä 5-2-3:a. Yhtä kaikki, yhdeksän pelaajaa pallon alla lienee ollut se suunnitelma omalla kenttäpuoliskolla.


Oman rangaistusalueen puolustaminen vaikutti sen sijaan jonkinlaiselta ongelmalta koosteissa. Hieman tuli mieleen jopa Paatelaisen ajan Huuhkajat. Mielenkiintoista oli myös se, että monesti etäisyys wingbackista laitatoppariin venyi suureksi, jolloin keskikenttäpelaajien tehtävä oli tukkia välit kuten tässäkin kuvassa tapahtuu. Vastustajan laituri on leveydessä ja houkutellut itseensä wingback Tumiltyn. Mortonin oikea toppari ei kuitenkaan lähde omasta boksista mihinkään, vaan pysyy siellä kahden muun topparin kanssa ja keskikenttäpelaajan tehtävä on nuolen osoittamalla tavalla huolehtia tilasta, joka syntyy, kun vastustaja venyttää Mortonin muotoa sivuttaissuunnassa.


Keskityksen lopulta lähtiessä Mortonilla on ylivoima, mutta kuitenkin vain osa vastustajista kontrollissa. Taka-alueella näkyy yksi vapaa vastustaja ja samoin ennen kaikkea keskellä ympyröityjen kaksinkamppailuparien keskellä.


Keskitys putoaa juuri keskelle parhaalle maalintekosektorille, mutta McCrorien uskomaton pelastus estää maalin synnyn.


Vaihteeksi kuva viimeiseksi jääneestä pelistä. Etäisyys wingbackeista toppareihin on taas suuri, joten keskikenttäpelaaja laskeutuu tukkimaan tilaa.


Vasen wingback Iredale ei saanut laidalla vastustajan jalkaa kuriin eikä tuo keskikenttäpelaajakaan saanut katkottua matalaa syöttöä boksiin. Toppareilla on ylivoima, mutta oikein kummallakaan ei ole tilanne kontrollissa eli ylivoimasta huolimatta kommunikaatio ei pelannut. Samalla Mortonin alas pudonnut keskikenttäpelaaja ei seuraa boksiin suuntautuvaa juoksua keskityttyään liiaksi palloon.


Jälleen vain maalivahdin mainio vastaantulo estää maalin synnyn.


Jos Mornockilla oli usein yhdeksän miestä pallon alla 5-4-1 muodossa, TPS puolusti alussa lähinnä seitsemällä pelaajalla jättäen Pyyhtiän, Tehen ja Muzacin odottelemaan riistoja, joiden jälkeen yhden heistä tehtävä oli tulla palloa vastaan kahden muun spurtatessa pystyyn näin kärjistetysti. Johansson halusi siis jättää kolme pelaajaa vastaisku-uhaksi.


Siihen toki oli varaakin, kun boksin puolustaminen toimi paljon paremmin kuin koosteissa Mornockilla. Tässäkin topparit pitävät hyvin kurissa kotijoukkueen pelaajat ja Koponen koppaa kaukaa tulleen ponnettoman puskun.


Vasta viimeisellä vartilla TPS puolusti ensi kerran 5-4-1:llä johtoasemaa turvatakseen ja silloin kärjistä toinen Muzaci laskeutui vasemmaksi laituriksi aivan kuten Mornockin toinen kärki oli tehnyt yli vuosi sitten.


Toinen ero oli se, että keskikenttäpelaajat eivät tukkineet aukkoja, jotka syntyivät wingbackien ja laitimmaisten topparien väleihin, vaan laitatopparit kavensivat kohti laitaa jättäen keskustan vähemmän miehitetyksi hetkellisesti. Esimerkiksi tässä Varmanen irtoaa kiinni Niskaan, mutta Lähde ei lähde juoksemaan alemmas, vaan pysyy keskelle ja Holma kaventaa laitaa kohti.


Keskikenttäpelaajat tukkivat aukot vain, jos heidän miehensä yrittivät tehdä juoksuja noihin väleihin kuten esimerkiksi tässä, jossa Varmanen irtoaa syvällä omalla alueella kohti Niskaa ja kun vastustaja yrittää haavoittaa Varmasen ja Holman väliin jäävää tilaa, Strasserin korvannut Moundi seuraa hyvin juoksun ja täyttää syntyneen tilan, jotta vaaraa ei pääse syntymään. Erinomaista näkymätöntä työtä.

Organisoitu prässi:

Lainaus

Mortonin organisoitu korkea prässi ei hirveästi vakuuttanut koosteissa, vaan siitä tultiin ohi kombinaatioilla, kun puolustuslinja vetäytyi turhan aikaisin ajoittain ja viisi ylintä pelaajaa hävisi 1v1-tilanteita. Tässä pelissä vastustajakin pelasi kolmella topparilla ja wingbackeilla, joten jokaiselle pelaajalle löytyi kätevästi oma vastinpari. Johanssonin luotsaama Morton prässääkin ylhäältä miesvartioinnilla. Mortonin oikea wingback Tumilty on kuitenkin vähän myöhässä puolustamassa vastustajan vasenta wingbackia, joka pystyy jatkamaan pallon keskelle ohi prässin.


Keskellä Mortonin oikea toppari lähtee peruuttamaan sen sijaan, että hän iskisi kiinni ja yrittäisi pysäyttää hyökkäyksen suojaamatonta puolustuslinjaa vastaan, kun viisi ylintä Mortonin pelaajaa on ohitettu. Vierellä toki myös toinen puolustavammista keskikenttäpelaajista juoksee kohti omaa maalia, koska hän on alivoimaisena kahta vastustajaa vastaan, sillä toinen vastustajan kärjistä oli laskeutunut puoleen kenttään.


Ylemmäs jäänyt kärki spurttaa pystyyn samalla, kun ilman oikean topparin prässiä jäänyt pelaaja saa vapaasti jalka avoinna lähettää pystysyötön linjan taakse. Seurauksena oli puolittainen läpiajo, mutta ei maalia.


Kolmanneksi viimeisessä 2-2 tasapeliin päättyneessä ottelussa avausmaali syntyi samanlaisesta tilanteesta eli vastustaja tulee prässin ohi kombinaatiolla, kun vasemman wingbackin selustaan on jäänyt tilaa vastaavasti hänen oltuaan myöhässä tukemassa prässiä.


Vastustaja pääsee rullaamaan edeltävän tilanteen tapaan kohti suojaamatonta puolustuslinjaa. Keskellä olisi ollut pelaaja vapaana, mutta pallollisen pelaajan yksilötaito riitti tuplattunakin leikkaamaan välistä keskelle ja laukomaan pallon takakulmaan. Vaikuttaa siis siltä, että korkean ja puolikorkean prässin hiomisessa Johansson olisi voinut tehdä Skotlannissa parempaakin työtä, vaikka nämä ovatkin vain yksittäisiä esimerkkejä. On jännittävää nähdä kuitenkin se, että jos TPS:ssäkin Johansson peluuttaa viiden alakertaa, kuinka monta kertaa vastustaja pääsee hyökkäämään kohti suojaamatonta puolustuslinjaa pelin aikana prässin murruttua ylempänä.


Toisin kuin Mornock, TPS ei prässännyt mitenkään aggressiivisesti ylhäältä asti, vaan vetäytyi melko herkästi tällaiseen asetelmaan keskiympyrän yläkaarelle. Se antoi vieraiden kolmen alakerran kuljettaa palloa tähän pisteeseen asti. TPS puolusti paperiryhmityksen mukaisesti 5-2-1-2:lla. Tehen ja Muzacin tehtävä oli sinkota prässäämään laitatoppareita, jos Olabisi siirsi pallon näille. Olen ymmärtänyt, että Olabisi ei ole se kaikkein paras toppari pallollisena, joten varsinkin hän sai tuossa keskellä pitää palloa ihan rauhassa varsinkin, kun Pyyhtiä aina merkkasi joko Vahteran tai Malolon eli toisen RoPSin keskustan keskikenttäpelaajista. Strasser oli Pyyhtiän alapuolella estämässä syöttöjä Vahtera/Malolo-kaksikosta sille, jonka Pyyhtiä jätti merkkaamatta ja Lähde puolestaan seurasi mahdollista RoPSin yläkolmikosta palloa vastaan tullutta pelaajaa (lähinnä Carr putosi välillä hakemaan palloa alempaa). Näin ollen Olabisille ei ihan hirveästi jäänyt tilaa syöttää varsinkaan keskustaan, joka oli tukossa ja jos hän siirsi pallon viereen, Tehe ja Muzaci iskivät kiinni Katziin ja Kantolaan.


Tässä on kuva neljänneltä minuutilta siitä, kuinka TPS näennäisesti antoi painetta ylhäältä asti, kun RoPSilla oli vapaapotku syvältä omalta alueelta. Pyyhtiä merkkaa nyt vuorostaan palloa hakemaan tulevan Vahteran, mutta toppareilla on 3v2 ylivoima Teheä ja Muzacia vastaan (4v2 maalivahti mukaan luettuna), joten heillä ei ole ongelmia pallotella tietään ohi ylimmän prässilinjan.


RoPS kierrättikin pallon Katzille, joka lähti nostamaan jalalla, kun Tehe oli pelattu ulos tilanteesta ylempänä. Strasser on kuitenkin kokeneena konkarina sijoittunut mainiosti eikä Katz löydä syöttöväylää eteenpäin, joten hän kääntyy ja palauttaa pallon keskitoppari Olabisille. Näin ollen TPS ehtii ryhmittyä keskiblokkiinsa takaisin. Tehen ja Muzacin alivoimasta johtuen heidän oli melko turha edes yrittää riistoja ylhäällä, vaan oli järkevämpää vain ryhmittyä tuohon yläkaarelle organisoituun muotoon ja antaa RoPSin tulla lähemmäs puolta kenttää suosiolla, koska se avasi myös tilaa selustaan riistojen jälkeisille hetkille. Ehkä Johansson oli myös ottanut opiksi Mornockin ajoista ja halusi nyt pitää suosiolla linjojen välit tiiviinä eikä yrittää väkisin riistää palloa ylhäältä miesvartiointiprässillä, jollaista Inter käytti esimerkiksi kotipelissään HJK:ta vastaan. Sillä se toimi, koska yksilöt olivat laadukkaita ja valmennus priimaa, mutta Tepsin rosterille järkevämpi lähestymistapa oli yrittää riistoja puolessa kentässä ja iskeä sitten vastaan tehokkaasti. Samalla Johansson eliminoi melko hyvin riskin sille, että prässi ohitettaisiin ja vastustaja pääsisi jatkuvasti juoksemaan kohti suojaamatonta puolustuslinjaa. Tuo oli siis yksi ongelmista koosteiden perusteella Mornockissa.


Strasserista vielä pari huomiota tämän osion loppuun. Hän luki kyllä hyvin tilanteita, joissa nousta ikään kuin Pyyhtiän rinnalle merkkaamaan Vahteran/Malolon. Tässä tapauksessa se on Vahtera, kun Pyyhtiä kontrolloi Maloloa RoPsin pyrkiessä vaihtamaan painopisteen oikealle laidalle, mutta Strasser esiintulollaan estää sen tapahtumisen Vahteran kautta.


Jokunen minuutti myöhemmin seuraava kuva siitä, kuinka TPS tekee Vahteran ja Malolon pelikyvyttömiksi vartioinnilla puolessa kentässä. Katzilla on hetki aikaa etsiä vapaata syöttöpaikkaa ennen kuin Tehen prässi tulee iholle, mutta eihän tuosta oikein voi pelata kuin alibisyötön sivurajaa pitkin Hyväriselle, johon Alhassan irtoaa kiinni, jos Katz syöttää sivurajaa pitkin.


27. minuutilla RoPS yrittää kierrättää palloa taas vasemmalta oikealle vieraiden muotoa liikuttaakseen ja väsyttääkseen, mutta kun näin tapahtuu, Strasser irtoaa taas Lähteen vierestä ylemmäs kiinni Vahteraan. Olabisi on jätetty taas ilman prässiä keskitopparina.


Nyt hän kuitenkin väläyttää osaamistaan ja löytää murtavalla syötöllä maitse ylhäältä vastaan tulevan Kaukuan, jota Pikkarainen ei saa kuriin selkäpuolelta. Samalla Vahtera pyörähtää irti Strasserista.


Kaukuan yhden kosketuksen jatko Vahteran juoksulinjalle antaa hänelle mahdollisuuden tempokuljetukseen kasvot maalia kohti edessään suojaamaton puolustuslinja, kun Strasser jää ratkaisevasti jälkeen. Hernandez yrittää taklata irtoamalla linjasta, mutta Vahtera siirtää pelivälineen sivuun. Carr ja Tamminen leikkaavat samalla linjan taakse, mutta...


... Vahteran ratkaiseva syöttö viipyy sen verran, että Varmanen ehtii liukukatkoon.Tämän esimerkin päähuomio oli siinä, että tuossa Strasserin roolissa oli omat riskinsäkin eli hän ei ole kaikkein vikkelin jalalla ja jos vastustaja pääsee hänestä ohi kuten tässä, ongelmia on luvassa. Ihan liikaa RoPS ei kuitenkaan kyennyt tällaisia kombinaatioita pelaamaan keskustan kautta.
« Viimeksi muokattu: 02.08.2020 klo 14:46:58 kirjoittanut Salming »
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #28 : 02.08.2020 klo 12:58:45

Vastaprässi ja transitiot:

Lainaus

Välitön vastaprässääminen vaikutti sen sijaan toimivan hyvin. Puolustuslinjasta irrottiin tarvittaessa reilusti vastustajan puoliskolle tukemaan menetysten jälkeistä vastaprässiä.


Seurauksena oli nopeita kääntöjä ja puolittaisia maalipaikkoja.


Tässäkin toppari katkoo hyvin ilmasta.


Vain vastustajan rike sivurajalla estää nopean monen pelaajan vastahyökkäyksen synnyn.


Vielä yksi erillinen kuva siitä, kuinka toppareista Kilday on tullut menetyksen jälkeen estämään vastustajan kääntymisen tempokuljetukseen. Seurauksena on pakollinen pudotus maalivahdille, joten vastustajan nopea hyökkäys pysähtyi onnistuneesti ennen kuin se ehti alkaakaan.


Kolmannelta minuutilta kuva siitä, kuinka Tepsinkin vastaprässi oli rohkeaa kuten Mornockilla. TPS on yrittänyt prässätä ylhäältä menetyksen jälkeen. Kompally on avannut paineen alta pitkän pallon, mutta puolustuslinjasta Alhassan irtoaa reilusti vieraiden puoliskolle ja voittaa ykköspallon Hyväristä vastaan katkaisten siten vastaiskun synnyn.


37. minuutilla Alhassan on keskittänyt blokkiin ja yrittää heti vastaprässätä pallon takaisin.


Hänet ohitetaan perussyötöllä, mutta sen jälkeen Pikkarainen vuorostaan seuraa pitkälle RoPSin puoliskolle asti Carrin vastaantulon.


Pikkarainen pakotti Carrin ahdistettuna vaikeaan ja epätarkkaan sokkosyöttöön oikeaa laitaa pitkin ylös ja sillä aikaa Hernandez ehti puolustamaan selustaa ennen kuin Banza ehti palloon.


Siirrytään vielä 63. minuutille. Muzaci on ruuhkan keskellä kammettu irti pallosta. Sen jälkeen pallo on pelattu heti eteenpäin tähän asetelmaan, mutta Holma on nyt vuorostaan irronnut alimmasta linjasta estämään vapaan kääntymisen tempokuljetukseen.


Holma ei kuitenkaan saanut selkäpuolelta estettyä yhden kosketuksen jatkoa Niskan juoksulinjalle, joten seuraavaksi Hernandez yrittää pysäytystä tuloksetta.


Viimeisenä lukkona on kuitenkin Pikkarainen, joka pitää Banzan kurissa ja katkoo samalla keskityksen. Vaikka RoPS muutaman kerran onnistui tulemaan välittömän vastaprässin ohi, yleensä Tepsin puolustuslinjassa joku kuitenkin hoiti tilanteen kunnialla lopulta. Tässä näytteessä se oli Pikkarainen ja edellisessä tilanteessa Hernandez.


Yhdeksännellä minuutilla Varmanen antoi puolestaan heikon syötön välikaistalle kohti Lähdettä. TPS yrittää vastaprässätä kolmella pelaajalla pallon takaisin tuloksetta.


Kuusi keltaista pelaajaa on pelattu ulos tilanteesta yhdellä syötöllä keskelle Kaukualle, joka pääsee vapaasti kuljettamaan.


Hernandez kuitenkin näkee loistavasti tilaisuutensa riistoon, kun yksi kosketus karkaa vähän liian eteen ja sen jälkeen Kaukua pysähtyykin kuin seinään. Tässäkin tilanteessa TPS yritti kyllä rohkeasti prässätä menetyksen jälkeen, mutta vuoti sen verran, että jälleen tarvittiin yksilötaitoa puolustuslinjasta vastahyökkäyksen lopulliseen pysäyttämiseen.


Muutama esimerkki vielä Tepsin omista vastahyökkäyksistä. Strasser katkoo puolessa kentässä ja heti sen jälkeen wingbackit lähtevät räjähtävästi pystyyn huolehtimaan leveydestä, kun yläkolmikko keskellä rynnistää boksiin.


Alhassanin keskitys putosi Pyyhtiälle, joka ei kuitenkaan päässyt kunnolla palloon käsiksi.


Kakkospallon Tehe tykitti ylärimaan tästä kohdin.


23. minuutilla Katzin syöttö vasemmalla jalalla ei löydä Maloloa keskeltä, vaan valuu muodon sisään Strasserille asti.


Strasser pelasi eteenpäin Tehelle ja samalla Alhassan on taas spurtannut laitaa pitkin ylös.


Kuten näkyy, Varmanen nousee painottomalta puolelta boksiin taas kuten edeltävässäkin tilanteessa.


Alhassanin pallo laskeutuu taas Pyyhtiälle, joka hakee litmasia tuloksetta. Kantola oli tilanteessa melko statisti. Kuten edeltävässä esimerkissä, tässäkin TPS käänsi pelin nopeasti kuten Johansson halusi Mornockissakin ja hyökkäsi viiden pelaajan voimin wingbackien spurtatessa pystyyn tukemaan kolmea ylintä pelaajaa. Saapa nähdä, että miten jatkossa esim. Rähmösellä riittää virtaa 90 minuutin ajan toteuttaa samaa roolia kuin Varmanen tässä pelissä.


25. minuutilta seuraava poiminta. Hyvärinen on lähtenyt kuljettamaan itse Tepsin muodon sisään.


Holma kuitenkin lukee loistavasti poikittaissyötön ja pelaa heti Muzacille.


Tässä kuvassa näkyy hyvin se, kuinka topparien takana on tilaa hyödynnettäväksi riistojen jälkeen eli jotta tuo tila syntyi, TPS antoi RoPSin tulla melko rauhassa puoleen kenttään ja pyrki tosiaan tämän esimerkin kaltaisiin katkoihin puolessa kentässä.


Muzaci jatkoi Tehelle, joka pudotti Pyyhtiälle. Olabisi onnistui kuitenkin pitämään Muzacin pystyjuoksun kurissa eikä vaaraa syntynyt tällä kertaa. Tulevat mustavalkoisten vastustajat lienevät toki RoPSia paljon huolellisempia pallollisena nyt, kun he tietävät vielä paremmin, mihin TPS pyrkii.


Osion loppuun on hyvä purkaa vielä RoPSin 1-1 tasoitus. Ensin Holma katkoo boksissa haaston liukutaklaamalla.


Pallo kimpoaa suoraan Muzacille ja samalla Tehe lähtee kiihdyttämään topparien selustaan.


Muzaci aikailee sen verran, että Malolo ehtii blokkaamaan syötön Olabisin selustaan kohti Teheä. Pelin suunta vaihtuu.


Strasser useasti luki oikein hetket, jolloin irrota kiinni Vahteraan/Maloloon Pyyhtiän rinnalle, mutta nyt hän on myöhässä, kun pallo pelataan laidalta keskelle Vahteralle ja hänen kauttaan kierrätys Hyväriselle painottomalle puolelle sujuu vaivatta, kun Strasser on tosiaan hieman myöhässä eikä ehdi häiritä Vahteraa.


Hyvärinen pääsee kuljettamaan hyökkäyskolmannekselle asti, kunnes Pikkarainen pakottaa hänet syöttämään sivurajalle. Banza on jäänyt leveyteen, kun Hyvärinen kuskasi palloa välikaistaa pitkin. Laitakaistalle jää eristetty 1v1-tilanne Alhassania vastaan, mutta laadullisesta ylivoimasta en missään nimessä puhuisi, kun Banzaa vastassa on nimenomaan alkukaudella vakuuttanut Alhassan.


Tällä kertaa kuitenkin Banza sai jalan vapaaksi peippailujen jälkeen ja upea laukaus painui takakulmaan ohi Koposen.

Erikoistilanteet:

Lainaus

Kulmapotkuissa sen sijaan vastustajan boksissa voi olla jopa seitsemän pelaajaa yhtä aikaa.


Kaksi etualueella/vitosen viivan sisässä, kaksi keskellä parhaalla sektorilla ja kolme taka-alueella (yksi pelaajista on vähän piilossa vastustajan takana tässä kuvakaappauksessa). Rangaistusalueen reunalle on jäänyt yksi pelaaja ja kuvan ulkopuolella on vain yksi pelaaja varmistamassa alempana.


Runsas pelaajamäärä mahdollistaa kakkospallojen voittamisen ylhäällä. Rangaistusalueen reunalla aluksi ollut pelaaja on liikkunut pelattavaksi vasempaan puolitilaan ja laittaa sieltä uuden keskityksen maalille. Kohdealueella on 4v4-tilanne ja seurauksena oli Mortonille rangaistuspotku, kun yhtä heidän pelaajaa työnnettiin selästä. Kiltie upotti pilkun sisään, mutta toisesta peräkkäisestä vierasvoitosta huolimatta Johanssonia ei tämän illan jälkeen Mortonin peräsimessä enää nähty.


Seitsemää kohdepelaajaa TPS ei sentään nostanut kulmissa boksiin, vaan kuusi. Tehe oli aina pilkun tuntumassa. Vitosen alueelle ahtautuivat topparit, Strasser ja Muzaci, kun RoPS oli vuotanut siellä aiemmissa peleissä. Lähteen rooli oli rangaistusalueen reunalla odotella kakkoskuulia. Wingbackit Alhassan ja Varmanen varmistivat alempana kuvan ulkopuolella.


Pyyhtiän ulkokierteinen ensimmäinen kulma laskeutui nätisti vitosen viivalle kohti Holmaa ja Strasseria. Jälkimmäinen puski ylärimaan, vaikkei päässyt optimaalisesti pallon päälle.


Parin minuutin päästä asetelma oli sama. Nyt pallo kaarsi taka-alueelle, jossa Hernandez alisti Kantolaa.


Pikkarainen oli hereillä kakkospallossa ja puttasi sen sisään.

Lainaus

Sivuvapaapotkuissakin ainakin viisi pelaajaa on boksissa hämmentämässä ja pari pelaajaa sitten boksin reunalla. Kahdeksas mies juoksee myös ylös oltuaan hetkellisesti kuolleen pallon takana eli periaatteessa erikoistilanteen antajan lisäksi jälleen vain yksi pelaaja on alempana varmistamassa kuvan ulkopuolella.


Sivuvapaapotkuissa asetelma oli sama kuin kulmissa. Pyyhtiä oli erikoistilannevastuussa, wingbackit jäivät alas ja Lähde oli boksin reunalla. Kohdealueella on sama kuusikko kuin kulmapotkuissa. Tämä keskitys jäi kuitenkin matalaksi ja RoPS purki sen vaivatta etualueelta.

Lainaus

Kulmapotkujen puolustamisesta ei näkynyt koosteissa näytteitä kuin pelissä Falkirkia vastaan. Tässä pelissä se hoitui kaavalla 4+5+1. Neljä pelaajaa puolusti viiden metrin aluetta. Viisi pelaajaa otti vartiointiin vastustajan viisi kohdepelaajaa ja ylimääräinen kenttäpelaaja kyttäsi kakkospalloja boksin reunalla. Ihan hirveästi tuo ei siis eroa tavasta, jolla TPS on tällä kaudella puolustanut minun näkemissäni peleissä eli Pikkarainenkin asetti neljä pelaajaa vitosen alueelle ja yhden huolehtimaan rangaistusalueen reunasta, mutta varsinaisia vartioijia oli boksissa viiden sijasta vain kolme, kun Jakonen ja Alhassan ottivat pois lyhyet variaatiot/peittivät etualuetta.


Kulmapotkujen puolustamisessa Tepsillä oli käytössä 4+4+2-malli, jolla he puolustivat ensimmäisenkin kulman eli neljä pelaajaa puolusti aluetta Koposen ympärillä. He olivat Holma, Pikkarainen, Varmanen ja Strasser. Varmanen oli samalla tolppamies ja Holma puolusti takatolpan aluetta. Myös Alhassan on vitosen alueella, mutta tuo johtuu siitä, että hän käveli sinne, koska Vahterakin teki niin. Alhassanin lisäksi vartiointipuuhissa olivat Hernandez, Muzaci ja Pyyhtiä, mutta kuten kuvasta näkyy, Pyyhtiä jäi alivoimaiseksi kahta ropsilaista vastaan. Lähde ja Tehe odottivat kakkospalloja alueen reunalla ja tuosta kaksikosta Tehe irtosi tarvittaessa estämään lyhyitä variaatioita. Isäntien ensimmäisen kulman lopputuloksena oli keskitys suoraan Koposen näppeihin.


Tässä on tunnin kohdalta varmistus tuolle 4+4+2-puolustustavalle. Neljällä pelaajalla ja Koposella on 5v2-ylivoima viiden metrin alueella. Pilkun tuntumassa on 4v4-asetelma puolestaan Alhassanilla, Ääritalolla, Hernandezilla ja Muzacilla neljää ropslaista vastaan. Lähde ja Tehe ovat irti muista.


Viisi minuuttia ennen täyttä aikaa RoPS tuli hetkeksi tasoihin kulmapotkumaalilla. Asetelma on muutoin sama, mutta Tepsillä on Koposen edessä nyt vain 3v2-ylivoima, kun Pikkarainen on irronnut ympyröidyltä tontiltaan rangaistusalueen reunalle saakka luomaan 2v2-tilanteen Maloloa ja Pyynyä vastaan yhdessä Tehen kanssa. Lähteen korvannut Peräaho puolustaa yksin boksin reunaa keskiakselilla. Pilkun tuntumassa on yhä 4v4-vartiointitilanne.


Malolon sisäkierteisen pallon lähtiessä ilmaan pilkun tuntumassa pelaajat ovat vielä hyvin kontrollissa. Jopa ympyröity Moundi on oikealla puolella Hyväristä. Vitosen alueella Ääritalo kontrolloi alueen lisäksi yhtä pelaajaa kuten Holmakin. Varmanen on se kolmas mies Koposen vieressä.


Malolon pallo laskeutuu siihen kohtaan, josta Pikkarainen oli poissa aiempiin kulmapotkuihin verrattuna. Samalla Moundi hukkasi ihan totaalisesti Hyvärisen kuten kuvasta näkyy jääden useamman metrin päähän. Malolon pallo putosi vielä sopivasti tarpeeksi etäälle Ääritalosta ja Hyvärinen juoksi nikkaamaan sen sisään karistettuaan Moundin iholtaan. Alkukaudellahan Pikkaraisen alaisuudessa TPS puolusti vastaavasti kulmia viemällä kaksi pelaajaa kulmalipun läheisyyteen aina, kun vastustajallakin oli siellä kaksi pelaajaa eli erikoistilanteen antaja ja lyhyen variaation tarjoaja. Minusta tuo on kuitenkin melko turhaa, koska lähes kerran kerrasta erikoistilanteen antaja saa keskitettyä pallon maalille asti yli sen pelaajan, joka on tuossa Pikkaraisen paikalla olevinaan blokkaamassa samalla matalampia palloja. Kyllä tuonne kulmalipulle voisi jättää 1v2-alivoiman ja mieluummin panostaa siihen, että rangaistusalueella on enemmän porukkaa purkamassa keskityksiä. Jos Pikkarainen ei olisi lähtenyt Tehen seuraksi kulmalipun läheisyyteen, kenties RoPSin 2-2 maali olisi jäänyt syntymättä eli Moundin nukahdus ei olisi tullut kalliiksi, kun Pikkarainen olisi ollut voittamassa ykköspallon ennen Hyväristä juuri siinä kohdassa, missä hän oli edellisissä kulmapotkuissa. Alla on muistutus vielä siitä, mitä tapahtui Suomen Cupissa, kun TPS puolusti samalla tavalla kulmia kuin RoPSin tasoituksessa.


Sitten voittomaalin kimppuun. Atom ja Schüller olivat vaihtaneet rooleja eli Atom meni tarjoamaan lyhyen vaihtoehdon ja Schüller oli boksin reunalla, joten Latonen seurasi katseellaan Schülleriä ja Jakonen huolehti Atomista samalla, kun Alhassan yritti hyppäämällä pysäyttää Lingmanin keskityksen ennen kuin se menisi kohdealueelle.


Rähmösellä ja Tehellä ovat omat miehensä Tenho ja Väyrynen hyvin kontrollissa, mutta sen sijaan Muzaci on hukannut O'Shaughnessyn ja on tämän väärällä puolella kuten kuvaan piirretty pieni viiva näyttää. Etutolpalla puolestaan Riski on kolmannen kerran perätysten liikkunut kulmapotkun lähtiessä ilmaan Strasserin etupuolelle ja tällä kertaa kolmas kerta toden sanoo...


... Lingmanin keskitys laskeutuu täydellisesti juoksunsa ajoittaneen Riskin päähän ja tämä jatkaa pallon Strasserin edestä kohti etutolppaa, jonne kirmaa ilman estelyitä O'Shaughnessy puttaamaan pallon maaliviivalta sisään.
« Viimeksi muokattu: 02.08.2020 klo 13:05:16 kirjoittanut Salming »
pizza slut

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: TPS


Vastaus #29 : 02.08.2020 klo 13:02:11

Jumalauta Ylos
Lempilampi

Paikalla Paikalla


Vastaus #30 : 02.08.2020 klo 15:29:17

Olipa paljon asiaa, kiitos! :) Ylos
Ravenmoon

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: TPS, 49ers


Vastaus #31 : 02.08.2020 klo 15:41:16

Ei voi todeta muuta kuin että hattua päästä näiden analyysien kanssa. Salmingilta tuntuu tulevan ihan tuosta noin vaan kunnon analyysit pelistä. Iso kiitos.
JoenDoe

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Honka


Vastaus #32 : 02.08.2020 klo 15:48:46

Ei voi todeta muuta kuin että hattua päästä näiden analyysien kanssa. Salmingilta tuntuu tulevan ihan tuosta noin vaan kunnon analyysit pelistä. Iso kiitos.

Kyllähän Tintillä Salmingilla nyt aikaa on kun istuu karanteenissa.
Lempilampi

Paikalla Paikalla


Vastaus #33 : 02.08.2020 klo 17:15:55

Itselle erityisen kiinnostava oli tuo kulmatilanne, josta Ropsin maali tuli. Noita on ainakin itselle niin vaikea hahmottaa, eikä Ruudun lähetyskään ole mikään maailman huikein. Myös sellaiset näkymättömät työt ja sijoittumiset menee maallikolta yleensä ohi.

Oli kiva nähdä ylipäätään, että Tepsillä oli hyökkäyksessä ihan selkeä ja yksinkertainen idea. Toki todellinen testi tulee vasta hyviä puolustuksia vastaan, jotka kaiken lisäksi tietää, mitä odottaa. Kyllähän Ropsin ensimmäisen puoliajan tuplavaihtokin teki ihmeitä. 

Kaksi häkkiä meni omiin, mutta muuten puolustus piti ihan hyvin. Ja se ensimmäinen oli vain perkeleen hyvä veto. Toinen oli sitten juuri niitä, jotka pitäisi saada kitkettyä.

Mutta kaiken kaikkiaan erinomainen tulikaste Tintiltä Ylos
Fat Tarzan

Poissa Poissa


Vastaus #34 : 02.08.2020 klo 18:49:53

Pari nopeaa kommenttia Salmingin erinomaiseen analyysiin. Lisäksi vielä erityiskiitos näistä, minulla oli vahvasti eilen matsissa mielessä Salmingin analyysi Tintin skottiajasta ja sain pelistä paljon enemmän irti sen avulla. En ole nähnyt Ruudun lähetystä, joten yritän tässä tuoda esille asioita, jotka mielestäni välittyivät katsomoon ikään kuin kulissien takana:

- Minun mielestäni RoPS ei ollut eilen pelin alussa valmistautunut Tintin pelityyliin. Toki voi olla kyse vain siitäkin, että pelaajat eivät onnistuneet suunnitelmassa, mutta mielestäni TPS sai ottelun alussa heti aikaan noita Salmingin esille tuomia asioita juurikin siksi, että RoPS ei ollut valmis. RoPS otti aika nopeasti pari vaihtoa, vaikuttivatko ne positiivisesti juuri tähän asiaan? En tunne RoPSia oikeastaan ollenkaan, häpeäkseni tunnustettava (hei, me tultiin just ykkösestä), joten en osaa yhtään analysoida, mitä nuo vaihdot muuttivat.

- Strasser ilmaisi pari kertaa aika kovasanaisesti Pyyhtiälle sijoittumisesta, ei ollut aina tyytyväinen Pyyhtiän sijoittumiseen puolustusformaatissa RoPSin pitäessä palloa. En tietenkään osaa ollenkaan arvioida, olivatko Strasserin ajatukset Tintin suunnitelmaa vastaavat vai ihan puuta heinää. Mielenkiintoista kuitenkin mielestäni, että Strasser ainakin pyrkii jonkinlaiseen joukkojen johtamiseen.

- Tintti huusi etenkin ensimmäisellä jaksolla kuin Malinen konsanaan, toki ei ihan niin kantavalla äänellä. Erityisesti samaiseen puolustusryhmittymiseen RoPSin pitäessä palloa syvällä omassa päässään Tintti huusi useaan kertaan. Erityisesti jäi mieleen yksi "don't be lazy"-huuto, joka mielestäni oli suunnattu Tehelle, mutta en ole tästä toki varma. Mielestäni on niin, että Tehe tekee halutessaan todella hyvin työtä puolustussuuntaan, mutta aina ei huvita. Säästää mielellään energiaa tilanteissa. Tämä mielipiteeni voi vaikuttaa tulkintaani Tintin huudon kohteesta.

- RoPSin penkki reagoi todella voimakkaasti noihin TPS:n sivuvapareihin, käskivät pelaajiaan niissä toistuvasti siirtymään taaksepäin. Sivuvaparit olivatkin paljon vaarallisempia kuin ennen ja sellainen ensimmäinen leuan loksauttaja. Tyyliin "osaavatko nuo p*skat tosiaan pelata tuollaisia nopeita ja kovia keskityspalloja, jotka ovat tarkkojakin". No tämä nyt menee toki erityisesti Pyyhtiän piikkiin.

- Itse reagoin negatiivisesti siihen ensimmäiseen pitkään palloon heti alussa. Ajattelin, että vedetäänkö tässä sittenkin pikkaraispalloa ilman keskikenttää. Mutta minulla ei ollut Salmingin tasoista ymmärrystä.

- Tintti reagoi pari kertaa todella voimakkaasti tuomareiden suuntaan, sekosi lähes jopa. Tähän tuularikatsomossa reagoitiin myös, esim. takanani istunut henkilö totesi "ihan pelle tuo Johansson". Nautin tietenkin suunnattomasti tästä.

- En ollut koskaan ennen käynyt Rovaniemellä. Siis ei pelkästään pelissä, vaan koko kaupungissa. Tämä uusi pääkatsomohan oli yläkatsomon osalta aivan mahtava paikka maistella ottelun taktisia tuulahduksia. Ehkäpä jopa liigan paras. Vaikutti vanhanaikaiselta paikalta, säästöpankin mainoskuulutuksessa mainittiin konttorin osoite ja kaupassa kaikki jonotti kassalle jättäen itsepalvelukassat tyhjäksi (minulle). Jännittävää!

pökkelö

Poissa Poissa


Vastaus #35 : 03.08.2020 klo 11:38:03

Kiitos Salmingille upeasta "pelin avaamisesta".

Yllättävän nopeasti Tintin käden jälki näkyi pelissä. Selkeä ajatus miten pelataan.
Pikkaraisella tämä näkyi lähinnä harjoituskauden peleissä. Korkea prässi riistojen kautta kohti vastustajan boksia.
Nurmella se oli ihan muuta ja sitä ihmetteli mikähän on ajatus pelata? Onko sitä?

Toivottavasti Tintti saa pelin rullaamaan.

Mikä on Salmingin ajatus?
Riittääkö pelaajien taso ja Tintin pelitapa säilymiseen?
Fifa

Poissa Poissa


Vastaus #36 : 03.08.2020 klo 16:14:48

Salming on uskomaton analyytikko, kiitos!

Minä kelasin useampaan kertaan tuota RoPSin toista tasoitusmaalia. Selostaja laittoi sen Ääritalon piikkiin, mutta Moundihan siinä hukkasi miehensä aivan täydellisesti (pelipaidan numeroa ei tahtonut nähdä, mutta hän se siis oli). Vastustajan nuori kapteeni juoksi hienon koukun, ja kun puolustava pelaaja jäi kuin Jämsän äijä junasta, maalihan siitä tuli. Tuollaista leväperäisyyttä ei voi jatkossa sallia.
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #37 : 03.08.2020 klo 18:42:15

- Tintti huusi etenkin ensimmäisellä jaksolla kuin Malinen konsanaan, toki ei ihan niin kantavalla äänellä. Erityisesti samaiseen puolustusryhmittymiseen RoPSin pitäessä palloa syvällä omassa päässään Tintti huusi useaan kertaan. Erityisesti jäi mieleen yksi "don't be lazy"-huuto, joka mielestäni oli suunnattu Tehelle, mutta en ole tästä toki varma. Mielestäni on niin, että Tehe tekee halutessaan todella hyvin työtä puolustussuuntaan, mutta aina ei huvita. Säästää mielellään energiaa tilanteissa. Tämä mielipiteeni voi vaikuttaa tulkintaani Tintin huudon kohteesta.
Tämä saattoi liittyä siihen, että Ruudusta jälkikäteenkin kelatessa useammassa tilanteessa mielestäni Katz pääsi liian helposti kuljettamaan palloa ja pohtimaan puolessa kentässä syöttösuuntia jalka avoinna ilman, että Tehe prässäsi tarpeeksi ahnaasti kuten hänen olisi pitänyt tehdä sen jälkeen, kun RoPS oli kierrättänyt pallon oikealle topparilleen.

EDIT: Tällaisia tilanteita, joissa Katzilla oli siis turhan paljon aikaa pallollisena, oli hieman liikaa:


Jokunen minuutti myöhemmin seuraava kuva siitä, kuinka TPS tekee Vahteran ja Malolon pelikyvyttömiksi vartioinnilla puolessa kentässä. Katzilla on hetki aikaa etsiä vapaata syöttöpaikkaa ennen kuin Tehen prässi tulee iholle, mutta eihän tuosta oikein voi pelata kuin alibisyötön sivurajaa pitkin Hyväriselle, johon Alhassan irtoaa kiinni, jos Katz syöttää sivurajaa pitkin.

Mikä on Salmingin ajatus?
Riittääkö pelaajien taso ja Tintin pelitapa säilymiseen?
Kyllä.

Kiitoksia yleisesti palautteesta. Olen iloinen, jos havainnoista on ollut jotain hyötyä.
« Viimeksi muokattu: 03.08.2020 klo 18:47:15 kirjoittanut Salming »
Lempilampi

Paikalla Paikalla


Vastaus #38 : 03.08.2020 klo 19:35:03

Kyllä.


Nonni, asia on loppuunkäsitelty. Nyt torille!! Tuoppi :D
Lihis

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Honakki, Suomen jalkapallon A-maajoukkue


Vastaus #39 : 04.08.2020 klo 00:22:48

Tintti sanoi huucastin haastattelussa, että myös lupi tarjosi hänelle sopimusta uran viimeiselle kaudelle, mutta mies valitsi Töpselit. Eivätkö kaikki siis automaattisesti haluakaan lupiin ???
winnie

Paikalla Paikalla


Vastaus #40 : 04.08.2020 klo 22:51:43

Millä perusteella Holma puolustaa aluetta kulmissa? Noiden kuvakaappausten perusteella hän vartioi pelaajaa joka on tullut lähelle maalia, kuten Alhassan?

Tuosta 2vs1 tilanteen jättämisestä puolustuskulmissa eri mieltä. Tällöin käytännössä päästäisit vastustajan antamaan keskityksen vaarallisemmasta paikasta dynaamisemmasta tilanteesta. Vähän outo roolitus kuitenkin että Pikkarainen, joka taitaa olla pisimmästä päästä, laitetaan puolustamaan lyhyttä kulmaa.
Virallinen

Poissa Poissa


Vastaus #41 : 05.08.2020 klo 03:43:23

Tintti sanoi huucastin haastattelussa, että myös lupi tarjosi hänelle sopimusta uran viimeiselle kaudelle, mutta mies valitsi Töpselit. Eivätkö kaikki siis automaattisesti haluakaan lupiin ???

Juksaa. Tai lupi ei oikeasti halunnut Tinttiä. Ei voi olla muita syitä. Niin tai näin, maajoukkueen päävalmentajaksi ei ole asiaa.
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #42 : 05.08.2020 klo 10:59:46

Millä perusteella Holma puolustaa aluetta kulmissa? Noiden kuvakaappausten perusteella hän vartioi pelaajaa joka on tullut lähelle maalia, kuten Alhassan?

Tuosta 2vs1 tilanteen jättämisestä puolustuskulmissa eri mieltä. Tällöin käytännössä päästäisit vastustajan antamaan keskityksen vaarallisemmasta paikasta dynaamisemmasta tilanteesta. Vähän outo roolitus kuitenkin että Pikkarainen, joka taitaa olla pisimmästä päästä, laitetaan puolustamaan lyhyttä kulmaa.
Kelailin RoPSin kulmat uudelleen läpi ja saatatpa olla oikeassa. Kuitenkin sen jokaisessa kulmapotkussa yksi pelaaja oli aina takatolpalla (usein Carr). Tuon takia en ihan varmaksi sanoisi, että Holma ei olisi puolustanut aluetta ja samalla viereen olisi tullut vain yksi isäntien pelaajista hämmentämään vitosen alueen sisään yhdessä sen pelaajan kanssa, jota Alhassan vartioi, joten Holman oli samalla luontevaa ottaa Carr varmuuden vuoksi ihokontaktiin takatolpan vieressä. Lisäksi Mornockissa yhdessä koosteessa sillä oli juuri se neljä pelaajaa vitosen alueella, jonka takia minäkin sen suurempia miettimättä oletin Holman puolustavan yhtenä neljästä pelaajasta viiden metrin alueella yhdessä Varmasen, Pikkaraisen ja Strasserin kanssa, mutta nyt kun asiaa miettii uudelleen, voit tosiaan hyvinkin olla oikeassa sen suhteen, että Holmallakin on vartiointitehtävä.


Tässä on toisen jakson ensimmäinen kulmapotku, joka oli toiselta puolelta kuin nuo muut kuvakaappaukset. Alhassan on seurannut taas yhtä pelaajaa vitosen sisään ja Holmalla on Carr kontrollissa tuolla takatolpalla. Pilkun tuntumassa on vielä tässä kohdin 3v4-alivoima Pyyhtiällä, Hernandezilla ja Muzacilla, kunnes sitten myöhemmissä kulmissa TPS sai aikaan tasavoiman, kun Strasserin korvannut Moundi tuli kentälle ja otti Hyvärisen vartiointiin eikä strassermaisesti mennyt puolustamaan aluetta kuten Strasser tekee tässä kuvassa. Vielä tässä kulmapotkussa juuri Hyvärinen jäi ilman vartioijaa noista neljästä ropsilaisesta pilkun tuntumassa kolmea tepsiläistä vastaan.

Mutta joo, tuo puolustustapa voi olla siis myös vastustajien 5-6 kohdepelaajan miesvartiointi, jonka lisäksi Varmanen on tolppamies, Strasser+Pikkarainen puolustavat aluetta ja Lähde-Tehe kaksikko hoitaa kakkospallot ja toinen heistä lyhyet variaatiot. Viidestä viimeksi mainitusta Strasser (tai hänen vaihtomiehensä Moundi) voi tarvittaessa sitten olla myös vartioija, jos vastustajalla on kuusi kohdepelaajaa eikä TPS halua jättää yhtä vartioimatta kuten se nyt RoPSia vastaan kuitenkin jätti isäntien ensimmäisissä kulmapotkuissa ennen kuin Moundi tuli sisään 52. minuutilla. Honka-peli antanee lisää osviittaa siitä, että onko Holma tosiaan aina takatolpalla vai onko hänellä vartiointitehtävä. Alhassanin kohdalla olen varma vartioinnista, koska Ruudun lähetyksessä selvästi näkyi, kuinka hän käveli pelaajan perässä oman maalin eteen ensimmäisessä kulmassa ja muissa kulmissa hän saattoi olla tuolla pilkun tuntumassa yhtenä yksilönä 4v4-tilanteessa, mutta Holman kohdalla en ole ihan varma.


Esimerkiksi 52. minuutin kulmapotkussa Holma on jo valmiiksi tuolla vitosen alueella lähellä takatolppaa, kun Carr vasta kävelee sinne.


Holma kävelee kuitenkin muutaman askeleen vastaan ja tarjoaa oikein käden, jotta he voisivat kävellä yhtä aikaa Carrin kanssa sinne, minne molemmat tietävät matkan päättyvän eli takatolpalle. Tulkittavaksi jää, että tuleeko Holma vastaan vain siksi, että hän tietää kuitenkin Carrin menevän takatolpalle, jossa hänenkin paikkansa on ja samalla on tosiaan luontevaa olla iholla asti, kun hänen alueellaan on jo valmiiksi yksi vastustaja vai tuleeko Holma vastaan siksi, että hänen tehtävänsä on seurata Carria kaikkialle. Toisin sanoen siis voi olla, että Hyvärisen lisäksi Carrin annettiin liikkua vapaasti ja kun hän sattui vain tulemaan Holman alueelle, tämä otti ihokontaktin saman tien, mutta on myös mahdollista, että vain yhden ropsilaisen annettiin liikkua ilman vartiointia pilkun tuntumasta kohti maalia ennen kuin Moundi tuli sisään.
« Viimeksi muokattu: 05.08.2020 klo 11:06:44 kirjoittanut Salming »
juha_h

Poissa Poissa


Vastaus #43 : 05.08.2020 klo 20:10:37


 Alkaa epäilyttää,
    että minä ja Salming
      olemme ainoat asiakirjoittajat
         tällä foorumilla.


No jaa Salming unohti sanoa MUKAVAA

 
Lempilampi

Paikalla Paikalla


Vastaus #44 : 05.08.2020 klo 20:31:53

Alkaa epäilyttää,
    että minä ja Salming
      olemme ainoat asiakirjoittajat
         tällä foorumilla.

Salming kyllä vähän siinä ja siinä...
« Viimeksi muokattu: 05.08.2020 klo 20:35:38 kirjoittanut Lempilampi »
Kim Suomisen ponnari

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: Ainoastaan omien sarjojensa mestarit


Vastaus #45 : 11.08.2020 klo 06:40:17

https://www.is.fi/veikkausliiga/art-2000006597941.html

Tämän kauden osalta en tekisi vielä minkäänlaisia johtopäätöksiä vaikka TPS häviäisi kaikki kauden loput pelinsä tekemättä maaliakaan. Tuo Laurikaisen ja Pikkaraisen jämistä koostuva miehistö on kuitenkin sellainen jolla ei kukaan tämän planeetan valmentaja saisi tehtyä tulosta, joten mieluummin valamiehistö esiin sitten kun Tintti saa itse valita edes noin about oman pelifilosofiansa ja näkemyksensä suuntaan kallellaan päin olevia pelaajia jengiin. Uskon että meikäläisen vaariakin hitaammin liikkuva joskus AC Milanissa pelannut keskikenttä, hallituksen puheenjohtajan Kolmosessa nippa nappa pärjäävä poika, jo neljättä(?) vuotta sitä seuraavaa pelillistä steppiä kohti tähteyttä ottava tasapaksu hyökkäyspään koohottaja, tai vaikka täysin pelisilmätön joka pelissä keltaisia napsiva kosovolainen eivät kuulu Tintin visioon toimivasta ja voittoon futismatseissa riittävästä pelaajatyypistä.
« Viimeksi muokattu: 11.08.2020 klo 14:55:58 kirjoittanut Kim Suomisen ponnari »
Lempilampi

Paikalla Paikalla


Vastaus #46 : 11.08.2020 klo 12:51:16

Sunnuntaina mennäänkin sitten:



Ehkä korona-Tintille tuollainen matkustustapa olisi kaikin puolin se luontevin. Kyydissä korkeintaan apuvalmentaja Joonas Laurikainen (ilme vähän pelokas). Matkalla voi sitten puida taktiset kuviot kohdalleen Ylos
Kim Suomisen ponnari

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: Ainoastaan omien sarjojensa mestarit


Vastaus #47 : 11.08.2020 klo 13:18:13

Sunnuntaina mennäänkin sitten

Ademin tuuletukset vievät mielenkiinnon. Toivottavasti lähtee iso vierasmobi hiillostamaan ehkä jopa liigan tämän hetken kovimmassa vireessä olevaa neppailijaa jotta saadaan kunnon vastakkainasettelut.
Norppa

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: FC TPS


Vastaus #48 : 11.08.2020 klo 13:32:02

e: jaa, poistetaan tämä kun edellinenkin poistettiin. Täyttä OooTeetähän olivatkin.
Lempilampi

Paikalla Paikalla


Vastaus #49 : 11.08.2020 klo 13:34:21

Ademin tuuletukset vievät mielenkiinnon. Toivottavasti lähtee iso vierasmobi hiillostamaan ehkä jopa liigan tämän hetken kovimmassa vireessä olevaa neppailijaa jotta saadaan kunnon vastakkainasettelut.

Ainakin itseä Ademi vituttaa päivä päivältä vähemmän. Toki hän tulee ikuisesti olemaan vastenmielinen hahmo (aivan kuten joku Lehtovaara), mutta nyt kun hän on Mifkissä, niin ei se liikuta enää samalla tavoin. Vähän sama ilmiö kävi Tenhon kanssa vaikka tosin ihan eri mittakaavassa. Pelatkoon missä tahansa muualla kuin...

En toki tiedä miten muut asiat näkevät. Ja jos hän tekee sunnuntaina maaleja ja tuulettaa kuin maailmanmestaruutta, niin eiköhän silloin ala nähdä ihan vanhaan malliin punaista :)

Jos oikein posia vedetään, niin onhan hän malliesimerkki siitä, miten hienoa juniorityötä Seurassa tehdään ;)

e: jaa, poistetaan tämä kun edellinenkin poistettiin. Täyttä OooTeetähän olivatkin.

Sori, en ollut ihan tyytyväinen ja päätin kirjoittaa uusiksi. OT tosiaan, kun Tintin ketjussa mennään. Niin uskollisen ja hienon miehen topicissa ei alhaisille madoille pitäisi olla sijaa.

e2. Ei hitto, nyt asiaa taas mietittyäni huomasin, että kyllä se Ademi yhä vain vituttaa aika kovasti. Helvetin rotta.
« Viimeksi muokattu: 11.08.2020 klo 14:03:39 kirjoittanut Lempilampi »

 
Sivuja: 1 [2] 3
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa