FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
27.01.2021 klo 11:27:35 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
FF2-kauppa:kauppa.ff2.fi, Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1]
 
Kirjoittaja Aihe: Jos lapsi on puolustava luonteeltaan  (Luettu 5070 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Susa80

Poissa Poissa


: 14.09.2020 klo 08:32:50

Jos lapsi on luonteeltaan enemmän puolustava, niin onko se ongelma? Minulla on 8-vuotias poika, joka ei oikein osaa hyökätä. Pelaa hyökkääjänä pliisusti ja valuu alaspäin puolustuksen avuksi. Hänelle on tärkeää koko ajan suojata omaa maalia, puolustuksessa on kyllä oikeasti hyvä, tekee hyviä avauksia ja syöttää joka pelissä useamman maalin. Harvoin tulee maaleja, kun hän on kentällä puolustamassa. Pelaa haastetasolla. Voiko hyökkäämistä opettaa vai onko tuo luonnekysymys?

On ihan nopea, pallonkäsittelyssä ja kuljetuksessa ihan kohtalainen, ei huippu. Näitä on nyt ruvennut harjoittelemaan itsenäisesti, eli motivaatiota on.

Tuo haastetaso on hänelle hyvä, lapsi eikä vanhempi ei haaveile tai tavoittele kilpaan. Mutta miten tuota hyökkäämistä saisi paremmaksi. Osaa kyllä vetää ihan hyvin.
hoc

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Dogmaattinen Struktuuri


Vastaus #1 : 14.09.2020 klo 10:43:30

Ei ole ongelma. Eikä ole mitään ongelmaa jota pitäisi korjata, jos poikasi ei asiasta jotenkin itse kärsi. Jos valmentaja on yhtään kartalla, on kyllä huomannut asian ja yrittää aivan varmasti rohkaista poikaasi olemaan rohkeampi ylöspäin.  Toki kannattaa myös miettiä miten paljon poikaasi kannattaa peluuttaa kärjessä, jos luontainen pelitapa on puolustava. Tärkeämpää kuin maalinteko on että poikasi saa nauttia pelaamisesta ja tätä tukee se että hän saa pelata tavalla ja roolissa jonka hän kokee omakseen.
 
marcelo vieira da silva

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Morbo


Vastaus #2 : 14.09.2020 klo 11:16:09

Omassa joukkueessa yksi samantyylinen poika. Taitoa ei nimeksikään, mutta tahtoo pelata puolustajana ja taklaa ja katkoo rohkeasti pallollista pelaajaa, muilla tavoin ei tuppaa osallistumaan pelaamiseen. Olen antanut pelata puolustajana, kehunut hyvästä aktiivisuudesta omassa päässä ja koittakut rohkaista pallollisempaan pelaamiseen, kuljettamiseen ja omiin ratkaisuihin, mutta edistystä ei ole vielä hirveästi näkynyt. Mikäs siinä, kun kundi näyttäisi nauttivan tuosta, on pallollisen puolustamisen esimerkki jengin sisällä ja joukkue hyötyy suuresti, kun muut voivat hyökätä reippaasti. En näe syytä peluuttaa väkisin hyökkääjänä ainakaan kovin usein.
Susa80

Poissa Poissa


Vastaus #3 : 14.09.2020 klo 12:16:37

Joo, tykkäähän poika pelata tosi paljon. Usein hän pelaakin laitana tai pakkina ja niitä paikkoja pelaa hyvin.

Näkisin, että hän osaisi kyllä pelata hyvin tai ainakin paremmin hyökkääjänäkin, laukoo kovaa ja osaa harhauttaa ja haastaa. Tämä näkee treeneissä kyllä. Luonne ei vaan anna myöten tehdä sitä peleissä. Aika moni joukkueessa haluaisi vain hyökätä, ei oikein osaa syötellä eikä pitää paikkaansa. Tuumin, että ehkä pojan pelko heikosta puolustuksesta on ihan aiheellinenkin välillä. Hänellä on minusta vahvuutena just peliäly, pelin rakentaminen ja avaaminen. Mutta semmoinen röyhkeä hyökkääminen ei vaan mene.

Ei tässä kai ongelmaa sitten ole. Meillä ne palkinnot ja viirit menee useimmiten niille maalintekijöille. Eihän pelejä tietysti voiteta, jos ei osata tehdä maaleja. Tuntuu, että joku henkinen lukko että ei vaan pysty. Onko tämmöisiä poikia tullut teille vastaan enemmänkin?

Linkki

Poissa Poissa


Vastaus #4 : 14.09.2020 klo 13:04:11

Tuo voi olla ihan luonteenpiirre. Kaikki ei tykkää olla "parrasvaloissa" ja maalijuhlinnan kohteena. Vai naljaillaanko joukkueessa muiden pelaajien tai valmennuksen taholta, jos missaa pilkun tai avopaikan? Epäonnistumisen ja naurunalaiseksi joutumisen pelko saattaa olla myös kyseessä. Mutta jos lapsi nauttii pelaamisesta ja on hauskaa, niin en vaivaisi kauheasti omaa tai lapsen päätä asialla.
gv39

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Tuomarit sekä kyläjoukkueet


Vastaus #5 : 14.09.2020 klo 14:07:01

Hyvä avaus.

Onko tuo kehitystä haittaava tekijä, jos pää ei kestä, että menee helppoja omiin tai ei luota siihen, että muut haluavat/osaavat puolustaa? Hyökkääjäsieluthan eivät tuollaisia murehdi.
Jos 5 vs 5 ja 8 v, niin ehtii kehittymään. Oletan että tuohon ongelmaan tulee joku apu, kun pelaajamäärä kasvaa puolustusvastuu jakaantuu. Isompana sitten puolustuksessa tai keskikentän pohjalla, jos edelleen puolustajatyyppiä.

Tekniikan puolella hyökkääjänä tarvitaan erilaista pallonkäsittelytaitoa ja geometriaa/tilan hahmotuskykyä. Puolustajana pallot tulevat vastaan, hyökkäjänä syötöt pystyyn. Mutta tosiaan, 8 v kyseessä.

Posin kautta. Jos hyvä peliäly suhteessa muihin ei taannu, niin tuo on siunaus eikä sitä kaikille suoda.

Summa summarum: Itse asiaan en osaa sanoa, eli voiko hyökkäysälyä ja tahtoa opettaa. Itse väitän rajallisen kokemuksen perusteella, ettei voi kuin rajallisen määrän.

E: mielenkiinnolla odotan oikean junnuvalmentajan kommentteja.
« Viimeksi muokattu: 14.09.2020 klo 14:11:35 kirjoittanut gv39 »
Susa80

Poissa Poissa


Vastaus #6 : 14.09.2020 klo 14:23:54

Joo, on vielä 5 vs 5.

Kun ollaan kentällä treenailtu, niin hyvin ottaa pystysyöttöjä vastaan. Kosketus palloon on aika hyväkin jo. Sehän se ehkä tässä minua kiusaakin, kun näkisin, että osaisi kyllä mutta ei vaan saa itseään siihen. Ei ole muuten mitenkään ylivastuullinen tyyppi mutta kantaa huolta puolustuksesta.

Tosiaan voi tulla helpotusta sitten, kun pelataan 8 vs 8.

Onko tyypillistä enemmän, että tuon ikäiset haluaa vaan hyökätä?
Vikkelä vaihtomies

Poissa Poissa


Vastaus #7 : 14.09.2020 klo 15:37:23

Onko tyypillistä enemmän, että tuon ikäiset haluaa vaan hyökätä?

On kaiken ikäisille tyypillisintä että peli nähdään pallollisen pelaamisen ja hyökkäämisen kautta ja suunta on aina eteenpäin. On kuitenkin myös aina näitä puolustajaluonteita, eikä kumpikaan tyyppi ole väärässä.
Ei kuitenkaan ole mitenkään haitallista, että on nuorena (tai minkään ikäisenä) puolustusorientoitunut. Osa ihmisistä on jopa niin hulluja että oikein haluamalla haluavat maalivahdiksi!
Junnuna toki kaikille pitää opettaa perustaidot kaikista tilanteista, mutta ei se ole mikään ongelma että joku osaa ja haluaa puolustaa ja toinen hyökkää rohkeammin.

Tämmöinen puolen pennin psykologinen pohdinta tuli mieleen, että ihminen ja varsinkin lapsi reflektoi maailmaa oman itsensä kautta, niin ehkä jos hän on todella vahva puolustuspalloissa, niin hänellä voi olla ajatus että ei edes kannata yrittää hyökätä, koska puolustajalla on aina hirmuinen etu. Eli jos hän pelaisi itseään vastaan, niin hyökkäyssuoritteesta ei ikinä tulisi mitään, koska hän on niin hyvä puolustamaan ja tästä syystä ei sitten pelissäkään halua juuri hyökätä.
Jortsukka

Poissa Poissa


Vastaus #8 : 14.09.2020 klo 17:02:22

Lapsihan saa itselleen aina suurimman palkinnan kun onnistuu jossain-> pätevyyden tunne asiasta. Niin kun oppii ajamaan pyörää, kuin että osaa jalkapallossa puolustaa. Valmentajan ja toki sitten myös vanhempien tehtävä vahvistaa tätä, mutta myös toki ohjata kehittymään asioissa mitkä ei koe omaksi vahvuudekseen. Miten? Noh ensimmäinen varmaan että harjoittelee asiaa-> eli pelinomaisesti maalintekoa, ohittamista, jne. Sen jälkeen sitten rohkaisee pelissä siihen(harjoitusten sisällä, jne.). Sitten vielä vahvistaa niitä yksittäisiäkin onnistumisia.
Potkumaali

Poissa Poissa


Vastaus #9 : 15.09.2020 klo 05:23:48

Antaa lapsen puolustaa jos haluaa. Pääasia että tykkää harrastuksesta.  8v niin ehtii tehdä vielä monta maalia. Kannustaa vaan harjoittelemaan hyökkäystäkin...
Susa80

Poissa Poissa


Vastaus #10 : 15.09.2020 klo 09:28:35

Olen koittanut kannustaakin. Aika usein häntä peluutetaan juuri pakkina ja laitana. Moni ei tahdo puolustaa ja jos on puolustajana niin nousee sieltä ylös eikä pidä paikkaansa. Apuun tulee sitten tuo meidän mies. Onhan tämä näillä pienillä vielä aika kehittymätöntä muutenkin. Luulen että tuo 8 vs 8 sopiikin omalle pojalle sitten paremmin.

Toisaalta kun poika joskus tekee maalin, niin onhan se tosi kiva tunne hänelle. Tehdyt maalit aina lasketaan mutta puolustamista ei. Vähän on semmoinen tunne itsellä, että hyökkäystaitoa arvostetaan paljon enemmän kuin puolustamista.Nuorenanätti

Poissa Poissa


Vastaus #11 : 15.09.2020 klo 09:38:58

-
« Viimeksi muokattu: 08.10.2020 klo 17:03:10 kirjoittanut Nuorenanätti »
Kakskytkahdeksan

Poissa Poissa


Vastaus #12 : 15.09.2020 klo 11:23:17

Penskana en tahtonut kuin olla pallon alla ja puolustaa, mutta nopeuteni ja pienikokoisuuteni takia olin kärjessä - valumassa alaspäin. Kun isolle kentälle päästiin, niin luontainen 6-paikka löytyi, kun koutsilla oli silmää kykyihin.

Omalla pihalla hieman sama homma, vaikka onkin enemmän taiteiljasielu.
Nice10

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: I support FF


Vastaus #13 : 15.09.2020 klo 18:08:21

Maalien tekeminen on yliarvostettua. Oman maalin varjelemisessa on aina tyyliä Ylos
Hugh

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Kilo IF, Huuhkajat, Helmarit


Vastaus #14 : 16.09.2020 klo 09:39:53

Maalien tekeminen on yliarvostettua. Oman maalin varjelemisessa on aina tyyliä Ylos

Tämä. Puolustaminen on todella tärkeä osa peliä, ei pidä yhtään ajatella, että se olisi jotenkin vähempiarvoisempaa kuin hyökkääminen.

Meillä ne palkinnot ja viirit menee useimmiten niille maalintekijöille.

Näkisin, että tässä asiassa joukkueenne valmentajat toimivat kyllä vähän väärin. Palkintoja ja viirejä tulisi jakaa tasaisesti eri paikkojen pelaajille. Noin nuorissa etenkin niille, jotka tsemppaavat peleissä parhaiten.
gv39

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Tuomarit sekä kyläjoukkueet


Vastaus #15 : 16.09.2020 klo 12:39:33

Näinhän se menee, tehty maali on arvokkaampi kuin pelastettu.

Jos maalivahdilla jumalmoodi pelissä, niin voi sen viirin saada, mutta harvoin todella menee puolustavalle pelaajalle.
Vielä kommenttina, että jos oma halu puolustaa, niin ei paha.
Vaarana voi olla, että sitten vanhempana voi jäädä valmentajan luottopakin roolin vangiksi vaikka olisi haluja ylemmäs.
Jape77

Poissa Poissa


Vastaus #16 : 16.09.2020 klo 13:31:06

Maalien tekeminen on yliarvostettua. Oman maalin varjelemisessa on aina tyyliä Ylos

Tästä olen vahvasti eri mieltä. Maalin tekeminen on huomattavasti vaikeampaa kuin sen puolustaminen. Molempia pitää treenata, mutta siksi hyvistä maalitekjöistä on aina pulaa kun se on niin vaikeaa.
Itse kovasti kannustaisin oleen kärjessä osan peleistä. Kukaan ei tiedä mitä paikkaa pelaa isona alle 10 vuotiaana.
HP

Poissa Poissa


Vastaus #17 : 16.09.2020 klo 14:50:06

Toisaalta puolustamisen lisäksi hyvän puolustajan pitää osata tehdä jotain pallonkin kanssa, kun sen saa riistettyä. Myös pelinrakentelu jne. vaatii niitä taitoja, joita hyökkäämiseen tarvitsee pikkujunnuissa. Jalan vapaaksi saaminen, haastaminen yms. pitää harjoitella ehdottomasti jo pienenä, jos aikoo pelata kovemmissa sarjoissa myöhemmin.

 
Sivuja: [1]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines