FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
14.04.2021 klo 05:18:41 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
FF2-kauppa:kauppa.ff2.fi, Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 ... 7 [8]
 
Kirjoittaja Aihe: TURUN DERBY (22.10.2020 klo.1830 @ Veritas)  (Luettu 22364 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #175 : 23.10.2020 klo 18:12:51

Katselin eilistä derbyä noin tunnin ajan tehden joitakin havaintoja muistioon ensimmäiseltä puoliajalta.


Inter hyökkäsi tutusti 3-2-5:lla. Wingbackit Ruane ja Kouassivi-Benissan huolehtivat leveydestä, Källman oli vasemmalla välikaistalla, Valencic oikealla välikaistalla ja Furuholm lähtökohtaisesti keskellä. Muniz-Paananen kaksikko oli topparikolmikon Hämäläinen-Hoskonen-Ketting yläpuolella.


TPS:n ilmoitettu paperiryhmitys oli 4-2-3-1, mutta minusta ainakin avausjaksolla puolustusmuoto oli lähempänä 4-1-4-1:tä. Moundi oli yksinäinen ankkuri puolustuslinjan edessä ja keskikentän linjassa olivat Muzaci, Pyyhtiä, Latonen ja Haarala. Ääritalo prässäsi yksin Interin topparikolmikkoa ohjaten lähinnä pelin laidoille liikkumalla lähellä keskimmäistä topparia.


Tepsin keskikentän linjan toiminta oli suunnilleen tämän kuvan kaltaista. Latonen-Pyyhtiä kaksikko keskellä merkkasi Munizin ja Paanasen. Laiturit Muzaci ja Haarala puolestaan vastasivat Interin sivutoppareiden prässäämisestä, jos nämä lähestyivät puolta kenttää kuljettamalla. Jos Inter kierrätti pallon wingbackeille, sitten laiturit irtosivat puolestaan heihin kiinni, koska laitapuolustajat olivat usein melko kapealla lähellä toppareita puolustamassa Interin kapealla ollutta yläkolmikkoa. Laitapuolustajista toki Rähmönen oli vähän useammin leveydessä puolustamassa Ruanea, jolloin Haarala pystyi enemmän keskittymään Hämäläiseen. Toisella laidalla Muzaci valui sen sijaan toisinaan jopa puolustuslinjaan asti puolustamaan KKB:tä, koska Alhassan joutui kaventamaan monesti kiinni Valenciciin Hernandezin huolehtiessa keskellä Furuholmista ja Holman Källmanista (kuten tässäkin kuvassa näkyy), joten siten TPS sai aikaan viiden linjan Interin hyökätessä viideltä kaistalta.


Tepsin laiturit olivat myös sen verran kapealla, että he yrittivät kaiken lisäksi sijoittua siten, että Interin sivutopparit eivät pystyneet syöttämään suoraan Valencicille/Källmanille maitse välikaistoille, vaan joutuivat kierrättämään laitaan, jonne TPS jätti suosiolla aina hetkeksi tilaa, kunnes sitten Muzaci ja toisella puolella Rähmönen/Haarala irtosivat kohti pallollista pelaajaa.


Kun Inter kierrätti laitaan esimerkiksi KKB:lle, Muzaci pyrki yhä prässätessään jättämään Valencicin syöttövarjoon. Samalla Moundi on linjojen välissä liikkunut pallolliselle puolelle luomaan 3v2 ylivoiman puolustuslinjaan tai sen etupuolelle yhdessä Alhassanin ja Hernandezin kanssa Valencicia ja Furuholmia vastaan. Keskellä Pyyhtiä sulkee syötön Paanaselle ja Inter joutuu palauttamaan pallon takaisin topparikolmikolle.


Inter kierrätti nopeasti toiselle puolelle. Ääritalo on hetkellisesti oikeana laiturina ja Haarala hänen paikallaan piikissä. Ääritalo siksi prässää Interin vasenta sivutopparia Hämäläistä, joka kuitenkin löytää syöttöväylän Källmanille eli Ääritalo ei onnistunut sijoittumaan siten, että Hämäläinen ei olisi pystynyt pelaamaan maitse Tepsin keskikentän linjan läpi. Keskellä kuitenkin Muniz-Paananen kaksikko on taas pihdeissä ja Moundi liikkuu luomaan ylivoimaa nyt toiselle puolelle.


Holman terävä vastaantulo puolustuslinjasta paikkasi Ääritalon huonon sijoittumisen, koska eteenpäin irtoamisellaan Holma esti Källmanin kääntymisen ja pakotti tämän palauttamaan pallon taas alas ja TPS pääsi organisoitumaan uudelleen.


Inter meni johtoon yhdeksännellä minuutilla. TPS prässäsi korkealta Interin syvällä olleen rajaheiton vuoksi. Inter ohitti Tepsin 4-1-4-1 muodon yläviisikon johtaman korkean prässin Moisanderin pitkällä avauksella. Jälleen Muniz-Paananen kaksikko on keskellä Latosen ja Pyyhtiän pihdeissä.


Turun toiseksi parhaalla jalkapallojoukkueella oli puolessa kentässä 5v3 ylivoima, koska Moundi oli tosiaan suojaamassa alinta linjaa ja voittikin ykköspallon tässä kohdin.


Valencic kuitenkin väänsi kakkospallon isännille käynnistäen vastaiskun.


Moundin ja Rähmösen jäätyä väärälle puolelle palloa, Inter pääsi 3v3-hyökkäykseen organisoimatonta puolustusta vastaan. Valencic siirsi vasemmalle Källmanille, joka tykitti tolppaan ja Furuholm siivosi reboundin verkkoon.


Jos ja kun Källmanille tai Valencicille ei voinut pelata maitse Tepsin laiturin ollessa syöttölinjalla, Hämäläinen varsinkin haki Källmania myös pienillä chipeillä ylittäen siten Tepsin keskikentän linjan.


Tämä syöttö karkasi kuitenkin hieman pitkäksi eikä Källman päässyt vääntämään Holmaa vastaan 1v1-tilanteeseen.


24. minuutilla Inter kierrätti nopeasti Valencicin kautta pallon toiselle puolelle. TPS:n muoto joutuu liikkumaan sivuttaissuunnassa ja pallon liikkuessa ihmistä nopeammin, Haarala on myöhässä peittämässä syöttöväylää Hämäläiseltä Källmanille.


Källman ottaa taitavasti pallon haltuun ja pyörähtää väkisin punnertaen Holman ohi. Tämän on pakko kaataa maajoukkuehyökkääjä varoituksen arvoisesti. Näin jälkikäteen ajatellen Källman oli oikein hyvä valinta avaukseen esimerkiksi Kagayaman tai Mastokankaan sijasta, koska Källmanilla riitti mainiosti välikaistalla kaksinkamppailuvoima niin maassa kuin ilmassa Holmaa vastaan 1v1-tilanteissa. Samoin oikealla välikaistalla Valencic oli ja on riittävän fyysinen painimaan lähemmäs toppareita kaventanutta Alhassania vastaan.


27. minuutilta samaan teemaan vielä yksi poiminta. Hämäläinen on taas pallossa, kun se on hänelle kierrätetty. Källman tekee aloitteen Rähmösen selustaan, kun tämä vartioi siis enemmän Ruanea luottaen Holman 1v1-osaamiseen, kun puolestaan toisella laidalla siis Muzaci vartioi enemmän wingbackia Kouassivi-Benissania Alhassanin kaventaessa Hernandezin avuksi Valencicia ja Furuholmia vastaan.


Hämäläinen ylitti Tepsin keskikentän jälleen chipillä, mutta tämäkin syöttö karkasi turhan pitkäksi mennen sivurajasta yli.


19. minuutilta seuraava kuva. TPS puolustaa samoin kuin aiemmissa esimerkeissä ja Inter on kierrättänyt pallon taas Hämäläiselle. Rähmönen on valmiina irtoamaan prässäämään Ruanea, jos Inter kierrättää pallon vasemmalle. Haarala sulkee puolestaan syöttöväylän Källmanille jalkaan. Keskellä Pyyhtiä ja Latonen merkkaavat Interin keskustan kaksikon. Moundi liikkuu linjojen välissä mennen luomaan ylivoiman sinne, minne syöttö ikinä tuleekaan. Puolustuslinjassa Holma seuraa Källmania, Hernandez Furuholmia ja Alhassan on kaventanut kiinni Valenciciin, koska Muzaci on laitureista pudonnut jälleen alemmas ja vartioi kuvan ulkopuolella olevaa Kouassivi-Benissania.


Tepsin kannalta ongelma oli vain se, että yksilöt pettivät tässä esimerkissä, koska Latonen jätti liikaa etäisyyttä Muniziin, joka oikea-aikaisesti liikkui vastaan tehden itsensä pelattavaksi. Moundi tulee periaatteessa jopa tuplaamaan espanjalaisen yrittäen tukkia syötön eteenpäin Interin yläkolmikolle, josta Furuholm tulee vastaan ja Källman tekee vastaliikkeen pystyyn.


Furuholm löytyi täysin vapaana linjan edestä, koska Hernandez ei häntä lähtenyt seuraamaan, vaan jäi puolustamaan keskisektoria. Källman jatkoi liikettään pystyyn.


Holma kuitenkin pääsi Furuholmin heikkoon jatkoon väliin ja tilanne oli paitsiokin, mutta kun TPS nukahti hetkeksikin muodossa puolustaessaan, Inter oli käyttää sen hyväkseen.


Välikaistoilla operoineista Interin pelaajista Valencic putosi selkeästi useammin palloa vastaan Källmanin jäädessä roikkumaan puolustuslinjaan. Tässä tilanteessa Alhassan on kaventanut taas keskelle Valencicin takia, muttei uskalla seurata lähes keskiviivalle asti slovenialaista, vaan lähtee peruuttamaan, koska hänen pitää huolehtia myös Kouassivi-Benissanin mahdollisesta pystyjuoksusta nyt, kun Muzacikin on näin ylhäällä vielä, koska Kettingilla on jalka avoinna ja silloinhan Muzaci on periaatteessa prässivastuussa. Muzaci jää kuitenkin vähän kuin ei-kenenkään maalle, koska hän ei peitä syöttöä Valencicille, muttei myöskään prässää Kettingiä tai ole valmiudessa seuraamaan KKB:n mahdollista juoksua. Hän sijoittuu huonosti yksinkertaisesti.


Ketting löytää näin ollen helposti Valencicin muodon sisästä. Moundi tulee prässäämään tehtävänään tukkia tiloja linjojen välissä, mutta hän on myöhässä, joten Filip siirtää helposti pallon viereen Munizille, jota Pyyhtiä ei puolestaan jaksa puolustaa.


Seuraavaksi Latonen irtoaa Paanasen luota kohti Munizia paikkaamaan Pyyhtiän vuotamista, mutta hänkin on myöhässä, joten jatkumo oli selkeä. Kun yksi myöhässä, se helposti kertaantuu. Muniz pelaa seinän Valencicille tyhjään tilaan puolustuslinjan eteen, josta Moundi on poissa irrottuaan myöhässä Valenciciin.


Källman tekee jälleen liikkeen pystyyn, kun omalla pelaajalla on jalka avoinna puolustuslinjan edessä. Muutoin hän siis roikkui puolustuslinjassa, mutta näissä hetkissä tilannetaju oli kohdillaan ja Källmanilla riittää ruutia kyllä pystyjuoksuihinkin. Holma irtoaa vastaan peittämään syöttöä, muttei onnistu siinä.


Källman vältti paitsion päästen 1v1-tilanteeseen Koposta vastaan, mutta tökkäys kohti vasenta alakulmaa meni leveäksi.


Lyhyesti loppuun vielä alustus Interin 3-0 osumaan. Isännäthän puolustivat odotetusti 5-2-3:lla ja käytännössä seitsemällä pelaajalla jättäen yläkolmikon pallon yläpuolelle lähelle puolta kenttää kuten 1-0 maalissakin nähtiin.


Tepsin hyökkäysmuoto oli puolestaan 2-4-4 eli silloin kyllä pääosin Latonen auttoi Moundia keskellä rakentelussa paperiryhmityksen 4-2-3-1 mukaisesti. Tässä kuvassa Tepsin ylänelikon neljäs jäsen Ääritalo makaa kuvan ulkopuolella päädyssä tuskissaan, mutta siitä huolimatta Interillä oli periaatteessa 5v4 ylivoima puolustuslinjassaan. Furuholm häiritsi Tepsin toppareita ja Valencic-Källman kaksikko oli kapealla välikaistoilla peittäen pääosin syöttöjä Tepsin keskustan kaksikolle Moundi-Latonen. Wingbackit prässäsivät Tepsin laitapuolustajia ja Muniz-Paananen kaksikko keskellä loi ylivoimia välikaistoilla sivutoppareiden kanssa Tepsin sisäänkaventaneita laitureita vastaan. Jos Valencic-Källman kaksikko vuoti, he iskivät kiinni vasta sitten Moundiin ja Latoseen. Mutta joo, hyvin vähissä avausjaksolla Tepsin hitaammat hyökkäykset olivat ja se nojasi pääosin vastaiskuihin.


Inter teki avausjakson lisäajalla 3-0 osuman. Tilanne lähti vieraiden rajaheitosta. Interin yläkolmikko jäi tutusti pallon yläpuolelle muistuttaen minua Belgian maajoukkueesta, joka niin ikään puolustaa 5-2-3:lla jättäen yläkolmikon Hazard-Lukaku-Mertens pallon yläpuolelle kyttäämään vastaiskuja ja vieläpä siten, että laiturit ovat kapealla välikaistoilla välissään massiivinen Lukaku. Samoin Interillä Furuholm oli keskellä ja Valencic-Källman kaksikko välikaistoilla, joten Interin saadessa riiston alempana oli helppo tietää, missä kukin yläkolmikon jäsen on ja pelata pallo eteenpäin tarvittaessa sokkonakin.


Pyyhtiän pudotus Alhassanille jäi liian pehmeäksi. Paananen pääsi väliin ja jatkoi pallon eteenpäin Valencicille, joka seisoi ja odotti palloa siellä, missä pitikin eli välikaistalla eikä lähtenyt juoksemaan leveyteen esimerkiksi.


Valencic sai pallon jalkaan ja on hazardmaisesti Veikkausliiga-tasolla erinomainen kestämään välitöntä vastaprässiä menettämättä palloa. Moundi prässää tässä Filipiä, joka kuitenkin löytää taitavasti keskelle liikkuvan Furuholm-Paananen kaksikon Moundin selän takaa.


Seuraavaksi Hernandez irtoaa vastaan yrittäen pysäyttää vastahyökkäyksen tuloksetta. Paananen ehtii tökkäämään pallon takaisin Valencicille, joka spurttaa Hernandezin selustaan jäävään tilaan. Samalla Källman toisella laidalla jatkaa liikettään.


Holman on seuraavaksi annettava painetta Valencicille, jottei tämä pääse kuljettamaan maalille asti. Slovenialainen syöttää kuitenkin ajoissa Källmanille tyhjään tilaan hazardmaisen tempokuljetuksen päätteeksi.


Källman päättää oppikirjamaisen positiivisen tilanteenvaihdon tyylikkääseen chippiin yli Koposen. Inter kolme, TPS nolla.
Hoddle

Poissa Poissa


Vastaus #176 : 23.10.2020 klo 18:40:03

Kiitos Salming tästä jälleen kattavasta analyysistä!

Jalkapallo on niin paljon enemmän kuin vain asennetta, jota jotkut kuuluttavat ensisijaisena ratkaisuna ongelmiin. Milloin minkäkin joukkueen kannattajat. Ja toisaalta, asennetta on myös taktiikan kurinalainen noudattaminen, tai ainakin sen yrittäminen.
Vahanukke

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: FC Interin emerituskannattaja


Vastaus #177 : 23.10.2020 klo 19:34:52

Komeet strobot oli tepsukoilla.

Kehutaan nyt kun kerrankin forkalla näkee hyviä häviäjiä  vitunmoisen kitinän sijasta.


Sama huomio.

Onkohan Norpalla kaikki hyvin, kun en ole kuullut miehestä?


CarltonBanks

Poissa Poissa


Vastaus #178 : 23.10.2020 klo 20:34:05

Salming, olet hieno mies.
aadee-hoodee

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Kaikki turkulaiset, jotka pelaavat Veritaksella!


Vastaus #179 : 23.10.2020 klo 22:08:33

Kiitoksia Salming hienosta analyysistä. Futis on taidetta suurempaa..
Pallonhallinta Interille 62 %, Tepsi 32 %
« Viimeksi muokattu: 24.10.2020 klo 19:18:35 kirjoittanut aadee-hoodee »

 
Sivuja: 1 ... 7 [8]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa