FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
27.01.2021 klo 18:20:48 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
FF2-kauppa:kauppa.ff2.fi, Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1]
 
Kirjoittaja Aihe: MM-karsinnat 2022: Analyysissä FRA, UKR, FIN, BIH ja KAZ  (Luettu 1803 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


: 01.01.2021 klo 22:01:08

Qatarin vuoden 2022 MM-kilpailujen karsintojen arvonta suoritettiin 7. joulukuuta 2020. Ykköskorista Suomen kanssa samaan lohkoon päätyi Ranska, kakkoskorista Ukraina, neloskorista Bosnia ja Hertsegovina sekä vitoskorista Kazakstan. Tässä ketjussa on tarkoituksena käydä läpi eritoten Suomen vastustajien pelaamista ja yksilöitä jo ennen varsinaisten MM-karsintojen alkamista, jotta paikan päällä tunnelmallisella Olympiastadionilla on mielenkiintoisempaa katsoa jalkapallo-otteluita, joissa molemmat joukkueet ovat tuttuja. Muistetaan siis se, että ilman vastustajia ei ole otteluitakaan, joten kunnioittakaamme noita neljää hienoa jalkapallomaata, jotka samaan lohkoon arvottiin. Ennen suoraan asiaan menemistä linkitän alle vielä vastaavat analyysiketjut EM-karsinnoista, EM-alkulohkosta ja Kansojen liigasta sekä toivotan voitokasta jalkapallovuotta 2021:

EM-karsinnat 2020: http://futisforum2.org/index.php?topic=224635.0
EM-alkulohko 2020: http://futisforum2.org/index.php?topic=233783.0
Kansojen liiga 2020: http://futisforum2.org/index.php?topic=236450.0

Kazakstan

Kazakstanin viimeisin päävalmentaja on tsekkiläinen Michal Bilek. Hän on entinen maajoukkuepelaaja 90-luvulta. Valmennusura on kestänyt parisenkymmentä vuotta. Hän on valmentanut kotimaassaan useita eri seurajoukkueita, U19-maajoukkuetta ja vuosina 2009-2013 A-maajoukkuetta. Kazakstanin päävalmentajaksi hänet nimitettiin vuonna 2019. Pesti kesti kaksi vuotta päättyen marraskuussa, vaikka paikallisen liiton sivuilta en löytänytkään tietoa yhteistyön päättymisestä, mutta Transfermarktissa Bilek on merkitty ilman joukkuetta olevaksi valmentajaksi. Tulokset kahdelta viime vuodelta olivat sellaisia, että yhteistyön päättyminen ei yllättänyt. Uudeksi pääluotsiksi nimettiin 14. joulukuuta kotimainen vaihtoehto Talgat Baysufinov, joka toimi Bilekin apuvalmentajana viimeiset kaksi vuotta, mutta oli maajoukkueen päävalmentaja vuonna 2016, joten kyseessä on vanhan ja tutun luotsin paluu maajoukkueen peräsimeen.

Baysufinov on valmentanut vain kotimaassaan. Hänen pelaajauraltaan pitää mainita se, että maaotteluja kertyi yksi, mutta se oli sitäkin merkittävämpi, kun hän tuli vaihdosta sisään Kazakstanin historian ensimmäisessä maaottelussa kesäkuussa 1992 Turkmenistania vastaan. Hän aloitti valmennusuran 2008 Irtyshissa. Vuotta myöhemmin hän sai Uefan A-lisenssin ja vuonna 2011 Pro-lisenssin. Hän viihtyi Irtyshissa aina vuoteen 2014 asti, jolloin hän astui hetkeksi sivuun terveysongelmien vuoksi. Seuraavana vuonna Akzhayik palkkasi hänet valmentajakseen. Baysufinov nosti Akzhayikin pääsarjaan, mutta seuraava kausi isoissa valoissa ei sujunut toivotusti ja hänen tiensä erosivat seuran kanssa kesäkuussa.

Samalla Baysufinov kuitenkin jatkoi valmentamista, koska hänet nimitettiin Kazakstanin A-maajoukkueen väliaikaiseksi päävalmentajaksi tammikuussa 2016, joten hän toimi hetken aikaa sekä seura- että maajoukkuevalmentajana. Kesäkuussa 2016 hänestä tehtiin vakituinen manageri viisi päivää sen jälkeen, kun tiet Akzhayikin kanssa olivat eronneet. Pesti maajoukkueessa kesti Transfermarktin mukaan helmikuuhun 2017 asti eli reilun vuoden, kun mukaan ottaa ajan väliaikaisena managerina, mutta toisaalta enää marraskuussa 2016 Baysufinov ei ollut penkin takana kahdessa viimeisessä MM-karsintapelissä. Pelejä kertyi siis plakkariin vain vuodelta 2016, koska talvellahan ei ole maaottelutaukoja muutenkaan. Vuonna 2016 neljässä MM-karsintapelissä Baysufinov sai aikaan pari hyvää tulosta, kun joukkue pelasi kotonaan tasapelit Puolaa ja Romaniaa vastaan. Vieraissa Tanska ja Montenegro pöllyttivät kuitenkin yhteismaalein 9-1 Baysufinovin joukkuetta. Ystävyysottelujen tulokset olivat hyviä, koska ainoa tappio tuli maalein 2-0 Kirgisialle. Kiina ja Azerbaijan kaatuivat 1-0 ja Gerogiaa vastaan Kazakstan pelasi 1-1 tasapelin, joten yhteensä kahdeksassa pelissään Kazakstanin päävalmentajana Baysufinovin saldo on 2-3-3, maaliero 6-14 ja pistekeskiarvo 1,13. Yhtään tosipeliä hän ei toki ole voittanut. Kolmessa ensimmäisessä pelissään Baysifinov peluutti 4-2-3-1 pelijärjestelmää, mutta viidessä viimeisessä ottelussa (joista neljä oli noita MM-karsintapelejä) hän suosi 5-3-2 ja 5-4-1 ryhmityksiä, joten vahva veikkaus tässä vaiheessa on se, että Kazakstan pelaa ensi vuonnakin yhä kolmella topparilla pääosin, vaikka Bilek astuu sivuun.

Vuoden 2018 Baysufinov toimi maan alle 21-vuotiaiden maajoukkueen peräsimessä yhden ottelun verran, kunnes sitten kaksi viime vuotta hän on ollut osana Bilekin tiimiä. Viime EM-karsinnoissa Kazakstan sijoittui I-lohkossa viidenneksi. Se voitti kolme peliä, pelasi yhden tasapelin ja hävisi kuudesti. Karsinnat alkoivat fantastisesti, kun Kazakstan voitti kotonaan Skotlannin tyylikkäästi 3-0. Sen jälkeen se ei voittanutkaan enää muita vastustajia kuin San Marinon kahdesti yhteismaalein 7-1. Sekä Belgialta että Venäjältä se otti kuokkaan yhteismaalein 5-0 kahdessa kohtaamisessa. Se oli toki erittäin lähellä vierastasapeliä Kaliningradissa, kunnes 89. minuutilla Fernandes iski helpottavan voittomaalin Venäjälle. Suurimmat pettymykset olivat varmasti silti Kypros-pelit. Vieraista Kazakstan haki 1-1 tasapelin, mutta kotonaan se hävisi 1-2. Lopullinen maaliero kymmenessä ottelussa oli 13-17 eli -4, joka oli toki kohtalainen suoritus vitoskorin maalle.

Kansojen liigassa puolestaan Kazakstan jäi C4-lohkonsa jumboksi. Saldona oli 1-1-4. Urakka alkoi EM-karsintojen tapaan erinomaisesti, kun Liettua kaatui vieraissa 0-2, mutta sen jälkeen Valko-Venäjä puolestaan haki vieraspisteet Almatysta maalein 1-2. Lokakuussa Albaniaa vastaan Kazakstan jäi kotonaan maalittomaan tasapeliin ja vieraspelistä Valko-Venäjältä tuli 2-0 tappio. Marraskuussa puolestaan Albania kaatoi Kazakstanin kotonaan 3-1 ja päätöspelissä Liettua haki Novikovasin lisäajan voittomaalilla 1-2 voiton Almatysta. Lohkojumboksi jääminen tarkoitti ja tarkoittaa sitä, että maaliskuussa 2022 Kazakstan pelaa Moldovaa vastaan kaksiosaisen ottelusarjan, jonka häviäjä putoaa D-liigaan. Toinen ottelupari on muuten Viro-Kypros. Suoraa putoamista ei tullut, koska D-liigassa on nykyään vain kaksi lohkoa, joista nousta tai pudota.

Bilekin saldo Kazakstanin peräsimessä kaksi harjoitusottelua mukaan luettuna oli viisi voittoa, kolme tasapeliä ja kymmenen tappiota. Tosipeleissä saldo oli 4-2-10 eli ei kovin imarteleva maalieron ollessa 18-26. Vuoden 2020 alussa Bilek hoiti muuten Kazakstanin päävalmentajan pestin lisäksi hetken aikaa Astanan vastuuvalmentajan pestiä. Hän ehti voittaa jopa yhden pokaalin, kun helmikuussa Astana kaatoi Kaysarin Kazakstanin Super Cupin finaalissa maalein 1-0. Ennen pandemiaa maaliskuussa hän ehti valmentaa kolmessa sarjapelissä, joista Astana voitti kaksi ja pelasi yhden tasan. Seuraavat pelit ruorissa olivatkin vasta elokuussa. Mestarien liigan karsinnoissa Dynamo Brest oli parempi 6-3 ja kun viikko myöhemmin Astana hävisi liigassa Tobol Kostanaylle 2-0, Bilekille toivotettiin hyvää jatkoa pelkästään maajoukkueen päävalmentajapestiin ja hänet korvasi britti Paul Ashworth, joka puolestaan sai väistyä lokakuun alussa venäläisen Andrei Tikhonovin tieltä.

Astanassa Bilek peluutti joukkuetta 4-2-3-1 tai 4-1-4-1 paperiryhmityksillä, mutta maajoukkueessa hän suosi 3-4-2-1/3-4-3/3-5-2 ryhmityksiä, jotka ovat hänen eniten käyttämänsä muodostelmat ja joilla Kazakstan pelasi yhtä vaille kaikki tosipelit kahden viime vuoden aikana. Ainoastaan marraskuun Albania-vieraspelissä Bilek käytti neljän alakertaa, mutta muutoin kentällä oli aina kolme topparia hänen alaisuudessaan. Tuo neljän alakerran kokeilu tuotti 3-1 tappion siis, jonka jälkeen toistaiseksi viimeisessä pelissään Kazakstan pelasi jälleen kolmella topparilla ryhmityksen oltua 3-5-2, mutta ehkä Bilek itsekin koki, että asiat eivät ole sujuneet kiitettävästi ja jotain muutosta oli kokeiltava viime hetkellä.

Kazakstanin historia MM-karsinnoissa ei ole kovin hääppöinen sen jälkeen, kun se vaihtoi Aasian karsinnat Eurooppaan. MM-karsinnoissa 2006 se ei voittanut yhtään ottelua, vaan pelasi suljettujen ovien takana Georgiaa vastaan maalittoman tasapelin ja hävisi muut 11 otteluaan. MM2010-karsinnoissa Kazakstan voitti kaksi ottelua ja hävisi loput kahdeksan. Voitot tulivat kutoskorin Andorrasta maalein 3-0 ja 3-1. Seuraavissa MM-karsinnoissa Kazakstanin saldo oli 1-2-7. Ainoa voitto tuli Färsaarista maalein 2-1. Toinen kohtaaminen päättyi tasan 1-1. Toinen tasapeli tuli Itävaltaa vastaan kotona maalittomassa ottelussa. Viime MM-karsinnoissa puolestaan Kazakstan ei voittanut yhtään ottelua, kun MM2014-karsintojen tapaan se oli sijoitettuna alimpaan arvontakoriin. Se onnistui kuitenkin raapimaan kolme tasapeliä, joista kaksi ensimmäistä tulivat siis kotona Puolaa ja Romaniaa vastaan, joten nuo olivat hyviä venymisiä. Tasapelit tulivat kolmen ensimmäisen pelin aikana, jonka jälkeen Kazakstan hävisi kuudesti, kunnes päätöskierroksella se tasasi pisteet Armenian kanssa.

Yhteensä siis neljissä MM-karsinnoissa osana Uefaa Kazakstanin saldo on kolme voittoa, kuusi tasapeliä ja 33 tappiota. Maaliero on 29-105 eli -76. Kolme kertaa neljästä Kazakstan on tehnyt tasan kuusi maalia. Positiivisena poikkeamana on karsinta vuoden 2010 kisoihin, jolloin Andorra-voittojen ansiosta maaleja syntyi yhteensä peräti 11. Omiin Kazakstan on päästänyt maaleja kaksissa ensimmäisissä MM-karsinnoissa 29 kappaletta, mutta kahdessa viimeisimmässä omiin on mennyt "vain" 21 ja 26 maalia. Historiaan peilaten Kazakstanin pitäisi siis tässä lohkossa tehdä 6-7 maalia ja päästää omiin reilut parikymmentä, mutta otteluja on nyt kymmenen sijasta vain kahdeksan, joten arvaukseni on se, että Kazakstan tekee kolme maalia ja päästää 16.

Bilekin aikakaudella syvyyskartta näytti tältä (3-4-3):

Bauyrzhan Islamkhan (Askhat Tabybergen) - Abat Aymbetov (Aleksey Shchetkin, Aybar Zhaksylykov, Sergei Khizhnichenko) - Baktiar Zaynutdinov (Marat Fedin)
Gafurzhan Suyumbaev (Timur Dosmagambetov) - Islambek Kuat (Yuri Pertsukh, Duman Narzildaev) - Aybol Abiken (Vladislav Vasiljev, Aslan Darabaev) - Yan Vorogovskiy (Marat Bystrov, Abzal Beysebekov, Dmitri Miroshnichenko)
Nuraly Alip (Olzhas Kerimzhanov, Yuri Logvinenko) - Sergei Maliy (Temirlan Erlanov) - Aleksandr Marochkin
Stas Pokatilov (Dmitriy Nepogodov, Mukhamedzhan Seysen, Danil Ustimenko)

Kazakstanin ykkösmaalivahti on 28-vuotias ja 190-senttinen Stas Pokatilov, joka pelasi kaikki Kansojen liigan ottelut. Kakkosmaalivahti 32-vuotias ja peräti 199-senttinen Dmitriy Nepogodov sai pelata marraskuun harjoituspelin Montenegroa vastaan. Nepogodovilla on maaottelukokemusta 12 pelin verran. Hän teki debyyttinsä vasta 30-vuotiaana helmikuussa 2019 harjoituspelissä Moldovaa vastaan. Tuo oli samalla Bilekin ensimmäinen ottelu Kazakstanin peräsimessä. Kuukautta myöhemmin alkaneissa EM-karsinnoissa Nepogodov pelasi täydet minuutit kaikissa kymmenessä pelissä ykkösvahtina, mutta ilmeisesti Bilek ei ollut tyytyväinen hänen otteisiinsa, koska Kansojen liigaan ykkösmaalivahti tosiaan vaihtui Pokatiloviin ja Nepodogov sai istua penkillä kaikissa kuudessa pelissä. Neljä vuotta nuorempi Pokatilov teki maajoukkuedebyyttinsä jo vuonna 2015. Hän oli pelaava maalivahti vuosina 2015 ja 2016 pelaten yhteensä kahdeksassa kilpailullisissa EM- tai MM-karsintapelissä, mutta sitten hän putosi penkille jostain syystä pariksi vuodeksi, kunnes nyt jälleen vuonna 2020 hän otti takaisin ykkösmaalivahdin paikan. Maaottelukokemusta Pokatilovilla on yhteensä 21 ottelun verran, joten huolimatta nuoremmasta iästään hän on Nepogovia kokeneempi maajoukkuemaalivahti. Oletettavaa on myös, että Pokatilov lyhyessä ruskeassa tukassaan ja ohuenruskeissa viiksissään aloittaa Kazakstanin ykkösmaalivahtina myös MM-karsinnat. Hänen seurajoukkueensa Kairat Almaty voitti Kazakstanin mestaruuden. Pokatilov pelasi 13 ottelua pitäen kuusi nollapeliä. Nepogodov pelasi Astanassa vain neljä peliä, joten varmasti osin pelituntuman puutteenkin vuoksi Bilek peluutti mieluummin Pokatilovia kuin Nepogodovia.

Parikymppiset nuorukaiset Mukhamedzhan Seysen ja Danil Ustimenko kilpailevat kolmosmaalivahdin paikasta. Heistä 21-vuotias ja 190-senttinen Seysen oli marraskuun maaotteluikkunassa ryhmässä mukana kolmosmaalivahtina ja 20-vuotias Ustimenko puolestaan syyskuussa. Myöhemmin syksyllä vain 183-senttinen Ustimenko oli U21-maajoukkueen matkassa maaottelutauoilla, mutta pelasi vain yhden pelin, kun puolestaan Seysenilla on U21-kokemusta yhdeksän pelin verran parilta aiemmalta vuodelta, joten hän lienee nokkimisjärjestyksessä Ustimenkoa edellä. Seysenilla on kuvien perusteella lyhyt ja tumma siilitukka, kun puolestaan Ustimenkon tunnistaa vaaleasta geeliletistään. Ustimenko pelaa muuten samassa joukkueessa kuin ykkösmaalivahti Pokatilov. Hän sai vastuuta kahdeksassa liigapelissä torjuen kolme nollapeliä. FK Tarazissa pelaava Seysen pisti vielä paremmaksi, sillä hän otti torjui kymmenessä pelissään kuudesti nollat ja kuka ties jopa haastaa Pokatilovia ja Nepogodovia pelaavan maalivahdin paikasta.

Siirrytään toppareihin. Kansojen liigassa kuusi eri pelaajaa pelasi toppareina avauksessa. Heistä 20-vuotias Nuraly Alip ja 30-vuotias Aleksandr Marochkin olivat luottonimet. Alip pelasi avauksessa neljästi eli aina mukana ollessaan. Lokakuussa hän oli poissa koronatartunnan takia. Marochkin puolestaan avasi viisi peliä kuudesta. Parikymppinen Alip on molempijalkainen ja pelasi siksi kolmen topparin linjassa vasempana topparina, koska vasen jalka on kuitenkin se, jota hän enemmän käyttää. Hän on ulkonäöltään kuin nepalilainen serpa ja siksi ei olekaan yllättävää, että hän pelaa maansa mestarin Kairat Almatyn riveissä. Tarvittaessa hän pystyy pelaamaan myös laitapuolustajana. Marochkin puolestaan on perivenäläisen näköinen ja neljä senttiä pidempi kuin 185-senttinen Alip. Hän on oikeajalkainen ja pelasi siksi usein kolmen topparin linjassa oikealla. Marochkin oli Bilekin luottomies lisäksi edeltäneissä EM-karsinnoissakin. Hänen seurajoukkueensa Kazakstanissa on keskikastin Kaysar. Marochkin on pelityyliltään hieman kömpelö eikä pallollisena kaikkein lahjakkain todellakaan. Alip sen sijaan pystyy lähettämään vasurillaan pidempiäkin syöttöjä vastustajan viimeisen linjan selustaan ja hän on se, jonka avoin jalka tulisi pyrkiä sulkemaan prässätessä. Toki Alip on myös melko vikkelä ja pystyy tarvittaessa ohittamaan jalalla vastaan rynnivän vastustajan.

Kansojen liigan alussa syyskuussa Alipin ja Marochkinin välissä pelasi kolmikymppinen vaaleahiuksinen Sergey Maliy, joka kantoi kapteeninnauhaakin kertaalleen. Hän pelaa maansa hopeamitalijoukkueessa Tobol Kostanayssa. Maaottelukokemusta on peräti 44 pelin verran, koska Maliy debytoi jo vuonna 2014 A-maajoukkueessa. Hän on ollut viimeiset viisi vuotta lähes aina avauskokoonpanossa maajoukkueessa. Marraskuun maaotteluihin häntä ei valittu pienen vamman takia, vaikka Maliy kyllä pelasi seurajoukkueessaan ihan normaalisti sekä ennen että jälkeen maaottelutauon. Maliy on oikeajalkainen ja pelasi siksi keskimmäisenä topparina niissä peleissä syksyllä, joissa hän oli avauksessa. Jos Kazakstan jatkaa kolmella topparilla tulevaisuudessakin Alip-Maliy-Marochkin kolmikko lienee ensisijainen vaihtoehto. Maliy ei kuitenkaan ole mikään maailman vikkelin toppari saatika pallollisena erityisen lahjakas, vaan mieluusti vierittää palloa sivutoppareille avausvaiheessa. Jalkanopeuskin voisi olla parempi.

Olzhas Kerimzhanov, Temirlan Erlanov ja Yuri Logvinenko saivat hajanaisesti vastuuta topparin tonteilla viime syksynä. Heistä 32-vuotias Logvinenko on koulutukseltaan puolustava keskikenttäpelaaja, mutta maajoukkueessa kuuden viime vuoden ajan hän on pelannut järjestäen topparina. Logvinenkon maaotteludebyytti tapahtui jo vuonna 2008, joten siksi maaotteluja hänellä on 53 ja maalejakin viisi. Kansojen liigassa hän kuitenkin pelasi vain päätöspelissä Liettuaa vastaan eikä kahden viime vuoden aikana häntä ole muutenkaan nähty hirveästi maajoukkueen mukana, koska EM-karsinnoissakin hän pelasi vain kahdessa pelissä ja oli hyvin useasta pelistä kokonaan sivussa kuten Kansojen liigastakin syys- ja lokakuussa. Seurajoukkueessaan Astanassa hän pelasi päättyneelläkin kaudella sekä keskikentällä että topparina, joten kyseessä on monipuolinen pelaaja, jonka vasen jalka on lisäksi erittäin käyttökelpoinen pallollisessa vaiheessa, joten hän topparina pelatessaan on usein vasemmalla puolella.

Kerimzhanov on vuoden Logvinenkoa nuorempi ja pelaa Zhetysussa, joka sijoittui kuudenneksi 12 joukkueen pääsarjassa. Hänellä on maajoukkuekokemusta viiden pelin verran. Peleistä neljä on vuodelta 2020, kun hän oli avauksessa kolmessa pelissä peräkkäin loka- ja marraskuussa. Hän oli Alipin tuuraajana kolmen topparin linjassa vasemmalla, vaikka parempi jalka onkin oikea.

Erlanov puolestaan on 27-vuotias ja pelaa Maliyn tavoin Tobolissa. Kansojen liigassa hän oli avauksessa lokakuun maaotteluissa. EM-karsinnoissa hän sai enemmän vastuuta Bilekin alaisuudessa ollen tuolloin kuudesti avauksessa, mutta loppua kohden vastuu pieneni ja sama jatkui sitten Kansojen liigassa, joten Erlanov lienee vain rotaatiopuolustaja tällä hetkellä eikä sen enempää. Hän on 186-senttinen, oikeajalkainen ja kasvonpiirteiltään karaistunut. Kazakstanin topparikuusikosta vain Maliy on muuten yli 190-senttinen ja muiden pituus asettuu haarukkaan 185-189 senttimetriä, joten pääpallojen puolustamisessa voi olla haasteita tulevissa karsinnoissa.

Siirrytään wingbackeihin. Kazakstanin maajoukkueen kapteenistoon kuuluu nimihirviö Gafurzhan Suyumbaev. Hän on 30-vuotias Kairat Almatyn pelaaja. Maaotteluja on takana 38 ja maaleja on syntynyt neljä. Hän pystyy pelaamaan vasemmalla laidalla mitä tahansa pelipaikkaa. EM-karsinnoissa hänet nähtiin myös oikealla ajoittain. Koulutukseltaan hän on laitapuolustaja, mutta myös wingbackin ja tarvittaessa puhtaamman laiturinkin roolit luonnistuvat. Kazakstanin liigassa hänen tehonsa 16 pelissä olivat hulppeat 1+8, joten keskitys- ja syöttötaitoa löytyy rutkasti. Vaikka Suyumbaev pelaa pääosin vasemmalla, hän on oikeajalkainen. Pituutta siilitukkaisella ja siistin olemuksen omistavalla johtohahmolla on vain 172 senttiä. Hän pelasi Kansojen liigassa vain neljä peliä kuudesta, koska kahdesta muusta pelistä hän oli sivussa keltaisten korttien takia, mutta käytettävissä ollessaan hän on ykkösvalinta vasemmaksi wingbackiksi tai laitapuolustajaksi. Suyumbaevia katsoessa ensimmäisenä huomio kiinnittyy räjähtäviin ensiaskeliin, joiden avulla hän pystyy pumppaamaan tehokkaasti eteenpäin pallottomana iskiessään kiinni vastustajiin ja nopeutensa sekä pelinlukutaitojensa ansiosta hän tekee usein riistoja etupuolelta, mutta vastapainona liika höntyily johtaa välillä siihen, että selustassa on tilaa.

Suymbaevin varamies on Timur Dosmagambetov, joka oli avauksessa kahdesti Kansojen liigassa vasempana wingbackina juuri niissä peleissä, joista Suyumbaev oli poissa. 31-vuotiasta Dosmagambetoviakaan ei ole pituudella pilattu, sillä hän on 175-senttinen ja niin ikään oikeajalkainen, vaikka Suyumbaevin tavoin hän hallitsee kaikki pelipaikat vasemmalla laidalla. Seurajoukkueena Kazakstanissa on niukasti europaikkojen ulkopuolelle viidenneksi jäänyt Ordabasy. Timurin tunnistaa vienosta hymystä ja vietnamilaisista/korealaisista kasvonpiirteistä. Maaottelutilastot ovat 8/0, vaikka debyytti tapahtui jo vuonna 2015, mutta syksystä 2016 eteenpäin hän ei pelannut minuuttiakaan maajoukkueessa, kunnes sitten hän oli avauksessa lokakuussa 2020 Valko-Venäjällä. Melkoinen tarina tuokin.

Yan Vorogovskiy ja Marat Bystrov puolestaan jakoivat vastuuta oikealla puolella Kansojen liigassa. Bystrov pelasi neljästä ensimmäisestä pelistä kolme oikeana wingbackina ja Vorogovskiy puolestaan oli esimerkiksi marraskuussa avauksessa molemmissa peleissä ensin neljän linjassa laitapuolustajana ja sitten viiden linjassa wingbackina. Heistä Vorogovskiy on yksi harvoista ulkomailla ammatikseen pelaavista futareista. 24-vuotias Yan edustaa Belgian pääsarjassa Beerschotia. Hän on 182-senttinen, joten pituutta on ihan kivasti laitapuolustajaksi ja olemus jopa vähän hujoppimainen. Hän on vasenjalkainen ja siksi koulutukseltaan vasen laitapuolustaja, mutta maajoukkueessa hänet on istutettu oikealle puolelle kenties parempien vaihtoehtojen puutteessa, kun Suyumbaev on hallinnut vasenta puolta. Maaottelutilastot ovat 16/1. 16 maaottelustaan hän on pelannut kymmenen joko oikeana laitapuolustajana tai keskikenttänä, mutta onneksi hän pystyy keskittämään heikommallakin jalallaan kohtalaisesti, vaikka aika paljon hän kyllä nojaa syöttelyssään parempaan vasempaan jalkaansa ja siksi häntä puolustavan pelaajan tuleekin sulkea leikkausmahdollisuudet keskelle ja pakottaa Vorogovskiy keskittämään laidan puolelta heikommalla jalallaan. Leikatessaan keskelle Vorogovskiy saattaa myös itse ampua ja esimerkiksi Kansojen liigassa hän oli pari kertaa kaukolaukauksillaan yllättää vastustajan maalivahdin.

Bystrov on puolestaan neljä vuotta vanhempi eli 28-vuotias. Hän pelaa Venäjän pääsarjassa Akhmat Groznyssa vakituisia minuutteja. Pituutta on yksi sentti vähemmän kuin Vorogovskiylla. Maaotteluja hiukset otsalle kammannut Bystrov on pelannut toistaiseksi vasta kuusi. Murtautuminen A-maajoukkueeseen tapahtui siis vasta menneenä syksynä, kun Vorogovskiy oli esimerkiksi merkittävässä roolissa jo EM-karsinnoissa.

Myös 28-vuotias Abzal Beysebekov on syytä mainita. Tuimakatseinen Beysebekov pelaa Astanassa ja omaa 33 maaottelun kokemuksen. Avausmaali on yhä tekemättä. Hän oli vielä viime MM-karsinnoissa ja 2018 Kansojen liigassa ykkösvaihtoehto oikeaksi laitapuolustajaksi, mutta EM-karsinnoissa hän pelasi enää neljästi avauksessa ja päättyneessä Kansojen liigassa kolmesti, joten Beysebekov on lipumassa hiljalleen vaihtomieheksi, kun uusia vaihtoehtoja ilmaantuu. Astanassa hän on yhä avauksen mies kuusinkertaisena maansa mestarina ja 187 sentin pituudellaan erottuu muista laitapuolustajista. Mironischenko puolestaan on myös 28-vuotias ja pelaa Tobolissa. Hän debytoi Beysebekovin tavoin maajoukkueessa jo kuusi vuotta sitten, mutta maaotteluja on kertynyt vain 11 eli kolmasosa Beysebekovin määrästä. Hän on debyytistään lähtien keikkunut maajoukkueen rajamailla eli monesti häntä ei ole valittu edes maajoukkuepeleihin ja jos on, hän on istunut vain penkillä. Kansojen liigassakin peliaikaa tuli 21 minuuttia päätöspelissä ja EM-karsinnoissakin hän pääsi kentälle vain San Marinoa vastaan.

Keskikentän keskustaan Kazakstanilla on asettaa selkeä parivaljakko Islambek Kuat-Aybol Abiken. He ovat Kazakstanin vastine Sparv-Kamaralle. Heistä 27-vuotias Kuat pelasi kaikissa peleissä, mutta tuli joka toinen kerta vaihdosta sisään. En tiedä, onko hän sitten kärsinyt pienistä vammoista sparvmaisesti, koska vielä EM-karsinnoissa kuitenkin hän oli seitsemän kertaa avauksessa ja kantoi viidesti kapteeninnauhaakin. 179-senttinen Kuat on puolustava keskikenttäpelaaja, joka pelaa Khimkissä Venäjällä. Maaotteluja on takana 38 ja maaleja on tullut viisi, joten isonenäinen, jykevä ja hyvin ruskettunut Kuat on jo useamman vuoden ajan ollut vakituisesti avaava keskikenttäpelaaja maajoukkueessa. Kuatin olemuksesta kentällä kyllä suorastaan huokuu johtajan aura, vaikka hän onkin tosiaan melko lyhyt eikä pallotatsikaan ole kaikkein herkin, mutta perussyöttötyöskentely on kohtalaisen varmaa ja katse erittäin päättäväinen. Pelitilannekovuus on kunnossa.

Abiken on ulkonäöltään puolestaan jälleen enemmän korealaishenkinen. Hän on kolme vuotta nuorempi ja pelaa mestarijoukkue Almatyssa. Kuatin tavoin pituutta on 179 senttiä ja pelityyli puolustava, mutta viheriöllä Abiken kyllä näyttää Kuatia pidemmältä. Hän on myös oikeajalkainen. Maaotteluja on vasta 11, koska vasta viime EM-karsintojen puolivälissä hän murtautui pelaavaan kokoonpanoon vakituisesti. Abiken loistaa keskikentällä erityisesti vikkelyytensä ansiosta ja on negatiivisissa tilanteenvaihdoissa arvokas hidastamaan vastustajan hyökkäyksiä. Hän myös jaksaa uurastaa pallottomana paljon melko kevytrakenteisena pelaajana.

Vielä EM-karsinnoissa avaukseen kuulunut Yuri Pertsykh putosi syksyllä vaihtopelaajaksi, vaikka vielä 0-2 voitossa Liettuaa vastaan hän olikin avauksessa Abikenin rinnalla syyskuussa. Pertsykh on tyylikäs 186-senttinen keskikenttäpelaaja, jolla on ikää myös vasta 24 vuotta eli Abikenin tavoin tulevaisuus on kirkas. Hän pelaa Astanassa, mutta ei kahdeksassa ottelussa saanut tehopisteitä aikaan oikealla jalallaan päättyneellä kaudella. 17 maaottelussaan hän on osunut kertaalleen. Pertsykh on melko tasapaksu pelaaja eikä erotu millään osa-alueella, muttei toisaalta vuodakaan. 23-vuotias Valko-Venäjän pääsarjassa Rukhissa pelaava Vladislav Vasiljev on myös mielenkiintoinen nimi, koska hän tehtaili 8+6 tehot 26 liigapelissä. 176-senttinen Vasiljev pystyy pelaamaan siis myös hyökkäävämmässä roolissa keskikentän keskustassa tai jommalla kummalla laidalla. Hän oli kertaalleen Kansojen liigassa avauskokoonpanossa juuri Valko-Venäjää vastaan vieraissa Abikenin rinnalla keskikentän keskustassa. Vasiljev erottuu muista myös vasenjalkaisuudellaan. Marraskuun peleihin hän ei päässyt mukaan koronatartunnan takia.

31-vuotias Aslan Darabaev kahdeksan maaottelun kokemuksellaan on myös tarvittaessa yksi hyökkäävämpi vaihtoehto keskikentän keskustaan. Zhetysussa hän on avauksen mies, mutta maajoukkueessa hän pelasi syksyllä yhteensä 65 minuuttia, joista 61 harjoituspelissä Montenegroa vastaan. 27-vuotias Duman Narzildaev taas on puolustavampi vaihtoehto, jos Kuat, Abiken ja Pertsykh eivät ole käytettävissä, mutta ehkä tuossa tilanteessa Logvinenkoa peluutettaisiin keskikentällä.

Viimeiseksi sitten käsittelyyn yläkolmikkoon kuuluvat yksilöt. Maajoukkueen nykyinen kapteeni on siloposkinen 27-vuotias Bauyrzhan Islamkhan, joka palloilee Al-Ain FC:ssä Yhdistyneissä Arabiemiraateissa. Maaottelutilastot ovat 46/3. Hän pystyy pelaamaan kaikkia rooleja ylänelikossa eli kymppipaikkaa, kärkeä tai laituria. Hänen parempi jalkansa on oikea. Pituutta on vain 174 senttiä, joten samaan aikaan avauksessa ollessaan Suyumbaevin kanssa Kazakstanin vasen laita on lyhyt keskimitaltaan. Islamkhan tosiaan pelasi eniten Bilekin alaisuudessa parina viime vuonna 3-4-2-1 ryhmityksessä vasenta laituria/vasenta kymppipaikkaa. Yhtä kaikki, hän viihtyy keskemmällä kenttää eikä välttämättä niin paljoa leveydessä, koska juoksunopeus ja ensimmäiset askeleet eivät ole sillä tasolla, että hän voisi tehdä uran laitaravurina. Hänellä on kyllä taitoa pysyä pallossa ja saada jalka auki staattisemmissa 1v1-hetkissä, mutta valintana on useimmiten syöttö kuin oma haasto tai laukaus, koska hän on ehkä myös vähän pehmeä maakaksinkamppailuissa. Kansojen liigasa hän oli mukana vain syyskuun peleissä. Marraskuun peleistä hän jäi sivuun esimerkiksi siksi, että hän jäi kiinni kielletystä aineesta Asian Mestarien liigan pelin jälkeisessä dopingtestissä eikä hän olekaan pelannut marraskuun alun jälkeen seurajoukkueessaan, vaan on tilapäisesti sivussa.

Islamkhanin tuuraajana toimi kolmikymppinen hyökkäävä keskikenttäpelaaja Askhat Tabybergen. Hänellä on maaottelukokemusta myös rutkasti eli 27 peliä, mutta avausmaali on tekemättä. Hän pystyy pelaamaan myös pykälän alempana keskikentän keskustassa tarvittaessa. Kovakuorinen Tabybergen pelaa kotimaassaan Kaysarissa ja Islamkhanin tavoin vasemmalla pelatessaan hakeutuu keskemmäs oikeajalkaisena. Keskikentän pohjalla pelatessaan hän erottuu todella pehmeillä syötöillään, joissa on sopivasti painavuutta. Silmä suorastaan lepää, kun Tabybergen kierrättää palloa pehmeällä kosketuksellaan.

Oikealle laidalle ykkösvaihtoehto on ilman muuta 22-vuotias Baktiyar Zaynutdinov, jolla on voimassa sopimus CSKA Moskovan kanssa peräti vuoteen 2025 asti. Hieman armenialaisia kasvonpiirteitä omistava Zaynutdinov tykkää leikata keskelle vasurillaan oikealla pelatessaan. Venäjän pääsarjassa hän on kasannut silti vasta 1+2 tehot 18 pelissä, mutta siellä hän on joutunut pelaamaan alkukaudella myös vasenta laitapuolustajaa laiturin lisäksi. Ylipäätään seurajoukkueessaan hän on siis pelannut lähinnä vasemmalla puolella eri rooleissa, mutta viime peleissä hän on päässyt myös omimmalle paikalleen oikeaksi laituriksi. Maajoukkueessa Zaynutdinov on lukinnut itselleen oikean laiturin roolin ja maalejakin onkin syntynyt jo peräti seitsemän vain 16 maaottelussa. Hänellä oli kolmen ottelun maaliputkikin, kun EM-karsintojen lopussa hän osui San Marinoa ja Skotlania vastaan sekä Kansojen liigan alussa Liettuan vieraana. Marraskuun peleistä Zaynutdinov oli poissa aivotärähdyksen takia, mutta eiköhän hän ole jälleen maaliskuussa isossa roolissa ja varmasti yksi Kazakstanin tulevaisuuden suurista nimistä teknisenä ja taitavana yksilönä. Tilanteenvaihdoissa hänen nopeutensa aiheuttaa myös vastustajille hankaluuksia ja "Z" osaa myös kalastaa rikkeitä vastustajalle laittamalla kroppansa pallon ja vastustajan väliin oikea-aikaisesti. Olen hänen faninsa jo nyt ja kyseessä on Kazakstanin leiristä se pelaaja, jonka livenä näkemistä odotan eniten ensi syyskuussa. Huomionarvoista on myös se, että Zaynutdinov on enää kuuden osuman päässä Kazakstanin kaikkien aikojen maalintekijästä Ruslan Baltievista, joka teki 13 maalia omalla maajoukkueurallaan.

Hänen varamiehensä on 24-vuotias Kaysarissa pelaava Maksim Fedin, joka on perivenäläinen kasvonpiirteiltään ja ruskea tukkakin on kuvissa siististi kammattu sivuun. Fedin on vain 167-senttinen oikea laituri, joka on tehnyt yhden maaottelumaalin 17 esiintymisessään. Hän jäi vain päätöspelissä Liettuaa vastaan ilman peliaikaa niissä peleissä, joissa hän oli mukana. Kertaalleen hän oli avauksessa, mutta roolina on useimmiten tulla vain vaihdosta sisään tosipeleissä. Jalkaisuus on oikea.

Piikkiin on tarjolla neljäkin eri vaihtoehtoa. Heistä ylitse muiden ovat Abat Aymbetov ja Aleksey Shchetkin. 25-vuotias partaveikko Aymbetov oli mestari Kairat Almatyn paras maalintekijä kymmenellä osumalla sijoittuen maalipörssissä toiseksi. 184-senttinen sentteri on osunut kahdesti 12 maaottelussa. Ensimmäistä ottelua lukuun ottamatta hän oli aina avauksessa syksyllä keräten 2+1 tehot. Shchetkin puolestaan on 193-senttinen tankkerimainen kohdepelaaja, joka pelaa Astanassa. Hän on myös neljä vuotta vanhempi ja voittanut kolmesti Kazakstanin mestaruuden. 33 maaottelussa osumia on syntynyt hyökkääjälle vaivaiset neljä, mutta hänen pelityyliinsä kuuluukin enemmän toimia tosiaan kohdepelaajana ja jakaa palloja muille boksin läheisyydessä tai puolustuslinjan etupuolella. Päättyneenä syksynä hän oli ryhmässä mukana vain marraskuussa, mutta oli silloin avauksessa molemmissa peleissä, kun Kazakstan pelasi kahdella kärjellä 4-4-2 ja 3-5-2 systeemeillä. Shchetkin oli luottohyökkääjä vuosina 2015-2018, mutta jo EM-karsinnoissa hänen vastuunsa väheni oleellisesti ja hän oli mukana vain neljässä pelissä tehden toki silloin pari maalia. Viime kaudella seurajoukkueessaan hän teki neljä osumaa 14 pelissä. Shchetkinin heikkoutena on tietty raskasjalkaisuus, jonka vuoksi hän ei ole prässääjänä niin tehokas riistämään palloja, vaan tyytyy enemmän peittämään syöttölinjoja voimia säästellen.

Zhetysussa pelaava siloposkinen Aybar Zhaksylykov oli Kazakstanin liigan maalipörssin viides kuudella osumalla. Hän on Aymbetovin tapaan 184-senttinen, mutta vielä pari vuotta nuorempi tulevaisuuden nimi. Hän tuli Kansojen liigassa kahdessa eri ottelussa vaihdosta sisään onnistumatta maalinteossa. Raavas Sergey Khizhnichenko on puolestaan Shchetkinin kanssa samaa ikäluokkaa ja osunut kahdeksan kertaa 52 maaottelussa. Hän debytoi maajoukkueessa jo vuonna 2009 eli alle parikymppisenä. Kansojen liigassa hän tuli kolmesti vaihdosta sisään, mutta avauksessa hän on ollut viimeksi kilpailullisessa pelissä loppuvuodesta 2017 MM-karsinnoissa. Edellinen Kansojen liiga 2018 meni kokonaan ohiloukkaantumisen takia. Muiden tapaan hän on oikeajalkainen ja pituutta on 187 senttiä, joten hän on ehkä vähän välimallin hyökkääjä, joka omaa kohdepelaajan ja linjan taakse juoksijan ominaisuuksia.

Ylempänä onkin syvyyskartta 3-4-3 muodossa, mutta jos Kazakstan pelaa neljän alakerralla, asettelisin pelaajat seuraavasti (4-4-2):

Aymbetov (Khizhnichenko) - Shchetkin (Zhaksylykov)
Islamkhan - Kuat (Tabybergen, Pertsykh, Narzildaev) - Abiken (Vassiljev, Darabaev) - Zaynutdinov (Fedin)
Suyumbaev (Dosmagambetov) - Alip (Kerimzhanov) - Marochkin (Maliy, Erlanov, Logvinenko) - Vorogovskiy (Bystrov, Beysebekov, Miroshnichenko)
Pokatilov (Nepogodov, Seysen, Ustimenko)

TAI 4-2-3-1:

Aymbetov (Shchetkin)
Islamkhan - Tabybergen - Zaynutdinov (Fedin)
Kuat (Pertsykh) - Abiken (Vassiljev)
Suyumbaev (Dosmagambetov) - Alip (Kerimzhanov) - Marochkin (Maliy) - Vorogovskiy (Bystrov, Beysebekov)
Pokatilov (Nepogodov)

Pelaajiston esittelyn jälkeen onkin hyvä siirtyä tutkimaan, miten Kazakstan pelaa pelin eri vaiheissa. Olen jakanut havainnot kolmeen osaan. Ne ovat "Kazakstan pallollisena vs. vastustaja pallottomana", "Kazakstan pallottomana vs. vastustaja pallollisena" ja "Erikoistilanteet". Kahden ensiksi mainitun pääotsikon alla on vielä väliotsikoita lukemisen helpottamiseksi ja eri teemojen erottamiseksi.

Kazakstanista materiaalin löytäminen osoittautui perin haasteelliseksi. Yhtään kokonaista ottelua en Kansojen liigasta ikävä kyllä löytänyt tai sitten ne oli jo ehditty blokata laittomina. Onneksi sentään Bilek oli jo ruorissa EM-karsinnoissa ja niitä pelejä internetistä löytyi jonkin verran, joten ainakin hieman ensimakua on saatavissa siitä, miten Kazakstan on pelannut parina viime vuonna. Huuhkajien ja Kanervan tiimin onneksi toki Kazakstania vastaan ensimmäinen peli on vasta syyskuussa, joten he ehtivät näkemään maaliskuussa, miten Kazakstan on mahdollisesti uusiutunut talven aikana Baysufinovin tultua takaisin puikkoihin. Kansojen liigasta löysin sentään kohtalaisen pitkiä vajaan kymmenen minuutin ottelukoosteita Kazakstanin liiton sivuilta, joten täydennän noilla koosteilla EM-karsinnoista löytynyttä materiaalia.

Ensimmäinen katsomani ottelu oli EM-karsintojen päätöskierrokselta reilun vuoden takaa, kun Skotlanti kaatoi Kazakstanin 3-1. Valitsin tuon pelin siksi, että Kazakstanilla olivat avauskokoonpanossa toppareina Maliy ja Marochkin, seuraavassa linjassa Shyumbaev, Abiken ja Pertsykh sekä yläkolmikkona Islamkhan, Zaynutdinov ja Shchetkin, joten oikeastaan vain Alip, Kuat, Vorogovskiy ja Aymbetov olivat poissa viheriöltä nykyisestä ihannekokoonpanosta. Siksi katsoin hieman myös edeltävää peliä San Marinoa vastaan, jossa ryhmitys oli myös 3-4-2-1 ja avauksessa olivat Vorogovskiy ja Kuat.

Kuvia kertyi mukawat 181 ja GIF-klippejä yksitoista.
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #1 : 01.01.2021 klo 22:01:51

Kazakstan pallollisena vs. vastustaja pallottomana

Avaus-, rakentelu- ja murtautumisvaihe hitaasti hyökäten


Kazakstan on Bilekin alaisuudessa parina viime vuonna rakentanut alhaalta 3-4-3/3-2-5 mallilla pelatessaan 3-4-3 paperiryhmityksellä. Tässä kuvassa Skotlanti-pelistä topparikolmikko Logvinenko-Maliy-Maroschkin levittäytyy alhaalla ja seuraavassa tasossa ovat wingbackit Shomko ja Shyumbaev sekä keskustan kaksikko Abiken-Pertsykh. Skotlanti puolustaa paperiryhmityksen mukaan 4-2-3-1 muodossa, joten Logvinenko päättää chipata pallon ylimpien prässilinjojen yli Skotlannin puolustuslinjan eteen kohti Kazakstanin yläkolmikkoa.


Yläkolmikko on vastustajan puolustuslinjassa. Logvinenkon chippi laskeutui Islamkhanille vasempaan laitaan. Kapteenin liikkuessa kohti sivurajaa, wingback Shomko tekee juoksun sisempää laitakaistaa pitkin tilaan, jonka Skotlannin toppari Gallagher jättää tyhjäksi seuratessaan Islamkhania.


Islamkhan pudotti pallon varsinaiselle kohdepelaajalle Shchetkinille, joka yritti jatkaa pelivälineen tyhjään tilaan selustaan, mutta laitapuolustaja Palmer pystyi lopulta voittamaan maakaksinkamppailun Shomkoa vastaan.


San Marinon kaltaista kevyempää vastustajaa vastaan muoto voi olla jopa 3-1-6. Tabybergen pyörittää yksin peliä toppareiden yläpuolella, kun Kuat on keskustan kaksikosta noussut vastustajan kahden alimman linjan väliin yläkolmikon seuraksi. Wingbackit ovat tietysti leveydessä tässäkin tilanteessa. Tokkopa Suomea vastaan näin rohkeaa rakennetta kazakeilta kuitenkaan nähdään.


15. minuutilta Skotlanti-vieraspelistä näyte siitä, miten Kazakstan parhaimmillaan tulee ohi vastustajan prässin. Se on tutussa 3-4-3 muodossa. Shuymbaev pelaa hänelle kierrätetyn pallon keskelle Pertsykhille ja tämä jatkaa yhdellä kosketuksella taas ohi Skotlannin prässin vastustajan puolustuslinjan etupuolelle. Puolustuslinja on tosin korkealla, kun Skotlanti pyrkii riistoon ylhäällä menetyksensä jälkeen.


Pertsykhin chippi löysi oikean laiturin Zaynutdinovin, joka jatkoi eteenpäin Shchetkinille, joka liikkui laitapuolustaja Taylorin selustaan tyhjään tilaan. Islamkhan säntää pystyyn myös wingbackien seuratessa perästä.


Shchetkin jatkoi pallon Islamkhanille ja hetkessä Skotlannilla ovat enää Gallagher ja Palmer pallon alapuolella.


Islamkhan ja Suyumbaev kierrättivät pallon Shomkolle. Samalla taustalta Shchetkin jatkaa liikettään boksiin.


Palmer ei saanut Shomkon jalkaa kuriin, vaan tämän matala keskitys tavoitti Shchetkinin, jonka liukuviimeistelyssä ei ollut riittävästi voimaa, vaan Marshall ehti torjumaan. Mitä tulee Shomkoon, häntä ei valittu kertaakaan viime syksynä maajoukkueeseen, vaan tämä kyseinen Skotlanti-peli on toistaiseksi hänen viimeisin maaottelunsa (joita on kertynyt 45), joten siksi en häntä maininnut pelaajiston esittelyssä ollenkaan, vaikka kyseessä onkin kuusinkertainen maansa mestari ja Astanassa vakituisesti peliaikaa saava laitapuolustaja.


Turhan usein kuitenkin Kazakstan sortuu menetykseen viimeistään keskikentällä yrittäessään pelata maitse. Topparit myös pelaavat palloja epäedullisiin asemiin. Tässä Pertsykh on neljän skotin keskellä...


... ja saa Logvinenkolta syötön negatiiviseen peliasentoon. Skotlannin prässätessä ylhäältä 4-2-3-1 muodossa yhä, Pertsykhilla ei ole muuta vaihtoehtoa kuin pudottaa takaisin alas Logvinenkolle, koska muut suunnat ovat blokattuina.


Logvinenkollekin tulee kiire ja hän joutuu yhdellä kosketuksella pelaamaan eteenpäin ohi Jackin.


Seurauksena on harhasyöttö ja Skotlanti pääsee hyvältä alueelta kääntämään painopisteen kohti keltapaitojen päätyä jälleen. Logvinenkon alkuperäinen syöttövalinta oli väärä ja hänen olisi pitänyt vaihtaa puolta maalivahdin kautta kierrättämällä tai itse ilmassa pelaamalla tai haastaa itse jalalla Skotlannin laituri.

Maroschkin, Maliy & Alip pallollisina


Marochkin ja Maliy eivät ole pallollisina tosiaan mitään velhoja, vaan kierrättävät mielellään pelivälineen vasemmalle topparille oli se sitten Alip, Logvinenko tai kuka tahansa. Maliy voisi mahdollisesti pelata tässä Pertsykhille, mutta hän ei luota itseensä ja kierrättää pallon suosiolla Logvinenkolle, jonka kautta Kazakstan etenee.


Logvinenkolla on yllättävän paljon aikaa tässä etsiä syöttöpaikka ja hän päätyy ristipalloon Shyumbaeville. Toivottavasti Huuhkajat sulkee Alipin avoimen jalan aiemmin ensi syksynä.


27. minuutilla näkyy, mitä tapahtuu, jos Maliy itse pyrkii kuljettamaan muodon sisään.


Hän on Marochkinin tapaan vähän kankea mies, ottaa louhikkokosketuksen ja menettää pallon vaarallisessa paikassa, joten ehkä tämän takia hän ei yritä itse avata peliä, vaan vierittää vastuun muille.


Menetyksen seurauksena Skotlanti pääsee iskemään vastaan Kazakstanin ollessa organisoimaton.


Maliy paikkasi toki lopuksi erheensä siivoamalla keskityksen.


13. minuutilta puolestaan poiminta Marochkinin hätääntyneisyydestä prässin alla. Hän usein turvautuu purkupalloihin hyvin kevyenkin prässin alla, joten häntä ei tarvitse prässätä niin paljoa Kazakstanin rakentaessa alhaalta, vaan ennemmin Alipia tai jopa Maliyta. Toki Marochkinia prässäämällä todennäköisyys riistoon saattaa kasvaa, jos hän yrittääkin jotain muuta kuin purkupalloa. Varmasti tämä on osin pelitavallinenkin valinta välttää riskejä, mutta kyllähän tässä tilanteessa Marochkinin pitäisi pelata pallo wingbackille yhdellä kosketuksella ja antaa lepoaikaa omalle joukkueelle pallonhallinnan kautta.


Mutta kun Marochkin ei sellainen ole, toppari McKenna voittaa purkupallon puolessa kentässä skoteille.


Tässä GIFissä Albania-pelistä Kansojen liigasta puolestaan Marochkinin kömpelyys ja epävarmuus yksittäisenkin vastustajan prässin alla johtaa rangaistuspotkuun, josta Albania iski loppuluvut 3-1.


Alipista ei löytynyt pelinavaamismateriaalia Kansojen liigan koosteista, mutta tässä parikymppinen tulevaisuuden lupaus osoittaa vasurinsa tarkkuutta kansallisen pääsarjan otteluissa. Kuten todettua, tuo vasen jalka pitää pystyä sulkemaan tai muutoin Suomen viimeisen linjan selustaan tulee jatkuvasti palloja ja painetta eivätkä juoksukilvat Islamkhania, Zaynutdinovia ja Shuymbaevia vastaan ole välttämättä aina edullisia. Jälkimmäisessä klipissä näkyy myös Alipin kyky harhauttaa vastustaja tarvittaessa itse.

Kohdepelaajan hyödyntäminen & suoraviivainen pelaaminen kohti yläkolmikkoa puolustuslinjan eteen -> pudotuksen jälkeen kohti maalia


Koska alakerrassa ei ole liikaa pallollista taitoa, usein Kazakstan pelaa melko suoraviivaisesti vastustajan puolustuslinjan eteen kohti kapealla olevaa yläkolmikkoa välttääkseen menetyksiä omalla kenttäpuoliskollaan. Jos Shchetkin on kentällä, hän on ensisijainen kohdepelaaja. Laiturit Zaynutdinov ja Islamkhan ovat liikkuneet hänen lähelleen. Pudotuksen jälkeen Kazakstan lähtee etenemään kohti maalia sen kummempia rakentelematta.


Zaynutdinov tempokuljettaa vahvasti kakkospallon saatuaan kohti suojaamatonta linjaa. Islamkhan tukee vierellä ja Shchetkin spurttaa taustalta mukaan.


Z jätti pallon Islamkhanille, joka otti mukaan Shchetkinin samalla, kun Z jatkoi liikettään boksiin.


Shchetkinin matala keskitys ei kuitenkaan ihan löytänyt Zaynutdinovia, mutta tämä oli melko hyvä esimerkki siitä, kuinka Kazakstan nojaa yläkolmikon yhteispeliin ajoittain melko vahvastikin tilanteita luodessaan.


Nyt ollaan ajassa 2:17 ja Kazakstan lähettää alhaalta jo kolmannen pitkän syötön yli vastustajan ylimpien prässilinjojen puolustuslinjan etupuolelle. Nepogodov ei ota riskejä maalivahtina.


Shchetkin on taas kohteena Skotlannin 4-2-3-1 muodon kahden alimman linjan välissä. Zaynutdinov ja Islamkhan ovat vastaavasti kapealla lähellä ja wingbackit vastaavat leveydestä Kazakstanin hyökätessä 3-2-5/3-4-3:lla. Nepogodovin laakapallo oli kuitenkin sen verran kova, että jatko omille ei tällä kertaa onnistunut.


Shchetkin ei vain pysy keskellä, vaan liikkuu myös laitoihin hakemaan palloja kuten tässä näkyy. Hän on yllättävän vikkelä noin raskastekoiseksi pelaajaksi.


Ja kun keskivartalossa on massaa rutosti, ahdistettuna Shchetkinia ei huimaa, vaan hän pystyy vähintään kohtalaisesti suojaamaan ja pudottamaan pallon takaisin alemmas.


Maalipotkut Kazakstan pelaa järjestäen pitkänä ja kohteena on Shchetkin, jos hän on kentällä. Lyhyellä Kazakstan ei edes yrittänyt pelata Skotlantia vastaan, vaan Nepogodov potkaisi suosiolla pallon puoleen kenttään. Huomionarvoista Shchetkinissa on vielä se, että hän ei ole mikään Mooren tai Lukakun kaltainen järkäle, jolla riittäisi myös ponnistusvoimaa, vaan loppujen lopuksi toppareiden on ajoittain yllättävänkin helppo viedä Shchetkinia vastaan pääpalloja, jos he vain pääsevät kiipeämään tämän massiivisen selän päälle.


Kazakstanin pitkien pallojen viljely oli jopa huvittavaa välillä tässä ottelussa. Katsokaa, kuinka paljon Maliylla on aikaa syöttää ohi yksinäisen prässääjän Naismithin joko oikealle tai vasemmalle sen jälkeen, kun wingbackeista Shyumbaev on kierrättänyt pallon hänelle alas.


Maliy kuitenkin aikailee niin paljon, että hetken päästä ainoaksi vaihtoehdoksi jääkin palauttaa pallo alas maalivahdille...


... joka sitten kiskoi pitkän avauksen Skotlannin puolustuslinjan eteen taas kerran kohti yläkolmikkoa, mutta Islamkhan ei tähän palloon päässyt käsiksi.


Tämä näyte on maalittomasta tasapelistä Albaniaa vastaan Kansojen liigasta. Kazakstan hyökkää 3-2-5:llä/3-4-3:lla tapansa mukaan. Oikea wingback Bystrov on pallossa. Suyumbaev huolehtii leveydestä vasemmalla ja jälleen yläkolmikko on hyvin kapealla pelin puolella eli vasen laituri Tabybergen on kaventanut voimakkaasti keskellä lähelle Aymbetovia ja Zaynutdinovia.


Bystrov syötti keskelle Pertsykhille, joka chippasi pallon tähän asetelmaan vastustajan puolustuslinjan eteen kärkipelaaja Aymbetoville, joka osaa myös shchetkinmaisesti voittaa kamppailuja, vaikkei olekaan yhtä vahva tai pitkä. Aymbetovin selässä on yksi vieraiden toppareista ja Zaynutdinov hyökkää tämän jättämään tilaan.


Aymbetov onnistui nikkaamaan pallon Zaynutdinovin juoksulinjalle, mutta tämä ei ihan päässyt murtautumaan laukaisupaikkaan, kun toinen toppareista tuli apuun ja katkaisi tilanteen. Mutta joo, tämä oli kuitenkin melko rutiinikuvio Kazakstanilta eli hetken aikaa vastustajan houkuttelua, jonka jälkeen chippi puolustuslinjan eteen ja pudotuksen jälkeen nopeasti ja suoraviivaisesti yläkolmikon voimin kohti vastustajan maalia. Yläkolmikko pelaa kapealla, jotta tuki olisi aina lähellä pudotuksissa ja pelaajaprofiilitkin ovat sellaisia, että varsinaisia laitakiitureita ei oikein ole, vaan Zaynytdinovit, Islamkhanit, Tabybergenit ja kumppanit tykkäävät hakeutua keskemmäs ja jättää leveydestä huolehtimisen wingbackeille.


Nyt olemme marraskuussa Albania-Kazakstan pelissä, jossa vieraat siis kokeilivat ainoan kerran neljän alakertaa ja avaavat 2-4-4 avausmallilla. Ideologia ei kuitenkaan muutu, vaan alhaalta avataan pitkä pallo Albanian kuuden ylimmän prässääjän ohitse puolustuslinjan etupuolelle. Avausjaksolla wingbackina pelannut Beysebekov on nyt oikea toppari ja lähettää tarkalla jalallaan pallon pystyyn.


Shchetkin ja Aymbetov pelasivat kärkiparina tässä ottelussa. Shchetkin on kohdepelaajana tietysti kentällä ollessaan ja saa nikattua pallon eteenpäin. Aymbetov kärkiparista ketterämpänä ja nopeampana yksilönä hyökkää selustaan syntyneeseen tilaan.


Aymbetov veivasi seuraavan puolustajan sivuun ja sai jalan auki, mutta Berisha otti jalkatorjunnan.


Rebound kimposi suoraan painottomalta puolelta boksiin kaventaneelle Suyumbaeville, mutta tämä laukoi yli avopaikasta.


Seuraava esimerkki voisi olla positiivisissa tilanteenvaihdoissakin, mutta menkööt nyt tähän, kun kyseessä on kuitenkin yläkolmikon tiivis yhteistyö. Kazakstan ottaa Kansojen liigan avauspelissään Liettuassa vastaan hyökkäyksen 5-2-3 muodossa. Vasen toppari Alip irtoaa linjasta voittamaan ykköspallon Liettuan maalivahdin Bartkusin avattua pitkän pallon.


Alip puski suoraviivaisesti eteenpäin kohti yläkolmikkoa, joka on kapealla. Suyumbaev pelasi tässä pelissä tosiaan laiturina eikä wingbackina, joten siksi hän on näinkin ylhäällä ja ehtii kakkospalloon ennen vastustajaa.


Suyumbaev nosti pallon oikean topparin Palionisin yli keskelle kärjessä pelanneelle Islamkhanille. Tämä puolestaan nostaa tässä kuvassa pallon toisen topparin Girdvainisin ylitse Zaynutdinoville.


Ja lopulta Zaynutdinov puski pallon verkkoon laitapuolustaja Mikoliunasin edestä.


Osion viimeinen poiminta on San Marinoa vastaan. Kazakstan hyökkäsi tässä pelissä tosiaan 3-1-6 muodossa. Vasen toppari Shomko on ottanut tyhjät pois ja pelaa murtavan syötön puolustuslinjan eteen kohti kapealla olevaa kolmikkoa Shchetkin-Kuat-Zaynutdinov. Kuat tosiaan keskikentän kaksikosta nousi alimpien linjojen väliin jättäen Tabybergenin yksin pyörittämään peliä alemmas, joten siksi hän on osana kapealla olevaa kolmikkoa tässä ja nimellinen vasen laituri Islamkhan täyttää välikaistan eikä tunge enää neljänneksi pelaajaksi keskelle.


Vähemmän yllättäen Shchetkin löytyi vapaana linjan edestä. Tämä otti pallon haltuun, suojasi ja jakoi sitten viereen Zaynutdinoville. Tuttu työnjako.


Zaynutdinov veivasi 1v1-tilanteessa vasurinsa väkisin auki toppareista Grandonia vastaan.


Vain SS Muratan maalivahdin Benedettinin maaginen heittäyminen esti maalin synnyn.

Wingbackien spurtit selustaan, ristipallot, keskitykset & painottoman puolen juoksut taka-alueelle


Kazakstanilla on toki muitakin tapoja hyökätä kuin hyödyntää vain ja ainoastaan yläkolmikkonsa yhteistyötä. Tarkastellaan seuraavaksi wingbackeja. Kazakstan hyökkää tässä näytteessä 3-2-5:llä, kun Kuat ei ole vielä jaksanut nousta ylemmäs. Pallo kierrätetään kuitenkin edellisen tilanteen tapaan vasemmalle topparille Shomkolle ja samalla wingbackeista Suyumbaev tekee aloitteen selustaan.


Suyumbaev voitti juoksukilvan ehtien ensimmäisenä palloon sen jälkeen, kun Shomko chippasi sen vain samaa kaistaa pitkin eteenpäin.


Shchetkin ei aivan yltänyt Suyumbaevin keskitykseen, mutta lähellä se oli. Ihanan suoraviivaista pelaamista jälleen, mutta wingbackeille palloja pelataan alhaalta vastustajan viimeisen linjan selustaan eikä sen etupuolelle.


Pari minuuttia myöhemmin Kazakstan tulee samalla lailla 3-2-5:llä ja pallo on kierrätetty Shomkolle. Yhtä lailla siis vakituinen vasen toppari Alip pystyy tällaisiin pystysyöttöihin kuin tässäkin tilanteessa näkyy hetken päästä. San Marino puolustaa 5-3-2:ssa, mutta vasen wingback ei huomioi Kazakstanin oikean wingbackin Vorogovskiyn pystyjuoksua kuvan ulkopuolella.


Shomkon ristipallo laskeutuu mainiosti Vorogovskiyn juoksulinjalle ja tämä kääntää heikommalla jalallaankin kohtalaisen laadukkaan keskityksen boksiin, jossa ovat Shchetkin ja Zaynutdinov, joka tutusti on leikannut keskemmäs välikaistalle jättäen leveyden wingbackin huoleksi.


Shchetkin piti yhden kolmesta topparista takanaan ja Zaynutdinov pääsi rauhassa vauhdilla syöksypuskemaan ottelun avausmaalin etualakulmaan ohi maalivahdin.


Kazakstan-Albania pelistä vastaava tilanne, mutta nyt Kuat lähettää ristipallon Suyumbaeville vastustajan muodon selustaan.


Suyumbaev ehtii palloon ennen vastustajan wingbackia Veselia..


... ja veivaa tämän vipuun, jonka jälkeen ex-kapteeni kääntää pallon takaviistoon.


Albanialaiset lukumääräisen ylivoiman turvin pääsivät kuitenkin väliin boksissa ennen kuin Zaynutdinov pääsi ampumaan vasurillaan.


San Marinoa vastaan vieraissa EM-karsinnoissa 21. minuutilla syntyi 0-2 osuma. Kazakstan hyökkää 3-1-6:lla. Pallo on yläkuusikosta Kuatilla. San Marino on todella kapealla, kun sen oikea wingback on joutunut seuraamaan Suyumbaevin kavennuksen keskelle kohti Kazakstanin yläkolmikkoa Islamkhan-Zaynutdinov-Shchetkin, joka on keskellä tutun kapealla siis. Vorogovskiy pysyy leveydessä oikealla ja saa syötön Kuatilta tyhjään tilaan, kun vastustaja tukkii keskustan.


Vorogovskiy keskittää avausmaalin tavoin yhdellä kosketuksella heikommalla oikealla jalallaan saaden aikaan kohtalaisen laadukkaan pallon luukulle.


Shchetkin meni määrätietoisesti ykköspalloon, mutta ei voittanut sitä kuten Zaynutdinov avausmaalissa.


Kakkospallo tuli kuitenkin Suyumbaeville taka-alueelle ja tämä pyssytti takakulmaan 0-2 osuman.


Painottoman puolen wingbackin juoksuja taka-alueille näkyi Kansojen liigan koosteissakin, joten niiden kanssa tulee olla erityisen tarkkana ensi syksynä! Esimerkiksi tässä Liettua-pelin 41. minuutilla pallo on Islamkhanilla. Hän ei lähde haastamaan, vaan nostaa pallon taka-alueelle.


Vorogovskiy tekee juoksun boksiin ja laukoo painavan volleyn.


Bartkus torjuu vaivoin.


Sama ottelu syyskuulta ja sen 85. peliminuutti. Vorogovskiylle on pelattu vuorostaan juoksupallo vasemmalle. Hän ehtii siihen ennen Palionisia.


Sen sijaan, että Vorogovskiy olisi pelannut matalan keskityksen luukulle, hän käänsi takaviistoon boksin ulkopuolelle Kuatille, jonka...


... unelmalaukaus kiersi etuyläkulmaan. Liettua nolla, Kazakstan kaksi. Tämä maali sinetöi Kazakstanin viime syksyn ainoan voiton. Näitä vastaavia keskityksiä taka-alueelle tai jopa boksin ulkopuolelle Kazakstan viljelee jonkin verran myös kulmapotkuissa (erikoistilanneosiossa tästä aiheesta enemmän), joten kyseessä lienee jonkinlainen "Bilek-special".


Tuossa Liettua-voitossa Vorogovskiy pelasi vasempana wingbackina, mutta muutoin hän on viihtynyt enemmän oikealla puolella maajoukkueessa kuten kirjoitin jo ylempänä pelaajiston esittelyssä. Yksi syy siihen löytyy tästä GIFistä eli oikealla pelatessaan hän pääsee leikkaamaan keskelle ja ampumaan kaukolaukauksia painavalla vasemmalla jalallaan kohti takayläkulmaa. Perussyötötkin hän pelaa mielellään vasurillaan, mutta kuten ylemmistä esimerkeistä on voinut jo havaita, että keskitykset oikealla jalalla eivät hirveästi kalpene vasurille, mutta toki mielellään Vorogovskiya pitää silti puolustaa keskustan puolelta ja jopa ohjata hänet keskittämään silti mieluummin oikealla jalalla kaukaa laitakaistalta kuin antaa tilaisuus ohittaa keskustan puolelta ja päästä vetopaikkaan. Tämä paikka syntyi toki riistosta ylhäällä, mutta yhtä lailla hitaammissakin hyökkäyksissä Vorogovskiylla riittää jonkin verran taitoa ohittamiseen staattisemmissa 1v1-tilanteissa, koska ei hän muutoin pelaisi Belgiassa. Siitä pääsemmekin kätevästi osion viimeiseen esimerkkiin.


Viimeinen näyte on Kazakstan - Valko-Venäjä ottelusta. Kazakstan hyökkää 3-2-5:llä puolesta kentästä eteenpäin. Marochkin kierrättää pallon leveyteen Vorogovskiylle ohi vastustajan kahden ylimmän prässilinjan.


Vorogovskiy leikkaa keskelle 2v2-asetelmasta ja saa vasurinsa auki. Yhä edelleen, näiden haastojen takia hän pelaa mielellään ilmeisesti oikeallakin.


Maalivahdilla on vaikeuksia liimata painavaa laukausta. Irtopallo tulee suoraan Aymbetoville, joka siirtää sen maaliin ja Vorogovskiy kerää yhden syöttöpisteen lisää kokoelmaansa.

Negatiiviset tilanteenvaihdot


Hyökkäyskolmanneksella tapahtuvan menetyksen jälkeen Kazakstan pyrkii vastaprässäämään pallon heti takaisin. Islamkhan iskee ensimmäisenä kiinni.


Ja taustalta Abiken tukee siivoten pallon yli sivurajan.


Toki myös keskikentällä tapahtuvien menetysten jälkeen vastustajan etenemistä pyritää välittömästi hidastamaan ja edeltävän tilanteen tavoin varsinkin Abiken on suuressa roolissa negatiivisissa transitioissa nopeutensa ansiosta ja tässäkin hän on ensimmäisenä hidastamassa skotlantilaista Kazakstanin menetyksen jälkeen.


42. minuutilta yksi osoitus vielä siitä, kuinka Abiken on köyhän miehen Kamara. Tässä Kazakstan menettää pallon ylhäällä ja Skotlanti lähtee vastaan.


Mutta Abiken spurttaa todella terävästi alaspäin nopeuttaan hyödyntäen, ehtii ottaa vastustajan kiinni ennen kuin tämä olisi päässyt haastamaan suojaamatonta viimeistä linjaa ja vetää jalat alta kortin arvoisesti. Hyvä rike.


Ehkä merkittävin havainto Kazakstanin negatiivisissa tilanteenvaihdoissa oli se, että ajoittain keskikenttä pelaa melko löysästi jotkin tilanteet ja puolustuslinja/topparikolmikko ei saa tarvitsemaansa tukea. Esimerkiksi tässä Kazakstanilla on periaatteessa 6v3 ylivoima, kun Naismith tempokuljettaa.


Mutta Naismithin annetaan täysin vapaasti haastaa 1v1-tilanteessa Marochkinia, joka kömpelönä topparina ei pysy kyydissä mukana ja Naismith pääsee ampumaan, kun yläpuolelta ei tullut häneen minkäänlaista prässiä, vaan Pertsykh tyytyi hölkkäämään vieressä. Ja kun Kazakstanin topparit eivät ole maailman parhaita puolustamaan 1v1-tilanteita, Huuhkajien hyökkäävämmät pelaajat saavat minun puolestani rohkeasti haastaa 1v1-tilanteissa Kazakstanin toppareita, koska todennäköisyys saada jalka auki on melko suuri.


75. minuutilta San Marino -pelistä isäntien 1-3 kavennusosuma. Kazakstan menettää pallon puolessa kentässä pitkän avauksen jälkeen.


Pallo pelataan nopeasti pystyyn kohti Berardia. Kazakstanin toppareilla on 2v1 ylivoima ja he pystyisivät ohjaamaan Berardin laitaan. Jostain syystä Nepogodov päättää tulla vastaan turhaan. Hänen pitäisi ymmärtää, että Berardi on ajautumassa pieneen kulmaan.


Lopputulemana Berardi ehti palloon ensin, kiersi maalivahdin ja iski tyhjiin kavennuksen. Tässä tilanteessa suurin ongelma oli veskarin hölmöily, mutta samalla tietty löysyys ja kurittomuus näkyi tässäkin, kun ylemmässä kuvassa kahden topparin apuna on vain kaukana oleva wingback ja muut eivät mahdu edes samaan kuvaan, vaan tulevat hitaammin alas puolivaloilla. Kazakstanin jänne puolustaa pallonmenetysten jälkeen ei kestä välttämättä täyttä 90 minuuttia eikä kenttätasapainokaan ole aina kunnossa.


Kansojen liigan päätöspelissä puolestaan Liettua rankaisi lisäajalla isäntiä iskien 1-2 voittomaalin tilanteenvaihdosta. Vielä tässä kohtaa Abiken jaksaa puurtaa alaspäin estääkseen vapaan tempokuljetuksen kohti puolustuslinjaa ylempänä tapahtuneen menetyksen jälkeen. Tasapaino ei varsinaisesti tässäkään häikäise, kun topparikolmikon avuksi ehtii vain painottoman puolen wingback ja Abikenin ollessa vielä pallon yläpuolella, Liettua hyökkää neljällä neljää vastaan Kazakstanin ollessa organisoimaton!


Kun Simkus #20 pelasi pallon laitaan Novikovasille #11 ja jatkoi itse liikettä boksiin, Abiken jostain syystä lopetti juoksemisen kuten tästä näkyy. Harvinaista toimintaa häneltä, mutta tämäkin vain alleviivaa sitä, että jänne ja kurinalaisuus eivät pysy kasassa täyttä 90 minuuttia edes hänellä. Novikovas pääsee näin ollen täysin vapaasti haastamaan 1v1-tilanteessa topparia, kun Abiken ei tarjoa tukea yläpuolelta. Jos hän olisi jatkanut spurttiaan, hän olisi ehtinyt apuun.


Nyt Novakovas sai vasurinsa auki Logvinenkoa vastaan ja pyssytti pallon oikeaan alakulmaan täysin vapaasti. Kazakstanin ongelmana negatiivisissa tilanteenvaihdoissa on siis se, että 3-2-5 muodolla hyökätessä viiden pelaajan puolustusvalmius ei tahdo riittää, kun topparikolmikko ei saa riittävästi tukea yläpuolelta ja he eivät puolestaan pärjää edes vähää alusta 1v1-tilanteissa ehkä Alipia lukuun ottamatta. Olipas erinomaisesti tiivistetty, vaikka itse sanonkin. :) Jos Huuhkajat pääsee riiston jälkeen ohi välittömän vastaprässin ensimmäisen aallon, mahdollisuudet haavoittaa Kazakstania ovat erinomaiset.
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #2 : 01.01.2021 klo 22:02:26

Kazakstan pallottomana vs. vastustaja pallollisena

Organisoitu puolustaminen & keskustan tukkiminen


Kazakstan puolustaa pallottomana 5-4-1 muodossa puolessa kentässä.


Syvällä puolustettaessa yhdeksän pelaajaa on melkeinpä aina pallon alla, kun laiturit Zaynutdinov ja Islamkhan valuvat keskikentän linjaan. Vain kärkipelaaja jää pallon yläpuolelle.


Puolessa kentässä tuo yläviisikko on puolestaan melko kapealla, jotta vastustaja ei pääsisi etenemään keskustan keskikenttäpelaajien kautta, vaan laidoilta. Kuten näkyy, Skotlanti rakentaa 2-4-4:llä ja sen keskustan kaksikko Jack-McGregor ei ole pelattavissa viiden kazakstanilaisen keskellä, joten toppari Gallagher joutuu kierrättämään pallon joko laitapuolustajalle tai pelaamaan ilmassa syötön ohi Kazakstanin yläviisikon puolustuslinjan eteen. Huuhkajathan käyttää täysin samanlaista puolustustapaa pelatessaan 5-3-2:lla eli yläviisikko pyrkii olemaan niin tiiviinä keskellä, että vastustaja ei voi edetä keskeltä keskikenttäpelaajien kautta.


Gallagher päätti ohittaa rohkeasti jalalla hitaan Shchetkinin ja vasta sitten pelata ristipallon kohti ylänelikkoa.


Kazakstanilla on alhaalla tietysti 5v4 ylivoima Skotlannin ylänelikkoa vastaan ja sen turvin Marochkin voi rauhassa irrota linjasta voittamaan ykköspallon Forrestia vastaan. Jos Gallagher olisi puolestaan kierrättänyt pallon laitaan laitapuolustajalle, silloin Kazakstanin pelin puolen wingback olisi puolustanut eteenpäin ja pakottanut Skotlannin laitapuolustajan kääntymään takaisin omiin päin.


Yleensä ensimmäisen vartin ajan Kazakstan jaksaa prässätä tai pyrkii prässäämään ylempääkin, mutta sitten kiima laantuu ja joukkue vetäytyy suosiolla muotoonsa menetysten jälkeen varsinkin, jos piikissä pelaa Shchetkin eikä kevytjalkaisempi Aymbetov. Ylhäältä prässääminen tapahtuu 5-4-1 muodossa siten, että kärkipelaaja ravaa yksin toppareiden väliä samalla, kun laiturit merkkaavat laitapuolustajat ja Kazakstanin keskustan kaksikko peilaa vastustajan keskustan kaksikon. Tämä siis sillä olettamalla, että vastustaja rakentaa alhaalta 2-4-4:llä ja kun Huuhkajatkin sitä suosii, Kazakstan prässännee syksyllä tähän tapaan pelin alussa.


Ylhäältä prässäämisessä ongelmana kazakeilla on toisinaan se, että wingbackit jäävät makaamaan puolustuslinjaan, koska he eivät uskalla jättää topparikolmikkoa alivoimaiseksi vastustajan ylänelikkoa vastaan, joten kollektiivi venyy ja vastustaja pystyy alakerran 6v5 ylivoimallaan täten ohittamaan Kazakstanin korkeammankin prässin melko helposti, kun puolustuslinjasta ei tule tukea, vaan sen ja yläviisikon väliin jää isojakin tiloja, jotka puolustuslinjan pitäisi tukkia eteenpäin pumppaamalla.


Jos ja kun Kazakstan vetäytyy kiltisti muotoon, toinen sen käyttämä puolustuskikka on tällainen eli kärkipelaaja voi antaa myös vastustajan topparien pitää rauhassa palloa ja merkata toisen keskustan pelaajan samalla, kun keskikentän linjasta nousee yksi pelaaja merkkaamaan vastustajan toisen pohjapelaajan. Tässä tapauksessa Shchetkin saa rinnalleen Abikenin. Islamkhan ja Zaynutdinov merkkaavat edelleen laitapuolustajat, mutta nyt Pertsykh jää ylimääräiseksi pelaajaksi, joka voi tukkia tiloja puolustuslinjan edestä siltä vastustajan pelaajalta, joka kulloinkin putoaa ylänelikosta palloa vastaan.


Esimerkiksi tässä kymppipaikalla oleva McGinn putoaa palloa vastaan Skotlannin ylänelikosta, mutta Pertsykh huomaa tämän ja liikkuu häntä kohti. Abikenin sijoittuminen takaa ylempänä toki sen, että Skotlanti ei pysty hänen lävitseen pelaamaan linjojen väliin. Ja kun Pertsykh merkkaa kuitenkin McGinnin, alas viimeiseen linjaan jää siten periaatteessa vielä 5v3 ylivoima tällä puolustustavalla, jossa vastustajan topparit saavat rauhassa pitää palloa.


Puoli minuuttia myöhemmin sama homma. Skotlanti avaa 2-4-4:llä. Shchetkin ei prässää toppareita, vaan merkkaa vain toisen pohjapelaajan McGregorin ja keskikentän linjasta Abiken nousee hänen rinnalleen ylimpään prässilinjaan prässäämään toista pohjapelaajaa Jackia. Laiturit hoitavat laitapuolustajat ja Pertsykh on taas ylimääräisenä ankkurina tukkimassa tiloja.


Jos vastustaja onnistuu kierrättämään pallon laitapuolustajalle, wingback Suyumbaev pumppaa eteenpäin ja laituri Zaynutdinov tukee yläpuolelta kurinalaisesti eikä luovuta, vaikka pallo olisi kierrätetty tämän ohitse. Taylor on yksin kahta pelaajaa vastaan ja joutuu palauttamaan pelivälineen alas. Kazakstanin laitureiden työmäärä vakuutti minut. Kevytrakenteisina pelaajina Zaynutdinov ja Islamkhan jaksavat kyllä ravata hyvin paljon edestakaisin.


Samoin Abiken on keskikentän keskustassa todella jaksavan oloinen ravuri, joka on tässäkin jälleen noussut Shchetkinin rinnalle ylimpään prässilinjaan, kun Kazakstan tunnisti mahdollisuuden riistoon Taylorin pudotettua pallon toppareille.


Kazakstan meni tauolle 0-1 vierasjohdossa, mutta Skotlanti tasoitti toisen jakson alussa, kun se sai murrettua tuon Kazakstan keskiblokin vieraiden nukahdettua hetkeksi. Topparit saavat pitää jälleen rauhassa palloa. Poikkeuksena edelliseen vasen wingback Shomko on noussut vähän ylemmäs viimeisestä linjasta vapauttaen Islamkhanin keskelle merkkaamaan toisen pohjapelaajan, kun Shchetkin on jäänyt keräämään varusteitaan pelin ulkopuolelle. Pertsykh ja Abiken ovat myös toisinpäin kuin tavallisesti eli Pertsykh on noussut ylemmäs ja Abiken jää tukkimaan tiloja alemmas.


Nyt Shchetkin on ehtinyt jälleen palata pallon alapuolelle. Islamkhan-Pertsykh kaksikko merkkaa silti yhä vastustajan pohjapelaajat, joten nyt Abikenin pitäisi havainnoida paljon paremmin se, että Skotlannin ylänelikosta kymppipaikan McGinn putoaa palloa vastaan tilaan, jota Abikenin pitäisi puolustaa. Tämä menee täysin turhaan lähelle toista pohjapelaajaa Jackia, joka on jo Islamkhanin kontrollissa ja niinpä Gallagherille jää täysin avoin väylä pelata McGinnille, kun McGregorkin omalla sijoittumisellaan houkuttelee Pertsykhia vielä ylemmäs ja sivuun syöttölinjalta.


Koska Abiken on väärin sijoittunut, Maliy joutuu irtoamaan puolustuslinjasta, mutta on myöhässä ja McGinn saa yhdellä kosketuksella jatkettua pallon Naismithille.


Naismith jatkoi pallon laitaan ja isännät etenivät hyökkäyskolmannekselle. Kazakstan ei ehdi ryhmittyä tiiviiseen sumppuun, vaan Skotlanti pelaa laidasta pallon boksin reunalle, jossa on kolme 1v1-tilannetta toppareita vastaan. Erittäin edullinen tilanne isännille. Pallon alla on tosiaan vain kahdeksan pelaajaa yhdeksän sijasta tässä kohden, kun vasen laituri Islamkhan ei ole ehtinyt ylimmästä prässilinjasta valumaan omalle paikalleen, joten siksikin Skotlannin laiturilla Christiella oli tilaa leikata keskelle, kun kukaan ei prässännyt yläpuolelta.


Boksin reunalla Naismith voitti oman miehensä Maliyn, joka veti jalat alta lahjoittaen vapaapotkun hyvästä paikasta.


Seuranneen vapaapotkun McGinn pyssytti muurin kautta osin onnekkaastikin ohi Nepogodovin. Jos Abiken ei olisi ollut väärin sijoittunut, vaan havainnoinut paremmin, vapaapotkuun johtanut tapahtumaketju olisi jäänyt toteutumatta, joten marginaalit todella ovat pieniä huipputasolla!

Laitojen puolustaminen


Muutama erillinen näyte laitojen puolustamisesta ja laitureiden työmoraalista. Tässä pallo kierrätetään laitaan Taylorille ohi Zaynutdinovin, joka on ollut keskelle kaventaneena merkkaamassa McGregoria, kun peli on ollut niin vahvasti toisella laidalla.


Taylor pelaa välikaistalle kaventaneelle Forrestille. Suyumbaev pumppaa vastaan, jolloin hänen selustaan jää tilaa, mutta sen tilan Zaynutdinov tukkii kurinalaisella juoksullaan alaspäin eikä hän päästä Tayloria vapaaksi, joten Forrest joutuu palauttamaan alas. Jakson edetessä toki Kazakstanin laiturit väsyvät väkisinkin seuraamaan näitä juoksuja, jolloin haavoittaminen on helpompaa, mutta silloin sivutopparit astuvat apuun.


Samanlainen tilanne viidenneltä minuutilta. Forrest on pelannut pallon Taylorille ja jatkanut itse pystyjuoksua. Z seuraa juoksun samalla, kun Suyumbaev wingbackina menee Tayloria vastaan. Sivutoppari Marochkin astuu myös mukaan kuvioihin tässä kohden.


Laitaan syntyy 3v2-asetelma, josta Skotlannilla ei ole mitään ulospääsyä. Jos Suomikin pelaa syksyllä 4-4-2:lla ja Kazakstan 5-4-1:lla, tällaisia 2v3-alivoimatilanteita syntyy varmasti ainakin pelin alussa niin kauan, kun Kazakstanin laiturit jaksavat uurastaa alaspäin.


Toisaalta nopealla pallonliikuttelulla ja suoraviivaisella etenemisellä noita alivoimatilanteita ei välttämättä ehdi synnyä, vaan esimerkiksi tässä McGregor kierrättää pallon laitaan Forrestille ohi keskikentän linjan eikä Zaynutdinov ehdi enää yläpuolelta hätiin, kun Forrest lähtee heti kohti maalia pallon saatuaan ja veivaa Suyumbaevin vipuun. Marochkinkaan ei voi mennä hätiin, koska McGinn sitoo hänet itseensä keskemmällä. Lopputuloksena on puolivaarallinen pallo boksiin.

Kazakstanin wingbackien selustaan pelaaminen


Juoksuja Kazakstanin wingbackien selustaan on vain jaksettava tehdä, koska laidoilta on kuitenkin enemmän tilaa edetä kuin keskeltä. Siinä vaiheessa, kun laiturit eivät jokaista juoksua enää seuraa ja tilanteet muuttuvat 2v2-asetelmiksi, on muistettava se, että Kazakstanin sivutopparit ovat suurimmalti osin kankeita ja hitaita eivätkä ehdi kaventamaan täyttämään aina tilaa, jonka wingback jälkeensä jättää eteenpäin pumppaamisellaan. Ajoittain sivutopparit myös pysyvät suosiolla keskemmällä antaen vastustajan keskittää vapaasti sen sijaan, että he irtoaisivat aina täyttämään tilaa wingbackin takana. Esimerkiksi tässä 17. minuutilla kun pallo on kierrätetty Taylorille, laituri Forrest pinkoo heti wingbackin selustaan. Suyumbaev ei ihan kunnolla havainnoi, mitä selkäpuolella tapahtuu, vaan tuijottaa palloa liiaksi.


Taylor sai pelattua pallon pystyyn ohi Zaynutdinovin eikä Suyumbaev ehtinyt enää kiinni Forrestiin. Sivutoppari Marochkin hitaana ja kömpelönä ei myöskään ole ehtinyt kaventamaan laitaan täyttämään tilaa, vaan jäänyt puolitiehen. Niinpä Forrest saa rauhassa kääntää takaviistoon McGinnille.


McGinn pääsi ampumaan rauhassa 15 metristä, mutta veto painui hieman ohi takakulman.


Seuraava näyte on 39. minuutilta. Skotlanti pelaa pallon taas Suyumbaevin puolelta selustaan, joten ehkä he ovat scoutanneet tämän vuotavan alaspäin. Myöhemmin positiivisissa tilanteenvaihdoissa on esimerkkejä siitä, kuinka hanakasti Suyumbaev pyrkii riistämään palloja etupuolelta ja on siinä yllättävän hyvä, joten syöttämällä hänen selustaansa Skotlanti pienentää riskiä pallonmenetykseen samalla. Nerokasta ja toivottavasti Huuhkajat toimii samoin. Yhtä kaikki, tässä tilanteessa siis Forrest on syöttäjänä ohi Zaynutdinovin prässin ja Taylor tekee taustajuoksun vuorostaan.


Naismith-Christie kaksikko hakeutuu pelattavaksi takaviistoon. Marochkin on muuten jälleen ei-kenenkään-maalla oikeastaan. Joko hänen tulisi selkeästi mennä luomaan ylivoima laitaan tai pysyä vähän keskemmällä.


Logvinenko pelasti vieraat tällä kertaa irtoamalla oikea-aikaisesti Naismithin ja Christien väliin ja katkomalla hyökkäyksen.


Siirrytään sitten taas toiselle puoliajalle tässä EM-karsintojen päätöspelissä. Skotlanti tulee taas vasemmalta. Taylor spurttaa Suyumbaevin selustaan tyhjään tilaan ja Christie kääntää pallon hänelle. Oikea laituri Christie liikkui tässä pelissä voimakkaasti omalta puoleltaan keskelle Skotlannin suosittua vasenta laitaa, joten Lodille voinee povata samanlaista roolia Kazakstan-peleihin, koska hän toki muutoinkin leikkaa mielellään keskemmäs.


Nyt Marochkin sijoittui paremmin eli tuli ihan reilusti tuplaamaan Taylorin, mutta tämä sai käännettyä pallon silti takaviistoon.


Forrest pääsi ampumaan, mutta pyssytti yli avopaikasta.


89. minuutilla Skotlanti iski loppuluvut 3-1, kun vihdoin vasemman kautta eteneminen tuotti maalin. Vaihtomies Fleck on tuoreilla jaloilla ohittanut Zaynutdinovin. Taylor spurttaa Suyumbaevin selustaan. Marochkin aavistaa tämän.


Suyumbaev toki oikein käskyttää kädellään Marochkinia kaventamaan kohti Tayloria.


Marochkin on kuitenkin myös jo puhki ja ei jaksa liikkua tarpeeksi lähelle Tayloria, joka pääsee keskittämään luukulle. Logvinenko ja Maliy eivät pärjää puolestaan kymppipaikan McGinnille, joka spurttaa boksiin.


Celticin 23-vuotiaan laitapuolustaja G. Taylorin syöttö oli täydellinen ja McGinn ohjasi sen tyylikkäästi takakulmaan.


Kansojen liigan päätöspelissä Liettua puolestaan värkkäsi vähän samanlaisen osuman Kazakstanin verkkoon. Tässä pelissä keltapaitojen muoto oli 5-3-2, kun Shchetkin ja Aymbetov olivat yhtä aikaa kärjessä. Liettua rakentaa puolestaan 2-3-5 muodolla saadakseen tasavoiman viimeiseen linjaan. Pallo on kierrätetty vasemmalle laitapuolustajalle Vaitkunasille, jonka prässääminen on keskikentän linjan laitimmaisen keskikentän Abikenin vastuulla, mutta prässi on myöhässä.


Vaitkunas pääsee kuljettamaan ohi Abikenin, jolloin Vorogovskiy joutuu tulemaan vastaan. Ennen kuin Vorogovskiy pääsee iholle, Vaitkunas pelaa seinäsyötön välikaistalle olevan kärkipelaaja Laukzemisin kanssa, jolla on sivutoppari Marochkin selässään.


Vaitkunas jatkoi liikettään Vorogovskiyn selustaan. Tämä ei ehtinyt kiihdyttää mukaan Vaitkunasin matkaan, vaan jäi jälkeen niukasti. Laukzemis palautti pallon juoksulinjalle.


Vaitkunasin takaviistokääntö löysi kuuden kazakstanilaisen keskeltä kymppipaikan 24-vuotiaan Zalgiris Vilniuksen pelaajan Vorobjovasin, joka niittasi etuyläkulmaan tasoituksen. Täysin identtinen murtautumismalli kuin skoteilla tuotti arvokkaan maalin kaukana tundralla.


Osion viimeinen poiminta on Skotlannin voittomaali. Tämä kuuluu vähän samaan kastiin edellä nähtyjen maalien kanssa. Kazakstan on painettu syvälle 5-4-1 muotoon ja hetkellisesti jopa kaikki pelaajat ovat pallon alla. Oikea laitapuolustaja Palmer pelasi pallon Naismithille boksin reunalle, jolla oli Maliy selässään, joten hän palautti pallon leveyteen Christielle ja samalla Palmer jatkoi liikettään pystyyn vuorostaan vasemman wingbackin Shomkon selustaan, joka irtosi vastaan pallollista pelaajaa. Oikea sivutoppari Logvinenko ei puolestaan ehtinyt seuraamaan kunnolla Palmerin juoksua, vaan tämä pääsi kääntämään keskityksen maalille. Lopulta Naismith hieman kiistanalaisesti pukkasi pallon maaliin.


Pysäytyskuva vielä siitä, kuinka Shomko irtoaa prässäämään Christieta. Palmer hyökkää hänen selustaan. Logvinenko oikeaoppisesti yrittää tukkia tilan, mutta ei onnistunut katkomaan syöttöä saatika seuraamaan juoksua.

Eristettyjen 1v1-tilanteiden luonti toppareiden rohkeudella ja nopealla pallonliikuttelulla


Ylempänä laitojen puolustamisesta kertovassa osiossa olikin jo yksi esimerkki eristetystä 1v1-tilanteesta Forrest vs. Suyumbaev nopealla pallonliikuttelulla. Yhtä lailla maitse kierrättämisen lisäksi ristipalloilla on mahdollista luoda vastaavia tilaisuuksia ennen kuin keskikentän linjan laiturit ehtivät yläpuolelta hätiin. Esimerkiksi tässä Gallagher pelaa ristipallon Taylorille, kun Kazakstanin yläviisikko sulkee sisäänsä Skotlannin pohjapelaajat eikä näille voi pelata.


Suyumbaev irtoaa vastaan. Laidassa on 1v1-asetelma. Zaynutdinov tekee kuitenkin hyvin töitä alaspäin vielä tässä vaiheessa ja liikkuu täyttämään Suyumbaevin jättämän tyhjiön ennen kuin Forrest ehtii haavoittamaan vieraita, mutta hän ei ehtinyt liikkua luomaan ylivoimaa Tayloria vastaan toisin kuin pelin alussa, vaan joutui paikkaamaan Suyumbaevia tuplaamisen sijasta. Tilanne päättyi siihen, että Taylor ei löytänyt syöttöväylää eteenpäin Forrestille, vaan palautti alas pallon.


Kazakstanin 5-4-1 muoto voidaan murtaa myös seuraavasti, kunhan topparit ovat rohkeita. Gallagher pysyy pallossa pitkään ja houkuttelee Shchetkin-Islamkhan kaksikon lähelleen, kunnes hän pelaa Palmerille. Kazakstanin viimeisestä linjasta wingback Shomkokin on ympyröitynä houkuttelun seurauksena ottanut askelia ylöspäin irti linjasta, jossa on nyt 4v4-tilanne, koska tässä kuvassa on 6v6-asetelma.


Palmer onnistui pelaamaan pallon laitaa pitkin eteenpäin Christielle. Puolustuslinjassa on tosiaan neljä 1v1-tilannetta ja tästä Kazakstan ei pidä, koska sen topparit varsinkaan eivät loista 1v1-tilanteissa. Shomkon jättämää tilaa paikkaamaan mennyt sivutoppari Logvinenkokaan ei pysy mukana Christien terävässä käännöksessä tässä. Logvinenkoon jättämään tilaan hyökkää puolestaan McGinn ihollaan Maliy ja heidän takanaan on Naismith-Marochkin kaksikko.


Maliy häviää Christien pystysyötön jälkeisen maakaksinkamppailun vikkelämmälle McGinnille, joka pääsee ajamaan rauhassa boksiin.


Vain viimeinen ratkaisu ontui, kun McGinnin chippi taka-alueelle päätyi Suyumbaevin päähän. Hienosti skotit kuitenkin puhkoivat Kazakstanin muodon laitojen kautta, kun keskustassa on ahtaampaa.


Seuraavaksi 38. minuutilta klippi. Gallagher uskaltaa taas pitää palloa ja kuljettaa sen tarpeeksi lähelle Kazakstanin keskikentän linjaa, jolloin kun hän pelaa syötön linjan ohi laitaan, Islamkhan ei ehdi enää yläpuolelta millään prässäämään Palmeria, vaan tämä pääsee 1v1-tilanteeseen Shomkoa vastaan! Toivon Toiviolta samanlaista rohkeutta syksyllä. Shomko kuitenkin lähtee suosiolla peruuttamaan ja turvaamaan selustaansa, mikä mahdollistaa Palmerille pelaamisen muodon sisään. Pohjapelaajista Jack on tehnyt taustanousun välikaistaa pitkin, saa pallon, menee väkisin ohi Maliyn ja päättää suoraviivaisen hyökkäyksen laukaukseen päin maalivahtia. Maliyn 1v1-puolustaminen ei tässäkään hirveästi vakuuttanut, kun pienellä chipillä hänestä mentiin ohi boksin reunalla.


Osion lopuksi vielä pari tuoreempaa poimintaa Kansojen liigasta lokakuulta maalittomasta Albania-tasurista. Kazakstan ei ole ihan täydellisesti ehtinyt organisoitumaan vielä oman hyökkäyksensä jäljiltä, mutta yhtä kaikki idea on sama eli rohkeasti tarpeeksi lähelle Kazakstanin yläviisikkoa/kahta ylintä prässilinjaa kuljettamalla avautuu enemmän tilaa johonkin. Tässä se tila avautuu poikkeuksellisesti tuon yläviisikon keskelle pohjapelaajalle, kun Zaynutdinov ei onnistu peittämään syöttöä. Freiburgin Abrashi pääsee kääntymään ja jatkamaan pallon toiselle pohjapelaajalle Espanyolin Barelle #7 kuvan alalaitaan.


Ennen kuin Suyumbaev ehtii yläpuolelta prässäämään, Bare lähettää pystysyötön linjan taa. Albanialla on viimeisessä linjassa 3v5 alivoima kuten skoteilla toisinaan, jos ylänelikosta joku putosi vastaan. Tärkeintä on kuitenkin, että toppareita Kerimzhanovia, Erlanovia ja Marochkinia vastaan keskellä on vain 2v3 alivoima.


Jankutan ja totean taas saman asian eli Kazakstanin topparit eivät loista juoksukilvoissa tai ylipäätään 1v1-tilanteissa. Broja livahti Kerimzhanovin ja Erlanovin välistä helposti karkuun. Kerimzhanov tuijotti vain palloa ja Erlanov puolestaan ei edes yritä seurata Brojaa, kun Erlanov näkee, että maalilta Pokatilov tulee vastaan, joten Erlanov säntää kohti maaliviivaa varmistamaan. Ihan OK valinta toki tuokin, kun Pokatilovin hanakkuus irrota maaliltaan oli tiedossa ja sitä Erlanovkin osasi ennakoida tässä näemmä.


Erlanov ehtikin pelastamaan Brojan chipin maaliviivalta viime hetkellä, mutta kovin kevyesti Kazakstanin hetkellinen 5-2-3 muoto taas murtui, kun vastustajan toppari uskalsi houkutella keltapaitojen ylimpiä prässilinjoja kohti itseään ja kun puolustuslinja jää alas makaamaan eikä tue prässiä, tiloja avautuu. Yksinkertaista.


Sama ottelu ja 87. minuutti. Albanian oikea toppari pysyy pallossa niin kauan, että sisään vaihdettu Fedin tulee iholle ja lähettää vasta sitten syötön yli ylimpien prässilinjojen Kazakstanin viimeisen linjan etupuolelle.


Seferi pudottaa pallon Erlanovin edestä taakse.


Broja pelaa seinäsyötön takaisin Seferille, kun Erlanov irtoaa vastaan pallollista pelaajaa ja Seferi hyökkää Erlanovin jättämään tilaan. Kerimzhanov viittelöi turhaan paitsiota.


Vain Pokatilovin huikea lähitorjunta esti vieraiden loppuhetken voittomaalin ja pisteet jaettiin. Tässä Albania myös ikään kuin Kazakstanin omin asein loi maalipaikan eli pelasi suoraviivaisesti viimeisen linjan etupuolelle hyökkääjälle, joka pudotti pallon ja sitten liikuttiin kohti maalia kolmen pelaajan voimin.

Positiiviset tilanteenvaihdot


Näitähän voisi käydä läpi mielin määrin, mutta nostan esiin kuusi tilannetta. Ensimmäinen on kuudennelta minuutilta Skotlantia vastaan. Zaynutdinov on kurinalaisesti valunut alas puolustamaan Suyumbaevin ja Marochkinin tueksi. Hän saa riiston aikaan. Shchetkin ja Islamkhan lepäävät pallon yläpuolella odottamassa vastaiskua.


Kakkospallon Pertsykh sai jatkettua kohti Islamkhania ja Shchetkinia. Islamkhan pudottaa pallon viereen omille.


Viisi sekuntia myöhemmin seinäsyötön takaisin saaneena Islamkhan on jo reilusti vastustajan puoliskolla, joten sekä hänen että Zaynutdinovin nopeuden kanssa tulee olla erityisen tarkkoina tilanteenvaihdoissa.


Tässä on vielä GIF Islamkhanin huikeasta spurtista. Hän ei aivan siltikään ehtinyt seinäsyöttöön ennen vastustajaa.


Totesin jo aiemmin, että Suyumbaev riistää mielellään palloja rohkeasti etupuolelta, jonka vuoksi selustassa on toisinaan liikaa tilaa, kun hän rynnii vastaan voimakkaasti. Positiivisena puolena ovat riistoista syntyvät vastahyökkäykset. Ensimmäinen nähtiin Skotlantia vastaan kahdeksan minuutin jälkeen. Skotlanti on kierrättänyt pallon Taylorin kautta Forrestille välikaistalle. Zaynutdinov seuraa Taylorin pystyjuoksun selustaan. Suyumbaev uskollisesti pumppaa eteenpäin kiinni Forrestiin.


Seurauksena on voitettu maakaksinkamppailu ja riisto ennen kuin Forrest pääsee pallosta eroon.


Forrest teki kuitenkin hyvää työtä menetyksen jälkeen hidastaen irtopallon napannutta Pertsykhia pelaamasta eteenpäin, joten vieraiden vastahyökkäys kuihtui heti alkuunsa.


Tämä klippi on puolestaan muutama minuutti myöhemmin. Zaynutdinovin paikalla laiturina 5-4-1 muodossa hetkellisesti oleva Shchetkin sulkee Taylorilta etenemissuunnan laidassa, joten tämä yrittää pelata Forrestille Suyumbaevin selustaan, mutta viimeksi mainittu suorittaa riiston etupuolelta. Sen jälkeen Shchetkin hyökkäsi välittömästi Taylorin selustaan, mutta Suyumbaevin läpisyöttöyritys jäi hieman vajaaksi ja skotit selvisivät tästäkin pallonmenetyksestä ilman rankaisua.


Tämä on hieno esimerkki 42. minuutilta. McKenna ohittaa jalalla Shchetkinin (tuo ei toki paljoa jalkanopeutta vaadi) ja pelaa keskikentän linjan puhkovan syötön kohti Forrestia, joka on taas kaventanut välikaistalle tehdäkseen tilaa valmiiksi Taylorin nousulle. Samalla kun McKenna syöttää, Taylor lähtee pystyyn eikä Zaynutdinov huomaa sitä, joten Suyumbaev jää wingbackina periaatteessa alivoimaiseksi Forrestia ja Tayloria vastaan, mutta ennen kuin varsinainen alivoimatilanne syntyy, Suyumbaev pyrkii riskilläkin pallonriistoon Forrestin etupuolelta.


Riski onnistuu ja Kazakstan saa riiston, mutta tässä olisi voinut käydä myös huonosti ja koko laitakaista olisi jäänyt auki Taylorille, jos Forrest olisi ehtinyt jatkamaan pallon laitaan ohi rynnivän Suyumbaevin. Kun Suyumbaevin puolelta murtaudutaan, sekä syöttäjän että vastaanottajan on oltava erityisen huolellinen ja mahdollisen keskikenttäpelaajan oltava vieressä puolustusvalmiudessa (Sparv/Kamara?).


McGregor on tässä pohjapelaajana puolustusvalmiudessa hidastamassa kakkospallon saaneen Shchetkin seuraavaa ratkaisua. Laiturit ja Suyumbaev liikkuvat pystyyn kohti vastustajan maalia.


Lopulta seuraavat syötöt kestivät liikaa ja Skotlanti onnistui ryhmittymään pallon alle. Tuo syöttöjen kestäminen tai niiden onnistuminen ovat lieviä ongelmia Kazakstanin muutoin potentiaalisissa vastahyökkäyksissä.


Osion toiseksi viimeinen näyte käsittelee Kazakstanin avausmaalia Skotlannin vieraana ja on yksi syy, miksi minusta tuli hetkessä Zaynutdinovin fanipoika. Kazakstan puolustaa tässä tutusti 5-4-1:ssä.


Pallo kierrätetään Palmerille saakka. Koska Islamkhan on vähän keskemmällä, wingbackeista Shomko on pumpannut vastaan. Palmer sortuu harhasyöttöön yrittäessään pelata tiiviin muodon sisään ohi Shomkon. Logvinenko on nimittäin myös noussut puolustuslinjasta irti ja katkoo syötön keskemmällä.


Tällä kertaa syötössä eteenpäin ei kestänyt ja valintakin oli oikea, kun Logvinenko löysi Shchetkinin.


Tämä jatkoi pallon Zaynutdinoville, joka pommitti boksin reunalta vasurillaan kuuden skotin keskeltä pallon takanurkkaan. Eeppinen kuva, etten sanoisi.


Oppikirjamainen vastahyökkäys ja Zaynutdinovin heilahtava vasen jalka ansaitsevat myös GIFin.


Wingbackeista myös Vorogovskiy pystyy riistoihin etupuolelta. Tässä hän tukee mainiosti korkeampaa prässiä Albanian vieraana maalipotkutilanteessa ja aavistaa maalivahdin syöttösuunnan.


Barcelonan B-joukkueessa palloileva Manaj jää kakkoseksi, kun Vorogovskiy riistää etupuolelta.


Aymbetovin vaihtomies Khizhnichenko toimii syöttölautana riiston jälkeen.


Vorogovskiyn heikomman jalan maanuoliainen kohti takakulmaa...


... ei kuitenkaan yllättänyt Berishaa.

Erikoistilanteet

Kulmapotkujen ja sivuvapaapotkujen puolustaminen


Kazakstan puolustaa kulmapotkut 3+5+2 mallilla. Kolme pelaajaa (topparit Marochkin ja Erlanov + kapteenina toiminut Suyumbaev) puolustaa aluetta, viisi pelaajaa (toppareista Kerimzhanov, Abiken ja yläkolmikko Tabybergen-Zaynutdinov-Aymbetov) miesvartioi viittä vastustajan kohdepelaajaa ja kaksi miestä (oikea wingback Bystrov ja Kuat) on boksin reunalla. Sama kaava oli EM-karsinnoissakin Bilekin alaisuudessa.


Keskitys tuli koko pakan läpi taka-alueelle. Aymbetov seurasi sinne omaa miestään, mutta oli ohjata pallon omaan maaliin. Ylärima pelasti Kazakstanin.


Kazakstanilla on ollut jonkin verran ongelmia erikoistilanteiden puolustamisessa. Tämä kuva on Skotlanti-pelistä. Kazakstan puolustaa ihan samoin kuin yllä 3+5+2 taktiikalla. Suyumbaev ja Islamkhan ovat nyt boksin reunalla, kun Logvinenko, Shomko ja Marochkin puolustavat aluetta. Shomko oli muuten tässä pelissä vasen wingback ja Suyumbaev oikea, joten vaikuttaa siltä, että kahden topparina seurana aluetta puolustaa aina vasen wingback ja oikea wingback on boksin reunalla jonkun toisen pelaajan kanssa. Miesvartioinnista vastaavat näin ollen Maliy, Abiken, Pertsykh, Zaynutdinov ja Shchetkin eli erona aiempaan yläkolmikon kolmesta jäsenestä kaikki eivät ole miesvartioimassa, vaan Islamkhania paikkaa Abiken/Pertsykh eli molemmat keskustan pelaajat ovat nyt vartioimassa vastustajia eikä toinen heistä ole kuatmaisesti boksin reunalla kuten ylemmässä esimerkissä.


Yhtä kaikki, keskitys tulee taas pakan läpi takatolpalle. Abiken jää kakkoseksi, mutta McKennan pusku suuntautui kohtisuoraan alas eikä maalia kohden, joten Kazakstan pelastui.


Kansojen liigassa Kazakstan päästi pari maalia kulmapotkuista. Tämä on Albania-vieraspelistä marraskuulta. Isännät pelaavat lyhyen kulman. Koska kohdepelaajia on kuusi, yksi kolmesta alueen puolustajasta on siirtynyt miesvartioijaksi ja aluetta puolustavat vain wingback Vorogvskiy ja Shchetkin eli erona aiempaan molemmat topparit ovat vartioinvastuussa. Tämähän oli se peli, jossa Kazakstan pelasi vain kahdella topparilla muutoinkin.


Boksin kulmalla Suyumbaev ja Kuat eivät saa kuriin Memushaj'n avointa jalkaa, vaan tämä pääsee keskittämään. Aluetta puolustanut Shchetkin irtoaa vastaan luomaan 3v2 ylivoiman etualueelle. Vorogovskiy jää yhä tolpalle, mutta hänen takanaan on välitön 2v2-tilanne.


Koska kaikista pelaajista nuori ja lahjakas Alip tuijotti vain palloa, Cikalleshi jäi vapaaksi ja tämä sai rauhassa puskea vasempaan kulmaan ottelun avausmaalin. Kuten ylemmissäkin esimerkeissä niin Kazakstan häviää vain liikaa 1v1-kamppailuja omassa boksissa kulmapotkuissa, koska sen topparit eivät tosiaan ole kovin pitkiä tai muutoin kovin häävejä 1v1-tilanteissa.


Valko-Venäjääkin vastaan Kazakstan vuoti kertaalleen kulmapotkussa. Asetelma on vanha tuttu. Islamkhan ja Fedin ovat boksin reunalla. Aluetta puolustavat Vorogovskiy ja Maliy. Vorogovskiy lähinnä etutolppaa purkaa ykköspallon. Takana on kuusi kohdepelaajaa, joten miesvartioijiakin on kuusi.


Fedin ja Islamkhan eivät päässeet kakkospalloon, vaan se pelattiin takaisin kulmalipulle. Vorogovskiy irtosi etutolpalta vastaan, mutta rynni itsensä ulos.


Stasevich nosti pallon takatolpalle eli alueelle, jota Kazakstan ei osaa kovin hyvin puolustaa. Siellä oli 2v2-tilanne. Tarkemmin katsottuna vielä jälleen Alip on se, jonka mies puskee maalin. Tässä tapauksessa se on Bordachev.


Albanian 2-0 maali tuli sivuvapaapotkusta marraskuun kohtaamisessa. Kazakstan puolustaa seitsemän miehen linjalla. Kuat on boksin reunalla, Vorogovskiy muurissa ja Aymbetov kyttää vastaiskuja.


7v6 ylivoiman turvin Kazakstanin alakerta voitti ykköspallon.


Pokatilov irtosi maaliltaan kakkospalloon, mutta...


... nyrkkeili sen suoraan Ismajlille, joka ei erehtynyt. Pokatilovhan on ketterämpi kuin vielä EM-karsinnoissa ykkösmaalivahtina ollut Nepogodov, mutta välillä sitten vastaantulot ovat puolihuolimattomia.


Kazakstan kuittasi tuon maalin kuitenkin kirjaimellisesti välittömästi, kun suoraan aloituksesta Abiken kiskaisi pallon puolesta kentästä yli liian ulkona olleen Berishan. Aymbetov kirjasi syöttöpisteen metrin siirrostaan sivuun, heh.


Aiempaan teemaan liittyen Kazakstan sekoilee välillä ihmeellisesti rajaheitoissa. Esimerkiksi Valko-Venäjä teki voittomaalin vieraissa tähän tapaan. Suyumbaev heitti alas kohti toppareita, mutta kukaan ei ollut hereillä.


Lisakovich sen sijaan oli hereillä, kiersi Pokatilovin ja iski tyhjiin voittomaalin. Tällaisia vastaavia sekoiluja näkyi Kansojen liigan koosteissa pari muutakin. Esimerkiksi tuossa Albania-vieraspelissä huolimattomasta rajaheitosta syntyi vastaavanlainen paha tilanne omiin, mutta siitä ei tullut sentään takaiskua, joten en jaksa ottaa kuvakaappausta enää siitä, mutta Kazakstanin oman alueen rajaheitoissakin on tietynlainen iskun paikka esimerkiksi Pukilla haistella riistoja.

Hyökkäyspään kulmapotkut ja sivuvapaapotkut


Tavanomaista Kazakstanille on nostaa boksiin viisi kohdetta. Kaksi pelaajaa puolestaan on boksin reunalla ja toinen heistä tarjoaa lyhyen variaation mahdollisuuden samalla, kun kaksi pelaajaa varmistaa alempana kuvan ulkopuolella. Tässä kuvassa kohteet ovat Vorogovskiy, Shchetkin, Zaynutdinov, Maliy ja Marochkin. Islamkhan on kulmalipulla Kuatin kanssa. Suyumbaev on boksin reunalla. Shomko ja Tabybergen varmistavat alempana.


Kulma pelattiin lyhyenä Kuatin kautta toiselle varmistavalle pelaajalla Tabybergenille, joka lähetti sisäänpäin kiertävän pallon, mutta San Marino selvitti tilanteen.


Tässä Skotlanti-pelin kulmapotkussa boksissa on vain neljä kohdetta (topparikolmikko+Shchetkin) Islamkhanin laittaessa pallon liikkeelle. Zaynutdinov ja Suyumbaev ovat boksin reunalla.


Lähellä boksin reunaa oli myös kolmikko Pertsykh-Shomko-Abiken. Heistä Abiken ylimpänä haki kakkospallon ja pudotti sen alempana varmistamassa olleesta kaksikosta Shomkolle, joka tinttasi vähän samaan tapaan kuin Kazakstanin wingbackit muutenkin tekevät noustessaan painottomalta puolelta boksiin avoimessa pelissä. Laukaus painui kuitenkin oikealta reilusti ohi tällä kertaa.


San Marinon vieraana kolmas maali tuli kulmapotkusta. Boksissa on taas viisi kohdetta. Islamkhan ei edes yritä keskittää kohti heitä, vaan pelaa suoraan boksin reunalle Kuatille. Tämä siirsi viereen Taybybergenille, joka palautti pallon Islamkhanille. San Marino oli ehtinyt nostaa pakkaa jo vähän ylemmäs ja niinpä Islamkhanin painavalle keskitykselle oli enemmän tilaa maalivahdin ja pelaajarykelmän välissä, nerokasta. Takatolpalle suuntautunut pallo tavoitti Shchetkinin, joka puski voimalla kuulan rysään. Mutta joo, tässäkin alkuun keltapaidat pelasivat suosiolla boksin ulkopuolelle ja loivat sieltä sitten ovelasti maalipaikan.


Tämä kuva on Liettua-kotipelistä marraskuulta. Tabybergen on kulmalipulla Islamkhanin ollessa pelikiellossa. Kuat tarjoaa vaihteeksi lyhyen vaihtoehdon ja boksissa on viisi kohdetta, mutta kukaan heistä ei kelpaa Tabybergenille, vaan tämä keskittää koko pakan ylitse taakse kohti kahta varmistavaa pelaajaa.


Abiken ja Vorogovskiy olivat tässä tilanteessa varmistamassa. Heistä Abiken kuoletti pallon ja laukoi sitten puolivolleyn toisella kosketuksellaan, mutta laukaus meni etukulmasta ohi. Erikoistilanteissa pitää Huuhkajien joka tapauksessa olla tarkkana taka-alueella/rangaistusalueen ulkopuolella ihan kuten avoimessakin pelissä näiden "Bilekin erikoisten" kanssa.


Viisitoista minuuttia myöhemmin Kazakstan osui kulmapotkusta. Tällä kertaa Tabybergen keskitti ulospäin kiertävän pallon lähelle etutolppaa. Viidestä kohdepelaajasta Aymbetov juoksi palloon, voitti oman miehensä ja nikkasi takakulmaan avausmaalin.


Lopuksi vielä yksi sivuvapaapotku. Boksissa olivat samat viisi kohdetta eli kärkipari Aymbetov-Shchetkin ja topparikolmikko Alip-Logvinenko-Marochkin. Tabybergen oli pallon takana ja boksin reunalla päivystivät keskustan kaksikko Abiken-Kuat tukenaan Vorogovskiy valmiina tykittämään vasurillaan 25 metristä tarvittaessa. Kuvan ulkopuolelle varmistamaan jäi siis vain vasen wingback Dosmagambetov.


Hyvän potkutekniikan omistavan Tabybergenin pallo laskeutui etualueelle Shchetkinille, mutta hän ei päässyt kunnolla pallon päälle ja puski reilusti yli Liettuan kapteenin laitapuolustaja Mikoliunasin pihdeistä.
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #3 : 18.01.2021 klo 23:00:25

Ukraina

Ukrainan päävalmentajana toimii legendaarinen 44-vuotias Andri Ševtšenko. Jatkossa hän on tässä tekstissä sukunimeltään tuttavallisemmin Shevchenko. Maansa kaikkien aikojen maalintekijä (48 maaottelumaalia/111 ottelua) ja yksi kolmesta vähintään sataan maaotteluun yltäneestä ukrainalaisesta on ollut pestissään kesästä 2016 lähtien. Sitä edeltävät puoli vuotta hän toimi apuvalmentajana, joten Shevchenko on ollut jo lähes viisi vuotta A-maajoukkueen valmennusryhmässä. Sopimuksen on määrä jatkua Qatarin MM-kisoihin asti. Apuvalmentajina toimivat italialaiset Mauro Tassotti ja Andrea Maldera sekä ukrainalainen Oleksandr Shovkovsky. Espanjalainen Pedro Luis Jaro on puolestaan maalivahtivalmentaja.

Muuta päävalmentajakokemusta Shevchenkolla ei sitten olekaan, mutta tulokset Ukrainan peräsimessä ovat olleet hyviä. 41 ottelussa pistekeskiarvo on 1,76. Voittoja on 21, tasapelejä yhdeksän ja tappioita 11. Maaliero on 56-48 eli +8. Tosipeleissä saldo on 16 voittoa, neljä tasapeliä ja seitsemän tappiota eli pistekeskiarvo on 1,93, joka on jopa parempi kuin pistekeskiarvo harjoituspelit mukaan luettuna. Tappioista vain kaksi on kotona, joten jo tasapeli vieraspelistä Ukrainasta olisi kova saavutus maaliskuussa.

Shevasta tuli päävalmentaja sen jälkeen, kun Ukraina jäi jumboksi EM-alkulohkossaan 2016 nollalla pisteellä Saksaa, Puolaa ja Pohjois-Irlantia vastaan. MM-karsinnoissa 2018 Ukraina pelasi samassa lohkossa Suomen kanssa. Se sijoittui lopulta kolmanneksi 17 pisteellä. Islanti (22) ja Kroatia (20) olivat niukasti parempia. Turkki jäi kahdella pisteellä taakse. Suomi keräsi noissa karsinnoissa yhdeksän pistettä ja Kosovo yhden. Ukraina aloitti nuo karsinnat kahdella tasapelillä Islantia ja Turkkia vastaan. Sitten se voitti kotonaan Suomen 1-0 ja Kosovon 3-0. Voittomaalin Suomea vastaan teki 25. minuutilla Artem Kravets Yevgen Konoplyankan esityöstä. Syksyllä 2017 Ukraina oli siis voittamaton, kun harjoituspelissäkin kaatui vielä Serbia 2-0. Seuraavan vuoden maaliskuussa Shevchenko koki ensimmäisen tappionsa, kun Kroatia voitti kotonaan 1-0. Kesäkuussa Ukraina haki tyylikkään 1-2 vierasvoiton Ratinasta ja olin itsekin paikan päällä tuossa jalkapallopelissä: http://futisforum2.org/index.php?topic=206740.msg11046549#msg11046549

Syyskuussa 2018 Ukraina voitti Turkin kotona 2-0, mutta hävisi samoin numeroin Islannissa. Kisapaikka karkasi lopullisesti päätöskierroksella lokakuussa, kun Kroatia haki 0-2 vierasvoiton joukkueiden oltua tasoissa 17 pisteessä ennen viimeistä kierrosta. Kroatiahan eteni lopulta sitten MM-finaaliin saakka, joten marginaalit olivat pieniä.

Kansojen liigassa 2018 Ukraina voitti oman B1-lohkonsa saldolla kolme voittoa ja yksi tappio. Vastassa olivat Tsekki ja Slovakia. Tappio tuli merkityksettömässä päätöskierroksen vieraspelissä Slovakiassa maalein 4-1, kun nousu A-liigaan oli jo varma.

EM-karsinnoissa 2019 Ukraina paransi entisestään menoa Shevchenkon alaisuudessa, kun se eteni EM-kisoihin lohkovoittajana jättäen taakseen Portugalin, Serbian, Luxemburgin ja Liettuan. Ukraina voitti kuusi peliä ja pelasi kaksi tasan eli se ei hävinnyt kertaakaan! Se aloitti karsinnat hyvin hakemalla maalittoman tasapelin Portugalista. Sitten kaatui Luxemburg 1-2, mutta vasta lisäajalla Rodriguesin omalla maalilla. Kesäkuussa Serbia sai kyytiä peräti luvuin 5-0, mutta Luxemburg laittoi Ukrainan jälleen tiukille. Silti tuloksena oli rutiiniomainen 1-0 voitto. Seuraavissa peleissään Liettua kaatui yhteismaalein 5-0. Toiseksi viimeisessä pelissä Ukraina lukitsi kisapaikkansa kaatamalla Portugalin kotonaan hienosti 2-1. Roman Yaremchukin ja Yarmolenkon avausjakson maalit riittivät, vaikka Ronaldo kavensi rangaistuspotkusta 73. minuutilla. Päätöskierroksella Ukraina pelasi toisen tasapelinsä Serbian vieraana maalein 2-2.

Viime syksyn Kansojen liigassa Ukraina pelasi nousunsa myötä siis A-liigassa. Lohko oli kova, kun vastassa olivat Saksa, Espanja ja Sveitsi. Ukraina aloitti hyvin voittamalla Sveitsin kotonaan 2-1, mutta Espanjassa tuli tyly 4-0 tappio. Lokakuussa Ukraina kärsi koronavirusongelmista eikä miehistö ollut lähelläkään optimaalista. Ensin se hävisi harjoituspelissä Ranskalle 7-1. Tappio oli Ukrainan historian suurin. Sitten se lensi takaisin kotiin pelaamaan tosipelit Saksaa ja Espanjaa vastaan. Saksa haki 1-2 voiton osin varamaalivahti Heorhiy Bushchanin avustuksella, mutta Ukraina onnistui yllättämään Espanjan 1-0 huolimatta repalaisesta rosterista. Tuohon peliin päättyi muuten Espanjan 13 ottelun tappioton putki. Marraskuussa vieraspeli Saksassa päättyi 3-1 tappioon.

Viimeistä peliä Sveitsiä vastaan ei päästy pelaamaan, koska alkuperäisestä joukkueesta löytyi positiivisia testituloksia ja siksi koko delegaatio asetettiin paikallisen viranomaisen päätöksellä karanteeniin Luzernissa, jossa ottelu oli määrä pelata. Ennen ottelua Ukraina oli kuudessa pisteessä ja Sveitsi kolmessa, mutta kun kabinetissa peli tuomittiin Sveitsin eduksi 3-0, Ukraina putosi karulla tavalla lohkojumboksi. Ukraina on kuitenkin valittanut tuomiosta CAS:iin, joten nähtäväksi jää, kumpi tuosta kaksikosta lopulta putoaa B-liigaan.

Jos jokin on melko varmaa niin se, että Ukraina ei tule kolmella topparilla pelaamaan, koska kaikissa Shevchenkon alaisissa peleissä käytössä on ollut neljän alakerta. Yleisimmät paperiryhmitykset ovat olleet 4-3-3, 4-1-4-1 ja 4-2-3-1, mutta kaksi ensimmäistähän ovat käytännössä sama asia. Kahta kärkipelaajaa ja 4-4-2 ryhmitystäkin Shevchenko käytti Transfermarktin mukaan pari kertaa MM-karsinnoissa 2018, mutta viimeiseen kolmeen vuoteen sitä ei ole nähty, vaan Ukraina ryhmittynee paperilla joko 4-2-3-1:een tai vielä todennäköisemmin 4-1-4-1:een.

Ukraina nähtiin itsenäisenä valtiona MM-karsinnoissa ensi kerran 1998. Se sijoittui lohkossa numero yhdeksän toiseksi Saksan jälkeen saldolla 6-2-2. Jatkokarsinnoissa Kroatia oli parempi yhteismaalein 3-1, joten näemmä parinkymmenen vuoden välein kroatialaiset ovat ukrainalaisten MM-haaveiden tiellä, kun tosiaan 2017 karsintojen päätöskierroksella Kroatia varmisti jatkokarsintapaikan voitollaan Ukrainasta. Vuoden 2002 MM-karsinnoissa puolestaan Saksa pudotti Ukrainan jatkokarsinnassa maalein 5-2. Kolmas kerta sanoi toden, kun Ukraina eteni Saksan MM-kisoihin lohkovoittajana kakkoslohkosta. Taakse jäivät Turkki, Tanska ja Kreikka muun muassa. Itse kisoissa Ukraina oli alkulohkonsa toinen Espanjan takana. Se aloitti kisat tylyllä 4-0 tappiolla, mutta kaatoi samoin numeroin Saudi-Arabian ja päätöskierroksella 1-0 Tunisian. Neljännesvälierissä Ukraina voitti pilkkukisassa Sveitsin maalittoman tahkoamisen jälkeen, mutta puolivälierissä tuleva maailmanmestari Italia oli vahvempi 3-0. Seuraavissa kaksissa MM-karsinnoissa Ukraina putosi taas jatkokarsinnoissa, kun marraskuussa 2009 Kreikka vei yhteismaalit 0-1 ja marraskuussa 2013 Ranska 2-3.

Molemmilla kerroilla Ukrainalla olivat avaimet omissa käsissään, kun se haki ensin maalittoman tasapelin Kreikasta, mutta hävisi sitten tosiaan yhdellä maalilla kotona kreikkalaisille. Neljä vuotta myöhemmin se voitti kotipelinsä Ranskaa vastaan 2-0, mutta Ranska voitti kotonaan 3-0 ratkaisevan pelin Sakhon kahdella ja Benzeman yhdellä osumalla. Viime MM-karsinnoissa puolestaan Ukraina jäi siis lohkokolmoseksi hävittyään päätöskierroksella Kroatialle eikä päässyt ensi kertaa historiassaan edes jatkokarsintoihin. Summa summarum, kuudesta yrittämästä viidesti Ukraina on ollut vähintään MM-jatkokarsinnoissa, mutta hävinnyt kaikki neljä jatkokarsintaa. Kerran se on mennyt suoraan kisoihin ja eteni silloin saman tien puolivälieriin. Odotusarvona on siis historiaankin peilaten se, että toistamiseen Ukraina ei peräkkäin jää kahden parhaan ulkopuolelle, vaan etenee vähintään jatkokarsintaan, mutta Huuhkajat ja Bosnia-Herzegovina ovat tuosta eri mieltä.

Ukrainan syvyyskartta näyttää tältä (4-1-4-1):

Roman Yaremchuk (Junior Moraes, Vladyslav Supryaga, Artem Kravets)
Yevgen Konoplyanka (Marlos, Oleksandr Zubkov) - Oleksandr Zinchenko (Viktor Kovalenko, Georgiy Sudakov, Sergiy Buletsa) - Ruslan Malinovskyi (Mykola Shaparenko, Volodymyr Shepelev)- Andriy Yarmolenko (Viktor Tsygankov, Oleksandr Nazarenko)
Taras Stepanenko (Igor Karatin, Sergiy Sydorchuk, Yevgen Makarenko)
Vitaliy Mykolenko (Bogdan Mykhaylichenko, Eduard Sobol) - Mykola Matvienko (Valeriy Bondar, Yevgen Cheberko) - Sergiy Kryvtsov (Ilya Zabarnyi, Mykyta Burda, Igor Plastun) - Oleksandr Tymchuk (Yukhym Konoplya, Oleksandr Karavaev)
Andriy Pyatov (Georgiy Bushchan, Andriy Lunin, Yuriy Pankiv)

Ukrainan ykkösmaalivahti on Shakhtar Donetskin 36-vuotias pyöreäkasvoinen Andriy Pyatov. Hän on kymmenkertainen maansa mestari, joka on pelannut viidenneksi eniten maaotteluja, 96. Koska sadan maaottelun raja on niin lähellä, ei ole mitään syytä olettaa, että hän olisi vetäytymässä maajoukkueesta kuin vasta Qatarin mahdollisten MM-kisojen jälkeen. Viimeiset 3-4 vuotta hän on myös toiminut vakituisena kapteenina. Hän piti ensi kerran kapteeninnauhaa toki jo 2013, mutta toinen kerta oli vasta 2017 Ratinassa Suomea vastaan. Maaotteludebyytti tapahtui 2007 ja ykkösmaalivahtina hän on pelannut jo reilut kymmenen vuotta. MM-kisoissa 2006 hän oli vielä penkkimaalivahti, kun maalissa pelasi yksi nykyisistä apuvalmentajista eli Oleksandr Shovkovskiy. Edellinen merkityksellinen tosipeli, jota Pyatov ei ole pelannut, on vuodelta 2009, kun unohdetaan lokakuiset poissaolot koronan takia. Antakaapa tuon faktan uppoutua tajuntaanne. Kansojen liigassa hän tosiaan pelasi vain viidestä pelistä kolme, koska lokakuussa hän oli koronan takia sivussa. Kansojen liigassa 2018 puolestaan hän ei pelannut päätöskierroksen merkityksetöntä Slovakia-peliä. MM2018-karsinnoissa, EM-kisoissa 2016, EM2016-karsinnoissa, MM2014-karsinnoissa ja EM-kisoissa 2012 hän pelasi kaikki ottelut. EM-karsinnoissa Ukraina ei pelannut vuosina 2010 ja 2011, koska se oli toinen kisaisäntä. MM-karsinnoissa 2010 Pyatovilta jäi yksi peli väliin vuonna 2009, kun hän istui penkillä Kazakstan-kotivoitossa, mutta muutoin noissakin karsinnoissa Pyatov pelasi kaikki muut pelit. Uskomaton teräsmies on siis kyseessä.

Pituutta Pyatovilla on 190 senttiä, mutta livenä hän ei kyllä näyttänyt niin pitkältä. Toisaalta hän pelaa pituuttaan isommin keskityspalloissa, koska pomppu on hyvä. Hän myös osaa viskoa palloa. Sijoittuminen on myös usein kunnossa, mutta melko paljon ainakin koostevideon perusteella Pyatov sylkee palloja sivuille heittäytyessään eli liimaaminen ei ole vahvinta osaamista kuin keskityspalloissa. Jalalla pelaaminen on ajoittain hasardimaista, mutta plussaa pitää antaa siitä, että Pyatov ei silti arkaile pelata ahtaisiin väleihin, vaikka virheitä sattuu. Pyatov on pelannut yhdessä ja samassa seurajoukkueessa vuodesta 2007 asti.

Kakkosmaalivahti on Kiovan Dynamon 26-vuotias Georgiy Bushchan. Hän on 196-senttinen hujoppi, joka on pelannut kolme maaottelua. Kaikki ottelut tulivat lokakuussa Ranskaa, Saksaa ja Espanjaa vastaan, kun Pyatov oli koronan takia sivussa. Pyatovin tavoin Bushchan on ollut seurauskollinen, koska hän on pelannut koko ammattilaisuransa Kiovassa junioreista lähtien viimeiset kahdeksan vuotta. Bushchan on hyvä lähitorjuja eli refleksit ovat kunnossa ja pituuden ansiosta hän pystyy torjumaan heittäytymälläkin palloja yläkulmista.

Andriy Lunin on puolestaan 21-vuotias Real Madridin organisaatioon kuuluva lupaus, jonka sopimus espanjalaisjätin kanssa ulottuu vuoteen 2024. Hän debytoi maajoukkueessa 2018 ystävyyspelissä Saudi-Arabiaa vastaan. Toistaiseksi hän on saanut peliaikaa vain ystävyysotteluissa. Viimeisin niistä oli marraskuussa Puolaa vastaan. Kenties hän olisi saanut Bushchanin sijasta peliaikaa lokakuussa, jos hän ei olisi ollut koronan takia poissa Pyatovin tavoin. Lunin on pituudeltaan 191 senttiä ja ulkonäössä on jotain samaa kuin Jere Urosessa. Tällä kaudella hän on istunut penkillä kaikissa Real Madridin peleissä, mutta aiemmilla kausilla hän on ollut lainalla Real Oviedossa, Valladolidissa ja Leganesissa. Viimeksi keväällä ja kesällä Espanjan toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Lunin torjui 20 pelissä kuusi nollapeliä Oviedolle. Kaudella 2018-2019 hänelle kertyi Leganesissa jopa viisi peliä La Ligassa, mutta sittemmin pelejä ylimmällä sarjatasolla ei ole tullut. Nelosmaalivahti on 36-vuotias Yuriy Pankiv, joka ei ole pelannut yhtään maaottelua, mutta ollut tarvittaessa mukana täydentämässä ryhmää. Hän palloilee kotimaassa FK Oleksandriyassa.

Ukrainan ykköstoppariksi voisi luonnehtia 24-vuotiasta Shakhtarin Mykola Matvienkoa. 182-senttinen ja lyhythiuksinen Matvienko teki maajoukkuedebyyttinsä 2017. Hän aloitti laitapuolustajana maajoukkueuransa, mutta viimeiset kaksi vuotta hän on pelannut topparina. Kansojen liigassa hän oli avauksessa terveenä ollessaan. Lokakuussa hän oli yksi poissaolijoista koronan takia. EM-karsinnoissa puolestaan hän pelasi täydet minuutit kaikissa kahdeksassa ottelussa. Maaottelukokemusta on ehtinyt kertymään neljässä vuodessa jo 30 matsin verran, mutta avausmaali on yhä tekemättä. Vasenjalkaisuutensa ansiosta Matvienko pystyy tosiaan pelaamaan myös laitapuolustajana, mutta maajoukkueessa hän on nykyään vasen toppari. Seurajoukkueessaan hän on pelannut molempia rooleja tällä kaudella. Laitapuolustajakokemuksen vuoksi Matvienko toisinaan haastaa itse jalalla ylimmän prässilinjan ja menee jopa ohi.

Kakkostoppari pelaa samassa seurassa kuin Matvienko. Hän on 29-vuotias ja 186-senttinen Sergiy Kryvtsov, joka on kahdeksankertainen maansa mestari. Hän oli avauksessa Matvienkon rinnalla syyskuun peleissä, mutta oli lokakuussa poissa niin ikään koronan takia. Marraskuun ainoassa pelissä hän oli penkillä, mutta kuitenkin EM-karsinnoissa Kryvtsov pelasi 7/8 ottelua ja istui vain kerran penkillä, joten parin viime vuoden historia viittaa siihen, että hän olisi kakkosvaihtoehto Shevchenkolle. Maaottelukokemusta tuimakatseisella Kryvtsovilla on vain 19 ottelua huolimatta siitä, että debyytti tapahtui jo parikymppisenä vuonna 2011 Oleg Blokhinin aikakaudella. Toista maaottelua Kryvtsov sai odottaa aina vuoteen 2016 saakka eli hän oli noin viisi vuotta pois maajoukkuetoiminnasta. Shevchenko on kuitenkin ollut se manageri, joka hänet on nostanut vakituiseksi avauksen pelaajaksi kahtena viime vuonna. Kryvtsov on myös ollut Pyatovin tavoin erittäin seurauskollinen, sillä hän on pelannut vuodesta 2010 lähtien Shakhtarissa. Kryvtsov on ajoittain hieman kömpelö, koska hän on raskastekoinen ja suunnanmuutokset eivät ole vahvuus, joten häntä sopii kyllä haastaa 1v1-tilanteissa boksin reunalla. Erikoistilanteissa hän on usein se pelaaja, jota Malinovskyi hakee keskityksillään, joten siksikin oletan Kryvtsovin olevan avauksessa maaliskuussa.

Kolmostoppari lienee vasta 18-vuotias Kiovan Dynamon Ilya Zabarnyi, joka oli avauksessa Matvienkon vierellä marraskuun ainoassa maaottelussa Saksaa vastaan, kun Ukraina hävisi 3-1. Hän on 189-senttinen ja vaalenruskeahiuksinen lupaus, joka teki maaotteludebyyttinsä lokakuussa Ranskaa vastaan 7-1 tappioon päättyneessä harjoituspelissä. Hän pelasi myös Kansojen liigan ottelut Saksaa ja Espanjaa vastaan. Ilmeisesti näytöt riittivät siihen, että Shevchenko halusi kokeilla häntä Matvienkon rinnalla marraskuussa Kryvtsovin sijasta, joten voi olla, että Zabarnyi jatkaa avauksessa maaliskuussa. Zabarnyin nousu huipulle on ollut nopea, sillä hän pelasi vielä viime kaudella Kiovan kakkosjoukkueessa ja on ollut vasta elokuusta alkaen ykkösjoukkueen mukana.

Muita maininnan arvoisia toppareita ovat Valeriy Bondar, Yevgen Cheberko, Igor Plastun ja Mykyta Burda. Bondar on 21-vuotias ja pelaa myös Shakhtarissa. Hänet tunnistaa lähes kaljusta hiustyylistä sekä siitä, että rangaistusalueella 1v1-puolustaminen ja hyökkääjän kontrollointi on ajoittain hankalaa. Tuo tuli esiin katsomassani Interin ja Shakhtarin välisessä Mestarien liigan ottelussa varsinkin, kun Bondar yritti pitää Lautaro Martinezia kurissa siinä onnistumatta. Vain huono viimeistely pelasti Bondarin selkänahan. Hänellä on alla yksi maaottelu, joka oli marraskuun Puola-harjoituspeli, jossa hän tuli vaihdosta sisään puoleksi tunniksi. Cheberko on puolestaan 22-vuotias LASKin eli Itävallan pääsarjassa pelaavan joukkueen pelaaja. Hänellekään ei ole pituutta ihan hirveästi toppariksi (184 cm). Hän pelasi Ranskaa vastaan toisen puoliajan lokakuussa. Cheberko vasenjalkaisena pelaajana on yksi syvyysvaihtoehto vasemman topparin paikalle tarvittaessa. Hänet tunnistaa töyhtöhyyppämäisestä ruskeasta kampauksesta.

Plastun on kolmikymppinen, sinisilmäinen ja vaaleahiuksinen KAA Gentin toppari, joka on ollut useasti kahden viime vuoden aikana penkillä nelostopparina saamatta kuitenkaan peliaikaa kuin harjoituspeleissä. Pituutta on mukavat 193 senttiä, joten se on hänen etunsa muihin nähden. Burda on puolestaan 25-vuotias Kiovan Dynamon pelaaja. Hänellä on maaottelukokemusta kahdeksan pelin verran, mutta Kansojen liigassa hän ei ollut ollenkaan mukana. Syynä on se, että hän loukkasi akilleksensa syyskuun alussa ja on sivussa aina maaliskuulle asti, joten koko kausi on mennyt tähän mennessä ohi. Hän on kärsinyt paljon loukkaantumisista myös aiempina vuosina, joten läpimurto on osin siksikin jäänyt tekemättä siilihiuksiselta Byrdalta. Pituutta hänellä on 187 senttiä ja markkina-arvokin on 2,5 miljoonaa Transfermarktin sivuilla, joten häntä ei voi jättää mainitsematta. Kansojen liigassa 2018 hän oli kuitenkin avauksessa kolmessa pelissä neljästä ja kertaalleen EM-karsinnoissakin juuri siinä pelissä Luxemburgia vastaan, jota Kryvtsov ei pelannut.

Vasemmaksi laitapuolustajaksi ykkösvaihtoehto on markkina-arvoltaan peräti 13 miljoonan mies eli 21-vuotias Kiovan Dynamon Vitaliy Mykolenko, joka muun muassa pelasi vakituisesti Mestarien liigaakin männä syksynä. Kansojen liigassa hän oli eri ongelmien takia mukana vain lokakuussa ja joutui silloin tuuraamaan topparina Zabarnyin vierellä, kun tosiaan Matvienko ja Kryvtsov olivat muun muassa poissa eikä Shevchenko luottanut Cheberkoon. Normaalisti kuitenkin Mykolenko pelaa laitapuolustajana kuten seurajoukkueessakin. EM-karsinnoissa 180-senttinen ja vielä hyvin lapsenkasvoinen Mykolenko pelasi yhtä vaille kaikki ottelut. Lepovuorokin tuli etukäteen helpoimmassa Liettua-kotipelissä, jotta hän oli tuoreempi kaatamaan Portugalin muutama päivä myöhemmin. Suomihan pelaa Ukrainaa vastaan vieraissa 28. maaliskuuta ja vain päivää myöhemmin Mykolenko täyttää 22 vuotta, joten hän saanee mieluisan syntymäpäivälahjan jo päivää ennen, jollei Huuhkajat veny yllätykseen. Mykolenko on hyvä tekemään oikea-aikaisia katkoja liukuen. Hyökkäyssuuntaan nopeus riittää ohittamiseen 1v1-tilanteissa. Tekniikka ei ole kaikkein sulavinta, mutta vasurillaan hän saa silti kohtalaisen laadukkaita palloja luukulle aikaiseksi.

Bogdan Mykhaylichenko ja Eduard Sobol ovat varamiehet vasemmalle. 23-vuotias Anderlechtissa palloileva siilihiuksinen Mykhaylichenko oli avauksessa syyskuun maaotteluissa Mykolenkon poissaollessa. Hän aloitti myös lokakuussa Ranska-harjoituspelin, mutta tauolle tilalle tuli kaksi vuotta vanhempi ja niin ikään Belgiassa Club Bruggessa pelaava Sobol, joka antoi ilmeisesti paremmat näytöt ja sai pelata vuorostaan lokakuun tosipelit Saksaa ja Espanjaa vastaan, joten näillä veijareilla on tiukka kilpailuasetelma Mykolenkon takana. Sobol on lempeäkatseinen ja siistit ruskeat hiukset omistava 186-senttinen laitapuolustaja, kun puolestaan Mykhaylichenkolla on pituutta seitsemän senttiä vähemmän. Maaottelukokemusta Mykhaylichenkolla on vain viime syksyltä viiden pelin verran, mutta Sobolilla pelejä on jo 16, koska hän oli jo vuonna 2016 avauksessa neljässä eri MM-karsintapelissä ja kaatoi muun muassa Suomen 1-0 kotipelissä. Ratinassa hän pääsi nurmelle vaihdosta kolmeksi minuutiksi turvaamaan 1-2 johtoa kesäkuussa 2017. EM-karsinnoissa hän oli enimmäkseen penkillä, mutta pelasi avauksessa Liettua-pelin, jonka Mykolenko siis huilasi. Ukrainalla olisi tietysti käytössään myös Manchester Cityssa pelaava Oleksandr Zinchenko, mutta hän pelaa keskikentällä maajoukkueessa ja siihen pääsemme käsiksi hetken päästä.

Oikeaksi laitapuolustajaksi ehdokkaita ovat Oleksandr Karavaev, Oleksandr Tymchyk ja Yukhym Konoplya. Kilpailu avauksen paikasta on tiukka. 23-vuotias ja 180-senttinen Kiovan Dynamon Tymchuk teki debyyttinsä syyskuussa pelaten molemmat kilpailulliset ottelut Sveitsiä ja Espanjaa vastaan. Loppuvuoden hän on kuitenkin ollut sivussa loukkaantumisen takia. Niinpä viisi vuotta vanhempi, mutta viisi senttiä lyhyempi Karavaev pelasi lokakuun Kansojen liigan ottelut. Karavaev pelasi jo voittoisissa EM-karsinnoissa 2019 viisi peliä kahdeksasta, joten hän on saanut kivasti vastuuta parin viime vuoden aikana Shevalta. Kansojen liigassa 2018 hän pelasi kaikki ottelut, joten ruskeapartainen ja -hiuksinen Karavaev ei varmasti helpolla luovuta kilpailua avauksen paikasta. Kilpailu ei rajoitu vain seurajoukkueeseen, koska hän pelaa Tymchukin tavoin Kiovan Dynamossa. Punahiuksinen Konoplya on puolestaan nuorin ehdokas eli 21-vuotias. Hän oli avauksessa marraskuussa Saksaa vastaan. Seurajoukkue Ukrainassa on Desna, jossa hän on lainalla Shaktarista. Hän on 180-senttinen kuten Tymchuk ja yksi tulevaisuuden nimistä. Oma järjestykseni näille herroille tällä hetkellä lyhyellä tutustumisella on Tymchuk, Konoplya ja Karavaev.

Keskikentän ankkurin rooli kuuluu tyylikkäälle Taras Stepanenkolle, joka pelaa Shakhtarissa. Kolmikymppinen Stepanenko laskeutuu toisinaan varsinkin seurajoukkueessaan kolmanneksi toppariksi rakentamaan peliä ja tarvittaessa pallottomanakin saattaa valua puolustuslinjaan asti sen sijaan, että hän puolustaisi vain tilaa sen edessä. Stepanenko on jämäkkä 181-senttinen keskikenttäpelaaja, joka osaa syöttää ja puolustaa. Maaotteluja on kertynyt kymmenessä vuodessa 59 ja maaleja kolme. Kaikki osumat ovat syntyneet harjoituspeleissä ja viimeisin on vuodelta 2016. Kaikkinensa Stepanenkon pelinluku on sillä tasolla, että hän on erittäin tärkeä mies puolustuslinjan edessä tukkimassa tiloja.

Igor Karatin, Sergiy Sydorchuk ja Yevgen Makarenko ovat varamiehet keskikentän pohjalle. 25-vuotias Karatin on 188-senttinen puolustava keskikenttäpelaaja, joka debytoi syyskuussa Espanjaa vastaan päästen heti avaukseen. Hän pelasi myös syksyllä Ranskaa ja Puolaa vastaan harjoituspeleissä sekä sai jämäminuutit marraskuussa Saksaa vastaan. Seurajoukkue on Mestarien liigassakin syksyllä pelannut Ferencvaros. Melko tuimaoloisen Karatinin jalkaisuus on oikea.

Sydorchuk puolestaan on 29-vuotias Kiovan Dynamon kapteeni, joka on pelannut 32 maaottelua maalaten kahdesti. Hän on pelannut viimeiset seitsemän kautta samassa seurassa. Pituutta on hänelläkin kiitettävät 189 senttiä. Sydorchuk on koulutukseltaan myös puolustava keskikenttäpelaaja, mutta pystyy operoimaan kasipaikalla kahden suunnan työmyyränä. Hän pelasikin keskikentän kolmikossa oikealla lokakuun maaotteluissa, kun Ukraina oli varamiehinen. Viime vuosina vastuu on jäänyt kuitenkin vähäisemmäksi maajoukkueessa, koska EM-karsinnoissa hän oli avauksessa vain merkityksettömässä Serbia-pelissä päätöskierroksella. Vuosina 2015-2016 hän oli sen sijaan jopa vakituinen avaaja keskikentällä. Niin ikään 29-vuotias Makarenko puolestaan pelaa Belgiassa Kortrijkissa. Maaotteluja on kertynyt yhdeksän. Hän tarjoaa vasenjalkaisen vaihtoehdon keskikentälle ja pelasi lokakuun maaotteluissa Stepanenkon roolissa keskikentän ankkurina, kun Sydorchuk oli tosiaan vähän ylempänä. Makarenko debytoi maajoukkueessa 2014 pelaten kolmessa harjoituspelissä. Vuonna 2018 hän sai neljännen pelin tililleen Turkki-harjoituspelissä. Ensimmäiset kilpailulliset minuutit tulivatkin sitten viime syksynä, mutta nekin tosiaan poissaolojen avustamana.

Keskikentän kolmion ylemmät roolit kuuluvat lähtökohtaisesti Ruslan Malinovskyille ja Oleksandr Zinchenkolle. Heitä ei varmaan tarvitse pahemmin esitellä. Molemmat ovat vasureita, joten Malinovskiy on joutunut sopeutumaan oikeana keskikenttänä pelaamiseen. 27-vuotias Malinovskiy on 181-senttinen ja pelaa Atalantassa. Zinchenkolla on ikää kolme vuotta vähemmän ja pituutta 175 senttiä. Molemmat ovat teknisiä ja taitavia pallollisena, mutta kaksikosta Zinchenko oli ainakin katsomissani syksyn pelien koosteissa ajoittain herkkä menettämään palloja. Malinovskiylla on myös erinomaiset kaukolaukaukset sekä tempokuljetukset. Liikkuminen ja ensiaskeleet ovat myös teräviä. Jollain tapaa hänestä tulee hieman patukkamaisena pelaajana mieleen paranneltu versio Robin Lodista, koska pallonsuojaamisessa kuljetusten aikana on paljon samaa.

Zinchenko on 35 maaottelussaan osunut viidesti ja Malinovskiy 32 ottelussa kuudesti. EM-karsinnoissa Malinovskiyn tehot olivat 3+4 ja Zinchenkon 1+1. Malinovskiy oli avauksessa kaikissa kahdeksassa EM-karsintapelissä ja Zinchenko seitsemässä, kun viimeinen peli jäi väliin polvivamman takia. Kansojen liigassa Malinovskiylla jäi korttitilin täyttymisen takia väliin lokakuun jälkimmäinen peli, mutta muutoin hän oli avauksessa aina tuttuun tapaan. Zinchenko puolestaan missasi lokakuun pelit, mutta oli lopuissa kolmessa pelissä avauksessa omalla paikallaan.

Mykola Shaparenko, Viktor Kovalenko, Volodymyr Shepelev, Georgiy Sudakov ja Sergiy Buletsa ovat muun muassa nimiä, jotka tarvittaessa voivat tuurata yllämainittua kaksikkoa. Heistä Shaparenko ja Kovalenko saivat vastuuta lokakuussa. Saksaa vastaan Kovalenko oli avauksessa Zinchenkon tilalla ja puolestaan Espanja-pelissä Shaparenko pääsi avaukseen. Shaparenko on 22-vuotias Kiovan pelaaja, joka on tällä kaudella tehnyt 2+2 tehot 11 ottelussa maansa pääsarjassa. Hänellä on suorastaan hulmuavat mustat hiukset, joista miehen tunnistaa. Maaotteluja 178-senttisellä väkkärällä on tilillän seitsemän. Hän oli syyskuun peleistä poissa lihasvamman takia ja marraskuussa puolestaan koronan vuoksi, joten ehkä pelejä olisi syksyllä kertynyt enemmänkin ilman noita murheitä. Vaaleahiuksinen Kovalenko on puolestaan 24-vuotias Shakhtarin hyökkäävä keskikenttäpelaaja, joka on tehnyt neljä maalia kahdeksaan otteluun Ukrainan liigassa. Hänellä on maaotteluja takana jo 2019, kun debyytti tapahtui 2016. Olen nähnyt hänet jopa aiemmin livenä, kun hän oli Ratinassa avauksessa kymppipaikalla. Ryhmityksen muutos 4-1-4-1:een ja Malinovskiy-Zinchenko kaksikon nousu on kuitenkin sysännyt Kovalenkon vaihtopelaajan rooliin kahden viime vuoden aikana parhaiden ollessa käytettävissä, mutta taitava pelimies hyvällä potkutekniikalla hän yhä on.

23-vuotias Kiovan Dynamon Shepelev oli penkillä lokakuun Kansojen liigan peleissä, mutta sai hieman peliaikaa Ranskaa vastaan. Hän debytoi parikymppisenä maajoukkueessa 2017 ja tuli vaihdosta sisään juuri Kovalenkon tilalle Suomen ja Ukrainan edellisessä kohtaamisessa Ratinassa. Shaparenkon tavoin hän oli mukana vain lokakuun maaotteluissa eri pulmien vuoksi, mutta on toki muutoinkin vain rotaatiopelaaja. Buletsa ja Sudakov ovat puolestaan nimiä, jotka eivät ole vielä maajoukkuedebyyttiään tehneet, mutta varmasti sellaisen jossain vaiheessa saavat. 21-vuotias Buletsa pelaa Shakhtarissa ja on ollut U21-maajoukkueen vakiokasvo. Hän on 172-senttinen oikeajalkainen hyökkäävä keskikenttäpelaaja, jolla on 1+1 tehot tältä kaudella kymmenessä pelissä. Markkina-arvo on nousussa, koska hän oli tuon U21-maajoukkueen kapteeni useaan otteeseen viime syksynä. Sudakov on puolestaan vasta 18-vuotias ja pelaa Shahktarissa. Hän on niin ikään hyökkäävä keskikenttäpelaaja, joka on 177-senttinen. Kiharapäinen Sudakov on pääosin istunut penkillä tämän kauden, mutta kun hän kerran pääsi avaukseen Ukrainan liigassa, tuloksena oli heti maali. Mestarien liigassa hän sai jämäminuutit Real Madridia vastaan 2-3 vierasvoitossa, joten tuo kertoo luottamuksesta. Hänet on myös listattu molempijalkaiseksi pelaajaksi.

Siirrytään laitureihin. Vasemmalle tarjolla ovat Yevgen Konoplyanka, Marlos ja Oleksandr Zubkov. 31-vuotias legendaarinen pikakiituri ja harhautusmestari Yevgen Konoplyanka ei esittelyjä kaipaa. Nykyään hän palloilee kotimaassaan Shakhtarissa, mutta hänet muistetaan myös muun muassa Sevillasta ja Schalkesta. Konoplyanka tykkää leikata vasemmalta laidaltaan keskelle ja virittää sitten oikean jalan auki. 86 maaottelussa on syntynyt 21 osumaa, mikä tarkoittaa, että hän on maansa kolmanneksi paras maalintekijä Shevchenkon (48) ja Yarmolenkon (38) jälkeen. Kansojen liigassa Konoplyanka pelasi vain yhden pelin. Siinä Ukraina voitti Sveitsin syyskuussa 2-1. Loka- ja marraskuussa hän oli poissa loukkaantumisen takia. EM-karsinnoissa hän oli neljässä ensimmäisessä pelissä kaikissa avauksessa. Lokakuun kotipeleissä Liettuaa ja Portugalia vastaan hän tuli kuitenkin vasta vaihdosta sisään, joten rooli aloittavana laiturina ei ole kiveenhakattu.

Häntä uhkaa 32-vuotias ukrainalaistunut brasilialainen Marlos tyylikkäässä geelikampauksessaan. Marlos oli avauksessa esimerkiksi EM-karsinnoissa noissa kriittisissä lokakuun kotipeleissä reilu vuosi sitten. Kansojen liigassa hän puolestaan avasi esimerkiksi syyskuussa jälkimmäisessä pelissä vasemmalla Espanjaa vastaan, kun Konoplyanka istui penkillä, joten he jakoivat vastuun puoliksi tuossa maaotteluikkunassa. Marlos on koulutukseltaan oikea laituri ja sillä paikalla hän puolestaan pelasi marraskuussa Saksaa vastaan täydet minuutit, joten häntä voidaan hyödyntää molemmilla puolilla. Mestarien liigassa hän pelasi läpi syksyn kymppipaikalla, joten sekin luonnistuu 4-2-3-1 systeemissä. Kyseessä on siis monipuolinen pelaaja, mutta silti maaottelumaaleja on vain yksi 20 pelissä, joten tehottomuus on vaivannut ja siksi Konoplyanka voi olla yhä edellä Shevan papereissa. Jalkaisuus on vasen, joten hän tarjoaa enemmän keskittävän vaihtoehdon vasemmalle laidalle, vaikka toki Konoplyankaltakin ollaan totuttu näkemään sisäkierteisiä palloja boksiin laidalta.

24-vuotias Ferencvarosissa pelaava Zubkov puolestaan teki maaotteludebyyttinsä lokakuussa Ranskaa vastaan. Hän sai peliaikaa sen jälkeen myös kaikissa kolmessa Kansojen liigan pelissä ja Puola-harjoituspelissä. Avausmaali jäi piippuun viidessä esiintymisessä, mutta ainakin näytöt olivat sellaiset, että vastuuta tosiaan tuli, koska Kansojen liigassa hän oli avauksessa vasemmalla laidalla kahdessa viimeisessä pelissä Espanjaa ja Saksaa vastaan. Saksaa vastaan hän alusti myös Ukrainan ainoan osuman. Zubkovin etuna on sentään 182 senttimetrin pituinen varsi verrattuna alle 180-senttisiin Konoplyankaan ja Marlosiin. Marlosin tavoin Zubkov on myös vasuri.

Oikealla laidalla tahtipuikkoa heiluttaa West Hamin Andriy Yarmolenko. Hänelläkin on ihana vasuri, jonka ansiosta Yarmolenko leikkaa ahkerasti keskelle ja ampuu tarkasti takakulmaan. Erittäin teknisesti taitavalla 189-senttisellä Yarmolenkolla on tosiaan toiseksi eniten maaottelumaaleja kasassa, 38. Sataan maaotteluun on matkaa kahdeksan peliä, joten tuo rajapyykki tulee täyteen tänä vuonna, jos mies pysyy terveenä. Ikää on vasta 31 vuotta, joten miksei pysyisi. Seurajoukkueessaan hän ei toki ole vielä tehoillut tällä kaudella tätä kirjoitettaessa yhdeksän pelin aikana, mutta se ei ole ennenkään menoa haitannut maajoukkueessa, vaikka voikin olla pieni uhkakuva. Kansojen liigassa hän kantoi kapteeninnauhaakin silloin, kun Pyatov oli sivussa. Yarmolenko itse missasi viimeisen pelin koronan vuoksi, mutta pelasi muutoin syksyn kaikissa maaotteluissa isot minuutit. Kansojen liigan tehot olivat 1+1. EM-karsinnoissa puolestaan hän osui kertaalleen, mutta maali oli sitäkin tärkeämpi tullen Portugali-kotipelissä. Pelejä kertyi vain neljä noissa karsinnoissa, koska ensimmäiset neljä hän joutui jättämään väliin akillesvamman takia. Yarmolenkon heikkous on ajoittainen lepsuilu puolustussuuntaan, vaikka Shevchenko olisikin ohjeistanut jäämään kyttäämään vastaiskuja ennemmin kuin seuraamaan vastustajan laitapuolustajaa/wingbackia.

Viktor Tsygankov ja Oleksandr Nazarenko ovat varamiehet. Toki Marloskin pystyy oikealla siis pelaamaan, mutta Nazarenko on parikymppinen U21-joukkueessa toistaiseksi vain nähty lupaus, joka on kuitenkin Ukrainan liigassa iskenyt neljä maalia 11 otteluun SK Dnipro-1:lle, joten hänenkin osakkeensa ovat nousussa ja debyytti A-maajoukkueessakin saattaa tulla tänä vuonna. Pituutta on 177 senttiä ja jalkaisuus on vasen vaaleakasvoisella Nazarenkolla.

Tsygankov on 23-vuotias punahiuksinen ja ohutpartainen Kiovan Dynamon oikea laituri, jonka markkina-arvo on peräti 19 miljoonaa Tranfermarktin sivuilla, joten vaikka arvioihin ei pidä täysin luottaa, kertovat ne ainakin jotain. Tsykangov on iskenyt peräti 8+3 tehot alkukauden aikana 12 ottelussa ja on myös vasenjalkainen, joten Ukrainalla ei oikeastaan ole oikeita laitureita, jotka keskittäisivät laidan puolelta, vaan kaikki leikkaavat keskelle jossain määrin. Tsygankov on verrattain kokenut maajoukkuepelaaja jo, koska debyytti tapahtui 2016. Pelejä on alla 24 ja maaleja on syntynyt viisi. EM-karsinnoissa hän teki 3+1 tehot saadessaan paikata Yarmolenkoa karsintojen alussa. Kansojen liigassa hän teki 1-0 voittomaalin lokakuussa Espanjaa vastaan, mutta tuli siinä pelissä vaihdosta sisään. Hän oli avauksessa vain Saksaa vastaan pari päivää aiemmin, mutta silloinkin vasemmalla laidalla, koska Yarmolenko oli oikealla. Syksyn viidessä maaottelussaan Tsygankov pelasi itse asiassa vain Ranskaa vastaan omimmalla paikallaan oikealla puoliajan verran. Silloin hän osui myös maalipuiden väliin tehden Ukrainan ainoan maalin räjähtävän tempokuljetuksen päätteeksi, joten Malinovskyin tavoin Tsygankov kyllä erottuu kuljetuskyvyillään. Mestarien liigassa Tsygankov iski kaksi osumaa syksyllä. Maaleista toinen syntyi Camp Noulla niukassa 2-1 tappiossa, joten tuo on varmasti tuntunut hyvältä.

Roman Yaremchuk ja Junior Moraes ovat pelaajat, jotka ovat taistelleet kärkipelaajan paikasta. 25-vuotiaan KAA Gentissa pelaavan Yaremchukin etuna on 191-senttinen varsi. 19 maaottelussa sinisilmäinen ja ruskeatukkainen Roman on tehnyt kuusi maalia. Moraes on puolestaan Marlosin tavoin ukrainalaistunut brassi, joka on vain 176 senttiä pitkä. Hän on pelannut seitsemän maaottelua maaleitta ja kun ikää on jo 33 vuotta, Shevchenko nojannee kuitenkin ennemmin Yaremchukiin tulevaisuuttakin ajatellen. EM-karsinnoissa Yaremchuk teki 4+2 tehot. Kansojen liigassa Moraes avasi ensimmäisessä pelissä Sveitsiä vastaan, mutta lopuissa neljässä pelissä Yaremchuk oli avauskokoonpanossa, joten tuokin tilasto viittaa siihen, että Moraes on kakkosviulunsoittaja. Lokakuun peleistä Junior oli muutoinkin toki sivussa viruksen vuoksi. Moraesin jalkaisuus on oikea. Yaremchuk pystyy viimeistelemään molemmilla jaloilla ja hän onkin Belgiassa iskenyt jo 9+3 tehot alkukauden aikana 15 pelissä. Moraesin tehot Shakhtarissa ovat 2+1 kahdeksassa pelissä. Yaremchuk pituudestaan huolimatta ei ole vain kohdepelaaja, vaan pystyy myös kirmaamaan selustaan ollen yllättävän nopea. Moraesin erityisosaamista on puolestaan prässääminen ja riistojen saaminen yläalueilla.

Vladyslav Supryaga on parikymppinen Kiovan Dynamon keskushyökkääjä, jota voi pitää varamiehen varamiehenä. Hän on välimalli Yaremchukista ja Moraesista 185-senttisenä kärkenä, joka on tehnyt 2+2 tehot Dynamolle alkukaudella. Maajoukkuedebyytti on tekemättä, mutta hän oli ryhmässä mukana syyskuussa. Lokakuussa hän oli poissa vamman takia ja marraskuussa vaivasi virus. Toki jos sekä Yaremchuk että Moraes olisivat poissa yhtä aikaa, silloin on esimerkiksi mahdollista peluuttaa Yarmolenkoakin kärjessä. 31-vuotias Artem Kravets puolestaan on Ukrainan historian kymmenenneksi paras maalintekijä kahdeksalla osumalla 23 maaottelussa. Hän on kuitenkin viimeksi pelannut maajoukkueessa syyskuussa 2019 ja silloinkin vain 23 minuuttia, joten kahtena viime vuonna Shevchenko ei ole häntä paljoa pyydellyt maajoukkueen matkaan. Hänet on kuitenkin syytä mainita, koska Kravets teki 1-0 voittomaalin viimeksi, kun Ukraina isännöi Suomea. Lisäksi tällä kaudella Kravets on Turkissa tehnyt 11 pelissä seitsemän osumaa Konyasporille, joten ehkä 189-senttinen ja oikeajalkainen sekä tummapiirteinen Kravets saa vielä tilaisuutensa A-maajoukkueessa, mene ja tiedä. En ainakaan löytänyt tietoa, että hän olisi lopettanut maajoukkueuraansa.

Pelaajiston esittelyn jälkeen onkin hyvä hetki tutkia, miten Ukraina pelaa. Kazakstaniin verrattuna materiaalin löytäminen oli paljon vaivattomampaa, koska Ukraina pelasi A-liigassa syksyllä, joten tarjolla oli useita Kansojen liigan otteluita, joista katsoin ensimmäisenä syyskuun ottelun Ukrainan ja Sveitsin välillä, koska siinä avauskokoonpano oli lähellä optimaalista. Moraes oli piikissä Yaremchukin tilalla ja Mykhaylichenko vasempana laitapuolustajana Mykolenkon sijasta, mutta muutoin Ukraina pelasi ihanneavauksellaan. Lisäksi tuossa pelissä vastustajana ollut Sveitsi käytti sille tyypillisesti kolmea topparia ja hyvin mahdollisesti Huuhkajat tekee samoin maaliskuun elintärkeässä vierasottelussaan, koska mitä enemmän katsoin Ukrainaa, sitä selvemmäksi kävi se, että joukkueessa on varsinkin pallottomana hyvin paljon samaa kuin Walesissa, joten Huuhkajien pelisuunnitelmakin lienee siten lähellä Wales-peleissä nähtyjä suunnitelmia.

Olen myös erittäin iloinen siitä, että valitsin katsottavaksi juuri Sveitsin vierailun Ukrainassa, koska tänään tulleen tiedon mukaanhan Suomi kohtaa myös Sveitsin maaliskuun maaotteluikkunassa, joten tietämättäni iskin kaksi kärpästä yhdellä iskulla eikä Sveitsiin tarvitse enää jatkossa sen kummemmin perehtyä, vaan myös sen pelitavasta on nyt ohut käsitys, joka riittää, kun kyseessä on kuitenkin vain ystävyysottelu.

Sveitsi-pelin lisäksi kelasin läpi koosteet Ukrainan muista syksyn maaotteluista ja ne vahvistivat Sveitsi-pelin havaintoja hyvinkin paljon. Havainnot on jälleen jaettu kolmen pääotsikon ja useiden väliotsikoiden alle. Kuvia kertyi 161 ja GIFfejä peräti mahdollisesti ennätykselliset 27, mutta koin, että Ukraina-näytteisiin ne sopivat erittäin hyvin.
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #4 : 18.01.2021 klo 23:01:35

Ukraina pallollisena vs. vastustaja pallottomana

Avaus-, rakentelu- ja murtautumisvaihe hitaasti hyökätenUkraina rakentaa alhaalta 2-3-2-3 avausmallilla pääosin. Se ei yllätä, kun paperiryhmitys on 4-1-4-1. Topparit Matvienko ja Kryvtsov ovat leveällä. Ankkuri Stepanenko sekä laitapuolustajat Mykhaylichenko ja Tymchuk ovat heidän yläpuolellaan. Kolmannen tason muodostavat Malinovskyi ja Zinchenko. Kuvan ulkopuolella vastustajan viimeisessä linjassa palloa odottaa yläkolmikko Konoplyanka-Moraes-Yarmolenko.


Sveitsin paperiryhmitys oli 3-4-3. Se prässäsi ylhäältä siten, että yläkolmikko Vargas-Seferovic-Embolo merkkasi Ukrainan topparit ja Stepanenkon. Heidän takanaan keskustan kaksikko Zhaka-Sow merkkasi Malinovskyin ja Zinchenkon. Tässä kuvassa tosin Zhaka on kuvan ulkopuolella juuri, mutta kuitenkin lähellä Malinovskyia. Sow sen sijaan prässää juuri Zinchenkoa, jolle pallo pelataan negatiiviseen peliasentoon melko hankalaan paikkaan. Sveitsin wingbackit Zuber ja Mbabu prässäsivät puolestaan Ukrainan laitapuolustajia, mutta siten, että vain pallollisen puolen wingback oli vuorollaan ylhäällä eli kuten näkyy tässä kuvassa Mbabu tukee oikealla laidalla korkeaa prässiä olemalla lähellä Ukrainan vasenta laitapuolustajaa Mykhaylichenkoa. Kuvan ylälaidassa sen sijaan oikea laitapuolustaja Tymchuk on vapaana, koska pallottoman puolen wingback Zuber on jäänyt makaamaan puolustuslinjaan luodakseen 4v3 ylivoiman Ukrainan yläkolmikkoa vastaan. Jos pallo kierrätettäisiin Tymchukille, sitten Zuber irtoaisi vastaan ja Mbabu toisella laidalla hiipparoisi nopeasti takaisin puolustuslinjaan, jotta 4v3 ylivoima säilyisi. On hyvin mahdollista, että Huuhkajat prässää samaan tapaan maaliskuussa, jos ja kun se pelaa kolmella topparilla ja wingbackeilla.


Suurin ongelma Ukrainalla on se, että väkisin alhaalta maitse pelaaminen tuottaa todella suuren kasan vaarallisia menetyksiä omalla kenttäpuoliskolla. Zinchenko on toki taitava ja tekninen, joten hänelle voi toisinaan pelata negatiiviseenkin asentoon pallon, vaikkei se ole optimaalista, mutta tässä tilanteessa hän kuitenkin sortui antamaan todella vaikean syötön yläkolmikosta vastaantulleelle Konoplyankalle, jolla on selässään Sveitsin oikea toppari Elvedi, joka on seurannut oikeaoppisesti Konoplyankaa pitkälle Ukrainan kenttäpuoliskolle asti estääkseen tämän kääntymisen, kun kerran Sveitsi on valinnut lähtökohdaksi ylhäältä prässäämisen. Konoplyanka ei pysty suojaamaan palloa, kun vielä yläpuolelta Mbabu tulee tuplaamaan hänet ja seurauksena Sveitsi saa rajaheiton. Shevchenko haluaa siis joukkueensa etenevän alhaalta hallitusti maita pitkin ja siinä on suurin ero Walesiin, joka siis pallottomana muistuttaa hyvin paljon Ukrainaa, mutta pallollisenahan Wales avasi hyvin herkästi ohi prässin ilmassa puoleen kenttään Moorelle, kun puolestaan Ukraina pelaa upporikasta tai rutiköyhää pyrkien väkisin etenemään kontrolloidummin. Negatiivisista tilanteenvaihdoista kertovassa osiossa on tarkempia esimerkkejä siitä, miten Ukraina aiheuttaa paljonkin itselleen ongelmia pelitavallisella valinnallaan.


Walesin tavoin Ukrainan parhaat tilanteet tuntuivat syntyvän vastaiskuista katkojen jälkeen, joten esimerkit hitaammista hyökkäyksistä ovat marginaalisessa osassa, mutta löytyi niitäkin. Tämä on 12. minuutilta Sveitsiä vastaan syyskuulta. Kyseessä on hyökkäys, joka johti Ukrainan ensimmäiseen osumaan Kansojen liigan A-sarjassa. Kuten näkyy, Ukraina rakentaa taas 2-3-2-3:lla. Matvienko erinomaisena pallollisena topparina haastaa jalalla Seferovicia. Koska Sveitsin molemmat wingbackit ovat alhaalla, Embolon vastuulla on hetkellisesti Mykhaylichenko ja Seferovic puolestaan prässää toista topparia sen lisäksi, että hän yhä yrittää jättää Stepanenkon syöttövarjoon.


Samassa kuvassa näkyy hyvin myös se, kuinka Sveitsin yläviisikko jättää Stepanenkon vangikseen avausvaiheessa. Zinchenko ja Malinovskyi sen sijaan ovat sijoittuneet siten, että he eivät ole surman suussa, vaan sen ulkopuolella. He eivät ehdoin mene kidan sisään.


Sen sijaan yläkolmikosta Konoplyanka pallon puolen laiturina putoaa muutaman sekunnin päästä vauhdilla Stepanenkon avuksi ja samalla hetkellä Matvienko syöttää hänelle pallon Seferovicin ja Embolon välistä. Seferovic peittää yhä syötön Stepanenkolle, mutta ei voi yhtä aikaa sulkea syöttöväylää Konoplyankalle!


Ennen kuin Sow ehtii iholle, Konoplyanka saa jatkettua pallon painottomalle puolelle, jossa Zuber on alivoimainen Tymchukia ja Malinovskyia vastaan.


Ukraina pääsee hyökkäämään suojaamatonta linjaa vastaan. Kyseessä on suurin piirtein 5v5-tilanne. Tymchuk spurttaa Zuberin ohi selustaan ja Malinovskyi antaa läpisyötön. Huomattavaa on myös se, että koska Konoplyanka putosi vasemman laiturin tontilta alas palloa vastaan, Moraes on siirtynyt täyttämään hänen jättämää aukkoa ja Yarmolenko puolestaan oikeasta laidasta piikkiin hetkellisesti ja näin ollen Malinovskyi-Tymchuk kaksikolle on auki oikea puoli.


Tymchuk ampuu boksin sisästä ennen kuin Rodriguez ehtii eteen. Tilanne näyttää silti olevan Sveitsin kontrollissa, koska kuti tulee melko pienestä kulmasta.


Sommer kuitenkin sylki vedon eteensä ja samalla Yarmolenko pujahti Akanjin sisäpuolelle. Tymchuk sai reboundin ja pelasi sen Yarmolenkolle....


... joka puttasi tyylikkäästi kantapäällä pallon reppuun. Summa summarum, Konoplyanka havaitsi mainiosti avausvaiheessa sen, että jonkun pitää pudota tyhjään tilaan Stepanenkon rinnalle. Zinchenko ja Malinovskyi sijoittumisillaan venyttivät tosiaan sen verran tuota Sveitsin yläviisikkoa, että Stepanenkon rinnalle oli mahdollista pudota auttamaan. Hienosti rakennettu maali varsinkin, kun Ukrainalla oli läpi avausjakson ongelmia päästä kontrolloidusti pois omalta kenttäpuoliskolta, mutta siitä tosiaan enemmän negatiivisista tilanteenvaihdoista kertovassa osiossa.


74. minuutilla lokakuussa Saksaa vastaan puolestaan Ukraina kavensi loppuluvut 1-2:een. Vieraat prässäävät vähän laiskasti menetyksen jälkeen. Ukraina on saanut hyökkäysmuodon 2-3-2-3 taas kuntoon ja pallo on kierrätetty laitapuolustaja Sobolille. Saksahan pelasi kolmella topparilla, joten pallottomana sillä oli viiden linja, jonka yläpuolella häärivät Kroos ja Kimmich sekä yläkolmikkona Draxler, Goretzka ja Gnabry.


Kun wingback Klostermannin prässi viipyy, Sobol lähtee ajamaan keskelle tyhjään tilaan ja samalla Yaremchuk spurttaa tyhjään tilaan selustaan. Kuten totesin esittelyosiossa, hän ei ole vain selkä maalia kohden pelaaja target, vaan juoksuvoima riittää haavoittamaan pystyjuoksuillakin vastustajaa. Tässä tilanteessa vastassa on vieläpä rahtilaiva nimeltä Süle.


Süle liukuu myöhässä jaloille ja rankkarista pallon laittoi sisään Malinovskyi.


Toinen Ukrainan käyttämä avausmalli on 2-4-4, johon se turvautui Sveitsi-pelinkin edetessä muutamaan otteeseen, kun alhaalta eteneminen oli tosiaan niin hankalaa. Tuolloin Zinchenko putosi Stepanenkon avuksi ja Malinovskyi hiipi vielä vähän lähemmäksi yläkolmikkoa.


Matvienkon chippi yli Sveitsin puolustuslinjan eteen ei kuitenkaan tavoittanut Moraesia tai ketään muutakaan hetkellisestä ylänelikosta. Tätä 2-4-4 variaatiota nähdään enemmän lähinnä silloin, kun Ukrainan paperiryhmitys on 4-2-3-1 ja sellainen se oli viime syksynä vain Ranska-harjoituspelissä tai sitten jos tosiaan 2-3-2-3:lla peli ei vain ota toimiakseen.


Kärkipari Martial-Giroud prässäsi Ukrainan toppariparia. Vieraat käyttävät 2-4-4 avausmallia, koska paperiryhmityksenä oli 4-2-3-1, joten 2-4-4 on tuolloin luonteva tapa avata peliä alhaalta. Ranskan kärkiparin takana Aouar merkkasi pois kerrallaan toisen Ukrainan pohjapelaajista. Laitimmaiset keskikentät Camavinga ja Tolisso puolestaan prässäsivät siten, että periaatteessa Ukrainan laitapuolustajat olivat heidän vastuullaan ja Nzonzi jäi timantin pohjalla tarkkailemaan tilannetta Ranskan puolustuslinjan eteen...


... mutta Ranskan laitimmaisten keskikenttien tehtävänä oli myös kaventaa painottomalta puolelta keskelle merkkaamaan toinen Ukrainan pohjapelaajista, jos toinen prässäsi pallollisella puolella laitapuolustajaa. Esimerkiksi tässä Giroud on prässillään pakottanut Ukrainan kierrättämään pallon Mykhaylichenkolle vasempaan laitaan, jolloin Camavinga irtoaa prässäämään. Aouar kaventaa lähemmäs laitaa ja samalla taaempana toinen laitimmaisista keskikentistä eli Tolisso merkkaa vapaaksi jäävän pohjapelaajan. Periaatteessa siis Ranska yritti viidellä pelaajalla häiritä Ukrainan kuuden alimman pelaajan pelinavausta. Nzonzi jäi puolustuslinjaan eteen luomaan 5v4 ylivoiman Ukrainan ylänelikkoa vastaan.


Minuuttia aiemmin 2-4-4:stä nähtiin erilainen muunnos, kun Stepanenko nousi yläkolmikon lähelle ja puolestaan hyökkäävämmät keskikenttäpelaajat Malinovskyi ja Zinchenko putosivat hakemaan palloa alhaalta yhtä aikaa laitapuolustajien tasolle. Kuten näkyy, Seferovic ei ole seurannut Stepanenkoa, joten ehkä tarkoituksena oli luoda hetkellinen 2v1 ylivoima Moraesin kanssa Sveitsin puolustuslinjan eteen linjasta irtoavaa topparia vastaan, mutta palloa ei vain saatu toimitetuksi ukrainalaiskaksikolle.


Malinovskyi on kuitenkin niin hyvä suojaamaan palloa ja kuljettamaan sitä, että hän pystyy itse nostamaan ohi prässin jalalla kuten tässäkin, joten sikäli se, että hänkin hakee välillä alhaalta palloa, on vain hyväksi.


Tymchuk sai taas syötön Zuberin selustaan Malinovskyilta kuten avausmaalissa, mutta tällä kertaa Rodriguez ehti hänen eteensä ennen kuin hän pääsi ampumaan, joten Tymchuk päätti pelata keskelle.


Moraes jatkoi yhdellä kosketuksella pallon Yarmolenkon juoksulinjalle, mutta Zhaka seurasi tämän juoksun erinomaisesti ja pääsi katkoon viime hetkellä.


Toisen jakson alusta kuva siitä, kuinka Ukraina reagoi avausjakson menetyksiin myös siten, että Zinchenko ja Malinovskyi tulivat valmiiksi entistä lähemmäksi Stepanenkoa. He ovat jopa samassa tasossa eivätkä enää niin selvästi yläpuolella, joten 2-3-2-3:n sijasta muoto on 2-5-3. Näin ollen Ukrainan keskikenttäkolmikko oli vähän lähempänä toisiaan ja pelinavaaminen siten mahdollisesti helpompaa tuen ollessa vierellä.


Sekään ei toki aina auttanut. Tämä näyte voisi olla myöhempänäkin, mutta menkööt nyt tässä. Malinovskyi on edeltävän kuvan tavoin lähellä Stepanenkoa. Pyatov pelaa kuitenkin kohti Zinchenkoa.


Syöttö on säärenkorkuinen ja Sow katkoo sen etupuolelta. Ukraina menettää pallon vaarallisesti omalla kenttäpuoliskollaan.


Embolo kääntää kakkospallon ohi Matvienkon tämän selustaan juoksevalle Vargasille. Katsokaa, miten valtavan suuri aukko Ukrainan topparien välissä on hyödynnettäväksi, kun he ovat olleet avausvaiheessa leveällä ja sitten on tapahtunut pallonmenetys. Näitä hetkiä varten on olemassa kuitenkin Stepanenko, jonka tehtävä on tukkia nuo raot!


Vargas pääsee ampumaan, mutta Stepanenko on ehtinyt kaventaa raon umpeen ja blokkaa kudin päädystä yli. Arvokasta työtä.


Puolessa kentässä Ukrainan hyökkäysmuoto on 2-3-5 tai 3-2-5 vähän riippuen tulkinnasta. Yhtä kaikki, se hyökkää viideltä kaistalta ja jättää viisi pelaajaa usein puolustusvalmiuteen. Tuosta 2-3-5:stä on kuitenkin helppo siirtyä 2-2-6:een hetkellisesti, jos pallollisen puolen laitapuolustajalle avautuu tilaa edetä laitakaistaa pitkin. Tässä kuvassa muoto on 3-2-5 siten, että oikea laitapuolustaja Tymchuk on kuvan ulkopuolella jäänyt alas toppareiden kanssa. Zinchenko-Stepanenko kaksikko pyörittää peliä. Vasen laitapuolustaja Mykhaylichenko huolehtii leveydestä vasemmalla ja Yarmolenko oikealla. Konoplyanka on kaventanut välikaistalle Mykhaylichenkon nousun myötä. Moraes on keskellä ja Malinovskyi omalla paikallaan oikealla välikaistalla kuten tavallista. Tällä tavoin Ukraina saa myös tasavoiman 5v5 Sveitsin viiden linjaa vastaan ja jos Huuhkajat saapuu maaliskuussa Ukrainaan 5-3-2:lla, Ukraina oletettavasti hyökkää silloinkin viideltä kaistalta.


Tässä näkyy puolestaan taas se, että Mykhaylichenko on taas noussut laidallaan ja silloin Zinchenko tuppaa putoamaan vähän alemmas varmistamaan eikä operoi linjojen väleissä kuten Malinovskyi. Muodoksi on piirretty 2-3-5, mutta voi tuota kutsua 3-2-5:ksi. Yhtä kaikki, viisi hyökkää ja viisi pelaajaa on valmiudessa puolustaa.


Toisen jakson alusta 2-3-5 siten, että laitapuolustajat ovat nyt Stepanenkon tasolla, jolloin Zinchenkokin voi nousta Malinovskyin tapaan välikaistaa pitkin linjojen väliin ja viiden pelaajan puolustusvalmius täten säilyy. Laiturit huolehtivat leveydestä ja Moraes odottaa palloa keskellä. Ukrainan toppareista puolestaan vähemmän yllättäen Matvienkon on pallollisessa vastuussa tässäkin otoksessa. Tästä on tosiaan helppo muuntaa muoto vielä hetkellisesti 2-2-6:een siten, että Yarmolenko tai Konoplyanka kaventaa Moraesin viereen ja avaa tilan Tymchukille tai Mykhaylichenkolle nousta laitakaistaa pitkin.


Tämän osion loppuun on hyvä käydä läpi vielä kolme eri tilannetta. Tämä on marraskuun ainoasta ottelusta. Konoplya on noussut laitakaistaa pitkin ylös kuudenneksi pelaajaksi, joten Marlos lähtee oikeana laiturina leveydestä ajamaan keskelle. Malinovskyi on alkuun välikaistalla odottamassa palloa, mutta lähtee sitten pystyyn Maxin selustaan. Marlos pelaa Konoplyalle, joka imee Maxin itseensä ja chippaa sitten tämän ohi Malinovskyille. Hyökkäysmuoto on siis 2-2-6 hetkellisesti kuten nyt näkyy.


Max lähtee kohti omaa maalia, mutta Konoplya leikkaakin keskelle tilaan, josta Marlos omalla liikkeellään vie yhden saksalaisen pois. Malinovskyi palauttaa pallon Konoplyalle.


Konoplya puolestaan löysi painottomalta puolelta kaventaneen laiturin Zubkovin kanssa jatkaen liikettään topparien selustaan. Poikkeuksellisesti molemmat Ukrainan laitapuolustajat hyökkäävät yhtä aikaa, kun leveydestä huolehtii Sobol ja Zinchenko-Stepanenko kaksikko varmistaa alempana topparien etupuolella.


Zubkov ei saanut annettua seinäsyöttöä takaisin Konoplyalle, mutta kamppaili irtopallon boksissa takaisin itselleen.


Zubkov onnistui kääntämään pallon Yaremchukille, joka niittasi sen voimalla etuylänurkkaan ohi Neuerin.


Ranska-pelin ainoa maali syntyi siten, että Ukraina rakensi 2-2-5:llä, kun yksi pelaaja oli kentän laidalla. Välikaistalle laitapuolustajan tieltä kaventanut laituri Tsygankov tulee palloa hieman vastaan.


Tsygankov tempokuljetti niin vauhdikkaasti, että Camavinga ei pysynyt perässä ja kun Tsygankov lähti vielä leikkaamaan keskelle, myöskään Lenglet ei pysynyt kyydissä, vaan Tsygankov sai vasurinsa auki ja pyssytti pallon oikeaan alakulmaan. Ei ihmekään, että hän on juhlinut maaleilla tällä kaudella kotoisessa sarjassa. Kerrassaan väkevä yksilösuoritus.


Yksi näyte vielä Espanja-vieraspelistä siitä, että aina viidenkään pelaajan puolustusvalmius ei riitä, jos itse hölmöilee. Matvienko on noussut pallollisena keskiympyrään ja Krytvsov antaa hänelle kaverisyötön hävyttömän ahtaaseen rakoon. Tekemätön paikka. Muoto on tuttu 2-3-5, kun Sydorchuk ja laitapuolustajat ovat keskimmäisessä tasossa. Zinchenko ja Malinovskyi ovat yhtä aikaa välikaistoilla linjojen välissä ja laiturit leveydessä.


Thiago riistää etupuolelta pallon ja samalla Moreno spurttaa pystyyn. Vastassa on toppareista hitaampi Kryvtsov, joten vaaran merkit ovat ilmassa.


Matvienko ehtii kuitenkin hidastamaan hyökkäystä ja kampeamaan Morenon irti pallosta, kun Thiagon syöttö oli vähän voimaton.


Kakkospallo jäi kuitenkin isännille ja ennen kuin ankkuriksi vaihdosta tullut Sydorchuk ehtii peittämään, Real Sociedadissa pelaava keskikenttäpelaaja Merino ampuu, mutta Ukrainan onneksi hänen laukauksensa oli maanuoliainen, jonka Pyatov liimasi.

Matvienko & Malinovskyi


Pari yksittäistä esimerkkiä puolustus- ja keskikentän linjan tärkeimmistä pelaajista. Matvienkoa prässätessä on huomattava se, että vikkelillä jaloillaan hän pystyy ohittamaan itse ylimmät prässilinjat, joten ohi ei saa rynniä päättömästi. Tässä klipissä hän menee ohi jopa kahdesta linjasta, huikeaa! Matvienkolle tämä on kuitenkin arkipäivää, koska laitapuolustajana seurajoukkueessaan hän on tottunut ohittamaan vastustajia. Samalla nämä nousut mahdollistavat Huuhkajille iskun paikan, jos Matvienkolta pallo saadaan irti jalasta tämän ollessa poissa topparin tontilta.


Tässä klipissä näkyy puolestaan Malinovskiyn taituruutta ja prässinsietokykyä, joka on ylivertaista jopa Zinchenkoon nähden, joten asettelisin häntä vastaan mieluummin Kamaran ja Sparvin sitten Zinchenkon puolelle. Glen on myös parempi pysymään kyydissä Malinovskyin tempokuljetuksissa. Malinovskyin peliasennosta, olemuksesta ja suojaamisesta tulee mieleen tosiaan paranneltu versio Lodista kuten jo esittelyosiossa totesinkin. Huomattavaa tässä klipissä on myös se, että Yaremchuk kykenee pelaamaan laidallakin eikä vain keskushyökkääjänä. Hän tuli vaihdosta sisään Konoplyankan tilalle, jolloin olisi voinut olettaa, että Moraes olisi ottanut vasemman laiturin paikan, mutta niin ei tapahtunutkaan.

Kohdepelaajat pidemmissä syötöissä


Pyatovin pidemmissä syötöissä...


... ensisijainen kohdepelaaja on Yaremchuk, joka pystyy 191-senttisellä varrellaan ja leveillä hartioillaan pitämään topparit selkäpuolellaan ja pudottamaan palloja laitureille.


Varsinkin silloin jos Yaremchuk on vaihdossa, mahdolliset pidemmät syötöt suunnataan Yarmolenkolle, mutta hän saa palloja myös silloin, vaikka Yaremchuk olisi kentällä kuten tässäkin. Yarmolenkollakin on pituutta sen verran, että hän pärjää pääpalloissa tyydyttävästi vastustajan laitapuolustajia/wingbackeja vastaan, vaikkei niissä varsinaisesti loista tai ole erityisen hääppöinen.


Tässä hän voitti kamppailussa Rodriguezin ja jatkoi sitten huikeasti vasurillaan pallon keskelle kohti Yaremchukia.


Yaremchuk otti pallon haltuun puolustuslinjan edessä ja lähti kuljettamaan kohti maalia. Elvedi ja Sow kuitenkin rikkoivat häntä, joten Ukraina sai hyvästä paikan suoran vapaapotkun ja kaikki lähtee siitä, kun Yarmolenko voitti oman kamppailunsa sivurajalla Pyatovin pitkän avauksen jälkeen.


Moraesia kohden ei sen sijaan juuri pelata palloja ilmassa, koska hän ei niitä kamppailuja kuitenkaan voita. Tässäkin hän lähtee haistelemaan purkupallon pomppaamista yli Akanjin, mikä on epätodennäköistä sen sijaan, että hän pitäisi Akanjin selkäpuolellaan ja odottaisi muiden liittymistä hyökkäykseen.


Sen sijaan jalkaan Moraesille voi pelata. Pyatov on antanut hienon puhkovan avauksen omasta boksista keskiympyrään saakka ohi Sveitsin yläviisikon prässin. Akanji irtoaa viimeisestä linjasta Moraesin selkään estääkseen tätä kääntymästä.


Nyt Moraes suojaa hyvin palloa, kun se on hänen jalassaan ja kalastaa rikkeen. Toki Akanji rikkoi viisaasti, jotta Sveitsi ehti organisoitua uudelleen pallon alle.


Loppuun vielä voittomaali Espanja-kotipelistä. Kakkosmaalivahti Bushchan pelasi tosiaan uunissa, kun Pyatov oli koronassa. Hän chippaa keskiviivalle nousseelle laitapuolustaja Karavaeville. Avausmalli oli alkuun 2-3-2-3 tutusti, mutta nyt siis Karavaev on liikkunut laidallaan eteenpäin yläkolmikon tasolle saakka hetkellisesti luomaan 4v4-tilanteen Espanjan puolustuslinjaan.


Yarmolenko liikkuu tukemaan alapuolelle ja saa pudotuksen haltuunsa. Samalla painottomalta puolelta laituri Tsygankov spurttaa selustaan.


Yarmolenko pelaa pallon läpi ja Tsygankov viimeistelee heikommallakin jalallaan varmasti etualakulmaan ohi de Gean. Espanjan korkea prässi ohitettiin yhdellä syötöllä ja sitten vieraat hävisivät kolme kriittistä 1v1-tilannetta puolustuslinjassa.

Negatiiviset tilanteenvaihdot


Sitten vihdoin käsittelyyn Ukrainan negatiiviset tilanteenvaihdot. Kuten todettua, se menetti Sveitsiä vastaan todella monesti pallon omalla kenttäpuoliskollaan. Tässä on meneillään kolmas minuutti ja Ukraina menettää kolmatta kertaa jo pallon. Sveitsi prässää ylhäältä siten kuin aiemmin jo näytin ja Ukraina avaa 2-3-2-3:lla. Pyatov chippaa sivurajalle kohti Mykhaylichenkoa, joka on hetken aikaa auki ennen kuin wingback Mbabu pumppaa eteenpäin.


Mykhaylichenko jatkaa pallon päällään kohti Zinchenkoa ennen kuin yläpuolelta Embolo ja alapuolelta Mbabu ehtivät iholle.


Zinchenko joutuu myös pelaamaan ykkösellä eteenpäin, koska hänen vastinparinsa Sow on jo selässä.


Ja lopulta Sveitsi voittaa pallon itselleen ennen puolta kenttää.


Minuutin päästä Ukraina rakentaa taas alhaalta. Seferovic merkkaa Stepanenkon, Embolo Matvienkon, Vargas prässää Kryvtsovia ja Sow-Zhaka merkkaa keskellä Zinchenko-Malinovskyi kaksikon. Kryvtsov kierrättää pallon Tymchukille, jolloin Zuber irtoaa puolustuslinjasta vastaan ja kuvan alalaidassa Mbabu palaa Mykhaylichenkon luota viimeiseen linjaan, jotta Sveitsi säilyttää 4v3 ylivoiman alhaalla!


Zhaka on jättänyt vähän etäisyyttä Malinovskyiin, joten Tymchuk pystyy pelaamaan tälle keskelle. Yläkolmikosta Yarmolenko on pudonnut vastaan myös ja imenyt mukaansa Rodriguezin, joten nyt Sveitsillä on alhaalla 3v2 ylivoima.


Malinovskyi jatkoi pallon Yarmolenkolle, mutta tämä ei pystynyt suojaamaan sitä, kun Rodriguez liukui sen häneltä pois ja Sveitsi voitti taas pallon vastustajan kenttäpuoliskolla eikä Ukraina päässyt kontrolloidusti edes keskiviivalle saakka. Tämä oli jo neljäs menetys Ukrainalle ilman yhtään onnistunutta etenemistä pelin alusta laskien. Rohkealla prässillä myös Suomi voisi aiheuttaa ongelmia, mutta epäilen, että sitä nähdään, vaan Kanervan miehistö vetäytynee suosiolla tiiviiseen muotoon kuten niin monesti aiemmin, mutta ehkä nyt kerrankin kannattaisi harkita korkeampaa sveitsimäistä prässiä ja yllättää Ukraina sillä.


Seuraava esimerkki on Espanja-pelistä. Zinchenko ottaa rajaheiton haltuun. Ensimmäinen jatko onnistuu Yaremchukille jotenkuten ja hän saa pallon takaisin. Sitten hän yrittää vaihtaa puolta, mutta Reguilon aavistaa sen. Surkea syöttövalinta. Kahdeksan sekuntia myöhemmin pallo löytyy omasta maalista, kun Fati hassuttaa Karatinin boksin reunalla ja sijoittaa tarkasti takakulmaan tolpan kautta. Maailmanluokan suoritus toki, mutta jälleen kerran Ukraina ja Zinchenko vuotivat omalla kenttäpuoliskolla prässin alla.


Ranskan seitsemäs maali syntyi puolestaan Ukrainan oman alueen harhasyötöstä niin ikään. Pogba katkoo ja viisi sekuntia myöhemmin Griezmann niittaa kimmokkeen kautta boksin reunalta pallon maaliin. Melko identtinen tilanne siis edelliseen nähden. Vastustaja saa riiston kohtalaisen hyvällä alueella ja rankoo Ukrainaa säälimättä.


Seuraavaksi kolme esimerkkiä Pyatovin hasardialttiudesta jalalla pelatessa. Ukraina rakentaa tutulla kaavalla ja Sveitsi prässää ylhäältä asti. Pyatov päättää syöttää Zinchenkolle, joka on taas vähän huonossa peliasennossa. Zhaka on tällä kertaa hänen puolellaan ja Sow Malinovskiyin lähellä. Zinchenkon ensimmäinen kosketus prässin alla ei kestä päivänvaloa, Zhaka riistää ja kakkospallon ampuu Seferovic Matvienkon blokin kautta kulmapotkuksi. Walesin maalivahti Hennessey olisi vastaavassa tilanteessa kiskaissut pitkän pallon kohti Moorea, mutta Ukrainalla ei ollut varsinaista kohdepelaajaa kentällä Yaremchukin muodossa eikä Yarmolenkokaan ole kuin korkeintaan tyydyttävä pääpalloissa, joten kyseessä oli osin pakotettukin pelitavallinen valinta yrittää edetä maitse. Kuten todettua, korkealla prässillä Huuhkajilla olisi mahdollisuus saada tällaisia riistoja erinomaisilla alueilla.


Kaksi minuuttia myöhemmin Pyatov antaa vielä absurdimman harhasyötön eikä ole oppinut mitään edellisestä tilanteesta. Hän avaa maalipotkun Kryvtsoville, joka palauttaa sen takaisin. Sitten tuleekin jo kiire ja Pyatov antaa rehellisen sokkosyötön ilman, että hän edes katsoo, minne syöttää. Hän tavoittelee Mykhaylichenkoa, mutta Mbabu on valmiiksi melko korkealla ja pääsee väliin. Kuusi sekuntia myöhemmin Zuber on jo vetopaikassa, mutta sijoittaa yli takakulmasta. Pyatovin oli syytäkin nostaa kätensä pystyyn virheen merkiksi!


Espanja-vieraspelin avausjakson lopussa Matvienko pudotti pallon Pyatoville. Moreno prässää.


Pyatov ei roiskaise pystyyn, vaan yrittää pelata Stepanenkon roolissa olevalle Karatinille siinä onnistumatta. Syöttö on epätarkka ja Rodri katkoo.


Kahden sekunnin päästä Thiago on vetopaikassa boksin sisässä, mutta Ukrainan onneksi heikomman jalan laukaus karkasi reilusti yli.


Lopuksi muutama näyte vastustajan kenttäpuoliskolla tapahtuneista menetyksistä ja niiden seurauksista. Mykhaylichenko on syystä vain varamies Mykolenkolle, koska esimerkiksi tässä Sveitsi-pelissä hän menetti kahdesti avausjaksolla pallon samanlaisen jahkailun tuloksena Embololle. Tämä kuva on 11. minuutilta, kun syöttö alas kestää liiaksi ja Embolo pääsee väliin.


Mykhaylichenko rikkoi heti älykkäästi pysäyttääkseen vastaiskun ja selvisi vieläpä varoituksetta.

Palataan Ranska-vierailuun ja poimitaan sieltä kaksi maalia, jotka olen läpikäynyt aiemminkin tällä palstalla. Ranska teki 2-0 ja 3-0 osumansa siten, että se riisti Ukrainalta pallon Ranskan puolustusalueella ja iski sitten nopeasti vastaan. En jaksa kirjoittaa kuvatekstejä uusiksi, vaan lainaan vain itseäni:


Ranska niittasi 2-0 osuman vastaiskusta Pavardin katkon jälkeen, mutta tässäkin näkyy kärkiparin sijoittuminen kapealle. Giroud juoksee pystyyn vasen toppari vastassaan ja Martial oikea topparia vastassaan.


Tolisso pelasi kohti Giroudia, tämä otti pallon haltuun puolustuslinjan edessä, vasen toppari Mykolenko ei pysynyt äkkijarrutuksessa mukana ja Olli pääsi sijoittamaan pelivälineen rauhassa vasempaan takakulmaan kliinisesti.


Tässä tapahtuu riisto alhaalla. Kuvassa näkyy kahdeksan ranskalaista eli Aouar kärkiparin alapuolellakin on pudonnut sentään vähän alemmas tässä tilanteessa.


Pavardin antaessa pidemmän syötön kulmalipulta Aouar on kuitenkin jo valmiudessa ylempänä osana yläkolmikkoa ja Ranska pääsee vaaralliseen 3v4 hyökkäykseen organisoimatonta Ukrainaa vastaan.


Kymmenen sekuntia myöhemmin Aouar ampuu 20 metristä, maalivahti sylkee eteensä ja Giroud syöksypuskee paluupallon reppuun vieden Ranskan 3-0 johtoon. MM-kisoissa Ranska häikäisi vastaiskuillaan ja niin tässäkin näytteessä.


Kuudes maali samassa pelissä syntyi puolestaan siten, että lyhyen kulmavariaation jälkeen Ranska lähti vastahyökkäykseen eikä Ukraina saanut sitä hidastumaan, vaan Mbappé pelasi seinän Ben Yedderin kanssa ja veivasi sitten rotaatiotoppari Cheberkon melko tylysti vipuun.


Viimeinen näyte on marraskuulta. Zinchenko vuotaa vuorostaan nyt hyökkäyskolmanneksella menettäen pallon liian helposti Goretzkalle.


Saksa pääsee 4v4-hyökkäykseen. Ukrainan puolustuslinja on organisoimaton ja vaille suojaa, kun Goretzka kuskaa pallon Saksan yläkolmikon Werner-Gnabry-Sane takana.


Goretzka syötti pallon pystyyn Sanelle, tämä leikkasi keskelle ohi Sobolin ja ampui takakulmaan 1-1 tasoituksen. Summa summarum, Ukrainan pallovarmuus ei häikäissyt syksyllä ja se tuotti todella paljon vaarallisia vastahyökkäyksiä vastustajille, joista syntyi maalejakin ihan kiitettävästi kuritonta ja huolimatonta Ukrainaa vastaan. Keltapaitojen keskikentältä puuttuu pelaaja, joka olisi erikoistunut pysäyttämään vastaiskuja. Stepanenkolla ei oikein riitä jalka, Zinchenko on usein se, joka pallon menettää ja Malinovskyi on puolestaan usein myös liiaksi pallon yläpuolella, vaikka hänellä juoksunopeus riittäisikin myös alaspäin.

Ukraina pallottomana vs. vastustaja pallollisena

Organisoitu puolustaminen ylhäältäUkraina prässää ylhäältä pallottomana kallellaan olevalla 4-3-3 muodolla. Tässä kuvassa Moraes johtaa prässiä rinnallaan laiturit. Alapuolella ovat hyökkäävät keskikenttäpelaajat. Kuudes mies, joka osallistuu korkeaan prässiin on kuvan ulkopuolella laitapuolustaja Mykhaylichenko.


Sveitsi rakensi alhaalta 3-4-3 mallilla, mikä on tarpeeksi lähellä Huuhkajien 3-4-1-2:ta, joten voi olettaa, että Ukraina prässää tähän tapaan maaliskuussa, jos ja kun Huuhkajat pelaa kolmella topparilla. Ukrainan yläkolmikko Konoplyanka-Moraes-Yarmolenko hoitaa topparit ja Sveitsin keskustan kaksikon Sow-Zhaka on Zinchenckon ja Malinovskyin pihdeissä. Mykhaylichenko on kiinni Mbabussa, joten Ukraina jättää painottoman puolen wingbackin auki aina hetkellisesti. Tässä tapauksessa siis Zuber on vapaana. Ankkuri Stepanenko on jäänyt suojaamaan alemmas puolustuslinjaa ja luomaan sinne 4v3 ylivoiman Sveitsin yläkolmikkoa vastaan.


Ukrainan korkea prässi ei ole yltiöpäisen koohottava, vaan ennemminkin syöttösuuntia peittävä. Moraeskaan ei tosiaan ihan aina vie prässiä loppuun asti, vaan tässäkin Sommerilla on rutkasti aikaa etsiä vapaa pelaaja.


Sommer avasi puoleen kenttään kohti Seferovicia, mutta Ukraina voitti pallon itselleen lukumääräisen 4v3 ylivoiman turvin. Seferovic toki voitti ykköspallon, mutta Vargas ei päässyt käsiksi kakkospalloon. Stepanenko ja painottoman puolen laitapuolustaja Tymchuk ovat alhaalla auttamassa toppareita. Pallollisen puolen laitapuolustaja Mykhaylichenko on myös hyvää vauhtia kipittämässä omiin päin Mbabun luota. Kuvan ylälaidassa näkyy vapaana oleva painottoman puolen wingback Zuber, jolla on koko laitakaista auki, koska Yarmolenko merkkaa ylempänä sivutoppari Rodriguesia ja Tymchuk on puolestaan kaventanut lähelle toppareita luomaan ylivoiman yläkolmikkoa vastaan, joten Huuhkajienkin painottoman puolen wingbackille auennee kivoja tiloja maaliskuussa. Zuberin paikalle voi hyvin kuvitella Urosen, joka varmasti nauttisi, jos hänelle saataisiin pelattua ristipalloja juoksulinjalle laitakaistalle Yarmolenkon selustaan Tymchukin ollessa kapealla toppareiden lähellä.


Viidenneltä minuutilta samanlainen tilanne. Moraes antaa keskitoppari Akanjin pitää rauhassa palloa ja ennemmin jättää vain Zhakan syöttövarjoon. Moraes voisi juosta aggressiivisesti kohti Akanjia, mutta hän ei sitä tee, vaan peittää vain.


Akanji palautti Sommerille eikä Moraes lähtenyt viemään prässiä loppuun asti. Myöskään Konoplyanka ei tee elettäkään sen suhteen, että hän ennakoisi syöttöä Elvedille viereen, vaan on rehdisti jättänyt rutkasti etäisyyttä sivutoppariin ja odottaa rauhassa, että mihin Sveitsi kierrättää pallon.


Vasta kun Elvedi saa pallon, Konoplyanka antaa kevyesti painetta, mutta pitää yhä huolen, että ainakaan hänen ohitseen palloa ei pelata Mbabulle, joten Elvedi joutuu kohta palauttamaan pallon takaisin Sommerille. Samoin Zinchenko ja Moraes ottavat pari askelta kohti palloa ja lähemmäs Sowia sekä Sommeria, mutta eivät juokse hulluna.


Vasta kun Elvedi syötti Sowille ja tämä pudotti Sommerille, Moraes reagoi terävällä prässillä ja pakotti Sommerin avaamaan paineistettuna.


Puolessa kentässä on sama 4v3 tilanne kuin aiemmin. Tällä kertaa kohteena on Embolo, joka saa siirrettyä pallon Seferovicille, joka on nyt laskeutunut Ukrainan topparikaksikon luota ovelasti Stepanenkon etupuolelle! Voi olla, että Pohjanpaloltakin nähdään vastaavanlaista toimintaa parin kuukauden päästä eli jos hän ei meinaa pärjätä pääpalloissa, kannattaa pudota keskiviivalle asti palloa vastaan ankkuri Stepanenkon etupuolelle ja lähteä siitä sitten tiputtelemaan palloja.


Sveitsi pääsi hetkessä 4v4-hyökkäykseen organisoimatonta puolustusta vastaan, kun Zuber liittyi mukaan hyökkäykseen ja Seferovic pelasi hänelle pallon lyhyen kuljetuksen jälkeen. Tässä vaiheessa Tymchuk jättää topparit 2v2-tilanteeseen Vargasia ja Emboloa vastaan lähtien itse kohti leveyttä.


Zuber ottaa vähän liian kovan kosketuksen ja Tymchuk liukuu oikea-aikaisesti pallon häneltä pois pelastaen tilanteen. Tästä esimerkistä voisi sanoa vielä sen, että Huuhkajat voi siis hyökätä samoin avaamalla alhaalta 3-4-3:lla/3-4-1-2:lla siten, että Jolle putoaa ankkurin eteen, Lod tulee tukemaan viereen, he pelaavat seinän keskialueella ja sitten Pohjanpalo pelaa topparin selustaan Pukille, joka osaa haistaa tyhjentyvän tilan! Vaikka Ukrainan prässi on ylhäällä maltillinen, etäisyydet kollektiivissa tuppaavat repeämään silti ja puolustuslinja jää ilman keskikentän tukea herkästi, jos vastustaja ohittaa yhdellä pidemmällä syötöllä Ukrainan kuusi ylintä prässääjää ja puolustuslinjassa hävitään pääpallo. Ukrainan yksi heikkouksista on näin ollen löydetty nopeasti ja siinä meni alle viisi minuuttia ottelun alusta. Jos pokeripöydässä ei pöytään istuessaan löydä nopeasti pöydän paistia, on pelaaja luultavasti heikoin lenkki itse. Ukrainan heikkous on kuitenkin jo nyt tiedossa, joten Huuhkajilla ei ole tekosyitä olla paisti maaliskuussa Lvivissa, vai mitä?


Tässä on hyvä kuva 22. minuutilta siitä, kuinka karmean suuri tuo etäisyys viimeisestä linjasta on kahteen ylimpään prässilinjaan ja Sveitsilla on rutkasti tilaa hyödynnettäväski suojaamatonta ja organisoimatonta puolustusta vastaan, jos se pääsee pelaamalla Ukrainan korkean prässin ohi kuten tässä on käynyt, terve! Shevchenkolla on siis tekemistä prässin organisoinnissa. Jos peittää ylhäältä asti, silloin puolustuslinjan olisi tuettava vähän ylempänä eikä se saisi jäädä alas makaamaan, jolloin tällaisia rakoja syntyy tai voi puhua jopa kuilusta.


Tymchukin 1v1-osaaminen Zuberia vastaan pelastaa kuitenkin taas isännät, koska hän sai hyökkäyksen pysähtymään laidalla ja pakottamaan Zuberin kuljettamaan sivuttaisuunnassa sekä laukomaan epäedullisesta kulmasta reilusti ohi kehikon.
« Viimeksi muokattu: 18.01.2021 klo 23:05:31 kirjoittanut Salming »
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #5 : 18.01.2021 klo 23:06:10

Organisoitu puolustaminen omalla kenttäpuoliskolla & tiiviin muodon selustaan pelaaminen


Ukraina puolustaa puolessa kentässä ja siitä alaspäin paperiryhmityksen mukaisesti 4-1-4-1:llä. Stepanenko liikkuu varsinaisen keskikentän linjan alapuolella tukkimassa tiloja puolustuslinjan edessä kuten tässä Emboloa vastaan.


Sveitsin hyökkäysmuoto puolessa kentässä on sama kuin Huuhkajillakin kolmella topparilla pelatessa eli 3-2-5. Ukrainan pakka on paljon tiiviimpänä kuin ylhäältä prässätessä, joten muodon sisään on ajoittain hankala pelata (joskaan ei aina, kuten myöhemmin käy ilmi). Niinpä keskustan kaksikosta Sow päättää ohittaa Ukrainan prässilinjat pelaamalla pallon selustaan tyhjään tilaan.


Embolo on nopea poika ja kirmaakin Mykhaylichenkon ja Matvienkon välistä pystyyn. Mykhaylichenko ei yllä pääpalloon, vaan Sowin pystysyöttö menee perille asti.


Matvienko joutuu topparin tontilta kaventamaan kohti laitaa, mutta se ei ole hänelle ongelma, koska hän on nopea ja hyvä 1v1-maakaksinkamppailuissa. Lopulta hän onnistuikin pysäyttämään Embolon 1v1-haaston ja törkkäämään pallon päätyrajasta yli. Suomellekin kuitenkin yksi tapa hyökätä voi olla tällaisten pallojen pelaaminen Ukrainan viimeisen linjan taakse tyhjään tilaan, vaikka yläkolmikosta Pukki onkin lähtökohtaisesti ainut hyvä pystyynjuoksija.


64. minuutilta tilanne. Koska Ukrainalla on vain yksi kärki, hänen ohitseen on helppo kierrättää pallo varsinkin kolmella topparilla pelatessa. Keskikentän linjasta ei tule ajoissa prässiä Rodriguesiin, jolla on jalka avoinna ja silloin Vargas spurttaa pystyyn.


Vargas oli niukasti paitsiossa, joten maalipaikka jäi hyödyntämättä. Idea oli kuitenkin mainio.


Ranskan viides maali syntyi vastaavanlaisella idealla. Ukrainan 4-2-3-1 muoto ohitetaan siten, että Lenglet pelaa alhaalta syötön ilmassa selustaan kirmaavalle Tolissolle. Konoplya voittaa ykköspallon, mutta kakkospallo jää vieraille ja sekasortoinen Ukraina päästää lopulta maalin, kun Tolisso sijoittaa pelivälineen boksin reunalta takakulmaan. Keskikenttä ei ehtinyt pudota auttamaan puolustuslinjaa ajoissa.


Ukrainan 4-1-4-1 on siinä mielessä riskialtis valinta, että vastustajan nostaessa molemmat wingbackit ylös viimeisessä linjassa on tasavoima 5v5, joten Shevchenkolla on kova luotto puolustajien 1v1-osaamiseen ilman ylivoimaa. Jos riistoja tulee, se mahdollistaa toki entistä vaarallisemmat vastahyökkäykset, kun pallon yläpuolella on tarpeeksi pelaajia. Tässä kuvassa viimeisessä linjassa asetelma on periaatteessa jopa uhkaavampi 3v3, kun Mbabu ja Embolo ovat imeneet Stepanenkon ja Mykhaylichenkon kauemmas toppareista ja Tymchukista. Yläpuolella laiturit Konoplyanka ja Yarmolenko ovat melko kaukana laitapuolustajista, joten apuja ei ole nopeasti tulossa heiltäkään ja siten Ranskakin onnistui yllä viidennen osuman tekemään, kun etäisyydet venyivät muodossakin puolustettaessa liiaksi. Jos ja kun Suomi saa pelattua esimerkiksi tällaisestä asetelmasta pallon Pukki-Jolle-Uronen kolmikolle, sitten aletaankin mittaamaan laatua 1v1-tilanteissa toden teolla.


17. minuutilta hyvä kuva siitä, kuinka Ukrainan yläviisikko sulkee Sveitsin yläviisikon tapaan sisäänsä vastustajan keskikenttäpelaajat. Toki erona on se, että Sveitsin molemmat keskustan pelaajat ovat pelaamattomissa ja tämä ohjaa peliä jo itsestään laidoille wingbackeille, kun puolestaan Ukrainalla vain Stepanenkohan oli Sveitsin yläviisikon sisässä usein pelaamattomissa ja Zinchenko-Malinovskyi kaksikko asemoi itsensä nimenomaan tuon surman suun ulkopuolelle välikaistoille. Sveitsin topparit saavat muuten tässäkin pitää rauhassa palloa kuten alempanakin, joten tältä osin Ukrainan puolustaminen yläkaarella muistuttaa vahvasti Walesin käsipallokaarihenkistä 4-1-4-1 kyttäyskeskiblokkia. Erona on vain se, että Ukrainan laiturit eivät ole yhtä hyviä alaspäin kuin James ja Bale sekä lisäksi etäisyydet laitureista laitapuolustajiin ovat vähän isommat, minkä vuoksi Ukraina on paljon haavoittuvaisempi kuin Giggsin Wales, vaikka se yrittääkin puolustaa tiiviisti ja iskeä sitten vastaan walesmaisen tehokkaasti. Ukraina luovuttaa hallinnan Walesin tavoin suosiolla vastustajalle. Kansojen liigassa Ukrainan pallonhallintaprosentit olivat 39%, 33%, 32%, 31% ja 45%. Vastustajat olivat toki kovia, mutta luvut kertovat silti hyvin paljon ideologiasta. Jos Ukraina haluaisi, se pystyisi varmasti pitämään enemmän palloa myös Saksaa, Espanjaa ja Sveitsiä vastaan.


Välillä Stepanenko jättää hetkeksi taskujen puolustamisen ja pysyy keskellä, jolloin syntyy timantti, jonka kärkenä on Moraes ja sivuilla hyökkäävät keskikenttäpelaajat. Zhaka ja Sow ovat 4v2-ylivoiman puristuksissa. Laiturit tulevat vähän kapeammalle ja asemoivat itsensä sivutopparien ja välikaistoille kaventaneiden laitureiden väliin, joten tila on leveydessä laitakaistoilla wingbackeilla, joiden kautta on luontevinta edetä kohti keltanuttujen maalia.

Laitakaistoilta etenemällä Ukrainan haavoittaminen


Kuten todettua, Ukrainan kapeahko 4-1-4-1 muoto ohjaa peliä itsessään laidoille. Tämä laajakuva näyttää vielä hyvin tuon tosiseikan. Laiturit Konoplyanka ja Yarmolenko asemoivat itsensä välikaistoille estääkseen sivutopparien syötöt taskuihin Embololle ja Vargasille.


Kun suora syöttöväylä laitureille on tukossa, syntyy tällaisia tilanteita, joissa sivutoppari on kierrättänyt pallon wingbackille, joka imee itseensä Ukrainan laitapuolustajan ja laituri hyökkää välikaistalta takaisin leveyteen selustaan tyhjään tilaan. Toisin sanoen Elvedi kierrätti pallon Mbabun kautta Embololle sen sijaan, että olisi pakottanut syötön Konoplyankan läpi.


Laitoihin syntyy todennäköisesti maaliskuussakin paljon tällaisia hetkellisiä 2v2-tilanteita, joista pitää sitten vain pystyä kombinaatioilla saamaan keskityksiä tai muulla tavoin murtautumisia aikaan. Kuten näkyy, Konoplyankalta ei tule aina paljoa apuja yläpuolelta toisin kuin Walesin Jamesilta tulisi vastaavassa tilanteessa joka kerta. Tämä voi olla toki osin tietoinen valinta eli Shevchenko on sallinut Konoplyankan ja Yarmolenkon välillä huilaavan ja luottavan tosiaan siihen, että Ukraina saa alhaalla riistoja tasavoimaisenakin. Nyt kun Mbabu on noussut lähelle Emboloa luomaan tuon 2v2-asetelman, riiston tapahtuessa Konoplyankalla olisi paljon tilaa haavoitettavaksi Mbabun selustassa!


Embolo tuli yksilötaidolla Mykhaylichenkon ja Matvienkon ohi puolittain, mutta vetopaikkaan asti hän ei päässyt, kun Zinchenko tuli väliin boksin reunalla. Mykhaylichenko ja Matvienko toki osittain ohjasivatkin Embolon haastamaan nimenomaan kohti ruuhkaista keskustaa, mutta laidan puolella olisi kyllä tilaa ohituksille siis.


Viisi minuuttia myöhemmin samanlainen tilanne. Mbabulle on kierrätetty pallo ja Mykhaylichenko menee vastaan. Seferovic on nyt hetkellisesti oikealla puolella Embolon tilalla ja valmiina spurttaamaan laitapuolustajan selustaan, mutta Matvienko on iholla valmiina kaventamaan kohti laitaa. Näissä tapauksissa on Ukrainalle erittäin tärkeää se, että Stepanenko putoaa viimeiseen linjaan ja tukkii topparien väliin repeytyvän suuren tilan omalla läsnäolollaan. Arvokasta näkymätöntä työtä.


Seferovic päästi pallon lävitseen ja Sow yritti pystyjuoksullaan hyödyntää topparien väliin avaunutta tilaa, mutta Stepanenko on mies paikallaan, tukkii tilan ja katkoo syötön.


39. minuutilla oikeassa laidassa on taas 2v2-tilanne, mutta nyt Konoplyankan ja Zinchenkon tarjoama tuki on lähempänä. Stepanenko on laskeutunut taas tukkimaan topparien väliin syntyvän raon ja vahtii Sowin pystyjuoksuaikeita tuohon tilaan.


Koska Ukraina ehti saada käytännössä 4v2 ylivoiman laitaan edellisessä kuvassa, Seferovicille ei jäänyt muuta mahdollisuutta kuin palauttaa pallo alas, mutta hän ei pelannut sitä toppareille asti, vaan keskeltä löytyi vapaana Zhaka, koska Zinchenko oli kaventanut pois omalta paikaltaan keskeltä kohti laitaa edellisessä kuvassa. Ennen kuin Zinchenko ehtii ravata sulkemaan Zhakan avoimen jalan, tämä vaihtaa puolta Embololle, joka spurttaa selustaan. Ukraina yrittää paitsioansaa ja onnistuikin siinä monesti avausjaksolla, mutta tällä kertaa Tymchuk nukkuu linjassa jääden muita alemmaksi. Sveitsillä oli lukuisia paitsioita avausjaksolla, joten Ukraina on lähtökohtaisesti hyvä pelaamaan paitsioansaa, mutta tämä hetki oli poikkeus.


Ukrainan onneksi Embolo jäätyi ja puski pallon tästä voimattomasti Pyatovin syliin, kun hänen olisi pitänyt puskea joko kohti Seferovicia taka-alueelle tai ampua rintakuoletuksen jälkeen painava volley itse.


Osion lopuksi muutama näyte Espanja-peleistä. Tämä on syyskuulta heti vieraspelin alkajaisiksi. Reguilon kierrättää pallon ohi Yarmolenkon leveyteen Fatille. Tymchuk irtoaa vastaan samoin kuin edellisissä esimerkeissä Mykhaylichenko irtosi kohti Mbabua. Fati kuitenkin hassuttaa Tymchukin tylysti sivurajalla ja lähtee etenemään kohti boksia. Siellä hän haastaa oikeaoppisesti kankeamman topparin Kryvtsovin ja tämä ei pysy perässä, vaan aiheuttaa rangaistuspotkun kampituksellaan. Ramos ei erehtynyt pisteeltä, vaan vei Espanjan johtoon heti pelin alussa. Tuki yläpuolelta Tymchukille jäi vähäiseksi, kun Yarmolenko ohitettiin, joten ehkä hän vähän riskilläkin yritti pysäyttää Fatin sivurajalle, mutta rynni vähän ohi mennen vartaloharhautuksiin ja sitten Kryvtsov joutui pulaan.


17. minuutilla Espanjan toppareista Pau Torres kierrättää pallon leveyteen. Reguilon on noussut Yarmolenkon selustaan, kun tämä tuijottaa vain palloa, joten Tymchuk on hetkellisesti alivoimainen Fatia ja Reguilonia vastaan.


Tymchuk liikkuu eteenpäin sulkemaan Reguilonin kaistan, mutta Fati jää auki välikaistalle eikä Yarmolenkokaan ehdi millään enää ajoissa alas.


Fati pääsi ampumaan melko hyvästä paikasta ilman estelyitä, mutta veto meni oikealta ohi. Köyhän miehen Fatia eli P. Soiria voisi harkita avaukseen yhdeksi yläkolmikon jäseneksi, jos Suomella on poissaoloja, koska Soirin ominaisuudet saattaisivat sopia oikein hyvin Ukrainaa vastaan hyödynnettäviksi.


Espanjan 4-0 maali syntyi siten, että vaihtomies F. Torresille kierrätettiin vuorostaan pallo vapaaseen tilaan leveyteen. Fati oli tässä vaiheessa siirtynyt laiturin roolista kärjeksi. Tymchuk ei ehdi ajoissa topparien luota takaisin puolustamaan leveyttä, joten Torres saa keskityksen aikaiseksi. Ukraina siivoaa ykköspallon, mutta Malinovskyi pelaa löysästi boksin reunalla ja lopulta kakkospallon Fati taituroi omille. Ukraina yrittää pelata taas paitsioansaa nostamalla pakkaa ylemmäs, mutta lopulta linja lähtee peruuttamaan Navasin keskittäessä. Kryvtsov pääsee väliin, mutta purku on huono ja Torres niittaa volleysta pallon elegantisti takakulmaan.


Jos Suomella olisi käytössä Traoren kaltainen kiituri, laitakaistalle riittäisi 1v2-asetelmakin uhan luomiseksi, koska Traore näyttää tässä kuinka tullaan vastaantulevasta laitapuolustaja Sobolista ja yläpuolelta auttavasta laituri Tsygankovista ohitse. Ukraina toki tavallaan sallii tuon keskelle ajon ruuhkaan kuten jo aiempi Sveitsi-pelin esimerkki näytti ja se luottaa myös siihen, että Pyatov torjuu Fatin tai Traoren kaltaisten poikien kaukovedot kuten tässä tapahtuu. Puolustajien tulee vain olla hereillä kakkospalloissa, koska Pyatov sylkee palloja sivuillensa kuten kirjoitin jo esittelyosiossa ja tämäkin tilanne oli hyvä näyte siitä. Ceballos oli päästä reboundiin, mutta Mykolenko oli hereillä. Lodilta toki voidaan nähdä tällaisia onnistuneita haastoja parhaimmillaan ilman Alhon/Raitalan tukea, koska hän on vain niin hyvä futari. Pukin pitää vain syöksyä oikeaikaisesti paitsio välttäen Pyatovin eteensä sylkemään palloon.


Viimeinen näyte on 72. minuutilta lokakuulta. Pallo kierrätetään leveyteen F. Torresille. Karavaev laitapuolustajana tulee vastaan ja hetkellisesti Torresin kanssa paikkoja vaihtanut Reguilon spurttaa selustaan syntyvään tilaan Ukrainan Yarmolenko ihollaan, joten pisteet Yarmolenkolle kerrankin kurinalaisesta miehensä seuraamisesta loppuun asti.


Torres ei saa syötettyä Karavaevin läpi, joten laitaan syntyy tuttu staattinen 2v2-asetelma, joka muuntuu jopa kolme-kolmoseksi hetkellisesti, kun Rodri-Shaparenko kaksikko tulee täydentämään kolmiot. Jos Suomen yksilötaito ei riitä 1v1-ohituksiin, kombinaatioillakin Ukrainaa voi haavoittaa.


Nimittäin yksinkertaisella seinäsyötöllä Karavaev jää jälkeen Torresista eikä Yarmolenkokaan saanut siis Reguilonin seinäsyöttöä katki, joten Torres pääsi ajamaan boksiin estelyittä.


Oikea toppari Zabarnyi, joka muuten olemukseltaan muistuttaa hippasen verran normaalisti oikeana topparina häärivää Kryvtsovia, ohjaa Torresin kuitenkin kohti päätyä taitavasti ja pakottaa tämän ampumaan vasurilla pienestä kulmasta. Bushchanilla ei ollut vaikeuksia torjunnassa.

Edun luominen ristipalloilla


Aiempana olikin jo vähän samansuuntaisia esimerkkejä, mutta päätin ottaa ristipallot omaksi osiokseen, koska niitä vastustajat viljelivät paljon Ukrainaa vastaan. Tässä Sveitsi hyökkää tutulla 3-2-5:lla ja Ukraina puolustaa kapealla 4-1-4-1:llä. Sveitsin kapealla oleva yläkolmikko on pakottanut laitapuolustajista muun muassa Tymchukin lähelle toppareita, joten wingback Zuberille jää taas tilaa hyödynnettäväksi laitakaistalle, kun Yarmolenko on osana keskikentän linjaa ja kovin kaukana puolustuslinjasta voidakseen auttaa yläpuolelta. Niinpä Akanji lähettää ristipallon Ukrainan kuuden ylimmän pelaajan yli kohti Zuberia ja Vargasia, joilla on hetkellinen lukumääräinen ylivoima Tymchukia vastaan, kun Yarmolenko on tosiaan lähempänä Moraesta kuin Tymchukia muodossa puolustaessaan. Ukraina kuitenkin selvisi pälkähästä, kun Akanjin syöttö oli epätarkka karaten yli sivurajan.


Reilun minuutin päästä samanlainen tilanne, mutta nyt ristipallon lähettää Akanjin sijasta Zhaka. Moraes yksinäisenä prässääjänä ei millään saa avointa jalkaa kuriin yksinään. Zuber on noussut jälleen viimeiseen linjaan asti viidenneksi pelaajaksi ja Tymchuk on taas alivoimainen. Topparit joutuvat keskittymään Emboloon ja Seferoviciin keskellä, joten hekään eivät voi auttaa Tymchukia.


Tämäkin syöttö oli kuitenkin hieman epätarkka ja liian korkea haltuunotettavaksi. Samalla Ukrainan topparit olivat hylänneet Embolon ja Seferovicin auttaakseen Tymchukia kääntämään 1v2-alivoiman 3v2-ylivoimaksi, mutta jos Zuber olisi saanut ristipallon haltuun ja haastamaan Tymchukia, hän olisi voinut pelata helposti takaviistoon kaksikolle Embolo-Seferovic boksin sisään laukaisupaikan, koska Ukrainan keskikentän linja ei voi enää millään ehtiä alas ennen tuota sveitsiläiskaksikkoa kuten kuvasta näkyy.


Hieno laajakuva viidenneltä minuutilta vielä samasta aiheesta. Taas Zuber on noussut laidallaan viimeiseen linjaan saakka ja Sveitsillä on periaatteessa hetkellinen 4v3 ylivoima toppareita ja Tymchukia vastaan yläkolmikkonsa ja Zuberin voimin. Toki Stepanenko pystyy tuosta helposti ottamaan pari askelta alas ja luomaan tasavoiman, mutta tämä kuva kertoo myös sen, että Ukrainan yläviisikko huolehti Sveitsin toppareista ja keskustan kaksikosta ja sitten puolestaan keltapaitojen omalla kenttäpuoliskolla oli myös 5v5 tasavoima. Shevchenko tosiaan luottaa alakerran 1v1-osaamiseen melko paljon.


Nyt ollaan kymmenennellä minuutilla. Ennen kuin Malinovskyi ehtii sulkemaan jalkaa, Zhaka lähettää pidemmän syötön ilmassa Yarmolenkon selustaan nousseelle Zuberille. Kiinnittäkää kuitenkin huomiota Stepanenkoon.


Koska Vargas on ollut vähän alempana palloa vastassa, Tymchukin ei ole tarvinnut kaventaa toppareiden luo, vaan hän on pysynyt leveydessä. Silti Zuber ehtii ensimmäisenä korkeaan syöttöön käsiksi, mutta nyt hän onkin yksin Tymchukia vastaan ja Stepanenko tunnistaa mahdollisuuden tuplaukseen spurtaten täysillä kohti sivurajaa apuun.


Vargas spurttaa myös alempaa mukaan hyökkäykseen, mutta Stepanenko ehtii väliin Zuberin pudotukseen ja riistää pallon isännille, joten jos kerran Yarmolenkolta ei tule apuja yläpuolelta, Stepanenko saattaa silloin tällöin irrota keskeltä laitaan auttamaan, mutta ei hänkään joka kerta jaksa ottaa tällaista spurttia.


14. minuutti ja seuraava ristipallo toppareilta kohti Zuber-Vargas kaksikkoa. Tällä kertaa Yarmolenko ennakoi hyvin, mitä tapahtuu...


... ja ehtii ajoissa alapuolelle kerrankin, jolloin Zuber ei pääse kuskaamaan eteenpäin ja Ukraina ehtii organisoitua tiiviimpään muotoon pallon alle yhdeksällä pelaajalla.


Tässä 19. minuutin näytteessä ei ole kyse varsinaisesta ristipallosta, vaan Akanji syöttää maitse ohi Moraesin sekä keskikentän linjan toiselle wingbackille Mbabulle. Konoplyanka on Yarmolenkon tavoin osana keskikentän linjaa tuijottaen palloa. Selän takana on tilaa hyödynnettäväksi, joten kun Akanjin syöttö onnistuu, Mbabu ja välikaistalla päivystävä Embolo pääsevät halutessaan hetkelliseen 2v1-tilanteeseen Mykhaylichenkoa vastaan, kunnes Stepanenko tai Konoplyanka ehtii kipittämään yläpuolelta apuun. Etäisyys Ukrainan keskikentän ja puolustuslinjan välillä on siis taas melko suuri.


Embolo päätti kuitenkin jättäytyä taakse. Se oli väärä valinta, koska hänen olisi pitänyt ravata pystyyn Mykhaylichenkon ja Matvienkon väliin. Nyt hän jätti Mbabun 1v1-tilanteeseen ja kun keskikentän linjakin tulee Konoplyankan johdolla ajoissa apuun, Sveitsin hyökkäys kuihtuu lopulta kokoon laidalle, koska Mbabu jää vaille syöttösuuntia.


29. minuutilla sivutoppareista Rodrigues ottaa tyhjät pois ja lähettää sitten ristipallon Mbabulle. Embolo on pakottanut Mykhaylichenkon kapealle, joten laitakaistalla on tilaa, kun Konoplyankakin on osana keskikentän linjaa tukkimassa keskustaa.


Edeltävän esimerkin tapaan Konoplyanka kuitenkin putoaa kurinalaisesti pallon alle melko nopeasti ja on siten puolustussuuntaan Yarmolenkoa hieman parempi lyhyellä tutustumisella, joten eipä ihme, että Sveitsi ja muutkin vastustajat suosivat pääosin vasenta laitaansa hyökätessään eli haavoittivat Ukrainan oikeaa laitaa. Vaikka Shevchenkon ohjeistuksena laitureille voikin olla siis jäädä vähän ylemmäs kyttäämään riistoista avautuvia vastahyökkäysmahdollisuuksia vastustajan nousevien wingbackien/laitapuolustajien selustaan, Konoplyankan pelikuri vetää hänet kuitenkin puolustustehtäviin aika ajoin, joten Huuhkajatkin hyödyntäkööt Toivion avointa jalkaa ja tämän ristipalloja Uroselle/Hämäläiselle.


Osion loppuun muutama näyte muista syksyn peleistä. Tämä on syyskuulta Espanjasta. Ramos pelaa ristipallon nousevalle laitapuolustajalle Reguilonille. Ukraina puolustaa kapealla 4-1-4-1:llä taas ja laituri Fati on tosiaan kaventanut välikaistalle, joten Tymchukkaan ei ole puolustamassa leveyttä, jonka Ramos-Reguilon kaksikko hyödyntää. Reguilon otti ristipallon upeasti alas ja laukoi sitten volleyn hieman ohi takakulman. Toivio-Uronen kaksikko ottakoot mallia maaliskuulle.


Hetkeä myöhemmin Fati on leveydessä ja hänellä on eristetty 1v1-tilanne Tymchukia vastaan, joten Espanja pelaa ristipallon kohti Fatia, jolla voisi sanoa olevan lukumääräisen ylivoiman sijasta laadullinen ylivoima Tymchukia vastaan. Suomella ei tietysti ole Fatin kaltaista yksilöä, vaan ainoastaan köyhän miehen versio Soiri käytössään, mutta tämäkin on maininnan arvoinen näyte, koska melkoisen kuutamolle Fati onnistuu Tymchukin harhauttamaan. Seurauksena on ajo boksiin ja vapaa laukaus niukasti ohi takakulman.


Saksan voittomaali Kiovassa syntyi ristipallon seurauksena. Ginter nousee laidallaan tyhjään tilaan. Klostermann on pakottanut Sobolin kapealle, mutta Konoplyankan tavoin Tsygankov tulee hyvin ajoissa alapuolelle, jottei Sobol jää alivoimaiseksi. Ginter pelaa pallon ohi Tsygankovin kohti Klostermannia. Sobol pysyy iholla, muttei saa vain peitettyä keskitystä. Bushchan rähmää puolestaan keskityksen ja Goretzka puskee pallon reppuun. Tässä Ukraina puolusti paremmin kuin vaikkapa noissa Sveitsi-pelin esimerkeissä Yarmolenkon laidalla, mutta hävityt yksykköset ja Bushchanin lahja tarkoittivat silti sitä, että pallo löytyi omasta maalista.


Ukrainan syksyn viimeinen päästetty maali puolestaan liittyy löyhästi yhä samaan teemaan, vaikkei kyse olekaan ristipallosta, mutta Saksa sahaa ensin Ukrainan 4-1-4-1 muodon vasemmalla laidalla ja sitten Sane vaihtaa puolen Ginterille, joka on taas noussut painottomalta puolelta ylös. Laituri Zubkov ei havainnoi tätä ja Ginter pääsee vapaasti antamaan matalan keskityksen, jonka Werner viimeisteli.

Keskikentän linjan vuotamisen/passiivisuuden hyödyntäminen


Seuraavaksi esimerkkejä Ukrainan keskikentän linjan vuotamisesta lisää. Tässä kuvassa ollaan Sveitsi-pelin kuudennella minuutilla. Embolo on välikaistalla taskussa. Koska Mykhaylichenko keskittyy leveydessä olevaan Mbabuun, Matvienko joutuu tarkkailemaan Emboloa. Zinchenkon sijoittuminen ei ole vieraammalla pelipaikalla priimaa ja Elvedin puhkova syöttö tavoittaa Embolon, vaikkei saisi.


Samalla kun Matvienko joutui osin estämään Embolon kääntymisen ennen peruuttamistaan, Seferovic on spurtannut hänen selustaan. Huuhkajaksi käännettynä tämä tarkoittaisi sitä, että Toivio pelaisi Lodille puhkovan syötön ja Pukki säntäisi pystyyn topparin selustaan. Huomioitavaa on myös, että silloinhan vastassa olisi enää Kryvtsov, joka on hitaampi kuin Matvienko, joten taistelupari olisi erittäin edullinen Suomelle kuten myös taskussa pari oleva Lod-Matvienko, koska Lod on patukkamaisempi kuin vähän hintelämpi Matvienko ja siten tokkopa Lod taitavana pelaajana menettäisi palloa kääntyessään kuten Embolo tässä, vaan vapauttaisi Pukin karkuun.


Zinchenko ehti siis vielä lopulta paikkaamaan sijoittumiserheensä Stepanenkon avustuksella, kun Embolon pallokosketus oli louhikkoinen.


40. minuutilla Sveitsi tasoitti 1-1:een. Rodrigues pelasi pallon Zhakalle Ukrainan kahden ylimmän prässilinjan väliin surman suuhun, mutta ennen kuin keskikentän linjasta tulee riittävää painetta, Zhaka saa jatkettua pallon eteenpäin taskuun Seferovicille, joka on vaihtanut Embolon kanssa paikkoja hetkellisesti. Zinchenko vuotaa ensin sijoittumisellaan ja sitten hän vielä rynnii ohi Seferovicista, joka niittaa upean kaukolaukauksen alakulmaan lopuksi. Edeltävässä näytteessä Zinchenko onnistui vielä katkossa, muttei enää tällä kertaa paikannut erhettään.


Lokakuulta esimerkki puolestaan siitä, kuinka Sydorchuk on vähän heikosti sijoittunut syöttölinjalle, joten Merino saa annettua puhkovan syötön taskuun Canalesille.


Niinpä Zabarnyi joutuu irtoamaan linjasta estämään kääntymisen ja samalla Fati hyökkää topparin jättämään tilaan Karavaevin ohitse.


Zabarnyi onnistui ensimmäisessä taklauksessaan, mutta pallo jäi Canalesille kuin liimattuna. Toinen syöttöyritys Fatille onnistuu tästä asetelmasta.


Fati pääsi ampumaan avopaikasta, mutta Bushchanin lähitorjuntataidot olivat hänelle liikaa.


Tässä 17. minuutin esimerkissä yhdistyvät puolestaan ristipallot ja keskikentän linjan vuotaminen. Katsokaa, kuinka paljon Zhakalla on tilaa operoida Ukrainan yläviisikon keskellä. Kukaan (LUE: Malinovskyi/Zinchenko ensisijaisesti) ei prässää avointa jalkaa, joten Zhaka saa rauhassa kääntyä ja poimia Zuberin nousun. Tymchuk ei ihan ajoissa ehdi kaventamaan keskeltä takaisin kohti leveyttä, mutta Zinchenko purkaa keskityksen.


Saksan voittomaali marraskuussa puolestaan oli tällainen. Ukrainan keskikentän linjasta ei tule painetta ajoissa Kochiin, joka avoimella jalallaan chippaa muodon taakse tyhjään tilaan selustaan Goretzkalle ja tämä tarjoili tyhjän maalin Wernerille. Ukrainan puolustuksen voi siis puhkoa monella eri tavalla.


Vaikka Ukraina olisi tiiviinä oman boksin edessä, silti vastustaja voi löytää tilaa linjojen välistä. Ja kun keskikentän linja peruuttaa, toppareiden kuljetuksilla voi päästä yllättävän lähelle maalia, koska Moraes/Yaremchuk on tosiaan vaivatonta ohittaa yksinäisenä prässääjänä. Zinchenkon ja Stepanenkon välissä on turhan suuri aukko, vaikka Ukrainan pakka on entistä kapeampi, joten Elvedi pelaa tässä klipissä pallonVargasille, joka siirsi Sowille ja tämä jatkoi tyhjään tilaan leveyteen. Mbabu nousi keskitysasemiin ja Seferovic oli päästä boksissa pallon päälle.


Viimeinen näyte on lokakuulta ja identtinen edeltävään nähden. Ukraina puolustaa 4-1-4-1:llä olevinaan keskustan sulkien, mutta silti Kroosin chippi tavoittaa välikaistalle kaventaneen Goretzkan, kun Kovalenko-Malinovskyi kaksikon prässi on myöhässä Kroosiin eikä Tsygankov ehdi ajoissa kiinni Goretzkaan, joka pudottaa Kimmichille, kun Tsygankov on poissa paikaltaan. Keskikentän linja siis vuotaa puolustussuuntaan taas. Kimmich jatkaa pallon leveyteen tyhjään tilaan Klostermannille, jonka keskitys tavoittaa topparien väliin liikkeen tehneen Gnabryn, mutta Bushchanin mahtava torjunta piti isännät pelissä mukana. Mielelläni näen Huuhkajiltakin siis ajoittain sitä, että välittömästi laitakaistalle pelaamisen sijaan valkopaidat voisivat käyttää pallon ensin muodon sisässä, pelata sen sieltä nopeasti ulos luoden entistä enemmän tilaa keskitykselle ja sitten Urosen, Hämäläisen, Alhon tai Raitalan pallojen pitää vain napsua maalille rynnivän Pohjanpalon juoksulinjalle.

Positiiviset tilanteenvaihdot

Kuten totesin analyysiosion alussa, Ukrainan hitaista hyökkäyksistä ei ihan hirveästi kertynyt materiaalia, koska viime syksynä walesmaisesti se nojasi vahvasti positiivisiin tilanteenvaihtoihinsa luoden niistä parhaat maalipaikat. Koska maaliskuussa Ukraina aloittaa karsinnat vieraissa Ranskaa vastaan, sen mentaliteetti tulee olemaan varmasti samanlainen ja sen jälkeenhän vastaan tuleekin jo Suomi enkä usko, että lyhyellä harjoitusajalla Shevchenko lähtee sekoittamaan joukkueen pelaamista, vaan Suomi saanee pallonhallintaa kolmella topparillaan mukawaisesti maaliskuussa Ukrainan puolustaessa 4-1-4-1:ssä ja iskien sitten vastaan, joten on syytä käydä tarkkaan läpi joitakin vastahyökkäyksiä viime syksyltä.


Seitsemännellä minuutilla Ukraina lähtee ensi kerran vaarallisesti vastaiskuun, kun Konoplyanka on laskeutunut oman boksin reunalle asti katkomaan keskitystä. Heti kun Konoplyanka saa pallon, hyökkäävät kk:t Malinovskyi ja Zinchenko ampaisevat pystyyn.


Ylhäällä olivat valmiiksi Yarmolenko ja Moraes. Yarmolenko on omalla laidallaan ja hänellä on paljon tilaa haavoitettavaksi, kun Zuber on ollut tukemassa hyökkäystä ylempänä tutusti. Rodrigues kuitenkin kaventaa kohti suomalaisittain Jarmoa ja kaksi muuta topparia huolehtivat Moraesista. Konoplyanka on pelannut pallon Mykhaylichenkolle, joka on liittynyt vastaiskuun Ukrainan yläviisikon avuksi. Mbabukin on tosiaan ollut yhtä aikaa ylhäällä huolehtimassa leveydestä Sveitsin oikealla laidalla, joten Mykhaylichenkolla on tilaa edetä ja tämä on hyvä muistutus Huuhkajillekin kenttätasapainon tärkeydestä wingbackeilla hyökätessä. Sow ja Zhaka eivät kumpikaan ehdi tukkimaan laidoille jääneitä tiloja, vaan ovat yhä tässäkin kuvassa pallon yläpuolella. Sparvin ja Kamaran pitää suoriutua paremmin ja uskon, että he niin tekevätkin eivätkä pelaa itseään ulos kenttätasapainoa vaarantaen.


Mbabu lopulta itse juoksi Mykhaylichenkon kiinni. Boksin liepeille on kuitenkin yhä kehittymässä 2v2-tilanne ja niinpä Mykhaylichenko pelaa Moraesille eteenpäin. Vastahyökkäys jatkuu.


Zhaka ehti Moraesin iholle kuitenkin, joten tämä pudotti alas Konoplyankalle. Yarmolenkolla on vielä hetken ajan eristetty 1v1-tilanne Rodriguesia vastaan ennen kuin Zuber ehtii alas, joten Konoplyanka pelaa ristipallon oikeaan laitaan.


Syöttö kesti kuitenkin sen verran kauan, että Zuber ehti pallon alapuolelle ja Rodrigues pystyi jäämään puolustamaan keskitystä boksiin. Lopulta Yarmolenkon haasto epäonnistui ja Zuber nappasi pallon vieraille. Mallikasta loppuun asti puolustamista ja kurinalaista alaspäin kirmaamista loppujen lopuksi Sveitsin wingbackeilta ja siitä kelpaa ottaa suomalaistenkin mallia.


Reilun minuutin päästä isossa roolissa laajalla säteellä liikkuva ankkuri Stepanenko lukee erinomaisesti Rodriguesin syötön maitse kohti Seferovicia ja Vargasia.


Ukraina on taitava joukkue ohittamaan vastustajan välittömän vastaprässin. Tässäkin Stepanenko itse ohittaa Sowin ja pelaa pallon eteenpäin. Zinchenko jatkoi Konoplyankalle ja tämä löysi tempokuljetuksen päätteeksi Malinovskyin. Sow on sillä aikaa ehtinyt Stepanenkon luota takaisin alas, mutta ei pysy perässä Malinovskyin lodmaisesssa käännähdyksessä. Lopputuloksena on painava laukaus maalikehikkoon.


Stepanenko-show jatkui 12. minuutilla. Ensin hän on katkaista jo syötön kohti Zhakaa, mutta ainakin onnistuu pakottamaan tämän palauttamaan pallon takaisin toppareille.


Sveitsi kierrättää pallon Akanjille, joka yrittää puhkoa seuraavaksi keskikentän linjan, mutta Stepanenko sen takana pelastaa taas isännät, on ehtinyt liikkua sivuttain ja ehtii riistoon Embolon etupuolelle. Murtavissa syötöissä taskuihin on oltava siis kuitenkin huolellinen, koska Ukraina lähtee nopeasti iskemään vastaan.


Tällä kertaa kuitenkin vastaprässin ohitus ei onnistu, koska Sow ja Mbabu ovat valmiiksi lähempänä Konoplyankaa ja lisäksi toppareista Elvedi irtoaa vielä vastaan eikä Embolokaan löysäile alaspäin, joten Konoplyanka joutui kääntymään takaisin kohti maalia ja rauhoittamaan pelin. Yhtä lailla Suomelle on kriittistä, että puolustuslinja ei peräänny, vaan ainakin yrittää puolustaa eteenpäin ja saada stopin aikaan vastaavasti kuten Elvedi tässä tilanteessa.


22. minuutilta seuraava poiminta. Zhaka ei pelaa ristipalloa ilmassa nousevalle Zuberille, vaan maitse ja sen Tymchuk aavistaa päästen väliin.


Ukraina ei välittömästi iskenyt vastaan Yarmolenkon kautta, vaan tämä palautti pallon alas ja keltapaidat houkuttelivat Sveitsin vastaprässiä korkeammalle, kunnes Kryvtsov chippasi pallon puolustuslinjan eteen tyhjään tilaan.


Malinovskyi jäi yläkolmikon lähelle puoleen kenttään ja sai chipin haltuunsa. Seurauksena on 4v4-tilanne organisoimatonta puolustusta vastaan. Sveitsin keskustan kaksikko Zhaka-Sow on taas pallon yläpuolella, kun he olivat liiaksi tukemassa korkeaa vastaprässiä menetyksen jälkeisenä kymmenenä sekuntina.


Malinovskyi otti mukaan Zinchenkon, joka jatkoi Konoplyankalle, kun Mbabu kavensi Elvedin avuksi puolustamaan Moraesia vaarallisemmalla sektorilla.


Konoplyankan sisäsyrjäkuti kuitenkin epäonnistui mennen maanuoliaisena vasemmalta ohi.


Toisen jakson alusta yksi positiivinen puolustuspelinäyte vaihteeksi Zinchenkolta, kun hän on nyt oikein sijoittunut ja katkoo murtavan syötön.


Seuraava ratkaisu kestää silti liiaksi ja Sveitsi ehtii peittämään syöttösuunnat Zhaka-Sow kaksikon voimin, joten tämäkin vain vahvistaa käsitystä Malinovskyin paremmuudesta hyökkäävänä keskikenttänä kaikin puolin.


Jos Ukraina riistää pallon yläalueilla, silloin kyse on yleensä Moraesin yksilöosaamisesta ja tämän erikoistaidon ansiosta hän voi päästä avaukseen Yaremchukin sijasta huolimatta kiikaritehoista. Yksinäisenä prässääjänä ylimmässä linjassa hän silloin tällöin juoksunopeudellaan ja kohtalaisella maakaksinkamppailuvääntövoimallaan pystyy riistämään pallon peliä avaavalta vastustajan pelaajalta. Tämä Sowilta tehdyn riiston jälkeinen nopea kääntö kuihtui lopulta Yarmolenkon laidalle, kun Zuber ja Rodrigues tuplasivat hänet...


... mutta Saksaa vastaan Moraes oli lähellä maajoukkueuransa avausmaalia prässättyään yksinään ensin pallon pois Kochilta. Tässä tilanteessa Moraesin etuna toki olivat tuoreet jalat vaihdosta.


54. minuutilta seuraava näyte. Moraes tulee hyvin kärjestä vastaan ja saa pidettyä purkupallon Ukrainalla eikä Sveitsi saa vastaprässättyä palloa takaisin.


Moraes jatkoi pallon laitaan Konoplyankan tilalle tulleelle Yaremchukille, joka siis pystyy pelaamaan laidassakin ainakin maajoukkueessa. Hän väläyttää tempokuljetus- ja suojaustaitojaan ahtaassa tilassa hidastusta jatkavia Mbabu-Elvedi kaksikkoa vastaan sivurajan lähellä tässä lyhyessä klipissä...


... joka huipentuu Malinovskyin vähemmän yllättäen älyttömän hyvään tempokuljetukseen ja sitä kautta itse itselleen luotuun maalipaikkaan. Toivon todella, että Atalantan mies ei ole loukkaantuneena, kun Ukraina ensi lokakuussa saapuu vieraaksi Olympiastadionille. Suomelle muistutuksena jälleen, että hänet olisi saatava pysäytetyksi ennen puolta kenttää ennen kuin Ruslan pääsee vauhtiin.


Espanja-vieraspelin koosteen avausjakson ainoa avoimen pelin Ukrainan maalipaikka tuli vähemmän yllättäen transitiosta. Espanjan ylimmät vastaprässääjät ohitetetaan muutamalla syötöllä vastaanpudonneen Marlosin ja Malinovskyin voimin. Lopuksi Malinovskyin vapauttavasta syötöstä Mykhaylichenko pääsee nousunsa myötä maalipaikkaan De Geaa vastaan, joten tässäkin klipissä Ukrainan yläviisikko on saanut tuekseen kuudenneksi pelaajaksi vastahyökkäyksiin vasemman laitapuolustajan ja saman on helppo kuvitella jatkuvan maaliskuussa, kun Mykolenko ottaa oman paikkansa avauksesta.


Vihoviimeinen näyte ennen erikoistilanteita on Ukrainan voittomaali syyskuulta Sveitsiä vastaan. En yllättynyt peliä katsoessani, että se syntyi vastaiskusta. Alkuasetelma on tuttu eli pallo on kierrätetty Mbabulle, nousseelle wingbackille, joka on imenyt Mykhaylichenkon itseensä ja pyrkii pelaamaan tämän ohi Vargasille, joka on spurttaamassa syntyneeseen tilaan. Tällä kertaa Vargasin kintereillä ei kuitenkaan ole Matvienko, vaan Stepanenko, joten Matvienko jää keskelle eikä Ukrainan toppareiden väliin jää aukkoa, joka Stepanenko pitäisi tukkia, koska tämä menee itse laitaan tukkimaan tilaa.


Mbabun syöttö pysähtyi Mykhaylichenkoon ja Ukraina lähti vastaiskuun. Voittomaali syntyy siis walesmaisesti keskiviivan tuntumassa tapahtuvasta riistosta. Mbabu ei pysynyt Mykhaylichenkon perässä, joka toki nopeasti pelasi vain eteenpäin Yaremchukille, joka oli kaventanut välikaistalle tehdäkseen tilaa Mykhaylichenkolle. Yaremchuk jatkoi pallon Yarmolenkolle, joka palautti sen takaisin Mykhaylichenkolle ennen kuin Sveitsi ehti organisoitua pallon alle. Zhakalla oli mahdollisuus pysäyttää Yarmolenko, mutta kapteeni ei siinä onnistunut. Samalla Zinchenko ehti mukaan taustalta kuudenneksi pelaajaksi, sai pudotuksen ja viimeisteli tarkasti takayläkulmaan saaden anteeksi aiemmat koomailut. :)


Pysäytyskuva vielä laukomishetkestä. Mbabu tosiaan jäi alivoimaiseksi ja Sow ehti apuun vasta, kun Zinchenko oli jo laukomassa. Toki en tiedä oliko kyseessä epäonnistunut keskitys, koska harvemmin tuollaisesta paikasta ammutaan ulkokierteinen pallo takayläkulmaan. Yaremchuk-Moraes kaksikko on kuitenkin hollilla Akanjin ja Rodriguesin takana, joten voi olla, että Zinchenko yritti keskittää heille laukauksen sijaan.
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #6 : 18.01.2021 klo 23:09:16

Erikoistilanteet

Kulmapotkujen puolustaminenAloitetaan kulmapotkujen puolustamisesta. Ukraina päästi syksyllä kolme maalia kulmapotkuista, joten Kazakstanin tavoin Huuhkajien on hyvinkin mahdollista haavoittaa Ukrainaa hyökkäyspään kulmapotkuissa. Ukraina puolustaa kulmat usein siten, että viisi pelaajaa ottaa vartiointiin vastustajan viisi kohdepelaajaa, kaksi pelaajaa puolustaa boksin reunalla olevia vastustajia ja kolme pelaajaa puolustaa vitosen aluetta. Tässä kuvassa Konoplyanka ja Mykhaylichenko ovat boksin reunalla ilman vartiointivelvoitetta. Yarmolenko, Moraes ja Stepanenko puolestaan puolustavat aluetta, joten vartiointivastuussa ovat topparit Matvienko ja Kryvtsov, toinen laitapuolustaja Tymchuk ja keskikentän hyökkäävä kaksikko Malinovskyi-Zinchenko. Matvienkon parina on Akanji, Kryvtsovin Seferovic, Zinchenkon Elvedi, Malinovskyin Mbabu ja Tymchukin vierellä on Embolo, joten topparit ja Zinchenko ottavat kiinni lähtökohtaisesti vaarallisimmat pääpelaajat. Huomionarvoista on se, että kaikki ukrainalaiset ovat omassa boksissa eli kukaan ei kyttää vastaiskuja boksin ulkopuolella.


Rodriguezin pallo tuli vitosen viivalle kohti Elvediä ja Zinchenkoa, mutta keskitys meni liian lähelle maalia, joten aluetta puolustanut Yarmolenko otti pari askelta eteenpäin puskeakseen pallon pois.


Sveitsin toinen kulma. Vargas on nyt noussut myös boksiin kuudenneksi kohteeksi. Zhaka ja Sow ovat boksin reunalla, joten vain Zuber varmistaa alhaalla. Kaikki ukrainalaiset ovat yhä boksissa ja asetelma on sama kuin edellisessä kulmassa. Vargasin vain annetaan juosta vapaana ja kun lähestyy tässä maalia, Yarmolenko irtoaa aluepuolustajana hänen mukaansa.


Rodriguez keskitti taas kohti Elvedia, kun Vargas oli ensin juoksullaan vienyt Yarmolenkon sivuun, mutta oli Moraesin vuoro astua esiin aluetta puolustaneesta kolmikosta ja hän purki vuorostaan ykköspallon. Zinchenkokin oli toki tällä kertaa oikealla puolella miestään. Mitä opimme? Lodin ei tule keskittää liian lähelle vitosen aluetta, koska Ukraina puolustaa sen vahvasti.


Toisen jakson alussa Sveitsi oppi. Kulma pelattiin suoraan takatolpalle Akanjille, joka voitti Matvienkon ykköspallossa.


Akanji nikkasi kohti Elvediä, joka vaikuttaa olevan Sveitsin suosituin kulmien päättökohde, mutta Zinchenko voittaa hänet ja saa tilanteen puretuksi.


Jatkotilanteessa Sow laittoi sisäkierteisen keskityksen Rodriguezin pudotuksesta läheltä sivurajaa boksiin. Pallo laskeutui ihanasti Vargasille, joka puski Ukrainan toppariparin välistä oikeaan tolppaan.


Tässä on Espanja-pelistä kuva. Kaikki pelaajat ovat yhä alhaalla, mutta tapa puolustaa on niukasti erilainen eli yksi kolmesta aluepuolustajasta on uhrattu ottamaan pois lyhyt kulmapotkuvariaatio, joten vain Yaremchuk ja tolppamiehenä Malinovskyi ovat vitosen alueella ilman vartiointivelvoitetta. Tätä samaa tapaa Ukraina käytti myös lokakuun kotipelissään samaista Espanjaa vastaan.


Keskitys pelataan kohti Ramosta. Katsokaa, kuinka taitavasti Merino blokkaa Ramosin alkuperäisen vartijan Kryvtsovin juoksun. Tämä lähti kiertämään blokkia aivan väärältä puolelta.


Niinpä Merinon vartioija Matvienko joutuu vaihtamaan miestä lennosta, mutta ei ehdi ajoissa kiinni Ramosiin, joka ei päässyt ihan pallon päälle ja Pyatov torjui häntä päin tulleen puskun vaivatta. Pallo piti kuitenkin pelata tuohon pilkun tuntumaan, koska Ukraina on tosiaan vahva puolustamaan maalinedustaa lukumääräisen ylivoiman turvin, mutta taaempana 1v1-tilanteissa se on horjutettavissa.


Espanja teki toisen maalinsa kulmapotkusta. Se pelasi sen lyhyenä. Mykhaylichenko lähimpänä kulmalippua estää kuljetuksen boksiin, joten Espanja palauttaa kohti puolta kenttää, jolloin boksin reunalta kaksikko Zinchenko-Marlos lähtee eteenpäin.


Marlos ei ehdi ajoissa peittämään Olmon keskitystä taka-alueelle, jossa Kryvtsov on eristettynä yhtä maailman parasta pääpelaajaa Ramosia vastaan. Nerokas kuvio Espanjalta.


Ramos voitti tietysti ykköspallon ja nikkasi sen takakulmaan yli jähmettyneen Pyatovin.


Saksa iski hieman samantyylisen osuman Kiovassa lokakuussa. Kulma pelattiin lyhyenä ja Kimmich toimitti keskikentältä pallon boksiin sisäkierteisenä. Keskitys oli vähän vajaa, mutta se jatkettiin yhdellä kosketuksella sinne minne pitikin eli taka-alueelle, jossa Rudiger vei Sobolia jalkanopeudessa ja käänsi vitosen viivalle, jossa puolestaan Ginter oli Karavaevin sisäpuolelle viimeistelemässä tyhjiin. Suomenkin kannattaa harjoitella tällaisia variaatioita ilman muuta.

Syksyn kolmas päästetty kulmamaali tuli Ranskan vieraana, kun Mykolenko ei vain yksinkertaisesti saanut jyräävää Giroudia kuriin ja ohjasi pallon päällään omaan maaliin Oliverin vyöryessä päälle.


Viimeinen maininta olkoot se, että ainakin Ukraina-pelissä Ranska pelasi kulmapotkuja alkuun siten, että yksi pelaaja (Martial) oli valmiiksi vitosen alueella ja viisi muuta juoksi taaempaa kohti maalia. Kaksi pelaajaa oli boksin reunalla ja vain yksi pelaaja alempana varmistamassa lähempänä puolta kenttää.


4-0 maalissa Aouarin keskitys laskeutui vitosen viivalle. Taaimmaisesta viisikosta Giroud oli kohteena. Hänen vartioijanaan oli Mykolenko, josta pallo ohjautui omaan maaliin.

Hyökkäyspään erikoistilanteet


Kulmapotkuissa Ukrainalla on viisi kohdepelaajaa, jotka kaikki kirmaavat taaempaa kohti maalia Malinovskyin pallon lähtiessä ilmaan. Yarmolenko tarjoaa lyhyen vaihtoehdon, joten boksin reunalla/alempana varmistamassa on kolme pelaajaa.


Kohdepelaajat olivat Matvienko, Kryvtsov, Stepanenko, Yaremchuk ja Moraes, joten kuvien ulkopuolelle jäivät Zinchenko, Mykhaylichenko ja Tymchuk. Olettaisin siis laitapuolustajakaksikon varmistavan alempana ja Zinchenkon olevan boksin reunalla. Malinovskyi keskitti vitosen viivalle, mutta pallo meni Zhakalle asti yli Kryvtsovin.


Espanja-vieraspelissä asetelma oli sama eli viisi kohdepelaajaa, yksi pelaaja boksin reunalla ja yksi ylimääräinen mies kulmalipulla. Yarmolenko on taas tarjoamassa lyhyen vaihtoehdon. Mykhaylichenko on puolestaan boksin reunalla, kun Zinchenko on yksi kohdepelaajista. Malinovskyi lienee myös boksin ulkopuolelle, mutta omalla paikallaan oikealla välikaistalla juuri kuvan ulkopuolella, koska hän ei tosiaan anna tätä kulmaa tai ole edes siirtynyt kohdepelaajaksi.


Kuvio oli sama eli keskitys vitosen viivalle juoksevalle Krytvsoville, joka tällä kertaa pääsikin palloon käsiksi, mutta nikkasi sen reilusti ohi maalin. Lyhyellä otannalla Kryvtsovin niskaan tulee siis asettaa paras pääpelaaja Arajuuri.


Sivuvapaapotkuissa kohteita voi olla jopa kuusi. Malinovskyi on tässä taas pallon takana kuten suorissakin vapaapotkuissa. Zinchenko ja Tymchuk ovat boksin ulkopuolella, joten kuvan ulkopuolella ainoa alhaalla varmistaa Mykhaylichenko. Topparikaksikko Matvienko-Krytvsov on suhteellisen keskellä ja yläkolmikosta Yarmolenko-Moraes pari taka-alueella.


Ulkokierteinen pallo tuli vitosen viivalle kohti toppareita, mutta Mbabu siivosi ykköspallon. Vitosen viivan puolustamista tulee siis harjoitella ennen Ukrainan kohtaamista ja jopa latoa se täyteen miehiä tarvittaessa, heh.
nptuomin

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: TPS, ManU, Argentiina, PeU-Basket, PuMu


Vastaus #7 : 21.01.2021 klo 23:41:18

Uutinen
Huuhkajien MM-karsintavastustaja Bosnia-Hertsegovina nimesi uuden päävalmentajan

Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen tuleva MM-karsintavastustaja Bosnia-Hertsegovina on nimennyt uudeksi päävalmentajakseen bulgarialaisen Ivaylo Petevin.

https://yle.fi/urheilu/3-11749876
 

 
Sivuja: [1]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines