Bosnia ja Hertsegovina - Ranska 0-1 31.3.2021Bosnia-Hertsegovina 5-3-2
Krunic 19 - Dzeko 11
Cimirot 13 - Hadziahmetovic 18 - Pjanic 10
Kolasinac 5 - Sanicanin 6 - Hadzikadunic 3 - Ahmedhodzic 16 - Todorovic 4
Sehic 12
Ranska 4-2-3-1
Mbappe 10
Lemar 8 - Griezmann 7 - Coman 15
Rabiot 14 - Pogba 6
Hernandez 21 - Kimbempe 3 - Varane 4 - Pavard 2
Lloris 1
Petevin miehistö oli kopioinut Suomea ja Ukrainaa. Naurahdin, kun näin heidän avauskokoonpanonsa. 4-2-3-1 ryhmitys oli vaihtunut 5-3-2:een, joten Ranskalla oli edessään jälleen kerran viiden alakertaa vastaan pelaaminen. Suomea vastaan se jäi maaleitta eikä Ukrainankaan verkkoon syntynyt kuin yksi rysä, joten sikäli Petevin valinta oli perusteltu. Laituriosastoltaan köyhälle rosterille tuo oli vain ja ainoastaan hyvä muutos mielestäni, koska nyt Bosnia sai kentälle yhtä aikaa tähtitopparikolmikkonsa sekä kohtalaisen laadukkaat keskikentän keskustan pelaajansa eikä Ranska sitten loppupeleissä tässäkään pelissä tehnyt kuin yhden osuman. Samalla EM-kisojen lähestyessä voikin nostaa esiin jo yhden uhkakuvan eli jos jokin todella laadukas maajoukkue lähtee peliin Ranskaa vastaan samalla 5-3-2 muodostelmalla kuin Suomi, Ukraina ja Bosnia, Ranskan taival voi tyssätä siihen esimerkiksi jatkopeleissä.
Ranska puolestaan odotetusti palasi aika lailla samaan miehistöön, jolla se pelasi Ukrainaa vastaan. Lloris ja Griezmann toki jatkoivat yhä avauksessa kolmannessa pelissä putkeen. Puolustuslinja vaihtui kokonaan Kazakstan-pelistä Ukrainaa vastaan nähtyyn nelikkoon. Pogba sen sijaan jatkoi avauksessa, mutta Rabiot korvasi Ndombelen. Coman ja Mbappe palasivat avaukseen, mutta Mbappe ei pelannutkaan vasemmalla laidalla, vaan piikissä. Giroud istui siis toistamiseen penkillä, kun Lemar säilytti avauspaikkansa Kazakstan-pelistä vasemmalla laidalla.
Ranska pallollisena vs. Bosnia pallottomana:Ranska rakensi alhaalta yhä 2-4-4:llä. Bosnia prässäsi melko maltillisesti vetäytyen muotoon puoleen kenttään kuten sopi odottaa.
Bosnia puolusti kopiokissana 5-3-2:lla. Linjojen välit ovat tiiviit, joten tila on selustassa tai leveydessä nopealla pallonliikuttelulla, kun keskusta on tukittuna.
Samassa kuvassa näkyy Ranskan hyökkäysmuoto vastustajan puoliskolla, joka on niin ikään tuttu 2-2-6. Laitapuolustajat Hernandez ja Pavard tarjosivat leveyden monesti yhtä aikaa, kun laiturit Lemar ja Coman kavensivat välikaistoille. Griezmann hääräsi linjojen välissä vapaassa roolissa pyörien enimmäkseen oikealla laidalla kuten Ukrainaakin vastaan. Mbappe päivysti viimeisessä linjassa valmiudessa haavoittamaan vastustajaa selustassa olleen tilan avulla.
Bosnian yläviisikko sulki sisäänsä Ranskan keskustan kaksikon, jolleivat nämä astuneet ulos pihdeistä kuten Pogbakin on tässä tehnyt heti toisella minuutilla. Tuota vastaan pelaamistahan Ranska on nyt saanut harjoitella useammassa ottelussa.
Prässivastuut olivat melko tutut Ranskan kierrättäessä puolessa kentässä. Dzeko ja Krunic peittivät syöttöjä Rabiotille ja Pogballe antaen Varanen ja Kimbempen pitää rauhassa palloa. Laitakeskikentät Cimirot ja Pjanic prässäsivät Ranskan laitapuolustajia, kun näille kierrätettiin pallo. Keskellä Hadziahmetovic oli ylimääräinen pelaaja, joka tukki esimerkiksi Griezmannilta tiloja kahden alimman linjan välissä yhteistyössä Sanicanin kanssa. Nuoremmat topparit keskittyivät Mbappeen, koska tämä viihtyi usein heidän välissään. Wingbackit Kolasinac ja Todorovic puolustivat puolestaan Ranskan sisäänkaventaneita laitureita.
Tässä on vielä toinen kuva Bosnian 6v4 ylivoimasta alhaalla, kun Hadziahmetovic tosiaan ylimääräisenä pelaajana laskeutui puolustuslinjan avuksi tarvittaessa. Pjanic ja Cimirot puolestaan merkkaavat taas laitapuolustajat ja Dzeko-Krunic kaksikko Ranskan keskustan kaksikon. Ranskalla on kaksi vapaata pelaajaa, mutta he ovat puolessa kentässä olevat melko vaarattomat topparit.
Selustassa olleen tilan hyödyntäminenRanskalla olivat käytössä tutut murtautumismallit, joita se oli päässyt hinkkaamaan muutaman pelin ajan. Se tosiaan pyrki hyödyntämään selustassa ollutta tilaa pystypalloilla tai hyödyntämään leveydessä ollutta tilaa eritoten vasemman kautta edeten. Aloitetaan näytteillä selustapalloista. Pogba on tässä tosiaan heti liikkunut pois keskeltä puristuksista tehden itsensä pelattavaksi laitaan, jossa on tilaa.
Ennen kuin Krunic ehtii sulkemaan avoimen jalan, Pogba pelaa selustaan kohti Mbappea, joka spurttaa Hadzikadunicin ja Ahmedhodzicin välistä pystyyn.
Mbappe kuoletti pallon haltuunsa ja ampui toisella kosketuksella tolppaan. Tilanne oli kuitenkin paitsio, joten maalia ei olisi hyväksytty, mutta tämä oli hyvä osoitus Pogban syöttötaidosta ja Mbappen räjähtävyydestä. Samanlaisia syöttöjä Pogba jakeli Kazakstan-pelissäkin kohti Martialia.
Pogban lisäksi Varane otti roolia pelinavaamisessa, koska Dzeko-Krunic kaksikko ei tosiaan antanut Ranskan toppareilla suurtakaan painetta, vaan pyrki estämään syöttöjä Rabiotille ja Pogballe.
Tämä pystysyöttö Kolasinacin selustaan kohti Pavardia kuitenkin karkasi yli päätyrajan.
Hetken päästä Varane yrittää uudelleen.
Nyt Pavard ehtii syöttöön ja pudottaa sen yhdellä kosketuksella välikaistalle kaventaneelle Comanille. Sanicanin kuitenkin kaventaa kohti Kolasinacia tukkimaan heidän väliin revenneen raon, kun Ranska on venyttänyt Bosnian muotoa sivuttaissuunnassa Pavardin nousun myötä.
Bosnia oli myös katsonut Ukraina-pelin nauhat ja pannut merkille sen, että Coman haastoi monesti kohti keskustaa pallo jalassaan, jos välikaistaa pitkin ei voinut edetä pystyyn. Niinpä kun Coman jälleen kokeilee samaa kikkaa, ympärillä on hetkessä 3-4 bosnialaista pakottaen Comanin syöttämään alas.
21. minuutilla Varanella on taas jalka auki ja hän on ottanut tyhjät pois kuljettaen keskiviivalle saakka. Coman tekee välikaistalla aloitteen Sanicaninin selustaan.
Mutta Sehic jatkoi vahvaa liberopelaamistaan tullen ajoissa vastaan tukkimaan tilan puolustuslinjan takana.
Hetken päästä Varane kierrätti Pavardille, joka ohitti ohi rynnänneen Kolasinacin. Coman säntäsi selustaa kohden.
Sanicanin kuitenkin selviytyi orastavasta 1v2-alivoimatilanteesta katkomalla Pavardin pystysyötön kohti Comania erinomaisella sijoittumisellaan.
Seuraavaksi Hernandez chippaa selustaan. Todorovic on irti puolustuslinjasta kontrolloidessaan Hernandezia, mutta hän jää puolitiehen eli ei sulje jalkaa tai puolusta selustaa, jolloin Lemarille avautuu tilaa hyödynnettäväksi. Ahmedhodzic kaventaa toki perässä kohti laitaa tukkimaan Todorovicin takana olevaa tilaa.
Lemar jatkoi haltuunoton jälkeen pallon seuraavaksi Hadzikadunicin selustaan kohti Mbappea.
Sanicanin oli kuitenkin taas pelastava enkeli kaventaen Hadzikadunicin avuksi ja liukuen pallon yli päädystä. Melko onnistuneesti läpi illan Bosnia puolusti Ranskan pystysyötöt.
Leveydessä olleen tilan hyödyntäminen & ristipallotRanska hyökkäsi myös leveydessä ollutta tilaa hyödyntäen tuttuun tapaan. Ensiksi muutama ristipallonäyte. Varmaankin vieraat olivat scoutanneet Todorovicin olevan heikompi lenkki kuin Kolasinac, vaikkei jälkimmäinenkään nauti 1v1-tilanteista kuten ylempänä jo nähtiin yhden ryntäilyn myötä. Yhtä kaikki, Pogba on astunut ulos pihdeistä sivuun ja Ranska hyökkää 2-2-6:lla. Hän lähettää ristipallon kohti Hernandezia leveyteen ennen kuin Krunic ehtii sulkemaan jalan. Todorovic kuitenkin luki tämän syötön ja pääsi väliin ennen Hernandezia.
Seuraavaksi Varane osoittaa taas syöttötaitoaan, kun hän pelaa ristipallon kohti Hernandezia eristettyyn 1v1-tilanteeseen Todorovicia vastaan. Samoinhan Kazakstania vastaan Ranska pyrki saamaan Dignelle 1v1-tilanteita Bystrovia vastaan eli Lemar on korostetusti kaventanut välikaistan sijaan jopa keskelle saakka tehdäkseen entistä enemmän tilaa Hernandezille 1v1-haastoon Todorovicia vastaan, koska Lemarin ollessa keskemmällä Bosnian sivutoppari Ahmedhodzic joutuu hieman kontrolloimaan häntäkin.
Tällä kertaa toki heti ristipallon lähdettyä ilmaan Lemar kirmasi takaisin kohti laitaa luomaan hetkellisen 2v1-ylivoiman Todorovicia vastaan. Hernandez pudottikin pallon välikaistalle Lemarille, joka oli täysin auki, kun Ahmedhodzic jäi makaamaan puolustuslinjaan.
Lemar nosti pallon heti boksiin, mutta Sanicanin kyykytti Griezmannia pääpallossa.
59. minuutilla Lemar on aika samoissa asemissa kuin yllä, mutta keskityksen sijaan hän pelaa ristipallon Kolasinacin selustaan Pavardille.
Kolasinac ei havainnoi ajoissa Pavardia, joka pääsee keskittämään vapaasti leveydestä maalille. Hadzikadunic kuitenkin liukui pallon yli päädystä ennen kuin Griezmann ehti syöttöön. Seuranneesta kulmapotkusta Ranska kuitenkin teki 0-1 voittomaalin!
83. minuutilla Comanin vaihdon jälkeen oikealle siirtynyt Lemar lähettää vuorostaan ristipallon Bosnian kk-linjan edestä vasempaan laitaan.
Mbappe siirtyi laituriksi Giroudin tultua sisään Comanin tilalle. Hän päivystääkin tällä kertaa leveydessä Hernandezin sijaan, koska johtoasemassa ei ole tarvetta hyökätä niin riskaabelisti 2-2-6:lla, joten Hernandez on alempana. Mbappe ohittaa tässä Todorovicin korvanneen Stevanovicin, joka rikkoi vapaapotkun arvoisesti, koska eihän hänellä ollut palaakaan pysyä Mbappen 1v1-haastossa mukana.
Sitten muutama erilainen näyte leveydessä olleen tilan hyödyntämisestä. Tässä Ranska hyökkää hetkellisesti jopa 2-1-7:lla, kun Rabiot on noussut yläkuusikon avuksi. Siksi Pjanic on pudonnut laitaan luomaan 4v4-tasavoiman. Lemar on leveydessä ja Hernandez välikaistalla hänen "paikallaan" tällä kertaa. Mbappe on myös kaventanut keskeltä pelin puolelle. Hadziahmetovic tukee Todorovicia ja Ahmedhodzicia.
Lemar siirsi eteenpäin pallon Mbappelle ja tämä laadullisen ylivoiman turvin meni ohi Ahmedhodzicista päästen keskittämään vasurillaan päätyrajalta. Mbappea vastaan pitää saada lukumääräinen ylivoima luoduksi syksyllä tai Huuhkajatkin on ongelmissa.
Coman oli painottomalta puolelta kaventanut boksiin ja Kolasinac vuoti 1v1-tilanteessa vuorostaan häntä vastaan. Kingsley puski avopaikasta kuitenkin päin Sehicia.
Minuutin päästä Rabiot kierrätti pallon laitaan ohi Pjanicin. Hernandez lähti samalla nousuun, joten Pjanic ei ehtinyt prässäämään tätä, vaan Todorovic jäi yksin hetkeksi kahta pelaajaa vastaan.
Edelliseen tilanteeseen nähden lopulta Ranska jää 3v4-alivoimaiseksi laitakaistalla, kun Pjanic, Hadziahmetovic ja sivutoppari Ahmedhodzic kaventavat Todorovicin avuksi. Toisaalta se tarkoittaa sitä, että keskelle jää puhdas 3v3-asetelma ja Mbappesta on vastuussa vuorostaan Hadzikadunic.
Lemar syötti laidasta keskelle Mbappelle, joka pyörähti taitavasti ohi Hadzikadunicin. Tämän oli pakko kaataa Mbappe ja ottaa keltainen kortti ennen kuin Griezmann olisi saanut läpisyötön selustaan.
Tässä sen sijaan Bosnian 4v3-laitakaistaylivoima toimii, kun Pavardin keskitys jää Kolasinaciin.
Hetkeä aiemmin Hernandez sai kierrätyksen laitaan. Hän imi Todorovicin itseensä ja pelasi pystyyn Lemarille, joka spurttasi selustaan tyhjään tilaan Ahmedhodzic ihollaan.
Lemar kiepsahti ohi Ahmedhodzicista kuten Mbappea hetkeä aiemmin, mutta Hadzikadunic blokkasi keskityksen kohti Mbappea kulmapotkuksi.
Bosnian positiiviset tilanteenvaihdotKuten Kazakstaniakin vastaan, Ranska sai useimmat vastustajan vastaiskut katkeamaan jo ennen puolta kenttää, joten neljän miehen puolustusvalmius oli riittävä. Esimerkiksi tässä Pjanic on puskenut irtopallon kohti Dzekoa, joka on luonnollisesti ensimmäinen kohde vastaiskuissa. Kimbempe kuitenkin puolustaa eteenpäin estäen Dzekoa kääntymästä. Varane, Rabiot ja Pogba ovat myös nopeasti apuna luomassa 4v2-ylivoiman Dzekoa ja Krunicia vastaan.
Umpikujasta ei ollut Krunicillakaan asiaa ulos pallon kanssa, kun vielä Hernandez ja Pavardkin putosivat nopeasti pallon alapuolelle.
28. minuutilta samanlainen kuva. Dzeko-Cimirot kaksikolla ei ole palaakaan päästä Ranskan maalille 2v6-alivoimaisena syvällä tapahtuneen riiston jälkeen.
Tässä puolestaan Varane syöttää kohti Pogbaa, mutta Pjanic lukee syötön päästen väliin.
Kimbempe kuitenkin pakotti vastaprässillään Pjanicin syöttämään laitaan. Varane hidasti Dzekon sinne Rabiotin avustuksella eikä tästäkään syntynyt valmista.
74. minuutilla nähtiin Bosnian paras transitio syvällä tapahtuneen katkon jälkeen, kun Kolasinac kuljetti itse pallon Ranskan boksin reunalle saakka. Kaikki alkoi Hernandezin keskityksestä leveydestä. Hänellä oli rutkasti tilaa, kun Mbappe oli ensin imenyt pari pelaajaa itseensä välikaistahaastollaan. Hyökkäysmuoto on siis tuttu 2-2-6. Kolasinac purki keskityksen taka-alueelta ja Pavard pamautti kakkospallon blokkiin. Sen jälkeen Pavardin ja Pogban vastaprässistä mentiin ohi yhdellä syötöllä viereen Kolasinacille. Topparit joutuivat paimentamaan Dzekoa, joten he eivät uskaltaneet lähteä vastaan, vaan odottivat, että keskikentän pohjakaksikko ja Pavard ottavat vielä Kolasinacin kiinni. Niin ei ihan käynyt, joten Varane joutui kaventamaan lopuksi kohti palloa Pavardin ollessa pari askelta perässä ja Krunic vieläpä voitti juoksukilvan Rabiotia vastaan hyökäten Varanen jättämään tilaan. Hän sai syötön boksin reunalle, mutta Rabiot taklasi pallon irti ilmeisesti puhtaasti samalla, kun Dzeko oli imenyt Kimbempen itseensä taka-alueella.
Lopuksi vielä yksi onnistunut vastaprässinäyte ylempää. Todorovic yrittää katkon jälkeen käynnistää vastaiskua pelaamalla keskelle Krunicille ohi Hernandezin. Rabiot kuitenkin lukee syötön.
Rabiot ehti palloon ensin ja Krunic taklasi sääntöjenvastaisesti sen häneltä pois aiheuttaen vapaapotkun.
Bosnia pallollisena vs. Ranska pallottomana:Vaikka Bosnia puolusti viiden alakerralla, pallollisena se käyttäytyi kuin ennenkin Petevin alaisuudessa eli avasi alhaalta 2-4-4 muodossa ja hyökkäsi 2-3-5 muodolla puolesta kentästä eteenpäin. Tuon havaitsemisessa kestikin jonkin verran, kun avausmalli alhaalta ei ollutkaan 3-4-3 tai 3-2-5. Bosnia järjestäytyi nimittäin tähän tapaan eli Sanicanin ja Hadzikadunic jäivät toppareiksi. Seuraavaan tasoon ikään kuin laitapuolustajan paikalle kiipesi oikealla laidalla Ahmedhodzic. Kolasinac piti leveyden omalla puolellaan. Keskellä olivat keskikentän kolmikosta Hadziahmetovic ja Cimirot.
Niinpä kuvan viimeisessä linjassa ovat Dzeko-Krunic kärkipari sekä Pjanic ja Todorovic, joka piti aina leveyden oikealla käyttäytyen kuin laituri. Pjanic on tässä kuvassa pudonnut ylänelikosta palloa hieman vastaan, mutta eipä hänelle syötetty, kun tutusti Bosnia pelasi melko riskittä ohi vastustajan prässin kohti Dzekoa pitkiä syöttöjä ilmassa.
Tässä kuvassa puolestaan Pjanic on pudonnut keskimmäiseen tasoon ja Cimirot ottanut hänen paikkansa ylänelikosta. Avausmalli on silti sama 2-4-4.
Dzeko on jälleen pitkän syötön kohteena. Hän voittikin Pogbaa vastaan ykköspallon, mutta Rabiot ehti kakkospalloon ennen Pjanicia.
Avausjaksolla Ranska prässäsi tutulla 4-2-3-1 muodollaan siten kuin vastustaja avaisi kolmella topparilla eli pelasi samoin kuin Ukrainaa ja Kazakstania vastaan pallottomana. Mbappe merkkasi keskitopparin ja veskarin. Coman ja Lemar huolehtivat paperilla sivutoppareista Sanicaninista ja Ahmedhodzicista. Griezmann puolestaan merkkasi Mbappen takana pois useimmiten Hadziahmetovicin, joka pysyi aina topparien etupuolella hakemassa palloa. Kazakstania vastaan hän merkkasi muistaakseni Tabybergenin ja Ukrainaa vastaan Sydorchukin.
Pallollisen puolen laitapuolustaja Pavard oli tukemassa korkeaa prässiä olemalla lähellä Kolasinacia, mutta nyt hän on jo palaamassa puolustuslinjaan ja Hernandez irtoaa viimeisestä linjasta, kun Bosnia pelasi pallon painottoman puolen wingbackilleen Todorovicille, joka siis pallollisessa vaiheessa käyttäytyi kuin jopa laituri nousten viimeiseen linjaan pitämään leveyttä Griezmannin takana Pogba ja Rabiot merkkasivat Cimirotin ja Pjanicin.
Ajoittain toki Ranska pelasi vielä siten, että toinen keskustan pelaajista jäi suojaamaan viimeistä linjaa kuten Kante Ukrainaa vastaan esimerkiksi. Esimerkiksi tässä kuvassa Hernandez on ylhäällä tukemassa prässiä painostamalla Todorovicia, jolloin Pavard on tietysti puolustuslinjassa eikä kiinni Kolasinacissa, mutta lisäksi Pogba on jättänyt painottoman puolen Cimirotin vapaaksi ja laskeutunut luomaan 4v2-ylivoiman Dzekoa ja Krunicia vastaan.
Toisella jaksolla Ranskan prässi muistutti enemmän 4-4-2:ta peilauksena Bosnian 2-4-4 avausmalliin. Griezmann ja Mbappe olivat ylimmässä prässilinjassa merkkaamassa topparit. Heidän takanaan Coman ja Lemar merkkasivat "laitapuolustajat" Kolasinacin ja Ahmedhodzicin. Pogban ja Rabiotin vastuulle jäivät keskimmäisen tason keskustassa Hadziahmetovic ja Cimirot, mutta Ranska pelasi hieman varman päälle ja ylemmän kuvan tapaan joko Rabiot tai Pogba jäi suojaamaan viimeistä linjaa ja toinen heistä puolusti yksin keskellä kahta bosnialaista, mutta toisaalta tässäkin kuvassa Pogba saa apuja yläpuolelta Griezmannilta ja Mbappelta, kun heidät on ohitettu ylimmässä prässilinjassa. Bosnialla oli siis alhaalla 6v5 ylivoima, mutta Ranskalla puolestaan alempana 5v4 ylivoima, kun Rabiot on jäänyt suojaamaan viimeistä linjaa ja merkkaa palloa vastaantulevan Pjanicin.
Hernandez puolestaan vartioi Todorovocia ja Pavard luo ylivoiman toppareiden kanssa Dzekoa ja Krunicia vastaan. Periaatteessa siis Ranska prässäsi 4-1-3-2:lla, mutta 4-4-2:na tuo on tapana ilmoittaa.
Tässä on puolestaan kuva Bosnian 2-3-5 muodosta puolessa kentässä. Hadziahmetovic on hetkellisesti ottanut Sanicanin paikan topparina ja tämä on noussut pykälän ylemmäs samaan tasoon Cimirotin ja Ahmedhodzicin kanssa.
Yläviisikossa Kolasinac ja Todorovic pitävät leveyden. Kolasinac pelaa kuin nouseva laitapuolustaja ja Todorivic leveyden pitävä laituri. Keskellä on Dzeko ja välikaistat täyttävät Krunic ja Pjanic, joka syksylläkin viihtyi oikealla välikaistalla. Nyt hän on toki kaventanut vähän keskemmälle pallon puolelle, kun Cimirot on jatkanut pallon leveyteen Kolasinacille vasemmalle.
Hetken päästä kuva keskialueen vaparista. Pjanic on tullut pallolle ja Cimirot ottanut hänen paikkansa yläviisikossa. Muoto on sama 2-3-5. Ranska puolustaa 4-4-2:ssa kuten usein omalla kenttäpuoliskollaan eli laiturit ovat valuneet keskikentän linjaan saakka.
Yksi kuva vielä alempaa avaamisesta 2-4-4:llä. Silloinkin nimittäin ajoittain Hadziahmetovic putosi niin alas, että hän ikään kuin korvasi Sanicanin topparina ja tämä pystyi nousemaan taas keskimmäiseen tasoon.
Niinpä Sanicanin uskalsi jopa lähteä tällaisiin seinäsyöttökombinaatioihin Kolasinacin kanssa. Pavard prässää myöhässä Kolasinacia ja Coman jää jälkeen Sanicanista.
Sanicanin jatkoi pallon laitaan Cimirotille, joka houkutteli Varanen itseensä ja Sanicanin jatkoi liikettään Varanen jättämään tilaan. Cimirot kuitenkin syötti kohti Dzekoa, joka oli paitsiossa, joten pelinrakentelu kuihtui puoleen kenttään.
Toiselta minuutilta puolestaan kuva 2-3-5:llä hyökkäämisestä, kun Bosnia on pelannut hetkeksi pallon alas. Hadzikadunicia ei huimaa haastaa jalalla Mbappen tasoista juoksijaa.
Krunic löytyi vapaana välikaistalta, kun Varane ei puolustanut eteenpäin Krunicin pudotessa palloa vastaan, jolloin Pavard joutui irtoamaan myöhässä Kolasinacin luota kohti Krunicia.
Krunic vaihtoi puolen ulkosyrjällä, mutta Hernandez ehti reagoida ja pakotti Todorovicin palauttamaan pallon alas, jolloin Ranska ehti taas hyvin organisoitua pallon alle. Mainitaan osion lopuksi vielä se, että kun Bosnia otti lopussa sisään Gojakin ja Prevljakin Cimirotin ja Krunicin tilalle, se haki tasoitusta 2-2-6/3-1-6 muodolla. Tuosta lienee tarpeetonta ottaa erillistä kuvakaappausta. Hadziahmetovic jäi siis yksin "topparikolmikon" kanssa kierrättämään palloa, kun Gojak ja Pjanic täyttivät välikaistat ja keskellä palloa odotti Dzeko-Prevljak parivaljakko.
Dzekon kautta kulkeva hyökkäyspeliVähemmän yllättäen melkeinpä kaikki isäntien maalipaikat syntyivät niin, että Dzeko oli niissä mukana. Aiemmin tulikin jo ilmi, että hän oli tuttuun tapaan se kohdepelaaja, jolle Bosnia pelasi suoraviivaisesti palloa alhaalta ohi Ranskan 4-4-2/4-2-3-1 prässin. Tässä on nyt vielä yksi todistekuva kuinka Krunic ja myös Cimirot ovat tulleet lähelle Dzekoa, kun alhaalta on avattu pystyyn. Pudotusvaihtoehtoja on useita ja Dzeko pudottikin pallon Cimirotille, jolloin Bosnia sai hetkessä siirrettyä painopisteen omalta puoliskoltaan Ranskan puoliskolle.
Hetken päästä puolestaan Dzeko pitää Kimbempe-Pogba kaksikon nuhteessa ja voittaa Ahmedhodzicin chipin keskiviivalla isännille. Krunic on puolestaan myös 1v2-alivoimaisena eli kyseessä on jo aiempana toteen näytetty 2v4-alivoimatilanne, kun Pogba on jäänyt suojaamaan puolustuslinjaa.
Onnistuneen pudotuksen jälkeen Bosnia pääsi etenemään kaikilta viideltä kaistalta kohti Ranskan maalia sen ollessa organisoimaton.
Cimirotin syöttö karkasi kuitenkin turhan lähelle kulmalippua, joten Kolasinac ei päässyt suoraan keskittämään maalille ohi Pavardin, vaan Ranska sai tilanteen hidastumaan lopulta laidalle.
41. minuutilla Ahmedhodzic chippaa kulmalipulta ohi Lemarin ja Ranskan yläkuusikon (Hernandez ylhäällä pallon puolen laitapuolustajana ja Pogba varmistamassa neljän pelaajan puolustusvalmiuden säilymisestä alempana) prässin kohti Dzekoa, joka voittaa ykköspallon. Pjanic puolestaan kurotti kakkospalloon ennen Pogbaa. Sen jälkeen Bosnia hyökkäsi taas ihanasti viittä kaistaa pitkin suoraviivaisesti kohti maalia ja Dzekon syöttö laitaankin oli parempi kuin Cimirotilla, joten Kolasinac pääsi keskittämään täydestä juoksusta, mutta takaviistopallo ei vain löytänyt omia.
22. minuutilla Dzeko on rajaheiton kohteena kuten tapana on. Hän pudottaa pallon Krunicille.
Krunic vaihtoi painopisteen Todorovicin laidalle. Tämä pääsi 1v1-haastoon Hernandezia vastaan.
Todorovic sai vasurinsa auki, mutta laukaus kohti etukulmaa ei ollut ongelma Llorisille, vaikka yllättävän laadukkaan vedon Todorovic saikin aikaiseksi heikommalla jalallaan.
71. minuutilla Bosnia vyöryy 2-3-5:lla. Cimirot chippaa boksin reunalle kohti Dzekoa. Pjanic ja Ahmedhodzic ovat samassa tasossa hänen kanssaan, joten Hadziahmetovic on poikkeuksellisesti yläviisikossa oikealla välikaistalla.
Krunic oli tutusti vasemmalla välikaistalla ja tekee itsensä pelattavaksi Dzekon pudotukselle.
Rabiot kuitenkin taklasi Krunicin irti pallosta ja tälläkin kertaa aiheuttamatta rankkaria. Herrojen keskinäiset isot kamppailut menivät 3-0 Rabiotin eduksi tässä pelissä.
88. minuutilta viimeinen näyte. Tässä kuvassa näkyy Bosnian 3-1-6 muoto. Ahmedhodzic chippaa ohi Mbappen kohti Dzekoa puolustuslinjaan.
Dzeko piti Kimbempen selässään ja samalla vaihdosta sisään tullut toinen kärki Prevljak hyökkää Kimbempen jättämään tilaan Varane selässään.
Varane taklasi kylkeen ja Prevljak kaatui nurmeen menettäen pallon. Tästäkään kontaktista ei siis pilkkua vihelletty, mutta kieltämättä useassa kohdin ranskalaiset pelasivat sääntöjen rajamailla.
Ranskan positiiviset tilanteenvaihdotRanskan merkittävimmissä vastaiskuissa Mbappe oli luonnollisesti suuressa roolissa. Esimerkiksi tässä Rabiot pääsee väliin Bosnian rakenteluun puolessa kentässä ja siirtää pallon Comanille viereen.
Mbappe lähti heti pystyyn "junnutopparien" välistä ja Coman tavoitteli häntä linjan takaa, mutta Hadzikadunic katkoi uhkaavan tilanteen.
66. minuutilla Varane katkoo Bosnian pelinrakentelun ja syöttää heti Mbappelle.
Ahmedhodzic puolustaa eteenpäin estäen Mbappen kääntymisen, mutta tämä pelaakin seinän Griezmannin kanssa.
Mbappen lähtönopeus on vain niin hurja, että Ahmedhodzicilla ei ole toivoakaan pysyä perässä, kun Griezmann palauttaa pallon Kylianin juoksulinjalle.
Transition päättänyt vasemman jalan keskitys kohti Giroudia oli sen sijaan kehno ja Sanicanin pääsi helposti väliin.
Parin minuutin päästä naurettava näyte Mbappen ylivoimaisuudesta tilanteenvaihdoissa. Tämä tilanne ansaitsee jopa GIFin, kun Todorovic-Pjanic kaksikon höynä päättyy siihen, että Pjanic ei havaitse selästä tulevaa Mbappea, joka ensin riistää itse, haastaa sitten yksin Bosnian viiden pelaajan puolustusvalmiuden ja saa lopulta hankituksi keltaisen kortin Hadziahmetovicille sekä vapaapotkun Ranskalle.
31. minuutilla Pjanic vuoti niin ikään pallollisena, kun Coman ja Griezmann tuplasivat hänet 4-4-2:lla puolustettaessa.
Tällä kertaa Mbappe ei lähtenyt selustaan, vaan teki itsensä pelattavaksi puolustuslinjan etupuolelle odottaen muita mukaan. Coman tuleekin leveydestä mukaan ja Mbappe jatkaa pallon hänelle. Bosnialla on kuitenkin tilanne mukavasti kontrollissa kuuden miehen voimin.
Lopulta tilanne hidastuikin heti alkuunsa laidalle, kun Coman ei lähtenyt puskemaan ohi Sanicanin, vaan rauhoitti alas.
Jos jätetään laskuista Mbappen toisen jakson soolospurtti syvällä tapahtuneen riiston jälkeen, melko hyvin Bosnian aggressiivinen vastaprässi toimi syvällä tapahtuneiden menetysten jälkeen varsinkin avausjaksolla. Esimerkiksi tässä Kolasinac puolustaa tuttuun tapaan väkevästi eteenpäin ja hänen riistostaan syntyykin Bosnialle puolittainen maalipaikka selustaan sen jälkeen, kun Pjanicin pitkä syöttö ei tavoittanut Dzekoa, vaan Varane ja Pogba pääsivät väliin hetkellisesti. Jos jollain osa-alueella Kolasinac on maailmanluokkaa, ne ovat negatiiviset tilanteenvaihdot vastustajan kenttäpuoliskolla. Hän todella monesti voittaa pallonhallinnan heti takaisin rymistelevällä tyylillään!
ErikoistilanteetRanskan ensimmäinen kulma 18. minuutilta. Bosnia puolusti tutusti 8+2 variaatiolla. Pjanic ja Kolasinac ottivat pois lyhyen variaation ja loput kahdeksan pelaajaa puolustivat aluetta. Ranska käytti puolestaan niin ikään tuttua 1+4 variaatiota, jossa Mbappe on vitosen alueella ja neljä vahvempaa pääpelaajaa (topparit, Pogba ja Rabiot) juoksevat taaempaa maalia kohden Griezmannin pallon lähtiessä ilmaan. Coman ei ollut tarjoamassa lyhyttä variaatiota tällä kertaa, vaan boksin reunalla kaukolaukausuhka Pavardin kanssa. Alhaalla varmistivat Hernandez ja Lemar.
Ranska edelleen toimitti palloja härskisti vitosen viivalle välittämättä sumpusta. Dzeko purki pallon ennen kuin Varane pääsi siihen käsiksi.
Ranska yritti toisessa kulmassaan samaa lyhyttä variaatiota kuin Ukrainaa vastaan eli Comanin seinäsyötöstä Griezmann olisi lähettänyt sisäkierteisen pallon vitosen viivalle, mutta Bosnia oli tehnyt läksyt. Pjanic-Kolasinac kaksikko oli hereillä ja heistä Kolasinac katkaisi Comanin seinäsyötön Griezmannille.
Alhaalla varmistaneet Lemar ja Hernandez saivat avukseen boksin reunalta Pavardin ja pallon menettäneen Griezmannin, joten mitään sen vaarallisempaa tästä vastaiskusta ei syntynyt.
Kolmannen kulman lopputulos oli sama kuin ensimmäisen. Dzeko purki ykköspallon pois boksista vitosen viivalta.
Seuraavassa kulmassa Ranskalla oli hyvä idea ottaa mukaan alempana varmistanut Lemar, joka imi yhden pelaajan itseensä ennen pallon palautusta Griezmannille.
Griezmann keskitti ja Rabiot pääsi pallon päälle vitosen viivalle, muttei saanut kunnon puskua aikaan siltikään. Heti kuitenkin bosnialaisten sumppu rakoili, kun Griezmann ei keskittänyt suoraan kulmalipulta.
Seuraavat kulmapotkut pelattiin hieman kauemmas aluesumpusta Kimbempelle. Tämän jalka ei kuitenkaan taipunut riittävästi takatolpalla.
Voittomaali syntyi 59. minuutilla seitsemännestä kulmapotkusta. Ranska pelasi sen todella nopeasti eli Griezmann ei hölkännyt antamaan kulmaa, vaan Mbappe laittoi sen nopeasti peliin pelaten viereen Rabiotille ennen kuin Pjanic ja Kolasinacia paikannut Todorovic ehtivät väliin. Kazakstania vastaan Mbappe antoi myös joitakin kulmia vasemmalta puolelta, joten ei tämä täysin uutta ollut.
Mbappe ei saanut jalkaa auki keskitykselle, joten hän pelasi alemmas Lemarille, jota käytettiin siis neljännessäkin kulmapotkussa hyödyksi kuten aiempana nähtiin. Taaskaan Lemar itse ei saa jalkaa auki, joten hän pysyy pallossa ja palauttaa sen sitten kulmalipulle jääneelle Rabiotille samalla, kun Mbappe jatkaa liikettään boksiin vieden Pjanicin ja Todorovicin mukanaan. He eivät kommunikoineet riittävästi, joten Rabiot jäi yksin kulmalipulle.
Kuten näkyy, Rabiotilla on ikuisuus aikaa keskittää. Samalla boksiin liikkunut Mbappe vie Hadzikadunicin huomion etualueliikkeellään ja se jättää alun perin Mbappen paikan yhtenä kohdepelaajana boksissa ottaneen Griezmannin täysin vapaaksi vitosen viivalle.
Keskitys laskeutui suoraan Grizun kupoliin ja tämä nikkasi etukulmaan 0-1 voittomaalin tehden perään Fortnite-tuuletuksen.
Yksi sivuvapaapotkukin tähän väliin. Bosnia luotti vain kuuden miehen linjaan viittä ranskalaista vastaan. Toki boksin reunalla oli kaksi isäntien pelaajaa, mutta standardi on kuitenkin asettaa vähintään seitsemän miehen linja omaan boksiin, joten tämä oli mielenkiintoinen ratkaisu bosnialaisilta.
Dzeko toki kun on käytössä, hän siivoaa yksinään joka toisen tilanteen ja niin kävi tässäkin, kun Griezmannin keskitys jäi liian matalaksi.
Bosnia sai ottelussa neljä kulmapotkua Ranskan kahdeksaa vastaan. Kahdessa ensimmäisessä pelissään Ranska vei kulmapotkut 21-0, joten tämä oli ensimmäinen kerta, kun pääsimme näkemään Ranskan tavan puolustaa kulmapotkut näissä karsinnoissa. Otan kotijoukkueen kulmapotkuista käsittelyyn kaksi. Bosnian paras maalipaikka syntyi heti ensimmäisestä kulmasta, jonka antoi tietysti Pjanic. Boksissa oli normaalit viisi kohdetta (Dzeko, Krunic ja topparit). Ranska puolusti miesvartioinnilla (Varane-Dzeko, Hernandez-Krunic, Rabiot-Ahmedhodzic, Kimbempe-Sanicanin ja Pavard-Hadzikadunic). Lisäksi Griezmann ja Pogba suojasivat vitosen aluetta, Coman ja Lemar olivat boksin reunalla ja Mbappe kärkkyi puolessa kentässä vastaiskuja, joten jos hän on samassa roolissa syksyllä, Suomen varmistamaan jäävien wingbackien tulee olla hereillä hyökkäyspään kulmapotkuissa.
Rabiot hävisi puhtaasti oman kaksinkamppailunsa Ahmedhodzicia vastaan, joka rynnisti vitosen viivalle ja puski vapaasti, mutta Lloris otti huiman reaktiotorjunnan maaliviivalta.
Toisessa kulmapotkussa näkyi Mbappen vaarallisuus kärkkyjänä. Pogba ylimääräisenä pelaajana vitosen alueella purki ykköspallon suoraan kohti Mbappea.
1v4-alivoimastaan huolimatta Mbappe sai hankittua vapaapotkun, kun Todorovic ja Cimirot niukin naukin saivat yhdessä tuumin hänet pysähtymään. Siinä tapauksessa, että Mbappe kärkkyy Suomeakin vastaan kulmapotkuissa, alas olisi hyvä ottaa tavanomaisen kahden pelaajan sijaan ehkä vähintään jopa kolme, jottei käy kuten Walesissa.