Aiemmilla kausillahan on sitä neljän linjaakin nähty, vastustajasta riippuen. Joskaan ei nyt mitään puhdasta 4-4-2:sta, muistaakseni. Tällä kaudella muoto on ehkä vaihdellut ottelusta toiseen vähemmän.
Toisaalta ehkä myös taktinen köyhyys ja muuntautumattomuus on tehnyt Musasta helpommin ennakoitavan vastustajan. Pelitapaan ei ole taidettu juurikaan tehdä minkäänlaista hienosäätöä vastustajasta riippuen. Välillä myös todella hidasta tai heikkoa reagointia pelien sisällä. Toki tämä johtuu myös kapeasta materiaalista, kun penkiltä ei juurikaan lyödy vaihtoehtoja.
Itse toivoisin, että MuSan tavoitteena olisi antaa nuorille pelaajille mahdollisimman hyvät valmiudet siirtyä urallaan eteenpäin. Muistan lukeneeni jotain artikkeleja siitä, onko hyödyllisempää ajaa nuorta pelaajaa sisään johonkin tarkoin määriteltyyn rooliin jossain tietyssä taktiikassa, vai pyrkiä kasvattamaan ns. "yleispelaajia", jotka voivat sitten omaksua uuden roolin tarpeen mukaan. Johtopäätös taisi olla, että selkeästi tiettyyn rooliin kasvattaminen on lopulta järkevämpää – pelaaja pääsee hiomaan oman pelipaikkansa vaatimat taidot korkeammalle tasolle, eikä uuden roolin omaksuminen myöhemmin ole mitenkään mahdotonta.
Uotisen Jazz pelaa tällä hetkellä ihan mainiosti organisoitua 4-4-2:ta, jossa on selkeä, toimiva roolitus. Sitä katsoo ihan mielellään.
Tämähän se olisi ja olisi hienoa nähdä enemmän satakunnasta ponnistaneita pelaajia liigassa. Itse koen asian osittain niin, että mitä selkeämpi rooli sitä "helpompi" on nuori pelaaja heittää kentälle ja pelaajan keskittyä kehittämään perusasioita. Taktisesti pystyy kehittymään vielä pitkälti yli 20 vuotiaana, mutta "peruspelaamisessa" olevia puutteita on vaikeampi kehittää ja korjata. Turha yrittää laittaa pelaajaa täyttämään roolia, jota hänellä ei ole edellytyksiä täyttää tarpeeksi laadukkaasti.
Esimerkiksi juuri Uotinen on tehnyt loistavaa työtä Jazzissa nuorilla pelaajilla. Mielestäni kyseisessä taktiikassa (4-4-2) pelaajat pääsevät pelaamaan todennäköisemmin vahvuuksien kautta. Samalla ryhmitys myös paikkaa heikkouksia ja virheitä paremmin kollektiivina. Toki tämä voidaan saavuttaa muillakin ryhmityksillä. Vaikka olen paasannut 4-4-2, on suosikki taktiikkani 4-2-3-1. En vain usko, että se toisi Musan tekemiseen merkittävää parannusta vaan 4-4-2 saavutettaisiin parempia tuloksia. Mutta onhan esimerkiksi juuri 3-5-2 paljon vaativampi taktiikka. Ja varsinkin Musassa on nähty miten virheet johtavat todella usein vastustajan maaliin tai ainakin vaaralliseen maalipaikkaan.
Välillä tuntuu etteivät pelaajat vieläkään oikein tiedä mitä tehdä missäkin tilanteessa ja varsinkin Lakkamäen kehitys on alkanut huolestuttamaan tällä kaudella. En tiedä yrittääkö liikaa vai onko henkilökohtainen "menestys" noussut päähän, mutta on melkeinpä taantunut. Nykyisessä taktiikassa hän ei ole laitapelaaja, mutta ollut isoissa ongelmissa myös laitimmaisena topparina. Näkisin, että hänelle oikea paikka olisi pelata topparina 4-linjassa, jolloin pääsisi pelaamaan eniten vahvuuksillaan.
3-5-2 ryhmityksen ongelmat varsinkin ylöspäin olivat nähtävissä jo kakkosen kaudella, mutta silloin taidettiin jyrätä myös pelkällä materiaalilla. Musalla ei vain taida olla tarvittavaa laatua toteuttaa valittua taktiikkaa tarpeeksi laadukkaasti ja tulos näkyy taululla. Ei minulla ole mitään 3-5-2 vastaan, jos se tukisi pelaajien vahvuuksia ja peli toimisi. Ei tässä myöskään ole pelaajistossa ollut nähtävissä mitään huimia kehitysloikkia juuri 3-5-2 ansiosta, jolla pelitapaa voisi perustella. Tämä nyt vain vähän alkaa tuntumaan päähän pinttymältä ja yritetään saada toimimaan jotain mihin ei ole riittävää osaamista, resursseja tai työkaluja.
Itse katselisin kaudesta toiseen vaikka Mourinhon antijalkapalloa, jos se pitäisi Musan ykkösessä.
Mielenkiintoista statistiikkaa ja pohdintaa. Jäin miettimään, että näkyykö noissa xG -luvuissa nyt jonkinlaista muutosta nykyisessä kuuden ottelun tappioputkessa? Toki otanta olisi lyhyt.
24.7 Musa - Gnistan, lopputulos 2-4, xG 1,88-1,61
28.7 Rops- Musa, lopputulos 2-0, xG 1,31-0,82
1.8 Musa-EIF, lopputulos 2-6, xG 1,17-2,52
7.8 Klubi 04-Musa, lopputulos 4-0, xG 2,01-1,45
14.8 Musa-Tps, lopputulos 0-2, xG 0,76-1,76
22.8 Vps-Musa, lopputulos 4-0, xG 1,98-0,86
6 viimeisimmän ottelun keskiarvoiksi tulee xG 1,16, xGA 1,87 (kokokausi xG 1,27 / xGA 1,39). Toteutuneet 0,67 / 3,67 (koko kausi 1,11 / 1,83). Kauden keskiarvoon verrattuna odottamissa on selkeämpää nousua päästetyissä maaleissa. Huomattavasti huolestuttavampaa on odottamien ja toteutuneiden lukujen välinen ero koko kauteen verrattuna. Maaleja on päästetty lähes kaksi kertaa odottamaa enemmän ja hyökkäyspäässäkin suoritetaan selkeästi alle odottaman.
Toinen mielenkiintoinen tilasto liittyy Musaa vastaan tehtyjen maalien tekoaikaan. Musaa vastaan tehdyistä maaleista 24% tehdään minuuttien 41 ja 50 välissä. En tiedä kertooko sitten keskittymisvaikeuksista vai myös johtajuusvajeesta. 75% Musaa vastaan tehdyista maaleista tehdään minuutin 41 jälkeen, mutta tämä ei vrm tule yllätyksenä kenellekään pelejä seuranneelle.