Futsal-liigaan ei ollut mahdollista nousta kauden 2020–2021 Ykkösestä suoraan. Sarjan kaksi parasta joukkuetta kohtaa yksinkertaisessa sarjassa liigan 11. ja 12. sijoittuneet joukkueet. Liigan 11. ja Ykkösen voittaja saavat kumpainenkin kaksi kotiottelua, ja päättävät karsinnat keskinäiseen otteluun liigajoukkueen kotikentällä. Liigan 12. isännöi viimeisessä ottelussaan Ykkösen kakkosta.
Joukkueet:
Liigan 11. PJK, Pirkkala
Huurteisen helmikuun synkkä aika koitui liiganousija PJK:n turmaksi. Siinä missä PJK otti helmikuun ensimmäisen päivän jälkeen vain kolme pistettä, heidän pääkilpailijansa JoSePa saalisti 18 ja Sievi FS 11 pistettä. Tammikuun jälkeen PJK taisteli vielä tosissaan pudotuspelipaikasta, kunnes havahtuivat maaliskuun 28. päivänä menettäneensä 13 ja kuuden pisteen kaulansa karsijoihin nähden.
Jos PJK:n kevät 2020 oli juhlamarssia, niin tämän vuoden päinvastainen trendi on hankala karsintoihin lähtiessä. PJK on koko kauden aikana voittanut vain kahdesti haastajan asemassa. Ensimmäinen voitto tuli Riemusta kauden avauskierroksella ja toinen voitto SoVosta tammikuun 24. päivä.
PJK:n rutiini tulee olemaan kova, onhan joukkueessa
Miikka Mörön, Antti Ala-Myllymäen, Jussi Kaihlajärven, Toni Järvisen ja maalivahti
Nico Suomalaisen tasoisia futsalpelaajia. Joukkue lepää paljon ensin mainitun kaksikon tehojen varassa.
Pirkkalalaisten ongelma tulee olemaan enemmänkin henkisellä puolella. Laadullisesti PJK on karsintojen selkeästi kovin joukkue. Miten kääntää jatkuvat huonot tulokset kauden tärkeimmällä hetkellä? Heidän etunsa on kaksi kotiottelua, molemmat ennakkoon kovimpia haastajia vastaan. Ainoa vierasottelu on vain tunnin matkan päässä Loimaalla, jossa Alastaron Urheilijat tulevat olemaan vahvoja.
PJK:n hyökkäykset tulevat olemaan laadullisesti karsintojen kovimpia. Kohdepelaajana Mörö on aivan eri tasolla haastajien tähtien kanssa. Jos Kaihlajärvi on pelikunnossa, saa PJK edun myös ehkä suomalaisen futsalin kovimman hämmentäjän muodossa. Kaihlajärvi osaa mennä niin syvälle ihon alle, että vastustajan tekee mieli raapia ihonsa rikki, kuten happotripillä. Hän ei tosin ole otteluakaan pelannut tammikuun puolen välin jälkeen.
Seuraa näitä.
1. Mörö – Ala-Myllymäki tandemin takana täytyy tulla lisää tulivoimaa. Olisiko se Järvisen kovat pommit?
2. Miten PJK pystyy pääsemään pois Ykkösen joukkueiden äärimmäisen kovan prässin alta?
Liigan 12. Ilves FS, Tampere
Ilves on tullut pitkän matkan 2010-luvun taitteen ja 2000-luvun alkupuolen dominanssistaan liigan alapään joukkueeksi. Viime kaudella Ilves säilyi liigassa koronapandemian ansiosta. Tällä kaudella suora putoaminen ei ollut edes lähellä PP:n ja HIFK:n selkeän liigavauhdin puuttumisen vuoksi. Ilves olikin näiden heikkojen joukkueiden jälkeen selvällä marginaalilla ”liigatason joukkueiden” huonoin versio. Joukkue teki maaleja 2,5 keskiarvolla, kun liigassa säilyvillä joukkueilla määrä oli selvästi yli kolmen. Ilves myös päästi maaleja yli 4,5 keskiarvolla. Ainoastaan Someron Voima päästi enemmän maaleja heidän yläpuolellensa sijoittuneista, muiden jäädessä noin neljään päästettyyn per ottelu.
Ilvestä ei saa silti aliarvioida. Joukkueessa on rutiinia
Tomi Lahtisen, Jaakko Ahokkaan, Markus Sädeen, Pauli Pylvänäisen ja
Jarno Majamaan kautta. Myös penkille tuli helmikuussa rutiinia
Matti Anttosen liittyessä joukkueeseen päävalmentajana. Anttonen on jo neljäs valmentaja Ilveessä kaudella 2020–2021.
Ilveen ongelma on maalivahtipeli. Aiemmin kivikovaan puolustuspeliin loistavien maalivahtien kanssa nojannut Ilves on nykyään vain arka kissapeto ilman selkeää konseptia ja voittavaa maalivahtia. Ykkösen joukkueita vastaan toki Ilveen koko kauden kovempi pelinopeus tulee näkymään vähempinä päästettyinä maaleina ottelutempon laskiessa. Tällöin myös Majamaasta saadaan enemmän irti. Takavuosien maaliruisku ei ole liikkuvassa kunnossa, jolloin hän on jäänyt askeleen tai jopa kaksi liigapelaajia perään. Majamaa onkin syömähammas, jota tulee käyttää Ykkösen joukkueiden kakkos- ja kolmosketjuja vastaan, joissa pelinopeus on pienempi ja puolustusrutiini heikompi.
Seuraa näitä.
1. Nouseeko kokenut kaarti kauden tärkeimmällä hetkellä omalle tasolleen?
2. Miten Anttonen saisi alavireisen maalivahti- ja puolustuspelin kuntoon lyhyessä ajassa?
Ykkösen voittaja: Turun Pallokerho, Turku
TPK pelasi liigaa 2000-luvun alkupuolelta aina 2010-luvun puoliväliin, kunnes farssinomaisesti luopuivat liigakarsinnoista joutuen hakemaan vauhtia alasarjoista. Nousukielto on kärsitty ja nyt on mahdollisuus palata parrasvaloihin.
Turussa on tehty suuren luokan uusiutuminen ja noista liigakausien runkopelaajista mukana on enää täksi kaudeksi paluun tehnyt
Marko Laaksonen ja valmennusportaassa vaikuttava
Tuomas Vainio. Päävastuu käskyttämisestä on
Miika Mendolinilla. Mendolin on tehnyt vakuuttavaa työtä Kerhon peräsimessä saaden monet pelaajat nousemaan askeleen, jopa kaksi, eteenpäin.
TPK hävisi kauden aikana vain kertaalleen. Tuo tappio kärsittiin 23. lokakuuta 2020 Ykkösen toisella kierroksella paikallisvastustaja Alastaron Urheilijoille. Kerho keräsi kuusi pistettä kakkosta enemmän, ja maaleja se teki eniten ja päästi vähiten.
Kerhon ykkösnyrkki oli Ykkösessä todella timanttinen. Vaikka Mendolin kierrättikin kolmea ketjua, nousi ykkösnelikko esiin selkeällä marginaalilla. Kokenut
Aapo Hakala, useita liigakausia repussaan kantava
Tuomas Hakala, kapteeni
Joona Forsström, ja vikkeläkinttuinen
Teemu Arponen, on tehnyt vastustajistaan hakkelusta. Varsinkin Forsströmin target-pelaaminen tuo mieleen parhaiden vuosien Pasi Nevanperän sillä erolla, että Forsström osallistuu myös aktiivisesti pelipaikkojen kiertoon. Liikkuva, vahva ja maaliahne target on prototyyppi pelaajasta, joka jokaisella joukkueella tulisi olla.
Ykkösen taustalla tulee kokeineita kettuja, kuten
Kari-Pekka Koivunen, Eemeli Jäspi, ja loppukaudeksi Turkuun saapunut
Miikka Hurme. Hurme tosin ei ole päässyt kunnolla TPK:n systeemiin sisälle, ja karsinnoissa olisi aika löytää se reppu, jonne pakata vastuuta ja kantaa se läpi kolmen ottelun. Maalivahtipelaaminen on TPK:lla karsintojen selkeästi paras osa-alue. Laaksonen on pelannut futsalia huipputasolla jo kahdenkymmenen vuoden ajan. TPK:n uhrautuvan puolustuksen takana Laaksosen parhaat ominaisuudet pääsevät esille, kun hänen ei tarvitse osallistua peliin liian aktiivisesti.
Seuraa näitä.
1. Miten hyvin TPK:n ykkösnyrkki saa tukea kakkos- ja kolmosketjulta?
2. Onnistuuko TPK murtamaan liigajoukkueiden keskustan, mikä on ollut tärkeä osa joukkueen hyökkäyspeliä?
Ykkösen toinen: Alastaron Urheilijat, Loimaa
Rokkenroll-futsalin edelläkävijä Alastaron Urheilijat tuo karsintoihin täysin toisenlaisen vivahteen kolmeen muuhun joukkueeseen verrattuna. Jos Ilves ja TPK pyrkii todennäkäisesti nojaamaan vähiin päästettyihin maaleihin, niin AU on parhaimmillaan Loimaan lentokentällä paukuttaen maaleja liukuhihnalta. AU johti pitkään Ykköstä, ja oikeastaan vasta selkeästi hävityn derbyn jälkeen putosi pois kärjestä. Liigakarsinnat on kuitenkin todella upea suoritus alastarolaisilta.
Kuten todettua, AU nojaa suuresti
Jani Luoman, Mikke Louhelan ja
Tuomas Happosen tehokkuuteen. Tämä kolmikko tuntee toisensa täydellisesti ja parhaimmillaan pelaaminen näyttää tuhovoimaiselta pihapelien baletilta, jonka jälkeen muut kylän pojat haluavat aina vaihtaa epikset jaot uusiin. Myös maalivahti
Henri Saarinen on vaarallinen vastahyökkäyspelote. Saarisen heittokäsi on omaa luokkaansa, ja hän on myös oivallinen torjuja.
AU:n kontrausnopeus on karsintojen kovin. Se on myös heidän ainoa varsinainen ase. AU ei osaa hyökätä pitkään. Kyllä, he osaavat pitää palloa, sillä taitotaso on korkea, he eivät kuitenkaan löydä avaimia tehokasta puolustusmuotoa vastaan, ja hyökkäykset päättyvät usein laukauksiin kolmen pelaajan puolustusmuodon läpi.
Alastarolaiset ovat epäkiitollisessa asemassa otteluohjelman suhteen. He joutuvat pelaamaan vieraissa niin TPK:a kuin Ilvestä vastaan ja saavat Loimaan liikuntahalliin vain XXXX:n. Toisin sanoen ennakkoon kovin joukkue on vastassa kotiottelussa, kun ne todennäköisimmät voitot joudutaan hakemaan vieraista. Lisäksi AU:n rosterin leveys ei ole kovin suuri.
Seuraa näitä.
1. Miten rokkenrollfutsal lähtee lentoon ennakkoon kovempia vastustajia vastaan?
2. Kuinka kakkosketju pystyy vastaamaan ykköskentän tehoihin puolustaen vastustajiaan?
Tulospalvelu
https://tulospalvelu.palloliitto.fi/category/FMLkars!splfs2021/group/1/