FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
16.02.2025 klo 19:33:19 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 ... 61 [62]
 
Kirjoittaja Aihe: Argentina  (Luettu 311655 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Raaka-Juhani

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: HJK ja Huuhkajat


Vastaus #1525 : 20.12.2022 klo 19:49:17

Oletko oikeasti noin pihalla asioista vai/ja juntti? Autismi ei ole mitään sellaista, jota suvaitaan tai ei suvaita. Jokaiselle vähänkin fiksulle ihmiselle se on ominaisuus kuten hiusten väri tai taipumus saada nuhaa kylmällä. Aika monella tähtipelaajalla tai muuten ns. huipulla on luultavasti autistisia piirteitä, koska niihin kuuluu mm. täydellinen omistautuminen ja keskittyminen johonkin asiaan.
Veikkaan, että mussakin on jotain autistista. Jätän tämän nyt tähän.
Maneesi

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Kiffen


Vastaus #1526 : 20.12.2022 klo 20:01:00

Ei varmasti tosiaan ole kovin kohteliasta diagnosoida ihmisiä tällä tavalla, mutta ei tuo kyllä Messin kohdalla yllättäisi, vaikka olisi ns. spektrillä. Jotenkin sen verran erikoisen oloinen persoona.

Itse en näe Messissä muuta kuin introvertin oloisen tyypin, mutta en tietenkään asiasta sen enempää tiedä.
toksikko

Poissa Poissa


Vastaus #1527 : 12.01.2023 klo 02:06:06

Kai tuo Messi nyt Maradonan ohi jo nousi. Objektiivisin mittarein ainakin, jos sellaisia nyt täysin subjektiivisessa aiheessa voi mitenkään olla. Kansansuosio sitten erikseen.
« Viimeksi muokattu: 12.01.2023 klo 02:10:57 kirjoittanut toksikko »
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #1528 : 06.02.2023 klo 18:50:44

Argentiina - Ranska 4-3 rp. 18.12.2022, MM-loppuottelu

Argentiina 4-3-3

Di Maria 11 - Alvarez 9 - Messi 10
Mac Allister 20 - Fernandez 24 - De Paul 7
Tagliafico 3 - Otamendi 19 - Romero 13 - Molina 26
E. Martinez 23

Ranska 4-2-3-1

Giroud 9
Mbappe 10 - Griezmann 7 - Dembele 11
Rabiot 14 - Tchouameni 8
T. Hernandez 22 - Upamecano 18 - Varane 4 - Kounde 5
Lloris 1

Enpä lopulta sopivan ajankohdan löydyttyä malttanut olla käymättä finaalia lyhyesti läpi, kun Scalonin puolustuspelisuunnitelma Ranskan 3-1-4-2 hyökkäysmuotoa vastaan oli niin toimiva varsinkin avausjaksolla eikä sellainen tullut minulle edes mieleen etukäteen. Lisäksi Ranska oli kuitenkin Suomen MM-karsintalohkossa, joten ympyrä sulkeutui jossain määrin tämän historiallisen pallopelin purkamisen myötä. Di Maria oli tervehtynyt avauskokoonpanoon, vaikka toisin epäilin puolitoista kuukautta sitten. Paredes putosi täten luonnollisesti penkille Enkelin tieltä. Ranskan avauksessa ei mitään yllättävää ollut.

Ranska pallollisena vs. Argentiina pallottomana

Ranska vyörynee enimmäkseen laidoilta keskitysralleilla, kuten tapana on ollut silloin, kun Deschamps on neljän alakertaa käyttänyt. Toisena vaihtoehtona ovat sitten selustasyötöt, vaikkei Pogba ole mukana. Marokkoa vastaan Ranskan hyökkäysmuoto oli ajoittain 3-1-4-2, kun Kounde jäi alas "sivutoppariksi" ja Tchouameni oli yksin "topparikolmikon" yläpuolella tekemässä peliä. Hernandez ja Dembele pitivät leveyden, Fofana ja Griezmann olivat välikaistoilla ja Mbappe kavensi Giroudin lähettyville. Välillä toki sekä Mbappe että Hernandez olivat yhtä aikaa laitakaistalla juonimassa, mutta voittomaalissahan Griezmann teki oikeaa välikaistaa pitkin Marokon puolustuslinjassa olleesta aukosta pystyjuoksun, tarjoili Giroudin alapuolelle olleelle Mbappelle takaviistosyötön keskelle ja pallo pomppi lopuksi painottomalta puolelta kaventaneelle Hernandezille, joka viimeisteli akrobaattisesti. Jos Marokon vasempana sivutopparina olisi ollut El Yamiqin sijasta Bosnia-Hertsegovinan Sanicanin, väitän, että maali olisi jäänyt syntymättä, koska MM-karsinnoissa Ranska-peleissä Sanicanin katkaisi kaikki itse maestro Pogban selustasyötöt toisin kuin nyt Varanen pystysyötön ohi liukunut El Yamiq. Pogban ja Kanten ollessa mukana Ranskan hyökkäysmuotohan on ollut monesti enemmän 2-2-6, kun oikeakin laitapakki on nostanut viimeiseen linjaan ja pohjapari jäänyt toppareiden yläpuolelle pyörittämään peliä, mutta välierässä siis Ranska toteutti kuudella pelaajalla hyökkäämisen ja neljällä puolustamisen hieman eri tavoin. Ja muistaakseni Australiaakin vastaan Pavard taisi pelata tuollaista sisäänvedettyä laitapuolustajaa kuten Kounde Marokkoa vastaan tehden vain satunnaisia taustakiertoja.


Ranskan 3-1-4-2 rakenne Marokkoa vastaan. Varane puhkoo kaksi linjaa, Griezmann kirmaa aukosta selustaan, Mbappe liikkuu Giroudin alapuolelta takaviistoon ja Hernandez vasemman laidan leveyspelaajana kaventaa boksiin maalintekoon.

Yhtä kaikki, olettaisin Ranskan aika ajoin finaalissakin hyökkäävän kuudella ja jättävän neljä pelaajaa puolustusvalmiuteen. Joten vastauksena ylläolevaan Okton kysymykseen, varmaankin siis melko samanlainen 4-4-1-1 puolustusblokki Argentiinalta nähtäneen. Messi voisi kävellä Tchouamenin vierellä ja Alvarez sitten paineistaa toppareita sen, minkä ehtii. Keskeltä Enzo ja Paredes voisivat puolustaa eteenpäin aika ajoin Koundeen ja Konateen/Upamecanoon (tai ketkä ikinä Ranskan toppareista terveinä ovatkaan) jättäen samalla Ranskan taskupelaajat Griezmannin ja Fofanan/Rabiotin syöttövarjoon, jottei Alvarezin tarvitse yksin ravata sivuttain koko iltaa. Ja jos Griezmann liikkuisi leveyteen vapaassa roolissaan kuten tapana ajoittain on ollut, Enzo toki voisi seurata häntä sinne kuten Gakpoakin vastaan hän teki. Mac Allister voisi tukea Acunaa/Tagliaficoa siten, että hän vaikkapa kontrolloisi puhtaasti Dembelea ja se mahdollistaisi sitten vasemman laitapakin pelaamisen vähän kapeammalla, jolloin Acuna/Tagliafico voisi puolustaa tarvittaessa eteenpäin välikaistaa pitkin ja estää Griezmannin kääntymisen tai jopa luoda 3v2-ylivoiman Giroudia ja Mbappea vastaan keskelle, jos Ranska vyöryy 3-1-4-2:lla. Tai sitten Mac Allister prässää Koundea ja peittää samalla syötön leveyteen, jolloin Enzo voisi pysytellä välikaistalla Griezmannin varjostajana ja Acuna/Tagliafico on valmiudessa irtoamaan leveyteen kohti Dembelettä, jos Kounde saa kierrätettyä pallon ohi Mac Allisterin. Toisella laidalla jatkanee De Paul ja uurastaa sen 70 minuuttia, kunnes Di Maria tulee tilalle tai sitten tuossa vaiheessa De Paul siirtyy keskelle Paredesin tilalle. De Paul voisi laiturina kuitenkin seurata Hernandezin vaaralliset nousut ja Molina kontrolloida Rabiotia/Fofanaa, jos Mbappe on kaventanut taas keskemmälle. Toki jos Mbappe päivystää välikaistalla ja Ranska hyökkääkin vähän konservatiivisemmin 2-3-5:llä, silloin Molina voi sitten rauhassa keskittyä Mbappeen ja molemmat topparit Giroudiin, mutta veikkaisin kuitenkin Ranskan haluavan joitakin 2v2-tilanteita aikaan boksin reunalle Mbappelle ja Giroudille Romeroa ja Otamendia vastaan. Jos laitapuolustaminen ja kaksinkamppailupelaaminen omalla kenttäpuoliskolla luonnistuu Albicelestelta yhtä hyvin kuin esim. Kroatiaa vastaan, lopputuloksen pitäisi olla suotuisa.


Ranskan hyökkäysmuoto oli sama 3-1-4-2 kuin mm. Marokkoa vastaan. Tietysti tuon voisi välillä tulkita myös 2-3-5:ksi, mutta kyllä Hernandez kuitenkin selvästi operoi wingbackmaisesti toisin kuin Kounde, joka jäi varsinaisten topparien tasolle alemmas eikä tehnyt taustakiertoja kuin vasta toisella puoliajalla tappioasemassa, kun Ranska muovasi ryhmitystään. Dembele piti leveyden oikealla kuten Marokko-pelissä ja Griezmann täytti oikean välikaistan, kun Fofanan korvaaja Rabiot otti paikkansa vasemmalta välikaistalta. Marokko-pelin tapaan Mbabbe ja Hernandez viihtyivät välillä molemmat leveydessä kuten tässä ja välillä sitten Mbappe oli kapeammalla Giroudin lähettyvillä tehden entistä enemmän tilaa Hernandezin nousuille.


Oletukseni Argentiinan 4-4-1-1 puolustusmuodosta ei pitänyt paikkaansa, vaan Scaloni oli muovannut joukkueensa pallottomassa vaiheessa puhtaaseen 4-3-3 muotoon, josta siis yllätyin, mutta nerokas ratkaisuhan se oli. Alkulohkossa Puolaa vastaan Argentiina muistaakseni puolusti samalla muodolla, kun vastustaja rakensi 2-3-2-3 hyökkäysmuodolla, jolloin Argentiinan yläkerta Alvarez-Messi-Di Maria jätti vastustajan topparit auki, mutta merkkasi Puolan ankkurin, laitapakit ja ylemmät keskikenttäpelaajat. Lisäksi Enzo jäi ylimääräiseksi pelaajaksi suojaamaan puolustuslinjaa. Tässä pelissä Di Maria ja Messi laitureina prässäsivät "sivutoppareita" Koundea ja Upamecanoa. Alvarez merkkasi pelintekoalueelta Tchouamenin, joten Hollanti-pelin tapaan vastustajan keskitopparin jalka jätettiin auki. Nyt kyseessä oli van Dijkin asemesta tietysti Varane, jota ei juuri prässätty. Ylemmät keskikenttäpelaajat Mac Allister ja De Paul lähtökohtaisesti tukkivat välikaistoilla pelaamisen Griezmannille ja Rabiotille, kun Enzo oli ankkurina ylimääräinen pelaaja suojaamassa puolustuslinjaa. Puolustuslinjassa oli 4v3-ylivoima, kun laitapakit Molina ja Tagliafico kontrolloivat Mbappea ja Dembelettä sekä toppariparilla Otamendi-Romero oli 2v1-ylivoima Giroudia vastaan. Mielenkiintoista oli se, että Hernandezin Argentiina jätti auki sivurajalle ja häneen iskettiin kiinni vasta, jos Ranska kierrätti pallon vasemmalle sivurajalle.


Tässä Argentiina sai riiston, kun Kounde kierrätti ohi Di Marian, mutta Dembele hukkasi pallon sivurajalla, vaikka Tagliaficon prässi oli hitusen myöhässä eikä tämä ollut ehtinyt edes selkään kiinni.


Kuudennelta minuutilta kuva siitä, kuinka Mbappe on nyt vuorostaan kaventanut selvästi toiseksi kärjeksi keskelle ja Hernandez noussut entistä ylemmäs laidallaan, joten muoto on entistä selvemmin 3-1-4-2 ja arveluni siitä, että Ranska haluaa 2v2-tilanteita Giroudille ja Mbappelle Argentiinan toppariparia vastaan, piti kutinsa. Ongelma oli vain yhä Ranskan kannalta se, että Argentiina ei niitä sallinut, vaan Molina kavensi Mbappen mukana ja on niin lähellä, että kyseessä on pikemminkin 2v1-tilanne Mbappea vastaan Romeron ja Molinan voimin. Kuvassa näkyy myös se, että kun Hernandez nousi, De Paul oli tästä vastuussa ja liikkui välikaistalta kohti leveyttä, jottei Molina jäänyt alivoimaiseksi Mbappea ja Hernandezia vastaan. Samalla Enzon rooli vaihtui ylimääräisestä linjaa suojaavasta pelaajasta Rabiotin prässäämiseen eli De Paulin vapaaksi jättämään mieheen. Tässä tilanteessa Varane ei löydä vapaata syöttösuuntaa, joten hän tyytyy kierrättämään sivuttain ja Argentiina pääsee eteenpäin puolustamalla painamaan Ranskaa syvemmälle kohti omaa maaliaan!


Lopputuloksena Upamecano pelasi pitkän syötön Messin edestä, mutta Argentiinan puolustuslinja voitti pallon.


Tämä kuva on hauska minuuttia aiemmin. De Paul oikein viittelöi Enzolle, että tämä huolehtii Rabiotista, kun hän jo ennakoi syötön Hernandezille. Ja samalla näkyy Giroud-Mbappe -kaksikon 2v3-alivoima toivotun 2v2-tilanteen asemesta.


Upamecano ehti helposti syöttää ohi levänneen Messin, mutta kun De Paul ennakoi ajoissa syötön leveyteen, Hernandez joutui kääntymään kohti omaa maalia takaisin.


16. minuutilla De Paul iski terävimmän prässinsä Hernandeziin ja seurauksena oli jopa positiivinen tilanteenvaihto. Upamecanolla ei ole oikein muita syöttövaihtoehtoja, kun Tchouameni on syöttövarjossa ja Varanelle syöttäminen ei luo mitään etua. Enzo on ajoissa kiinni Rabiotissa, joten De Paul voi hyvillä mielen irrota laitakaistalle.


Hernandez yritti jatkaa ykkösellä De Paulin ohi Rabiotille, mutta syöttö ei mennyt perille. Vastaiskusta De Paul jatkoi liikettään Hernandezin jättämään tilaan ja keskitti, mutta Di Maria valitettavasti viimeisteli katsomoon. Tämä tilanne oli kuitenkin avausjakson Argentiinan puolustuspelisuunnitelman huipentuma, vaikkei maalia tullut.


23. minuutilla puolestaan De Paulin prässi pakotti Hernandezin vaikeaan syöttöön...


.. jonka Argentiinan puolustuslinja raapi jälleen omille. Mbappe oli vaihteeksi 1v2-alivoimainen Romeroa ja Molinaa vastaan, hih.


Mitä tulee Mac Allisteriin, hän oli erittäin kurinalainen Griezmannin kanssa. Ennakoin, että Enzo olisi seurannut Griezmannia kaikkialle kuten Gakpoakin, mutta saman tekikin tosiaan Mac Allister. Esimerkiksi tässä 17. minuutilla kun Griezmann teki aloitteen Tagliaficon selustaan, Mac Allister seurasi juoksun tyynesti eikä Dembele yrittänyt edes syöttää eteenpäin. Loistava pimentäminen johti siihen, että jääkiekkotermein Deschampsin pelitapaesimerkki Griezmann poistui nurmelta jo parikymmentä minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua.


Griezmann toki sentään jaksoi minusta pysyä muodon sisässä melko säntillisesti ja etsiä tiloja sieltä, mutta Rabiot teki saman kuin F. De Jong ja Kovacic eli putosi hakemaan palloa muodon ulkopuolelta päästäkseen peliin kiinni pallokosketuksilla. Näin kauas Enzo ja De Paul eivät häntä lähteneet seuraamaan.


Kun Deschamps ennen taukoa vaihtoi Giroudin ja Dembelen pois, hyökkäysmuoto ei sinällään muuttunut. Mbappe vain siirtyi sentteriksi ja Thuram tuli Mbappen rooliin vasemmalle, mutta yhtä lailla kavensi sieltä aika ajoin keskemmälle, vaikka tässä kuvassa hän laitakaistalla onkin. Kolo Muani puolestaan otti Dembeleen tontin leveydestä oikealla laidalla. Argentiina oli vain niin tiivis ja kaksinkamppailuvoimainen, että Ranskan avausjakson pallonhallinta oli enimmäkseen pallon kierrättämistä vastustajan muodon ulkopuolella.


Samoin toisen jakson alussa Deschampsilla oli vielä luottoa systeemin toimivuuteen pelkillä pelaajamuutoksilla. Ehkä Griezmann putosi ajoittain vähän alemmas palloa vastaan, muttei häneltäkään murtavia syöttöjä Mac Allisterin pihdeistä nähty.


Kun mitään ei juuri kuitenkaan kymmeneen minuuttiin tapahtunut, oli muutosten aika. Kounde nostettiin selvästi ylemmäs operoimaan laitapakki- eikä sivutopparimaisesti. Thuram ja Kolo Muani täyttivät ylätaskut, kun he kavensivat yhtä aikaisesti pois laitapakkien nousujen tieltä. Tchouameni jäi yhä toppariparin yläpuolelle ja välikaistoilla olivat myös edelleen Griezmann ja Rabiot, mutta suurimpana muutoksena siis Thuramin lisäksi myös Kolo Muani alkoi entistä useammin operoida väli- ja keskikaistoilla ja Kounde piti leveyden oikealla. Hyökkäysmuotoa voinee kuvailla 2-3-5:ksi tai jopa 2-1-7:ksi täten. Ehkä tässä kohden Scalonin olisi ollut järkevää siirtyä 5-3-2:een kuten tunnin kohdalla tapahtui myös Australiaa ja Copa American finaalissa Brasiliaa vastaan. Täten Ranskan yläkolmikkoa vastaan olisi saatu selkeä mies vs. mies -asetelma ja Enzo olisi ollut vielä ankkurina ylimääräisenä pelaajana tukemassa, kun laitakeskikentät olisivat prässänneet Griezmannia ja Rabiotia ja wingbackit seuranneet Ranskan laitapakkien nousut. Messi tai Alvarez olisi kävellyt yhä kiinni Tchouamenissa ja toinen prässännyt Ranskan toppariparia alivoimaisena.


Toki sen muutoksen Scaloni teki, että puolustusblokki muuntui tuttuun 4-4-2 muotoon, kun Acuna alkoi seurata Kounden nousuja Di Marian väsähdettyä tunnin kohdalla, mutta jälkiviisaana Di Maria olisi kenties pitänyt ennemmin korvata siis Li. Martinezilla ja ohjeistaa Tagliafico wingbackiksi pimentämään Kounde.


Parikymmentä minuuttia ennen varsinaisen peliajan loppua Griezmann ja Hernandez korvaantuivat Comanilla ja Camavingalla. Camavinga otti yksi-yhteen Hernandezin roolin vasemmalla laitakaistalla nousevana laitapakkina. Coman puolestaan ei tullut operoimaan välikaistalle, vaan leveyteen, joten hyökkäysmuoto oli täten lähempänä tuttua 2-2-6:ta, kun Thuramkin palasi enemmän laitakaistalle ja keskelle jäivät kärkipariksi Mbappe ja Kolo Muani, kun Ranska yritti tarjota heille laitakaistoilta ruokaa laituri-laitapakki -pareilla Thuram-Camavinga ja Coman-Kounde. Rabiot oli pohjaparina Tchouamenin kanssa. Tässä kuvassa toki Thuram ja Kolo Muani ovat hetkellisesti toistensa pelipaikoilla...


... mutta esim. jatkoajan alussa oli toisin eli Thuram leveydessä ja Kolo piikissä. Ja alempaa luonnollisesti Ranska rakensi 2-4-4:llä, kunnes se pääsi syvemmälle, jolloin sitten laitapakit yhtä aikaakin varsinkin tappioasemassa nostivat ylös kohti Argentiinan viimeistä linjaa. Sinälläänhän paluu tutuista tutumpaan hyökkäysmalliin toimi, kun se toi Ranskan tasoihin varsinaisen peliajan lopussa.

Argentiinan muodon sisään pelaamisen vaikeus


Ranska ei pahemmin keskeltä päässyt murtautumaan, kun Argentiina oli tutun tiivis poppoo ja aggressiivinen kaksinkamppailuissa. Ranskan vahvuus ei toki muutenkaan ole ollut muodon sisään eteneminen Deschampsin aikakaudella. Viidennellä minuutilla Alvarezin prässi oli hieman myöhässä Tchouameniin, mutta sen verran hän sai ahdistettua vastustajaa, että tämän syöttö eteenpäin oli hieman hankala. Dembeleen iholla oli heti Tagliafico riistämässä pelivälineen Argentiinalle.


Sitten hypätään jo 25. minuutille. Ranska yrittää tulla vaihteeksi keskeltä, mutta Romero rappaa Giroudia jaloille eikä tämä saa jatkettua palloa jälleen viereen kaventaneelle Mbappelle.


33. minuutilta näyte Otamendin tilannekovuudesta. Tälläkään kertaa Giroud ei saa suojattua pelivälinettä ja ostettua aikaa muille, joten en voi moittia Deschampsia aikaisesta vaihdosta jo ennen taukoa.


37. minuutilla Dembele yrittää kuljettaa muodon sisään, mutta Tagliafico kampeaa hänet irti pallosta. Ja huomioikaa myös jälleen se, että kun Griezmann on ylätaskusta lähtenyt haavoittamaan Tagliaficon jättämää tilaa, Mac Allister on kurinalaisesti seurannut pystyjuoksun!


Minuutin päästä Enzo ja De Paul ovat hetkellisesti toisin päin. Enzo tulee tuplaamaan Mbappen leveyteen ja tämä yrittää syöttää ohi Molinan poimiakseen välikaistalta Rabiotin, mutta Romero puolustaa eteenpäin...


... ja voittaa lopulta maakaksinkamppailun.


Puoli minuuttia myöhemmin Kounde syöttää ohi Di Marian. Griezmann liikkuu pelattavaksi syöttövarjosta, mutta Mac Allister varjostaa yhä häntä ja niinpä yhden kosketuksen kantapääjatko katkesi argentiinalaiskeskikenttäpelaajaan.


Messiaskaan ei laistanut työnteosta alaspäin, vaan tuli auttamaan tässä pallonriistossa Kolo Muanilta.


Toiselta jaksolta muutama näyte vielä. Tässä Ranska kierrätti pallon vapaana olleelle Hernandezille, joka avoimella jalallaan chippasi kohti sentteriksi siirtynyttä Mbappea ennen kuin De Paul ehti sulkemaan tassua.


Mbappe oli kuitenkin giroudmaisesti 1v2-alivoimainen toppareita vastaan ja vieläpä paitsiossa, joten tästäkään hyökkäyksestä ei valmista tullut.


Vaikka Argentiinan intensiteetti laski ottelun edetessä, toppariparilla riitti silti virtaa puolustaa eteenpäin jonkin verran. Tässä Kounde syöttää ohi vastinparinsa Acunan ja poimii vastaantulevan Kolo Muanin, mutta Otamendi seuraa ja rikkoo lopulta.


Jatkoajan alussa Romero puolestaan niittasi Mbappen nurmeen, kun tämä yritti kääntyä muodon sisässä. Tässä kohtaa Ranska tosiaan jo hyökkäsi tutussa 2-2-6/2-4-4 muodossa.


Osion lopuksi pari näytettä siitä, kuinka voitetuista kaksinkamppailuista Argentiina pystyi kääntämään pelin nopeasti pystyyn ja jopa haavoittamaan Ranskaa tilanteenvaihdoissa, vaikka se on yleensä niin hyvä negatiivisissa tilanteenvaihdoissa saamaan vastaiskut katki jo ennen puolta kenttää. Sen Suomikin sai kokea Olympiastadionilla marraskuussa 2021 aika ajoin, kun Ranskan vastaprässi teki Suomen positiivisista tilanteenvaihdoista täyttä tuskaa. Argentiina kuitenkin 35. minuutilla purki upeasti vastaprässin ja siirtyi 2-0 johtoon MM-finaalissa. Mbappe yritti livahtaa ohi Molinan ja häntä tukeneen Romeron, mutta lopulta nämä saivat pysäytettyä haaston.


E. Martinez kiskaisi purkupallon puoleen kenttään. Upamecano voitti ykköspallon ja yritti nopeasti palauttaa pallon pystyyn. Alvarez ja Messi olivat hetkellisesti toistensa paikoilla, joten Alvarez prässäsi täten Upamecanoa ja ahdisti tämän harhasyöttöön.


Molina katkaisi Mbappelle tarkoitetun noston ja poimi painottomalta puolelta keskemmälle kaventaneen Mac Allisterin.


Ranska yritti tutusti nopeasti voittaa pallon takaisin itselleen, mutta Tchouameni puolusti myöhässä eteenpäin ja Mac Allister sai jatkettua pelivälineen Messille, joka houkutteli Varanen pois paikaltaan.


Messias houkutteli molemmat topparit itseensä ennen ulkosyrjäjatkoa Alvarezille. Upamecano lähti kyllä jotenkin hölmösti tuplaamaan Messia, kun Varane oli kuitenkin jo melko lähellä. Niinpä Alvarez jäi täysin auki haavoittamaan toisen topparin jättämää tilaa ja Mac Allister teki pystyjuoksun Varanen jättämään tilaan.


Tchouamenin juoksunopeus kalpeni Mac Allisterille, joka sai erinomaisen pystysyötön Alvarezilta.


Kounde jäi 1v2-tilanteeseen ja lähti peittämään suurempaa uhkaa eli pallollista Mac Allisteria, mutta ennen kuin Jules ehti iholle, Brightonin veijari syötti viereen Di Marialle.


Enkeli jatkoi finaalimaaliputkeaan chippaamalla pallon takakulmaan tarkasti. Argentiina kaksi, Ranska nolla.


Toisen puoliajan alussa puolestaan Romeron katkosta käynnistyi vastaisku. Kounde tavoitteli sentteri-Mbappea, mutta Romero aavisti sen.


Messi oli heti auki linjojen välissä ja jatkoi pallon leveyteen Di Marialle, joka haavoitti Kounden jättämää tilaa.


Varanen kavennettua hidastamaan eteneminen, Di Maria turvautui taka-aluekeskitykseen.


De Paul liittyi hyvin mukaan vastahyökkäykseen ja päätti sen volleyhin Llorisin syliin. Muita näin laadukkaita positiivisia tilanteenvaihtoja Argentiinalta ei nähty, mutta jo yksi tilanteenvaihtomaali oli asia, jota en ennen finaalia uskonut tapahtuvan Ranskan kaltaista vastaprässinippua vastaan.

Leveydestä hyökkääminen


Deschampsin aikakaudella Ranskan pelitapa on viritetty keskityspainotteiseksi, koska ottelusta toiseen se törmää siihen, että vastustaja tukkii keskustan olivatpa he altavastaajia tai eivät. EM-kisoissa ja osin vielä MM-karsinnoissakin pyrkimys oli toki helpottaa kombinaatiopelaamista muodon sisässä 5-2-1-2 pelijärjestelmällä, mutta nyt kun näissä MM-kisoissa sitä ei nähty, oli helppo jälleen olettaa, että Ranskan pääasiallinen murtautumisreitti on leveys ja sitä tukevat ajoittainen selustaan tai muodon sisään pelaaminen. Ja nimenomaan leveydestä Ranska loi tässäkin jalkapallopelissä eniten uhkaa mm. laadullisia ylivoimia hyödyntäen, jos tilanteenvaihtoja ei lasketa. Seitsemännellä minuutilla sinipaidat hakivat ensi kertaa ristipallolla leveydessä jatkuvasti auki ollutta Hernandezia. Syöttäjänä oli Varane, jonka avointa jalkaa Argentiina ei siis prässännyt, joten hän hyödynsi hyvin käytettävissä olleen ajan ja tilan.


De Paul luki kuitenkin ristipallon ajoissa päästen katkoon.


12. minuutilla De Paul oli tavallista kapeammalla ja etäisyys Hernandeziin suuri. Ranska yritti hyödyntää sen Dembelen puolenvaihdolla.


Mutta De Paul ehti viime tingassa ravata ajoissa tukemaan Molinaa, jottei tämä jäänyt alivoimaiseksi.


De Paul ohjasi Mbappen kuljettamaan vain sivuttain. Tämä löysi välikaistalta hetkellisesti Rabiotin, mutta sitten jälleen Romero puolusti eteenpäin mainiosti tukkien tilan ja Rabiotin hätäinen pystysyöttöjatko karkasi päädystä yli.


17. minuutilta tuttu tilanne. Kounde syöttää ohi Enkelin prässin. Tagfliafico irtoaa Dembeleen ja Mac Allister kontrolloi Griezmannin syvyysjuoksun. Roolitus oli kaikille päivänselvää.


Dembele ohitti jalalla Tagliaficon voittaen 1v1-tilanteen, mutta kun Enzo otti huostaansa takaisin alemmas palanneen Griezmannin, Mac Allister kykeni irtoamaan leveyteen myös ja tuplattuna Dembelen keskitys päätyi blokatuksi eikä mennyt koskaan Giroudille asti.


Seuraavalla minuutilla De Paul ehti hidastamaan Hernandezin aiemmin. Mbappe tuli pelaamaan seinän ja Molina jätti sen verran etäisyyttä, että Kylian sai jatkettua syötön De Paulin selustaan.


Tämä hävisi juoksukisan Hernandezille. Romero joutui kaventamaan avuksi ja taklasi myöhässä vapaapotkun arvoisesti.


Griezmannin sivuvapaapotkusta Giroud muuten puski yli maalin, joten leveydestä hyökkääminen tuotti vaarallisen erikoistilanteen tuolla kertaa.


Toisen jakson alussa Upamecano tavoitteli ristipallolla leveyspelaajaa, kun Messiä laiskotti eikä hän jaksanut sulkea avointa jalkaa.


Molina jäi telineisiin hieman Thuramia vastaan, mutta Romero tuli avuksi voittamaan ykköspallon.


Toisen jakson alkupuolella Ranska sitten muutti hyökkäysmuotoaan 3-1-4-2:sta jopa 2-1-7:aan, kun Koundekin alkoi nousta laidallaan. 56. minuutilla Di Maria myikin itsensä 1v1-tilanteessa ennenaikaisella liu'ulla...


... mutta keskitys jäi Mac Allisterin blokkiin.


61. minuutilta seuraava otos. Kuten näkyy, Ranska hyökkää seitsemällä pelaajalla, kun laitapakit ovat yhtä aikaa ylhäällä. De Paul ei jaksanut seurata Hernandezin nousua, joten Molina joutui kaventamaan leveyteen, muttei ehtinyt peittää ajoissa keskitystä 1v1-tilanteessa.


Romero kuitenkin purki pallon Mbappen kanssa paikkoja vaihtaneen Thuramin edestä.


Hetken päästä Tchouameni lähetti ristipallon keskikentän pohjalta kohti Koundea.


Di Maria vuoti toistamiseen 1v1-tilanteessa, mutta Argentiinan onneksi pallo karkasi yli päätyrajan harhautuksen jälkeen. Tämän jälkeen sitten Acuna tulikin sisään.


66. minuutilla Griezmann oli ajelehtinut vasemmalle laidalle. Avausjaksolla hän oli tiukasti sidottu pelipaikkaansa, mutta toisella jaksolla tappiolla rooli oli jälleen hyökkäyssuuntaan tutun vapaa eikä hän lukkiutunut enää oikealle välikaistalle. Molina peitti hieman myöhässä keskityksen 3v3-tilanteesta...


... mutta Otamendi piti etualueella Thuramin kurissa.


Lisäajalla Coman melko tuoreilla jaloilla jallitti eristetyssä 1v1-tilanteessa Acunan...


... mutta keskitys jäi blokkiin. Keskitysten laatu oli ranskalaisilla tavanomaista heikompi loppuottelussa.


Jatkoajalla De Paulin paikalle siirtynyt Enzo prässäsi tuoretta laitapakkia Camavingaa, mutta tämä spurttasi ohitse 1v1-tilanteessa.


Niinpä Enzon roolin ottanut Paredes paikkasi tilanteen pysäyttämällä vastustajan etenemisen varoituksen arvoisesti eikä Camavinga päässyt keskittämään.


Vaihtotoppari Konate nostettiin jatkoajan lopussa kärkeen auttamaan tasoituksen hakemisessa. Kounde chippasikin pelivälineen hänelle eristettyyn 1v1-tilanteeseen Tagliaficoa vastaan.


Vaikka Paredes tuli avuksi, Konate sai raavittua tilanteesta Ranskalle kulmapotkun...


... josta seurasi rangaistuspotku käsivirheen seurauksena ja Mbappe täydensi hattutemppunsa. Argentiina kolme, Ranska kolme.


Vielä ottelun loppuhetkillä Mbappe osoitti taitojaan laitakaistalla vaihdettuaan vaihteeksi paikkoja Thuramin kanssa, jotta hän saisi enemmän pallokosketuksia. Toki tässä oli kyseessä tilanteenvaihto, mutta yhtä kaikki leveydessä ollutta tilaa Ranska käytti hyväkseen ja Mbappe sai jalan auki 1v1-tilanteessa.


Kolo Muani nikkasi niukasti ohi takakulman.


Eikä siinä vielä kaikki, vaan Mbappe veivasi 1v2-alivoimaisena jalkansa auki lisäajan viime hetkillä.


Dybala kuitenkin pelasti Argentiinan pysäyttämällä kuljetuksen vetopaikkaan viime hetkellä. Loppukaneettina voisi todeta, että Argentiina selvisi lopulta aika kuivin jaloin Ranskan yrityksistä haavoittaa sitä leveydestä.

Selustassa olleen tilan käyttö


Yllättävän vähän Ranska lopulta testasi hitaissa hyökkäyksissä Argentiinan puolustuslinjan pitävyyttä selustan puolustamisessa. Pogban syöttötaidolle olisi erityisesti tässä pelissä ollut siis tarvetta. Avausjakson lopussa nähtiin toki jo yksi aloite piikkiin siirretyltä Mbappelta, mutta Varane ei sitä kuitenkaan hoksannut poimia. Pogba olisi antanut määrämittaisen syötön sen sijaan varmasti ja sitten olisi vain ollut siitä kiinni, että olisiko Argentiinan topparipari saanut ojennettua ajoissa jalan pystysyötön eteen.


54. minuutilla Tchouameni nousi syvemmälle Argentiinan kenttäpuoliskolle eikä Alvarez seurannut, joten Tchouameni pääsi syöttämään vapaasti aukosta pystyyn. Hernandez teki leveydestä liikkeen selustaan...


... mutta De Paul hyvin sijoittuneena katkaisi passin. Hän oli tosiaan vastuussa Mbappesta välikaistalla, kun Molina kontrolloi hetkellisesti leveyspelaajaa. Thuram oli vaihtanut paikkoja puolestaan jälleen ahkerasti Mbappen kanssa ollen boksissa kohteena.


Tilanteenvaihdossa Rabiot rappasi ajoissa De Paulilta jalat alta. Tämä oli tuttua Ranskaa, jossa vastustajan vastaisku pysähtyi ennen keskiviivaa.


Seuraava näyte onkin sitten vasta jatkoajan lopusta, koska pari Ranskan ensimmäistä maalia olivat enemmänkin tilanteenvaihdoista syntyneitä eivätkä täten tähän osioon sopivia, koska Argentiina ei niinä hetkinä ollut niin organisoitunut puolustamaan. Tässä Konate potkaisi pomppupallon kohti selustaan ja sinne ampaisi kärkiparista Kolo Muani.


Otamendi hieman nukahti ja potkaisi vielä ohi pallosta.


Martinez kuitenkin otti hradeckymaisen hämähäkkipelastuksen.


Tilanteenvaihdossa Ranskan vastaprässi mureni kolmannen kerran illan aikana pahemmin ja Messi laittoi lopuksi Montielin vauhtiin laidalta Camavingan jättämään tilaan.


Lopuksi Lautaro puski avopaikasta räikeästi ohi maalin. En muista sitä, että milloin viimeksi Ranska olisi vuotanut negatiivisissa tilanteenvaihdoissa niin monesti kuin tässä ottelussa, joten senkin perusteella Argentiina kyllä ansaitsi mestaruutensa.
« Viimeksi muokattu: 06.02.2023 klo 18:54:22 kirjoittanut Salming »
Salming

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #1529 : 06.02.2023 klo 18:51:37

Argentiina pallollisena vs. Ranska pallottomana


Argentiina rakensi alhaalta tutusti 2-3-2-3 muodossa. Toinen vaihtoehto olisi ollut turnauksessakin useammassa pelissä käytetty 3-1-4-2. Enzo oli ankkurina samassa tasossa kuin laitapuolustajat Molina ja Tagliafico. De Paul ja Mac Allister toimivat linkkeinä yläkolmikolle Di Maria-Alvarez-Messi. Ennen peliä oletin, että Alvarez-Messi-Di Maria olisi ennemminkin ollut tuon yläkolmikon järjestys vasemmalta oikealle alhaalta avatessa, mutta toisin siis oli.


Ranskan prässivastuiden hahmottamisessa kesti aikansa finaalia seuratessa. Kuva voi olla sekava, mutta sen voi avata pala kerrallaan. Ensinnäkin, puolustuslinjaan Ranskalle jäi 4v3-ylivoima Argentiinan yläkolmikkoa vastaan. Messillä ja Enkelillä oli leveydessä 1v1-tilanteet laitapuolustajia vastaan ja Alvarez oli keskellä 1v2-alivoimaisena toppariparia vastaan. Argentiinan keskikenttäkolmikon Ranska pitkälti peilasi siten, että Rabiot vartioi De Paulia, Tchouameni Mac Allisteria ja Griezmann prässäsi Enzoa. Laiturit olivat puolestaan hyvin kapealla ja ensisijaisesti estivät Argentiinan toppariparia syöttämästä välikaistoja pitkin ylemmille keskikenttäpelaajille De Paulille ja Mac Allisterille, jotka olivat siis käytännössä kahden tulen välissä, kun yläpuolella olivat Ranskan laiturit ja alapuolella pohjapari Rabiot-Tchouameni. Giroudin tehtävä oli prässätä toppareista Romeroa tai jos korkeaan prässiin ei ollut järkevää lähteä, hän peitti vain syöttöä Enzolle. Griezmann puolestaan Enzon merkkaamisen lisäksi auttoi Giroudia siten, että hänen vastuullaan oli sulkea Otamendin jalka, kun Argentiina kierrätti pallon tälle. Tavallaan siis Giroud ja Griezmann vuorottelivat sen suhteen, että kumpi prässää toista topparia ja kumpi huolehtii keskellä Enzosta. Ja mitä tulee vielä Ranskan laitureihin, nämä pomppasivat kapealta leveyteen prässäämään Argentiinan laitapuolustajia vain silloin, kun vastustaja kierrätti pelivälineen näille. Muutoin Mbappe ja Dembele olivat kapealla tosiaan peittämässä syöttöjä muodon sisään. Summa summarum, Ranskan muoto korkealta prässätessä oli numerotermein lähinnä 4-2-3-1.


Tässä kuvassa näkyy hyvin se, että Argentiinalle jäi vapaaksi kerrallaan usein toinen toppari ja molemmat laitapuolustajat. Giroud prässää Romeroa, joten Griezmann kipittää perässä Enzoon ja Otamendi saa jäädä vapaaksi. Samoin laitapakeille kierrättämisen Ranska sallii, kun Mbappe ja Dembele ovat molemmat kapealla. Tuo mahdollisti yhtenä yksityiskohtana myös sen, että Tchouameni saattoi välillä jättää Mac Allisterin juuri Dembelen vastuulle hetkellisesti ja suojata itse vain puolustuslinjaa ylimääräisenä pelaajana, jolloin Ranskalla oli aika ajoin alhaalla jopa 5v3-ylivoima.


Vielä parempi otos hetkellisestä 5v3-ylivoimasta alhaalta. Toppariparin Upamecano-Varane ei tarvitse puolustaa eteenpäin, kun Tchouameni hiostaa Alvarezia, koska Dembele on kapealla kiinni Mac Allisterissa. Mutta heti kun Dembele irtoaisi kohti Tagliaficoa, Tchouameni liikkuisi takaisin Mac Allisteriin. Ja tosiaan tässä kuvassa myös Griezmann ennakoi syötön Otamendille, jolloin hän irtoaa Enzosta kohti topparia ja Giroud palaa Romeron luota kiinni Enzoon, jottei Argentiina pystyisi ainakaan tämän kautta pelaamaan. Rabiot puolestaan varjostaa tutusti De Paulia.


Topparit joutuivat palauttamaan pallon aina E. Martinezille asti, kun prässi tehosi.


Messi oli juuri liikkunut pois Hernandezin pihdeistä luomaan keskelle Alvarezin kanssa ylivoimaa Tchouamenia vastaan, mutta Martinez kiskaisikin pallon suoraan Hernandezille ja Ranska pääsi vuorostaan pelin päälle. Paremmalla havainnoinnilla prässinpurku olisi voinutkin onnistua.


Argentiina yritti purkaa prässiä mm. siten, että Mac Allister houkutteli Tchouamenia leveämmälle tehden tilaa samalla Alvarezille pudota palloa vastaan toppareiden ulottumattomiin...


... mutta esim. tässä Romeron syöttö karkasi aina Messille asti ja Upamecano irtosi tuplaamaan tämän Hernandezin avuksi voittaen ykköspallon ilmassa tylysti kääpiöltä.


Yksi tapa korkean prässin ohittamiseen oli myös suoraviivainen selustaan pelaaminen Alvarezille. Tässä Giroud nukahti hetkeksi ja heti kun Enzo sai tassunsa auki keskikentän pohjalla, hän lähetti pystysyötön.


Topparipari piti 2v1-ylivoiman turvin City-kärjen kuitenkin aisoissa.


Tappioasemassa Ranska aktivoitti prässiään siten, että Mbappe nousi prässäämään Romeroa, jolloin Argentiinalla ei enää ollut vapaata topparia, mutta toisaalta Hernandez joutui irtaantumaan Messistä tukeakseen korkeaa prässiä ja estääkseen Molinaa avaamasta ilmaiseksi peliä sivurajalta. Samalla tietysti Upamecano tiivisti Messiin ja jätti Varanen 1v1-tilanteeseen Alvarezia vastaan.


Vaikka Hernandez oli myöhässä, Romeron syöttö oli epätarkka eikä Molina saanut sitä haltuun, joten Ranska sai rajaheiton.


Kun Giroud ja Dembele vaihdettiin ulos 40. minuutilla, Mbappen rooliksi piikissä jäi ravaaminen yksin toppareiden välillä. Laiturit Thuram ja Kolo Muani saivat ohjeeksi prässätä aktiivisemmin laitapuolustajia kuin alkuperäiset laiturit Mbappe ja Dembele pelin alussa. Keskikentällä mikään ei sinällään muuttunut kuin se, että Griezmann ei enää pomppinut toiseen toppariin kuten pelin alussa, vaan pysytteli kiinni Enzossa pitkälti. Rabiot seurasi yhä De Paulia ja kuvan ulkopuolella Tchouameni hiillosti sitten Mac Allisteria.


Griezmann ei ollut vielä tässä sisäistänyt sitä, että Mbappe kyllä ravaisi toppareiden välillä, vaan ennakoi liiaksi syöttöä Otamendille, joten Romerolle jäi väylä poimia Enzo keskeltä.


Enzo ehti kääntyä ja jakaa ristipallon Di Marialle Argentiinan haluamaan laadulliseen ylivoimatilanteeseen, mutta niistä myöhemmin lisää.


Kuva toisen jakson alusta. Mbappe tosiaan ravaa toppareissa ja Griezmann pysyttelee Enzossa. Laiturit ovat valmiiksi paljon lähempänä Argentiinan laitapakkeja kuin ottelun alussa. Rabiot ja Tchouameni pohjalla peilaavat täten entistä selvemmin 1v1-tilanteissa De Paulin ja Mac Allisterin, jotka eivät olleet enää niinkään kahden tulen välissä, vaan heille oli vähän helpompi pelata Ranskan muodon sisään ainakin negatiiviseen peliasentoon.


Kun Ranska vaihtoi kahteen kärkeen, prässimuoto oli silloin 4-4-2, mutta pohjaparissa Tchouameni jäi porrastetusti alemmas, kun Rabiot otti ylempää kiinni. Tuo on tuttu tapa silloinkin, kun pohjaparina on ollut Kante-Pogba. Kahdella kärjellä pelatessa Mbappen ei tarvinnut hoitaa molempia toppareita, kun Kolo Muani tuli avuksi. Thuram hoiti vasemmalla Molinan ja Rabiot nosti kiinni Enzoon. Coman puolestaan prässätessään Tagliaficoa yritti samalla jättää Mac Allisterin syöttövarjoon. Tchouameni puolestaan odotteli Argentiinan kukkupalloja puolustuslinjan edessä kiinni Alvarezissa.


Kun Ranska pääsi tasoihin, jatkoajalla sitten prässi oli vähän maltillisempi 4-2-3-1 jälleen. Kolo Muani putosi Mbappen alapuolella merkkaamaan ankkurin ja Mbappe juoksi taas yksin toppareiden välillä. Fofana korvasi Rabiotin ja otti tämän alkuperäisen roolin De Paulin vartioijana. Tchouameni palasi Mac Allisterin vartijaksi ja laiturit olivat ajoittain vähän kapeammalla kuten Thuram tässä vasemmalla puolella.


Puolen kentän rakenteluvaiheessa Argentiina käytti niin ikään tuttua 2-3-5 hyökkäysmuotoa, mutta välierään verrattuna yläviisikko oli Di Maria-Mac Allister-Alvarez-Messi-Molina, kun Kroatiaa vastaan molemmat laitapakit olivat yhtä aikaa ylhäällä ja keskimmäisessä tasossa pelkästään kk-pelaajia (Enzo-Paredes-De Paul), mutta tässä pelissä keskimmäisen tason muodostivat enimmäkseen Tagliafico, Enzo ja De Paul. Tagliafico ei tietysti ihan niin mielellään tue hyökkäyksiä kuin Acuna, joten sikäli hän oli hyvä valinta tasapainottamaan vasenta laitaa, jossa oli hyökkäävä Di Maria.


Ranskan puolustusmuoto omalla kenttäpuoliskolla muistutti lähinnä 4-1-4-1:tä.


Kroatiaan verrattuna erilaista oli se, että oikea laituri Dembele ei pasalicmaisesti kontrolloinut leveyspelaajaa oikealla laidalla ja valunut valmiiksi puolustuslinjaan viidenneksi pelaajaksi, vaan hän lepäsi välikaistalla ja oli valmiudessa vain prässäämään Tagliaficoa. Täten Kounden vastuulle jäi kahden tulen väliin jääminen. Hän oli lähtökohtaisesti kapealla kontrolloimassa alapuolelta välikaistan Mac Allisteria, mutta jos Argentiina kierrätti pallon Di Marialle, sitten Kounde irtosi puolustamaan leveyttä. Jos tilanne oli sellainen, ettei Koundella ollut mahdollisuutta irrota leveyteen Mac Allisterin vuoksi, niinä hetkinä yleensä sitten Dembele kirmasi alemmas puolustamaan Di Mariaa. Griezmann ja Rabiot olivat välikaistoilla peittämässä syöttöjä ylätaskuihin Mac Allisterille ja Messille. Rabiot toki myös paineisti yhä De Paulia. Tchouameni puolestaan suojasi keskellä puolustuslinjaa ankkurinomaisesti ja peitti syöttöjä Alvarezille. Ranskan vasemmalla laidalla Hernandez operoi kuten Kroatian Sosa eli laitapakkina oli vastuussa leveyspelaajasta, joka tässäkin pelissä oli Molina.


Tässä Argentiina pääsi Molinan kautta pelaamaan muodon sisään ylätaskuun Messille, mutta Tchouameni tuli hyvin tuplaamaan tämän Upamecanon avuksi.


Mbappe ei hirveästi prässännyt Romeroa, vaan lepäsi dembelemaisesti ja lähinnä peitti syöttöjä muodon sisään välikaistalla hiipparoiden De Paulin lähettyvillä. Giroud puolestaan keskellä muodossa puolustettaessa jätti hänkin topparit auki ja pysytteli kiinni Enzossa, joten siksi tämä joutui ajoittain putoamaan toppareiden väliin hakemaan pallokosketuksia.


Tässä on vartin kohdalta kuva. Kun ennen peliä oli mietinnässä se, että kuka hoitaa Mbappen vastaisku-uhan, se lankesi enimmäkseen De Paulille, mutta Molina harkitsi kyllä nousunsa aika tarkkaan, joten voi sanoa, että välillä Argentiinan rakentelumuoto oli 2-3-5:n sijaan ehkä lähempänä jopa vähän konservatiivisempaa 2-4-4:ää. Mbappe puolustettiin käytännössä 1,5 pelaajalla eli jatkuvasti hänen lähellään oli De Paul ja Molina sitten sijoittui hieman puoliväliin.


Toisaalta ei Argentiinaa huimannut välillä nostaa molempia laitapakkejaan ylös yhtä aikaa tässäkään pelissä (kuten ei siis välierässäkään), jolloin rakentelumuoto oli aika ajoin myös 2-2-6. Tämänhän Scaloni esitteli jo reenipelissä Arabiemiirikuntia vastaan ennen MM-turnauksen alkua, mutta erona silloiseen De Paul ei noussut linjojen väliin, vaan jäi alanelikkoon oikean laitapakin asemesta.


83. minuutilta kuva siitä, kuinka Coman valui railakkaammin puolustuslinjaan toisin kuin avausjaksolla Dembele. Täten Di Marian vaihtopelaaja Acuna ei päässyt esimerkiksi tässä keskittämään vapaasti.


Ja tosiaan vähän ylempänä puolustusmuoto oli se 4-4-2 Argentiinan 2-3-5:tä vastaan.

Sekalaisia tilanteita

1. puoliaika


Jo ottelun alussa Argentiinalta nähtiin kaksi sen suosituinta murtautumistapaa eli 1v1-tilanteen luonti leveyteen ja selustan käyttö. Samoja tapojahan nähtiin mm. Hollantia ja Kroatiaa vastaan rutkasti. Tässä rajaheittotilanteessa Messi on kaventanut oikealta välikaistalta lähemmäs pallollista laitaa ja saanut syötön linjojen väliin. Hän jatkaa pelivälineen Di Marialle laadulliseen ylivoimatilanteeseen, joita Argentiina tälle tutusti halusi saada aikaan, mutta tässä pelissä tosiaan poikkeuksellisesti vasemmalle laidalle oikean sijasta. Kenties Scaloni oli scoutannut, että Hernandezin laidalta ei Ranskaa kuitenkaan ole niin helppo haavoittaa, joten Enkeli siirrettiin siksi Dembelea ja Koundea vastaan. Toki myös menetyksen sattuessa Mbappe ei sitten välittömästi olisi pallossa kiinni painottoman puolen laiturina, vaan Molina ehtisi entistä paremmin palaamaan alemmas ja auttamaan De Paulia tähtihyökkääjän kaitsemisessa.


Suoraan juoksusta annettu keskitys 1v1-tilanteesta ei omia löytänyt sillä kertaa.


Rabiotin voittama ykköspallo putosi De Paulille. Alvarez teki jatkoliikkeen topparien selustaan ja De Paul chippasi kohti tyhjää tilaa.


Viimeistely-yritys vaikeasta asennosta Upamecanon häiritsemänä ei kuitenkaan aiheuttanut vaaraa Llorisille.


Neljännellä minuutilla Romeron jalkaan ei kohdistu tosiaankaan Mbappen prässiä, joten hän hyödyntää sen ja poimii ristipallolla Enkelin. Kounde jättää Mac Allisterin Varanen vastuulle ja irtoaa leveyteen.


Dembele tällä kertaa tosin kirmasi tukemaan Koundea, kun haltuunotto korkeaan syöttöön oli hankala. Tuplattuna Di Maria viisaasti palautti pallon vapaaksi jääneelle Tagliaficolle eikä riskeerannut menetystä.


Hetken päästä Enzo yritti ankkurina poimia muodon sisästä ylätaskusta omalta paikaltaan Mac Allisterin, kun Giroud oli hetkeksi antanut hänelle tilaa. Syöttö oli kuitenkin löysä ja Griezmann katkaisi sen.


Enzo kuitenkin vastaprässäsi pallon heti takaisin argoille ja Alvarez levitti leveyteen Di Marialle.


Di Maria ohitti Kounden.


Keskitys kaarsi pakan läpi De Paulille saakka. Tämä tykitti kuudentoista reunalta kaukolaukauksen, jonka Varane blokkasi kulmapotkuksi. Onnistuneesta haastosta seurasi siis edes jotain hyvää.


14. minuutilla Upamecano puolusti jo toistamiseen hieman myöhässä eteenpäin välikaistaa pitkin ja Messi ehti kääntyä 10-alueella. Romeroon ja Otamendiin verrattuna Upamecano oli paljon heikompi estämään kääntymisiä boksin ulkopuolella. Di Maria teki hänelle tyypillisen juoksun laitapuolustajan selustaan, mutta Kounde hyvin sijoittuneena katkoi Messin lirusyötön. Melko klassinen murtautumisyritys tämäkin. Di Maria on hieno pelaaja, jolle voi pelata 1v1-tilanteen joko jalkaan tai juoksukilpaan.


21. minuutilla Argentiina sai rangaistuspotkun. Se hyökkäsi vaihteeksi jopa 2-2-6 muodolla. Romero kierrätti pallon De Paulille, johon iski myöhässä Mbappe. Giroud puolestaan nukahti jo toistamiseen Enzon pimentämisessä ja tämä teki itsensä pelattavaksi ylimpien prässilinjojen väliin isoon tilaan.


Mac Allister löytyi seuraavaksi vapaana 10-alueelta. Hän oli välikaistalla, joten Koundenkin piti olla siksi kapealla ja jättää leveyspelaaja Dembelen vastuulle. Kounde ei kuitenkaan saanut tökättyä palloa pois vastustajansa jalasta, vaan Mac Allister jatkoi viereen Alvarezille.


Alvarez jatkoi pallon leveyteen Enkelille, joka veivasi alaspäin heikon lenkin eli Dembelen vipuun päätyrajalla.


Laadullinen ylivoimatilanne tuotti rankkarin, kun Dembele kopautti hölmösti lopuksi jaloille takaa päin.


Messias ei erehtynyt, vaan viimeisteli varmasti oikeaan alakulmaan. Argentiina yksi, Ranska nolla. Ennen peliä tekemästäni ennustuksesta saanee edes hieman internetglooriaa, vaikka Hernandezin sijasta rankkarin aiheuttikin Dembele ja Di Maria ei suinkaan ollut vaihtomies:

Finaaliennustukseni on, että Di Maria tulee vaihdosta sisään parikymmentä minuuttia ennen loppua ja siihen asti maaliton loppuottelu ratkeaa, kun Enzo F. saa hetkellisesti Griezmannia/Tchouamenia vastaan jalkansa auki ja lähettää ristipallon Hernandezin selustaan. Olympia- ja maanosavoiton ratkaissut Di Maria voittaa tuoreena juoksukisan, Hernandez rikkoo takaapäin boksissa vuotaen ensi kertaa kunnolla turnauksessa pallottomana ja Lionel Messi jatkaa pudotuspelien maaliputkeaan iskemällä rangaistustäplältä 1-0 voittomaalin. :)


28. minuutilla nähtiin välierästä tuttu rotaatio, jossa Molina jäi alemmas ja hänen sijastaan Messi käväisi leveydessä.


Tämä kykeni lukumääräisestä alivoimatilanteesta huolimatta raapimaan Argentiinalle kulmapotkun. Hernandez pysäytti miehensä etenemisen toki kliinisesti, joten sikäli tosiaan Di Marian peluuttaminen toisella laidalla oli viisaasti, koska hänellekin olisi voinut käydä näin useasti.


31. minuutilla De Paul pyörähti taitavasti ohi Rabiotin prässin. Romero antoi syötön ehkä vähän ahtaaseen rakoon, mutta se ei haitannut. Maailmanluokan suoritus.


Ja kun Argentiina eteni hyökkäyskolmannekselle, Messi haki tutusti Di Mariaa juoksupallolla, mutta syöttö karkasi kulmalipulle saakka eikä hyökkäyksestä tullut sen valmiimpaa lopulta.


34. minuutilla Argentiina vyöryy vaihteeksi 2-3-5:llä. Giroud irtosi prässäämään Romeroa jättäen samalla hyvin Enzon varjoon, mutta Mbappe ei jaksanut seurata De Paulia.


Molina liittyy mukaan hyökkäykseen tuomaan leveyden, joten muoto muuntuu 2-2-6:een. Messi lähettää välikaistalta jälleen yhden puolenvaihdon lisää Enkelille.


Tagliafico vei pystyjuoksullaan Dembeleen mukanaan, joten Kounde jäi entistä eristetymmäksi Di Mariaa vastaan eikä pysynyt kyydissä mukana.


Di Maria ei ampunut heikommalla jalallaan, vaan siirsi vastuun Messille, joka lopulta törmäsi umpikujaan.


Juuri ennen kuin Ranska teki ensimmäiset vaihtonsa, Argentiinalla oli vielä käytössään aina vapaa toppari peliä avatessa. Ennen kuin Griezmann ehti Otamendiin kiinni ja Giroud palata Enzoon, Otamendi päätti poimia Di Marian leveydestä.


Kounde ryntäsi itsensä ulos ja joutui rappaamaan jalat alta, mutta selvisi varoituksetta laadullisesta alivoimatilanteesta tuolla kertaa.


Viimeinen avausjakson tilannenosto on 42 minuutin jälkeen. Tämä kuva taisi ollakin jo jossain määrin aiemmin läpikäyty, mutta Mbappe tosiaan siirrettiin piikkiin ravaamaan topparien välillä. Muistio ei ollut vielä mennyt perille Griezmannille, jonka olisi pitänyt vain pysytellä kiinni Enzossa, mutta hän ennakoi syöttöä liiaksi Otamendille ja Enzo jäi auki keskikentällä. Romero löysi väylän syöttää ohi Mbappen ennen kuin tämä ehti iholle.


Fernandez ei aikaillut, vaan lähetti heti juoksupallon Di Marialle Kounden selustaan. Tämä jäi taas kahden tulen väliin.


Tchouameni otti kontrollin Mac Allisterista hienosti. Lisäksi Kounde selvitti tämän 1v1-tilanteen mainiosti.

2. puoliaika ja jatkoaika


Toinen jakso alkoi vuorostaan vaihteeksi selustahau'lla laadullisen ylivoimatilanteen luonnin sijasta. Mac Allister yllätti Kounden ja lähti pystyjuoksuun, mutta Enzon nosto karkasi Llorisille saakka.


58. minuutilla Ranska oli vaihteeksi houkuteltu ensin sen vasemmalle laidalle, kunnes De Paul lähetti ristipallon kohti Di Mariaa.


Kounde selvitti ykköspallon ilmassa eikä eristettyä 1v1-tilannetta syntynyt.


Kakkospallo kuitenkin jäi Di Marialle ja Alvarez teki välittömän selusta-aloitteen.


Upamecano kuitenkin pysyi riittävän lähellä ohjaten Alvarezin laukomaan melko pienestä kulmasta. Lloris torjui etualakulmaan suuntautuneen maanuoliaisen helposti, mutta tässäkin näytteessä yhdistyivät laadullisen ylivoimatilanteen luonti ja selustan haavoitus eli Argentiinan bravuurit Scalonin aikakaudella.


59. minuutilla Ranska hidasti Argentiinan vastaiskun laidalle, mutta Kounde vuoti vaihteeksi 1v1-puolustamisessa Di Mariaa vastaan.


Tämän syöttö löysi taka-alueelta Messin.


Oikean jalan laukaus oli kuitenkin vaisu ranskalaisten ympäröimänä mennen oikealta ohi maalin.


64. minuutilla Kolo Muani prässäsi myöhässä Tagliaficoa, joka poimi Ranskan puolustuslinjan edestä 3v4-asetelmasta Alvarezin, joka putosi vastaan irti Varanesta. Mainiosti purettu prässi.


Jälleenkään Upamecano ei uskaltanut olla riittävän lähellä Messiä estääkseen pudotuksen välittömästi. Hernandez oli kuitenkin taustalla varmistamassa selustan, joten Upamecano olisi täten voinut olla vuohen selässä kiinni.


Näin kauas hän sitten joutui lähteä seikkailemaan paikaltaan eikä silti saanut suljettua vasuria, jolla Messi petasi tuoreelle Acunalle ensimmäisen 1v1-tilanteen Koundea vastaan.


Tchouameni tukki laitapakin ja topparin välistä rakoa, joten Acuna päätti sitten poimia muodon sisästä Mac Allisterin välikaistalta oman haaston sijaan. Ihan OK valinta tuokin, kun kerrankin muodon sisässä oli joku muukin kuin Messi auki.


Mac Allister pujotteli taitavasti kolmen pelaajan keskeltä läpi.


Sitten hän petasi Acunalle uuden 1v1-tilanteen, mutta tämä aikaili taas sen verran, että Tchouameni ehti liikkua tukemaan Koundea, joten Acuna palautti pallon Messille.


Tämä lähti pelaamaan seinää Mac Allisterin kanssa ja sitten haavoittamaan selustaa.


Ranskan onneksi kuitenkin Tchouameni oli hereillä ja ehti seinäsyöttöön ennen Messiä. Upamecano oli jälleen vähän myöhässä eikä saanut suljettua Mac Allisterin yhden kosketuksen jatkoa. Monipuolinen hyökkäys Argentiinalta, jossa pyrittiin etenemään vuorotellen eri tavoin. Ensin leveydestä, sitten keskeltä, sitten uudelleen leveydestä ja lopuksi keskeltä selustaan pelaten. Maailmanmestaruuden arvoista pallonliikuttelua, sanon minä.


71. minuutilla Argentiina yritti vyöryä jälleen vasemmalta laidalta. Mac Allister irtosi ylätaskusta Kounden selustaan, jonne Acuna pallon syötti 1v1-tilanteesta, mutta Tchouameni seurasi kurinalaisesti juoksun. Coman valui vielä luomaan lukumääräisen ylivoiman, joten oli keksittävä toinen reitti murtautumiseen.


Giroud ei tosiaan ollut enää askissa varjostamassa Enzoa. Niinpä tämä oli auki boksin reunalla ja Messi poimi hänet, kun hetkellisesti piikissä Mbappen kanssa ollut Thuram putosi kohti pallollista Messiä jättäen sen sijaan Enzon auki. Kolo Muani oli tässä tilanteessa hetkellisesti puolestaan vasen laituri ja tappiolla Mbappe jäi roikkumaan ylös vastaiskun toivossa.


Sisäsyrjäsijoitus suuntautui kuitenkin Llorisin syliin. Kaukolaukaukset yhtenä murtautumiskeinona olivat silti Argentiinan työkalupakissa tässäkin ottelussa kuten mm. Meksikoa vastaan alkulohkossa.


74. minuutilla Alvarez yritti vaihteeksi iskeä Ranskan selustaan, mutta Upamecano pysyi tälläkin kertaa riittävän kintereillä. Rabiot antoi metrin verran liikaa tilaa De Paulille, jonka tämä heti hyödynsi.


Upamecano pärjäsi juoksukisoissa alaspäin tosiaan hyvin, mutta eteenpäin puolustaminen ei finaalissa vakuuttanut.


Sitten käsittelyyn Ranskan 2-1 kavennusmaali. Toisella puoliajalla tosiaan Ranska alkoi entistä enemmän uhata Argentiinan selustassa ollutta tilaa. Hitaissa hyökkäyksissä se ei niinkään tulosta tuonut, mutta tilanteenvaihdoissa kylläkin. Molina tavoitteli rajaheiton jälkeen syötöllään ohi Thuramin Messiä, mutta vaihtolaitapakki Camavinga piti miehensä kurissa siten, että hän sijoittui syöttölinjalle tarkasti ja katkaisi passin.


Ranskahan oli tässä kohdin jo vaihtanut 4-4-2:een. Kärkiparista Mbappe jatkoi ykkösellä pallon Otamendin selustaan, jonne kirmasi Kolo Muani. Romero ei ehtinyt täten edes vastaprässätä Mbappea, mutta toki isompi ongelma Argentiinalle oli se, että pelaajat, joiden piti olla vastuussa Mbappesta tilanteenvaihdoissa, olivat molemmat oikealla sivurajalla tuossa kohdin eli Molina ja De Paul. Siten ehkä toisaalta Romeron olisi pitänyt ymmärtää olla lähempänä Mbappea eikä varmistamassa alhaalla 2v1-ylivoimaa Kolo Muania vastaan. Pystysyöttö olisi jäänyt antamatta, jos Romero olisi lukenut tilanteen paremmin.


Loppu on historiaa. Otamendi yksinkertaisesti hävisi 1v1-tilanteen härkämäistä, mutta elastista Kolo Muania vastaan.


Mbappe sijoitti rangaistuspotkun aivan tolpan juureen eikä Martinez saanut sitä kiinni. Argentiina kaksi, Ranska yksi.


Hetkeä myöhemmin Otamendi katkaisi pystysyötön, kun Ranska yritti uudelleen pelata ilmassa selustaan.


Messi putosi kärkiparista palloa vastaan.


Mutta Ranskan vastaprässi toimi tuolla kertaa ja he saivat vuohen pysäytettyä ennen keskiviivaa toisin kuin avausjaksolla. Vaikka siis aiemmin parjasin sitä, että harvinaisen monesti Ranskan vastaprässi vuoti negatiivisissa tilanteenvaihdoissa, kyllä se myös kertaalleen toimi entiseen malliin, kun tuoreilla jaloilla kehissä ollut Coman "takakarvasi" aikailleelta Messiltä pelivälineen tylysti pois jalasta.


Mac Allister hidasti Comanin, mutta Rabiot oli auki keskellä.


Rabiot chippasi pallon alueelliseen ylivoimatilanteeseen Mbappelle ja Thuramille, jotka olivat vaihteeksi taas vaihtaneet paikkoja.


Mbappe voitti leveydessä ykköspallon Molinaa vastaan.


Ja ennen kuin Romero ehti tulla luomaan 2v2-tilanteen, Thuram jatkoi seinäsyötön selustassa olleeseen tilaan.


Mbappe viimeisteli briljantisti volleyn takakulmaan, kun Molina jäi telineisiin. Argentiina kaksi, Ranska kaksi.


84. minuutilla Messi menetti pallon toistamiseen. Sillä kertaa Camavinga riisti pelivälineen miehensä jalasta. Hernandezhan ei tähän tapaan laitapakkina seurannut Messiä muodon sisään, vaan jätti tämän Upamecanon vastuulle, mutta tuore Camavinga jaksoi ravata perässä ja tökkäsi lopulta nahkakuulan jalasta pois.


Thuram kavensi laidasta keskemmälle ja samalla Mbappe lähti haavoittamaan Molinan takana ollutta tilaa.


Argentiinan onneksi Mbappen keskitys leveydestä leijaili rahtusen yli Kolo Muanin pään. Tällä oli mukava pituusylivoima Tagliaficoa vastaan taka-alueella. Kun selustaan ei suoraviivaisesti ollut tilaa iskeä, Ranska nojautui tutusti keskitykseen.


Lisäajalla Messi putosi hakemaan palloa alhaalta eikä Camavinga lähtenyt seuraamaan häntä näin kauas.


Aikansa pyörittyään ja vastustajia iholleen houkuteltuaan Messi poimi tutusti painottomalle puolelle eristetyn Acunan pystyjuoksun. Samahan toistui monesti mm. Puolaa vastaan.


Mutta Coman tosiaan oli Dembeleä hanakkaampi valumaan alas eikä Kounden täten tarvinnut irrota kapealta leveyteen. 1v1-haasto ei tulosta tuottanut.


Lisäajan lopussa Lloris joutui venymään vielä paraatipelastukseen. Messi putosi taas vähän etäämmälle Camavingasta saadakseen ottaa syötön rauhassa haltuun.


Tämä tai Tchouameni ei ehtinyt enää peittämään kaukolaukausta, mutta Lloris oli mies paikallaan.


Jatkoajan alussa Argentiina houkutteli vaihteeksi Ranskan muotoa sen vasemmalle laidalle ennen kuin Fernandez poimi ristipallolla eristetyn Acunan.


Coman ei ehtinyt juosta peittämään keskitystä, mutta topparit pitivät Alvarezin kurissa.


104. minuutilla näyte Argentiinan illan parhaasta murtautumisesta keskeltä vastustajan muodon sisään. Käytössä on nyt 2-2-6 hyökkäysmuoto ja tosiaan ennen kisoja Arabiemiirikuntia vastaan sillä Argentiina sai sahattua vastuksensa kätevästi nippuun muutamaan otteeseen. Nyt kun De Paul oli jo vaihdossa ja Paredes ankkurina, Enzo oli noussut kuudenneksi pelaajaksi linjojen väliin. Messillä oli useampi syöttövaihtoehto lähellä.


Tämä syötti Mac Allisterille, joka antoi seinäsyötön Tchouamenin jättämään tilaan.


Samalla Lautaro haavoitti Varanen jättämää tilaa tehden selusta-aloitteen ja Messi jatkoi hänelle pelivälineen ykkösellä.


Viimeistely kesti liiaksi ja Upamecano ehti liukua eteen. Tämä spurttasi taas erinomaisesti kohti omaa maalia siis höntyiltyään ensin pois paikaltaan eteenpäin puolustettaessa.


Päätösvartin aluksi Fofana ei jaksanut sulkea Enzon jalkaa. Montiel teki aloitteen Camavingan selustaan. Samanlaisia pystyjuoksuhan Molina teki Hollantia vastaan pyrkien pääsemään 1v1-juoksukisoihin dimaria- ja acunamaisesti, joten Argentiinalle oli tosiaan oleellista se, että turnauksen edetessä myös pari muutakin pelaajaa Di Marian lisäksi kykeni haavoittamaan vastustajan laitapakkien/wingbackien takana olleita tiloja, jolloin hyökkääminen oli ennalta-arvaamattomampaa ja siten hankalammin puolustettavaa. Tällä kertaa pystysyöttö vain karkasi Llorisille saakka.


Vihoviimeinen läpikäynti on tietysti Argentiinan 3-2 maalista. Kyseessä oli Leo Messin viimeinen MM-lopputurnausosuma. Lloris avasi pitkän maalipotkun puoleen kenttään. Lautaro voitti ykköspallon ja lopulta peliväline jäi keskikentällä Argentiinalle. Thuram sulki myöhässä vastinparinsa Montielin oikean jalan ja tämä nosti pelivälineen viimeiseen linjaan.


1v2-alivoimasta huolimatta Lautaro voitti taas ykköspallon toppariparia vastaan. Camavinga tuijotettuaan vain palloa hukkasi samalla kontrollin Messistä. Fofanakaan ei seurannut kurinalaisesti Enzoa, joka oli auki keskellä, vaan jäi ratkaisevat viisi askelta jälkeen.Lautaro jatkoi liikettään toppareiden selustassa olleeseen tilaan ja Enzo jatkoi sinne seinän kolmannelle. Lloris pysäytti ensimmäisen laukauksen, mutta kakkospallossa ei ollut puolustajia mailla eikä halmeilla, kun Upamecano päätti juosta oman maalin sisään saakka jostain syystä ja Varane ei ehtinyt seisovilta jaloilta ajoissa oman maalin eteen. Kertakaikkisen kauniisti sahattu maali, jossa Lautaron pari voitettua ykköspalloa olivat avainasemassa ja sen lisäksi sitten vaihtopelaajat Camavinga ja Fofana hukkasivat miehensä negatiivisessa tilanteenvaihdossa. Argentiina kolme, Ranska kaksi.
« Viimeksi muokattu: 06.02.2023 klo 18:59:19 kirjoittanut Salming »
Tango Rosario

Poissa Poissa


Vastaus #1530 : 29.03.2023 klo 20:04:53

Argentiina höntsäili maaottelukierroksella juhlatunnelmissa ensin 2–0-voiton Panamasta remontoidulla Monumentalilla ja murskasi eilen futiskääpiö Curaçaon 7–0 Santiago del Esterossa ottelussa, jonka liput myytiin loppuun vähän yli minuutissa ja jossa maininnan arvoista oli Messin sadas maaottelumaali.

Kisoista on nyt yli kolme kuukautta aikaa, mutta voisi nyt vielä/viimein vaivautua sanomaan asiasta jotain. Finaalin käsikirjoitus noudatteli turhankin paljon vuotta 1986, ja Messin jatkoaikamaali olisi sopinut Hollywood-tyyliseksi ratkaisuksi. Rankkarivoitot tuntuvat usein antikliimakseilta, mutta tässä tapauksessa se menettelee, kun sellainen nähtiin kaikkien aikojen finaalin päätteeksi. Ajattelin aina, että Argentiina ei voisi voittaa mestaruutta ilman todellista huippumaalivahtia tai ainakaan ns. voittavaa veskaria, jollainen aiemmillakin mestareilla on yleensä ollut (Buffon, Casillas, Neuer), ja nyt sellainen oli. Kisathan olivat Argentiinalle jättipotti, kun pääpalkinnon lisäksi joukkue keräsi kaikki henkilökohtaiset palkinnot. Lisäksi ennestään hyvä rankkaritilasto parani vielä lisää, ja maa on nyt Kroatian ohella ainoa, joka on voittanut kaksi pilkkukisaa kahdessa eri turnauksessa. Argentiina nousi myös välierän jälkeen MM-kisojen maratontaulukossa kolmanneksi ohi Italian. Vielä ennen vuoden 1978 kisoja se oli vasta kymmenennellä sijalla edellään mm. Ruotsi ja sellaiset menneet suuruudet kuin Neuvostoliitto ja Jugoslavia.

Ennen kisoja tuntui, että tämä olisi kenties viimeinen realistinen mestaruusmahdollisuus pitkään aikaan, ennen kaikkea Messin poistumisen takia, mutta myös siksi, että maan pelaajatuotanto vaikutti viime vuosina hyytyneen. Tulevaisuus ei näytä nyt niin synkältä kuin muutama vuosi sitten, ja Messikin jatkaa vielä jonkin aikaa, veikkaan että ainakin ensi vuoden Copaan asti. Seuraavat MM-kisatkin ovat jo kolmen vuoden kuluttua, mutta lähellä neljääkymppiä jokainen vuosi painaa entistä pahemmin, eikä Messille joka tapauksessa mitään ratkaisijan roolia voi enää kaavailla, vaikka sellainen ihme nähtäisiinkin, että mies vielä Pohjois-Amerikan kisoihin ilmestyisi. Toisaalta olisi myös mielenkiintoista nähdä, mitä aidosta joukkuepelistä saataisiin aikaan, kun peli ei keskittyisi yhteen yksilöön. Argentiinalla on ollut paha tapa takertua yhteen pelastajaan, ja Maradonan jälkeen maassa kärsittiin pitkään krapulasta, joka parani lopulta sillä, että saapui uusi Messias, mutta ihmeitä ei tapahdu jatkuvasti. Italian ja Saksan konttauskin osoittaa, että mestaruus ei ole mikään tae tulevasta. Parit edelliskisat ovat osoittaneet, että mahdollisten menestyjien joukko on laajentunut ja jalkapallon perinteiset suurmaatkin saanevat vastaisuudessa tottua ajatukseen, että pokaalien nostelut ovat sukupolvikokemuksia ja hyvin harvinaista herkkua.

Täytyy vielä nostaa esiin viiden vuoden takaa ihan erilaisista tunnelmista JiiPeen tietäjät tietää -tyyppistä visionäärisyyttä. Analyysihan ei ole teknisesti niin erikoinen, mutta ketjun yleiseen pessimismiin nähden se erottuu kirkkaasti joukosta. Omat viestinikin tuolta heijastelevat yleisesti pessimististä sävyä, vaikka eivät sentään ole pahimmasta päästä.

Täältä tänään tähän.


« Viimeksi muokattu: 29.03.2023 klo 22:35:05 kirjoittanut Tango Rosario »
Incrível

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: Los gurús del real de madrid


Vastaus #1531 : 18.12.2023 klo 11:58:34



Vuosi sitten. Tuoppi
-fox

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Suomalaiset euroopassa. Argentiina


Vastaus #1532 : 18.12.2023 klo 18:40:30



Vuosi sitten. Tuoppi

Täällä kanssa vuoden takaiset fiilistelyt menossa. Tuoppi Ylos
winnie

Poissa Poissa


Vastaus #1533 : 29.02.2024 klo 12:31:38

Laittakaa järjestykseen Tevez, Higuain, Aguero ja Lautaro?

Olin ajatellut että järjestys olisi kutakuinkin tuo, mutta enpä tiedä, Lautaro nostaa osakkeita koko ajan.
Jinete

Poissa Poissa


Vastaus #1534 : 29.02.2024 klo 12:44:35

Laittakaa järjestykseen Tevez, Higuain, Aguero ja Lautaro?

Olin ajatellut että järjestys olisi kutakuinkin tuo, mutta enpä tiedä, Lautaro nostaa osakkeita koko ajan.

Agüero, Higuaín, Lautaro, Tévez

Agüero, Tévez, Lautaro, Higuaín

Lautaro, Agüero, Higuaín, Tévez
Ianway

Poissa Poissa


Vastaus #1535 : 29.02.2024 klo 16:01:36

Eka on aakkosjärjestys ja viimeinen ikäjärjestys nuorimmasta vanhimpaan, mutta mikä keskimmäinen on?
Jinete

Poissa Poissa


Vastaus #1536 : 29.02.2024 klo 16:58:57

Eka on aakkosjärjestys ja viimeinen ikäjärjestys nuorimmasta vanhimpaan, mutta mikä keskimmäinen on?

Pituus lyhimmästä pisimpään.
tunde

Poissa Poissa


Vastaus #1537 : 19.04.2024 klo 18:04:22

Dibu pitää ranskalaiset taskussaan myös seurajoukkuepuolella. Copan mahdollisia pilkkuskaboja varten kaveri on onnistunut luomaan itselleen melkoisen pilkkuspesialistin maineen.
Okto

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Barca


Vastaus #1538 : 28.04.2024 klo 10:50:44

Enzo Fernandez käynyt leikkauksessa, mutta yrittää kuntoutua Copaan. Aikataulu on aika tiukka eikä avauksen paikka ole selkeä ilman pelituntumaa.

Messi alkaa olla taas parhaassa iskussaan kohti kisoja. Viimeiseen kolmeen peliin 5 maalia ja 3 syöttöä. Reisivamma alkaa olla takanapäin ja motivaatio jälleen kohdallaan.
Ben

Paikalla Paikalla


Vastaus #1539 : 28.04.2024 klo 11:01:31

Enzo Fernandez käynyt leikkauksessa, mutta yrittää kuntoutua Copaan. Aikataulu on aika tiukka eikä avauksen paikka ole selkeä ilman pelituntumaa.

Messi alkaa olla taas parhaassa iskussaan kohti kisoja. Viimeiseen kolmeen peliin 5 maalia ja 3 syöttöä. Reisivamma alkaa olla takanapäin ja motivaatio jälleen kohdallaan.


Kyllähän se Messi taitaa vetää vielä seuraavat MM-kisat, kun ei ole enää kuin 2 vuotta aikaa. Alkaa siltä vaikuttaa, että himmailee osan seurajoukkuekaudesta ja sitten alkaa pikkuhiljaa tosissaan keskittyä kun maajoukkueturnaukset lähenevät. Ei ole kropalle niin kuluttavaa.


Itse olen varovasti miettinyt, että näinköhän ura venyisi vielä jotenkin 2030 MM-kisoihin asti, jossa voisi vaihdosta kentälle tulevana vetää sen Argentiinassa pelattavan MM-ottelun, mutta sinne nyt on vielä matkaa.
toksikko

Poissa Poissa


Vastaus #1540 : 28.04.2024 klo 18:16:21

^Voisihan tuo varmaan höntsäillä kotikaupunkinsa kasvattiseurassaan jokusen vuoden, mutta 2030 on kuuden vuoden päässä ja miehellä olisi ikää 43. Pelasihan Zlatankin tosin vielä viime vuoteen asti. Maajoukkuepaikka ei ihan helposti enää kuitenkaan irtoaisi, eikä yhtä kisapelaajaa voi uhrata pelkän kunnianosoituksen takia.
Jinete

Poissa Poissa


Vastaus #1541 : 28.04.2024 klo 20:29:20

^Voisihan tuo varmaan höntsäillä kotikaupunkinsa kasvattiseurassaan jokusen vuoden, mutta 2030 on kuuden vuoden päässä ja miehellä olisi ikää 43. Pelasihan Zlatankin tosin vielä viime vuoteen asti. Maajoukkuepaikka ei ihan helposti enää kuitenkaan irtoaisi, eikä yhtä kisapelaajaa voi uhrata pelkän kunnianosoituksen takia.

Tää viesti lienee väärässä topikissa.
nptuomin

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: TPS, ManU, Argentiina, PeU-Basket, PuMu


Vastaus #1542 : 15.06.2024 klo 09:41:18

Viimeisessä harkkapeiissä ennen Copaa Argentiina kaatoi Guatemalan 4-1. Messi ja Martinez tekivät 2 maalia mieheen. Tai no itseasiassa Martinez teki myös sen vastustajan ainoan maalin.

Kahdella maalillaan Messi nousi kaikkien aikojen tilaston jaetulle kakkospaikalle 108 maaliin.
« Viimeksi muokattu: 15.06.2024 klo 09:43:19 kirjoittanut nptuomin »
Ianway

Poissa Poissa


Vastaus #1543 : 15.06.2024 klo 19:11:31

Joukkue Copaan nimetty. Correa varmaan merkittävin putoaja ja Dybala ei vissiin kuntoutunut ajoissa?


Arqueros: Dibu Martínez, Franco Armani y Gerónimo Rulli.

Defensore: Gonzálo Montiel, Nahuel Molina, Cristian Romero, Germán Pezzella, Lucas Martínez Quarta, Nicolás Otamendi, Lisandro Martínez, Marcos Acuña y Nicolás Tagliafico.

Volantes: Guido Rodríguez, Leandro Paredes, Alexis Mac Allister, Rodrigo de Paul, Exequiel Palacios, Enzo Fernández y Giovani Lo Celso.

Delanteros: Ángel Di María, Valentín Carboni, Lionel Messi, Alejandro Garnacho, Nicolás González, Lautaro Martínez y Julián Álvarez.

 
Sivuja: 1 ... 61 [62]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa