FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
14.09.2024 klo 21:47:20 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1] 2 ... 81
 
Kirjoittaja Aihe: EURO2020 B-lohko: Suomi - Belgia 21.6.2021 klo 22, Gazprom Arena, Pietari (Yle)  (Luettu 47928 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Salming

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


: 19.06.2021 klo 18:00:57



EURO2020 B-lohko: Suomi - Belgia 21.6.2021 klo 22, Gazprom Arena, Pietari (Yle)

-


Erotuomari: Felix Brych (GER)
Avustavat erotuomarit: Mark Borsch ja Stefan Lupp (GER)
Neljäs erotuomari: Davide Massa (ITA)
Viides erotuomari: Stefano Alassio (ITA)
VAR-erotuomari: Marco Fritz (GER)
Avustavat VAR-erotuomarit: Christian Dingert (GER), Christian Gittelmann (GER) ja Kevin Blom (NED)
UEFA-erotuomaritarkkailija: Mehmet Ilgaz (TUR)
UEFA-delegaatti: Artur Azaryan (ARM)

Mahdolliset avauskokoonpanot ja vaihtomiehet:

Belgia 5-2-3

Eden Hazard 10 - Michy Batshuayi 23 (Lukaku 9, Benteke 20) - Jeremy Doku 25 (Mertens 14, Trossard 24)
Axel Witsel 6 (Dendoncker 19, Praet 26) - Kevin De Bruyne 7 (Tielemans 8, Vanaken 17)
Yannick Carrasco 11 (T. Hazard 16) - Thomas Vermaelen 3 (Vertonghen 5) - Dedryck Boyata 4 - Jason Denayer 18 (Alderweireld 2) - Nacer Chadli 22 (Meunier 15)
Thibaut Courtois 1 (Mignolet 12, Sels 13)

Suomi 5-3-2

Teemu Pukki 10 (Forss 26, Lappalainen 21) - Joel Pohjanpalo 20 (Jensen 9)
Glen Kamara 6 (Kauko 19) - Tim Sparv 14 (Schüller 11, Lam 16) - Robin Lod 8 (Valakari 24, Taylor 7)
Jere Uronen 18 (Hämäläinen 15) - Daniel O'Shaughnessy 3 (Väisänen 5) - Paulus Arajuuri 2 - Joona Toivio 4 (Ivanov 25) - Jukka Raitala 22 (Alho 17, Soiri 13)
Lukas Hradecky 1 (Joronen 12, Jaakkola 23)

Jalkapallon Euroopan mestaruuskilpailujen 2020 B-lohkon päätöskierros pelataan maanantaina 21. kesäkuuta. Belgia isännöi Pietarin mahtavalla Krestovskin stadionilla Suomea ja samaan aikaan Kööpenhaminassa Parkenilla Venäjä ja Tanska kohtaavat erittäin merkittävässä jalkapallopelissä. Luvassa on upea ilta sekä paikan päällä että television ääressä. Hienot otteluparit kerta kaikkiaan.

Ensimmäisellä kierroksella Belgia kaatoi selkeästi Venäjän 3-0. Lukaku maalasi kahdesti päästyään karkuun selustaan ja välissä Meunier viimeisteli irtopallon verkkoon rangaistusalueella. Suomi puolestaan haki avausottelussaan dramaattisten vaiheiden jälkeen 0-1 vierasvoiton Kööpenhaminasta Pohjanpalon taka-aluepuskulla Urosen bravuurikeskityksestä. Toisena ottelupäivänä Venäjä kukisti Suomen 1-0 Miranchukin upealla sijoituksella takayläkulmaan. Belgia puolestaan nousi 1-0 tappiolta 1-2 vierasvoittoon Parkenilla, kun tauolla sisään tullut De Bruyne keräsi 1+1 tehot toisella jaksolla alustaen yhdessä Lukakun kanssa T. Hazardin 1-1 tasoituksen ja tehden myöhemmin itse Lukakun ja Hazardien esityöstä kauniilla vasemman jalan pommilla voittomaalin etualakulmaan.

Ennen kisojen alkua pohdin jo mielessäni, miltä Belgian kokoonpano voisi tässä pelissä näyttää. Valintani avaukseen olivat tuolloin mielessäni Courtois, Chadli, Denayer, Boyata, Alderweireld, Castagne, Witsel, De Bruyne, E. Hazard, Batshuayi ja Doku. Ajattelin, että alakerrassa lepäävät aloittavat wingbackit (Meunier ja T. Hazard) ja Vertonghen, jolloin kokoonpanoon nousisivat Castagne, Chadli ja Boyata, jolloin Denayer siirtyisi vasemmaksi toppariksi. Keskikentällä ajattelin, että Tielemans-Dendoncker kaksikko saa lepovuoron ja Witsel tekisi paluun loukkaantumisen jälkeen kokoonpanoon. Samoin ajattelin, että De Bruynea kokeiltaisiin Witselin parina keskikentän keskellä, koska he pelasivat yhteen MM-kisoissakin näyttävästi. Tuohon pohdintaan vaikutti myös se, että ajattelin Martinezin haluavan antaa De Bruynelle pelituntumaa hänen oletettavasti missattuaan avauskamppailun. Samoin Suomen tiivistä muotoa vastaan olisi tarvetta luovuudelle. Lisäksi mietin, että kun E. Hazard pelasi Kroatiaa vastaan harjoituspelissä kymmenen minuuttia, hän ei olisi avauksessa kahdessa ensimmäisessä pelissä, mutta ehtisi kahdessa viikossa sellaiseen vireeseen, että hän kapteenina avaisi Suomea vastaan. Toisella laidalla olisi Mertensiä tuuraamassa superjuniori Doku ja keskellä kakkoskärki Batshuayi, jotta Lukakulle jäisi virtaa pudotuspeleihin.

Kun nyt tarkastelen tuota kirjoittamatonta ennustusta, se näyttää osuvan aika hyvin. Aloitetaan maalista. Courtoisin uskoisin pelaavan Suomea vastaan, koska hän pelasi MM-kisoissakin Englantia vastaan lohkon päätöskierroksella B-miehistön takana. Mignolet on toki vaihtoehto, mutta veikkaan Courtoisin jatkavan maalissa, koska Belgia maailman rankingykkösenä ei halua hävitä ja ykkösmaalivahti on aina ykkösmaalivahti.

Mitä tulee puolustukseen, Castagne olikin Martinezin valinta aloittavaksi wingbackiksi Venäjää vastaan eikä Meunier, mutta tämä on kuitenkin pelannut jo vajaat kaksi täyttä ottelua, kun Castagne loukkaantui Venäjää vastaan avausjaksolla ja turnaus jäi kesken silmäkuoppavamman vuoksi. Niinpä Meunieria Belgian on nyt pakko lepuuttaa Suomea vastaan, jotta hän olisi iskussa pudotuspeleissä. Muutoin hän tai Castagne olisi varmasti avannut Suomea vastaan. Nyt valinta tulee olemaan Chadli, jonka piti olla tässä pelissä vasen wingback, mutta koska Meunieria on tosiaan pakko lepuuttaa, Chadli on varmasti oikea wingback. Tästä päästäänkin siihen, että kenet Belgia laittaa vasemmaksi wingbackiksi? Se on suurin kysymysmerkki mielestäni, koska Meunierin tavoin T. Hazardia pitää nyt lepuuttaa hänen pelattuaan jo isot minuutit. Chadli olisi ollut luonnollinen korvaaja ilman Castagnen loukkaantumista. Minulla on kutina, että Martinez peluuttaa Carrascoa vasempana wingbackina tässä ottelussa, koska hänet otettiin Tanskaa vastaan vaihtoon jo tunnin jälkeen eikä T. Hazardin tai Chadlin lisäksi oikein muita vaihtoehtoja vasemmalle ole. Carrasco oli MM-kisoissa aloittava wingback ja nyt hän saa sillä pelipaikalla tilaisuuden näyttää Martinezille tuoretta osaamistaan ennen tosipelejä. Pohdin myös sitä, että voisiko vaihtopelaajista Trossard olla yksi mahdollinen vasen wingback, mutta luulen kuitenkin, että Carrasco on pakko nyt uhrata lepovuoron kustannuksella avaukseen vasemmalle.

Mitä tulee toppareihin, Vermaelen lienee avauksessa kuten Martinez jo ilmoitti lehdistötilaisuudessa. Boyata varmaan myös palaa avaukseen keskimmäiseksi toppariksi. Vertonghen huilaa varmasti ja eiköhän Alderweireldkin ole lepovuorossa, vaikka aiemmin olin vielä sitä mieltä, että hänen murtavaa oikeaa jalkaansa Belgia tarvitsisi Suomen muodon hajottamiseen, mutta ylempänä on luovuutta ihan riittävästi ja Alderweireld on ehkä jopa tärkein toppari, joten hänen pitää olla virkeä jatkopeleissä. Niinpä Denayer lienee sitten se kolmas toppari, vaikka Dendonckerkin on yksi mahdollisuus. Dendonckerin lepovuoron puolesta puhuu kuitenkin se, että hän on avannut keskikentällä molemmat pelit ja jos Witselille nyt vielä tapahtuu jotain takapakkia, Dendoncker on tosipeleissä avauksessa keskikentällä eikä häntä siksi sovi rasittaa liikaa Suomea vastaan. Samalla jos avaava topparikolmikko on Vermaelen-Boyata-Denayer, Martinez saa lisää informaatiota siitä, kuka heistä on avauksessa pudotuspeleissä Alderweireldin ja Vertonghenin kanssa.

Witsel saikin jo puoli tuntia pelituntumaa Tanskaa vastaan ja nyt avauksesta hän saa sitä lisää. De Bruyne puolestaan toden teolla missasi avauspelin ja käänsi Tanskaa vastaan pelin kulun kolmessa vartissa. Martinez ilmoittikin jo, että myös KDB on avauksessa Suomea vastaan ja koska ennakoin yläoksille jo aiemmin Hazardia ja Dokua, olen melko varma, että tässä pelissä De Bruyne ei pelaa yläkolmikossa, vaan Witselin rinnalla keskikentän keskustassa. Kapteeni Hazard puolestaan aiemman päättelyketjuni perusteella oli jo merkittynä avaukseen tähän peliin ja Martinez vahvisti saman, kun peliaika vaihdostakin on ollut nousujohteista. Kroatia-pelin kymppiminuuttisen jälkeen hän pelasi 20 minuuttia Pietarissa ja puoli tuntia Tanskaa vastaan. Lisäksi uskon tosiaan yhä, että aiemmat pelit levännyt Doku tulee nyt tuoreilla jaloilla ja Belgian rikkaan miehen Pyry Soirina avaukseen, koska hänen harhautusarsenaalistaan ja terävyydestään on varmasti Belgialle hyötyä Suomen matalan blokin murtamisessa. Lukakua pidän melko varmana huilaajana, koska Batshuayin pitäisi olla riittävä kärki Suomea vastaan. Summa summarum, aiemmin ennakoimaani yläviisikkoa ei ole tarpeen muuttaa, mutta alakertaan tullee pakolliset pari muutosta hiljaiseen ennustukseeni. Pieni mahdollisuus on toki olemassa, että De Bruyne avaisikin yläkolmikossa Hazardin ja Batshuayin rinnalla ja tuolloin varmaankin Praet olisi Witselin vierellä keskikentällä.

Mitä tulee Suomeen, Sparvin on palattava avaukseen, koska Tanska-pelistä on kuitenkin kulunut yhdeksän päivää, kun pallo potkaistaan liikkeelle maanantai-iltana. Eiköhän polvi ole hiljalleen taas pelikunnossa. Muihin muutoksiin en ainakaan tällä hetkellä keksi perusteita, kun omissa on soinut vain kertaalleen, joten puolustuslinjaan tuskin kosketaan ja Kamara-Lod kaksikko kuuluu myös avaukseen kärkiparista puhumattakaan.

Suomea on käsitelty jo niin moneen otteeseen, että tyydyn tässä avausviestissä vain lyhyesti kertaamaan Suomen ja Belgian välisen keskinäisen historian ja käymään sen jälkeen läpi Belgian pelaamista.

Suomen ja Belgian keskinäinen historia

Suomi ja Belgia ovat kohdanneet tulkinnasta riippuen 11 tai 13 kertaa. Jos olympiajoukkueen olympiakarsintaottelut lasketaan mukaan, kohtaamisia on 13. Vuoden 1986 ja 1987 olympiakarsintaottelut päättyivät Ratinassa 0-2 ja Liegessä 1-0 eli Belgia voitti molemmat ottelut. Muista 11 maaottelusta Belgia on voittanut kolme, hävinnyt neljä ja pelannut neljästi tasan. Suomi on siis niskan päällä keskinäisissä kohtaamisissa, kun unohdetaan maajoukkueen rinnalla toimineen olympiajoukkueen pelaamat kaksi ottelua.

Ensimmäinen keskinäinen ottelu pelattiin 1953. 25. toukokuuta Olympiastadionilla lopputulos oli 2-4. Kyseessä oli MM-karsintaottelu. Suomen molemmat maalit teki Kalevi Valdemar Lehtovirta. Samojen karsintojen vierasottelu Brysselissä päättyi 2-2 tasapeliin. Viisitoista vuotta myöhemmin maat olivat taas vastakkain MM-karsinnoissa. Olympiastadionilta Belgia haki 1-2 vierasvoiton ja kotonaan se höykytti Suomea 6-1.

Seuraava virallinen maaottelu maiden välillä käytiin vasta vuonna 1999 eli 31 vuotta myöhemmin. Brüggessa käyty ystävyysottelu päättyi Suomen 3-4 vierasvoittoon. Johansson teki kaksi maalia. Muut maalintekijät olivat Wiss ja Lehkosuo. Kaksi vuotta myöhemmin pelattiin ystävyysottelu Finnair Stadiumilla. Suomi voitti Helsingissä 4-1. Forssell, Kolkka, Litmanen ja Tihinen olivat maalintekijät. EM-karsinnoissa vuoden 2008 EM-kisoihin Suomi ja Belgia olivat samassa lohkossa. Vuonna 2007 6. kesäkuuta Suomi voitti Belgian 2-0 Johanssonin ja Eremenko Juniorin maaleilla. Ottelu muistetaan toki paremmin huuhkajasta, joka liihotti pelikentällä pakottaen tuomarin keskeyttämään ottelun toviksi, kun se vieläpä laskeutui Belgian maalin yläriman päälle. Tuosta tapahtumasta juontuu maajoukkueen lempinimi Huuhkajat. Vierasottelu Brysselissä päättyi maalittomaan tasapeliin.

Vuonna 2010 ystävyysottelussa Veritaksella Suomi nappasi 1-0 voiton Porokaran osumalla. Seuraavan vuoden helmikuussa sama mies onnistui maalinteossa, kun tuloksena oli 1-1 tasapeli ystävyysottelussa Gentissä. Viimeisin keskinäinen kohtaaminen Backen aikakauden maaottelu kesäkuulta 2016, kun Suomi sparrasi Belgiaa ennen EM-kisoja. Lopputuloksena oli 1-1 tasapeli Belgian noustua loppuhetkillä tasoihin Lukakun osumalla. Suomen maalin teki K. Hämäläinen. Tuon ottelun kentällä käyneistä pelaajista mukana ovat yhä Hradecky, Raitala, Arajuuri, Toivio, Sparv, Pohjanpalo, Kauko ja Lam. Belgialta kisoissa ovat mukana Courtois, Vermaelen, Vertonghen, Alderweireld, Denayer, Lukaku, Witsel, E. Hazard, De Bruyne, Batshuayi, Benteke ja Mertens.

Neljästä ensimmäisestä keskinäisestä ottelusta Belgia voitti siis kolme ja kertaalleen pelattiin tasan, mutta seitsemän viimeisestästämaaottelusta Suomi ei ole hävinnyt yhtäkään, vaan voittanut niistä neljä ja kolmesti on pelattu tasan. Keskinäisten otteluiden maaliero on Belgialle niukasti 20-19.

Sitten vihdoin itse asiaan. Kuten Tanskan ja Venäjän, myös Belgian pelaamista on ollut mahdollista tarkkailla erityisen huolellisesti jo puolentoista vuoden ajan, joten on aika tehdä yhteenveto sen tekemisistä tuona ajanjaksona. Olen tehnyt huomioita 15 eri ottelusta ja toki jo MM-kisoissa 2018 pääsin nauttimaan yhden pelin verran paikan päällä sen tarjoamasta jalkapalloviihteestä, kun Tunisia kukistui 5-2 Moskovassa alkulohkon toisessa ottelussa. Havainnot on tutusti jaoteltu neljän eri pääotsikon alle: Belgia pallollisena vs. Suomi pallottomana, Suomi pallollisena vs. Belgia pallottomana, tilanteenvaihdot ja erikoistilanteet.

Belgia pallollisena vs. Suomi pallottomana

Belgia rakentaa alhaalta 3-4-2-1 muodolla. Tuo seikka on pysynyt samana jo useamman vuoden paitsi Tanska-pelin toisella jaksolla Belgia käytti 3-4-1-2 muotoa, kun De Bruyne tuli keskelle valeysiksi ja Carrasco-Lukaku kaksikko oli hänen yläpuolellaan. Belgia hyödyntää kolmioita ja tulee maitse vastustajan prässin ohitse, mutta oletettavasti Suomi vetäytyy suosiolla puoleen kenttään 5-3-2 muotoon, joten Belgian pelinavaamista alhaalta ei varmaankaan testata kuin staattisissa maalipotkutilanteissa. Oletettavasti tuolloin Suomi jättää Belgian wingbackit auki ja merkkaa yläviisikkonsa voimin keskeltä topparit ja keskustan kaksikon. Keskikentän kolmikosta joku nousee Suomen kärkiparin väliin merkkaamaan Belgian keskimmäisen topparin ja kaksi muuta keskikenttäpelaajaa peilaavat Belgian keskustan kaksikon. Wingbackit jäänevät alas luomaan 5v3 ylivoiman Belgian yläkolmikkoa vastaan. Toki toinen heistä voi nousta ylemmäskin, jolloin alas jäisi silti 4v3 ylivoima ja Belgian wingbackeista vain toinen olisi auki vapaana pelaajana. Venäjää vastaan tuollainen lähestymistapahan toi paitsiomaalin ottelun avausminuuteilla.

Avaus-, rakentelu- ja murtautumisvaihe hitaasti hyökäten:


Belgian paperiryhmitys on vakiintunut viime vuosina 3-4-2-1:ksi. Alhaalta se avaa peliä 3-4-3 mallilla, jossa topparikolmikko jää tietysti alas. Seuraavassa tasossa ovat wingbackit sekä kaksi keskustan keskikenttäpelaajaa. Ihannekokoonpanossa alhaalla ovat Vertonghen, Boyata/Vermaelen/Kompany ja Alderweireld. Witsel ja De Bruyne ovat puolestaan itseoikeutetut keskikenttäpelaajat keskustassa. Wingbackeina pelaavat useimmiten oikealla Meunier ja vasemmalla T. Hazard. Tässä Venäjää vastaan pelatussa ottelussa kuitenkin toppareina olivat Vermaelen, Alderweireld ja Boyata sekä oikeana wingbackina Castagne.


Ylhäälle jäävä kolmikko pelaa melko kapealla siten, kärkipelaaja on tietysti pääosin keskiakselilla ja hänen vierellään puolitiloissa ovat kaksi sisälle kaventanutta laituria, jos niin voi sanoa. Lukaku on tietysti ykköskärki ja puolestaan E. Hazard sekä Mertens operoivat omilla puolillaan noilla välikaistoilla lähes jatkuvasti oli pelitilanne mikä tahansa, joten suosittelen jo nyt näin tekstin alussa painamaan mieleen tässäkin kuvassa näkyvät Mertensin ja E. Hazardin sijoittumiset puolitiloissa/välikaistoilla.


Belgian pelaamisessa pallollisena merkittävää on se, että se kykenee muodostamaan kolmioita siten, että pelaajien väliset etäisyydet eivät kasva liiaksi. Lisäksi kolmioita voidaan muodostaa useilla eri tavoilla. Tässä kuvassa on esiteltynä avausvaiheen kolmiot eli laitimmaiset topparit, wingbackit ja sitten keskustan kaksikko muodostavat pari kolmiota, joiden avulla tulla pois vastustajan prässin alta. Vasemmalla laidalla Vermaelen on pallossa ja häntä auttavat Witsel sekä T. Hazard. Toisella puolella puolestaan Castagne-KDB-Alderweireld on yksi kolmikko.


Vermaelen ei voinut pelata Witselille tai T. Hazardille, joten hän kierrätti nopeasti toiselle puolelle, jossa Alderweireldilla on heti kaksi yhtälaista syöttövaihtoehtoa De Bruynen ja Castagnen muodossa.


Kun pallo saadaan keskiviivalle asti, mukaan kuvioon astuvat välikaistoilla operoivat Mertens ja E. Hazard, jotka eivät missään nimessä karkaa pystyjuoksuihin linjan taakse, vaan tulevat vastaan auttamaan wingbackia ja keskikenttäpelaajaa. Vasemmalla laidalla Hazardit ja Witsel muodostavat yhden kolmion ja oikealla laidalla puolestaan Mertens, KDB ja tässä tapauksessa Castagne, kun Meunier ei ollut käytettävissä. Tässä kuvassa Venäjä peittää niin hyvin, että T. Hazard joutuu vain palauttamaan alas, mutta vastustajan prässi saadaan kyllä hajalle, kun palloa liikutetaan tarpeeksi usein sivurajoille. Lukaku puolestaan on keskellä sitomassa vastustajan topparit itseensä puolustuslinjassa.


Yksi huomioitava asia avaamisvaiheessa on myös se, että Witsel-KDB kaksikko juoksee pyyteettä suuria kilometrimääriä tehdessään itsensä pelattavaksi vastustajan ylimmän prässilinjan taakse. Kuten kuvasta näkyy, Venäjä prässää ylhäältä 4-2-3-1 muodossa ja Witsel-KDB kaksikko on sijoittanut itsensä Venäjän kahden pohjapelaajan etupuolelle, mutta neljän ylimmän pelaajan taakse.


Belgia rakensi alhaalta tavanomaisesti 3-4-3:lla.


Avausmalli alhaalta oli alussa tuttu 3-4-3/3-4-2-1. T. Hazard ja Meunier wingbackeina ovat samassa tasossa kuin Witsel ja Tielemans. Mertens-KDB kaksikko on Lukakun alapuolella.


Belgia rakensi alhaalta tutusti 3-4-3:llä ja puolessa kentässä muoto muuntui vielä 3-2-5:een wingbackien noustessa vastustajan puolustuslinjaa kohden.


Belgia rakensi alhaalta tutusti 3-4-2-1/3-4-3 muodolla.


Kreikka jätti isäntien wingbackit auki avausvaiheessa ja tukki keskustan vartioinnilla. Se vetäytyi herkästi vain 5-3-2 muotoonsa, joten Belgian prässinpurkua alhaalta ei juuri testattu.


Belgia rakensi alhaalta tietysti 3-4-2-1 muodossa. Mertens on yläkolmikosta pudonnut vastaan.


Kroatia prässäsi ylhäältä vain 4-5 pelaajalla jättäen usein yhden toppareista ja painottoman puolwn wingbackin vapaaksi. Sanomattakin selvää, että Belgialla ei ollut ongelmia tulla ohi tuon prässin.


Belgia rakensi alhaalta tutusti 3-4-2-1:lla. Venäjän muoto pallottomana oli 4-4-2. Kymppipaikan Golovin nousi ylimpään prässilinjaan Dzuyban tueksi ja laiturit putosivat hiljalleen pohjakaksikon viereen.


Belgia rakensi alhaalta toisella jaksolla 3-4-2-1:n sijaan 3-4-1-2:lla, kun De Bruyne korvasi Mertensin. Roolitus muuttui siten, että Lukaku siirrettiin Kjaerin pihdeistä pois heikomman topparin Vestergaardin puolelle, nerokas siirto. Lisäksi De Bruyne tuli nimenomaan keskelle valeysiksi ja operoi jatkuvasti riittävän etäisyyden päässä Kjaerista. Höjbjerg toki yritti häneltä tukkia tilaa linjojen välissä. Carrasco jatkoi vasemmalla kytäten pystyjuoksuja linjassa, mutta tarvittaessa hänkin kykeni putoamaan vastaan ja pelaamaan kombinaatioita.


Suomi otti maalipotkut kiinni aika odotetusti. Lod nousi kärkiparin väliin merkkaamaan Zobninin. Yläkolmikko jäi silti 3v4 alivoimaiseksi, kun Barinov levitti kauas sivurajalle jääden vapaaksi. Niinpä Jollen piti pyrkiä prässäämään Diveevia ja jättämään samalla Barinov syöttövarjoon. Schüller ja Kamara merkkasivat Ozdoevin ja Golovinin. Wingbackit jäivät makaamaan aika lähelle toppareita luoden 5v2 ylivoiman Miranchukia ja Dzuybaa vastaan.


Pohjanpalo tekikin hyvää työtä ohjaamalla Diveevin syöttämään kohti hetkellisesti vapaana ollutta wingbackia Kuzyaevia. Syöttöväylää Barinoville ei ollut ja kun Jolle ohjaa pelin kohti toista laitaa, Raitala lähtee aavistelemaan syöttöä Kuzyaeville. Toki tuo oli ilmeisesti jonkinlainen suunnitelmakin Kanervan mukaan yllättää Venäjä alussa.


Tässä lähtee Diveevin syöttö. Pukki merkkaa yhä Dzhikiyaa ja Raitala iskee Kuzyaevin selästä etupuolelle. Toiviokin on noussut tukemaan prässiä kiinni Goloviniin, kun Schüller on keskemmällä Miranchukin luona.


Raitala katkoi syötön ja keskitti.


Pallo leijaili sopivasti Diveevin yli eikä Barinov ehtinyt sivurajalta kipittää ajoissa boksiin merkkaamaan Pohjanpaloa. Suomi yksi, Venäjä nolla. Kunnes VAR vei maalin.

Tanskaa vastaan vieraissa syksyllä Belgialla oli yllättäviä vaikeuksia ohittaa Tanskan korkea prässi, vaikka sen wingbackit olivat jatkuvasti auki, joten sikäli ylhäältä kiinni ottamalla voisi olla yllätysssauma pallonriistoihin Belgian odottaessa Suomen vain vetäytyvän kiltisti pl. maalipotkut. Samoin toissapäivänä Tanskan koko kentän miesvartiointiprässi aiheutti Belgialle suuria ongelmia johtaen muun muassa yhteen päästettyyn maaliinkin. Toisaalta sitten Tsekkiä ja Walesia vastaan Belgia löysi melko vaivatta ajoittain esimerkiksi Tielemansin vastustajien ylimmän prässilinjan takaa keskeltä. Venäjänkään kahden ylimmän prässilinjan välinen toiminta ei vakuuttanut Tielemansia vastaan, joten jos Suomi haluaa prässätä ylhäällä, kollektiivin on todella liikuttava yhtenäisesti ylös ja alas. Witsel ja De Bruyne kykenevät kuitenkin varmasti hakeutumaan vapaiksi keskellä vähintään yhtä hyvin kuin Tielemans.


Ylhäältä Tanska prässäsi hyvin ahnaasti Belgia-pelissä ja sai aiheutettua rutkasti ongelmia vieraille, joka kärsi poissaoloista. Se prässäsi tämän kuvan tapaan eli Dolberg hoiti Denayerin ja Poulsen-Brathwaite kaksikko laitimmaiset topparit Vertonghenin ja Alderweireldin. Eriksen ja Delaney puolestaan merkkasivat Tielemansin ja Witselin keskikentällä. Wingbackit Tanska jätti rauhaan.


Kuten näkyy, Tanskalla on 5v3 ylivoima puolustuslinjassa, kun Höjbjerg on jäänyt suojaamaan alinta linjaa ja laitapuolustajat ovat kapealla eivätkä lähde prässäämään Belgian wingbackeja, vaan Tanskan laitureiden tehtävä on paahtaa alaspäin laitimmaisten toppareiden luota kiinni wingbackeihin.


Sitten neljä esimerkkiä siitä, miten Tanska aiheutti varsinkin avausjaksolla prässillään ongelmia Belgialle. Tässä Belgia on antanut lyhyen maalipotkun ja Tanska prässää ylhäältä asti ylemmän esimerkin mukaisesti. Mignoletin ainoa vaihtoehto on chipata sivurajalle vapaaksi jätetylle wingbackille T. Hazardille.


Mignolet ei ole kuitenkaan yhtä taitava jalalla kuin Courtois, joten syöttö on hieman liian korkea eikä Hazard saa pidettyä sitä kentällä. Poulsen oli hyvin ehtinyt Vertonghenin luota Hazardin luo prässäämään myös. Jos Huuhkajat pelaa ensi kesänä 5-3-2:lla, joka pallonhallintavaiheessa on 3-4-3, Tanska voi hyvinkin prässätä tähän tapaan eli jättäen Suomen wingbackit vapaiksi aina hetkellisesti. Keskellä Sparv ja Kamara olisivat jatkuvasti miesvartioituina ja Tanskan puolustuslinjassa Pukilla, Pohjanpalolla ja Lodilla olisi 3v5 alivoima.


25. minuutilla Tanska prässää taas ylhäältä viiden miehen voimin. Denayer chippaa vuorostaan oikealle sivurajalle kohti Castagnea. Brathwaite on nyt niin syvällä prässäämässä Alderweireldia, että Tanskan puolustuslinjasta Skov joutuu irtoamaan kohti wingbackia.


Skov on kuitenkin myöhässä taklauksessaan ja saa varoituksen rikkeestään jaloille. Tuo prässi on siis mahdollista murtaa esimerkiksi siten, että laitimmaiset topparit houkuttelevat Tanskan laiturit päätyrajalle asti, jolloin he eivät enää ehdi prässäämään wingbackeja, vaan Tanskan laitapuolustajan on irrottava puolustamaan eteenpäin. Jos Tanskan laiturit eivät liiku päätyrajalle, sitten laitimmaiset topparit saavat ainakin pitää palloa rauhassa.


31. minuutilla Tanska prässää lyhyttä maalipotkua. Yläviisikko miesvartioi taas toppareita ja keskustan kaksikkoa. Kuvan alalaidassa näkyy Wass, joka on nyt hyvin tukemassa korkeaa prässiä Hazardin lähettyvillä, joten hänellekään ei voida pelata sivurajalle.


Vertonghenin syöttö Poulsenin prässin alla oli vähän hätäinen ja Denayer ei uskaltanut jäädä odottamaan, että tuleeko se perille. Hän liikkui varmuuden vuoksi kohti maalia, kun Dolberg oli yltää palloon. Seurauksena oli kulma, kun Vertonghenin syöttö meni päädystä yli.


33. minuutilla Denayer palauttaa alas, Tanska prässää yläviisikollaan ottaen vartiointiin topparit ja Witsel-Tielemans kaksikon, joten Mignoletille tulee hätä, kun hän ei haluaisi roiskaista pitkää kohti Lukakua, joten hän yrittää ohittaa Dolbergin harhauttamalla, mutta ei onnistu ja on lahjoittaa maalin kotijoukkueelle.


Ensimmäinen näyte on avausminuutilta ja kun Belgia pelaa lyhyellä, Tanska ottaa kiinni ylhäältä miesvartioinnilla. MB oli oikealla pelaamassa Vertonghenia vastaan, Poulsen keskellä Denayerista vastuussa ja Damsgaard vasemmalla Alderweireldin puolella. Delaney merkkasi Dendonckerin ja Höjbjerg oli varmasti tarkoituksella oikea keskikenttä, jotta hän sai peilata taitavamman Tielemansin ja rapata tätä jaloille tarvittaessa. Wingbackit pelasivat wingbackeja vastaan, joten Wass nostaa kiinni Hazardiin. Alhaalla oli täten puhdas 3v3-tilanne toppareilla Belgian yläkolmikkoa vastaan.


Vertonghen viisaasti syksyn pelin muistaneena chippaa pystyyn kohti Lukakua eikä yritä väkisin löytää Hazardia sivurajalta, kun Wass oli tämän iholla.


Odotin hieman, että Christensen olisi ollut keskimmäinen toppari ja Kjaer oikealla, mutta Kjaer olikin laitettu keskitoppariksi Lukakun painikaveriksi. Vestergaardin vastuulla oli Mertens ja Christensenin siis Carrasco. Maehle puolustaa taustalla Meunieria. Tämä ensimmäinen prässinpurku oli hyvä ja Lukaku pudotti ykköspallon Kjaerin edestä Carrascolle, joka nappasi kakkospallon Vestergaardin edestä.


Wass kipitti kuitenkin Hazardin luota tuplaamaan Carrascon ja riisti pallon takaa päin Tanskalle.


Tanska meni 1-0 johtoon toisella minuutilla. Belgia tulee toistamiseen alhaalta, mutta nyt se pyrkii pelaamaan lyhyellä. Sinällään ymmärrän nyt valinnan, kun Höjbjerg oli jättänyt etäisyyttä Tielemansiin, joka osasi hakeutua taitavasti auki Tanskan ylimmän prässilinjan taakse kuten niin monesti aiemmin esim. Walesia, Tsekkiä, Kroatiaa ja Sveitsiä vastaan.


Denayerin ulkosyrjäsyöttö meni kuitenkin metrin ohi Tielemansista ja se oli kohtalokasta.


Seuraavaksi hän vielä junnumaisesti höntyili vastaan jättäen Poulsenin auki.


Poulsen tinttasi varmasti taka-alakulmaan ennen kuin Denayer ehti blokkaamaan. Tanska yksi, Belgia nolla.


Viiden minuutin kohdalta seuraava prässinpurku. Pallo on kierrätetty Alderweireldille, jota prässää Damsgaard. Toby yrittää pelata puolustuslinjan eteen.


Lukaku oli kuitenkin tehnyt aloitteen selustaan saakka, joten ajatukset menivät ristiin ja pallo päätyi Wassille saakka. Kieltämättä selustassa oli tilaa, johon pelata vaikkapa Alderweireldin erinomaisen oikean jalan kautta.


Minuutin päästä toisinto avausminuutilta. Vertonghen chippaa kohti Lukakua ennen kuin MB on iholla.


Mutta Kjaer hoiti tämän ykköspallon omille tällä kertaa. Tapa pelata oli silti Belgialta yhä oikea eikä se sortunut väkisin maitse pelaamiseen kuten syyskuussa samoissa maisemissa.


13. minuutilta lyhyt maalipotku. Se kierrätettiin Thorganille, mutta niin vain kulmalipullakaan ei saanut olla rauhassa, vaan Wass nosti sinne saakka pakottaen Hazardin pitkään avaukseen kohti Lukakua.


Kjaer pelasi Lukakun irti pallosta ja Vestergaard haki irtopalan.


Jokaista vastaavaa tilannetta lienee turha käydä läpi, mutta todettakoot se, että nuo syötöt alhaalta eivät olleet ihan riittävän tarkkoja ja siksikin Belgialla oli vaikeuksia päästä Tanskan puoliskolle, kun tämäkin chippi Meunierilta kohti Lukakua ja Kjaeria leijaili hitusen Romelun pään yli. Ja toki Kjaer oli hyvin vahva niissä palloissa, jotka Lukakulla oli mahdollista ottaa suojaukseen tai pudottaa omille.


Heti jos Wales otti ylempää kiinni, Belgia löysi tiloja Walesin yläviisikon keskeltä, kun vieraiden muoto repesi pituussuunnassa ja niinpä Belgia pääsi vaivatta ohi prässin, joten vieraiden kannalta oli vain järkevämpää vetäytyä valmiiksi puoleen kenttään.


Tsekin 4-1-4-1 muotoakin vastaan Belgia onnistui välillä löytämään Tielemansin keskeltä, jos Tsekki pyrki ottamaan ylempää kiinni.


Tielemans on toki lisäksi taitava yksilö pyörähtämään ohi prässin ja edistämään peliä sen jälkeen. Esimerkiksi tässä Barak ei saa Tielemansia kuriin 1v1-tilanteessa keskikentällä.


Mertens putosi ylempää palloa vastaan puolustuslinjan etupuolelle ja Belgia pääsi etenemään kohti suojaamatonta puolustuslinjaa. Seurauksena oli lopulta kulmapotku Chadlin keskityksestä laidalta.


Koska Tsekin laitapuolustajat mielellään jäivät lähelle toppareita luomaan alas ylivoiman, Belgia hyödynsi sitä houkuttelemalla ensin Tsekin laiturit lähelle toppareita ja pelaamalla sitten wingbackeille sivurajoille ennen kuin Tsekin laitapakit ehtivät heihin kiinni. Lisäksi Mertens putosi keskellä palloa reilusti vastaan Tsekin keskikenttälinjan taakse, koska Holes ei yksinään voinut merkata sekä KDB:tä että Mertensiä, joten toinen heistä oli aina vapaana kuten Mertens tässä kuvassa Holesin liikkuessa taas lähellä KDB:tä.


Chadli ehti ottaa ristipallon rauhassa haltuun ennen kuin Coufal tuli iholle ja samalla Mertens teki itsensä pelattavaksi keskellä entistä paremmin.


Chadli pudotti Vertonghenille, joka tavoitteli Mertensiä, mutta passi karkasi pitkäksi. Se ei kuitenkaan haitannut, koska viimeisenä apuna prässinpurussa oli Lukaku, joka piti topparin selässään ja odotti apuja alempaa.


Lukaku piti pallon omilla, mutta joutui pelaamaan sen lopulta alas ja Belgia kierrätti pallon aina Courtoisille, joka yritti seuraavaksi avata kohti Castagnea, joka oli hetkellisesti auki, kun Jankto oli prässäämässä Alderweireldia.


Boril kuitenkin oli ennakoinut syötön Coufalia paremmin ja ehti ajoissa Castagnen iholle voittamaan pääpallon.

Lainaus

Venäjä koitti kertaalleen ottaa ylhäältä kiinni, mutta kollektiivi ei toiminut yhtenäisesti, koska keskikentän linja jäi alas ja niinpä Belgian keskustan kaksikolle avautui valtava tila syötön vastaanottamiseen. Samalla tavoin Belgia tuli keväälläkin ohi Walesin ja Tsekin prässin, jos nämä yrittivät ottaa ylhäältä kiinni, joten eiköhän tästä viisastuneena Suomikin tuttuun tapaan vetäydy vain muotoon.


Samoin tässä Tielemansilla on rutkasti tilaa Dzuyban takana, kun keskikentän linja makaa turhan alhaalla. Eipä ihme, että tauolla Venäjä vaihtoi viiden alakertaan, jota se oli hionut treenipeleissä ja kollektiivin toimintatavat paremmin muistissa.

Marraskuussa nähtiin hieman erikoisempi avausvariaatio Englantia vastaan, kun Belgia rakensi alhaalta 3-2-3-2 muodolla, jossa De Bruyne putosi Meunierin jättämään tilaan ja tämä nousi vastustajan viimeiseen linjaan. Täten Belgia sai alas ylivoimia, kun Englanti empi, kuka seuraa De Bruynen. Samalla Witsel nousi ylemmäs keskelle yhdeksi lisäkohdepelaajaksi. En kuitenkaan usko tällaiseen kikkailuun Suomea vastaan, koska Belgia päässee melko ilmaiseksi puoleen kenttään.


Martinez oli kuitenkin kehitellyt Belgialle uusiakin avausmalleja. Ensimmäinen nähtiin viiden minuutin kohdalla, kun Witsel ja Meunier ovat poikkeavilla paikoilla. Meunier on kuvan alalaidassa noussut Englannin viimeiseen linjaan, joten siksi Chilwellkin makaa puolustuslinjassa luomassa 4v2 ylivoiman Lukakua ja Meunieria vastaan. Lisäksi Witsel on nostanut itsensä KDB:n ja Mertensin väliin, joten vain Tielemans on keskellä topparikolmikon yläpuolella. Muotoa voisi kuvailla kallellaan olevaksi 3-2-3-2:ksi.


Ja kun pallo kierrätettiin Alderweireldille, Meunier ei pudonnutkaan sivurajaa pitkin alemmas, vaan KDB liikkui auttamaan ikään kuin wingbackin paikalle. Alderweireldilla ja KDB:lla on 2v1 ylivoima Englannin vasenta laituria Grealishia vastaan, koska Chilwell ei voi tukea korkeaa prässiä siksi, että hän joutuu vartioimaan Meunieria ja Englannille on epäselvää, että kenen pitäisi liikkua KDB:n perässä laitakaistalle. Erittäin mielenkiintoista. Meunier pysyi siis keskiviivalla kuvan ulkopuolella Lukakun kanssa samassa tasossa imien siten Chilwellin pois sieltä, missä KDB nyt on. Englantihan prässäsi 5-2-3 muodossa, joten jos Henderson tai Rice lähtisi keskeltä seuraamaan KDB:tä, Witsel ja Mertens saisivat 2v1 ylivoiman keskelle, nerokasta.


Pallo kierrätettiin Vertonghenille ja tämä antoi pidemmän syötön suoraan Witselille. Ehkä ideana oli myös saada toinen kohdepelaaja ylös, jolle pelata Lukakun lisäksi ohi korkean prässin tarpeen vaatiessa? Witsel pystyy tästä asennosta helposti pitämään Hendersonin selässä ja pudottamaan pallon Mertensille tai KDB:lle, miksei myös Tielemansille.


Tässä kuvassa näkyy nyt vielä ehkä se ykkösidea eli saada 2v1 ylivoimalla pallo KDB:n jalkaan, jonka jälkeen tämän tempokuljetustaidoilla eteneminen syvältäkin kohti Englannin maalia olisi ollut vaivatonta. Tai jos Henderson-Rice kaksikosta toinen irtoaa luomaan 2v2-tilanteen laitaan nuolen kaltaisesti, Belgialle jää toisen ympyrän kaltainen 3v2 ylivoima painottomalle puolelle toista keskikenttäpelaajaa ja Trippieriä vastaan, jolloin eteneminen onnistuu ristipallolla T. Hazardille, joka on vapaana Tripperin kaventaessa kiinni Mertensiin.


Minuutin päästä KDB on taas hakemassa palloa wingbackin paikalta ja Meunier ylempänä samalla laitakaistalla. Englanti ratkaisi Grealishin alivoimaiseksi jäämisen siten, että Chilwell sai luvan nousta kiinni KDB:hen ja Mings sitten levitti kohti Meunieria, mutta samalla Belgia on reagoinut siten, että T. Hazard ja Mertens ovat Lukakun kanssa viimeisessä linjassa muodon ollessa epäsymmetrinen 3-2-2-3 tällä kertaa. Kuvassa näkyy seitsemän englantilaista, joten viimeisessä linjassa on 3v3-tilanne Hazard-Mertens-Lukaku vastaan Trippier, Walker ja Dier.


Tässä näkyy tuo eristetty 3v3-tilanne vasemmalla laidalla. Mings on kaukana muista toppareista Meunierin vuoksi.


Koska Kane peitti syöttöjä Tielemansille, tämä liikkui sivuun avaten keskitoppari Denayerille tilaa kuljettaa. Samalla KDB lähti pystyyn ja kun Chilwell palasi ajoissa puolustuslinjaan, KDB leikkasi keskelle tyhjään tilaan pelattavaksi ja näin ollen Belgia oli päässyt ohi prässin puoleen kenttään jauhamaan tuttua pallonhallintaansa. Martinez piti Southgatea opetuslapsenaan pelin alussa.


Kahdeksas minuutti. Alderweireld kierrättää ohi Grealishin. KDB putoaa kolmannesta tasosta toiseen tasoon Tielemansin rinnalle Chilwell selässään.


KDB sai pelattu laitaa pitkin ohi Chilwellin Meunierille, jota seuraa Mings edellisen tilanteen tapaan.


Meunierilla riitti rohkeutta pudottaa Denayerille asti. Mount on yksin kahta pelaajaa vastaan, kun Kane oli kaventanut kohti Alderweireldia eikä ehtinyt palata ajoissa keskelle.


Denayer siirsi sivuun ja Vertonghen sai vapaasti kuljettaa vuorostaan puoleen kenttään. Henderson tullessa vastaan hän pelaa helposti keskelle Witselille, joka kuljettaa lopulta pallon Englannin kenttäpuoliskon puoleenväliin, kun tilaa on. Innovatiivista Roberto Martinezia kerta kaikkiaan, wau!
« Viimeksi muokattu: 20.06.2021 klo 12:34:10 kirjoittanut Salming »
Salming

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #1 : 19.06.2021 klo 18:01:56

Courtois ei ole kaikkein varmin maalivahti jalalla, vaan esimerkiksi EM-karsinnoissa ja Kansojen liigassa molemmissa kertaalleen vastustajat rankoivat Belgiaa Courtoisin erheistä jalalla, joten häntä kyllä kannattaa prässätä noissa staattisissa maalipotkutilanteissa. Mignolet puolestaan oli tosiaan syyskuussa Parkenilla pulassa korkean prässin alla pari kertaa jalalla, joten jos hän on maalissa, jalalla pelaamisen laatu ei ainakaan parane.

Lainaus

Toki jos Courtois menettää pallon, sitten ei ole mitään tehtävissä. Tämä on yksi kolmesta Belgian päästämästä maalista karsinnoissa ja tuli ihan puhtaasti henkilökohtaisen virheen vuoksi. Courtoisia kannattaa siis esimerkiksi Pukinkin toisinaan prässätä lujaa, koska hän ei ole jalalla kaikkein varmin maalivahti. Dzuyban prässi jopa selkäpuolelta aiheutti menetyksen, jonka Cheryshev hyödynsi varmalla sijoituksella.


Tanska kavensi vielä 3-2:een 86. minuutilla. Belgia avaa alhaalta 3-4-3:lla. Tanska kahden maalin tappiolla on nostanut pakkaa ylemmäs ja yrittää vain miesvartioinnilla prässätä pallon itselleen. Keskellä Eriksenin rinnalla on Brentfordin 24-vuotias Mathias Jensen, joka korvasi 70. minuutilla Delaneyn. Poulsenin paikalla on puolestaan Aalborgin 26-vuotias laituri Lucas Andersen.


Wasskin on laitapuolustajana noussut tukemaan prässiä ja on kiinni Chadlin selässä, joten tämä joutuu pudottamaan Courtoisille.


Courtois tekee hradeckyt ja pallo livahtaa jalan alta omaan maaliin. En kuitenkaan odota häneltä vastaavaa virhettä ensi kesänä.


Courtois lahjoitti EM-karsinnoissa yhden osuman Venäjälle heti karsintojen alussa maaliskuussa ja lisäksi syksyllä Kansojen liigassa Tanska teki maalin, kun Courtois teki hradeckyt päästäen pallon livahtamaan omaan maaliin jalkansa alta puolustajan syötettyä alaspäin. Courtoista kannattaa siis prässätä, koska hän ei ole laadukkain maalivahti pelaamaan jalalla. Tämä klippi on Wales-pelistä, kun Wilsonin prässätessä Courtois sortuu harhasyöttöön omalla puoliskolla. James pääsee haastamaan Vertonghenia, mutta laukaus ei ollut niin laadukas kuin marraskuussa, jolloin James osui Suomea vastaan takayläkulmapommilla.


Tsekki-pelistä identtinen tilanne. Courtois yritti avata kohti Lukakua, mutta syöttö jäi puolitiehen. Jatkotilanteessa Mertens loukkasi itseään vastaprässätessään niin paljon, että hänet otettiin vaihtoon. Näiden harhasyöttöjen lisäksi Courtoisilla oli jonkin verran tarkkuusongelmia avauksissaan kohti wingbackeja sivurajoille, joten Suomi voi sitäkin kautta voittaa palloja "ilmaiseksi" itselleen, jos Pukki jaksaa häiritä Courtoisia ahkerasti ja jos hänellä on siihen lupa.

Jos Suomi jostain kumman syystä onnistuisi prässillään sekoittamaan Belgian pelinavaamista maitse, aina on mahdollisuutena hyödyntää Lukakua/Batshuayita kohdepelaajana keskiviivalla. Välillä Belgia pyrkii väkisin etenemään maitse, kun järkevämpää olisi chipata pallo eritoten Lukakulle. Toki nyt viimeisimmässä Tanska-pelissä se oli ottanut opikseen aiemmasta ja pelasi melko suosiolla alusta asti pitkiä palloja kohti Lukakua kuten eräässä aiemmassa lainauksessa jo näkyikin.


Vaikka Belgialla olisivat etäisyydet ja kolmiot kunnossa alempana avausvaiheessa, todella tärkeässä osassa on myös toisinaan kohdepelaajana Lukaku, jolle voidaan pelata esimerkiksi vastustajan yläkuusikon prässin ohitse puolustuslinjan etupuolelle, jonka jälkeen Lukaku joko pudottaa alas välikaistan pojille (Mertens/Hazard) tai sitten tekee kuten tässä näytteessä eli jatkaa toisella kosketuksella T. Hazardille tyhjään tilaan. Tässä näytteessä siis yhdistyvät sekä Lukakun hyödyllisyys targettina että aiemmin mainitut puolenvaihdot hetkellisten 1v1- tai 2v2-asetelmien luomiseksi. Tässäkin GIFissä lopuksi Hazardit pääsevät etenemään kasvot kohti maalia ja haastamaan Fernandesia sekä Semenovia Venäjän puolustuslinjassa. Toki sitten Ionov tekee urhoollisen spurtin alaspäin ja tulee kolmanneksi pelaajaksi mukaan, jonka johdosta E. Hazard saadaan ohjattua laitaan.


Toinen hyvä esimerkki Lukakun toiminnasta tulee Belgian kolmannesta maalista. Castagne-Witsel-Alderweireld kolmio yrittää tulla pois prässin alta laidassa, mutta lopulta Alderweireldille ei oikein jää muuta vaihtoehtoa kuin pelata kohti Lukakua kuuden ylimmän venäläisen ylitse. Lukaku pudottaa kolmen pelaajan (!) keskeltä välikaistalle Mertensille, joka jatkaa taitavasti Venäjän toisen topparin jättämään tyhjään tilaan juoksun tehneelle De Bruynelle. Fernandes yrittää hidastaa, mutta E. Hazard pääsee puttaamaan pallon tyhjiin, kun De Bruyne antaa järkyttävän kauniin syötön viereen. T. Hazard oli myös noussut tietysti wingbackina painottomalta puolelta apajille.


Ja vielä pysäytyskuvana Alderweireldin syöttöhetki. Kuten todettua, kuusi ylintä venäläistä 4-2-3-1 prässissä on pelattu ulos tilanteesta hetkessä. Belgian ei pakosti tarvitse edetä maitse, kun ylhäällä on Lukakun kaltainen hirviö.


Belgian neljäs maali Venäjää vastaan muistutti hieman edellistä. Alhaalla on taas laidalla kolmio, mutta nyt sen muodostavat Alderweireld-Castagne-Tielemans, kun De Bruyne on ottanut kentältä pois vaihdetun Mertensin paikan ylempää. Alderweireld puolikorkea syöttö ylittää taas kuusi venäläistä ja kun KDB saa pallon haltuun oikealla välikaistalla (jossa Mertenskin aina majaili), vastassa on enää puolustuslinja. E. Hazard tekee repivän juoksun ja vie yhden topparin eli Semenovin mennessään. Samalla Lukaku on hiipinyt oikealle, jossa hänet nähtiin monesti myös MM-kisoissa 2018, kun Belgia sai vastahyökkäyksiä. Ja toki tulihan hänen pudotuksensa kolmanteen maaliin myös läheltä oikeaa sivurajaa. Yhtä kaikki, tällä kertaa hän saa pallon juoksuun eikä selkä kohti maalia. Hän leikkaa keskelle, ohittaa Dzhikiyan ja laukoo kovaa etualakulmaan maalintekijän tavoin.


Lukaku oli tutusti apuna prässin purussa, mutta olisi häntä voinut enemmänkin käyttää varsinkin avausjaksolla. Tässä hänelle pelataan pallo alhaalta ohi Tanskan viiden ylimmän prässääjän. Christensen on irronnut puolustuslinjasta iholle.


Lukaku pudotti laitaan Mertensille, joka lähettää ristipallon taas painottomalle puolelle, mutta Wass pääsi lopulta tähänkin väliin ennen Hazardia.


83. minuutilta klippi Lukakun hyödyntämisestä parhaimmillaan. Belgia ajautuu vähän ahtaaseen paikkaan sivurajalla, mutta Trossard ja Witsel saavat kuitenkin palautettua alas Alderweireldille, joka taitavana syöttäjänä löytää Lukakun keskiviivalta. Hän pitää Kjaerin selässään ja samalla Mertensin vaihtomies Trossard tekee vastaliikkeen pystyyn. Painottomalta puolelta Carrascon korvaaja Praet tekee samalla liikkeen linjan taakse ja on päästä käsiksi lopulta palloon. Christensen oli poissa paikaltaan, koska hän oli seurannut Trossardia sivurajalle asti, mutta ei sitten pysynyt enää tämän perässä, kun piti tulla omiin päin eivätkä vaihtomiehet Zanka ja Maehle saaneet puolestaan estettyä pystysyöttöä Praetia kohti. Tanskan onneksi syöttö oli kuitenkin hieman liian kova.


Avausjakson edetessä Belgia palasi tutumpaan 3-4-2-1 avausmalliinsa. Meunier on nyt taas alempana laitakaistalla Chilwell selässään ja KDB viimeisessä linjassa Mingsin luona.


Englannin korkean miesvartiointiprässin alta Toby chippasi pallon ohi Grealishin puoleen kenttään kohti Lukakua ja Dieriä. KDB ja Mertens ovat valmiina auttamassa.


Lukaku onnistui pudotuksessaan De Bruynelle. Samalla Mings lähti juoksemaan kohti omaa maalia auttaakseen Walkeria Mertensin kanssa. Trippier on myös kaventanut lähemmäs Walkeria, joten Hazardilla on tilaa laitakaistalla. Sinne KDB pallon toimittaakin.


Thorgan pääsi kuljettamaan vapaasti lähes boksin reunalle asti. KDB tuli taustalta mukaan tehden itsensä pelattavaksi keskelle.


Rice rikkoi KDB:tä selästä...


... ja seuranneen vapaapotkun sijoitti etukulmaan tyylikkäästi Mertens. Belgia kaksi, Englanti nolla. Englannin prässi vuoti kohtalokkaasti liian montaa kertaa avausjaksolla.


Jatketaan Romeluun liittyvillä näytteillä, koska hän on merkittävä apu Belgialle, jos muutoin prässin ohi pelaaminen ei onnistu. Enemmän häntä hyödynnettiin Tsekki-pelissä, koska kotijoukkue otti useammin ylhäältä kiinni kuin konservatiivisempi Wales, mutta kyllä häntä Walesiakin vastaan pariin otteeseen käytettiin hyväksi kuten tämäkin kuva kertoo. Vertonghen on syöttänyt ohi Balen ja Lukaku pudonnut keskitoppari Rodon selässsään palloa reilusti vastaan omalle kenttäpuoliskolle. Tielemans on valmiudessa etenemään Lukakun pudotuksen jälkeen heti pystyyn. Koska Wales kuitenkin niin monesti vetäytyi valmiiksi muotoon odottamaan Belgian vyöryä, näitä vastaantuloja nähtiin harvakseltaan.


Sen sijaan Tsekkiä vastaan löytyi useampia kuvien arvoisia näytteitä. 69. minuutilla Castagne pelaa ohi Borilin prässin kohti Lukakua, kun muita syöttövaihtoehtoja ei ole.


Lukaku pysyy pallossa yksin viittä tsekkiä vastaan keskiviivalla, jossa hän on tyypillisesti sijoittuneena, kun Belgia rakentaa alhaalta, jotta kaikki tietävät sokkonakin, minkä pituinen pallon on oltava. He tietävät, että Romelu on lähes aina keskiviivalla. Huikea kuva. KDB, Castagne ja muut tulevat alempaa apuun.


Lukaku levitti pelin laitaan Castagnelle, joka voitti oman miehensä juoksukisassa. Samalla De Bruyne hyökkäsi keskellä Lukakun selässä olleen topparin jättämään aukkoon.


De Bruyne otti pystysyötön haltuun, veivasi kaksi pelaajaa vipuun, sai jalan auki ja pyssytti tolppaan. Näin lähellä Belgia oli täyttä pistepottia.


Vertonghen viisaasti syksyn pelin muistaneena chippaa pystyyn kohti Lukakua eikä yritä väkisin löytää Hazardia sivurajalta, kun Wass oli tämän iholla.


Odotin hieman, että Christensen olisi ollut keskimmäinen toppari ja Kjaer oikealla, mutta Kjaer olikin laitettu keskitoppariksi Lukakun painikaveriksi. Vestergaardin vastuulla oli Mertens ja Christensenin siis Carrasco. Maehle puolustaa taustalla Meunieria. Tämä ensimmäinen prässinpurku oli hyvä ja Lukaku pudotti ykköspallon Kjaerin edestä Carrascolle, joka nappasi kakkospallon Vestergaardin edestä.


Wass kipitti kuitenkin Hazardin luota tuplaamaan Carrascon ja riisti pallon takaa päin Tanskalle.

Yksi valtti alhaalta avaamisessa on myös se, että toppareista Denayer kykenee ohittamaan jalalla ylimmät prässilinjat tarvittaessa.


Osion lopuksi poiminta toppareihin liittyen. Denayer saa minulta ehkäpä myöhemmin kritiikkiä puolustamisestaan, mutta pallollisena keskitopparina hän kykenee kuljettamaan vastustajan muodon sisään ja siten aiheuttamaan sekaannusta. Vermaelenista keskitopparina ei ole samaan, joten tuo on etu Denayerille, koska Belgia ei varmastikaan halunne koko peliä vain pallotella alhaalla topparien kesken, vaan jossain vaiheessa on mentävä eteenpäin vaikkapa sitten itse kuljettaen 28. minuutilla Denayer Tsekki-pelissä väläytti osaamistaan.


Lyhyen höynän jälkeen Mertens chippasi laidasta pallon boksiin Lukakulle suojaukseen, mutta tällä kertaa Romelu ei päässyt pyörähtämään. Mertens-Lukaku -yhteydestä on myöhemmin lisää näytteitä, mutta tämä viritelmä käynnistyi siis Denayerin kuljetuksesta.


Lopuksi yksi klippi Denayerista. Hän osoitti jo maaliskuussa taitonsa tulla kuljettamalla tarvittaessa ohi prässilinjojen. Tässä hän murtaa juoksullaan kaksi linjaa ja saa hankittua vapaapotkun Belgialla.


Belgian topparit olivat liian passiivisia. Yksi tapa haavoittaa Tanskaa on se, että topparit kuljettavat rohkeasti ja haastavat siten ylimmän prässilinjan, jolloin Tanskan keskikentän linja joutuu reagoimaan ja joku pelaaja kenties sieltä irtoamaan vastaan ja siten syntyy tiloja muodon sisään. 41. minuutilla Denayer yritti hitusen ohittaa Poulsenia, mutta palautti pallon hänkin nopeasti alas Alderweireldille, vaikka hänen nopeudellaan Poulsenin olisi voinut haastaa loppuun asti.

Puoleen kenttään päästyään Belgia on käyttänyt 3-2-5 ja 3-1-6 hyökkäysmuotoja. 3-2-5:llä vyöryessä se täyttää viisi kaistaa tasaisesti. Wingbackit tuovat leveyden ja laiturit pelaavat välikaistoilla. Pallonhallinnassaan Belgia on maltillinen ja se jaksaa kärsivällisesti kierrättää palloa helposti esimerkiksi minuutinkin verran ennen peliä edistävää pystysyöttöä. Etäisyydet pysyvät kunnossa hyökkäyskolmanneksellakin.


Tässä on vielä kuva siitä, kuinka Belgia käyttää puoleen kenttään päästyään 3-2-5 muotoa. Witsel ja KDB asemoivat yhä itsensä vastustajan ylimmän prässilinjan taakse myös silloin, kun ollaan jo vastustajan kenttäpuoliskolla. Wingbackit puolestaan halaavat sivurajoja venyttäessään vastustajan muotoa sivuttaissuunnassa. Välikaistoilla Mertens ja E. Hazard ovat valmiita linjojen välissä kääntymään ja iskemään esimerkiksi toppareiden ja laitapuolustajien välisiin tiloihin, joita wingbackien leveällä pelaaminen on mahdollisesti aiheuttanut. Hazardit toki ajoittain vaihtelevatkin paikkoja eli Eden saattaa pelata leveydessä, jolloin hänelle jää vielä enemmän aikaa kiihdyttää ja leikata muodon sisään luomaan uhkaa, mutta useimmiten hän on kuitenkin vasemmalla välikaistalla lähempänä Lukakua.


Yksi kolmiopelaamisen variaatio on tällainen. Oikealla puolella Alderweireld, De Bruyne ja Castagne muodostavat tutun symbioosin. Alderweireld ei kuitenkaan tahdo löytää sopivaa syöttöpaikkaa, joten Mertens putoaa kaistallaan lähemmäs palloa ja samalla Castagne tekee vastaliikkeen pystyyn. Alderweireld olisi voinut yrittää pelata linjojen väliin ahtaaseen väliin Mertensille, mutta hän päätti poimia Castagnen. Syöttö karkasi vain tällä kertaa hieman liiaksi. Ideana tässä oli kuitenkin se, että Castagne sai luvan lähteä pystyjuoksuun, kun Mertens tuli hänen tilalleen täydentämään kolmion.


Kun Belgia pääsee lähemmäs hyökkäyskolmannesta, etäisyydet pysyvät yhä ihanteellisina ja pallollisella pelaajalla on aina tarjontaa vieressä. Jos pallo on vasemmalla, Hazardit ja Witsel muodostavat siis yhden kolmion ja toisella puolella Mertens-KDB-Castagne(Meunier) on se toinen vaihtoehto. Tietysti KDB ja Witsel saattavat aina toisinaan vaihtaa paikkoja tilanteiden eläessä. Tässä kuvassa Lukaku on boksissa valmiina keskitystä varten. Oikealla laidalla juuri Mertens-KDB-Castagne kolmikko on liikuttanut palloa siten, että Mertensille on saatu jalka auki keskitystä varten. E. Hazard on vapaammassa roolissa, josta alempana lisää, liikkunut painottomalta puolelta keskemmäs kenttää hetkellisesti, mutta häntä ei tällä kertaa tarvittu.


Tämä kuva on puolestaan päätöskierroksen ottelusta Kyprosta vastaan. Kuten näkyy, Alderweireld on laitimmaisena topparina pallollisena syvällä vastustajan puoliskolla. Hyökkäysmuoto on tuttu 3-2-5, kun Tielemans-Vanaken kaksikko huolehtii tasapainosta. Yläviisikon muodostivat tässä pelissä Carrasco-E.Hazard-Benteke-KDB-T.Hazard. Viimeksi mainittu pystyy siis pelaamaan myös oikealla, mutta tulevassa EM-lopputurnauksessa häntä tuskin siellä nähdään, vaan Meunier ja Castagne ovat ykkösvaihtoehdot sille laidalle. Kuten tästäkin kuvasta kuitenkin näkyy, T. Hazard ja Carrasco wingbackeina pitävät leveyden ja venyttivät vastustajan muotoa sivuttaissuunnassa. E. Hazard puolestaan on vapaammassa roolissa taas kaventanut painottamalta puolelta keskemmäs linjojen väliin kärkipelaaja Benteken lähelle. Jos Suomi jossain ottelussa päätyy karsinnoista tuttuun 5-4-1 muodostelmaan, Belgiaa vastaan se on todennäköisintä, koska se hyökkää Italian tavoin viideltä kaistalta pääsääntöisesti ja kolmen topparin käyttö mahdollistaisi sen, että esimerkiksi Italia-pelien tavoin laitimmaiset topparit pystyisivät irtoamaan alimmasta linjasta estämään esimerkiksi E. Hazardin ja Mertensin pääsemistä palloihin käsiksi välikaistoilla.


Puolessa kentässä Belgian hyökkäysmuodossa 3-2-5 ei myöskään ollut mitään mullistavaa. Hazard ja Castagne vastasivat leveydestä. Lukaku oli tutusti keskellä, Mertens oikeassa puolitilassa ja E. Hazardin korvaaja Carrasco vasemmassa. Witsel-Tielemans kaksikko pyöritti peliä toppareiden yläpuolella.


Belgia käytti Englanti-pelissä tuttua 3-2-5 muotoa puolessa kentässä. Englanti vastasi tuohon 5-3-2:lla eli puolustuslinjassa oli 5v5 tilanne, mutta keskikentällä 3v2 ylivoima Tielemans-Witsel kaksikkoa vastaan. Toisaalta Belgian toppareilla oli yhden miehen ylivoima ja siksi Alderweireldkin saa tässä kuvassa vapaasti olla pallossa ilman välitöntä prässiä.


Wingbackit huolehtivat tietysti leveydestä ja "laiturit" Carrasco sekä De Bruyne kavensivat välikaistoille Lukakun ollessa pääosin keskellä. Tässä kuvassa toki Carrasco ja Lukaku ovat hetkellisesti toisin päin, mutta yhtä kaikki, Meunier säntää selustaan nähtyään, että Alderweireldilla on jalka avoinna. Kaikki viisi hyökkäyskaistaa ovat tunnollisesti täytettynä.


Puolessa kentässä Belgian muoto oli alkuun tuttu 3-2-5. KDB ja Mertens täyttivät välikaistat wingbackien huolehtiessa leveydestä. Witsel ja Tielemans kierrättivät palloa toppareiden yläpuolella Englannin 5-2-3 muotoa vastaan.


Kreikkaa vastaan hyökkäysmuoto oli 3-1-6, mutta nyt se toinen eli 3-2-5. Belgia kunnioitti Kroatiaa hitusen enemmän ja sekä Dendoncker että Tielemans olivat toppareiden yläpuolella, kun Kreikkaa vastaan Praet puski kahden alimman linjan väliin kuudenneksi pelaajaksi ylös, jolloin puolustusvalmiuteen jäi neljä pelaajaa, mutta nyt niitä oli viisi.


Venäjän prässi oli maltillinen eikä se kovin montaa kertaa avausjaksolla ottanut ylhäältä kiinni, vaan Dzuyba ja Golovin keskittyivät peittämään syöttöjä Dendonckerille ja Tielemansille estäen pelaamisen näiden kautta, kun Belgia hyökkäsi 3-2-5:llä puolesta kentästä eteenpäin.

Heikompia vastuksia vastaan toinen pohjakaksikosta (eritoten Praet kehissä ollessaan) on noussut kevään aikana esimerkiksi Valko-Venäjää ja Kreikkaa vastaan kuudenneksi pelaajaksi ylös operoimaan vastustajan kahden alimman linjan väliin ja vain toinen on jäänyt kahden ylimmän prässilinjan väliin puristuksiin, jolloin muoto on ollut siis 3-1-6. Jos ja kun De Bruyne on avauksessa toisena keskustan pelaajana, hän noussee ajoittain kuudenneksi pelaajaksi ylös, jolloin Belgialle jäisi vain neljän pelaajan puolustusvalmius, mutta toisaalta Suomen kärkiparia vastaan olisi silti 4v2 ylivoima. Mitä kauemmin Suomi saa pidettyä ottelun maalittomana, sen todennäköisempää on, että Belgia jossain vaiheessa hyökkää 3-1-6/3-1-4-2:lla. Se voi toki hyökätä heti alusta asti sillä, koska silloin Suomen yläviisikon puristuksiin keskelle jäisi vain yksi pelaaja kahden sijasta. Tuo oli myös yksi syistä, miksi Englantiakin vastaan Belgia ajoittain marraskuussa vyöryi 3-1-6:lla.


Belgialta nähtiin kuitenkin jonkin verran myös 3-1-6 variaatiota, jossa Witsel nousi myös kahden alimman linjan väliin. Tässä kuvassa näkyy hyvin, kuinka T. Hazard ja hetkellisesti wingbackin paikalla oleva KDB venyttävät Englannin muotoa imien itseensä Trippierin ja Chilwellin. Englannin sivutoppareista Mingsista ja Walkerista on selkeä rako wingbackeihin ja Witsel-Meunier kaksikko muodon sisässä on asemoinut itsensä välikaistoille noiden aukkojen kohdalle. Keskellä Mertens ja Lukaku ovat kapealla vetäen Englannin topparikolmikon myös lähelle toisiaan, jolloin raot sivutoppareista wingbackeihin kasvavat entisestään.


17. minuutilta samanlainen tilanne. Meunier ja KDB ovat taas "väärinpäin", mutta pitää muistaa, että vielä tässä vaiheessahan Belgia kokeili avata alhaalta uudella mallillaan, jossa Meunier oli Lukakun rinnalla viimeisessä linjassa ja KDB alempana, joten sama kokeilunhaluisuus säilyi puoleenkin kenttään tultaessa toisinaan eli KDB huolehti leveydestä ja Meunier ajelehti muodon sisään. Hän ja Witsel ovat taas välikaistoilla siten, että he voivat sännätä pystyyn sivutoppareiden ja wingbackien välistä, mutta nyt esimerkiksi Trippier on paljon lähempänä Walkeria, joten rako ei ole niin suuri, mutta samalla se tarjoaisi Belgialle mahdollisuuden edetä laitakaistalta, jos T. Hazard peruuttaisi muutaman askeleen.


Belgian toppareilla ja Tielemansilla oli yhä 4v3 ylivoima keskiympyrässä. Denayer hyödynsi sen ohittamalla jalalla Kanen ja samalla T. Hazard putosi leveyteen. Trippier lähti seuraamaan, rako repesi hänen ja Walkerin väliin ja välittömästi Witsel haavoittaa sitä spurttaamalla pystyyn Hendersonin takaa!


Trippier ehti kuitenkin niin lähelle, että hän sai blokattua Thorganin jatkon kohti Witseliä, mutta jälleen Belgia leikitteli hienosti Englannilla.


Syksyn aiempien pelien tapaan Tanska puolusti 4-1-4-1 muodossa Höjbjergin ollessa ankkurina linjojen välissä. Belgia puolestaan hyökkää Englanti-pelin tapaan ajoittaisella 3-1-6 muodollaan tavanomaisemman 3-2-5:n sijasta, kun Dendoncker on noussut linjojen väliin ja vain Tielemans on topparikolmikon yläpuolella.


Valko-Venäjää vastaan Belgia löysi rutkasti tiloja vieraiden muodon sisästä. Hyökkäysmuoto oli tutun 3-2-5:n sijasta rohkeampi 3-1-6, koska pohjakaksikosta Vanaken viihtyi myös linjojen välissä ja usein vain Praet jäi toppareiden yläpuolelle kierrättämään palloa. Avausmaalissa Vertonghen on samanlaisessa positiossa kuin monesti Walesiakin vastaan eli hän on saanut kuljettaa palloa reilusti vieraiden puoliskolle ja edessä on kolme tiivistä linjaa. Vertonghen kuitenkin löytää välikaistalla päivystävän Dokun, joka on laiturina tietysti kaventanut leveydestä keskemmäs pois Hazardin tieltä.


Belgia ei hyökännyt normaalimmassa 3-2-5 muodossa, vaan 3-1-6/3-1-4-2:lla, jota se käytti maaliskuussa helpoimmassa pelissään Valko-Venäjää vastaan. Dendoncker jäi yksin topparikolmikon yläpuolelle ja kuten maaliskuussa, Praet nousi vastustajan kahden alimman linjan väliin. Siellä oli myös Carrasco. Lukaku roikkui aina viimeisessä linjassa. Meunier ja Doku vaihtelivat oikealla paikkoja siten, että toinen oli aina leveydessä ja toinen välikaistalla valmiina menemään pystyyn tai tulemaan vastaan tarvittaessa.


Belgia valitsi 3-1-6:n luultavasti siksi, että näin ollen vain yksi pelaaja oli keskellä Kreikan yläviisikon puristuksissa. Praet on tuon viisikon sivussa linjojen välissä. Ja kun Suomi puolustaa myös 5-3-2:lla, voi olla, että Pietarissakin Belgia hyökkää 3-1-6:lla eikä 3-2-5:lla, mikä avaa tietysti vähän paremmat vastaiskumahdollisuudet, kun puolustusvalmiudessa on vain neljä pelaajaa punaisilla paholaisilla.

Tanskaa vastaan Parkenilla Belgia kokeili tappiolla puolestaan muun muassa Tanskan ja Suomenkin ajoittain suosimaa 3-1-4-2 hyökkäysmallia. Saapa nähdä, että nähdäänkö tällaista variaatiota maanantai-iltana. Ero 3-1-6:een ei toki ole järin suuri. Jos miettii Belgian todennäköistä avausta, en usko tällaiseen kikkailuun, koska E. Hazard tai Doku eivät oikein ole sellaisia pelaajia, jotka alati viihtyisivät välikaistoilla taskuissa, vaan hyökkäävät mieluummin leveydestä. Tanskaakin vastaan E. Hazard tuli nimenomaan Carrascon paikalle roikkumaan viimeiseen linjaan.


Toisella jaksolla Belgia avasi siis alhaalta 3-4-1-2:lla 3-4-2-1:n sijaan. Samoin muuttui hyökkäysmuoto puolessa kentässä 3-2-5:stä 3-1-4-2:een. Dendoncker jäi yksin topparien eteen. KDB ja Tielemans täyttivät taskut ja Carrasco-Lukaku kaksikko roikkui viimeisessä linjassa tullen vastaan tai spurtaten pystyyn. Hyökkäysmuoto oli sama, jota Tanska käytti alusta alkaen. Vaihtojen jälkeen tämä sama muoto säilyi, kun Witsel korvasi vain Dendonckerin ja E. Hazard Carrascon yksi-yhteen.

Belgialla on lukuisia murtautumismalleja. Tiivistä muotoa vastaan yksi keino on pelata pystypalloja selustaan/viimeiseen linjaan Lukakulle tämän ollessa kentällä. Toki muutkin yläkolmikon jäsenet kykenevät tekemään aloitteita pystyyn puolustuslinjan selustassa olevaan tilaan, mutta eritoten Alderweireld-Lukaku -yhteys on sellainen, jota Belgia on hyödyntänyt paljon. Alderweireldin ennakoin aiemmin olevan avauksessa puhtaasti siksi, että hänen syöttörepertuaariaan Belgia voi hyvin tarvita Suomenkin murtamiseen, mutta lepovuoro silti lienee tärkeämpi juttu. Suomi on onneksi saanut jo näissäkin kisoissa hyvää harjoitusta selustassa olleen tilan puolustamisesta, joten ehkäpä se onnistuu pitämään sen yhtä puhtaana kuin vaikkapa Kreikka kisojen alla harjoituspelissä. Venäjän alakerta sen sijaan vuoti jopa kahdesti Lukakua vastaan ja Tanskakin kertaalleen. Batshuayi pystyy lukakumaisiin juoksuihin, mutta jos Alderweireld on penkillä, en ole varma kuka toppareista sitten pelaisi hänelle selustaan.


Islanti-pelin avausmaalissa yhdeksännellä minuutilla Belgia on tutusti 3-2-5:ssa puolessa kentässä. Pallo kierrätetään topparikolmikon parhaalle pallolliselle pelaajalle Alderweireldille, joka Kjaerin tavoin pystyy jakamaan ruokaa hyökkääjille pidemmilläkin syötöillä.


Alderweireld lähetti pystysyötön keskellä painivaa Lukakua kohden. Kaikki viisi kaistaa ovat taas täytettynä, kun yksi belgialaisista eli Meunierin kanssa hetkellisesti paikkoja vaihtanut Trossard on vielä kuvan ulkopuolella oikealla sivurajalla.


Lukaku paini pallon väkisin itselleen, suojasi sitä, pyörähti kohti maalia ja tuplattunakin pystyi viimeistelemään vasempaan yläkulmaan. Hurja maali!


Voittomaali syntyi pilkusta. Belgia hyökkää taas 3-2-5:lla. Pallo on nyt pelattu muodon sisään Tielemansille, jonka jalkaa Islannin ylimmät prässilinjat eivät saa kuriin. Lukaku säntää keskeltä taas pystyyn.


Tielemans poimii juoksun ja chippaa selustaan tyhjään tilaan. Islannin toppareista Eyjolfsson liukuu huolimattomasti kaataen jätin. Lukaku ei ole siis vain selkä maalia kohden pelaava korsto, vaan varsinkin näissä lokakuun peleissä väläytti kykyjään muun muassa hankkia rankkareita suoraviivaisella eteenpäin rynnimisellä.


Koska muodon sisään ei ollut helppoa pelata kuin Lukakulle suojaukseen, yksi murtautumismalli, jota Belgia käytti paljon, oli toppareiden pidemmät syötöt vastustajan puolustuslinjan selustaan, koska sen toppareiden tosiaan annettiin pitää rauhassa palloa, joten silloin Belgian tuli hyödyntää sitä jollain tavalla. Varsinkin Alderweireld jakeli kjaermaisia (DEN) ja dzhikiyamaisia (RUS) pystysyöttöjä kohti Lukakua. Esimerkiksi Walesia vastaan kun Belgia oli minuutin verran kierrättänyt palloa alhaalla, Alderweireld lopulta kyllästyi etsimään peliä edistävää syöttöä maitse ja pelasi selustaan kohden Mertensia, vaikka tavallisemmin kohteena olikin Lukaku. James ei anna prässiä, joten Tobylla oli hyvin aikaa poimia Driesin juoksu.


Mepham kuitenkin luki hyvin pallon lentoradan. Mikään uusi asia nämä pidemmät syötöt eivät ole Belgian pelikirjassa, vaan niitä nähtiin kyllä syksylläkin.


Kuudennella minuutilla Alderweireldilla on taas jalka auki ja Mertens spurttaa pystyyn. Lukaku täyttää välikaistaa oikealla ja KDB vasemmalla, joten paikat ovat hieman sekaisin.


Mertens kuoletti upeasti pallon alas Kudelaa ja Coufalia vastaan.


Mertens pudotti pallon Romelulle, joka tälläsi vasurilla yli maalin, mutta välillä näinkin päin!


Ja vielä yksi poiminta 32. minuutilta. Alderweireld ei saa prässiä Janktolta, joten hän lähettää siivun kohti Lukakua.


Lukaku oli kuitenkin niukasti paitsiossa ja haltuunottokaan ei olisi onnistunut, mutta Tanska-pelin lisäksi siis Venäjää ja Belgiaakin vastaan on varauduttava pidempiin syöttöihin kohti selustaa. Dzuyba ja Lukaku eivät vain pelaa selkä maalia kohden, vaan tekevät spurtteja selustaan satunnaisesti, joten noiden syöttöjen puolustaminen on selkeä harjoituskohde treenikentällä Huuhkajille!



Vartin pelin jälkeen nähtiin ihan hauskat pari minuuttia. Lukaku teki pari aloitetta käsi ojossa, mutta Alderweireld ei suostunut häntä poimimaan.


Lopulta Alderweireld heltyi ja pelasi kohti Lukakua...


... mutta syöttö meni pitkäksi.


Vielä yksi poiminta 40. minuutilta. Alderweireldille tulee vähän kiire tiukemman prässin alta pois ja hän chippaa kohti Lukakua.


Sokratis-Tzavellas kaksikko piti Lukakun kuitenkin kurissa. Ylipäätään Kreikka puolusti nuo syvyysjuoksut keskeltä melko hyvin.


Seuraavaksi Tielemans on liikkunut pois Modricin vartiosta ja saa syötön Petkovicin taakse prässilinjojen väliin. Samalla Lukaku tekee aloitteen pystyyn.


Toppareista Caleta-Car seurasi Romelun juoksun ja lopulta Lukaku rikkoi vielä tilanteessa.


Puolen tunnin kohdalla Alderweireld poimii ensi kerran Lukakun onnistuneesti.


Nyt vastassa on Vida, kun Caleta-Car seurasi Mertensin juoksun Barisicin nukahdettua hetkeksi.


Lukaku kääntyi Vidan edessä ampuen ylärimaan.


Carrasco ehti paluupalloon ennen Vrsaljkoa, mutta hän puski ylärimaan niinikään.

Lainaus

Venäjän aiemmat vastustajat viimeisen vuoden aikana eivät ole ihan hirveästi hyödyntäneet selustassa olleita tiloja (pl. Unkari), mutta Belgia teki sitä kahdessakin eri maalissa. Yhdeksännellä minuutilla syntyi 1-0 voittomaali. Mertens on normaalisti ruksin paikalla taskussa, mutta nyt hän on pudonnut muodon ulkopuolelle pois puristuksista ja Belgia saa täten 1v2 ylivoiman Ozdoevia vastaan, kun Castagne on viimeisessä linjassa ja vetänyt Kuzyaevin sinne mukanaan. Mertens saa syötön Dendonckerilta eikä Ozdoev ehdi sulkea avointa jalkaa. Lukaku tekee tutun aloitteen.


Lukaku oli paitsiossa, mutta se kumoutui, kun Semenov koski välissä palloon ohjaten sen suoraan Romelulle.


Maailman toiseksi paras hyökkääjä viimeisteli varmasti taka-alakulmaan. Belgia yksi, Venäjä nolla. Tilanteessa näkyi hitusen Venäjän jo aiemmin tutut ongelmat eli oman rangaistusalueen puolustaminen keskityksissä (tämä tuli toki suoraan kohti eikä laidalta) ja Semenovin holtittomuus topparina. Tässäkin hän sähläsi lahjakkaasti paikan Lukakulle.


39. minuutilla nähtiin tuttu kuvio. Heti kun alakerran kärsivällisen kierrätyksen jälkeen Alderweireldille saatiin oikea jalka auki, Lukaku lähti pystyyn.


Semenov kuitenkin seurasi Fernandesin kanssa hyvin juoksun.


Kakkospallon Ozdoev pudotti suoraan Meunierille ja lähellä oli, ettei Meunierin kaatamisesta tullut rankkaria. Venäjän huolimattomuus pallollisena omalla alueella kävi ilmi tässäkin lyhyessä hetkessä.


87. minuutilla Belgia meni 3-0 johtoon, kun se sahasi ensin Venäjän löyhän 5-1-4 prässin. Kaikki alkaa siitä, kun Toby pelaa Meunierille leveyteen, jolloin Karavaev puolustaa eteenpäin. Laatikossa näkyy Belgian alaviisikon 5v4 ylivoima.


Meunier lähti ajamaan keskelle ja samalla Dendoncker blokkasi Zobninin ja Karavaevin liikkeet.


Meunier pääsi lopulta kuljettamalla Venäjän ylänelikon ohitse ja kun Mukhin on jäänyt linjan lähelle, hänkään ei ehdi sulkemaan avointa jalkaa. Lukaku spurttaa pystyyn.


Diveev ei pysynyt yhtä hyvin perässä kuin Semenov pari kertaa aiemmin, joten Romelu niittasi pallon etualakulmaan ohi Shuninin. Upea maali. Belgia kolme, Venäjä nolla.


Belgia teki 2-1 voittomaalin 69. minuutilla. Kaikki alkaa siitä, kun Belgia on 3v2 ylivoimallaan kierrättänyt pallon toppareista Alderweireldille ja Damsgaard ei ehdi sulkea jalkaa. Alderweireld pelaa bravuurisyötön Lukakulle.


Lukaku otti pallon alas Kjaerin edessä.


Huikean 10 sekunnin suojaamissoolon jälkeen Lukaku sai pudotettua tuplattunakin pallon Tielemansille, jota Delaney tietysti prässää.


Tielemans syötti poikittain nousseelle T. Hazardille, joka vei Wassin mukanaan tyhjentäen siten tilan De Bruynelle. Thorgan jättää pallon Edenille, joka poimii KDB:n juoksun.


Loppu on historiaa pallon livahdettua etukulmasta ohi Schmeichelin. Tanska yksi, Belgia kaksi.
Salming

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #2 : 19.06.2021 klo 18:03:01

Wingbackit tekevät myös suoraviivaisia juoksuja sivurajaa pitkin vastustajan wingbackin/laitapuolustajan selustaan testaten näiden juoksunopeutta ja 1v1-osaamista. Uroselle ja Raitalalle on siis tiedossa kiireinen ilta, mutta Uronen on kyllä eritoten erinomaisesti puolustanut 1v1-tilanteet kahdessa ensimmäisessä ottelussa. Toivottavasti sama meno jatkuu. Raitalan puolelta Venäjä sen sijaan jo murtautui muutamaan otteeseen vaarallisesti eikä Belgiaa vastaan vastus ainakaan helpotu, kun vastassa ovat Hazard ja kenties Carrasco.


Wingbackit huolehtivat tietysti leveydestä ja "laiturit" Carrasco sekä De Bruyne kavensivat välikaistoille Lukakun ollessa pääosin keskellä. Tässä kuvassa toki Carrasco ja Lukaku ovat hetkellisesti toisin päin, mutta yhtä kaikki, Meunier säntää selustaan nähtyään, että Alderweireldilla on jalka avoinna. Kaikki viisi hyökkäyskaistaa ovat tunnollisesti täytettynä.


Meunier ehtii palloon ennen päätyä ja kääntää sen Trippierin ohi keskelle kohti Carrascoa, joka on vaihtanut siis Lukakun kanssa paikkoja.


Carrasco ampuu toisella kosketuksellaan pallon maaliin ohi Pickfordin, mutta osuma hylättiin painottomalta puolelta boksiin kaventaneen Castagnen oltua paitsioasemassa ja hänen tulkittiin häirinneen Pickfordia.


Tuttuun tapaan selustapallot olivat myös yksi Belgian käyttämä murtautumismalli. Koska Giannoulis pomppi niin villisti ajoittain vastaan rynnien itsensä ulos, Meunier teki aloitteita hänen selustaansa. Yksi niistä näkyy heti toisella minuutilla, kun Alderweireld lähettää pystypallon.


Tsimikas kuitenkin jälleen paikkasi sotkut kaventamalla ajoissa laitaan tukkimaan tilan ja suojasi pallon yli päädystä. Tämä toistui oikeastaan aina, kun Meunierille pelattiin pystyyn, joten jossain vaiheessa Belgia lopetti ne kokonaan ja keskittyi pelaamaan Lukakulle.


Hetken päästä Chadli spurttaa leveydestä pystyyn laitaa pitkin. Rebic hitusen nukahtaa, mutta Vrsajlko paikkaa.


Lopulta Rebickin ehti alas ja tuplattuna Chadli ei päässyt etenemään. Vrsaljkon hylkäämän Carrascon otti vartiointiin Brozovic.


Hetkeä aiemmin Perisic seurasi taas kurinalaisesti Castagnen juoksun ja Alderweireldin syöttökin karkasi yli päädystä.


Yksi klippi toiselta jaksolta vielä. Belgia tulee yhä 3-2-5:llä. Tielemans on saanut pallon toppareilta. Samalla Carrascon korvannut E. Hazard vetää Vrsaljkon mukanaan pois puolustuslinjasta ja Chadlin korvaaja T. Hazard hyökkää syntyneeseen tilaan. Rebicin korvaaja Brekalo nukahtaa leveyttä puolustaessaan.


Thorgan yritti jostain syystä kääntää vielä syötön Lukakulle, joka oli kuitenkin toppareiden pihdeissä tutusti.

Lainaus

Tässä näkyy taas Venäjän 3v2 ylivoimalla laidalla, joten...


... Castagne pyrkii selustaan ja puhtaampaan 1v1-juoksukilpaan Kuzyaevia vastaan, mutta Tielemans ei poiminut syöttöä.


45. minuutilla Tielemans on taas vapaana keskellä Venäjän ylimmän prässilinjan takana ja pääsee kiepsahtamaan kasvot kohti maalia. Meunier tekee samalla aloitteen Kuzyaevin selustaan saadakseen jälleen puhtaamman 1v1-juoksukilvan staattisen 2v3-laita-alivoiman sijaan, mutta ristipallo karkasi päädystä yli.


Seuraavaksi muutamia esimerkkejä siitä, kuinka Venäjä tutusti pyrki pelaamaan pistosyötöin vastustajan wingbackien selustaan ja ylipäätään löytää boksista painottomalta puolelta sinne kaventaneita wingbackeja. Seitsemännellä minuutilla Kuzyaeville yritettiin pelata Raitalan selustaan, mutta tämä puolusti vahvasti 1v1-tilanteessa.


Vartin kohdalta klassinen venäläishyökkäys. Barinov kierrätti leveyteen Fernandesille, joka houkutteli Urosen itseensä ja samalla Ozdoev teki aloitteen Urosen selustaan.


DOS kuitenkin kavensi laitaan tukkien hänen ja Urosen väliin syntyneen aukon eikä Ozdoev päässyt pujahtamaan läpi. Juuri näin pitikin toimia.


Hetken päästä puolestaan alhaalta Diveev pelasi suoraviivaisesti Urosen selustaan kohti Fernandesia 1v1-juoksukilpaan, mutta Uronen hoiti tilanteen varmasti.


35. minuutilta huonoa kommunikointia Raitalalta ja Lodilta. Golovin on taas laidalla ja houkuttelee molemmat suomalaiset sinne samalla, kun Kuzyaev lähtee spurttaamaan Jugin selustaan.


Kuzyaev pääsee rauhassa keskittämään tällä kertaa.


Ozdoev liikkui taustalta boksiin, mutta Kamara häiritsi häntä riittävästi ja DOS tuli vielä tuplaamaan, joten pusku meni oikealta reilusti ohi.


Minuutin päästä identtinen tilanne melkeinpä, mutta nyt Schüller on liikkunut luomaan 3v2 ylivoiman Golovinia ja Kuzyaevia vastaan.


Siltikin yksilötaidolla Kuzyaev tuli lopulta pallon kanssa ulos saaden syötön Raitalan selustaan Golovinilta. Dzuyba on taas tuplattuna keskellä, joten Kuzyaev keskitti kohti Karavaevia ja Urosta.


Uronen kuitenkin jatkoi vakuuttavaa 1v1-puolustamistaan taka-alueella, bravo. Toisellakaan jaksolla Karavaev ei päässyt hänen pihdeistään maalipaikoille.

Yksi keino murtautua on pelata ristipalloja wingbackeille eristettyihin 1v1-tilanteisiin vastustajan wingbackeja/laitapuolustajia vastaan ennen kuin nämä saavat tukea yläpuolelta tai sivusta. Tanskalla tuet olivat hyvin kunnossa ja siksi Belgia ei luonut leveydestä juurikaan keskityspaikkoja. Eritoten vasemmalle wingbackilleen Belgia pelaa noita ristipalloja, jos avauksessa wingbackina on T. Hazard tai Carrasco, koska he kykenevät saamaan jalkansa auki keskitystä varten 1v1-tilanteessa vaivatta. Voidaan puhua jopa laadullisesta ylivoimasta noissa kohdin, jos esim. Carrasco pääsee 1v1-tilanteeseen Raitalaa, Alhoa tai Soiria vastaan. Chadlikin osaa jalkansa toki saada auki toisella puolella.


Yksi osa Belgian hyökkäyspelikirjaa ovat puolenvaihdot, joilla saadaan luotua hetkellisiä 1v1- tai 2v2-asetelmia laidoille ennen kuin vastustajan muoto ehtii kokonaisuudessaan seurata perässä. Tässä näytteessä pallotaitava toppari Alderweireld vaihtaa painopisteen vasemmalle, jossa Hazardin veljekset olisivat päässeet 2v2-asetelmaan, jollei peliä olisi laitettu heti perään poikki Mertensin oltua nurmikolla loukkaantuneena.


Nyt puolestaan Vermaelen laittaa vasurilla pallon Mertensille, joka on vaihtanut Castagnen kanssa hetkellisesti paikkoja. Heikko haltuunotto pilaa laitapuolustaja Petrovin todellisen haastamisen.


Hetkeä myöhemmin De Bruyne laittaa puolenvaihdon, mutta suoraan linjan taakse Mertensille, kun Petrov ei havainnoi ollenkaan tämän juoksua. Mertens pääsee keskittämään ja Lukaku on jo kammennut Semenovin sivuun, muttei saa kunnon osumaa palloon. Oikea wingback Castagne oli myös boksissa, koska hän oli vaihtanut paikkoja hetkellisesti Mertensin kanssa, joten Hazardien lisäksi myös siis oikealla puolella nähdään paikkojen vaihtelua wingbackin ja välikaistalla operoivan pelaajan kesken. Dzhikiya sai viime hetkellä purettua pallon maalin edestä väljemmille vesille.


Seuraava GIF, jossa De Bruyne suorittaa taas puolenvaihdon, mutta nyt vasemmalle leveyteen Edenille. Velipoika Thorgan tekee pystyjuoksun ja vie mukanaan laitapuolustaja Fernandesin. Laituri Ionovin työmäärä alaspäin on kuitenkin taas kerran kunnioitusta herättävä ja hän saa E. Hazardin leikkaamisyrityksen keskeytymään, mutta taas hetkellisesti Belgialle oli avautunut potentiaalinen paikka luoda uhkaa ennen Ionovin tuen saapumista. Ja koko tilannehan syntyi siitä, että De Bruyne teki itsensä pelattavaksi taas kerran Venäjän ylimmän prässilinjan taakse.


41. peliminuutti ja Alderweireld lähettää tarkan ristipallon vuorostaan Edenille leveyteen, kun hän on tilapäisesti vaihtanut paikkoja velipojan kanssa. Thorgan on vetänyt Fernandesin mukanaan, joten E. Hazard saa rauhassa haastaa alas pudonnutta laituria Ionovia. Ionov ei saa estettyä syöttöä boksiin Lukakulle, joka ei kuitenkaan ihan saa palloa haltuun, joten hyökkäys tyrehtyy, mutta nopeasti Belgia pääsi etenemään boksiin puolenvaihdon jälkeen.


Ristipallot olivat siis yhä Belgian työkalupakissa. Alderweireld saa rauhassa pitää palloa, kun Dolberg on tosiaan yksin prässäämässä Belgian topparikolmikkoa puolessa kentässä. Keskikentän linja sulkee syöttösuunnat wingbackeille ja keskustaan, joten Alderweireld yrittää luoda ristipallolla Carrascolle 1v1-tilanteen Wassia vastaan.


Wass kuitenkin lukee hyvin syötön ja voittaa ykköspallon.


41. minuutilta Tielemansin ristipallo kohti leveydessä tällä kertaa olevaa Hazardia. Delaney on ollut paikkaamassa Brathwaitea laidassa, joten Tielemansilla on siksi tilaa keskellä.


Wass kuitenkin on jälleen katkossa. Poulsen olisi ollut taas hyvin tukemassa, jos apua olisi tarvittu. Kaikkiaan erinomaisesti Tanska eliminoi Belgian pidemmät pallonhallintajaksot hyvällä 1v1-pelaamisella usealla puolella kenttää.


Ristipallot olivat myös yhä osa hyökkäyspelikirjaa. Tässä Hazardin rajaheiton jälkeen Lukaku pudottaa pallon Mertensille.


Kun suunnilleen Englannin koko muoto oli kallellaan pallolliseen laitaan, Mertens lähetti yhden kosketuksen puolenvaihdon. Meunier ehti Chilwellin selustaan ja KDB tuli alapuolelta auttamaan ollen ikään kuin wingbackina taas hetkellisesti ja Meunier osa yläkolmikkoa.


Meunier pudotti taakse ja KDB pääsi keskittämään aika lailla samoilta jalansijoilta kuin usein Cityssä, joten ehkä Meunierin ja KDB:n paikkojenvaihdoilla haettiin myös sitä, että KDB pääsisi maajoukkueessakin keskittämään oikealta puolelta kuten Cityssä? Boksissa on kaksi kohdetta. Keskitys ei löytänyt Lukakua tai Mertensiä, mutta kulmapotkun Belgia sai kuitenkin, kun Dier purki pallon päädystä yli.


Denayer ei löytänyt tilaa murtavalle syötölle, joten kun Tielemans putosi hänen alleen, Lyon-toppari pelasi vain helpon syötön viereen. Tielemans sen sijaan lähtee tästä paikasta pelaamaan Hazardille leveyteen laitakaistalle. Maehle on kapealla, koska hän joutuu paimentamaan kapealla olevaa Mertensiä, joka tässä pelissä näemmä viihtyi paljon omimmalla paikallaan oikealla välikaistalla, joten Hazardilla on tilaa leveydessä, kun lisäksi Tanskan laituri Poulsen on muutama sekunti aiemmin ollut aavistelemassa mahdollista syöttöä Alderweireldille eikä ehdi millään Hazardiin enää kiinni.


Tielemansin ristipallo laskeutui täydellisesti Thorganille. Kuten todettua, Poulsen ei ehdi enää prässäämään yläpuolelta ja Maehlekin jää puolitiehen Mertensia vartioidessaan. Boksissa Kjaer puolestaan päästää kohtalokkaasti Lukakun sisäpuolelleen.


Hazardin pallo oli myös täydellinen eikä Lukaku erehdy päästessään puskemaan näin läheltä etukulmaan. Kjaerilta kohtalokkaasti hävitty 1v1-tilanne, mutta toisaalta Belgia jo ylempänä houkutteli Tanskaa hajottamaan muotoaan ja pelasi sitten nopean ristipallon, kun Delaney ja Poulsen eivät olleet parhaimmalla mahdollisella tavalla enää sijoittuneet.


Belgia iski lopullisen niitin kuitenkin jo minuutin päästä. Tanska prässää taas miesvartioinnilla muodon ollessa sekoitus 4-2-3-1:tä ja 3-4-3:a. Belgia rakentaa 3-4-3:lla. Koska Tanska on jättänyt alas 4v3 ylivoiman Mertensiä, KDB:tä ja Lukakua vastaan nelikon Kjaer, Christensen, Maehle ja Höjbjerg voimin, Hazard on täysin vapaana painottomalla puolella ja jälleen kerran Tielemans väläyttää ristipallokykyjään ja lähettää Eriksenistä huolimatta tarkan pallon laitakaistalle.


Poulsenin paikkaaja Andersen yhtä lailla ei ehdi kirmata ajoissa sulkeakseen Hazardin avoimen jalan. Lukaku on puolestaan livahtanut taas Kjaerin sisäpuolelle.


Matala keskitys tuli kaikkien läpi aina KDB:lle asti, joka ei erehtynyt, vaan viimeisteli varmasti takakulmaan loppuluvut 4-2.


Ristipallot olivat yhä Belgian pelikirjassa. Niistä ei vain ollut merkittävää hyötyä Walesia vastaan, koska se oli tehnyt kotiläksyt niidenkin osalta. Dendoncker pyrkii pelaamaan ohi ylimpien prässilinjojen kohti Meunieria.


Mutta Williams luki syötön ajoissa ja katkoi sen, joten 1v1-tilanne jäi syntymättä.


Vasemmalta laidaltaan Belgia hyökkäsi vastaavasti siten, että se pelasi ristipalloja Carrascolle ja Hazardille leveyteen saadakseen aikaan eristettyjä laadullisia ylivoimatilanteita ennen kuin laitakeskikenttä tai sivutoppari ehtivät wingback Androutsosia tukemaan. Tässä näkyy esimerkiksi se, kuinka kaukana oikea keskikenttä Bakasetas on Androutsosista, kun Alderweireld lähettää ristipallon Hazardille. Sokratiskaan ei voi mennä tukemaan, kun Carrascoa pitää paimentaa välikaistalla.


Androutsos oli sen verran lähellä, että Hazard ei saanut rauhassa ottaa palloa haltuun, vaan joutui ilmataistoon, mutta voitti sen ja Carrasco kirmasi samalla wingbackin jättämään tilaan Sokratis perässään.


Androutsosin hävittyä pääpallon hän jäi kauaksi Hazardista, joka jatkoi heti liikettään ja laitaan syntyi hetkellinen 2v1-tilanne Sokratista vastaan. Carrasco imi tämän itseensä ja pelasi sitten linjan taakse Hazardille.


Tzavellas ehti syöttöön kuitenkin ennen Hazardia, joten luukkupallo jäi antamatta.


Ristipallot ilmassa loistivat poissaolollaan koko illan, mikä oli Belgialle harvinaista, mutta toisaalta syyskuussa Parkenillakaan he eivät niitä juurikaan viljelleet, vaan liikuttivat palloa mieluummin maitse, joten eipä se hirveästi yllättänyt. Suomea vastaan niitä nähtäneen taas enemmän. Muutamaan otteeseen Belgia pyrki etenemään leveydestä, mutta ei oikein saanut tasavoimaisista tilanteista mitään irti. Kolmannella minuutilla Meunier ajoi keskustaan ja pelasi puolittaisen ristipallon vasempaan laitaan Carrascolle, joka sai haluamansa hetkellisen eristetyn 1v1-tilanteen Wassia vastaan.


Brathwaite tuli kuitenkin todella nopeasti tuplaamaan.


Niinpä Carrasco pudotti Tielemansille ja kun Höjbjerg oli valunut hitusen liian alas, Youri sai jalan auki ja nosti boksiin. Mertens teki juoksun, mutta keskitys meni lopulta Schmeichelille asti.


Tässä puolestaan Belgia tuli alhaalta ohi prässin hallitusti. Hazard levitti laitaan Carrascolle 1v1-tilanteeseen.


Wass pysyi kyydissä mukana, mutta Carrasco sai kuitenkin hankittua keskitysyrityksellään Belgialle ottelun ensimmäisen kulmapotkun lopulta. Kaikkinensa kuitenkin Tanska puolusti hyvin leveyttä. Tuet olivat nopeasti lähellä, mutta se ei yllättänyt, kun tiedossa oli joukkueen moraali, kurinalaisuus ja sitkeys muun muassa negatiivisissa tilanteenvaihdoissa.

Mitä tulee vielä ristipalloihin, keskityksiin ja wingbackeihin, painottoman puolen wingbackien kanssa tulee olla tarkkana, koska keskitystilanteissa he kaventavat aina boksiin taka-alueelle päättämään hyökkäyksiä, joten Suomen wingbackien tulee seurata nuo juoksut rangaistusalueelle saakka kurinalaisesti. Meunier ja Castagne ovat erityisen hyviä noissa nousuissa ja niiden ajoittamisessa, mutta kyllä Chadlikin niihin pystyy.


Mitä tulee vielä puolenvaihtoihin ja wingbackien painottomien puolien juoksuihin rangaistusalueelle, ei sovi unohtaa yhtä Belgian upeinta osumaa EM-karsinnoissa. E. Hazard on vaihteeksi hetkellisesti leveydessä sivurajalla eikä puolitilassa. Hän vastaanottaa syötön, leikkaa keskelle, löytää syötöllään linjan taakse pinkovan Meunierin ja tänä viimeistelee varmasti pallon rysään. Suomen laitapuolustajien tulee olla erittäin tarkkana tällaisten juoksujen seuraamisessa kesäkuussa.


Alderweireld-Tielemans-KDB kolmiopeli päättyy siihen, että De Bruyne pääsee hänelle optimaalisesta ja seurajoukkueestakin tutusta paikasta oikealta välikaistalta keskittämään. Benteke on lähes Lukakun veroinen kohdepelaaja boksissa, muttei osu palloon kunnolla. Painottomalta puolelta wingback on kuitenkin Belgialle tyypillisesti tehnyt taustanousun. Carrasco syöttää Bentekelle uuden mahdollisuuden ja tämä tasoittaa ottelun nurmen pinnasta. Pallollisella pelaajalla oli lukuisia syöttövaihtoehtoja hyökkäyskolmanneksella lyhyillä etäisyyksillä tässäkin GIFissä ja kun De Bruyne pääsee operoimaan oikealta puolelta (pelasipa hän alempana tai "Mertensin roolissa"), vaaran merkit ovat aina ilmassa.


Tsekkiä vastaan sen sijaan Toby lähettää ristipallon kohti Chadlia ennen kuin Jankto ehtii iholle. Tämä näyte yhdistää ristipallot ja painottoman puolen wingbackin nousut boksiin mainiosti.


Chadli ei saanut eristetyssä yksykkösessä jalkaa auki, vaan joutui pudottamaan alas.


Pallo kierrätettiin Vertonghenille ja samalla Castagne teki aloitteen boksiin Borilin pimeältä puolelta.


Janin pallo laskeutui ihanasti boksiin ja Castagne pääsi nikkaamaan, mutta pusku hieman ohi takakulman. Varsinkin Meunierille tällaiset nousut ovat tyypillisiä, mutta Castagnekin niihin kyllä kykenee.


Uusi ristipallo tyhjään tilaan Hazardille.


Nyt Hazard sai rauhassa kuolettaa pallon ja harhauttaa jalan auki ennen kuin Androutsos oli iholla.


Painottoman puolen wingback Meunier on kaventanut vuorostaan boksiin Lukakun vierelle kohdepelaajaksi, mutta Sokratis, Tzavellas ja Tsimikas selvittivät tilanteen. Näitä esimerkkejä olisi voinut poimia paljon enemmänkin, mutta tyydyin näihin kahteen tällä kertaa ajanpuutteen vuoksi.


Matalia luukkupalloja Belgia rakastaa varsinkin Lukakun ollessa kentällä. Doku tarjoilee seuraavan sellaisen, mutta Lukaku vain sitoo Sokratisin päästäen pallon lävitseen.


Kreikan oikea wingback Androutsos nukahti eikä varautunut siihen, että pallo tulisi läpi. Painottoman puolen wingbackit kaventavat Belgialta aina boksiin oli kyseessä Meunier tai Hazard. Niin tälläkin kertaa ja kun Lukaku päästi pallon läpi, Hazardille tuli loistopaikka, mutta hän ampui tolppaan. Tästä kun olisi syntynyt maali, Kreikka ei olisi tasapeliä napannut.


Belgia viljeli ehkä tavallistakin enemmän syöttöjä selustaan ja testasi kroatialaisten puolustuspelisuunnitelman pitävyyttä. Ajassa 10:30 Tielemans saa jalan auki kesken kierrätyksen. Modric on jättänyt Tielemansin Brozovicin huoleksi, mutta tämä ei ehdi ajoissa eteen, vaan Tielemans pelaa ristipallon boksiin nousevalle Castagnelle.


Perisic kuitenkin seurasi miehensä loppuun saakka.

Lainaus

Otetaanpa sitten näytteitä ristipalloista eritoten vasempaan laitaan Carrascolle ja T. Hazardille. Nyt hetkellisiä eristettyjä 1v1-tilanteita ei oikein päässyt syntymään jo moneen kertaan toistetun Venäjän puolustussuunnitelman takia. Kahdeksannella minuutilla Tobylla on taas tassu auki ja leveydessä Hazardilla on tilaa.


Hazard imi Zobninin sivurajalle. Carrasco välikaistalla oli Fernandesin ja Barinovin pihdeissä, joten tilaisuutta etenemiseen ei ollut.


21. minuutilla Carrasco on leveydessä ja imee sekä Zobninin että Fernandesin itseensä. Barinov on jo pudonnut boksiin, joten Dendoncker on täysin auki.


Dendoncker sai rauhassa jalan auki ja Belgialla oli mukavasti kohteita boksissa.


Keskitys putosi Dzhikiyan jalkoihin. Venäjän boksipuolustamisen ongelmat näkyivät siinä, että hän ei saanut kunnon purkua aikaan, vaan pallo jäi pomppimaan boksiin.


Shunin joutui venymään paraatipelastukseen Hazardia vastaan, joka oli vaihtanut siis rooleja Carrascon kanssa.


Huolimatta 2v3 alivoimista laitakaistoilla, Belgia onnistui kertaalleen murtautumaan sieltä maalintekoon. Alderweireld lähetti tutun ristipallon, jonka Hazard kuoletti ja lainasi välissä Carrascolle, mutta Barinov, Zobnin ja Fernandes olivat tiellä, joten pallo käytettiin Tielemansilla, joka antoi sen takaisin leveyteen Hazardille ja tämä sai kuin saikin jalkansa auki Zobninin edestä. Dzhikiya ja Zhirkov molemmat (!) seurasivat Lukakun etutolppajuoksun ja kun Shunin sylki pallon eteensä, painottomalta puolelta tutusti boksiin kaventanut Meunier pussitti helposti reboundin verkkoon Cheryshevin uinuessa. Belgia kaksi, Venäjä nolla. Venäjän boksipuolustamisen ongelmat ja Belgian painottoman puolen wingbackin nousut boksiin näkyivät myös tässä osumassa hienosti.


Avausjakson lopusta toinen klippi, miten huikeasti Carrasco veivasi itsensä ulos 2v3-alivoimatilanteesta boksiin saakka ja ampui niukasti yli maalin. Yksilötaitoa Belgialla siis riittää selvittää lukumääräisiä alivoimatilanteitakin.


Toisen jakson alussa Meunier teki tutun liikkeen painottomalta puolelta boksiin ja Tielemans poimi sen.


Pusku vain suuntautui ohi maalin. Maehle nukahti kuten Pohjanpaloakin vastaan.

Hieman ylempään teemaan liittyen leveydessä olevaa tilaa Belgia hyödyntää ajoittain siten, että sivutopparit nousevat melko syvällekin vastustajan kenttäpuoliskolle luomaan hetkellisen lukumääräisen ylivoiman yhdessä wingbackin ja välikaistalla olevan laiturin kanssa. Tuohon symbioosiin voi lisätä vielä pelin puolen keskustan keskikenttäpelaajan neljänneksi pelaajaksi yhtälöön. Alderweireld varsinkin nousee mielellään syvälle ja keskittää sitten boksiin läheltä vastustajan boksin reunaa saatuaan pudotuksen wingbackilta. Denayerilta ja Vermaelenilta tuskin kuitenkaan nähdään yhtä aktiivisia nousuja.


Kun Belgia saa painopisteen vastustajan kenttäpuoliskolle, yhtenä erityispiirteenä ovat laitimmaisten topparien nousut syvällekin vastustajan puoliskolle pallollisina, jos vain tilaa on edetä. Riskinä on tietysti heikompi kenttätasapaino menetyksen sattuessa, mutta samalla se pakottaa vastustajan keskikentän linjan reagoimaan, tulemaan vastaan ja silloin saattaa aueta tilaa pelata juuri auenneeseen tyhjään tilaan. Tässä GIFissä kuitenkin juuri kun Zhirkov on keskikentän linjasta irtoamassa vastaan, Alderweireld jo päättääkin syöttää ilmassa Hazardeille. Venäjä onnistuu kuitenkin estämään keskityksen ja pysäyttämään tilanteen staattiseksi.


Tämä kuva on puolestaan päätöskierroksen ottelusta Kyprosta vastaan. Kuten näkyy, Alderweireld on laitimmaisena topparina pallollisena syvällä vastustajan puoliskolla. Hyökkäysmuoto on tuttu 3-2-5, kun Tielemans-Vanaken kaksikko huolehtii tasapainosta. Yläviisikon muodostivat tässä pelissä Carrasco-E.Hazard-Benteke-KDB-T.Hazard. Viimeksi mainittu pystyy siis pelaamaan myös oikealla, mutta tulevassa EM-lopputurnauksessa häntä tuskin siellä nähdään, vaan Meunier ja Castagne ovat ykkösvaihtoehdot sille laidalle. Kuten tästäkin kuvasta kuitenkin näkyy, T. Hazard ja Carrasco wingbackeina pitävät leveyden ja venyttivät vastustajan muotoa sivuttaissuunnassa. E. Hazard puolestaan on vapaammassa roolissa taas kaventanut painottamalta puolelta keskemmäs linjojen väliin kärkipelaaja Benteken lähelle. Jos Suomi jossain ottelussa päätyy karsinnoista tuttuun 5-4-1 muodostelmaan, Belgiaa vastaan se on todennäköisintä, koska se hyökkää Italian tavoin viideltä kaistalta pääsääntöisesti ja kolmen topparin käyttö mahdollistaisi sen, että esimerkiksi Italia-pelien tavoin laitimmaiset topparit pystyisivät irtoamaan alimmasta linjasta estämään esimerkiksi E. Hazardin ja Mertensin pääsemistä palloihin käsiksi välikaistoilla.


Alderweireld-Tielemans-KDB kolmiopeli päättyy siihen, että De Bruyne pääsee hänelle optimaalisesta ja seurajoukkueestakin tutusta paikasta oikealta välikaistalta keskittämään. Benteke on lähes Lukakun veroinen kohdepelaaja boksissa, muttei osu palloon kunnolla. Painottomalta puolelta wingback on kuitenkin Belgialle tyypillisesti tehnyt taustanousun. Carrasco syöttää Bentekelle uuden mahdollisuuden ja tämä tasoittaa ottelun nurmen pinnasta. Pallollisella pelaajalla oli lukuisia syöttövaihtoehtoja hyökkäyskolmanneksella lyhyillä etäisyyksillä tässäkin GIFissä ja kun De Bruyne pääsee operoimaan oikealta puolelta (pelasipa hän alempana tai "Mertensin roolissa"), vaaran merkit ovat aina ilmassa.


2-1 voittomaalissa Belgia hyödynsi samaa ylivoimaansa laitakaistalla ohittaakseen Walesin ylimmät prässilinjat ja luodakseen keskitystilanteen Meunierille. Lawrence sivutopparina on jäänyt jälleen keskelle eikä ole kulkeutunut kohti laitaa, vaikka De Bruyne on niin tehnyt, joten siksi Belgialla on 4v3-ylivoima Ampadua, Jamesia ja Williamsia vastaan.


KDB sai pallon Tobylta ja siirsi sen Meunierille, joka sai jalan auki ennen kuin Williams ehti peittämään keskitystä.


Samalla boksissa Roberts liukastui epäonnisesti ja hänen miehensä Hazard sai pukata rauhassa pallon maaliin. Belgia kaksi, Wales yksi.


43. minuutilta yksi klassinen näyte siitä, kuinka Alderweireld nousee sivutoppareista eritoten todella syvälle ajoittain luomaan 4v3 ylivoiman laitaan. Meunier-Doku-Praet kolmikon höynä leveydessä ei tuottanut tulosta, joten Alderweireld tuli alapuolelta apuun ja keskittää useita kertoja pelissä tästä samasta positiosta kohti Lukakua, joka on nyt asemoinut itsensä Sokratisin ja Androutsosin väliin.


Keskitys oli tarkka, mutta akrobaattinen yritys ei tuottanut kunnollista kutia vaikeasta asennosta.

Yksi tapa hyökätä leveydestä on myös se, että wingback imee itseensä vastustajan wingbackin/laitapuolustajan ja samalla välikaistalta laituri hyökkää vastustajan wingbackin jättämään tilaan. Tuollaisten juoksujen seuraamisessa on oltava tarkkana. Samalla tavoin kuin Belgiaa vastaan hyökätään paljon wingbackien ja sivutopparien väliin repeytyvistä aukoista, myös Belgia hyökkää vastaavista aukoista vastustajiaan vastaan liikuttamalla vastustajan muotoa nopeasti sivuttain.


Tässä on nyt puolestaan esimerkki siitä, kuinka Venäjän muoto venyy sivuttaissuunnassa, kun Vermaelen pelaa painavan syötön sivurajalle ja vasemmalla välikaistalla oleva E. Hazard tunnistaa välin, johon tehdä juoksun. Velipoika ei kuitenkaan pelaa hänelle palloa, vaan leikkaa itse keskelle ja tavoittelee Lukakua, joka ei kuitenkaan saa pidettyä palloa belgialaisten hallussa. Hazardit kuitenkin vastaprässäävät pallon takaisin keltapaidoille.


Vielä pysäytyskuvana sama asia. Fernandes laitapuolustajana liikkuu prässäämään Thorgania ja Eden tekee linjojen välistä juoksun hänen jättämäänsä tilaan. Syöttöä ei kuitenkaan veljeltä toiselle ikinä tullut ja siten entistä vaarallisempi tilanne jäi syntymättä. Lukaku puolestaan on niin vaarallinen pelaaja boksissa, ettei häntä oikein voi jättää yksin painimaan yhtä topparia vastaan, vaan hänen lähellään olisi hyvä olla kaksi topparia ja niin ajatteli Venäjäkin, kun Semenov ei kovin herkästi lähtenyt kaventamaan kohti E. Hazardia.


Seuraava esimerkki uunista ulos. Belgia avaa alhaalta. Vermaelen antaa painavan syötön T. Hazardille, joka on omalla paikallaan sivurajalla. Venäjän laitapuolustaja Fernandes joutuu liikkumaan häneen kiinni, muoto venyy sivuttaissuunnassa ja samalla E. Hazard tekee oppikirjajuoksun Fernandesin jättämään tilaan. Pohjapelaajista Ozdoev kuitenkin seuraa Hazardin liikkeen, mutta hän on ilman tukea ja jää statistiksi 1v1-tilanteessa, kun Belgialla on laadullinen ylivoima, koska Eden Hazard > Ozdoev. Eden pudottaa takaviistoon ja vain Zobninin erinomainen blokki estää T. Hazardin laukausta painumasta vähintään kohti maalia. Tilanteen synnyssä on myös huomioitavaa jälleen belgialaisten kolmiot Vermaelen-KDB-T.Hazard ja T.Hazard-KDB-E.Hazard, joiden ansiosta T. Hazardilla oli kolmekin syöttövaihtoehtoa.


Belgialle ominaista hyökkäyspelaamista 3-2-5:lla vyöryessä on se, että wingbackit imevät vastustajan laitapakin/wingbackin itseensä ja pelaavat sitten pallon tämän selustaan, jonne hyökkää välikaistalta joku yläkolmikon jäsenistä. Samaan se pyrki Walesiakin vastaan, kun vieraat sallivat tosiaan toppareiden ja wingbackien kierrättää palloa melko vapaasti keskenään, mutta toteutus ei tuonut tulosta. Esimerkiksi heti minuutin kohdalla Meunier on saanut pallon Alderweireldilta ja odottaa, että hänen vastinparinsa Williams puolustaa eteenpäin ja samalla välikaistalla päivystävä Lukaku hyökkää syntyneeseen tilaan. Lawrence kuitenkin seurasi sivutopparina Romelun juoksun, joten Meunier ei edes yrittänyt pelata ohi Williamsin.


Kolmen minuutin kohdalla oli uusi yritys edetä leveydessä olleen tilan kautta. KDB on nyt omalla paikallaan oikealla välikaistalla Meunierin saadessa pallon.


Tällä kertaa myös Meunier jatkoi pallon ykkösellä Williamsin selustaan, mutta Lawrence ehti palloon ennen De Bruynea ja James oli vielä laskeutunut tuplaamaan De Bruynen.


17. minuutilta toiselta laidalta sama kikka, mutta Wales oli tehnyt kotiläksyt ja seurasi hyvin juoksut wingbackiensa selustaan. Venäjää vastaanhan EM-karsinnoissa Belgia onnistui hyvin luomaan tilanteita laidoilta esimerkiksi vierasottelussaan, kun Hazardit vuorollaan vasemmalla laidalla pääsivät 1v1-haastoihin, mutta Walesia vastaan sama ei toiminut. Tällä kertaa Mertens imee Robertsin itseensä ja välikaistalta Hazard hyökkää selustaan.


Tsekkiä vastaan käytössä oli samantapainen ratkaisumalli, kun vieraat puolustivat 4-1-4-1:llä tukkien keskustan ja kuten ylempänä kävi ilmi, Mertens ja Lukakuhan jäivät 1v2-alivoimaisiksi laitapuolustaja-toppari -komboja vastaan. Jottei niin käynyt, esimerkiksi Chadli on tässä noussut isäntien puolustuslinjaan ja Dendoncker on keskeltä liikkunut laitaan. Muoto on yhä 3-2-5, mutta kallellaan vasemmalle, kun keskellä on enää Tielemans. Chadlin nousun myötä Mertens ei ole enää alivoimainen, vaan välikaistalla 1v1-tilanteessa Kudelaa vastaan samalla, kun Chadli sitoo leveyteen Coufalin.


Vertonghenin murtava syöttö meni ohi Barakin Mertensille perille. Tämä jatkoi pallon yhdellä kosketuksella Coufalin selustaan Chadlille.


Chadli ei saanut 1v1-tilanteessa jalkaansa auki, vaan pudotti pallon takaisin Mertensille, jolla oli nyt tilaa paljon, kun toppari Kudela oli jo valunut suojaamaan omaa boksia.


Ennen kuin yläpuolelta Provod ehti apuun, Mertens viritti oikean jalan kudin kohti takakulmaa.


Vaclik kuitenkin torjui pomppivan laukauksen.


Lopuksi yksi klassinen kuvio. Eden imee Fernandesin ja Mukhinin itseensä. Thorgan hyökkää wingbackin jättämään tilaan.


Diveev kuitenkin kavensi Thorganilta tilan pois, mutta tätä telepaattisveljesyhteyttä lienee luvassa enemmänkin kisojen aikana.
Salming

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #3 : 19.06.2021 klo 18:04:08

Muodon sisään pelatessaan Belgia hyödyntää Lukakua, joka kykenee voimanpesänä suojaamaan palloa, kääntymään itse tai pudottamaan sen muille. Batshuayi ei ole yhtä laadukas, mutta pystyy kyllä yhtä lailla ahtaassa tilassa varmasti pysymään pallossa jotenkuten. Lukaku-Mertens -yhteys eritoten toimi hyvin maaliskuussa, kun Mertens chippaili välikaistalta palloja puolustuslinjan eteen Lukakulle. Hazardilta ja Dokulta nähtäneen kenties samanlaisia siirtoja nopeasti taskuista eteenpäin Batshuayille. Jos Vertonghen olisi avauksessa, häneltäkin nähtäisiin vasemmalta puolelta murtavia syöttöjä maitse tai chippejä ilmassa muodon sisään kohti kärkipelaajaa. Mitä tulee vielä Lukakuun, hän ei aina jää keskelle, vaan liikkuu tarvittaessa vastaan taskuihin.


Mitä tulee vielä E. Hazardiin, hän tykkää liikkua myös painottomalta puolelta todella lähelle Lukakua, jos pallo on oikealla laidalla. Siten hän on entistä valmiimpana ja paremmin sijoittuneena Lukakun mahdollisille pudotuksille hyökkäyskolmanneksella. Sama pätee tietysti Mertensiin, jos pallo on vasemmalla laidalla, mutta Eden liikkuu noista kahdesti kuitenkin vielä hanakammin vapaammassa roolissa lähelle Lukakua.


Hyvä esimerkki kahteen ylempään havaintoon liittyen on Venäjää vastaan tehty Belgian toinen osuma, jossa Eden liikkuu Lukakun alapuolella ja pyssyttää sitten tämän pudotuksen jälkeen keskeltä pallon alakulmaan. Topparikolmikosta puolestaan Alderweireld oli hyvin syvällä isäntien alueella ja osoitti jälleen syöttötaitojaan löytämällä Lukakun boksista pienellä chipillä. Ja kun Alderweireld oli syvällä, Witsel liikkui paikkaamaan tätä topparikolmikkoon, jotta kenttätasapaino oli harmonisempi.


Tähän saumaan voisi läpiperata vielä Belgian toisen maalin. Muoto on yhä Tanskalla 4-1-4-1, mutta Poulsen on nyt siis vasemmalla ja Wass oikealla, kun Brathwaite otettiin pois. Dolberg on ohitettu helposti kierrättämällä, joten Wass irtoaa prässäämään Vertonghenia.


Hazard pääsee vapaasti kuljettamaan kohti maalia, kun Wass oli prässäämässä Vertonghenia eikä ehdi auttaa yläpuolelta. Maehle puolestaan empi hetken Carrascon takia, mutta lähtee sitten eteenpäin, kun Kjaer seuraa Carrascon juoksun selustaan. Samalla kuitenkin Kjaer on poissa boksista ja Lukaku pääsee laadulliseen ylivoimatilanteeseen Christensenia vastaan. Normaalisti siis Wassin ja Maehlen pitäisi hoitaa Hazard-Carrasco kaksikko samaan tapaan kuin Poulsen-Wass kaksikko avausjaksolla, mutta Wassin vähän turhakin irtoaminen kohti Vertonghenia tarkoitti sitä, että Kjaer joutui menemään auttamaan laitaan pois Christensenin viereltä.


Hazard pelaa boksiin aukosta, jonka Kjaer on laitaan kaventamisellaan jättänyt. Lukaku pitää Christensenin selässään ja pyörähtää kohti maalia.


Schmeichel torjui ensimmäisen yrityksen, mutta taustalta tulee Mertens ja saa vähän onnekkaastikin pallon jalkaansa sijoittaen sen oikeaan kulmaan.


Yhtenä keinona muodon sisään pelaamisen helpottamiseksi esimerkiksi T. Hazard tai Mertens liikkui Lukakun ja De Bruynen lähelle, jolloin oikeaan laitaan saatiin aikaiseksi nelikko Lukaku-KDB-Meunier-T. Hazard. Vasemmalle puolelle on tässä kuvassa jäänyt yksin Mertens yläviisikosta.


Hazardista olikin hyötyä tällä kertaa, kun hän vapautti Meunierin selustaan keskittämään, mutta Rodon keskitopparina siivosi matalan keskityksen ennen kuin Lukaku pääsi siihen käsiksi.


Liian montaa kertaa Hazard tai Mertens ei kuitenkaan liikkunut toiselle laidalle, vaan he pysyivät vasemmalla puolella pitkälti. Kuten todettua, pelkkä Lukakukin riitti uhan luomiseen hyökkäyskolmanneksella muodon sisässä. Eritoten pitää nostaa esiin Mertensin ja Lukakun välinen yhteys, joka toistui monesti. Aloitetaan kuitenkin vartin kohdalta, kun Vertonghen antaa murtavan syötön puolustuslinjaan saakka Lukakulle. Tämä oli melkeinpä ensimmäinen kerta, kun Belgia pääsi muodon sisään luomaan uhkaa. Vartin ajan se periaatteessa vältteli Lukakulle pelaamista, kunnes se osoittautui ainoaksi oikeaksi valinnaksi.


Lukakua ei huimannut pysyä pallossa Rodonin, Mephamin, Morrellin ja Ampadun keskellä. Hän pudotti pelivälineen Tielemansille, joka ampui pari kaukolaukausmaalia samoilta jalansijoilta syksyllä.


Tällä kertaa Tielemans ei kuitenkaan ampunut itse, vaan levitti vielä Mertensille.


Mertens sai jalan auki Robertsia vastaan ja tavoitteli Lukakua, mutta Rodon nikkasi pallon yli päädystä aiheuttaen Belgialle kulmapotkun.


27. minuutilla Belgia vyöryy taas 3-2-5:llä. Hazard vuorostaan chippaa leveydestä kohti Lukaku-Rodon parivaljakkoa. Lukakulle kyettiin siis aina hetkellisesti luomaan eristetty 1v1-tilanne ennen kuin Rodon sai nopeasti apuja ympäriltä, koska esimerkiksi tässä kuvassa Mertens on houkutellut Mephamin kauemmas Rodonista. Lawrence toki on kaventanut Rodonin lähelle, mutta toisaalta KDB on jäänyt vapaammaksi painottomalle puolelle samalla.


Rodon pärjäsi ihan hyvin noissa 1v1-väännöissä Lukakua vastaan, mikä antaa itseluottamusta varmasti Arajuurellekin kesää ajatellen. Tälläkään kertaa Lukaku ei päässyt kääntymään tai pyörähtämään kohti maalia, vaan Rodon pakotti hänet vaikeaan puolisaksariin.


31. minuutilta Belgia etenee taas vasemman kautta ja näyttävästi yhden kosketuksen siirroilla Walesin muodon sisään, kun vuorollaan Bale, Roberts ja Mepham olivat myöhässä Vertonghenia, Hazardia ja Mertensiä vastaan. Rodon kuitenkin oli taas Lukakun iholla estäen tätä kääntymästä 1v1-tilanteessa, joten Romelu joutui pudottamaan pallon takaisin alas. Hetkeksi siis kesällä Arajuuren voi jättää kaksistaan Lukakun kanssa, mutta sitten olisi hyvä tulla apuja ympäriltä piakkoin Toiviolta, Sparvilta ja Kamaralta. Ja vaikka Belgia tässä liikutti Walesin muotoa yhdellä kosketuksella, siltikään muodon sisään pääseminen ei ollut helppoa kuten Rodon osoitti viimeisenä lukkona.


37. minuutilta samanlainen tilanne taas. Vertonghen on syöttänyt ohi Balen välikaistaa pitkin Mertensille. Balen syöttövarjoon jättäminen on siis epäonnistunut ja Mertens pääsee jatkamaan pallon Balen ja Mephamin puristuksista yhdellä siirrolla Lukakulle, jota Rodon taas seuraa kuin delfiini rahtilaivaa.


Pudotus useamman pelaajan keskeltä taas Tielemansille...


... joka ei ampunut itse tälläkään kertaa, vaan pienten pomppujen kautta pallo ajautui Mertensille, joka tykitti yli maalin. Koska Suomi tullee kopioimaan pitkälti Walesin passiivisen lähestymistavan, näitä chippejä laidasta ja välikaistoilta keskelle Lukakulle tultaneen näkemään Pietarissakin, jos Belgia ei harrasta rotaatiota.


Kuudennessa maalissa näkyy taas sivutoppareiden vapaus nousta. Tällä kertaa Alderweireld on ottanut tyhjän tilan pois, kun vieraat ovat sitä tarjonneet peruuttamalla. Hän keskittää boksiin, kun jalka on avoinna.


Ja kuten Vertonghen löysi monesti Lukakun aiemmissa peleissä, nyt Alderweireldin keskitys laskeutuu Bentekelle, joka ohjaa taitavasti suoraan ilmasta pallon alanurkkaan painiessaan 1v1-tilanteessa Pavlovetsia vastaan. Arajuuren on todella oltava hereillä keskitopparina oli vastassa sitten Lukaku tai Batshuayi, koska he tulevat olemaan kohteina Suomen muodon sisässä.


Tässä puolestaan kun Modric on vähänkin jättänyt etäisyyttä Tielemansiin, Vertonghen pelaa muodon sisään.


Tielemansin taitotaso riittää kääntymiseen ja pallon syöttämiseen eteenpäin kohti Lukakua.


Lukaku pudotti Mertensille ja Tielemans jatkoi juoksuaan pystyyn. Vidan ja Vrsaljkon välissä on aukko haavoitettavaksi.


Tielemans sai pallon, mutta ei päässyt läpi, joten hän kuljetti sivuttain ja yritti sitten murtavaa syöttöä Castagnelle, mutta Barisic oli välissä.


35. minuutilla Tielemans rytmittää peliä jälleen ja antaa murtavan syötön, kun hän näkee, että Lukaku on yksin Vidaa vastaan ja Caleta-Car on vähän etäämmällä.


Lukaku pudotti Carrascolle, joka ampui boksin reunalta päin Livakovicia.


Hetkeä aiemmin vastaava tilanne. Vertonghen chippasi sivurajalta viimeisen linjan etupuolelle, kun hän näki, että Lukaku on yksin Vidaa vastaan.


Laukaus pienestä kulmasta ei kuitenkaan yllättänyt Livakovicia. Jos Lukaku pelaa Suomea vastaan, oletusarvoisesti hän saattaa hakeutua selvästi toisen sivutopparin eteen etäälle Arajuuresta esimerkiksi ja pyrkii sitten voittamaan puhtaamman 1v1-tilanteen boksin reunalla Toiviota tai Väisästä vastaan.


Hetken päästä Tielemans on taas hakemassa palloja toppareiden jalasta eikä sijoitu Poulsenin taakse. Koska keskeltä ei voi pelata Lukakulle, hän siirtää pallon leveyteen.


Hazard houkuttelee Wassia ja samalla Carrasco tekee liikkeen tämän selustaan vieden Christensenin mukanaan. Näin ollen Thorganille jää väylä, josta pelata Lukakulle suojaukseen Kjaerin eteen.


Parin topparin ja Delaneyn puristuksista oli aika toivotonta yrittää kääntyä, joten Lukaku joutui levittämään vain Carrascolle.


2v2-asetelmasta Carrasco ja Hazard eivät kyenneet saamaan jalkaa auki keskitykselle kuten monesti Venäjää vastaan jopa 2v3-alivoimaisina, joten Thorgan vain kierrätti takaisin alas ja Belgia haki sieltä uutta vauhtia.


40. minuutilta identtinen kuvio. Hazard houkuttelee Wassin, Carrasco avaa syöttöväylän ja Lukaku putoaa vastaan.


Christensen kuitenkin seurasi Carrascon juoksun ja katkoi Lukakun jatkon.


41. minuutilla Lukaku itse tuli välikaistalle hakemaan palloa kuten pari kertaa Venäjä-pelissä ja näytti, miten oma 1v1-tilanne voitetaan fysiikalla, joka Mertensilta ja Carrascolta uupuu.


Lukaku punnersi väkisin nurmikon kautta Kjaerin ja auttamaan tulleen Delaneynkin ohi.


Viimeinen syöttö Mertensille ei kuitenkaan ollut sitten siellä päinkään ja Maehle oli välissä.


11. minuutilla esimerkiksi Castagne pelaa Lukakulle välikaistalle.


Lukaku pyörähtää ympäri ja Carrasco tekee haavoittavan juoksun, mutta syöttö karkasi pitkäksi. Dzhikiya seurasi toppareista Lukakua reippaasti irti linjasta ja hänen jättämään tilaan Carrasco pyrki juoksemaan.

Toinen tapa muodon sisään pelatessa on kyetä löytämään välikaistoilta väkkärät laiturit, jotka pystyvät voittamaan omat 1v1-tilanteensa vaikkapa Suomen eteenpäin puolustavia sivutoppareita tai laitakeskikenttiä Lodia ja Kamaraa vastaan. Pallon saatuaan E. Hazard kääntyy ja leikkaa keskelle tai sitten jakaa laitaan wingbackille, jolle on auennut enemmän tilaa keskittää Hazardin liikkeen myötä. Hän voi myös luottaa siihen, että pallot löytävät tiensä jossain vaiheessa jalkaan muodon sisään eikä palloa tarvitse tulla hakemaan puolesta kentästä kuten joskus muinoin. Toki Wales onnistui aika hyvin estämään syötöt välikaistoille maaliskuussa omalla viiden alakerrallaan ja 5-2-3 muodollaan, joten voi olla, että Belgia joutuu pelaamaan enemmän kärkipelaajalleen muodon sisään pelatessaan eikä kykene löytämään välikaistapelaajiaan. Kaikki riippuu Suomen keskittymisestä ja puolustusvelvoitteiden selkeydestä. Tanska torstai-iltana Walesin tavoin aika hyvin eliminoi Belgian välikaistaväkkärät ja yhtä lailla Suomen sivutopparien Toivion ja O'Shaughnessyn tulee rohkeasti nousta kiinni E. Hazardiin ja Dokuun/Trossardiin ja tarvittaessa sitten Lod ja Kamara tuplaavat. Olen toki hivenen huolissani siitä, kuinka helposti Golovin ja Ozdoev pelasivat ajoittain palloa ohi Lodin ja Kamaran kohti Suomen maalia keskikenttälinjan edestä. Pallolle tulee antaa hitusen paremmin painetta kuin aiemmin tai illasta tulee pitkä selviytymistaistelu.


Mitä tulee tarkemmin E. Hazardiin, kun hän pääsee kääntymään, hän joko tosiaan leikkaa itse keskelle tai jakaa laitaan veljelleen. De Bruyne ja Witsel ovat eliittiä syöttäjinä, joten Hazardin tai Mertensinkään ei pahemmin tarvitse tulla hakemaan palloa alempaa, vaan he voivat luottaa siihen, että heille kyllä toimitetaan "namia" linjojen väleihin välikaistoille kuten kävi Belgian avausmaalissa Venäjää vastaan. De Bruyne oli hukata pallon keskiympyrässä saatuaan sen toppareilta hieman ahtaaseen paikkaan venäläisten keskelle, mutta sai pelattua sen vasemmalle välikaistalle Edenille, joka kääntyy, kuskaa ja päättää oman haaston sijasta tällä kertaa valita syötön veljelleen. Eden kuitenkin jatkaa liikettään ja vetää Semenovin mukanaan. Näin ollen T. Hazard jää 1v1-tilanteeseen Fernandesia vastaan. Nuorempi velipoikakin osaa keskelle ajamisen jalon taidon ja laukoo sitten tarkasti etuyläkulmaan. Tämäkin maali olisi kuitenkin jäänyt syntymättä, jos E. Hazard olisi laskeutunut liian alas turhautuneena hakemaan palloa kuten joskus Chelseassakin hän teki. Belgian maajoukkueessa hän voi luottaa siihen, että palloja kyllä tulee tasaiseen tahtiin jalkaan laadukkaalta keskikentän kaksikolta.


Toki myös topparikolmikko osaa poimia välikaistoilta vapaita pelaajia. Alderweireld väläyttää syöttötaitoaan löytämällä Mertensin, joka ei tule liian alas vastaan, vaan ainoastaan puoleenväliin vastustajan puoliskoa. Samalla wingback Castagne tekee vastaliikkeen pystyyn sivurajalla. Mertens ei kuitenkaan pelaa sinne, vaan E. Hazardille vasemmalle välikaistalle. Tämä ei tälläkään kertaa haasta, vaan jakaa viereen veljelleen, joka erona edeltävään tilanteeseen tuplataan, kun Ionov on ehtinyt Fernandesin tueksi. Näinpä ollen T. Hazard pudottaa keskelle ja Witsel laukoo päin Guilhermea. Jos Belgian laitarumbasta haluaa siis selvitä elossa, laitapuolustajalla on aina oltava tuki eli laidassa olisi mieluusti oltava 3v2 ylivoima. Muutoin Hazardit kyllä tulevat miehistään ohi 1v1-tilanteissa.


Seuraava maalinäyte Kypros-ottelusta. Belgian muoto on puolessa kentässä tuttu 3-2-5. Topparikolmikosta Cobbaut löytää syötöllään linjojen välistä vasemmasta puolitilasta Carrascon, joka on siis vaihtanut E. Hazardin kanssa paikkoja hetkellisesti, mutta on malttanut pysyä ylempänä eikä putoa palloa vastaan liian alas. Samalla kun E. Hazard imee Kyproksen oikean wingbackin itseensä, Carrasco kääntyy, kuljettaa boksiin, päättää 1v1-tilanteessa laitimmaista topparia vastaan syöttää takaviistoon ja De Bruyne laukoo pallon maaliin. Kaunista ja tehokasta pelinavaamista sekä suoraviivaista etenemistä boksiin, kun tilaa avautui edetä kasvot kohti maalia. Aivan varmasti Suomeakin vastaan belgialaiset tulevat väkisin löytämään tilaa linjojen välistä jossain kohdin ottelua, mutta silloin on sitten saatava vain mahdollisimman pian tuki, jottei synny tällaisia 1v1-tilanteita. Kypros pelasi siis viiden linjalla, joten keskimmäinen toppari olisi hyvinkin voinut tukea lähempänä laitimmaista topparia. Sparv ja miksei Kamarakin ovat toki erinomaisia puolustamaan omassa boksissa takaviistokeskityksiä, joten Suomea vastaan tämä maali olisi mahdollisesti jäänyt syntymättä.


Wales puolusti hyvin tiiviinä ja Belgialla ei ollut helppo pelata muodon sisään saati luoda siellä jotain kombinaatioilla. Tässäkin kuvassa näkyy vieraiden 10v5 ylivoima. Linjojen välit ovat tiiviit, joten kun Meunier yrittää pelata De Bruynelle välikaistalle...


... alapuolelta Lawrence ja yläpuolelta Ampadu tuplaavat tähtipelaajan estäen tätä kääntymästä.


Tässä puolestaan Vertonghen on antanut murtavan syötön Mertensille puolustuslinjan eteen, mutta Mepham puolustaa vuorostaan eteenpäin ja yläpuolelta Morrell tulee tuplaamaan pakottaen Mertensin nopeasti luopumaan pallosta muodon sisässä. Koska De Bruynea ja Mertensiä Belgia ei juurikaan voinut hyödyntää muodon sisässä, sen oli hyödynnettävä Lukakun tarjoamaa fysiikkaa ja suojauskykyä hyökkäyskolmanneksella.


65. minuutilla Belgia tulee yhä 3-2-5:llä. Tielemans ja KDB ovat vaihtaneet paikkoja ja KDB on astunut ulos Walesin yläviisikon pihdeistä pelattavaksi wingback Hazardin jättämään tyhjään tilaan.


De Bruynen syöttö Mertensille välikaistalle oli millintarkka mennen Mephamin ja Morrellin välistä perille, joten tällä kertaa pallon liikuttelu sivuttain mahdollisti Walesin muodon venymisen riittävästi sivuttaissuunnassa, jolloin KDB löysi syöttöväylän. En tiedä, olisiko Tielemans kyennyt vastaavaan, joten siksi E. Hazardin tervehtyminen täyteen kuntoon olisi tärkeää, jotta KDB:ta voisi käyttää alempana keskikentällä niin ikään toivottavasti tervehtyvän Witselin rinnalla. Mertens pyörähti kuljetukseen ja samalla Lukaku spurttasi maalia kohden. Tällä kertaa hän ei olekaan enää Rodonin vierellä, vaan Lawrencen puolella.


Aikainen keskitys tavoitti Lukakun, joten yhteys näkyi tässäkin. Belgian harmiksi Romelun kosketus oli louhikkoinen ja Lawrence pääsi katkoon.


Valko-Venäjää vastaan Belgia löysi rutkasti tiloja vieraiden muodon sisästä. Hyökkäysmuoto oli tutun 3-2-5:n sijasta rohkeampi 3-1-6, koska pohjakaksikosta Vanaken viihtyi myös linjojen välissä ja usein vain Praet jäi toppareiden yläpuolelle kierrättämään palloa. Avausmaalissa Vertonghen on samanlaisessa positiossa kuin monesti Walesiakin vastaan eli hän on saanut kuljettaa palloa reilusti vieraiden puoliskolle ja edessä on kolme tiivistä linjaa. Vertonghen kuitenkin löytää välikaistalla päivystävän Dokun, joka on laiturina tietysti kaventanut leveydestä keskemmäs pois Hazardin tieltä.


Doku pyörähti linjojen välissä siten, että hän sai jalan auki ja samalla, kun oikea toppari Pavlovets otti askeleet eteenpäin, Batshuayi hyökkäsi tämän selustaan.


Viimeistely etuyläkulmaan oli kliininen ennen kuin toinen toppari Naumov ehti hätiin.


Maitse edetessään Belgia eteni oikean kautta melko paljon ja loi sieltä tukun hyviä paikkoja. Tässä Belgia vyöryy 3-1-6 muodollaan. Wingbackit ovat leveydessä, Doku ja Carrasco välikaistoilla ja Lukaku sekä Praet kyttäämässä juoksuja.


Meunier pelasi yksinkertaisesti muodon sisään ohi Giannoulisin prässin. Välikaistalla Doku voitti oman 1v1-tilanteen Bouchalakisia vastaan ja samalla Praet ampaisi tyhjään tilaan toppareiden välisestä aukosta, kun Tsimikas joutuu irtoamaan Dokua vastaan.


Praet laittaa pallon luukulle...


... mutta Vlachodimos otti häikäisevän lähitorjunnan ryöstäen Lukakun, pirskatti.


35. minuutilla Belgia tulee jälleen 3-1-6:lla oikean kautta.


Alderweireld poimi välikaistalta Meunierin Dokun ollessa leveydessä. Meunier pyörähti itse sekä Giannoulisin että Bouchalakisin prässin ohi, wau.


Giannoulis on taas siis rynninyt itsensä pihalle, joten Dokulla on leveydessä kaista auki maalille ja Meunier poimii hänet.


Matalia luukkupalloja Belgia rakastaa varsinkin Lukakun ollessa kentällä. Doku tarjoilee seuraavan sellaisen, mutta Lukaku vain sitoo Sokratisin päästäen pallon lävitseen.


Kreikan oikea wingback Androutsos nukahti eikä varautunut siihen, että pallo tulisi läpi. Painottoman puolen wingbackit kaventavat Belgialta aina boksiin oli kyseessä Meunier tai Hazard. Niin tälläkin kertaa ja kun Lukaku päästi pallon läpi, Hazardille tuli loistopaikka, mutta hän ampui tolppaan. Tästä kun olisi syntynyt maali, Kreikka ei olisi tasapeliä napannut.


Tässä puolestaan Castagne löytää Mertensin, joka kiepsahtaa muodon sisään kuljettamaan.


Mertens jatkoi pallon Lukakulle, joka löysi takaviistosta Hazardin. Tämä olisi voinut ampua itse, mutta haki vielä syöttöä boksiin liikettään jatkaneelle Mertensille ja Barinov liukui väliin.


77. minuutilta vielä osoitus Hazardin väkkärämäisyydestä Carrascon korvaajana. Vertonghen korvaaja Vermaelen antoi pallon hänelle ja Eden aikansa taiteiltuaan yksilötaidolla hankki vapaapotkun. Toisella välikaistalla mielenkiintoinen seikka oli se, että Mertensin tilalle otettiin normaalisti keskustan kaksikossa operoiva Praet eikä Dokua tai Trossardia.

Lainaus

Jos Belgia yritti löytää suoraan välikaistoilta väkkäröitään, kävi usein näin eli laitatopparit olivat Carrascon ja Mertensin selässä estäen näiden kääntymisen ja pakottivat palauttamaan pallon alas. Huuhkajat pyrkii varmasti samaan ja käyttää siksi viiden alakertaa, että sivutopparit voivat tähän tapaan irrota kauaskin linjasta kiinni Belgian taskupelaajiin.


Hetken päästä pallo on kierrätetty Ozdoeville ja Kamara liikkuu sivuttain pallon perässä, muttei ehdi sulkemaan avointa jalkaa. Toivio-Arajuuri kaksikko tuplaa Dzuyban ja DOS kontrolloi Miranchukia tämän alapuolella.


Dzuyba voitti ykköspallon Toiviota vastaan.


Miranchuk voitti puolestaan kakkospallon takatolpalla DOSia vastaan, mutta pudotus päätyi suoraan Arajuurelle, joka purki pallon pois.


Seuraavaksi pallo on Golovinilla välikaistalla, joten Lod prässää. Avukseen hän on saanut Schüllerin, joka on jättänyt Miranchukin auki, joten Glen on liikkunut kiinni Alekseyhin, mutta samalla vapaaksi on jäänyt Ozdoev, jolle Golovin kierrätti pallon.


Ozdoev onnistui pelaamaan jopa maitse tällä kertaa ohi Kamaran. Dzuyba tuli väkisin Arajuuren eteen ja samalla Miranchuk hyökkäsi selustaan DOSin vierestä. Klassinen kuvio.


Dzuyban kantapääjatko päätyi kuitenkin Hradeckylle asti.


Noita välikaistakeskityksiä nähtiin useita. Jälleen Golovin on veivannut tassun auki Lodia vastaan, mutta Toivio siivosi keskityksen rajoista yli ennen kuin se meni kohti Dzuybaa ja Karavaevia.


27. minuutilla Dzhikiya on ottanut tyhjän tilan pois ja kuljettanut boksin reunalle saakka, kunnes hän pudotti Lodin vierestä pallon Golovinille eikä Lod voinut enää ehtiä prässäämään tätä. Niinpä Schüller irtoaa vastaan pyrkien samalla jättämään Miranchukin syöttövarjoon.


Schüller ei onnistunut katkomaan seinäsyöttöä, mutta Toivio oli viimeisenä lukkona puolustuslinjassa katkaisten Miranchukin palautuksen kohti Golovinia.

Jos välikaistapelaajat ovat pihdeissä ja yksi heistä on De Bruyne, tämä voi hyvinkin pudota oikealle sivurajalle tyhjään tilaan luomaan Chadlin kanssa hetkellisiä 2v1-ylivoimia laitakaistalle. Samaan tapaanhan De Bruyne putosi Meunierin jättämään tilaan marraskuussa ajoittain, kun Belgia avasi alhaalta, mutta se voi toteuttaa samaa myös vastustajan kenttäpuoliskolla, jos peli ei muutoin tunnu aukeavan. Tuolla tavoin syntyi voittomaali Walesia vastaan maaliskuussa leveydessä ollutta tilaa hyödyntämällä.


Belgialla oli olemassa kuitenkin toisenlainen ratkaisumalli. Marraskuussa Englantia vastaan alhaalta rakennettaessa KDB liikkui keskemmältä laitaan ja Meunier nousi suoraan vastustajan puolustuslinjaan. Walesia vastaan Belgia toteutti tuota samaa vastustajan kenttäpuoliskolla, kun se pääsi melko ilmaiseksi puoleen kenttään Walesin vetäydyttyä useimmiten valmiiksi muotoon. Esimerkiksi tässä KDB on liikkunut välikaistalta sivurajalle tyhjään tilaan, kun Wales on kapealla keskellä. Meunier on kuvan ulkopuolella Williamsin takana ja kun Lawrence sivutopparina ei tietenkään ole lähtenyt seuraamaan KDB:tä laitakaistalle, KDB:llä ja Meunierilla on mahdollisuus luoda 2v1-ylivoima Williamsia vastaan laitakaistalle.


Hetken päästä KDB on taas sivurajalla ja nyt Meunier näkyy kuvan oikeassa reunassa sitomassa Williamsia, jolloin KDB, Tielemans ja Alderweireld saavat 3v2 ylivoiman oikeaan laitaan ja kykenevät siten pelaamaan ohi prässin.


Kahdeksan minuutin kohdalla Toby pelaa Tielemansille keskelle ja ennen kuin Ampadu ehtii iholle, Tielemans jatkaa pallon laitaan liikkuneelle KDB:lle, jolloin Williams jää 1v2-alivoimaiseksi Meunieria ja De Bruynea vastaan, kun Jameskin on ollut prässäämässä Alderweireldia eikä ehdi heti alas avuksi.


KDB:n saatua pallon haltuun Meunier oli valmiudessa spurttaamaan selustaan ja keskittämään, mutta KDB poimikin keskeltä Mertensin, joka hyökkäsi Rodonin ja Mephamin välille syntyneeseen suureen aukkoon, jonka Lukaku omalla liikkeellään synnytti imien Rodonin mukaansa keskemmältä kohti laitaa.


Ampadu kuitenkin blokkasi naamataulullaan syötön, joten vaarallinen tilanne jäi syntymättä.


2-1 voittomaalissa Belgia hyödynsi samaa ylivoimaansa laitakaistalla ohittaakseen Walesin ylimmät prässilinjat ja luodakseen keskitystilanteen Meunierille. Lawrence sivutopparina on jäänyt jälleen keskelle eikä ole kulkeutunut kohti laitaa, vaikka De Bruyne on niin tehnyt, joten siksi Belgialla on 4v3-ylivoima Ampadua, Jamesia ja Williamsia vastaan.


KDB sai pallon Tobylta ja siirsi sen Meunierille, joka sai jalan auki ennen kuin Williams ehti peittämään keskitystä.


Samalla boksissa Roberts liukastui epäonnisesti ja hänen miehensä Hazard sai pukata rauhassa pallon maaliin. Belgia kaksi, Wales yksi.

Kaukolaukausuhkakin Belgialla on olemassa. Tielemans, De Bruyne, Trossard ja Praet ovat muun muassa paukuttaneet viime peleissä maaleja boksin ulkopuolelta ja jos Suomen puolustus ei muutoin aukea, Belgia ei epäröi ampua kauempaa.


15 sekunnin päästä pallo oli Walesin maalissa. Tielemans kuskasi umpikujaan, mutta vastaprässäsi pallon heti takaisin muiden avustuksella. Hazard syötti leveydestä takaisin keskelle ja De Bruynelle oli jätetty hitusen liikaa tilaa boksin ulkopuolelle, kun Morrell ja Ampadu olivat valuneet niin lähelle puolustuslinjaa.

Lainaus

Lukaku pudotti pallon Tielemansille ja tämä laukoi tarkasti oikeaan alakulmaan voittomaalin.


Lukaku pudotti Englanti-pelin tavoin pallon Tielemansille ja tämä pyssytti tällä kertaa vasurillaan pallon oikeaan alakulmaan ohi seurakaveri Schmeichelin ennen kuin Brathwaite ehti häiritsemään yläpuolelta. Molemmissa peleissään Belgia teki siis avauskympillä avausmaalin melko identtisellä tavalla. Se katkaisi vastustajan pelinavaamisen puolessa kentässä, pelasi nopeasti Mertensin kautta pallon Lukakulle suojaukseen ja tämä pudotti Tielemansille, jonka kanuunat olivat tarkkoja.


Kolmannessa osumassa Vanaken ja Praet ovat vaihtaneet osia eli Praet on ylempänä linjojen välissä. Yläkuusikosta Trossard oikealla välikaistalla on pudonnut vähän alemmas tarjoamaan syöttösuunnan Vanakenille.


Trossard päätti ampua itse kaukolaukauksen takayläkulmaan. Belgia kolme, Valko-Venäjä nolla.


Viideskin maali syntyi rajaheiton jälkeen ja oli myös kaukolaukaus, kun muodon sisään ei välittömästi voinut pelata. Rajaheiton jälkeen Belgialla on 3-1-6 rakenne kunnossa ja varmistava pelaaja Praet saa syötön tyhjään tilaan.


Painava kuti paristakympistä painui etualakulmaan ohi Gutorin.


Tielemans syötti poikittain nousseelle T. Hazardille, joka vei Wassin mukanaan tyhjentäen siten tilan De Bruynelle. Thorgan jättää pallon Edenille, joka poimii KDB:n juoksun.


Loppu on historiaa pallon livahdettua etukulmasta ohi Schmeichelin. Tanska yksi, Belgia kaksi.
Salming

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #4 : 19.06.2021 klo 18:05:19

Suomi pallollisena vs. Belgia pallottomana

Belgia prässää ylhäältä usein kallellaan olevalla 4-3-3:lla eli toinen wingbackeista (yleensä pallollisen laidan) liittyy kolmanneksi mieheksi keskikentän linjaan ja painottoman puolen wingback valuu topparien seuraksi alas. Joskus muinoin aina oikea wingback putosi topparien luo puolustuslinjaan ja vasen wingback oli aina keskikentän linjassa, mutta nykyään tosiaan he vaihtelevat rooleja sen mukaan, missä pallo on. Jos ja kun Suomi rakentaa alhaalta 3-4-1-2:lla, se tarkoittaa sitä, että pudottamalla painottoman puolen wingbackin alas Belgia saa alas 4v3 ylivoiman Suomen yläkolmikkoa vastaan. Suomella on puolestaan tällöin 7v6 ylivoima omalla kenttäpuoliskollaan ja vapaa pelaaja tulee olemaan painottoman puolen wingback, jonka Belgian painottoman puolen wingback on jättänyt vapaaksi kavennettuaan topparikolmikon lähelle.


Belgian puolustusmuoto on lähinnä 4-3-3 numerotermein ilmaistuna. Oikea wingback putoaa aina puolustuslinjaan asti, mutta vasen ei, vaan hän seilaa keskikentän linjan ja puolustuslinjan välissä tilanteesta riippuen. Meunier on tottunut pelaamaan seurajoukkueessaan laitapuolustajaa, joten siksi varsinkin hänen ollessaan avauksessa on erittäin luontevaa, että hän putoaa puolustuslinjaan asti, mutta myös Castagne kykenee samaan. Vasemmalla puolella puolestaan T. Hazard ei ole niin puolustusorientoitunut pelaaja, että hän putoaisi kuin todella syvällä puolustettaessa alimpaan linjaan. Tässäkin kuvassa kun Belgia prässää maltillisesti korkealta, hän on asemoinut itsensä Witselin ja De Bruynen rinnalle. Kuvassa suosittelen myös kiinnittämään jälleen huomiota varsinkin Mertensiin ja E. Hazardiin. He ikään kuin ohjaavat vastustajan automaattisesti kohti sivurajoja, sillä he eivät ikinä itse mene kolmea metriä lähemmäs sivurajoja, vaan pysyttelevät välikaistoilla. Sivurajoja puolustavat kahteen suuntaan pumppaavat wingbackit ja jos heidän selustaansa jää tilaa, sitten laitimmaiset topparit yhteistyössä Witselin ja KDB:n kanssa liikkuvat peittämään noita tiloja kuten alemmasta näytteestä näkyy.


Omalla kenttäpuoliskollakaan Mertens ja E. Hazard eivät liiku sivurajoille, vaan pysyvät aina välikaistoilla ja automaattisesti ohjaavat vastustajan laitaan, jossa sitten wingbackit pumppaavat ylös ja Witsel sekä De Bruyne tukevat vieressä.


Hyvin harvinainen hetki siitä, kun T. Hazard on pudonnut alimpaan linjaan asti ja muoto on 5-4-1, mutta tätäkin piti odottaa tässä pelissä yli puoli tuntia ja kuvaa edelsi Venäjän pitkähkö pallonhallintajakso Belgian puoliskolla.


Ylempää prässätessä Belgian muoto oli EM-karsintojen tapaan juuri tuo kallellaan oleva 4-3-3 eli T. Hazard oli selkeästi Witselin ja De Bruynen korvaajan Tielemansin kanssa keskikentän linjassa.


Tässä vertailuna kuva vielä Belgian kenttäpuoliskolta. T. Hazard on valunut puolustuslinjaan asti. Vasen laituri Carrasco on yllättävän alhaalla ja lähellä Hazardia, sillä EM-karsinnoissa Belgian yläkolmikko jäi kuitenkin melko selvästi ylemmäs kyttäämään vastaiskuja ja ennen kaikkea jätti laitakaistojen puolustamisen wingbackeille, mutta tässä kuvassa Carrasco on pudonnut alemmas auttamaan, koska Tanskan laitapuolustaja Wass on kirmaamassa T. Hazardin selustaan ja Carrascon putoaminen auttaa luomaan 2v2-tilanteen Poulsenia ja Wassia vastaan, mutta E. Hazardilta tällaista on melko turha odottaa.


Belgia prässäsi ylhäältä tutusti 4-3-3 muodossa, mutta erona normaaliin tapaan oli se, että kun yleensä Meunier putoaa heti puolustuslinjaan ja T. Hazard jää keskikentän linjaan, olivat nyt roolit toisinpäin. Meunier on Hazardin sijasta keskikentän linjassa ja Hazard on pudonnut viimeiseen linjaan saakka.


Sama juttu 26. minuutilta. Hazard makaa puolustuslinjassa ja Meunier on osa keskikentän linjaa, mutta tuohon on syynä myös se, että Englanti avaa tässä kuvassa muodossa 2-4-4 alhaalta eli oikea toppari Walker on sivurajalla keskimmäisessä tasossa Hendersonin, Ricen ja Chilwellin kanssa, kun puolestaan wingback Trippier on puskenut laidallaan vielä ylemmäs pakottaen siten Hazardinkin olemaan aloillaan, jotta Belgia saa 4v4 tasavoiman puolustuslinjaansa.


Englanti rakensi toki myös 3-4-3:lla.


Hazard on silti puolustuslinjassa ja iskee kiinni Trippieriin vasta, kun pallo tälle todella kierrätetään.


Samalla Meunier painottomalla puolella hölkkää puolustuslinjaan, jotta Belgia säilyttää 4v3 ylivoiman Englannin yläkolmikkoa vastaan. Periaatteessa Martinez siis aina haluaa, että puolustuslinjassa on vähintään neljä pelaajaa, mutta hetkelliset 4v4 tilanteet eivät haittaa toisin kuin 3v3 tilanteet, koska jälkimmäisistä voi syntyä hetkessä 3v2 tilanteita, jotka ovat pahempia kuin hetkelliset 4v3 tilanteet vastustajalle.


Belgia prässäsi ylempää tutusti kallellaan olevalla 4-3-3:lla. Oikea wingback Meunier on laskeutunut valmiiksi puolustuslinjaan luomaan 4v3 ylivoiman Walesin yläkolmikkoa vastaan ja vasen wingback Hazard on osana keskikentän linjaa. Välillä toki he vaihtelivat siten, että Hazard putosi viimeiseen linjaan ja Meunier oli osana keskikentän linjaa riippuen siitä, missä pallo oli. Wales rakensi alhaalta 3-4-3:lla, joten Belgia jätti periaatteessa painottoman puolen wingbackin aina vapaaksi eli tässä tapauksessa Williamsin, koska...


... tässä kuvassa näkyy, kuinka Meunier on tosiaan alhaalla luomassa 4v3 ylivoiman eikä kiinni Williamsissa. Belgia prässännee kesällä samaan tapaan Suomea vastaan, jos ja kun Huuhkajat rakentaa alhaalta 3-4-1-2:lla. Omalle puoliskolleen Suomi saa siis 7v6 ylivoiman (Hradecky mukaan lukien 8v6).


Ylempää Belgia prässäsi edelleen kallellaan olevalla 4-3-3:lla eli vuorollaan toinen wingbackeista nousi keskikentän linjaan. Tässä niin on tehnyt Meunier, kun pallo on hänen laidallaan. Painottoman puolen Kreikan "laitapuolustajan" Belgia jätti aina auki.


Puolustuslinja tuki korkeaa prässiä. Alderweireldin ohi meni chippi, mutta Boyata tuuraa. Taustalla näkyy, kuinka Hazard on painottomana wingbackina alhaalla eikä suinkaan kiinni Androutsosissa.


Tässä näkyy vielä toiselta laidalta kuvattuna, kuinka Hazard prässää vuorostaan Androutsosia, kun pallo tälle kierrätettiin ja kuvan ulkopuolella Meunier on puolustuslinjassa toppareiden vierellä luomassa 4v3 ylivoiman kreikkalaisia vastaan, koska Kreikan ylänelikosta Bakasetas putoaa palloa vastaan tässä kuvassa vasemmassa reunassa Dendoncker kintereillään.


Joskus kumpikaan wingbackeista ei noussut tukemaan prässiä, jos Kreikka tuli keskeltä. Esimerkiksi tässä Bouchalakis jatkoi keskeltä pallon kohti Giannoulisia, mutta Meunier luki tuon syötön ja teki riiston. Belgialla oli messevä 5v3 ylivoima, kun Kreikan ylänelikosta Bakasetas oli taas alempana keskikentällä Dendonckerin lähellä hakemassa palloa.


Kroatia rakensi alhaalta 2-3-2-3:lla. Brozovic oli topparien yläpuolella. Modric ja Kovacic olivat ylemmät keskikentät. Yläkolmikko Perisic-Petkovic-Rebic majaili Belgian puolustuslinjassa, jonne Castagne jäi aina luomaan 4v3 ylivoiman, kun sen sijaan Chadli osallistui osana keskikentän linjaa ylempää prässäämiseen, joten muoto oli taas 4-3-3 ylempää kiinni otettaessa. Painottoman puolen laitapuolustaja jäi usein Kroatialle vapaaksi.


4v3 ylivoiman turvin pallo jäi usein Belgialle puolessa kentässä.


Belgia prässäsi ylhäältä yhä kallellaan olevalla 4-3-3:lla. Vasen wingback T. Hazard oli osana keskikentän linjaa tällä kertaa, kun pallo oli hänen laidallaan hetki ennen kuvaa. Castagne sen sijaan on painottomalla puolella topparien vieressä luomassa ylivoimaa Venäjän ylänelikkoa vastaan.

Tsekin 2-3-2-3 avausmallia vastaan Belgia käytti hieman erilaista lähestymistapaa eli käytännössä koko kentän miesvartiointia, mutta tokkopa Suomea vastaan tätä nähdään, koska Suomi rakentaa 3-4-1-2:lla.


Tsekki puolestaan rakensi 2-3-2-3 muodolla, kun sen paperiviritys oli 4-1-4-1. Tuo oli odotettavissa. Belgia prässäsi heitä vastaan periaatteessa koko kentän miesvartioinnilla. Yläkolmikko merkkasi Tsekin topparit ja ankkurin. Tässä kuvassa tosin Soucek tuuraa Holesia ankkurina, joka on pudonnut topparien väliin. Tielemans ja Dendoncker peilasivat keskellä Tsekin hyökkäävät keskikentät. Wingbackit merkkasivat laitapuolustajat ja topparit Tsekin laiturit sekä kärjen.


Dendoncker katkaisi keskellä Soucekin paikalla olleelle Holesille tarkoitetun syötön ja voitti pallon vieraille. Laajakuvassa näkyvät nuo muut taisteluparit myös hyvin.


20. minuutilta vastaava otos. Yläkolmikko prässää. Tsekki venyttää Belgian muotoa jättäen seitsemän pelaajaa valmiiksi ylemmäs ja luottaa 4v3 ylivoimaan alhaalla maalivahti mukaan luettuna. Vaclik vapaana pelaajana roiskaisee pallon puoleen kenttään.


Keskiviivalla ovat tutut vastinparit ja Belgia voittaa pääpallon.


Ja muistuttihan tuo prässi tuttua 4-3-3:a eli välillä Belgian wingbackit jättivät Tsekin laitapakit auki ja tässäkin kuvassa Castagne on pudonnut puolustuslinjaan luomaan sinne topparien kanssa tutun 4v3 ylivoiman Tsekin yläkolmikkoa vastaan. Boril saa olla rauhassa sivurajalla painottoman puolen laitapuolustajana. Chadli sen sijaan prässää Coufalia, jottei Kudela voi kierrättää palloa tälle.

Jos Suomi ei uskalla kierrättää palloa alhaalla vapaalle pelaajalle painottoman puolen wingbackille, Hradeckyn pidemmät avaukset ovat tietysti yksi mahdollisuus edelleen, kun niitä on nähty paljon Tanskaa ja Venäjää vastaan. Tanskaa vastaan Suomella oli aina kahden miehen alivoima ykkös- ja kakkospalloissa, mutta Venäjää vastaan usein vain yhden miehen alivoima. Jos ja kun Belgia prässää kuten ennen, Suomella olisi jälleen vain yhden miehen 3v4 alivoima keskiviivalla topparikolmikkoa ja toista wingbackia vastaan, joten sikäli hyväksyn sen, jos Hradecky jatkaa Pohjanpalon ja Lodin luokse pallojen lähettämistä, koska Belgiaa vastaan niistä Suomi voi saada hyviäkin tilanteita aikaan kuten Venäjääkin vastaan edellä mainitun syyn vuoksi.


Suomen avausmalli alhaalta oli tuttu 3-4-1-2. Lod nousi kärkiparin alapuolelle.


Vastuut olivat tällaiset. Topparikolmikolle jäi 3v2 ylivoima. Zobnin linjan edessä merkkasi Lodin. Wingbackit nostivat kiinni wingbackeihin. Dzuyba prässäsi Arajuurta ja Golovin Toiviota. Miranchuk Dzuyban alapuolella merkkasi Schüllerin (Schüller puolestaan oli vastuussa Miranchukista Suomen ollessa pallottomana, joten tuo pari ei päässyt toisistaan eroon) ja Ozdoev merkkasi Kamaran. Niinpä Suomelle jäi alas vapaa yksi toppareista kuten hieman ennakoinkin Belgia-pelin toisen jakson perusteella ja alas tosiaan se 3v2 ylivoima toppareille Pukkia ja Pohjanpaloa vastaan.


Hradecky kierrätti vapaalle pelaajalle DOSille, joka avasi pystyyn kohti Pukkia ja Jollea, mutta syöttö karkasi pitkäksi ja toppareista Diveev kipitti hakemaan syötön. Asetelma pitkille syötöille oli kuitenkin Tanska-peliä edullisempi kuten ennakoin, kun Suomella oli vain 2v3/3v4 (jos mukaan laskee Zobnin-Lod kaksikon) alivoima eikä 5v3/6v4 kuten Parkenilla.


Seitsemänneltä minuutilta sama asetelma. DOS olisi taas avoin, mutta Hradecky kiskoo puoleen kenttään kohti 3v4 alivoimaa (Lod sopivasti uppoaa auringonvaloon).


Minuutin päästä Lod voitti ykkösen Dzhikiyaa vastaan, mutta Pukki ei kirmannut tämän selustaan jostain syystä, vaan jäi paikoilleen, joten Diveev voitti kakkospallon. Kuvassa näkyy taas sama 3v4-tilanne, joka oli odotetun rohkea valinta Venäjältä ja tarjosi Suomelle tilaisuuden voittaa useampia kakkospalloja kuin Tanskaa vastaan, kun alivoima oli yhden eikä kahden miehen suuruinen.


Seuraavaksi kolme tilannetta, jotka syntyivät noista pidemmistä avauksista. Tässä Diveev-Jolle kamppailu menee tasan, mutta Schüller kirmaa alhaalta neljänneksi pelaajaksi ylös taas vahvasti.


Schüller ei ihan ehtinyt kakkospalloon, mutta Barinov ohjasi sen suoraan Lodille, jonka Zobnin oli jättänyt kontrolloimatta jostain syystä tällä kertaa.


Venäjä on organisoimaton irtopallokamppailun jälkeen. Tällaisia kaaostilanteita Suomi yritti luoda Parkenillakin huonolla menestyksellä. Barinov on toppareista pois pelistä ja Diveev selvästi muuta linjaa alempana, joten Jolle ja Pukki eivät ole paitsiossa juoksuja tehdessään. Lod päätti poimia Jollen, mutta Pukillekin olisi ollut syöttölinja auki.


Diveev pelasti tilanteen huimalla liu'ullaan Pohjanpaloa vastaan.


55. minuutilla Hradecky lähetti maalipotkun, jonka Pohjanpalo nikkasi Diveevin edestä Lodille.


Zobnin ei pysynyt Lodin perässä, kun tämä leikkasi boksiin avaten vasurinsa, mutta Dzhikiyan blokki pelasti Venäjän.

Vapaan pelaajan eli painottoman puolen wingbackin löytämisen lisäksi siis yksi tapa ohittaa korkea prässi on pelata ilmassa Belgian puolustuslinjan etupuolelle kohdepelaajalle, joka alivoimasta huolimatta pysyisi pallossa ja kykenisi pelaamaan omille keskiviivan tuntumassa (LUE: J. Pohjanpalo). Wales varsinkin puhkoi Belgian pari kertaa maaliskuussa Balea hyödyntämällä ja noita nauhoja Huuhkajatkin on varmasti pyöritellyt ja kahdessa aiemmassa pelissä vastaavanlaista pelitapaa harjoittanut, joten eiköhän samanlaisia Hradeckyn pitkiä avauksia tosiaan nähdä tässäkin pelissä. Kroatia ei onnistunut sen sijaan aiemmin kesällä yhtä hyvin oman kohdepelaajansa hyödyntämisessä, kun Castagne hiillosti Perisicia. Venäjääkin vastaan Belgia hoiti hyvin itselleen Dzuyban pudottamat kakkospallot tai ainakin ympärillä oli paljon belgialaisia. Jotenkin allekirjoittaneella on kuitenkin sellainen kutina, että jostakin Hradeckyn pitkästä avauksesta syntyy sopiva kaaos keskikentälle ja Belgian kakkoskorin topparikolmikko ei saa puolustettua selustaa, jonne Pukki kirmaa maalintekoon joko Lodin tai Pohjanpalon läpisyötöstä.


Wales yritti ohittaa Belgian korkean prässin pelaamalla syöttöjä suoraan ilmassa kohti yläkolmikkoaan ja eritoten Balea, mutta 4v3 ja tässä kuvassa jopa 5v3 ylivoiman turvin Belgia nappasi pelivälineen usein itselleen viimeistään omalla kenttäpuoliskollaan. Huuhkajatkin kuitenkin tarvinnee jonkinlaisen targetpelaajan avaukseen (Jolle), jotta Belgian prässin alla on jokin pakotie. Toki tuo targetkin joutunee 1v2-alivoimatilanteisiin kuten Bale on tässä joutunut Vertonghenia ja Vermaelenia vastaan.


Jatketaan hieman samalla teemalla. Poimin talteen tilanteita, joissa Wales onnistui ohittamaan korkean prässin ja toisaalta yhden kohtalokkaan tilanteen, jolloin niin ei tapahtunut. Viidennellä minuutilla Belgia prässää tutusti kallellaan olevalla 4-3-3:lla. Mepham chippaa pallon ohi Mertensin kohti yläkolmikkoa ja eritoten Balea. Tämän vastinpari Vertonghen on jättänyt vähän liikaa etäisyyttä Baleen, jolloin Gareth saa rauhassa ottaa chipin haltuun puolustuslinjan edessä. Toisin sanoen, kun targetpelaaja putoaa tarpeeksi kauas toppareista, he eivät välttämättä lähde seuraamaan vastustajan kenttäpuoliskolle, jolloin on mahdollista tulla ohi prässin palloa menettämättä.


Bale pudotti pallon alaspäin Allenille.


Kuten todettua, painottoman puolen wingbackin Belgia jätti usein auki, kun Meunier putosi ajoissa puolustuslinjaan luomaan 4v3 ylivoiman, joten niinpä Allen pelasi puolenvaihdon Williamsille...


... joka pääsi rauhassa sitten etenemään Belgian puoliskolle, kun Meunier ei ollut häntä hidastamassa.


Wales meni 0-1 johtoon yhdeksännellä minuutilla hienon houkuttelun seurauksena. Mepham on pallossa ja Bale putoaa yläkolmikosta vastaan. Samalla hän imee Vertonghenin mukanaan, joka on oppinut edeltävästä tilanteesta eikä jätä nyt Balea seuraamatta!


Bale sai tällä kertaa pallon jalkaansa ja pudotti sen taas alaspäin. Koska Allen oli jo vaihdossa, hänen korvaaja Morrell oli kohteena, mutta Dendoncker oli niin lähellä Morrellia, että tämä joutui syöttämään alas eikä päässyt vaihtamaan puolta.


Morrellin jatkaessa pallon takaisin Mephamille Mertensin sijasta Vertonghen jatkoi samalla liikkeellä prässiä.


Mepham chippasi pallon uudelleen ylös ohi Vertonghenin. Bale on jäänyt auki, kun Mertens ei ymmärrä tuurata Vertonghenia.


Mephamin chippi tavoitti sivurajalta Wilsonin. Vermaelen ei lähtenyt seuraamaan häntä sinne, vaan jäi keskelle kontrolloimaan Balea, kun Vertonghen oli poissa. Koska Hazardkin oli poissa puolustuslinjasta, Wales pääsi hetkellisesti hyökkäämään kolmella kolmea vastaan.


Wilson jatkoi pallon Balelle, joka ei lähtenyt rynnimään suoraan pystyyn, vaan jäi pelattavaksi puolustuslinjan eteen. Samalla Hazard hävisi laitakaistalla juoksukilvan Robertsille.


Koska Hazard hävisi juoksukilvan, Vermaelen joutui ottamaan pari askelta kohti laitaa ja aukko hänen sekä Alderweireldin välissä kasvoi. Tuohon aukkoon hyökkäsi Wilson liikettään jatkaen. Dendoncker yritti turhaan pysyä perässä.


Bale sai syötön takaisin keskelle Robertsilta ja jatkoi yhdellä kosketuksella pallon syntyneeseen aukkoon Wilsonille. Vermaelen ja Dendoncker ovat voimattomia vieressä.


Wilson viimeisteli yhdellä kosketuksella kauniisti alakulmaan pehmeästi. Belgia nolla, Wales yksi.


4v3 ylivoiman turvin pallo jäi usein Belgialle puolessa kentässä.


Sama 4v3 ylivoima näkyy tässäkin heti pelin alussa. Perisic ei saa jatkettua palloa omille Castagnen painostaessa selästä.

Lainaus

Englannin voittomaalissa Belgialla on taas seitsemän pelaajaa pallon alla. TAA keskittää välikaistalta ja toinen wingback Trippier kipittää selustassa olevaan tilaan.


Syöttö oli tarkka ja Trippier voitti ykköspallon Meunieria vastaan pudottaen sen taakse Mountille.


Alderweireld ja Witsel ovat nopeasti tuplaamassa Mountin, mutta tämä sai kuitenkin jalan auki ja laukoi takanurkkaan onnekkaasti Tobyn jalan kautta.


Voittomaalia edelsi se, että Belgia prässäsi ylhäältä tutusti 4-3-3:lla siten, että toinen wingback laskeutui heti topparikolmikon tasolle ja toinen jäi roikkumaan keskustan kaksikon tasolle. Tässä kuvassa näkyy yläkolmikko KDB-Lukaku-Carrasco. Englanti ohittaa Belgian ylimmät prässilinjat pitkällä syötöllä puolustuslinjaan asti.


Tässä kuvassa näkyy keskikentän linja, jossa ovat Witsel, Tielemans sekä vähän yllättäen Meunier, kun tavallisesti viimeksi mainittu on wingbackeista se, joka putoaa heti alimpaan linjaan saakka ja vasen wingback useimmiten jää roikkumaan vähän ylemmäs, mutta tässä pelissä Castagne näemmä putosi suosiolla aikaisemmin alas tukemaan toppareita.


Kuten näkyy, Castagne on puolustuslinjassa neljäntenä lenkkinä. Denayer voitti ykköspallon, mutta kakkospallo meni isännille ja kymmenen sekunnin päästä pallo oli sitten TAA:lla ylemmän kuvan keskityspaikassa.

Lainaus

Dzuyballe pallon pelaaminen oli se pääasiallinen hyökkäysmalli ja kyllä Venäjä tilanteita loikin hänen kauttaan. Tässä Zhirkov on nostanut alhaalta pallon kohti Dzuybaa, mutta Alderweireld vie ykköspallon.


Seuraava nosto lähti Dzhikiyalta yli Belgian kahden ylimmän prässilinjan. Boyata painii Dzuybaa vastaan vuorostaan ja Alderweireld varmistaa.


Pudotus Golovinille onnistui, mutta ympärillä oli liikaa belgialaisia, joten tästäkin oli tuloksena lopulta vain kulmapotku, mutta tässä oli kuitenkin samalla osoitus klassisesta targetkärjen ja kymppipaikan pelaajan yhteistyöstä, johon Venäjä ajoittain nojaa.

Kroatian lisäksi muillakin mailla on ollut ongelmia päästä yli keskiviivan ja ylhäältä prässäämällä Belgia on saanut lukuisia riistoja ennen puolta kenttää ja iskenyt tilanteenvaihdoista maaleja muutamalla syötöllä, joten omalla kenttäpuoliskolla pallovarmuuden tulisi olla korkealla tasolla. Seuraavat näytteet voisivat olla myös tilanteenvaihtoja koskevassa osiossa, mutta menkööt nyt tässä.


Viimeinen näyte on 21. minuutilta Belgian 1-1 tasoitusmaali. Bale on taas pudonnut palloa vastaan ja saa syötön Robertsilta jalkaan puolustuslinjan eteen, kun Hazard ei onnistunut tukkimaan laitakaistaa. Vertonghen on kuitenkin seurannut Balea estäen tätä kääntymästä.


Vertonghen onnistui jopa riistämään pallon ja pelaamaan sen keskelle Tielemansille.


15 sekunnin päästä pallo oli Walesin maalissa. Tielemans kuskasi umpikujaan, mutta vastaprässäsi pallon heti takaisin muiden avustuksella. Hazard syötti leveydestä takaisin keskelle ja De Bruynelle oli jätetty hitusen liikaa tilaa boksin ulkopuolelle, kun Morrell ja Ampadu olivat valuneet niin lähelle puolustuslinjaa.


Tanska ei löytänyt vapaata pelaajaa maitse, joten pallo palautettiin Schmeichelille, joka avasi pitkällä. Silloin kohteena oli tietysti Poulsen oikealla sivurajalla kuten niin monesti aiemmin. Chadli kuitenkin tiesi tuon, peruutti ajoissa ja voitti ykköspallon. Varmaankin osasyynä siihen, että Chadli pelasi vasemmalla ja Hazard oikealla oli juuri tämä eli Tanskan taipumus pelata pitkät pallot prässin alla kohti Poulsenia, jota vastaan Chadli oli parempi vaihtoehto pääpalloihin kuin Hazard.


Kakkospallo pomppi Mertensille.


Vajaan kymmenen sekunnin päästä pallo olikin jo pelattu Lukakulle suojaukseen boksin reunalle kuten Englanti-pelin avausmaalissa. Tielemans kyttää taustalla.


Lukaku pudotti Englanti-pelin tavoin pallon Tielemansille ja tämä pyssytti tällä kertaa vasurillaan pallon oikeaan alakulmaan ohi seurakaveri Schmeichelin ennen kuin Brathwaite ehti häiritsemään yläpuolelta. Molemmissa peleissään Belgia teki siis avauskympillä avausmaalin melko identtisellä tavalla. Se katkaisi vastustajan pelinavaamisen puolessa kentässä, pelasi nopeasti Mertensin kautta pallon Lukakulle suojaukseen ja tämä pudotti Tielemansille, jonka kanuunat olivat tarkkoja.


Belgia meni 1-0 johtoon yhdeksännellä minuutilla. Poikkeuksellisesti molemmat wingbackit ovat yhtä aikaa puolustuslinjassa tässä kohden luomassa 5v3 ylivoiman toppareiden kanssa, mutta valmiudessa myös puolustamaan eteenpäin, jos Englanti kierrättää pallon Trippierille tai Chilwellille. Witsel-Tielemans kaksikko merkkaa tietysti Hendersonin ja Ricen ja Belgian yläkolmikko Englannnin topparikolmikon, joten vastuut ovat selvät ja eiköhän samanlaista prässiä ole luvassa kesälläkin, jos Huuhkajat pelaa kolmella topparilla Pietarissa belgialaisia vastaan. Nojoo, Dier yrittää antaa murtavan syötön maitse ohi Lukakun suoraan Belgian viimeisen linjan etupuolelle palloa vastaan tulevalle Mountille. Vertonghen on tämän selässä 1v1-kamppailussa.


Vertonghen pääsee tarpeeksi etupuolelle tökätäkseen pallon Mertensille.


Mertens kääntyy ja jatkaa pallon eteenpäin suojaukseen Lukakulle boksin reunalle. Tämä pitää vaivatta Dierin selässään, joten helppoa ei Pauluksellekaan tule olemaan Romelun pysäyttäminen.


Lukaku pudotti pallon Tielemansille ja tämä laukoi tarkasti oikeaan alakulmaan voittomaalin.

Toinen tapa korkean prässin ohittamiseen on pelata toisaalta juoksupalloja suoraan selustaan. Wales näytti mallia tuostakin, kun James oli käytettävissä. Suomella siis Forssin tai Pukin pitäisi sännätä selustaan, jos näyttää siltä, että alhaalta peli ei muutoin aukea.


Walesin toinen tapa prässin ohittamiseen Balen hyödyntämisen lisäksi oli pelata juoksupalloja korkealla olleen topparilinjan selustaan Jamesille, jonka paras ominaisuus on nopeus. Tässä tilanteessa Lawrencen pystysyöttöön ohi De Bruynen prässin säntää myös Bale.


Denayer oli kuitenkin vikkelin ja voitti pallon isännille. Lähes kaikki nuo chipit selustaan päättyivät juuri tällä tavoin.


55. minuutilla nähtiin yksi harvoista onnistuneista suorituksista. Meunier on pallon puolen wingbackina prässäämässä Williamsia ja toisella laidalla Hazard on pudonnut toppareiden tasolle. James spurttaa Alderweireldin selustaan ja Williams chippaa vuorostaan hänelle ohi Meunierin.


James kipitti palloon ennen Tobya. Keskemmällä Bale ja Wilson ovat kuitenkin 2v4-alivoimaisina, kun Dendonckerkin on pudonnut auttamaan.


James sai jalan auki 1v1-tilanteessa, mutta veto meni reilusti ohi takakulman. Walesilla oli kuitenkin selkeä työnjako eli Balelle pelattiin puolustuslinjan eteen ja Jamesille sen selustaan. Suomella on varmaan samanlainen työnjako, jos Pukki ja Pohjanpalo ovat yhtä aikaa kentällä.

Omalla kenttäpuoliskollaan Belgia puolustaa 5-2-3:lla. Yläkolmikko jää pallon yläpuolelle kyttäämään vastaiskuja ja osallistuu melko vähän puolustustehtäviin. He pysyttelevät kapealla, prässäävät mahdollisesti hieman sivutoppareita ja peittävät syöttöjä muodon sisään. Pallottomana Belgia ei ole omalla puoliskollaan hirveän aggressiivinen, vaan odottaa maltillisesti muodossa tilaisuutta riistoon ja pitää kahden alimman linjan etäisyydet eritoten tiiviinä. Koko kollektiivi pysyy noin 20 metrin sisällä toisistaan. Tila löytyy yleensä leveydestä tai selustasta vähemmän yllättäen. Jos ja kun Suomi hyökkää 3-2-5:lla, puolustusvalmiuteen jäisi viisi pelaajaa ja siten 5v3 ylivoima Belgian yläkolmikkoa vastaan. 3-1-4-2 lienee turhan riskaabeli valinta E. Hazardia, Batshuayita ja mahdollisesti Dokua/Trossardia vastaan, koska tuolloin Suomelle jäisi vain neljä pelaajaa pallon alle Belgian yläkolmikkoa vastaan. Tappiolle mahdollisesti joutuessaan Suomi toki siihen siirtynee viimeistään toisella jaksolla.


Puolessa kentässä Suomen hyökkäysmuoto oli alussa tuttu ja turvallinen 3-2-5, jotta tasapaino säilyi. Venäjä puolusti 5-1-4:llä yhä, joten alas se jäi 6v5 ylivoiman, mutta Suomen alaviisikolle jäi 5v4 ylivoima Venäjän ylänelikkoa Dzuyba-Miranchuk-Golovin-Ozdoev vastaan.


Toisella jaksolla tappiolla nähtiin enemmän 3-1-4-2 muotoa. Kamara nousi toiseen taskuun Lodin vierellä. Jolle ja Pukki kyttäsivät tiloja selustassa tai tulivat vastaan linjojen väliin. Schüller jäi topparien eteen yksin, mutta siihen hän on tottunut aiemmin.


Vielä osion loppuun yksi kuva Belgian tiiviydestä parhaimmillaan. Etäisyys Lukakusta puolustuslinjaan lienee vain reilut kymmenen metriä, joten muodon sisään on lähes mahdotonta pelata ja jos vastustaja yrittää chipata linjan taakse ilmassa, topparikolmikko on niin hyvä ilmassa, että ne yritykset ovat tuhoontuomittuja kuten yhdestä seuraavan osion esimerkistä huomataan myöhemmin.


Samassa kuvassa näkyy myös Belgian puolustusmuoto puolessa kentässä, joka oli 5-2-3. Oikeastaan erona EM-karsintoihin oli vain se, että vasen wingback T. Hazard putosi paljon herkemmin puolustuslinjaan asti. Oikea wingbackhan (Meunier/Castagne, tässä pelissä siis Castagne) Belgialla putoaa aina puolustuslinjaan toppareiden seuraksi luomaan vähintään neljän miehen linjan, mutta EM-karsinnoissa T. Hazard putosi puolustuslinjaan saakka lähinnä, jos Belgia joutui oikeasti puolustamaan syvällä omalla puoliskollaan. Muutoin hän seilasi keskikentän kaksikon ja puolustuslinjan välissä, jolloin muotoa pystyi kuvailemaan 4-3-3:ksi, mutta niin, että se on kallellaan vasemmalle. Tässä pelissä kuitenkin siis T. Hazard valui laidallaan puolustuslinjan tasolle asti yllättävän herkästi.


Esimerkiksi tässä Höjbjerg yrittää pelata muodon sisään kahden miehen keskikentän linjan ja puolustuslinjan väliin Dolbergille.


Denayer kuitenkin irtoaa alimmasta linjasta ja estää kääntymisen muutoinkin ahtaassa välissä. Mahdotontahan noin pienestä tilasta on kääntyä saatika edetä yhtään mihinkään! Vaikka Belgia pystyy mättämään kolme maalia ketä vastaan vain, sen puolustuspelaamisen tiiviys jää välillä hieman paitsioon ja on yhtä lailla menestyksen selkäranka.


Belgia puolusti syvällä tutusti 5-2-3:lla jättäen yläkolmikon selkeästi pallon yläpuolelle kyttäämään vastaiskuja. Nyt kun T. Hazardin sijasta Castagne oli vasempana wingbackina, tämä varsinkin laskeutui suosiolla puolustuslinjaan asti hyvissä ajoin kuten Meunier normaalisti. Witsel-Tielemans kaksikko suojasi tiloja puolustuslinjan edessä ja tukki sivuttaisliikkumisellaan välejä wingbackien ja toppareiden välissä.


Syvällä Belgia puolusti tutun tiiviisti 5-2-3:lla ja kollektiivi on tässäkin alle 15 metrin sisässä toisistaan pituussuunnassa, joten tilaa on lähinnä linjan takana.


Syvällä omalla puoliskollaan Belgia puolusti tutusti 5-2-3:lla. Linjojen etäisyydet olivat lyhyet, joten muodon sisään on vaikea pelata.


Belgia puolusti tutusti 5-2-3 muodossa. Prässi oli ajoittain melko maltillinen ja tarkkaileva. Kreikkakin sai pitää palloa 44% avausjaksolla, kun Belgia tyytyi pitämään linjat tiiviinä eikä Kreikka löytänytkään keinoja pelata muodon sisään, koska sen "laitapuolustajat" eivät pahemmin noussseet missään vaiheessa, vaan tasapainon säilyttämiseksi jäivät keskiviivalle ja ylänelikko hoiti keskenään hyökkäämisen.

Lainaus

Belgian ei todellakaan prässännyt jatkuvasti korkealta, vaan sille tyypillisesti tyytyi paljon myös vain peittämään syöttölinjoja puoleen kentän tiukassa 5-2-3 paketissa. Vastuut olivat kutakuinkin tällaiset, kun Venäjä hyökkäsi 2-3-5:llä. Castagne ja Hazard merkkasivat leveydestä Kuzyaevin ja Fernandesin. Vertonghen kontrolloi Zobninia. Boyata ja Alderweireld painivat Dzuyban kanssa. Dendoncker merkkasi linjojen välistä Golovinin. Tielemans prässäsi Barinovia. Lukaku yritti jättää Ozdoevin syöttövarjoon. Jos hän ei onnistunut, sitten Dendoncker paikkasi alapuolelta irroten Golovinin luota pois. Castagne hoiteli Semenovin ja Mertens tarkkaili Zhirkovia sekä peitti syöttöjä Golovinille.


5-2-3 kollektiivi oli tutun tiivis syvällä eikä muodon sisään Tanskalla ollut juurikaan asiaa pelata, vaan se joutui pelaamaan joko selustaan tai etsimään leveyden kautta murtautumisreittejä.

Keskustan kaksikon tehtävänä on pyrkiä asemoimaan itsensä siten, että he pystyvät estämään murtavat syötöt maitse esimerkiksi wingbackien ja sivutopparien välistä pystyyn, koska puolustuslinjassa etäisyydet toisinaan repeytyvät sivuttain liikuttaessa ja vastustajat ovat löytäneet Belgian heikoksi kohdaksi juurikin wingbackien ja sivutopparien väliin syntyvät aukot, kun Belgian muotoa liikuttaa sivuttain.


Tärkeää on myös huomata Witselin ja KDB:n sijoittuminen. He suojaavat kahdestaan sekä puolustuslinjaa että myös Mertensin ja E. Hazardin takana olevia tiloja eli taskuja. Molemmilla on periaatteessa omat alueet, neliöt, joita puolustaa. Toki tarvittaessa he seuraavat juoksuja myös omaan boksiin ja liikkuvat lähemmäksi tukemaan wingbackeja, mutta tällaisessa staattisessa tilanteessa tärkeintä on tukkia Mertensin ja E. Hazardin takana olevat tilat.


Toppareista Semenov yrittää pelata Lukakun ja E. Hazardin taakse, mutta Witsel puolustaa hyvin eteenpäin ja suojelee "neliötään". Venäjä joutuu lopulta palauttamaan pallon aina maalivahti Guilhermelle asti, kun Mertens ja KDB hyvin viittelöivät muuta joukkuetta nostamaan pakkaa ylemmäs Venäjän perääntyessä.


Tielemans ja Dendoncker asemoivat itsensä myös siten, että jos vastustaja yritti venyttää muotoa sivuttain, he olivat valmiudessa tukkimaan aukkoja wingbackien ja sivutopparien välissä. Peruskauraa Belgialle. Keskustan kaksikolta vaaditaan juoksukestävyyttä.


Yksi yksityiskohta vielä lopuksi. Belgian kahden miehen keskikentänhän tehtävänä olisi tukkia noita aukkoja kuten Praet tässä sijoittumisellaan on Meunierin ja Alderweireldin välissä. Ylemmässä esimerkissä Dendoncker oli Bakasetasin iholla, joten siksi hän ei ollut tukkimassa aukkoa Hazardin ja Denayerin välissä. Toki syöttökin tuli ilmassa, mutta silti.
Salming

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #5 : 19.06.2021 klo 18:06:27

Keskeltä edetessä Suomen pitäisi saada toinen keskustan pelaajista irtoamaan pois omalta paikaltaan ja täyttää syntynyt tila jollain yläkolmikon jäsenellään, jolloin on mahdollista päästä kääntymään puolustuslinjan etupuolella. Venäjä EM-karsinnoissa ja Tanska marraskuussa kykenivät tuohon ajoittain. Samoin Tsekki maaliskuussa.


On olemassa kuitenkin toinenkin tapa murtaa Belgian puolustus kuin vain pelata linjan taakse wingbackin ja laitimmaisen topparin välistä. Se vaatii kuitenkin itseluottamusta pallollisena, jotta Witsel tai De Bruyne saadaan houkuteltua lähemmäs keskiviivaa ja Belgian yläkolmikkoa, jonka jälkeen saattaa avautua tilaa pelata heidän jättämäänsä tyhjään tilaan puolustuslinjan etupuolelle. Tässä kuvassa toppareista Semenov on pallossa ja toinen pohjapelaajista Ozdoev on liikkeellään tehnyt itsensä muka pelattavaksi, mutta tarkoituksena on vain imeä KDB pois omasta "neliöstään". Taustalla Witsel jääkin 1v2-alivoimatilanteeseen kymppialueelle puolustuslinjan etupuolelle.


Ozdoev liikkuu syöttölinjalta sivuun vetäen KDB:n mukanaan. Semenov löytää nyt tyhjästä tilasta Miranchukin, joka jakaa viereen toiselle pohjapelaajalle Zobninille, mutta tämä yrittää epätoivoista chippiä Dzyuballe tai sitten takaisin Miranchukille. Yhtä kaikki, tilanne kuihtuu kokoon laidalle lopulta, mutta tuossa oli esimerkki siitä, miten Belgiaa vastaan voi luoda maalipaikan keskeltä edeten.


Toinen GIF samasta asiasta. Venäjä kieputtaa puolessa kentässä yllättävän helposti Lukakun ja Mertensin pihalle 2v2-asetelmasta. Witsel irtoaa seuraavaksi prässäämään. Hänen taakseen jää ammottava tila, jonka kymppipaikan Miranchuk hyödyntää. Mutta koska Belgian keskikenttä ja yläoksat ovat nöyriä tekemään tarvittavat metrit alaspäin, De Bruyne paikkaa Witseliä ja estää viime hetkellä suoran laukauksen. Dzuyba onnistuu kuitenkin pudottamaan Miranchukin syötön Ozdoeville, jonka vedon Courtois torjui ja Vermaelen siivosi irtopallon rajaheitoksi. Tavallaan siis silloinkin, kun Belgian linjojen väleihin onnistutaan pelaamaan, aikaa kääntymiseen ja ratkaisun tekemiseen ei ole paljoa, koska ylhäältä juostaan kyllä lujaa alas auttamaan puolustuslinjaa.


Jos Belgia on tiiviinä oman kuudentoista etupuolella ja haluaa silti väkisin pelata muodon sisään, sitten jokin tämän GIFin kaltainen kombinaatio olisi ehkä yksi mahdollisuus. Kuvitellaan vaikkapa, että Suomella olisi käytössään Pohjanpalo-Pukki kärkipari. Liikkuvampi osapuoli eli Pukki putoaisi tarkasti Witselin ja KDB:n väliseen parin metrin aukkoon ja jatkaisi siitä yhdellä kosketuksella targetmaisemmalle Pohjanpalolle, joka pitää ensinnäkin yhden topparin selässään ja sitten yrittää antaa murtavan syötön linjan taakse seinäpelillä takaisin. Venäjä yritti toteuttaa samaa Miranchuk-Dzyuba kaksikolla, mutta yritys tyssäsi siihen, että keskimmäisenä topparina useimmiten viihtyvä Boyata on atleettinen ja hyvin liikkuva yksilö, jonka raajat ovat pitkät ja hän pystyy siten kaapimaan katkoja myös viheriön pinnassa kuten tässäkin nyt kävi.


Belgia meni johtoon kolmannella minuutilla, mutta Tanska tasoitti 17. minuutilla. Se avaa jälleen 3-4-3:lla ja Belgia puolustaa 4-3-3/3-4-3:lla riippuen vähän wingbackien sijainnista, mutta tässä kuvassa muoto on lähempänä 4-3-3:a, kun Hazard on valunut puolustuslinjaan asti ja Chadli on sitten osana keskikentän linjaa kaventaen toki hiljalleen Wassin luota kohti puolustuslinjaa Tanskan kierrätettyä pallon toiselle puolelle. KDB antaa tässä kuvassa keskellä yläkolmikkoa painetta Höjbjergille, joka on pudonnut jälleen topparien tasolle asti hakemaan palloa ja on tällä kertaa jopa heidän välissään eikä sivussa.


Höjbjerg pelasi eteenpäin ohi KDB:n kohti Erikseniä, joka oli poikkeuksellisesti vasemmalla välikaistalla oikean sijaan. Yhtä kaikki, Witselin korvaaja Dendoncker rynni itsensä ulos tilanteesta, kun katkoyritys meni vihkoon.


Eriksen pääsi tempokuljettamaan vapaasti kohti suojaamatonta linjaa. Hazard seuraa Maehlea, Alderweireld laitaa vaihtanutta Poulsenia ja Denayer keskellä Windiä, mutta myös Vertonghen on kaventanut keskemmäs luomaan ylivoiman Windiä vastaan, joten Brathwaitella on siksi enemmän tilaa edetä oikealta, kun Chadlikaan ei ole ehtinyt viimeiseen linjaan saakka Wassin luota. Eriksen pelasikin pallon Brathwaitelle.


Koska Chadli ei ehtinyt ajoissa alas auttamaan, Vertonghen irtosi Windin ja Denayerin luota kohti Brathwaitea, mutta tämä ehti virittää laukauksensa.


Tanska oli onnekas, koska laukaus muuttui Vertonghenista tulleen kimmokkeen kautta keskitykseksi, jonka Wind puski sisään Denayerin selkäpuolelta. Courtois liikkui kohti toista kulmaa ja Wind puski oikeaan kulmaan, josta Courtois oli jo liikkumassa pois. Lopun onnekkuudesta huolimatta maali rakentui alhaalta järjestelmällisesti palloa liikuttaen linja kerrallaan edeten. Eriksen-Delaney ja Poulsen-Brathwaite kaksikot olivat lisäksi vaihtaneet puolia Belgiaa sekoittaakseen.


55. minuutilla Dendoncker prässää Barisicin korvaajaa Gvardiolia. Petkovic tekee itsensä pelattavaksi Denayerin etupuolelle.


Kovacic on leveydessä, joten Perisic on kapeammalla. Petkovic pudotti pallon ja Alderweireld on hitusen jättänyt etäisyyttä.


Mutta Perisickaan ei kyennyt saamaan jalkaansa auki, vaan pudotti pallon Brozovicille, jolloin Kroatian piti taas hyödyntää leveyttä.


Carrasco ei lähtenyt seuraamaan syvälle Modricia, joten Vertonghen kavensi Chadlin avuksi. Tämä nukahti kuitenkin Vrsaljkon seuraamisessa ja Modric syötti välistä boksiin.


Denayer blokkasi keskityksen kohti Petkovicia.


35. minuutilla Soucek pelasi laitaan jatkaen itse liikettään wingbackin ja sivutopparin väliseen aukkoon, mutta taas Tielemans seuraa juoksun, kun Castagne prässää Janktoa. Samalla kuitenkin puolustuslinjan eteen jää valtava tila hyödynnettäväksi, kun Tielemans on valunut viimeiseen linjaan.


Jankto löysi keskeltä Barakin, joka keskitti boksiin ennen kuin Dendoncker ehti paikkaamaan Tielemansin jättämää tilaa. Boksissa Krmenchik on hiippaillut Vertonghenin selustaan.


Keskitys putosi sopivasti Vertonghenin ja Chadlin väliin, mutta Krmenchik nikkasi ohi takakulman paitsioasemasta.


Viimeinen näyte on Tsekin 1-0 maali toisen puoliajan alusta. Ensinnäkin alhaalla topparit ja Holes ohittivat Vaclakin tukeman 4v3 ylivoimalla Belgian yläkolmikon korkean prässin. KDB ei saanut peitettyä Vaclikin syöttöä Holesille ja Lukaku ryntäsi Celustkan luota kiinni Holesiin tuloksetta, jolloin vasen toppari pääsi kuljettamaan vapaasti seuraavaksi.


Meunier on pudonnut valmiiksi puolustuslinjaan ja hän seuraa Borilin juoksun. Jankto putosi välikaistalta palloa vastaan, mutta Alderweireld ei lähtenyt seuraamaan häntä, vaan kommunikoi Tielemansin prässäämään. Alderweireld itse kontrolloi Tielemansin miestä Barakia.


Jankto pelasi laitaan Barakille, jolloin Tielemans ja Toby vaihtoivat takaisin alkuperäisiin vartioitaviin. Meunier kontrolloi yhä Borilia, joten laidassa on 3v3-asetelma. Denayer puolestaan merkkaa Soucekin ja Vertonghen Krmenchikin. Sen sijaan Provod on liikkunut oikeasta laidasta Chadlin luota keskelle. Dendoncker ei kuitenkaan havainnoi tätä. Hänen pitäisi suojata linjan edessä olevaa tilaa, mutta hän vain hölkkää laiskasti alas, kun Denayer on ottanut hänen alkuperäisen miehensä Soucekin seurantaan. Chadli ei voi omalta laidaltaan liikkua keskelle, joten Dendonckerin pitäisi huomata uhka. Nerokas liike Provodilta.


Provod sai laidasta syötön keskelle tyhjään tilaan. Koska samalla Soucek hyökkää selustaan Denayerin ja Tobyn välistä, Denayer ei voi puolustaa eteenpäin, vaan hänen pitää peruuttaa. Se avaa tilaa tempokuljetukselle!


Provodin oikean jalan maanuoliaispiiska painui taka-alakulmaan ohi Courtoisin. Tsekki yksi, Belgia nolla. Upeasti rakennettu maali.

Belgian oikea wingback on yleensä parempi puolustussuuntaan kuin vasen, joten on luonnollista, että vastustajat hyökkäävät mieluusti oikealta laidalta Belgian vasenta laitaa vastaan, koska Meunierin tai Castagnen sijaan vastassa voikin olla T. Hazard tai Chadli, miksei Carrascokin (Suomea vastaan se todennäköisin nimi). Vasenta wingbackia vastaan pyritään luomaan eristettyjä 1v1-tilanteita nopealla pallonliikuttelulla tai ristipalloilla. Toinen vaihtoehto on pelata puhtaasti vain Belgian vasemman wingbackin selustaan, koska sijoittuminen ei ole aina niin priimaa kuin oikealla puolella Meunierilla ja Castagnella. Lisäksi Vertonghen vasempana sivutopparina ei ole kaikkein nopein pelaaja, joten kun vasen wingback puolustaa esimerkiksi eteenpäin, Vertonghen ei aina ehdi kaventaa ajoissa sulkemaan rakoa ja vastustajat pelaavatkin eritoten Vertonghenin ja esimerkiksi T. Hazardin välistä pistosyöttöjä selustaan tyhjään tilaan. Toki välillä vastustajat hyökkäävät toiseltakin laidalta samasta aukosta sisään, mutta Tanska oli vienyt toistaiseksi pisimmälle Belgian vasemmalta laidalta hyökkäämisen, kun Hjulmand asetti tuulennopean Brathwaiten aiheuttamaan ongelmia T. Hazard-Vertonghen kaksikolle. Siksi Suomen kärkiparistakin olettaisin Pukin olevan oikealla puolella ja Pohjanpalo on sitten vasen hyökkääjä. Lodkin operoinee aika paljon oikealla puolella kuten Tanska-pelin alussa, kun Hazard ei tunnetusti alaspäin ainakaan hirveästi tule tukea antamaan wingbackille ja Vermaelen todennäköisenä vasempana topparina ei Vertonghenin tapaan ole kaikkein nopein toppari enää juoksunopeudeltaan 35 vuoden iässä.


Tanskan vasen laita oli etukäteen scoutattuna heikompi puolustussuuntaan. Suomikin vyöryi sitä kautta jo toisella minuutilla. Delaney hivenen kompuroi ja Raitala sai pudottaa rauhassa keskelle Sparville. Samalla Jugi jatkoi liikettään pystyyn. Brathwaite oli ollut prässäämässä Toiviota eikä ehtinyt siksi sivutopparin luota enää millään puolustamaan leveydessä ollutta Raitalaa. Maehle puolestaan kontrolloi Lodia taskussa, Höjbjerg linjojen välissä Pohjanpaloa ja topparit yhä Pukkia, kuten koko analyysin kaksi ensimmäistä kuvaa kertoivat Tanskan vastuista pallottomana.


Niinpä Maehle joutui irtoamaan Lodin luota vastaan jättäen tälle tilaa selustaan.


Raitala kuitenkin pelasi keskelle Jollelle eikä Lodille tyhjään tilaan pystyyn. Jolle ei päässyt kääntymään kasvot kohti maalia, vaan piti vain pallon omille.


Kolmannelta minuutilta pari poimintaa ja näytettä siitä, kuinka Huuhkajat vyöryy taas Tanskan heikommalta laidalta. Brathwaite ei saa kuriin Lodin jalkaa. Maehle on vastuussa Raitalasta ja Delaney Kamarasta. Eriksen on liikkunut Sparvin luota luomaan ylivoiman. Maehlen ja Christensenin väliin repeytyy aukko, johon Pukki kirmaa, mutta Lodin syöttö ei ihmismeren läpi tullut perille. Höjbjerg toki ankkurina oli myös hyvin valmiudessa seuraamassa Pukin haavoittavan juoksun.


Uusi yrityskaan löysästi puolustaneen Brathwaiten vierestä ei mennyt perille, kun välissä olivat Höjbjerg ja Maehle.


20. minuutilta vielä yksi tilanne. Suomi tulee rajaheiton jälkeen hyvin ohi prässin. Maehle jää jälkeen Lodista, kun tämä hyökkää Maehlen jättämään tilaan saaden syötön Sparvilta.


Lodin kuljetuksen lopuksi Pukki teki aloitteen selustaan.


Mutta ajatukset menivät ristiin ja Kjaer sai rauhassa hakea pystysyötön.


Paras tapa murtautua Belgiaa vastaan on pelata pallo linjan taakse vasemman wingbackin ja vasemmanpuolimmaisen topparin välistä. Muistan jo MM-kisoistakin livenä sen, kuinka Tunisiakin monesti yritti pelata pallon Carrascon ja Vertonghenin välistä linjan taakse keskityspaikkaan, vaikka tuolloin en syvemmin vielä taktiikoista ymmärtänytkään, mutta tuo jos jokin jäi toisteisena asiana mieleen. Tässäkin ottelussa Venäjä hyödynsi jo neljännellä minuutilla samaa suunnitelmaa eli yritti pelata pallon maitse linjan taakse Ionoville T. Hazardin ja Vermaelenin välistä. Tämä Fernandesin syöttöyritys kuitenkin päättyi siihen, että Vermaelen ehti viime hetkellä liukutaklata pallon yli rajoista. Witsel oli toki vieressä seurannut hyvin yhden venäläisen juoksun rangaistusalueelle ja siten hyvin sijoittuneena katkomaan mahdollisen Ionovin keskityksen, jos sellainen olisi tullut. Kuten todettua, koska oikealla puolella wingbackina on useimmiten paljon puolustusorientoituneempi pelaaja Meunier, on tehokkaampaa yrittää murtautua nimenomaan Belgian vasemman laidan puolelta, jossa wingback on usein paljon hyökkäysorientoituneempi eikä osaa niin hyvin sijoittua puolustussuuntaan. Ja toki kun vasen wingback ei aina laskeudu ihan puolustuslinjaan asti kuin todella syvällä puolustaessa, hänen ja vasemmanpuolimmaisen topparin väliin jää usein kohtalainen tila pelata pallo pystyyn.


Venäjä kierrättää keskeltä pallon takaisin Hazardien laidalle, Fernandes syöttää linjan taakse tällä kertaa ilmassa T. Hazardin ja Vermaelenin väliin Ionoville ja taas vasta viime hetkellä Vermaelen ehtii katkoon liukumalla. Uusinnasta katsottuna tilanne oli paitsio, mutta todellisuudessa seurauksena oli kulmapotku.


Jatketaan osin Poulseniinkin liittyvillä hyökkäysnäytteillä. Tanskahan pelasi Hareiden alaisuudessa hyvin suoraviivaisesti kohti neljää ylintä pelaajaa ja käytti paljon pitkiäkin syöttöjä ilmassa ohittaakseen riskittömästi vastustajan ylimmät prässilinjat. Oikean topparin Kjaerin mainio oikea jalka oli yhtenä aseena ja tässä pelissä ensi kerran kolmannella minuutilla hän lähettää läheltä puolta kenttää bravuuripaikaltaan läpisyötön selustaan kohti Poulsenia.


Belgia vuotaa eniten puolustussuuntaan wingbackin ja laitatopparin välisistä raoista ja siitä raosta Poulsenkin on pystyjuoksunsa tehnyt eli T. Hazardin ja Vertonghenin välistä, mutta tilanne oli niukka paitsio. Samalla kuvassa näkyy se, kuinka hajallaan yläkolmikko on eli kapealla olosta ei ole tietoakaan, kun laiturit ovat tosiaan lähtökohtaisesti leveydessä, Dolberg keskellä ja Eriksen on sekunteja aiemmin pudonnut hämäyksenä palloa vastaan muodon ulkopuolelle hivuttaen Belgian koko kollektiivia samalla lähemmäs puolta kenttää, jotta linjan takana olisi entistä enemmän tilaa pystyjuoksulle!


Puolustaessa Belgian keskustan kaksikko pyrkii tukkimaan noita syntyviä aukkoja puolustuslinjaan. Tässäkin Witsel seuraa mainiosti Eriksenin juoksun. Wassilla olisi ollut mahdollisuus syöttää linjan taakse Vertonghenin ja Denayerin välistä, mutta nyt hän ei sitä tee, kun Witsel on tukkimassa aukkoa.


10. minuutilla Eriksen on taas pudonnut Belgian muodon ulkopuolelle, mutta nyt Höjbjerg on täyttänyt hänen paikkansa linjojen välissä. Painottomalta puolelta pystyjuoksujen erikoismies Brathwaite on kaventanut välikaistalle ja yrittää vastaavasti tehdä pystyjuoksun Castagnen ja Alderweireldin välisestä raosta. Samalla kun Brathwaite on voimakkaasti kaventanut keskelle kuten jo Hareiden aikanakin, vasemmalle laitapuolustajalle jää tilaa nousta ja huolehtia leveydestä. Hareiden aikana se oli Stryger Larsen ja tässä pelissä Skov.


Belgia on kuitenkin hyvin tietoinen Tanskan taipumuksesta pelata syöttöjä ilmassa linjan taakse Brathwaitelle, joten yhdessä ennakoimalla Castagne ja Alderweireld pitävät sähäkän Brathwaiten kurissa.

Belgian haavoittaminen sen vasemmalta laidalta hyökäten


Eritoten 4-3-3:lla prässätessä ja vasemman wingbackin liittyessä keskikentän linjaan, tämän selustassa on tilaa, johon pelata. Tuota Wales ja Tsekkikin pyrkivät käyttämään hyväkseen jonkin verran. Lisäksi Belgian systeemissä vasen wingback (Hazard/Carrasco) on aina heikompi puolustussuuntaan kuin oikealla vuorottelevat Meunier ja Castagne. Kolmantena pointtina on se, että aiemminkin Belgiaa on haavoitettu sen vasemmalta laidalta. Wales-pelin alussa Bale putosi vastaan ja houkutteli Vertonghenin mukanaan. Samalla Roberts spurttasi Hazardin selustaan ja Mepham poimi juoksun. Koska Vertonghen oli poissa paikaltaan, Walesilla oli tilaisuus saada eristetty 1v1-tilanne aikaan Hazardia vastaan hetkeksi.


Vermaelen kuitenkin älysi kaventaa ajoissa auttamaan ja 2v1 ylivoiman turvin Belgia voitti pallon itselleen, mutta idea oli passeli.


47. minuutilla Mepham chippaa ohi Lukakun. Roberts on tällä kertaa alempana ja imenyt Hazardin lähemmäs itseään, jolloin Bale vuorostaan välikaistalta hyökkää leveyteen tyhjään tilaan. Vertonghen kuitenkin seuraa juoksun tarkasti.


Päätyrajalla Bale onnistui kuitenkin punnertamaan itsensä ohi Vertonghenin boksiin.


Denayer pysäytti hänet kuitenkin lopulta.


Normaalisti vastustajat pyrkivät hyökkäämään sivutopparin ja wingbackin väliseen aukkoon Belgiaa vastaan, mutta tässä rajaheittotilanteessa Wilson spurttaa Denayerin ja Vertonghenin väliin.


Roberts sai pallon takaisin ja keskitti kaukaa laitakaistalta ennen kuin Jan ehti sulkemaan jalan. Sinällään tuolta Belgia antaa mielihyvin vastustajan keskittää, kun matkaa maalille on runsaasti.


Keskitys leijaili taakse ja kun Meunier hieman nukahti, Williams ehti poimia pallon ja pelata sen maalin eteen, jossa Bale oli yksin kahta pelaajaa vastaan.


Akrobaattinen saksipotkuyritys meni kuitenkin ohi maalin.


Tsekin ensimmäinen hitaampi hyökkäys nähtiin seitsemän minuutin jälkeen ja heti se pyrki pelaamaan pallon Hazardin selustaan. Iki-ihana Kudela houkuttaa Mertensin iholleen ja samalla Coufal imee sivurajalla Chadlin lähemmäs, jolloin leveydessä oleva laituri Provod spurttaa tyhjään tilaan.


Chippi kuitenkin karkasi pitkäksi ja Provodia kontrolloinut Vertonghenkin oli toki hyvin tilanteessa mukana, mutta juuri Chadlin ja Vertonghenin väliseen wingbackin ja sivutopparin väliseen tilaan Provod yritti hyökätä tuloksetta.


Samanlainen tilanne vartin kohdalta. Belgia puolustaa kallellaan olevalla 4-3-3:lla eli Chadli on osana keskikentän linjaa, mutta hän on jäänyt vähän puolitiehen, koska Coufalilla on rutkasti aikaa pelata selustaan sivurajalta, kun Chadli on niin kaukana. Provod ei tällä kertaa juokse pystyyn, vaan kärkipelaaja Krmenchik, mutta Vertonghen seuraa juoksun, koska Provod on vaarattomalla alueella.


Vertonghen jäi jälkeen, joten Denayer joutui kaventamaan keskeltä kohti laitaa, mutta Krmenchik veivasi hänet upeasti vipuun.


Krmenchik sai vasurinsa auki boksissa...


... mutta laukaus osui tolppaan.


Avausjakson lopussa parinkin miehen voimin Tsekki hyökkäsi Chadlia ja Vertonghenia vastaan.


Provod otti pallon haltuun samalla, kun Krmenchik jatkoi liikettään boksiin saakka. Chadli ei saanut peitettyä avointa jalkaa. Keskikentältä Soucek ja painottoman puolen laituri Jankto ovat muut kohteet boksissa.


Castagne voitti taka-alueella ykköspallon kuitenkin Janktoa vastaan, mutta ajoittain vierailla oli hieman haasteita keskitysten puolustamisessa.


Nyt on Sokratisin vuoro pelata ohi Lukakun pystyyn.


Belgian vasen laita on heikompi puolustussuuntaan, koska siellä pelaa wingbackina hyökkäävämpi yksilö. Masouras voittaakin juoksukilvan Hazardia vastaan.


Tämän lähemmäs boksia ei kuitenkaan ollut asiaa edetä, vaan Belgia ryhmittyi pallon alle ja Masouras palautti pallon takaisin alas. Kreikka sai hetkeksi painopisteen hyökkäyskolmannekselle, mutta syöttösuuntia ei tosiaan liiaksi ollut muodon sisässä.


Paras maalipaikka pystyjuoksuista syntyi tunnin kohdalla. Sokratis mursi syötöllään yhden linjan ja löysi vastaantulleen Bakasetasin keskikentän linjan edestä. Bakasetas jatkoi pallon keskelle Galanopoulosille.


Belgian heikko kohta on siis vasen laita ja eritoten wingbackin ja sivutopparin väliin jäävä aukko, josta juoksuja voi tehdä. Kreikkakin tuon tiesi ja Masouras spurttaa Hazardin ja Denayerin välisestä ammottavasta kuilusta pystyyn. Galanopoulos poimii juoksun.


Masouras voitti juoksukisan Denayeria vastaan ja ampui kohti auki ollutta etukulmaa puolivolleysta.


Mignolet venyi kuitenkin loistavaan torjuntaan.


Lisäajalla Praetkin oli kuitenkin sijoittunut vinoon ja Giannoulis antoi murtavan syötön maitse aukosta sisään.


Bakasetas teki hyvän juoksun, mutta ampui sivuverkkoon. Kyllä Pukin juoksuille tilaa on siis. Ne pitää ajoittaa vain oikein wingbackien ja sivutopparien välisistä aukoista ja mielellään vielä Belgian vasemman laidan puolelta.


Leveyden kautta Kroatia sai ylläolevan tilanteen kaltaisia yksittäisiä keskityksiä boksiin aikaan ohi Chadlin ja Castagnen peittoyritysten, mutta eipä niistä mitään sen kummallisempaa syntynyt, joten siirrytään suosiolla selustaklippeihin. Kuten todettua, Chadli oli vastuussa Vrsaljkosta ja nousi usein irti muusta puolustuslinjasta, kun Vrsaljko oli lähempänä Modricia, mutta nyt Chadli ei huomaa Vrsaljkon pystyjuoksua ajoissa Kovacicin tarjoilemaan ristipalloon.


Paine siirtyi Belgian puolustuskolmannekselle hetkessä. Vrsaljko pudotti Modricille, joka hankki kulmapotkun keskityksellään, jonka pukkasi ulos päädystä Denayer Petkovicin edestä.


Hetken päästä uusi yritys. Mertens ei saa taaskaan suljettua Kovacicin jalkaa. Chadli on kuitenkin hereillä ja voittaa juoksukilvan. Kroatia oli tehnyt läksyt ja tiesi, että Belgian vasen laita on haavoittuvaisempi. Siksi Kovacickin pelasi pystysyöttönsä Chadlin ja Vertonghenin välistä pystyyn.


41. minuutilta yksi tilanne vielä. Tielemans vuoti yllättäen Petkovicia vastaan, joka pyörähti hänen ohitseen puolustuslinjan edessä. Niinpä hän ei ole tukkimassa aukkoa Alderweireldin ja Castagnen välissä, joten Perisic hyökkää siihen.


Perisicin veto viuhui kuitenkin ohi takakulman.

Lainaus

Islanti tasoitti kuitenkin pian. Belgia ei päässyt Islannin välittömän vastaprässin ohi vastaiskuun, kun yläkolmikossa De Bruynea ja Mertensia oikealla puolella tuurannut Trossard murtui prässin alla harhasyöttöön eikä ollut niin timanttinen prässin alla pysymään pallossa kuin kollegansa. Seurauksena Bjarnason kierrättää nopeasti keskelle ja Tielemans ei ehdi prässätä ajoissa Sigurjonssonia, joka haavoittaa Belgiaa vasemman wingbackin ja sivutopparin välistä eli aukosta, josta se vuotaa herkimmin ottelusta toiseen ja jonka Tielemans yritti sulkea sijoittumisellaan. Islannin oikea wingback Saevarsson tekee oikea-aikaisen painottoman puolen nousun Carrascon pimeältä puolelta ja viimeistelee etualakulmaan toisen maajoukkuemaalinsa 93. esiintymisessään ennen kuin Denayer ehtii iholle.


Belgian korkealla pelaavan puolustuslinjan takana on tiloja ja niitä Venäjäkin pyrki käyttämään ajoittain. Seitsemännellä minuutilla hyödynnetään Dzhikiyan erinomaista vasenta jalkaa ja Fernandes hyökkää heikomman wingbackin Hazardin selustaan. Tässä yhdistyvät siis sekä selustassa olleen tilan hyödyntäminen että Belgian vuotavammalta laidalta eteneminen.


Fernandes ei kuitenkaan sivurajalla ihan saanut haltuun korkeaa syöttöä.


Minuutin päästä Venäjä vyöryi toiselta puolelta vaarallisesti osoittaen ensi kerran Belgian heikon kohdan olemassaolon. Pallo on kierrätetty Zobninille. Tämä houkuttelee Hazardia lähemmäs sivurajalle. Fernandes tekee aloitteen Hazardin taakse.


Zobnin tarjoili syötön Hazardin ja Vertognhenin välisestä aukosta. Lisäksi Hazard liukastui, joten Fernandes pääsi vapaasti keskittämään.


Keskitys tavoitti Dzuyban kolmen belgialaisen keskeltä.


Ozdoev laukoi pudotuksen jälkeen kuitenkin niukasti vasemmalta ohi. Klassinen Venäjän hyökkäys.


Tässä puolestaan Barinov puhkoo maitse Belgian puolustuslinjan antaen murtavan syötön wingbackin ja sivutopparin välisestä tutusta aukosta, mutta syöttö karkasi Courtoisille saakka. Fernandes teki hyvän aloitteen taas, joiden kanssa Uronen ja O'Shaugnessy joutuvat olemaan tarkkoina keskiviikkona. Heidän pitää myös huolehtia, että heidän välinen etäisyys ei kasva liiaksi.


Mitä tulee leveydestä hyökkäämiseen, Hjulmand oli tehnyt taktisesti nerokkaan peliliikkeen siirtäen Brathwaiten vasemmalta laidalta oikealle, jotta tämä pääsi kipittämään ajoittain vuotavan wingback Hazardin selustaan ja toki sivutoppareistakin sillä puolella oli kenties se hitain Vertonghen, joten asetelma oli Tanskalle edullinen. Minuutin jälkeen Delaney lähetti ensimmäisen pystysyötön.


Brathwaite kirmasi Hazardin ja Vertonghenin välistä pystyyn, mutta oli niukasti lopulta paitsiossa eikä päässyt 1v1-haastoon Vertonghenia vastaan.


Nämä näytteet olisivat voineet olla edeltävässäkin osiossa, mutta minusta ne sopivat tämän otsakkeen alle paremmin, kun kerran tosiaan Brathwaiten ominaisuuksia tietoisesti käytettiin Belgian heikompaa laitaa vastaan hyväksi. Seuraavaksi Vestergaard lähettää ristipallon ja MB hyökkää Vertonghenin ja Hazardin välisestä aukosta pystyyn. Juuri siitä välistä, josta Belgia on haavoittumaisimmillaan.


Tuplattuna pallo päätyi lopulta Belgialle.


Hetken päästä Delaney tavoittelee Höjbjergia, mutta syöttö menee onnekkaasti selustaan Brathwaitelle, joka pääsee Vertonghenin kanssa hänelle edulliseen 1v1-juoksukilpaan.


MB voitti juoksupallon.


Syöttö päätyi suoraan Alderweireldille. Yusuf olisi ollut auki takaviistossa.


Kerta kiellon päälle. Lisäajalla Höjbjerg sai laidasta syötön keskelle ja pelasi ykkösellä selustaan. Brathwaite ei ollut paitsiossa.


Laidalle syntyi puhdas 1v1-tilanne. Tähän Tanska pyrkikin, kun Hazard oli ollut ylempänä prässäämässä Wassia eikä ennättänyt millään tukemaan Vertonghenia.


Brathwaite leikkasi nopeudellaan keskelle eikä Vertonghen pysynyt mukana. Vasemman jalan kuti kuitenkin leijaili reilusti vasemmalta ohi.

Yksi tapa haavoittaa Belgiaa ovat pystysyötöt tosiaan selustassa olevaan tilaan. Ne voidaan pelata joko wingbackin ja sivutopparin välistä tai sitten suoraan ilmassa topparikolmikon taakse, mutta Belgialla on kyllä pääpelivoimaa kivasti, joten suorat pystysyötöt keskeltä eivät kovin hyvällä prosentilla varmastikaan tule menemään perille kuin korkeintaan maitse. Lisäksi Belgia on tottunut puolustamaan niitä ja tietää varmasti Suomenkin niitä hakevan.


Eikä tarvitse mennä kuin 12. minuutille, jolloin Kjaer vuorostaan seuraavan kerran tavoittelee Brathwaitea linjan takaa, mutta taas Castagne-Alderweireld kaksikko selvittää tilanteen. Odotan ensi kesänä vastaavaa tiiviistä yhteistyötä myös oikea wingback-Toivio akselilta. Samalla voisi olla hyvä idea se, että Pukki-Pohjanpalo duon muodostaessa ylimmän prässilinjan (oli kyseessä sitten 4-4-2 tai 5-3-2), toinen heistä ihan kylmästi seisoisi Kjaerin edessä estäen häntä lähettämästä näitä syöttöjä ja toinen kärki merkkaisi keskiympyrässä Tanskan alemmas jääneen pohjapelaajan, jolloin Tanska ohjattaisiin etenemään Christensenin ja Skovin/Stryger Larsenin puolelta. Lukakukaan ei tässä ehtinyt millään ajoissa peittämään syöttöä, kun hän oli juoksemassa sivuttain pallon perässä.


Sen lisäksi, että Tanska muutenkin suosii pitkiä syöttöjä, tässä pelissä niihin oli erityisen hyvä syy myös se, että Belgia oli tuttuun tapaan tiivis kollektiivi ja etäisyys ylimmästä prässilinjasta ei revennyt tälläkään kertaa liian suureksi, vaan joukkue pysyi kompaktina 20 metrin sisällä toisistaan, jolloin linjojen väleihin oli haastavaa pelata ja oli järkevää yrittää pelata linjan taakse tyhjään tilaan.


Belgian puolustuslinjan takana oli tilaa, jota Suomikin voi hyödyntää. Kreikalla ei muuta murtautumiskeinoa tosiaan ollutkaan. Tässä Tsimikas pelaa pystyyn ohi Meunierin ja Dokun prässin kohti kärkiparia Pavlidis-Masouras.


Mignolet puolusti oikeaoppisesti selustassa ollutta tilaa ja katkoi tilanteen vastaantulollaan.


Perisicin vuoro tehdä aloite toiselta puolelta, mutta Castagne on hereillä.


Perisic sai silti jalan auki, mutta Vertonghen voitti pääpallon Rebicia vastaan.


Tässä puolestaan Modric teki keskikentältä yllättävän pystyjuoksun, mutta Denayer puolusti hänet irti pallosta.


Hetken päästä Yusuf tekee aloitteen, kun Höjbjergilla on jalka auki Tielemansia vastaan.


Tämäkin syöttö meni Kurtulle saakka.


26. minuutilla Höjbjerg sai vuorostaan jalan auki ja Poulsen liikkui pystyyn.


Mutta Vertonghen tottuneesti puolusti selustan.


Toiselta jaksolta pari kuvaa vielä. Tällaisia tilanteita tuli paljon, kun Tanska ohjattiin leveydestä umpikujaan tiiviin muodon sisään ja ainoana keinona oli sitten epätoivoinen nosto linjan taakse. Tässä Tielemans ohjasi Damsgaardin keskelle ja samalla pystyyn teki aloitteen Stryger Larsen.


Vertonghen puski pallon pois.


Yllämainitulla rajaheittokuviolla Suomi oli rankoa Venäjää 13. minuutilla. Raitala heittää ja Lod liikkuu tyhjään tilaan, jonka Glen ja Schüller ovat sijoittumisillaan luoneet.


Zobnin ei pysynyt Lodin kyydissä ja Pukki lähti pystyyn topparien välistä.


Diveev kuitenkin katkaisi ilmasta chipin selustaan.


Hallinta oli avausjaksolla Venäjälle 65-35, joten Suomen selustaan suuntautuneet tilanteet tulivat enimmäkseen tilanteenvaihdoista. Toiseltakin jaksolta tarttui haaviin vain yksi poiminta hitaammista hyökkäyksistä. Golovin on taas myöhässä sulkemassa Toivion jalkaa ja Kauko on puolestaan taas Zhemaletdinovin takana auki, kun tämä on valmiudessa prässätä ennemmin DOSia.


Kauko otti pallon haltuun ja jatkoi sen selustaan Pukille ennen kuin Zobnin ehti paikata Zhemaletdinovia.


Diveev hoiti viime hetkellä tämänkin tilanteen.
Salming

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #6 : 19.06.2021 klo 18:07:11

Leveydessä olevan tilan hyödyntäminen on tietysti yksi asia. Muoto on keskellä tiivis ja eritoten kahden alimman linjan väliin on hankala pelata, joten voi olla, että Suomen ainoat murtautumismallit ovat selustasyötöt ja wingbackien keskitykset, jolloin boksissa tulisi olla 2-3 kohdetta ainakin mielellään. Tsekki osoitti maaliskuussa, että esimerkiksi Huuhkajienkin suosimilla taka-aluekeskityksillä Belgiaa voi horjuttaa. Ja tosiaan vasenta wingbackia vastaan jalka on helpompi saada auki keskitystä varten vrt. Meunier-Chadli kaksikkoon, vaikka Maehle todistikin ajoittain toisin torstaina. Venäjä-pelissä Suomi viljeli toisella jaksolla jo mukavan määrän keskityksiä ja luulen, että tässäkin pelissä niitä tullaan näkemään Suomelta.


Esimerkiksi 26. minuutilla negatiivinen tilanteenvaihto päättyi Provodin vastaavaan vasemman jalan sisäkierteiseen keskitykseen boksiin ohi Chadlin. Soucek on ryntäämässä boksiin taas Tielemans kannoillaan.


Tielemans onnistui kuitenkin häiritsemään riittävästi eikä Soucek päässyt jatkamaan palloa maaliin puhtaasti, vaan kellahti nurmeen ilman rankkaria.


Lisäajalla puolestaan toisen laitaan ohjatun vastaiskun päätteeksi Soucek pääsi taas puskemaan taka-alueelta jättäen laitaa vaihtaneen Castagnen kakkoseksi.


Alderweireld kuitenkin pelasti vieraat maaliviivalta nikaten pallon yli maalin.


Wassista pitää huomioida myös se, että juoksujen seuraamisen lisäksi hän on molempijalkainen keskittäjä, joten pelkän oikean jalan peittäminen ei riitä.


Dolberg-Brathwaite hävisi tämän pääpallotaiston Castagnelle, mutta tarkasti pallo putosi sinne, missä oli omia kohdepelaajia.


30. minuutilta esimerkki vielä Skovin keskitystaidoista. Jälleen Höjberg on kierrättänyt pallon hänelle laitaan. Castagne on myöhässä prässäämässä, joten Skov saa rauhassa etsiä vapaata pelaajaa. Delaney ja Brathwaite vievät taas Alderweireldin ja Witselin huomion, joten boksissa on 2v2-tilanne.


Tällä kertaa Poulsen vei ykköspallon Vertonghenilta. Dolberg olisi ollut valmiina lataamaan ykkösellä pallon etunurkasta sisään.


Poulsen ei kuitenkaan päässyt ihan kunnolla pallon päälle, joten pudotus tuli takaviistoon ja Brathwaite tinttasi päin perässä pysyneen Tobyn blokkia. Mainiosti rakennettu hyökkäys silti jälleen, joten ei Belgiakaan ole tosiaan vuotamaton, vaikka sen kollektiivi onkin tiivis. Suomellakin on olemassa lähes Poulsenin kaltainen kohdepelaaja Pohjanpalossa, jota tulee käyttää ensi kesänä Belgiaa vastaan samaan tapaan.


Toisella jaksolla tappiolla Kreikka vähän rohkaistui ja vuorollaan pallollisen laidan laitapakki nousi ylös, jolloin muoto oli 2-3-5 ja tuolloin Kreikka sai pari keskitystäkin jopa leveydestä aikaan, mutta tämäkin pallo oli melko epätoivoinen ja tulokseton kaukaa laitakaistalta, kun boksissa oli vain Giannoulis kohteena.


55. minuutilla Dendoncker prässää Barisicin korvaajaa Gvardiolia. Petkovic tekee itsensä pelattavaksi Denayerin etupuolelle.


Kovacic on leveydessä, joten Perisic on kapeammalla. Petkovic pudotti pallon ja Alderweireld on hitusen jättänyt etäisyyttä.


Mutta Perisickaan ei kyennyt saamaan jalkaansa auki, vaan pudotti pallon Brozovicille, jolloin Kroatian piti taas hyödyntää leveyttä.


Carrasco ei lähtenyt seuraamaan syvälle Modricia, joten Vertonghen kavensi Chadlin avuksi. Tämä nukahti kuitenkin Vrsaljkon seuraamisessa ja Modric syötti välistä boksiin.


Denayer blokkasi keskityksen kohti Petkovicia.


Toiseltakin laidalta Tanska loi jokusen tilanteen Maehlen 1v1-osaamisella Meunieria vastaan. Tässä Maehle veivaa läpi tulleen keskityksen jälkeen painottomalla puolella Meunierin vipuun ja kävelee boksiin.


Alderweireld kuitenkin piti hänet nuhteessa.


Minuutin päästä laidalla on puhtaampi 1v1 ja Maehle saa jalan auki. Wass kipittää takatolpalle.


Wass pääsi puskemaan, mutta ponneton pusku meni suoraan Courtoisin syliin.


Tiedossa oli se, että Venäjällä on ollut ongelmia puolustaa keskityksiä rangaistusalueellaan, joten pidin siitä, että Suomi viljeli niitä eritoten toisella jaksolla. Tässä avausjakson lopussa Suomi vyöryy alkuun 3-2-5:llä, kunnes Kamara nousee kuudenneksi pelaajaksi ylös tehden aloitteen taskuun tyhjään tilaan, kun Ozdoev lähtee prässäämään taas O'Shaughnessya.


Karavaev putosi Barinovin avuksi, joten Uronen jäi auki ja Glen pudotti tälle pallon. Seurauksena on keskitys boksiin, vaikka yleensä Huuhkajat ei näin kaukaa keskittäisi.


Pohjanpalo hakeutui vapaaksi Dzhikiyan eteen, mutta vaikeasta asennosta jatko meni reippaasti ohi.


Sivutopparitkin olivat toisella jaksolla aktiivisia ylöspäin luoden hetkellisiä lukumääräisiä ylivoimia. Tässä Uronen ja Glen ovat 2v2-tilanteessa, joten DOS tulee alapuolelta apuun keskityspaikkaan.


Jolle tuli taas väkisin Dzhikiyan etupuolelle, mutta ei saanut kunnon jatkoa aikaan.

Tilanteenvaihdot

Negatiivisissa tilanteenvaihdoissa Belgia pyrkii prässäämään pallon heti ylhäällä takaisin itselleen välittömällä vastaprässillä pallonmenetyksen jälkeen. Sen tasapaino säilyy usein melko hyvänä 3-2-5:llä hyökätessä, kun keskustan kaksikko ja yksi yläviisikosta/lähin toppari muodostavat kolmen miehen transitionestolinjan, joka pyrkii pysäyttämään vastustajan vastaiskun heti alkuunsa. Transitionestolinjan alapuolella on sitten vielä 2-3 topparia varmistamassa ja puolustamassa tarvittaessa eteenpäin, jos vastustaja saa ohitettua tuon transitionestolinjankin. Suomen iskun paikat ovat Belgian puolustuslinjan selustassa, koska siellä on tosiaan vähemmän yllättäen tilaa, kun topparit eivät lähde todellakaan perääntymään liian ajoissa, vaan Belgialle on tyypillistä voittaa paljon palloja itselleen takaisin jo vastustajan kenttäpuoliskolla lähellä keskiviivaa menetyksen jälkeen, jolloin se pääsee ketterästi jatkamaan pallonhallintavyöryään ilman suurta keskeytystä. Suomen tulee ohittaa vastaprässi nopeasti 1-2 syötöllä ja pelata sitten heti pystyyn kohti kärkiparia, joka voi juosta läpi keskeltä, mutta myös tehdä aloitteita Belgian wingbackien selustassa olevaan tilaan, koska esimerkiksi Chadlin ja Carrascon (jos avauksessa) takana tulee varmasti olemaan tilaa.


Menetyksen jälkeinen puolustaminen alkaa tietysti välittömästi ylhäältä asti Belgiankin tapauksessa. Tämä lyhyt kahdeksan sekunnin näyte sisältää kaksi olennaista asiaa Belgian välittömään vastaprässiin liittyen. Ensimmäinen asia on se, että aina kun E. Hazard lähtee leikkaamaan keskelle muodon sisään useamman pelaajan keskelle ja on olemassa vaara siitä, että hänen harhautuksensa tai murtava syöttö eteenpäin epäonnistuu, Witsel on lähellä auttamassa alapuolella ja valmiina sammuttamaan tulipaloja eli tekemään sen ensimmäinen hidastustoimenpiteen kuten tässäkin näytteessä tapahtuu eli hän ei peruuta, vaan Edenin menetyksen jälkeen ottaa pari terävää askelta eteenpäin peittämään syöttösuuntia. Toinen asia on se, että alin linja ei myöskään peräänny, vaan tukee hyvin vastaprässiä pitäen kollektiivin tiiviinä, jottei vastustajalle jää tilaa pelata Witselin taakse Belgian puolustuslinjan etupuolelle. Vermaelen tulee topparikolmikosta vahvasti esiin ja voittaa pallon belgialaisille.


Tässä GIFissä Lukaku on hävinnyt ykköspallon ja Venäjä purkaa pallon pois boksista. Alimmasta linjasta Vermaelen tulee kuitenkin taas erinomaisesti vastaan ja pitää paineen hyökkäyskolmanneksella, kunnes tulee uusi purku puoleen kenttään Alderweireldille.


Mitä tulee yläkolmikkoon, se ei epäröi iskeä heti kiinni ja hidastaa menetyksen jälkeistä vastahyökkäystä. He saavat hyvin tukea Witsel-KDB parilta sekä winbgbackeilta. Tämän näytteen vastaprässäämisessäkin on kuitenkin huomioitavaa se, kuinka yläkolmikon sijoittuminen on lähes joka kerta vain samanlaista. Mertensin pallottomia spurtteja ei voi myöskään liiaksi hehkuttaa. Saman GIFin aikana Venäjä joutuu kahdesti palauttamaan alas, kun pitäisi edetä ylöspäin ja se on vain ja ainoastaan Belgian seitsemän ylimmän pelaajan ansiota. Kollektiivi toimii.


Jos vastustaja saa ohitetuksi Witselin tai De Bruynen, sitten avautuu kyllä tilaa juosta ja yllättävän usein nuo juoksut jatkuvat usein rangaistusalueen rajalle saakka kohti puolustuslinjaa, mutta mikä tärkeintä, Belgia on erinomainen joukkue tekemään lopulta tarvittavat metrit alaspäin ja viime hetkellä hidastamaan hyökkäyksiä tai estämään laukauksia. Esimerkiksi tässä klipissä keskialueen irtopallokamppailu päättyy siihen, että KDB ja osin Witsel tulevat ohitetuksi, mutta yläkolmikosta Mertens tekee useamman kymmenen metrin spurtin alaspäin, Witsel juoksee myös hyvin pallollisen pelaajan rinnalla ja lopulta Venäjä saa aikaan vain rajaheiton.


Yksi Belgian karsintojen kolmesta päästetystä maalista syntyi kuitenkin negatiivisesta tilanteenvaihdosta sen päätöspelissä Kyprosta vastaan, jossa jalkeilla oli tosin melko kokeilupitoinen miehistö. E. Hazard ei ole malttanut odottaa ylempänä palloa, vaan on tullut poikkeuksellisesti hakemaan sitä puolesta kentästä. Hän kuskaa sivuttaissuunnassa palloa ja tavoittelee sitten De Bruynea, joka pelasi tässä pelissä ikään kuin Mertensin paikalla oikealla välikaistalla. Syöttö ei kuitenkaan ikinä mene perille. Kypros pääsee vastaiskuun. Tällä kertaa Belgian keskikenttä ei millään ehdi yksinkertaisesti tehdä tarvittavia metrejä alaspäin, kun Alderweireldin ja Denayerin välille jää kunniakuja, jota pitkin juosta. Heidän välinen kommunikaatio ei pelannut ja kumpikaan ei hidastanut tarpeeksi Ioannoun etenemistä, joka lopulta niittasi pallon tarkasti alakulmaan. Optimiavauksella pelatessa tuollaista kommunikaatio-ongelmaa tuskin olisi nähty, vaan Ioannou olisi saatu pysäytetyksi viimeistään rangaistusalueen rajalle siten, ettei tämä olisi päässyt laukomaan kuten nyt kävi.


Sitten tilanteenvaihtoihin. Belgialla oli yhä voimissaan kolmen miehen "transitionestolinja" ja jopa kaksin kappalein tässä kuvassa. Tanska purkaa tosiaan alhaalta paineen ja Witselin kanssa samassa tasossa ovat Tielemans sekä painottoman puolen wingback Castagne hidastamassa vastaiskun ensimmäistä aaltoa. Heidän alapuolellaan on vielä topparikolmikko, jolle asti purkupallo kaarsikin.


14. minuutilla Tanska voittaa irtopalloväännön keskialueella. Witsel-Tielemans kaksikko höystettynä nyt Mertensillä on kolmen linjassa peittämässä syöttösuuntia.


Delaney ohittaa kuitenkin transitionestolinjan pelaamalla laitaan Poulsenille. Alempana olevasta topparikolmikosta Vertonghen tulee vastaan peittämään pystysyöttöä Eriksenille ja onnistuukin siinä, kun Poulsenin syöttö pystyyn karkasi yli sivurajan, joten Tanskalla oli samoja ongelmia kuin EM-karsinnoissakin eli vastaiskuissa ratkaisevat syötöt epäonnistuivat.


24. minuutilla Denayer voitti ykköspallon Schmeichelin pitkästä avauksesta kohti Hazardia, mutta tämän pudotus menee suoraan Eriksenille.


Tällä kertaa vastahyökkäys ei kuihtunut, kun Eriksen päätyi omaan ratkaisuun kuljetuksen päätteeksi 20 metristä juuri ennen kuin hänet saatiin pysähtymään. Mignolet venytti hienoon torjuntaan etuyläkulmasta.


53. minuutilla Witsel on taas ensimmäisenä hidastamassa Erikseniä ylhäällä tapahtuneen menetyksen jälkeen.


Eriksen sai pelattua kuitenkin laitaan mukaan nousseelle Wassille. Witsel seuraa Erikseniä keskellä, mutta Poulsen jää auki puolustuslinjan etupuolelle sen peruuttaessa vähän liian innokkaasti.


Poulsenin jatko keskelle Brathwaitelle meni hieman onnekkaasti perille useampien jalkojen välistä. Laukaus tästä paikasta painui kuitenkin reilusti ohi oikealta. Melko hyvin hidastettu vastahyökkäys kuitenkin vierailta Witselin johdolla, koska tuosta paikasta Brathwaite saa ampua suosiolla useammankin kerran tekemättä maalia. Periaatteessa Tanska pääsee vastahyökkäyksissään jopa suhteellisen usein noin 20-25 metriin maalista, mutta sitten keinot loppuvat kesken.


Tämän osion loppuun vielä muutama erillinen huomio Belgian ottelusta Islantia vastaan. Ensinnäkin Islanti on painettuna syvälle sen alueelle, joten transitionestolinjassa Witselin seurana ovat Vertonghen ja Denayer 20 metriä Islannin maalista, heh. Mertens kuitenkin pääsee purkuun käsiksi jo ennen heitä.


Tutusti menetyksen sattuessa syvällä Belgialla oli kolmen miehen transitionestolinja topparikolmikon edessä. Tässä sen muodostavat Carrasco ja keskustan kaksikko. Meunier vastaprässää ylempänä Dokun menetettyä pallon kulmalipulla.


Puolessa kentässä toppareilla oli 3v2 ylivoima Kreikan ylintä prässilinjaa vastaan ja Hazard oli lisäksi jo ehtinyt pallon alle, joten Denayer sai rauhassa puolustaa eteenpäin ja voittaa ykköspallon takaisin isännille.


29. minuutilla Alderweireldilta taas yksi ristipallo vasempaan laitaan tyhjään tilaan, jossa on nyt Carrasco eikä Hazard, koska he ovat vaihtaneet paikkoja.


Bakasetas ehti tukemaan tällä kertaa wingbackia, joten Carrasco ei saanut aikaan laadullista ylivoimaa, vaan joutui lukumääräiseen alivoimatilanteeseen ja palautti pallon alas.


Dendoncker yritti pelata nopeasti Hazardille, mutta Sokratis pääsi väliin.


Sokratisin chippi eteenpäin ohitti ensimmäisen kolmen miehen linjan.


Mutta Carrasco-Dendoncker-Praet kolmikko otti vielä Masourasin kiinni ja hidasti tämän keskiviivalle.


Muutama negatiivinen transitiokin tuli havaittua. Avausjaksolla eritoten ylhäältä Belgian vastaprässi toimi pari kertaa kivasti. Tässä Mertens prässää menetyksen jälkeen. Alapuolella on transitionestolinja tutusti.


Perisic ja kumppanit pääsivät ohi ensimmäisten viiden pelaajan, mutta Chadli puolusti myös eteenpäin ja pääsi katkoon.


Laukaus boksin reunalta painui hitusen yli.


18. minuutilla Alderweireld puolustaa eteenpäin ja katkoo Kroatian korkean purkupallon omasta boksista kohti Petkovicia.


Lisäksi hän vielä vapautti Carrascon maalipaikkaan.


Caleta-Car blokkasi vedon kulmapotkuksi.


30. minuutilla Kroatia sen sijaan pelasi näyttävän vastaiskun. Modric pelaa heti ykkösellä ohi transitionestolinjan.


Rebic otti pallon haltuun ja lähetti sen ristiin Perisicille, joka hyökkäsi niin wingback Castagnen kuin ylipäätään korkealla olleen puolustuslinjan selustassa olleeseen tilaan. Samaan tilaan, johon Suomikin hyökkää vastaiskuissaan.


Perisic ohitti Castagnen yhden kosketuksen siirrolla, mutta Alderweireld tuli lopulta apuun ja blokkasi Perisicin laukauksen.


63. minuutilla Lukaku menettää ahdistettuna pallon muodon sisässä.


Kroatia pelasi pallon nopeasti selustaan Kramaricille, mutta Vertonghen ennakoi selustapallon ja puolusti loppuun saakka rinnalla eikä Kramaric päässyt maalipaikkaan.


Jos Belgia menettää pallon hyökkäyskolmanneksella, sillä on kolmen miehen transitionestolinja, jonka tehtävä on pysäyttää vastaisku heti alkuunsa. Jos se ei onnistu tehtävässään, sitten vihoviimeisenä lukkona ovat topparit.


Wales ohitti tuon transitionestolinjan syvällä tapahtuneen riiston jälkeen pidemmällä syötöllä kohti yläkolmikkoaan James-Wilson-Bale, mutta Alderweireld astui esiin ja voitti pallon takaisin Belgialle ennen keskiviivaa, mikä on hyvin tyypillistä.


Hetkeä aiemmin Meunier pelasi leveydestä pallon Lukakulle suojaukseen ja jatkoi omaa liikettään Williamsin selustaan, mutta tuplattuna Romelu ei saanut jatkettua palloa takaisin, vaan menetti sen.


Tielemans-Dendoncker-Vertonghen kolmikko on pelin alla kuitenkin Alderweireldin ja Vermaelenin yläpuolella.


James hidastettiin ylivoiman turvin nopeasti laidalle.


Venäjän transitioissa Dzuyba oli ykköskohde tietysti, mutta Belgian 4-5 pelaajan puolustusvalmius riitti mainiosti Dzuybaa ja Golovinia vastaan. Tämäkin korkea purkupallo jäi punapaidoille.


20. minuutilla Mertensin epäonnistuneen keskityksen jälkeen transitionestolinjasto toimii ja Dendoncker katkoo jo ennen kuin pallo saadaan pelattua pystyyn Dzuyballe.


Hetken päästä Venäjän ansa toimii ja Alderweireldin syöttö muodon sisään välikaistalle pysähtyy Ozdoeviin. Mertens ja Lukaku olivat vaihtaneet paikkoja hetkeksi.


Nopeasti kuitenkin Toby puolusti eteenpäin ja pysäytti vastaiskun heti alkuunsa. Belgialla oli 5-6 pelaajaa jo pallon alla muutoinkin nopeasti, joten tasapaino oli kunnossa koko illan ajan. Venäjä on toki muutoinkin ylipäätään aika ponneton nippu syvältä tapahtuvissa riistoissa, koska nopeutta ei liiaksi ole, jos Ionov ja Cheryshev ovat penkillä.


Lopuksi muutama näyte siitä, miten harhasyötöistä omalla kenttäpuoliskolla syntyivät ainoat merkittävät tilanteenvaihtopaikat. Mertens menettää pallon tässä kohdin Ozdoeville.


Mutta Meunier prässää sen heti takaisin aavistaen Barinovin syötön. Transitionestolinja toimii.


Carrasco ei ihan päässyt ampumaan boksin reunalta.


Pallonhallinta oli vain niukasti Belgialle, joten kun Tanskakin piti palloa lähes puolet ajasta, Belgialle kertyi tavallista vähemmän negatiivisten tilanteenvaihtojen hetkiä. Kuudennella minuutilla Tielemansin harhasyötöstä Brathwaite oli hyökkäämässä Hazardin selustaan jääneeseen tilaan, mutta tämä kirmasi MB:n kiinni ja sai pysäytyksen aikaan keskiviivalle. Kuvassa näkyy myös viiden pelaajan puolustusvalmius joka tapauksessa pallon alla, kun hyökkäysmuoto oli 3-2-5 avausjaksolla.


42. minuutilla Belgia vastaprässää Lukakun harhasyötön jälkeen. Maehle yrittää tulla ohi.


Mertens osoitti tanskamaista sitkeyttä ja väkisin spurttasi Maehlen kiinni sekä nappasi pallon.


Belgia sai vielä vapaapotkun, kun Kjaer rikkoi Lukakua.


49. minuutilla Tanska pääsi ainoan kerran yli puolen kentän riiston jälkeen. Tämä on sopiva näyte Huuhkajillekin pelirohkeudesta ja siitä, että selustassa on tilaa, johon pelata. Kjaer katkoo syötön muodon sisään Lukakulle.


Belgialla on parikin transitionestolinjaa edessä.


Maehle nosti katseen ja uskalsi pelata keskelle Delaneylle ja Höjbjergille.


Höjbjerg chippasi selustaan Brathwaitelle, joka sai edullisen 1v1-juoksukilvan Vertonghenia vastaan.


Courtoisin vastaantulo kuitenkin esti läpiajon.


Venäjän selustassa oli tilaa tilanteenvaihdoissa kuten sopi odottaa ja muutamaan otteeseen Suomi sitä kykeni hyödyntämään suunnitellusti. 17. minuutilla Schüller voitti irtopallon keskikentällä. Venäjällä on tuttu puolustusvalmius, mutta Zobnin ei ole ihan kiinni Jollessa.


Pohjanpalo kääntyi ja vapautti Pukin tyhjään tilaan toppareiden välistä.


Safonovin vastaantulo pelasti läpiajon synnyn.


Toisen jakson alussa Lod riisti pallon Zobninilta ja kun tämä on pois pelistä, toppareille jää vain 3v2 ylivoima Suomen kärkiparia vastaan.


Lod pelasi tietysti Diveevin ja Barinovin välistä Pukille pystyyn.


Diveev kuitenkin liukui väliin viime hetkellä kuten pari kertaa aiemminkin ja oli ilman muuta yksi Venäjän parhaista eilen.

Jos Belgia puolestaan menettää pallon omalla puoliskollaan, silloin se on toden teolla haavoitettavissa, koska transitionestolinjasto ei ole toimintavalmiudessa. Maitse pelaaminen alhaalta ohi prässin altistaa Belgian harhasyötöille väkisin joskus.


Toisella jaksolla Tielemans menetti harvinaisesti pallon keskiviivalla Cheryshevin prässin alla.


Mutta Boyata upeasti hidasti Dzuybaa ja viiden pelaajan puolustusvalmius oli taas kuosissa kahta venäläistä vastaan.


Koska Belgia yrittää edetä alhaalta asti maitse kolmioiden turvin, on olemassa jatkuva vaara menetyksestä omalla kenttäpuoliskolla. Tässä näytteessä Boyata-KDB-Castagne kolmikko yrittää tulla pois kulmalipulta. Castagnen syöttö KDB:lle ei aivan tartu taikurin lapikkaaseen, vaan hän menettää pallon. Mutta mitä sitten tapahtuu? Koko joukkue on alle kymmenessä sekunnissa pallon alla eikä Venäjä pääse etenemään laidalta, vaan joutuu kierrättämään alas asti. Nöyrää, sitoutunutta ja yhteistyön voimaan uskovaa puolustuspelaamista, jossa yksittäinen virhe saadaan kuitatuksi kollektiivin avulla.


Islanti tasoitti kuitenkin pian. Belgia ei päässyt Islannin välittömän vastaprässin ohi vastaiskuun, kun yläkolmikossa De Bruynea ja Mertensia oikealla puolella tuurannut Trossard murtui prässin alla harhasyöttöön eikä ollut niin timanttinen prässin alla pysymään pallossa kuin kollegansa. Seurauksena Bjarnason kierrättää nopeasti keskelle ja Tielemans ei ehdi prässätä ajoissa Sigurjonssonia, joka haavoittaa Belgiaa vasemman wingbackin ja sivutopparin välistä eli aukosta, josta se vuotaa herkimmin ottelusta toiseen ja jonka Tielemans yritti sulkea sijoittumisellaan. Islannin oikea wingback Saevarsson tekee oikea-aikaisen painottoman puolen nousun Carrascon pimeältä puolelta ja viimeistelee etualakulmaan toisen maajoukkuemaalinsa 93. esiintymisessään ennen kuin Denayer ehtii iholle.


Kreikan vaarallisimmat vastaiskut tulivat Belgian omista hölmöilyistä ja kun menetykset sattuivat omalla kenttäpuoliskolla, transitionestolinjastokaan ei ollut pystyssä ja siten auttamassa alakertaa. Tässä keskialueen irtopallokamppailun lopuksi Alderweireld yrittää pudottaa kohti Boyataa ja Mignoletia, mutta Masouras pääsee väliin.


Mignolet kuitenkin pelasti vastaantulollaan isännät. Masourasin olisi pitänyt kuljettaa pallo Mignoletin ohi tyhjiin kylmästi liikenopeuden eron turvin.


Yhdeksännellä minuutilla Meunier pelasi syvältä läheltä kulmalippua ristipallon kohti Hazardia ja Carrascoa, mutta alivoimastaan huolimatta Androutsos voitti tämän pallon.


Denayer irtosi vastaan, mutta rynni ohi Masourasista.


Masouras käänsi päädystä takaviistoon ja Bakasetas tykitti päin Mignoletia. Belgia lahjoitti Kreikalle avauskymppiin siis kaksi hyvää maalipaikkaa. Asenne ja keskittyminen eivät olleet kyllä ihan kunnossa ja tasapeliin jääminen toimii varmasti hyvänä herätyksenä EM-kisoihin. Huolellisuutta lisää, niin hyvä tulee. Kreikka venyi kuitenkin jo yhdeksänteen tappiottomaan peliin, josta tunnustus van't Schipille.


Wales odotti puolen kentän blokissaan sitä, että eritoten sen yläviisikko pääsisi väliin Belgian harhasyöttöön. Belgia kuitenkin piti pallosta pääosin hyvää huolta ja syötteli varman päälle, josta kertoo jo aiemmin mainittu hallintaprosentti 75. Lisäksi se ei väkisin pelannut ahtaaseen tilaan keskelle, vaan yritti hyödyntää wingbackejaan. Muutaman harhasyötön isännät kuitenkin tarjoilisivat walesilaisille. Meunier joutuu tässä pudottamaan alas, kun Williams puolustaa eteenpäin ja KDB ei tee aloitetta tämän selustaan.


Wilson aavisti pudotuksen takaisin alas ja pääsi väliin, mutta louhikkokosketus palautti pallon heti Tobylle.


36. minuutilla Toby pelasi keskelle Tielemansille, jolle on käydä kömpelösti Ampadun prässätessä, kun haltuunotto oli huono.


Viime hetkellä Youri sai kuitenkin siirrettyä pallon Ampadun ja Balen välistä turvaan Vertonghenille, mutta oikea-aikaisilla iskuilla Huuhkajienkin yläviisikon 5-3-2 muodostelmalla puolustettaessa on mahdollista saada riisto aikaan, vaikka kovin todennäköistä se ei olekaan.


Lopussa puolestaan Tielemans antoi harhasyötön saatuaan syötön yläviisikon puristuksiin.


Bale kääntyi välittömästi tempokuljetukseen katkottuaan Tielemansin pudotusyrityksen toppareille.


Puolustusvalmius ja kenttätasapaino olivat kuitenkin riittävässä kuosissa ja Bale ohjattiin umpikujaan laidalle.


Lopuksi yksi klippi Tsekki-pelistä. Jos menetys tapahtuu näin syvällä omalla alueella, silloin Belgiakin on pulassa. Castagne yrittää tulla jalalla ohi prässin vaihdettuaan laitaa oikealta vasemmalle, mutta Provod pysyy kyydissä mukana. Pallon alla oli toki menetyksen sattuessa yhä 5-6 pelaajaa, mutta tuota kolmen miehen transitionestolinjaa ei tietenkään ollut, vaan Belgia oli vähän organisoimattomampi. Dendoncker toki silti käytännössä jo pysäytti tilanteenvaihdon heti alkuunsa, mutta menetti pallon takaisin, jonka jälkeen Provod eteni boksiin Vertonghenin ja Tielemansin välistä ja tarjoili paikan takaviistoon seuratoverilleen ja vaihtomies Masopustille takaviistoon Denayerin ulottumattomiin. Courtois kuitenkin teki paraatipelastuksen.


Otetaanpa siksi seuraavaksi kolme tilannetta, joissa Tanska riisti jo ylhäällä boksin lähellä pallon takaisin itselleen eikä vasta keskiviivalla, jolloin se pääsi vaarallisiin vastaiskun vastaiskuihin. Neljännellä minuutilla Kjaer seurasi Lukakun vastaantulon Belgian riiston jälkeen ja esti tätä kääntymästä tai pudottamasta omille.


Viiden sekunnin päästä Damsgaard on keskityspaikassa ja Brathwaite juoksi etutolpalle, mutta ohjaus meni ohi maalin kantapäällä.


34. minuutilla Alderweireld purkaa keskityspallon huolimattomasti.


Purkupallo tuli suoraan Damsgaardille, joka ajoi boksiin ja laukoi niukasti ohi takakulman.


86. minuutilla Tanska osui ylärimaan. Kaikki lähti tästä, kun Eden yrittää käynnistää vastaiskun omalta paikaltaan vasemmalta välikaistalta jatkaen pallon eteenpäin kohti Lukakua ja De Bruynea.


Nörgaard kuitenkin vastaprässäsi pallon Tanskalle KDB:n etupuolelta syötön jäätyä vajaaksi.


Skov Olsen punnersi jalan auki Hazardia vastaan.


Brathwaite liikkui Meunierin ja Alderweireldin väliin nikaten ristikkoon.
Salming

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #7 : 19.06.2021 klo 18:07:55

Positiivisissa tilanteenvaihdoissa Belgia on siksi vaarallinen, että sen yläkolmikko kestää hyvin vastaprässiä ja on aina samoilla paikoilla, joten alempaa on helppo pelata syöttöjä sokkonakin, kun he tietävät, että laiturit täyttävät välikaistat ja Lukaku/Batshuayi odottaa palloa keskellä. Belgia puolustaa syvällä 5-2-3:llä ja jättää kolme pelaajaa lähes aina pallon yläpuolelle, joten Suomenkin tasapainon tulee olla kunnossa hitaissa hyökkäyksissä. Epäilen, että Suomelta nähtäisiin sen ajoittain käyttämää rohkeampaa 3-1-4-2 hyökkäysmallia puolessa kentässä, koska tuolloin alas jäisi vain 4v3 puolustusvalmius Belgian yläkolmikkoa vastaan. Todennäköisempää lienee se, että Suomi hyökkää pallon harvoin saadessaan 3-2-5:llä ja vain yksi pelaaja keskikentän kolmikosta (Lod) nousee Belgian kahden alimman linjan väliin. Wingbackit tuovat leveyden ja kärkipari operoi keskellä.

Jos Doku on avauksessa, hänen nopeutensa kanssa tulee olla erityisen tarkkana negatiivissa tilanteenvaihdoissa. E. Hazard puolestaan kestää parhaimmillaan erinomaisesti vastaprässiä ja kykenee pyörähtämään selkään iskeneen topparin ohi, joten esimerkiksi Toivion on oltava huolellinen, jos hän irtoaa puolustuslinjasta eteenpäin puolustamaan tilan pois E. Hazardilta. Ohi ei saa rynnätä ja peli on saatava pysähtymään ennen puolta kenttää rikkeellä. Belgia tunnetaan pallonhallinnastaan, mutta se on myös aliarvostetun hyvä vastaiskujoukkue. Vaikka Belgia siis puolustaisikin syvällä siten, että laituritkin laskeutuisivat lähelle omaa kuudentoista rajaa, jolloin etäisyys vastustajan maaliin tietysti kasvaa, on asiassa myös positiiviset puolensa, koska he ovat niin taitavia tempokuljettamaan ja ohittamaan vastustajia, että tärkeintä on vain saada pallo mahdollisimman nopeasti jalkaan. Tavallaan siis Belgian tapauksessa se, että ylimmätkin pelaajat valuvat melko alas tarpeen tullen, ei verota liikaa tehoja vastahyökkäyksistä, koska käytössä on niin laadukkaita yksilöitä, että he pystyvät hieman syvemmältäkin luomaan vaarallisia vastaiskuja. Suomea vastaan toki Belgia hallitsee palloa, joten se ei välttämättä pääse itse niin paljoa vastaiskuihin, mutta Huuhkajien työmoraalin tulee olla Tanskan veroinen, jos vastaiskut halutaan saada hidastettua kunnolla.


Monia ehkä yllättää se, että Belgia ei ole vain joukkue, joka jauhaa maalipaikkansa pallonhallinnan kautta hitaasti hyökäten, vaan se on myös erittäin laadukas vastaiskujoukkue. Sen perusteella, mitä olen Belgiaa nähnyt, ehkä merkittävin asia Belgian positiivisten tilanteenvaihtojen vaarallisuudessa on se, että hieman puolen kentän alapuolella on AINA kolme kohdetta pystysyötölle. Nuo kohteet ovat tietysti E. Hazard, Lukaku ja Mertens. Heidän sijoittumisessaan merkittävää on se, että Mertens ja E. Hazard ovat välikaistoilla (eivät taaskaan sivurajoilla) lähellä Lukakua ja siten 1-2 kosketuksen nopeat jatkot ovat mahdollisia. Tässä kuvassa tosin E. Hazard on tullut hieman alemmas auttamaan rajaheittotilanteessa, mutta kuvasta saa kuitenkin hyvän käsityksen siitä, että miten kapealla E. Hazard, Lukaku ja Mertens ovat sivuttaissuunnassa mietittynä.

Vielä tärkeämpää on myös se, että jokainen noista kolmesta on immuuni välittömälle vastaprässille eli he eivät kertakaikkiaan hukkaa palloja, vaan pystyvät suojaamaan, pudottamaan ja tarvittaessa kääntymään itse, vaikka selässä olisi yksi pelaaja hidastamassa välittömästi. Toki Lukaku ei ole niin ketterä kääntymään kuin E. Hazard ja Mertens ovat ja hän perustaakin pelinsä enemmän noihin pudotuksiin ja suojauksiin, mutta Mertens ja E. Hazard pystyvät tarpeen tullen itse kääntymäänkin ohi ensimmäisestä pelaajasta. Kyky kestää prässiä pätee myös Witsel-De Bruyne pariin keskikentän keskustassa, koska he ovat usein vastahyökkäysten käynnistäjiä. Yksi huomionarvoinen asia vastaiskupelaamisessa on myös se, että wingbackit lähtevät aina mukaan tukemaan vastahyökkäyksiä spurteilla sivurajoja pitkin.


Tässä näytteessä syvällä olleen rajaheiton jälkeen E. Hazard on pudottanut pallon, De Bruyne ottaa pari räjähtävää askelta ja löytää sitten yläkolmikosta Mertensin, joka on "omalla paikallaan", joten De Bruyne varmasti sokkonakin osaisi syöttää hänelle. Mertensin kyky kestää prässiä tulee ilmi tällä kertaa siten, että hän ottaa myöhässä tulleen taklauksen viileästi vastaan, vaikka sattuu, mutta jatkaa samalla pallon tyhjään tilaan Castagnelle, joka lähtee nostamaan hyökkäystä wingbackina. Castagne ei kuitenkaan päässyt etenemään loppuun asti, koska Venäjä onnistui lopulta hänen hidastamisessaan, mutta tässä näytteessä pääpointtina olikin näyttää esimerkki Mertensin kyvystä pärjätä välitöntä vastaprässiä vastaan.


Tässä klipissä Castagne katkoo syvällä ja löytää Mertensin omalta paikaltaan. Tämä pudottaa KDB:lle juoksuun ja hän vaihtaa puolta T. Hazardille, joka toisena wingbackina on tehnyt juuri ylempänä mainitun raastavan spurtin omaa laitaansa pitkin. Venäjä kuitenkin onnistuu hidastamaan hänen etenemisen, mutta ainakin hetkessä keltapaidat saivat siirrettyä painopisteen puoleen kenttään.


Nyt vuorostaan Castagne ja De Bruyne löytävät Alderweireldin riiston jälkeen E. Hazardin. Tämä on pyörähtämässä ohi pelaajastaan tempokuljetukseen, mutta Fernandes rikkoo. Jostain syystä hän selvisi ilman varoitusta taktisesta rikkeestään.


Koska Belgia puolustaa syvällä niin tiiviisti ja etäisyys Lukakusta puolustuslinjaan on alle parikymmentä metriä jopa, toppareiden voittamat ykköspallot päätyvät hyvin herkästi suoraan jollekin yläkolmikon pelaajalle, jonka jälkeen pelin painopiste muuttuu taas salamana toiseen päätyyn. Tämä on myös sellainen yksityiskohta, joka jää helposti liian vähälle huomiolle. Vaikka Belgia siis puolustaisikin syvällä siten, että Mertens ja E. Hazardkin laskeutuvat lähelle omaa kuudentoista rajaa, jolloin etäisyys vastustajan maaliin tietysti kasvaa, on asiassa myös positiiviset puolensa, koska he ovat niin taitavia tempokuljettamaan ja ohittamaan vastustajia, että tärkeintä on vain saada pallo mahdollisimman nopeasti jalkaan. Tavallaan siis Belgian tapauksessa se, että ylimmätkin pelaajat valuvat melko alas tarpeen tullen, ei verota liikaa tehoja vastahyökkäyksistä, koska käytössä on niin laadukkaita yksilöitä, että he pystyvät hieman syvemmältäkin luomaan vaarallisia vastaiskuja. Toki tässä näytteessä Venäjä hidastaa hyvin E. Hazardin etenemisen lopulta ja ehtii organisoitua pallon alle, mutta läheskään aina näin ei tapahdu. Tässä GIFissä nyt oli myös esimerkki tosiaan siitä, kuinka Belgian muodon sisään on parhaimmillaan tai pahimmillaan hyvin vaikea pelata, jonka vuoksi ei saisi turhautua ja yrittää epätoivoista chippiä linjan taakse, koska keltapaitojen topparikolmikko on ilmassa rautaa oli kentällä sitten ketä tahansa.


Yläkolmikon laitureiden lisäksi tietysti De Bruyne on loistava tempokuljettaja, josta hyvänä esimerkkinä toimii tietysti MM-puolivälierän voittomaali Japania vastaan.


Kypros-pelistä näyte siitä, kuinka Belgia riistää ylhäällä välittömästi menetyksen jälkeen ja rankaisee. Huomioitavaa on taas se, kuinka De Bruynen katkoessa syötön, kolme ylintä pelaajaa Carrasco, Benteke ja E. Hazard ovat täyttäneet sovitut ruudut eli välikaistat ja keskikaistan. Hazard liikkuu linjan taa, saa syötön, keskittää tyhjään tilaan ja Carrasco puttaa varmasti pallon pömpeliin.


De Bruynen ei tarvinnut sekuntiakaan arpoa riiston jälkeen sitä, mihin toimittaa pallo, koska hän tiesi, että jokin kolmesta ylimmästä pelaajasta on täyttämässä oikeatakin välikaistaa (tällä kertaa E. Hazard) vasemman välikaistan ja keskikaistan lisäksi.


Belgia jättää tosiaan tavanomaisesti kolme pelaajaa pallon yläpuolelle vastaiskuja varten. Pelaajat ovat juuri näillä paikoilla kuin tässä kuvassa eli laiturit välikaistoilla ja Lukaku keskellä. Carrasco ei ole kuitenkaan E. Hazardin veroinen prässin ohittaja, vaan Höjbjerg saa pysäytettyä hänen kääntymisensä ja Tanska estää vastaiskun synnyn heti alkuunsa.


Seuraava tilanne seitsemän minuutin hujakoilta. Wass on tehnyt taustakierron ja saanut Poulsenilta syötön. Hän keskittää, mutta Denayer on välissä.


Wass ei lähde peruuttamaan, vaan estää syötön Hazardille ja Dolberg prässää yläpuolelta Vertonghenia pakottaen tämän pelaamaan eteenpäin.


Purun kohteena on tietysti Lukaku, mutta Kjaer tietää hänen odottavan keskellä häntä kohti tulevaa palloa ja on iholla. Syöttö on sitä paitsi vähän lyhyt ja Höjbjerg katkoo sen jo aiemmin.


Kakkospallo meni kuitenkin belgialaisille. Kjaer lähti peruuttamaan ja Lukaku sai ottaa nyt pallon rauhassa haltuun. Tanska juoksee kuitenkin alaspäin kurinalaisesti koko joukkueen voimin, mitä ihailen eniten heidän negatiivisissa tilanteenvaihdoissaan eli työmoraali on todella korkea ja alas juostaan aina täysillä!


39. minuutilta vielä fantastisempi negatiivinen tilanteenvaihto Tanskalta kulmapotkun jälkeen. Mertens voittaa ykköspallon ja Carrasco jatkaa sen Tielemansille. Tämä kuitenkin hidastetaan neljän pelaajan voimin ja Tielemans joutuu syöttämään sivuttain sen sijaan, että hän olisi päässyt pelaamaan eteenpäin. Poikkisyötön jälkeen Castagnekaan ei löydä väylää edetä ja joutuu palauttamaan alas, jolloin koko Tanskan joukkue on jo ehtinyt käytännössä pallon alle organisoitumaan!


Belgia puolusti syvällä tutusti 5-2-3:lla jättäen yläkolmikon selkeästi pallon yläpuolelle kyttäämään vastaiskuja. Nyt kun T. Hazardin sijasta Castagne oli vasempana wingbackina, tämä varsinkin laskeutui suosiolla puolustuslinjaan asti hyvissä ajoin kuten Meunier normaalisti. Witsel-Tielemans kaksikko suojasi tiloja puolustuslinjan edessä ja tukki sivuttaisliikkumisellaan välejä wingbackien ja toppareiden välissä.


Belgian ainoa maali syntyi pilkusta Wembleylla, kun edeltävä osuma hylättiin. Englanti yritti pystysyöttöä juuri wingback Meunierin ja sivutoppari Alderweireldin välistä tuloksetta. Witsel ei ihan sijoittumisellaan saanut estettyä syöttöä, mutta Alderweireld-Meunier kaksikko kavensi oikea-aikaisesti kohti toisiaan ja he pääsivät katkoon boksin reunalla. Meunier jatkoi pallon eteenpäin Witselille, joka sitten pelasi pystyyn De Bruynelle, joka oli sijoittunut välikaistalle Carrascon tavoin Lukaku heidän välissään. Asetelma olisi ollut sama, jos E. Hazard ja Mertens olisivat olleet kehissä eli he olisivat olleet samoilla jalansijoilla kuin KDB ja Carrasco, joten systeemi ei muuttunut, vaikka pelaajisto kylläkin. De Bruyne kesti välittömän vastaprässin ja sai pelattua takaisin Witselille, joka puolestaan vapautti Lukakun 1v1-tilanteeseen Dieria vastaan. Vauhtiin päästyään Big Romia on mahdoton pysäyttää. Hän rynni väkisin Dierin ohi ja kalasti rankkarin, jonka hän myös itse upotti. Mutta joo, maali syntyi ennen kaikkea siksi, että Belgian yläkolmikko odotti alempana tapahtuvaa riistoa siellä missä pitikin ja Witsel tiesi heti, mihin pelata pallon saatuaan. Yläkolmikko myös tässäkin muodossa oli vastaprässin kestävää tekoa, kun joskus aiemmin kirjoitin, että Belgia on tilanteenvaihdoissa siksi aliarvostetun vaarallinen, että niin Hazard, Mertens kuin Lukaku pystyvät pysymään pallossa ja pyörähtämään ohi vastustajasta.


29. minuutilla puolestaan Witsel auttaa Meunieria ja Alderweireldia Kanen ja Grealishin puolustamisessa. Yläkolmikko pallon yläpuolella kyttää riistoa ja vastaiskua.


Witsel riistääkin pallon ja pelaa sen heti KDB:lle, joka on keskellä ja Lukaku laidassa eli he ovat toisinpäin, mutta MM-kisoissakin muun muassa Brasilia-puolivälierässä muistamme, kuinka tilanteenvaihdoissa Lukaku rynni oikeaa laitaa pitkin ylös monesti, joten pelipaikka ei ole hänelle uusi.


De Bruyne imi kolme pelaajaa itseensä ja tempokuljetuksen päätteeksi vapautti Lukakun höyryveturin lailla vauhtiin Mingsin selustaan.


Mings kuitenkin onnistui pysäyttämään Lukakun ja riistämään pallon tältä puhtaasti. Kova suoritus. Tässä oli kuitenkin oiva osoitus jälleen Belgian vaarallisuudesta vastahyökkäyksissä, koska yläkolmikko ei tosiaan vuoda vastaprässin alla, vaan De Bruynekin tyynesti imi pelaajia kasan itseensä, kunnes luopui pallosta vapaaehtoisesti.


Walesia vastaan vastahyökkäysmahdollisuuksia ei liiaksi tullut, kun Belgia piti itseä palloa niin paljon, mutta tuosta pelistä poimin yhden näytteen avausjaksolta. De Bruyne ohjasi vastinparinsa Lawrencen kuljettamaan umpikujaan ja Dendoncker tuli vastaan toisesta suunnasta. Belgialle tyypillistä on se, että yläkolmikko on aina valmiudessa transitioon "omilla paikoillaan" eli Lukaku on keskellä ja laiturit ovat välikaistoilla. Tässäkin kuvassa Mertens ja KDB täyttävät välikaistat ja Lukaku on keskellä.


KDB otti irtopallon ja loi 3v3-vastaiskun.


Rodon kuitenkin viimeisenä lukkona blokkasi Lukakun kudin.


Puolen tunnin kohdalla Tsekki yrittää pelata muodon sisään tuloksetta. Belgian tiivis alaseitsikko tekee riiston. Yläkolmikko on valmiudessa taas pallon yläpuolella, mutta Lukaku ja KDB ovat toisinpäin kuin tavallisesti.


Vertonghen havainnoi erinomaisesti, että Tsekin vasen laitapakki Boril on ylhäällä, kun isännät suosivat 2-3-5 hyökkäysmallia, joten Celustka joutuu yksin painimaan Lukakua vastaan. Romelu hyökkää leveydessä olevaan tilaan saaden sinne ristipallon.


Lukaku sai 1v1-tilanteessa jalan lopulta veivattua auki.


Tarkka keskitys leijaili boksiin ehtineen KDB:n päähän Kudelan ja Coufalin väliin. Pusku vain suuntautui suoraan Vaclikin syliin, joten Tsekki pelastui takaiskulta.


Toiselta jaksolta vielä pari näytettä. Belgia tasoitti 1-1:een tunnin kohdalla. Tsekki yritti purkaa korkean prässin walesmaisesti pitkällä syötöllä selustaan, mutta Denayer voitti juoksukilvan Krmenchikia vastaan.


Vertonghen ohitti itse jalalla Provodin vastaprässin.


Yläkolmikosta Lukaku ja KDB ovat valmiudessa vastaanottamaan syötön ylempänä ja iskemään vastaan tehokkaasti. Vertonghen löytääkin De Bruynen vapaana.


De Bruyne jatkoi nopeasti selustaan ja Lukaku pääsi taas otolliseen 1v1-haastoon, kun Tsekin tasapaino ei ollut kuosissa.


Romelun hyökkäyksen päätös ansaitsee GIFin, koska sen verran upeasti hän hassutti Sparta Prahan topparin Celustkan kahville.


Viimeiset kaksi klippiä ovat Valko-Venäjä -pelistä. 4-0 maalissa Belgia puolusti omissa tutulla 5-2-3:lla. Yläkolmikosta Trossard oli myös pudonnut käytännössä pallon alle ja yläpuolella olivat selkeästi vain Doku ja Batshuayi. Yhtä kaikki, Praet riistää pelivälineen vierailta.


Batshuayi vetää toisen topparin Naumovin mukanaan irti puolustuslinjasta ja Doku hyökkää syntyneeseen tilaan. Praet antaa debruynemaisen läpisyötön 1v1-asetelmaan.


Dokun nopeus oli yksinkertaisesti liikaa Pavlovetsille.


Nuori superlupaus viimeisteli varmasti alakulmaan. Kyllähän hän voisi olla jokerikortti, joka Martinezin kannattaa valita kisakoneeseen 1v1-osaamisen takia, mutta jos palataan vielä tähän maaliin, sehän oli siis lähes identtinen Lukakun osuman kanssa Tsekkiä vastaan.


Vihoviimeinen näyte on 7-0 osuma, jossa Belgian 5-2-3 muodon ylin prässilinja suorittaa katkon poikkeuksellisesti. Trossard pääsi väliin ja siirsi pallon Dokulle. Vastustaja oli organisoimaton ja 5v3 ylivoimasta huolimatta Belgia rankoi, kun yläkolmikko hyökkäsi kolmea kaistaa pitkin maalille. Benteke omalla liikkeellään keskellä teki tilaa Dokun syötölle selustaan Trossardille. Tämä ajoitti juoksunsa taitavasti ja viimeistely oli myös tarkka. Hieno maali ja taas osoitus yläkolmikon vaarallisuudesta, vaikka kehissä olivat B-korin miehet.


Belgian yläkolmikko on aina näin sijoittuneena välikaistat ja keskikaistan täyttäneenä pallon yläpuolella positiivisten tilanteenvaihtojen varalta. Niin oli nytkin ja Hazardin katko kimposi suoraan Carrascolle vasemmalle välikaistalle. Lukaku on keskellä ja Doku tietysti oikealla. Lukaku ei aikaili, vaan spurttaa selustaan topparien välistä. Kreikalla on kuuden pelaajan puolustusvalmius, kun Tsimikas on vielä kuvan ulkopuolella, mutta sekään ei auta, kun Belgia puhkoo nopeasti organisoimattoman Kreikan.


Lukaku punnersi Tzavellasia vastaan itsensä vetopaikkaan, mutta samalla hän oli ehtinyt niukasti paitsioon. Vetokin meni yli maalin.


Belgian ainoa maali syntyi 20 minuutin kohdalla. Rajaheiton jälkeen Pavlidis yritti kenties kääntää pallon painottoman puolen "laitapuolustajalle", joka oli siis aina auki, kun Belgia prässäsi ylempää. Syöttö meni kuitenkin nyt suoraan alhaalla maanneelle Hazardille.


Yläkolmikko on omilla paikoillaan. Belgia saa hetkellisen 2v1-ylivoima Androutsosia vastaan. Hazard imee tämän itseensä ja Carrasco leikkaa selustaan.


Sokratis kavensi perässä, mutta ei saanut katki Carrascon seinäsyöttöä Hazardin juoksulinjalle. Bakasetaskaan ei saa paikattua.


Hazard viimeisteli tyylikkäästi ilmasta pallon reppuun.


Päätöskympillä olin kiinnostunut Hazardin terävyydestä. Yläkolmikko Hazard-Lukaku-Doku on paikoillaan Vanakenin voitettua pallon.


Lukaku jatkoi pallon Hazardille, joka normaalisti on vastaprässille immuuni, mutta nyt hän menetti aika helpostikin pallonhallinnan ahtaassa tilassa.


Lisäajalla hän toki onnistui suojaamaan palloa riiston jälkeen ja hankkimaan vapaapotkun, kun kroaatti rikkoi selästä.


17. minuutilta ensimmäinen näyte. Venäjä on viime peleissään menettänyt palloja melko hölmösti omalla kenttäpuoliskollaan ja siten tarjonnut maalipaikkoja vastustajilleen. Tässä esimerkissä Semenov lahjoittaa puolessa kentässä pallon Lukakulle, joka haistoi löysän syötön kohti Dzhikiyaa. Belgian yläkolmikko on omilla paikoillaan valmiina haavoittamaan.


3v3-hyökkäys organisoimatonta puolustusta vastaan päättyi Dzhikiyan mestarilliseen liukutaklaukseen.


Hetken päästä Dzhikiya teki hyvää työtä pysäyttämällä vastaiskun jo alkuunsa. Hän esti Lukakua kääntymästä ja jakamasta palloa viereen Mertensille tai Carrascolle. Belgia puolusti siis tutusti 5-2-3:lla jättäen kolme pelaajaa pallon yläpuolelle.


74. minuutilla E. Hazard katkoi syötön kohti selustaa.


Mutta Golovin hidasti hänet hyvin ja riisti vielä pallon liukumalla. Terävyys uupuu yhä Belgian kapteenin otteista. Venäjä hidasti hyvin melkeinpä kaikki Belgian vastaiskuaihiot syvältä ja vieraiden kaksi parasta mahdollisuutta tulivatkin Venäjän omista hölmöistä harhasyötöistä. Sikäli siis isäntien vastaprässi toimi ja se ei ole hyvä merkki Suomelle, jos Venäjä pääsisi vain eroon harhasyötöistään. Tietynlainen holtittomuuskin uupui tässä pelissä välittömässä vastaprässissä, jota oli nähtävissä aiemmin keväällä.


Lopuksi muutama onnistunut transitio toiselta jaksolta. Belgia tasoitti 1-1:een 54. minuutilla. Alderweireld on liikkunut laitaan luomaan 4v3 ylivoiman Meunierin, Tielemansin ja Dendonckerin kanssa. Tielemans tökkää pallon valkopaidoille Maehlen edestä ja se tarkoittaa, että Tanskan vasen wingback ei ole paikoillaan, vaan tämän selustassa on tilaa.


Yläkolmikko on omilla paikoillaan. Meunier löysi KDB:n, joka jatkaa Kjaerin edestä kohti Lukakua. De Bruyne on yksi monista belgialaisista, jotka ovat vastaprässille käytännössä immuuneja näissä hetkissä.


Lukaku siirrettiin tarkoituksella oikealle heikomman topparin luokse. Vestergaard irtoaa linjasta, mutta osuu vain puolittain KDB:n syöttöön, jonka Lukaku saa kuin saakin haltuunsa.


Vestergaard ja Maehle ovat pihalla, joten Lukakulla on latu auki maalille raivoisalla kuljetuksella.


Kjaer teki seuraavan virheen liu'uttaan ohi pallosta, kun Lukaku otti oikeaan aikaan kosketuksen eteenpäin.


Ennen kuin Christensen kavensi kiinni, Lukaku pudotti takaviistoon De Bruynelle. Samalla Hazard on noussut boksiin painottomalta puolelta, jossa Wassilla on kaksi miestä vartioitavana.


Wass päätti jostain syystä yrittää taklata De Bruynea ja niinpä takatolpalle jäi 2v0-tilanne, jota Belgia ei jättänyt käyttämättä, kun T. Hazard juoksi pallon maaliin. Tanska yksi, Belgia yksi.


59. minuutilta osoitus E. Hazardin ottelu ottelulta parantuvasta ketteryydestä, ihanaa. Hän on immuuni kolmen pelaajan vastaprässille ja leikittelee tanskalaisilla. Lopulta sitten Tanska sai hyökkäyksen hidastumaan boksin reunalle.


74. minuutilla T. Hazard voitti ristipallon ilmassa, kun Tanska yritti taas haavoittaa hänen selustaa tai luoda 1v1-tilanteen laidalle häntä vastaan Stryger Larsenille. Velipoika Eden nappasi irtopallon, kun Belgian yläkolmikko on tutuilla paikoilla pallon yläpuolella. Christensen rynni ohi vastaprässätessään ja se avasi 3v3-hyökkäyksen, kun Tanskan 3-1-4-2 hyökkäysmuodosta ja neljän pelaajan puolustusvalmiudesta jäi jäljelle kolme pelaajaa. Lukaku hyökkäsi kahden muun topparin välistä selustaan ja Eden poimi juoksun, mutta Kjaer liukui väliin tällä kertaa ajoissa. Irtopallon De Bruyne kiskaisi Schmeichelin syliin.


Venäjän vastaisku-uhka oli odotetun kesyä, kun Ionov ja Cheryshev olivat vikkelistä pelaajista penkillä ja pallonhallinta oli muutoinkin kallellaan Venäjälle, joten avausjaksoltakin jäi talteen vain yksi klippi, kun 1-0 maaliin johtanut tilanne on läpikäyty myöhemmin Suomen positiivisista tilanteenvaihdoista kertovassa osiossa. Avausjakson lisäajalla Lodin kantapääjatko päätyi suoraan Miranchukille.


Schüller kuitenkin hidastaa hyvin vastaiskua kuten tavallista ja Kamara luo topparien kanssa 4v3 ylivoiman muuta Venäjän yläkolmikkoa vastaan. Kun Suomi hyökkäsi 3-2-5:llä avausjaksolla, sillä oli tosiaan viiden pelaajan puolustusvalmius ja siten 5v4 ylivoima Venäjän ylänelikkoa vastaan, jonka turvin tämäkin tilanne pysähtyi.


Toisella jaksolla Suomikin piti palloa ja Venäjälle avautui pari vastaiskupaikkaa. Pallo on kierrätetty ohi Golovinin Raitalalle ja kun Kuzyaev on maannut alempana lähellä Lodia, Raitalalla on aikaa pelata rauhassa eteenpäin, mutta Diveev aavisti syötön kohti Jollea.


Kuten tavallista, tavoitteena on löytyy Dzuyba riiston jälkeen.


Dzyba pudotti Miranchukille, mutta tilanne kuihtui boksin reunalle, kun Suomi oli nopeasti pallon alla tasapainon oltua riittävä.
Salming

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #8 : 19.06.2021 klo 18:08:32

Erikoistilanteet

Vielä EM-karsinnoissa Belgialla oli usein vain seitsemän pelaajaa omassa boksissa (viisi miesvartioijaa ja kaksi miestä vitosen alueella) ja yläkolmikko jäi boksin ulkopuolelle kyttäämään vastaiskuja.


Kulmapotkujen puolustamisessa Belgia käyttää miesvartiointia. Tässä kuvassa topparikolmikko, Witsel ja Castagne vastaavat miesvartioinnista, kun KDB ja T. Hazard puolustavat etutolppaa. Boksissa on siis vain seitsemän belgialaista.


Sen sijaan E.Hazard-Lukaku-Mertens kolmikko saa vapauksia jälleen. Lukaku kyttää ylhäällä ja puolestaan Mertens ja E. Hazard ovat boksin reunalla valmiina kakkospalloja varten. Tässäkin tapauksessa Vermaelenin voittama ykköspallo putosi suoraan Edenille, joka ei kuitenkaan päässyt kääntymään, kun selässä ollut venäläinen istutti hänet nurmelle väkisin rikkeen arvoisesti, mutta jälleen kerran vastahyökkäysaihiot olivat olemassa.


Tämä GIF olisi voinut olla myös positiivisista tilanteenvaihdoista kertovassa osiossa, mutta menkööt nyt tähän, koska belgialaisten karsintojen viimeinen osuma liittyy niin vahvasti juuri ylempään kuvaan. Kyprostakin vastaan Carrasco, Mertensin roolissa ollut De Bruyne ja E. Hazardin tilalle kentälle tullut Verschaeren eivät puolustaneet omalla rangaistusalueella, vaan olivat sen ulkopuolella eli Belgia jätti kolme pelaajaa kyttäämään vastaiskuja. Belgia voittaakin ykköspallon boksissa, jonka jälkeen Verschaeren nikkaa kakkospallon keskemmälle. Carrasco vaihtaa puolen De Bruynelle, joka tempokuljettaa erinomaisesti, Benteke tulee taustalta mukaan ja viimeistelee lopulta pallon reppuun. Juuri tällaisia maaleja voi syntyä, kun luottaa siihen, että seitsemän pelaajaa riittää oman boksin suojeluun kulmapotkuissa, joten Suomenkin tulee olla huolellinen omissa kulmapotkuissa. Normaalistihan laitapuolustajat jäävät varmistamaan puoleen kenttään ja hieman heitä ylempänä on Kamara (joskaan ei marraskuun peleissä, joissa hän oli kuudentena pelaajana boksissa hakeutumassa etualueelle Lodin kulmissa). Belgiaa vastaan lienee kuitenkin järkevää, että Kamara jää alemmas Raitalan ja Urosen seuraksi, jotta Suomella olisi nyt vähintään 3v3-asetelma, jos Belgia onnistuu käynnistämään nopean vastahyökkäyksen.


Kuten kuva vahvistaa, kolme pelaajaa kyttää kakkospalloa ja seitsemän muuta puolustavat omaa boksia viittä kyproslaista vastaan miesvartioinnilla kuten Venäjääkin vastaan.


MM-kisojen välierätappiossa Ranska teki 1-0 voittomaalinsa etualueelle tulleesta kulmapotkusta, jonka nikkasi Fellainin edestä sisään Umtiti. Boksissa oli kahdeksan pelaajaa eli liekö sitten kovempia maita vastaan vain kaksi pelaajaa valmiudessa vastaiskuihin rangaistusalueen ulkopuolella.


Myös Venäjän ainoa maali belgialaisia vastaan Pietarissa syntyi kulmapotkusta, joka putosi etualueelle, mutta vasta sen jatkotilanteesta. Tällä kertaa Belgialla tosin oli seitsemän miehen sijasta yhdeksän pelaajaa omalla rangaistusalueella, kun Mertens ja Lukaku olivat jo vaihdossa, mutta siitä huolimatta kakkos- ja kolmospallot pomppivat venäläisille. Jos johonkin, niin erikoistilanteiden puolustamiseen Belgia voi kaatua tulevana kesänä.

Nykyään Belgia puolustaa kulmapotkut mielellään 5+3+2-mallilla. Boksin reunalla on kaksi pelaajaa, vitosen alueella kolme ja loput viisi pelaajaa merkkaavat vastustajan viisi kohdepelaajaa. Toisin sanoen siis EM-karsintoihin nähden yläkolmikon paras pääpelaaja eli Lukaku/Batshuayi on pudonnut vitosen alueelle kolmanneksi pelaajaksi ja laiturit ovat sitten boksin reunalla. Eritoten Mertens on oikeastaan aina rangaistusalueen reunalla, mutta hän lienee vaihdossa, joten mahdollisesti E. Hazard tai Doku ottaa hänen roolinsa. Jos Suomella on viisi kohdepelaajaa, silloin molemmat heistä varmaankin ovat boksin reunalla, mutta jos Suomella on kuusi kohdetta, silloin Belgia saattaa uhrata toisen pelaajan boksin reunalta miesvartioimaan kuudetta vastustajaa. Niin se toimi esimerkiksi Kroatia-harjoituspelissä ja syksyllä Englantia vastaan kotona. Toisaalta Tanskaa vastaan se uhrasi vitosen alueelta Vertonghenin miesvartioimaan kuudetta tanskalaista jättäen Lukakun ja Tielemansin vitosen alueelle kaksistaan.

Vitosen alueella ovat normaalisti aina Lukaku ja De Bruyne, jos he ovat avauksessa. Jos ja kun Batshuayi on avauksessa, hän ottaa varmastikin Lukakun roolin maalin edestä. Tielemans on puolestaan aiemmissa peleissä ottanut De Bruynen paikan, mutta jos ja kun hän lepää, De Bruyne on tyrkyllä omalle paikalleen etualueen suojaajaksi. Kolmas mies vitosen alueella on yleensä yksi toppareista. Koska Vertonghen ei ole avauksessa, hän ei ota paikkaansa maalin edestä, vaan kenties Vermaelen on sitten vitosen viivalla. Wingbackit (Chadli ja Carrasco?), kaksi muuta topparia (Boyata ja Denayer?) ja puolustavampi keskikenttä (Witsel?) ovat miesvartioijat.

Yhtä kaikki, kulmapotkujen puolustamisessa Belgia ei ole ollut viime vuosina vahvimmillaan, kun tosiaan MM-välieräkin ratkesi päästettyyn erikoistilanneosumaan. EM-karsinnoissa Venäjä iski ainokaisensa Pietarissa kulmapotkusta ja puolestaan syksyllä Englantikin sai rankkarin yhden kulmapotkunsa jälkitilanteesta. Maaliskuussa Tsekillä oli pari vaarallista paikkaa niin ikään. Yksi tapa haavoittaa olisi tsekkimäisesti se, että Suomi nostaisi boksiin kuusi pelaajaa ja reunalle kaksi, jolloin E. Hazardia vastaan Suomi saisi 2v1 ylivoiman ja luotua mahdollisesti vetopaikan boksin reunalle. Toistaiseksi turnauksen ainoassa kulmapotkussa Suomella oli kuitenkin tuttu 1+4 variaatio käytössä boksissa, joten tokkopa kuutta kohdepelaajaa nähdään.


Suomi sai kolme erikoistilannetta, yhden kutakin laatua. Turnauksen ensimmäisessä kulmapotkussa käytössä oli tuttu 1+4 variaatio. Pukki oli maalilla pihdeissä ja topparit+Pohjanpalo taaempana. Venäjä odotetusti merkkasi kaikki viisi kohdepelaajaa. Lisäksi Dzuyba oli yhä vitosen alueella (piilossa sopivasti Pukin takana tässä kuvassa), mutta kun Belgia-pelissä Dzuyban seurana vitosen alueella oli kaksi muutakin pelaajaa, nyt niin ei ollut, koska Suomella oli rutkasti miehiä boksin reunoilla, joten Venäjä peilasi nuo pelaajat jättäen Dzuyban hoitamaan Ozdoevin kanssa vitosen alueen. Vain Raitala varmisti kuvan ulkopuolella, kun Uronen oli pitkästä aikaa boksin reunalla vasemman jalan laukausuhkansa kanssa. Pidin tuosta. Kamara tarjosi lyhyen variaation, mielestäni tuo ei ole täysin uusi asia. Reunalla oli lisäksi Schüller. Kuzyaev merkkasi Urosen, Golovin Schüllerin ja Miranchuk jäi kulmalipulle alivoimaiseksi Lodia ja Kamaraa vastaan.


Suomi hyödynsi 2v1-ylivoiman kulmalipulla. Kamara keskitti taakse kohti Toiviota ja Dzhikiyaa.


Mutta Dzhikiya piti Toivion kurissa loppuun saakka. Hauskaa, että Dzhikiya sai maistaa omaa lääkettään eli puolustaa taka-alueliikettä Toiviolta. Hyvä asia kulmassa oli se, että Suomi vältti keskittämästä Dzuyban sektorille maalin eteen.


Tanska puolestaan nosti kulmissaan jopa kuusi pelaajaa boksiin ja nuo kuusi yksilöä jakaantuivat kahden pareihin. Poulsen ja Brathwaite olivat vitosen alueella, Delaney ja Dolberg taka-alueella ja Kjaer-Höjbjerg pari keskellä pilkun tuntumassa. Belgia otti viisi tanskalaista vartiointiin. Denayer oli yksin kahta vastaan taaempana ja päätti jättää Dolbergin auki.


Eriksenin keskitys tuli etutolpalle. Brathwaite jatkoi sen kohti takatolppaa, jonne vapaaksi jätetty Dolberg kirmasi, mutta Brathwaiten pusku ei tullut perille, vaan meni yli maalin. EM-karsinnoissa Kjaer ja Poulsen olivat pääasialliset kohteet, mutta eivät ainakaan tässä ensimmäisessä kulmassa.


Belgia otti opikseen ensimmäisestä kulmasta ja Denayer sai taakse seurakseen Hazardin vartioimaan Dolbergia. Kaikki belgialaiset olivat omassa boksissa, tosin Mertens ja Carrasco heistä lähimpänä boksin reunaa valmiina vastahyökkäykseen. Lukaku ja Tielemans olivat ylimääräiset pelaajat puolustamassa aluetta maalin edessä. Vertonghen puolusti Witselin kanssa Kjaeria ja Höjbjergia. Alderweireld seurasi Brathwaitea ja Castagne Poulsenia. Periaatteessa Belgia luotti siis 8v6 ylivoimaan, kun Mertens ja Carrasco vain odottivat kakkospalloja sekä puolustivat Wassia ja Erikseniä boksin reunalla. Skov antoi kulmia toiselta puolelta yllättäen ulospäin kiertävinä, joten alas varmistamaan jäi Christensen!


Kulmapotkut Belgia puolusti entiseen tapaan vartioinnilla ja lisäksi boksissa oli kolme ylimääräistä pelaajaa De Bruyne, Carrasco ja Alderweireld, jotka puolustivat aluetta. Lukaku oli ainoa rangaistusalueen ulkopuolella odottamassa kakkospalloa. Tanskaa vastaan syyskuussa hän oli välillä samassa paikkaa, mutta välillä myös De Bruynen paikalla puolustamassa etutolpan aluetta, joten ehkä odotin, että ennemmin hän olisi ollut puolustamassa taas vaihteeksi etutolpan ympäristöä vahvana pääpelaajana ja vaikkapa Carrasco boksin reunalla, jolloin KDB olisi voinut täyttää tuon Carrascon paikan.


Meunier hävisi oman yksykkösen Hendersonille repien tämän maihin kevyesti ja tuomiona oli pilkku, jonka Rashford puolestaan upotti.


Englannilla sen sijaan oli jopa kuusi kohdetta boksissa kuten Tanskallakin Parkenilla syyskuussa Belgiaa vastaan ja tuolloinkin Belgia laski kaikki kymmenen kenttäpelaajaa omaan boksiin kuten tässä. Englantilaiset ovat vartioinnissa ja lisäksi Vertonghen-Lukaku-KDB kolmikko puolustaa vitosen aluetta. Mertens on valmiudessa kirmaamaan kakkospalloihin boksin reunalle. Pallon takana Englannilta olivat vuoron perään wingbackit Trippier ja Chilwell, jotka antoivat kulmia ulospäin. Se, kumpi ei antanut kulmia, oli boksin reunalla Ricen kanssa. Alempana kuvan ulkopuolella ainoa varmistamassa on tuulennopea Walker, joten kohteet boksissa olivat Kane, Mount, Grealish, Henderson, Dier ja Mings eli muistisääntönä yläkolmikko+topparit, mutta Walker korvattuna Hendersonilla.


Kane voitti ykköspallon Denayeria vastaan pilkun kohdalla, mutta...


... aluetta puolustanut Lukaku otti nerokkaasti pari askelta taaksepäin ja siivosi pallon maaliviivalta Courtoisin apuna.


Walesin ainoa kulma tuli 85. minuutilla. Wales käyttää normaalisti 1+4 junaa, mutta nyt tappioasemassa sillä oli yksi ylimääräinen kohdepelaaja maalin edessä, joten Belgia käytti kuutta vartioijaa (Vertonghen, Alderweireld, wingbackit, Tielemansja Dendoncker). Mertens oli boksin reunalla ja aluetta puolustivat Denayer, Lukaku sekä De Bruyne.


Courtois tuli vahvasti esiin ja nyrkkeili Denayerin edestä pallon pois.


Tsekkiä vastaan Belgia puolusti lähes identtisesti. De Bruynen ja Lukakun seurana aluetta puolusti toppareista Alderweireld eikä Denayer. Koska tsekillä oli viisi kohdetta kuuden sijaan, Mertens sai boksin reunalle seurakseen Castagnen. Tielemans, Dendoncker, Chadli ja kaksi muuta topparia vartioivat viittä vastustajaa.


Vähemmän yllättäen Provodin ensimmäinen kulma tuli kohti Soucekia, joka on Valioliigassakin tehnyt puskumaaleja, mutta Chadli piti hänet irti pallosta hyvin.


Kakkospallon siivosi Castagne boksin reunalta.


83. minuutilla Tsekki oli lähellä voittomaalia. Lukaku siivosi Provodin sisäkierteisen pallon vitosen alueelta yhtenä aluepuolustajana.


Kakkospallo putosi boksin reunalle Borilille ja tämä ampui vapaasti ylärimaan. Mertensin korvaaja Trossard oli oikeaoppisesti boksin reunalla, mutta ensimmäisessä kulmassa boksin reunalla myös ollut Castagne oli pudonnut maalin eteen.


Syynä oli se, että Tsekillä oli walesmaiset kuusi kohdetta tässä kulmassa ylhäällä, joten Castagnesta tuli miesvartioija ja vain Trossard oli yksin boksin reunalla kahta tsekkiä vastaan, joista molempia hän ei voinut ottaa kiinni. Boksin reunalla Boril oli heti alkuun vapaana ja epäonnisesti Lukakun pusku tuli suoraan hänen jalkaansa. Huuhkajat voi siis aiheuttaa ongelmia Belgialle nostamalla esimerkiksi kuusi pelaajaa boksiin ja rohkeasti kaksi pelaajaa boksin reunalle, jolloin Mertens/Trossard jää yksin kahta pelaajaa vastaan.


Kulmat Belgia puolusti 5+3+2-mallilla kuten ennenkin. Rooleihin ei kannata liiaksi puuttua, kun miehistö ei ollut optimaalinen, mutta kaksi pelaajaa siis hoitaa lyhyet variaatiot/puolustaa boksin reunaa, kolme suojaa vitosen aluetta ja loput ottavat vartiointiin vastustajan viisi kohdepelaajaa.


Kreikka sumputti Walesilta oppineena maalin edustan ja keskitti sinne. Hazard vähän hukkasi miehensä, mutta tämä ei päässyt pallon päälle.


Kroatialla oli jopa kuusi kohdetta boksissa Modricin keskittäessä, joten Belgia joutui hieman soveltamaan tapaansa (5+3+2 normaalisti) puolustaa kulmapotkut. Mertens oli tutusti yhä boksin reunalla, mutta nyt vain yksin, kun toinen pelaaja boksin reunalta jouduttiin uhraamaan miesvartiointiin. Aluetta puolusti kolme pelaajaa (Lukaku, Tielemans ja Vertonghen) kuten tavallista, mutta vartioijia oli siis viiden sijasta kuusi.


Ensimmäinen kulma putosi vitosen viivalle. Vertonghen ei ihan yltänyt palloon, mutta Alderweireld piti Petkovicin taustalla kurissa ja purki tilanteen.


Toisen kulmapotkun siivosi etualueelta Tielemans. Jos KDB on kokoonpanossa, hän on usein tällä samalla paikalla.


Belgia puolusti kulmapotkut yhä 3+5+2 mallilla. Mertens ja Carrasco olivat reunalla, Tielemans-Lukaku-Vertonghen kolmikko vitosen alueella ja loput viisi pelaajaa miesvartioivat viittä Venäjän kohdepelaajaa (Alderweireld, Boyata, Castagne, Hazard ja Dendoncker vs. Dzuyba, Semenov, Fernandes, Ozdoev ja Dzhikiya). Zobninin lisäksi boksin reunalla olivat Zhirkov ja Barinov, joten alhaalla varmisti vain Kuzyaev, kun Golovin oli pallolla.


Poikkeuksellisesti Fernandes liikkui taka-alueelle eikä Dzhikiya, mutta keskitys kaarsi koko pakan yli ja Carrasco kirmasi hakemaan irtopallon.


Toisessa kulmassa Fernandes tuli vauhdilla keskityspalloon voittaen miehensä ja jyräten samalla aluepuolustajista Vertonghenin nurmeen, mutta pusku suuntautui suoraan Courtoisia päin. Castagne liukastui tilanteessa ja siksi Mario oli niin vapaana. Joka tapauksessa hän oli alkuun Dzuybaa ja toppareita suositumpi kohde vähän yllättäen.


Kolmannen kulman siivosi etualueelta tottuneesti Tielemans. Tällä kertaa Dzhikiya oli liikkunut taka-alueelle kuten tavallista ja Semenov-Dzuyba kaksikko oli keskellä, mutta Golovinin pallo oli laaduton. Fernandes ja Ozdoev juoksivat etutolpalle tuloksetta, joten liekö tavoitteena ollut, että Fernandes olisi jatkanut pallon keskelle vantterille jässiköille.


Tanska sai kaksi kulmaa ja 4-5 sivuvapaapotkua. Koska Tanskalla oli viiden sijaan kuusi kohdetta kuten Suomeakin vastaan, Belgia joutui muuntamaan 5+3+2 mallinsa 6+2+2:een. KDB ja Carrasco ottivat pois lyhyen variaation. Lukaku ja Tielemans olivat kaksistaan vitosen alueella, koska Vertonghen piti irrottaa vitosen viivalta kuudenneksi miesvartioijaksi. Parit olivat Alderweireld-Kjaer, Meunier-Christensen, Denayer-Poulsen, Dendoncker-Vestergaard, Vertonghen-Brathwaite ja T. Hazard-Delaney, joten Dortmund-kaksikko pääsi halailemaan toisiaan. Höjbjerg oli reunalla ja Wassin kanssa kulmalipulle 2v2-asetelman loi Damsgaard, joten alas jäi varmistamaan odotetusti ainoastaan Maehle.


Damsgaard sai jalan auki Carrascoa vastaan. Samalla Höjbjerg liikkui boksiin taka-alueelle ilman vartioijaa.


Keskitys tuli kohti Höjbjergia ja Vestergaardia, jonka Dendoncker hukkasi, mutta Meunier paikkasi ja sai häirittyä Vestergaardin jatkoa.
Salming

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #9 : 19.06.2021 klo 18:14:45

Hyökkäyspään kulmapotkuissa Belgia asettaa boksiin yleensä viisi kohdetta. Boksin reunalla on kaksi pelaajaa, yksi pelaaja tarjoaa lyhyen variaation ja wingbackeista toinen jää alas varmistamaan. Belgia tykkää keskittää paljon viiden metrin viivalle parhaalle maalintekosektorille, mutta toisaalta se on myös aina melko ruuhkainen, joten kohdepelaajan löytäminen ei ole helppoa. Suomellahan vitosen aluetta suojaavat Arajuuri ja Pohjanpalo, joten he tulevat olemaan merkittävässä roolissa kulmapotkujen puolustamisessa eritoten tässä ottelussa. Samoin Hradeckyn pitää uskaltaa irrota maaliltaan sumpun läpi nyrkkeilemään keskityksiä kauemmas. Toistaiseksi tuo kolmikko on toki jo loistanut kulmapotkujen puolustamisessa, joten ei ole syytä olettaa, etteikö sama jatkuisi.

Jos puolustuspään kulmapotkuissa on ollut ajoittain ongelmia, hyökkäyspään kulmapotkuissa Belgialta löytyy todella hyviä variaatioita ja toisaalta kohdepelaajat kykenevät voittamaan omat 1v1-tilanteensa varmasti Suomenkin miesvartioijia vastaan, jos he ovat kurittaneet Tanskaa ja Islantiakin. Yksi mielenkiintoinen muutamaan otteeseen nähty variaatio on myös sellainen, jossa Belgia luo kulmalipulle 3v2-ylivoiman hyödyntäen toista pelaajaa boksin reunalla ja sahaa ikään kuin tälle vetopaikan boksin sisään.

Belgian viisi kohdepelaajaa lienevät topparikolmikko, Chadli ja Batshuayi/Lukaku. Kärkipelaaja Lukaku/Batshuayi varmaankin parkkeeraa maalin eteen vitosen viivalle. Muut neljä kohdetta spurttaavat kauempaa samaiselle vitosen viivalle, kun keskitys lähtee ilmaan. De Bruyne ja E. Hazard juonivat kulmalipulla. Jos Carrasco todella on vasen wingback, hän jäänee alas varmistamaan, kun Witsel ja Doku ovat boksin reunalla. Keskustan kaksikko (Dendoncker-Tielemans aiemmissa peleissä) on toki yleensä boksin reunalla, mutta koska KDB tulee olemaan pallon takana, toinen laituri liittyy Witselin seuraan boksin reunalle. Doku voi tosin tarjota lyhyenkin variaation ja Hazard olla juuri se toinen pelaaja boksin reunalla. Jos De Bruyne ei olisi avauksessa, sitten yläoksan laiturit hoitaisivat erikoistilanteet kuten aiemmissa peleissä.


Suomi puolusti kulmat kuten ennenkin. Pukki ja Lod olivat reunalla. Uronen oli peittämässä etualuetta, kun tolppamiehenä häntä ei haluttu käyttää. Arajuuri ja Pohjanpalo olivat omilla paikoillaan vitosen alueella. Toivio, DOS, Schüller, Raitala ja Kamara olivat miesvartioijat. Kamara otti vartiointiin kuten tavallista maalin edessä olleen vastustajan (Ozdoev). Venäjän kulmia antoi yhä Golovin ja boksissa oli viisi kohdetta (Ozdoevin lisäksi Dzuyba, Fernandes, Dzhikiya ja Semenovin korvaaja Diveev). Zobninin kanssa reunalla olivat Barinov ja Miranchuk, joten alas jäi varmistamaan vain Kuzyaev aika odotetusti. Kummallekaan joukkueelle ei siis varmasti tullut yllätyksiä siinä, miten toinen puolusti tai hyökkäsi tässä tilanteessa.


Pohjanpalo siivosi rutiinilla ykköspallon etutolpalta. Dzhikiya liikkui tutusti muuten taka-alueelle, mutta Toivio pysyi hänessä hyvin kiinni. Sen sijaan Venäjän neljän miehen junasta Dzuyba jäi pelottavan vapaaksi Toivio-Dzhikiya kaksikon viereen, mutta keskitys ei onneksi leijaillut sinne saakka. Mikäli en ihan väärin katsonut, O'Shaughnessy oli aluksi käsietäisyydellä Dzuybasta, mutta hukkasi tämän peruuttaessaan kohti omaa maalia. Niinpä Raitalan vastuulle jäi Diveev ja Schüller näytti seuraavan Fernandesin juoksun kohti etualuetta, johon kulma lopulta putosi, joten ilmeisesti Belgia-pelin tavoin Venäjä yritti keskittää enimmäkseen Fernandesille.


Kolmannen kulman purki vitosen viivalta Arajuuri, mutta jälleen Diveev oli päässyt Raitalan sisäpuolelle. Taaempana sen sijaan Toivio ja DOS pitivät hyvin Dzhikiyan ja Dzuyban kurissa tässä variaatiossa, mutta Fernandesin korvaaja Karavaev on jäänyt Schüllerilta täysin auki.


Viimeisen kulman haki Hradecky hyppysiinsä. Venäjällä oli johdossa vain neljä kohdetta viiden sijaan, joten tämä oli oikeastaan ainoa varmistava myönnytys, jonka se johtoasemassa teki. Kamara merkkasi Ozdoevin korvaajan Zhemaletdinovin maalilla ja Raitala seurasi Zobninia. Schüllerin korvaaja Kauko oli ilman vartioitavaa pelaajaa kolmantena miehenä boksin reunalla valmiina iskemään vastaan, kun Toivio oli vaihtanut merkattavakseen Dzuyban ja DOS seurasi Diveevia.


Toisessa kulmassa kaikki kuusi kohdetta änkesivät aluksi Luken eteen. Jolle kuitenkin rutiinilla siivosi keskityksen etutolpalta. Tuttua kauraa hänelle.


Neljännen kulmapotkun lopputulos oli sama. Pohjanpalo oli hereillä etualueella Windia vastaan.


12. minuutilla kolmannessa kulmassa Tanskalta nähtiin pitkästä aikaa tosipeleissä 2+2+2 variaatio ensi kerran sitten alkusyksyn. Bosnia-harjoituspelissä toki kertaalleen tuo nähtiin, mutta ei kilpailullisissa peleissä sitten Hjulmandin aikakauden alun. Pelaajat jakaantuivat siis kahden pelaajan pareihin. Parit olivat Poulsen-Brathwaite, Kjaer-Delaney ja Wind-Christensen. Eriksenin keskitys kuitenkin päätyi Hradeckyn syliin.


De Bruyne on omissa erikoistilanteissa pääarkkitehti luonnollisesti. Lukakun lisäksi rangaistusalueelle nousevat kolme topparia ja Mertens. Lukaku painii etutolpalla ja muut neljä ovat pilkun molemmin puolin. Eden tarjoaa lyhyen vaihtoehdon. T. Hazard ja Witsel puolestaan kyttäävät kakkospalloja boksin rajalla. Castagne varmistaa ainoana kuvan ulkopuolella. Tämä kulmapotku päättyi venäläisten voittamaan ykköspalloon ja purkuun.


Kypros-pelistä yksi näyte. KDB oli tietysti tässäkin kulmalipulla ja E. Hazard tarjosi vastaavasti lyhyen vaihtoehdon. Variaation lopuksi ympyröidyt viisi belgialaista ovat boksissa, mutta E. Hazardin syöttö tai keskitysyritys blokattiin. Lienee kuitenkin turvallista sanoa, että viisi pelaajaa on todennäköisin määrä, jonka Belgia tulee rangaistusalueelle sijoittamaan kulmapotkuvariaatioissaan. Boksin ulkopuolella on puolestaan Venäjä-pelin tavoin kaksi pelaajaa valmiina kakkospalloja varten, joten taas vain yksi pelaaja on kuvan ulkopuolella varmistamassa alempana. Muutoin lienee järkevämpää käydä läpi Belgian erikoistilannevariaatioita vasta keväämmällä harjoituspelien pohjalta, mutta ainakin perusasetelma on selvillä eli De Bruyne antaa kulmat, E. Hazard tarjoaa lyhyen vaihtoehdon, kaksi pelaajaa on boksin rajalla, viisi rangaistusalueella ja vain yksi varmistaa alempana, joten se avaa Suomellekin mahdollisuuden haavoittaa, jos Hradecky saa kopattua palloja käsiinsä ja käynnistettyä vastaiskuja pitkillä lingoilla.


Erikoistilanneosio on hyvä päättää kuitenkin Belgian maaliin kulmapotkusta. Tämä syntyi Skotlantia vastaan vieraissa syksyllä. De Bruyne oli kulmalipulla ja boksissa oli viisi kohdetta, joista Lukaku oli vitosen viivan sisässä ja loput sitten pilkun molemmin puolin kuten Venäjääkin vastaan. Pallo leijailee Alderweireldin päähän, joka nikkaa sen yläriman kautta sisään, joten hyökkäyspään erikoistilanteissa topparikolmikosta löytyy tosiaan rutkasti pääpelivoimaa.


Belgian kulmia antoi Mertens. Boksissa olivat Lukaku, Witsel ja topparit. Carrasco tarjosi lyhyen variaation. Hazard ja Tielemans olivat boksin reunalla, joten alas varmistamaan jäi Castagne. Tanskalla oli kahdeksan pelaajaa omassa boksissaan. Neljä heistä vartioi ja neljä puolusti aluetta. Koska belgialaisia oli viisi, Alderweireld sai juosta vapaasti kohti maalia. Eriksen otti pois lyhyet kulmat ja Brathwaite huolehti boksin reunalla olevista Hazardista ja Tielemansista.


Mertensin pallo putosi vitosen viivan kulmalle. Höjbjerg ei pysynyt Denayerin mukana ja tämä ohjasi takakulmaan voittomaalin. Keskitys oli laadukas, kun se putosi Dolbergin ja Poulsenin väliin sopivasti. Lisäksi Alderweireldin juoksu vei hieman Dolbergin huomiota. Wass ja Delaney olivat kaksi muuta pelaajaa tuossa vitosen viivalla.


Islanti-pelissä Belgia maalasi myös kertaalleen kulmapotkusta. Mertens oli pallon takana kulmalipulla ja pelasi lyhyenä Dokulle juosten itse boksiin. De Bruyne on vapaana boksin reunalla.


Doku pelasi De Bruynelle, joka veivasi yhden rynnivän islantilaisen pihalle. Samalla Mertens on ehtinyt boksiin.


De Bruyne antoi syötön eteenpäin, Mertens otti vasurilla haltuun ja laukoo tässä oikealla jalallaan toisella kosketuksella pallon etukulmaan ohi Palssonin blokin.


Hyökkäyspään kulmapotkuissa Belgia nosti boksiin tutusti viisi kohdetta. Lukakun ja Witselin lisäksi topparikolmikko oli boksissa. KDB oli pallon takana. Mertens-Tielemans kaksikko puolestaan boksin reunalla, joten wingbackit jäivät alemmas varmistamaan. Englanti puolestaan puolusti miesvartioinnilla ja lisäksi sillä oli kolme ylimääräistä pelaajaa puolustamassa aluetta Hendersonin edessä. Grealish ja Mount ottivat boksin reunalta kiinni Mertensin ja Tielemansin.


KDB:n pallo jäi liian matalaksi ja aluetta puolustanut Chilwell siivosi ykköspallon ennen kuin Denayer ja Alderweireld pääsivät siihen käsiksi. Taaempana olisi ollut ainakin vielä Kane puolustamassa aluetta myös. Witsel-Lukaku-Vertonghen kolmikko puolestaan hakeutui takatolpalle tässä variaatiossa.


Belgia nosti tutusti viisi pelaajaa (Mertens, Lukaku, Vertonghen, Alderweireld, Vermaelen) boksiin kulmapotkuissa, joita antoi KDB. Normaalisti Belgialla on vain yksi pelaaja alhaalla varmistamassa, mutta koska Wales jätti James-Wilson kaksikon kärkkymään ylemmäs, Belgia joutui jättämään alas kolme pelaajaa (Meunier, Tielemans ja Hazard) ja boksin reunalla oli vain yksi pelaaja (Dendoncker).


Lukakun vartioija Rodon siivosi ykköspallon.


Kakkospallon voitti Tielemans ja hän pelasi sen takaisin KDB:lle ennen kuin Wilson ja James pääsivät vastaiskuun. Hazard on kolmantena varmistajana kuvan ulkopuolella.


De Bruyne pääsi bravuuripaikaltaan moukaroimaan matalan keskityksen luukulle kohti Lukakua.


Lukaku onnistui jotenkin ohjaamaan pallon vielä yli maalin avopaikasta sen jälkeen, kun etutolpalla Vermaelen ja Mertens olivat heittäytyneet ohi pallosta.


Toinenkin kulma putosi vitosen viivalle. Alderweireld pääsi pallon ennen Mephamia, mutta puski ohi takakulman hankalasta asennosta.


Tsekkiä vastaan Belgia sai käyttää tavallisempaa kulmavariaatiotaan, jossa alas jäi vain yksi pelaaja Castagne. Boksin reunalla on kolme pelaajaa (Chadli-Dendoncker-Tielemans) estämässä transitioita ja heistä joku pystyi liikkumaan kulmalipulle tarjoamaan lyhyen variaation. Boksissa ovat topparit, Lukaku ja Mertens jälleen kerran.


Jälleen kerran kulma kaarsi vitosen viivalle. Se lensi yli Mertensin, mutta jäi vajaaksi yltääkseen Lukakulle tai toppareille, joten Tsekki purki ykköspallon. Aika heikohkoja Belgian kulmapotkut olivat maaliskuussa.


Belgian kulmissa ei ollut mitään mullistavaa. Lukaku oli vitosen alueella kuten yleensä painimassa. Topparit ja Meunier olivat muut kohteet. Carrasco oli pallolla ja Doku tarjosi lyhyen. Keskustan kaksikko oli boksin reunalla ja Doku juoksi heidän tuekseen kolmanneksi mieheksi transitionestolinjaan, kun Carrasco pelasi tämän kulman suoraan boksiin. Alhaalla varmisti ainoana Hazard kuten usein aiemmin.


Ja kuten tavallista kulma pelattiin vitosen viivalle sumppuun. Lukaku, Meunier ja Boyata eivät päässeet palloon, kun Vlachodimos nyrkkeili. Hradeckynkin pitää tulla reilusti maaliltaan ulos ja onhan Suomella toki Arajuuri keskellä vitosen viivaa puolustamassa aluetta, joten sekin helpottaa.


Toisen kulman Belgia pelasi lyhyenä ja otti mukaan Praetinkin luoden 3v2 ylivoiman.


Sahauksen päätteeksi Praet juoksi boksiin ja sai syötön Carrascolta. Veto kilpistyi blokkiin. Vähän samanlaisen kulmakuvion Belgia pelasi syksyllä Kansojen liigassa muistaakseni Islantia vastaan, joten tällaistenkin variaatioiden kanssa tulee olla tarkkana.


Carrasco antoi pääosin Belgian kulmat. Reunalla olivat Dendoncker ja Tielemans sekä alempana varmisti Castagne odotetusti. Kohteita oli jopa kuusi tässä variaatiossa, kun Mertenskin oli boksisa toppareiden, Lukakun ja Chadlin kanssa.


Pallo putosi sumppuun vitosen viivalle, josta kroaatit sen selvittivät.


Belgia keskittää usein vain suoraviivaisesti tuohon vitosen viivalle ja niin käytännössä tässäkin pelissä kaikki kulmansa. Tämän tilanteen selvitti Petkovic.


Rebicin vastaiskun hidasti Castagne.


Ainoa maali syntyi 37. minuutilla. Tämä oli seitsemäs kulmapotku. Mertens oli vaihteeksi pallolla ja Carrasco tarjosi lyhyen, joten kohteita oli boksissa enää viisi. Vitosen viivalta Kroatia selvitti taas ykköspallon.


Tielemansin blokattu laukaus paluupalloon ajautui Mertensille kulmalipulle ja tämä keskitti uudelleen.


Vertonghen voitti Vrsaljkon.


Denayer voitti Caleta-Carin.


Lukaku runttasi kolmospallon Livakovicin kautta maaliin omalta paikaltaan vitosen viivalta maalin edestä.

Lainaus

Belgia sai vain kaksi kulmaa eikä sivuvapaapotkuja. Venäjä puolusti ne samoin kuin Belgia. Reunalla olivat Golovin ja Kuzuayev, vitosen alueella Dzuyba, Zhirkov ja Barinov sekä vartioijat olivat topparit, Fernandes, Zobnin ja Ozdoev. Belgian viisi kohdetta olivat Mertens, Lukaku ja topparit. Reunalla olivat keskustan kaksikko ja Hazard. Castagne jäi odotetusti alas varmistamaan. Carrasco keskitti.


Belgialle tyypillisesti keskitys putosi vitosen viivalle, josta Dzuyba sen purki.


Kuzyaev lähti boksin reunalta sähäkästi pystyyn, mutta Castagne varmistajana hidasti hänet. Yhteentörmäyksen vuoksi molemmat kuitenkin jättivät kentän ja Castagne koko turnauksen, pirskatti sentään.


Mertens antoi kulmat omalta puoleltaan ja Carrasco tarjosi tuolloin lyhyen vaihtoehdon. Johtoasemassa boksissa oli vain neljä kohdetta, kun laituria ei boksissa enää ollut, vaan Carrasco oli valmiudessa boksin ulkopuolella hidastamaan vastaiskun.


Lukaku ja Alderweireld tekivät tilaa Boyatalle keskelle vitosen viivaa, mutta Shunin nyrkkeili keskityksen muualle.


Belgia sai pelissä kolme kulmaa ja yhden vapaapotkun, joten yhteensä kahdessa pelissä se on saanut nyt vaivaiset viisi kulmaa ja tuon yhden sivuvapaapotkun. Varianssi heiluttanee vaakaa toiseen suuntaan maanantaina Suomea vastaan. Ensimmäisessä variaatiossa boksissa oli tutusti viisi kohdetta. Carrasco oli pallolla ja Hazard tarjosi lyhyen vaihtoehdon, vaikka hän on yleensä varmistanut alimpana, mutta koska Mertens oli maalilla häiritsemässä Schmeichelia, Hazard tarjosi pelin puolen wingbackina lyhyen variaation. Meunier puolestaan jäi yksin alas varmistamaan, vaikka yleensä hän on ollut yksi kohdepelaaja. Tielemans oli reunalla Dendonckerin kanssa kuten sopi odottaa (Dendoncker on toki hitusen boksin puolella, mutta peruuttaa sen ulkopuolelle), joten boksissa olivat siis maalilla Mertens ja Alderweireld, Lukaku takatolpalla ja kaksi muuta kohdetta Vertonghen ja Denayer pilkun tuntumassa. Belgia pelasi ensimmäisen kulman lyhyenä, joten tutusti Tanskan neljästä aluepuolustajasta lähinnä etutolppaa ollut Wass säntäsi kulmalipulle luomaan tasavoiman Damsgaardin avuksi.


2v2-tilanteesta Belgia ei saanut laidasta suoraa keskitystä aikaan, joten Hazard chippasi pallon varmistaja-Meunierille.


Meunier chippasi Brathwaiten edestä takaisin kulmalipulle, josta Hazard hankki uuden kulman.


Toinen kulma putosi sinne minne normaalisti eli vitosen viivalle. Toki tämä Carrascon pallo meni jopa kolmeen metriin Schmeichelin nyrkkeihin saakka, vaikka Mertens yritti häiritä tätä, joten uhkaa ei tullut. Lukaku teki juoksun hitusen myöhässä eikä yltänyt keskitykseen.


Boksin reunapelaajista Tielemand hidasti nopean vastaiskun.


Viimeinen kulma tuli tunnin jälkeen. Tasatilanteessa Belgia pelasi hitusen varman päälle ja kohteita oli vain neljä. E. Hazard toki ei muutoinkaan ole mikään mertensmäinen kohdepelaaja ikinä, vaan hän tarjosi lyhyen variaation, joten molemmat wingbackit olivat alhaalla varmistamassa. Denayer juoksi Wassin korvaajan Stryger Larsenin taakse vitosen viivalle etutolpalle.


Stryger Larsen kuitenkin purki ykköspallon kauemmas.

Sivuvapaapotkut Belgia on puolustanut aika lailla kuten Suomikin seitsemän (tai ajoittain jopa kahdeksan) miehen linjalla ja kolme muuta ovat boksin ulkopuolella. Kolme muuta pelaajaa ovat yläkolmikko. Seitsemän linjassa wingbackit ovat reunoilla ja keskellä ovat topparit+keskustan kaksikko. Tanskaa vastaan tosin Belgia oli tehnyt sen muutoksen, että wingbackeista Hazard oli seitsemän miehen linjan etupuolella boksissa blokkaamassa vastustajan vaarallisen kohdepelaajan (Kjaer) juoksua ja Dendoncker otti hänen paikkansa seitsemän linjan toisesta päästä, joten Martinezkin oli tuolla tavalla reagoinut mahdolliseen ongelmakohtaan ennen kuin siitä tuli ongelma.

Kun Suomella on ajoittain ollut tapana hakea sivuvapaapotkuja Lodin lapikkaasta taka-alueelle kohti eritoten Arajuurta, mutta myös Toiviota, Suomi voi saada aikaan edullisia pääpelitilanteita, jos se keskittää taka-alueelle ja silloin seitsemän miehen linjassa vastassa ovat sen reunoilta kenties Carrasco ja Chadli (jos Belgia ei palaa sitten Tanska-pelin tapaan puolustaa sivuvapaapotkut eli esim. Witsel ottaisi Carrascon paikan), jotka ovat voitettavissa pääpalloissa helpommin kuin Boyata, Denayer ja muut topparit. Toki keskellä boksia sitten muut Suomen kohdepelaajat saavat kakkospalloissa vastaansa kivikovat topparit ja keskustan kaksikon, joten ykköspallon voittaminen ei ole vielä tae mistään. Ja toki pitää muistaa sekin, että toistaiseksi turnauksen molemmat sivuvapaapotkut ovat jääneet ensimmäisiin miehiin eivätkä niinkään leijailleet taka-alueelle. Kreikka maalasi Belgiaa vastaan harjoituspelissä sivuvapaapotkusta keskittämällä röyhkeästi boksin keskelle, mutta kohti sellaista parivaljakkoa, jonka osapuoli Belgialta oli toinen keskikenttäpelaajista (Praet) eikä toppari.


Sivuvapaapotkut Belgia puolusti kahdeksan miehen linjalla. Topparit asemoivat itsensä keskelle. Vasemman laidan kaksikko Mertens-Hazard puolusti taka-aluetta ja Dendoncker-Tielemans-KDB kolmikko linjan oikeaa laitaa. Lukaku oli muurissa ja Meunier otti leveydestä kiinni lyhyen variaation. Suomihan suosii taka-aluepalloja ja jos siellä vastassa ovat kesällä Mertens tai Hazardin veljekset, Huuhkajilla on hyvä sauma voittaa ainakin ykköspallo, mutta keskellä Belgialla ovat toisaalta topparit siivoamassa kakkospalloja viimeistään.


Wilson kuitenkin keskitti keskelle boksia ja Denayer purki pallon vaivatta.


Sivuvapaapotkut Belgia puolusti yhä seitsemän miehen linjalla, jossa wingbackit Hazard ja Meunier ovat reunoissa. Keskellä ovat topparit ja keskustan kaksikko. Yläkolmikko on muurissa/boksin reunalla. Suomellahan on tapana pelata Arajuurelle taka-alueelle, joten tässäkin olisi tarjolla edullinen taistelupari Hazardin muodossa Arajuurelle.


Kreikka keskitti jostain syystä keskelle, jossa olivat Belgian parhaat pääpelaajat. Dendoncker siivosi keskityksen pois.


Kreikka silti tasoitti 1-1:een seuraavasta sivuvapaapotkustaan 65. minuutilla. Bakasetas ja Masouras olivat pallolla. Masouras keskitti. Belgialla oli yhä 7v5 ylivoima kohdealueella.


Pallo kiersi ohi reunassa olleen Hazardin. Hänen takanaan Praet jätti juoksun vähän kesken ja Sokratis pääsi syöksypuskemaan pallon oikeaan tolppaan.


Paluupalloon reagoi parhaiten Tzavellas ennen Denayeria. Belgia yksi, Kreikka yksi.


Sivuvapaapotkuissa Eriksen ja Skov olivat niin ikään pallon takana kulmien tapaan. Höjbjerg ja Wass varmistavat vieressä, mutta boksissa on yhä kuusi kohdetta. Christensen vain korvasi Höjbjergin yhtenä kohteena. Brathwaite, Poulsen ja Kjaer eli ensisijaiset kohteet ovat vasemmassa ryppäässä tässä kuvassa ja Delaney-Dolberg-Christensen kolmikko lähempänä takatolppaa. Eriksen kuitenkin laukoi itse suoraan yli maalin.


Belgia puolusti sivuvapaapotkut kahdeksan miehen linjassa. Muurissa olivat Mertens ja Carrasco. Tanskalla olivat samat kuusi kohdetta boksissa kuin kulmissakin. Höjbjerg ja Maehle varmistivat, kun pallolla olivat Wass ja Damsgaard. Ensimmäisen Wassin vaparin siivosi linjan reunasta Dendoncker, joten Belgia oli muuttanut hitusen tapaansa puolustaa sivuvapaapotkut, koska nyt Meunier oli vasemmassa reunassa, vaikka normaalisti oikeana wingbackina hän olisi ollut siinä missä Dendoncker on tässä kuvassa. Toinen wingback Hazard puolestaan jäi boksin reunalle keskityksen lähtiessä ilmaan, vaikka tavallisesti hän on puolustanut vasenta reunaa, mutta nyt sinne oli siirretty Dendonckerin tieltä Meunier.


Toinen vapari leijaili Courtoisin käsiin, mutta tässä näkyy lähtöasetelma. Hazard kahdeksan miehen linjasta on hitusen sen etupuolella blokkaamassa Kjaerin juoksun. Meunier-Dendoncker kaksikko on reunoilla ja keskellä ovat topparit, Lukaku ja Tielemans.


Vertonghen siivosi kolmannen vapaapotkun keskeltä Yusufin edestä.


Ja lisäajalla Lukaku oli keskellä vahvin, joten hyvin Belgia puolusti erikoistilanteet kaikkinensa. Schmeichel antoi kaikkensa haamupuskussaan.


Turnauksen toisessa sivuvapaapotkussa Lod oli pallolla, kaverukset Soiri ja Kamara boksin reunalla sekä Uronen alhaalla varmistamassa. Tappiolla boksissa olivat muut kuusi pelaajaa kohteina. Venäjällä oli kuitenkin 8v6 ylivoima.


Pallo ei mennyt taka-alueelle kuten monesti aiemmin, vaan Lod tavoitteli etualueelta Dzuyban takaa Lappalaista ja Jenseniä tuloksetta. Takanelikossa olivat Jolle, Kauko, DOS ja Arajuuri.


DOS voitti kakkospallon Karavaevin edestä.


Jatko oli hitusen korkea eikä Arajuuri päässyt painamaan palloa reppuun Dzhikiyan edestä.

Hyökkäyspään sivuvapaapotkuissaan Belgia nostaa boksiin samat kohdepelaajat kuin kulmapotkuissa. Topparikolmikko asemoi itsensä keskelle boksia yleensä ja sinne KDB:n pallot saattavat putoilla maanantaina. Toppareista joku tosin saattaa tehdä takatolppajuoksuja (ennen Vertonghen, viimeksi Denayer) tai sitten Lukaku/Batshuayi, jos topparikolmikko jää keskelle.


Sivuvapaapotkuissa olivat samat viisi kohdetta, mutta Vertonghen on muista irti taaempana. Mertensin sijasta pallon takana on vuorostaan Carrasco, joten Mertens on Tielemansin ja Hazardin seurana boksin ulkopuolella. Castagne on taas yksin alempana.


Carrascon vapaapotku leijaili kohti takayläkulmaa jopa, mutta Schmeichel sai etukäpälän väliin.


50. minuutilta sivuvapaapotku. Mertens oli tällä kertaa pallon takana ja tavoitteli Vertonghenia takatolpalta, mutta Skov pääsi väliin. Vertonghenin taka-aluejuoksujen kanssa tulee olla siis tarkkana. Hän näyttää olevan Belgialla vastaavassa roolissa kuin Arajuuri Suomella tai Moore Walesilla. Lukaku, Denayer ja Witsel juoksivat puolestaan taas keskellä kohti maalia saamatta palloa.


Sivuvapareissa boksissa olivat samat kohteet. De Bruyne keskitti boksin keskelle tuloksetta. Topparit asemoivat itsensä keskelle ja pallon lähdettyä ilmaan Mertens jäi kamaramaisesti lopulta boksin reunalle. Lukaku puolestaan hiipparoi taka-alueella, mutta häntä kohti ei keskitetty.


Ainoa sivuvapaapotku tuli avausjaksolla. Tanska puolusti puhtaasti mies miestä vastaan, koska muurissa oli kolme pelaajaa. Belgialla olivat samat kohteet boksissa kuin kulmissa muutoin, mutta Dendoncker ja Vertonghen vaihtoivat rooleja eli Jan jäi boksin reunalle.


Carrascon keskitys takatolpalle kohti Wass-Denayer ja Vestergaard-Dendoncker pareja leijaili päädystä yli.

Tämän pidemmittä puheitta toivotan jokaiselle nautinnollista jalkapallo-ottelua FIFA-rankingin ykkösen ja Suomen välillä. :)
kamrat

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: 1897


Vastaus #10 : 19.06.2021 klo 18:29:12

Lyhyesti virsi kaunis, kuten Salmingillakin on tapana: pisteittä ei voida jäädä. Muulla ei niin väliä.

En olisi kyllä millään jaksanut uskoa ennen kisoja että Suomi on ennen viimeistä peliä vielä kiinni lohkovoitossa. Maanantaina voitaisiin tehdä isoa historiaa Ylos
V.Jano

Poissa Poissa


Vastaus #11 : 19.06.2021 klo 18:34:28

Tämän pidemmittä puheitta

Joo, vähän voisi näihin avauksiin panostaa Ylos
Tveni Trii

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Oi Suomi on!


Vastaus #12 : 19.06.2021 klo 18:51:01

Salming, jumalauta mitä avauksia. Ylos

Ihmettelen jos miehellä on parisuhdetta tai työpaikkaa... ainakaan kisojen aikana. :D
havr3bröd

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Fulham FC, tamperelainen jalkapallo


Vastaus #13 : 19.06.2021 klo 18:57:04

Salmingin concerta-tripeille Ylos
Jack the Ripper

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: IF Gnistan, sympatiat AFCW, SAFC


Vastaus #14 : 19.06.2021 klo 19:04:20

pisteittä ei voida jäädä. Muulla ei niin väliä.

Kyllä tosiaan muut lohkot alkavat kehittyä niin, että kolmella pisteellä tuskin mentäisiin edes lohkokolmosena jatkoon. Eli vähintään piste on saatava, Belgialta... Mahdotonta? Ei suinkaan. Näissä(kin) kisoissa on nähty, että marginaalit ovat erittäin pienet. Jos Suomi löytää peliinsä sopivan rentouden ja jatkopaikkansa varmistaneet belgit eivät ole ihan täysillä pelissä niin vähintään tasuriin voidaan helposti yltää. Puolustuksen pitävyydestä en ole huolissani, mutta isoja virheitä pelkään. Venäjä-pelin kaltaisia pallonmenetyksiä a'la Schüller ei saa tulla yhtäkään.

1-1 tasurilla jatkoon!
InformaatioOnValtaa

Poissa Poissa


Vastaus #15 : 20.06.2021 klo 00:19:35

Uutinen
18:18
6 pm 18. Thorgan Hazard was the big absentee from practice this morning. Through an RTBF colleague we found out what is going on. "It is not a strain, but he still has problems with the ligaments of his left knee," says Ruben Van Gucht. "They got hit." Eddy Snelders: "I think he should have rested against Finland anyway. And this is an extra reason. I think Martinez will put Carrasco there. Chadli will then be a substitute." .
Thorgan Hazard was the big absentee from training this morning. Through an RTBF colleague we found out what is going on. "It is not a strain, but he still has problems with the ligaments of his left knee," says Ruben Van Gucht. "They got hit."

https://sporza.be/nl/matches/voetbal/2021-06/dit-was-duivelse-dag-t-hazard-geblesseerd-aan-linkerknie-morgen-richting-rusland~1624078305899/
kone1

Poissa Poissa


Vastaus #16 : 20.06.2021 klo 01:21:50

Ei varmasti missään toisella keskustelupalstalla muualla Euroopassa ole tehty näin kovaa taustatyötä yhtäkään ottelun seurantaketjua varten. Ylos
sinistra

Poissa Poissa


Vastaus #17 : 20.06.2021 klo 01:40:53

Taktiikka toivottavasti sellainen että jokaiseen tilanteeseen omalla kenttäpuoliskolla mennään niin kovaa, että 0-0 tasuriläpsyttely ja helppo lohkovoitto alkaa tuntumaan belgialaisista jo ennen puoliaika ihan kivalta idealta.
tursas

Poissa Poissa


Vastaus #18 : 20.06.2021 klo 06:48:20

Hyvä teksti, mutta pliis kuvat jonnekin linkin taakse kun peukalo kramppaa ja känny kyykkää noita selatessa.

Kaks-nolla Suomelle. Pukki Pallo Pallo
InformaatioOnValtaa

Poissa Poissa


Vastaus #19 : 20.06.2021 klo 12:11:44

Uutinen
Eden Hazard is ready for starting place: "Confidence grows by hitting the ball"
Eden Hazard: "I'm happy."
Sun 20 June 2021 10:52

Eden Hazard will definitely kick off against Finland. The captain gets maximum playing minutes from Roberto Martinez. "My confidence grows by playing and feeling the ball," Hazard said.

Eden Hazard still wants to play a role in the European Championship. The captain is feeling better and better and is keen to present himself against the Finns tomorrow night.

Eden Hazard's last base place dates from November 19, 2019. In the European Championship preliminary round match against Cyprus, he helped lay the foundation for a 6-1 victory. Tomorrow night he will be 1 of 11 in Saint Petersburg.

The injury troubles finally seem to be a thing of the past. "I had very few weeks last season where I didn't have any pain, but here at the Red Devils things are going well. I was able to do everything I wanted. I am happy," says Hazard.

"My playing minutes are increasing. I need that for my confidence. I want to hit the ball and no longer think about injuries."

Hazard came in just before the hour against Denmark. He helped bring about the turnaround.

"What I thought in the 1st half when I was on the bench? That you can't be top every game. As a team you can't win 5-0 every time. After the break we reacted well. We won and that positive we must remember."

"We are also going all out for a win against Finland. You always play to win, not to lose. We are not going to calculate to get a better course in the next phase of the tournament, so to speak. We just have to give the maximum every time to to bend all the matches to our will."
https://sporza.be/nl/2021/06/20/eden-hazard-is-klaar-voor-basisplaats-vertrouwen-groeit-door-bal-te-raken~1624176378164/
Wanha futaaja

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Jag ser rött...


Vastaus #20 : 20.06.2021 klo 12:30:07

Lyhyesti virsi kaunis, kuten Salmingillakin on tapana: pisteittä ei voida jäädä. Muulla ei niin väliä.

En olisi kyllä millään jaksanut uskoa ennen kisoja että Suomi on ennen viimeistä peliä vielä kiinni lohkovoitossa. Maanantaina voitaisiin tehdä isoa historiaa Ylos

Eipä varmaan olisi uskonut kukaan muukaan. Joukkue kuitenkin ilmeisesti uskoi, tai ainakin uskoi itseensä.

Kyllä sitä pistettä, vähintään, on lähdettävä hakemaan. Avainsana on edelleen puolustus. Luke ja äärimmäisen aktiivinen ja uhrautuva, mutta myös hyvin organisoitu kollektiivinen puolustus.

Maaliakin täytyy yrittää, mutta ei yltiöpäisesti. Erikoistilanteiden ja harkittujen vastaiskujen kautta. Toisaalta niitä erikoistilanteitakaan ei tule ilman vastaiskuja.

Pitää kuitenkin pelata, ei pelätä.
Silmälasinilkka

Poissa Poissa


Vastaus #21 : 20.06.2021 klo 12:38:24

Alkulämmöissä joka pelaaja vetää pari näyttävää kahden jalan pulkkaa. Rive käy kuiskaamassa Martinezille "Mestaruuden voittamiseen tarvitaan vähintään 11 miestä, mutta mestaruushaaveiden tuhoamiseen vain yksi". Belgia käyttää kaikki vaihtonsa kun 45 minuuttia on pelattu.
Julkea bulbul

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: TamU (JJK)


Vastaus #22 : 20.06.2021 klo 12:43:57

Alkulämmöissä joka pelaaja vetää pari näyttävää kahden jalan pulkkaa. Rive käy kuiskaamassa Martinezille "Mestaruuden voittamiseen tarvitaan vähintään 11 miestä, mutta mestaruushaaveiden tuhoamiseen vain yksi". Belgia käyttää kaikki vaihtonsa kun 45 minuuttia on pelattu.

Uutinen
YLE: Tim Sparv paljastaa uutta tietoa polvensa kunnosta – istui Venäjä-ottelun penkillä: "Olen valmis pelaamaan, jos valmentaja haluaa"

– Jos ärsytämme heitä sekä fyysisesti että henkisesti, kukaan ei tykkää siitä. Luulen sen olevan meidän reseptimme menestykseen. Suomalainen kurinalaisuus on kaiken a ja o, jos haluamme saada pisteitä, Sparv sanoo.

Ylos
viitati

Poissa Poissa


Vastaus #23 : 20.06.2021 klo 12:47:20

Hyvää työtä taas Salmingilta:) Tämä kuten moni muukin ottelu käydään korvien välissä. Ottelu on Suomen pallopelihistorian suurin. Jatkoon meno lohkosta on kovempi saavutus kuin mitä muu palloilulaji on koskaan saavuttanut arvokisoissa. Lajia pelataan  jokaisessa maailman kolkassa ja Europankin maassa.
Mainitsin jo toisella sivustolla että 95% keskittyminen erään legendaarisen valmentajan sanoin tarkoittaa 50% suoritusta. Näin kävi suomelle valmistavissa Ruotsi/Viro otteluissa.
Belgia on maailman listan ykkönen ja ei vahingossa, he jos ketkä tietävät että kisat voi pilata heille merkityksettömässä ottelussa loukkaantumisiin. On helppo nostaa joku vaihtopenkin Hazard otsikoihin koska hän ei kuulu ENÄÄN Belgian parhaaseen avauskokoonpanoon vaan on sopiva pelaaja juurikin tähän otteluun, hänen loukki ei ole katastrofi.
Entä jos ottelussa loukkaantuu De Bruyne, Courtois, Lukaku tai Vertonghen on Belgian pakka täysin sekaisin.
Tanskaa vastaan nähtiin kun Belgialla oli penkillä De Bruyne kuinka Tanska vei peliä aivan täysin ja kuinka Belgia oli jo ns. sillassa. Kun Bruyne tuli kentälle kaikki muuttui täysin.
De Bruyne kuljettaa palloa samaa vauhtia kuin hitaimmat liikkuvat ilman palloa, mutta uskon että Suomelta löytyy tällekkin päällystakki joka on kimpussa kuin takiainen. Emme ole oikeita henkilöitä Rivelle sitä neuvomaan, kyllä hän sen tietää
De Bruynen paras ominaisuus on tehdä muista parempia kuin he oikeasti ovat. Jokainen fiksu valmentaja tietää että hänet on "otettava pois pelistä".
Edelleenkin muistutan kuinka iso peli tämä on, emme ole sitä itsekkään vielä oikein oivaltaneet. Kuinka monta kertaa olemme kuulleet voiton jälkeen kommentin . "En osaa vielä ymmärtää tätä, mitä tuli tehtyä".
Nyt Suomi tarvitsee jokaisen Suomalaisen tuen ja toivoisi vihdoin myös lehdistömme kirjoittavan juttujaan tsemppaavaan malliin, näin: "Emme tyydy pieniin tappioihin saatikka tasapeleihin, Haemme Suomen palloiluhistorian Suurinta Voittoa"!
 
« Viimeksi muokattu: 20.06.2021 klo 12:50:18 kirjoittanut viitati »
Salming

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Chelsea FC


Vastaus #24 : 20.06.2021 klo 13:08:42

Erotuomari: Felix Brych (GER)
Avustavat erotuomarit: Mark Borsch ja Stefan Lupp (GER)
Neljäs erotuomari: Davide Massa (ITA)
Viides erotuomari: Stefano Alassio (ITA)
VAR-erotuomari: Marco Fritz (GER)
Avustavat VAR-erotuomarit: Christian Dingert (GER), Christian Gittelmann (GER) ja Kevin Blom (NED)
UEFA-erotuomaritarkkailija: Mehmet Ilgaz (TUR)
UEFA-delegaatti: Artur Azaryan (ARM)
Erotuomaristo on päivitetty avausviestiin. Samoin otsikko on korjattu, koska jostain syystä minulla oli mielikuva, että Belgia olisi kotijoukkue eikä Suomi. Pahoittelut tuosta.

Brych on tuomaroinut aiemmin kisoissa Hollannin ja Ukrainan välisen maali-iloittelun, joka päättyi 3-2. Tuossa pelissä hän antoi vain yhden keltaisen kortin ja senkin vasta lisäajalla Ukrainan ankkuripelaaja Sergiy Sydorchukille. Brych tuomaroi päättyneellä kaudella 17 Bundesliiga-ottelua ja jakoi niissä keskimäärin 2,59 keltaista korttia ja 0,06 punaista korttia. Toisin sanoen hän antoi vain yhden punaisen kortin ja keltaisiakin "vain" 44. Toisaalta Mestarien liigassa kuudessa tuomaroimassaan ottelussa Brych jakoi neljä keltaista korttia per peli ja punaisiakin kortteja kolme eli yhden joka toisessa ottelussa. Mitä tulee muihin maaotteluihin, syksyllä Brych tuomaroi yhden Kansojen liigan ottelun ja maaliskuussa yhden MM-karsintapelin. Noissakin kahdessa pelissä korttimäärät olivat isot eli keltaisia hän jakoi yhteensä 11 ja punaisia yhden.

 
Sivuja: [1] 2 ... 81
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa