FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
29.03.2024 klo 01:18:06 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1] 2
 
Kirjoittaja Aihe: Etniset seurat  (Luettu 9207 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
H.E.A.T

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Mansen sinivihreät, sinioranssit ja punamustat


: 29.07.2021 klo 11:32:37

En löytänyt vanhoja keskusteluja aiheesta, joten teen tälläisen keskustelunavauksen:

Ruotsissahan on välillä ihan Allsvenskaniin päässeet erilaisia vähemmistöjä edustaneet seurat, kuten assyriankristittyjen Assyriska ja syyriankristittyjen Syrianska, sekä kurdien Dalkurd. Superettanissa on nyt myös kreikkalaisten Akropolis. Minkälaisia suomalaistaustaisten perustamia seuroja on ollut Ruotsissa? Tornionjokilaakson seuroja tuskin lasketaan tähän.

Varmaan kaikkein menestyksekkäin tälläinen etninen seura lienee kiistatta irlantilaisten Celtic. Mitä muita alunperin tietylle ryhmälle perustettuja seuroja on noussut menestykseen.

Suomessa näitä seuroja ei tietääkseni paljon ole, tulee mieleen juutalaisten Makkabi, tataarien Yolduz ja kurdien Finnkurd.

Seurojen syntyhistoriasta voi olla montaa mieltä, mutta varmasti ovat auttaneet vähemmistöjä sopeutumaan yhteiskuntaan.
Billy the Badger

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: ФК «Вітрила» Сілтавуоренранта


Vastaus #1 : 29.07.2021 klo 11:44:05

Millä tasolla Spartak huitelee?
Lord Bendtner

Poissa Poissa


Vastaus #2 : 29.07.2021 klo 11:58:15

Ensimmäisenä tulee mieleen Saksan kentiltä Türkgücü München joka pelaa nykyään Drittessä.

Suomen kentiltä sitten FCK eli FC Kurd Jyväskylästä. Pelannut ainakin Keski-Suomen Nelosta
Kamreeri

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: KTP


Vastaus #3 : 29.07.2021 klo 11:59:37

Stadin vitosessa potkii FC Germania.
Ovat aktiivisia Youtubessa:
https://youtube.com/channel/UCVi6S-cHb1B4glW7WFYV5QQ
Kyseenalaistaja

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Tottenham Hotspur, FC Kontu


Vastaus #4 : 29.07.2021 klo 11:59:52

Stadin alasarjoista tulee mieleen ainakin Nelosessa pelaavat pääosin kreikkalainen Ellas ja sitten venäjänkielinen FC Fortuna. Harrastesarjat sitten täynnä ties mitä jengiä.
insignificance

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: GrIFK, lähikentät ja luomufutis


Vastaus #5 : 29.07.2021 klo 12:16:20

Mielenkiintoinen topik.

Kolmosessa on Club Latino Español, sopinee myös tänne.
Elias

Poissa Poissa


Vastaus #6 : 29.07.2021 klo 12:25:39

Balkanillahan näitä seuroja on paljon (vähemmän yllättäen). Esimerkiksi Makedonian pääsarjassa pelaa skopjelainen KF Shkupi, joka on albanialaisten seura. Samoin Tetovosta tuleva KF Shkëndija. (Kannattaa lukea James Montaguen 1312: Among the Ultras, jossa tätä aihealuetta sivutaan ainakin Balkanin osalta) .

Slovakian pääsarjassa pelaa unkarilainen FC DAC 1904. Alun perin Dunajská Stredan kaupunki kuuluikin Unkarille, mutta 1. maailmansodan jälkeen se liitettiin Tshekkoslovakiaan Trianonin häpeärauhassa (unkarilaisittain),  jolloin Unkarin pinta-alasta lohkaistiin 2/3 ja paljon unkarilaisia jäi asumaan Unkarin rajojen ulkopuolelle. Myös Romaniasta Transylvanian alueelta taitaa samasta syystä löytyä muutama vahvalla unkarilaisella identiteetillä varustettu seura Hungary might support third football club in Szeklerland.
« Viimeksi muokattu: 29.07.2021 klo 12:28:41 kirjoittanut Elias »
JoenDoe

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Honka


Vastaus #7 : 29.07.2021 klo 12:32:22

Maailma on varmasti täynnä näitä. Lisäksi etnisyyden määritelmästä voidaan vääntää.

On-topic, Chilestä löytyy palestiinalaisten pakolaisten perustama, pääsarjatasolla pelaava CD Palestino (ohessa dokkari) https://youtu.be/AFENgQsPdbA

Off-topic, kuriositeettina espanjassa pelaa maapallon litteyteen uskovien perustama Flat Earth FC https://youtu.be/xeaQX9lvAMo
Satanen

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Official FF2 Marble League Fantasy Champion (2020)


Vastaus #8 : 29.07.2021 klo 12:50:18

Finlandia / Pallo Göteborgin suomalaisseura mutta ilmeisesti suomalaisuus ei nykyään seuran toiminnassa juurikaan näy.
« Viimeksi muokattu: 29.07.2021 klo 12:53:21 kirjoittanut Satanen »
ALPPIK

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: Taylor Swift: You Belong With Me


Vastaus #9 : 29.07.2021 klo 12:57:56

Australiassahan näitä on kanssa perinteisesti ollut korkella tasolla Adelaide Croatia Raiders, Canberra Croatia Football Club, Hollandia-Inala Soccer Club , South Melbourne Hellas ym.  Vaikka joukkueen lyhennetty nimi olisi tuon etnisyyden poistanut, niin logot ja peliasut viittaavaat edelleen tuonne historiaan. Joku asiantuntevampi voi kertoa enemmän.
Kausari

Poissa Poissa


Vastaus #10 : 29.07.2021 klo 13:24:53

Athletic Bilbao, baskimaan ylpeys
Zazar

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Dreams can't be buy


Vastaus #11 : 29.07.2021 klo 13:46:12

Suomenjuutalaisilla oli aikanaan seurat myös Viipurissa (Kadur) ja Turussa (Mackabé).

Joku asiantuntevampi voi kertoa enemmän.

Joo Australiassa käytännössä koko futisskene syntyi aikanaan maahanmuuttajien varaan. Siitä huolimatta, että vuonna 1977 käynnistetyssä pääsarjassa, NSL:ssä, oli käytössä ihan normaalit nousut ja putoamiset, tuli siitä ihan orgaanisesti etnisten seurojen valtaama. Sydneyn perinteiset futisjättiläiset olivatkin Olympic (kreikkalaiset), United (kroaatit), Marconi (italialaiset) ja City (juutalaiset); Melbournessa mainittu South Melbourne Hellas (kreikkalaiset), Knights (kroaatit) ja Footscray JUST (serbit); Brisbanessa City (italialaiset) ja Lions (hollantilaiset) jne jne.

Vähemmän yllättäen NSL:n muodostui tällä etnisellä rakenteella kova myllyskene ja maan futikselle erittäin vahva "naisten, mamujen ja homojen" lajin maine angloaustralialaisen valtaväestön urheilu-äijjien keskuudessa, joten laji pysyi marginaalissa ja pääsarjan yleisömäärät suht pieninä. Tilannetta yritettiin parantaa ensin tekemällä olemassaolevista seuroista lähestyttävämpiä esim. nimenmuutoksilla (esim. Sydney United oli aiemmin Sydney Croatia, South Melbourne pudottanut nimestään Hellasin), ja joihinkin kaupunkeihin polkaistiin pystyyn kaikille kansallisuuksille suunnattuja muoviseuroja (esimerkiksi 1995 perustettu Perth Glory alkoi heti menestyä ja otettiin omaksi nopeasti koko kaupungissa) mutta kun myllyskene ei tästäkään rauhoittunut eivätkä yleisömäärät edelleenkään kasvaneet, päätettiin vuonna 2005 käynnistää uusi suljettu täysammattilaispääsarja A-League.

Sarjasta päätettiin tehdä valkoisille ja perheille sopiva tuote, eikä yhdelläkään etnisellä seuralla tietenkään ollut mitään asiaa hyvää tuotetta pilaamaan. Jokaiseen kaupunkiin, jossa kaikille kansallisuuksille sopivaa kivaa muoviseuraa ei vielä ollut, sellainen perustettiin - ja kahdeksan joukkueen A-League muodostettiin näin aluksi kahdeksan eri muoviseuran voimin. Aluksi Sydneyhin perustettiin Sydney FC, eikä muita sydneyläisiä jengejä sarjaan mukaan otettu; Melbournessa perustettiin vastaavasti Melbourne Victory; Perthistä mukaan otettiin "vanha" Glory; ja näin edelleen. Tämän "yksi kaupunki, yksi joukkue" -linjauksen myötä pääsarjafutis siirtyi paitsi kulttuurisesti niin myös fyysisesti entisiltä areenoilta - eli lähiöiden etnoseurojen omilta, pienemmiltä futisstadioneilta - kaupunkien keskustoissa sijainneille rugby- ja aussifutistarkoitukseen rakennetuille isoille stadioneille.

Aluksi A-league olikin ihan hurja piristysruiske maan futikselle. Uuteen sarjaan saatiin hyvin tunnettuja tähtipelaajia, heidän johdostaan alkuvuosina syntyi joukkueiden välille kivoja jännitteitäkin ihan orgaanisesti - ja mikä tärkeintä, MM-kisoihin 2006 selviytymisen ja siellä pärjäämisen myötä ausseihin syntyi futisbuumi A-leaguen kannalta juuri oikeaan aikaan. Socceroosin menestyksen myötä "valkoisetkin" aussit löysivät lajin ja tykkäsivät tästä A-leaguesta kovasti, mikä on häivyttänyt mamulajin leimaa tehokkaasti. Futis pääsi uuden liigan ansiosta mukaan aussien urheiluskenen valtavirtaankin ja 2000-luvun loppupuolella yleisökeskiarvot lähentelivät 15 tonnia.

Etnoseurat eivät kuitenkaan kuolleet mihinkään vaan suurin osa niistä jäi edelleen henkiin omille vanhoille syntysijoilleen. Niitä tarvittiin kasvattamaan pelaajia muoviseurojen akatemioille ja pitämään pystyssä osavaltioiden omat mestaruusliigat. Vaikka A-League on ajan mittaan hiljalleen lähtenyt laajentumaan myös suurkaupunkien sisässä, ja tämän laajentumisen myötä muutama etnoseura on sinne mukaan yrittänytkin, ovat etnoseurojen toiveet kuitenkin järjestelmällisesti torpattu. Esimerkiksi Melbournessa A-League on päättänyt laajentua kovasti etnoleimaansa karistamaan pyrkineen South Melbourne FC:n sijasta kahdella uudella tyhjästä polkaistulla muoviseuralla, eli (nykyään City Football Groupin omistuksessa olevalla) Melbourne Heartilla ja hiljattain Western Unitedilla.

Aivan viime vuosina A-leaguen jyrkkä linjaus on alkanut herättää kritiikkiäkin. Muoviseurojen puuhastelevat akatemiat eivät ole pystyneet kasvattamaan uutta kultaista sukupolvea (ks. MM-kisat 2006) vaan suuri osa heikentyneen nykymaajoukkueen pelaajista on edelleen etnoseurojen tuotantoa, vaikka niiden resurssit ovatkin nykyään vain muisto siitä mitä olivat NSL:n aikaan. A-leaguen yleisökeskiarvot ovat hiljalleen laskussa ja onpa nykyään havaittavissa tiettyä leipääntymistäkin pieneen ja suljettuun sarjaan, josta ei voi edes pudota. Kun jättikokoisella rugbystadionilla on jälleen kerran käynnissä sama iänikuinen matsi kädenlämpöistä centralcoastmarinersia vastaan, saattavat kolkoissa katsomoissa entistä useammat keski-ikäiset nostalgikot ikävöidä vanhoja hyviä aikoja, kun kreikkalaisten kavereiden kanssa pääsi vielä rauhassa heittelemään tuoleja ja tiiliskiviä kohti naapurilähiön makedonialaisia näiden etnoseurojen omilla rähjäisillä mutta tunnelmallisilla pikkustadioneilla.

Joka tapauksessa jonkinlainen kompromissi näiden kahden leirin välillä olisi varmasti suotava. Pitkän tähtäimen suunnitelmana ausseilla on ollyt käynnistää "B-league", josta olisi mahdollista nousta A-leagueen myös urheilullisin keinoin. Viime vuosina onkin ollut puheita, että muutaman elinvoimaisimpana säilyneen etnoseuran voisi nyky-Australiassa sellaiseen viritelmään päästääkin  Vaikkapa Balkanin sotien jännitteet ovat hiljalleen vähenemässä, ja suuri osa näistä etnisten seurojen toimijoistakin jo jotain kolmatta-neljättä polvea ja siis sekaisin ties kuinka montaa "kansallisuutta" nykyään. Fiksusti tehtynä tämä etnoseurojen päästäminen kilpailemaan muoviseurojen kanssa voisi olla muovijäteille ihan hyväkin piristysruiske.
« Viimeksi muokattu: 29.07.2021 klo 13:56:24 kirjoittanut Zazar »
pallourpoilija

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: FC Inter Turku, FC Boda, Fortuna Düsseldorf


Vastaus #12 : 29.07.2021 klo 14:06:17


Hieno viesti, opin just noin 100% enemmän jalkapallokulttuurista Australiassa kuin mitä olen tähän mennessä tiennyt Ylos Mielenkiintoista luettavaa. Myllyskene pääsi vähän yllättämään
Stevie Bravo

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Harakat, Kanarialinnut, Hanhinaamat yms


Vastaus #13 : 29.07.2021 klo 14:29:12


Nyt ollaan jalkapalloaiheisen keskustelufoorumin ytimessä. Respect from FC Finlandia Youth Ylos
Kamreeri

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: KTP


Vastaus #14 : 29.07.2021 klo 14:31:42

Hieno viesti, opin just noin 100% enemmän jalkapallokulttuurista Australiassa kuin mitä olen tähän mennessä tiennyt Ylos Mielenkiintoista luettavaa. Myllyskene pääsi vähän yllättämään

Kyllä. Aussisarjojen kannattajaskenen huligaanilarpista ei paljoa täälläpäin maailmaa raportoida.
Jimmy Cooper

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Toksinen maskuliinisuus jalkapallokatsomoissa


Vastaus #15 : 29.07.2021 klo 14:32:25

Israelin sarjoissahan palloilee arabijoukkueita. Tällä hetkellä pääsarjassa Bnei Sakhnin FC, jolla myös vyöllä vuodelta 2004 Israelin cupin voitto.

edit. Australiaan liittyen muistelen, että siellä Balkanin pojat hulinoivat joskus tennismatseissa ja tästä saatiin yllättäviä otsikoita tennishuligaaneista.
« Viimeksi muokattu: 29.07.2021 klo 14:35:47 kirjoittanut Jimmy Cooper »
Ianway

Poissa Poissa


Vastaus #16 : 29.07.2021 klo 14:41:27

On-topic, Chilestä löytyy palestiinalaisten pakolaisten perustama, pääsarjatasolla pelaava CD Palestino (ohessa dokkari) https://youtu.be/AFENgQsPdbA
Perustettu jo 1920, joten ei pakolaisten vaan siirtolaisten perustama. Välimeren itäpäädystähän on suuntautunut todella paljon maahanmuuttoa Etelä-Amerikkaan.

Vähän aihetta liipaten tuli mieleen, että maanosan suurseuroista ainakin Palmeiras on alkujaan "etninen" seura. Nimi oli alkujaan Palestra Italia kunnes Brasilian liittyessä toiseen maailmansotaan vihollisvaltioon liittyvä nimi kiellettiin.
Kausari

Poissa Poissa


Vastaus #17 : 29.07.2021 klo 16:31:32

Upeita tarinoita Ylos
äägee

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: GrIFK, CFC ja IFKM


Vastaus #18 : 29.07.2021 klo 17:15:08

Perustettu jo 1920, joten ei pakolaisten vaan siirtolaisten perustama. Välimeren itäpäädystähän on suuntautunut todella paljon maahanmuuttoa Etelä-Amerikkaan.


Palestinon lisäksi Chilen pääsarjassa pelaa myös italialaisten siirtolaisten perustama Audax Italiano. Toki todella suurella osalla eteläamerikkalaisista seuroista on eurooppalaiset juuret (kaiken maailman englantilaisten liike- ja merimiesten perustamia seuroja löytyy vaikka kuinka paljon), ja pitkän historiansa takia ovat valtavirtaistuneet, eikä eurooppalaiset juuret varmasti enää juurikaan näy toiminnassa.

Palestiinalaiset juuret omaavia ihmisiä on Chilessä aika paljon, ja heitä on saapunut myös huomattavasti 20-lukua myöhemmin maahan. Maan palestiinalaisvähemmistöä pidetään yhtenä maailman suurimmista, ellei jopa suurimpana arabimaiden ulkopuolella. Kristittyä (paikoin konservatiivistakin) valtavirtaa hekin taitavat tänä päivänä olla, mitä olen asiasta hyvin perillä olevilta kuullut. Arabian kielikään ei ole periytynyt nuoremmille sukupolville, mutta ovat silti ylpeitä palestiinalaisjuuristaan.

Zazarin aussipostaukselle. Ylos Joskus nuorempana tuli jopa vähän seurattua Australian futisskeneä. Viimeksi kun tsekkasin (tuli hankittua uusin FM), niin A-liigaan olikin ilmestynyt taas uusia muoviviritelmiä. Esim. Sydneyssä pelaa nyt kolme seuraa, uusimpana Macarthur FC. Toki kyseessä on valtava kaupunki, ja etäisyydet myös eri alueiden välillä ovat suuret, joten kysyntää saattaa olla.
iivu

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: ♥


Vastaus #19 : 29.07.2021 klo 17:47:41

.. Australian Marconi Stallionsissa muuten aloitteli uransa eräskin Christian Vieri. ..

Etelä-Amerikassa näitä "italialaisseuroja" on tietysti paljon, Palmeirasilla oli tosiaan vielä ennen sotaa tricolore-värit logossakin, kuten Palmeirasin malliin nimellä Società Sportiva Palestra Itália syntyneellä Cruzeirollakin, joka pelasi tricolore-paidoissa ja salli riveihinsä vain italialaispelaajia. Ehkä hauskin tapaus on kuitenkin Sao Paolon kenties italialaisimpaan kaupunginosaan eli Moocaan perustettu Clube Atlético Juventus, jonka kutomon omistaneen Juventusta kannattaneen italialaispohatan työntekijät perustivat, mutta jonka peliasun väriksi valikoitui kuitenkin torinolaisseuran paikallisvastustajan Torinon värit. Joukkueesta on sittemmin aina Italian maajoukkueeseenkin asti ponnistanut Thiago Motta, mutta edelleen joutuvat muistuttelemaan mitkä värit kotistadionille kuuluvat.



Uruguayssa on alun perin piemontelaisen herrasväen erittäin hyvin menestynyt Club Atlético Peñarol, ja tietysti esim. Argentiinassahan puolet kansasta on italialaisperäistä, joten identiteettitaustaa riittää. Onhan esim. Boca Juniorskin identiteetiltään argentiinalaisitalialainen seura, genovalaisten perustama ja lempinimeltäänkin Xeneizes, genovalaiset.
« Viimeksi muokattu: 29.07.2021 klo 17:59:06 kirjoittanut iivu »
eb

Poissa Poissa


Vastaus #20 : 29.07.2021 klo 18:03:23

Riippuu etnisyyden määritemästä, onhan suomessakin ruotsinkielisten seuroja. Tämä siis vertautuu näihin Slovakian ja Romanian unkarilaisseuroihin, jotka varmaan toki ovat nationalistisempia kuin Suomen vastaavat. Vastaavasti etnisten tasavaltojen seuroja on menestynyt Venäjällä. Ainakin Kazanilla. Upalla, Groznylla ja Vladikavkazilla on ollut korkeimmilla sarjatasoilla.
Kakskytkahdeksan

Poissa Poissa


Vastaus #21 : 29.07.2021 klo 18:51:19

Olisi hieman omituista, että brasseilla ei olisi omaa jengiä Japanissa.
Giantkilleri

Poissa Poissa


Vastaus #22 : 29.07.2021 klo 18:57:40

Suomessa historiallinen jako oli työläisseurat ja porvarilliset seurat.
Zazar

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Dreams can't be buy


Vastaus #23 : 29.07.2021 klo 19:51:21

.. Australian Marconi Stallionsissa muuten aloitteli uransa eräskin Christian Vieri. ..

Kuten myös Max Vieri, joka sai tyytyä Australian nuttuun. Josip Simunic sai jalkapallokasvatuksensa myös Australiassa Canberra Croatiassa ja Melbourne Knightsissä, mutta bosniankroaattien poikana valitsi maajoukkueekseen Kroatian ja pelasi siellä yli sata maaottelua.

Jos Australian futistarinaan kiinnostaa tutustua yhtään enempää, kannattaa tsiigailla Copa90:n vartin mittainen The Day Australia Became a Football Nation, jossa käsitellään sen futiskulttuurin kehitystä ensisijaisesti maajoukkueen ja MM-kisapaikan kautta, mutta sivutaan myös etnisten seurojen roolia yhtä aikaa kehittämässä ja jarruttamassa maan futiksen kehitystä.

Olkoonkin että meillä täällä Suomessa väestödemografia on aika erilainen kuin Australiassa, on tästä tarinasta näin kendon ikeessä kasvaneena, maajoukkuetasolla pettymyksiä nähneenä ja lopulta absoluuttisen kliimaksin kokeneena futisihmisenä helppo löytää myös samaistuttavia kohtia. :D
« Viimeksi muokattu: 29.07.2021 klo 19:54:25 kirjoittanut Zazar »
kakkakukkanen

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: torstaikooma


Vastaus #24 : 01.08.2021 klo 12:38:17

Mites nämä länsinaapurissa toimivat Assyriskat ja Syrianskat? Eikö nekin ole ainakin alkujaan etnisiä seuroja?

 
Sivuja: [1] 2
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa