Kokoonpano kaudelle 2021-22
Maalivahdit#1 Ciprian Tătăruşanu (Romania)
Tatarusanulle ei paljoa vastuuta ollut tarjolla viime kauden aikana, kerran veti Serie A:ssa kunnolla vihkoon Romaa vastaan ja sitten taas hankki yleisen mielipiteen puolelleen vetämällä hyvät pelit Euroopassa sekä coppassa. Valtaosa viime kaudesta meni kuitenkin lähinnä näyttäessä hyvältä vampyyrierotiikkaa henkivässä letissä. Pre seasonin perusteella tukka on vaihtunut perheenisän pottakampaukseen ja otteetkin ovat olleet aika epävarmoja.
#16 Mike Maignan (Ranska)
Mike Maignan on varmasti yksi tulevan kauden seuratuimpia pelaajia Italiassa, ja tietysti ihan syystä. Donnarumman korvaaminen ei ole mikään kevyt nakki, mutta Maignanilla kyllä kaiken järjen mukaan pitäisi riittää avut olemaan sarjan eliittiä paikallaan. Ainakin pre seasonin perusteella meno on näyttänyt hyvältä ja kaveri on joukkueen ranskankielisen osastonkin avustuksella hyvin sisällä joukkueessa. Maignanin myös pitäisi olla edeltäjäänsä parempi jalalla ja tuollaisessa sweeperin roolissa, joten nämäkin asiat kannattaa laittaa seurantaan.
#77 Alessandro Plizzari (Italia)
Muistaako vielä joku, tästä kaveristahan piti tulla Donnarumman manttelinperijä heti, kun Gigio vaihtaa maisemaa. Urapolku on kuitenkin päätynyt noudattamaan huomattavasti maalivahdeille perinteisempää kaavaa ja uran huippuvuodet ovat vasta edessäpäin. Junnuturnauksien vanhalle dominoijalle hyppy aikuisten peleihin ei ole lainadiilien aikana vielä oikein lähtenyt, mutta 21-vuotiaalla on toki vielä aikaa.
Puolustus:#2 Davide Calabria (Italia)
Viime vuonna Cala-briian kohdalla olin todennut, että on myyntilistalla jos joku ostaisi ja nyt vuotta myöhemmin on yksi avauskokoonpanon tukipilareita, maajoukkuepelaaja sekä jopa mahdollinen kantaja kapteeninnauhalle, mikäli Romagnoli ei ole avauksessa. Niin ne asiat muuttuvat nopeasti ja luojan kiitos se on Conti eikä Calabria, joka on lähtökuopissa. Sympaattinen kaveri, jonka vahvuudet ovat erityisesti puolustussuuntaan, mutta hyökkäyspäässäkin löytyy ns. munaa tehdä aggressiivisia ratkaisuja.
#5 Fodé Ballo-Touré (Senegal)
Touren suvun Ballo-veikko hankittiin Monacosta toimimaan Theon varamiehenä ja pelaamaan ne vähät minuutit, joita Hernandezilta mahdollisesti jää. Vaikuttaa vauhdikkaalta menijältä hyökkäyspäähän ja puolustuspäässä sitten jotain. En tiedä mitä kaverista ajattelisi, kun heti ensimmäisessä haastattelussaan totesi, että toivottavasti fanit pysyvät tukena vaikka pelaisikin huonommin.
#13 Alessio Romagnoli (Italia)
Joukkueen capitanolla oli vähän hankala kausi sekä jatkuvien pikkuvammojen että jossain määrin ailahtelevien otteiden takia. Etenkin Piolin asettama korkea linja ja vaatimus aktiivisesti ylöspäin pumppaaville toppareille on vaikuttanut olevan sellainen rooli, että Romagnoli ei saa parastaan irti. Matalammalla Romagnoli toki puolustaa edelleen erittäin tyylikkäästi. Iso kausi edessä monellakin tavalla, kun sopimus on katkolla, kapteeninnauha on edelleen kädessä ja avauspaikka kaukana saletista.
#14 Andrea Conti (Italia)
Conti varmisti viimeistään viime kaudella paikkansa viimeisten vuosien liian lukuisien surullisten Milan-tarinoiden joukossa. Dominoinnista Atalantassa ja isojen odotusten Milan-siirrosta aika vauhdikkaasti työterveyden vakiasiakkaaksi ja tällä hetkellä taso on sitä luokkaa, että sarjan huonoimmassa Parmassakaan ei isoa roolia löytynyt. Jaloissa ei liene enää montaakaan jännettä tai niveltä, joita ei olisi jo keinotekoisesti korjattu. Ei roolia tulevalle kaudelle ja tavoitteena on päästä eroon.
#19 Theo Hernández (Ranska)
Debyyttikaudellaan itsensä pelipaikkansa eliittiin ja Milan-fanien sydämiin pelannut Hernandez jatkoi viime kaudella siitä mihin jäi. Edelleen aivan hävyttömän nopea ja fyysinen sekä pallon kanssa että ilman ja edelleen aina silloin tällöin onnistuu myös syöttämään. Todella iso osa Milanin vasemman laidan vaarallisuutta, huonoina päivinä molemmissa päissä. Viime kaudella huonoimmat vaiheet olivat Theon ollessa tauolla tyttöystävänsä kanssa, joten tulevalle kaudelle toivotaan maaleja sekä kentällä että makuuhuoneessa.
#20 Pierre Kalulu (Ranska)
Viime kaudeksi Lyonista saapunut lupaus sai loukkaantumisten myötä jonkin verran vastuuta topparina, vaikka laitapakiksi varmaan olikin ensi alkuun ajateltu. Eipä Kalulu vielä valmis pelaaja ole, mutta otteista huomasi, että jonkinlainen aihio on kunnossa kuitenkin. On myös ilmeisen innokas valokuvamalli, kun varsin pienestä peliroolista huolimatta on vähän jokaisessa paitapromossa ja mainosvideossa poseeraamassa.
#23 Fikayo Tomori (Englanti)
Loppukauden positiivisimpiin yllättäjiin kuulunut Oluwafikayomi Oluwadamilola Tomori sementoi itsensä avaukseen nopeilla jaloillaan ja erittäin hyvin pelitapaan sopivilla vahvuuksillaan. Kaikesta päätellen Milan oli hyvä matchi Chelseassa vähän hankalassa asemassa olleelle Tomorille ja taas vastaavasti Tomori oli erittäin hyvä matchi Milanille, joten on hieno juttu, että pysyvä siirto saatiin aikaan. Hyvin todennäköinen avauskokoonpanon mies ensi kaudella.
#24 Simon Kjær (Tanska)
Simon Kjaer jossain määrin odotusten vastaisesti otti avauspaikan ja ison roolin Milanista ja Tanskan versio hymyilevästä vaaleasta viikingistä pelasi itsensä ensin milanistojen sydämiin ja myöhemmin ikävissä olosuhteissa Tanskan paidassa myös koko jalkapalloilevan maailman sydämiin. Todella hieno mies, joka pelaa elämänsä parasta jalkapalloa seurassa, jota koko ammattilaisuransa haaveili saavansa edustaa. Toivottavasti sama jatkuu.
#46 Matteo Gabbia (Italia)
Nuori ja varsin kokematon kaveri on nyt kolmatta kautta lähdössä selvään nelostopparin rooliin sen sijaan, että hakisi raakaa peliaikaa jostain alemman pään Serie A -seurasta. Ja ihan hyvin on tämäkin urapolku näyttänyt kulkevan, viime kaudellakin aina vastuuta saadessaan veti hyvinkin kelvollisesti. Vähän vielä massaa lisää, niin eiköhän hyviä otteita seuraa lisää.
Puolustuksen osalta sävelet ovat tällä hetkellä varsin selvät, poislukien kysymystä avaavan toppariparin koostumuksesta. Theo ja Calabria vetävät laidoilla niin paljon kuin jaloista lähtee ja varamiehet ovat varalla (mahdollinen Florenzi saattaa antaa vähän painetta Calabrian suuntaan). Toppareista avaukseen ovat vahvimmin tyrkyllä Tomori, Kjaer ja Romagnoli, joista varmaan viime kauden lopussa vakiintunut Tomori-Kjaer on se, millä kausi aloitetaan. Puolustuksen joka tapauksessa pitäisi olla varsin kunnossa ja en usko, että Milan siihen kaatuu ensi kaudella.
Keskikenttä#4 Ismael Bennacer (Algeria)
Bennacerin viime kausi meni pipariksi yli puoli kautta vaivanneen varsin hankalan takareisivamman vuoksi. Ennen vammaansa oli jopa parempi kuin lopun aikaa dominoinut Kessie, mutta ei missään vaiheessa päässyt ihan täyteen kuntoon enää loppukauden aikana, vaikka avauskokoonpanoon palasikin ja hyvin pelasi. Loukkaantuminen saattoi toki osaltaan edesauttaa sitä, että Milanilla oli edes mahdollisuuksia pitää Bennacer vielä riveissään, niin rajun kovasta pelimiehestä on kyse. Odotan dominointia tulevalta kaudelta.
#8 Sandro Tonali (Italia)
Tonali tuli varsin kovaan paikkaan saapuessaan Milaniin, kun odotukset olivat kovat, edessä kaksi jäätävän kovaa pelaajaa ja roolikin muuttui jonkin verran siitä, mihin oli Bresciassa tottunut. Kausi olikin vaikea eikä yksittäisistä hyvistä väläyksistä lukuunottamatta Tonali saanut oikein missään vaiheessa kunnon virettä päälle. Pysyvä siirto sentään saatiin maaliin ja nyt on Sandrolle uusi yritys, vuosia on vielä. Vastuuta on tulossa kunnolla ainakin tammikuussa, kun Afrikan kaksikko on pelaamassa maanosansa mestaruuskisoja.
#10 Brahim Díaz (Espanja)
Real Madridista lainalla ollut taituri pelasi ihan kelvollisen kauden aina terveenä ollessaan ja palkintona siitä olikin jatkopesti Milaniin ja jopa kymppipaita sen osoitukseksi, että Diazilla on iso rooli Milanin urheilullisissa suunnitelmissa. Todella taitava kuljettaja ja pallo kulkee sekä itselle että kavereille todella pienissä väleissä, vaikka toki fysiikka aina aika ajoin pettääkin pienen koon vuoksi. Ehdottomasti laatupelaaja ja tulee varmasti näyttämään hyviä otteita kymppipaikalla ja ehkä muissakin rooleissa, toivottavasti vaan ei olisi ainut vaihtoehto tuolle paikalle.
#26 Tommaso Pobega (Italia)
Pobega vietti viime kaudenkin lainalla ja hyvien Serie B:n otteiden kaveriksi tuli myös hyviä otteita Serie A:ssa Spezian riveissä. Sai taas näyttöpaikkaa pre seasonilla, mutta edelleenkään ei kyllä oikein pääse peliin mukaan tuossa vaativassa double pivotin roolissa. Lainahuhuja on useampaankin Serie A:n seuraan ja eiköhän sellainen diili vielä loppukauden aikana tule.
#27 Daniel Maldini (Italia)
Daniel ”Maldinin poika” Maldini vaikuttaa edelleen jatkavan tulevallekin kaudelle osana Milanin joukkuetta, vaikka rooli jäänee pieneksi ja lainalle ottajia olisi. En oikein tiedä mistä tuo johtuu, kun jo pikkuhiljaa varmaan minuutit miesten peleissäkin tekisivät hyvää. Maldini ei kuitenkaan missään nimessä ole huono pelaaja tai riveissä vain isänsä takia, taitoa ja lahjakkuutta on kyllä.
#33 Rade Krunić (Bosnia-Hertsegovina)
Krunic on ottanut oman paikkansa Milan-fanien syntipukkina ja olkiukkona valmentajan peluutusta vastaan, vaikka omasta mielestäni vähän ansaitsemattomasti. Päärooli joukkueessa oli kuitenkin tulla puolustavana vaihtona johtoasemassa sisään Piolin muuttaessa vähän ryhmitystä ja eipä Milan juuri kertaakaan johtoasemia hukannut viime kauden aikana. Tuollainen rooli Bosnian vuoden jalkapalloilijan arvonimen saaneelle Krunicille lienee tarjolla tälläkin kaudella, jos on.
#79 Franck Kessié (Norsunluurannikko)
Kessie jatkoi siitä mihin jäi Piolin double pivotissa ja pelasi ihan käsittämättömän kovan kauden. Järjetön määrä minuutteja, fyysistä dominointia, riistoja, pallollista rauhallisuutta ja iso määrä tärkeitä rankkareita sisään. Kaikin puolin hieno mies, jonka varaan on varmasti hyvä rakentaa, kunhan saadaan nimi ikuiseen jatkosopimukseen. Avauskokoonpanon pelaaja, joka vetää varmaan taas sellaisen määrän minuutteja, että heikompia hirvittää.
Keskikentäksi laskettavalle alueelle on Milanin pääasiallisessa ryhmityksessä tällä hetkellä tarjolla kolme roolia, kaksi keskikentän pohjalle ja yksi jonkinasteiselle kymppipaikalle. Kymppipaikan pelaajan on kyllä saanut laskea melkein hyökkääjienkin joukkoon, kun enemmän sellaisessa 4-2-fantasian tyylisessä muodostelmassa on menty paljon, mutta olkoon näin. Pohjalle on tällä hetkellä hyvin selkeänä avauskaksikkona Kessie ja Bennacer, jotka toki molemmat ovat menossa Cup of Nationsiin tammikuussa ja siinä mielessä kova syvyyskin on tarpeen. Tonali tuo syvyyttä, mutta vielä tarvitaan joku, kuten vaikka huhuissa tätä kirjoitettaessa pyörivä vanha kunnon Bakayoko. Kymppipaikalla tämän hetken aloittaja on Brahim Diaz ja kymppipaikka onkin varmaan ainut paikka, joka tällä hetkellä on viime kauteen nähden heikentynyt. Huhuissa toki on vielä joku tekijämies.
Hyökkäys#7 Samu Castillejo (Espanja)
Jos Milan-fanit saisivat jonkun pelaajan nimen viivata joukkueen kokoonpanosta yli, olisi nimi luultavasti Samu Castillejo. Viimeistään viime kaudella turhautuminen Nuudeliin nousi ihan liian kovalle tasolle ja jotenkin tuntuu, ettei Samu itsekään oikein enää luota itseensä. Prässää ja juoksee kovaa, näyttää vitun typerältä, menettää ihmeellisiä palloja ja laukoo niin kovaa kuin noilla Kessien hauisten paksuisilla reisillä nyt voi lähteä.
#9 Olivier Giroud (Ranska)
Viime vuonna yksi isoimmista ongelmista oli se, että Zlatanin ollessa loukkaantuneena ei tilalle löytynyt yhtäkään samantyylistä vaihtoehtoa. Nyt löytyy, kun maailman komein saapui Milaniin. Noin periaatteessa Giroudin pitäisi toimia aika hyvinkin samantyylisessä seksikkäitä ratkaisuja tekevässä target-hyökkääjän roolissa kuin Zlatankin, ja pre seasonin perusteella näin myös on. Varmasti hyvä tulokas hyökkääjähuolia korjaamaan.
#11 Zlatan Ibrahimovic (Ruotsi)
Ei eläkepäiviä vieläkään Zlatanille, vaan jatkosopimus raavittiin kasaan tällekin kaudelle. Viime kausi oli olosuhteisiin nähden todella hyvä Zlatanilta, aina kun vaan pysyi terveenä. Valitettavasti vaan loukkaantumisia tuli ihan liikaa. Toiveissa on, että Giroudin tulo vähän tasapainottaisi peliminuutteja ja Ibrakin pysyisi kunnossa paremmin. Toiveissa olisi vielä ainakin kerran nähdä Zlatan maalaamassa CL-peleissä.
#12 Ante Rebic (Kroatia)
Rebicin kausi oli jälleen kerran varsin ailahteleva, eikä loukkaantumisien jälkeinen kurimus oikein kunnolla helpottanut ennen kauden jälkipuoliskoa. Kroatialainen on kyllä muutenkin ihan hemmetin random pelaaja, joka tuntuu laukovan ja kuljettavan lähinnä satunnaisesti eikä ikinä tiedä mitä saa. Taistelutahtoa ja mentaliteettiä toki on ja aina välillä se läikkyykin. Tavaramerkkinä tuulettaa kavereiden maaleja jo ennen laukausta, mutta itse osuessa lähinnä seisoo ilmeettömänä paikoillaan.
#17 Rafael Leão (Portugali)
Vekkuli, kaikesta päätellen mukava ja erittäin lupaava Leao aloitti viime kauden sen näköisesti, että nyt napsahtaa se läpimurto. Tehoja tuli ja otteet olivat muutenkin jopa näyttäviä. Kauden myötä vire laantui ja jonkinlainen väsy iski, mikä sitten johti isoonkin kritiikkiin muun muassa laiskuudesta ja huonosta asenteesta. Nyt pre seasonilla on jälleen hyviä merkkejä ilmassa ja odotukset Leaon suhteen ovat korkealla, toivottavasti nyt pääsee pelaamaan pääosin laidalla ja tulee lopullinen läpimurto.
#56 Alexis Saelemaekers (Belgia)
Ehkä jopa vähän vastoin odotuksia Saelemaekers laittoi viime kauden aikana Castillejon penkille (no olipa huikea suoritus) ja milanistien kielet solmuun. Vaikka nimellisesti pelaakin hyökkäävässä roolissa, on Saelemaekersinkin vahvinta osa-aluetta prässiduunin tekeminen ja nopeiden kombinaatioiden pelaaminen. Ei ole mikään sellainen wingeri, joka haastaa 1v1 puolustajan solmuun ja pommittaa tai keskittää, mutta kovalla duunilla ja oikeasti aika hyvällä ja älykkäällä ensimmäisellä kosketuksella paikkaa jo jonkin verran. Toivottavasti silti ei ole avauksen pelaaja, olisi niin hyvä vaihtoehto nimenomaan puolustavampaan duunarirooliin vaihdosta.
Hyökkäyksessä on edessä ihan mielenkiintoisia taistelukaksikoita peliajasta, kun vasemmalle on tarjolla ennakkoon hyvinkin tasavahva pari Rebic ja Leao ja kärjessäkään ei ole tietoa kumpi siellä avaa, kun molemmat ovat kunnossa yhtä aikaa. Siinä mielessä tilanne on myös hyvä, että tuosta nelikosta melkein kenet vaan näkee mielellään kentällä, eli laatua on sekä avaukseen että kentälle. Oikealla laidalla taas on vähän päinvastainen tilanne, kun toiveissa on, ettei kumpikaan avaisi. Saelemaekers on toki hyvä vaihtoehto leveyteen.
Odotukset kaudelle 2021-22[/b]
Kaudelle lähdetään vihdoin ja viimein Mestarien liiga -joukkueena ja luonnollisesti ensimmäinen tavoite kaudelle on säilyttää tämä status ja sijoittua Serie A:ssa neljän parhaan joukkoon. Viime kaudella oltiin pitkään scudettotaistelussa kiinni ja varmasti joukkueen sisäiset tavoitteet ovat siellä tasolla tälläkin kaudella. Ja mitä lähempänä scudettoa ollaan, sitä todennäköisemmin Milan on myös neljän parhaan joukossa. Joka tapauksessa CL-statuksen vakiinnuttaminen on seuraava selkeä askel Milanin projektissa ja nyt vielä kun siellä sieniliigassa pelataan, tulee sitäkin kautta uusia haasteita Serie A:n puolelle. Ringin leveyden ja tason tulee olla riittävän hyvä, että sekä CL:ssä että kotimaassa on mahdollista pärjätä ja tuota jargonia varmaan tullaan kuulemaan paljon Piolin sekä Maldinin suusta, kunhan päästään lähemmäksi h-hetkeä. Jos voimasuhteita pitäisi lähteä arvioimaan, on neljälle CL-paikalle jälleen kerran tarjolla seitsemän jengiä. Juventusta pidän tällä hetkellä ehkä suurimpana ennakkosuosikkina, jos Allegri saa edeltäjiensä virheet korjattua. Noin muuten pakka on kyllä todella auki, kun valmentajia on vaihtunut vähän joka nurkalla ja paljon pelaajiakin on menetetty. Odotan todella tiukkaa kautta ihan loppuhetkille asti, ehkä jopa mestaruustaistossa, ja top 4:n osalta ainakin.
Champions liigan suhteen odotukset ovat Milanin osalta sekoitus realismia ja seuran historiaa. Yhtäältä pitää muistaa, että sieniliigaan lähdetään hyvin todennäköisestä arvonnan neloskorista joukkueella, jolla on varsin vähän CL-kokemusta, mutta toisaalta Mestarien liiga on ollut aina AC Milanin kotikenttä ja seuran niin sanottu Mestarien liiga DNA tulee varmasti moneen otteeseen esiin myös syksyn aikana. Järkevä tavoite CL:ään on varmasti jatkopaikka lohkosta ja sen kyllä pitäisi olla mahdollista, kunhan ihan kammottavaa kuolemanlohkoa ei ensi viikolla napsahda kohdalle. Ehdottomasti on mielenkiintoista nähdä, millä tavalla joukkue onnistuu löytämään itsestään sen CL-pelien Milanin heittäessään punamustaa päälle ja hymnin soidessa. Aiempien CL-kausien veteraaneja ei Zlatania (ja valmennuksen aina vekkulia Boneraa) lukuunottamatta joukkueessa ole, joten nykyisen rungon on kasattava oma ja uusi Milanin Mestarien liiga DNA. Ja tottakai mentävä pudotuspeleihin.
Pelillisesti odotan, että viime kaudelta tuttu varsin positiivinen ja vauhdikas peli-ilme saisi jatkoa myös tällä kaudella. Alakerran pitäisi olla kunnossa, joten tarvittaessa blokkiin valuminenkin varmasti onnistuu kovissa peleissä, mutta muuten odotuksissa on kohtuullisen aktiivista prässipeliä, korkea puolustuslinja ja paljon laitapakkien nousuja. Treenipelien perusteella viime kaudella esiintynyttä 4-2-fantasia henkistä hyökkäyspeliä tullaan varmaan näkemään tälläkin kaudella ja laiturit sekä kärjet vaihtelevat paikkoja tarpeen mukaan, ja jos jotain uutta haluaa etsiä, niin Milanin prässissä oli joku havainnut ihan hienoja katiskoja. Edelleen kyllä tuo hyökkäyspeli on jossain määrin sellaista, että paljon paikkoja ja maaleja syntyy yhden tai kahden pelaajan huippusuorituksilla, eikä pelkästään rakentelumalleja jauhamalla, joten ehdottomasti kaipaan hyökkäyspäähän vielä ihan raakaa yksilömagiaa ainakin yhden tai kahden hankinnan verran. Tällaisilla hankinnoilla luottamus ensi kautta suhteen nousisi pykälää kovemmaksi, vaikka toki uskoisin, että tälläkin hetkellä Milan tulee viime kauden tapaan olemaan mukavaa katsottavaa.
Maanantaina mennään ja sitä ennen kiimaa voi nostattaa jo katsellen avauskierroksen muita pelejä. Jos siis kiima ei jo valmiiksi ollut huipussaan.
Forza Milan!