Honka - Haka 3-2 7.4.2022, VeikkausliigaPidin Hakan prässäämisestä katsomassani talven Liigacupin ottelussa FC Interiä vastaan. Sen puolikorkea 4-3-1-2/3-4-1-2 prässi toi mieleeni jossain määrin Belgian maajoukkueen, vaikka Belgian muoto ylhäältä prässätessä onkin 4-3-3, mutta yhtä lailla Haka sai aiheutettua monta pallonmenetystä vastustajalle ennen puolta kenttää.
Haka prässäsi tuolloin siis siten, että kerrallaan korkeintaan toinen wingback jäi alas ja loi tuolloin 4v3 ylivoiman vastustajan laitureita ja kärkeä vastaan. Inter rakensi alhaalta 2-3-2-3 muodolla, koska sen paperiryhmitys oli 4-1-4-1. Tässä kuvassa Hakan viiden puolustuslinja on ympyröitynä. Koska Inter lähti kierrättämään vasemmalta,
Hakan oikea wingback Gbe on irronnut muusta puolustuslinjasta ja noussut pohjakaksikon Laine-Sihvonen tasolle keskikentän linjaan prässäämään Interin vasenta laitapuolustajaa Mahutaa. Malundama painottomalla puolella on jäänyt kiinni Interin oikeaan laituriin Mastokankaaseen sen sijaan. Hakan oikea sivutoppari Friberg puolestaan merkkaa toisen laiturin Haron, koska Gbe on pumpannut eteenpäin kiinni Mahutaan ja keskellä Källmania vastaan kahdella muulla topparilla De Lucasilla ja Auvisella on 2v1 ylivoima eli yhteensä alas jääneellä puolustusnelikolla on 4v3 ylivoima Interin yläkolmikkoa vastaan. Laine-Sihvonen kaksikko peilaa keskikentällä Interin kasipaikan pelaajat Paanasen ja Jyryn, Whyte kymppipaikalla merkkaa ankkurin (Arsalo?) ja kärkipari Rogerson-Ojala prässää Interin toppariparia Ruxi-Ketting. Haka on jättänyt tässä vapaaksi Interille painottoman puolen laitapuolustajan Arcieron. Tämä muistutti siis pitkälti Belgian tapaa prässätä korkealta, kun alas jäi toinen wingback ja pelin puolen wingback pumppasi eteenpäin rajusti kk-linjan tasolle. Belgialla ei ole yläkolmikossaan kymppipaikan pelaajaa ja kahta kärkeä, vaan laiturit ja yksi kärki, joten siitä tulee pieni nyanssiero 4-3-1-2:n ja 4-3-3:n välillä, mutta hyvin samankaltainen tämä tapa oli ja siksi Haka onkin tulevalla kaudella suuresti seurannassani. Toivottavasti Kupittaa olisi pelikunnossa kymmenen päivän kuluttua, kun Hakan pitäisi tulla vierailemaan, koska tuota peliä pitänee mennä jopa katsomaan paikan päälle.
Välillä jopa molemmat wingbackit olivat yhtä aikaa valmiudessa iskemään lähellä Interin laitapuolustajiin ja muoto oli lähempänä 3-4-1-2:ta kuin 4-3-1-2:ta. Noh, pieni nyanssiero, mutta yhtä kaikki siis osoitus siitä, että Haka halusi estää pelinrakentelun alhaalta melko rohkeastikin. Tässä tilanteessa
Hakan topparit on jätetty 3v3-tilanteeseen alas, kun vasen toppari on joutunut liikkumaan Malundaman vapaaksi jättämää laituria kohden ja jättämään keskitopparin yksin Källmania vastaan.
Tässä kuvassa näkyy, kuinka Arciero sai syötettyä ohi Malundaman ja tällöin sitten vasen toppari Auvinen on tosiaan joutunut kaventamaan kohti laituria Mastokangasta ja de Lucasilla on keskellä 1v1-tilanne Källmania vastaan.
De Lucas sai estettyä Källmanin kääntymisen...
... Auvinen jatkoi prässin loppuun, koska kun otetaan ylhäältä kiinni, puolustuslinjan tulee tukea ja tässä niin tapahtuu oikeaoppisesti. Mastokangas yritti Källmanin pudotuksesta jatkaa pallon tälle takaisin Malundaman ja Auvisen jättämään tilaan, muttei saanut syötettyä onnistuneesti ohi Auvisen. Inter sai tällä kertaa rajaheiton, mutta
monesti vastaavat tilanteet päättyivät myös Hakan pallonriistoon, mikä jäi siis tästä pelistä päällimmäisenä mieleeni.Honka pallollisena vs. Haka pallottomana1. puoliaikaNoh, nyt Hakalla oli vastassa Honka, joka rakensi alhaalta 2-3-2-3 muodolla niin ikään kuten Inter tuolloin, joten halusin nähdä, lähestyykö Haka ottelua samoin kuin Liigacupissa. Vastaus oli, että ei oikeastaan, vaan varovaisemmin. Alkuun vieraiden muoto oli 5-2-1-2 eikä 4-3-1-2 tai 3-4-1-2. Molemmat wingbackit jäivät alas puolustuslinjaan. Se tarkoitti sitä, että kärkipari Erwin-Zarokostas joutui ravaamaan jatkuvasti Hongan topparien ja laitapuolustajien välillä. Keskikentällä asetelma oli sama kuin Interiä vastaan eli Whyte merkkasi ankkurin, joka oli nyt Tammilehto. Laine-Acka kaksikko peilasi Voutilaisen ja Krebsin.
Kun Hakan wingbackit eivät olleet niin eteenpäin pumppaavia, Honka pääsi ilmaiseksi puoleen kenttään, kun yleensä laitapuolustajat Aalto ja Äijälä olivat aivan vapaina, kun Hakan kärkipari keskittyi enemmän estämään toppariparin Koski-Hernandez syöttämistä muodon sisään ja ohjaamaan pelin laidoille tukkien keskustan. Hongan laitapuolustajat pelasivat aika keskellä ikään kuin sisäänvedettyinä, kun Interin laitapakit olivat vähän enemmän leveydessä, joten ehkä se sitten vaikutti Hakan wingbackien valintaan pysyä puolustuslinjassa, vaikka sinällään ei tuo sijoittuminen nyt niin radikaalisti eronnut, etteikö Hongankin laitapakkeja olisi voinut prässätä Hakan wingbackien toimesta ja jättää sivutopparit ajoittaisiin 1v1-tilanteisiin laitureita vastaan.
2. puoliaikaTauolla Tainio etänä reagoi ja teki kolme vaihtoa. Herbert, Acka ja Whyte vaihtuivat Rogersoniin, Purmeeseen ja Ojalaan. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, vaikka reagointi tulikin 45 minuuttia liian myöhään. Haka vaihtoi ryhmityksen 4-2-3-1:een, jossa Erwin oli piikissä, Rogerson vasemmalla, Ojala kymppinä ja Zarokostas oikealla. Laine-Purme oli pohjalla ja puolustuslinja Malundama-Auvinen-Friberg-Saarinen. Yhtä kaikki, käytännössä
Haka teki sen muutoksen prässiin, joka olisi tapahtunut 5-3-2:llakin eli
jätti nyt kerrallaan toisen Hongan toppareista auki. Erwin jätettiin ravaamaan Kosken ja Hernandezin välillä samalla, kun Ojala peilasi Tammilehdon ja laiturit hiostivat Aaltoa ja Äijälää eikä näiden kautta Honka enää päässyt ilmaiseksi etenemään!
Rudakov kierrätti Koskelle, joka avoimelle jalalla pelasi eteenpäin ennen kuin Erwin ehti sulkemaan jalan.
Laine ja Purme peilasivat Voutilaisen ja Krebsin. Puolustuslinjassa oli 4v3 ylivoima Hongan laitureita Modestoa ja Arko-Mensahia sekä kärki Sadikua vastaan.
Erwinin prässi Koskeen oli ollut sen verran napakka, että tämän syöttö oli epätarkka eikä Krebs saanut Laineen pihdeistä sitä haltuun, vaan syöttö meni läpi Saariselle asti ja Haka sai riiston ennen puolta kenttää kuten niin monesti Interiä vastaan!
Toiveeni T. Tainiolle on se, että luota joukkueeseesi. Haka on mielestäni jopa sarjan TOP3-joukkue vastustajan kenttäpuoliskolla pallottomana kollektiivina korkealta prässätessä, joten tuota vahvuutta on käytettävä ja tehtävä vastustajan pelinavaaminen mahdollisimman kivuliaaksi illasta toiseen jatkossa. Hyviä asioita tapahtuu, kun Hakan wingbackit eivät jää makaamaan puolustuslinjaan, vaan ohjeistetaan nousemaan kiinni vastustajan laitapuolustajiin ja jättämään (sivu)topparit ajoittaisiin 1v1-tilanteisiin.
Inter - Haka 0-2 17.4.2022, VeikkausliigaT. Tainio oli ottanut opikseen viime viikosta. Inter rakensi alhaalta toki hieman eri muodolla kuin Honka eli 2-3-2-3:n asemesta 2-4-4:llä, mutta nyt Hakan wingbackit Malundama ja Saarinen eivät maanneet alhaalla, vaan prässätessä muoto oli selvemmin 4-3-1-2/3-4-1-2. Se tyrehdytti Interin kuten Liigacupissakin. Tässä Inter kierrättää oikealle pakilleen Arcierolle, jolloin wingbackeista Malundama pumppaa eteenpäin jättäen Interin oikean laiturin Jyryn kuvan ulkopuolelle vasemman topparin Auvisen huoleksi. Samalla toisella laidalla oikea wingback Saarinen palaa lähemmäs puolustuslinjaa kiinni vasempaan laituriin Ojalaan, jolloin Friberg voi jäädä kontrolloimaan de Lucasin kanssa Källmania. Keskellä Hakan pohjakaksikosta Laine-Sihvonen aina toinen kerrallaan merkkasi Forsellin, koska tämähän tykkää liikkua laajalla säteellä kymppipaikan roolissaan. Nyt Forsell on pudonnut palloa vastaan enemmän Laineen puolelle, joten Sihvonen täten vain suojaa puolustuslinjaa ja on valmiudessa puolustamaan eteenpäin, jos yläkolmikon prässi keskellä vuotaa. Yläkolmikossa roolitus oli se, että kärkiparin takana Ojala merkkasi aina toisen Interin pohjapelaajista eli Nurmen tai Arsalon. Toinen kärki (tässä kuvassa Rogerson) putosi merkkaamaan puolestaan toista pohjapelaajaa jättäen joko Nurmen tai Arsalon siis niin ikään syöttövarjoon. Jäljelle jäänyt hyökkääjä eli tässä kuvassa Erwin puolestaan prässäsi toista topparia eli nyt Kettingiä, jolloin Haka periaatteessa jätti siis auki Interin toisen topparin eli teki samoin Honkaa vastaan toisella jaksolla, jolloin se jätti myös auki aina toisen topparin kerrallaan.
Välillä toki Haka prässäsi myös siten kuin Liigacupissakin eli molemmat Interin topparit saivat prässin osakseen kärkiparilta ja tällöin sitten Laine tai Sihvonen nousi kiinni toiseen Interin pohjapelaajista ja toinen kontrolloi yhä Forsellia. Tässä kuvassa muutama sekunti edellisestä Rogerson on liikkunut kohti pallollista Ruxia ja samalla sitten Sihvonen pumpannut kiinni Rogersonin vapaaksi jättämään Arsaloon. Saarinen puolestaan on samalla jättänyt Ojalan taas sivutoppari Fribergin huoleksi ja liikkunut lähemmäs Mahutaa, jotta hän on ajoissa iholla kiinni, jos Ruxi olisi päättänytkin kierrättää tälle. Malundama puolestaan on painottomalla puolelle pudonnut puolustuslinjaan ja jättänyt Arcieron auki eli kuten Liigacupissa, Interin vapaa pelaaja oli tässä tapauksessa painottoman puolen wingback, kun Ojala prässää Nurmea ja Erwin Kettingiä.
Toisella kerralla Ruxi kierrätti Mahutalle ja Saarinen on hyvissä ajoin vaikeuttamassa pelinavaamista. Arsalo tekee keskellä itsensä pelattavaksi, mutta Sihvonen puolustaa eteenpäin mainiosti, kun Rogerson kerran on kiinni Ruxissa yhä.
Arsalo ehti vaivoin tökätä pallon takaisin Mahutalle Sihvosen ja Saarisen välistä.
Saarinen jatkoi prässiä ja Mahuta ahdistettuna roiskaisi pallon eteenpäin kohti 1v1-tilanteissa toppareita vastaan olleita Ojalaa ja Källmania. Kuvassa näkyy alalaidassa, kuinka Friberg on seurannut Ojalaa Interin puoliskolle saakka, kun Saarinen kerran jätti vastustajan laiturin Haka-kapteenin vastuulle.
Ojala jätti Fribergin telineisiin, mutta de Lucas voitti juoksukilvan Källmania vastaan ja katkaisi Interin hyökkäykseen puoleen kenttään kuten monesti talven kohtaamisessakin. Taustalla näkyvät haaleina Forsell-Laine ja Malundama+Auvinen-Jyry 1v1- ja 2v1-tilanteet.
18. minuutilta seuraava mieleen jäänyt poiminta. Arciero vaihtaa rajaheiton jälkeen puolta.
Haka reagoi kuten kuuluukin. Erwin on hetkellisesti oikea hyökkääjä iskien kiinni Ruxiin ja Sihvonen pumppaa taas kiinni Arsaloon. Saarinen ei jää makaamaan alas, vaan prässää Mahutaa.
Lopulta Mahuta sählää pallon Saarisen ahdistamana yli sivurajan, kun syöttösuunnat Ruxille, Ojalalle ja Arsalolle ovat tukitut tai ainakin nämä ovat niin ikään merkattuina, kun Fribergkin on jälleen sivutopparina noussut reilusti Interin puoliskolle eikä antanut Ojalan vapaasti pudota palloa vastaan, vaan oikeaoppisesti tuki korkeaa prässiä ja esti vähintään Ojalaa kääntymästä, jos Mahuta olisi jotenkin Saarisen ohi saanut tälle pallon pelattua. Erinomaista kollektiivista tekemistä valkopaidoilta, johon ihastuin siis jo talvella.
Hetken päästä molemmat topparit ovat taas vaihteeksi merkattuina, joten Riikonen joutuu avaamaan vain kohti puolta kenttää, kun Hakan wingbackitkin ovat valmiudessa prässäämään laitapuolustajia ja Sihvonen noussut kiinni Arsaloon Ojalan peilatessa Nurmen.
Malundama on jättänyt Jyryn Auvisen huoleksi eikä tämä petä, vaan voittaa 1v1-tilanteen keskiviivalla ja Haka saa pallon jälleen itselleen haudottavaksi.
Ainoita kertoja kun Auvinen vuoti oli 35. minuutilla. Inter pelasi keskialueen vapaapotkun Jyrylle, joka lähti leikkaamaan ohi Auvisen. Malundama oli kiinni Arcierossa ja täten Auvinen taas 1v1-tilanteessa.
De Lucas tuli tuplaamaan jättäen Källmanin Fribergin huoleksi, mutta hänkään ei saanut Jyryn kuljetusta hidastettua. Vasemman jalan laukaus meni kuitenkin suoraan päin Hakalaa.
Hakan rajaheiton jälkeisen menetyksen jälkeen puolestaan ainoita kertoja de Lucasilla oli hitusen ongelmia Källmanin kanssa, kun tämä kirmasi Auvisen taakse.
De Lucas kavensi perässä tietysti laitaan, mutta vähän liukasteli eikä pysynyt täten väkisin eteenpäin runnoneen Källmanin perässä.
Hakan onneksi Källmankin liukasteli päätyrajalla ja tilanne kuivui kokoon, kun de Lucas sai keskemmältä apuja. Mutta joo, Hakan topparit kiittivät Tainiota luottamuksesta ja selvittivät ajoittaiset 1v1-tilanteet mallikkaasti läpi illan pärjäten ihan hyvin ilman Hakan eteenpäin puolustaneiden wingbackien apua.
Pari tilannetta voisi käydä läpi vielä toiselta puoliajalta. Haka jatkoi samalla tavalla korkealta prässäämistä eikä johtoasemassa passivoitunut, hyvä. Tässä Riikoselta on syöttösuunnat taas tukittu, joten hän chippaa kohti Arciero, johon Malundama on ujosti jättänyt etäisyyttä, muttei mitenkään liikaa.
Malundama ehti hyvin iholle, mutta ei saanut vielä katkoa aikaan, kun Arciero voitti pääpallon.
Jyry ei kakkospallossa kääntymään päässyt, kun Auvinen oli selässä kiinni.
Forsellin putoamisen palloa vastaan seurasi tutusti Laine.
Petteri yritti vaihtaa puolen Arsalolle, mutta Sihvonen oli päineen välissä ja Haka kirjasi yhden riiston vastustajan kenttäpuoliskolla itselleen lisää.
Ojalan korvannut Purme nikkasi Sihvosen katkaiseman pallon kohti selustaa Rogersonille, mutta vastaisku kuihtui lopulta kulmalipulle.
Tunnin kohdalta muutama poiminta vielä, koska 0-2 maalin jälkeen lopetin aktiivisen katselun. Tässä vasemmalle laidalle siirtynyt Jyry sai alhaalta muistaakseni Ruxilta murtavan syötön. Saarinen on kiinni sivurajalla pakiksi siirtyneessä Ojalassa, joten Jyry on Fribergin vastuulla. Tämä ei kuitenkaan pysy sivuttaiskuljetuksessa mukana kuten ei Auvinenkaan kertaalleen avausjaksolla. Samalla Malundama on painottoman puolen wingbackina palaamassa Arcieron luota puolustuslinjaan ja tämä jää auki pelattavaksi.
Friberg jatkoi liikettään Jyryn luota Arcieroon. Tämä ehti kuitenkin syöttää kohti Källmania...
... mutta de Lucas piti maalitykin rintataskussaan riistäen etupuolelta pallon valkopaidoille puolessa kentässä.
Minuutin päästä koko kenttä on täynnä 1v1-vastinpareja, kun Hakan kärjet jälleen merkkaavat topparit ja täten keskikentältä Laine on noussut kiinni Nurmeen samalla, kun Purme prässää pallollista Arsaloa ja Sihvonen seuraa P. Forsellin patenttilaskeutumisen palloa vastaan. Wingbackit ovat yhtä aikaa ylhäällä kontrolloimassa Ojalaa ja Arcieroa. Kuvan ulkopuolella toppareilla on 3v3-tilanne Interin yläkolmikkoa Jyry-Källman-Tamminen vastaan.
Arsalon syöttö oli vajaa Ojalalle ja Saarinen riisti vuorostaan etupuolelta.
Välitön keskitys kohti Rogersonia pysähtyi Kettingiin.
Lopuksi käsittelyyn Hakan maalit. Voittomaali syntyi vartin jälkeen. Hyökkäysmuotohan oli luonnollisesti 3-2-5, kun wingbackit nousivat viimeiseen linjaan kärkiparin ja Ojalan tasolle. Hakan kapealla ollut yläkolmikko pakotti Interin puolustuslinjan kapealle luomaan keskelle 4v3-ylivoiman eli täten Interin laitapuolustajat jättivät Hakan wingbackit melko rauhaan laitakaistoille, kunnes näille kierrätettiin pallo. Inter puolusti 4-4-2/4-4-1-1 blokissa, kun Forsell auttoi Källmania ylimmässä prässilinjassa toppareiden prässäämisessä, mutta yleensä yksi toppareista oli auki, kun Interin laiturit putosivat herkästi kk-linjaan Nurmen ja Arsalon rinnalle.
Vartin kohdalla Interin muoto ei ollut organisoitunut kunnolla edeltävän tilanteen jäljiltä. Forsell oli hetkellisesti vähän kuin vasen laituri, mutta merkkasi silti Fribergin. Ojala oli puolestaan kymppinä. De Lucas kierrätti ohi Källmanin vapaalle topparille Auviselle.
Hetkellisesti kymppipaikalla ollut Ojala lähti prässäämään Auvista ja se jätti Sihvosen auki prässilinjojen väliin. Tämä hakeutui hyvin pelattavaksi.
Sihvonen kääntyi ja lähetti ristipallon yksin leveydessä olleelle Saariselle. Haka hyödynsi siis leveydessä ollutta tilaa viisaasti eikä puskenut väkisin keskeltä. Liigacupin finaalissa myös Honka paineisti Interin silloista vasenta pakkia Niskaa jatkuvilla ristipalloilla eikä Mahuta nyt sen parempi pelaaja ole, joten varmaan tuo osa-alue on scoutattu Interin heikoksi lenkiksi.
Mahutalla oli pitkä matka irrota keskeltä laitakaistalle, joten Saarinen ehti hyvin ottaa pallon haltuun ja syöttää sitten viereen liikkuneelle Ojalalle. Forsell ja Arsalo eivät ehtineet tulla tukemaan laidalle ajoissa puolesta kentästä.
Ojala sai keskittää avoimella jalalla. Yläviisikon muut kolme jäsentä olivat boksissa. Malundama ja Erwin sitoivat juoksuillaan topparit tehden tilan Rogersonille.
Pallo putosi toppareiden väliin ja Kettingin edestä Rogerson ohjasi sen oikeaan alakulmaan, kun tämä oli joutunut keskittymään myös Malundamaan ja otti pari kohtalokasta askelta aluksi kohti omaa maalia eikä ehtinyt täten enää katkomaan keskitystä kunnolla. Inter nolla, Haka yksi.
69. minuutin 0-2 maali oli klassista tämän kauden Valkeakosken Hakaa. Inter oikean laidan rajaheiton jälkeen kierrätti pallon vasemmalle laitapakille Ojalalle, joka lähti kuljettamaan. Saarinen yritti hidastaa häntä.
Ojala chippasi pallon laitaan Jyrylle. Saarinen ja Friberg vaihtoivat lennosta miehet eli Friberg jäi alemmas odottamaan Ojalaa ja Saarinen jatkoi prässiään Jyryyn.
Arsalo tarjosi seinän Purmeen edestä palauttaen pallon takaisin Jyrylle.
Jyry ei voinut syöttää takaisin Arsalolle, koska Purme seurasi tätä yhä iholla. Tuossa oli häivähdys jopa bielsamaista koko kentän miesvartiointia jälleen, kun kymppipaikan Purmekin on yhtäkkiä oikealla laidalla. Nojoo, Jyry yritti sitten löytää puolustuslinjan eteen liikkuneen Ojalan rotaation päätteeksi, mutta Friberg pumppasi eteenpäin. Sihvonen kontrolloi pohjakaksikosta Forsellia, kun Laine oli ylempänä Nurmen luona. De Lucas oli tutusti kiinni Källmanissa.
Friberg piti käsillään huolen, ettei Ojala päässyt palloon. Rikettä ei vihelletty.
Källmanin ja Forsellin välistä pallon nappasi lopulta kuka muukaan kuin de Lucas käynnistäen samalla vastahyökkäyksen puolen kentän riiston jälkeen.
Vastaprässi on olematon, joten Sihvonen saa de Lucasin syötöstä kuljettaa hyvän tovin ja poimii sitten Arcieron selustasta Rogersonin vaihtomiehen Zarokostasin. Jälleen Haka hyödyntää leveydessä ollutta tilaa.
Arciero ehtii vielä pelin alle, mutta Zarokostas peippailee vasurinsa auki eristetyssä 1v1-tilanteessa ja keskittää. Rangaistusalueella on taas kolme kohdetta, kun painottoman puolen wingback Saarinen tekee juoksun takatolpalle kuten Malundama 0-1 maalissa. Kukaan ei vain seuraa juoksua, kun edeltävän nousun väsyttämä Ojalakaan ei ajoissa jaksa palata laitapuolustajan paikalleen. Jyry on puolestaan jo ikään kuin ottanut laiturin paikkansa takaisin ja jää boksin ulkopuolelle luottaen siihen, että Ojalalla on jo homma hallussa.
Niin ei ollut, vaan Saarinen puski takatolpalta pallon maalin kattoon Ojalan ollessa myöhässä. Inter nolla, Haka kaksi.
Yhteenveto: Grau 0 - Tainio 1
Harmi, että peli pelattiin Helsingissä enkä täten paikan päälle päässyt katsastamaan Hakan ilmiömäistä prässipelaamista. Noh, ehkä yläloppusarjassa siihen tulee syksyllä uusi tilaisuus. Inter kohtaa kuitenkin seuraavaksi HJK:n. Jos olisin Toni Koskela, käyttäisin talvikaudella nähtyä kolmen topparin systeemiä ja hakamaisesti ohjeistaisin pelaajiston prässäämään korkealta ja tukehduttamaan Interin pelinavaamisen sen sijaan, että valintana olisi 4-4-2 puolustusblokki ja maltillisempi prässitaso.