FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
14.08.2022 klo 10:30:49 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Facebook & Twitter
 
Futissuomi.fi, FF2-kauppa:kauppa.ff2.fi, Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1]
 
Kirjoittaja Aihe: Moukarimies Kalle ja hänen 1200 kaulahuiviaan  (Luettu 700 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
roberto carlos

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Brasilia, Suomi, Ilves, Mäntän Valo


: 04.08.2022 klo 19:01:00

Moukarimies Kalle ja hänen 1200 kaulahuiviaan

 Kalle Lehmusvuoren nimi ei sano mitään jalkapallopiireissä, mutta juuri päättyneitä yleisurheilun MM-kilpailuja seuranneet voivat muistaa hänet. Kallehan antoi  televisiossa moukarinheiton lajivalmentajana kommentteja suojattiensa suorituksista. Hänellä on yleisurheilumieheksi ehkä hieman poikkeava harrastus, keräillä jalkaseurojen kaulahuiveja. Ja nyt puhutaan todella huomattavasta kokoelmasta, todennäköisesti Suomen suurimmasta, sillä huiveja on kaikkiaan 1230.
 Ennen pääaihetta voin hieman valottaa hänen taustaansa. Kalle pelasi junioreissa myös jalkapalloa. Kun itse valmensin 80-luvulla Mäntän Valon C-junioreita, niin peluutin myös D-juniori Lehmusvuorta meidän peleissä. Oli sen verran riski poika, että hyvin pärjäsi vanhempien mukana. Jalkapallon hän lopetti 1988 13-vuotiaana, kun kiekon- ja moukarinheitto valikoituivat lajeiksi. Myöhemmin moukarista tuli ykkköslaji. 90-luvulla hän vielä valmensi futisjunnuja muutaman kauden.
 Lajivalinta oli oikea, sillä nuorissa tuli kaksi SM-kultaa, Kalevan kisoissa paras sijoitus oli 8. Uran huipennus ja samalla myös uran loppu oli pääseminen nuorten MM-kisoihin 19-vuotiaana 1994. Siellä lämmittelyssä olkapää meni sijoiltaan. Kuntouttaminen olisi ollut pitkä prosessi ja motivaatio ei riittänyt siihen. Myöhemmin hän ehätti pelaamaan salibandya 13 kautta.
 
Newcastlen huivi oli ensimmäinen

 Kesällä 2000 Kalle oli työharjoittelussa Grimsby:ssä ja jostain tarttui mukaan kaksi puntaa maksanut Newcastlen huivi. Uuden vuosituhannen alussa hän teki reissuhommia ja joka matkalta lähti huiveja mukaan. Nopeasti niitä oli 20, sitten 40 ja se oli menoa. Kalle kertoi aina keräilleensä jotain, esim. Aku Ankan taskukirjoja. Futishuivien kerääminen tarjosi sellaisen mukavan haasteen,kun vieraasta kaupungista piti löytää paikallisen joukkueen huivi.
 22 vuoden aikana kokoelma on paisunut valtavasti. Kun otetaan huomioon seurajoukkueet, maa- ja otteluhuivit, niin kokoelmassa on tällä hetkellä 1230 huivia. Kokoelmassa on edustettuna 68 valtiota. Tällä viikolla uusina tulivat mukaan Algeria ja Azerbaidzan. Lisäksi häneltä löytyy muiden lajien huiveja ja myös pelipaitoja. Kokoelmaan pääsee tutustumaan täällä 555scarfcollector.webnode.fi
 ”Luulen, että Suomessa ei ole isompaa kokoelmaa. Jonkun seitsemän-kahdeksan vuotta sitten ostin yhdeltä keräilijältä Suomessa nelisenkymmentä huivia, kun hän oli lopettamassa harrastustaan. Hänellä oli ollut parhaimmillaan yli 900 huivia kokoelmassaan.Tällä hetkellä Lahdesta löytyy keräilijä, jolla on reilut 800 huivia. Ollaan nähty monta kertaa ja tehdään yhteistyötäkin jatkuvasti. Mitään kilpailutilannetta meillä ei ole”, kertoi Lehmusvuori.
  Kalle tiesi, että ulkomailla on sitten näitä keräilijöitä, jotka omistavat liki 6000 huivia. Laskentatapa hieman vaihtelee, sillä joillakin saattaa olla vaikka 25 Barcelonan huivia. Lasketaanko se sitten yhdeksi vai 25 seuraksi? Tonnikerholaisia löytyy ympäri maailman vaikka kuinka paljon.
 Hänellä ei ole mitään erityistä suosikkihuivia, mutta yksi seura on jäänyt mieleen. ”Venäjältä kävi keräilijäkaveri viitisen vuotta sitten Skandinavian kiertueella ja hän toi jonkun alasarjajoukkueen huivin. Sitä porukkaa käy eri seurojen ultrat yhdessä kannattamassa. Kuningas Litti on toinen aika kova”, paljasti Kalle.

 Huiveja toimitettiin Tokion Olympialaisten kisakylään

 Jutustelu Kallen kanssa tuo ilmi, että huiveja on hankittu monien eri kanavien kautta. ”Alussa homma oli suhteellisen helppoa, kun näitä suurimpia ja kauneimpia seuroja löytyy mistä vaan, kunhan käy hakemassa pois. Mä kiertelen tosi paljon kirpputoreilla. UFF on ollut ehkä paras löytöpaikka. Sieltä on tarttunut  ihan helmiäkin mukaan. Peruskirppareilta joskus löytää, nykyään sattuneesta syystä vähemmän. Nettikirppikset on ollut myös aika hyvä kanava. Tori.fi ja jossain kohtaa huuto.net myös. Ebay on auttanut paljon ja Tradera Ruotsin suuntaan.”
 ”Myöhemmin olen päätynyt facebookissa alan foorumeille, joissa friikit vaihtelee villahuiveja ympäri maailman. Sieltä on sitten muodostunut joitakin toimivia kontakteja ympäri maailman. Mulla on vaihtokavereita Espanjasta, Saksasta, Unkarista, Latviasta, Turkista ja tietysti Suomestakin. Toisinaan Suomessa kisareissuilla tulee oltua yhteydessä  seuroihin ja käytyä hakemassa itse paikan päältä. Viimeksi heinäkuussa hain Kruunupyystä Hovsala BK:n huivin.”
 Vaikka ulkomaiden kisareissuilla työ moukarinheittäjien kanssa on ykkösasia, ei vanha  Mäntän mies ole unohtanut harrastustaan  sielläkään. Nettisivuilta paljastuu, että MM-kisoista Oregonista hän sai hankittua Oregon Ducksin huivin. ”Olympiakisoissa viime vuonna sain isolla vaivalla järkättyä kolme huivia paikallisten avustamana, vaikka Tokion kisakylässä oltiin tiukassa koronakuplassa. Monesti se itse hakeminen, etsiminen, kyseleminen ja ihmisten kanssa juttelu on siinä se hauskin juttu”, kertoi Kalle.
 Itse olen jonkun verran matkustellut varsinkin Etelä-Amerikassa. Uskoisin, että jonkun parikymmentä keräilykohdetta olen saanut Kallelle järjestettyä. Huiveja on tarttunut mukaan ainakin Brasiliasta, Perusta, Equadorista, Australiasta sekä maajoukkuereissuilta Unkarista ja Bosniasta.
 Ikinä en ole kokenut, että se olisi jotenkin ollut rasite tai tuottanut minulle työtä. Kun pidempään on tien päällä, niin siinä on kyllä aikaa ottaa tällaisia haasteita vastaan ja saada jotakin toimintaa. Eniten huiveja olen luonnollisesti saanut ottelutapahtumista hankittua. Etelä-Amerikassa ne eivät paljoa maksa, mutta Australiassa ne olivat aika arvokkaita.
 Kaverini Riossa kerää game worn-pelipaitoja. Hänelle Kalle sai hankittua omilla suhteillaan muistaakseni tamperelaisen Nekalan Pallon pelipaidan. Minä vein mennessäni paidan Brasiliaan ja paluukuormassa toin muutaman kaverini lähettämän huivin. Hyviä jätkiä on aina mukava auttaa lajiin liittyvän harrastuksen parissa.
« Viimeksi muokattu: 04.08.2022 klo 19:24:17 kirjoittanut roberto carlos »
Jonesin Pili

Poissa Poissa


Vastaus #1 : 05.08.2022 klo 17:21:24

Ei voi ku huivia nostaa! Hieno kokoelma.

 
Sivuja: [1]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa