FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
01.10.2022 klo 23:59:09 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Futissuomi.fi, FF2-kauppa:kauppa.ff2.fi, Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1]
 
Kirjoittaja Aihe: Tahalliset väkivallanteot (alasarjojen) jalkapallopeleissä  (Luettu 2187 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
erham

Poissa Poissa


: 12.09.2022 klo 22:36:55

Morjentes FF2!

Olen toistaiseksi kentiltä eläköitynyt alasarjojen pelaaja ja kirjottelen parhaillaan kriminologian alan gradua suomalaisessa yliopistossa. Peliuran aikana ja sen jälkeen mua on pitkään rieponut ajatus siitä, että etenkin futiksen alasarjoissa on olemassa ilmiö väkivaltaisesta käyttäytymisestä kentällä tai pelin jälkeen. Mun aihe tarkentuu varmasti syksyn mittaan, mutta toistaiseksi oon kiinnostunut penkomaan suomalaista futiskulttuuria siltä kantilta, että onko meidän alasarjoissa olemassa sellaista ilmiötä, jossa tarkoituksenmukaiset väkivallanteot jäävät rikosoikeudellisesti huomioimatta? Oman ja lähipiirini kokemuksieni mukaan ilmiö on selvästi näkyvissä ja painottuvat etenkin futiksen alasarjoihin, jossa harrastelun keskellä tunteet ottavat vallan ja päädytään vetämään divaripulkalla vastustajan jalka pakettiin. Puhumattakaan 2021 Turun divarimyllyistä..

Keskiössä on tällä hetkellä se, että 1. onko tahallinen väkivaltaisuus ilmiö olemassa ja 1.1 mistä mahdollinen väkivaltaisuus johtuu ja miten edistää väkivallantekojen rikosoikeudellista vastuunkantoa? 2. Kuka on / Ketkä ovat päävastuussa parantamaan jalkapallokulttuuria väkivaltaisuuksien poistamiseksi (Palloliitto, seurat, pelaajat, tuomaritoiminta, poliisi)? 3. Onko väkivaltainen käyttäytyminen ongelma miesten ja naisten sarjoissa vain toisessa? 

Tutkimus tulee etenemään todennäköisesti kyselyn muodossa, tästä lisää myöhemmin!

Tulen olemaan jossain vaiheessa Palloliittoon yhteydessä ja katsotaan, että mihin suuntaan tässä tutkielma kehittyy, mutta toivoisin teiltä mielipiteitä aiheen tiimoilta: tunnistatko ilmiön ja onko sinulla omakohtaisia kokemuksia, mielipiteitä aihetta kohtaan, mitä vaan!

Toivon aiheen tiimoilta asiallista ja hedelmällistä keskustelua.

Kiitos jo etukäteen vastauksista!
« Viimeksi muokattu: 12.09.2022 klo 22:40:11 kirjoittanut erham »
JoenDoe

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat, Honka


Vastaus #1 : 12.09.2022 klo 22:43:58

Kiviä taskuun.
Edmundo

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: Ameobi kylpyammeessa


Vastaus #2 : 12.09.2022 klo 22:48:22

Onko tässä tarkoitus keskittyä enemmän ns. nyrkkisankareihin vai sisällyttää myös väkivaltaiset taklaukset ottelun lomassa? Jälkimmäisistä on harvemmin maailmallakaan tullut oikeudellisia seuraumuksia. Oikeastaan ainoa, mikä tulee mieleen on Rachid Bouaouzan - Niels Kokmeijer -keissi ja puolen vuoden ehdollinen tuomio.
erham

Poissa Poissa


Vastaus #3 : 12.09.2022 klo 23:02:10

Molempi parempi. Sun kuvailemaa piilotettua väkivaltaa pelien lomassa on huomattavasti vaikeampi tutkia, mutta on tekona sitäkin mielenkiintoisempi.
Jääpoiju

Paikalla Paikalla

Suosikkijoukkue: Würzburger Kickers


Vastaus #4 : 12.09.2022 klo 23:26:31

Jossain jääkiekossa nyt ainakin tätä riittää. Jos haluaa vaikka vähän vertailua miettiä.

Nyrkit heiluu jossain päin Suomea joka ilta, mutta pojat on poikia.
superpietu

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: HJK


Vastaus #5 : 12.09.2022 klo 23:49:03

Aika usein näitä alasarjoissa tapahtuu ja varmasti väkivallan uhka on läsnä.

Kolmessa Helsingin 6div matsissa tällä kaudella on huutelu on mennyt sille tasolle että sanotaan ”mä tapan sut”, viimeksi tänään allekirjoittanutta kohtaan.

Ei siinä, tämä toki tapahtui tilanteen jälkimainingeissa jossa olin juossut kaverin juoksulinjalle varmasti keltaisen arvoisesti vaikka korttia ei noussut. Peli oli ensimmäisestä minuutista alkaen todella fyysistä ja itsenikin taklattiin ekalla minuutilla ilmat pihalle. Vaikka pelin aikana tunteet ottaa usein vallan niin on yllä olevat sanat kyllä pysäyttää.

En tiedä mitä säännöt näistä sanoo mutta ainakin puhuttelu olisi ollut paikallaan. Ei tehnyt mieli jatkaa peliä, mutta ilman vaihtomiehiä ei ollut vaihtoehtoa. Eipä siinä, todennäköisesti me kummatkin ollaan nyt asian kanssa sujut.

Jääkiekon aladivareissa meno on oikeasti riskialtista. Kun kuppi menee nurin niin melko helposti päädytään siihen että päivystyksessä on käytävä.
« Viimeksi muokattu: 12.09.2022 klo 23:52:33 kirjoittanut superpietu »
Sinkkis

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Liverpool since 2018


Vastaus #6 : 13.09.2022 klo 07:55:53

Olipa ajankohtainen avaus. Viime perjantaina etsin vastaavaa topiikkia kun sattui ja tapahtui Helsingin harrastesarjan syövereissä. Vastustajalla oli yksi kuumakalle, joka kitisi jokaisesta kosketuksesta. Tästä lähti leviämään ja lopulta vastustajan pelaajat uhkasi mm. katkoa jalat seuraavassa tilanteessa. Meno vaihtopenkiltä käsin näytti melko hurjalta kun taklaustilanteet oli lähinnä tilaisuuksia vahingoittaa toista. Menin itse kentälle ja voitin ihan puhtaasti 1v1 tilanteen ja lähdin jolkottelee laitaa pitkin pelin ollessa 0-2 vastustajalle, pari minuuttia jäljellä. Tilanteen hävinnyt kaveri tuli tyylikkäästi jotenkin takaa ja veti jalat alta ilman että oikeasti olisi pystynyt palloa saamaan. Lensin selälleni enkä kerennyt ottaa lainkaan vastaan. Edelleen tätä kirjoittaessa oikea puoli lanteesta on kipeänä ja niskakivut alkaa hellittää. Viikonlopun riennot vauhtui sänkyyn ja buranakuuriin.

Laitoin perjantaina illalla vastustajan jojolle viestiä, että ei kovin kosher vedellä toisia kylmäksi jossain höntsäsarjassa. Käytiinkin ihan asiallinen keskustelu ja "taklaajaltakin" tuli viestiä, että ei kuulemma ollut tarkoitus vaan aidosti yritti palloon. Sen verran kaikki kävi kuumana matsisssa, että vaikea uskoa täysin, mutta annetaan pointsit asiallisesta keskustelusta näin jälkikäteen.

Homma oikeastana lähti eskaloitumaan kun vastustajan kuumakalle oli sitä mieltä, että jokainen rike oli tahallinen satuttamisyritys. Jokaisen osallistujan pitäisi pystyä ymmärtämään, että pienet vahinkokopautukset kuuluu lajiin ja tuomari sitten viheltää niitä parhaansa mukaan. Täysin rikkeetöntä peliä ei voi olla olemasssakaan. Tahalliset satuttamiset on eri asia.
batong

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: KoiPS, West Ham United


Vastaus #7 : 13.09.2022 klo 09:55:43

Kun puhutaan "ilmiöstä", vähän tulee johdattelun fiilis viime kauden(?) valitettavasta FC Komar -tapauksesta KuuLaa vastaan Turussa: https://www.is.fi/jalkapallo/art-2000008277179.html

Myös muutaman kauden takainen Chicken Wings - Ponnistus "joukkotappelu" juolahti mieleen: http://futisforum2.org/index.php?topic=225646.msg12561977#msg12561977

Noita väkivallantekoja tulee toki aina välillä noin muuten, mutta mistään "ilmiöstä" en kyllä puhuisi, koska ne ovat lähes aina erillisten ihmisten erillisiä pimenemisiä. KoiPSin miehenä muistan toki tämän: https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/taklaus-kuumensi-tunteet-alasarjan-jalkapallopelissa-joukkueiden-kahakka-johti-veriseen-puskuun-pahoinpitelysta-sakkotuomio/7087486

Todo Poderoso

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Allsång på Alpenhaus


Vastaus #8 : 13.09.2022 klo 10:28:31

Aika kultaa muistoja tässäkin tapauksessa, vaikka heti tulee mieleen pari kohtalaisen riskialtista joukkuetta Tampereen alasarjoista. Isoimmat ylilyönnit taitaa kuitenkin olla vuosituhannen vaihteen seutuvilta, jolloin erään juottolan nimikkoseura niitti varsin kyseenalaista mainetta paikallisesti. Silloin homma meni tuomariston mukilointiin asti ja usein pelitapahtumiin verhotut otteet olisivat varmaan täyttäneet pahoinpitelyn merkit.
linna kundi

Poissa Poissa


Vastaus #9 : 13.09.2022 klo 10:53:08

Suosittelen tutustumaan paskasakkiin nimeltä Finnkurd, luulis löytyvän paljon materiaalia. Toivon toki, että ovat parantaneet tapansa vuosien takaisesta.
RTS

Poissa Poissa


Vastaus #10 : 13.09.2022 klo 11:46:43

PoHU Playboys oli 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä sellainen jengi joiden pelissä sattui keskimääräistä enemmän. Muistaakseni lopulta piiri sulki heidät kaikista sarjoista.
Mameluukki

Poissa Poissa


Vastaus #11 : 13.09.2022 klo 13:25:21

IF YOU CAN'T STAND THE HEAT, GET OUT OF THE KITCHEN! >:(
erham

Poissa Poissa


Vastaus #12 : 13.09.2022 klo 15:05:20

Kiitos vastauksista! Onko kenelläkään kokemuksia (vakavista) loukkaantumisista, jotka eivät syystä tai toisesta ole päätynyt rikosoikeudelliseen käsittelyyn? Kuten täälläkin on mainittu, on todella vaikeaa määritellä pelin aikana sitä, mikä on tahallista ja mikä ei, koska tekijä ei tuskin paljastaisi tarkoitustaan satuttaa tahallaan. Kuitenkin, väkivaltaista satuttamista tai sen yrittämistä havaitaan ja läheltä piti- tilanteita löytyy varmasti jokaiselta futista harrastaneelta.

Ilmiöstä sen verran, että itse koen tahallisen satuttamisen  futispeleissä olevan verrattain yleinen ilmiö ja tämä on riippumatta siitä, mikä on yrityksen lopputulos. Loukkaantumiset ovat totta kai ei-toivottuja, mutta yritykset itsessään täyttävät mielestäni kriteerit siitä, että aiheesta voidaan puhutaan ilmiönä. Eli ilmiöksi tässä kohtaa yrityksen satuttaa vastustajaa tahallisesti.

Harrastefutiksessa ja -futsalissa väkivaltainen pelaaminen on vielä enemmän arkipäivää ja toisaalta tuomaritoiminta on siellä yleensä surkeampaa kuin pelaisi ilman tuomaria :D Toki pelaajien vastuu omasta käyttäytymisestä on heillä itsellään, mutta tuomarilla on vastuu tuomita rikkeet ja puuttua peliin jos kentällä ilmapiiri/käyttäytyminen on uhkaavaa. 

Laittakaa vaan lisää mielipiteitä ja kokemuksia tulemaan!

Manfred Fandango

Poissa Poissa


Vastaus #13 : 13.09.2022 klo 15:19:52

"Tahallinen satuttaminen" varmaan vaatisi käsitteenä vähän tarkempaa jaottelua. Kyllähän monessa kontaktilajissa peliin kuuluuvat kovat taklaukset, joissa on tarkoitus myös "kouluttaa" vastustajaa. Mielellään niin, että siitä selvitään ilman pelin sisäistä rangaistusta. Mielestäni Suomessa on yleisesti todella tiukka tuomarilinja näiden suhteen kansainvälisesti tarkastellen. Toista se on Skotlannissa: https://www.youtube.com/watch?v=DK3aNN9dVKI

Eri asia sitten nämä roykeanemaiset hyppypotkut polviin, joissa motivaationa ei ole pelillinen hyöty. Näitä olen nähnyt todella vähän, vaikka alasarjoja on tullut kyllä ihan tarpeeksi kahlattua.
erno

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: RMA, Dortmund, City, United, Chelski, Bayern, Arsu


Vastaus #14 : 13.09.2022 klo 15:23:05

Tuohan on täysin puhdas taklaus. Rangersin janarille kiviä taskuun ja punttisalille.
gv39

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Tuomarit ja kyläjoukkueet ml. Kups


Vastaus #15 : 13.09.2022 klo 15:44:20

....
Harrastefutiksessa ja -futsalissa väkivaltainen pelaaminen on vielä enemmän arkipäivää ja toisaalta tuomaritoiminta on siellä yleensä surkeampaa kuin pelaisi ilman tuomaria :D Toki pelaajien vastuu omasta käyttäytymisestä on heillä itsellään, mutta tuomarilla on vastuu tuomita rikkeet ja puuttua peliin jos kentällä ilmapiiri/käyttäytyminen on uhkaavaa. 
...

Vinkkinä, että erityisesti tuomareille kannattaa laittaa kyselylomaketta.

Oman superjunnun tuomariaikoina oli otteluita, joiden hän tiesi lähtevän lapasesta jo ennen ottelua, kun näki mikä oli toinen joukkue. Kun pelaajat eivät olleet aikamiehiä, niin ei suoranaista raakaa väkivaltaa vaan sääntöjä rikkovaa semiväkivaltaista peliä ja tietysti kauheaa mussutusta. Kun on hänellä vielä kontakteja tuomareihin, niin kyllähän niitä samanlaisia aikuisjoukkueitakin riittää.

Aikuispelaajana superjunnun joukkueella on tietyn vastustajajoukkueen kanssa ensisijainen tavoite välttää loukkaantumisia, pisteet ovat sitten bonusta.
Kuten totesit, niin alasarjapelaajana aloittajakin on kokemusta/tietoa puolirikollisesta toisia vahingoittavasta pelitavasta.

Ja jotta ilmiöstä puhuttaisiin kokonaisuudessaan totuudellisesti, niin myös pitää uskaltaa tutkia miksi etnisen taustan omaavat joukkueet ovat yliedustettuina näinä mätäpaiseina. Ehkä gradu liian suppea kaikelle, mutta vinkkejä kysyit.
Kiharatukka

Poissa Poissa


Vastaus #16 : 14.09.2022 klo 10:52:51

Mikäs vuosi se oli, kun thaimaalainen joukkue (Thamrong Thai tsp?) sekosi täysin hesacupissa ja aloitti joukkotappelun?

Edit. Thamrong Thaihan se, vuosi oli 2003.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/helsinki-cupin-jarjestajien-selvitys-kahakoinnista-valmistui/4076888

 
Sivuja: [1]
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa