Kenelle siis vastasit ja mikä oli pointtisi?
Tässä otsikossa käytävään keskusteluun eli keskustelijoille.
Pointti oli se, että esimerkit eivät ole keskustelussa esitetyllä tavalla mistään perämetsästä ja sen takia pikkupaikkakuntien lahjakkuuksien etsimisen sijaan olisi syytä miettiä, että miksi suurista kaupungeista menee tutkan ohi pelaajia. Tämä luki siinä viimeisessä lauseessa.
Sehän se pointti oli, että Palloliitto laittaa resursseja niihin samoihin varhain kehittyneisiin joihin seuratkin. Huuhkajaturnaukset jne on käytännössä (ainakin kaupungeissa asuville) täysin päällekkäistä toimintaa sarjojen kanssa. Nämä myöhään kehittyvät pelaavat sen hetkisen kilpailullisen tasonsa mukaisesti alempana, jossa keskimäärin vaatimus-, valmennus- jne taso on alhaisempaa (Olisiko esim Ivanov nyt korkeammalla tasolla, jos hänet olisi saatu kärkivalmennuksen piiriin jo nuorena?). Tuossa ryhmässä olisi kuitenkin todennäköisesti yhtä suurelta osin talenttia, joka järjestelmässä hukataan.
Tästähän ei kukaan ole ollut eri mieltä.
Vielä kun esitettäisiin muitakin ratkaisuja kuin se, että jalkapallotoimintaa pitäisi saada pienille paikkakunnille...
Toki jossittelua on paljon sen suhteen eikä siinä kamalasti huomioida pelaajan omia valintoja tai vastaavia muuttujia.
Toinen juttu on tietysti se, että lahjakkuus on aika tyhjä ilmaisu, koska siihen liittyy myös valmennus ja työnteko. Jossain määrin "lahjakkuudella" pärjää, mutta silti pitää joskus koskea jalkapalloon ja harjoitella. Jalkapallo ei kuitenkaan ole mikään putki, kuten juurikin Ivanov on osoittanut ja kuitenkin vasta 24-vuotiaana ollut Veikkausliigan eliittiä, joten huolimatta pelaamisesta Kolmosessa, Kakkosessa ja Ykkösessä on päässyt näin pitkälle. Riippuu siis katsantokannasta, että olisiko jonkun kristallipalloennustuksen avulla pitänyt ottaa jonnekin kehityspolulle parikymppisenä, jolloin pelasi Kakkosta, vai osoittaako kuitenkin, että hitaammin kypsyvät voivat päästä pitkälle niin halutessaan.
Suomessa tuon ikäiset lahjakkaat kendojuniorit, joilla tavoite on NHL tekee lajiharjoittelun ohella ammattilaisten ohjaamaa fysiikkaharjoittelua. Eli Robertin tasoiset lahjakkuudet pitäisi saada vaan aiemmin mukaan ammattilaisuuteen tähtäävään harjoitteluun, vaikka se aiemmin kehittynyt poika toisikin seuralle niitä piirisarjapystejä.
Jääkiekko nyt on olosuhteista johtuen ohjatumpaa toimintaa.
Nyt vaan edelleen pitäisi tietää, että miten se lahjakkuus voidaan tunnistaa, mitä se on ja kuinka pelaajat saadaan tällaiselle polulle, kun viestissäsikin mainittiin jo sellainen asia kuin taustat.