Kun nyt vahvasti näyttää siltä, että Thiago Motta on Juventuksen uusi päävalmentaja, niin lienee syytä tehdä selkoa siitä, millaista jalkapalloa hän haluaa Torinossa pelattavan ja millainen päävalmentajan Bianconerin ruoriin astuu. Romeo Agrestin mukaan Motta allekirjoittaisi sopimuksen jo ensi viikon kuluessa. Jos jostain syystä näin ei käy, niin tuleepahan ainakin mietittyä erään lupaavan valmentajan tapaa nähdä kuningaslaji.
Kuka? Thiago Motta lienee futiksen ystäville hyvinkin tuttu hahmo pelaajauransa kautta. Brasilialaissyntyinen Motta on Barcelonan jalkapalloakatemian tuote ja pelasi myös
Blaugranan edustusjoukkueessa 96 ottelua. Italian kentiltä mies muistetaan Genoan ja Interin paidasta, sekä Prandellin ja Conten EM-joukkueista. Eritoten Mourinhon Interissä Motta oli keskeisessä roolissa joukkueen keskikentällä. Italian kenttien jälkeen mies siirtyi Pariisiin PSG:n riveihin, jossa pelasi viimeiset vuodet urastaan.
Pelaajana Motta ei ollut räiskyvimpiä futiksen supertähtiä, mutta mies tuntui aina löytävän paikkansa huippujoukkueista. “Monipuolinen” on varmasti adjektiivi, joka kuvaa häntä pelaajana, mutta käyttäisin sitä varovasti, joten tule samalla aliarvioineeksi häntä. Jos ei Mottalla ehkä ollut silmiin pistäviä vahvuuksia, niin ei hänellä ollut paljoa heikkouksiakaan. Itsekin ihmettelin, kun vuoden 2016 EM-kisoihin miehelle annettiin numero 10. Daniele De Rossi totesi myöhemmin, että he jotka asiaa ihmettelevät, eivät tiedä paljoakaan jalkapallosta. Tunnustan vajavaisuuteni.
Mottan valmentamaa jalkapalloa lienee turhaa kommentoida näkemättä kytköksiä hänen pelaajauraansa - Sekä sen kautta millainen hän oli pelaajana itse, mutta myös hänen valmentajiensa kautta. Motta ehti uransa aikana pelata muiden muassa Louis van Gaalin, Frank Rijkaardin, Gian Piero Gasperinin, José Mourinhon, Rafael Benitezin ja Carlo Ancelottin alaisuudessa. Sen lisäksi, että nimilista on jo itsessään kunnioitettava, niin huomionarvoista on kuinka erilaisia valmentajia Mottalla urallaan oli ja kuinka erilaista jalkapalloa hän on ollut pelaamassa huipputasolla. Tämä yhdistettynä Brasiliassa vietettyyn nuoruuteen ja kokemuksiin eri kulttuureista jalkapallon ympärillä tekee hänen tavastaan katsoa lajia väkisinkin laajan ja mielenkiintoisen. Nämä asiat Motta tiivisti Covercianon lopputyöhönsä “Pallon arvo” (
Il valore del pallone).
Mottapallo Motta valmistui Covercianosta vuonna 2020. Kuten muistanette, samalta kurssilta valmistui myös muuan Andrea Pirlo, hänkin huippupistein. Mottan lopputyön voi lukea konekäännöksenä tästä
https://www.docdroid.net/oKmxPjs/thiago-motta-the-value-of-the-ball-conclusion-chapter-pdf#page=17. Mottan lopputyössä näkyy sekä useiden huippuvalmentajien vaikutus, mutta myös ymmärrys jalkapallosta kulttuurisena sekä psykologisena ilmiönä. Työ onkin suurimmaksi osaksi filosofista pohdintaa taktisen analyysin sijaan. Työ sisältää omakohtaisia kokemuksia ja on eräänlainen kasvutarina jalkapalloilijaksi ja lajin ymmärtäjäksi.
Lopputyön kenties keskeisin anti Mottan valmentamalle jalkapallolle ovat pelivälineen arvo ja pelaajien väliset suhteet. Näistä molemmat näkyvät kentällä esimerkiksi siten, että Motta haluaa joukkueensa pitävän palloa ja menetettyään sen, hankkivan sen nopeasti takaisin. Mottan joukkueet ryhmitetään siten, että keskikaistoilla saavutetaan ylivoima ja palloa pidetään paljon keskialueella. Pelaajien väliset suhteet mahdollistavat kombinaatiopelaamisen. Mottan näkemys lajista edustanee jossain määrin relationistista koulukuntaa, mutta hänen joukkueidensa pelissä on myös aluepelin ominaisuuksia ja perinteistä toisteisuutta. Juuri tässä Mottan tausta näkyy vahvasti: Hänen näkemyksensä jalkapallosta vaikuttaa olevan ikään kuin sekoitus latinalaista relationismia ja Eurooppalaista aluepeliä, jossa ihmisten väliset suhteet ja “systeemittömyys” on siirretty mannermaiseen tapaan nähdä jalkapallo rakenteina funktioina. Yksilöpelin ja joukkuepelin synteesi – Aivan, kuin Mottan oma ura jalkapalloilijana.
Valmentajauransa miesten ammattilaistasolla Motta aloitti pätkäpestillä Genoassa kaudella 2019-20 tultuaan potkut saaneen Aurelio Andreazzolin tilalle, mutta sitä herkkua kesti vain 10 ottelua. 2021-2022 kaudeksi Mottalle annettiin vetovastuu Speziaan. Kausi oli ailahteleva ja Spezia sijoittui lopulta kuudenneksitoista. Se ei kuitenkaan ollut Spezian materiaalilla huonokaan saavutus ja Bologna uskoi edustusjoukkueen Mottan käsiin seuraavalle kaudelle.
2-7-2 Motta sanoi Gazzettan haastattelussa vuonna 2018 näkevänsä joukkueensa ryhmittyvän muotoon 2-7-2. Hän ajatteli ryhmityksen siten, kuinka hän itse näki sen tekniseltä alueelta. Kommentti kirvoitti keskustelua ja Mottan joukkeita on pyritty tulkitsemaan tuon kommentin kautta. Kommentin varsinainen pointti on kuitenkin se, että Motta näkee kentän jaettavan kolmeen kaistaan, joista laidoilla on molemmilla kaksi pelaajaa (laitapuolustaja ja laitahyökkääjä) ja keskellä seitsemän (maalivahti, kaksi topparia, kolme keskikenttäpelaajaa ja hyökkääjä).
Tämä ei tarkoita, etteikö laitakaistaoilla voisi pelin virtauksessa pelata muitakin pelaajia, mutta ryhmityksen on tarkoitus teroittaa keskialueen ylivoiman tärkeyttä ja maalivahdin roolia pelin avaamisessa. Maalivahti on osa keskialueen pelaajistoa. "Ensimmäinen hyökkääjä", kuten Motta on itse sanonut.
Mottan joukkueet ryhmittyvät kentällä yleensä muotoon 4-2-3-1 tai 4-1-4-1. Muuten ryhmitys ja roolitukset ovat samat, mutta keskikentän pohja pelataan joko yhdellä tai kahdella pelaajalla. Näitä vaihtoehtoja voidaan käyttää myös saman pelin aikana ja olisikin mielenkiintoista tietää minkä perusteella valinta tehdään. Mikäli vastustaja on pelannut miesvartiointia keskikentällä, Motta on vaikuttanut valitsevan kaksi pohjapelaajaa. Tällöin joukkue on näyttänyt etenevän myös pidemmillä syötöillä keskikentän läpi, kun yläoksilla on enemmän tilaa.
Suurin pelillinen ero ryhmitysten välillä on pelinavausvaiheessa, kun yhden pohjapelaajan systeemissä toinen toppareista nousee usein toisen pohjapelaajan jättämään tilaan.
Murtautumisvaiheessa Motta luottaa lyhytsyöttöpeliin ja pelaajilla näyttää olevan hyökkäysalueella paljon vapauksia toteuttaa itseään. Pelaajat vaihtelevat paikkoja ja tekevät aktiivisesti liikkeitä syntyviin tiloihin. Mottan joukkueet eivät juuri yritä hyödyntää aikaisia keskityksiä, joten esimerkiksi Filip Kostic saanee opetella uuden tavan pelata tai etsiä uuden työnantajan. Hyökkäyspelin tärkein palanen lienee keskushyökkääjä, jolla on Mottan pelitavassa erittäin keskeinen rooli myös hyökkäyksen käynnistämisessä. Motta haluaa hyökkääjänsä tulevan usein palloa vastaan ja pystyvän pelaamaan
seiniä kolmannelle. Hyökkääjällä on murtautumisvaiheessa yhtä tärkeä rooli, kuin itse viimeistelyssä. Arnautovic ja Zirkzee olivat, kuin tehty Mottan aivoituksiin ja onkin hyvä kysymys, onko keskushyökkääjä roolitettu vastaamaan pelaajien ominaisuuksia vai pelaaja roolin ominaisuuksia. Esimerkiksi Vlahovicilla on jonkin verran tekemistä tuollaiseen rooliin mukautumisessa, sillä miehen ensimmäinen kosketus ja kyky pelin rakentamiseen vaatii hiomista.
Tilanteenvaihto/pallonmenetys yritetään hoitaa usein vastaprässillä, mutta se kuitenkaan ole ehdotonta, eikä välttämättä kestä yhtä riistoyritystä pidemmälle. Joukkue puolustaa yleensä muodolla 4-4-2 tai 4-4-1-1 ja keskikorkeassa blokissa. Spezian aikaan nähtiin välillä matalaakin blokkia, mutta Spezia kamppaili eloonjäännistä. Tämäkin variaatio löytyy siis tarvittaessa pelikirjasta. Topparit ja laitapuolustajat joutuvat välillä puolustamaan aika isoja tiloja ja linjan taakse voi jäädä paljonkin tilaa. Miten tämä sopii esim. Bremerille?
Vastaprässi ja aktiivinen hyökkäyspeli vaativat pelaajilta fyysisesti paljon ja voikin olla, että staattisen masapallon jälkeen on edessä läskileiri.
Mottan jalkapallossa ei ole keksitty mitään mullistavaa. Motta ei ole mikään suuri jalkapallon revisionisti, vaan pikemminkin kokemuksensa optimoija ja useiden eri vaikutteiden yhdistäjä.
Thiago Motta on "jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain sinistä". Toivottavasti mies saa mahdollisimman nopeasti rustattua nimensä sopimukseen ja joukkueen rakennus saadaan valmiiksi hyvissä ajoin.
Tehtävää nimittäin löytyy - Jäitä hattuun.