FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
20.11.2024 klo 15:28:58 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: 1 ... 72 [73] 74 ... 182
 
Kirjoittaja Aihe: Liverpool F.C. 2023/24 - Kloppon viimeinen  (Luettu 544398 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
Dagger

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Suomi, Apollo, Hyps,FC TPS, LFC


Vastaus #1800 : 02.01.2024 klo 21:11:25

Uutinen
Last night, Liverpool generated 25% of Man Utd’s season-long xG total.

:)
Pesso

Poissa Poissa


Vastaus #1801 : 02.01.2024 klo 22:03:45

En sano että joka tilanteessa mutta jos päästään linjan taakse juoksemaan niin silloin. Jos pelaat liian kaukaa tämän pitkän syötön niin puolustaja kerkeää katkaista tämän. Se on räiskimistä. Mutta jos pelaat selustaan pitkän sellaiselta etäisyydeltä linjasta että onnistuessasi potkussa normaalisti se menee linjan yli omalle pelaajalla niin silloin joka kerta. Joskus tulee myös epäpuhtaita osumia palloon jolloin tulee menetys mutta se ei ole räiskimistä. Se on epäonnistuminen murtavassa syötössä. Niitä ei kannata pelätä.

Kysyn hypoteettisen kysymyksen sinulta.

Vastustajan puolustustuslinja on puolessa kentässä. Poolilla on kaksi hyökkääjää puolustajien vieressä samassa linjassa. Van dijk tekee riiston oman kuudentoista kaarella ja tiputtaa pallon Trentille laitaan jolla on jalka vapaana 25m puolustuslinjasta jonka takana on vielä 50m matkaan maaliin. Miten sun mielestä Trentin tulisi toimia?

https://www.researchgate.net/publication/331483328_Analyzing_the_Process_from_the_Initiation_of_Attack_to_Goal_Scoring_Touch_in_the_EURO_2016/fulltext/5cf43881a6fdcc847500169b/Analyzing-the-Process-from-the-Initiation-of-Attack-to-Goal-Scoring-Touch-in-the-EURO-2016.pdf?origin=publication_detail&_tp=eyJjb250ZXh0Ijp7ImZpcnN0UGFnZSI6Il9kaXJlY3QiLCJwYWdlIjoicHVibGljYXRpb25Eb3dubG9hZCIsInByZXZpb3VzUGFnZSI6Il9kaXJlY3QifX0

A total of 74.2% of shots and 80.1% of goals were scored within 0-4 passes; 20.2% of shots, and 14.5% of goals were accomplished within 5-8 passes.

https://thesportjournal.org/article/analysis-of-goal-scoring-patterns-in-the-2012-european-football-championship/

https://www.researchgate.net/publication/338188009_TECHNICAL_AND_TACTICAL_ANALYSIS_OF_GOAL_SCORING_PATTERNS_IN_THE_2018_FIFA_WORLD_CUP_IN_RUSSIA#pf7

Table 1 illustrates the number of passes leading up to goal. The mean number of passes leading up to a goal was 2.98




No räiskimistä nimenomaan. Ja esimerkiksi eilen Trentin syötöistä meni 40 % Harakoille (pun intended). Ja Liverpool nimenomaan pelaa noita pitkiä palloja liian kaukaa.

Totta kai kaikki joukkueet ja pelaajat pelaavat linjan taakse, jos löytyy paikka. Kuten nyt vaikka tuossa esimerkissäsi, jossa ei luultavasti olisi juuri vaihtoehtojakaan, jos linja on puolessa kentässä ja matkaa 25 metriä. Mutta eipä noita paikkoja peleissä juuri ole. Ja sen vuoksi syötön pituus sitten yleensä vähentää sen onnistumisen todennäköisyyksiä. Ja toki on niinkin, ettei vaikka tuon kuvailemasi syötön xA taida olla vielä hirveän iso. Ja pointtini on edelleen otteluiden voittaminen. Ei pelkkä maalinteko.

Noita eri kisoihin liittyviä tilastoanalyysejä tosiaan löytyy. Noissa yleensä todetaan, miten joku asia on tapahtunut. Ei välttämättä jonkun asian todennäköisyyttä. Ts. jos siis maaleista suurin osa syntyy turnauksessa alle viidellä syötöllä, ei välttämättä tarkoita, että tuo olisi paras tapa. Vaan yleisin. En ole sinänsä eri mieltä, etteikö olisi voisi olla paraskin, mutta yleisyys ei sitä sinänsä todista, vaikka saattaa siihen toki viitata.

Ottelujen voittamiseen sisältyy muutakin kuin maalien tekeminen. Tuossa kontrollin ajatuksesta onkin, kuten todettua, kyse enemmänkin puolustamisesta kuin hyökkäämisestä jopa. Aina kun pallo annetaan vastustajalle, se pitää kaivaa pois.
EDzeko

Poissa Poissa


Vastaus #1802 : 03.01.2024 klo 01:05:10

Maalinteko järjestäytynyttä puolustusta vastaan on vaan todella vaikeaa. Siksi Pool koittaa nopealla pelillä välttää sitä että vastustaja kerkiää järjestäytymään uudelleen. Myös korkea prässi ja keskialueen riistot antavat mahdollisuuden hyökätä hetken puolustusta vastaan joka ei ole kerinnyt järjestäytyä.

Tämä on juuri sitä Pesson tarkoittamaa pelin hallintaa.
SubaruMies

Poissa Poissa


Vastaus #1803 : 03.01.2024 klo 02:15:57

Tämä on juuri sitä Pesson tarkoittamaa pelin hallintaa.

Menee tietysti vähän hiusten halkomiseksi, mutta  hyvä puolustuspeli keskikentällä ja vastahyökkäykset eivät ole pelinhallintaa sanan varsinaisessa merkityksessä.
Pesso

Poissa Poissa


Vastaus #1804 : 03.01.2024 klo 11:59:03

Väittelyissä katoaa helposti erilaisten juttujen kokonaiskuva, koska molemmat osapuolet painottavat vain sitä kulmaa, joka tulee juuri nyt esitettyä näkemystä. Monesti samaan aikaan molemmilla on myös toisen väitettä tukeviakin mielipiteitä vain eri painotuksin. Ainakin näin pitäisi kahden järkevän ihmisen debaatissa aina olla. Väittelyä tulisi aina käydä mielestäni argumenttiin "kyllä, mutta entä jos.." -pohjautuen netissä perinteisemmän "vedä nyt vittu päähäsi":n sijaan.

Tarkoitan pelien kontrolloimisella itse about seuraavia teesejä:

- Hallitse palloa
  * Pallonhallinta % riittävä, syöttö % riittävä, strategisesti tärkeät kohdat, joissa vastustajan pelin tempoa kannattaa rajoittaa
- Hallitse tilaa
  * Joukkueen muodostelman ja prässin intensiteetin tulee olla sillä tasolla, että joukkue voittaa pallon takaisin optimaalisella työmäärällä mahdollisimman ylhäällä.
  * hyvä indikaattori tilan hallinnasta on irtopallojen voittaminen. Paremmin organisoitu joukkue vie enemmän irtopalloja
- Murtautuminen
  * pallon hallinnan ohessa tulee luonnollisesti etsiä aktiivisesti murtopaikkoja mahdollisimman usein ja kentän eri sektoreilta
  * pelin tempo on pidettävä korkeana palloa hallittaessa
  * pelaajien tulee tunnistaa kentällä oikeat hetket murtautumiseen ja toisaalta kontrollin ylläpitämiseen
  * murtautumista ei tule yleensä kuitenkaan yrittää kahden edellä esitetyn bulletin kustannuksella koko pelin osalta. Tulee hakea riskin ja palkkion tasapainoa.

Turnausmuotoisissa kilpailuissa on viime vuosina pärjännyt jopa pallonhallinnan luovuttamalla. Mutta liigassa matsien kontrollointi korostuu varmaan "ikuisesti", koska voitettavia joukkueita ja erilaisia sattumatekijöitäkin on enemmän. Hyökkäys voittaa otteluja, puolustus mestaruuksia. Liverpool on kritiikistäni huolimatta varsin hyvä monessa asiassa myös kontrollin saralla. Mutta jos ja kun jotain halutaan parantaa, niin itse korjailisin esimerkiksi ennen jotain "viimeistelyä" joukkueen pallonmenetysten määrää alaspäin. Ja pyrkisin siihen, että pelaajat tunnistavat paremmin strategisesti tärkeitä hetkiä pitää pallo. Trent on tässä syöttövolyymeistaan johtuen keskeisin peluri. Mutta vaikka nyt Gravenberchin kuljetukset ja yläkolmikon ratkaisuyritykset ovat toisinaan olleet vähän liian hätäisiä suhteessa kontrollin saavuttamiseen. 
 
 
Tuore Kelmu

Poissa Poissa


Vastaus #1805 : 03.01.2024 klo 12:05:09

Menee tietysti vähän hiusten halkomiseksi, mutta  hyvä puolustuspeli keskikentällä ja vastahyökkäykset eivät ole pelinhallintaa sanan varsinaisessa merkityksessä.

Pesso vissiin koittaa sanoa että Pool yrittää hänen mielestään liian nopeasti ja usein pelata selustaan kun pitäisi ottaa enemmän peliä haltuun pitämällä palloa riiston jälkeen. Ja kun Pool koittaa maksimoida kaikki nuo hetket kun vastustaja on riiston jälkeen epäjärjestyksessä pelaamalla nopeasti eteenpäin ja jopa suoraa selustaan myös sillä riskillä että syöttö epäonnistuu.

Pitää muistaa että Pool ei aina pääse edes riistosta yrittämään tätä ja silloin joudutaan pelaamaan ns hidas hyökkäys ja pitämään palloa (lue hallitsemaan peliä). Näistä hitaista hyökkäyksistä ei vaan niitä tilanteita ja maaleja tule lähellekkään niin paljon kuin pelaamalla nopeammin selustaan.

Ja jos pitäisi valita yritetäänkö liian usein selustaan vai lähtökohtaisesti rauhotetaan peliä riistoista niin sarjataulukosta voidaan tehdä päätös.

Ja on hyvä muistaa että pallon hallinta tulee monesti automaattisesti Poolillle tai Citylle juuri sen takia että vastustaja jää alemmaksi ja haluaa ohjata pelin muodon ulkopuolelle. Silloin syöttöjen määrä kasvaa kuten myös hallinta prosenttien. Kyllähän Pool pelaisi mielelään joka ilta joukkueita vastaan jotka pelasi kun Westham Poolia vastaan, mutta noutaja siinä tulee vastustajalle aika usein. On vastustajalle todennäköisempää saada pisteitä puolustamalla tiiviisti ja luovuttaa pallon hallinta pois sekä iskeä vastaan ja toivoa erikoistilanteita.
Norppa

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: FC TPS


Vastaus #1806 : 03.01.2024 klo 12:41:01

Täähän on kuin väitöstilaisuutta seuraisi. Vielä en ole päässyt varmuuteen kumman väitöskirjaa ollaan tarkastamassa.
Pesso

Poissa Poissa


Vastaus #1807 : 03.01.2024 klo 12:47:40

Täähän on kuin väitöstilaisuutta seuraisi. Vielä en ole päässyt varmuuteen kumman väitöskirjaa ollaan tarkastamassa.

Meikäläinen ehdottomasti kustoksena. Tuore Kelmu taas Törhönen.
sond

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: liverpool


Vastaus #1808 : 03.01.2024 klo 13:06:35

Menikö se Sobbo pahastikin rikki, onko tullu infoa, luotettavaa sellaista
Tuore Kelmu

Poissa Poissa


Vastaus #1809 : 03.01.2024 klo 15:52:53

Eiköhän jokainen saa oman näkemyksensä ja mielipiteensä kertoa ja Klopp tuskin tänne tulee kertomaan onko Tuore Kelmu vai Pesso oikeassa. Kuitenkin data tukee omaa näkymystäni siitä että miksi Pool noin pelaa.

Jos Poolilla olisi yksilöinä niin hyvä joukkue että loputulos olisi kovin erilainen eri systeemillä kuin nyt niin kyllä sitä korjattaisiin. Muistan kuitenkin ne pelit lähimenneisyydestä kun busseja vastaankin ei saatu juuri mitään aikaiseksi ja menetettiin palloja jatkuvasti liian lähellä omaa linjaa joka ei reagoinut lainkaan pallon menetyksiin. Nyt menetetään paljon vähemmän palloja vaarallisissa paikoissa (koska pyritään selustaan ja katkot tulee pitkälti vastustajan puolustuslinjassa tai päätyy maalivahdille asti) ja puolustuksella on myös aikaa reagoida tilanteisiin. Maaleja on myös päästetty sarjassa vähiten ja tässä on tapahtunut iso muutos esim viimekauteen.

Jos kuitenkin olisin itse täysin väärässä tässä ja Kloppo haluaisi enemmän pallon hallintaa ja rauhoittaa peliä niin eiköhän esim Trentille olisi kerrottu että nyt riittää noiden pallojen viljely selustaan jos et ole ihan varma että se menee linjan yli. Kuitenkin näitä yrityksiä tulee joka pelissä todella monta.

Siitä olen kuitenkin varma että Kloppo on parempi valmentaja taktikko kuin Tuore Kelmu tai Pesso.

Itse en lähtisi hirveästi muuttamaan mitään isompaa pelillisesti kun saadaan tilanteita ja maaleja aikaiseksi sekä omissa kolisee paljon vähemmän. Sarjasijoituskin on ihan ok ;)
Pesso

Poissa Poissa


Vastaus #1810 : 03.01.2024 klo 16:48:50

Eiköhän jokainen saa oman näkemyksensä ja mielipiteensä kertoa ja Klopp tuskin tänne tulee kertomaan onko Tuore Kelmu vai Pesso oikeassa. Kuitenkin data tukee omaa näkymystäni siitä että miksi Pool noin pelaa.

Jos Poolilla olisi yksilöinä niin hyvä joukkue että loputulos olisi kovin erilainen eri systeemillä kuin nyt niin kyllä sitä korjattaisiin. Muistan kuitenkin ne pelit lähimenneisyydestä kun busseja vastaankin ei saatu juuri mitään aikaiseksi ja menetettiin palloja jatkuvasti liian lähellä omaa linjaa joka ei reagoinut lainkaan pallon menetyksiin. Nyt menetetään paljon vähemmän palloja vaarallisissa paikoissa (koska pyritään selustaan ja katkot tulee pitkälti vastustajan puolustuslinjassa tai päätyy maalivahdille asti) ja puolustuksella on myös aikaa reagoida tilanteisiin. Maaleja on myös päästetty sarjassa vähiten ja tässä on tapahtunut iso muutos esim viimekauteen.

Jos kuitenkin olisin itse täysin väärässä tässä ja Kloppo haluaisi enemmän pallon hallintaa ja rauhoittaa peliä niin eiköhän esim Trentille olisi kerrottu että nyt riittää noiden pallojen viljely selustaan jos et ole ihan varma että se menee linjan yli. Kuitenkin näitä yrityksiä tulee joka pelissä todella monta.

Siitä olen kuitenkin varma että Kloppo on parempi valmentaja taktikko kuin Tuore Kelmu tai Pesso.

Itse en lähtisi hirveästi muuttamaan mitään isompaa pelillisesti kun saadaan tilanteita ja maaleja aikaiseksi sekä omissa kolisee paljon vähemmän. Sarjasijoituskin on ihan ok ;)


Tämä asia lienee aika lailla loppuun kaluttu tältä erää taas. Mutta mikä data tukee näkemystäsi? Jos nyt ymmärrän oikein, niin aika pitkälti toteat, että suht klassinen pitkän vetäminen on tehokkain tapa pelata jalkapalloa. Tuota väitettä ei tue yhtään mikään.

Ja ”Klopp on käskenyt”. On aika klassinen nettipölhöily mun mielestä. Onko se myös käskenyt Darwinin vetää joka kerta metristä päin maalivahtia tai ylärimaan? Totta kai Liverpoolin pelissä on kehitettävää ja pallonmenetysten ehkäiseminen on hyvin helppo tapa parantaa peliä. Eikä Trent vedä niitä pallojaan linjan taakse, vaan näissä minun tarkoittamissani tapauksissa lähinnä syvällä makaavaan linjaan ja täten yleensä vastustajan topparin päähän. Ja tuota tekee jengissä tasan yksi pelaaja. Kaipa nyt myös topparit vetäisivät enemmän pitkää, jos se olisi yleinen pelitavallinen vaatimus? Oma näkemykseni on, että Trentillä on tällä hetkellä tarvetta vetää vähän liikaa omaa showtaan ja tämä näkyy.

Joukkueen esityksistä ja tuloksista on syytä muistaa, että aika monessa ottelussa pisteet on kairattu suunnilleen viime hetkillä ja pienillä marginaaleilla. Joten kehitettävää löytyy kyllä.
Tuore Kelmu

Poissa Poissa


Vastaus #1811 : 03.01.2024 klo 19:11:27

Tämä asia lienee aika lailla loppuun kaluttu tältä erää taas. Mutta mikä data tukee näkemystäsi? Jos nyt ymmärrän oikein, niin aika pitkälti toteat, että suht klassinen pitkän vetäminen on tehokkain tapa pelata jalkapalloa. Tuota väitettä ei tue yhtään mikään.

Ja ”Klopp on käskenyt”. On aika klassinen nettipölhöily mun mielestä. Onko se myös käskenyt Darwinin vetää joka kerta metristä päin maalivahtia tai ylärimaan? Totta kai Liverpoolin pelissä on kehitettävää ja pallonmenetysten ehkäiseminen on hyvin helppo tapa parantaa peliä. Eikä Trent vedä niitä pallojaan linjan taakse, vaan näissä minun tarkoittamissani tapauksissa lähinnä syvällä makaavaan linjaan ja täten yleensä vastustajan topparin päähän. Ja tuota tekee jengissä tasan yksi pelaaja. Kaipa nyt myös topparit vetäisivät enemmän pitkää, jos se olisi yleinen pelitavallinen vaatimus? Oma näkemykseni on, että Trentillä on tällä hetkellä tarvetta vetää vähän liikaa omaa showtaan ja tämä näkyy.

Joukkueen esityksistä ja tuloksista on syytä muistaa, että aika monessa ottelussa pisteet on kairattu suunnilleen viime hetkillä ja pienillä marginaaleilla. Joten kehitettävää löytyy kyllä.


Et selvästi halua ymmärtää tai ymmärrä
mitä olen sanonut. Dataa on netti pullollaan sekä ihan kirjojen kansissa sekä jos lukee vaikka menestyneiden valmentajien kirjoja niin sieltä saa aika hyvin myös heidän näkemykset asiaan datan lisäksi. Tännekin linkkasin useamman datapaketin jota et halua uskoa koska kyseessä oli vain turnauksia vai mitä selititkään.

Otetaan kerran vielä pähkinänkuoressa….
Jalkapallossa suurin osa maaleista tulee alle 5 syötön hyökkäyksistä. Suurimmassa osassa maaleista pallo syötetään jossain vaiheessa linja taakse. Parhaiten pääsee hyvälle maalintekopaikalle kun pystyt käyttämään vastustajan epäjärjestystä hyödykseen joka huipputasolla on hetki riiston jälkeen. Siinä on ne asiat joita pelissä kannattaa tavoitella ja sisäistää ensin jotta teet todennäköisemmin maalin. Tämä siis puhtaasti datan ja statistiikan mukaan.

Jos haluat lisää dataa niin sitä saat helpoiten kun alat tästä hetkestä lähtien vaikka ottamaan syötöt ylös ennen maalia itse peleistä mitä katsot. Tulet varmasti yllättymään että samat statistiikat mitä linkkasin aikaisemmin toteutuu kun otanta on riittävän iso.

Eli pitkän pelaaminen ei ole se the asia vaan linjan taakse pelaaminen. Ja mitä enemmän vastustajan linjan takana on tilaa sitä kauempaa pystyt sen murtamaan. Tästä syystä huippujoukkueet eivät saa näitä murtomahdollisuuksia kaukaa kun vastustajan linja harvoin on niin ylhäällä. Mutta jos sellainen mahdollisuus tulee niitä kyllä käytetään mahdollisimman usein. Ja kyllä liverpoolin topparit pelaa
myös pitkää palloa linjan taakse jos siihen on sauma. Tähän löydät ihan youtubesta koosteitakin.

Jos johdat peliä ja vastustaja ei nosta prässiä ja nippua ylemmäksi niin senkus pidät palloa vaikka omalla kenttäpuoliskolla koko loppu pelin. Monesti tosin peli helpottuu johtoasemassa kun pääset houkuttelemaan tappiolla olevaa joukkuetta ylemmäksi ja siten saat heidän linjan taakse enemmän tilaa ja pääset murtamaan kauempaa.

Ja kyllä se Trent epäonnistuu niissä pitkissä syötöissä aika usein ja ne jää toppariin tai laitapuolustajaan mutta sitä ei pidä pelätä tai varoa koska pallo menetetään silloin todella syvällä ja sieltä on vaikea tehdä vastahyökkäyksiä ja maaleja. Sen lisäksi pool pääsee monesti ensimmäisenä myös näihin kakkospalloihin ja ollaankin jo huomattavasti lähempänä vastustajan maalia ja ollaan ohitettu moni heidän pelaaja.

Eli mielummin liikaa näitä yrityksiä selustaan kun liian vähän. Mitä matalemmalla puolustus on sitä lähempää linjaa pitää yrittää syöttää selustaan. Ja mitä ylempänä niin sitä nopeammin ja kauempaa pääset yrittämään.


Pesso

Poissa Poissa


Vastaus #1812 : 03.01.2024 klo 20:33:23


Et selvästi halua ymmärtää tai ymmärrä
mitä olen sanonut. Dataa on netti pullollaan sekä ihan kirjojen kansissa sekä jos lukee vaikka menestyneiden valmentajien kirjoja niin sieltä saa aika hyvin myös heidän näkemykset asiaan datan lisäksi. Tännekin linkkasin useamman datapaketin jota et halua uskoa koska kyseessä oli vain turnauksia vai mitä selititkään.

Otetaan kerran vielä pähkinänkuoressa….
Jalkapallossa suurin osa maaleista tulee alle 5 syötön hyökkäyksistä. Suurimmassa osassa maaleista pallo syötetään jossain vaiheessa linja taakse. Parhaiten pääsee hyvälle maalintekopaikalle kun pystyt käyttämään vastustajan epäjärjestystä hyödykseen joka huipputasolla on hetki riiston jälkeen. Siinä on ne asiat joita pelissä kannattaa tavoitella ja sisäistää ensin jotta teet todennäköisemmin maalin. Tämä siis puhtaasti datan ja statistiikan mukaan.

Jos haluat lisää dataa niin sitä saat helpoiten kun alat tästä hetkestä lähtien vaikka ottamaan syötöt ylös ennen maalia itse peleistä mitä katsot. Tulet varmasti yllättymään että samat statistiikat mitä linkkasin aikaisemmin toteutuu kun otanta on riittävän iso.

Eli pitkän pelaaminen ei ole se the asia vaan linjan taakse pelaaminen. Ja mitä enemmän vastustajan linjan takana on tilaa sitä kauempaa pystyt sen murtamaan. Tästä syystä huippujoukkueet eivät saa näitä murtomahdollisuuksia kaukaa kun vastustajan linja harvoin on niin ylhäällä. Mutta jos sellainen mahdollisuus tulee niitä kyllä käytetään mahdollisimman usein. Ja kyllä liverpoolin topparit pelaa
myös pitkää palloa linjan taakse jos siihen on sauma. Tähän löydät ihan youtubesta koosteitakin.

Jos johdat peliä ja vastustaja ei nosta prässiä ja nippua ylemmäksi niin senkus pidät palloa vaikka omalla kenttäpuoliskolla koko loppu pelin. Monesti tosin peli helpottuu johtoasemassa kun pääset houkuttelemaan tappiolla olevaa joukkuetta ylemmäksi ja siten saat heidän linjan taakse enemmän tilaa ja pääset murtamaan kauempaa.

Ja kyllä se Trent epäonnistuu niissä pitkissä syötöissä aika usein ja ne jää toppariin tai laitapuolustajaan mutta sitä ei pidä pelätä tai varoa koska pallo menetetään silloin todella syvällä ja sieltä on vaikea tehdä vastahyökkäyksiä ja maaleja. Sen lisäksi pool pääsee monesti ensimmäisenä myös näihin kakkospalloihin ja ollaankin jo huomattavasti lähempänä vastustajan maalia ja ollaan ohitettu moni heidän pelaaja.

Eli mielummin liikaa näitä yrityksiä selustaan kun liian vähän. Mitä matalemmalla puolustus on sitä lähempää linjaa pitää yrittää syöttää selustaan. Ja mitä ylempänä niin sitä nopeammin ja kauempaa pääset yrittämään.




Ymmärrän tavallaan peruspointtisi. Totta kai pallo kannattaa pelata linjan taakse käytännössä aina kun siihen on hyvä sauma. Mutta kuten toteat, niitä hyviä saumoja on melko harvoin. Vähän sama kuin yrittäisi todistella, että helpoin tapa tehdä maali on laukoa puolesta kentästä aina kun häkkäri on ulkona.

Kaikki hyvät joukkueet tyyliin aina ovat pelanneet pallonhallintafutista. Ja näin ollen minulle välittyy tästä sinun argumentoinnistasi kuva, että yrität keksiä koko lajin todellisuutta uudelleen. Miksi vaikka City tai Real Madrid ei pelaa sitten koko ajan pitkää linjan taakse? Ja käytännössä tuo esittämäsi johtaa loppupeleissä jonkun 80-luvun Wimbledonin pelifilosofiaan. En ole ikinä kuullut huippuvalmentajan sanovan, että pallonhallinta on jonkinlainen dysfunktio. Joskaan ei kyllä itse tarkoituskaan.

Uskon ihan täysin sen, että varmaan iso osa maaleista ainakin noissa tutkituissa tapauksissa syntyy eri syistä melko vähillä syötöillä. Mutta samaan aikaan eniten pisteitä (ja maaleja) keräävät joukkueet, joilla on paljon syöttöjä. Myös Liverpoolin otteluissa tulee paljon syöttöjä. Tämä johtuu siitä, että hyvät joukkueet myös puolustavat pallonhallinnan kautta. Ja jos et näin tee, puolustat sitten paljon raskaammalla tavalla. Ja toki on niin, että riiston jälkeen kannattaa tietyissä tilanteissa pyrkiä hyökkäykseen. Mutta ei Trentin tavalla, jossa pallo usein lahjoitetaan ihan älyttömällä yrityksellä pois.

Tässä on yksi ”tutkimus”, johon viittasin aiemmin. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9821415/

Siinä on seurattu huippujoukkueita useammassa turnauksessa ja johtopäätös on, että maalinteon todennäköisyys kasvaa, jos hyökkäys on nopea, mutta siinä on monta syöttöä. Samoin, jos hyökkäys alkaa mahdollisimman ylhäältä. Ei välttämättä ole kaiken teoria tämäkään. Mutta monipuolisempi kuin nuo kisojen tilastoraportit.

Ymmärrän pointtisi perusjutut. Ja ne ovat ihan oikein. Mutta samalla nuo ovat myös tosielämälle melko vieraita. Linjan taakse pelaaminen tarkoittaa suuressa osassa tapauksia pitkän vetämistä. Ja tällä taas sitten menetetään otteluiden kontrolli eritoten puolustuspäässä. Puolustamalla taas voitetaan mestaruuksia.

edit.: kiteytän vielä.. olet sinänsä oikeassa siinä, että jos paikka on, niin toki linjan taakse kannattaa pelata. Mutta mielestäni väärässä siinä, että kannattaa yrittää joka käänteessä.
« Viimeksi muokattu: 03.01.2024 klo 20:43:00 kirjoittanut Pesso »
Dagger

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Suomi, Apollo, Hyps,FC TPS, LFC


Vastaus #1813 : 03.01.2024 klo 20:41:51

Jaahas, vai tällaista.
Sivurajatapaus

Poissa Poissa


Vastaus #1814 : 03.01.2024 klo 21:17:57

Sanoisin, että Tuore Kelmun datatulkinnat ovat aika humpuukia. Tulee mieleen viime vuosisadan datatulkitsija Charles Reep, joka aikoinaan vaikutti suurestikin FA:n valmennukseen. Jonathan Wilsonilla on kaverista hyvää historiikkia (ja kritiikkiä).
https://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Reep
Reepin silloisen datan mukaan maalit syntyvät useimmiten max. kolmen syötön sisällä. Johtopäätös oli, että jos pallo ei ole vastustajan maalissa kolmen syötön jälkeen, se on parempi luovuttaa suosiolla vastustajalle, jotta sen voi taas riistää takaisin, ja yrittää uudestaan seuraavalla kolmella syötöllä. Jonathan Wilsonin sanoin:
"It is, frankly, horrifying that a philosophy founded on such a basic misinterpretation of figures could have been allowed to become a cornerstone of English coaching. Anti-intellectualism is one thing, but faith in wrong-headed pseudo-intellectualism is far worse."

Tiivistettynä: Jalkapallo on niin monimutkainen peli, että jostain random-tilastoista ei voi päätellä, miten sitä kannattaisi pelata. Jos tämä Liverpoolin nykyinen tyyli olisi "the style", niin luulisi muidenkin huippujoukkueiden käyttävän sitä.

Olen kuitenkin sitä mieltä, että nykyinen tyyli toimii Liverpoolille sangen hyvin. Hyökkäyspeli ei ole siinä kuosissa, että busseja saisi murrettua pimputtelulla. Kulloisenkin hyökkäyskolmikon taitotaso ja yhteispeli ei ole riittävän korkealla tasolla. Eikä keskikentältäkään varsinaisesti tule apuja. Siksi on parempi yrittää pienen todennäköisyyden pystysyöttöjä, jotka onnistuessaan auttaisivat hyvän maalipaikan luomisessa. Siitä huolimatta, että suurin osa pystysyötöistä johtaa pallon menetykseen. Mutta olen kyllä myös sitä mieltä, että Trent voisi vähän paremmin katsoa, milloin se pitkä syöttö kannattaa antaa. Eihän ne hyökkääjätkään jaksa koko ajan juosta pitkien syöttöjen perässä.
Lord Bendtner

Poissa Poissa


Vastaus #1815 : 03.01.2024 klo 21:35:13


Juurikin näin. Hyvin pitkälti kaikkeen sama.

Itse haluaisin vielä aavistuksen sinua enemmän sitä kontrollia, vaikka se nykyisellä tiimillä saattaakin johtaa pelin asteittaiseen puuroutumiseen. Näkisin kuitenkin että hyökkääjillä on nähtyä parempaa osaamista myös bussien murtamiseen, jonka lisäksi keskikentältä saadaan lisää apuja jos se saataisiin vaikkapa muotoon Thiago-Mac- Szoboszlai. Toki realistisesti ajateltuna Thiagosta tuskin kovin suurien minuuttien pelaajaa täksi kaudeksi saadaan joten hänen paikalleen sitten vähän matsista ja formista riippuen joko Jones tai Graavi.

Itse myös hieman maalailisin tummia pilviä sen ylle mihin tuo ajoittainen roiskiminen voi pahimmillaan johtaa. Se ongelma ei sinänsä ole siinä välttämättä se hyökkääminen, vaan se puolustaminen. Nythän Liverpool on saanut pidettyä oman päänsä puhtaana hämmästyttävän hyvin siihen nähden miten palloa on menetetty ja annettu vastustajille valtavia tiloja mihin hyökätä. Kolmikon Alisson-VVD-Konate kanssa tuo on varmasti myös osa harkittua taktiikkaa, mutta en millään usko että ihan näin paljoa olisi omiin haluttu päästää tilanteita. On kuitenkin huomioitava että vaikka VVD ja Alisson ovat ihan Ylikylän ukkoja, niin jossain vaiheessa se heidänkin suoritustasonsa normalisoituu, ja silloin omiin alkaa menemään vähän turhan paljon maaleja. Näin siis jos sitä otteluiden kontrollia ei saada lisättyä.

Hieman vastaavaa ongelmaahan Liverpoolilla oli koko kaudella 17-18 sekä sitten syksyllä 21 Thiagon ollessa poissa. Molemmilla kerroilla saatiin otettua pelaamisesta napsu pois päätöntä hönkimistä ja siirrettyä se otteluiden kontrollointiin. Ja tulokset oli sitten sen mukaisia.
Tuore Kelmu

Poissa Poissa


Vastaus #1816 : 03.01.2024 klo 21:46:16

Ymmärrän tavallaan peruspointtisi. Totta kai pallo kannattaa pelata linjan taakse käytännössä aina kun siihen on hyvä sauma. Mutta kuten toteat, niitä hyviä saumoja on melko harvoin. Vähän sama kuin yrittäisi todistella, että helpoin tapa tehdä maali on laukoa puolesta kentästä aina kun häkkäri on ulkona.

Kaikki hyvät joukkueet tyyliin aina ovat pelanneet pallonhallintafutista. Ja näin ollen minulle välittyy tästä sinun argumentoinnistasi kuva, että yrität keksiä koko lajin todellisuutta uudelleen. Miksi vaikka City tai Real Madrid ei pelaa sitten koko ajan pitkää linjan taakse? Ja käytännössä tuo esittämäsi johtaa loppupeleissä jonkun 80-luvun Wimbledonin pelifilosofiaan. En ole ikinä kuullut huippuvalmentajan sanovan, että pallonhallinta on jonkinlainen dysfunktio. Joskaan ei kyllä itse tarkoituskaan.

Uskon ihan täysin sen, että varmaan iso osa maaleista ainakin noissa tutkituissa tapauksissa syntyy eri syistä melko vähillä syötöillä. Mutta samaan aikaan eniten pisteitä (ja maaleja) keräävät joukkueet, joilla on paljon syöttöjä. Myös Liverpoolin otteluissa tulee paljon syöttöjä. Tämä johtuu siitä, että hyvät joukkueet myös puolustavat pallonhallinnan kautta. Ja jos et näin tee, puolustat sitten paljon raskaammalla tavalla. Ja toki on niin, että riiston jälkeen kannattaa tietyissä tilanteissa pyrkiä hyökkäykseen. Mutta ei Trentin tavalla, jossa pallo usein lahjoitetaan ihan älyttömällä yrityksellä pois.

Tässä on yksi ”tutkimus”, johon viittasin aiemmin. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9821415/

Siinä on seurattu huippujoukkueita useammassa turnauksessa ja johtopäätös on, että maalinteon todennäköisyys kasvaa, jos hyökkäys on nopea, mutta siinä on monta syöttöä. Samoin, jos hyökkäys alkaa mahdollisimman ylhäältä. Ei välttämättä ole kaiken teoria tämäkään. Mutta monipuolisempi kuin nuo kisojen tilastoraportit.

Ymmärrän pointtisi perusjutut. Ja ne ovat ihan oikein. Mutta samalla nuo ovat myös tosielämälle melko vieraita. Linjan taakse pelaaminen tarkoittaa suuressa osassa tapauksia pitkän vetämistä. Ja tällä taas sitten menetetään otteluiden kontrolli eritoten puolustuspäässä. Puolustamalla taas voitetaan mestaruuksia.

edit.: kiteytän vielä.. olet sinänsä oikeassa siinä, että jos paikka on, niin toki linjan taakse kannattaa pelata. Mutta mielestäni väärässä siinä, että kannattaa yrittää joka käänteessä.


Eikö Liverpool pelaa pallonhallinta fudista?  Ainakin hallintaprosenttien mukaan pelaa. Ja se johtuu siitä että vastustaja antaa sen hallinnan niin monesti Liverpoolille. Kuten käy suurimmalle osasta huippujoukkueita. Liverpool myös hankkii sen hyvin nopeasti takaisin. Myös syöttöjä on paljon Liverpoolilla per peli. Mutta eihän näin voi olla kun liverpool räiskii ja Trent antaa liian usein pallon pois?

Ja yritä nyt ymmärtää että data noista maaliin johtaneista syötöistä on faktaa. Halusit tai et. Todella harva maali syntyy yli 6 syötön ketjuista se vain on fakta. Eli mitä useammin pyrit käyttämään vastustajan epäjärjestystä hyväksesi riiston jälkeen ja pääsemään linjan taakse vähillä syötöillä luot tilastollisesti parhaat paikat ja teet maalin. Liverpool tekee sitä varmasti eniten tällähetkellä Englannissa ja on tuolla materiaalilla jumalauta sarjan kärjessä tammikuussa. Ei ole Rodria, Silvaa,Fodenia yms jotka voi laittaa Norjalaiselle yli-ihmiselle palloja mutta silti Pool on tehnyt toiseksi eniten maaleja ja päästänyt vähemmän. Mee nyt sit kertoo Kloppolle et teijän pitäs syötellä vielä enemmän ja hallita peliä ja antaa vastustajan ryhmittyä rauhassa sekä siirtää bussi rahassa kuudentoista rajalle.

https://theathletic.com/3242524/2022/04/11/manchester-city-changed-their-style-to-match-liverpool-with-long-balls-played-behind-the-full-backs/?amp=1



« Viimeksi muokattu: 03.01.2024 klo 21:59:55 kirjoittanut Tuore Kelmu »
Pesso

Poissa Poissa


Vastaus #1817 : 03.01.2024 klo 22:34:12


Eikö Liverpool pelaa pallonhallinta fudista?  Ainakin hallintaprosenttien mukaan pelaa. Ja se johtuu siitä että vastustaja antaa sen hallinnan niin monesti Liverpoolille. Kuten käy suurimmalle osasta huippujoukkueita. Liverpool myös hankkii sen hyvin nopeasti takaisin. Myös syöttöjä on paljon Liverpoolilla per peli. Mutta eihän näin voi olla kun liverpool räiskii ja Trent antaa liian usein pallon pois?

Ja yritä nyt ymmärtää että data noista maaliin johtaneista syötöistä on faktaa. Halusit tai et. Todella harva maali syntyy yli 6 syötön ketjuista se vain on fakta. Eli mitä useammin pyrit käyttämään vastustajan epäjärjestystä hyväksesi riiston jälkeen ja pääsemään linjan taakse vähillä syötöillä luot tilastollisesti parhaat paikat ja teet maalin. Liverpool tekee sitä varmasti eniten tällähetkellä Englannissa ja on tuolla materiaalilla jumalauta sarjan kärjessä tammikuussa. Ei ole Rodria, Silvaa,Fodenia yms jotka voi laittaa Norjalaiselle yli-ihmiselle palloja mutta silti Pool on tehnyt toiseksi eniten maaleja ja päästänyt vähemmän. Mee nyt sit kertoo Kloppolle et teijän pitäs syötellä vielä enemmän ja hallita peliä ja antaa vastustajan ryhmittyä rauhassa sekä siirtää bussi rahassa kuudentoista rajalle.

https://theathletic.com/3242524/2022/04/11/manchester-city-changed-their-style-to-match-liverpool-with-long-balls-played-behind-the-full-backs/?amp=1





Kuten olen muutaman kerran todennut, Liverpool pelaa hyvin mielenkiintoista pallonhallintafutista, jossa pyritään liikuttamaan palloa ennen kaikkea nopeasti. Mutta palloa myös hallitaan. Näin ollen, jos esittämäsi teesit otetaan kirjaimellisesti, Liverpoolin ei tulisi pelata pallonhallintafutista, vaan pyrkiä siihen alle viiteen syöttöön. Sivurajatapaus kiteytti tuossa aiemmin hyvin sen, että vaikka joku data näyttää jotain, voi hyvin olla, ettei se kuitenkaan tarjoa varsinaisia ratkaisuja kokonaisvaltaisiin ongelmiin. Ainakaan nyt siis noin yksiselitteisesti. Jos ja kun on niin, että maaleja syntyy paljon alle viidellä syötöllä, ei tarkoita välttämättä tai oikeastaan aika todennäköisesti sitä, että vähäsyöttöisiä hyökkäyksiä pelaavat jengit tekevät eniten maaleja. Otteluiden voittamisesta nyt puhumattakaan.

Ei kukaan ole sanomassa Kloppille, että joukkueen pitäisi pelata hitaammin. Vaan tietyissä paikoissa ja keskimäärin varmemmin. Trent yrittää monestl esimerkiksi Darwinille pitkää palloa omalta puolustusalueelta, kun tämä on yksin kahta tai kolmea topparia vastaan. Nuo ovat nyt vaikka sitten datapohjalta todella alhaisen todennäköisyyden palloja.

Pitkät pallot ovat modernissa futiksessa ihan hyvä ja mielenkiintoinenkin juttu. Mutta niitä tulisi pelata tilanteissa, joissa onnistumisen mahdollisuus on mahdollisimman suuri. Ja toisaalta sitten siten, että ottelun tempoa pystytään kontrolloimaan samalla. Iso juttu tässä on, että Trent yrittää ottelussa n. 100 syöttöä. Näistä joku 75 % menee perille. Tuo on aika massiivinen määrä missejä kauden mittaan. Hiukka vähemmän olisi parempi, vaikka Guardiola periaattessa kopioisikin.

Sinulla on ihan pointti. Mutta olet mielestäni väärässä ratkaisuehdotuksesi kanssa. Linjan taakse ei kannata pelata joka kerta, vaikka se laboratoriossa voisi jossain mielessä ja olosuhteissa olla tehokkain tapa.
Pesso

Poissa Poissa


Vastaus #1818 : 04.01.2024 klo 12:34:24

Voi mennä jonkun mielestä taas lädivihan lietsonnaksi. Mutta koska Liverpoolin pelinrakentelusta hyvin huomattava osa kulminoituu tätä nykyä Trentiin, katselin paskaryöpyn uhallakin hiukan sen profiilia suhteessa muihin "eliittiplaymakereihin". Käytin viime kauden tilastoja ja valitsin vertailukohdaksi täysin mielivaltaisesti Kroosin, Busquetsin, Enzon, De Bruynen ja Kimmichin. Nuo eivät ole kaikki samanlaisia pelaajia, mutta näihin Trentiä suoraan tai epäsuorasti monesti verrataan. Siitä puhutaan sekä ratkaisusyöttöjen antajana että kontrollerina jne. Ja ehkä tuosta vertausten monipuolisuudesta alkaa päästä jo aika hyvin käsiksi kaverin profiilista.

En lähde tänne laatimaan mitään taulukkoähkyä, kukin voi käydä itse halutessaan pähkäilemässä:

https://fbref.com/en/stathead/player_comparison.cgi?request=1&sum=0&dom_lg=1&player_id1=cd1acf9d&p1yrfrom=2022-2023&player_id2=6ce1f46f&p2yrfrom=2022-2023&player_id3=e46012d4&p3yrfrom=2022-2023&player_id4=5ab0ea87&p4yrfrom=2022-2023&player_id5=5ff4ab71&p5yrfrom=2022-2023&player_id6=49296448&p6yrfrom=2022-2023

Ajattelin näiden perusteella nyt lausua lähinnä oman tulkintani.

Trent ei oikein nouse näkyvästi esille "parhaana" missään keskeisessä kategoriassa. Viime päivien viestitulvaan liittyen voisi heikkona juttuna nostaa esille, että TAA yrittää n. 20:ä pitkää palloa per peli onnistumisprosentilla 51,6 %. Esimerkiksi Kroos taas yrittää 18:a pitkää prosentilla 75.. De Bruyne on mainittava sikäli, että prosenttinsa on myös heikohko 58,2, mutta yrittää otteluissa ylipäätään huomattavasti vähemmän syöttöjä. Kaikkien syöttöjen osalta TAA on prosentiltaan joukon toiseksi huonoin De Bruynen jälkeen. Mutta yrityksiä on kolmanneksi eniten, kun KDBeellä selkeästi vähiten. 

Kuuluisia maalisyöttöjään Trentillä on joukosta toiseksi eniten KDB:n jälkeen. Siinä, missä punatulkku ylittää xA:nsa kahdella, Trent alittaa 2,5:llä. On alittanut jo aika monen kauden ajan. "Harhauttajana" Trent on joukon parhaimmistoa. Yrittää ottelussa 1,4:ää ohitusta ja onnistuu peräti 66,7 % kerroista. Tämä on varmasti melko korkea luku ylipäätään. Toinen juttu, missä Trent on aina ollut hyvä, ovat syötön katkot. Niissä on tämänkin joukon paras. 

Johtopäätökset:

Trentin profiilissa korostuu mielestäni ennen kaikkea monipuolisuus, vaikka kaveria ei tästä erityisemmin huomioida. Esimerkiksi Kroosin ja De Bruynen vertaaminen ei ole kovin yleistä, koska ovat niin erilaisia pelaajia. Trentiä taas voi roolinsa puolesta verrata molempiin. Lisäksi on tietysti vielä teknisesti ottaen laitapuolustaja, joten sekin rooli tulee vielä päälle. Tämä on joukkueelle tietysti hyvä asia. Trentin kanssa saadaan samassa paketissa useampi pelaaja ja ottelusta riippuen lienee roolitusmahdollisuuksiakin useampi. Ominaisuuksiensa puolesta Trent tunnetusti näkee kentän (edessään) hyvin ja pystyy ennen kaikkea toteuttamaan hyvinkin näyttäviä syöttöjä melko suurella varmuudella ottelusta toiseen. Voi tietysti olla, että ei ole kuitenkaan ihan yksin maailman paras pitkien passien antaja, koska kaikki eivät esimerkiksi yritä tuollaisia palloja koko ajan. Mutta ehdottoman näyttävä pelaaja TAA on. Lisäksi se on melko suoritusvarma. harvemmin missaa ratkaisupaikoissa syöttöjä tai pallokosketuksia. Mokailee lähinnä omassa päässä, sijoittumisessaan ja keskialueella, jos mokailee. Lisäksi Trent on varsin hyvä vastahyökkäyspelaaja myös jalalla. Osaa katkoa syöttöjä ja toimittaa kuljetuksilla ja vauhdistakin hyvin lähtevillä passeilla palloa vaaran paikoille vastahyökkäyksissä. Samoin se on hyvä pelaamaan puolenvaihtoja vähän hitaammissa hyökkäyksissä ja murtopalloja korkean linjan taakse. Ratkaisuvarmuutensa johdosta myös laukaukset boxin läheltä ovat viime aikoina parantuneet ja olleet tunnetusti ihan hyvä ase. Lisäksi on tietysti erikoistilanteista vaarallinen. Tätä ovat toki lähes kaikki erikoistilanteita antavat huippujengeissä, joten erikoistilannetehoissa on aina kyse myös jossain määrin "saavutetusta edusta".

Monipuolisuutensa johdosta Trent on sitten myös mahdollisesti vähän hankala pelaaja valmennukselle. Kuten tiedämme, on puolustuspäässä pahimmillaan jopa ihan karmea riski. Ja vaikka on hyvä näkemään kentän edessään, ei jostain syystä oikein hahmota tiloja takanaan tai ympärillään, minkä vuoksi ei ole ihan erityisen huikea keskikenttäpelaaja. Peliasentonsa on monesti jopa hämmentävän huono ja liikkuminen keskialueella muutenkin aika "raskasta". Esimerkiksi Endo on keskialueella parempi prässinmurtaja. Trent ei ole mitenkään huikea myöskään ahtaissa tiloissa, minkä vuoksi ei ole laitahyökkääjä tai kasikaan. Trentin pallollisen pelin voisi kiteyttää siten, että tarvitsee onnistuakseen yleensä tilaa eteensä. Tätä on monessa roolissa tämän päivän pelissä melko vaikea saada. Laitapakki lienee näin ollen edelleen loogisin rooli. Heikkoutena on mielestäni myös taktinen kyvykkyys rytmittää peliä tilanteen vaatimalla tavalla. Tämä on sikäli jopa vähän hämmentävää, että valtaosa nuorista lädeistä on nykyään varsin "oikeaoppisesti" valmennettuja. Tähän liittyvä juttu on sekin, että näyttävistä passeista huolimatta alittaa nykyään xA:nsa jonkin verran, mikä voisi viitata vaikka siihen, että ovatko syöttöyritykset vähän liian kunnianhimoisia.   

Oma vähän irrallinen lukunsa on tietysti myös kaverin tähtikultti. On noussut Liverpoolissa fanien keskuudessa jopa vähän kohtuuttoman suosion kohteeksi. Koska tuo monipuolisuus aiheuttaa sen, että ei nyt sitten kuitenkaan ole ihan eliittiä missään muussa roolissa kuin tuossa omassaan aika rajatusti. En tiedä, onko noussut hattuun vai mikä on, mutta suoritukset kentällä ovat viime vuosina olleet joko lepsuja tai ylimielisiä välillä. Yleisön paineet eivät varmaankaan myöskään helpota tekemistään.

Mielestäni Trent on ihan erinomainen pelaaja, jolla on ihan mahtavia ominaisuuksia. Ja varmaan myös pyttyjen kairaamiseen tarvittavaa sydäntä ja tahtoa. Mutta monipuolisuudestaan johtuen kaveri ei myöskään ole perinteisesti oikein minkään roolin erityispelaaja ja tästä johtuu sitten ihan lajin huipulla se, että ei ehkä ole myöskään joukkueen kantavista kantavin voima tai kulmakivi samaan tapaan kuin vaikka Virgil tai Alisson. Trentin pelille tekisi mielestäni hyvää, jos olisi puhtaasti se "maailman paras peliä tekevä laitapakki", eikä maailman neljänneksikymmeneksi paras yleispelintekijä. Oli myös tehokkaimmillaan, kun ravasi laitaa ylös alas ja keräili syöttöpongoja.       
koera

Poissa Poissa


Vastaus #1819 : 04.01.2024 klo 14:45:28

Sen jälkeen kun Trent laitettiin nykyiseen hybridirooliinsa, Liverpool on kerännyt kaikista joukkueista eniten pisteitä valjussa. Tuota taustaa vasten on vähän hassua toivoa miestä takaisin perinteisempään pakin rooliin. Uuden roolin toimivuuteen on myös vähän yksityiskohtaisempi selitys.

Trentin erikoislaatu on se, että mies pystyy toimittamaan läpisyötön hyökkääjän juoksulinjalle suunnilleen omalta kulmalipulta. Muutenkin Trentin passeissa korostuu niiden pituus, tyypillisin passi lähtee edelleen poikittain pakin tontilta vasemmalle laitahyökkääjälle. Syöttötarkkuuden vertailu noihin keskikenttiin on siis tässä mielessä epäreilua, TAA:n keskimääräinen syöttö kun on selvästi pitempi, olkoonkin että uuden roolin myötä syöttöjä tulee nykyään myös keskikentän keskeltä.  

Mutta merkittävin tekijä minkä TAA:n ja kumppaneiden (van Dijk, Allison, Mac Allister) pelaaminen tuo Liverpoolin peliin on pitkien syöttöjen uhan vaikutus pelin rakenteeseen ja vastustajan kykyyn pelata korkealla linjalla. Nopeiden hyökkääjien ja pitkiin syöttöihin kykenevän puolustuksen kombo tarkoittaa sitä, että linjan aggressiivinen nostaminen on aina riski Liverpoolia vastaan. Suurin osa puolustuksista lähtee juoksemaan omaa maalia kohti sillä silmänräpäyksellä kun TAA on saamassa pallon katse kohti vastustajan maalia. Prässipelaamisensa huippunsa virittäneet joukkueet pystyvät hyvin aktiivisella munaravaamisella estämään Poolin murtavat syötöt omalta alueelta osan ottelusta, mutta yksikään jengi ei jaksa tehdä tuota täyttä 90+ minuuttia, ja oikean pakin prässääminen kompaktina ryhmänä on ihan hemmetin kuluttavaa touhua.

Eli Kloppon ja Pepin tämän kauden peliajatus nojaa siihen, että pitkien syöttöjen uhka luo kentälle tiloja, mikä puolestaan on johtanut siihen että keskikenttä on näyttänyt pallollisena hyvältä vaikka se meni kesällä lähes kokonaan uusiksi, ja Endon kaltaisen peruspelaajan on otettava avauksen roolia. Osittainen paluu kaaospalloon pallollisen kontrollin kustannuksella johtuu yksinkertaisesti siitä, että Kloppolta puuttuu Silvan, Rodrin tai Ricen kaltaiset äärimmäisen rauhalliset keskikenttäpelaajat, jotka pystyvät virheettömään peliin kovankin paineen alla. Sen sijaan transitioissa ja silkassa munaravaamisessa nuori ja dynaaminen keskikenttä ei kalpene kenenkään rinnalla. Eli kaaospallo ei ole bugi, vaan toivottu ominaisuus ja itse pidän tämän kauden pelitavan toimivuutta sekä viihdyttävänä, että olosuhteet huomioiden jopa hiukan nerokkaana.

Toki olisi kiva että tuohon saataisiin kontrolloivampi moodi rinnalle, mutta tämä vaatisi Thiagon nopeaa kuntoutumista ja mielellään myös hankintaa keskikentän pohjalle. Vaikka Endo on parantanut peliään, niin miehestä ei edelleenkään ole Fabinhoksi kontrolloimaan suuria tiloja puoleen kenttään nostetun pulustuksen edessä.  
Pesso

Poissa Poissa


Vastaus #1820 : 04.01.2024 klo 18:07:54

Sen jälkeen kun Trent laitettiin nykyiseen hybridirooliinsa, Liverpool on kerännyt kaikista joukkueista eniten pisteitä valjussa. Tuota taustaa vasten on vähän hassua toivoa miestä takaisin perinteisempään pakin rooliin. Uuden roolin toimivuuteen on myös vähän yksityiskohtaisempi selitys.

Trentin erikoislaatu on se, että mies pystyy toimittamaan läpisyötön hyökkääjän juoksulinjalle suunnilleen omalta kulmalipulta. Muutenkin Trentin passeissa korostuu niiden pituus, tyypillisin passi lähtee edelleen poikittain pakin tontilta vasemmalle laitahyökkääjälle. Syöttötarkkuuden vertailu noihin keskikenttiin on siis tässä mielessä epäreilua, TAA:n keskimääräinen syöttö kun on selvästi pitempi, olkoonkin että uuden roolin myötä syöttöjä tulee nykyään myös keskikentän keskeltä.  

Mutta merkittävin tekijä minkä TAA:n ja kumppaneiden (van Dijk, Allison, Mac Allister) pelaaminen tuo Liverpoolin peliin on pitkien syöttöjen uhan vaikutus pelin rakenteeseen ja vastustajan kykyyn pelata korkealla linjalla. Nopeiden hyökkääjien ja pitkiin syöttöihin kykenevän puolustuksen kombo tarkoittaa sitä, että linjan aggressiivinen nostaminen on aina riski Liverpoolia vastaan. Suurin osa puolustuksista lähtee juoksemaan omaa maalia kohti sillä silmänräpäyksellä kun TAA on saamassa pallon katse kohti vastustajan maalia. Prässipelaamisensa huippunsa virittäneet joukkueet pystyvät hyvin aktiivisella munaravaamisella estämään Poolin murtavat syötöt omalta alueelta osan ottelusta, mutta yksikään jengi ei jaksa tehdä tuota täyttä 90+ minuuttia, ja oikean pakin prässääminen kompaktina ryhmänä on ihan hemmetin kuluttavaa touhua.

Eli Kloppon ja Pepin tämän kauden peliajatus nojaa siihen, että pitkien syöttöjen uhka luo kentälle tiloja, mikä puolestaan on johtanut siihen että keskikenttä on näyttänyt pallollisena hyvältä vaikka se meni kesällä lähes kokonaan uusiksi, ja Endon kaltaisen peruspelaajan on otettava avauksen roolia. Osittainen paluu kaaospalloon pallollisen kontrollin kustannuksella johtuu yksinkertaisesti siitä, että Kloppolta puuttuu Silvan, Rodrin tai Ricen kaltaiset äärimmäisen rauhalliset keskikenttäpelaajat, jotka pystyvät virheettömään peliin kovankin paineen alla. Sen sijaan transitioissa ja silkassa munaravaamisessa nuori ja dynaaminen keskikenttä ei kalpene kenenkään rinnalla. Eli kaaospallo ei ole bugi, vaan toivottu ominaisuus ja itse pidän tämän kauden pelitavan toimivuutta sekä viihdyttävänä, että olosuhteet huomioiden jopa hiukan nerokkaana.

Toki olisi kiva että tuohon saataisiin kontrolloivampi moodi rinnalle, mutta tämä vaatisi Thiagon nopeaa kuntoutumista ja mielellään myös hankintaa keskikentän pohjalle. Vaikka Endo on parantanut peliään, niin miehestä ei edelleenkään ole Fabinhoksi kontrolloimaan suuria tiloja puoleen kenttään nostetun pulustuksen edessä.  

Ihan hyviä pointteja! En nyt tiedä tarkoititko edes ihan näin, mutta erilaisissa hömppälähteissä näkee tuota Trentin rooli -> automaattinen syy pelin parantumiseen. Tai välillä se on myös Curtis yksinään. Asia ei tietenkään ole näin. Tuolla muutoksellahan mm. paikattiin itsensä Trentin puolustukseen jatkuvasti jättämää aukkoa. Ja jengi on tällä systeemillä pelannut kenties kauden parhaat pelinsä ilman Trentiä.

Olen myös tavallaan eri mieltä tuosta vertailun epäreiluudesta sikäli, että on vähän epätarkoituksenmukaista lähteä siitä, että tämä meidän jamppa on nyt niin spesiaali, että on kaikkien vertailujenkin yläpuolella. Ja tuossa oli nyt about maailman parhaat pelintekijät. Kroosilla muuten syöttömittaa keskimäärin saman verran tai enemmänkin kuin Trentillä. Ja saman verran syöttöjä. Eli aika samoilla mennään, mutta tarkkuus huomattavasti parempi. Mun mielestä siitä ei pääse yli eikä ympäri, että Trentinkin pitäisi pystyä tarkempaan syöttöpeliin. Eikä tätä tarvitsisi tehdä edes minkään identiteetin kustannuksella. Pelaisi vaan fiksummin.

Samaa mieltä siitä, että pitkän pallon uhalla on Liverpoolin pelissä paljon positiivisia vaikutuksia. Ja TAA on tuossa mielessä tärkeä pala. Mutta kuten todettua, se on nyt kyllä myös sitten aika ”tusinainen” playmakeri. Roolin pieni reivaaminen ja rajoittaminen olisi paikallaan. Eikä taas tarvitsisi olla kovin iso juttu. Nyt näyttää välillä pelaavan vähän väkisinkin keskustassa.
Nutmeg

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: LFC


Vastaus #1821 : 04.01.2024 klo 18:26:39

Ja jengi on tällä systeemillä pelannut kenties kauden parhaat pelinsä ilman Trentiä.

Esimerkkejä kiitos eikä pelkästään turhaa lässytystä.

Tai autetaan nyt sen verran, että listataan ne pelit missä Trent ei ole pelannut. Mitkä noista oli niitä kauden parhaita esityksiä?

LASK - Liverpool 1-3
US-G - Liverpool 2-1
Liverpool - Leicester 3-1
Wolves - Liverpool 1-3
West Ham - Liverpool 3-1
« Viimeksi muokattu: 04.01.2024 klo 18:30:02 kirjoittanut Nutmeg »
Epäonnensoturi

Poissa Poissa


Vastaus #1822 : 04.01.2024 klo 18:37:44

Itse näen, että Trent nostettiin keskikentän hybridirooliin lähinnä siksi, että Poolin keskikenttäpelaajilta loppuivat jalat. Trentin nostolla saatiin kasipaikan pelaajat lähemmäksi hyökkääjiä ja tiivistettyä siten levällään ollutta pakettia.
Lord Bendtner

Poissa Poissa


Vastaus #1823 : 04.01.2024 klo 18:39:31


Tai autetaan nyt sen verran, että listataan ne pelit missä Trent ei ole pelannut. Mitkä noista oli niitä kauden parhaita esityksiä?

Wolves - Liverpool 1-3
West Ham - Liverpool 3-1

Tämähän oli siis Liverpool - West Ham 3-1. Ja ainakin minun mielestäni tuo matsi yhdessä Aston Villa 3-1 voiton, sekä Brentford ja Forest 3-0 voittojen kanssa olivat niitä ehjimpiä esityksiä Poolilta.

Itse olen sitä mieltä että Trent on pelannut niin paljon ettei oikein edes voida väittää että joukkueen peli olisi toiminut paremmin ilman häntä. Otoskoko on mielestäni liian pieni tähän ja tuohon on liikaa muita muuttujia. Ja toisaalta aika monessa vahvoista esityksistä Trent on ollut mukana. Ja vastaavasti esimerkiksi Wolvesia vastaan eka puoliaika oli huono kun Trent oli poissa.

Noin muutoin olen Pesson kanssa jokseenkin samoilla linjoilla Trentin pallollisesta pelaamisesta. Ei sen siis tarvitsisi mitään isoja muutoksia tehdä. Lähinnä pyrkiä enemmän tekemään järkeviä ratkaisuja ja vähemmän olemaan stara koko ajan. Eli siis paremmin ymmärtää milloin tulisi rauhoittaa ja kierrättää sen Hollywood-passin sijasta.
Epäonnensoturi

Poissa Poissa


Vastaus #1824 : 04.01.2024 klo 18:45:31

Gerrardilla oli nuorenpana myös sitä vikaa, että oli pakko olla starba ja pelata isoja pelejä koko ajan. Benitezin ratkaisu tähän "ongelmaan" oli se, että laitettiin Stiivi kymppipaikalle jossa mies sai varsin vapaasti toteuttaa ajatuksiaan. Trentin kohdalla pitäisi myös tehdä vastaavanlainen ratkaisu jolla mies otetaan pois siitä aivan ytimestä ja siirretään johonkin jossa on isoille peleille enemmän mahdollisuuksia.

 
Sivuja: 1 ... 72 [73] 74 ... 182
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa