dusanbasek
Poissa
|
|
: 12.09.2006 klo 13:11:00 |
|
11 września 2006, 06:50 Beenhakker: Szlag mnie trafia, kiedy to słyszę!
Leo Beenhakker jest ostatnio na ustach wszystkich. Jedni go atakują, inni bronią, głośno zrobiło się nie tylko o tym, co się dzieje na boisku, ale i poza nim. Czy pracuje u nas na czarno? Jak ocenia pierwsze mecze i czy wciąż wierzy w Dudka? Zapytaliśmy Holendra o wszystkie ważne sprawy związane z reprezentacją.
W pierwszych dwóch meczach eliminacji Polska zdobyła tylko punkt, a w dodatku podniósł się hałas, że pracuje pan u nas nielegalnie. Same kłopoty! - Bądźmy poważni. Polska jest w sercu Europy, w Unii Europejskiej, rynek pracy jest otwarty. W Holandii i innych krajach Unii pracują miliony Polaków, więc i Holender ma prawo znaleźć zatrudnienie w Polsce. Nie jestem ani złodziejem, ani terrorystą, więc nikt nie ma prawa zakazać mi pracy w waszym kraju. A te dokumenty, których ktoś gdzieś nie dostarczył na czas? Nawet nie chce mi się o tym mówić. Przecież to są sprawy, które powinien załatwić związek, a nie ja.
OK, zaniedbanie w tej sprawie to nie pańska wina. Ale za to, że mamy tylko punkt, to już odpowiedzialny jest trener. Nie uszło z pana powietrze po falstarcie? - Jeśli chodzi o piłkarzy, to podchodzę do nich z takim samym entuzjazmem jak na początku. Ich podejście do treningów przed meczem z Finami bardzo mi się podobało i dlatego byłem pełen nadziei. Niestety, to są ludzie i nie da się ich zaprogramować na same zwycięstwa. Finowie sprawili nam zimny prysznic i zrobiło się przykro. Na szczęście mecz z Serbami pokazał, że wpadkę z Finlandią trzeba potraktować jako wypadek przy pracy.
No tak, ale z Serbami tylko zremisowaliśmy... - Wynik jest bardzo rozczarowujący, ale już gra, zwłaszcza w I połowie, była taka, jakiej oczekiwałem. To my nadawaliśmy ton wydarzeniom na boisku, a nie czekaliśmy na to, co zrobi przeciwnik. I tak właśnie ma grać Polska! Jedyne, co mnie martwi, to fakt, że polscy piłkarze szybko opadają z sił. A przecież nie da się ich fizycznie odbudować w ciągu kilku treningów. I to jest problem.
Faworyzuje pan Dudka kosztem Boruca i Kowalewskiego? - Szlag mnie trafia, kiedy to słyszę! Dudek dostał szansę z Finlandią, ale popełnił błąd. Dlatego usiadłem z nim, porozmawiałem i zadecydowałem, że z Serbami zagra Kowalewski. Niech mi nikt nie wmawia, że wciskam Dudka na siłę do kadry, bo to absurd! W moich drużynach na ławce siadali Emilio Butragueńo, Ruud Gullit czy Bernd Schuster. Skoro ich mogłem posadzić, to i Dudka mogę. Tak zrobię, jeżeli zobaczę, że inny bramkarz jest lepszy.
Mówi się, że nie wszystkie powołania były trafione... - Ręce opadają! Kilku piłkarzy nie dostało szansy wyjazdu na mundial, choć zdaniem narodu to im się należało. Dałem więc im okazję, żeby pokazali, na co ich stać. Z drugiej strony domagano się świeżej krwi. Proszę bardzo! W kadrze na Finlandię i Serbię było 8 nowych piłkarzy. To mało?! Z 23 graczy tylko Kaźmierczak nie zagrał. Nikt nie może mi powiedzieć, że przywiązuję się do nazwisk!
Żurawski, Szymkowiak, Krzynówek. W teorii najlepsi polscy piłkarze grają poniżej oczekiwań. - Nie obwiniajmy tylko tej trójki. Gdyby w meczu z Finlandią poniżej swojego poziomu zagrało 1-2 piłkarzy, to dalibyśmy sobie radę. Ale słabo zagrali wszyscy, zawinił cały zespół. Myśli pan, że tej trójce nagle odechciało się grać i wygrywać? Nie. Tyle że to nie są roboty i czasem forma spada. Weźmy Ronaldinho. Też miał cudowny sezon w Barcelonie, a na mundialu klapa. Nikt nie gra dobrze przez cały czas.
A może nasi nie grają, bo są kłopoty z dogadywaniem się? - 80 procent polskiej kadry gra za granicą. 90 procent piłkarzy rozumie, co mówię do nich po angielsku. Mogę też użyć holenderskiego, hiszpańskiego, portugalskiego czy niemieckiego. A jest jeszcze Dziekanowski, który bardzo dobrze mnie rozumie. Czy mój rodak, Guus Hiddink, który pracuje w Rosji, mówi po rosyjsku? Czy, prowadząc w 2002 roku Koreę, mówił po koreańsku? Czy europejscy trenerzy pracujący w Afryce mówią w lokalnych narzeczach? Nie róbmy sztucznych problemów!
Mówi pan podniesionym głosem... Widać, że ta praca jest bardziej stresująca, niż pan przypuszczał... - Ostatnie pięć tygodni spędziłem w Polsce, zobaczyłem i usłyszałem rzeczy, które mnie bardzo zdziwiły. Przecież to nienormalne, że jest tu całkiem spora grupa, która ucieszyłaby się z przegranej reprezentacji, która próbuje załatwiać przy kadrze swoje interesiki. Irytuje mnie wszechogarniający pesymizm. Ciągle coś nie gra, ciągle ktoś krytykuje, szczypie, prowokuje. Wszystko na nie. Jak tak można żyć?! Weźmy Zbigniewa Bońka. Był wielkim piłkarzem, mam dla niego ogromny respekt. Ale te wszystkie jego wypowiedzi, to narzekanie. OK, można krytykować, jednak skoro wszyscy są tacy mądrzy, to dlaczego nie uzdrawiają polskiej piłki? A naprawdę jest dużo do zrobienia. Polacy nie muszą grać w piłkę gorzej niż Portugalczycy, Holendrzy czy Francuzi.
Nie przesłyszałem się? - Nie. Polak nie jest mniej utalentowany niż Francuz, Holender czy Portugalczyk. Tyle że tam są programy rozwoju młodzieży, a w Polsce szkolenie leży. Taki Clarence Seedorf debiutował w Ajaksie mając 16 lat, już był gotowym piłkarzem. A w Polsce muszę tłumaczyć reprezentantom rzeczy, które na Zachodzie wpaja się 14-latkom. Szkoda, że tak mało ludzi jest zainteresowanych, żeby to zmienić.
Część kibiców odwróciła się od kadry, stadion na Legii nie zapełnił się po brzegi... - To nie wina kibiców, to my musimy ich zachęcić do przychodzenia dobrą grą.
A będziemy dobrze grać? - Ten zespół jeszcze pokaże duże możliwości. I nieważne, czy pomoże mi Marcin, Tomasz, Jakub czy Arek. Wszystko jedno kto, byle Polska w końcu awansowała do finałów mistrzostw Europy!
Źródło: Super Express
Eli suomeksi siis:
Leo Beenhakkerin nimi on viimeaikoina ollut jokaisen huulilla. Jotkut hyökkäävät häntä vastaan, jotkut puolustavat. Puhe on ollut voimakasta ei pelkästään sen puolesta mitä on tapahtunut kentällä vaan myös sen takia mitä on tapahtunut kentän ulkopuolella. Työskenteleekö hän Puolassa laillisesti ? Kuinka hän arvoi ensimäisiä otteluita ? Luottaako hän yhä Dudekiin ? Me kysyimme hollantilaiselta kaikki tärkeimmät kysymykset mitkä liittyvät A-maajoukkueeseen.
H: Kahdessa ensimmäisessä karsintaottelussa Puola sai vai yhden pisteen. Toiseksi on ollut melua siitä, että työskentelet meillä laittomasti. Vain siis ongelmia!
B: Ollaanpa nyt vilpittömiä. Puola on Euroopan sydämmessä ja Euroopan unionissa, työmarkkinat ovat avoimia. Hollannissa ja muissa maissa työskentelee miljoonia puolalaisia. Myöskin hollantilaisella on oikeus löytää töitä Puolasta. En ole ryöstäjä tai terroristi, joten kenelläkään ei ole oikeutta kieltää minua työskentelemästä maassanne. Ja dokumentit, joita joku ei toimittanut ajoissa ? En halua enää puhua tästä asiasta. Tottakai on asioita, jotka Puolan jalkapalloliiton pitää hoitaa ei minun.
H: Ok, huolimattomuus tässä asiassa ei ole sinun syytäsi. Mutta valmentajana olet vastussa siitä, että meillä on vain yksi piste. Eikö olo ole tyhjä huonon alun jälkeen ?
B: Koin, että pelaajilla oli sama intohimo kuin minulla karsinnan alussa. Pidin erittäin paljon heidän esityksistään harjoituksissa ennen Suomi ottelua ja sen takia oli täynnä odotuksia. Valitettavasti, ihmisiä ei voi aina yksinkertaisesti ohjelmoida voittamaan koko ajan. Suomalaiset kohtelivat meitä kaltoin ja se oli kivuliasta. Onneksi ottelu Serbiaa vastaan osoitti, että se takapakki, jonka otimme suomalaisia vastaan täytyy lukea työtapaturmaksi, joka voi sattua työpaikalla.
H: Kyllä, mutta Serbiaa vastaan pelasimme vain tasan...
B: Tulos oli ennakoimaton, mutta itse peli, erityisesti ensimmäinen puoliaika oli sellaista mitä odotan peliltämme. Me kontrolloimme peliä ja emme odottaneet mitä vastustaja seuraavaksi tekisi. Ja tämä on totta totisesti se tapa, jolla Puolan pitää pelata! Ainoa asia mikä huolestuttaa minua on se tosiasia, että puolalaiset pelaajat hyvin nopeasti menettävät pelikykynsä. Ja on selvää, että muutamalla harjoituksella et voi saada heitä täyteen fyysiseen kuntoon. Ja tämä on ongelma.
H: Suositko Dudekia Borucin tai Kowalewskin sijaan?
B: Melkeinpä tukehdun, kun joku kysyy minulta tämän kysymyksen. Dudek sai mahdollisuutensa Suomea vastaan, mutta hän teki virheen. Tämän takia istuin ja keskustelin hänen kanssaan ja päätin, että Kowalewski pelaa Serbiaa vastaan. Kenenkään on turha luulla, että suosin Dudekia, kun valitsin hänet. Minun joukkueissani Emilio Butragueńo, Ruud Gullit ja Bernd Schuster istuivat penkillä. Jos pystyn istuttamaan heitä voin tehdä saman Dudekille. Teen sen jos nään, että toinen maalivahti on parempi.
H: On sanottu, että useat valintasi menivät metsään...
B: Muutamat pelaajat eivät saaneet mahdollisuuttaan MM-kisoissa vaikka he yleisen mielipiteen mukaan ansaitsivat sen. Annoin heillä tilaisuuden näyttää osaamisensa. Samaan aikaan kutsuin joukkueeseen uutta verta. Joukkueessa Suomea ja Serbiaa vastaan oli 8 uutta pelaajaa. Eikö se ole tarpeeksi ? 23:sta pelaajasta vain Kaźmierczak ei pelannut. Kukaan ei voi sanoa minulle, että takerrun nimiin paidan selässä!
H: Żurawski, Szymkowiak, Krzynówek. Teoriassa parhaat puolalaiset pelaajat, pelasivat alle tasonsa.
B: Ei syytetä ainoastaan noita kolmea. Jos Suomea vastaan vain muutama pelaaja olisi alisuorittanut, niin olisimme. Mutta kukaan ei pelannut hyvin, syyttäkäämme siis koko joukkuetta. Luuletko, että yhtäkkiä nämä kolme eivät haluaisi pelata ja voittaa ? Ei. Eivät he ole robotteja ja joskus kunto pettää. Otetaan esimerkiksi Ronaldinho. Hänellä oli taianomainen kausi Barcelonassa, mutta MM-kisoissa hän floppasi. Kukaan ei pelaa aina hyvin.
H: Tai ehkä he eivät pelanneet hyvin, koska heillä oli kommunikaatio vaikeuksia ? (joukkueen ja valmentajan välillä)
B: 80 prosenttia joukkueesta pelaa ulkomailla. 90 prosenttia ymmärtää mitä minä sanon englanniksi. Voin myös käyttää hollantia, espanjaa portugalia tai saksaa. Myös Dziekanowski ymmärtää minua hyvin. Puhuuko maanmieheni Guus Hiddink, joka työskentelee Venäjän A-maajoukkueen valmentajana venäjää ? Kun hän johti Koreaa vunna 2002, puhuiko hän koreaa ? Puhuvatko eurooppalaiset valmentajat, jotka työskentelevät Afrikassa paikallisia murteita ? Ei tehdä ongelmaa siitä missä sitä ei ole.
H: Olet korottanut äänensävyäsi... onko mahdollista, että tämä tehtävä on stressaavampi kuin olit kuvitellut.
B: Olen viettänyt viimeiset 5 viikkoa Puolassa. Kuulin ja näin asioita tänä aikana, jotka hämmästyttivät minua suuresti. Varmastikkaan ei ole kovinkaan normaalia, että siellä täällä on joukko ihmisiä, jotka jopa haluavat joukkueen häviävän. Tälläinen kaikkeen pessimisesti suhtautuminen ärsyttää minua suuresti. Joku on aina kriittinen, pistää neulalla ja provosoi. Miten tuolla lailla voi elää ? Otetaanpa esimerkiksi Boniek. Hän oli suuri pelaaja, ja minulla on suuri kunnioitus häntä kohtaan. Mutta kaikki hänen vastauksensa ovat valitusta. Ok, on sallittua kritisoida, mutta jos kaikki ovat niin viisaita miksi he eivät järjestä Puolan jalkapalloa sitten uuteen uskoon ? Ja toden totta, on valtavasti töitä mitä pitää tehdä. Puolalaisten ei tarvitse pelata jalkapalloa huonommin kuin portugalialaisten, hollantilaisten tai ranskalaisten.
H: Kuulinko tuossa liioittelua ?
B: Et. Puolalainen ei ole sen lahjattomampi kuin ranskalainen, hollantilainen tai portugalilainen. Heillä vain sattuu olemaan nuorten pelaajien koulutus hanskassa. Puolassa tälläinen puuttuu. Clarence Seedorfin debyytti Ajaxissa oli kun hän oli 16-vuotias. Hän oli jo valmis jalkapallon pelaaja. Täällä joudun selittämään asoita, jotka lännessä ovat jo automaattisesti 14-vuotiaitten pelaajien hallinnassa. On häpeä, että vain harvat ovat halukkaita muuttamaan tämän asian.
H: Sektio kannattajia käänsi selkänsä joukkueelle. Varsovassa ei todellakaan ollut täysi tupa.
B: Se ei ole heidän vikansa. Meidän täytyy houkuella heidät kasomaan meidän omilla esityksillämme.
H: Ja tulemmeko pelaamaan hyvin?
B: Tämä joukkue ei ole vielä näyttänyt parasta osaamistaan ja mihin se kykenee. Ja sen ei ole väliä auttaako minua kukaan. Sillä ei ole väliä, jos Puola pelaa Euroopan mestaruudesta vuonna 2008!
|