FutisForum2 - JalkapalloFutisForum2 - Jalkapallo
28.02.2024 klo 05:34:13 *
Tervetuloa, Vieras. Haluatko rekisteröityä?
Aktivointiviesti saamatta? Unohtuiko salasana?

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Foorumi aukeaa nopeasti osoitteella ff2.fi!
 
Yhteys ylläpitoon: ff2 ät futisforum2 piste org

Sivuja: [1] 2 ... 33
 
Kirjoittaja Aihe: Africa Cup of Nations 2023: Norsunluurannikolla 13.1.-11.2.2024  (Luettu 45006 kertaa)
0 jäsentä ja 1 vieras katselee tätä aihetta.
plastic paddy

Poissa Poissa


: 07.01.2024 klo 17:52:07

Afrikan jalkapallomestaruusturnaus pelataan tänä vuonna 34. kerran. Tällä kertaa turnausta isännöi Norsunluurannikko ja sen ajankohta on 13.1.-11.2.2024. Norsunluurannikko järjestää kisat nyt toista kertaa, ensimmäinen oli 1984. Alunperin ne oli tarkoitus pitää jo viime vuoden kesällä, mutta tapahtumaa lykättiin, koska sääolot olisivat kesällä maassa vaikeita kuumuuden ja monsuunisateiden johdosta. Lykkäyksesta huolimatta turnausta kutsutaan nimellä 2023 Africa Cup of Nations.

Seuraava, vuoden 2025 AFCON pelataan lopulta Marokossa ja tällä hetkellä vaikuttaisi siltä, että hankkeet turnauksen siirtämiseksi kesäkuukausiin olisivat valitettavasti silloin toteutumassa. Varmaa päätöstä ei kuitenkaan vielä ilmeisesti ole. Lievän säätämisen jälkeen Viaplay on hankkinut jatkoa oikeuksilleen näyttää afrikkalaista jalkapalloa, joten mikäli mitään dramaattista ei tapahdu, turnaus on kuukausimaksua vastaan nähtävillä kokonaisuudessaan myös Suomessa.

Turnauksen formaatti

Turnaus laajennettiin vuodesta 2019 alkaen 24 joukkueen välillä käytäväksi. Muuoto on sama kuin EM-kisoissa ja aikoinaan (1986-94) MM-kisoissa. Siis ensin pelataan kuusi neljän joukkueen lohkoa, joista joka lohkon kaksi ensimmäistä sekä neljä parasta kolmoseksi jäänyttä pääsevät jatkoon. Sen jälkeen aletaankin pelata pudotuspelejä siihen saakka että mestari on selvillä. Myös pronssiottelu on ohjelmassa. Lohkon sisäistä järjestystä setvittäessä käytetään samaa menettelyä kuin UEFA, eli tasapistetilanteessa ratkaisevat ensin keskinäiset ottelut ja koko lohkon maaliero vain jos keskinäiset ovat tasan. Koko turnauksen maaliero nousee kuitenkin tärkeään rooliin lohkokolmosia rankattaessa.

Jalkapallomaa Norsunluurannikko

Alunperin Norsunluurannikon piti järjestää kisat jo edellisellä kerralla 2021. Asia lykkääntyi kahdella vuodella, koska edellinen isäntä Kamerun oli saanut alunperin vuoden 2019 kisat, muttei pystynyt järjestämään niitä silloin. Kamerunille annettiin sitten alunperin Norsunluurannikolle kuuluneet kisat ja Norsujen järjestysvuoro siirtyi myöhempään ajankohtaan.

Norsunluurannikko on yksi Afrikan perinteisesti vahvoja jalkapallomaita. Ensimmäinen osallistuminen maanosan mestaruusturnaukseen vuonna 1965 toi heti kolmannen sijan. Siita alkaen joukkue on selviytynyt välierävaiheeseen yhteensä kymmenen kertaa: tuloksena kaksi mestaruutta (1992 ja 2015), kaksi hävittyä finaalia ja neljä kolmossijaa.

Globaaliin tasoon suhteutettuna Norsunluurannikon parasta aikaa elettiin 2000- ja 2010-luvulla, jolloin Didier Drogban johtama kultainen sukupolvi selvityi MM-kisoihin kolme kertaa peräkköin (2006-14). Muulloin se ei ole siellä pelannutkaan. Valitettavasti arpaonni ei suosinut eikä suoritustaso ihan riittänyt, joten jokainen kolmesta yrityksestä jäi alkulohkoon. Joukkue pystyi kuitenkin joka kerta voittamaan yhden ottelun.

Stadionit

Turnaus pelataan kuudella stadionilla viidessä eri kaupungissa, kuten oli edellisissäkin kisoissa. Kisakaupunkeja ovat maan suurin kaupunki Abidjan (kaksi stadionia), toiseksi suurin kaupunki Bouake, hallinnollinen pääkaupunki Yamassoukro sekä aluekeskukset San-Pedro ja Korhogo. Neljä stadioneista on pystytetty nimenomaan kisoja varten ja kaksi muutakin uudistettu.

Abidjanin ulkopuolelle on noussut uusi 60000 paikan kansallisstadion, jolla pelataan turnauksen aikana mm. isäntämaan alkulohko ja loppuottelu. Pelejä pelataan myös kaupungin vanhalla, turnausta varten kunnostetulla entisellä kansallisstadionilla, joka vetää 33000 katsojaa. Siellä pelataan yksi alkulohko ja pudotuspelejä, mm. pronssiottelu. Bouaken stadion on rakennettu jo 1984. Sillä on 40000 katsojapaikkaa, ja siellä pelataan yksi alkulohko ja pudotuspelejä joka kierroksella aina semifinaaliin asti. Muihin kolmeen kaupunkiin on rakennettu 20000 paikan stadionit. Jokainen isännöi yhden alkulohkon ja pudotuspelien alkuvaiheen otteluita- Prosessi kertoo myös siitä milta maailma näyttää nykyään katsottaessa muusta kuin läntisestä perspektiivistä: kolme neljästä uudesta stadionista on kiinalaista käsialaa, hallintopääkaupunkiin rakennetun toteuttivat entiset siirtomaaisännät Ranskasta.  

Projekti on taas herättäneet keskustelua siitä, onko massiivinen rakentaminen kisoja varten perusteltua ja jäävätkö stadionit valkoisiksi elefanteiksi. Toivottavasti näin ei käy, vaikka pelättävissähän se on. Monimiljoonakaupunki Abidjanissa toki luulisi löytyvän käyttöä isolle stadionille ja Bouaken stadion oli rakennettu alunperin jo niitä edellisiä kisoja varten. Kolme pienintä kisakaupinkia eivät taas ole kovin isoja (200k asukkaan molemmin puolin), joten toivottavasti niissäkin löytyisi jatkotarvetta uusille ja hienoille rakennelmille.

Huomioita karsinnoista

Kovin suuria sensaatioita ei karsintavaiheessa nähty. Ainoa varsinainen yllätysputoaja oli Gabon, jonka tähtipelaajat (Aubameyang, Lemina) eivät siis tällä kertaa turnauksessa pelaa. Ei toki tainneet pelata viimeksikään, vaikka Gabon silloin mukana olikin.. Edellisen turnaukset sympaattiset yllättäjät Komorit ja Malawi jäivät nyt valitettavasti rannalle. Yhtään ensikertalaista ei kisoissa ole eikä niitä kovin paljon tule jatkossakaan, koska maanosassa on enää vain kymmenen maata, joiden jalkapallomaajoukkueet eivät ole turnauksessa koskaan pelanneet. Seuraavana jonossa saattaa olla Keski-Afrikan tasavalta, joka jäi kisoista tällä kertaa parin pisteen päähän.

Turnauksen ennakkonäkymiä

Afrikan mestaruuskisojen tavalliseseen tapaan yhtä suurta ennakkosuosikkia ei ole. Arvioiden perusteella neljä joukkuetta on vähän muita edellä: isoja jalkapallomaita, joiden palikat tuntuisivat olevan enemmän tai vähemmän järjestyksessä ennen turnausta: Marokko, Senegal, Algeria ja Norsunluurannikko. Haastajaryhmässä on taas suuria, joiden potentiaali on kova, mutta odotettavissa olevan suoritustason suhteen syystä tai toisesta epäilyksiä: Egypti, Nigeria ja Kamerun. Kolmannessa ryhmässä ovat mustat hevoset, jotka ovat edellisiä asteen heikompia. mutta omaavat silti mahdollisuutensa jopa päätyyn saakka. Näitä ovat Tunisia, Ghana ja Mali. Nelosryhmässä ovat sitten keskikastin parhaat maat, joiden turnausvoitto olisi sensaatio: DR Kongo, Etelä-Afrikka, Burkina Faso, Guinea ja Sambia. Ja loppujen joukkueiden kohdalla Afrikan mestaruuden voittamisen todennäköisyys on ennakkoarvioissa promilletasoa.

Kuten karsintaketjussa huomattiin, sekä A- että C-lohkossa on kaksi potentiaalista voittajaehdokasta, joten A2-C2 ottelusta lähtee todella kova joukkue laulukuoroon. mikäli alkulohkossa ei ole tapahtunut suurta yllätystä. Merkillepantavaa on myös se, että mikäli sekä Egypti että Marokko menevät lohkoIstaAN jatkoon ykkösinä, ne kohtaavat viime kisojen tavoin puolivälierässä.

tarkka otteluohjelma täällä.

Alkulohkot (13.1.-24.1.)

suluissa Bet365:n antamat mestaruuskertoimet)

A-lohko:
Norsunluurannikko (8,0)
Nigeria (11)
Päiväntasaajan Guinea (101)
Guinea-Bissau (151)

B-lohko:
Egypti (10)
Ghana (15)
Kap Verde (101)
Mosambik (251)

C-lohko:  
Senegal (7)
Kamerun (11)
Guinea (67)
Gambia (151)

D-lohko:
Algeria (8,0)
Burkina Faso (51)
Mauritania (151)
Angola (151)

E-lohko:
Tunisia (13)
Mali (21)
Etelä-Afrikka (41)
Namibia (201)

F-lohko
Marokko (6)
DR Kongo (34)
Sambia (67)
Tansania (101)

pudotuspelivaihe

2. kierros (27-30.1.), puolivälierät (2.-3.2.), välierät (7.2.),
pronssiottelu 10.2. ja loppuottelu 11.2.

joukkueet menee pudotuspelikaavioon näin:

Nigeria -C2
D1-B/E/F3

Kap Verde -A/C/D3
F1-E2

Egypti -F2
Pt. Guinea - C/D/E3

E1-D2
C1-A/B/F3
« Viimeksi muokattu: 23.01.2024 klo 00:13:44 kirjoittanut plastic paddy »
Bunuel

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Kansandemokraattinen jalkapallo


Vastaus #1 : 07.01.2024 klo 18:10:50

Hieno ennakko ja avaus erittäin mielenkiintoisille kisoille, kiitos pp Ylos
plastic paddy

Poissa Poissa


Vastaus #2 : 07.01.2024 klo 18:16:36

Noita podcasteja kuunnellessani kirjoittelin huvikseni pienen kommentin kustakin kisoihin osallistivasta joukkueesta. 

A-lohko

Norsunluurannikko

Näiden kisojen isäntämaa lähti kaksi vuotta sitten kisoihin suurin odotuksin, mutta eihän siitä mitään tullut. Kaksinkertainen mestari (viimeksi 2015) putosi jo ensimmäisellä pudotuspelikierroksella ja MM-karsinnoissa se ei päässyt edes viimeiseen vaiheeseen. Kisojen jälkeen se osallistui tämän turnauksen karsintaan suorasta paikasta huolimatta ja päätyi tasapisteisiin (13 p. 6 ott.) Sambian kanssa. MM-karsinnat alkoivat kahdella voitolla ja maalierolla 11-0, toki toinen vastustaja Seychellit on vähän heittopussi. Omien kisojen alkaessa on tiettyjä kysymysmerkkejä, vaikka joukkue onkin yksi suurimmista suosikeista.

Ykköskärki Sebastian Hallerin ura ei ole ollut ihan parhaassa vaiheessaan ja toinen lähimenneisyyden supertähti Wilfried Zaha pudotettiin kokonaan pois kisoista. Huomattavissa on, että syksyn peleissä sekä kokoonpanoa että ryhmitystä on kierrätetty aika paljon. Haller lienee ongelmista huolimatta kärjessä. Laidoilla ovat pelanneet mm. Adingra (Brighton), Boga (Nice), Kouama (Fiorentina) ja myös Nicolas Pepe palaa maajoukkueeseen tauon jälkeen. Keskikentälle näyttäisi harjoituspelien perusteella löytyneen permanentti, johon kuuluvat saudeihin siirtyneet Kessie ja Fofana sekä Nottinghamin Sangare. Puolustuksessa on myös laadukasta pelaajistoa: vanhemmasta osastosta Nottinghamin Aurier ja Boly, nuoremmasta taas Koussounou (Leverkusen), Ndicka (Roma) ja Singo (Monaco). Huippumaalivahteja Norsunluurannikko ei ole onnistunut tuottamaan ja nytkin tehtävää hoitanee Yahia Fofana Ranskan kakkosen Angersista.

ennakkoasetelmat: tilanne ei ole kaikilta osilta ihanteellinen ennen turnauksen alkua, mutta isäntäjoukkue on yksi suurimmista suosikeista.

Nigeria

Superkotkat on pelannut MM-kisoissa kuudesti ja päässyt kolmesti ensimmäiselle pudotuspelikierrokselle muttei koskaan pidemmälle. Afrikan kisoissa se on voittanut mestaruuden kolmesti (viimeksi 2013) ja yltänyt kolmen joukkoon peräti viisitoista kertaa. Viime aikoina ei ole kuitenkaan mennyt ihan kuten toivottiin: edellinen AFCON loppui ensimmäiseen pudotuspeliin ja myös Qatarin MM-kisat jäivät käymättä. Näihin kisoihin joukkue selvitti tiensä vaivattomasti helposta lohkosta, mutta hävisi kotonaan Guinea-Bissaulle. MM-karsinnat ovat alkaneet kahdella 1-1 tasapelillä Lesothia ja Zimbabwea vastaan.

Pelaajalistaa vilkaisemalla parempaankin voisi olla eväitä, sillä erityisesti hyökkäyspäässä se on aika komea. Nigeria pelaa usein kahdella puhtaalla kärjellä, mikä on ihan luontevaa, koska paikalle on tarjolla yksi maailman parhaista hyökkääjistä Viktor Osimhen sekä syksyn mittaan 16 maalia Leverkusenille mättänyt Viktor Boniface. Real Sociedadin Sadiq voi sitten odottaa vuoroaan penkillä. Laidoille voivat pelata mm. joukkueen kapteeni Simon (Nantes), Lookman (Atalanta), Chukwueze (Milan) ja Iheanache (Leicester). Keskikentällä olisi tarjolla kolme pelaaja Englannin kentiltä (Iwobi, Aribo; Onyeka) ja Anderlechtin Onyedika. Puolustuslinjaan taas miehiä Englannista ja Portugalin ja Turkin suurseuroista. Monien afrikkalaisten maajoukkueiden tavoin maalivahtiosasto on nimettömämpi, tolppien välissä pelannee Kyproksen Omonian Uzoho.

ennakkoasetelma: Osimhen ei pelannut yllämaituissa MM-karsintapeleisstä, mutta silti jos yllä luetteloitu joukkue ei kykene voittamaan lähinnä maidensa omista sarjoista koottuja Lesothon ja Zimbabwen maajoukkueita, niin kyllähän siinä silloin joku asia mättää aika pahasti. Alisuorittamisen johdosta Nigeria ei ole ennakkoon ihan ykkössuosikkeja. Mutta jos homma loksahtaa paikalleen, mitä tahansa voi tapahtua. 

Päivätasaajan Guinea

Kun Päiväntasaajan Guinean maajoukkue ilmaantui tyhjästä maanosan kärkikahinoihin reilu kymmenen vuotta sitten, ihan hirveästi ylistystä ei kuulunut. Naturalisoitujen pelaajien edustusoikeuksista keskusteltiin ja pahamaineisen diktaattorin motiivia saada huomiota jalkapallolla ihmeteltiin. Diktaattori on edelleen sama, mutta jalkapallojoukkue on muuttunut: nykyään se koostuu maassa syntyneistä ja perhesiteitä maahan omaavista heritage-pelaajista, kuten melkein mikä tahansa muukin afrikkalainen maajoukkue. Joka tapauksessa pikkumaan rekordi turnauksessa on aika jäätävä: se on osallistunut turnaukseen kolme kertaa ja selviytynyt aina kahdeksan parhaan joukkoon, kerran välieriin. Tähänkin turnaukseen se selvisi aika vakuuttavalla tavalla edettyään lohkon kärjessä tasatahtia Tunisian kanssa. Kaksi muuta joukkuetta jäivät yhdeksän pisteen päähän. MM-karsinnatkin on alkaneet kahdella voitolla.

Menestys perustuu siihen että materiaalista saadaan kaikki irti, sillä kansallisen ukkosen pelaajisto ei ole seurauriensa perusteella tälle tasolle kovin ihmeellinen. Kisajoukkueessa on 11 miestä Espanjan sarjoista, mutta heistä yhdeksän pelaa 2-4 tasolla ja La Ligan pelaajistakin vain toinen eli Las Palmasin toppari Saul Coco saa säännöllisesti peliaikaa. Maalivahti Jesus Owono on pelannut Alavesin paidassa vain muutamassa cupin ottelussa. Isossa liigassa pelaa myös Monzan keskikenttäpelaaja Jose Machin, joka on Serie A:ssa rotaatiopelaaja. Lisäksi vasen tulee Romanian liigasta, yksi oikea laitapakki MLS:sta ja toinen Moldovasta, kakkosmaalivahti Etelä-Afrikasta ja yksi keskikenttäpelaaja kerää hajaminuutteja Tunisian liigassa. Mutta siinä ne pääsarjapelaajat olivatkin. Keskushyökkääjänä maajoukkueessa pelaavan kapteenin Emilio Nsuen seura on Espanjan kolmannella sarjatasolla, mutta maajoukkueessa maaleja syntyy.

ennakkoasetelma: Guinea-Bissauta vastaan Pt. Guinea on ennakkosuosikki, mutta kaksi parasta ryhmää on paperilla selvästi vahvempia. Tosin niin sen on pitänyt olla ennenkin.

Guinea-Bissau

Kisoissa pelaa peräti neljä portugalinkielisen Afrikan joukkuetta. Guinea-Bissaun maajoukkuen oli pitkään maanosan pohjasakkaa eikä se tavallisesti selvinnyt edes varsinaiseen karsintavaiheeseen. Mutta ajat on muuttuneet: joukkue debytoi AFCON:issa 2017 ja sen jälkeen se onkin ollut mukana joka kerta. Villikoirien kolme aikaisempaa yritystä on jäänyt lohkoon ja avausvoittokin on vielä ottamatta. Nyt on kuitenkin alla vakuuttavat karsinnat: kuudesta ottelusta tuli 13 pistettä ja toisessa keskinäisessä ottelussa joukkue pystyi voittamaan jopa Nigerian, jonka se kohtaa nyt myös lopputurnauksessa. Karsintalohkon kolmas joukkue jäi kahdeksan pisteen kanssa. Syksyllä alkaneista MM-karsinnoistakin on kahden pelin jälkeen koossa jo neljä pistettä.

Joukkueen tähipelaaja on Lyonissa pelaava keskushyökkääkä Mama Balde, jolta tosin tämä seurajoukkuekausi ei ole mennyt ihan niin kuin piti: maaleja ei ole tullut ja peliaika ehtyi syksyn mittaan. Samalle paikalle olisi toki myös Midjyllandissa pelaava 19-vuotias Franculino, joka on tehnyt tällä kaudella eri kilpailuissa jo 12 maalia. Puolustuksen nimekkäin pelaaja on Metzin Fall Cande. Kisajoukkueesta löytyy pelaajia myös ainakin Turkin, Belgian, Sveitsin ja Kyproksen pääsarjoista.

ennakkoasetelmat: ennakolta lohkon huonoin joukkue, mutta viimeaikojen hyvät otteet luo varmasti toivoa

B-lohko

Egypti

Egyptin liigassa maksetaan niin kovia palkkoja. että ulkomaille kannattaa lähteä vain jos on eväitä ihan huipulle. Niinpä tämänkertaisessa faaraoryhmässä on neljä pelaajaa Länsi-Euroopan isoista liigoista, kaksi Turkista, kaksi arabien niemimaalta ja loput maan omasta liigasta. Egypti on voittanut Afrikan mestaruuden peräti seitsemän kertaa, mutta viimeisin niistä on vuodelta 2010. Nykyisellä pelaajapolvella ei siis mestaruutta ole. Pari vuotta sitten homma päättyi katkerasti: joukkue hävisi sekä AFCONin finaalin että paikan MM-kisoissa samalla vastustajalle eli Senegalille samalla tavalla eli pilkkukisan jälkeen.

Pari vuotts sitten hyökkäyskolmikko muodostettiin Euroopassa pelaavista: Marmoush (E. Frankfurt) - Mohamed (Nantes) - Salah (Liverpool), ja näillä mentäneen nytkin. Trezeguet (Trabzonspor) voi myös tulla kysymykseen. Egyptin liigan miehet on sitten alempana kentällä. Edellisen kisojen finaalin avauksesta yhtä lukuunottamatta kaikki pelaajat ovat edelleen joukkueessa, legendamaalivahti Gabaski tosin saanee tyytyä kakkosveskarin rooliin. Ja eiköhän se meininki kentällä ole muutenkin aika samanlaista. Joukkueessa on tähti, joka pystyy ratkaisemaan otteluita omalla panoksellaan ja muun ryhmän tehtävä on tappaa vastustajan peli niin, että se yksi supernovan räjähdys riittää. Ja mikäpä siinä, voitosta pelataan ja puhtaassa pelaajavertailussa Egypti ei ihan pärjää kaikkein kovimmille vastustajilleen.

Ennakkoarvio: ei ihan suurimpia ennakkosuosikkeja mutta heti siinä perässä. Salahin johtama maajoukkue varmaan haluaisi vielä voittaa jotain, mutta tilaisuudet alkaa käydä vähiin. Asenteesta siis tuskin jää kiinni

Ghana

Neljä kertaa Afrikan mestaruuden aikoinaan voittaneet (viimeksi 1982) mustat tähdet lähtee kisoihin vähän ristiriitaisissa tunnelmissa. Edellinen turnaus jäi alkulohkoon Komoreille kärsityn katastrofitappion jälkeen, paikka MM-kisoihin aukesi mutta sielläkin pelit jäi alkulohkoon, esitykset näiden kisojen karsinnassa eivät olleet kovin vakuuttavia ja joukkue oli vaarassa pudota vielä viimeisessä ottelussaan, lokakuussa pelatuissa treenipeleissä tuli pahasti selkään sekä Meksikolta (0-2) että Yhdysvalloilta (0-4) ja lopuksi marraskuun MM-karsintapelissä joukkue hävisi jälleen Komoreita vastaan.

Toisaalta pelaajamateriaali tuntuisi taas aika hyvältä. Hyökkäyspäähän löytyy alkulaudessa kahdeksan maalia Athleticille tehnyt ghanalainen baski Inaki Williams, Bournemouthin wingeri Antoine Semenyo, molemmat Ayewit ja todella vahvasti valioliigan eliittiin murtautunut West Hamin Mohammed Kudus. Ja vaikka Arsenalin Thomas Partey jäi loukkaantumisongelmien takia pois, keskikentän pohjan ja puolustuksen saisi kokonaan kasaan top5-liigojen pelaajista, vahvistettuna parilla isojen Turkin ja Belgian liigan seurojen runkopelaajalla. Penkin päästä löytyy ihan tunnettu herra: Chris Hughton, jonka meriiteihin kuuluu mm. Brightonin nostaminen valioliigaan.

ennakkoasetelma: pelaajamateraali riittäisi hyvinkin pitkälle, jos homma lähtee toimimaan

Kap Verde

Reilun puolen miljoonan asukkaan Kap Verdestä tulee mieleen eräs toinen Atlantin valtio: tuliperäinen saari jonka asukkaat on kovia pelaamaan käsistä, korista ja futista.. AFCON:issa siitä on tullut malkein vakiovieras, sillä vuoden 2013 debyytin jälkeen tämä on jo neljäs turnaus. Karsinnoista Kap Verde selvisi lohkokakkosena kymmenellä pisteellä kuudesta ottelusta, ja kisapaikka varmistettiin komealla 3-1 kotivoitolla Burkina Fasoa vastaan.

Sinihaijoukkue on eklektinen kokoelma paljon nähneitä keskisuurten eurooppalaisten seurojen pelaajia, joka tietävät mihin pystyvät ja mihin taas ehkä eivät. Matalalla pelaava puolustus, pitkillä palloilla laitojen kautta pelatut vastahyökkäykset ja erikoistilanteet ovat perinteiset aseet. Top5-liigoissa pelaavia ryhmässä on kolme. 10-luvun alussa Portugalin nuorisomaajoukkueessa pelannut laitahyökkääjä Bebé (Rayo Vallecano) vastasi pari vuotta sitten esi-isien kutsuun ja valmistautuu nyt uransa ensimmäisiin arvokisoihin. Peliaikaa on toki tällä kaudella tullut seurassa niukasti, mutta samoihin tehtäviin on tarjolla Turkin liigasta Garry Rodrigues ja Ryan Mendes sekä Serie A:sta Jovane Cabral (Salernitana). Nuori toppari Logan Costa on murtautunut Toulousen avaukseen. Maalista löytyy kokenut kulttipelaaja Vozinha. HJK:ssa loppukauden pelannut puolustaja Da Graca oli mukana lokakuun harjoitusmaaotteluissa, muttei selvinnyt kisajoukkueeseen.

Ennakkoasetelma: ainakin lohkokolmosena on mahdollisuudet mennä jatkoon, mutta sen jälkeen kaikki olisi plussaa.

Mosambik

Mosambik on lopputurnauksessa viidettä kertaa ja neljän yrityksen jälkeen voittotili on vielä avaamatta. Eikä se aukea välttämättä nytkään, sillä vedonlyöntikertointen mukaan joukkue on koko turnauksen epätodennäköisin vaihtoehto poistumaan maasta mestaruuspokaalin kanssa. Karsinnoissa Mosambik hävisi Senegalilla kahdesti, mutta vastaavasti voitti Beninin molemmissa peleissä ja otti Ruandalta neljä pistettä. Kisapaikka tuli viiden pisteen erolla, mutta ratkesi vasta viimeisessä pelissä.

Pelaajalistasta pistää silmään vasen laitapuolustaja Reinildo Mandava, jonka seura on Atletico Madrid. Hän on kärsinyt melkein koko vuoden ristisidevammasta mutta palasi La Liga-kentillä joulun alla ja on tulossa kisoihin. Sportingin nuori laitahyökkäjä Geny Catamo on saanut tällä kaudella hyvin peliaikaa. Hongassa viime kesän pelannut Clesio Baugue oli avauksessa molemmissa marraskuun MM-karsintapeleissä ja päässee pelaamaan myös näissä kisoissa. Keskikentältä löytyy nelikymppinen pelaajalegenda ja kapteeni Domingues, joka pelaa kotimaassaan Songo-nimisessä seurassa. Lueteltujen lisäksi ryhmässä on puolenkymmentä Euroopan divareissa pelaavaa, muutama muiden Afrikan sarjojen pelaaja ja kymmenkunta miestä maan omasta sarjasta.

Ennakkoasetelma: mambojen mahdollisuudet lohkosta jatkoon ei vaikuta kovin hyviltä. Lähinnä kiikarissa portugalinkielinen veljeskansa Kap Verde, mutta vaikeata tulee siitäkin.

C-lohko

Senegal

Senegal nousi jalkapallotaivaalla vuosituhannen alussa, kun se vuonna 2002 ylsi sekä AFCON:in finaaliin että MM-kisojen puolivälieriin. Seuraava finaalipaikka tuli kuitenkin vasta 2019 ja ensimmäinen mestaruus sitten 2022. Karsinnat näihin kisoihin menivät puolustavalta mestarilta rattoisasti: se pelasi yhden ottelun tasan sekä Beniniä että Ruandaa vastaan, mutta toinen kisoihin päässyt Mosambik kaatui kaksi kertaa ja eroa karsintarajaan jäi yhdeksän pistettä.

Kahden vuoden takaisen joukkueen isoimmat tähdet on edelleen mukana, mutta pelaavat nykyään saudiliigaa: maalivahti Mendy (Al Ahli), keskuspuolustaja ja joukkueen kapteeni Koulibaly (Al-Hilal) ja tietysti se suurin tähti Sadio Mane (Al-Nassr). Hyökkäykseen on tarjolla myös mm. Jackson (Chelsea), Ismaila Sarr (Marseille), Dia (Salertnitana) ja myös saudeihin siirtynyt Diallo. Keskikentälle on valioliigasta sekä kokeneempaa (Evertonin Gueye ja Nottinghamin Koyat) että nuorempaa (Tottenhamin PM Sarr) pelaajaa. Metzin Lamine Camaraa pidetään isona tulevaisuuden nimenä. Puolustukseenkin löytyisi Koulibalyn rinnalle pelaajia sekä valioliigasta että Ranskan pääsarjasta. Maalivahdin tasosta ei edelleenkään jää kiinni.

Ennakkoasetelmat: Terangan leijonat on ilman muuta turnauksen vahvimpia joukkueita ja mestaruuden uusiminen on realistinen vaihtoehto. Lievä arvoitus lienee, missä vireessä pikku hiljaa vanhenevat tähdet tulevat Arabian niemimaalta.

Kamerun

Kamerun on voittanut AFCON:in viisi kertaa (viimeksi 2017) ja aikoinaan se oli myös Afrikan tienraivaaja maailman tasolla (ensimmäinen afrikkalainen kahdeksan parhaan joukossa 1990). Edelliset kisat päättyivät kotikisoissa kolmossijaan. Karsinnat tähän turnaukseen ei mennyt ihan nappiin, sillä Kamerun pelasi kolmen joukkueen lohkossa, mutta kykeni varmistamaan kisapaikkansa vasta viimeisen kierroksen 3-0 voitolla Burundia vastaan.

Kulisseissa on kuohunut, sillä huippumaalivahti Andre Onana (ManU) ehti jo Qatarin kisojen jälkeen lopettaa maajoukkueuransa. Nyt hän on taas riveissä, mutta vastaavasti Bayern Münchenin veteraanihyökkääjä Choupo-Moting jätettiin kotiin. Manageri Rigobert Songin legendan maine ja kulttistatus on toistaiseksi kestänyt kohut, mutta varmaan menestystä olisi nyt syytä tulla. Hyökkäyksen johtajaksi jää edellisten kisojen maalikuningas Vincent Aboubakar. Viime kesänä Lyonista saudeihin siirtynyt veteraanihyökkääjä Toko Ekambi on myös mukana. Kenttäpelaajista isoin tähti on keskikentän Frank Anguissa (Napoli) ja maalivahti on tosiaan periaatteessa turnauksen paras. Puolustuslinjan saisi kasaan kokonaan Ranskan pääsarjan pelaajista ja ylemmäksi löytyy pelaajia Turkista ja muista kovemman puolen Euroopan sarjoista. Mutta kovimman statuksen tähtipelaajia ei mainittujen lisäksi oikeastaan ole.

Ennakkoasetelmat: materiaalin nimekkyydessä lannistumattomat leijonat antaa vähän tasoitusta muille huipuille, mutta joukkue voi mennä turnauksessa hyvinkin pitkälle eikä voittokaan ole mahdontonta. Toisaalta jos homma rupeaa repeilemään, tällaisessa lohkossa on myös katastrofin vaara.

Guinea

Guinean kansalliset elefantit on maanosan ylemmän keskikastin maajoukkue, joka tavallisesti pääsee kisoihin ja menee lohkosta jatkoon, muttei 2000-luvulla kertaakaan puolivälieriä pidemmälle. Karsinnoista se meni jatkoon selvänä lohkokakkosena: Egyptille tuli tappio sekä kotona että vieraissa mutta neljässä pelissä Malawia ja Etiopiaa vastaan joukkue menetti yhteensä vain yhden pisteen.

Guinean johtava pelaaja on viime vuosina ollut ex-Liverpool nyk. Werder Bremen Naby Keita, ja hänen lisäkseen keskikentälle löytyy myös nuori lupaus Ilaix Moriba RB Leipzigista. Tällä hetkellä tarjolla on kuitenkin myös todella kuuma hyökkääjä, kun Stuttgartin Serhou Guirassy paukutteli syyskauden 19 maalia 16 otteluun. Mielenkiintoista nähdä mikä on vire kisoissa. Joukkueesta löytyy myös mm. Valencian keskuspuolustaja Mouchtar Diakhaby sekä lähemmäs kymmenen Ranskan pääsarjan pelaajaa.

Ennakkoasetelmat: missä tahansa muussa lohkossa Guinea olisi tällaisella materiaalilla suosikki jatkamaan, mutta tässä lohkossa tulee vaikeampaa. Jos selviää jatkoon, potentiaalia on yllättää. 

Gambia

Gambian skorpionit nousivat muutamassa vuodessa tyhjästä maanosan kärjen tuntumaan. Aikaisemmin sillä oli vaikeuksia päästä edes karsintojen lohkovaiheeseen asti, kaksi vuotta sitten se pelasi AFCON-debyytissään turnauksen puolivälierissä. Menestys ei ollut myöskään mikään sattumaputkautus, sillä pelaajamateriaalin vilkaisu paljastaa että kyseessä oli tasokas joukkue, jonka avauksessa oli viisi pelaaja Serie A:sta.  Näiden kisojen karsinnassa homma jäi kyllä vähän viime tippaan: viimeisessä pelissä se oli kymmenen minuuttia ennen loppua kaksi maalia tappiolla Kongoa vastaan ja sillä tuloksella vastustaja olisi mennyt jatkoon.

Serie A -viisikko on mukana nytkin, mutta kukaan heistä ei enää pelaa Italiassa. Nimekkäin pelaajaa on ehkä Bolognasta saudiliigaan siirtyt Musa Barrow. Joukkueen kapteenin Omar Colleyn euroura taas on edennyt vuosikymmenessä Kallaveden rannoilta Bosporin rannoille, koska nykyseura on Besiktas. Italiassa pelanneiden lisäksi joukkueesta löytyy pelaajia ylemmän keskitason europääsarjoista (Sveitsi, Tanska, Tsekki ym.) sekä Englannin championshipistä. Joukkueen valmentaja Tom Saintfiet on luotsannut lukuisten seurojen ohella yhteensä 11 eri maajoukkuetta ja Gambia on ylivoimaisesti pitkäaikaisin työpaikka: hän on ollut virassa vuodesta 2018 ja luotsannut näin Gambian fairytalea alusta alkaen.

Ennakkoasetelmat: Gambian rakettinousu on aiheuttanut sellaisen ongelman, että maan FIFA-ranking laahaa pahasti suoritustason perässä (tässäkin turnauksessa vain Tansania on alempana). Niinpä se on arvonnoissa liian alhaisissa koreissa, joutui esim. aloittamaan matkan tähän turnaukseen esikarsinnoista ja nyt kun lopputurnaukseen ylemmistä koreista tuli kovat joukkueet, seuraus on kuolemanlohko. Missä muussa lohkossa tahansa olisi vahva kandidaatti jatkkon ja mahdollista se on toki täsaäkin. Lohtua kovaan arpaonneen tuo avausvastustaja, jonka kohtaaminen lienee odotettu tapahtuma.

D-lohko

Algeria

Algeria tuli edellisiin kisoihin itseluottamusta puhkuen hallitsevana mestarina, takana yli 30 tappiottoman ottelun putki. Lopputulos oli totaalikatastrofi, karsiutuminen alkulohkon jälkeen ilman voittoja ja myöhemmin keväällä meni vielä paikka MM-kisoihinkin. Karsinnat tähän AFCON:iin kuitenkin menivät vakuuttavasti, kun joukkue voitti viisi peliä kuudesta ja se tasapelikin tuli Algerialle merkityksettömästä viimeisestä pelistä.

Joukkueessa on tehty jonkunlaiista nuorennusleikkausta, mutta vanhat tähden on silti ratkaisevassa osassa. Joukkueeseen jo nimetty maalivahtilegenda Rais M´Bolhi loukkaantui joulukuun lopussa ja jää pois, mutta ryhmässä on edelleen seitsemän pelaajaa viiden vuoden takaisen AFCON-finaalin avauksesta. Joukkoon kuuluvat mm. saudeihin siirtynyt Mahriz, Bennacer (Milan), Mandi (Villarreal) ja Bensebaini (Dortmund). Nuorempaakin potentiaalista pelaajistoa toki on joukkueessa runsaasti: puolustukseen Ait-Nouri (Wolves) ja Larouci (Sheff Utd), keskikentälle Chaibi (Eintracht Frankfurt), Aouar (Roma) ja Zerrouki (Feyenoord) ja hyökkäyksen Amoura (Union SG) ja Gouiri (Rennes). M´Bolhin väistyttyä ykkösmaalivahti tulee Ranskan kakkosesta. Laatua siis löytyy, vaikkei varsinaista eurosarjojen megatähteä Mahrizin poistuttua maanosasta enää joukkueessa olekaan.

Ennakkoasetelmat: edellisen kerran fiasko herättää kysymyksiö, ehkä myös vanhempien pelaajien panos. Mutta jos aavikkokettujen peli lähtee yhtään kulkemaan, eväitä on vaikka voittaa koko turnaus

Burkina Faso

Burkina Fason oriit on maanosansa jalkapallon ylisuorittajia, sillä materiaali om näihin kisoihin lähinnä ylempää keskitasoa, mutta viisissä viimeisissä kisoissa se on mennyt kolmesti välieriin ja kerran (2013) finaaliin asti. Tähän turnaukseen se tulee karsinnoista lohkonsa voittajana, 11 pisteellä yhden edellä Kap Verdeä.

Seuraurallaan tällä hetkellä parhaassa lennossa oleva pelaajaa on varmaankin Leverkusenin keskuspuolustaja Edmond Tapsoda, jonka otteita tietysti moni suomalainenkin jalkapallon ystävä on tullut seuranneeksi. Puolustuksen laidalle löytyy valioliigapelaaja Lutonista Izzy Kabore. Joukkueen tähti Bertrand Traore (Aston Villa) on arvoitus loukkaantumisen ja pelituntuman puutteen takia, mutta Dango Ouattara (Bournemouth) paikkaa hyökkäyspäässä. Klubin Bandé pääsee varmastikin kentälle turnauksen aikana, mutta kilpailua yläkerran pelipaikoista on sen verran, että avauksen paikkaa ei uskalla luvata. Muuten kentällä nähdään pelaajia Belgiasta, Ranskan kahdelta ylimmältä tasolta, Serie B:stä, Kreikasta, Venäjältä ym., eli tasokkaissa ympyröissä ovat tottuneet pelaamaan.

Ennakkoastelmat: lohkosta pitäisi ilman muuta mennä jatkoon eikä se välttämättä valtavaan pahaan paikkaan joudu pudotuspelikaaviossakaan. Uusi yllätys mahdollinen, mutta tuskin ihan ensimmäiseen mestaruuteen resurssit riittää.

Mauritania

Mauritania vastasi karsintojen suurimmasta ja oikeastaan ainoasta yllätyksestä pudottamalla Gabonin kisoista, kun Chinguettin leijonat kellistivät vastustajan supertähdet viimeisellä kierroksella numeroin 2-1. Mauritaniaa ei pidetä maailman viihdyttävimpänä jalkapallojoukkueena, mutta ainakin lukujen valossa karsinnat ovat olleet ihan vauhdikasta menoa: ryhmä teki kuuteen otteluun kymmenen maalia ja olisi itse asiassa voittanut lohkon, jollei olisi käyttänyt pelikelvotonta pelaajaa yhdessä ottelussa.

Mauritanian tunnetuin pelaaja lienee viidessä Euroopan pääsarjassa valioliigasta alkaen pelannut Aboubakar Kamara. Joukkue vahvistui syksyllä, kun Sint-Truidenin paidassa tällä kaudella toistakymmentä maalia iskenyt Aboubakary Koita päätti lokakuussa ruveta edustajaan Mauritaniaa ja tulee kisoihin. Muuten pelaajisto löytyy siviilissä mm. Ranskan kakkos- ja kolmostasolta, eri arabimaiden liigoista ja Mauritanian omasta sarjasta. Joukkuetta valmentaa Amir Abdou, mies Komorien maajoukkueen jalkapalloihmeen takana.

Ennakkoasetelmat: joukkueen kaksi aikaisempaa yritystä AFCON:in lopputurnauksessa päättyivät alkulohkoon ilman voittoja ja niin saattaa käydä nytkin. Toki hyvin mennyt karsintalohko varmasti luo toivoa.

Angola

Angolan sapeliantilooppien kulta-aikaa oli 2000-luku: vuosina 2006-13 se oli viisi kertaa peräkkäin AFCON:issa (parhaimmillaan ylsi kahdesti puolivälieriin) ja debytoi MM-kisoissa Saksassa 2006. Sieltä mieleen jäi sille tasolle rajallisilla taidoilla varustettu, mutta nöyrästi vastustajan maalintekomahdollisuuksien eliminoimiseksi raatanut joukkue. Ja samoilla eväillä sieltä kai tullaan nytkin. Kisapaikkansa se lunasti pelaamalla karsinnoissa kuuten otteluun saldon 6 2 3 1 6-5 9, jolla lähin haastaja Keski-Afrikan tasavalta jäi kahden pisteen päähän. MM-karsinnat on alkaneet kahdella 0-0 tuloksella, eli joukkue on kyllä vaikea voitettava.

Angolan tämän hetken nimekkäin pelaaja eli Fiorentinan hyökkääjä M´Bala Nzola päätti jättää kisat väliin perhesyihin vedoten. Maalintekoon on silti tarjolla Egyptin liigan hallitseva maalikuningas Mabululu ja rinnalle löytyy mm. Zito Luvumbo (Cagliari). Avainpelaajien takana runko koostuu esim. Portugalin tai Turkin pääsarjojen pienempien seurojen tai kakkostasolla pelaavien seurojen pelaajistosta. Ykkösmaalivahti tulee luultavasti maan omasta sarjasta.

Ennakkoasetelmat: joukkue ei ole paperilla ainakaan Mauritaniaa heikompi ja jos onnistuu voittamaan sen ja vääntämään tasapelin toista kärkijoukkuetta vastaan niin jatkopaikka onkin melkein siinä.

E-lohko

Tunisia

Tunisia on varma perussuorittaja. Se on selvittänyt tiensä MM-kisoihin kuusi kertaa ja pelaa nyt AFCON:issa 16. kerran peräkkäin, joista 11:ssä se on päässyt vähintään kahdeksan joukkoon. Mutta sitä pidemälle ei ole riittänyt: kaikki MM-kisat on jääneet alkulohkoon ja Afrikan mestaruuksia on vain yksi (kotikisoista 2004). Paikka näihin kisoihin irtosi aika suvereenilla tyylillä, eli se voitti lohkonsa tasapisteissa (13) Päiväntasaajan Guinean kanssa haastajien jäädessä yhdeksän pisteen päähän. Maaliero oli 11-1, mikä tietysti kertoo siitä ettei puolustuksen pitävuus ole tavallisesti ensimmäinen ongelma.

Ihan loppuun asti Tunisialla tuskin riittää nytkään, sillä Karthagon kotkien pelaajisto ei vain ole ihan muiden Afrikan suurmaiden tasolla. Nimekkäin osasto on keskikentällä, jonne löytyy mm. Skhiri (E. Frankfurt), Laidouni (Union Berlin), Ben Slimane (Sheffield U) ja Rafia (Lecce). Muilta osin pelaajat tulee vähän pienemmistä Euroopan seuroistaa ja arabiliigoista, mukaan lukien maan oma sarja. Vanha tähtihyökkääjä Wahbi Khazri on lopettanut maajoukkueessa ja nuori lupaus Hannibal Mejbri keskittyy tällä erää seurauransa edistämiseen. Qatarin liigassa pelaava hyökkääjä ja joukkueen kapteeni Youssef Msakni teki karsinnoissa viisi maalia.

Ennakkoasetelmat: alkulohko ei ole valtavan paha ja mahdollisuuksia on ainakin kahdeksan joukkoon, jos voittaa lohkon. Mali ja Tunisia olivat samassa alkulohkossa myös kaksi vuotta sitten ja kohtasivat välissä myös MM-karsintojen pudotuspelikierroksella.

Mali

Mali on ollut kisoissa vuodensta 2002 alkaen yhtä lukuunottamatta joka kerta ja edennyt neljä kertaa välieriin asti, muttei koskaan sitä pidemmälle. Pari vuotta sitten Malin kuiskuteltiin murtautuvat lopullisesti Afrikan jalkapalloeliittiin joko menemällä AFCONissa (ainakin melkein) päätyyn saakka ja/tai ottamalla paikan MM-kisoihin. Molemmissa kotkien peli hyytyi vähän surullisella tavalla, mutta nyt alkaa uusi yritys ja nuoren joukkueen ikärakenne alkaa olla sellainen, että pikku hiljaa sitä menestystä saisi alkaa tulla. Karsinnoista ryhmä meni jatkoon aika itsestäänselvän oloisesti, vieraspeli Gambiaa vastaan hävittin mutta muut viisi voitettiin, maaliero oli lopulta 15-2.

Nimekkäin pelaajamateriaali löytyy kentän keskustaan ja yksi keskeinen valmentajan kysymys otteluiden alla kuuluukin, kumman tarjolla olevan maailmanluokan b2b-miehistä (Tottenhamin Bissouma, RB Leipzigin Haidara) pistää kentälle, keksiäkö strategia jossa voi laittaa kummatkin vai jättääkö varmuuden vuoksi molemmat penkille... Juuri keskikentän keskustaan on tarjolla kovia pelaajia muutenkin: Kamara (Monaco), Samassekou (Hoffenheim) ja Coulibaly (Salernitana). Kymppipaikalle löytyisi nuori Kamory Doumbia (Reims), joka on esiintynyt kovin tehokkaana sekä seurassa että maajoukkueessa. Laitapuolustaja Hamari Traoré (Real Sociedad) toimii joukkueen kapteenina. Muillekin paikoille kenttäpelaajat tulee järjestään isoista eurooppalaisista sarjoista ja Ranskan liiga on erityisesti puolustuksen pelaajistossa vahvasti edustettuna. Maalissa lienee AIK:ssa ensi kaudella pelaava Ismael Diawara. Kokonaisuutena materiaali on tasokasta mutta ei ihan turnauksen kovimpien tasolla.

Ennakkoasetelmat: tärkeää olisi voittaa lohko ja välttää Marokko neljännesvälierissä, niin olisi helpompi mennä ehkä pitkällekin.

Etelä-Afrikka

Bafana Bafana tuli maailman jalkapallonäyttämöille komeasti, sillä ensimmäinen lopputurnaus apartheidin jälkeen vuonna 1996 toi kotikentällä Afrikan mestaruuden. Sen jälkeen homma onkin mennyt enemmän tai vähemmän alamäkeä, sillä vuoden 2000 jälkeen se ei ole päässyt AFCONissa neljän joukkoon kertaakaan ja 2010-luvulta alkaen ei aina  kisoihin ollenkaan.

Maan jalkapallon siunaus ja kirous on hyvätasoinen ja isohkolla rahalla pyörivä kansallinen liiga, jonka lihapatojen äärestä on kova kynnys lähteä maailmalle. Egyptissä on sama tilanne, mutta erona Etelä-Afrikassa ei ole kasvanut supertähtisarjan pelaajia, joille kotinurkilla jääminen olisi yksiselitteisen järjetön ratkaisu. Lisäksi harvahkot maailmalla pelaavat eteläafrikkalaiset eivät tavallisesti ole mukana maajoukkueessa. Niinpä tässäkin ryhmässä on vain kolme ulkomaan sarjojen miestä, joista tunnetuin varmaankin Al-Ahlyssa pelaava hyökkääjä Percy Tau. Kotimaassa pelaavista mainittakoon vaikka joukkuee kapteeni, kuusi kertaa peräkkäin kansallisen mestaruuden voittanneen Mamelodi Sundownsin maalivahti Ronwen Williams. Laadukkaita pelaajia ovat toki muutkin, sillä maan sarja todella on seurajoukkueturnaus menestyksen persteella Afrikan ehdotonta eliittiä.
 
Ennakkoasetelmat: hyvin menneet karsinnat nostivat varmasti odotuksia: kolmen joukkueen lohkossa kakkossija, kisapaikan varmistaminen hyvissä ajoin ja Marokkon kaataminen kotipelissä. Lisäksi alkulohko ei ole pahimpia. Jatkopaikka on täysin mahdollinen mutta tuskin eväät ihan ratkaisupeleihin asti riittää.

Namibia

Namibia on turnauksen pienimpiä jalkapallomaita ja kyllähän lähtökohta on se, että uljaat soturit lähtevät näissäkin kisoissa jokaiseen taisteluunsa altavastaajana. Kisoihin Namibia selviytyi kolmen joukkueen karsintalohkosta, joten lopputurnaukseen riitti Burundin jättäminen taakse. Kisaliput toki varmistettiin komealla tavalla: kukistamalla Kamerun kotona.

Ryhmässä on neljä Euroopassa pelaavaa: yksi League Onessa (Derby Countyn Ryan Nyambe) ja kolme Kosovon pääsarjassa. Muut pelaajat tulevat Namibian, Botswanan tai Etelä-Afrikan pääsarjasta. Joukkueen tähti on mainitun suurseuran Mamelodi Sundownsin ykköshyökkääjä Peter Shalulile, joka on paukutellut Etelä-Afrikan liigassa vuosikausia reilusti yli puoli maalia per peli tahdilla ja on kuulemma yksi koko sarjan kaikkien aikojen parhaista hyökkääjistä. Karsinnoissa tuli neljä maalia yhtä moneen peliin.

Ennakkoasetelmat: Namibia on pelannut aikaisemmin kolmessa turnauksessa eikä voittanut yhtään peliä. Kaikki menestys on plussaa ja alkulohkossa on yksi vastustaja, jota vastaan se ensimmäinen lopputurnausvoitto tuntuisi varmasti erityisen hyvältä...

F-lohko

Marokko

Viime vuoden MM-kisojen sensaatiojoukkue selvisi tähän turnaukseen kolmen joukkueen lohkosta, josta putosi vain Liberia. Marokko hävisi vieraissa Etelä-Afrikalle mutta voitti muut pelinsä. Nälkää luulisi riittävän MM-kisojen jälkeenkin, sillä menestys tässä turnauksessa on ollut yllättävänkin laihaa. Ainoa Afrikan mestaruus on vuodelta 1976 ja viimeiseen 30 vuotaan joukkue on edennyt välieriin vain yhden kerran.

Uutta menestystä lähdetään hakemaan varsin tutuilla eväillä. Kaikki keskeiset Qatarin sankarit on edelleen mukana: maalivahti Bounou, laitapuolustajat Hakimi (PSG) ja Mazraoui (Bayern München), keskuspuolustajat Aguerd (West Ham) ja Saiss, keskikentän Amrabat (ManU). Amallah (Valencia) ja Ounahi (Marseille), laitapelaaja Ziyech (Galatasaray) ja Boufal, hyökkääjä En-Nesyri (Sevilla)... Ilman seuramainintaa edellä luetellut toki siirtyivät kesällä Arabian niemimaan sarjoihin. Nuortakin voimaa on joukkueessa mukana: Leverkusenin Adli, Betisin Ezzalzouli ja Riad, Bolognan El Azzouzzi, Gentin El-Khannous ja PSV:n Saidari edustanevat maajoukkueen lähivuosien runkopelaajia, ja useimmat näistä pelaavat tänä vuonna toisetkin arvokisat eli Pariisin olympialaiset Marokon U23-joukkueessa.

Ennakkoasetelmat: ylläoleva pelaajaluettelo kertoo, että aika tasokkaasta maajoukkueesta on edelleen kysymys. Atlaksen leijonat on MM-menestyksen nosteessa yksi suurimmista ennakkosuosikeista, vedonlyöntikertoimien mukaan peräti kaikkein suurin.

DR Kongo

Silloin Zaire-nimellä tunnettu maa oli ensimmäinen subsahara-Afrikan joukkue MM-kisoissa vuonna 1974. Siitä jäi aika vähän iloista kerrottavaa (muunlaista toki paljonkin) eikä sitä ole maan jalkapallomaajoukkueelle kohtuuttoman paljon kertynyt sen jälkeenkään. Leopardit on Afrikan jalkapallossa eräänlainen väliinputoaja: ihan hyvä joukkue, mutta ei mantereen parhaiden tasolla. 50 vuoden takaisista suuruuden ajoilta on kaksi mestaruutta, mutta vuoden 1974 jälkeen tilille on kertynyt "vain" kaksi kolmossijaa. Näiden kisojen karsinnat joukkue aloitti kahdella tappiolla, mutta jyräsi sen jälkeen neljä voittoa peräkkäin ja paukutteli kuuteen peliin 11 maalia.

Joukkue koostuu pääosin isojen eurooppalaisten pääsarjijen pelaajistä. Kärkeen on Bragan Simon Banza, joka on tehnyt seurajoukkueessaan alkukaudella toistakymmentä maalia. Laidoilla pelasivat viimeisissä MM-karsintapeleissä Theo Bongonda (Spartak Moskva) ja Yoane Wissa (Brentford). Hyökkäviin rooleihin on tarjolla myös esim. vanha tähti Gael Kakuta (nyk. seura Amiens), Galatasarayn Cedric Bakambu ja Stuttgartin Silas Katomba. Puolustuksen runko saadaan kasaan Ranskan liigan pelaajista kapteeni Chancel Mbemban (Marseille) johdolla.

Ennakkoasetelma: edellisiin kisoihin joukkue ei selvinnyt ollenkaan ja jos paluu päättyisi alkulohkoon niin suuri pettymys olisi kyseessä. Joukkue on vahva mutta tuskin riittää ihan turnauksen loppuvaiheisiin asti.

Sambia

Sambia oli Afrikan jalkapallon supervaltoja viime vuosisadalla, mutta kunnian vuodet päättyivät hyvin surullisella tavalla joukkuetta kuljettaneen lentokoneen syöksyttyä mereen vuonna 1994. Ainoan mestaruutensa se voitti melko puskista lähes kaksikymmentä vuotta suuruudenaikojen jälkeen, muuten samassa kaupungissa jonka edustalle ysärijoukkueen maallinen vaellus päättyi. Tällä kertaa karsinnat meni kupariluodeilla komeasti: lohkovoitto tasapistein Norsunluurannikon kanssa 13 pisteellä ja maalierolla 12-6.

Ryhmässä on kymmenkunta pelaajaa Euroopasta ja muualta ulkomailta, loput maan omasta liigasta. Tunnetuimmat nimet löytyvät tälläkin joukkueella hyökkäyspäästä. Leicester Cityn Patson Dakan seurajoukkueura ei ole ehkä ihan parhaassa vaiheessa, mutta näiden kisojen karsinnoissa tuli viisi maalia ja MM-karsinnoissa jo tähän mennessä kaksi. Leccen nuori wingeri Lameck Banda näkyisi myös olevan hyvässä nosteessa urallaan. Rangersista saudeihin siirtynyt hyökkääjä Fashion Sakala kuuluu myöt tunnetuimpiin pelaajiin. Euroopan sarjoista joukkueeseeen tulee pelaajia mm. Tanskasta, Serbiasta ja Tsekeistä. Penkin päässä istuu mies menneisyydestä: Avram Grant.

Ennakkoasetelma: Joukkue palaa kisoihin kolmen peräkkäisen karsiutumisen jälkeen. Kulta-ajat tuskin on tällä erää palaamassa, mutta varmasti tähtää lohkosta eteenpäin.

Tansania

Itä-Afrikka on perinteisesti Afrikan jalkapallon musta aukko: yksikään sen valtio ei ole koskaan pelannut MM-kisoissa ja AFCON-menestyksetkin jää kaukaiseen menneisyyteen. Nytkin Tansania on alueen (so. Afrikan sarvi ja Viktoriajärven rantaa omaavat valtiot) alueen ainoa edustaja, eikä odotukset ole ihan pilvissä. Joukkue selvisi lohkosta kisoihin vääntämällä kuuteen peliin kolme maalia ja paikka varmistui vastustajalle panoksettomassa 0-0 vieraspelissä Algeriaa vastaan.

Enemmistö kansallisten tähtien pelaajistosta on maan omasta sarjasta, joka on toki nykyään ihan varteenottava: paikallinen suurseuta Young Africans pelasi keväällä Afrikan seurajoukkueturnauksen kakkoskilpailun finalissa. Toinen iso seura on nimeltään Simba. Kokonaisuutena vaikuttaisi siltä, että maan jalkapallo on menossa eteenpäin, mistä kisoihin seviytyminenkin on varmasti osoitus. Muualla kuin kotimaassa pelaavia on Tansanian joukkueessa kymmenkunta, isoimpama nimenä PAOK:n kärki Ally Samatta, joka nähtiin syksyllä kentällä Helsingissäkin. Algeriassa pelaava laitahyökkääjä Simon Msuva teki karsinnoissa ratkaisevat maalit. MLS-hyökkääjä Bernard Kamungo on arponut synnyinmaansa ja nykyisen asuinmaansa välillä, mutta nyt on ratkaisujen aika ja hänet on nimetty Tansanian kisajoukkueeseen.

Ennakkoasetelma: Tansanialle tämä on kolmas turnaus eikä se aikasemmissa ole voittanut peliäkään. Tiukkaa tekee nytkin, vaikkei lohko olekaan mahdoton.
jautsi viileä

Poissa Poissa


Vastaus #3 : 07.01.2024 klo 19:40:26

Ylos
Huomisen business-päivän voi aloittaa tehokkaasti kahvin ja yllä olevan pohjustuksen lukemisen kanssa.
nptuomin

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: TPS, ManU, Argentiina, PeU-Basket, PuMu


Vastaus #4 : 07.01.2024 klo 19:48:37

Viimeisin mestaruuden kotikentällään voittanut maa on Egypti 2006. Aikaisemmin tuo oli yleisempää. Norsunluurannikon kaksi mestaruutta ovat tulleet Senegalissa 1992 sekä Päiväntasaajan Guineassa 2015.
Tohtori Syherö

Poissa Poissa


Vastaus #5 : 08.01.2024 klo 09:27:06

Hatunnosto PP:lle Ylos Huikeaa duunia, kiitokset erittäin mainiosta avauksesta! Kyllähän tällaiset avausviestit nostaa aina odotuksia kisoilta. Kiinnostavat kisat varmasti tulossa ja pakko nostaa Etelä-Afrikka-Namibia yksittäisenä herkkupalana otteluohjelmasta. Ai että Namibian voitto tuosta ottelusta tekisi naattia...

Mutta muuten Senegalin vankkureissa since 2002.
Hasan Sas

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: HJK


Vastaus #6 : 08.01.2024 klo 12:27:28

Suurkiitokset erinomaisesta ennakosta! Näitä on aina mukava lukea ja tietääpä taas vähän paremmin, mitä näiltä kisoilta voi odottaa.
zlatdinhaldo

Poissa Poissa


Vastaus #7 : 08.01.2024 klo 12:39:04

Loistava ennakko. Kiitos plastic paddy!
Jos ei podcasteille lämpene, niin hieman jopa vaativaa ollut edes englanniksi löytää yhtä kattavaa ennakkoa. Pitkä lounas vierähti tämän parissa joutuisasti.

Varmasti monelle afrikkalaisen jalkapallon seuraaminen rajoittuu näihin Afrikan mestaruuskilpailuihin ja on vaikea kertoa tai ymmärtää, missä maanosan jalkapallon taso kulkee verrattuna maailman kärkeen tai vaikka Suomeen. Salah ja Osimhen kaikille tuttuja huipputähtiä, mutta kun afrikkalaisia pelaajia on siirtynyt seurajokkueissaan entistä enemmän Saudeihin, on monien pelaajien otteiden seuraaminen jäänyt vähemmälle.

HJK:n Da Graca ei mahtunut Kap Verden joukkueeseen, joka voisi olla ennakkoon lohkonsa kolmas. Klubin Bandekaan ei ole avauksen pelaaja Burkina Fasossa, jolle PP ennakoi lohkon kakkostilaa. Siitä ajantasaisimmat verrokit Veikkausliigaan.

Mahtavaa, että monilta mailta löytyy edes joitakin pelaajia Euroopan huippusarjoista. Voin aivan hyvin myöntää, että tietämykseni esim. Mosambikin jalkapallosta on nollissa, mutta hienoa huomata, että myös kertoimien valossa epätodennäköisimmän mestarin riveistä löytyy Atletico Madridissa tällä kaudella esiintynyt pelaaja.
Zazar

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Dreams can't be buy


Vastaus #8 : 08.01.2024 klo 13:17:40

Ennakolle Ylos Ylos Gambian bandwagonissa pysytään tälläkin kertaa.
Rossoneri83

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Milan, Spurs


Vastaus #9 : 08.01.2024 klo 14:38:13

Kiitos huikeasta ennakolta! Vielä vähän kesken täytyy jatkaa myöhemmin.

Mieleenpainuvimpia karkeloita ovat itselle olleet 1996 Etelä-Afrikan ja 2012 Sambian mestaruudet. 1996 itselle ne ekat joita aktiivisesti seurasin ja Etelä-Afrikan mestaruus kotikentällä oli iso juttu ja tietysti tuo Herven Zambia ihan sensaatio. Siinä oli vielä taustalla takavuosien lento-onnettomuus jossa silloinen Zambian joukkue siirtyi käytännössä kokonaisuudessaan ajasta ikuisuuteen. Toki joku 2000 oli myös kova kun finaalissa olivat kivikovat Kamerun ja Nigeria. Pitkään myös odotettiin Norsujen mestaruutta, oli kuitenkin vuodesta 2006 eteenpäin aina kisojen ehkä suurin suosikki. Matkaan mahtui pari finaalitappiota myös mukaan lukien 2012 Zambiaa vastaan. 2015 vihdoin tuli se kaivattu pokaali, mutta siinä kohtaan oli jo osa kultaisesta sukupolvesta siirtynyt syrjään.

Perinteisesti itse kannustanut "Sub-Sahara" maita. Vähän kisoista riippuen kenen vankkureissa. Varmaan taas tällä kertaa joku herättää sympatiat ja sen vankkureissa mennään. Mestaruus menee oman veikkaukseni mukaan kuitenkin Afrikan pohjoisosaan. Marokko tai Algeria jos pitää jotain veikata. Erot on aina marginaalisia näissä karkeloissa, joten jännät kisat tiedossa.
« Viimeksi muokattu: 08.01.2024 klo 14:40:43 kirjoittanut Rossoneri83 »
Chino

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Huuhkajat & KPV


Vastaus #10 : 08.01.2024 klo 15:18:25

Hieno ennakko Ylos Tuoppi
Nigerian bandwagonissa toki mennään jälleen.
Isoveivi

Poissa Poissa


Vastaus #11 : 08.01.2024 klo 19:55:28

Alustuksille täältäkin iso Tuoppi
Oliks se nyt siis niin, että joku youtube-kanavakin näyttää näitä freenä viaplayttomille?
Toki iptv:ltähän nää löytyy myös melko varmasti jos jaksaa kaivella kanavia.
Bunuel

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Kansandemokraattinen jalkapallo


Vastaus #12 : 08.01.2024 klo 21:26:01

Toisesta topikista poimittua:

Tuli tehtyä sillei tyhmästi että napattiin kaverin kanssa lennot ja liput.

Tämän hetken ohjelma:
18.1. klo 14 Päiväntasaajan Guinea - Guinea Bissau
18.1. klo 17 Norsunluurannikko-Nigeria :o
19.1. Kap Verde - Mosambik

Täytyy täydentää vielä Egyptin tai Ghanan ottelulla. Kiima nousee!

Toivottavasti reissu toteutuu ja PSH palaa foorumille kertomaan miten meni Ylos

Itseltäni oli mennyt mainio Marokon futisrapo ohi, tässä vielä linkki jos muille käynyt samoin:

Aika erilainen oli ottelukokemus Marokossa verrattuna siihen mitä Euroopassa tulee vastaan, niin ajattelin kirjoitella lyhyen matkaraportin.
Ianway

Poissa Poissa


Vastaus #13 : 08.01.2024 klo 21:30:25

Nigerialle kova isku, kun Boniface loukkaantui harkoissa ja joutuu nähtävästi skippaamaan kisat kokonaan.
insignificance

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: GrIFK, lähikentät ja luomufutis


Vastaus #14 : 08.01.2024 klo 23:14:35

Kiitokset plastic paddylle. Ylos

Ja tällä seurantaan.
trendkiller

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: ACK, Kanarialinnut, Packers


Vastaus #15 : 08.01.2024 klo 23:27:33

Eurosport ja Furuholmin selostukset jääny mieleen. Sekä vuoden 2010 kisat, kun oltiin turnauksen aikaan Egyptissä, ja loppuottelun alkaessa Kairon lentokentällä ei turvatarkastuksissa pysäytelty, vaan vartijat vain kehotti menemään eteenpäin nenä kiinni tv-ruudussa.
rysty

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Suomi, България & muut altavastaajat


Vastaus #16 : 09.01.2024 klo 01:32:10

Seurantaan ja kiitokset avaajalle ennakosta! Jani Sarajärvi käsittääkseni muuten edelleen operoi osana Gambian valmennustiimiä.
Näätäkeisari

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: MyPa


Vastaus #17 : 09.01.2024 klo 07:21:02

Esimerkillinen avaus Ylos

Kaikkien altavastaajien bandwagonissa, etenkin sellaisten jotka pystyy hiekoittamaan suosikkien mestaruusreittiä. Lohkovaiheen perusteella siis ainakin Gambia ja Tansania.

Seitsemän edellistä turnausta on muuten tuottanut seitsemän eri mestarimaata! Kahdeksanneksi ja yhdeksänneksi edellinen turnaus siis osa Egyptin mestaruusputkea. Eli ehkä tällekin vuodelle tulee jokin 'uusi' mestari. Esimerkiksi Marokko, Ghana ja Tunisia odottavat vuoroaan.
Incrível

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Pablo Páez Gavira


Vastaus #18 : 09.01.2024 klo 10:45:14

Kiitos avauksesta! Egyptin bandiksessa, kuten viime vuosina Afrikan geimeissä ollut tapana.
Thouni

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: HJK, Artsakh, M'well, Zapresic boys.


Vastaus #19 : 09.01.2024 klo 17:24:44

Ylos
Banden takia Burkina Fason bandwagonissa, ja ei muuta kuin bileet pystyyn Ouagadougoussa.
Eihän nämä sama asia ole ilman Furuholmin selostusta, mutta silti hyvää viihdettä kaikkine sähellyksineen. Peli ei aina mitään laadukkainta tai viihdyttävintä ole, mutta pakkohan näitä on katsoa kun 89 minuutin pallon siirtelyn jälkeen voikin yhtäkkiä tapahtua aivan mitä tahansa. Ainakin edellisissä kisoissa pelit näkyivät CAF:n Youtube-sivuilta. Ainakin pääasiassa.
Incrível

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Pablo Páez Gavira


Vastaus #20 : 09.01.2024 klo 17:26:13

Ylos
Banden takia Burkina Fason bandwagonissa, ja ei muuta kuin bileet pystyyn Ouagadougoussa.
Eihän nämä sama asia ole ilman Furuholmin selostusta, mutta silti hyvää viihdettä kaikkine sähellyksineen. Peli ei aina mitään laadukkainta tai viihdyttävintä ole, mutta pakkohan näitä on katsoa kun 89 minuutin pallon siirtelyn jälkeen voikin yhtäkkiä tapahtua aivan mitä tahansa.

Tai 85 minuutin jälkeen.
PSH

Poissa Poissa


Vastaus #21 : 09.01.2024 klo 21:34:26

Toisesta topikista poimittua:

Toivottavasti reissu toteutuu ja PSH palaa foorumille kertomaan miten meni Ylos

Lennot on, viisumit on, majoitukset on... Liputkin on ostettu. Täydennettiin tuota aiempaa listausta vielä Guinea Bissau - Nigerialla sekä Kap Verde - Egyptillä. Eli viisi hienoa matsia tiedossa.

Tai no, lippuja ei vielä ole. Ne on kyllä ostettu Afconin virallisesta lippukaupasta, muttei ole mitään hajua mistä ne lopulta saadaan. "Liput saatetaan toimittaa postitse ja ne ovat ladattavissa tililtäsi myöhemmin". Onhan tässä kisojen alkuun vielä viisi päivää, joten ei hoppua.

Raporttia tulee maaliskuussa kun palaan Suomeen. Kirjoitin juuri raportit syksyn enemmän ja vähemmän eksoottisista otteluista Ugandassa jos jotakin kiinnostaa. Viestihistoriaani/jalkapallomatkailuosiota tonkimalla löytyy myös aiempia matkaraportteja mm. Ugandasta, Sambiasta ja Tansaniasta.
Bunuel

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Kansandemokraattinen jalkapallo


Vastaus #22 : 09.01.2024 klo 21:45:14

Varsinaiset hyvän mielen kisat ja hyvän mielen topikki jo nyt, PSH:n reissulle ja reportaaseille samoin jo etukäteen iso :) Ylos

Toivottavasti forkan ankeuttajat eivät löydä tänne kovin isolla possella.
rysty

Poissa Poissa

Suosikkijoukkue: Suomi, България & muut altavastaajat


Vastaus #23 : 09.01.2024 klo 22:01:44

Lennot on, viisumit on, majoitukset on... Liputkin on ostettu. Täydennettiin tuota aiempaa listausta vielä Guinea Bissau - Nigerialla sekä Kap Verde - Egyptillä. Eli viisi hienoa matsia tiedossa.

Tai no, lippuja ei vielä ole. Ne on kyllä ostettu Afconin virallisesta lippukaupasta, muttei ole mitään hajua mistä ne lopulta saadaan. "Liput saatetaan toimittaa postitse ja ne ovat ladattavissa tililtäsi myöhemmin". Onhan tässä kisojen alkuun vielä viisi päivää, joten ei hoppua.

Raporttia tulee maaliskuussa kun palaan Suomeen. Kirjoitin juuri raportit syksyn enemmän ja vähemmän eksoottisista otteluista Ugandassa jos jotakin kiinnostaa. Viestihistoriaani/jalkapallomatkailuosiota tonkimalla löytyy myös aiempia matkaraportteja mm. Ugandasta, Sambiasta ja Tansaniasta.

Loistavaa reissua!
Yleis Turhailija

Poissa Poissa


Vastaus #24 : 09.01.2024 klo 23:25:30

Seurantaan ehdottomasti vuoden vekkuleimmat kisat, joista ei yllätyskäänteitä ja hulinaa puutu :D Ylos

 
Sivuja: [1] 2 ... 33
 
Siirry:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2011, Simple Machines | Mainosvalinnat | Tietoa